Sastav i cijena lijeka "Xelevia" u uputama za upotrebu, recenzije tableta, analoga

Dostupno u filmsko obloženim tabletama. Tablete u krem ​​boji, na površini folije membrane s jedne strane je ugravirano "277", a na drugoj su potpuno glatke.

Glavni aktivni sastojak je sitagliptin fosfat monohidrat u dozi od 128,5 mg. Dodatne supstance: mikrokristalna celuloza, kalcijum hidrogen fosfat, natrijum karmeloza, magnezijum stearat, magnezijum stearil fumarat. Premaz filma sastoji se od polivinil alkohola, titanijum dioksida, polietilen glikola, talka, žutog i crvenog željeznog oksida.

Lijek je dostupan u blisterima za 14 tableta. U pakovanju od kartona nalaze se 2 takva blistera i upute za upotrebu.

Gdje i kako ubrizgati inzulin kod dijabetes melitusa - pročitajte u ovom članku.

Farmakološko djelovanje

Namijenjeno za liječenje dijabetesa drugog tipa. Mehanizam djelovanja zasnovan je na inhibiciji enzima DPP-4. Djelatna tvar se razlikuje u djelovanju od inzulina i drugih antiglikemijskih sredstava. Povećava se koncentracija insulinotropnog hormona ovisnog o glukozi.

Postoji suzbijanje lučenja glukagona od strane ćelija pankreasa. To pomaže u smanjenju sinteze glukoze u jetri, kao rezultat toga se simptomi hipoglikemije smanjuju. Djelovanje sitagliptina usmjereno je na inhibiciju hidrolize enzima pankreasa. Izlučivanje glukagona je smanjeno, čime se stimulira oslobađanje inzulina. U tom slučaju smanjuju se indeks glikoziliranog inzulina i koncentracija glukoze u krvi.

Xelevia je namijenjena liječenju dijabetesa tipa 2.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja tablete unutra, aktivna tvar se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Prehrana utiče na apsorpciju. Njegova maksimalna koncentracija u krvi određuje se nakon par sati. Bioraspoloživost je visoka, ali sposobnost da se veže na proteinske strukture je mala. Metabolizam se javlja u jetri. Lijek se izlučuje iz tijela, zajedno sa urinom, bubrežnom filtracijom nepromijenjeno i u obliku osnovnih metabolita.

Indikacije za upotrebu

Postoji nekoliko izravnih indikacija za upotrebu ovog leka:

  • monoterapija za poboljšanje metabolizma glikemije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2,
  • započinjući složenu terapiju dijabetesom tipa 2 dijabetesa tipa metformin,
  • terapija dijabetesa tipa 2, kada dijeta i vježbanje ne djeluju,
  • dodatak inzulina
  • poboljšati kontrolu glikemije u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree,
  • kombinirana terapija dijabetesa drugog tipa s tiazolidindionima.

Kontraindikacije

Izravne kontraindikacije za upotrebu lijeka, koje su navedene u uputama za upotrebu, su:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • trudnoća i dojenje
  • starost do 18 godina
  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetes tipa 1
  • oslabljena funkcija bubrega.

Xelevia se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2, kada dijeta i vježbe ne djeluju.

S velikom pažnjom se Xelevia propisuje osobama s teškim i umjerenim bubrežnim zatajenjem, pacijentima koji imaju povijest pankreatitisa.

Kako uzimati Xelevia?

Doziranje i trajanje liječenja direktno ovise o težini stanja.

Prilikom provođenja monoterapije lijek se uzima u početnoj dnevnoj dozi od 100 mg dnevno. Ista doza uočena je kada se lijek koristi zajedno s metforminom, inzulinom i sulfonilurejima. Prilikom provođenja složene terapije preporučljivo je smanjiti dozu inzulina koja je uzeta kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije.

Ne uzimajte dvostruku dozu lijeka u jednom danu. Uz oštru promjenu općeg zdravstvenog stanja, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. U nekim slučajevima je propisano pola ili četvrtina tableta, koje uglavnom imaju samo placebo efekat. Dnevna doza može varirati uzimajući u obzir manifestacije komplikacija bolesti i efikasnost upotrebe ovog lijeka.

Neželjeni efekti lijeka Xelevia

Kod uzimanja lijeka Xelevia mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • alergijske reakcije
  • gubitak apetita
  • zatvor
  • grčevi
  • tahikardija
  • nesanica
  • parestezija
  • emocionalna nestabilnost.

U rijetkim slučajevima moguće je pogoršanje hemoroida. Liječenje je simptomatsko. U teškim stanjima, praćenim konvulzijama, provodi se hemodijaliza.

Upotreba u starosti

U osnovi, stariji pacijenti ne zahtijevaju prilagođavanje doze. Ali ako se stanje pogorša ili liječenje ne daje očekivane rezultate, tada je bolje prestati uzimati tablete ili prilagoditi doziranje smanjenju.

Stariji pacijenti ne zahtijevaju prilagođavanje doze lijeka Xelevia.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Ne postoje tačni podaci o učinku aktivne tvari na fetus. Zbog toga je upotreba ovog lijeka za vrijeme gestacije zabranjena.

Kako nema pouzdanih podataka o tome prelazi li lijek u majčino mlijeko, bolje je napustiti dojenje ukoliko je takva terapija neophodna.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

Propisivanje lijeka ovisit će o klirensu kreatinina. Što je veća, niža je propisana doza. U slučaju nedovoljne bubrežne funkcije, početna doza se može prilagoditi na 50 mg dnevno. Ako liječenje ne daje željeni terapeutski učinak, morate otkazati lijek.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

S blagim stepenom bubrežne insuficijencije, prilagođavanje doze nije potrebno. Dnevna doza u ovom slučaju treba biti 100 mg. Samo s teškim stepenom zatajenja jetre, liječenje ovim lijekom se ne provodi.

S ozbiljnim stupnjem zatajenja jetre, Xelevia nije propisan.

Predoziranje Xelevije

Praktično nema slučajeva predoziranja. Do stanja teškog trovanja lijekom može se javiti samo kada uzimanje jedne doze veće od 800 mg. U ovom slučaju se pogoršavaju simptomi nuspojava.

Liječenje uključuje ispiranje želuca, daljnju detoksikaciju i terapiju održavanja. Moguće je izbaciti toksine iz tijela pomoću produžene dijalize, jer standardna hemodijaliza je djelotvorna samo u blagim slučajevima predoziranja.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek se može kombinirati sa metforminom, varfarinom, nekim oralnim kontraceptivima. Farmakokinetika aktivne tvari se ne mijenja kombiniranom terapijom s ACE inhibitorima, antibakterijskim tvarima, lijekovima za snižavanje lipida, beta blokatima i blokatorima kalcijevih kanala.

Tu spadaju i nesteroidni protuupalni lijekovi, antidepresivi, antihistaminici, inhibitori protonske pumpe i neki lijekovi za uklanjanje erektilne disfunkcije.

U kombinaciji s Digoksinom i ciklosporinom, opaža se lagani porast koncentracije aktivne tvari u krvnoj plazmi.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne možete uzimati ovaj lijek alkoholom. Učinak lijeka je smanjen, a dispeptični simptomi će se samo pojačati.

Ovaj lijek ima niz analoga koji su mu slični u pogledu aktivne supstance i učinka koji ima. Najčešća među njima su:

  • Sitagliptin,
  • Sitagliptin fosfat monohidrat,
  • Januvije
  • Yasitara.

Proizvođač

Proizvodna kompanija: Berlin-Chemie, Njemačka.

Držite Xelevia dalje od male djece.

Mikhail, 42, Bryansk

Doktor je savjetovao uzimanje Xelevije kao glavne terapije. Nakon mjesec dana upotrebe, šećer na brzinu je lagano porastao, prije nego što je bio unutar 5, sada dostiže 6-6,5. Promijenila se i reakcija tijela na fizičku aktivnost. Ranije, nakon hodanja ili bavljenja sportom, šećer je naglo opao, i naglo, pokazatelj je bio oko 3. Pri uzimanju Xelevije šećer nakon vježbanja pada polako, postepeno, a zatim se vraća u normalu. Počeo se osjećati bolje. Zato preporučujem lijek.

Alina, 38, Smolensk

Prihvaćam Xelevia kao dodatak inzulinu. Bolestan sam od dijabetesa već nekoliko godina i probao sam mnoge lijekove i kombinacije. Ovo mi se najviše sviđa. Lijek reagira samo na visoki šećer. Ako je sada spušten, onda ga lijek neće "dodirnuti" i oštro ga podiže. Djeluje postepeno. Nema šiljaka šećera tokom dana. Postoji još jedna pozitivna tačka, koja nije opisana u uputama za upotrebu: promjena načina prehrane. Apetit se smanjuje za gotovo polovinu. Ovo je dobro.

Mark, 54, Irkutsk

Lijek je došao odmah. Prije toga uzeo je Januviju. Nakon nje, nije bilo dobro. Nakon višemjesečnog uzimanja lijeka Xelevia, ne samo da se vrijednost šećera vratila u normalu, već i ukupno zdravlje. Osjećam se mnogo energičnije, nema potrebe da stalno grickam. Skoro da sam zaboravila šta je hipoglikemija. Šećer ne skače, tone se i diže polako i postepeno, na što tijelo dobro reagira.

Oblik i sastav

Oblik doziranja lijeka Xelevia su filmom obložene tablete: bež, bikonveksna, okrugla, glatka s jedne strane, graviranje "277" primjenjuje se na drugoj (u kartonskoj kutiji 2 blistera koji sadrže 14 tableta svaki) i upute za uporabu Xelevia.

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: sitagliptin fosfat monohidrat - 128,5 mg (odgovara sadržaju sitagliptina - 100 mg),
  • pomoćne komponente: natrijum stearil fumarat - 12 mg, magnezijum stearat - 4 mg, kroskarmeloza natrijum - 8 mg, nerafinirani kalcijum hidrogen fosfat - 123,8 mg, mikrokristalna celuloza - 123,8 mg,
  • filmski premaz: Opadry II bež 85F17438 željezni oksid crveni (E 172) - 0,37%, željezni oksid žuti (E 172) - 3,07%, talk - 14,8%, polietilen glikol (makrogol 3350) - 20,2% titan dioksid (E 171) - 21,56%, polivinil alkohol - 40% - 16 mg.

Farmakodinamika

Xelevia je visoko selektivni inhibitor enzima DPP-4, koji je aktivan ako se uzima oralno i namijenjen je za liječenje šećerne bolesti tipa 2.

Djelatna tvar Xelevije (sitagliptin) iz analoga glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1) i amina, inhibitora α-glukozidaze, agonista γ-receptora koje aktiviraju peroksisomski proliferator (PPAR-γ), inzulina, sulfonilurea derivata i biguanida se razlikuje kao hemijska struktura i razlikuje se kao hemijska struktura i zavisi od hemijske hemijske strukture. te farmakološkog djelovanja. Inhibirajući DPP-4, sitagliptin povećava koncentraciju dva hormona porodice inkretina - GLP-1 i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP).

Hormoni ove porodice izlučuju se u crijevima 24 sata, kao odgovor na unos hrane povećava se njihova koncentracija. Inkreti su deo unutrašnjeg fiziološkog sistema za regulisanje homeostaze glukoze. Na pozadini normalne ili povišene glukoze u krvi, hormoni porodice incretina doprinose povećanoj sintezi inzulina i njegovom izlučivanju p-stanicama gušterače signalizacijom unutarćelijskih mehanizama povezanih sa cikličkim adenosinovim monofosfatom (AMP).

Takođe, GLP-1 suzbija pojačano lučenje glukagona od strane pankreasnih α-ćelija. Smanjenje koncentracije glukagona s povećanjem inzulina dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri, što na kraju vodi do smanjenja glikemije. Ovaj mehanizam djelovanja razlikuje se od onog koji je svojstven derivatima sulfoniluree, koji čak i sa niskim sadržajem glukoze u krvi potiču oslobađanje inzulina. Ovo doprinosi pojavi hipoglikemije izazvane sulfonom, ne samo kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, već i kod zdravih pojedinaca.

Kod niske koncentracije glukoze u krvi, ne vide se navedeni učinci inkretina na smanjenje lučenja glukagona i oslobađanje inzulina. HIP i GLP-1 ne utječu na oslobađanje glukagona kao odgovor na hipoglikemiju. Djelovanje inkretina u fiziološkim uvjetima ograničeno je enzimom DPP-4, koji ih brzo hidrolizira uz stvaranje neaktivnih proizvoda. Sitagliptin sprečava ovaj proces, zbog kojeg se povećavaju koncentracije aktivnih oblika HIP i GLP-1 u plazmi.

Povećavajući sadržaj inkreta, Xelevia povećava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i pomaže u smanjenju lučenja glukagona. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 s hiperglikemijom, takve promjene u izlučivanju glukagona i inzulina služe smanjenju koncentracije gliciranog hemoglobina HbA 1C smanjenje glukoze u krvnoj plazmi, određeno na prazan stomak i nakon stresnog testa.

Uzimanje pojedinačne doze Xelevije kod šećerne bolesti tipa 2 dovodi do inhibicije aktivnosti enzima DPP-4 tokom 24 sata, koji služi za smanjivanje glukoze na glasu, kao i nakon punjenja glukoze ili hrane, smanjuje koncentraciju glukagona u krvnoj plazmi, povećava koncentraciju inzulina i C u plazmi peptida, povećavajući koncentraciju cirkulirajućih incretina GLP-1 i ISU u 2 ili 3 puta.

Zatajenje bubrega

Otvorena studija sitagliptina u dnevnoj dozi od 50 mg provedena je radi proučavanja farmakokinetike različitih stupnjeva težine hroničnog zatajenja bubrega. Volonteri uključeni u studiju podijeljeni su u sljedeće grupe:

  • pacijenti s blagim zatajenjem bubrega: klirens kreatinina (CC) 50–80 ml po 1 min,
  • pacijenti sa umerenim zatajivanjem bubrega: CC 30–50 ml po 1 min,
  • pacijenti s teškim zatajivanjem bubrega: CC 9 bodova) izostaju. Međutim, s obzirom da se tvar primarno izlučuje bubrezima, u takvim slučajevima ne treba očekivati ​​značajnu promjenu njene farmakokinetike.

Starost

Starost pacijenata nije klinički značajno utjecala na farmakokinetičke parametre lijeka. U odnosu na mlađe pacijente, koncentracija sitagliptina u starijih osoba (u dobi od 65 do 80 godina) je približno 19% veća. Ovisno o dobi, ne prilagođava se doza Xelevia.

Xelevia, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na hranu. Preporučena doza lijeka je 1 tableta (100 mg) jednom dnevno. Xelevia se koristi u monoterapiji, bilo istovremeno s metforminom / derivatima sulfoniluree / PPAR-agonistima, ili s metforminom i derivatima sulfoniluree / metforminom i agonistima / insulinom PPAR-γ / insulinom (bez ili sa metforminom).

Režim doziranja lijekova koji se koriste istovremeno s Xelevijom odabire se na temelju preporučenih doza za ove lijekove.

S obzirom na kombinirano liječenje Xelevijom inzulinom ili derivatima sulfoniluree, preporučljivo je smanjiti tradicionalno preporučene doze inzulina i derivata sulfonilureje kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije izazvane inzulinom ili sulfonom.

Prilikom preskakanja tableta preporučuje se njihovo uzimanje što je prije moguće nakon što pacijent zapamti propuštenu dozu. Treba imati na umu da je upotreba dvostruke doze istog dana neprihvatljiva.

Ispravljanje režima doziranja za blago zatajenje bubrega (CC ≥ 50 ml po 1 min, što otprilike odgovara koncentraciji kreatinina u serumu od ≤ 1,5 mg po 1 dl kod žena i ≤ 1,7 mg po 1 dl kod muškaraca).

U bolesnika s umjerenim do teškim zatajivanjem bubrega potrebno je prilagoditi dozu sitagliptina.Budući da kod tableta Xelevia ne postoji rizik odvajanja i oni se ne oslobađaju u dozi od 25 ili 50 mg (ali samo u dozi od 100 mg), nije moguće osigurati potreban režim doziranja kod takvih bolesnika. S tim u vezi lijek ovoj kategoriji bolesnika nije propisan.

Primjena sitagliptina na pozadini zatajenja bubrega zahtijeva procjenu bubrežne funkcije prije početka terapije i periodično tijekom njegove primjene.

Kod blagih do umjerenih stupnjeva zatajenja jetre, kao i u starijih bolesnika, doza lijeka nije prilagođena. Primjena lijeka Xelevia u pozadini teškog zatajenja jetre nije ispitivana.

Početna kombinirana terapija metforminom

Provedeno je 24-tjedno placebo kontrolirano faktografsko istraživanje početnog kombiniranog liječenja sitagliptinom u dnevnoj dozi od 100 mg i metformina u dnevnoj dozi od 1000 ili 2000 mg (50 mg sitagliptina + 500 ili 1000 mg metformina 2 puta dnevno). Prema dobivenim podacima, neželjeni događaji povezani s uzimanjem lijeka zabilježeni su češće (s učestalošću od ≥ 1%) u skupini koja je primala sitagliptin + metformin nego kod monoterapije metforminom. Učestalost nuspojava u skupinama sitagliptin + metformin i metformin u monoterapiji bila je (respektivno):

  • proliv - 3,5 i 3,3%,
  • povraćanje - 1,1 i 0,3%,
  • glavobolja - 1,3 i 1,1%,
  • dispepsija - 1,3 i 1,1%,
  • hipoglikemija - 1,1 i 0,5%,
  • nadutost - 1,3 i 0,5%.

Istodobna upotreba sa derivatima sulfoniluree ili derivatima sulfoniluree i metforminom

U 24-tjednoj, placebo kontroliranoj studiji kombinirane primjene 100 mg sitagliptina dnevno s glimepiridom ili glimepiridom i metforminom, primijećen je češći (s učestalošću od ≥ 1%) hipoglikemije u usporedbi s skupinom koja je primala placebo s glimepiridom ili glimepirid i metformin. Učestalost njegovog razvoja bila je 9,5 / 0,9%, respektivno.

Početna kombinirana terapija sa agonistima PPAR-γ

Tijekom provođenja 24-tjednog ispitivanja početnog kombiniranog liječenja sitagliptinom u dnevnoj dozi od 100 mg i pioglitazona u dnevnoj dozi od 30 mg u skupini koja je primala sitagliptin u kombinaciji, nuspojave su se primjećivale češće (s učestalošću ≥ 1%) nego u skupini koja je primala pioglitazon u monoterapiji . Učestalost nuspojava u grupama sitagliptin + pioglitazon i pioglitazon u monoterapiji bila je (respektivno):

  • simptomatska hipoglikemija: 0,4 i 0,8%,
  • asimptomatsko smanjenje koncentracije glukoze u krvi: 1,1 i 0%.

Kombinovana terapija sa agonistima metformina i PPAR-y

Provedena je placebo kontrolirana studija koja je koristila 100 mg sitagliptina dnevno istovremeno s rosiglitazonom i metforminom uz sudjelovanje dvije skupine - pacijenti koji su primali kombinaciju s ispitivanim lijekom i ljudi koji su primali kombinaciju s placebom. Prema dobivenim podacima, nuspojave su zabilježene češće (s učestalošću ≥ 1%) u skupini koja je primala sitagliptin nego u skupini koja je primala placebo.

U 18. tjednu promatranja u tim skupinama, nuspojave su zabilježene sa sljedećom učestalošću:

  • povraćanje - 1,2 i 0%,
  • glavobolja - 2,4 i 0%,
  • hipoglikemija - 1,2 i 0%,
  • mučnina - 1,2 i 1,1%,
  • proliv - 1,8 i 1,1%.

Na 54. tjednu promatranja u tim skupinama zabilježen je veći broj nuspojava sa sljedećom učestalošću:

  • periferni edemi - 1,2 i 0%,
  • glavobolja - 2,4 i 0%,
  • mučnina - 1,2 i 1,1%,
  • gljivična infekcija kože - 1,2 i 0%,
  • kašalj - 1,2 i 0%,
  • hipoglikemija - 2,4 i 0%,
  • infekcije gornjih disajnih puteva - 1,8 i 0%,
  • povraćanje - 1,2 i 0%.

Kombinovana terapija inzulinom

U 24-tjednoj placebo kontroliranoj studiji kombinirane primjene 100 mg sitagliptina dnevno i stalne doze inzulina (bez ili s metforminom), nuspojave su se češće primjećivale (s učestalošću od ≥ 1%) u skupini koja je primala sitagliptin u kombinaciji s inzulinom (bez ili s metforminom) ) nego u placebo grupi s inzulinom (bez ili s metforminom). Učestalost neželjenih događaja bila je (respektivno):

  • glavobolja - 1,2 / 0%,
  • gripa - 1,2 / 0,3%,
  • hipoglikemija - 9,6 / 5,3%.

Druga studija u trajanju od 24 tjedna, u kojoj se sitagliptin koristio kao dodatno sredstvo za terapiju inzulinom (bez ili s metforminom), nije otkrila nikakve štetne reakcije povezane s uzimanjem lijeka.

Pankreatitis

Općenita analiza 19 dvostruko slijepih, randomiziranih kliničkih ispitivanja upotrebe sitagliptina u dnevnoj dozi od 100 mg ili odgovarajućeg kontrolnog lijeka (aktivnog ili placeba) pokazala je da je učestalost nepotvrđenog akutnog pankreatitisa bila 0,1 slučaj na 100 pacijenata-godina terapije u svakoj skupini.

Klinički značajna odstupanja vitalnih znakova ili elektrokardiograma, uključujući trajanje intervala QTc, nisu primijećena kod sitagliptina.

Studija procjene sigurnosti kardiovaskularne sigurnosti Sitagliptina (TECOS)

TECOS je obuhvatio 7332 pacijenta koji su primali 100 mg sitagliptina dnevno (ili 50 mg dnevno ako je procijenjena stopa glomerularne filtracije ≥ 30 i 2) i 7339 pacijenata koji su primali placebo u općoj populaciji pacijenata koji su propisani terapija

Lijek ili placebo dodan je standardnom liječenju u skladu s postojećim nacionalnim standardima za odabir ciljane razine HbA1C i kontrolu kardiovaskularnih faktora rizika. U promatranje je bilo uključeno ukupno 2004. pacijenta u dobi od 75 godina, od kojih je 970 dobivalo sitagliptin, a 1034 placebo. Ukupna učestalost ozbiljnih nuspojava u obje grupe bila je ista. Procjena komplikacija povezanih s dijabetes melitusom, koje su prethodno naznačene za praćenje, otkrila je uporedivu učestalost štetnih učinaka između skupina kod uzimanja sitagliptina / placeba, uključujući oslabljenu funkciju bubrega (1,4 / 1,5%) i infekciju (18, 4 / 17,7%). Profil nuspojava kod pacijenata starih 75 godina i starijih bio je uglavnom sličan onome za opću populaciju.

Učestalost epizoda teške hipoglikemije u populaciji pacijenata kojima je bila propisana terapija „namera za lečenje“ i koji su u početku primali preparate sulfoniluree i / ili insulinsku terapiju prilikom uzimanja sitagliptina / placeba, bila je 2,7 / 2,5%, respektivno. Štaviše, kod pacijenata koji u početku nisu uzimali sulfonilureju i / ili inzulinske preparate, ova učestalost je bila 1 / 0,7%, respektivno. Tokom pregleda učestalost potvrđenih slučajeva pankreatitisa prilikom uzimanja lijeka / placeba iznosila je 0,3 / 0,2%, a malignih neoplazmi - 3,7 / 4%, respektivno.

Promatranja nakon registracije

Postregistracijsko praćenje upotrebe sitagliptina u monoterapiji i / ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima pokazalo je dodatne nuspojave. Budući da su ovi podaci dobrovoljno dobijeni iz populacije neodređenog broja, učestalost i uzročno-posljedična veza s liječenjem ovih pojava ne mogu se utvrditi.

Tu spadaju:

  • angioedem,
  • reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju,
  • svrbež / osip, urtikarija, pemfigoid, kožni vaskulitis, eksfolijativne kožne patologije, uključujući Stevens-Johnsonov sindrom,
  • akutni pankreatitis, uključujući hemoragične i nekrotične oblike sa / bez smrtnog ishoda,
  • oštećena funkcija bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega (u nekim slučajevima je potrebna dijaliza),
  • infekcije gornjih disajnih puteva
  • nazofaringitis,
  • povraćanje, zatvor,
  • glavobolja
  • artralgija, mialgija,
  • bol u udovima, leđima.

Laboratorijske promene

U većini kliničkih studija došlo je do blagog porasta broja leukocita u bolesnika koji su primali sitagliptin (100 mg dnevno) u usporedbi s placebo skupinom (prosječno 200 μl, pokazatelj je bio 6600 μl na početku terapije), što je posljedica povećanja broja neutrofila.

Zabilježeno je neznatno povećanje sadržaja mokraćne kiseline (za 0,2 mg po 1 dl) sa 100 i 200 mg sitagliptina dnevno u usporedbi s placebom. Prije početka terapije, prosječna vrijednost bila je 5–5,5 mg po 1 dL. Nije prijavljen nijedan slučaj gihta.

Također je došlo do neznatnog smanjenja ukupne alkalne fosfataze u skupini koja je primala lijek, u usporedbi s placebo skupinom (prosječno gotovo 5 IU po 1 litri, prije početka terapije, koncentracija je bila od 56 do 62 IU po 1 litri), što je bilo povezano s malom smanjena koštana funkcija enzima.

Promjene laboratorijskih parametara ne smatraju se klinički značajnim.

Hipoglikemija

Prema kliničkim opažanjima, učestalost hipoglikemije tijekom monoterapije sitagliptinom ili istovremenog liječenja lijekovima koji ne uzrokuju ovo patološko stanje (pioglitazon, metformin) bila je slična onoj u skupini koja je primala placebo. Kao i kod drugih hipoglikemijskih lijekova, hipoglikemija se pojavila tijekom primjene lijeka Xelevia u kombinaciji s derivatima sulfoniluree ili inzulinom. Kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije izazvane sulfonom, doziranje derivata sulfonilureje je smanjeno.

Terapija kod starijih pacijenata

Sigurnost i djelotvornost lijeka Xelevia u kliničkim ispitivanjima na starijim pacijentima (409 pacijenata) starijih od 65 godina bili su uporedivi s onima u skupini dobrovoljaca mlađih od 65 godina. S tim u vezi, nije potrebno prilagođavanje režima doziranja ovisno o dobi pacijenta. Treba imati na umu da su stariji pacijenti skloniji pojavi zatajenja bubrega. Stoga se u prisutnosti teškog zatajenja bubrega u ovoj dobnoj skupini, kao i u bilo kojoj drugoj, doziranje sitagliptina podešava.

U TECOS studiji, dobrovoljci su primali sitagliptin u dnevnoj dozi od 100 mg (ili 50 mg dnevno s početnom vrijednošću procijenjene stope filtriranja glomerula ≥ 30 i 2) ili placebo. Dodani su standardnom tretmanu u skladu s postojećim nacionalnim standardima za određivanje ciljane razine HbA.1C i kontrolu kardiovaskularnih faktora rizika. Na kraju prosječnog razdoblja ispitivanja (3 godine), kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, uzimanje lijeka uz standardnu ​​terapiju nije povećalo vjerojatnost hospitalizacije zbog zatajenja srca (omjer rizika - 1, 95% interval pouzdanosti - od 0,83 do 1,2, p = 0,98 za razlike u učestalosti rizika) ili rizik od ozbiljnih nuspojava od kardiovaskularnog sistema (omjer rizika - 0,98, interval pouzdanosti 95% - od 0,89 do 1,08, p CYP 2C8, CYP 2C9 i CYP 3 A 4. Prema in vitro podacima , također ne inhibira izoenzime CYP 1A2, CYP 2B6, CYP 2C19 i CYP 2 D 6 i ne inducira izoenzim CYP 3 A 4.

Višestrukom kombiniranom primjenom metformina sa sitagliptinom, značajne promjene farmakokinetičkih parametara drugog nisu primijećene kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Podaci dobiveni populacijskom farmakokinetičkom analizom bolesnika sa dijabetesom tipa 2 pokazali su da istodobno liječenje nema klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku lijeka. U ovoj studiji procijenjeni su lijekovi koji su najčešće propisani za dijabetes tipa 2, uključujući sljedeće:

  • β-blokatori
  • lijekovi za snižavanje lipida (poput ezetimiba, fibrata, statina),
  • antidepresivi (kao što su sertralin, fluoksetin, bupropion),
  • sredstva protiv trombocita (npr. klopidogrel),
  • antihistaminike (npr. cetirizin),
  • lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije (npr. sildenafil),
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (poput celekoksiba, diklofenaka, naproksena),
  • inhibitore protonske pumpe (poput lanzoprazola, omeprazola),
  • antihipertenzivi (poput hidroklorotiazida, spori blokatori kalcijevih kanala, antagonisti receptora angiotenzina II, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin).

Neznatno povećanje AUC i C mah digoksin (za 11, odnosno 18%) primećen je kod njegove kombinirane primjene sa sitagliptinom. Ovo povećanje se ne smatra klinički značajnim. Uz zajedničku terapiju, promjena doze se ne preporučuje.

Povećana AUC i C mah Primijećen je sitagliptin (29 odnosno 68%) kada se koristi u dozi od 100 mg u kombinaciji s jednom dozom ciklosporina (moćan inhibitor P-glikoproteina) za oralnu primjenu u dozi od 600 mg. Primjećene promjene farmakokinetičkih karakteristika lijeka ne smatraju se klinički značajnim. Kada koristite kombinaciju s ciklosporinom ili nekim drugim inhibitorima P-glikoproteina (na primjer, ketokonazolom), ne preporučuje se promjena doze Xelevije.

Prema populacijskoj farmakokinetičkoj analizi bolesnika i zdravih dobrovoljaca (N = 858) za široki spektar istodobnih lijekova (N = 83, od kojih se gotovo polovica izlučuje putem bubrega), ove tvari nemaju klinički značajne učinke na farmakokinetiku sitagliptina.

Analozi Xelevije su Yasitara, Sitagliptin fosfat monohidrat, Januvia.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za upotrebu lijeka "Xelevia" su:

  • smanjena osjetljivost dijabetičara na hipoglikemiju pod utjecajem neuropatije ili drugih zdravstvenih problema,
  • predispozicija za pojave hipoglikemije noću,
  • starost
  • potrebu za povećanom koncentracijom pažnje za vrijeme vožnje ili rada sa složenim mehanizmima,
  • česti napadi hipoglikemije dok uzimate sulfonilureju.

Prije nego što ga uzmete, vrlo je važno da se upoznate sa kontraindikacijama. Tu spadaju:

  • rođenje deteta, laktacija,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza, mlađa od 18 godina,
  • zatajenje bubrega umjerenog ili teškog oblika.

Zbog nedostatka kontroliranih studija u pogledu efikasnosti i sigurnosti lijeka za trudnice, Xelevia se ne preporučuje za upotrebu tijekom trudnoće. Takođe, nisu proučavane mogućnosti njegovog izlučivanja zajedno s majčinim mlijekom, pa je s time da je laktacija kontraindicirana.

Doziranje i predoziranje

Preporučena doza lijeka je 100 mg 1 puta dnevno. Uzima se oralno kao glavni lijek ili uz dodatak metforminu ili lijekove s drugim aktivnim sastojcima. Uzimanje lijeka nije povezano sa hranom. Doziranje lijeka "Xelevia" i dodatnih lijekova, njihov omjer utvrđuje polazni liječnik uzimajući u obzir preporuke uputstva

Ako vam nedostaje pilula, preporučuje se da je popijete što je prije moguće nakon što se osoba toga sjeća. U jednom danu zabranjeno je uzimati dvostruku dozu lijeka.

U kliničkim ispitivanjima na zdravim dobrovoljcima lijek u najvećoj dozi od 800 mg za dijabetičare dobro se tolerirao. Minimalne promjene indikatora nisu značajne. Doze iznad 800 mg nisu proučavane. Neželjene reakcije kod uzimanja 400 mg "Xelevia" tokom 4 tjedna nisu otkrivene.

Ali, ako se iz bilo kojeg razloga došlo do predoziranja, pacijent se nije osjećao dobro, onda je potrebna organizacija takvih događaja:

  • uklanjanje neobrađenog leka iz gastrointestinalnog trakta,
  • praćenje pokazatelja, uključujući praćenje rada srca putem EKG-a,
  • izvođenje tretmana za održavanje.

Djelatna tvar sitagliptin se slabo dijalizira. Samo se 13,5% izluči tokom četvoročasovne sesije postupka. Ona je imenovana samo kao krajnje sredstvo.

Glavni način izlučivanja komponente lijeka iz tijela je putem izlučivanja bubrega. Za bolesnike s takvim patologijama bubrega, doziranje je postavljeno prosječno, ali u slučaju znakova problema s bubrezima, smanjuje se:

  • umjeren ili ozbiljan neuspjeh
  • terminalni stadij hroničnog zatajenja bubrega.

Zaključak

U skladu s opisom lijeka i recenzijama o njemu, možemo zaključiti da je djelotvoran i ima pozitivan učinak na dobrobit pacijenata. Neosporna je prednost gotovo potpunog odsustva nuspojava na tijelo. Naravno, osoba neće moći odabrati dozu, a još više pravu kombinaciju s drugim lijekom, bez štete po svoje zdravlje. Da biste to učinili, morate se obratiti endokrinologu, a ne provoditi samo-lijek.

Sastav i oblik oslobađanja

Tableta - 1 tableta:

  • Aktivna supstanca: sitagliptin fosfat monohidrat - 128,5 mg, što odgovara sadržaju sitagliptina - 100 mg,
  • Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza - 123,8 mg, nebeljeni kalcijum hidrogen fosfat - 123,8 mg, natrijum karmeloza - 8 mg, magnezijum stearat - 4 mg, natrijum stearil fumarat - 12 mg,
  • sastav omotača: opadry II bež, 85F17438 - 16 mg (polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid (E171) - 21,56%, makrogol 3350 (polietilen glikol) - 20,2%, talk - 14,8%, žuti željezov oksid (E172) - 3,07% , željezni oksid crveni (E172) - 0,37%).

14 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.

Tablete prevučene ljuskom bež filma su okrugle, bikonveksne, s graviranjem "277" s jedne strane i glatke s druge strane.

Lijek Xelevia (sitagliptin) je oralno aktivni, visoko selektivni inhibitor enzima dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4), namijenjen za liječenje dijabetesa melitusa tipa 2. Sitagliptin se razlikuje u hemijskoj strukturi i farmakološkom delovanju od analoga peptida sličnog glukagon-1 (GLP-1), inzulina, derivata sulfoniluree, bigvanida, agonista gama receptora aktiviranog proliferatorom peroksizoma (PPAR-γ), inhibitora alfa-glukozidaze, analoga amilina. Inhibirajući DPP-4, sitagliptin povećava koncentraciju dva hormona porodice inkretina: GLP-1 i inzulinotropnog polipeptida (HIP) ovisnog o glukozi. Hormoni porodice inkreta izlučuju se u crevima tokom dana, njihova koncentracija raste kao odgovor na unos hrane. Inkreti su deo unutrašnjeg fiziološkog sistema za regulisanje homeostaze glukoze. U normalnim ili povišenim koncentracijama glukoze u krvi, hormoni porodice incretina doprinose povećanju sinteze inzulina, kao i njegovom lučenju beta ćelijama gušterače zbog signalizacije unutarćelijskih mehanizama povezanih s cikličkim adenosinovim monofosfatom (AMP).

GLP-1 takođe pomaže suzbiti povećanu sekreciju glukagona od strane alfa ćelija pankreasa. Smanjenje koncentracije glukagona na pozadini povećanja koncentracije inzulina pomaže smanjenju proizvodnje glukoze u jetri, što na kraju dovodi do smanjenja glikemije. Ovaj mehanizam djelovanja razlikuje se od mehanizma djelovanja derivata sulfonilureje, koji potiču oslobađanje inzulina čak i pri niskoj koncentraciji glukoze u krvi, što je prepun razvoja hipoglikemije izazvane sulfonom, ne samo u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, već i kod zdravih pojedinaca.

Pri niskoj koncentraciji glukoze u krvi ne primjećuju se navedeni učinci inkretina na oslobađanje inzulina i smanjenje lučenja glukagona. GLP-1 i HIP ne utiču na oslobađanje glukagona kao odgovor na hipoglikemiju. U fiziološkim uvjetima, aktivnost inkretina je ograničena enzimom DPP-4, koji brzo hidrolizira inkretine uz stvaranje neaktivnih proizvoda.

Sitagliptin sprečava hidrolizu inkretina enzimom DPP-4, povećavajući tako koncentraciju u plazmi aktivnih oblika GLP-1 i HIP. Povećavajući koncentraciju inkretina, sitagliptin povećava oslobađanje inzulina o glukozi i pomaže u smanjenju lučenja glukagona. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 sa hiperglikemijom, ove promjene u izlučivanju inzulina i glukagona dovode do smanjenja koncentracije glikoziliranog hemoglobina HbA1C i smanjenja koncentracije glukoze u plazmi, utvrđene na prazan stomak i nakon testiranja otpornosti na stres.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, uzimanje jedne doze lijeka Xelevia dovodi do inhibicije aktivnosti enzima DPP-4 u trajanju od 24 sata, što dovodi do povećanja koncentracije cirkulirajućih inkretina GLP-1 i HIP za faktor 2-3, do povećanja koncentracije inzulina u plazmi i peptida, smanjenje koncentracije glukagona u krvnoj plazmi, smanjenje glukoze natašte, kao i smanjenje glikemije nakon punjenja glukozom ili punjenja hranom.

Farmakokinetika sitagliptina je sveobuhvatno opisana kod zdravih pojedinaca i pacijenata s dijabetesom tipa 2. U zdravih osoba, nakon oralne primjene 100 mg sitagliptina, primjećuje se brza apsorpcija lijeka s maksimalnom koncentracijom (Cmax) u rasponu od 1 do 4 sata od trenutka primjene. Površina ispod krivulje koncentracije i vremena (AUC) povećava se srazmjerno dozi, a kod zdravih ispitanika iznosi 8,52 µmol / L * sat kad se uzima 100 mg oralno, Cmax je 950 nmol / L. AUC sitagliptina u plazmi povećao se za oko 14% nakon sljedeće doze od 100 mg lijeka kako bi se postiglo ravnotežno stanje nakon uzimanja prve doze. Koeficijenti varijacije unutar i između subjekta AUC sitagliptina bili su zanemarljivi.

Apsolutna bioraspoloživost sitagliptina iznosi otprilike 87%. Budući da kombinirani unos sitagliptina i masne hrane ne utječe na farmakokinetiku, lijek Xelevia može se propisati bez obzira na obrok.

Prosječni volumen raspodjele ravnoteže nakon pojedinačne doze od 100 mg sitagliptina kod zdravih dobrovoljaca iznosi oko 198 l. Fitacija sitagliptina koja se vezuje za proteine ​​u plazmi je relativno niska i iznosi 38%.

Otprilike 79% sitagliptina izlučuje se nepromijenjeno bubrezima. Metaboliše se samo mali dio lijeka koji je primljen u tijelu.

Nakon primjene sitagliptina koji je obilježen 14C iznutra, približno 16% radioaktivnog sitagliptina se izlučilo kao njegovi metaboliti. Otkriveni su tragovi 6 metabolita sitagliptina, koji verovatno ne poseduju inhibitornu aktivnost DPP-4. Studije in vitro otkrile su da su primarni izoencimi uključeni u ograničeni metabolizam sitagliptina CYP3A4 i CYP2C8.

Nakon što je sitagliptin obilježen 14C oralno primijenjen zdravim dobrovoljcima, otprilike 100% primijenjenog sitagliptina se izlučilo: 13% kroz crijeva, 87% putem bubrega u roku od jedne sedmice nakon uzimanja lijeka. Prosječni poluživot eliminacije sitagliptina oralnom primjenom od 100 mg iznosi otprilike 12,4 sata, bubrežni klirens je otprilike 330 ml / min.

Izlučivanje sitagliptina izvodi se prvenstveno izlučivanjem bubrezima, mehanizmom aktivne tubularne sekrecije. Sitagliptin je supstrat za prenos organskih humanih aniona trećeg tipa (hOAT-3), koji mogu biti uključeni u izlučivanje sitagliptina putem bubrega. Klinički nije obuhvaćeno hOAT-3 u transportu sitagliptina. Sitagliptin je i supstrat p-glikoproteina, koji takođe može biti uključen u izlučivanje sitagliptina putem bubrega. Međutim, ciklosporin, inhibitor p-glikoproteina, nije smanjio bubrežni klirens sitagliptina.

Farmakokinetika u pojedinim grupama bolesnika:

Pacijenti sa zatajenjem bubrega:

Otvoreno istraživanje sitagliptina u dozi od 50 mg dnevno provedeno je kako bi se proučila njegova farmakokinetika kod pacijenata s različitim stupnjem ozbiljnosti kroničnog zatajenja bubrega. Pacijenti uključeni u studiju podijeljeni su u skupine bolesnika s blagim zatajenjem bubrega (klirens kreatinina od 50 do 80 ml / min), umjerenim (klirens kreatinina od 30 do 50 ml / min) i teškim zatajenjem bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml / min) kao i s terminalnim stadijem hroničnog zatajenja bubrega koja zahtijeva dijalizu.

U bolesnika s blagim zatajenjem bubrega nije bilo klinički značajne promjene koncentracije sitagliptina u plazmi u usporedbi s kontrolnom skupinom zdravih dobrovoljaca.

Dvostruko povećanje AUC sitagliptina u usporedbi s kontrolnom skupinom zabilježeno je u bolesnika s umjerenim zatajivanjem bubrega, opaženo je približno četverostruko povećanje AUC-a kod bolesnika s teškim zatajenjem bubrega, kao i u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega u stadijumu u usporedbi s kontrolnom skupinom. Sitagliptin je lagano uklonjen hemodijalizom: samo 13,5% doze uklonjeno je iz tijela tokom 3-4 sata dijalize.

Dakle, da bi se postigla terapijska koncentracija sitagliptina u plazmi (slična onoj u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom) u bolesnika s umjerenim i teškim zatajivanjem bubrega, potrebno je prilagoditi dozu.

Pacijenti sa zatajenjem jetre:

U bolesnika s umjerenom hepatičkom insuficijencijom (7-9 bodova po Child-Pugh skali), prosječni AUC i Cmax sitagliptina s jednom dozom od 100 mg povećavaju se za otprilike 21% odnosno 13%. Dakle, prilagođavanje doze za blago do umjereno zatajenje jetre nije potrebno.

Nema kliničkih podataka o primjeni sitagliptina u bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom (više od 9 bodova na skali Child-Pugh). Međutim, zbog činjenice da se sitagliptin prvenstveno izlučuje bubrezima, ne treba očekivati ​​značajnu promjenu farmakokinetike sitagliptina u bolesnika s teškim oštećenjem jetre.

Starost bolesnika nije imala klinički značajan utjecaj na farmakokinetičke parametre sitagliptina. U usporedbi s mlađim pacijentima, starije pacijente (65-80 godina) koncentracija sitagliptina je približno 19% veća. Nije potrebno prilagođavanje doze ovisno o dobi.

Oralni hipoglikemijski lek.

Xelevia nuspojave

Sitagliptin se uglavnom dobro podnosi i kod monoterapije i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. U kliničkim ispitivanjima, ukupna učestalost nuspojava, kao i učestalost povlačenja lijeka zbog štetnih događaja, bili su slični onima koje su uzimali placebo.

Prema 4 placebo-kontrolirane studije (u trajanju od 18 do 24 tjedna) sitagliptina u dnevnoj dozi od 100-200 mg kao mono- ili kombinirane terapije metforminom ili pioglitazonom, nisu primijećene štetne reakcije povezane s ispitivanim lijekom, čija je učestalost prelazila 1% u skupini bolesnika uzimanje sitagliptina. Sigurnosni profil dnevne doze od 200 mg bio je uporediv sa sigurnosnim profilom dnevne doze od 100 mg.

Analiza podataka dobivenih tijekom navedenih kliničkih ispitivanja pokazala je da je ukupna učestalost hipoglikemije u bolesnika koji uzimaju sitagliptin bila slična onoj kod placeba (sitagliptin 100 mg-1,2%, sitagliptin 200 mg-0,9%, placebo - 0,9%). Učestalost praćenih gastrointestinalnih neželjenih događaja pri uzimanju sitagliptina u obje doze bila je slična onoj kod uzimanja placeba (osim učestalije pojave mučnine prilikom uzimanja sitagliptina u dozi od 200 mg dnevno): bolovi u trbuhu (sitagliptin 100 mg - 2 , 3%, sitagliptin 200 mg - 1,3%, placebo - 2,1%), mučnina (1,4%, 2,9%, 0,6%), povraćanje (0,8%, 0,7%) , 0,9%), proliv (3,0%, 2,6%, 2,3%).

U svim su studijama neželjene reakcije u obliku hipoglikemije zabilježene na temelju svih izvještaja o klinički izraženim simptomima hipoglikemije, paralelno mjerenje koncentracije glukoze u krvi nije bilo potrebno.

Početak kombinirane terapije metforminom:

U 24-nedjeljnoj, placebo kontroliranoj faktorskoj studiji početne kombinirane terapije sitagliptinom u dnevnoj dozi od 100 mg i metformina u dnevnoj dozi od 1000 mg ili 2000 mg (sitagliptin 50 mg + metformin 500 mg ili 1000 mg x 2 puta dnevno) u grupi kombiniranog liječenja U usporedbi sa skupinom monoterapije metforminom, primijećeni su sljedeći štetni događaji:

Neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka zabilježene su s učestalošću> gt1% u skupini za liječenje sitagliptinom i češće nego u grupi za liječenje metforminom u monoterapiji: proljev (sitagliptin + metformin - 3,5%, metformin - 3,3%), dispepsija (1, 3%, 1,1%), glavobolja (1,3%, 1,1%), nadimanje (1,3%, 0,5%), hipoglikemija (1,1%, 0,5%), povraćanje (1,1%, 0,3%).

Kombinacija s derivatima sulfoniluree ili derivatima sulfoniluree i metforminom:

U 24-tjednoj placebo kontroliranoj studiji kombinirane terapije sitagliptinom (dnevna doza od 100 mg) i glimepiridom ili glimepiridom i metforminom, zabilježeni su sljedeći neželjeni događaji u skupini lijeka u usporedbi s skupinom bolesnika koji su uzimali placebo i glimepirid ili glimepirid i metformin:

Neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka primijećene su s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u kombiniranoj terapiji placebom: hipoglikemija (sitagliptin - 9,5%, placebo - 0,9%).

Početna kombinirana terapija sa agonistima PPAR-γ:

U 24-tjednoj studiji započinjanja kombinirane terapije sitagliptinom u dnevnoj dozi od 100 mg i pioglitazona u dnevnoj dozi od 30 mg, zabilježeni su sljedeći neželjeni događaji u grupi kombiniranog liječenja u usporedbi s monoterapijom pioglitazonom:

Neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka zabilježene su s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u skupini liječenja pioglitazonom u monoterapiji: asimptomatsko smanjenje koncentracije glukoze u krvi (sitagliptin + pioglitazon - 1,1%, pioglitazon - 0,0%) simptomatska hipoglikemija (0,4%, 0,8%).

Kombinacija sa PPAR-y agonistima i metforminom:

Prema placebo kontroliranom istraživanju u liječenju sitagliptinom (dnevna doza od 100 mg) u kombinaciji s rosiglitazonom i metforminom u grupi lijekova u ispitivanju, primijećeni su sljedeći štetni događaji u usporedbi s skupinom bolesnika koji su uzimali placebo srosiglitazon i metformin:

Na 18. sedmici posmatranja:

Nuspojave povezane s uzimanjem lijeka zabilježene su s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u kombiniranoj terapiji placebom: glavobolja (sitagliptin - 2,4%, placebo - 0,0%), proljev (1,8 %, 1,1%), mučnina (1,2%, 1,1%), hipoglikemija (1,2%, 0,0%), povraćanje (1,2%, 0,0%).

U 54 sedmice posmatranja:

Neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka primijećene su s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u kombiniranoj terapiji placebom: glavobolja (sitagliptin - 2,4%, placebo - 0,0%), hipoglikemija (2,4 %, 0,0%), infekcije gornjih disajnih puteva (1,8%, 0,0%), mučnina (1,2%, 1,1%), kašalj (1,2%, 0,0%), gljivična infekcija kože (1,2%, 0,0%), periferni edemi (1,2%, 0,0%), povraćanje (1,2%, 0,0%).

Kombinacija sa insulinom:

U 24-nedjeljnoj placebo kontroliranoj studiji kombinirane terapije sitagliptinom (u dnevnoj dozi od 100 mg) i stalnoj dozi inzulina (sa ili bez metformina) u grupi lijekova u ispitivanju, u usporedbi s skupinom bolesnika koji su uzimali placebo i inzulin (sa ili bez metformina), sledeći štetni događaji:

Neželjene reakcije povezane s uzimanjem lijeka primijećene su s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom i češće nego u grupi za liječenje insulinom (sa ili bez metformina): hipoglikemija (sitagliptin + inzulin (sa ili bez metformina) - 9,6%, placebo + inzulin (sa ili bez metformina) - 5,3%), grip (1,2%, 0,3%), glavobolja (1,2%, 0,0%).

U drugoj studiji od 24 tjedna, u kojoj su pacijenti primali sitagliptin kao dodatnu terapiju za terapiju inzulinom (sa ili bez metformina), nije bilo nuspojava povezanih sa uzimanjem lijeka s učestalošću> gt1% u skupini liječenja sitagliptinom (u dozi od 100 mg ), i to češće nego u placebo grupi.

U općenitoj analizi 19 dvostruko slijepih randomiziranih kliničkih ispitivanja upotrebe sitagliptina u dnevnoj dozi od 100 mg ili odgovarajućeg kontrolnog lijeka (aktivnog ili placeba), učestalost nepotvrđenog akutnog pankreatitisa bila je 0,1 slučaj na 100 pacijenata-godina liječenja u svakoj skupini.

Tijekom liječenja sitagliptinom nisu primijećena klinički značajna odstupanja vitalnih znakova ili EKG-a (uključujući trajanje intervala QTc).

Studija procjene sigurnosti kardiovaskularne sigurnosti Sitagliptina (TECOS):

Studija o kardiovaskularnoj sigurnosti sitagliptina (TECOS) obuhvatila je 7332 pacijenta koji su uzimali sitagliptin 100 mg dnevno (ili 50 mg dnevno ako je početna procijenjena stopa glomerularne filtracije (eGFR) bila> gt30 i <50 ml / min / 1, 73 m) i 7339 pacijenata koji su uzimali placebo u općoj populaciji pacijenata kojima je propisano liječenje. Ispitivani lijek (sitagliptin ili placebo) dodan je standardnoj terapiji u skladu s postojećim nacionalnim standardima za odabir ciljane razine HbA1C i kontrolu kardiovaskularnih faktora rizika. Studija je obuhvatila ukupno 2004 pacijenta u dobi od 75 godina i više (970 je uzimalo sitagliptin, a 1034 placebo). Ukupna učestalost ozbiljnih nuspojava kod pacijenata koji su uzimali sitagliptin bila je ista kao u bolesnika koji su uzimali placebo. Procjena ranije identificiranih komplikacija povezanih s dijabetesom otkrila je uporedivu učestalost neželjenih događaja između grupa, uključujući infekcije (18,4% u bolesnika koji uzimaju sitagliptin i 17,7% u bolesnika koji su uzimali placebo) i oslabljenu funkciju bubrega ( 1,4% u bolesnika koji uzimaju sitagliptin i 1,5% u bolesnika koji su uzimali placebo). Profil nuspojava kod pacijenata starih 75 godina i starijih bio je uglavnom sličan onome za opću populaciju.

U populaciji pacijenata kojima je propisano liječenje („namjera liječenja“), među onima koji su u početku primali insulinsku terapiju i / ili sulfonilureju, učestalost teške hipoglikemije bila je 2,7% u bolesnika koji su uzimali sitagliptin, i 2, 5% kod pacijenata koji uzimaju placebo. Među pacijentima koji u početku nisu primali inzulin i / ili sulfonilureju, učestalost teške hipoglikemije bila je 1,0% u bolesnika koji su uzimali sitagliptin i 0,7% u bolesnika koji su uzimali placebo. Učestalost slučajeva potvrđenih pankreatitisom iznosila je 0,3% u bolesnika koji su uzimali sitagliptin i 0,2% u bolesnika koji su uzimali placebo. Učestalost slučajeva potvrđenih raka malignih novotvorina bila je 3,7% u bolesnika koji su uzimali sitagliptin i 4,0% u bolesnika koji su uzimali placebo.

Tijekom praćenja nakon registracije upotrebe sitagliptina u monoterapiji i / ili u kombiniranoj terapiji s drugim hipoglikemijskim lijekovima utvrđeni su dodatni štetni događaji. Budući da su ovi podaci dobrovoljno dobiveni od populacije neodređene veličine, učestalost i uzročno-posljedična veza s terapijom ovih nuspojava ne mogu se utvrditi. Tu spadaju:

Reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju, angioedem, osip, urtikariju, kožni vaskulitis, eksfolijativne kožne bolesti, uključujući Stevens-Johnsonov sindrom, akutni pankreatitis, uključujući hemoragične i nekrotične oblike sa smrtnim i nesmrtonosnim ishodom, oštećenjem bubrežne funkcije, uključujući akutnu bubrežnu funkciju insuficijencija (ponekad je potrebna dijaliza), infekcije gornjih disajnih puteva, nazofaringitis, zatvor, povraćanje, glavobolja, artralgija, mialgija, bol u udovima, bol u leđima, svrab, pemfigoid.

Promjene u laboratorijskim pokazateljima:

Učestalost odstupanja laboratorijskih parametara u grupama za liječenje sitagliptinom (u dnevnoj dozi od 100 mg) bila je uporediva sa učestalošću u placebo skupinama. U većini, ali ne u svim kliničkim ispitivanjima, došlo je do blagog porasta broja leukocita (približno 200 / μl u usporedbi s placebom, prosječni sadržaj na početku liječenja je bio 6600 / μl) zbog povećanja broja neutrofila.

Analiza podataka kliničkih ispitivanja lijeka pokazala je neznatno povećanje koncentracije mokraćne kiseline (približno 0,2 mg / dl u usporedbi s placebom, prosječna koncentracija prije liječenja bila je 5-5,5 mg / dl) u bolesnika koji su primali sitagliptin u dozi od 100 i 200 mg dan. Nije bilo slučajeva razvoja gihta. Došlo je do blagog smanjenja koncentracije ukupne alkalne fosfataze (približno 5 IU / L u usporedbi s placebom, prosječna koncentracija prije liječenja bila je 56-62 IU / L), djelomično povezana s blagim smanjenjem koštane frakcije alkalne fosfataze.

Navedene promjene laboratorijskih parametara ne smatraju se klinički značajnim.

U studijama o interakciji s drugim lijekovima, sitagliptin nije imao klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku sljedećih lijekova: metformina, rosiglitazona, glibenklamida, simvastatina, varfarina, oralnih kontraceptiva. Na osnovu tih podataka, sitagliptin ne inhibira izoenzime CYP3A4, 2C8 ili 2C9. Na osnovu podataka in vitro, sitagliptin također ne inhibira izoenzime CYP2D6, 1A2, 2C19 i 2B6 i ne inducira izoenzim CYP3A4. Ponavljano davanje metformina u kombinaciji sa sitagliptinom nije značajno utjecalo na farmakokinetičke parametre sitagliptina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Prema populacijskoj farmakokinetičkoj analizi bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, istodobna terapija nije imala klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku sitagliptina. Studija je procijenila niz lijekova koje najčešće koriste pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2, uključujući: lijekove za snižavanje lipida (statini, fibrati, ezetimib), sredstva protiv trombocita (klopidogrel), antihipertenzivne lijekove (ACE inhibitore, antagoniste receptora angiotenzina II, beta blokatore, blokatore "spori" kalcijevi kanali, hidroklorotiazid), nesteroidni protuupalni lijekovi (naproksen, diklofenak, celekoksib), antidepresivi (bupropion, fluoksetin, sertralin), antihistaminici (cetiri zin), inhibitore protonske pumpe (omeprazol, lansoprazol) i lijekove za liječenje erektilne disfunkcije (sildenafil).

Neznatno je porastao AUC (11%), kao i prosječan Cmax (18%) digoksina u kombinaciji sa sitagliptinom. Ovo povećanje se ne smatra klinički značajnim. Ne preporučuje se promjena doze digoksina ili sitagliptina ako se koriste zajedno.

Zabilježeno je povećanje AUC i Cmax sitagliptina za 29%, odnosno 68%, u bolesnika sa kombiniranom uporabom pojedinačne oralne doze od 100 mg sitagliptina i jedne oralne doze od 600 mg ciklosporina, moćnog inhibitora p-glikoproteina. Primjećene promjene farmakokinetičkih karakteristika sitagliptina ne smatraju se klinički značajnim. Promjena doze Xelevije se ne preporučuje u kombinaciji s ciklosporinom i drugim inhibitorima p-glikoproteina (npr. Ketokonazolom).

Populacijska farmakokinetička analiza pacijenata i zdravih dobrovoljaca (N = 858) za široki spektar istodobnih lijekova (N = 83, od kojih se otprilike polovica izlučuje bubrezima) nije otkrila klinički značajne učinke ovih tvari na farmakokinetiku sitagliptina.

Doziranje Xelevije

Preporučena doza Xelevia je 100 mg jednom dnevno oralno kao monoterapija ili u kombinaciji sa metforminom, derivatima sulfoniluree, ili agonistima PPAR-γ (tiazolidindioni), ili insulinom (sa ili bez metformina), ili u kombinaciji sa metforminom i derivat sulfoniluree, ili agonisti metformina i PPAR-y.

Xelevia se može uzimati bez obzira na obroke. Režim doziranja metformina, derivata sulfoniluree i agonista PPAR-y treba odabrati na osnovu preporučenih doza za ove lijekove.

Kada kombinirate Xelevia s derivatima sulfoniluree ili s inzulinom, preporučljivo je smanjiti tradicionalno preporučenu dozu sulfonilureje ili derivata inzulina kako biste smanjili rizik od nastanka hipoglikemije izazvane sulfonom ili inzulinom.

Ako je pacijent propustio uzimati lijek Xelevia, lijek treba uzimati što je prije moguće nakon što se pacijent prisjeti propuštenog lijeka.

Neprihvatljivo je uzimanje dvostruke doze Xelevije istog dana.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega:

Bolesnici s blagom bubrežnom insuficijencijom (klirens kreatinina (CC)> gt50 ml / min, što približno odgovara koncentraciji kreatinina u serumu <1,7 mg / dl u muškaraca i <1,5 mg / dl kod žena) ne zahtijevaju prilagođavanje doze Xelevije.

Zbog potrebe prilagodbe doze sitagliptina u bolesnika s umjerenom do teškom bubrežnom insuficijencijom, primjena lijeka Xelevia nije prikazana u ovoj kategoriji bolesnika (odsutnost rizika na tableti od 100 mg i odsutnost doza od 25 mg i 50 mg ne dopuštaju njegov režim doziranja u bolesnika s bubregom insuficijencija umjerene i ozbiljne težine).

Zbog potrebe prilagodbe doze, preporučuje se da pacijenti s zatajenjem bubrega procjenjuju bubrežnu funkciju prije početka liječenja sitagliptinom i periodično tijekom liječenja.

Pacijenti sa zatajenjem jetre:

Nije potrebno prilagođavanje doze Xelevia pacijentima s blagim do umjerenim oštećenjem jetre. Lijek nije proučavan kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem jetre.

Nije potrebno prilagođavanje doze Xelevia starijim pacijentima.

Tokom kliničkih ispitivanja na zdravim dobrovoljcima, pojedinačna doza od 800 mg sitagliptina uglavnom se dobro podnosi. Minimalne promjene intervala QTc, koje se ne smatraju klinički značajnim, primijećene su u jednoj od studija sitagliptina u dozi od 800 mg dnevno. Doza od preko 800 mg dnevno kod ljudi nije proučavana.

U prvoj fazi kliničkih ispitivanja višestruke doze bilo kakvih nuspojava povezanih sa liječenjem sitagliptinom nisu primijećene prilikom uzimanja lijeka u dnevnoj dozi do 400 mg tokom 28 dana.

U slučaju predoziranja potrebno je započeti sa standardnim potpornim mjerama: uklanjanje neporaženog lijeka iz gastrointestinalnog trakta, praćenje vitalnih znakova, uključujući EKG, kao i određivanje terapije održavanja, ako je potrebno.

Sitagliptin je slabo dijaliziran. U kliničkim studijama samo 13,5% doze uklonjeno je iz tijela tokom 3-4 sata dijalize. Ako je potrebno, može se propisati dugotrajna dijaliza. Nema dokaza o efikasnosti peritonealne dijalize za sitagliptin.

Glavni put izlučivanja sitagliptina iz organizma je izlučivanje bubrega. Da bi se postigle iste koncentracije u plazmi kao u bolesnika s normalnom ekskretornom funkcijom bubrega, pacijenata s umjerenom do teškom bubrežnom insuficijencijom, kao i bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega u završnom stadiju koji zahtijevaju hemodijalizu ili peritonealnu dijalizu, potrebno je prilagoditi dozu Xelevije .

Zabilježena su pojava akutnog pankreatitisa, uključujući hemoragični ili nekrotični sa smrtnim i nefatalnim ishodom, u bolesnika koji uzimaju sitagliptin. Bolesnike treba obavijestiti o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: uporni, jaki bolovi u trbuhu. Kliničke manifestacije pankreatitisa nestale su nakon prekida sitagliptina. U slučaju sumnje na pankreatitis, potrebno je prestati uzimati Xelevia i druge potencijalno opasne lijekove.

Prema kliničkim ispitivanjima sitagliptina, učestalost hipoglikemije tijekom monoterapije ili kombinirane terapije lijekovima koji ne uzrokuju hipoglikemiju (metformin, pioglitazon) bila je uporediva s učestalošću hipoglikemije u placebo skupini. Kao i kod ostalih hipoglikemijskih lekova, hipoglikemija je primećena kod sitagliptina u kombinaciji sa inzulinom ili derivatima sulfoniluree. Kako bi se smanjio rizik od razvoja hipoglikemije izazvane sulfonom, dozu derivata sulfonilureje treba smanjiti.

Upotreba u starijim osobama:

U kliničkim studijama, djelotvornost i sigurnost sitagliptina kod starijih bolesnika (starijih od 65 godina, 409 bolesnika) bili su uporedivi s onima kod bolesnika mlađih od 65 godina. Prilagođavanje doze na osnovu starosti nije potrebno. Pacijenti starijih osoba imaju veću vjerojatnost za razvoj bubrežne insuficijencije. Prema tome, kao i u ostalim dobnim skupinama, prilagođavanje doze je potrebno kod pacijenata s ozbiljnim zatajenjem bubrega.

Studija procjene sigurnosti kardiovaskularne sigurnosti Sitagliptina (TECOS):

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Proizvodi se u obliku bež, dvokonveksnih tableta u filmskom premazu. Sastav:

  • sitagliptin fosfat monohidrat (100 mg sitagliptin),
  • kalcijev hidrogenfosfat neispravan,
  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum stearil fumarat
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat.

14 tableta je upakovano u blister (2 u kutiji).

Interakcija lijekova

Nije nađen klinički značajan uticaj drugih sredstava na efikasnost lijeka Xelevia. Zbog toga, ova situacija ne zahtijeva promjenu njihove doze. Izuzeci su sulfonilurea i inzulin.

Sitagliptin ne utiče na efikasnost dodatnih lekova. Nije bilo značajnih interakcija u procesu kombinirane terapije s drugim lijekovima.

No, kako bi se izbjegao zdravstveni rizik, prilikom propisivanja liječenja potrebno je obavijestiti specijaliste o činjenici uzimanja drugih lijekova.

Posebna uputstva

Da bi se izbjegla hipoglikemija, preporučuje se u zajedničkoj terapiji smanjiti dozu drugog hipoglikemijskog lijeka.

Važno je da stariji od 65 godina prate stanje bubrega, jer je ovaj organ skloniji komplikacijama. Takvi bolesnici imaju veću vjerojatnost da imaju hipoglikemiju tijekom istodobne terapije drugim sličnim lijekovima.

Nema efekta na kardiovaskularni sistem.

Sama aktivna supstanca ne utiče na sposobnost upravljanja mašinom ili rada sa mehanizmima. Međutim, u kombiniranoj terapiji ova je nuspojava vrlo vjerojatna. Stoga je u ovom slučaju bolje odustati od vožnje.

Izdaje se samo na recept!

Usporedba s analogima

Januvius. Lijek na bazi sitagliptina. Proizvodi kompaniju "Merck Sharp", Holandija. Cijena pakiranja bit će 1600 rubalja i veća. Djelovanje koje alat pruža slično je Xeleviji. To je inkretinski mimetik, koji utiče na šećer u krvi i dodatno smanjuje apetit dijabetičara. Zbog toga se često propisuje osobama s pretilošću kao popratnom bolešću. Od minusa - trošak. Ovo je potpuni analog.

Yasitara. Tablete sa sitagliptinom u sastavu. Proizvođač je Pharmasintez, Rusija. Domaći analog lijeka, koji ima sličan učinak i skup kontraindikacija.Standardni trošak za ovu kategoriju. Pogodnije je za propisivanje tretmana, jer ima tri doze aktivne komponente - 25, 50 i 100 mg sitagliptina. Ipak zabranjeno je za trudnice i djecu. Među minusima - često izaziva hipoglikemiju.

Vipidia. Takođe je inkretinski mimetik, ali sadrži apogliptin. Dostupno u obliku tableta od 12,5 i 25 mg. Cijena - od 800 do 1150 rubalja, ovisno o doziranju. Proizvođač: Takeda GmbH, Japan. Njegovo djelovanje je slično, ali efikasnije. Ne propisivati ​​djeci i trudnicama zbog nedostatka podataka o istraživanju. Uobičajene kontraindikacije i popis nuspojava.

Invokana. Tablete na bazi kanagliflozina. Proizvodi italijanska kompanija Janssen-Silag. Trošak je visok: od 2600 rubalja za 100 komada. Koristi se u liječenju dijabetesa s neučinkovitošću metformina i prehranom. Međutim, terapija se nužno mora kombinirati s dijetom koju je odabrao ljekar. Kontraindikacije su standardne.

Galvus Met. Ovo je kombinirani lijek za dijabetes, kada učinak jedne tvari više nije dovoljan. Sastoji se od metformina i vildagliptina. Tablete proizvodi švicarska kompanija Novartis. Cijena - od 1500 rubalja i više. Efekat je dugačak, oko 24 sata. Ne može se koristiti u liječenju djece, trudnica i dojilja. U starijih osoba koristi se s oprezom. Nije pogodan kao zamena za insulin.

Trazenta. Ovaj lek sadrži linagliptin koji je takođe inhibitor DPP-4. Stoga je njegovo delovanje slično Xeleviji. Poželjno je što se izlučuje uglavnom kroz crijeva, odnosno manje stresa se stvara na bubrezima. Može se koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima. Zabrane za prijem su slične. Postoje i mnoge nuspojave. Trošak - od 1500 rubalja. Proizvodi kompaniju "Beringer Ingelheim Pharma" u Njemačkoj i SAD-u.

Prelazak na drugi lijek vrši samo ljekar. Samo-lijek je neprihvatljiv!

Općenito, osobe s dijabetesom pozitivno govore o ovom lijeku. Primijećena je njegova visoka efikasnost i jednostavnost prijema. Nekima ovaj lijek nije odgovarao.

Valery: „Nekad sam uzimao Galvusa, stvarno mi se svidio. Ali tada su mu prestali davati beneficije u mojoj bolnici i doktor mi je savjetovao da prebacim na Xelevia. Nisam primijetio razliku. Djeluju na sličan način, kao što je objasnio doktor. Šećer je normalan, ne gledam skokove. Tokom perioda lečenja nije došlo do „nuspojava“. Zadovoljna sam ovim lijekom. "

Alla: „Doktor je Xeluviji dodao i inzulin, jer se prva nije uvijek nosila sa zadržavanjem šećera u normalnim uslovima. Nakon što je četvrtina smanjila dozu, počela sam da osećam učinak u najvećoj meri. Pokazatelji ne skaču, testovi su dobri, kao i opšte zdravstveno stanje. Primijetila sam i da želim jesti manje. Doktor je objasnio da svi lijekovi ove vrste djeluju na ovaj način. Pa, to je dodatni plus. "

Pogledajte video: Ministarstvo civilnih poslova BiH traži izmjenu Zakona o lijekovima (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar