Gestacijski dijabetes u trudnoći: što trebate znati

Od prvog dana začeća i tokom perinatalnog perioda, ženino tijelo funkcionira na potpuno drugačiji način.

U ovom trenutku metabolički procesi mogu neispravno raditi i ćelije mogu izgubiti osjetljivost na inzulin. Kao rezultat toga, glukoza se ne apsorbuje u potpunosti, pa se njena koncentracija u tijelu značajno povećava.

Ovo prijeti razvojem vrlo ozbiljnih komplikacija. Dakle, kakva je opasnost od visokog šećera tokom trudnoće.

Norma glukoze u krvi trudnica

Pokazatelji metabolizma ugljikohidrata u trudnica imaju svoje standarde.

Žena prvi put položi krvni test u ranoj fazi, a indikator (na prazan stomak) treba se držati u granicama od 4,1-5,5 mmol / l.

Povećanje vrijednosti na 7,0 mmol / l ili više znači da je buduća majka razvila prijeteći dijabetes (manifest), odnosno da je pronađena u perinatalnom razdoblju. To znači da će nakon rođenja bolest ostati, a ostaje liječiti.

Kada vrijednosti šećera u krvi (takođe na prazan stomak) odgovaraju 5,1-7,0 mmol / l - žena ima gestacijski dijabetes. Ova bolest je karakteristična samo za trudnice, a nakon porođaja u pravilu simptomi nestaju.

Ako je šećer visok, šta to znači?

Za ovaj pokazatelj odgovoran je pankreas (gušterača).

Inzulin koji proizvodi gušterača pomaže glukozi da apsorbuje glukozu (kao dio hrane), pa se njen sadržaj u krvi, shodno tome, smanjuje.

Trudnice imaju svoje posebne hormone. Njihov učinak je u suprotnosti sa inzulinom - povećavaju vrijednosti glukoze. Kad gušterača prestane u potpunosti obavljati svoj posao, dolazi do prekomjerne koncentracije glukoze.

Zašto nastaje?

Gestacijski dijabetes razvija se tokom trudnoće iz nekoliko razloga:

  1. U našem tijelu je inzulin odgovoran za unos glukoze u ćelije. U drugoj polovini trudnoće pojačana je proizvodnja hormona koji slabe njegov učinak. To dovodi do smanjenja osjetljivosti tjelesnih tkiva žene na inzulin - inzulinsku rezistenciju.
  2. Prekomjerna prehrana žene dovodi do porasta potrebe za inzulinom nakon jela.
  3. Kao rezultat kombinacije ova dva faktora, stanice pankreasa postaju nesposobne da stvaraju adekvatne količine inzulina i razvija se gestacijski dijabetes.

Nije svaka trudnica rizik za nastanak dijabetesa. Međutim, postoje faktori koji povećavaju ovu vjerovatnost. Oni se mogu podijeliti na one koji su postojali prije trudnoće i nastali tokom nje.

Tabela - Faktori rizika za gestacijski dijabetes
Čimbenici pre trudnoćeČimbenici tokom trudnoće
Starost iznad 30 godinaKrupno voće
Gojaznost ili preteška težinaPolihidramnios
Relativni dijabetes u neposrednoj porodiciIzlučivanje glukoze u mokraći
Gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoćiPrekomjerna težina tokom trudnoće
Rana ili kasna gestoza u prethodnoj trudnoćiKongenitalne malformacije ploda
Rođenje djece težine do 2500 g ili više od 4000 g
Mrtvorođenje, ili rađanje djece s poteškoćama u razvoju u prošlosti
Pobačaja, pobačaja, prošlih pobačaja
Sindrom policističnih jajnika

Mora se zapamtiti da glukoza prodire preko bebe kroz posteljicu. Zbog toga, s povećanjem nivoa u majčinoj krvi, višak toga dostiže dijete. Gušterača fetusa djeluje na pojačan način, oslobađa velike količine inzulina.

Kako prepoznati?

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa provodi se u nekoliko faza. Svaka žena prilikom registracije na trudnoću uradi test krvi za glukozu. Stopa glukoze u krvi za trudnice je od 3,3 do 4,4 mmol / L (u krvi iz prsta), ili do 5,1 mmol / L u venskoj krvi.

Ako žena pripada skupini visokog rizika (ima 3 ili više gore navedenih faktora rizika), daje se oralno test tolerancije na glukozu (PGTT). Test se sastoji od sljedećih koraka:

  • Žena na prazan stomak daje krv za glukozu.
  • Zatim se u roku od 5 minuta popije otopina koja sadrži 75 g glukoze.
  • Nakon 1 i 2 sata provodi se opetovano određivanje razine glukoze u krvi.

Vrijednosti glukoze u venskoj krvi smatraju se normalnim:

  • na prazan stomak - manje od 5,3 mmol / l,
  • nakon 1 sata - manje od 10,0 mmol / l,
  • nakon 2 sata - manje od 8,5 mmol / l.

Takođe, test za toleranciju na glukozu obavlja se i kod žena koje imaju povišene vrijednosti glukoze u krvi na glasu.

Sledeća faza je primena PHTT-a za sve trudnice u periodu od 24 do 28 nedelja.

Za dijagnozu gestacijskog dijabetesa melitusa koristi se i pokazatelj glikoziranog hemoglobina koji odražava nivo glukoze u krvi u posljednjih nekoliko mjeseci. Normalno ne prelazi 5,5%.

GDM dijagnosticira:

  1. Glikoza na testu veća od 6,1 mmol / L
  2. Svako slučajno određivanje glukoze ako je veće od 11,1 mmol / L.
  3. Ako rezultati PGTT-a premašuju normu.
  4. Nivo glikiranog hemoglobina je 6,5% ili viši.

Kako se manifestuje?

Najčešće je gestacijski dijabetes asimptomatski. Žena nije zabrinuta, a jedino što brine ginekologa je povećana razina glukoze u krvi.

U ozbiljnijim slučajevima otkriva se žeđ, prekomerno mokrenje, slabost, aceton u urinu. Žena dobija na težini brže od očekivanog. Prilikom provođenja ultrazvučnog pregleda otkriva se napredak u razvoju ploda, simptomi insuficijencije placentalnog protoka krvi.

Pa što je opasnost od gestacijskog dijabetesa, zašto je glukoza tokom trudnoće posvećena tako pomnoj pažnji? Trudni dijabetes je opasan zbog svojih posljedica i komplikacija za žene i djecu.

Komplikacije gestacijskog dijabetesa za ženu:

  1. Spontani pobačaj. Povećavanje učestalosti pobačaja kod žena s GDM-om povezano je s čestim infekcijama, posebno urogenitalnih organa. Hormonski poremećaji su takođe važni, jer se gestacijski dijabetes često razvija kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika prije trudnoće.
  2. Polihidramnios.
  3. Kasna gestoza (edemi, povišen krvni pritisak, protein u mokraći u drugoj polovini trudnoće). Teška gestoza opasna je po život i žene i djeteta, može rezultirati konvulzijama, gubitkom svijesti, jakim krvarenjima.
  4. Česte infekcije mokraćnih puteva.
  5. Pri visokom nivou glukoze moguće je oštećenje žila očiju, bubrega i placente.
  6. Prevremeni porođaj češće je povezan s komplikacijama u trudnoći koje zahtijevaju ranije porođaj.
  7. Komplikacije kod porođaja: slabost porođaja, trauma porođajnog kanala, krvarenje nakon porođaja.

Učinak gestacijskog dijabetesa na fetus:

  1. Makrosomija je velika težina novorođenčeta (veća od 4 kg), ali dečiji organi su nezreli. Zbog povećanih razina inzulina u krvi fetusa, višak glukoze se taloži kao potkožna masnoća. Beba se rađa velika, sa okruglim obrazima, crvenom kožom i širokim ramenima.
  2. Moguće je odgođen razvoj fetusa.
  3. Kongenitalne malformacije češće su kod žena koje imaju vrlo visoku razinu glukoze u krvi tokom trudnoće.
  4. Hipoksija fetusa. Da bi se poboljšali metabolički procesi, fetusu je potreban kiseonik, a njegov unos je često ograničen kršenjem placentnog protoka krvi. Uz nedostatak kisika, izgladnjivanje kisika, dolazi do hipoksije.
  5. Respiratorni poremećaji javljaju se 5-6 puta češće. Višak inzulina u bebinoj krvi inhibira stvaranje surfaktanata - posebne supstance koja štiti bebina pluća nakon porođaja od pada.
  6. Češće dolazi do smrti fetusa.
  7. Ozljede djeteta tijekom porođaja zbog velikih veličina.
  8. Velika vjerovatnost hipoglikemije u prvom danu nakon rođenja. Hipoglikemija je smanjenje glukoze u krvi ispod 1,65 mmol / L kod novorođenčeta. Dijete je pospano, letargično, inhibirano, loše sisa, uz jak pad glukoze mogući je gubitak svijesti.
  9. Neonatalni period prolazi komplikacijama. Mogući su povećani nivo bilirubina, bakterijske infekcije, nezrelost nervnog sistema.

Liječenje je ključ uspjeha!

Kao što je sada jasno, ako se dijabetes otkrije tokom trudnoće, mora se liječiti! Snižavanje nivoa glukoze u krvi pomaže minimizirati komplikacije i roditi zdravu bebu.

Žena s gestacijskim dijabetesom mora naučiti kako sama kontrolirati razinu glukoze glukometrom. Zapišite sve pokazatelje u dnevnik i redovito sa njim posjećujte endokrinologa.

Osnova za liječenje gestacijskog dijabetesa je dijeta. Prehrana bi trebala biti redovna, šest puta, bogata vitaminima i hranjivim sastojcima. Potrebno je isključiti rafinirane ugljikohidrate (proizvodi koji sadrže šećer - slatkiše, čokoladu, med, kolačiće itd.) I konzumirati više vlakana sadržanih u povrću, mekinjama i voću.
Morate izračunati kalorije i konzumirati ne više od 30–35 kcal / kg tjelesne težine dnevno s normalnom težinom. Ako žena ima prekomjernu težinu, ta se brojka smanjuje na 25 kcal / kg težine dnevno, ali ne manje od 1800 kcal dnevno. Hranjive tvari se distribuiraju na sljedeći način:

Ni u kojem slučaju ne biste trebali gladovati. To će uticati na stanje deteta!

Tokom trudnoće, žena bi trebala dobiti na težini ne više od 12 kg, a ako je bila pretila prije trudnoće - ne više od 8 kg.

Potrebno je napraviti svakodnevne šetnje, udahnuti svjež zrak. Ako je moguće, vodite aerobik u vodi ili posebnu aerobik za trudnice, izvedite vježbe disanja. Vježbanje pomaže smanjenju tjelesne težine, smanjenju otpornosti na inzulin, povećavanju opskrbe ploda kisikom.

Liječenje inzulinom

Dijeta i vježbanje koriste se dvije sedmice. Ako se za to vrijeme ne dogodi normalizacija razine glukoze u krvi, liječnik će preporučiti započinjanje injekcija inzulina, jer su tableti za snižavanje šećera u kontraindikaciji tijekom trudnoće.

Ne treba se bojati inzulina tokom trudnoće! Apsolutno je sigurna za plod, ne utječe negativno na ženu, te će biti moguće zaustaviti injekcije inzulina odmah nakon porođaja.

Prilikom propisivanja inzulina detaljno će objasniti kako i gdje ga ubrizgati, kako odrediti potrebnu dozu, kako kontrolirati razinu glukoze u krvi i svoje stanje, kao i kako izbjeći prekomjerni pad glukoze u krvi (hipoglikemija). Za ova pitanja treba se strogo pridržavati preporuka liječnika!

Ali trudnoća se bliži kraju, pa šta dalje? Šta će biti rođenje?

Žene s gestacijskim dijabetes melitusom uspješno se rađaju samostalno. Tokom porođaja prati se koncentracija glukoze u krvi. Akušeri prate stanje djeteta, kontroliraju znakove hipoksije. Preduvjet za prirodno rađanje je mala veličina ploda, njegova masa ne smije biti veća od 4000 g.

Sam gestacijski dijabetes nije indikacija za carski rez. Međutim, često je takva trudnoća komplicirana hipoksijom, velikim plodom, gestozom, slabim porođajem, što dovodi do hirurškog porođaja.

U postporođajnom periodu nadziranje majke i deteta će biti posuđeno. U pravilu se nivo glukoze vrati u normalu u roku od nekoliko tjedana.

Prognoza za ženu

6 tjedana nakon porođaja, žena bi trebala doći kod endokrinologa i izvršiti test tolerancije na glukozu. Češće se nivo glukoze normalizuje, ali kod nekih pacijenata ostaje povišen. U tom slučaju ženi je dijagnosticiran dijabetes i provodi se neophodno liječenje.

Stoga bi se nakon porođaja takva žena trebala potruditi da smanji tjelesnu težinu, jede redovno i pravilno, te prima dovoljne fizičke aktivnosti.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je bolest endokrinog sustava, koja je praćena apsolutnom ili relativnom insuficijencijom inzulina - hormona gušterače, što dovodi do povećanja glukoze u krvi - hiperglikemije. Jednostavno rečeno, gornja žlijezda ili jednostavno prestaje lučiti inzulin koji koristi dolaznu glukozu ili se stvara inzulin, ali tkiva to jednostavno odbijaju prihvatiti. Postoji nekoliko podvrsta ove bolesti: dijabetes melitus tipa 1 ili dijabetes melitus ovisan o insulinu, dijabetes tipa 2 i dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu, kao i gestacijski dijabetes melitus.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes melitus tipa 1, nazvan inzulinski ovisan, razvija se kao posljedica uništenja specijaliziranih otočića - otočića Langerhansa koji proizvode inzulin, što rezultira razvojem apsolutnog nedostatka inzulina koji vodi do hiperglikemije i zahtijeva uporabu hormona izvana koristeći posebne "inzulinske" šprice.

Dijabetes tipa 2

Šećerna bolest tipa 2, ili ovisna o inzulinu, nije praćena strukturalnim promjenama gušterače, odnosno, hormon inzulin se nastavlja sintetizirati, ali u fazi interakcije s tkivima dolazi do "kvara", odnosno tkiva ne vide inzulin, pa stoga glukoza ne iskorištava. Svi ti događaji dovode do hiperglikemije, što zahtijeva uporabu tableta koje smanjuju glukozu.

Dijabetes i trudnoća

U žena koje imaju dijabetes često se postavlja i pitanje kako će trudnoća proći u kombinaciji s njihovom bolešću. Upravljanje trudnoćom za trudnice s dijagnozom dijabetesa svodi se na pažljivu pripremu trudnoće i poštivanje svih recepata liječnika tijekom svih njegovih tromjesečja: provođenje pravovremenih screening studija, uzimanje lijekova koji snižavaju razinu glukoze u krvi i pridržavanje posebnih dijeta s niskom razinom ugljikohidrata. Kod dijabetesa tipa 1 potrebna je obavezna kontrola unosa inzulina izvana. Razlika u njegovoj dozi varira ovisno o trimestru trudnoće.

U prvom tromjesečju smanjuje se potreba za inzulinom jer se stvara placenta koja sintetizira steroidne hormone i neka vrsta je analoga gušterače. Takođe, glukoza je glavni izvor energije za plod, pa su njegove vrijednosti u majčinom tijelu smanjene. U drugom tromjesečju povećava se potreba za inzulinom. Treće tromjesečje obilježeno je tendencijom smanjenja potreba za inzulinom zbog fetalne hiperinzulinemije, što može dovesti do majčine hipoglikemije. Dijabetes melitus tipa 2 tokom trudnoće zahtijeva ukidanje tableta lijekova za snižavanje šećera i imenovanje inzulinske terapije. Potrebna je dijeta s malo ugljikohidrata.

Gestacijski dijabetes

Kroz život ženu možda neće poremetiti poremećaji metabolizma ugljikohidrata, pokazatelji u analizama mogu biti u granicama normale, ali prilikom polaganja testova u antenatalnoj klinici može se otkriti bolest poput gestacijskog dijabetesa melitusa - stanja u kojem se prvi put otkriva porast glukoze u krvi tijekom trudnoće i prolazak nakon porođaja. Razvija se zbog hormonalne neravnoteže koja prati razvoj fetusa u tijelu žene na pozadini postojeće latentne inzulinske rezistencije, na primjer zbog pretilosti.

Uzroci gestacijskog dijabetesa mogu biti:

  • prisutnost dijabetesa kod rođaka
  • virusne infekcije koje utječu i narušavaju rad pankreasa,
  • žene s policističnim jajnicima,
  • žene koje pate od hipertenzije
  • žene starije od 45 godina,
  • puše žene
  • žene koje zloupotrebljavaju alkohol
  • žene koje imaju istoriju gestacijskog dijabetesa,
  • polyhidramnios
  • krupno voće. Svi su ti faktori rizični za razvoj ove patologije.

Otpornost na inzulin rezultat je faktora kao što su:

  • povećana formacija u nadbubrežnoj kore kontra-hormonskog hormona kortizola,
  • sinteza placentnih steroidnih hormona: estrogeni, placentni laktogen, prolaktin,
  • aktivacija placentnog enzima koji razgrađuje inzulin - inzulinaza.

Simptomatologija ove bolesti nije nespecifična: do 20. tjedna, a upravo je to razdoblje od kojeg je moguća dijagnoza gestacijskog dijabetesa melitusa, žena se ne brine. Nakon 20. tjedna, glavni simptom je povećanje glukoze u krvi, što ranije nije uočeno. Može se utvrditi posebnim testom koji otkriva toleranciju na glukozu. Prvo se krv iz vene uzima na prazan stomak, zatim žena uzima 75 g glukoze razrijeđene u vodi i krv opet uzima iz vene.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja se ako prvi pokazatelji nisu manji od 7 mmol / L, a drugi ne manji od 7,8 mmol / L. Pored hiperglikemije, mogu se pridružiti i simptomi poput osjećaja žeđi, pojačanog mokrenja, umora i neujednačenog debljanja.

Prevencija dijabetesa tokom trudnoće

Da bi se smanjio rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa melitusa, potrebna je dovoljna tjelesna aktivnost - bavljenje jogom ili odlazak na bazen izvrsno je rješenje za žene u riziku. Posebnu pažnju treba posvetiti dijeti. Iz prehrane je potrebno isključiti pržene, masne i brašnaste proizvode, koji su „brzi“ ugljikohidrati - ovi se proizvodi brzo apsorbiraju i doprinose naglom i značajnom povećanju glukoze u krvi, budući da imaju malu zalihu hranjivih sastojaka i veliki broj kalorija koje loše utječu na organizam.

Slanu hranu treba isključiti iz prehrane, jer sol zadržava tečnost, što može dovesti do edema i visokog krvnog pritiska. Hrana bogata vlaknima bitna je komponenta prehrane dijabetičara, posebno žena koje imaju gestacijski dijabetes. Činjenica je da vlakna, osim što posjeduju veliku zalihu vitamina i minerala, potiču gastrointestinalni trakt, usporava apsorpciju ugljikohidrata i lipida u krvi.

Uključite voće, povrće, mliječne proizvode, jaja u svoju prehranu. Morate jesti u malim obrocima, pravilno izbalansirana prehrana igra jednu od glavnih uloga u prevenciji dijabetesa. Takođe, ne zaboravite na glukometar. Ovo je odličan alat za svakodnevno mjerenje i kontrolu nivoa glukoze u krvi.

Prirodni porođaj ili carski rez?

S ovim se problemom gotovo uvijek suočavaju ljekari kada se suoče sa trudnicom s dijabetesom. Upravljanje porođajem ovisi o mnogim faktorima: očekivanoj težini fetusa, parametrima karlice majke, stupnju nadoknade bolesti. Sam gestacijski dijabetes nije indikacija za carski rez ili prirodni porođaj do 38. tjedna. Nakon 38 tjedana, vjerovatnoća za razvoj komplikacija nije samo kod majke, već i ploda.

Samo-dostava.Ako se porođaj odvija prirodnim putem, tada je potrebna kontrola glukoze u krvi svaka 2 sata uz intravensku primjenu inzulina, kratkog djelovanja, ako je za vrijeme trudnoće bilo potrebe.

Carski rez.Otkrivanje ultrazvuka značajne makrosomije fetusa u dijagnozi klinički uske karlice majke, dekompenzacija gestacijskog dijabetesa melitus indikacija su za carski rez. Također je potrebno uzeti u obzir stepen kompenzacije za dijabetes melitus, zrelost grlića maternice, stanje i veličinu ploda. Praćenje nivoa glukoze mora se obaviti prije operacije, prije uklanjanja ploda, kao i nakon odvajanja placente, a zatim svaka 2 sata kada se dostignu ciljne razine i satno ako se može razviti hipo- i hiperglikemija.

Razlikuju se hitne indikacije za carski rez kod pacijenata sa šećernom bolešću:

  • teška oštećenja vida u obliku porasta dijabetičke retinopatije s mogućim odvajanjem mrežnice,
  • porast simptoma dijabetičke nefropatije,
  • krvarenja koja mogu biti uzrokovana napadom placente,
  • teška opasnost za plod.

Ako se porođaj dogodi na razdoblje kraće od 38 tjedana, potrebno je procijeniti stanje dišnog sustava ploda, naime stupanj zrelosti pluća, jer u ovom trenutku plućni sustav još nije u potpunosti formiran, a ako se fetus ne ukloni pravilno, kod njega se može izazvati sindrom smetnje novorođenčadi. U ovom se slučaju propisuju kortikosteroidi koji ubrzavaju sazrijevanje pluća, ali žene koje boluju od dijabetesa moraju uzimati ove lijekove s oprezom i u izuzetnim slučajevima, jer pomažu povećanju razine glukoze u krvi, povećava se otpornost tkiva na inzulin.

Zaključci iz članka

Dakle, dijabetes, u bilo kojem obliku, nije "tabu" za ženu. Nakon dijeta, bavljenja aktivnom tjelesnom aktivnošću trudnicama, uzimanje specijaliziranih lijekova smanjit će rizik od komplikacija, poboljšati vaše dobrobit i smanjiti vjerojatnost razvoja fetalnih abnormalnosti.

Uz pravilan pristup, pažljivo planiranje, zajedničkim naporima akušer-ginekologa, endokrinologa, dijabetologa, oftalmologa i drugih specijalista, trudnoća će se odvijati na siguran način, kako za buduću majku, tako i za bebu.

Po čemu se gestacijski dijabetes razlikuje od pravog dijabetesa

Gestacijski dijabetes u trudnica je bolest koja karakterizira visoki šećer u krvi (od 5,1 mmol / L do 7,0 mmol / L). Ako su pokazatelji veći od 7 mmol / l, tada govorimo o dijabetesu, koji ne odlazi s kraja trudnoće.
Za otkrivanje GDM-a prije i nakon oralnog testa tolerancije na glukozu (otopina glukoze pije se u određenoj koncentraciji), iz vene se uzima krvni test - sadržaj glukoze mjeri se plazmom, stoga je krvni test prsta neformativan.

Da bi ljekar mogao dijagnosticirati gestacijski dijabetes, dovoljan je samo jedan višak šećera iz norme.

Uzroci GDM

Pravi razlozi nastanka gestacijskog dijabetesa danas nisu poznati, ali stručnjaci kažu da razvoj bolesti mogu pokrenuti sljedeći rizici:

  • nasljednost (dijabetes tipa II u najužoj porodici, autoimune bolesti),
  • glikozurija i predijabetes
  • infekcije koje uzrokuju autoimune bolesti,
  • po uzrastu. Rizik od gestacijskog dijabetesa kod žene nakon 40 godina dva je puta veći od rizika buduće majke u 25-30 godina,
  • identifikacija GDM-a u prethodnoj trudnoći.

Anastasia Pleshcheva: „Rizik od GDM raste zbog prisustva prekomerne težine, gojaznosti kod žena pre trudnoće. Zato preporučujemo da se pripremite za trudnoću unaprijed i riješite se viška kilograma prije začeća.
Drugi problem je prekomjerni sadržaj ugljikohidrata u prehrani. Rafinirani šećeri i lako probavljivi ugljikohidrati posebno su opasni. "

Koja je opasnost od GDM-a

Višak glukoze s majčinom krvlju prenosi se na plod, gdje se glukoza pretvara u masno tkivo. Taloži se na dečjim organima i pod kožom i može promeniti rast kostiju i hrskavice, narušavajući proporcije detetovog tela. Ako je žena tijekom trudnoće patila od gestacijskog dijabetesa, tada novorođena beba (bez obzira na to je li se rodila punoročno ili ne) ima povećanu tjelesnu težinu i unutrašnje organe (jetru, gušteraču, srce itd.).

Anastasia Pleshcheva: „Činjenica da je dijete veliko, uopće ne znači da su njegovi zdravstveni pokazatelji normalni. Njeni unutrašnji organi su prošireni zbog masnog tkiva. U tom su stanju strukturno nerazvijeni i ne mogu u potpunosti obavljati svoje funkcije.

Višak glukoze može poremetiti i metabolizam minerala - u organizmu majke i djeteta neće biti dovoljno kalcijuma i magnezijuma - izaziva kardio-respiratorne i neurološke poremećaje, kao i izaziva žuticu i povećanu viskoznost krvi kod djeteta.

Gestacijski dijabetes povećava rizik od kasne toksikoze u trudnica, što je opasnije od toksikoze u ranoj trudnoći.
Ali gornja kršenja i problemi mogu se pojaviti pri nevremenoj dijagnozi i liječenju. Ako se terapija propiše i poštuje na vreme, komplikacije se mogu izbeći. "

Može li se GDM pretvoriti u istinitu?

Anastasija Pleshcheva: „Ako je ženi dijagnosticiran gestacijski dijabetes, ona eventualno može razviti dijabetes tipa II. Da bi to isključio, šest do osam tjedana nakon rođenja, liječnik može propisati stres test sa 75 g glukoze. Ako se ispostavi da nakon rođenja žena još uvijek ima potrebu za lijekovima koji sadrže inzulin, tada specijalista može doći do zaključka da se dijabetes razvio. U tom slučaju obavezno se obratite endokrinologu na pregled i propisuje adekvatnu terapiju. "

Medicinska pomoć i prevencija

Prema riječima stručnjaka, sve komplikacije gestacijskog dijabetesa mogu se spriječiti. Ključ uspjeha je praćenje razine šećera u krvi od vremena dijagnoze, terapije lijekovima i dijetama.
Važno je iz prehrane isključiti jednostavne ugljikohidrate - rafinirani šećer, slatkiše, med, džem, sokove u kutijama i još mnogo toga. Čak i mala količina slatkiša izaziva visoku glukozu u krvi.

Trebate jesti frakcijski (tri glavna obroka i dvije ili tri užine) i ni u kojem slučaju ne gladujte.

Zajedno s dijetom su potrebne i fizičke aktivnosti. Na primjer, hodanje, plivanje ili bavljenje jogom dovoljno je da tijelo apsorbira ugljene hidrate „ispravno“, a da pritom ne podigne nivo glukoze u krvi na katastrofalnu razinu.

Ako u roku od tjedan do dva propisana dijeta za gestacijski dijabetes ne daje rezultata, liječnik može preporučiti terapiju inzulinom.

Uz to, morate samostalno kontrolirati razinu glukoze (koristeći mjerač 8 puta dnevno), težinu i voditi dnevnik ishrane.
Ako je GDS dijagnosticiran u prethodnoj trudnoći, a žena planira ponovno imati dijete, prije začeća mora odmah slijediti sva pravila za sprečavanje GDM-a.

Ranije smo odbacili teoriju da „moramo jesti za dvoje“ i razbudili smo druge mitove o trudnoći.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar