Hronični rekurentni pankreatitis

Pacijent koji je imao blagi pankreatitis osjeća se zdravo već u 2-3. tjednu bolesti. Stoga se mnogi odlučuju vratiti svom uobičajenom načinu života. Ako se istovremeno ne poštuju štedljivi uslovi za žlijezdu, novi napad neće dugo doći. Obično je puno teža. Napokon će oštećenje ćelija proći aktivnije u oslabljenom tijelu. Dakle, glavni razlozi čestih recidiva su nepoštivanje zaštitnog režima. Uključuje dijetu, učestalu frakcijsku ishranu, odbijanje alkohola i pušenje.

Pored narušene prehrane, prateća patologija može izazvati novi napad pankreatitisa. Drugi najvažniji faktor koji pokreće upalu u pankreasu je oboljeli žučni mjehur. Uzroci njegove upale su brojni. Zastoj sekreta, stvaranje kamenja, njihovo kretanje po kanalima, istodobna infekcija - sve to izaziva upalu tkiva gušterače. Stoga, promatrajući dijetu i slijedeći režim, i dalje možete dobiti novi napad. Dovoljno je odbiti operativni zahvat za uklanjanje bolesne žučne kesice.

Čir ili hronični gastritis takođe je odličan provokator upale gušterače. Neliječene bolesti na ovom području dovode do povećanog lučenja kiseline. Takođe podstiče proizvodnju soka pankreasa. Bakterijska infekcija stomaka (Helicibacterpylori) može dovesti do ponovne pojave bolesti.

Česti napadi pankreatitisa karakteristični su za autoimune procese. U tom slučaju ćelije gušterače napadaju njihovo vlastito tijelo. Autoimuni pankreatitis je izuzetno rijedak.

Klinička slika

Ponavljajući pankreatitis manifestuje sledećim nizom znakova:

  1. Pacijent doživljava stalnu bol u lijevom hipohondriju. Pojavljuju se nakon jela. Ponekad napad boli ima naprsljiv karakter.
  2. Probava probava. Upala tkiva nema vremena za oporavak. Enzimi ne ispunjavaju svoje funkcije prerade hrane. Simptomi se manifestuju mučninom, nadimanjem, povraćanjem, podrigivanjem, nadimanjem.
  3. Uzrujana stolica. Kod pacijenata zatvor se naizmenično s prolivom.
  4. Disbakterioza Procesi fermentacije i propadanja u tijelu doprinose razmnožavanju patogene flore. Neravnoteža u crevima može dovesti do teških infekcija. Prvi simptomi su vrućica i proljev.
  5. Gubitak kilograma Poremećeno funkcioniranje enzimskog sistema dovodi do loše apsorpcije hranjivih sastojaka. Tijelu nedostaje energije. Pacijenti brzo gube kilograme. Uz pozadinu učestalih pogoršanja, jedenje je povezano s bolom, koji pogoršava simptome kaheksije.

Bolest se razvija postepeno. Klinička slika pogoršava se od napada do napada. Simptomi bolova prevladavaju kod nekih pacijenata, dok kod drugih napreduju probavne smetnje. U svakom slučaju, hronični pankreatitis pruža pacijentu mnogo neugodnosti. Samo stroga dijeta i pravilno liječenje pomoći će u zaustavljanju procesa.

Liječenje s spazmolitikom pomoći će brzo ublažavanju simptoma boli. Na početku se koriste intramuskularna sredstva. Tada možete preći na tablete (No-shpa, Drotaverin, Spazmeks).

Kako bi se smanjila aktivnost pankreasa, liječenje treba dopuniti sredstvima koja smanjuju proizvodnju klorovodične kiseline. Kompleks terapije nužno uključuje lijekove Omeprazol, Pantoprazol. Također, za smanjenje agresije na stomaku možete kombinirati ovaj tretman s antacidima (Gefal, Maalox, Almagel).

Funkcija žlijezde je smanjena, tako da hrana ne podnosi odgovarajući tretman.To pojačava procese fermentacije i propadanja u crevima. Da bi se hrana dobro probavila, potrebno je uzimati enzime tokom svake užine. Sada je ogroman izbor ovih lijekova. Najpopularniji su Pancreatin, Creon, Mezim. Dozu bira ljekar. Liječenje malim dozama neće biti adekvatno. Enzimi djelomično preuzimaju funkciju potlačene žlijezde.

Vitamini treba da budu uključeni u kompleks terapije. Ovaj sastanak je posebno važan kada pacijent ima simptome nedostatka vitamina. I skoro svi pacijenti s kroničnim pankreatitisom dolaze do toga. Liječenje treba uključivati ​​lijekove za ubrizgavanje. Ovo je moguće za lijekove grupe B.

Kod težih oblika kroničnog pankreatitisa neophodno je propisati somatostatin ili oktreocid. Ti umjetni hormoni inhibiraju gušteraču. Međutim, lijekovi se mogu primijeniti u bolnici samo tijekom pogoršanja.

Smatra se ozbiljnom i neizrecivom bolešću. Pogotovo ako bolest napreduje i stalno dolazi do pogoršanja pankreatitisa.

Hronični pankreatitis - upala koja se javlja u tkivima gušterače duže vrijeme, što dovodi do nepovratnih promjena u strukturi i funkciji organa, njegovom djelomičnom ili potpunom atrofijom. Uz pogoršanje pankreatitisa visok je postotak smrtnih slučajeva. Ovo ukazuje na težinu bolesti, da prve simptome ne treba zanemariti.

Uzroci pojave hroničnog pankreatitisa su različiti. Gastroenterolozi identifikuju dva najčešća uzroka hronične upale:

  1. Zloupotreba alkohola. Prema statistici, 60% pacijenata pati.
  2. Žučna kamena bolest.

Ponekad je uzrok pankreatitisa nepoznat, indirektno je povezan sa načinom života ili postaje posljedica neke druge bolesti.

Glavni ulov kroničnog oblika bolesti je taj da se simptomi ne izražavaju stalno. Ponekad je bolest potpuno asimptomatska. A u razdoblju akutnog recidiva ispada - pacijent pati od hroničnog oblika pankreatitisa. Češće, hronični pankreatitis pogađa žene, muškarci su skloni naglim akutnim ispadima. Prosječna starost bolesti je od 28 do 37 godina, u starosti nakon 50 godina češće je postavljena dijagnoza akutnog pankreatitisa.

Simptomi pogoršanja hroničnog pankreatitisa

U većini slučajeva znakovi pogoršanja hroničnog pankreatitisa manifestuju se u obliku stalnih, akutnih i jakih bolova koji se osjećaju ispod rebara, reflektiranih u leđima. Često je bol netipična, prerušena u druge bolesti, najizraženija je u gornjem dijelu leđa, erodirana duž stomaka. Ponekad bol isijava u grudima, u stranu, osjeti se u dubini tijela, što je tipično za pogoršanje pankreatitisa.

Bol se obično javlja nakon jela ili konzumiranja alkohola. Slabo reagira na dostupne lijekove protiv bolova, ponekad toliko intenzivne da morate pribjeći narkotičkim metodama protiv bolova.

Na pozadini žučne bolesti, hronični pankreatitis je akutan, često se javljaju recidivi.

Pored akutne boli, pogoršanje hroničnog pankreatitisa prati i simptomi:

  • nadutost
  • porast temperature
  • snižavanje krvnog pritiska
  • otkucaji srca
  • kršenje stolice.

Svijetli znak je opstruktivna žutica. Javlja se uz potpunu blokadu zajedničkog žučnog kanala.

Uzroci i klinička manifestacija bolesti

Hronični rekurentni pankreatitis najčešće se primjećuje kod kolelitijaze, odnosno žučne bolesti, za koju je karakteristično stvaranje kamenaca (kamenaca) u žučnom mjehuru ili žučnim kanalima. Uzročnim čimbenikom u nastanku hroničnog oblika bolesti gušterače smatra se zloupotreba alkohola u kombinaciji s obilnom neracionalnom prehranom. Ostali uzroci hroničnog toka pankreatitisa uključuju:

  • oštećenja virusa probavnog organa,
  • mehanička oštećenja koja vode do pankreasnog šoka,
  • endoskopska ili hirurška intervencija koja dovodi do traumatičnog stanja,
  • psihogeni efekti: nervni stres, stresna situacija,
  • spastičko stanje krvnih žila,
  • mišićna atrofija na izlazu pankreasa i / ili žučnih kanala.

Jednako važan je i stav bolesne osobe prema pušenju.

Važno! Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 75% povećava rizik od obolijevanja od pušača.

Kod hroničnog pankreatitisa ponavljajući tok bolesti karakterizira egzokrinska insuficijencija, to jest inferiorna produkcija gušterače supstanci egzokrinih supstanci (probavnih enzima). Ponavljajuće stanje hroničnog pankreatitisa rezultat je akutnog oblika bolesti u kojem se pseudocista formira u gušterači. Akumulirajući tekućinu, povećava se u veličini i zbog kompresije susjednih anatomskih organa uzrokuje bol, narušavajući rad dvanaesnika, želuca i cijelog probavnog sustava. Napredovanje bolesti dovodi do iscrpljivanja žljezdanog tkiva, proliferacije (fibroze), zamjene vezivnog tkiva parenhima gušterače.

Važno! Hronični parenhimski pankreatitis s sindromom ponavljajuće boli može izazvati ponovno očitovanje akutnog pankreatitisa.

Etiologija i patogeneza pogoršanja

U razvoju pankreatitisa glavnu ulogu igraju dva faktora: alkohol i bolesti bilijarnog sistema. Ako se u anamnezi primijeti dug tijek bolesti, tada se čak i kod beznačajnog učinka jednog od tih faktora razvija pogoršanje. U vezi s tim, mogu se razlikovati sljedeći razlozi:

  • Redovan opetovani unos alkohola u malim količinama ili jedna obilna konzumacija alkohola.
  • Jedenje velike količine hrane, prejedanje.
  • Pogreške u prehrani: upotreba prženih, masnih, začinjenih jela.
  • Jatrogeni uzroci: nekontrolirani unos lijekova.
  • Stres, emocionalno ili fizičko naprezanje.
  • U pozadini zaraznog procesa koji se dešava u tijelu pacijenta.

Dokazano je da kod osoba s prekomjernom težinom i lošim navikama, posebno pušenjem, češće dolazi do pogoršanja hroničnog pankreatitisa, prelazeći u težem kliničkom obliku.

Svi gore navedeni faktori, kada se gutaju, uzrokuju aktiviranje enzimske funkcije bolesne žlijezde ili direktno utječu na nju, oštećujući još više stanica. Kao odgovor na kršenja odljeva sekreta, dodatnog uništavanja žljezdanih ćelija tijela, upalna reakcija se pojačava. Javlja se edem, stanje se pogoršava naglo i pojavljuju se simptomi pogoršanja.

Glavni simptomi

Svi simptomi kliničke slike pogoršanja pankreatitisa razvijaju se već prvog dana, zbog čega pacijent mora odmah potražiti medicinsku pomoć. Pogoršanje toka bolesti možete prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Izlučujuća bol u cijelom trbuhu, s pretežnom lokalizacijom u epigastričnoj regiji. Bolovi su slični pojasu ili zrače u leđa, donji deo leđa, rame, desni i levi hipohondrijum. Sindrom boli ne prestaje uzimati uobičajene lijekove. Pacijent ne može naći mesto za sebe, zauzimajući prisilni položaj (ležeći na boku s kolenima dovezenima uz telo ili u poziciji "embriona"). Bol nastaje nakon greške u ishrani: unos alkoholnih pića, masne hrane, obilne hrane.
  • Povraćanje koje prethodi bolu ili se pojavljuje na visini bola. Izrazita karakteristika ovog simptoma - povraćanje ne donosi olakšanje. Suprotno tome, pacijent primjećuje stalnu mučninu.
  • Nadimanje - povišen nadimanje u crijevima.
  • Tečna, kašasta, česta stolica žute boje sa velikom količinom dodatka masnoće (steatoreja).
  • Ako pacijent ima pankreatitis ovisan o bilijaru, tada u većini slučajeva ima okus gorčine u ustima, gorak okus povraćanja. U nekim slučajevima se nakon pregleda uoči iktericno obojenje sklera, sluzokože i kože.
  • Povećanje tjelesne temperature, osjet vrućine, slabost, letargija.

U teškim slučajevima bolesti važno je ispravno procijeniti situaciju, početi odmah pružati prvu pomoć i pozvati liječnika. U ovom slučaju vjerojatnost operacije i smrti se smanjuje.
Znakovi ozbiljnog pogoršanja hroničnog pankreatitisa:

  1. Zaprepašteno stanje, letargija ili potpuni nedostatak svijesti.
  2. Snižavanje krvnog pritiska.
  3. Često plitko disanje.
  4. Rijedak puls poput navoja slabog punjenja i napetosti.
  5. Groznica.
  6. Mentalni poremećaji: demencija, delirij itd.

Pažnja! Svi ovi simptomi ukazuju na jaku intoksikaciju tijela. Nedostatak pravovremene prve pomoći pacijentu u ovoj fazi bolesti može dovesti do smrti pacijenta.

Dijagnostika

Ako je pacijent u stabilnom stanju, u bolnici se planirano propisuju brojne laboratorijske i instrumentalne metode ispitivanja. U teškim slučajevima prati se hemodinamika i vitalne funkcije tijela u cjelini.

Klinički test krvi pokazat će prisutnost upalnih promjena.

Biokemijski test krvi utvrdiće nivo svih glavnih enzima (uključujući amilazu, transferaze i jetrene enzime), pigmenata (bilirubin) i proteina.

Biohemijska analiza urina za utvrđivanje nivoa dijastaze. Ovo je jedan od važnih dijagnostičkih kriterija, budući da se kod pankreatitisa dijastaza povećava desetostruko. Simptom je specifičan za pankreatitis.

Ultrazvučni pregled trbušnih organa radi utvrđivanja promjena u tkivu žlijezde. Pogledajte i strukturu drugih organa. Ultrazvuk vam omogućava da pratite bolest u dinamici.

Dodatne metode: CT, MSCT, laparoskopija. Ne primjenjuje se tako široko ako za to postoje dokazi. Laparoskopska metoda vjerovatno nije dijagnostičke prirode, već terapijska, jer tijekom intervencije hirurg može ukloniti kamenje, adhezije i strije koje se susreću na putu izljeva pankreasnog soka.

Prva pomoć kod kuće

S razvojem simptoma pogoršanja, odmah pozovite hitnu pomoć i stvorite potpuni mir pacijentu. Da biste ublažili bol, možete uzimati antispazmodike u obliku tableta (no-spa, papaverin, drotaverin), ali bolje je staviti hladno na epigastričnu regiju. Jesti u ovom stanju strogo je zabranjeno. Od pića se preporučuje popiti nekoliko čaša Borjomi alkalne mineralne vode koja blagotvorno deluje na gušteraču.

Liječenje bez lijekova

Liječenje bez lijekova ima važnu ulogu u uspješnom liječenju kroničnog pankreatitisa, to je jedna od glavnih metoda prve pomoći, kako kod kuće, tako i u bolnici. Prije svega, govorit ćemo o prehrani koju pacijent mora slijediti kroz svoj život, posebno s egzacerbacijama.

U prva 4-5 dana hospitalizacije propisano je potpuno gladovanje, nakon čega se pacijentu daje samo ograničen broj proizvoda. Ovako štedljiva dijeta usmjerena je na smanjenje sektorske funkcije gušterače, što stvara njen puni funkcionalni mir. Dijeta podrazumijeva sljedeća osnovna načela:

  • Odbijanje masnih, prženih i začinjenih jela,
  • Parenje ili kuhanje hrane,
  • Odbijanje jela masnog mesa (svinjetina, govedina, janjetina). Dopuštene su vitke vrste mesa (piletina, ideja, zec, teletina),
  • Dozvoljeno korištenje ribe sa niskim udjelom masti. Bolje ga je uključiti za večeru ili ručak.
  • Ograničavajući konzumiranje svježeg hljeba, bolje ga je služiti u sušenom obliku i na sitne kriške,
  • Od povrća zabranjene su ljute paprike, češnjak, luk, rotkvice, rotkvice. Dozvoljeno povrće se kuha ili kuha na pari,
  • Od voća, krušaka i jabuka dozvoljeni su. Peče se za ručak ili popodnevni čaj,
  • Ograničavanje potrošnje punomasnog mleka u korist mlečnih proizvoda,
  • Ograničavajući unos jaja, bolje je jesti samo protein,
  • Od pića se konzumiraju zeleni i crni čajevi, žele, pirjano voće ili bobice, dekocije, kefir i druga pića od kiselog mlijeka,
  • Odbijanje upotrebe proso. Preostale žitarice su dozvoljene, bolje je uključiti ih u jelovnik za doručak.
  • Odbijanje konzumiranja svih vrsta orašastih plodova, gljiva, začina, agruma i đumbira.

Prehrana pacijenta treba biti pet puta dnevno, u malim porcijama. Sva jela se poslužuju topla. Dijeta je napravljena tako da sadrži umjerenu količinu proteina i smanjenu količinu jednostavnih ugljikohidrata.

Važno! Čak i nakon otpusta iz bolnice, pacijent mora slijediti osnovne principe štedljive prehrane. Samo je u tom slučaju moguće potpuno osloboditi se od simptoma bolesti. Lijekovi su efikasni samo ako se strogo poštuje propisana dijeta.

Podložno svim gore navedenim pravilima, simptomi pogoršanja nestaju nakon nekoliko dana, što uvelike olakšava pacijentovo stanje.

Liječenje lijekovima

Prva pomoć u bolnici uz pomoć lijekova pruža se hitno. Prije svega propisana je simptomatska terapija. Za to se koriste antispazmodici, enzimski pripravci, antisekretorni lijekovi, antibiotici. U nekim slučajevima tretman uključuje blokatore histamina, glukokortikosteroide, opojne analgetike.

Antispazmodici se koriste za ublažavanje bolova (no-spa, papaverin, platifillin). Ako ovi lijekovi nisu efikasni, zamjenjuju ih opojnim analgeticima. U težim slučajevima, za otklanjanje simptoma boli, možete koristiti blokadu nervnih debla i pleksusa novokainom.

Enzimski pripravci dizajnirani su tako da podrže proces probave uz istovremeno smanjenje stvaranja sekreta od gušterače. Supstituciona terapija propisana je za liječenje ne samo u bolnici, već i kod kuće. Bolje je ta sredstva uzimati za život.

Antisekretorni lijekovi (famotidin, ranitidin, omez, omeprazol) blokiraju proizvodnju klorovodične kiseline u stomaku, koja je glavni nadražaj za proizvodnju enzima pankreasa. Ova vrsta terapije se isplatila. To stvara dodatni funkcionalni odmor za žlijezdu, što u konačnici dovodi do njenog bržeg oporavka i nestanka svih simptoma.

Antibiotici su indicirani za prevenciju infekcije oštećenih mesta tkiva, kao i za ograničavanje upalnog procesa. Pokazano je imenovanje antibiotika širokog spektra (cefalosporini 3. generacije, fluorokinoloni, metronidazol).

Blokatori histamina i glukokortikosteroidi inhibiraju imunološki odgovor tijela, što dovodi do smanjenja imunološke agresije tijela na tkiva vlastite žlijezde.

Indikacije za operaciju

  • Opsežna nekroza pankreasa i propadanje tkiva gušterače pridruživanjem (ili prijetnjom pridruživanja) sepse i septičkog šoka.
  • Komplikacije hroničnog pankreatitisa (fistule, ciste, pseudociste, apscesi u tkivu organa).
  • Prisutnost kamena koji krši odliv sekreta, velikih veličina, koji se ne mogu ukloniti minimalno invazivnim tehnikama.
  • Potvrđeno ultrazvukom, CT (MRI), biopsijom, rakom gušterače.

Životni stil i sprečavanje pogoršanja

Da bi se spriječilo još jedno pogoršanje, potrebno je slijediti principe pravilne i zdrave prehrane, poštujući sve preporuke liječnika.Prestanak alkohola i pušenje također će značajno pomoći u postizanju stabilne remisije hronične bolesti.

Ograničite količinu masti koju konzumirate na maksimum. Smanjite sadržaj kalorija u svojoj ishrani kako biste spriječili debljanje. Uzimanje lijekova, kao i liječenje alternativnim metodama liječenja, dozvoljeno je samo nakon konsultacije sa stručnjakom. Godišnje je potrebno podvrgnuti preventivnom pregledu od strane gastroenterologa radi praćenja dinamike patološkog procesa i sprečavanja komplikacija i pogoršanja.

Bolničko lečenje

Ako je bol nepodnošljiva i jaka, opažaju konfuzija, povraćanje, proliv, odmah trebate kontaktirati hitnu pomoć. Ne možete uzimati lijekove protiv bolova. To će zamagliti sliku, ne dozvoljavajući ljekarima da postave tačnu dijagnozu.

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa može se izazvati nenadoknadljivo oštećenje gušterače i drugih unutrašnjih organa.

Hirurgija

Periodično se upala gušterače pojavljuje intenzivno, a posljedice su nepovratne. Moraju pribeći operaciji. U takvim se slučajevima kirurška ili endoskopska operacija izvodi radi resekcije mrtvog tkiva ili dijela organa.

Nažalost, postoje slučajevi kada oštećena područja nisu lokalizirana na jednom mjestu, već su nasumično razbacana po organu. To ne dopušta potpuno uklanjanje mrtvog tkiva, što dovodi do naknadnih relapsa. Često se to događa s pogoršanjem alkoholnog pankreatitisa.

Konzervativni tretman

Nakon operacije ili ako je izbjegnuta, konzervativni tretman propisan je za pogoršanje hroničnog pankreatitisa:

  • Propisani su lijekovi protiv bolova. Prije svega, potrebno je suzbiti sindrom boli. Propisuju se analgetici ili, uz nepodnošljivu opsesivnu bol, lekovi koji prigušuju intenzitet.
  • Propisani lijekovi koji suzbijaju funkciju gušterače. Propisano je da se osigura upaljeni organ, da se smanji ili negira proizvodnja enzima koji uništavaju tkiva.
  • Propisani su diuretici. Jednom kada uđu u krv, enzimi gušterače započnu razorno djelovati na druge organe: pluća, jetru, bubrege, srce pa čak i mozak. Da biste ubrzali eliminaciju toksina iz urina, propisani su diuretici.
  • Uspostavljena je parenteralna prehrana. Da bi gušterača bila u mirovanju, propisana je dijeta protiv gladi. Prvih nekoliko dana pacijent ne razmišlja o hrani zbog jakih bolova i oslabljenog stanja. Ako stanje ostane teško, hranjive tvari se ubrizgavaju intravenski u roku od 3 do 7 dana radi održavanja tjelesnih funkcija.

Te akcije su usmjerene na zaustavljanje gušterače i regeneraciju organa.

Ambulantno lečenje

Ako napad nije toliko jak da biste pozvali hitnu pomoć, možete samostalno poduzeti korake za smanjenje simptoma boli:

  • Morate odustati od hrane do tri dana. Prehrana nakon gladne prehrane nastavlja se postepeno, pomno prateći stanje.
  • Uzmite lijek koji ublažava spazam (no-spa ili papaverin) i lijek za anesteziju (paracetamol ili ibuprofen, dozvoljeno je uzimati analgin).
  • Pridržavajte se mirovanja.
  • Što je prije moguće, obratite se svom ljekaru.

Obično pacijent zna šta treba učiniti s pogoršanjem pankreatitisa, ali samo liječnik provodi liječenje. Pogrešna dijagnoza i pogrešan tretman dovest će do smrtnih posljedica.

Lijekovi za ublažavanje pogoršanja

Kod hroničnog pankreatitisa primarno se propisuju antacidi. Lijekovi koji ne liječe pankreatitis po sebi, ali koji mogu smanjiti štetu nastalu akutnom upalom. Takvi lijekovi normaliziraju acidobaznu ravnotežu.

Tada gastroenterolog odabire enzimsku terapiju za poboljšanje gušterače. Enzimi se propisuju dugo i ublažavaju simptome hroničnog pankreatitisa. Pridržavajte se preporuka za prijem. Uz pravilnu upotrebu enzima i odgovarajuću prehranu, oni:

  1. Uklonite žgaravicu, belching, napuhanost.
  2. Pomažu razgraditi hranu brže i temeljitije kako se hrana ne bi zadržala u stomaku i ne izazvala fermentaciju.
  3. Smanjite opterećenje na oboljelom organu.

Liječenje kroničnog pankreatitisa je složen proces koji zahtijeva stalno praćenje od strane liječnika, prilagođavanje liječenja i pridržavanje cjeloživotne prehrane. Ako se pridržavate uputa liječnika, hronični pankreatitis će se pogoršavati mnogo rjeđe.

Pankreatitis i druge bolesti

  1. Žučna kamena bolest. Jedan od glavnih faktora u nastanku pankreatitisa. U slučaju žučnih kamenaca začepljuju se pankreasni kanali zbog kojih se enzimi koje on stvara ne ispuštaju u dvanaestopalačno crijevo, već ostaju na mjestu i počinju razgrađivati ​​tkiva organa. U slučaju žučne bolesti, pankreatitis se svaki put pogoršava.
  2. Kolecistitis. Pankreatitis se često pojavljuje kao komplikacija holecistitisa. Simptomi ovih bolesti su slični, što otežava dijagnozu. Ali tretman se odvija odvojeno.
  3. Dijabetes Uz proizvodnju enzima koji su uključeni u probavni proces, gušterača ima još jednu važnu funkciju. Ovo je proizvodnja inzulina - hormona koji je odgovoran za snižavanje šećera. Dugotrajna upala, kao i pogoršanje hroničnog pankreatitisa, uništavaju ćelije koje obavljaju endokrinu funkciju, što dovodi do dijabetesa. Dijabetes se ne razvija odmah, to je ležeran proces i javlja se češće u slučajevima kada pacijent ignorira simptome i liječenje koje je propisao liječnik.
  4. Bakterijske infekcije. Često se bakterijskim infekcijama, poput stafilokoka, pridruže upala pankreasa. U takvim slučajevima prepisuju se antibiotici. Takođe pomažu u sprečavanju komplikacija poput apscesa, peritonitisa, nekroze pankreasa.
  5. Gljivične infekcije. Kandidoza i druge gljivične infekcije također se pogoršavaju

Gušterača je vitalni organ koji učestvuje u proizvodnji hormona, odgovornih za proizvodnju enzima potrebnih za probavu. Nepravilna prehrana, upotreba masne hrane, čest unos alkohola uzrokuju upalne procese na tkivima pankreasa, što se u medicini naziva pankreatitisom. Često se bolest javlja na nervnoj osnovi, u uvjetima stalnog stresa i nedostatka pravilnog odmora. Razvoj patologije ima visoki rizik od životnih komplikacija.

U medicini je uobičajeno razlikovati dva oblika pankreatitisa - akutni i hronični, koji su podijeljeni u podvrste. Komplikacije ovise o obliku bolesti.

Akutni pankreatitis

Karakterizira brz rast u nekrozi gušterače. Organ počinje da se probavlja, tokom procesa dolazi do oštećenja tkiva.

Najopasnija komplikacija akutnog oblika je nekrotični pankreatitis koji ponekad dovodi do potpune smrti tkiva pankreasa. Sa sličnom patologijom često počinju patiti i preostali organi u trbušnoj šupljini. Nekroza pankreasa očituje se jakim bolovima, mučninom, povraćanjem, visokom tjelesnom temperaturom. U različitim medicinskim klasifikacijama dijeli se na podvrste: sterilne, inficirane, masne, hemoragične, mješovite i tako dalje.

Vrste bolesti

U medicinskoj literaturi postoji niz mogućnosti za klasifikaciju opisane bolesti. Razmislite o tome kako izgleda najpopularnije.

Podijeljeno prema porijeklu:

  • Ako se bolest u početku razvije u gušterači, smatra se primarnom.
  • Sekundarni pankreatitis pojavljuje se na pozadini drugih patologija, na primjer, sa čirima na želucu, enterokolitisom, holecistitisom.
  • Posttraumatski pankreatitis posljedica je tupih ili otvorenih ozljeda pankreasa ili operacije.

Hronični pankreatitis u medicini obično se dijeli na podvrste, koje se razlikuju zbog uzroka, simptoma, toka bolesti:

  • zarazno
  • ponavljajući (ponavljajući)
  • alkoholna (toksična).

Infektivni pankreatitis prati hepatitis, zaušnjake i tifus.

Za hronični rekurentni pankreatitis karakteristični su teški funkcionalni poremećaji gušterače. Razlika u obliku bolesti je u čestoj naizmjeničnoj izmjeni remisija i pogoršanja, praćeno jakom boli. Drugi napad može se pokrenuti nepoštivanjem propisane ishrane, pijenjem alkohola ili uzimanjem lijekova. Imajte na umu da se hronični rekurentni pankreatitis često opaža tokom života pacijenta.

Ljudi koji su navikli stalno konzumirati alkohol, vjerovatnije će razviti toksični pankreatitis. Etilni alkohol sadržan u alkoholu proizvodi pogubni učinak na gušteraču, dovodeći do upale. Pod utjecajem faktora, bolest često napreduje s teškom hipertrigliceridemijom, prekomjerna količina triglicerida nalazi se u bolesnika u krvi.

Značajke hroničnog pankreatitisa kod djece

Nažalost, kod djece se često nalazi hronični pankreatitis, koji se javlja s karakteristikama. Bolest se razvija uslijed ozljeda, urođenih anomalija, odstupanja u radu drugih organa gastrointestinalnog trakta, neuhranjenosti i lijekova. Glavni problem je što malo dijete nije u stanju naznačiti uznemirujući simptom. Bolest prolazi bez živopisnih simptoma, u akutnim periodima su povraćanje, mučnina, akutni bolovi u trbuhu, probavne smetnje.

Primarni uzroci pankreatitisa su češće:

  • loše navike
  • neuhranjenost
  • stres
  • komplikacija bolesti (holecistitis, čir i sl.),
  • povrede
  • disholija žučnog mjehura.

Ljekari vjeruju da se u većini slučajeva hronični pankreatitis razvija kao komplikacija hroničnog kolecistitisa.

Simptomi hroničnog pankreatitisa

Prema kliničkoj slici hronični pankreatitis obično se dijeli na oblike: latentni, polisimptomatski, bolni, pseudotumorni, dispeptički. Bolni oblik karakterizira stalna jaka bol.

U drugim slučajevima pankreatitis bez bola javlja se u početnim fazama bolesti, period traje nekoliko godina. S pogoršanjem se primjećuju simptomi:

  • bol ispod rebra na levoj strani,
  • razbijena stolica
  • nagli gubitak težine
  • bolovi nakon jela masne hrane,
  • pojačana salivacija
  • suha usta, belching, mučnina, nadutost,
  • gubitak apetita.

Kršenje gušterače utječe na opće stanje osobe, uzrokuje jaku nelagodu. U nedostatku normalne probave, dolazi do akutnog nedostatka potrebnih tvari u tijelu.

Na primjer, svrab se često javlja kod pankreatitisa. To je posljedica edema gušterače, što dovodi do pritiska na druge organe uzrokovanog alergijom na lijekove.

Tok bolesti prati gubitak kose, krhkost i raslojavanje noktiju. Ako se ne liječi, moguća je djelomična ćelavost glave.

Komplikacije i posljedice hroničnog pankreatitisa

Opisana bolest je podmukla jer se simptomi povlače u razdobljima remisije, pacijentu u vrijeme prosvjetljenja čini se da je bolest izliječena, a on se vraća svom uobičajenom načinu života. Komplikacije hroničnog pankreatitisa postepeno se razvijaju, popis uključuje opasne bolesti.

Najčešće pacijenti imaju komplikacije:

  • opstruktivna žutica (razvija se zbog kršenja odliva žuči iz žučne kese),
  • unutarnja krvarenja zbog deformacije organa i ulceracija,
  • razvoj infekcija i apscesa,
  • stvaranje cista i fistula,
  • razvoj dijabetesa
  • karcinoma.

U većini slučajeva pregled otkriva ciste, postajući komplikacija hroničnog pankreatitisa. Reprezentacije napunjene tečnošću dijagnosticiraju se u procesu ultrazvučnog pregleda. U ovom slučaju operacija je neizbježna. Uklanjanje se obavlja pomoću laparoskopske hirurgije.

Ako se bolest ranije javljala kod starijih ljudi, danas se patološke promjene gušterače često javljaju kod mladih ljudi. Nepravilne prehrambene navike uzrokuju da pankreas pati i izgubi funkciju. Razvija se hronični oblik bolesti, tokom kojeg pankreasni sok, neophodan za normalnu probavu, prestaje biti bačen u dvanaesnik. Situacija dovodi do pankreatitisa s egzokrinom insuficijencijom, opasnosti od razvoja dijabetesa.

U nedostatku terapije, bolest se pogoršava drugim ozbiljnim stanjima, nastaju druge patologije. Na primjer, kao rezultat deformacije gušterače, dolazi do atrofičnog pankreatitisa: smanjuje se volumen žlijezde, a proizvodnja sekreta se pogoršava. Često takva bolest postaje posljednja faza toksičnog pankreatitisa. Dovodi do opasnog stanja: događa se atrofija ćelija gušterače, tijelo gubi funkciju, hrana se prestaje normalno probavljati i tijelo počinje patiti od nedostatka vitamina i hranjivih sastojaka.

Bolesti gušterače takođe imaju direktan uticaj na funkcionisanje autonomnog sistema tela. Pritisak za pankreatitis ovisi o obliku i stadijumu bolesti. Za hronični tip je karakteristično sistematsko smanjenje pritiska. Povećanje često ukazuje na šok bola kod ove bolesti.

Ako je pankreatitis sekundarna, situaciju komplicira činjenica da osoba pati od nekoliko bolesti koje su međusobno povezane i pokazuju slične simptome. U ovom je slučaju teško utvrditi osnovni uzrok razvoja patologije. Na primjer, često se pojavljuju holecistitis i pankreatitis zajedno, gdje je prvi slučaj upala žučne kesice, a drugi gušterača. Simptomi su slični. Pankreatitis, komplicirajući holecistitis, manifestuje se teškim herpes zosterom.

Započeti pankreatitis može preći u ozbiljnu formu u kojoj je život osobe u opasnosti. Po pravilu proces prate brojne komplikacije - ciste, apscesi, unutrašnje krvarenje.

Teški pankreatitis u polovici slučajeva završava smrću, jer izaziva kvar vitalnih organa. U bolesnika s dijagnosticiranim teškim oblikom, disanje je često komplicirano, ultrazvuk otkriva suze u unutrašnjim organima, a elektrokardiogram pokazuje infarkt miokarda.

Laparoskopija

Ako se pomoću standardne dijagnostike nije bilo moguće utvrditi obilježja patologije ili je postavljena dijagnoza kao što je nekroza pankreasa ili cistični pankreatitis, liječnik odlučuje na laparoskopiju. Operacija se izvodi u bolnici, nakon čega je potrebno neko vrijeme da ga posmatra ljekar.

Ovaj se postupak smatra sigurnim, bezbolnim, nakon intervencije ne ostaju ožiljci. Istovremeno se laparoskopija pacijenata lako podnosi i ne zahtijeva dugotrajnu rehabilitaciju.

Kako prepoznati hronični tok bolesti po simptomatskim znacima

U pravilu, prije pojave bola, pacijent ima steatorreju, odnosno izmet ima masnu i sjajnu boju, gadan miris i slabo se ispire vodom sa zidova toaleta. Zbog kršenja izlučivanja žuči kod nekih bolesnika pojavljuje se takozvana opstruktivna žutica koja kožu oboji u žuto. U budućnosti, "drama" pankreasa i dalje uzrokuje nelagodu osobi.Sindrom boli ima pojas, koji zrači na lijevu stranu leđa, zahvaćajući područje scapule, hipohondrijuma i epigastrium, odnosno projekcijsku regiju stomaka. Tijekom dijagnostičkog pregleda kao rezultat palpacije, stručnjaci primjećuju nepomično zbijanje u pupčanoj regiji, što može ukazivati ​​na početak raka na gušterači. Ostali klinički simptomi rekurentnog pankreatitisa u hroničnom toku uključuju:

  • pogoršanje pacijentovog blagostanja
  • nadimanje, proliv, kao i zatvor
  • mučnina i uporno povraćanje,
  • pojačana salivacija.

Često je uzrok takvih simptoma kršenje prehrambenih normi hrane i / ili zlouporaba alkoholnih pića. Također, emocionalna preopterećenost i / ili stresne situacije mogu uzrokovati još jedan napad hroničnog pogoršanja organa za probavu. Sindrom boli može prouzrokovati nelagodu kod osobe od nekoliko sati do 5-7 dana.

Važno! Pri prvim simptomatskim znakovima rekurentnog kroničnog pankreatitisa trebate odmah konzultirati gastroenterologa ili lokalnog liječnika koji će pružiti kvalificiranu medicinsku njegu i ponuditi daljnje terapijske radnje.

Prognoza za hronični pankreatitis

Povoljna prognoza preživljavanja u kroničnom stanju može se osigurati strogom dijetom, odvikavanjem od pušenja i konzumiranja alkohola, adekvatnim i pravovremenim medicinskim izlaganjem, a takođe podliježu svim preporukama liječnika. Teške komplikacije mogu biti fatalne.

Pazite na sebe i budite uvijek zdravi!

Poremećaj gastrointestinalnog trakta problem je s kojim se suočavaju milioni ljudi širom svijeta. Poseban životni ritam, loša prehrana, stres, nepovoljni uvjeti okoliša i drugi izazivački faktori dovode do razvoja gastrointestinalnih bolesti različite težine.

Pankreatitis je uobičajena patologija povezana s kršenjem funkcija probavnog sustava. Bolest karakterizira upalni proces koji se javlja u gušterači zbog prevremenog aktiviranja enzima od strane tijela.

Ovo je stanje opasno po tome što ako se hrana ne probavi pravilno, oštećuje se tkivo unutrašnjih organa. Pored toga, javljaju se prateće bolesti poput gastritisa ili sindroma iritabilnog stomaka. Možda je razvoj čira.

Značajka upalnog procesa u pankreasu je da se patologija može pojaviti u dužem periodu bez vidljivih simptoma. Pogoršanje hroničnog pankreatitisa je opasno stanje. To se ne može zaustaviti bez uzimanja broja. Kada se pojave karakteristični simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Pankreatitis ima poseban kod za ICD-10. Spada u skupinu bolesti gastrointestinalnog trakta (klasa 11). Kombinacija K85 znači patologiju. Opcije koje počinju sa K86 su hronični tok bolesti.

Patološki proces bilijarnog pankreatitisa dolazi iz dva glavna oblika: hronični i akutni. Više o tome možete pročitati.

Ovo je stanje najopasnije. Često se završava unutrašnjim krvarenjem. Stoga se pacijent mora hitno odvesti u bolnicu i pružiti mu medicinsku njegu.

Posljedice

Negativni uticaj upalnog procesa na pankreasu kod hroničnog pankreatitisa manifestuje se postepeno. Destruktivno dejstvo bolesti dovodi do pojave celine, kao što je čir, fistula u tkivima organa, cistoza.

U razdoblju pogoršanja moguća je upala peritoneuma (peritonitis). Pacijenti s pankreatitisom duže vrijeme razvijaju egzokrinu insuficijenciju i dijabetes melitus.U slučaju čestih i težih pogoršanja, postepeno uništavanje stanica pankreasa postaje poticaj za njihovu mutaciju i pojavu malignog tumora.

Posebno je pažljivo pratiti zdravlje žena koje pate.

Period remisije može trajati nekoliko godina. Ako slijedite jednostavna pravila prevencije i zdravog načina života, pogoršanje pankreatitisa odvija se u blažem obliku i može se brzo zaustaviti. Redovna posjeta liječniku povećava šanse za prepoznavanje i liječenje patologije na vrijeme.

Ne postoje točne statistike o učestalosti kroničnog pankreatitisa, pa su stoga u literaturi pružene vrlo raznolike informacije o ovom pitanju.

Treba napomenuti da se bolest s kroničnim pankreatitisom počela javljati mnogo češće nego prije, te da bi on trebao posvetiti više pažnje nego do sada i da na to ne zaboravimo prilikom razlikovanja s drugim bolestima trbušnih organa. Takav porast učestalosti hroničnog pankreatitisa uglavnom ovisi o pretjeranom prekomjernom konzumiranju obilne masne i začinjene hrane, alkohola i drugih etioloških faktora.

Klinička slika i tok

Hronični pankreatitis najčešće je u dobi između 30 i 70 godina. Češće je kod žena.

Kliničke manifestacije hroničnog pankreatitisa mogu biti raznolike i ovise o lokalizaciji i stadiju upalnog procesa, trajanju bolesti, ozbiljnosti funkcionalnih poremećaja vanjske i intracektacijske aktivnosti gušterače itd. Na temelju toga u literaturi se predlažu različite klasifikacije kliničkih oblika kroničnog pankreatitisa.

Po porijeklu, hronični pankreatitis treba podijeliti u sljedeće dvije skupine. 1. Primarni hronični pankreatitis koji nastaje tokom razvoja upalnih procesa prvenstveno u samoj pankreasu. Mogu se razviti u slučaju nedovoljne prehrane bjelančevina, hroničnog alkoholizma, hroničnog poremećaja cirkulacije i razvoja arterioloskleroze u žlijezdi i sl. 2. Sekundarni hronični pankreatitis koji se razvija drugi put s primarnom bolešću drugih organa.

Prema kliničkim manifestacijama hroničnog pankreatitisa, prikladno je razlikovati slijedeće njegove kliničke oblike.
1. Hronični rekurentni pankreatitis: a) u akutnom stadiju, b) u fazi remisije.

2. Hronični pankreatitis sa upornom boli.

3. Pseudotumorni oblik hroničnog pankreatitisa. 4. Latentni "bezbolni" oblik hroničnog pankreatitisa. 5. sklerozirajući oblik hroničnog pankreatitisa.

Od ovih oblika su prva dva i posebno hronični rekurentni pankreatitis. Takozvani bezbolni oblik hroničnog pankreatitisa izuzetno je rijedak, s preostalim oblicima vodeći simptom je bol koja je često lokalizirana u epigastričnoj regiji ili lijevom hipohondriju, a rjeđe u desnom hipohondriju. Često su oblikovani pojasom i mogu biti trajni ili se pojavljuju paroksizmalno.

Kod hroničnog rekurentnog pankreatitisa bol se očituje u obliku akutnog napada koji traje nekoliko dana, nakon čega dolazi do remisije. Kod ostalih oblika pankreatitisa oni su trajni. Bol može biti različitog intenziteta i praćena dispeptičnim pojavama: loš apetit, mučnina, belching i povraćanje. Može se pojaviti dijareja, naizmenično sa konstipacijom. Često se kod pacijenata s kroničnim pankreatitisom primijeti značajno mršavljenje i razvoj dijabetesa. U slučajevima izražene fibroze ili upalnog oticanja glave pankreasa, može se razviti opstruktivna žutica. Ponekad se gastrointestinalno krvarenje može pridružiti tim simptomima.

Pri palpaciji abdomena mogu se primjetiti blagi bolovi u gušterači.Moguće je palpirati žlijezdu samo u slučajevima oštrog zbijanja iste ili razvoja ciste ili apscesa u njoj. Pored ovih komplikacija, u nekim slučajevima se može primjetiti i kalcifikacija žlijezde i razvoj oštre fibroze u njoj. U bolesnika sa kroničnim pankreatitisom često se otkriju povećanje jetre i njeni funkcionalni poremećaji. Ponekad te promjene mogu biti popraćene splenomegalijom zbog tromboze vena. Možda razvoj hipohromne, makrocitne anemije. Za vrijeme pogoršanja procesa primijećena je neutrofilna leukocitoza, ubrzana ROE. Neki se slučajevi hroničnog pankreatitisa mogu javiti s izraženom eozinofilijom, ponekad dosežući i do 30-50%. U težim oblicima hroničnog pankreatitisa povećava se nivo transaminaze i aldolaze, a mijenjaju se i proteinske frakcije krvnog seruma. Tokom razdoblja pogoršanja može se primijetiti kršenje metabolizma elektrolita - smanjenje udjela natrijuma i kalcijuma u krvi i porast kalijuma.

Dijagnoza
Pored kliničke slike karakteristične za ovu bolest, od velike je važnosti funkcionalna studija gušterače. Krvni serum ispituje se na sadržaj dijastaze, lipaze, tripsina i inhibitora tripsina u njemu, urinom za dijastazu, urinom se određuje koncentracija pankreasnih enzima u dvanaesniku, volumen sekreta gušterače i njegov sadržaj bikarbonata nakon primjene stimulatora pankreasa, posebno sekreina. Osim toga, istraživanje izmeta na sadržaj masti, mišićnih vlakana.

Ispitivanje funkcionalnog stanja gušterače može se provesti i metodom radioaktivnih izotopa.

Studija funkcionalnog stanja gušterače (vidi) kod hroničnog pankreatitisa trebala bi biti sveobuhvatna, što će dati tačniju sliku ovog organa i bolje pomoći u dijagnostici bolesti.

Za dijagnozu hroničnog pankreatitisa važna su i istraživanja intracekretorne funkcije gušterače izvođenjem glikemijskih krivulja nakon dvostrukog opterećenja glukozom, koje su često patološke prirode.

Trenutno je od velike važnosti rendgenska metoda istraživanja.

Hronični pankreatitis mora se razlikovati s mnogim bolestima trbušne šupljine - holecistitisom, bilijarnom diskinezijom, peptičnim ulkusom, crijevnom opstrukcijom uslijed malignog tumora, karcinoma glave gušterače i Vaterove bradavice, posebno u slučaju opstruktivne žutice, smreke i ponekad s infarktom miokarda.

Kada se razlikuje od ovih bolesti, od velike je važnosti detaljna anamneza, duodenalni sondiranje i rendgenski pregled gastrointestinalnog trakta, žuči i mokraćovoda. Ali razlika između sklerozirajućih oblika kroničnog pankreatitisa i karcinoma glave gušterače ponekad je posebno teška. Takve poteškoće u dijagnozi često se javljaju i među hirurzima na operativnom stolu. U tim slučajevima se trenutno tokom operacije pribjegavaju pankreatografiji i biopsiji pankreasa.

Liječenje bolesnika s kroničnim pankreatitisom može biti konzervativno ili hirurško, ovisno o težini bolesti, kliničkom obliku pankreatitisa, lokalizaciji procesa itd.

Na početku bolesti i uz blage kliničke manifestacije potrebno je provesti konzervativno liječenje. Što se tiče naprednih slučajeva, što je dovelo do kalcifikacije parenhima žlijezda ili razvoj oštrog stenoza Odijevog sfinktera, žučne (zajednička žuči) i pankreasa kanala, nije pogodna za konzervativno liječenje, Pseudotumor obliku kao i za razvoj opstruktivne žutice zbog okluzija žučnih kanala izraženiji sklerotične procesa u glavi gušterače, ili s razvojem komplikacija (cista, apsces) preporučuje se kirurško liječenje (vidi gore Hirurško liječenje akutnog pankreatitisa).

Tijekom egzacerbacije hroničnog pankreatitisa liječenje se provodi na isti način kao i u akutnom pankreatitisu.

Konzervativno liječenje ima sljedeće zadatke: da zaustavi napredovanje procesa, da smanji i zaustavi bol, da eliminira kršenja vanjske i intrasekretorne funkcije gušterače, ako ih ima.

Postoje različita gledišta u pogledu prehrane za hronični pankreatitis. Dok neki autori (N. I. Leporsky, F. K. Menshikov, G. M. Majdrakov i drugi) preporučuju propisivanje prehrane bogate ugljikohidratima, s oštrim ograničenjem masti, s izuzetkom sokogonnyh supstanci, drugi (I. S. Savoščenko, V. A. Shaternikov, S. A. Tuzhilin i drugi), naprotiv, smatraju najprikladnijim načinom prehrane koja sadrži veliku količinu proteina. Najnoviji autori preporučuju da pacijenti s kroničnim pankreatitisom koriste dijetu koja sadrži 150 g proteina (60-70% proteina mora biti životinjskog porijekla), 80 g masti (od čega 85-90% mora biti životinjskog porijekla), 350 g ugljikohidrata (kalorija 2800 kcal) . Istovremeno hrana treba biti česta, "frakcijska" - oko 6 puta dnevno. Pored toga, propisani su vitamini, posebno grupe B (B2, B6, B12), nikotinska, askorbinska kiselina i vitamin A, kao i lipotropne materije (lipokain, holin, metionin). Zabranjeni su alkohol, masna hrana (masno meso, riba itd.), Haringe, kiselo vrhnje, mast, kobasice, konzervirano meso i riba, te dimljena hrana.

U slučajevima egzokrinske insuficijencije gušterače treba propisati pripravke pankreasa: pankreatin, pankreolitat, pankreon i druge lijekove u dozi od 3 do 8 g dnevno.

Za pacijente koji pate od hroničnog pankreatitisa sa zastojem u kanalima pankreasa, preporučljivo je sustavno vršiti sondiranje dvanaestopalačnog creva ili propisivati ​​lijekove protiv bolova. Za suzbijanje sekreta gušterače potrebno je koristiti unutar alkalija (Borjomi mineralna voda), atropina, preparata belladonna, platifillin.

Ako je hronični pankreatitis praćen upalom žučnih kanala i pankreasnih kanala, pacijentima treba propisati antibiotike.

U slučaju kršenja metabolizma ugljikohidrata, koristi se odgovarajuća prehrana i, ako je potrebno, terapija inzulinom.

Za smanjenje boli preporučuje se perinefrična ili paravertebralna blokada, intravenska primjena 0,25% -tne otopine novokaina, potkožno davanje promedola, omnopona. Neki autori predlažu upotrebu opijuma, nitroglicerina, efedrina, barbiturata, intravensku primjenu aminofilina za uklanjanje boli.

S pogoršanjem upalnog procesa u gušterači, praćenom oštrim bolovima, indicirana je antienzimska terapija (trasilol, iniprol, zimofren), što dovodi do značajnog poboljšanja općeg stanja i smanjenja sindroma boli. Neki autori predlažu u ovom slučaju sprovesti rendgen terapiju na gušterači.

Gušterača je vitalni organ koji učestvuje u proizvodnji hormona, odgovornih za proizvodnju enzima potrebnih za probavu. Nepravilna prehrana, upotreba masne hrane, čest unos alkohola uzrokuju upalne procese na tkivima pankreasa, što se u medicini naziva pankreatitisom. Često se bolest javlja na nervnoj osnovi, u uvjetima stalnog stresa i nedostatka pravilnog odmora. Razvoj patologije ima visoki rizik od životnih komplikacija.

U medicini je uobičajeno razlikovati dva oblika pankreatitisa - akutni i hronični, koji su podijeljeni u podvrste. Komplikacije ovise o obliku bolesti.

Narodni lijekovi

U dogovoru s liječnikom, dozvoljeno je liječiti pankreatitis uz upotrebu tradicionalne medicine. Burdock, koji ga popularno zovu i "burdock", veoma je popularan u liječenju takve bolesti.

Ova biljka se često doživljava kao korov.Međutim, šipak je, zbog svojih tanina, antimikrobnih, analgetskih, choleretic i mnogih drugih svojstava, nezamjenjiv u liječenju pankreatitisa. Burdock je prirodni antiseptik.

Većina narodnih recepata sadrži korijen sjemenki, od kojih se pripremaju tinkture i dekocije. Da biste to učinili, uzmite korijen, prikupljen prije pojave lišća, nasjeckajte, prelijte kipućom vodom (500 ml po žličici), držite u termosu preko noći. Tokom dana, lijek se pije. Preporučuje se dvomjesečni kurs.

Nije koristan samo korijen. Od listova se priprema i antiseptički dekokt. Da biste to učinili, uzmite zelje, oprano, pažljivo sjeckano. Nekoliko kašika takve kaše sipa se u čašu vode i dovede do ključanja. Pijte ohlađeno tri puta dnevno.

Ponavljajući stomatitis je bolest oralne sluznice koja ima dugotrajan tijek s ciklusima pogoršanja i remisija. Može biti ili neovisna bolest ili komplikacija drugih bolesti. Ova bolest ima dva oblika: hronično recidivirajući (CRAS) i.

Prvi tip je bolest alergijske prirode, koju karakterizira osip u obliku solitarne (). Pojava aftoznih ulkusa na sluznici nastaje bez pravilnog slijeda. CHRAS ima dugotrajan kurs (dugačak nekoliko godina).

Etiologija i uzroci CHRAS-a

Bolest je alergična. Alergeni koji mogu prouzrokovati CHRAS uključuju: hranu, prašinu, lijekove, gliste i njihove otpadne proizvode.

Sledeći faktori dovode do razvoja rekurentnog aftoznog stomatitisa:

Faze razvoja

Postoje tri faze CHRAS-a:

  1. Prva je svjetlost stadijumu u kojem se pojavljuju blago bolne pojedinačne afte sa plakom fibrina. Primjećuju se simptomi patologije organa za probavu nakon čega se pojavljuju nadutost i sklonost zatvoru.
  2. Sledeća faza je srednje teška . Tokom njegovog tijeka opaža se oticanje sluznice i osip afti u prednjem dijelu usne šupljine. Limfni čvorovi se povećavaju u veličini, uslijed čega oni postaju pokretni i bolni. Koprogram pokazuje prisustvo neprobavljenih miotičkih vlakana, masti i škroba.
  3. Posljednja faza je teška . Manifestira se u brojnim osipima na različitim dijelovima sluznice. Primjećuju se česti recidivi i glavobolja, adinamija, apatija i slabost. U procesu jedenja dolazi do naglog bola sluznice. Pacijenti često pate od opstipacije i nadimanja. U nekim slučajevima javljaju se gastrointestinalne bolesti.

Značajke kliničke slike

U početku se pojavljuju peckanje boli na sluznici, ponekad se javlja i paroksizmalna bol. Nakon nekog vremena formira se afta. Njihovo nastajanje događa se na mjestu crvenila sluznice. Ponekad se uoči nekroza gornjeg sloja sluznice.

Affe se pojavljuju na različitim mjestima. Najčešće su to usne, obrazi, bočna površina jezika i prelazni nabori gornje i donje čeljusti. Ponovna pojava osipa javlja se jednom ili dva puta godišnje.

Hronični rekurentni aftozni stomatitis može se očitovati više godina; razdoblja pogoršanja simptoma primjećuju se u proljetnim i jesenjim sezonama. U ovom trenutku pacijentova tjelesna temperatura raste, raspoloženje je sniženo i javlja se opća slabost. Vrijeme oporavka je od jednog mjeseca do nekoliko godina. Uslijedi stvaranje ulkusa.

Tri ili četiri dana kasnije dolazi do odbacivanja nekrotičnih masa, nakon čega se na mjestu afti opaža kongestivna hiperemija.

U prve tri godine CHRAS je blag.

U djece se zapažaju recidivirajući stomatitisi u aftoznom obliku zajedno sa regionalnim limfadenitisom, gubitak apetita, slab san i pojačana razdražljivost.Epitelizacija čireva događa se polako - oko dva meseca. Umjesto zaraženih čireva ostaju grubi ožiljci koji deformiraju sluznicu usne šupljine.

Dijagnoza

Općenito, dijagnoza CHRAS sastoji se u kliničkoj procjeni simptoma. Dijagnoza se postavlja na temelju vanjskih manifestacija metodom isključenja. To je zbog nedostatka pouzdanih laboratorijskih ispitivanja i histoloških studija.

Među uobičajenim znakovima zapažaju se aftozne lezije na površini sluznice. U ovom slučaju postoji rizik od oštećenja sluznice očiju, nosa i genitalija. Ako je potrebno, propisane su pomoćne metode ispitivanja:

  • provođenje lančane reakcije polimeraze, u ovom slučaju, razlikuje i
  • osnovni test krvi
  • uzimanje brisa ždrijela sa mjesta nastanka čira.

Kada se uzima opći test krvi, uočava se veliki broj eozinofila. Rezultati biohemijskog testa krvi pokazuju porast nivoa histamina i smanjenje broja albumina u krvi. Imunogram pomaže u prepoznavanju kvarova u imunološkom sistemu, koji se manifestuju smanjenjem količine enzima lizocima.

Kompleks medicinskih događaja

Liječenje se odabire ovisno o prirodi simptoma koji se manifestiraju, prirodi pratećih bolesti, kao i dobi pacijenta koji pati od kroničnog rekurentnog aftoznog stomatitisa.

Opšti tretman sastoji se u upotrebi desenzibilizujuće, imunomodulirajuće i vitaminske terapije. Koriste se i lijekovi koji normaliziraju crijevnu mikrofloru. Lokalna terapija uključuje anesteziju sluznice, liječenje antisepticima, upotrebu keratoplastičnih sredstava i primjenu enzima koji se cijepaju.

Režim liječenja za HRAS približno je sljedeći:

Upotreba nekoliko metoda liječenja odjednom promiče brzo ublažavanje simptoma i skraćuje razdoblje oporavka.

Preventivne mjere

Možete spriječiti razvoj CHRAS pridržavanjem sljedećih pravila:

  • pravovremeno uklanjanje izvora hronične infekcije,
  • pravilna i uravnotežena ishrana,
  • detaljne i sistematske posete stomatologu,
  • odbijanje loših navika zbog kojih dolazi do traume na sluznici i mekim tkivima usne šupljine,
  • pridržavanje prehrane koja isključuje unos alergijskih proizvoda koji mogu utjecati na zidove sluznice,
  • redovna vježba i poštivanje režima.

U slučaju blagog oblika aftoznog stomatitisa, u većini slučajeva ishod će biti povoljan. Nemoguće je potpuno oporaviti se od kroničnog oblika bolesti, ali uz pravilan tretman, egzacerbacije se javljaju vrlo rijetko i razdoblja remisije znatno se produžuju.

Simptomi i tok bolesti

Ponavljajući pankreatitis karakterizira valovit tijek, u kojem se razdoblja pogoršanja zamjenjuju remisijom. Potonji se odvija bez simptoma ili ima blage znakove koji nisu karakteristični za bolest.

U trenutku početka prvog pogoršanja patološke promjene u tkivima organa postaju izražene.

Prvi znakovi pankreatitisa su:

  1. Bol u epigastričnoj regiji, koja se proteže do levog hipohondrija i leđa, postaje opasna. Neprijatne senzacije su stalne ili paroksizmalne akutne. Ponekad bol zrači u područje srca, što otežava dijagnozu. Tokom remisije ima blagi tup karakter.
  2. Znakovi probavnog poremećaja. Tu spadaju mučnina, povraćanje, nadutost, labava stolica, žgaravica, belching. Napadi povraćanja s pogoršanjem pankreatitisa su česti, ne donose olakšanje. Dugotrajna opstipacija naizmenična je s prolivom. Dolazi do fermentacije i truljenja. Oslabljena apsorpcija hranljivih sastojaka u crijevima dovodi do iscrpljivanja organizma.
  3. Žutilo kože i sklera.Koža pacijenta s rekurentnim pankreatitisom ima smećkastu nijansu, karakterizira pojačana suhoća. Na stomaku i leđima mogu se pojaviti crvene mrlje, koje ne mijenjaju boju kada se pritisne.
  4. Atrofija potkožne masti u gušterači. Praćeno umjerenim oticanjem epigastrične regije. Pri palpaciji bol se oseća na levoj strani, oko pupka.
  5. Umereno povećanje jetre i slezine.
  6. Manifestacije intoksikacije tijela - povećanje tjelesne temperature, opća slabost, skokovi krvnog pritiska.

Metode dijagnoze za rekurentni pankreatitis

Otkrivanje rekurentnog pankreatitisa je lako. Da biste to učinili, koristite:

  1. Ultrazvuk gušterače. Pomaže u otkrivanju uvećanja organa, heterogene strukture tkiva, prisustva višestrukih neoplazmi (kalcifikacija).
  2. Fibrogastroskopija. Tijekom postupka pregledavaju se sluzokože želuca i dvanaestopalačnog crijeva koje su uključene u patološki proces s pankreatitisom.
  3. CT Metoda se koristi za utvrđivanje prirode, volumena i lokalizacije promjena u parenhimu.
  4. MRI Omogućuje otkrivanje začepljenja kanala pankreasa.
  5. Opći i biohemijski testovi krvi. Reflektiraju promjene karakteristične za upalni proces, skokove u nivou enzima.
  6. Coprogram. Pomaže u otkrivanju probavnih smetnji, utvrđivanju količine enzima koji ulaze u crijeva.

Hronični pankreatitis se liječi i konzervativnim i hirurškim metodama. Terapijski režim odabire se ovisno o težini patoloških promjena, učestalosti pogoršanja, prisutnosti komplikacija.

Operacija je indicirana za suppuration, blokadu pankreasnih kanala, sužavanje sfinktera Oddija, nekrozu tkiva, pseudocistu gušterače.

Zamjenska terapija

Režim nadomjesne terapije pankreatitisa uključuje:

  1. Enzimi životinjskog porijekla (Mezim, Pancreatin, Creon). Smanjite aktivnost gušterače, istovarivši je. Neki pacijenti smatraju da unošenje umjetnih enzima krši funkcije organa, ali to nije tako. Uzimanje lijekova pozitivno utiče na dalji rad žlijezde.
  2. Sekretolitici (Omez, Omeprazol). Smanjuje proizvodnju želudačnog soka, povećavajući efikasnost enzimskih preparata.
  3. Antispazmodici (No-shpa, Spazmalgon). Pankreatitis prati porast pritiska u kanalima, zbog kojeg osoba osjeća jaku bol. Lijekovi opuštaju tkivo, uklanjajući nelagodu.

Za vrijeme pogoršanja rekurentnog pankreatitisa preporučuje se suzdržati se od jela. Nakon poboljšanja primjenjuje se dijeta br. 5 Iz prehrane se isključuju kiselo voće, marinade, pržena i masna hrana, začinjena jela, alkoholna i gazirana pića. Dozvoljeno je konzumirati svježe povrće, mliječne proizvode, žitarice, nemasno meso. Hrana se kuha na pari, kuhana ili pirjana.

Jedite u malim porcijama 5-6 puta dnevno.

Prevencija

Spriječiti česte recidive pankreatitisa pomažu:

  • odbijanje pretjeranog fizičkog napora,
  • pravovremeno uklanjanje bolesti žučnog mehura i gastrointestinalnog trakta,
  • eliminacija loših navika,
  • pravilna ishrana
  • odbijanje prejedanja,
  • isključenje kafe iz prehrane.

Utvrđivanje stupnja inkrementalne insuficijencije gušterače omogućava određivanje razine glukoze u krvi i urinu; za otkrivanje blagih poremećaja metabolizma ugljikohidrata koristi se test tolerancije na glukozu s jednim ili dvostrukim opterećenjem glukoze. Ako je moguće i potrebno, istražujte nivo inzulina i glukagona u krvi radioimunom metodom.

Od instrumentalnih metoda dijagnoze hroničnog pankreatitisa od najveće je važnosti ultrazvuk. Omogućuje vam prepoznavanje prisutnosti, prirode i opsega patološkog procesa u gušterači.Primjećuju se hrapavost kontura žlijezde, promjena u njenoj veličini, gustoći, proširenju Wirsungovog kanala, prisutnosti cista i pseudocista i kalcifikacija. Važna prednost ultrazvuka je njegova neinvazivnost, odsutnost kontraindikacija i komplikacija, a posebno mogućnost otkrivanja promjena u jetri i žučnih puteva povezanih s pankreatitisom, što olakšava diferencijalnu dijagnozu tumora pankreatoduodenalne zone. Rendgenski pregled dvanaestopalačnog creva u uslovima hipotenzije nije izgubio na značaju. U ovom se slučaju hronični pankreatitis može naznačiti deformacijama unutarnje konture njegove petlje zbog povećanja glave gušterače, žarišta kalcifikacije ili kalkulacija u području gušterače, pomicanja i deformacije čira na želucu, želucu i dvanaesniku, obično na stražnjoj stijenci, visoko stoji lijeva kupola dijafragme, lijeva pleurisija, atelektaza donjeg režnja lijevog pluća.

U nekim se slučajevima, prema indikacijama, koristi endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija (ERCP), računarska tomografija, angiografija, skeniranje radionuklida, intravenska holecistholangiografija, fibrogastroskopija. Podaci ovih metoda ne omogućavaju dijagnozu kroničnog pankreatitisa, ali pomažu u rasvjetljavanju nekih etiopatogenetskih faktora i procjeni stanja susjednih organa.

Ne postoji opšte prihvaćena klasifikacija hroničnog pankreatitisa. Kao radnika koriste A.L. predloženu 1982. godine. Grebenevci, koji su predložili prema karakteristikama klinike razlikovati sljedeće oblike bolesti: 1) ponavljajuću (polisimptomatsku), 2) bolnu, kada je naznačen simptom dominantan, 3) latentnu, dugotrajnu sekreciju, 4) pseudotumor s stvaranjem opstruktivne žutice. Prema kursu, razlikuje se stupanj 1 (blaga težina), kada se ne otkriju znakovi vanjske i intracektatorne insuficijencije gušterače, stupanj 2 (umjerena ozbiljnost), kada se utvrde, i faza 3 (teška), karakterizirana upornom "pankreatogenom" dijarejom, napredovanjem iscrpljenost, polihipovitaminoza, sekundarni dijabetes melitus. Uz to, dijagnoza se nadopunjava naznakom etiologije, faze (pogoršanje, remisija), prisutnosti komplikacija i morfoloških promjena gušterače.

Hronični pankreatitis mora se razlikovati prije svega s karcinomom gušterače, kao i sa kalkulatornim holecistitisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hroničnim enteritisom i kolitisom, visceralnim ishemijskim sindromom.

Osnovno liječenje pogoršanja hroničnog pankreatitisa uključuje mjere usmjerene na 1) smanjenje lučenja pankreasa, 2) ublažavanje bolova, 3) održavanje efikasnog volumena cirkulirajuće krvi i sprečavanje šoka, 4) sprečavanje septičkih komplikacija, 5) uklanjanje i inaktiviranje toksičnih i vazoaktivnih supstanci .

S obzirom da vodeća uloga u patogenezi hroničnog pankreatitisa pripada štetnom učinku njihovih vlastitih aktivnih enzima pankreasa, glavni zadatak je smanjenje egzokrinske funkcije ovog organa. U prvih 1-3 dana pogoršanja propisuje se glad, uzimanje alkalnih rastvora svaka 2 sata (natrijum bikarbonat, Borjomi 200 ml svaki). Moguće je koristiti puferirane antacide (almagel, fosfalugel, maalox, gastal), koji se propisuju 6-8 puta dnevno. U težim slučajevima, na prvom mjestu, sa simptomima duodenostaze, vrši se kontinuirana aspiracija želudačnog sadržaja kroz tanku intranazalnu sondu. Kako bi pojačali učinak, M-antiholinergici (atropin, platifillin, po mogućnosti gastrocepin) propisuju se oralno ili parenteralno, kao i blokatori histaminskih H2 receptora (cimetidin, ranitidin, famotidin).Pored toga, značajno smanjuje proizvodnju enzima 5-fluorouracil, koji je propisan iv u izračunu -12-15 mg / kg / dan. u 5% otopini glukoze tokom 5 dana. Moguće je koristiti antispazmodike (papaverin, no-spa, cerucal itd.). Tijekom prvih dana egzacerbacije svi pacijenti trebaju intravenski davati 3 ili više litara tekućine, uključujući glukozu, elektrolite, otopinu albumina, plazmu, hemodesu što zajedno sa smanjenjem boli i intoksikacije sprječava razvoj hipovolemičkog šoka.

Najvažniji princip terapije u fazi pogoršanja hroničnog pankreatitisa je ublažavanje bolova. Ako gornje mjere usmjerene na smanjenje lučenja pankreasa nisu imale odgovarajući analgetski učinak, preporučuju se sljedeće taktike. Prvo se propisuju analgetici ili antispazmodici (2 ml 50% r-ra analgela ili 5 ml baralgina 2-3 puta dnevno) ili sintetički analog opioidnih peptida - delargin (5-6 mg dnevno) .U nedostatku efekta, dodatno se uključuju antipsihotici - droperidol 2. 5-5 mg (1-2 ml 0,25% rastvor) zajedno sa 0,05-0,1 mg (1-2 ml 0,005% rastvora) fentanila dnevno u / v. I tek nakon toga koriste opojne analgetike - promedol, fortral itd., Isključujući morfij. Ako ove mjere nemaju željeni učinak duže od 3-4 dana, to najčešće ukazuje na razvoj komplikacija koje zahtijevaju hirurško liječenje.

S ozbiljnim pogoršanjem radi sprečavanja septičkih komplikacija, preporučuje se uvođenje antibiotika širokog spektra - polu-sintetičkih penicilina, cefalosporina u uobičajenim dozama u trajanju od 5-7 dana. Imaju antisekretorni efekat.

Trenutno je većina autora odustala od upotrebe antienzimskih pripravaka (trasilol, kontrikal, gordoks itd.), S obzirom na njihovu malu efikasnost i veliki broj komplikacija, naročito alergičnih. Međutim, u tu svrhu upotrebljava se aminokapronska kiselina (iv u 200 ml 5% rastvor 1-2 puta dnevno ili unutar 2-3 g 3-5 puta dnevno), metiluracil (unutar 0.5 g 4 puta dnevno), peritol (4 mg 3 puta dnevno), transfuzija plazma.

Kršenja metabolizma ugljikohidrata tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa ispravljaju se frakcijskom primjenom malih doza jednostavnog inzulina.

Za vrijeme slabljenja ili u fazi remisije važna je dijeta br. 5p (gušterača). Ona treba sadržavati povećanu količinu proteina (120-130 g / dan), uključujući 60% životinjske, lagano smanjenu količinu masti (do 70- 80 g), uglavnom biljnog podrijetla i ugljikohidrata (do 300-400 g), ukupni kalorijski sadržaj trebao bi biti 2500-2800 kcal. Preporučuje se djelomična prehrana 5-6 puta dnevno u malim obrocima, kemijski i mehanički štedite dijetu, tj. Ograničite sol, alkohol, pušenje, začinjenu hranu, začine, juhe, marinade, dimljenu hranu, konzerviranu hranu, grube vlakno, strogo su zabranjene (kupus sirove jabuke), agrumi, čokolada, kakao, kafa, peciva, grašak, pasulj, sladoled, gazirana pića. U prisutnosti egzokrine insuficijencije gušterače, propisuje se zamjenska terapija enzimatskim pripravcima (abomin, digestal, mezim-forte, merkenzim, nigedaza, opaza, panzinorm, pankreatin, pankurmen, solysim, somilaza, polisim, trinzment, trinzment, terment. Doze se biraju pojedinačno, u skladu sa subjektivnim senzacijama i prirodom stolice. Uz ozbiljan gubitak kilograma, kursevi se daju sa anaboličkim steroidima (retabolil, nerobol, metandrostenolon itd.). Ispravljanje hipovitaminoze provodi se imenovanjem vitamina skupina B, C, A, E. Razlozi koji doprinose napredovanju bolesti pojašnjavaju se i, ako je moguće, uklanjaju (sanacija bilijarnog trakta, liječenje bolesti želuca i dvanaesnika itd.). Adekvatni tretman koji se izvodi tečajevima i sa teškim tečajem hroničnog pankreatitisa kontinuirano doprinosi očuvanju radne sposobnosti pacijenata.

Zadatak 1. Uzrok sekundarnog hroničnog pankreatitisa je:

1. žučna bolest

2. virusno oštećenje gušterače

3. ponovljene povrede gušterače

5. opterećena naslednošću

Zadatak 2.Pacijentu s pogoršanjem hroničnog pankreatitisa propisuje se stroga štedljiva dijeta koja sadrži fiziološku normu:

Zadatak Z. Tijekom pregleda radiografije trbušne šupljine, pacijent je otkrio male kalcifikacije projicirane na nivou 2-3 lumbalna kralješka, što se smatralo znakom:

1. žučna bolest

2. hronični pankreatitis

3. hronični hepatitis

4. ciroza jetre

Zadatak 4. Kliničku sliku hroničnog pankreatitisa karakteriše:

1. gubitak težine, epigastrični bol, proliv, dijabetes

2. epigastrična bol, zatvor, gubitak apetita, gubitak težine

3. gubitak apetita, nadimanje, proliv, groznica sa groznicom

4. vrućica sa zimicom, zatvor, nadimanje, dijabetes

Zadatak 5. Pacijentu sa hroničnim pankreatitisom tokom remisije sa insuficijencijom egzokrine funkcije pankreasa treba preporučiti dijetu sa značajnim ograničenjem:

Zadatak 6. Panoramskom radiografijom trbušne šupljine mogu se otkriti znakovi:

1. peptički čir

2. hronični hepatitis

3. ciroza jetre

4. hronični pankreatitis

Zadatak 7. Steatorreja se opaža sa:

1. hronični gastritis

2. hronični pankreatitis

3. trulefaktivna dispepsija

4. fermentativna dispepsija

Zadatak 8. Znakove koji potvrđuju dijagnozu hroničnog pankreatitisa mogu se dobiti:

1. gastroskopija, duodenografija u stanjima hipotenzije

2. duodenografija u uslovima hipotenzije, sonografija

3. irrigoskopija, laparoskopija

4. gastroskopija, laparoskopija

Zadatak 9. Pod utjecajem što znači gušterača povećava izlučivanje soka i sode bikarbone:

Zadatak 10. Najvrijedniji laboratorijski pokazatelj u dijagnostici hroničnog pankreatitisa je:

2. nivo aminotransferaza

3. nivo alkalne fosfataze

4. nivo amilaze u urinu i krvi

Zadatak 11. Koji je od sljedećih testova najvažniji u dijagnostici hroničnog pankreatitisa:

2. scintigrafija pankreasa

3. određivanje masti u izmetu

4. sve gore navedene metode

5. nijedna od navedenih metoda

Zadatak 12. U borbi protiv bola kod hroničnog pankreatitisa možete koristiti sve sljedeće, osim:

Zadatak 13. Visoka razina amilaze u serumu može biti u svim uslovima, osim:

1. ruptura ciste pankreasa

2. hronična kongestivna srčana insuficijencija

3. ektopična trudnoća

5. pogoršanje hroničnog pankreatitisa

Zadatak 14. Koji se alat koristi za suzbijanje aktivnosti enzima pankreasa:

Zadatak 15. Hronični rekurentni pankreatitis najčešće se primjećuje kod:

1. peptički čir

3. hronični kolitis

Zadatak 16. Za pogoršanje hroničnog pankreatitisa karakteristične su sve pritužbe, osim:

1. pojasni bol u epigastriju

2. bol u lijevom hipohondriju koji zrači u leđa

4. olakšanje povraćanja

5. smanjen ili nedostatak apetita

Zadatak 17. Etiološki faktori pankreatitisa su samo:

1. funkcionalne, upalne i sklerotične promjene velikog duodenalnog papila

2. visoke kiselosti želučanog soka

3. refluks žuči i crevnog sadržaja u kanale pankreasa

4. prodiranje infekcije limfogenim putem iz susjednih organa

5. zloupotreba alkohola

Zadatak 18. Za liječenje pankreatitisa koriste se sve grupe ovih lijekova, osim:

Blokatori histaminskih receptora H. H2

Zadatak 19. Za korekciju egzokrine insuficijencije pankreasa kod hroničnog pankreatitisa koriste se svi lekovi, osim:

Zadatak 20. Koji se od sljedećih simptoma pojavljuje najranije kod hroničnog pankreatitisa:

Z. bolovi u trbuhu

5. kalcifikacija pankreasa

Zadatak 21. Koji je najraniji simptom u koprogramu za hronični pankreatitis:

Zadatak 22.Što je tipično za kršenje intrasekretorne funkcije gušterače kod hroničnog pankreatitisa:

1. smanjenje inzulina sa normalnim sadržajem glukagona

2. smanjenje inzulina i glukagona

3. smanjenje inzulina i povećanje glukagona

Zadatak 23. Do pojave šoka tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa dolazi zbog:

1. jaka bol

2. izlaz u krv vazoaktivnih supstanci

3. smanjena kontraktilnost miokarda

4. sve gore navedeno

Zadatak 24. U dijagnozi pogoršanja hroničnog pankreatitisa, laboratorijski pokazatelji su presudni:

1. nivoi transaminaza

2. nivo alkalne fosfataze

3. nivo amilaze

4. nivo bilirubina

Zadatak 25. Za sekundarni dijabetes koji se razvija u hroničnom pankreatitisu karakteristično je sve, osim:

1. sklonost hipoglikemiji

2. potreba za niskim dozama inzulina

3. rijedak razvoj vaskularnih komplikacija

4. česti razvoj hiperosmolarne kome

Zadatak 26. U liječenju pogoršanja hroničnog pankreatitisa koriste se svi lijekovi, osim:

ODGOVORI: 1-1, 2-1, 3-2, 4-1, 5-2, 6-4, 7-2, 8-2, 9-2, 10-4, 11-1,12-3, 13-2, 14-4, 15-2, 16-4, 17-2, 18-2, 19-4, 20-3, 21-2, 22-2, 23-2, 24-3, 25-4, 26-4

Zadatak 1. Pacijent star 44 godine žali se na intenzivnu bol u gornjem dijelu trbuha zračenjem u levi hipohondrijum, smanjenim apetitom, belchingom i mučninom. Slični bolovi se ponavljaju 1-2 puta godišnje. Prije četiri godine operisana je zbog žučne bolesti. Nakon 6 meseci sličan napad se dogodio, praćen pojavom umjerene žutice i povećanjem razine amilaze u urinu. S ponovljenom laparotomijom nisu pronađeni kamenje u žučnim kanalima. Posljednjih godina pojavili su se zatvor. Tokom pregleda: subicterična sklera. Postoperativni ožiljci na prednjem zidu. Bolovi u zoni holedohopankreasa i točka Mayo-Robson. U krvnom testu: 6,7 hiljada bijelih krvnih zrnaca, formula se ne mijenja, ESR 18 mm / sat.

Pitanja: 1. Postavite preliminarnu dijagnozu.

2. Navedi najznačajnije za dijagnozu metode istraživanja.

3. Dajte plan lečenja.

Odgovori: 1. Sekundarni hronični pankreatitis, pseudotumor oblika 1-2 stadija, akutna faza.

2. Ultrazvučni pregled trbušnih organa, prvenstveno gušterače, amilaza krvi i urina, koprologija, šećer u krvi.

3. Dijeta br. 5p, antacidi (almagel), M-antiholinergici (gastrocepin), antispazmodici (no-spa) Ako je potrebno, analgetici (baralgin), enzimi (pankreatin).

Zadatak 2. Pacijent sa 48 godina žali se na loš apetit, bol u lijevom hipohondriju, pogoršan nakon jela, natečenost, grmljanje u njemu, periodičnu proljev. Iz anamneze se moglo saznati da pacijent zloupotrebljava alkoholna pića, te se pritužbe pojavile otprilike 6 godina. Nakon pregleda smanjene ishrane, crvene mrlje na koži koje ne nestaju kada se pritisnu. Perkusijska jetra strši od ruba rečnog luka za 1,5-2 cm, postoji bol u levom hipohondriju i pupčanom predelu.

Pitanja: 1. O kojoj bolesti možemo razgovarati?

2. Koje metode pregleda treba propisati da bi se razjasnila dijagnoza?

3. Zašto se pojačavaju bolovi nakon jela?

Odgovori: 1. 0 primarni hronični pankreatitis alkoholne etiologije.

2. Amilaza krvi i urina, ultrazvučno snimanje gušterače, kao i koprologija, fibrogastroskopija, šećer u krvi.

3. Jer nakon jela povećava se izlučivanje soka pankreasa i raste u Wirsung kanalu.

Zadatak 3. Pacijent star 55 godina oboleo je od kalkularnog holecistitisa 12 godina, s pogoršanjem 1-2 puta godišnje, kada je bilo bolova u desnom hipohondriju, niske temperature, gorčine u ustima i mučnine. Tijekom planiranog kliničkog pregleda pacijent je pokazao povećanje šećera u krvi na 7 mmol / l, kao i zbijanje i smanjenje veličine gušterače prema ultrazvučnim podacima. Pacijent ne primjećuje promjene u subjektivnim manifestacijama bolesti.Vanjskim pregledom povećana prehrana. Koža je normalne boje, suva. Palpacijom trbuha umjerena bol na mjestu žučne kesice. Krvni testovi, urin bez karakteristika. Amilaza krvi i urina, transaminaze, bilirubin u granicama normale.

Pitanja: 1. Na šta mogu ukazivati ​​otkrivene promjene u vrijednosti šećera u krvi i podataka o ultrazvuku pankreasa?

2. Koje dodatne metode pregleda treba propisati pacijentu i u koje svrhe?

3. Koju korekciju u lečenju pacijenta mora izvršiti?

Odgovori: 1. Otkrivene promjene vrijednosti šećera u krvi i ultrazvučni podaci gušterače mogu ukazivati ​​na početak kroničnog pankreatitisa sa niskim simptomima s inkretornom insuficijencijom u fazi remisije.

2. Da bi se razjasnio stepen egzokrinske insuficijencije, poželjno je propisati dvanaestopalačno ispitivanje s dvokanalnom sondom sa stimulacijom sekreta i pankreosimina, koprološka studija.

3. Potrebno je prenijeti pacijenta u tablicu 9, po potrebi propisati male doze jednostavnog inzulina, a ako se otkrije egzokrinska insuficijencija, dodati enzimske pripravke (pankreatin, mesim forte itd.).

Problem 4 Pacijent sa 42 godine koji je 8 godina patio od hroničnog ponavljajućeg pankreatitisa nakon što je jeo puno hrane i pio alkohol, osjećao je jake bolove u epigastriju, herpes zosteru. Potonje je bilo popraćeno mučninom, laganim porastom temperature. Dostavlja SMP mašina do recepcije. Na pregledu: umereno stanje, bledo, sa palpacijom bolova u trbuhu u zoni holedohopankreasa. U plućnom disanju vekularni disanje, perkusija čist plućni zvuk. Zvuci srca su prigušeni, puls 120 u minuti, malo punjenje, krvni pritisak - 70/40 mm RT. Čl. U krvnom testu bijelih krvnih zrnaca je 10 tisuća, formula je nepromijenjena, ESR je 40 ml / sat. Amilaza u krvi povećava se 3 puta.

Pitanja: 1. Koja je vaša preliminarna dijagnoza? Kako objasniti hemodinamičke promjene?

2. Koji su testovi potrebni pacijentu da razjasni dijagnozu?

3. Planirajte plan hitne pomoći i sastanke za pacijenta.

Odgovori: 1. Hronični rekurentni pankreatitis u akutnoj fazi, složen hipovolemičkim šokom.

2. Potrebno je odrediti BCC, hematokrit, kreatinin, proteine ​​u krvi.

3. Pacijentu se mora propisati glad sa uspostavljanjem intranazalnog ispumpavanja želudačnog sadržaja tankom sondom, parenteralnim davanjem antiholinergika (platifilin, atropin) H2 blokatori histaminskih receptora (cimetidin, famotidin), analgeticima. Da bi se enzimi gušterače vezali u / u 200 ml 5% -tne otopine aminokapronske kiseline 1-2 puta dnevno, transfuzija plazme, albumina, glukoze, elektrolita najmanje 3 litre dnevno, antihistaminici.

Zadatak 5. Pacijent sa 48 godina na recepciji lokalnog terapeuta žali se na povremene pojave umjerene boli u pupčanoj regiji, smanjen apetit, mučninu, žutnje u trbuhu, posebno nakon jela začinjene ili masne hrane, obilnu kašastu stolicu. Te se pritužbe pojavljuju i rastu u njihovoj ozbiljnosti u posljednjih 5 godina. Iz anamneze je poznato da je prije 8 godina patila epidemija zaušnjaka. Tokom pregleda: zadovoljavajuće stanje, niska ishrana. Iz disajnih i krvožilnih organa bez patologije. Trbuh je blago natečen, umereno bolan u pupčanom području nakon palpacije. Jetra na ivici rektuma luka. Bubrezi i slezina nisu opipljivi.

Pitanja: 1. Postavite preliminarnu dijagnozu i opravdajte je.

2. S kojim bolestima je potrebno razlikovati svoju patologiju?

3. Nacrt plana pregleda pacijenta.

Odgovori: 1. Preliminarna dijagnoza je hronični pankreatitis.

2Potrebno je razlikovati s bolestima bilijarnog sistema (holecistitis, kolelitijaza), hroničnim enterokolitisom, peptičkim čirom.

3. Amilaza krvi, urina, ultrazvuk organa trbušne šupljine, koprologija, šećer u krvi, test tolerancije na glukozu, duodenalna sonda sa dvokanalnom sondom sa stimulacijom sekreta i pankreosimina, fibrogastroskopija, kolegrafija.

Patološki proces, koji je praćen naglašenim promjenama u funkcijama gušterače i ima ciklički subakutni period (periodična pogoršanja), naziva se hroničnim rekurentnim pankreatitisom.

Kod kroničnog rekurentnog pankreatitisa mijenja se struktura tkiva gušterače, kao rezultat toga oštećene su njegove sekretorne funkcije

Bolest se razvija tokom nekoliko godina. U gušterači se javljaju progresivna kršenja njegovih osnovnih funkcija. Gvožđe prestaje da proizvodi enzime u pravoj količini, ne kontrolira proizvodnju hormona (inzulina) koji reguliraju šećer u krvi.

Takvi poremećaji uzrokuju distrofične promjene u parenhimu, koje se formiraju postepeno i dovode do stvaranja kamenaca u kanalima i tkivima gušterače.

Uzroci razvoja bolesti

Ponavljajući pankreatitis naziva se bolešću civilizacije. U posljednje vrijeme se broj slučajeva u razvijenim zemljama udvostručio. Glavni razlog njegovog razvoja je društveni faktor: alkohol i nekvalitetni proizvodi. Njihova upotreba uzrokuje sistematsko trovanje tijela i pretjeranu aktivaciju gušterače. To dovodi do velikog sekreta, koji se nakuplja u samom gušterači i postepeno ga počinje uništavati.

Prema statističkim podacima, bolest je češća kod mršavih muškaraca radne dobi. Kod žena se hronični oblik pojavljuje nakon akutnog pankreatitisa.

Konstantna nervna napetost može dati podsticaj razvoju bolesti

Provocirati razvoj rekurentnog pankreatitisa može:

  • žučna kamena bolest
  • povrede, trovanje,
  • hronične infekcije, intoksikacije,
  • psihogeni faktor (stres).

Zasebno, među razlozima valja napomenuti pušenje, koje uzrokuje grč malih posuda i kapilara, što dovodi do ishemije (smanjene opskrbe krvlju) parenhimskih organa. Kao rezultat toga, u organu se umjesto parenhima razvija vezivno tkivo, što rezultira funkcionalnim oštećenjem.

Glavne faze u liječenju

Glavna stvar u liječenju je osigurati fiziološki odmor gušterače. Mora biti „isključen“ iz tajnog procesa razvoja. U tu svrhu propisani su enzimi životinjskog porijekla - pankreatin, Creon, Mezim.

Postoji mišljenje da dugotrajna upotreba enzimskih pripravaka izaziva ovisnost, zbog čega nakon prekida unosa gušterača ne može samostalno funkcionirati. Ovo nije ništa više od mita. Produljeni unos enzima, naprotiv, ima blagotvoran učinak na dalji rad žlijezde.

Uporedo s enzimskom terapijom, propisuju se i sekretolitici, na primjer, Omez Insta ,. Oni ne samo da smanjuju lučenje, nego i smanjuju kiselost želučanog soka. Ovo je važno jer enzimi nisu efikasni u kiseloj sredini.

Kompleksna upotreba lijekova različitih grupa ključ je uspjeha u liječenju kroničnog rekurentnog pankreatitisa

Da bi ublažili simptom boli, propisani su antispazmodici. Tijekom upale žlijezde povećava se pritisak na kanalima što izaziva bolne senzacije. Antispazmodični lijekovi opuštaju zidove i usta kanala, bol se povlači.

Moguće komplikacije

Ako se kronični pankreatitis ne liječi, mogu se razviti sljedeće patologije:

  1. Opstruktivna žutica. Povećana glava pankreasa komprimira žučne kanale.Žuća ne ulazi u crevni lumen, nakuplja se, a potom se apsorbuje u krv.
  2. Kompresija portalne vene (žila kroz koju se krv dovodi u jetru) upaljena žlijezda. Venska krv stagnira u zidovima želuca, jednjaka, uzrokujući varikozne vene. Posude ne stoje, pojavljuju se intenzivna krvarenja sa smrtnim ishodom.
  3. Kršenje funkcije intrasekretorne žlijezde. Promjene u metabolizmu ugljikohidrata dovode do dijabetesa.

Uz komplikovan tijek bolesti, ponekad ne možete bez kirurškog liječenja

Pored toga, moguće su komplikacije kod kojih je indicirano hirurško liječenje:

  • post nekrotične ciste sa stvaranjem apscesa (suppuration),
  • lažne aneurizme (poruka šupljine ciste sa arterijskim protokom krvi),
  • prisutnost upalnih promjena u organu, u kojima je nemoguće medicinski eliminirati sindrom boli.

Dijeta za pogoršanje hroničnog rekurentnog pankreatitisa

U fazi pogoršanja morate slijediti glavno pravilo: hladnoća, glad i mir. S jakim bolovima držite se gladne prehrane 1-2 dana, dozvoljeno je piti samo alkalnu vodu.

Nakon ublažavanja bolova naznačeno je:

  • supe od žitarica ili povrća bez kupusa,
  • kaša
  • proteinski omleti,
  • kompoti
  • nemasno meso (ptica, zec) u obliku mesnih okruglica, mesnih okruglica, parnih kotleta.

Parne pileće mesne okruglice - jedno od jela dopuštenih kod hroničnog ponavljajućeg pankreatitisa

Mliječni proizvodi mogu biti samo niske masnoće, u ograničenim količinama. Parno ili pečeno povrće i voće. Alkohol, masno meso, maslac, dimljeni proizvodi, marinade, kiseli krastavci strogo su zabranjeni.

O uzrocima razvoja i liječenja hroničnog pankreatitisa saznaćete iz videa:

Smatra se ozbiljnom i neizrecivom bolešću. Pogotovo ako bolest napreduje i stalno dolazi do pogoršanja pankreatitisa.

Hronični pankreatitis - upala koja se javlja u tkivima gušterače duže vrijeme, što dovodi do nepovratnih promjena u strukturi i funkciji organa, njegovom djelomičnom ili potpunom atrofijom. Uz pogoršanje pankreatitisa visok je postotak smrtnih slučajeva. Ovo ukazuje na težinu bolesti, da prve simptome ne treba zanemariti.

Uzroci pojave hroničnog pankreatitisa su različiti. Gastroenterolozi identifikuju dva najčešća uzroka hronične upale:

  1. Zloupotreba alkohola. Prema statistici, 60% pacijenata pati.
  2. Žučna kamena bolest.

Ponekad je uzrok pankreatitisa nepoznat, indirektno je povezan sa načinom života ili postaje posljedica neke druge bolesti.

Glavni ulov kroničnog oblika bolesti je taj da se simptomi ne izražavaju stalno. Ponekad je bolest potpuno asimptomatska. A u razdoblju akutnog recidiva ispada - pacijent pati od hroničnog oblika pankreatitisa. Češće, hronični pankreatitis pogađa žene, muškarci su skloni naglim akutnim ispadima. Prosječna starost bolesti je od 28 do 37 godina, u starosti nakon 50 godina češće je postavljena dijagnoza akutnog pankreatitisa.

Pogledajte video: Периодическая болезнь. Лечение периодической болезни народными средствами по методу доктора Скачко (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar