Jeruzalemska artičoka korisna svojstva i kontraindikacije

Jeruzalemski artičoka je višegodišnja zeljasta biljka visoka oko jedan i pol metra (katkad i do četiri) s ravnim pupoljkastim stabljikom, listovima u obliku jajeta i žutim cvatovima-košarama promjera 6-10 cm. U gnijezdu se nalazi 1-3 stabljika, do 30 gomolja na kratkim stolnjacima, sabrano kompaktno. Korijenje na dubini od 10-15 cm horizontalno se proteže do 4-4,5 m u labavom tlu, a okomito do 1,3 m, što omogućava biljkama da izdrže sušu. Na jednom mjestu može narasti i do 30 godina. Gomolji teže od 20 - 30 do 100 grama, boje se razlikuju (ovisno o sorti) - bijela, žuta, ružičasta, ljubičasta, crvena, meso je meko, sočno, s ugodnim slatkastim okusom.

Biljka je poznata i pod imenima „zemljana kruška“ i „jerusalimski artičoka“. U divljini se biljka nalazi u Severnoj Americi.

Gomolji su jestivi. Uzgaja se kao vrijedna krmna, tehnička i prehrambena biljka.

Naziv ove biljke dolazi od jednog od plemena Indijaca u Čileu - jeruzalemske artičoke. Oni su ovu biljku obrađivali gotovo od antičkih vremena na isti način kao što mi sada uzgajamo krumpir. Međutim, Jeruzalemska artičoka joj je vrlo slična. I metodom rasta i upotrebom (korijen biljke se koristi u hrani). Jeruzalemi gomolji artičoka, poput gomolja krumpira, mogu biti različitih oblika i boja, ali, za razliku od njih, nisu ni toliko u formi. Ali stabljika biljke - ravna, zrela, doseže visinu od 2 pa čak i 3 metra, vrlo je slična suncokretu.

On je zapravo „rođak” suncokreta, ima slične žute cvastiće u obliku korpi, ali manje (od 6 do 10 cm.) Grančice na vrhu. Listovi kod jeruzalemske artičoke su jajoliki s nazubljenim ivicama.

Kazahstani Jeruzalem nazivaju artičokom „kineskim krompirom“, jer je do njih stigao preko Kine. Na Donu, gdje je kroz Rumuniju dospio u 19. stoljeće, zove se repa. Jeruzalemska artičoka došla je na Baltik preko Njemačke. Takvo širenje ove biljke širom svijeta dogodilo se zbog nepretencioznosti. Raste i na suvom i zamrznutom tlu, za razliku od krompira, brežuljaka i gornjeg odevanja ne zahteva, i, osim toga, ima „bezobrazluk“ da istisne bilo kakav korov. Daje dobre plodove u prve četiri godine svog „života“, iako na jednom mjestu može rasti i od 30 do 40 godina.

Korisna kompozicija jeruzalemske artičoke

Biljka sadrži važne za zdravlje aminokiseline:

  • Arginin, proizveden u dovoljnim količinama u zdravom odraslom tijelu, ali nedovoljno kod djece, starijih i oslabljenih bolesti. Često se koristi u dodacima prehrani za poboljšanje prehrane mišića, stimuliranje imuniteta, pojačavanje sinteze hormona rasta koji pomlađuje organizam i smanjuje količinu masti ispod kože.
  • Valin je potreban za rast i sintezu različitih tkiva, poboljšava koordinaciju mišića, smanjuje osjetljivost na bol, vrućinu, hladnoću, a koristan je i kao lijek za depresiju.
  • Histidin pomaže u procesu rasta i obnavljanja tkiva, dio je hemoglobina, koristi se za liječenje alergija, anemije, čireva, dovoljan unos sprječava oštećenje sluha.
  • Izoleucin, koji ne sintetiše u tijelu, mora se snabdijevati hranom. Sudjeluje u procesima opskrbe energijom, regulira razinu šećera.
  • Leucin je važan za mišićno tkivo, povećava sintezu proteina, štedi glukozu i sprečava uništavanje molekula proteina i glukoze.
  • Lizin, esencijalna aminokiselina koja je dio proteina, neophodan je za procese rasta. Stimulira razgradnju masti i njihovu pretvorbu u energiju.
  • Metionin pomaže sniziti holesterol u krvi, masne naslage u jetri i ublažava simptome depresije.
  • Triptofan smanjuje osjetljivost na bol, potiče sintezu hormona rasta koji je važan za povećanje mišićne mase i smanjenje tjelesne masti. Posebno je korisna kod depresije, učestalog lošeg raspoloženja, poremećaja spavanja, sindroma hroničnog umora.
  • Fenilalanin je uključen u sintezu tiroksina, hormona štitnjače. Aminokiselina je potrebna za sintezu endorfina, „hormona sreće“. Topinambur je koristan u sprečavanju i otklanjanju nedostatka sledećih elemenata u tragovima:
  • Kalijum sadržan u ćelijama. Manjak kalijuma uzrokuje neuralgiju. Mikroelement posebno snažno napušta tijelo tokom povraćanja, proliva, znoja, tokom liječenja diureticima,
  • Kalcijum, njegov nedostatak povećava rizik od osteoporoze, u dojenačkoj dobi uzrokuje rahit,
  • Mangan, koji utječe na rast, funkciju stvaranja krvi, aktivnost spolnih žlijezda,
  • Magnezijum koji sudjeluje u metaboličkim reakcijama, regulirajući prijenos živčanih impulsa, kontrakciju mišića,
  • Natrijum, njegova manjka nastaje prilikom zloupotrebe dijete, postenja, uzimanja diuretika, učestalog znojenja, unosa viška tečnosti. U slučaju nedostatka mikroelementa gube na težini, stvaraju se plinovi u crijevima, javljaju se mišićni grčevi,
  • Gvožđe koje potiče procese disanja i dio je hemoglobina. Manjak se manifestuje anemijom (anemijom),
  • Silicijum koji učestvuje u životnoj podršci tijela. Element u tragovima ubrzava redoks reakcije, što u konačnici utiče na nivo hemoglobina. Potrebno je spriječiti razvoj ateroskleroze, oslabljene čvrstoće kostiju. Mesna hrana usporava apsorpciju silicijuma, povrće pojačava.

Kao što znate, kalijum i natrijum su antagonisti, prekomjerni unos jednog elementa u tragovima uzrokuje nedostatak drugog. U slučaju nedostatka kalijuma nastaju edemi, ascites (kapljica). Uključivanje jeruzalemske artičoke u prehranu vraća ravnotežu. Da biste postigli rezultat što je prije moguće, potrebno je napustiti naviku dodavanja soli u hranu.

Jeruzalemska artičoka je korisna u inulinu. Ovaj polimer fruktoze odnosi se na ugljene hidrate. Redovnom upotrebom svježe zemljane kruške u debelom crijevu povećava se broj bifidobakterija, koje proizvode vitamine potrebne tijelu i suzbijaju patogenu mikrofloru - stafilokoke, enterokoke, šigele, salmonelu. U jednoj gomolji Jeruzalema artičoke do 20% inulina.

Jeruzalemska artičoka je korisna u uklanjanju nedostatka vitamina. Po sadržaju vitamina C, zemljana kruška je 3-5 puta superiornija od krompira. Korijen je bogat B vitaminima:

  • B1 je neophodan za zdravlje srca, probavnog i nervnog sistema,
  • B2 je važan za optimalnu funkciju štitnjače, reproduktivnu funkciju,
  • B3 (nikotinska kiselina) pospješuje apsorpciju vitamina C,
  • B5 je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proizvodnju holesterola, metaboličke procese,
  • B6 je također uključen u proizvodnju hemoglobina, prijenos živčanih impulsa između neurona i mišićnog tkiva.
  • B7 (biotin), sudjeluje u regulaciji metabolizma proteina i masti i proizvodnji enzima glukokinaze.

Mehaničkim čišćenjem unutarnje površine crijeva, vlakna topiva u vodi i dijetalna vlakna jeruzalemske artičoke korisna su u smanjenju kolesterola u krvi, sprečavanju opstipacije, sprečavanju stvaranja aterosklerotskih plakova i smanjenju rizika od kolelitijaze.

Kao što znate, vlakna se ne probavljaju i izlučuju, hvatajući štetne tvari. Dijeta bogata biljnim vlaknima brzo izaziva osjećaj punoće, ne dopušta prejedanje. S nedovoljnim unosom vlakana povećava se rizik od gastritisa, pankreatitisa i malignih tumora.

Korisna svojstva jeruzalemske artičoke

Botaničari znaju više od 300 sorti zemljane kruške. Ova biljka je nepretenciozna, pa dobro raste na vlažnim tlima i pri slabom osvjetljenju. Šta tretira jeruzalemsku artičoku? Upotreba zemljanih krušaka poboljšava rad nervnog, endokrinog, imunološkog sistema. Primjena jeruzalemske artičoke na probavni sustav ima posebno pozitivan učinak. Još gomoljasti suncokret čisti tijelo od štetnih radioaktivnih tvari. Jeruzalemska artičoka ima mnoga ljekovita svojstva i pomoći će:

  • jačaju imunitet
  • niži šećer u krvi
  • otkloniti bol u zglobovima
  • poboljšati cirkulaciju krvi,
  • niža kiselost želuca.

Uz njegovu pomoć možete tretirati:

  • duodenitis
  • gastritis
  • bolest tankog crijeva
  • čir na želucu
  • ubodi
  • pankreatitis
  • enteritis
  • efikasan je kod poliartritisa.

Kako kuhati jeruzalemske artičoke

Mnogi ljudi ne znaju kako pravilno kuhati jeruzalemski artičoke. Gomolje treba temeljno oprati i očistiti prije upotrebe. Upotreba ove biljke u hrani moguća je u sirovom i kuhanom obliku.

Cvjetovi Jeruzalemske artičoke koriste se za pravljenje tinktura i ljekovitih čajeva, lišće - za salate, korijen - za pripremu svih vrsta jela.

Proizvod se može podvrgnuti gotovo svim vrstama kuhanja: kuhanju u vodi i mlijeku, prženju, kuhanju, pečenju, sušenju i kiselosti. Postojeći recepti jeruzalemskog jela od artičoke omogućuju vam da od njega svakodnevno koristite zdravu dijetalnu hranu.

Ljekovita svojstva jeruzalemske artičoke za ljude

Bogat sastav jeruzalemske artičoke čini ovu biljku odličnim lijekom za razne bolesti. Štaviše, usjevi korijena, sok, stabljika, lišće biljke imaju ljekovita svojstva. Redovno preventivno jedenje zemljane kruške pomoći će u prevenciji i zacjeljivanju mnogih bolesti. Ljekari su odavno primijetili da upotreba korijena ove biljke pomaže u sprječavanju srčanog udara, moždanog udara, stabilizacije krvnog pritiska i čak poboljšanja vida.

Za zajedničko liječenje

Jerusalimski artičoka sadrži veliku količinu silicijuma. Ovaj element je uključen u procese rasta i diobe ćelija sinovijalnih membrana koje se nalaze u zglobovima. Samo 50 grama jeruzalemske artičoke nadopunjuje dnevnu potrebu čovjeka za silikonom. Redovno konzumiranje zemljane kruške može smanjiti bol, ublažiti ukočenost zglobova. Jeruzalemska artičoka koristi se kod reumatoidnog artritisa, radikulitisa spolja za ublažavanje bolova.

Za čišćenje zglobova dekocija od 1 kg. svježi gomolji se dodaju u kadu s vodom na temperaturi 37-40 stepeni. Kupku je potrebno uzeti u roku od 15 minuta, a zatim leći 1-2 sata. Postupak se izvodi svakodnevno u trajanju od 20 dana. Tada se pravi pauza od 2 tjedna, nakon čega se tijek liječenja može ponoviti.

Sa pankreatitisom

Bolest gušterače prati poremećaj metabolizma i loše snabdevanje krvlju. Upotreba jeruzalemske artičoke može poboljšati metaboličke procese i ukloniti upalu. Uz pankreatitis, potrebno je dnevno jesti 150 g sirovog korijenskog povrća. Prije jela temeljno se isperu i konzumiraju zajedno sa pilingom koji sadrži mnogo korisnih tvari.

U slučaju bolesti gušterače preporučuje se piti jeruzalemski artičoke u obliku dekocije. Uz pankreatitis, preporučuje se jesti kuhane, osušene, sirove korijenske kulture zemljane kruške. Ali fermentirani, pečeni, prženi jeruzalemski artičoka ne smije se koristiti za oboljelu gušteraču, jer jeruzalemski artičok kuhan na ovaj način nadražit će želučanu sluznicu.

Za mršavljenje

Jeruzalemska artičoka pomoći će u mršavljenju. Korijen usjeva zemljane kruške sadrži puno vlakana, koja je u stanju da očisti organizam toksina, toksina. Kada se tijelo aktivno riješi štetnih tvari, ubrzava metabolizam i dovodi do sagorijevanja masti. Upotrebom zemljanih krušaka poboljšavaju se ugljikohidrati, masni procesi tijela, što pridonosi brzom zbrinjavanju suvišnih kilograma. Kalorični sadržaj jeruzalemske artičoke je 61 kcal, tako da je savršen za kuhanje s gubitkom kilograma.

Tokom trudnoće

Zemljana kruška bogata je vitaminima, mineralima, stoga je ovaj usjev korijena koristan za trudnice. Jerusalimski artičoka ima i laksativna svojstva, a preporučuje se trudnicama koje pate od opstipacije. Za laksativni učinak, Jeruzalem artičoka mora se konzumirati sirov. Jerusalimski artičoka će tokom trudnoće pomoći da se organizam napuni kalcijumom i drugim korisnim tvarima. Tijekom dojenja (dok dojite), liječnici također preporučuju jesti korijenske usjeve gomolja suncokreta.

Prednosti jeruzalemske artičoke za muškarce

Vitamini, korisni mikro i makro elementi sadržani u jeruzalemskoj artičoki mogu pozitivno uticati na jači pol. Štaviše, upotreba zemljanih krušaka korisna je za muškarce različitih dobnih skupina. Ako u jelovnik uključe jela s ovom korijenom, oni će značajno smanjiti rizik od bolesti genitourinarnog sistema. Pomoću svakodnevnog jeruzalemskog artičoka muškarci će moći spriječiti probleme s potencijom, razvoj adenoma prostate.

Prednosti jeruzalemske artičoke za žene

Upotreba u kozmetologiji. Svaka žena može osjetiti njen učinak ako je jedan od sastojaka kreme, maska ​​Jerusalim artičoka. Lako se bori protiv malih bora, smanjuje upalu, umiruje iritiranu kožu i sprečava stvaranje akni. Takav utjecaj na kožu moguć je zahvaljujući silicijumu, bakru, cinku i sumporu u svom sastavu.

Jeruzalemska artičoka pravi odlične maske protiv starenja lica i vrata: za to morate narezati svježi rod korijena na sitnoj rerni, dodati nekoliko kapi lanenog ili maslinovog ulja i staviti dobivenu kašu na lice oko 15 minuta.

Izrađujući takvu masku svaka 2 dana tokom 1-2 mjeseca, moguće je izglađivati ​​sitne bore i vratiti elastičnost kože.

Takođe napravljeno od ovog proizvoda:

  • proizvodi za piling,
  • hidratantne tekućine za lice, zamjenjujući micelarnu vodu,
  • toniri za akne
  • infuzije za wellness kupke,
  • maske za jačanje kose i protiv peruti,
  • posebne dekocije za gubitak kose s alopecijom.

Jeruzalemske kupke od artičoka

Kupke, čija je glavna komponenta jeruzalemski artičoka, indicirane su u liječenju kožnih bolesti, opekotina, preloma, bolova u zglobovima i dugotrajnih zacjeljivanja rana.

Za pripremu kupke uzima se 2 kg lišća i stabljika biljke koje se režu, presave u 5-litarsku posudu i napune vodom. Dobivena smjesa se kuha 20 minuta, nakon čega se juha malo infuzira, filtrira i izlije u kupelj, razrijeđen vodom do temperature od oko 32 stepena. Takva se kupka uzima 15 minuta.

Primjena za kuhanje

Velike prednosti recepata i manje štete od jeruzalemske artičoke čine ovo povrće popularnim proizvodom u mnogim kuhinjama. Gomolji su ugodnog ukusa i sočniji, pa će vam pomoći da dnevni jelovnik bude ne samo koristan, nego i ispiranje usta. Najbolji način konzumiranja zemljane kruške je svježi sok. Ali od učestalog konzumiranja ovog povrća u sirovom obliku mogu se pojaviti nuspojave. Stoga se preporučuje naizmjenično sirovo i termički obrađeno jeruzalemsko artičoko.

Hleb i drugi proizvodi od brašna peče se od osušenih i mlevenih u gomoljastim gomoljima kruške. Za pripremu jeruzalemskog praha artičoke dobro ga operite i narežite na tanke kriške. Potom kriške položite na lim za pečenje i stavite u rernu, temperatura u kojoj ne prelazi 60 stepeni. Osušeno povrće zdrobite valjkom, a zatim samljeti u mlincu za kafu. Prilikom pečenja dobiveni prah se pomiješa sa brašnom u omjeru 1: 5. Uz proizvode od brašna, kavi se dodaje i suho usitnjeno povrće.

Od jeruzalemskog artičoka možete pripremiti i samostalno jelo. Da biste to učinili, gomolje se moraju oguliti, napuniti vodom i kuhati dok ne omekšaju.Kako povrće ne bi potamnilo tokom kuhanja, dodajte malo octa u vodu. Gotov jeruzalemski artičok prelijte kiselim vrhnjem ili namažite maslacem. Možete poboljšati ukus jela ako vodu zamijenite mlijekom. Nakon što su gomolji prokuhali, prebacite mleko u drugu posudu i dovedite da prokuha. Odvojeno pržite malo brašna i sipajte ga u mleku, koje nastavlja da krčka dok se ne zgusne. Ovim umakom prelijte kriške zemljane kruške i pospite zelenilom.

Prednosti jeruzalemske artičoke za djecu

Prije nekoliko godina provedena je studija koja je pokazala korisnost jeruzalemske artičoke na još uvijek neformiranom tijelu - djeci.

U djece koja su redovno konzumirala salatu od korijena artičoke sa sirovim sobama, primjećeno je sljedeće:

  • Povećani apetit.
  • Rast hemoglobina od 6,3 g / l.
  • Nestao je sediment soli u urinu.
  • Povećani imunitet. Broj slučajeva zaraznih bolesti smanjio se.

Zaključak: Jeruzalemska artičoka korisno za djecu i njihove roditelje.

Liječenje korijenom jeruzalemske artičoke

Upravo u Jeruzalemu gomolji artičoka sadrže maksimalnu količinu vitamina i minerala s korisnim svojstvima. Ovaj dio biljke sadrži inulin, antioksidante i aminokiseline, koji na tijelo djeluju kako slijedi:

  • smanjuju vaskularni tonus,
  • povećati hemoglobin,
  • doprinose uklanjanju kamenja,
  • vežu i uklanjaju radionuklide, soli teških metala.

Ovaj deo jeruzalemske artičoke sadrži oko šest posto pektina, zbog čega se koristi u liječenju:

  • gihta
  • gastrointestinalne bolesti
  • anemija
  • urolitijaza,
  • pretežak
  • ateroskleroza,
  • bolesti nervnog sistema.

 Infuzije i decokcije cvijeta jeruzalemske artičoke ublažavaju znakove intoksikacije, bore se protiv glavobolje, žgaravice, visokog krvnog pritiska, bolova i crijevnih kolika. Uz to, cvjetovi biljke imaju protuupalni učinak.

Korijen jeruzalemske artičoke bogat je gvožđem kojih u biljci ima više nego u šargarepi, krompiru, repa i repe. Osim toga, kore ovog useva sadrže kalijum i kalcijum, silicijum i magnezijum, natrijum i fluor. Korjen biljke koristi se za liječenje curenja iz nosa i bolova u zglobovima.

Sjeme jeruzalemske artičoke ne koristi se u tradicionalnoj medicini.

Prednosti jeruzalemskog soka od artičoke

Glavne prednosti su:

  • Jeruzalemski sok od artičoke efikasan je kod zatvor.
  • Dobro smanjuje kiselost želuca. Korisno kod čira, gastritisa i drugih želučanih bolesti. Promoviše njihovo brzo liječenje.
  • Ima laksativne i diuretičke efekte.
  • Dobro obnavlja pigmentaciju.
  • Koristi se kao dodatak prehrani dijabetičarima. Pošto je sok iz jeruzalemske artičoke u stanju je sniziti šećer u krvi.
  • Ima protivupalna svojstva.

Sva korisna svojstva prikazana su samo za svježe cijeđeni neobrađeni sok.

Kako se koristi jeruzalemski artičoka

Ova korisna kultura korijena blagotvorno djeluje na sve vitalne sisteme tijela, uklanja kronične patologije i nadoknađuje nedostatak vitamina. Ovisno o zdravstvenom stanju i postojećim bolestima, plodovi artičoka iz Jeruzalema mogu se konzumirati na različite načine:

  • Za ispravljanje crijevne mikroflore preporučuje se unošenje svježeg gomoljastog soka u prehranu. Da biste to učinili, obrišite nekoliko plodova na najmanjoj rerni i dobivenu kašu stavite u gazu (možete je dodati u dva sloja). Stisnite dobro, uzmite 1/2 šalice slatkog soka odjednom. Čuvajte u hladnjaku sok jeruzalemske artičoke preporučuje se najviše jedan dan.
  • U borbi protiv proljetnog nedostatka vitamina pomoći će kvass na bazi jeruzalemske artičoke. Za pripremu je potrebno samljeti nekoliko oguljenih gomolja i staviti ih u posudu zapremine 3 l (pokriti dno kante od 3 litre jerusalimskom artičokom? Zapreminom). Zalijte toplom vodom i zatvorite posudu izrezanom gazom ili platnom. Inzistirajte na toplom mjestu 4-5 dana, uzimajte čašu ohlađenog kvas dnevno. Da biste ubrzali proces fermentacije, možete dodati krišku raženog hljeba (suhog) ili 1 kašiku. kašika kvasca od raženog hleba. Med ili šećer po izboru se dodaju gotovom napitku.
  • Za pripremu dekocije povrća korena jeruzalemskog artičoka potrebno je uzeti tri gomolja po litri tečnosti, oguliti ih i kuhati oko 20-25 minuta. Kao rezultat toga, dobivate slatko čorba koji se preporučuje kod anemije, hipertenzije i pankreatitisa.

Upotreba jeruzalemske artičoke

Čorba snižava krvni pritisak i koncentraciju šećera u krvi, povećava hemoglobin, a takođe ima blagotvoran uticaj na gušteraču.

3 žlice suhog jeruzalemskog korijena artičoke sipajte 1,5 litara vode i stavite na tihoj vatri sat vremena. Čorba se pije vruća ili hladna i bez dodatka šećera, 500 ml dnevno tri puta tjedno.

Ovaj oblik lijeka koristi se za prehlade i želučane bolesti.

Za pripremu infuzije 1 kašika. Biljke artikule od Jeruzalema preliju se sa 750 ml kipuće vode i ostave se da vreju 12 sati. Procijeđena infuzija uzima se 100 ml tri puta dnevno, prije jela hranu.

Tinktura artičoke od artičoka je odličan hepatoprotektor koji štiti stanice jetre od negativnog djelovanja toksina. Tinktura pomaže uklanjanju toksina i toksina iz tijela. Upotreba tinkture jeruzalemskog artičoka sprečava razvoj holecistitisa i smanjuje stvaranje gasova.

500 g osušenih listova prelije se s litrom alkohola ili votke, nakon čega se tinktura infuzira na hladnom, i uvijek potamnjelom mjestu, 15 dana. Tinktura se koristi u jednoj žlici (proizvod se razrijedi u 150 ml tekućine) tri puta dnevno.

Jeruzalemski sirup od artičoke za pacijente sa šećernom bolešću zamjenjuje šećer. Osim toga, takav sirup smanjuje potrebu za dijabetesom za pripravcima inzulina, jer stabilizira (naime, snižava) razinu šećera u krvi.

Jeruzalemi sirup od artičoke, koji je imunostimulirajući proizvod, preporučuje se za:

  • povećati zdravlje
  • steći vitalnost,
  • obnavljanje funkcija gastrointestinalnog trakta,
  • eliminirati manifestacije disbioze.

Sirup nema nuspojava i može se koristiti istovremeno s drugim vrstama terapije i kod djece i kod odraslih.

Zanimljive činjenice o jeruzalemskoj artičoki

  1. Jeruzalemska artičoka jedno je od najboljih povrća koje čisti tijelo.
  2. U Njemačkoj se jerusalimski artičoka koristi za pripremu pića, blago rečeno, "pijanog".
  3. Jeruzalemska artičoka je puno korisnija od uobičajeno popularnog povrća u vrtlarima (krompir, repa, mrkva). U posljednje vrijeme, međutim, ova korijenska kultura dobija sve veću popularnost.
  4. U Japanu, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama kava se priprema od jeruzalemske artičoke.

Upotreba jeruzalemske artičoke:

Primjena jeruzalemske artičoke je dokazana.

  • U liječenju i prevenciji bolesti stomaka, dvanaestopalačnog crijeva, pankreatitisa, proljeva i opstipacije.
  • Korisno kod crevne disbioze. Stvara povoljnu mikrofloru.
  • Dijabetičarima. Usjev korijena zaista je sposoban za snižavanje šećera u krvi. A onima koji su predisponirani za dijabetes, jeruzalemski artičoka bit će dobra prevencija.
  • Hipertenzivni pacijenti. Snižava krvni pritisak.
  • Jeruzalemska artičoka pozitivno djeluje na mušku potenciju i sprečava adenoma prostate.
  • Ima učinak čišćenja, protuupalnog, antivirusnog i diuretskog.
  • Vjerojatno bi Jeruzalemski artičoka mogao pomoći u prevenciji i liječenju raka.

Štetna svojstva jeruzalemske artičoke

Vrijedi napomenuti da korisna i štetna svojstva jeruzalemske artičoke još uvijek nisu u potpunosti razumjena. Međutim, do danas naučnici tvrde da je ovaj proizvod apsolutno siguran ukoliko nema preosjetljivosti na njega.

Uz to, ljekari savjetuju ograničavanje konzumacije sirovog jeruzalemskog artičoka u prisutnosti nadutosti, jer može prouzrokovati višak plinova u crijevima i na taj način pogoršati zdravlje pacijenta.

Štoviše, uprkos čitavom spektru njegovih ljekovitih svojstava, nutricionisti i dalje preporučuju korištenje jeruzalemskog artičoka u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, kako bi se postigao maksimalni pozitivni učinak i ne nanio sebi štetu.

Saznajte o korisnim svojstvima jeruzalemske artičoke iz ovog videa. Osim toga, njegovi autori proveli su zanimljiv eksperiment pokazavši jedinstvenost ovog fetusa i njegov istinski učinak na ljudsko tijelo.

Kako izgleda jeruzalemski artičoka?

Jeruzalemski artičoka, koji pripada klasi trajnica, ima ravnu tanku stabljiku, koja doseže visinu od tri do četiri metra, i tvrde, hrapave listove. Snažna stabljika biljke u stanju je izdržati jake vjetrove.

Na korijenje jeruzalemske artičoke pričvršćuju se duguljasti gomolji koji imaju različitu boju (na primjer, boja gomolja može varirati od žućkaste do smeđe, a ponekad i crvene). Treba napomenuti da gomolji sazrijevaju u jednoj sezoni (uglavnom za 125 dana), a nakon prvog mraza spremni su za konzumiranje. Jeruzalemi gomolji artičoke izuzetno su nepretenciozni za mraz, pa mogu "zimi" u tlu bez gubitka svojih ljekovitih svojstava.

Jeruzalemska artičoka cvjeta u kolovozu prelijepim žutim cvjetovima koji nalikuju cvijetu suncokreta. Ali plod, koji izgleda kao mala aken, sazrijeva u septembru.

Sorte jeruzalemske artičoke

Širom svijeta postoji više od 300 sorti, kao i jeruzalemi hibridi artičoka, koji se uzgajaju za hranu, kao stočna hrana i kao ukrasna biljka. U Rusiji se uzgajaju uglavnom samo dvije sorte - ova Rano sazrijevanje i Kamata , koji su slični po svom kemijskom sastavu i zbog toga se podjednako koriste u narodnoj medicini (sljedeće se informacije i recepti primjenjuju podjednako na ove dvije sorte).

Značajna razlika između ovih sorti sastoji se samo u činjenici da Skorospelka daje rod grmova krajem rujna, zbog čega se može uzgajati u središnjoj Rusiji. Zauzvrat, gomolji sorte Interest, iako gotovo dvostruko rađaju Skorospelku, sazrevaju tek u novembru, što onemogućava uzgoj ove sorte u centralnoj Rusiji.

Kada iskopati?

Gomolji Jeruzalema artičoka kopaju se od novembra do decembra, odnosno nakon prvih mrazeva, dok se lišće, cvijeće i stabljike biljke beru sredinom ljeta. Ali zračni dio biljke može se obrezati i laganim mrazima (to jest neposredno prije snijega), ali ne odjednom: na primjer, zimi je potrebno ostaviti mali dio debla, koji će gusjenicama osigurati hranjive sastojke. Općenito, kopanje gomolja u proljeće poželjnije je prikupljanje sirovina u jesen zbog prvog očuvanja vitamina. Dakle, vrijeme sakupljanja sirovina ovisi isključivo o preferencijama i mogućnostima vrtlara.

Korijenje jeruzalemske artičoke ne podliježe dugotrajnom skladištenju. Istovremeno, koncentracija šećera u gomoljima raste proporcionalno povećanju roka trajanja usjeva, jer dolazi do odljeva hranjivih sastojaka i sa stabljike i lišća.

Općenito, preporučuje se kopanje jeruzalemske artičoke po potrebi, jer se ona bolje čuva u zemlji (gomolji ove korijenske kulture mogu prenijeti mraz na minus 40 stepeni).

Ako govorimo o skladištenju u podrumu, onda se jerusalimski artičoka nakon mjesec dana takvog skladištenja počinje osušiti ili istrunuti. Da biste povećali vrijeme skladištenja, gomolji se posipaju vlažnim tlom ili pijeskom.

Kako se osušiti?

Neposredno prije sušenja gomolja Jeruzalema (upravo se ovaj dio biljke najčešće koristi u medicini) sirovine treba pažljivo sortirati, odabrati samo zdrave uzorke koji nisu oštećeni ili truli. Nakon odabira gomolji se operu nekoliko puta tekućom vodom, očiste se od sekundarnih korijena i ljuštenja. Zatim se režu u krugove i polažu na otvorenu površinu.

Važno! Ni korijen biljke, niti dijelovi iz zraka, ne suše se na direktnom suncu.

Jeruzalemska artičoka suši se četiri do pet dana.

Ako se sušenje sirovina vrši u pećnici, preporučuje se dodavanje preliminarnog desetominutnog blanširanja gomolja u blago zasoljenoj vodi u koju se doda soda bikarbona (na litru vode se koristi 8 g sode bikarbone). Nakon ovog postupka, Jeruzalem artičoka se reže i suši u rerni, temperatura u kojoj bi trebalo biti 50 - 60 stepeni, tri sata.

Važno! Pri sušenju u rerni, sirovine moraju biti miješane da se ravnomjerno osuše.

Ugljikohidrati i Jeruzalem artičoka

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za ljude. Bez ugljikohidrata je normalan metabolički proces nemoguć, a samim tim i pravilno funkcioniranje svih tjelesnih sistema.

Ugljikohidrati biljnog porijekla sadržani u jeruzalemskom artičoku normaliziraju koncentraciju šećera u krvi, jačaju imunitet, sprečavaju taloženje masnoća u ćelijama jetre, čime se isključuje razvoj masne degeneracije jetre, što povlači za sobom kršenje svih funkcija ovog organa.

Manjak ugljikohidrata može dovesti do metaboličkih poremećaja povezanih s ubrzanim stvaranjem ketona (na primjer, acetona), čija prekomjerna količina može uzrokovati trovanje moždanog tkiva.

Jeruzalemska artičoka bogata je ugljikohidratima: na primjer, 77 posto usjeva korijena sastoji se od inulinskog ugljikohidrata koji se nakon dužeg skladištenja pretvara u fruktozu.

Jeruzalemska vlakna artičoka

Gomolji Jeruzalema artičoka sadrže gruba nerastvorljiva vlakna, što je jedan od najvažnijih elemenata ljudske prehrane.

Vlakna u organizmu obavljaju sljedeće funkcije:

  • čisti creva od raznih štetnih materija i na taj način normalizuje njegov rad,
  • snižava šećer u krvi
  • ublažava zatvor
  • sprečava stvaranje žučnih kamenaca,
  • smanjuje rizik od razvoja bolesti poput disbioze, kolitisa, enteritisa, gastritisa, ateroskleroze, gojaznosti, dijabetesa, hemoroida,
  • normalizuje težinu
  • jača imunitet

Danas se u prodaji pojavljuje ljekarniška verzija dodatka prehrani pod nazivom vlakno artičoka od artičoke koja je indicirana za prevenciju brojnih kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Uz to, ovaj dodatak prehrani preporučuje se kao dodatna terapija u liječenju gojaznosti, dijabetesa melitusa i bolesti probavnog sistema.

Kontraindikacije za upotrebu leka su:

Jeruzalemski artičok pektin

Supstanca koja se zove pektin dobijena je upravo iz matične kulture jeruzalemske artičoke.

Svojstva pektina:

  • upijajući
  • složenost,
  • adstrigentno
  • hepatoprotektivni
  • protuupalno
  • zaceljivanje rana
  • koleretik
  • hemostatski.

Pektinska akcija:
  • adsorpcija toksina, soli teških metala i toksina s njihovim naknadnim uklanjanjem iz tijela,
  • poboljšanje crevne pokretljivosti,
  • otklanjanje opstipacije
  • održavanje normalne ravnoteže korisne crevne mikroflore,
  • smanjenje nakupljanja aterosklerotskih plakova direktno na zidovima srčanih arterija,
  • normalizacija metabolizma
  • niži holesterol
  • neutralizacija štetnih efekata određenih lekova na organizam,
  • ubrzanje zarastanja rana.

Pektini, koji sadrže veliku količinu gomolja Jeruzalema artičoke, normaliziraju ravnotežu korisne crijevne mikroflore, zbog čega se ova biljka koristi kao prilično učinkovit dodatak u liječenju disbioze. Osim toga, pektini, povećavajući otpornost probavnih organa na virusnu, kao i bakterijsku etiologiju, sprečavaju različite parazite da uđu u probavni trakt.

Vitamini i jeruzalem artičoka

Gomolji Jeruzalema artičoka su odličan izvor vitamina A, C, kao i vitamina B grupe (na primjer, Jeruzalemski artičoka je gotovo 4 puta veći od repe, mrkve i krumpira u količini ovih vitamina).

Vitamin C Ima protivupalna, antialergijska, vazokonstriktivna i antispazmodična dejstva.Ovaj vitamin je uključen u sintezu kolagena, koji je protein vezivnog tkiva, koji je strukturna osnova kože, noktiju, kose, kostiju i krvnih sudova.

Djelovanje vitamina C:

  • smanjenje mokraćne kiseline direktno u krvnom serumu,
  • povećana propusnost kapilara,
  • jačanje imuniteta
  • stimulišu proizvodnju hormona nadbubrežne žlijezde,
  • eliminacija štetnih spojeva koji dovode do razvoja malignih neoplazmi u probavnom traktu.

B vitamini sudjeluju u svim vrstama razmjene i tako reguliraju funkcije probavnog, živčanog, mišićnog i kardiovaskularnog sustava.

Djelovanje vitamina grupe B:

  • učestvovanje u pružanju energije mišićima, mozgu, kao i perifernom nervnom sistemu,
  • smanjenje mentalnog i fizičkog umora,
  • učešće u disanju tkiva,
  • poboljšanje stanja očiju
  • aktiviranje gušterače i jetre,
  • povećana imunološka reaktivnost tijela,
  • sudjelovanje u sintezi hemoglobina i proizvodnji spolnih hormona,
  • poboljšavajući stanje kože, kose, noktiju.

Vitamin A pruža:
  • održavanje procesa rasta i diferencijacije ćelija,
  • normalan rast i puni razvoj unutrašnjih organa,
  • povećanje lokalne i opće otpornosti, zbog čega je on dio vitaminskih kompleksa dizajniranih za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlada,
  • jačanje svih membranskih struktura ćelija,
  • normalno funkcioniranje kože, kao i sluznica.

Detalji vitamina

Koristi i štete jeruzalemske artičoke

  • Uklanjanje toksina. Tijelo će se potpuno pročistiti ako se dnevno uzima tri g svježeg jeruzalemske artičoke tokom tri mjeseca.
  • Jačanje srca i krvnih sudova. Dakle, jeruzalemski artičoka je učinkovit analogni ljekarnički kompleks kalij-magnezijum koji se zove Panangin. Istovremeno, jeruzalemski artičoka apsolutno je siguran, što se ne može reći o mnogim modernim lijekovima.
  • Normalizacija krvnog pritiska.
  • Normalizacija crevne mikroflore, što je posebno korisno za disbiozu.
  • Zaštita jetre od patogenih utjecaja. Pripravci jeruzalemske artičoke indicirani su u liječenju ciroze, hepatitisa, virusne, alkoholne, toksične i autoimune etiologije.
  • Normalizacija šećera u krvi (jeruzalemski artičokov sirup smatra se najboljom alternativom redovnom šećeru).
  • Uklanjanje žarišta upale lokalizovanog u probavnom traktu.
  • Regeneracija kože.
  • Neutralizacija štetnih učinaka antibiotika (ali važno je započeti uzimanje jeruzaleškog artičoka prije uzimanja antibiotika).
  • Niži holesterol.
  • Smanjenje viskoznosti krvi i poboljšanje njene fluidnosti zbog smanjenja koncentracije fibrinogena u plazmi.
  • Prevencija tromboze.
  • Doprinosi apsorpciji selena koji je odgovoran za stanje miokarda.

Jeruzalemska artičoka apsolutno je sigurna biljka koja može naškoditi organizmu samo ako postoji pojedinačna netolerancija.

Važno! I dobrobiti i štete zemljane kruške naučnici još proučavaju. Ali jedno se može reći sa apsolutnom sigurnošću - Jeruzalemski artičoka koristan je samo kad je dio uravnotežene prehrane.

Sok od artičoka od artičoke

Sok od mljevene kruške smanjuje kiselost želuca, uklanja zatvor i intoksikacije, normalizira funkciju probavnog trakta, ublažava žgaravicu. Osim toga, sok ove biljke koristi se u liječenju čira, glavobolje, poliartritisa, bolesti pluća. Preporučuje se piti takav sok u proljeće i jesen (upravo u to vrijeme postojeće hronične bolesti pogoršavaju i imunitet je oslabljen).

Za pripremu soka svježi gomolji se temeljito isperu i prođu kroz mlin za meso (gomolje možete naribati). Nastali kašu se iscijedi i filtrira kroz dvostruki sloj gaze. Sok se pije dvije sedmice, po 150 ml dnevno, prije jela.

Važno! Sok se čuva u frižideru ne više od 12 sati.

Šteta od jeruzalemske artičoke:

  • Kod pojedinačne netolerancije na usjev korijena.
  • Pacijenti s nadimanjem. Plodovi doprinose povećanom stvaranju gasova. Međutim, kod zdravih ljudi ne primjećuje se prekomjerno stvaranje plina.
  • Ako se zlostavlja. Sve je korisno - umjereno.

Zaključak: Jeruzalemska artičoka ima mnoga korisna svojstva i može pomoći u suzbijanju mnogih bolesti. Glavna stvar je redovna, ali u najboljoj mjeri njegova upotreba. Odlično se slaže s ostalim povrćem.

Jeruzalemska kvasa artičoka

Kvass u svojim ljekovitim svojstvima ni na koji način nije inferventan od jeruzalemskog soka od artičoke.

Za pripremu kvasa, gomolji Jeruzalema artičoke temeljito se operu i isjeku na kockice, nakon čega se izlije u staklene posude (spremnik se puni sirovinama tri četvrtine) i napuni hladnom kuhanom vodom. Potom se kvas stavlja na fermentaciju na toplo mjesto. Kako biste ubrzali proces fermentacije, preporučuje se u posudu dodati malu količinu kvasca (10 g kvasca na pet litara kvasine). Nakon tri dana, kvas se filtrira, odvoji od sedimenata i konzumira jednu čašu dnevno.

Osušeni jeruzalemski artičoka

Osušeni artičoka iz artikula (biljni gomolji) koristi se sa mlijekom, čajem i kavom (po želji se kompotu mogu dodati i osušene kriške korijenskog povrća). Osim toga, smeđe kriške korjenastog povrća mogu se samljeti u mlincu za kafu ili drobiti u mortu, a potom koristiti za varivo pića koje po svojim karakteristikama ukusa podsjeća na napitak od cikorije.

U ljekovite svrhe ne koriste se samo gomolji, već i listovi i cvjetovi biljke koji se suše u prozračenoj prostoriji, pouzdano zaštićeni od sunca. Osušeni listovi koriste se za izradu ljekovitih infuzija i čajeva.

Smrznuti jeruzalemski artičoka

Jeruzalemska artičoka se sortira, pere, oguljuje, isječe na kockice, čija je veličina 10 * 10 * 10 mm. Zatim, usjev korijena blanšira se deset minuta na temperaturi od 95-100 stepeni. Nakon ovog postupka, Jeruzalem artičoka se hladi i zamrzava na temperaturu od minus 18 stepeni.

Smrznuti jeruzalemski artičoka ne gubi ljekovita svojstva pa se može koristiti kao neovisan proizvod, ili kao poluproizvod koji je dio smrznutih biljnih mješavina.

Kisela jeruzalemska artičoka

Oprani i pažljivo oguljeni gomolji izrezuju se na tanke kriške i stavljaju u staklene, emajlirane ili drvene posude, nakon čega se prelijeju slanom vodom (na primjer, 2 žlice soli prelaze u litru vode). Pokriveni jeruzalemski artičok ostavljen je da luta na toplom mjestu. Na kraju fermentacije kiseli jeruzalemski artičoka, koji se može dodati u razne salate čuva se na hladnom mjestu.

Kao što vidite, Jeruzalemska artičoka nije samo zdrava, već je i ukusno korijensko povrće iz kojeg možete kuhati mnoga raznovrsna, originalna i ukusna jela.

Kontraindikacije

Jedina kontraindikacija upotrebi jeruzalemskog artičoka je pojedinačna netolerancija.

Važno! Visok stupanj koncentracije u jeruzalemskom artičoku vlakana i inulina izaziva pojačano stvaranje plinova u crijevima. Iz tog razloga, ljudima sklonima nadimanja ne preporučuje se zloupotreba sirovih gomolja ove korijenske kulture. Da biste izbjegli pojačano stvaranje plinova, preporučljivo je koristiti jeruzalemski artičok, prethodno podvrgnut termičkoj obradi (možete ga kombinirati s sjemenkama korijandera i kumine, koji sprečavaju stvaranje plinova).

Šta je to jeruzalemski artičoka i koliko je koristan?

Jeruzalemska artičoka je višegodišnja gomoljasta biljka koja je na naš kontinent donijeta iz Sjeverne Amerike u 18. vijeku. Jeruzalemska artičoka još se naziva i zemljana kruška ili jeruzalemska artičoka, a službeno je nazivamo gomoljasti suncokret. Pripada porodici Astrov, rodu suncokreta. Zemljana kruška je po izgledu slična korijenu đumbira, a po ukusu podsjeća na slatki krumpir. Prizemni dio jeruzalemske artičoke naraste do 2-4 metra i nalikuje suncokretu.

Botaničari znaju više od 300 sorti zemljane kruške. Ova biljka je nepretenciozna, pa dobro raste na vlažnim tlima i pri slabom osvjetljenju. Šta tretira jeruzalemsku artičoku? Upotreba zemljanih krušaka poboljšava rad nervnog, endokrinog, imunološkog sistema. Primjena jeruzalemske artičoke na probavni sustav ima posebno pozitivan učinak. Još gomoljasti suncokret čisti tijelo od štetnih radioaktivnih tvari. Jeruzalemska artičoka ima mnoga ljekovita svojstva i pomoći će:

  • jačaju imunitet
  • niži šećer u krvi
  • otkloniti bol u zglobovima
  • poboljšati cirkulaciju krvi,
  • niža kiselost želuca.

Hemijski sastav zemljane kruške

Zemaljska kruška u svojim hranjivim svojstvima smatra se vrjednijom od krompira i repe. Biljni sok, stabljike, lišće, korijensko povrće jeruzalemske artičoke koriste se za liječenje različitih bolesti. Jeruzalemska artičoka ima mnoga ljekovita svojstva, koja nastaju zbog posebnog hemijskog sastava ove biljke. Zemaljska kruška sadrži sljedeće korisne tvari, elemente u tragovima:

  • Antioksidacijska svojstva suncokreta, koja je tubernasta, nastaju zbog prisustva u njemu jantarne kiseline, maline, jabučne, fumarne kiseline.
  • Jeruzalemska artičoka sadrži oko 8% silicijuma. Mala količina jeruzalemske artičoke u stanju je zadovoljiti svakodnevnu potrebu osobe za ovom supstancom.
  • Kalijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, kalcijum, cink - ti su elementi bogati zemljom kruškom.
  • Jeruzalemska artičoka sadrži veliku količinu vitamina B i C. Ima ove tvari u zemljanoj krušci, nego u repe, mrkvi, krumpiru 3 puta.
  • Jeruzalemska artičoka sadrži pektine koji pročišćavaju organizam, pozitivno djeluju na crijeva i sprečavaju nakupljanje holesterola u krvi.
  • Gomilani suncokret sadrži do 15-22% inulina, što ga čini jedinstvenim prirodnim lijekom za snižavanje nivoa glukoze u krvi. Ova biljka se široko koristi u proizvodnji hrane za dijabetičare.
  • Gomolji biljke sadrže puno proteina, što je 3,2% od ukupne mase usjeva korijena.

Sa dijabetesom

Zvanična medicina i narod priznaje da jeruzalemski artičoka ima ljekovita svojstva i preporučuje ga za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa I i tipa 2. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, terapeutski učinak uzimanja zemljane kruške (sirovo voće, sok i dekocije) očitovat će se kada pacijent redovito koristi korijenske biljke biljke. Jednom u ljudskom tijelu inulin prodire u organe i zamjenjuje glukozu u metaboličkim procesima. Zahvaljujući tome ćelije primaju potrebnu energiju.

Inulin savršeno pomaže u regulaciji apsorpcije glukoze, što smanjuje koncentraciju šećera u krvi. Ovo podržava dobrobit pacijenta. Stabiliziranje glukoze može biti katalizator zbog kojeg gušterača proizvodi vlastiti inzulin. Dijabetičarima se preporučuje jesti kuhanu ili svježu korijen jeruzalemske artičoke 3 puta dnevno, 1 kom. 15 minuta prije jela.

Što kuhati od jeruzalemske artičoke: medicinski recepti

U liječenju različitih bolesti uzimajte decokciju, sirup, sok iz gomolja Jeruzalema artičoka. Za kupke se mogu koristiti komprese za stabljike, lišće biljke. Zemljana kruška naširoko se koristi u kuvanju. Salate, muffini, jeruzalemske supe od artičoka mogu pomoći u gubitku kilograma, normalizaciji probavnog sistema. Za kuhanje jela iz jeruzalemske artičoke savršen je multicooker. Kombinirajući korijensko povrće s jabukama i drugim povrćem, voćem, ukusnim i zdravim pireom i salatama.

Recept za sok gomolja Jeruzalema od artičoka

Za liječenje različitih bolesti stručnjaci preporučuju sok od zemljane kruške. Efikasno pomaže kod zatvor, snižava želučanu kiselost i šećer u krvi, a ima i mnoga druga ljekovita svojstva. Za liječenje treba piti samo svježe cijeđeni sok. Da biste ga pripremili, trebate dobro oprati pod tekućom vodom i oguljene korijenske biljke zemljane kruške, procijediti ih kroz mlin za meso, sokovnik ili naribati na sitnoj rerni. Dobivenu usitnjenu masu iscijedite kroz gazu, procijedite.

Decokcija sirovih ili osušenih gomolja

Za liječenje dijabetesa i drugih bolesti koriste se decokcije iz jeruzalemske artičoke. Da biste ga skuhali, trebate uzeti 3 ili 4 oprane korene usjeva jeruzalemske artičoke, sipati ih u vodu, kuhati 20 minuta. Kod pankreatitisa piju decokciju pripremljenu na sljedeći način: 5 ili 6 korijena usjeva sipaju se u 2 litre vode, dovode do vrenja na laganoj vatri, kuhaju 10-15 minuta. Potom se juha filtrira i pije tokom dana. Pijte lijek ohlađen.

Osušeni, mleveni u brašnu, gomolji zemljane kruške koriste se za pripremu ljekovitog izloga koji pomaže kod anemije, hipertenzije, pankreatitisa, holecistitisa. Da biste to učinili, uzmite 3 kašike. l prašak suhog korijenskog povrća jeruzalemske artičoke i kuhajte ih u 1 litri vode 30 minuta. Pijte juhu 3 puta sedmično po 1 litru dnevno. Uz manifestacije bolova u zglobovima, kupka s decokcijom zemljane kruške daje dobar učinak.

Za njegovu pripremu drobe se stabljike, lišće gomoljastog suncokreta (1,5 kg) i u njih sipa 5-8 litara vode. Kuvajte 25 minuta. Zatim filtrirajte juhu. Za postupak liječenja razrjeđuje se toplom vodom 1: 7. Treba leći u kadi s razdvojenim čorbom 15 minuta. Nakon postupka, istuširajte se. Kurs liječenja je 15-20 sesija, koje se moraju provoditi svakodnevno. Umjesto svježe zelene mase zemljane kruške možete koristiti osušene stabljike, lišće (400 g) ili gomolje Jeruzalema artičoka (1 kg). U tom slučaju juha se mora kuhati 45 minuta.

Salata od svježeg korijena

U prehrani pacijenta koji boluje od dijabetesa korisno je uključiti jela koja uključuju samljevenu krušku. Takva dijeta pomoći će snižavanju šećera u krvi. Jerusalimski artičoke (gomolji) jedu se pržene, pirjane, sušene, ali najkorisnije je jesti ovo povrće sirovo. Jeruzalemska artičoka odlična je za pripremu obogaćenih salata, koje ljekari propisuju za liječenje ili mršavljenje. Kako kuhati povrtna jela s jeruzalemskim artičokom objašnjeno je u nastavku.

  • zemljana kruška - 2-3 usjeva,
  • bijeli kupus - 200 g,
  • luk - 1 kom,
  • kisele gljive - 3 kašike. l.,
  • limunov sok - 1 kašika. l.,
  • zelje.

Počnite kuhati salatu tako što ćete sve povrće oprati tekućom vodom. Bijeli kupus se sjecka i pire ručno nasjeckanim povrćem, dodaje se limunov sok. Mljeva kruška naribana na sitnoj rerni. Luk, začinsko bilje sitno seckaju i kombinuju sa kiselim gljivama. Svi sastojci se mešaju. Koristite svježe pripremljenu salatu.

  • Artičoka od Jeruzalema - 2-3 kom.,
  • šargarepa - 2 kom.,
  • kiseli krastavac - 1 kom.,
  • zelje
  • maslinovo ulje.

Za pripremu salate potrebna vam je zemljana kruška, mrkva grubo naribajte, a zelje i krastavac sitno nasjeckajte. Sve sastojke dobro izmiješajte, prelijte maslinovim uljem. Ova salata savršena je za nadoknadu vitamina zimi, što će pomoći ojačati imunitet i spriječiti razvoj prehlada. Jeruzalemska artičoka za ovo jelo mora biti izabrana bez tamnih mrlja, oštećenja.

Šteta i kontraindikacije za upotrebu jeruzalemske artičoke

Jerusalimski artičoka ne sadrži štetne materije. Ali neki ljudi imaju individualnu netoleranciju na ovo povrće. Pacijenti s nadimanjem, koristeći jeruzalemski artičok, mogu izazvati porast procesa stvaranja plinova. Takvim ljudima nije preporučljivo jesti usjev korijenske zemljane kruške. Jeruzalemskim artičokom ne možete zloupotrijebiti jer čak i koristan proizvod uz pretjeranu konzumaciju može izazvati negativnu reakciju tijela.

Kako izgleda biljka i plod jeruzalemske artičoke: fotografija

Zemljana kruška je biljka sa jakim stabljikom, žutim cvjetovima, hrapavim, tvrdim lišćem.Jeruzalemski artičoka ima duguljaste korijenske usjeve koji mogu imati smeđu, žutu ili crvenu nijansu. Oblik jeruzalemskog gomolja artičoka sličan je korijenu đumbira. Korijenski usjevi jeruzalemske artičoke sazrijevaju do septembra. Oni mogu zimi u zemlji i istovremeno ne gube ljekovita svojstva.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga, pritisnite Ctrl + Enter i to ćemo popraviti!

Kako odabrati

Želimo vam dati nekoliko preporuka kako odabrati Jeruzalemsku artičoku. Prije svega, vrijedi pažljivo ispitati stanje kože. Naborano i tromo na dodir ljuštit će znak da je plod loše kvalitete. Takvi se gomolji ili skladište duže vrijeme ili iznutra trunu. Jasno je da ih nije sigurno koristiti.

Odbijanje kupovine zemljane kruške trebalo bi biti i ako na koži ima mrlja. Dok su hrapavost i razni rastovi norma, a ne defekt u plodu.

Kako čuvati

Uprkos sličnom sastavu elemenata s krumpirom, Jeruzalemski artičoka bez gubitka korisnih tvari može se skladištiti mnogo manje vremena. Kod kuće se gomolji najbolje čuvaju u hladnjaku. Maksimalni rok trajanja je mjesec dana, no ipak ih je bolje koristiti dvije sedmice, jer će se sa svakim danom skladištenja broj korisnih elemenata smanjivati. Kršeći ovu preporuku i dulje čuvanje, jeruzalemske artičoke više neće biti toliko korisne i hranjive.

U rezanom obliku gomolj može trajati samo jedan dan, najviše dva.

Onima koji uzgajaju jeruzalemski artičoku, na primjer, u zemlji, biti će korisno znati da je najbolji način da duže jesti svoje plodove jestivih plodova da ih ostave u zemlji cijelu zimu. Tako će se na proleće moći goziti zdravim i svežim „kruškama“.

Vlasnici ljetnih vikendica, seoskih kuća, u kojima se nalazi podrum, preporučuje se čuvanje gomolja u njemu, na isti način kao i mrkva - sipajući pijesak. Kao takve, mogu se čuvati tokom prve polovine zime. S dužim skladištenjem oni će početi istrunuti.

Jeruzalemi gomolji artičoka su vrlo otporni na mraz - mogu izdržati temperature i do -40 ° C.

Dakle, jeruzalemski artičoka je koristan proizvod koji vrijedi uvesti u svoju prehranu, jer može pružiti mnoga korisna svojstva. Naročito je važno koristiti ga u sezoni masovnih epidemija za jačanje imuniteta, osobama kojima prijeti razvoj hipertenzije, dijabetes melitusa, raka, gastrointestinalnih bolesti, anemije. Međutim, u nastojanju da dobijete što veću korist, ne biste trebali zaboraviti na mjeru, jer prekomjerna upotreba zemljane kruške može biti štetna.

Spoljna aplikacija

Kruška kruška liječi iritaciju kože i upale, akne, bore, ekceme, rane, opekotine. Blagotvorna svojstva jeruzalenskog artičoka čisti i pomlađuje kožu.

Opuštena koža:

  • Obrišite lice preko noći razblaženim sokom.

Masna koža:

  1. Utrljajte korijen, dodajte 1/2 žlice. dušo
  2. Nanesite pulpu 20 minuta, isperite toplom vodom.

Nanesite masku svaki drugi dan. Kurs - do 20 maski.

Suva koža:

  1. Sastavu za masnu kožu dodajte 1/2 žlice. maslinovo ulje.
  2. Nakon 20 minuta isperite je slabim toplim listovima zelenog čaja.
  3. Nakon 5-10 minuta, kožu obrišite komadom leda, ostatak čaja isperite prokuhanom vodom.

Nanesite masku svaki drugi dan. Kurs - do 20 maski.

Recepti za salatu

Jerusalimski artičoka je korisna u sirovom ili kuvanom obliku. Pirja se, kuha, prži, peče, kiseli krastavci, kuhaju se sve vrste salata.

  • Izrežite 200 g listova zelene salate, izgnječite 2-3 kore usjeva zemljane kruške, dodajte 2-3 tvrdo kuhana jaja, 3-4 zlice. nemasna pavlaka.

Poslužite ohlađeno.

  • Ogulite nekoliko gomolja, dodajte sitno seckani kopar, peršun, začinite biljnim uljem.

  1. Mrkvu naribajte, nasjeckajte luk, smjesu pržite u biljnom ulju.
  2. Promiješajte s dvije sitno naribane korene usjeva jeruzalemske artičoke.
  3. Dodajte nasjeckani peršun.
  4. Začinite biljnim uljem.

Kako uzgajati i čuvati zemljanu krušku

Tlo ne bi trebalo zakiseliti. Biljci je potrebno zalijevanje, mada ne voli isušivanje i lako podnosi sušu.

Snažan korijenski sustav prodire duboko, praktično ne iscrpljuje tlo, što vam omogućava da uzgajate gomolje na jednom mjestu desetljećima.

Jednom svakih pet godina u jesen, nakon žetve, primjenjuju se dušična, kalijeva, fosforna gnojiva brzinom od 10 g na 1 m 2, gnojivo se unosi između redova.

Osušene usjeve korijena namočite prije sadnje, namočite ih nekoliko dana u vodu. Biljka se sadi u proljeće ili jesen. U svaku rupu se stavljaju 3 male i 2 srednje gomolja, dodaje se humusna lopatica. Dubina rupe je do 15cm, u proleće je dovoljno 10cm.

U proleće možete posaditi oči. Na jesen nanesite celi sadni materijal.

Do polovine maja pojavljuju se sadnice. Krajem juna stabljika dostigne visinu od metra, daje gustu sjenu. Nedostatak sunca sprečava rast korova i korenje nije potrebno.

Jeruzalemska artičoka se po pravilu sadi radi gomolja; takve sorte rijetko rastu iznad dva metra.

Korisno svojstvo jeruzalemske artičoke da daje guste gustine koristi se za stvaranje žive ograde oko lokacije. Zatvaraju se od znatiželjnih očiju, štite druge biljke od vjetra.

U jesen stabljika i lišće odumiru, usjevi korijena ostaju u tlu koji može izdržati mraz i do -40S, u proljeće klijaju. Do oktobra, jeruzalemske artičoke nakupljaju najviše ljekovitih i korisnih svojstava, pa se zelje uklanja što je kasnije moguće.

Biljka praktično nije bolesna. Ponekad usjev ostavljen u tlu za zimu pati od miševa.

Žetva, posuta slojem pijeska, čuva se u suhim jama ili podrumu na temperaturi +1 .. + 2C. Oštećeni gomolj brzo propada.

Ponekad se iskopava jama za spremanje usjeva, dno je obloženo burlom. Sloj gomolja sa deblom od 5-7 cm prekriven je grmljem, preko njega se rasipaju zelenilo, stabljika, sloj zemlje debljine 20 cm ili više. Gomolji se izvuku ljuštenjem zaštitnog sloja.

Rok upotrebe u frižideru je 1-2 meseca.

Pogledajte video: Ove namirnice "spuštaju" šećer veoma efikasno (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar