Upotreba šljiva kod dijabetesa tipa 2, kako blagodati organizmu?

Stablo šljiva pripada porodici murve. To objašnjava njegovo drugo ime - šljiva. Šljiva daje jestivo voće specifičnog slatkog ukusa, često se koriste i u medicini.

S dijabetesom tipa 1 i 2, šljiva nije zabranjena. Ljubičaste bobice mogu vam poslužiti kao dobra zalogaja, a istovremeno zasititi i zadovoljiti potrebu za nečim ukusnim i slatkim. I koje su koristi i štete od toga sa medicinskog stanovišta?

Korisne informacije: Šljiva je u dvije glavne sorte - crnoj i bijeloj. Potonje nije tako slatko. Ali s druge strane, organske kiseline sadržane u njemu doprinose apsorpciji vitamina iz drugih proizvoda, normalizaciji probavnog trakta i povećanju imuniteta.

Šljiva u šećernoj bolesti - prednosti

Ljudsko tijelo ima vitamine koji doprinose razgradnji glukoze i proizvodnji hormona. Na njih se odnosi vitamin B iz grupe koja se zove riboflavin.

To je ona koja sadrži murvu u velikim količinama.

Šljiva se može koristiti za pripremu ljekovitih infuzija i dekocija, čaja, voćnih napitaka, kompota ili žele. Uz dijabetes, gotovo bilo koji dio biljke je koristan:

  • Jagode i pupoljci
  • Ostavlja i puca
  • Kora i korjena.

Šljiva ne gubi svoja svojstva u sušenom obliku. Kora drveta savršeno se čuva na suhom mjestu i do tri godine, a osušeno cvijeće i bobice mogu se čuvati više od godinu dana. Bubrezi biljke, koji se koriste za pripremu čaja koji je veoma koristan kod dijabetesa druge vrste, čuvaju se ne više od 12 mjeseci.

Važno je znati: dobrobiti ploda šljiva potvrđene su samo kod dijabetesa tipa 2. Uz dijabetes tipa 1, bobice mogu biti uključene u prehranu, neće uzrokovati štetu, ali od njih ne treba očekivati ​​ljekoviti učinak.

Po svojim svojstvima šljiva je slična lubenici: ukus bobice je dovoljno sladak, ali može značajno sniziti šećer u krvi. Lijekovi, čija bi osnova bila ova biljka, bobice, cvijeće ili bilo koji drugi dio, se ne proizvode. Ali, postoji dosta narodnih recepata.

Pomoću njih možete pripremiti dobar lijek za dijabetes kod kuće. A u isto vrijeme diverzificirati i ograničen izbor dijabetičara.

Juha od matičnjaka

Takav napitak će poboljšati dobrobit dijabetičara i pojačati efekte drugih lijekova. Kuhati je vrlo jednostavno.

  1. Žličicu suhog i usitnjenog ili mlevenog korijena drveta preliti jednom čašom vruće vode,
  2. Stavite smjesu na srednju vatru, ostavite da prokuha,
  3. Kuvajte oko dvadeset minuta, a potom isključite toplotu,
  4. Pokrijte posuđe i inzistirajte na juhi najmanje jedan sat.

Filtrirana tečnost preporučuje se uzimati tri puta dnevno u pola čaše. Kurs liječenja je od 4 do 8 tjedana.

Sok od šljiva sa medom kao lijek

A ovaj je recept na svaki način upravo savršen. Dobivena mješavina može se koristiti kao neovisna i vrlo ukusna grickalica između glavnih obroka, ili kao dodatak doručku, ručku, večeri. Skoro da je desert. Ali je i terapijski.

Ljekari savjetuju da to urade:

  • Protisnite čašu svježih zrelih bobica šljiva kroz sitno sito.
  • Kombinirajte rezultirajući gusti sok sa kašikom sa žlicom svežeg cvetnog meda.
  • Smjesu možete popiti odmah, ako je to užina, dobit ćete otprilike jednu čašu. Ili u dijelovima ako je to desert za ručak i večeru.

Preporuke: sve infuzije, dekocije, sokove i čajeve pripremljene vlastitim rukama od prirodnih sirovina treba konzumirati u toku jednog dana. U suprotnom, oni će izgubiti svoja vrijedna svojstva i donijeti štetu a ne korist.

Tinktura stabljike kupusa za dijabetes

Ovaj alat se priprema na gotovo isti način kao i dekocija iz korijena. Koristite samo svježe, mlade grančice i izdanci muljevite.

  • Prvo morate pripremiti glavne sirovine. Odječene su mladice i mladice, listovi se uklanjaju - mogu se ostaviti da se pripremi drugi lijek. Sama grana se reže na komade duge više od 3 cm. Zatim stabljike treba sušiti nekoliko dana u dobro prozračenoj sobi,
  • Da biste napravili jednu porciju tinkture, potrebna su vam 3-4 suha komada izdanka. Sipaju se s dva mlina hladne vode i stavljaju na vatru,
  • Kad voda proključa, vatra se smanjuje. Morate pripremiti smjesu najmanje 10 minuta,
  • Luk se uklanja s vatre, pokriva poklopcem i inzistira dok se ne ohladi. Zatim se tečnost pažljivo filtrira kroz nekoliko slojeva gaze.

Tinktura se pije u malim porcijama tokom jednog dana. Kontinuirano liječenje preporučuje se najmanje tri sedmice.

Potom se napravi pauza od dve nedelje, nakon čega se nastavlja tretman tinkturom od šljiva.

Prašak od lista maline i pupoljka

Malo ljudi zna da je ova biljka vrlo korisna u obliku praha koji se može dodati u svako jelo. Okus mu je neutralan, a ljekovita svojstva ista su kao i kod svježeg voća. Prah je koristan u tome što se može pripremiti jednom u većem dijelu i zatim koristiti nekoliko godina.

Ne treba gubiti vrijeme ključanja, inzistiranja i filtriranja lijeka - samo pospite smjesu juhom ili prilogom. Osim toga, prikladno je uzimati prašak od šljiva sa sobom na putu ili na poslu.

Za kuhanje se koriste lišće i pupoljci drveta. Treba ih oprati, potom položiti u jednom sloju na papir i osušiti na toplom, ali dobro prozračenom mjestu. Sirovine je potrebno gomilati i povremeno prebacivati. Kad lišće i pupoljci postanu lomljivi, trljajte ih prstima.

Dobivena smjesa se prebacuje u suhu čašu ili limenku s tijesnim poklopcem. Ako se prah osuši izgubit će svoje korisne osobine. Koristi se kao začin dnevno, dnevna doza treba biti 1-1,5 kašika.

Čaj od šljiva

Izrada čaja je vrlo jednostavna, ali s obzirom na to da se koriste samo svježi listovi, tijek liječenja trebao bi biti sezonski, od kasnog proljeća do rane jeseni.

  1. Izberite šaku listova maline, isperite ih, otresite od vode i malo nasjeckajte nožem.
  2. Listove presavijte u čajnik ili termos i prelijte jednom litrom ključale vode. Smjesu možete kuhati pet minuta u vodenoj kupelji. A možete samo čvrsto zatvoriti, zamotati i insistirati na par sati.
  3. Čaj procijedite kroz finu cjedilu, možete zasladiti medom.

Piće treba piti toplo na maloj šalici na prazan stomak, ne ranije od 30 minuta prije jela. Općenito, čaj protiv dijabetesa je vrlo zanimljiv prijedlog, a ne nužno i od šljiva.

Tinktura voća od šljiva

Ovo je također vrlo popularan, jednostavan i pristupačan recept, čija se učinkovitost testira i dokazala u praksi.

  • Isperite i kašičite dve kašike bobica šljiva,
  • Skuhajte čašu vode, sipajte bobičasto pire,
  • Infuzirati smešu 3-4 sata, zatim procijediti i piti.

Tinktura se pije polako, u malim gutljajima, odjednom. Možete povećati proporcije i pripremiti veću količinu infuzije za cijeli dan. Ali najviše od svega je odmah nakon kuhanja.

Ljekari savjetuju da ne miješaju tinkturu s drugim pićima, posebno sa običnim čajem, jer sadrži mnogo tanina. A ova supstanca neutralizira ljekovita svojstva šljive.

Kod kuće možete kuhati i žele, žele i džem koristeći zaslađivač dijabetičarima. Ali u ovom slučaju, morate pažljivo izračunati sadržaj kalorija u dezertima.

Šećerna bolest dijabetesa

O dobrobiti i šteti proizvoda mnogi raspravljaju. Korisna svojstva bobica su neprocjenjive vrijednosti za dijabetes. Sastav šljiva uključuje antioksidans rasveratrol, riboflavin, vitamine. Crna bobica se sastoji od pantotenske i folne kiseline, tokoferola, pirodoksina, holina, selena, mangana, kalijuma, bakra, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma, kalcijuma.

Korisna svojstva kod šećerne bolesti su da se uz pomoć murve osigurava smanjenje razine šećera u krvi. Takav efekat se primjećuje samo kod dijabetesa tipa 2. Ako dijabetičar konzumira samo zrelo voće, to će dovesti do poboljšanja metabolizma. To pomaže u stabilizaciji ljudske tjelesne mase. Ako osoba ima želju za slatkim proizvodom, onda to može zamijeniti šljiva. Ako stalno jedete voće, tada će to dovesti do poboljšane cirkulacije krvi u slučaju šećerne bolesti. Zahvaljujući proizvodu osigurana je prevencija komplikacija patologije.

Pacijentima se savjetuje da konzumiraju plodove biljke. Lijekovi se pripremaju od listova, pupoljaka, grana. Kada proizvod koristite u razumnim dozama, neće naštetiti ljudskom tijelu.

Kontraindikacije

Ova bobica nije kisela, pa ne iritira želudačnu sluznicu. No njene kosti i dalje mogu ozlijediti upaljena područja, stoga je kod pogoršanja gastrointestinalnih patologija nepoželjno koristiti bobicu, osim u pročišćenom obliku.

Šljiva, za razliku od drugih bobica, koje uglavnom snižavaju krvni pritisak, može je, naprotiv, povećati, posebno po vrućem vremenu. Zbog toga hipertenzivni pacijenti trebaju jesti voće u minimalnim količinama, kontrolirajući krvni pritisak.

Previše slatke zrele bobice mogu biti opasne za dijabetes, pa bi trebalo obratiti pažnju na sorte sa niskim sadržajem šećera ili nezrelo voće. Ali važno je uzeti u obzir da nezrele bobice u velikim količinama mogu izazvati zatvor, dok će zreli plodovi djelovati kao laksativ.

Šljiva se također smatra prilično jakim alergenom koji može biti opasan za ljude predisponirane za alergijske reakcije.

Plodovi murve mogu se nazvati jednospolni, jer ne vole da se kombiniraju sa drugim proizvodima. Ne biste ih trebali koristiti i na prazan stomak ili piti hladnu vodu, jer takva neopreznost spočitava uznemireni želudac i crijeva, a manifestuje se nadimanjem, bolovima u trbuhu, prolivom.

, , , , ,

Opća karakteristika

Šljiva ili višnja - slatki plodovi bijele ili lila boje. Vizualno podsećaju na malinu koja raste na drveću. Dobar je ukus. Ponekad se koristi u tradicionalnoj medicini za borbu protiv određenih bolesti.

Morate odmah obratiti pažnju na činjenicu da šljiva ne liječi dijabetes. Ne može čak da održi očitanje glukoze u krvi dovoljno normalnim. Zbog toga se ne može smatrati punopravnim lijekom.

Međutim, bogat sastav biljke izaziva niz blagotvornih efekata na ljudsko tijelo. Glavne komponente šljiva su:

  • Voda
  • Ugljikohidrati
  • Organske kiseline
  • Pektin
  • Vitaminsko-mineralni kompleks.

Šljiva je ugodno slatkog ukusa. Može djelovati kao dobra zakuska. Niska kalorična količina proizvoda (52 kcal na 100 g) omogućuje bilo kojem pacijentu da ga konzumira. Ovo posebno vrijedi u slučaju viška tjelesne težine.

Upotreba šljiva je opravdano kod dijabetesa tipa 2. Šljiva je uključena u normalizaciju općih metaboličkih procesa. Sličan učinak povoljno utječe na metabolizam ugljikohidrata.

Važna karakteristika biljke je sposobnost upotrebe u terapeutske svrhe bilo kojeg od njenih delova:

Zbog toga postoji velika raznolikost narodnih recepata. Međutim, mora se razumjeti da nijedan od njih ne pruža zaista dobar hipoglikemijski učinak.

Korisna svojstva šljiva

Šljiva se kod dijabetesa može koristiti u različitim oblicima. Preporučuje se upotreba mnogim pacijentima. Glavna stvar je nedostatak kontraindikacija. Kršenje metabolizma ugljikohidrata ima dvije vrste.

Isprva se javlja disfunkcija B-stanica pankreasa. Oni sintetišu nedovoljno inzulina. To dovodi do skokova koncentracije glukoze u krvi s napredovanjem simptoma.

Dijabetičari tipa 2 razvijaju neosjetljivost tkiva na učinke određenog hormona. Dozirana fizička aktivnost, uravnotežena prehrana i lijekovi mogu prilagoditi pacijentovo stanje.

Blagotvorna svojstva stabljike murve očituju se u složenom uticaju na celokupno telo pacijenta. Glavni su:

  • Smanjena kiselost u stomaku. Bobice šljiva obuzimaju sluznicu organa, pomažući poboljšati dobrobit dijabetičara uz paralelni razvoj gastritisa,
  • Ispravljanje reoloških svojstava krvi. Šljiva sadrži veliku količinu gvožđa. Povoljno utiče na eritropoezu, povećava hemoglobinski indeks,
  • Korekcija metabolizma ugljikohidrata. Zbog djelovanja šljive, povećava se količina depoa glukoze u tkivima. Zadržava se kao glikogen. To djelomično smanjuje koncentraciju šećera u krvi,
  • Jačanje imunološkog sistema. Šljiva je izvor vitamina C. Povećava otpornost tijela na učinke virusa i bakterija. Kod dijabetesa tipa 2 infektivni procesi nisu neuobičajeni. Bobice može smanjiti njihovu prevalenciju,
  • Korekcija krvnog pritiska. Kalijum i magnezijum u sastavu proizvoda pomažu da se smanje pokazatelji na tonometru. Istovremeno, ne treba zaboraviti na uzimanje lijekova.

Bijele šljive bobičastog voća koriste se kao ekspektorans. Vjeruje se da pravilno pripremljeni listovi maline mogu se koristiti za poticanje muške potencije.

Postoji nekoliko različitih opcija za pripremu lijekova na bazi šljiva. Najpopularniji će biti navedeni u nastavku.

Čaj od listova

Jedan od najlakših recepata. Sastojci su:

  • Listovi šljiva
  • 200 ml ključale vode.

Proces kuhanja je vrlo jednostavan:

  1. Isperite nekoliko listova biljke pod tekućom vodom,
  2. Prelijte kipućom vodom preko njih,
  3. Inzistirajte na 10 minuta.

Možete piti takav čaj umjesto uobičajenog. Kurs liječenja može trajati do 21 dan.

Jednostavan i učinkovit alat koji je lako stvoriti kod kuće. Da biste to učinili, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 2 kašike bobica šljiva,
  • 200 ml ključale vode.

Postupak pripreme proizvoda je sljedeći:

  1. Meljite bobice do pire,
  2. Prelijte kipućom vodom preko njih,
  3. Inzistirajte 2-3 sata,
  4. Filter.

Takav lijek morate koristiti jednom dnevno ujutro prije jela.

Mjere sigurnosti

Šljiva je zdrav proizvod koji dijabetičari mogu jesti. Glavna stvar je ne zloupotrebiti je. Glikemijski indeks stabljike murve iznosi 51. Na dan ne treba koristiti više od 200 g prirodne delicije.

Pacijenti s grmićima koji imaju sljedeće probleme su kontraindicirani:

  • Dekompenzovani oblik dijabetesa,
  • Akutni pankreatitis
  • Individualna netolerancija.

Prije upotrebe narodnih lijekova za liječenje dijabetesa, prvo se morate posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste spriječili razvoj negativnih posljedica.

Vrijedan biljni sastav i karakteristike

Od svih ljekovitih bobica, plodovi šljiva su meki, osjetljive slatkoće i niskog nivoa kiseline. Nježna biljka bogata je ne samo vitaminima i mineralima, nego i biljnim proteinima.

Ovo je zanimljivo! Prije nekoliko stoljeća, šljiva se u Kini koristila za prehranu gusjenica svilenih glista koje su zahvaljujući tako lakoj i zadovoljavajućoj prehrani proizvele odabrana svilena vlakna.

Šljiva je uzgojena divljom i kultiviranom. Slobodno rastuća stabla dosežu visinu nekoliko metara, a kultivirane patuljaste sorte razvijaju „plačljive“ vrste grana. Bobice šljiva su crvenkasto-crne - kiselije i ljubičasto-bijele - s ugodnom nježnom slatkoćom.

Sastav biljke i njeni plodovi uključuju:

  1. Posebno su važni vitamini grupe B, B2 koji su odgovorni za razgradnju ugljikohidrata i ravnotežu razine glukoze u krvi.
  2. Vitamini A, E, PP, C i K.
  3. Takvi minerali su željezo, mangan, selen, bakar, magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum.
  4. Pantotenska, kao i folna kiselina.
  5. Piridoksin.
  6. Choline.
  7. Resveratrol antioksidans.

Mrkva ima nizak glikemijski indeks, kao i nizak sadržaj agresivnih voćnih kiselina, tako da ne nadražuje gastrointestinalnu sluznicu, a indicirana je za upotrebu čak i osobama sa bolestima gastrointestinalnog trakta, gastritisom i visokom kiselošću. Istovremeno, bobica je bogata proteinima i jednostavnim ugljikohidratima, koji dobro zadovoljavaju glad i zasićuju organizam.

Što je korisno za kupus uopšte i za dijabetes

  • Šljiva ima ljekovito djelovanje kod upale i prehlade, pomažući ublažavanje glavobolje, proizvodeći ekspektorans i antipiretik. Antiseptičke tvari biljke i vitamin E u njegovom sastavu pomažu ublažavanju upale i ubrzavaju regeneraciju zdravih tkiva.
  • Šljiva je korisna i kod problema sa pritiskom. Savršeno jača zidove krvnih žila, pomaže u borbi protiv varikoznih vena, atonije, hipertenzije i jača srčani mišić. Tamna grmlja, bogata gvožđem, posebno će pomoći ljudima koji imaju anemiju.
  • Govoreći o prednostima za dijabetičare, treba napomenuti da biljka direktno ne potiče proizvodnju gušterače i inzulina, stoga je za pacijente koji imaju dijabetes tipa 1 bobica korisna kao opće sredstvo za jačanje. Ali za dijabetičare s bolešću tipa 2 njegova sposobnost neutralizacije šećera u krvi i sva povezana svojstva bit će vrlo vrijedna.
  • Vitamin B2 ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i značajno smanjuje razinu šećera. Stalna upotreba proizvoda koji su njegov izvor pomaže dijabetičarima da se osjećaju bolje i poboljšavaju stanje kože i drugih tkiva, štiteći ih od razornih učinaka glukoze.
  • Šljiva će imati blagi diuretski učinak, pomoći pri uklanjanju soli iz tijela i ublažavanju bolova u zglobovima. Bobica se može spasiti od opstipacije i hemoroida. Antioksidacijska svojstva biljke pomažu u čišćenju i jačanju kože, poboljšanju tena, zaštiti od slobodnih radikala i sprečavaju razvoj patogenih formacija u tijelu.
  • I dalje bijela šljiva koristi se u liječenju genitourinarnog sistema i bolesti prostate. Bobica ublažava upale i pomaže vratiti mušku snagu.
  • Između ostalog, šljiva je bogata vlaknima, a njihova tvrda zrnca djeluju na organizam na isti način kao i žitarice od žitarica, pročišćavaju crijeva i normaliziraju probavu, što će biti korisno svima, uključujući dijabetičare.
  • Kako koristiti šljiva kod dijabetesa


    Bobice
    Plodovi se mljeju u pire krumpir, dobivaju sokovi, živi džem. Međutim, šljiva je lagana ljetna bobica. Obično se ne konzervira, ne trebaju zaslađivače i ukusna je sama po sebi. Stoga dijabetičari mogu voljeti kompot ili sok od šljiva, kao i svježe voće umjesto deserta.

    Da bi se dugo vremena očuvala izdašna kultura murve, ona se suši. To se može učiniti prirodnim putem u toplom, ventiliranom prostoru, kao i u rerni ili električnoj sušilici. U tom obliku, bobice zadržavaju svoja ljekovita svojstva i mogu se koristiti za pripremu toplog napitka, dodan kašama ili mliječnom desertu.

    Dobro je znati: Šljiva - i njegove bobice i zelje - ne treba miješati sa varivom čaja, jer tanin sadržan u čaju djeluje protiv ljekovitih svojstava bobice. Piće iz ove biljke najbolje se spravlja bez dodataka.

    Prašak od šljiva
    Značajno doprinosi ozdravljenju jedinstvenog dodatka prehrani od prašine duda. Kuhaju ga kod kuće, ali takav lijek možete pronaći u prodaji. Kupite ljekovito bilje u prahu samo u ljekarni - beskrupulozni prodavci mogu ponuditi potpuno drugačije biljke pod krinkom deklariranog lijeka.

    Da biste pripremili prašak od murve kod kuće, trebate da osušite pupoljke, lišće i svježe izdanke biljke. Šljiva se obično dobro suši, i u zatvorenom i u pećnici. U tom slučaju, najbolje je podesiti temperaturu na 40-45 stepeni, a ne čvrsto zatvoriti vrata.

    Osušeno zelje počinje lako da se drobi. Lijek možete mljeti u prah u mlincu za kafu, u malteru ili ručno. Po želji, listovi se mogu drobiti do konzistencije u prahu ili mogu se ostaviti grube čestice.

    Takva se smjesa jednostavno dodaje hrani kao začin. Nema izražen miris ili ukus i ne pokvari jelo. U ovom slučaju prašak od šljiva će donijeti veliku korist tijelu, kontrolirajući glikemijski indeks sastava krvi, štitijući sudove od uništenja i pružajući antiseptički efekat.

    Prednosti kore drveća, korijenja i izdanaka
    Od suhog korijena ili gornjeg sloja kore šarenice priprema se dekokcija za poboljšanje dobrobiti dijabetesa. Sjeckani ili mljeveni korijen uzima se u proporcijama od 1 kašika kašike. u čašu vode, dodajte kipuću vodu i kuhajte 20 minuta, nakon čega inzistiraju na ispijanju još sat i pol. Takvu dekociju pijte u pola čaše od 2 ili 3 dnevno tokom 4 nedelje.

    Mladi osušeni izdanci koji su prethodno oslobođeni od lišća i isječeni na kockice od 3 cm uzgajaju se ovako:

    1. 3-4 štapića klice izlije 450 ml hladne vode.
    2. Donesite kuhati.
    3. Smanjite toplotu i kuhajte oko 10 minuta.
    4. Juha se inzistira dok se ohladi, nakon čega se filtrira kroz gustu gazu i takvu porciju pije malo cijeli dan. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.

    Tako da juha ne djeluje bez ukusa, možete dodati malo meda ili fruktoze.

    Čaj od šljiva
    Za održavanje organizma u dobroj formi s dijabetesom preporučuje se piti čaj od mladih listova murve. Da biste to učinili, oprano i sjeckano zelje se izlije kipućom vodom odmah u termos i ostavi nekoliko sati, ili se lišće kuha oko 5 minuta u vodenoj kupelji.

    Piće piju toplo 30 minuta prije jela, nastavljaju tečaj nekoliko tjedana u proljeće ili ljeto, kada ima pristup mladom lišću murve. Po želji čaj možete zasladiti prirodnim medom.

    Za pripremu ukusnog voćnog čaja od šljiva uzmite 2 kašike voća, izgnječite ih u pire i prelijte 250 ml ključale vode. Smjesa se ubrizgava 3-4 sata, nakon čega se polako pije u jednom sjedenju. Filtrirajte ga ne vrijedi jer će korisna vlakna bobica bobica doprinijeti pravilnoj probavi i biti korisna za zdravlje. Takav se čaj može piti redovito, imaće pozitivan preventivni i terapeutski učinak na organizam, naročito kod dijabetesa.

    Važno je znati: sve domaće lijekove - dekocije, infuzije i svježe cijeđeni sokovi moraju se piti unutar 1 dana, ako nema drugih upozorenja. Samo svježi proizvod koristi organizmu.

    Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar