Analiza mokraće prema Zimnickom: prikupljanje urina, dekodiranje rezultata, karakteristike

Unatoč svim prednostima opće analize mokraće, ona daje samo predstavu o stanju bubrega u određenom trenutku i ne odražava promjene u njihovom radu pod utjecajem različitih faktora. U nastojanju da nadoknade taj nedostatak, naučnici su razvili druge metode za proučavanje mokraće, koje daju širu sliku rada ovog tijela. Jedna od tih metoda je i analiza urina prema Zimnickom.

Ova analiza omogućava vam temeljito proučavanje ekskretorne i koncentracijske funkcije bubrega tijekom dana - koristeći tradicionalnu opću studiju, proučavanje ovih pokazatelja funkcioniranja organa za izlučivanje gotovo je nemoguće. Iako je ova analiza složenija u izvršavanju i donosi određene neugodnosti čovjeku, informacije dobivene uz njezinu pomoć donose neprocjenjivi doprinos u dijagnozi različitih bolesti bubrega.

Kako je studija

Analiza mokraće po Zimnitskoj metodi zahtijeva prilično pažljivu pripremu.

  • Dan prije studije priprema se osam kontejnera. Obično je na svakom od njih napisano ime i prezime osobe, datum analize i vrijeme mokrenja - 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, 00:00, 03:00, 6:00.
  • Priprema se dnevnik u kojem će biti naznačena količina potrošene tečnosti.
  • Otkazuje se manje od jednog dana uzimanjem bilo kakvih lijekova koji direktno ili indirektno utječu na rad bubrega. U tu svrhu osoba treba obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzima. Odluku o potrebi da ih otkaže u ovom slučaju donosi specijalist.
  • Odmah na dan ispitivanja subjekt bi trebao isprazniti mjehur u šest sati ujutro. Nakon svih ovih manipulacija i priprema, možete početi sakupljati materijal za analizu.

Suština ove dijagnostičke metode je da osoba od devet sati skuplja sav urin u pripremljene posude. Prva porcija se skuplja u staklenku koja označava "9:00". Sljedeće mokrenje trebalo bi obaviti u dvanaest sati u sljedećem kapacitetu i tako dalje tokom dana. Zabranjeno je nositi se s malom potrebom ne u rezervoaru ili drugom vremenu - samo svaka tri sata. U slučaju da u određeno vrijeme nije bilo moguće prikupiti urin zbog njegovog odsustva, boca ostane prazna, a slijedeće mokrenje mora provesti još tri sata kasnije u sljedećem spremniku.

Istovremeno, osoba ili imenovani medicinski stručnjak moraju voditi evidenciju o uzetoj tekućini. Važno je uzeti u obzir visoki udio vode u prvim jelima, nešto voća i povrća. Dobivene brojeve upisujemo u pripremljeni dnevnik. Nakon što je napravljeno posljednje prikupljanje urina (u šest ujutro narednog dana), svih osam spremnika dostavljeno je u laboratoriju na ispitivanje.

Dešifriranje rezultata analize

Tumačenje analize mokraće prema Zimnitskom je drugačije u tome što, kao rezultati ove studije, nisu posebno važni konkretni brojevi, već njihov omjer jedan prema drugom. Odražavaju koncentraciju i izlučujuću funkciju bubrega. U zdrave osobe rad ovih organa prolazi kroz određeno kolebanje tokom dana, što utiče na svojstva urina. Za različita kršenja ove fluktuacije mogu se mijenjati ili uglađivati, što se jasno vidi u okviru ove analize.

PokazateljNorma
Svakodnevna diureza1200 - 1700 ml
Odnos volumena izlučenog urina i količine uzete tečnosti75 – 80%
Odnos noćne i dnevne diureze1: 3
Zapremina jednog mokrenja60 - 250 ml
Gustoća (specifična težina) urina1,010 – 1,025
Maksimalna razlika u specifičnoj težini urina u različitim obrocimaNe manje od 0,010
Maksimalna razlika između volumena jednog mokrenjaNe manje od 100 ml

Kratak opis pokazatelja analize prema Zimnickom

Dnevna diureza je količina urina oslobođenog dnevno. U okviru ove studije, on se određuje jednostavnim dodavanjem volumena tekućine u svih osam obroka. Količina diureze zavisi od količine uzete tečnosti, rada bubrega, stanja organizma, hormonalne razine. Normalni pokazatelj diureze za odraslu osobu je brojevi od 1200 do 1700 ml. Smanjenje u većoj ili manjoj mjeri može ukazivati ​​na razne vrste poremećaja i oštećenja bubrega ili tijela u cjelini.

Odnos diureze i količine uzete tekućine - ovaj kriterij pojašnjava se usporedbom dnevne količine mokraće s podacima iz dnevnika, koji su ukazivali na količinu tekućine koju je osoba popila dnevno tokom studije. Normalno je da je volumen urina nešto manji od količine vode koja se primi u organizmu - 75-80%. Ostatak tečnosti napušta organizam putem znojenja, disanja i drugih mehanizama.

Omjer noćne i dnevne diureze - važno je zabilježiti vrijeme mokrenja na spremnicima za prikupljanje materijala kako bi se odredili pokazatelji poput ovog. Normalno, bubrezi djeluju mnogo aktivnije tokom dana nego u mraku, stoga je kod zdrave osobe volumen dnevnog izlučivanja urina približno tri puta veći od noći. U slučaju oštećenog funkcionalnog stanja bubrega, taj omjer možda nije ispunjen.

Zapremina jednog mokrenja je obično oko 60-250 ml. Ostale vrijednosti ovog pokazatelja ukazuju na nestabilno funkcioniranje organa za izlučivanje.

Maksimalna razlika između volumena mokrenja - tokom dana, količina izlučenog urina trebala bi varirati. Štoviše, razlika između najvećih i najmanjih vrijednosti volumena tokom dana treba iznositi najmanje 100 ml.

Gustina (specifična težina) mokraće jedan je od najvažnijih pokazatelja Zimnitske analize, koja karakterizira sposobnost bubrega da akumuliraju razne soli i metaboličke produkte u urinu - to je suština koncentracijske funkcije organa za izlučivanje. Normalne vrijednosti za ovaj kriterij su brojevi 1,010 - 1,025 g / ml.

Maksimalna razlika u gustoći u različitim obrocima - kao i volumen urina, njegova specifična težina trebala bi varirati. Minimalna vrijednost ove razlike je 0,010 g / ml. U pravilu, kod zdrave osobe urin koji se izlučuje noću (između 21:00 i 3:00) je koncentriraniji.

Unatoč prividnoj složenosti analize mokraće prema Zimnitskom je najpreciznija i ujedno minimalno invazivna metoda za proučavanje funkcionalnog stanja bubrega. Zbog toga već desetljećima nije izgubio na važnosti i nastavlja se služiti stručnjacima iz mnogih zemalja.

Algoritam za prikupljanje urina za Zimnitsky

Svaka medicinska analiza ima grešku. Pored toga, čak i kod normalnog zdravlja, uočava se promjena koncentracije organskih i mineralnih spojeva u urinu.

Zbog toga je za dobivanje najpouzdanijih rezultata potrebno 1 dan prije uzimanja uzorka izuzeti diuretike koji značajno utječu na fizičke karakteristike izlučene tekućine.

Algoritam za prikupljanje urina

Pacijentu je zabranjeno i jesti hranu koja povećava žeđ (slanu i začinjenu), iako ne bi trebalo mijenjati uobičajeni režim pijenja (1,5-2 litre dnevno).

Kako prikupiti analizu urina prema Zimnickom? Prije svega pripremljeno je 8 kontejnera. U ljekarni se mogu kupiti posebni spremnici, ali prikladne su i obične staklene posude do 0,5 l. Numeriraju se i potpisuju tako da ne nastaje konfuzija u laboratoriji. Urin se prikuplja prema ovom algoritmu:

  1. U 18:00, prazan u toalet.
  2. Svaka 3 sata, s početkom u 9.00, skuplja se urin u odgovarajuće tegle.
  3. Uzorci se čuvaju u frižideru.

Ukupno dobijete 8 staklenki urina prikupljenih u 9, 12, 15, 18, 21, 24, 3 i 6 sati. Ako pacijent nema nagona, spremnik se jednostavno ostavlja prazan.

Međutim, ne baca se, već zajedno s napunjenim posudama dostavljaju u laboratoriju na istraživanje. Stručnjaci će obaviti potrebne analize i dešifrirati podatke u skladu sa prosječnim standardima.

Norme analize urina prema Zimnickom

Gustoća mokraće varira između 1.013-1.025. To znači da će u nekim teglama indikatori biti viši, u drugim - niži. Sledeći rezultati se smatraju normalnim:

  • dnevna zapremina urina ne prelazi 2 l,
  • u 2-3 posude gustoća nije manja od 1.020,
  • dnevne obroke su 3-5 puta više od noćnih,
  • potrošena izlazna tečnost je 60-80%,
  • nedostajući pokazatelji preko 1.035.

Prilikom provođenja analize mokraće prema Zimnickom, dešifrovanje rezultata uvelike će ovisiti o pridržavanju pravila ograde. Ako je pacijent popio previše vode, tada će se ispostaviti iznad norme. No, nedostatak unosa tekućine također će izazvati pogreške u studiji. Stoga se na dan uzorkovanja treba koncentrirati na zadatak, kako ne biste morali ponavljati postupak.

Transkript analize mokraće prema Zimnitskom, tabela

Dakle, pacijent je prikupio materijal i poslao ga u laboratoriju, stručnjaci su obavljali eksperimente i dobivali određene informacije. Šta dalje? Otkriti sukladnost pokazatelja analize urina prema Zimnitskoj normi. Tabela jasno pokazuje karakteristične osobine različitih odstupanja bolesti.

Tabela. Dešifriranje rezultata.
Prosečne performanseBolesti
Gustoća ispod 1.012 (hipostenurija)1. Akutni ili hronični oblik upale bubrega.

2. Zatajenje bubrega.

3. Srčana bolest.

Gustoća iznad 1.025 (hiperstenurija)1. Oštećenje bubrežnog tkiva (glomerulonefritis).

2. Bolesti krvi.

4. Dijabetes melitus.

Volumen urina iznad 2 L (poliurija)Zatajenje bubrega.

Dijabetes (šećer i bez šećera).

Zapremina urina ispod 1,5 L (oligurija)1. Zatajenje bubrega.

2. Bolesti srca.

Noćna diureza više od dnevne (nokturija)1. Zatajenje bubrega.

2. Bolesti srca.

Tabela prikazuje kratke dijagnostičke informacije. Detaljnije razmatranje uzroka smanjene gustoće urina pomoći će razumjeti problem.

Zatajenje bubrega

Ako pacijent pati od zatajenja bubrega nekoliko godina, tada izlučni organi jednostavno gube sposobnost da normalno obavljaju svoje funkcije.

Popratni simptomi su često opće pogoršanje zdravlja i stalni osjećaj žeđi, što dovodi do povećanog unosa tekućine i, kao rezultat toga, male gustoće urina i velikog dnevnog izlučivanja.

Upala bubrega

Bilateralna ili jednostrana upala bubrega smanjuje i funkcionalnost organa uslijed neprestane patološke hiperplazije.

Prati je bol u lumbalnom predelu i vrućica, pa se test prema Zimnitskom izvodi kako bi se razjasnio (potvrdio dijagnoza).

Dodatna biohemijska analiza pokazuje povećanu koncentraciju proteina, što takođe ukazuje na kršenje procesa filtracije.

Patologija srca

Organizam je jedinstvena cjelina. A ako liječnici dijagnosticiraju oštećenu bubrežnu funkciju, onda ta činjenica daje razlog za provjeru srčane aktivnosti. I često se sumnje potvrde na elektrokardiogramu.

Kongenitalna ili stečena patologija srca dovodi do poremećaja protoka krvi i promjene krvnog tlaka u žilama, što se, naravno, pokazuje i tijekom postupka filtracije: volumen i gustoća uklonjene tekućine se primjetno smanjuju, a noću ljudi često smetaju poriv u toalet.

Dijabetes melitus

Ako bubrezi nemaju dovoljnu obrnutu apsorpciju glukoze, tada ljekari sumnjaju na dijabetes.Ovu bolest karakterišu i žeđ, pojačan apetit i drugi simptomi.

Ključne točke su, međutim, velika gustoća urina i velika količina glikoziliranog hemoglobina u krvi.

Dijabetes insipidus

Dijabetes melitus takođe predstavlja ozbiljnu opasnost. U stvari, to je endokrini poremećaj, izražen nedostatkom jednog od hormona hipotalamusa - vazopresina.

Upravo njegov nedostatak dovodi do prekomjernog povlačenja tekućine iz tijela, što je popraćeno smanjenjem gustoće urina. Pored toga, osoba je veoma žedna, a nagon za toalet poprima patološki karakter.

Glomerulonefritis

Uz glomerulonefritis otkriva se niska propustljivost bubrežnih glomerula. To prirodno komplicira postupak difuzije, zbog čega je poremećena obrnuta apsorpcija spojeva u krv - urin stječe gustoću veću od 1,035.

Uz to, analize često pokazuju prisustvo crvenih krvnih zrnaca i proteina u uzorcima.

Značajke tokom trudnoće

Međutim, bjelančevine u urinu nisu nužno patologija. Na primjer, tokom trudnoće žensko tijelo pati od toksikoze, što izaziva kršenje filtracije proteina.

Uz to, rast fetusa dovodi do povećanja pritiska i funkcionalnog opterećenja na bubrege. Nakon porođaja situacija se sa izlučnim i drugim organima normalizuje.

Bolesti krvi

Bolesti krvi smatraju se mnogo opasnijim, praćene promjenom kvalitete i količine oblikovanih elemenata - osobito crvenih krvnih zrnaca.

Prekomjerno gusta plazma, prema zakonu difuzije, daje više sastojaka mokraći, pa raste njegova gustoća. Ako se kod osobe otkrije anemija, onda između ostalog bubrezi pate od gladovanja kisikom, što direktno utječe na funkcionalnost.

Zaključak

Analiza mokraće, prema Zimnickom, izvodi se kao primarna dijagnoza. Metoda se smatra veoma informativnom, a pozitivan rezultat testa daje osnovu za detaljniji pregled bubrega, srca i krvi.

Različite vrste testova

Tijekom života većina se ljudi susreće s analizama: bilo za vrijeme bolesti, bilo zato da ih spriječi. Klinički pregled je u svakom slučaju efikasniji od liječenja, međutim, nepraktično je provoditi ogroman broj testova svake godine, pa su propisani samo glavni. U pravilu su to opći testovi urina i krvi.

Imenovanje

Često se trudnice u rodilištima suočavaju sa potrebom prolaska testa urina zbog Zimnickog. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju povećanu sklonost edemima. Ali čak i za one koji u skoroj budućnosti neće postati sretni roditelji, s očiglednim zadržavanjem tečnosti u tijelu, može se propisati i spomenuto istraživanje. Napokon, edemi mogu govoriti i o problemima s bubrezima, kao i o takvim tegobama kao što su inzpidus dijabetesa ili zatajenje srca. Zbog toga je važno ozbiljno uzeti takav test i učiniti sve što je u vašoj moći kako treba.

Kakav će funkcionalni test prema Zimnickom pokazati

Glavna funkcija bubrega je uklanjanje nepotrebnih toksina iz tijela - metabolički otpad, otrovi, strani elementi. Sekundarni urin nastaje filtracijom krvi, gdje se produkti raspada proteina - azotni spojevi - spajaju s vodom. I korisne materije - minerali, proteini i glukoza - vraćaju se u krv. Koncentracija dušičnih spojeva u urinu ukazuje na to koliko bubrezi rade svoj posao.

Indeks koncentracije naziva se relativna gustoća, procjenjuje se prilikom analize uzoraka prema Zimnitskom.

Stvaranje konačnog urina događa se u bubrežnim glomerulima, tubulima i intersticijskom tkivu. Uzorci prema Zimnitskom omogućuju vam kontrolu njihove funkcionalne održivosti i pravovremeno prepoznavanje patologije.

Zimnitsky je test osmišljen tako da dijagnosticira odstupanja u funkciji bubrega

Prisutnost u urinu organskih tvari, koje normalno ne bi trebale biti (glukoza, epitel, bakterije, protein), osim bubrežnih bolesti, omogućuje pacijentu da posumnja u patologije drugih organa.

Urin za uzorak se sakuplja tokom dana. Analizira količinu tekućine koja se oslobađa za to vrijeme, njenu gustinu i raspodjelu tokom dana (dnevna i noćna diureza).

Korisne informacije

Ne uzimajte lijekove s diuretičkim učinkom, ne preporučuje se konzumiranje i proizvoda koji su prirodni diuretici. Za kraj, potrebno je održavati uobičajeni režim ishrane i pića tokom dana. Analiza mokraće prema Zimnitskom daje predstavu o stanju organizma i očuvanju određene ravnoteže u njemu. Odstupanje od normalnih vrijednosti, i prema gore i prema dolje, pruža osnova za postavljanje nekih dijagnoza ili daljnja istraživanja.

Referentne vrijednosti

Sve češće u referencama možete vidjeti, pored stvarnih brojeva, i riječ kao "normalno". Međutim, to nije uvijek slučaj, osim toga, ne objašnjava šta znače povećane ili smanjene vrijednosti. Tako samo liječnik može protumačiti rezultate, posebno kada je riječ o takvom testu kao što je analiza mokraće prema Zimnickom. Međutim, norma je sljedeća:

  • dodijeljena tekućina najmanje 75-80% potrošnje,
  • relativna gustoća urina u različitim obrocima trebala bi varirati u prilično velikom rasponu - od 0,012 do 0,016,
  • barem u jednom periodu vrijednost bi trebala dostići 1,017-1,020, što je pokazatelj očuvanja koncentracijske sposobnosti bubrega,
  • dnevna diureza je oko 2 puta veća od noćne.

Ako odstupite od normalnih vrijednosti, ljekari mogu nastaviti s daljnjim studijama kako bi postavili različite dijagnoze. Među njima su pijelonefritis, policistična bolest bubrega, hidronefroza, hormonalna neravnoteža, glomerulonefritis, hipertenzija, zatajenje srca i neki drugi. Potrebno je procijeniti analizu urina prema Zimnitskom u kombinaciji s drugim simptomima, tako da se ne smije raditi dijagnosticiranje i samo-lijek.

Kada je zakazana studija

Zimnitski test urina propisan je odraslima i djeci u sljedećim slučajevima:

  • kod sumnji na upalni proces u bubrezima,
  • isključiti (ili potvrditi) zatajenje bubrega,
  • uz stalne pritužbe pacijenta na visok krvni pritisak,
  • ako je postojala anamneza pijelonefritis ili glomerulonefritis,
  • kod sumnje na dijabetes insipidus.

Uzorci su propisani trudnicama u slučaju jakog edema i oštećenog metabolizma proteina. Planirano, urin ne bi trebalo da sakupljaju urin za vreme menstruacije. U hitnim slučajevima koristi se kateter za prikupljanje. Nema drugih kontraindikacija za ispitivanje.

Zašto nam je potreban uzorak urina u Zimnickom

Zimnitsky test ima za cilj utvrđivanje nivoa otopljenih tvari u mokraći.

Gustoća urina više puta dnevno se mijenja, njegova boja, miris, volumen, učestalost izlučivanja također su podložne promjenama.

Također, analiza prema Zimnitskom može pokazati promjenu gustoće u urinu, što vam omogućava prepoznati razinu koncentracije tvari.

Normalna gustoća urina je 1012-1035 g / l. Ako studija pokazuje rezultat iznad tih vrijednosti, to znači povećani sadržaj organskih tvari, ako su pokazatelji niži, tada ukazuju na smanjenje koncentracije.

Većina sastava urina uključuje mokraćnu kiselinu i urea, kao i soli i druga organska jedinjenja. Ako urin sadrži bjelančevine, glukozu i neke druge tvari koje se zdravo tijelo ne izlučuje, liječnik može prosuditi probleme s bubrezima i drugim organima.

Koje su bolesti propisane za analizu?

Zimnicki test je indiciran za zatajenje bubrega, čiji su prvi simptomi problemi sa izlučivanjem urina.Ovu vrstu analize propisuje ljekar ako sumnjate na razvoj takvih bolesti:

  • hipertenzija
  • šećerni tip dijabetesa
  • pijelonefritis ili hronični glomerulonefritis,
  • upalni proces u bubrezima.

Često se propisuje istraživanje ženama u trudnoći ako pate od vrlo teške toksikoze, gestoze, imaju bubrežnu bolest ili ozbiljno oticanje. Ponekad je potreban test prema Zimnitskom da bi se procijenio krvožilni sustav, rad srčanog mišića.

Pokazatelji norma za odrasle i djecu

Analiza mokraće prema Zimnitskom omogućava vam da procijenite nekoliko važnih parametara u radu bubrega: gustinu i fluktuaciju gustoće urina, količinu tekućine koju tijelo uklanja dnevno, kao i promjenu volumena dodijeljenog ovisno o doba dana. Normalni rezultati Zimnickog testa za muškarce i žene su:

  1. Dnevna diureza treba iznositi 1500-2000 ml.
  2. Količina urina izlučenog bubrezima jednaka je 65-80% od ukupnog broja vode za piće.
  3. Volumen dnevnog urina trebao bi biti mnogo veći od noćnog. Norma dnevne diureze je 2/3 ukupne dnevne količine.
  4. Svaki obrok ima gustoću od najmanje 1012 g / l i ne više od 1035 g / L. Postoje različite promjene u gustoći i količini urina u različitim obrocima. Na primjer, tokom dana, jedna porcija iznosi 0,3 litre, a noću - 0,1 litra. Razlika u gustoći je što je na jednom dijelu pokazatelj 1012, a u drugom - 1025.

Standardi analize prema Zimnitskom kod trudnica neznatno su različiti:

  1. Svaka porcija ima volumen od 40 do 350 ml.
  2. Najniži i najviši indeksi gustine razlikuju se za 0,012-0,015 g / l.
  3. Količina dnevne mokraće iznosi 60% dnevnog mokrenja.

Norme u djece su niže. Svi podaci ovisit će o dobi djeteta: što je stariji, to su njegovi rezultati slični "odraslima". Ljekari moraju obratiti pažnju na ovo svojstvo prilikom tumačenja rezultata. Kod zdravog djeteta svaka staklenka treba sadržavati urin različite gustoće i zapremine. Udio urina u djece trebao bi varirati za 10 jedinica, na primjer, 1017-1027 itd.

Ovaj video govori o analizi urina prema Zimnickom, normalnim pokazateljima studije i razlozima promjene gustoće urina, kao i o algoritmu ispitivanja, značajkama pripreme i indikacijama za imenovanje analize urina prema Zimnitskom.

Dešifriranje analize prema Zimnickom iz dobivenih podataka

Dobiveni rezultati uzorka urina, posebno ako su daleko od normalnih vrijednosti, omogućuju nam prosuđivanje nekih bolesti:

  1. Polyuria. kada dolazi do povećanog oslobađanja tečnosti tokom dana (više od dvije litre). Ovo stanje može ukazivati ​​na razvoj dijabetesa i dijabetes insipidus, bubrežno zatajenje.
  2. Oliguria. Čini se ako se bubrezi ne mogu nositi s pročišćavanjem krvi, dok se gustoća urina povećava, a njegov volumen znatno smanjuje. S oligurijom se dnevno izluči manje od litra urina. Ovo stanje može ukazivati ​​na zatajenje srca ili bubrega, sniženi pritisak, trovanje organizma.
  3. Nocturia. Uriniranje se javlja uglavnom noću, odnosno prelazi 1/3 ukupnog volumena. Ova se bolest pojavljuje na pozadini šećerne bolesti, zatajenja srca, različitih poremećaja koncentracije urina.
  4. Hypostenuria. Tijelo izlučuje urin, gustoća manja od 1012g / l. Hipostenurija može ukazivati ​​na teške probleme u kardiovaskularnom sistemu, pijelonefritis u akutnoj fazi kao i na druge hronične komplikacije bubrega (hidronefroza, dijabetes insipidus, leptospiroza, izloženost teškim metalima).
  5. Hiperstenurija. To je suprotno stanje kada je gustoća urina veća od 1035 g / l. To služi kao signal za nastanak anemije, dijabetes melitusa, pogoršanja glomerulonefritisa. Pojava hiperstenurije može nastati uslijed toksikoze tijekom trudnoće, transfuzije krvi i brzog raspada crvenih krvnih zrnaca.

Napomena! Dešifrovanje rezultata analize mokraće prema Zimnickom trebao bi da radi lekar. Samo on može utvrditi razloge za ovo ili ono odstupanje i postaviti ispravnu dijagnozu.

Kako prikupiti urin za analizu prema Zimnickom

Ne postoji posebna priprema za ovu studiju. Preliminarna dijeta nije potrebna, ali vrijedi uzeti u obzir da će konzumiranje velike količine tekućine iskriviti rezultate. Stoga je vrijedno poštivati ​​nekoliko jednostavnih pravila:

  1. Na jedan dan morate da napustite diuretike. Za analizu će vam trebati 8 sterilnih posuda za urin volumena 250 ml, bolje je kupiti još 2-3 dodatne staklenke.
  2. Trajanje sakupljanja - jedan dan. Morate sakupiti svu tekućinu, ne izlivajući višak u toalet, već koristeći dodatnu teglu.
  3. Na svim kontejnerima morate napisati serijski broj, prezime i inicijale, vrijeme sakupljanja urina u spremniku.
  4. U bilježnicu je zabilježena količina pijane tekućine i hrane pojedenih sa visokim sadržajem vode.
  5. Na dan analize, rano ujutro, mjehur bi trebao biti prazan: ovaj dio se izlije, neće biti potreban. Zatim, počev od 9 ujutro ovog dana, a do 9 ujutro sledećeg, sva se tečnost sakuplja u rezervoaru. Preporučuje se mokrenje jednom u 3 sata.
  6. Kad se sakupi posljednja porcija, staklenke se moraju dostaviti u laboratoriju, jer se uzorci ne mogu dugo skladištiti.

Priprema i prikupljanje materijala za analizu

Algoritam za prikupljanje urina za uzorke prema Zimnitskom je isti za djecu i odrasle. Trudnice se trebaju pridržavati sljedećih pravila:

  • ne jesti povrće koje boji mokraću i ne mijenja njegov miris (repe, hrena mrkva, luk, beli luk),
  • nemojte kršiti preporučeni režim pijenja,
  • ne uzimajte diuretike.

Tokom dana, urin se sakuplja u određene sate u 8 zasebnih posuda. Za svaki slučaj treba pripremiti 1-2 rezervna. Prvo jutro posluživanje u 6 sati ujutro stapa se u toalet. Zatim se, počevši od 9.00, s razmakom od tri sata, uzorci sakupljaju u staklenke. Posljednji spremnik napunjen je sljedećeg jutra u 6.00.

Skupljanje mokraće vrši se svaka tri sata.

Svaki boce je potpisan - stavlja ime, prezime i vrijeme sakupljanja. Ako u to vrijeme nije bilo potrebe za mokrenjem, laboratorij će biti predat prazan spremnik (također s vremenom).

Ako pojedinačni volumen izlučenog urina premaši veličinu spremnika, uzima se dodatna posuda i na njima se označava isto vrijeme.

Piti i jesti bi trebalo biti normalno. Tokom dana vodi se dnevnik u kojem se bilježi količina uzete tekućine. Sve se uzima u obzir - voda, čaj, kafa, sokovi, sočno voće, supe i slično. Zapisi se predaju laboratorijskom pomoćniku zajedno s biološkim materijalom.

Čvrsto zatvorene staklenke sakupljenog urina treba čuvati u hladnjaku. Ljekarničke posude ili sterilne staklene tegle mogu se koristiti za prikupljanje materijala. Ne koristite plastične posuđe.

Odstupanja od norme daju razlog za nastavak pregleda pacijenta

Tabela: Zimnicke normalne vrijednosti uzorka

PokazateljParametri
Ukupna dnevna diureza1,5–2 litre (u djece - 1–1,5 litara)
Odnos volumena urina i unosa tečnostiurin treba iznositi 65–80% tečnosti koju pijete
Svakodnevna količina urina iz dnevne količine urina2/3
Noćni urin iz dnevne količine urina1/3
Relativna gustina urina u jednoj ili više posudaPreko 1020 g / l
Relativna gustina urina u svim staklenkamaManje od 1035 g / l

Normalno je jutarnja mokraća koncentriranija od večernje. Razrjeđuje se s tekućinom koja se pije tokom dana. Sve u svemu, serviranje tjelesne tekućine može imati drugačiju boju i miris. Norma fiziološke gustine može biti u rasponu od 1001 do 1040 g / l. U normalnom režimu pijenja je 1012-1025.

Kako prikupiti urin za Zimnicki test?

Skupljanje mokraće za Zimnitsky test vrši se u određene sate tokom dana. Da biste pravilno prikupili potrebni materijal, trebate:

  • 8 čistih staklenki
  • Sat, po mogućnosti sa budilicom (sakupljanje urina trebalo bi se obaviti u određene sate)
  • Bilježnica za snimanje tekućine koju konzumirate tokom dana (uključujući volumen tečnosti koja se isporučuje uz supu, bor, mlijeko itd.)

Kako prikupiti urin za istraživanje?

  1. U 6 sati ujutro morate isprazniti mjehur u toalet.
  2. Preko dana, svaka 3 sata trebate isprazniti mjehur u teglicama.
  3. Vrijeme pražnjenja mjehura je 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, 24:00, 03:00, 06:00.
  4. Napunjene staklenke držite zatvorene na hladnom (u hladnjaku).
  5. Ujutru slijedećeg dana, potrebno je sve staklenke sa sadržajem odnijeti u laboratoriju, a dodatno daju evidencije o tekućini koja se konzumira tokom dana.

Zašto provoditi test Zimnitsky?

Glavni cilj Zimnitskog testa je odrediti koncentraciju tvari rastvorenih u urinu. Svi primjećujemo da urin može varirati tokom dana u boji, mirisu, volumenu tijekom mokrenja može biti različit, kao i u učestalosti tokom dana.

Merenjem gustoće urina moguće je utvrditi ukupnu koncentraciju supstanci u njemu. Gustina urina od 1003-1035 g / l smatra se normalnom. Povećanje gustoće ukazuje na porast organskih tvari otopljenih u njemu, smanjenje ukazuje na smanjenje.

Sastav urina sastoji se uglavnom od dušičnih spojeva - proizvoda metabolizma proteina u tijelu (urea, mokraćna kiselina), organskih tvari, soli. Pojava u urinu takvih tvari poput glukoze, bjelančevina i drugih organskih tvari koje se normalno ne bi trebale izlučiti iz tijela, ukazuje na patologiju bubrega ili patologiju drugih organa.

Stopa uzorka prema Zimnickom

  1. Ukupna zapremina dnevne mokraće je 1500-2000 ml.
  2. Omjer unosa tekućine i količine urina je 65-80%
  3. Količina urina izlučenog tokom dana je 2/3, noću - 1/3
  4. Gustina mokraće u jednoj ili više staklenki iznad 1020 g / l
  5. Gustoća urina manja od 1035 g / l u svim teglama

Mala gustoća urina (hipostenurija)

U slučaju da je gustoća urina u svim staklenkama niža od 1012 g / l, to se stanje naziva hipostenurija. Smanjenje gustoće dnevnog urina može se primijetiti kod sljedećih patologija:

  • Napredne faze bubrežnog zatajenja (u slučaju hronične bubrežne amiloidoze, glomerulonefritisa, pijelonefritisa, hidronefroze)
  • S pogoršanjem pijelonefritisa
  • Sa zatajenjem srca (3-4 stepena)
  • Dijabetes insipidus

Velika gustoća urina (hiperstenurija)

Otkriva se velika gustoća urina ako gustoća urina u jednoj od tegli prelazi 1035 g / l. Ovo se stanje naziva hiperstenurija. Povećanje gustoće urina može se primijetiti kod sljedećih patologija:

  • Dijabetes melitus
  • Smanjena razgradnja crvenih krvnih zrnaca (anemija srpastih ćelija, hemoliza, transfuzija krvi)
  • Toksikoza u trudnoći
  • Akutni glomerulonefritis ili hronični glomerulonefritis

Povećana dnevna količina urina (poliurija) Zapremina urina veća od 1500-2000 litara, ili više od 80% tekućine koja se potroši tokom dana. Povećanje volumena izlučenog urina naziva se poliurija i može ukazivati ​​na sljedeće bolesti:

  • Dijabetes melitus
  • Dijabetes insipidus
  • Zatajenje bubrega

Pripremna faza prije prikupljanja analiza i kome se preporučuje ova studija

Analiza mokraće prema Zimnitskom je prilično uobičajena laboratorijska studija koja je procjenjivala performanse bubrežnih funkcija. U osnovi, takva studija je propisana pacijentima koji moraju testirati funkcionalnu aktivnost ovog vitalnog organa iz medicinskih razloga.


Ova analiza pomaže u procjeni rada bubrega.

Zahvaljujući ovoj posebnoj dijagnostičkoj metodi, pacijenti su u mogućnosti dijagnosticirati većinu patoloških poremećaja u najranijim fazama.I kao rezultat, na vrijeme poduzmite sve mjere kako biste spriječili daljnji razvoj bolesti.

Prije prikupljanja urina u Zimnitskomku, potrebno je pažljivo pripremiti za ovu studiju. Da biste to učinili, prvo morate da se posavjetujete s liječnikom koji može tačno odrediti koji od lijekova koje koristite mora biti isključen, barem jedan dan prije isporuke urina. Općenito se preporučuje pridržavati se sljedećih pravila:

  • ne koristite diuretike i lekove,
  • sledite strogu dijetu koja se koristi za bolesti bubrega,
  • ograničite unos tečnosti.

Osim toga, prije polaganja testova, pacijent mora pažljivo oprati ruke sapunom i genitalijama.

Zimnicki test urina propisan je za sledeće pacijente:

  • kod sumnji na pijelonefritis,
  • za glomerulonefritis,
  • s manifestacijama zatajenja bubrega,
  • sa hipertenzijom
  • u procesu rađanja deteta.

Ono što vam je potrebno za analize i tehnike prikupljanja materijala

Da biste prošli analizu urina, potrebno je nabaviti sljedeće materijale:

  • osam staklenki urina,
  • olovka i papir sa kojim će pacijent zabilježiti količinu tekućine konzumirane tokom analize,
  • sat ili uređaj s njima.

Ako imate sve gore navedene materijale, možete ispravno proći odgovarajuću analizu.

Važno! Sakupljeni urin treba čuvati samo u hladnjaku. Ali čak i pored toga, rok trajanja ne može biti veći od dva dana i ni u kojem slučaju ne smije biti zamrznut.


Prikupljanje urina za analizu prema Zimnickom

Da biste uskladili algoritam za prikupljanje urina, morate izvršiti sljedeće korake:

  • rano ujutro, tačno u 6 sati treba ići u toalet, dok prikupljanje ovog urina nije neophodno
  • početak prikupljanja analiza mora početi u 9. 00, bez obzira da li pacijent ima želju ili ne,
  • onda se u toku dana sakupljanje urina ponovi tačno tri sata kasnije, za to je najbolje osigurati se budilicom da ne biste propustili postavljeno vrijeme,
  • u samo dan pacijent dobije osam staklenki koje se, prije nego što napune posljednju, obavezno čuva u hladnjaku, a potom odnese u laboratoriju.

U postupku prikupljanja urina potrebno je potpisati sve posude s tačnim naznakom intervala vremena za uzimanje analize, a također navesti i ime pacijenta. S obzirom na to da ova vrsta istraživanja zahtijeva ne samo informativne sadržaje, nego i disciplinu, stručnjaci ne preporučuju tijekom dana kad se skuplja urin da biste napustili vlastiti dom ili medicinsku ustanovu. A isto tako da spriječite narušavanje rezultata, nemojte mijenjati režim pijenja i motorike. Ovi faktori će zajedno doprinijeti boljem istraživanju.

Algoritam sakupljanja urina za trudnice i djecu

Tokom trudnoće tijelo buduće majke radikalno se obnavlja i mijenja se hormonska pozadina. Zbog velikog opterećenja mogu se pojaviti problemi s bubrezima koji se uglavnom očituju dijagnozom pijelonefritisom. Da bi se spriječilo ne samo opasnost od bolesti poput pijelonefritisa, već i da bi se izbjegle negativne posljedice prilikom nošenja djeteta, preporučuje se svim trudnicama da urade test urina prema Zimnickom.

Nema posebnih odstupanja od uobičajenog algoritma tokom trudnoće, žene prolaze analizu na potpuno isti način kao i sve druge pacijentice. Jedina nijansa ovog postupka je da trudnicama morate davati urin jednom u tri meseca.


Trudnice općenito uzimaju testove

Što se tiče djece, prije polaganja testa morate svaki put pažljivo oprati genitalije djeteta, a test uzeti samo u čistim staklenkama, najbolje je ako se radi o posebnom spremniku kupljenom u ljekarni. Algoritam zimnitskog za prikupljanje urina za djecu potpuno je isti kao za odrasle.Jedini razlog zbog kojeg roditelji trebaju strogo nadgledati cijelo vrijeme provođenja testa je osigurati da dijete ni u kojem slučaju ne konzumira previše tekućine i ne jede hranu koja uzrokuje žeđ.

Kako je analiza

Čim pacijent uzorak stigne u laboratoriju, specijalisti odmah počinju obavljati odgovarajuće testove. U urinu se prvenstveno utvrđuju takvi pokazatelji kao što su relativna gustoća, zapremina i specifična težina. Ove se studije izvode pojedinačno za svako posluživanje.

Ta se mjerenja provode na sljedeći način. Da bi se utvrdio volumen urina, koristi se graduirani cilindar sa kojim se određuje zapremina u svakom dijelu. Uz to, nakon izračuna volumena, specijalista izračunava dnevnu, noćnu i dnevnu količinu.


Analiza se provodi pojedinačno za svaki dio isporučenog urina.

Za određivanje gustoće koristi se specijalizirani hidrometar-urometar. Nakon provedenih svih potrebnih studija informacije se unose u specijalizirani obrazac ili prenose u ruke pacijenta ili liječnika.

Šta je Zimnicki test

Dijagnostička metoda koja se temelji na istraživanju depuracije (klirensa) tradicionalno se smatra pouzdanijom i pouzdanijom. Koeficijent klirensa ili klirensa definira se kao volumen krvne plazme (ml) koji se u određenoj jedinici vremena može očistiti bubrezima određene tvari. To izravno ovisi o nekoliko čimbenika: starosti pacijenta, koncentracijskoj funkciji bubrega i specifičnoj tvari koja je uključena u proces filtriranja.

Postoje četiri glavne vrste odobrenja:

  1. Filtracijski. Ovo je volumen plazme koji se u jednoj minuti potpuno očisti od apsorpcijskih tvari pomoću glomerularne filtracije. Upravo taj koeficijent pročišćavanja ima kreatinin, pa se najčešće koristi za mjerenje količine filtracije kroz glomerularni filter bubrega.
  2. Izlučivanje. Postupak kada se tvar potpuno izluči filtracijom ili izlučivanjem (tj. Kada tvari ne prođu glomerularnu filtraciju, ali uđu u lumen tubula iz krvi pericanalnih kapilara). Za mjerenje količine plazme koja je prošla kroz bubreg koristi se dioderast - posebna supstanca, budući da je njezin koeficijent pročišćavanja koji ispunjava ciljeve.
  3. Reabsorpcija. Proces u kojem se filtrirane tvari potpuno apsorbuju u bubrežnim tubulima i izlučuju glomerularnom filtracijom. Za mjerenje koriste se tvari sa nultim koeficijentom pročišćavanja (na primjer glukoza ili protein), jer pri velikoj koncentraciji u krvi mogu pomoći u procjeni funkcije reapsorpcije tubula.
  4. Mešovita. Ako je filtrirajuća tvar sposobna djelomične reapsorpcije, poput uree, tada će se očistiti mješavina.
    Koeficijent pročišćavanja neke tvari je razlika između sadržaja te tvari u urinu i plazmi u jednoj minuti. Za izračunavanje koeficijenta (zazor) koristi se sljedeća formula:

  • C = (U x V): P, gdje je C klirens (ml / min), U koncentracija tvari u urinu (mg / ml), V minutna diureza (ml / min), P je koncentracija tvari u plazma (mg / ml).

Najčešće se kreatinin i urea koriste za diferencijalnu dijagnozu bubrežnih patologija i za procjenu funkcionalnosti tubula i glomerula.

Ako koncentracija kreatinina i uree u krvi poraste s postojećom disfunkcijom bubrega, to je karakterističan znak da se zatajenje bubrega počelo razvijati. Međutim, koncentracija kreatinina raste mnogo ranije nego urea i zato je njegova upotreba u dijagnostici najznačajnija.

Glavni cilj analize


Ispitivanje urina prema Zimnickom provodi se kad postoji sumnja na upalni proces u bubrezima.Ova metoda laboratorijskih istraživanja omogućava vam utvrđivanje količine tvari otopljenih u urinu, odnosno procijeniti funkciju koncentracije bubrega.

Normalno, kada premalo tekućine uđe u organizam, urin postaje vrlo zasićen rezidualnim metaboličkim produktima: amonijakom, proteinima itd. Tako tijelo pokušava spasiti tekućinu i održavati vodenu ravnotežu potrebnu za normalno funkcioniranje svih unutarnjih organa. Suprotno tome, ako voda uđe u organizam s viškom, bubrezi će proizvoditi slabo koncentriranu mokraću. Koncentracijska funkcija bubrega direktno ovisi o općoj hemodinamici, cirkulaciji krvi u bubrezima, normalnom funkcioniranju nefrona i nekim drugim faktorima.

Ako pod utjecajem patologije dođe do kršenja jednog od gore opisanih faktora, bubrezi počinju nepravilno funkcionirati, narušava se opći mehanizam metabolizma vode i mijenja se sastav krvi, što može nepovoljno utjecati na funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Zato se pri provođenju analize najveća pažnja posvećuje gustoći urina u različito doba dana i ukupnoj količini urina za vrijeme izdvojenom za ispitivanje.

Indikacije za

Provođenje Zimnitskog testa je preporučljivo u slučaju kada ljekar treba procijeniti specifičnu težinu i volumen dodijeljene tekućine dnevno. Suspenzija hroničnog zatajenja bubrega (CRF), kontrola pogoršanja hroničnog pijelonefritisa ili glomerulonefritisa, dijagnoza hipertenzije ili dijabetesa mogu postati preduvjeti za test. Također, analizu urina prema Zimnickom treba uraditi kada rezultati opće analize nisu informativni. Test je pogodan za pacijente bilo koje životne dobi, djecu i tokom trudnoće.

Priprema za prikupljanje analiza


Na točnost i informativni sadržaj rezultata analize mokraće prema Zimnitskom mogu utjecati neki lijekovi i hrana koja se uzima, stoga, barem dan prije trenutka sakupljanja urina, potrebno je poštivati ​​brojna jednostavna pravila:

  1. Odbiti uzimanje diuretika biljnog ili medicinskog porekla,
  2. Slijedite pacijentovu uobičajenu prehranu i prehranu (ograničenje samo na začinjenu i slanu hranu koja može izazvati žeđ, te hranu koja može obojati mokraću - repa, itd.),
  3. Izbjegavajte prekomjerno pijenje.

Ako se ove preporuke zanemaruju i oslabi tehnika skupljanja, volumen urina može se povećati, a samim tim će se njegova gustina smanjiti. Rezultat takve analize pogrešno će odstupiti od norme.

Suština proučavanja mokraće prema Zimnickom

Bubrezi su višenamjenski organ, o stabilnoj aktivnosti kojeg ovisi normalna aktivnost svih ostalih tjelesnih sistema. Disfunkcija mokraće odnosi se na neravnotežu u radu uparenog organa u obliku zrna. Opća analiza može stvoriti sumnju u ispravnost dijagnoze. Analiza mokraće, prema Zimnickom, objektivna je metoda za procjenu sposobnosti bubrega da izlučuju i koncentrišu urin. "Popularne" dijagnoze na osnovu rezultata ispitivanja su hronično bubrežno zatajenje, dijabetes melitus i nefritis.

Kome je propisana analiza prema Zimnitskoj metodi?

Budući da zaključci istraživača uzoraka sadrže određenu dijagnozu, njegova primjena bit će preporučljiva ako postoji sumnja na glomerulonefritis i pijelonefritis, pojavu bubrežnog zatajenja, dijabetes melitus, hipertenziju. Metoda uključuje utvrđivanje odstupanja od norme i kod odraslih i kod djece. Budućim majkama potreban je postupak - tijekom očekivanja djeteta tijelo im se dodatno opterećuje i bubrezi mogu krenuti.

Kako pravilno preneti urin?

Za razliku od drugih vrsta istraživanja, ovaj test mokraće možete uzeti bez pridržavanja bilo kakvih ograničenja unosa hrane i tečnosti: način ishrane ne treba mijenjati. Pravila prikupljanja podrazumijevaju prisustvo sljedećih materijala kod pacijenta:

  • 8 limenki. Urin se uzima u čistim posudama.U drogerijama se mogu pronaći posebni spremnici u kojima se dnevno skuplja urin.
  • Papir i olovka. Uz njihovu pomoć pacijent fiksira količinu tekućine koju pojede prilikom sakupljanja urina. Sve se mora uzeti u obzir, uključujući juhe, supe itd. Tablica sa zapisima se zatim prenosi u laboratoriju.
  • Uređaj sa satom, na primjer, telefon sa budilicom.

Priprema pacijenta za analizu

Prikupljanje urina za uzorak bit će uspješno ukoliko pacijent bude slijedio mjere koje su preporučili laboratorijski pomoćnici. Među njima: prestanak upotrebe diuretika, izbjegavanje konzumiranja hrane koja izaziva pojačani osjećaj žeđi, pranje ruku i genitalija prije prikupljanja urina. Zbirka se čuva u hladnjaku, predaje se u laboratoriju u roku od 2 sata nakon posljednjeg mokrenja u tegli. Materijal ne smije biti izložen niskim (ispod nule) temperaturama.

Tehnika prikupljanja materijala

Tehnika sakupljanja urina prema Zimnickom uključuje precizno sprovođenje nekoliko radnji:

  • Ujutro, u 6 sati, trebate ići u toalet kao i obično.
  • Nakon 3 sata, u 9.00, bez obzira na želju, prikupljanje urina počinje u teglu za analizu.
  • Proces se ponavlja svaka 3 sata - u 12, 15, 18, 21, 24, 3, 6 sati i bilježi vrijeme spavanja. Za ovo je budilica. Trajanje postupka je 1 dan.
  • 8 limenki uzoraka urina pohranjenih na hladnom mjestu, ubrzo nakon što se napuni posljednja, odvodi se u laboratoriju.

Principi dobijanja urina tokom trudnoće

Posebni stresi tijekom gestacije negativno utječu na funkcioniranje bubrega. Pijelonefritis je bolest koja često pogađa trudnice. Analiza urina Zimnitsky tokom trudnoće pomoći će u sprečavanju bolesti i izbjegavanju njegovih posljedica. Algoritam za prikupljanje urina je općenit - u ovom slučaju nema posebnih normi. Samo treba imati na umu da se uzorkovanje za žene u položaju s bubrežnom disfunkcijom vrši svako tromjesečje.

Algoritam sakupljanja za djecu

Genitalije djeteta moraju se oprati prije prikupljanja analize. Usmjerite urin samo u čiste staklenke. Ako volumen mokraće premašuje kapacitet, potrebno je uzeti dodatne posude. U suprotnom, zahtjevi se podudaraju i sa tehnikom prikupljanja materijala od odrasle osobe. Važan je uvjet prije sprečavanja povećanja unosa tekućine i ne djeci davati hranu koja će izazvati osjećaj žeđi.

Šta pokazuje test mokraće prema Zimnitskom?

Procjena funkcionalnosti mokraćnog organa događa se prema 2 pokazatelja - gustoći urina i njegovom volumenu. Interpretacija rezultata je sljedeća. Norma za zdravu osobu: dnevni kapacitet tečnosti - od jednog i po do 2 litre. Udio tekućine koja se potroši i izbaci iz tijela je od 65 do 80%. Koeficijent gustoće urina je od 1,013 do 1,025, pokazuje koliko dobro bubrezi obavljaju glavnu - metaboličku funkciju. 2/3 dnevne količine urina treba izdvojiti tokom dana, 1/3 noću. Dijelovi odabranog proizvoda trebaju biti približno jednaki u volumenu i gustoći, a upotreba različitih tekućina trebala bi pojačati nagon i volumen pokreta crijeva.

Kod djeteta je norma nešto drugačija - količina urina u svakom spremniku trebala bi biti različita, a gustoća u ovom slučaju varira od 10 bodova. Za trudnice se vrijednosti neće razlikovati od osnovnih prikazanih gore. Važno je zapamtiti da se poštuju preporuke za pripremu postupka, jer u protivnom će se morati ponovo oduzeti analiza - prekomjerno, piće će pokazati pogrešne podatke za 2 glavna proučena pokazatelja.

Odstupanja od norme: pokazatelji i uzroci

Analiza prema Zimnitskom pokazuje 5 glavnih patoloških promjena u urinu, a svaka od njih ukazuje na jednu ili drugu abnormalnost u tijelu: višak volumena izlučene tečnosti (poliurija), smanjeni volumen urina (oligurija), velika gustoća urina (hiperstenurija), niska gustoća (hipostenurija) ), kao i učestalo vežbanje utroba noću (nokturija).

Smanjena dnevna količina urina

Zimnitsky test pokazuje specifičnu težinu oslobođene tečnosti s patologijom manjom od 65% apsorbirane dnevno ili manjom od 1,5 l. Fiziološki uzroci - oslabljena funkcija filtracije uparenih zrnastog organa.Primjećuju se sa zatajenjem srca ili bubrega, trovanjem nejestivim gljivicama, niskim krvnim tlakom. Također može biti posljedica ograničavanja unosa tekućine ili pojačanog znojenja.

Priprema pacijenta

Preduvjet za ispravno provođenje testa, koji omogućava procjenu stanja koncentracijske sposobnosti bubrega, je isključenje prekomjerne potrošnje vode. Potrebno je upozoriti pacijenta da je poželjno da količina tekućine uzete na dan sakupljanja urina ne prelazi 1 - 1,5 litara. Inače, pacijent ostaje u normalnim uvjetima, uzima običnu hranu, ali uzima u obzir količinu tekućine popila dnevno.

Unaprijed pripremite 8 čistih, suvih tegli za prikupljanje urina. Svaka banka je potpisana, navodeći ime i inicijale pacijenta, odeljenje, datum i vreme uzimanja urina.

  • 1. banka - od 6 do 9 sati,
  • 2. - od 9 do 12 sati,
  • 3. - od 12 do 15 sati,
  • 4. - od 15 do 18 sati,
  • 5. - od 18 do 21 sat,
  • 6. - od 21 do 24 sata,
  • 7. - od 24 do 3 sata,
  • 8. - od 3 do 6 sati.

Pacijenta mora upozoriti da ne zbuni limenke tijekom mokrenja i ne ostavlja prazne konzerve - potrebno je sakupljati urin za svaki u vremenskom periodu koji je na njemu.

Dnevno se skuplja 8 porcija urina. U 18 sati pacijent isprazni mjehur (taj dio se izlije). Zatim, počevši od 9 sati ujutro, tačno svakih 3 sata sakuplja se 8 porcija urina u zasebnim bankama (do sljedećeg dana u 18 sati). Svi dijelovi se dostavljaju u laboratoriju. Zajedno s urinom, daju se i informacije o količini tekućine dnevno. Pogledajte također: prikupljanje urina za Zimnicki test

Napredak u studiji

U svakom dijelu određuje se specifična težina urina i količina urina. Odredite dnevnu diurezu. Uporedite količinu sve izlučene urina s količinom pijane tekućine i saznajte koliki je udio izlučenog urina u urinu. Zbrajajući količinu urina u prve četiri banke i u posljednje četiri banke poznate su vrijednosti dnevnog i noćnog izlučivanja urina.

Specifična težina svakog dijela određuje raspon fluktuacija specifične gravitacije urina i najveću specifičnu težinu u jednom od porcija urina. Upoređujući količinu urina u pojedinim obrocima, odredite raspon varijacije u količini urina u pojedinim obrocima.

Za šta se radi studija?

Tehnika sakupljanja urina u Zimnickom bit će opisana nešto kasnije. Prvo, vrijedno je spomenuti suštinu studije. Dijagnoza se propisuje pacijentima za koje se sumnja da su oštećeni bubrežni rad i izlučni sistem. Takođe, analiza se može preporučiti budućim majkama prilikom registracije na trudnoću.

Dijagnoza vam omogućava da identificirate tvari koje se izlučuju u ljudskom tijelu tokom mokrenja. Uz to se određuje gustoća tekućine i njena ukupna količina. Važnu ulogu igra boja i prisustvo sedimenata.

Prvi korak: priprema tela

Algoritam za prikupljanje urina prema Zimnickom uključuje preliminarnu pripremu tijela i poštivanje određenih pravila. Prije prikupljanja materijala, treba se suzdržati od pijenja alkohola i masne hrane.

Takođe, prekomerni unos tečnosti i diuretika može narušiti dijagnostički rezultat. Proizvode poput lubenice, dinje i grožđa treba izuzeti iz prehrane najmanje dan prije uzimanja materijala.

Drugi korak: priprema spremnika

Sljedeći odlomak, koji opisuje algoritam za sakupljanje urina prema Zimnickom, uključuje pripremu posebnih sterilnih posuda. Naravno, možete koristiti i vlastite posude za hranu. Međutim, u tom slučaju moraju se temeljito sterilizirati. U suprotnom, rezultat može biti lažan. Zapamtite da će prikupljeni materijal ostati u posudi duže od jednog sata. Broj potrebnih obroka obično je osam.

Ljekari preporučuju kupnju posebnih posuda za prikupljanje testova.Prodaju se u svakom ljekarničkom lancu ili velikom supermarketu i koštaju oko 10-20 rubalja. Dajte prednost kapacitetima od 200 do 500 mililitara. Ako je potrebno, kupite veće naočale. Te su boce već sterilne i ne zahtijevaju dodatnu obradu. Moraju se otvoriti neposredno prije uzimanja materijala.

Treći korak: zakazivanje toaleta

Sljedeći odlomak, o kojem izvještava algoritam za prikupljanje urina Zimnitsky, govori o potrebi sastavljanja popisa vremenskih intervala. Dakle, pacijentu treba 8 puta isprazniti mjehur tokom dana. Najprikladnije vrijeme je 9, 12, 15, 18, 21, 00, 3 i 6 sati. Međutim, možete odabrati raspored koji vam odgovara. Zapamtite da interval između putovanja u toalet ne smije biti manji od najviše tri sata. U suprotnom, udio materijala se može povećati ili smanjiti. To će dovesti do izobličenja rezultata i pogrešne dijagnoze. Cijeli dan treba podijeliti u osam jednakih dijelova. Jednostavnim brojenjem možete saznati da morate urinirati za tri sata.

Četvrti korak: dobra higijena

Tehnika sakupljanja urina po Zimnickom (algoritam) uključuje preliminarno provođenje higijenskih postupaka. Samo u ovom slučaju rezultat će biti tačan. Ako se ovaj predmet zanemari, u materijalu se mogu otkriti strane tvari i bakterije. To će dati loš rezultat studije.

Obavezno operite ruke sapunom prije nego što uzmete urin. Da biste to učinili, bolje je koristiti antibakterijska sredstva za čišćenje. Takođe morate držati toalet genitalija. Muškarci trebaju samo oprati penis. Žene, pored pranja, moraju da ubace pamučni tampon u vaginu. U suprotnom, flora reproduktivnog sustava može se kretati mokraćom u sterilni spremnik. Rezultat analize će se iskriviti i biti nepouzdan.

Peti korak: prikupljanje urina

Nakon higijenskih postupaka, morate početi sakupljati materijal. U pripremljenu posudu sakupite cijelu porciju urina u određene sate. Nakon toga, spremnik mora biti potpisan, na njemu je naznačeno vrijeme.

Neki pacijenti koriste jedan kontejner za prikupljanje. Nakon toga materijal se izlije preko pripremljenih posuda. Vrijedi napomenuti da se to ne može učiniti. Slična tehnika može dovesti do razvoja bakterija i stvaranja sedimenata na čašici za stajanje. Skupite urin direktno u unaprijed pripremljene posude. Zatim čvrsto stegnite spremnik s uključenim poklopcem. Strogo je zabranjeno otvaranje i nadopunjavanje sakupljene tekućine.

Šesti korak: skladištenje materijala i način dostavljanja u laboratoriju

Nakon što se prvi spremnik napuni, mora biti u hladnjaku. Zabranjeno je skladištenje ispitnog materijala na sobnoj temperaturi ili u zamrzivaču. Najoptimalniji stupanj okoliša je u rasponu od 2 do 10. Ako je toplije, mikroorganizmi će se početi razvijati u urinu. U tom slučaju se može postaviti pogrešna dijagnoza bakteriurije.

Materijal se mora dostaviti u laboratoriju sljedećeg jutra, kada će biti izvršen posljednji unos tekućine. U tom je slučaju potrebno osigurati da su svi spremnici čvrsto zatvoreni i potpisani. Ako dođe do gubitka tekućine iz bilo koje čaše, svakako treba obavijestiti laboratorijskog pomoćnika. U suprotnom, rezultat može biti izobličen, jer će se gustoća proučavanog materijala promijeniti.

Suština metodologije

Zimnitsky test omogućava vam određivanje koncentracije tvari otopljenih u urinu, tj. koncentracijska funkcija bubrega.

Bubrezi obavljaju najvažniji posao tokom dana, uzimajući nepotrebne tvari (metaboličke proizvode) iz krvi i odgađajući potrebne komponente.Bubrežna sposobnost osmotske koncentracije i potom razrjeđivanja urina direktno ovisi o neurohumoralnoj regulaciji, efikasnom funkcioniranju nefrona, hemodinamici i reološkim svojstvima krvi, bubrežnom protoku krvi i drugim faktorima. Neuspjeh na bilo kojoj vezi dovodi do disfunkcije bubrega.

Dešifriranje rezultata Zimnickog testa

Stopa uzorka prema Zimnickom

  1. Ukupna zapremina dnevne mokraće je 1500-2000 ml.
  2. Omjer unosa tekućine i količine urina je 65-80%
  3. Količina urina izlučenog tokom dana je 2/3, noću - 1/3
  4. Gustina mokraće u jednoj ili više staklenki iznad 1020 g / l
  5. Gustoća urina manja od 1035 g / l u svim teglama

Mala gustoća urina (hipostenurija)

U slučaju da je gustoća urina u svim staklenkama niža od 1012 g / l, to se stanje naziva hipostenurija. Smanjenje gustoće dnevnog urina može se primijetiti kod sljedećih patologija:

  • Napredne faze bubrežnog zatajenja (u slučaju hronične bubrežne amiloidoze, glomerulonefritisa, pijelonefritisa, hidronefroze)
  • S pogoršanjem pijelonefritisa
  • Sa zatajenjem srca (3-4 stepena)
  • Dijabetes insipidus

Velika gustoća urina (hiperstenurija)

Otkriva se velika gustoća urina ako gustoća urina u jednoj od tegli prelazi 1035 g / l. Ovo se stanje naziva hiperstenurija. Povećanje gustoće urina može se primijetiti kod sljedećih patologija:

  • Dijabetes melitus
  • Smanjena razgradnja crvenih krvnih zrnaca (anemija srpastih ćelija, hemoliza, transfuzija krvi)
  • Toksikoza u trudnoći
  • Akutni glomerulonefritis ili hronični glomerulonefritis

Povećana dnevna količina urina (poliurija) Zapremina urina veća od 1500-2000 litara, ili više od 80% tekućine koja se potroši tokom dana. Povećanje volumena izlučenog urina naziva se poliurija i može ukazivati ​​na sljedeće bolesti:

  • Dijabetes melitus
  • Dijabetes insipidus
  • Zatajenje bubrega

Pripremna faza prije prikupljanja analiza i kome se preporučuje ova studija

Analiza mokraće prema Zimnitskom je prilično uobičajena laboratorijska studija koja je procjenjivala performanse bubrežnih funkcija. U osnovi, takva studija je propisana pacijentima koji moraju testirati funkcionalnu aktivnost ovog vitalnog organa iz medicinskih razloga.


Ova analiza pomaže u procjeni rada bubrega.

Zahvaljujući ovoj posebnoj dijagnostičkoj metodi, pacijenti su u mogućnosti dijagnosticirati većinu patoloških poremećaja u najranijim fazama. I kao rezultat, na vrijeme poduzmite sve mjere kako biste spriječili daljnji razvoj bolesti.

Prije prikupljanja urina u Zimnitskomku, potrebno je pažljivo pripremiti za ovu studiju. Da biste to učinili, prvo morate da se posavjetujete s liječnikom koji može tačno odrediti koji od lijekova koje koristite mora biti isključen, barem jedan dan prije isporuke urina. Općenito se preporučuje pridržavati se sljedećih pravila:

  • ne koristite diuretike i lekove,
  • sledite strogu dijetu koja se koristi za bolesti bubrega,
  • ograničite unos tečnosti.

Osim toga, prije polaganja testova, pacijent mora pažljivo oprati ruke sapunom i genitalijama.

Zimnicki test urina propisan je za sledeće pacijente:

  • kod sumnji na pijelonefritis,
  • za glomerulonefritis,
  • s manifestacijama zatajenja bubrega,
  • sa hipertenzijom
  • u procesu rađanja deteta.

Ono što vam je potrebno za analize i tehnike prikupljanja materijala

Da biste prošli analizu urina, potrebno je nabaviti sljedeće materijale:

  • osam staklenki urina,
  • olovka i papir sa kojim će pacijent zabilježiti količinu tekućine konzumirane tokom analize,
  • sat ili uređaj s njima.

Ako imate sve gore navedene materijale, možete ispravno proći odgovarajuću analizu.

Važno! Sakupljeni urin treba čuvati samo u hladnjaku. Ali čak i pored toga, rok trajanja ne može biti veći od dva dana i ni u kojem slučaju ne smije biti zamrznut.


Prikupljanje urina za analizu prema Zimnickom

Da biste uskladili algoritam za prikupljanje urina, morate izvršiti sljedeće korake:

  • rano ujutro, tačno u 6 sati treba ići u toalet, dok prikupljanje ovog urina nije neophodno
  • početak prikupljanja analiza mora početi u 9. 00, bez obzira da li pacijent ima želju ili ne,
  • onda se u toku dana sakupljanje urina ponovi tačno tri sata kasnije, za to je najbolje osigurati se budilicom da ne biste propustili postavljeno vrijeme,
  • u samo dan pacijent dobije osam staklenki koje se, prije nego što napune posljednju, obavezno čuva u hladnjaku, a potom odnese u laboratoriju.

U postupku prikupljanja urina potrebno je potpisati sve posude s tačnim naznakom intervala vremena za uzimanje analize, a također navesti i ime pacijenta. S obzirom na to da ova vrsta istraživanja zahtijeva ne samo informativne sadržaje, nego i disciplinu, stručnjaci ne preporučuju tijekom dana kad se skuplja urin da biste napustili vlastiti dom ili medicinsku ustanovu. A isto tako da spriječite narušavanje rezultata, nemojte mijenjati režim pijenja i motorike. Ovi faktori će zajedno doprinijeti boljem istraživanju.

Algoritam sakupljanja urina za trudnice i djecu

Tokom trudnoće tijelo buduće majke radikalno se obnavlja i mijenja se hormonska pozadina. Zbog velikog opterećenja mogu se pojaviti problemi s bubrezima koji se uglavnom očituju dijagnozom pijelonefritisom. Da bi se spriječilo ne samo opasnost od bolesti poput pijelonefritisa, već i da bi se izbjegle negativne posljedice prilikom nošenja djeteta, preporučuje se svim trudnicama da urade test urina prema Zimnickom.

Nema posebnih odstupanja od uobičajenog algoritma tokom trudnoće, žene prolaze analizu na potpuno isti način kao i sve druge pacijentice. Jedina nijansa ovog postupka je da trudnicama morate davati urin jednom u tri meseca.


Trudnice općenito uzimaju testove

Što se tiče djece, prije polaganja testa morate svaki put pažljivo oprati genitalije djeteta, a test uzeti samo u čistim staklenkama, najbolje je ako se radi o posebnom spremniku kupljenom u ljekarni. Algoritam zimnitskog za prikupljanje urina za djecu potpuno je isti kao za odrasle. Jedini razlog zbog kojeg roditelji trebaju strogo nadgledati cijelo vrijeme provođenja testa je osigurati da dijete ni u kojem slučaju ne konzumira previše tekućine i ne jede hranu koja uzrokuje žeđ.

Kako je analiza

Čim pacijent uzorak stigne u laboratoriju, specijalisti odmah počinju obavljati odgovarajuće testove. U urinu se prvenstveno utvrđuju takvi pokazatelji kao što su relativna gustoća, zapremina i specifična težina. Ove se studije izvode pojedinačno za svako posluživanje.

Ta se mjerenja provode na sljedeći način. Da bi se utvrdio volumen urina, koristi se graduirani cilindar sa kojim se određuje zapremina u svakom dijelu. Uz to, nakon izračuna volumena, specijalista izračunava dnevnu, noćnu i dnevnu količinu.


Analiza se provodi pojedinačno za svaki dio isporučenog urina.

Za određivanje gustoće koristi se specijalizirani hidrometar-urometar. Nakon provedenih svih potrebnih studija informacije se unose u specijalizirani obrazac ili prenose u ruke pacijenta ili liječnika.

Šta je Zimnicki test

Dijagnostička metoda koja se temelji na istraživanju depuracije (klirensa) tradicionalno se smatra pouzdanijom i pouzdanijom.Koeficijent klirensa ili klirensa definira se kao volumen krvne plazme (ml) koji se u određenoj jedinici vremena može očistiti bubrezima određene tvari. To izravno ovisi o nekoliko čimbenika: starosti pacijenta, koncentracijskoj funkciji bubrega i specifičnoj tvari koja je uključena u proces filtriranja.

Postoje četiri glavne vrste odobrenja:

  1. Filtracijski. Ovo je volumen plazme koji se u jednoj minuti potpuno očisti od apsorpcijskih tvari pomoću glomerularne filtracije. Upravo taj koeficijent pročišćavanja ima kreatinin, pa se najčešće koristi za mjerenje količine filtracije kroz glomerularni filter bubrega.
  2. Izlučivanje. Postupak kada se tvar potpuno izluči filtracijom ili izlučivanjem (tj. Kada tvari ne prođu glomerularnu filtraciju, ali uđu u lumen tubula iz krvi pericanalnih kapilara). Za mjerenje količine plazme koja je prošla kroz bubreg koristi se dioderast - posebna supstanca, budući da je njezin koeficijent pročišćavanja koji ispunjava ciljeve.
  3. Reabsorpcija. Proces u kojem se filtrirane tvari potpuno apsorbuju u bubrežnim tubulima i izlučuju glomerularnom filtracijom. Za mjerenje koriste se tvari sa nultim koeficijentom pročišćavanja (na primjer glukoza ili protein), jer pri velikoj koncentraciji u krvi mogu pomoći u procjeni funkcije reapsorpcije tubula.
  4. Mešovita. Ako je filtrirajuća tvar sposobna djelomične reapsorpcije, poput uree, tada će se očistiti mješavina.
    Koeficijent pročišćavanja neke tvari je razlika između sadržaja te tvari u urinu i plazmi u jednoj minuti. Za izračunavanje koeficijenta (zazor) koristi se sljedeća formula:

  • C = (U x V): P, gdje je C klirens (ml / min), U koncentracija tvari u urinu (mg / ml), V minutna diureza (ml / min), P je koncentracija tvari u plazma (mg / ml).

Najčešće se kreatinin i urea koriste za diferencijalnu dijagnozu bubrežnih patologija i za procjenu funkcionalnosti tubula i glomerula.

Ako koncentracija kreatinina i uree u krvi poraste s postojećom disfunkcijom bubrega, to je karakterističan znak da se zatajenje bubrega počelo razvijati. Međutim, koncentracija kreatinina raste mnogo ranije nego urea i zato je njegova upotreba u dijagnostici najznačajnija.

Glavni cilj analize


Ispitivanje urina prema Zimnickom provodi se kad postoji sumnja na upalni proces u bubrezima. Ova metoda laboratorijskih istraživanja omogućava vam utvrđivanje količine tvari otopljenih u urinu, odnosno procijeniti funkciju koncentracije bubrega.

Normalno, kada premalo tekućine uđe u organizam, urin postaje vrlo zasićen rezidualnim metaboličkim produktima: amonijakom, proteinima itd. Tako tijelo pokušava spasiti tekućinu i održavati vodenu ravnotežu potrebnu za normalno funkcioniranje svih unutarnjih organa. Suprotno tome, ako voda uđe u organizam s viškom, bubrezi će proizvoditi slabo koncentriranu mokraću. Koncentracijska funkcija bubrega direktno ovisi o općoj hemodinamici, cirkulaciji krvi u bubrezima, normalnom funkcioniranju nefrona i nekim drugim faktorima.

Ako pod utjecajem patologije dođe do kršenja jednog od gore opisanih faktora, bubrezi počinju nepravilno funkcionirati, narušava se opći mehanizam metabolizma vode i mijenja se sastav krvi, što može nepovoljno utjecati na funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Zato se pri provođenju analize najveća pažnja posvećuje gustoći urina u različito doba dana i ukupnoj količini urina za vrijeme izdvojenom za ispitivanje.

Indikacije za

Provođenje Zimnitskog testa je preporučljivo u slučaju kada ljekar treba procijeniti specifičnu težinu i volumen dodijeljene tekućine dnevno.Suspenzija hroničnog zatajenja bubrega (CRF), kontrola pogoršanja hroničnog pijelonefritisa ili glomerulonefritisa, dijagnoza hipertenzije ili dijabetesa mogu postati preduvjeti za test. Također, analizu urina prema Zimnickom treba uraditi kada rezultati opće analize nisu informativni. Test je pogodan za pacijente bilo koje životne dobi, djecu i tokom trudnoće.

Priprema za prikupljanje analiza


Na točnost i informativni sadržaj rezultata analize mokraće prema Zimnitskom mogu utjecati neki lijekovi i hrana koja se uzima, stoga, barem dan prije trenutka sakupljanja urina, potrebno je poštivati ​​brojna jednostavna pravila:

  1. Odbiti uzimanje diuretika biljnog ili medicinskog porekla,
  2. Slijedite pacijentovu uobičajenu prehranu i prehranu (ograničenje samo na začinjenu i slanu hranu koja može izazvati žeđ, te hranu koja može obojati mokraću - repa, itd.),
  3. Izbjegavajte prekomjerno pijenje.

Ako se ove preporuke zanemaruju i oslabi tehnika skupljanja, volumen urina može se povećati, a samim tim će se njegova gustina smanjiti. Rezultat takve analize pogrešno će odstupiti od norme.

Algoritam za prikupljanje urina

Prije nego što je prikupio sljedeći dio urina za Zimnicki test, pacijent bi se trebao temeljito oprati kako bi se isključio ulazak patogene mikroflore u laboratorijski materijal. Prosječna količina urina s volumenom od najmanje 70 ml pogodna je za prikupljanje kako bi se najučinkovitije procijenila gustoća svakog uzorka.

Prije prikupljanja biološke tekućine, pacijent mora unaprijed pripremiti osam suhih sterilnih spremnika, po jedan za svako vremensko razdoblje, i na njih napisati svoje ime, kao i navesti vremenski interval prema rasporedu za sakupljanje urina.

Skupljanje mokraće vrši se odmah nakon buđenja prilikom prvog odlaska u toalet, u vremenu od 6:00 do 9:00, urin se ne skuplja. Potom je nakon 9:00 potrebno prikupiti uzorke u količini od osam komada.

Algoritam uzorkovanja je sljedeći:

  • od 09:00 do 12:00 - prva porcija,
  • od 12:00 do 15:00 - druga porcija,
  • od 15:00 do 18:00 - treća porcija,
  • od 18:00 do 21:00 - četvrta porcija,
  • od 21:00 do 24:00 - peti dio,
  • od 24:00 do 03:00 - šesto serviranje,
  • od 03:00 do 06:00 - sedma porcija,
  • od 06:00 do 09:00 - osma serviranje.

Važno je zapamtiti da ako u bilo kojem vremenskom intervalu pacijent doživi nekoliko poriva za mokrenjem, morate prikupiti svu tekućinu, ne možete ništa uliti. Ako je kapacitet za prikupljanje urina u ovom vremenskom razdoblju već pun, potrebno je uzeti dodatnu posudicu za prikupljanje i ne zaboraviti u algoritmu naznačiti vrijeme sakupljanja na njoj.


Ako u bilo kojem intervalu pacijent uopće ne osjeća potrebu za mokrenjem, tada bi trebalo poslati i prazan spremnik u laboratoriju kako bi se ispravno procijenio volumen oslobođene tekućine.

Tokom dana sve testne posude treba držati na hladnom (najbolje u hladnjaku), a sljedećeg jutra materijal treba odnijeti u laboratoriju, u kojem se navode bilješke o količini tekućine koja je korištena tijekom oduzimanja urina.

Zašto nam je potreban uzorak urina u Zimnickom


Zimnitsky test ima za cilj utvrđivanje nivoa otopljenih tvari u mokraći.

Gustoća urina više puta dnevno se mijenja, njegova boja, miris, volumen, učestalost izlučivanja također su podložne promjenama.

Također, analiza prema Zimnitskom može pokazati promjenu gustoće u urinu, što vam omogućava prepoznati razinu koncentracije tvari.

Normalna gustoća urina je 1012-1035 g / l. Ako studija pokazuje rezultat iznad tih vrijednosti, to znači povećani sadržaj organskih tvari, ako su pokazatelji niži, tada ukazuju na smanjenje koncentracije.

Većina sastava urina uključuje mokraćnu kiselinu i urea, kao i soli i druga organska jedinjenja.Ako urin sadrži bjelančevine, glukozu i neke druge tvari koje se zdravo tijelo ne izlučuje, liječnik može prosuditi probleme s bubrezima i drugim organima.

Koje su bolesti propisane za analizu?

Zimnicki test je indiciran za zatajenje bubrega, čiji su prvi simptomi problemi sa izlučivanjem urina. Ovu vrstu analize propisuje ljekar ako sumnjate na razvoj takvih bolesti:

  • hipertenzija
  • šećerni tip dijabetesa
  • pijelonefritis ili hronični glomerulonefritis,
  • upalni proces u bubrezima.

Često se propisuje istraživanje ženama u trudnoći ako pate od vrlo teške toksikoze, gestoze, imaju bubrežnu bolest ili ozbiljno oticanje. Ponekad je potreban test prema Zimnitskom da bi se procijenio krvožilni sustav, rad srčanog mišića.

Suština proučavanja mokraće prema Zimnickom

Bubrezi su višenamjenski organ, o stabilnoj aktivnosti kojeg ovisi normalna aktivnost svih ostalih tjelesnih sistema. Disfunkcija mokraće odnosi se na neravnotežu u radu uparenog organa u obliku zrna. Opća analiza može stvoriti sumnju u ispravnost dijagnoze. Analiza mokraće, prema Zimnickom, objektivna je metoda za procjenu sposobnosti bubrega da izlučuju i koncentrišu urin. "Popularne" dijagnoze na osnovu rezultata ispitivanja su hronično bubrežno zatajenje, dijabetes melitus i nefritis.

Kome je propisana analiza prema Zimnitskoj metodi?

Budući da zaključci istraživača uzoraka sadrže određenu dijagnozu, njegova primjena bit će preporučljiva ako postoji sumnja na glomerulonefritis i pijelonefritis, pojavu bubrežnog zatajenja, dijabetes melitus, hipertenziju. Metoda uključuje utvrđivanje odstupanja od norme i kod odraslih i kod djece. Budućim majkama potreban je postupak - tijekom očekivanja djeteta tijelo im se dodatno opterećuje i bubrezi mogu krenuti.

Kako pravilno preneti urin?

Za razliku od drugih vrsta istraživanja, ovaj test mokraće možete uzeti bez pridržavanja bilo kakvih ograničenja unosa hrane i tečnosti: način ishrane ne treba mijenjati. Pravila prikupljanja podrazumijevaju prisustvo sljedećih materijala kod pacijenta:

  • 8 limenki. Urin se uzima u čistim posudama. U drogerijama se mogu pronaći posebni spremnici u kojima se dnevno skuplja urin.
  • Papir i olovka. Uz njihovu pomoć pacijent fiksira količinu tekućine koju pojede prilikom sakupljanja urina. Sve se mora uzeti u obzir, uključujući juhe, supe itd. Tablica sa zapisima se zatim prenosi u laboratoriju.
  • Uređaj sa satom, na primjer, telefon sa budilicom.

Priprema pacijenta za analizu

Prikupljanje urina za uzorak bit će uspješno ukoliko pacijent bude slijedio mjere koje su preporučili laboratorijski pomoćnici. Među njima: prestanak upotrebe diuretika, izbjegavanje konzumiranja hrane koja izaziva pojačani osjećaj žeđi, pranje ruku i genitalija prije prikupljanja urina. Zbirka se čuva u hladnjaku, predaje se u laboratoriju u roku od 2 sata nakon posljednjeg mokrenja u tegli. Materijal ne smije biti izložen niskim (ispod nule) temperaturama.

Tehnika prikupljanja materijala

Tehnika sakupljanja urina prema Zimnickom uključuje precizno sprovođenje nekoliko radnji:

  • Ujutro, u 6 sati, trebate ići u toalet kao i obično.
  • Nakon 3 sata, u 9.00, bez obzira na želju, prikupljanje urina počinje u teglu za analizu.
  • Proces se ponavlja svaka 3 sata - u 12, 15, 18, 21, 24, 3, 6 sati i bilježi vrijeme spavanja. Za ovo je budilica. Trajanje postupka je 1 dan.
  • 8 limenki uzoraka urina pohranjenih na hladnom mjestu, ubrzo nakon što se napuni posljednja, odvodi se u laboratoriju.

Principi dobijanja urina tokom trudnoće

Posebni stresi tijekom gestacije negativno utječu na funkcioniranje bubrega. Pijelonefritis je bolest koja često pogađa trudnice. Analiza urina Zimnitsky tokom trudnoće pomoći će u sprečavanju bolesti i izbjegavanju njegovih posljedica. Algoritam za prikupljanje urina je općenit - u ovom slučaju nema posebnih normi. Samo treba imati na umu da se uzorkovanje za žene u položaju s bubrežnom disfunkcijom vrši svako tromjesečje.

Algoritam sakupljanja za djecu

Genitalije djeteta moraju se oprati prije prikupljanja analize. Usmjerite urin samo u čiste staklenke. Ako volumen mokraće premašuje kapacitet, potrebno je uzeti dodatne posude. U suprotnom, zahtjevi se podudaraju i sa tehnikom prikupljanja materijala od odrasle osobe. Važan je uvjet prije sprečavanja povećanja unosa tekućine i ne djeci davati hranu koja će izazvati osjećaj žeđi.

Šta pokazuje test mokraće prema Zimnitskom?

Procjena funkcionalnosti mokraćnog organa događa se prema 2 pokazatelja - gustoći urina i njegovom volumenu. Interpretacija rezultata je sljedeća. Norma za zdravu osobu: dnevni kapacitet tečnosti - od jednog i po do 2 litre. Udio tekućine koja se potroši i izbaci iz tijela je od 65 do 80%. Koeficijent gustoće urina je od 1,013 do 1,025, pokazuje koliko dobro bubrezi obavljaju glavnu - metaboličku funkciju. 2/3 dnevne količine urina treba izdvojiti tokom dana, 1/3 noću. Dijelovi odabranog proizvoda trebaju biti približno jednaki u volumenu i gustoći, a upotreba različitih tekućina trebala bi pojačati nagon i volumen pokreta crijeva.

Kod djeteta je norma nešto drugačija - količina urina u svakom spremniku trebala bi biti različita, a gustoća u ovom slučaju varira od 10 bodova. Za trudnice se vrijednosti neće razlikovati od osnovnih prikazanih gore. Važno je zapamtiti da se poštuju preporuke za pripremu postupka, jer u protivnom će se morati ponovo oduzeti analiza - prekomjerno, piće će pokazati pogrešne podatke za 2 glavna proučena pokazatelja.

Odstupanja od norme: pokazatelji i uzroci

Analiza prema Zimnitskom pokazuje 5 glavnih patoloških promjena u urinu, a svaka od njih ukazuje na jednu ili drugu abnormalnost u tijelu: višak volumena izlučene tečnosti (poliurija), smanjeni volumen urina (oligurija), velika gustoća urina (hiperstenurija), niska gustoća (hipostenurija) ), kao i učestalo vežbanje utroba noću (nokturija).

Mala gustina urina

Digitalna karakteristika definicije kršenja vrijednosti je oznaka ispod 1.012 u svih 8 uzoraka materijala. Ova slika ukazuje na slab proces reverzne apsorpcije primarnog urina putem bubrega. To signalizira mogućnost takvih bolesti:

  • upalni procesi (na primjer, pijelonefritis) u akutnom stadiju,
  • ozbiljno zatajenje srca,
  • hronično zatajenje bubrega,
  • dijabetes insipidus (bolest je rijetka)
  • negativni efekti na upareni organ teških metala,
  • uz produženo ograničenje proteinske i solne hrane.

Velika gustina urina

S povećanom gustoćom urina u svakoj od limenki, pokazatelj će premašiti 1.025 i znači da proces obrnute apsorpcije značajno premašuje filtraciju urina u glomerulima.Ova je slika tipična za toksikozu tokom trudnoće, dijabetes melitus, različite oblike glomerulonefritisa. Transfuzija krvi, kao i nasljedna hemoglobinopatija, koji uzrokuju ubrzani raspad crvenih krvnih zrnaca, mogu također pokrenuti razvoj disfunkcije.

Smanjena dnevna količina urina

Zimnitsky test pokazuje specifičnu težinu oslobođene tečnosti s patologijom manjom od 65% apsorbirane dnevno ili manjom od 1,5 l. Fiziološki uzroci - oslabljena funkcija filtracije uparenih zrnastog organa. Primjećuju se sa zatajenjem srca ili bubrega, trovanjem nejestivim gljivicama, niskim krvnim tlakom. Također može biti posljedica ograničavanja unosa tekućine ili pojačanog znojenja.

Priprema pacijenta

Preduvjet za ispravno provođenje testa, koji omogućava procjenu stanja koncentracijske sposobnosti bubrega, je isključenje prekomjerne potrošnje vode. Potrebno je upozoriti pacijenta da je poželjno da količina tekućine uzete na dan sakupljanja urina ne prelazi 1 - 1,5 litara. Inače, pacijent ostaje u normalnim uvjetima, uzima običnu hranu, ali uzima u obzir količinu tekućine popila dnevno.

Unaprijed pripremite 8 čistih, suvih tegli za prikupljanje urina. Svaka banka je potpisana, navodeći ime i inicijale pacijenta, odeljenje, datum i vreme uzimanja urina.

  • 1. banka - od 6 do 9 sati,
  • 2. - od 9 do 12 sati,
  • 3. - od 12 do 15 sati,
  • 4. - od 15 do 18 sati,
  • 5. - od 18 do 21 sat,
  • 6. - od 21 do 24 sata,
  • 7. - od 24 do 3 sata,
  • 8. - od 3 do 6 sati.

Pacijenta mora upozoriti da ne zbuni limenke tijekom mokrenja i ne ostavlja prazne konzerve - potrebno je sakupljati urin za svaki u vremenskom periodu koji je na njemu.

Dnevno se skuplja 8 porcija urina. U 18 sati pacijent isprazni mjehur (taj dio se izlije). Zatim, počevši od 9 sati ujutro, tačno svakih 3 sata sakuplja se 8 porcija urina u zasebnim bankama (do sljedećeg dana u 18 sati). Svi dijelovi se dostavljaju u laboratoriju. Zajedno s urinom, daju se i informacije o količini tekućine dnevno. Pogledajte također: prikupljanje urina za Zimnicki test

Napredak u studiji

U svakom dijelu određuje se specifična težina urina i količina urina. Odredite dnevnu diurezu. Uporedite količinu sve izlučene urina s količinom pijane tekućine i saznajte koliki je udio izlučenog urina u urinu. Zbrajajući količinu urina u prve četiri banke i u posljednje četiri banke poznate su vrijednosti dnevnog i noćnog izlučivanja urina.

Specifična težina svakog dijela određuje raspon fluktuacija specifične gravitacije urina i najveću specifičnu težinu u jednom od porcija urina. Upoređujući količinu urina u pojedinim obrocima, odredite raspon varijacije u količini urina u pojedinim obrocima.

Za šta se radi studija?

Tehnika sakupljanja urina u Zimnickom bit će opisana nešto kasnije. Prvo, vrijedno je spomenuti suštinu studije. Dijagnoza se propisuje pacijentima za koje se sumnja da su oštećeni bubrežni rad i izlučni sistem. Takođe, analiza se može preporučiti budućim majkama prilikom registracije na trudnoću.

Dijagnoza vam omogućava da identificirate tvari koje se izlučuju u ljudskom tijelu tokom mokrenja. Uz to se određuje gustoća tekućine i njena ukupna količina. Važnu ulogu igra boja i prisustvo sedimenata.

Algoritam za prikupljanje urina za Zimnitsky

Ako se takva studija preporučuje za vas, onda svakako trebate provjeriti s liječnikom sve nijanse. Inače se nećete moći pravilno pripremiti, a tehnika skupljanja urina u Zimnickom bit će prekršena.

Algoritam uključuje pripremu za dijagnozu. Nakon što se pridržavaju određenih uvjeta, potrebno je odabrati pravo posuđe, prikupiti otpuštenu tekućinu i pohraniti je na pravu temperaturu. Potrebno je dostaviti analizu u laboratoriju u vrijeme strogo dogovoreno sa stručnjakom. Kako se skuplja urin u Zimnickom? Algoritam postupaka bit će vam dodatno predstavljen.

Prvi korak: priprema tela

Algoritam za prikupljanje urina prema Zimnickom uključuje preliminarnu pripremu tijela i poštivanje određenih pravila. Prije prikupljanja materijala, treba se suzdržati od pijenja alkohola i masne hrane.

Takođe, prekomerni unos tečnosti i diuretika može narušiti dijagnostički rezultat. Proizvode poput lubenice, dinje i grožđa treba izuzeti iz prehrane najmanje dan prije uzimanja materijala.

Drugi korak: priprema spremnika

Sljedeći odlomak, koji opisuje algoritam za sakupljanje urina prema Zimnickom, uključuje pripremu posebnih sterilnih posuda.Naravno, možete koristiti i vlastite posude za hranu. Međutim, u tom slučaju moraju se temeljito sterilizirati. U suprotnom, rezultat može biti lažan. Zapamtite da će prikupljeni materijal ostati u posudi duže od jednog sata. Broj potrebnih obroka obično je osam.

Ljekari preporučuju kupnju posebnih posuda za prikupljanje testova. Prodaju se u svakom ljekarničkom lancu ili velikom supermarketu i koštaju oko 10-20 rubalja. Dajte prednost kapacitetima od 200 do 500 mililitara. Ako je potrebno, kupite veće naočale. Te su boce već sterilne i ne zahtijevaju dodatnu obradu. Moraju se otvoriti neposredno prije uzimanja materijala.

Treći korak: zakazivanje toaleta

Sljedeći odlomak, o kojem izvještava algoritam za prikupljanje urina Zimnitsky, govori o potrebi sastavljanja popisa vremenskih intervala. Dakle, pacijentu treba 8 puta isprazniti mjehur tokom dana. Najprikladnije vrijeme je 9, 12, 15, 18, 21, 00, 3 i 6 sati. Međutim, možete odabrati raspored koji vam odgovara. Zapamtite da interval između putovanja u toalet ne smije biti manji od najviše tri sata. U suprotnom, udio materijala se može povećati ili smanjiti. To će dovesti do izobličenja rezultata i pogrešne dijagnoze. Cijeli dan treba podijeliti u osam jednakih dijelova. Jednostavnim brojenjem možete saznati da morate urinirati za tri sata.

Četvrti korak: dobra higijena

Tehnika sakupljanja urina po Zimnickom (algoritam) uključuje preliminarno provođenje higijenskih postupaka. Samo u ovom slučaju rezultat će biti tačan. Ako se ovaj predmet zanemari, u materijalu se mogu otkriti strane tvari i bakterije. To će dati loš rezultat studije.

Obavezno operite ruke sapunom prije nego što uzmete urin. Da biste to učinili, bolje je koristiti antibakterijska sredstva za čišćenje. Takođe morate držati toalet genitalija. Muškarci trebaju samo oprati penis. Žene, pored pranja, moraju da ubace pamučni tampon u vaginu. U suprotnom, flora reproduktivnog sustava može se kretati mokraćom u sterilni spremnik. Rezultat analize će se iskriviti i biti nepouzdan.

Peti korak: prikupljanje urina

Nakon higijenskih postupaka, morate početi sakupljati materijal. U pripremljenu posudu sakupite cijelu porciju urina u određene sate. Nakon toga, spremnik mora biti potpisan, na njemu je naznačeno vrijeme.

Neki pacijenti koriste jedan kontejner za prikupljanje. Nakon toga materijal se izlije preko pripremljenih posuda. Vrijedi napomenuti da se to ne može učiniti. Slična tehnika može dovesti do razvoja bakterija i stvaranja sedimenata na čašici za stajanje. Skupite urin direktno u unaprijed pripremljene posude. Zatim čvrsto stegnite spremnik s uključenim poklopcem. Strogo je zabranjeno otvaranje i nadopunjavanje sakupljene tekućine.

Šesti korak: skladištenje materijala i način dostavljanja u laboratoriju

Nakon što se prvi spremnik napuni, mora biti u hladnjaku. Zabranjeno je skladištenje ispitnog materijala na sobnoj temperaturi ili u zamrzivaču. Najoptimalniji stupanj okoliša je u rasponu od 2 do 10. Ako je toplije, mikroorganizmi će se početi razvijati u urinu. U tom slučaju se može postaviti pogrešna dijagnoza bakteriurije.

Materijal se mora dostaviti u laboratoriju sljedećeg jutra, kada će biti izvršen posljednji unos tekućine. U tom je slučaju potrebno osigurati da su svi spremnici čvrsto zatvoreni i potpisani. Ako dođe do gubitka tekućine iz bilo koje čaše, svakako treba obavijestiti laboratorijskog pomoćnika. U suprotnom, rezultat može biti izobličen, jer će se gustoća proučavanog materijala promijeniti.

Suština metodologije

Zimnitsky test omogućava vam određivanje koncentracije tvari otopljenih u urinu, tj. koncentracijska funkcija bubrega.

Bubrezi obavljaju najvažniji posao tokom dana, uzimajući nepotrebne tvari (metaboličke proizvode) iz krvi i odgađajući potrebne komponente. Bubrežna sposobnost osmotske koncentracije i potom razrjeđivanja urina direktno ovisi o neurohumoralnoj regulaciji, efikasnom funkcioniranju nefrona, hemodinamici i reološkim svojstvima krvi, bubrežnom protoku krvi i drugim faktorima. Neuspjeh na bilo kojoj vezi dovodi do disfunkcije bubrega.

Zimnitsky analiza urina - kako prikupiti?

Skupljanje urina za ovu studiju vrši se u određene sate dana. Ne postoje ograničenja unosa hrane i režima pijenja.

Da biste se pripremili za analizu, trebate:

  • 8 čistih staklenki zapremine oko 200-500 ml. Svaki se staklenke u skladu s tim označe za razdoblje od tri sata: ime i inicijale pacijenta, broj uzorka (od 1 do 8) i vremenski period,
  • sat sa funkcijom alarma (da ne zaboravite na vrijeme kada morate mokreti),
  • list papira za bilježenje tečnosti potrošene tokom dana u kojem se skuplja urin (uključujući količinu tekućine koja se isporučuje prvim obrokom, mlijekom itd.),

U roku od 8 sati od tri sata, urin se mora sakupljati u zasebne staklenke. I.e. svaka tegla trebala bi sadržavati urin koji se izlučuje u određenom vremenskom periodu od tri sata.

  • U intervalu između 6.00 i 7.00 ujutro trebali biste urinirati u toaletu, tj. nema potrebe za skupljanjem noćnog urina.
  • Zatim, u redovnim razmacima od 3 sata, trebali biste urinirati u teglicama (novi tegli za svako mokrenje). Nakupljanje mokraće započinje nakon noćnog mokrenja, prije 9,00 ujutro (prva tegla), završava se prije 6,00 ujutro narednog dana (zadnji, osmi staklenku).
  • Nije neophodno odlaziti u toalet na budilicu (tačno u 9, 12 ujutro itd.) I izdržati 3 sata. Važno je da se sva mokraća izlučena u periodu od tri sata stavi u odgovarajuću teglu.
  • Pažljivo napišite na komad papira svu tekućinu potrošenu tokom ovih dana i njegovu količinu.
  • Svaka tegla odmah nakon mokrenja postavlja se u frižider za odlaganje.
  • Ako ne postoji potreba za mokrenjem u zakazano vrijeme, staklenka se ostavlja prazna. A kod poliurije, kad se staklenka napuni prije kraja razdoblja od 3 sata, pacijent urinira u dodatnoj teglici i ne izliva urin u toalet.
  • Ujutro nakon zadnjeg mokrenja, sve tegle (uključujući i dodatne), zajedno sa listom pijane tekućine, treba da se odvedu u laboratoriju u roku od 2 sata.

9:00 h12-0015-0018-0021-0024-003-006-00 a.m.

Dešifriranje rezultata Zimnickog testa

O analizi

Da biste ga pravilno proveli, morate se u potpunosti pridržavati svih preporuka liječnika u vezi sa prikupljanjem biomaterijala, označavanjem posuda, uvjetima skladištenja i vremenom otpreme u laboratoriju. Rezultate je često teško protumačiti, pa to može učiniti samo specijalista. Zimnicki test je pristupačan način provođenja laboratorijskog testa, čija je svrha identificirati upalu u bubrezima i organima mokraćnog sustava. Takva analiza može odražavati funkcioniranje bubrega i pokazati kršenje njihovog rada.

U ovom ćemo članku razmotriti algoritam za prikupljanje urina prema Zimnickom.

Kako se pripremiti za prikupljanje analiza?

Na sadržaj informacija i tačnost rezultata Zimnitske analize mogu utjecati određeni lijekovi koje pacijent koristi, kao i hrana. Zato je najmanje dan prije trenutka uzimanja urina potrebno slijediti nekoliko jednostavnih preporuka:

  • odbijanje upotrebe diuretskih lijekova i ljekovitog i biljnog porijekla,
  • pridržavanje pacijentovog uobičajenog režima ishrane i unosa hrane (u isto vrijeme, trebali biste se ograničiti jesti slanu, začinjenu hranu koja može izazvati žeđ, kao i hranu koja može utjecati na boju mokraće, poput repe itd.),
  • ograničite prekomerno pijenje.

Algoritam za prikupljanje urina u Zimnickom je jednostavan.

Preporuke

Treba imati na umu da ako pacijent u određenom vremenskom intervalu ima nekoliko poriva za mokrenjem, morate sakupiti tekućinu u potpunosti, ništa se ne može izliti. Ako je spremnik za prikupljanje biomaterijala u određenom vremenskom razdoblju već pun, potrebno je uzeti dodatni spremnik i obavezno navesti vrijeme na njemu u skladu s algoritmom za prikupljanje. Ako pacijent u bilo kojem intervalu ne osjeća nagon, praznu teglu također treba poslati na laboratorijsko ispitivanje tako da se volumen tekućine pravilno procijeni.

Tokom dana svi spremnici s urinom trebali bi se držati na hladnom (najbolje mjesto je hladnjak), a sljedećeg dana ujutro materijal treba donijeti u laboratoriju, dodajući bilješke o količini tekućine koju je pacijent uzeo tokom sakupljanja.

Ako prekršite algoritam za prikupljanje urina prema Zimnickom, onda će njegova tehnika biti pogrešna, što će dovesti do povećanja količine biomaterijala. To pomaže u smanjenju njegove gustoće. Zbog toga stručnjaci mogu dobiti pogrešan rezultat i izvući pogrešne zaključke.

Kako sakupljati biomaterijal?

Da bi uzeli urin za Zimnicki test, specijalisti moraju da koriste posebnu opremu. Da biste sproveli studiju, trebat će vam:

  • osam čistih kontejnera
  • sati sa alarmom, jer se prikupljanje urina vrši u određeno vrijeme,
  • bilježnica za bilješke o tekućini uzeta tokom dana, uključujući volumen koji dolazi s prvim jelima (supe, borsch), mlijeko itd.

Algoritam za prikupljanje urina prema Zimnickom kod odraslih je sljedeći:

  1. Ispraznite mjehur u šest sati ujutro.
  2. Tokom dana, svaka tri sata, potrebno je prazniti u kontejnere, odnosno od devet ujutro prvog dana do šest ujutro drugog.
  3. Držite postepeno napunjene staklenke zatvorene na hladnom.
  4. Sledećeg jutra, spremnici sa prikupljenim biomaterijalom moraju biti dostavljeni u laboratoriju, zajedno sa beleškama u sveškoj knjižici.

Trebalo bi se strogo pridržavati algoritma skupljanja urina za Zimnitskog.

Značajke Zimnitskog testa

Pouzdanija je i pouzdanija dijagnostička metoda kojom se proučava zračenje (ili depuracija). Prizemni klirens je koeficijent pročišćavanja, definiran kao volumen krvne plazme koji se pomoću određene tvari može očistiti bubrezima. Njega uzrokuju faktori kao što su starost pacijenta, određena tvar koja sudjeluje u procesu filtracije i koncentracijska funkcija bubrega. Algoritam sakupljanja urina u Zimnickom je zanimljiv za mnoge.

Razlikuju se sledeće vrste carinjenja.

  • Filtracija - količina plazme koja se u potpunosti odstranjuje u roku jedne minute glomerularnom filtracijom iz ne apsorbirajuće tvari. Kreatinin ima isti indikator, pa se najčešće koristi za mjerenje količine filtracije.
  • Izlučivanje je proces u kojem se tvar izlučuje u celosti izlučivanjem ili filtracijom. Za određivanje količine plazme koja je prošla kroz bubreg koristi se diodrast - posebna supstanca, čiji koeficijent pročišćavanja odgovara postavljenim ciljevima.
  • Reabsorpcija - takav proces tokom kojeg dolazi do potpune reapsorpcije filtriranih tvari u bubrežnim tubulima, kao i njihovog uklanjanja glomerularnom filtracijom. Za mjerenje ove vrijednosti uzimaju se tvari sa koeficijentom pročišćavanja nula (protein / glukoza), jer za vrijeme visokog nivoa u krvi mogu pomoći u ocjeni rada tubularne reapsorpcijske funkcije. Šta će još pomoći u određivanju algoritma za prikupljanje analize urina prema Zimnickom?
  • Mješovita - sposobnost filtrirane tvari da se djelomično reapsorbira, na primjer, urea. U tom slučaju će se odrediti koeficijent kao razlika između koncentracije određene tvari u plazmi i urinu u jednoj minuti.

Kako bi se provela diferencijalna dijagnoza bubrežnih patologija i procijenio funkcioniranje glomerula i tubula, najčešće se koriste urea i kreatinin. Ako se, uz prisustvo bubrežne disfunkcije, koncentracija potonjeg povećava, to postaje simptom početka bubrežne insuficijencije. Istovremeno, pokazatelji koncentracije kreatinina povećavaju se mnogo ranije nego urea, pa je to najznačajnije od dijagnoze. Pravila za prikupljanje urina prema Zimnitskom i algoritam treba reći lekaru.

Rezultati analize i njihova interpretacija

Činjenica da je koncentraciona funkcija bubrega normalna pokazuje slijedeće rezultate dobivene tokom analize i njihove interpretacije:

  • količina urina prikupljena tokom dana treba biti veća od volumena noćnog urina u omjeru tri do jedan,
  • količina urina dnevno treba uključiti najmanje sedamdeset posto tekućine konzumirane u istom vremenu,
  • koeficijent specifične težine trebao bi varirati u rasponu od 1010 do 1035 l u svim spremnicima sa uzorcima,
  • količina tekućine koja se oslobađa dnevno trebala bi biti najmanje jednu i pol i ne više od dvije tisuće mililitara.

Ako rezultati analize biomaterijala odstupaju od normalnih pokazatelja, postoji razlog za razgovor o oslabljenom funkcioniranju bubrega, utvrđenom bilo kojim upalnim procesom ili patologijama endokrinog sustava.

Ispod normalnog

Na primjer, ako je koeficijent specifične težine ispod određene norme (hipostenurije), potrebno je dijagnosticirati kršenje koncentracijske funkcije, što može biti posljedica nepravilnog skupljanja biomaterijala, upotrebe diuretika (uključujući biljne pripravke s istim učinkom) ili slijedećih patologija:

  • akutni pijelonefritis ili upala karlice,
  • hroničnog zatajenja bubrega, koji se razvio na pozadini pijelonefritisa i drugih bolesti izmetnog sistema, ukoliko se nisu izlečile,
  • dijabetes ili dijabetes insipidus,
  • zastoj srca, koji uzrokuje stagnaciju krvi.

Glavno je da se analiza podudara sa tehnikom sakupljanja urina prema Zimnitskom i algoritmu.

Iznad norme

U slučaju kada specifična težina urina prelazi utvrđene granice norme, to služi kao dokaz sadržaja u laboratorijskom materijalu tvari velike gustoće, na primjer, glukoze ili proteina. Kao rezultat dešifriranja takvog rezultata mogu se utvrditi sljedeće moguće patologije:

  • disfunkcija endokrinog sistema (poseban slučaj - dijabetes melitus),
  • gestoza ili toksikoza kod trudnica,
  • akutni upalni proces.

Pomoću Zimnitskog testa takođe možete proceniti količinu oslobođene tečnosti. Ako je ovaj volumen značajno veći od normalnog (poliurija), to onda može signalizirati bolesti poput dijabetesa, dijabetesa i zatajenja bubrega. Ako je dnevna diureza, naprotiv, smanjena (oligurija), onda to ukazuje na hronično zatajenje bubrega u kasnijim fazama ili zatajenje srca.

U nekim se slučajevima kod dekodiranja može otkriti nokturija, to jest značajno povećanje diureze noću u usporedbi s dnevnom količinom mokrenja. Takvo odstupanje ukazuje na to da postoji razvoj zatajenja srca ili oslabljena funkcija koncentracije bubrega.

Kako skupljati urin


Da biste uzeli urin na analizu prema Zimnitskom, prvo morate pripremiti:

  • Kupite ili primite u bolnici 8 staklenki, do 0,5 l.
  • Potpišite na njih serijski broj, ime, prezime djeteta, vrijeme nakupljanja urina.
  • Prije nego što dijete urinira, genitalije se moraju oprati.
  • Izbjegavajte jesti hranu koja može izazvati pojačanu žeđ.
  • Ne jesti i ne piti hranu prirodnih i umjetnih boja.
  • Ako dijete uzima lijekove ili bilje sa diuretičkim učinkom, tada prije provođenja analize prema Zimnitskom, biljnu medicinu treba napustiti.
  • Na dan kada je planirano uzeti analizu, možete postaviti alarm koji će davati signal svaka 3 sata kako ne biste zaboravili prikupiti urin.
  • Pripremite komad papira kako biste zabilježili količinu tekućine koja se popije u toku dana. Supe, mliječni proizvodi se takođe fiksiraju.

Na dan Zimnitskog testa trebate osigurati da dijete ujutro mokre u WC. Nakon toga, urin se skuplja tijekom dana u prosjeku 1 put u 3 sata, tako da se dobije 8 porcija.

Za pravilno prikupljanje urina za analizu, moraju se poštovati sljedeće preporuke:

  • U svakom vremenskom intervalu dijete treba urinirati u novoj tegli.
  • Ako ni u jednom trenutku nije bilo moguće prikupiti urin na analizu prema Zimnickom, posuda se ostavlja praznom.
  • Kad nema dovoljno kapaciteta za urin, upotrijebite dodatni, ne odlivajte uzorke u toalet.
  • Ako je dijete uriniralo nekoliko puta u 3 sata, sav se urin skuplja u odgovarajuću teglu.
  • Sav prikupljeni urin čuva se u frižideru.

Posljednji dio urina za Zimnickijevu analizu se skuplja sljedećeg jutra. Sve tegle, uključujući i prazne, odvoze se u laboratoriju. Obavezno nanesite letak s podacima o tekućini pijanoj na dan, količini i vremenu upotrebe.


Norme kod djeteta

Rezultati testa urina prema Zimnickom smatraju se normalnim ako odgovaraju sljedećim pokazateljima:

  • Dijete se tečnost normalno izlučuje iz organizma u količini od 60 do 80% konzumirane.
  • Dnevna diureza iznosi od 1,5 do 2 litre. U dojenčadi i djece do 10 godina izračunava se formulom: 600 + 100 * (N-1). Pod N označava se starost. Kod djece starije od 10 godina koristi se pokazatelj blizak odrasloj osobi.
  • Noću dete izluči 1/3 dnevne količine mokraće, a tokom dana 2/3.
  • Postoji obrazac povećanja izlučenog urina ovisno o količini tekućine koju je dijete popilo.
  • Norma pokazatelja gustoće prema analizi Zimnickog je od 1.013 do 1.025. Tokom dana, indikator se mijenja. Razlika između minimuma i maksimuma je najmanje 0,007.
  • Gustina urina u staklenkama nije manja od 1,020.
  • Ne postoje uzorci sa gustoćom iznad 1.035.

Laboratorijski asistent ocjenjuje sve ustvari dobivene rezultate analize i bilježi normalno.

Hypostenuria

Hipostenuriju karakteriše niska gustina urina. Koncentracija ne prelazi 1.023 g / l, fluktuacije nisu detektirane, manje su od 0,007. Postoji mala obrnuta apsorpcija.

Prisutnost hipostenurije u analizi prema Zimnickom ukazuje na:

  • Pilonelonefritis je pretežno bakterijska upala koja pogađa karlice, čašicu i parenhim. Smanjena gustina primjećuje se uglavnom kod hroničnog oblika bolesti.
  • Poremećaji srca - slabljenje protoka krvi i smanjenje pritiska. Dijete često ide na toalet noću, a istraživanje pokazuje smanjenje gustoće i volumena urina.
  • Zatajenje bubrega - tijelo prestaje obavljati svoje funkcije u potpunosti. Djeca imaju žeđ, loše zdravlje, previše izblijedjelog urina, povećanje učestalosti mokrenja.
  • Manjak soli, proteina - kao rezultat toga, proces izlučivanja i apsorpcije urina je poremećen.
  • Dijabetes tipa dijabetesa - karakterizira nedostatak vazopresina, kao rezultat toga se mokraćni ispus iz tijela poremećuje, a gustoća smanjuje. Bolesno dijete neprestano žedno.

Patologije su povezane s oštećenjem bubrežne funkcije.

Hiperstenurija

Hiperstenuriju karakterizira povećana gustoća - barem u jednoj posudi koncentracija je veća od 1.035 g / l. Filtracija urina u djece je sporija od obrnute apsorpcije, a dnevni volumen se smanjuje.

Sličan rezultat analize prema Zimnitskom je uočen na osnovu sljedećih patologija:

  • Glomerulonefritis - smanjena propusnost glomerula, proteina, crvenih krvnih zrnaca nalaze se u urinu, zadržavaju se voda i natrijum.
  • Dijabetes melitus - reverzna apsorpcija je poremećena, povećani udio hemoglobina nalazi se u krvi.
  • Bolesti krvi - s povećanom viskoznošću iz tijela se ispire velika količina tvari koje se talože u urinu.

Pogledajte video: Plastic Pollution: How Humans are Turning the World into Plastic (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar