Venska stopa šećera u krvi

Da bi ljekar mogao dijagnosticirati dijabetes, pacijent mora proći studiju.

Kada prođe jedan od mogućih testova, norma šećera u venskoj krvi može ukazivati ​​na odsustvo patologije.

Ali, šta bi trebalo biti? Da li indikator ovisi o dobi, zdravlju ljudi? To je navedeno u ovom članku.

Dijagnoza dijabetesa

Nakon što je doktor posumnjao da je pacijent imao „slatko“ oboljenje, poslao ga je na dodatnu dijagnozu. Da bi utvrdio koliko glukoze ima u krvi, pacijent mora proći jedno od sljedećih ispitivanja:

Test tolerancije na glukozu vrši se uzimanjem venske krvi. Dva sata prije testa osoba pije vodu zaslađenu šećerom. Rezultati analize veće od 11,1 mmol / l ukazuju na razvoj dijabetesa.

Test glikiranog hemoglobina (HbA1c) se izvodi 3 meseca. Suština analize je utvrđivanje postotka glikiranog hemoglobina u krvi. Između glukoze i glukoze postoji direktna veza: s povećanjem razine šećera, hemoglobin se također povećava. Ako je prosječni rezultat ispod 5,7%, tada je osoba zdrava.

Test glukoze u krvi radi se ujutro na prazan stomak. Da biste to učinili, preporučuje se ništa ne jesti i ne preopteretiti se fizičkom aktivnošću 10 sati prije uzimanja uzorka krvi. Krv se može uzeti iz prsta ili iz vene. Ispitivanje se provodi u laboratoriji. Normalna razina glukoze u odraslog pacijenta varira od 3,9 do 5,5 mmol / L (s uzorkovanjem kapilarne krvi) i do 6,1 mmol / L (s uzorkovanjem venske krvi).

Da bi se tačno dijagnosticirala, jedna analiza nije dovoljna. Takvu studiju je potrebno napraviti nekoliko puta. Ponekad pacijent može zanemariti pravila uzimanja testa, na primjer, jesti slatkiše nekoliko sati prije uzorkovanja krvi, pa će rezultat, prema tome, biti netočan.

U slučaju otkrivanja visoke glukoze (hiperglikemije), liječnik šalje pacijenta da prođe test na razinu GAD antitijela i C-peptida kako bi utvrdio vrstu patologije.

Dijabetičari bi trebali svakodnevno nadgledati razinu glukoze. Kod prve vrste bolesti provodi se kontrola prije svakog procesa, poput inzulinske terapije, odnosno 3-4 puta dnevno.

Pacijenti s drugom vrstom dijabetesa provjeravaju pokazatelj najmanje 3 puta dnevno: ujutro, nakon jela sat vremena kasnije, a također i prije spavanja.

Postupak uzorkovanja krvi iz vena

Kad liječnik propisuje test venske krvi za sadržaj šećera, laboratorijski tehničar provodi istraživanje koristeći analizator. Pored toga, ovom uređaju je potrebna veća venska krv od kapilarne krvi.

Prije prolaska testa, pacijent bi se trebao suzdržati od jela (10 sati), pa se istraživanje provodi na prazan stomak. Takođe bi trebalo da napustite velike fizičke napore i stres. Ako se ovi uslovi zanemaruju, rezultati analize mogu se iskriviti.

Prije uzimanja uzorka krvi, pacijentu se ruka steže štapom iznad lakta i govori se da steže i stisne šaku. Nakon što medicinska sestra vidi venu na naboru, ubacuje iglu špriceva. Zatim opušta štapić i uvlači pravu količinu venske krvi u špric. Zatim se na područje ubrizgavanja nanosi pamučna vuna sa alkoholom i traži da pacijent savije ruku kako bi što prije zaustavio vensku krv.

Nakon ovog postupka, specijalista ispituje vensku krv radi nakupljanja glukoze u njoj. Normalne vrijednosti razlikuju se od broja krvi uzetih iz prsta. Ako je granična vrijednost tijekom ispitivanja kapilarne krvi 5,5 mmol / L, tada kod venske - 6,1 mmol / L.

Svrha ove analize je utvrditi intermedijarno stanje (predijabetes) ili dijabetes.

Zbog toga se osobama u riziku i starijoj starosnoj kategoriji (40-45 godina) preporučuje da barem dva puta godišnje uzmu test krvi za sadržaj šećera.

Očitavanje venske glukoze u krvi

Povećanje glukoze u krvi događa se iz dva razloga: u slučaju oštećenja gušterače gušterače, kao i u slučaju promjene osjetljivosti perifernih stanica na inzulin.

Čimbenici poput pušenja, alkohola, stresa i nezdrave prehrane utječu na povećanje razine šećera.

Kada primite rezultate testa venske krvi kod odrasle osobe, možete izvesti sljedeće zaključke:

  • od 3,5 do 6,1 mmol / l - normalan raspon vrijednosti kod zdrave osobe,
  • od 6,1 do 7 mmol / l - promjena tolerancije na glukozu (na prazan stomak),
  • od 7,8 do 11,1 mmol / l - promjena tolerancije na glukozu (nakon jela),
  • više od 11,1 mmol / l - prisutnost dijabetes melitusa.

Ne postoje razlike između pokazatelja za žene i muškarce. Razlika u normalnim vrijednostima utječe samo faktor starosti. I tako, norme za različite starosne kategorije su:

  • od 0 do 1 godine (novorođenčad) - 3,3-5,6 mmol / l,
  • od 1 do 14 godina - 2,8-5,6 mmol / l,
  • od 14 do 59 godina - 3,5-6,1 mmol / l,
  • 60 ili više - 4,6-6,4 mmol / L

Uz to, norma šećera tijekom uzimanja venske krvi u trudnica može biti malo precijenjena - od 3,3 do 6,6 mmol / L. Zbog činjenice da su tkiva buduće majke osjetljivija na inzulin. Gestacijski dijabetes ponekad se razvija u periodu od 24 do 28 nedelja. U većini slučajeva on prolazi nakon porođaja, ali ponekad prelazi i u drugi oblik dijabetesa.

Simptomi visoke glukoze

Brojni simptomi mogu ukazivati ​​na hiperglikemiju. Osoba treba biti pažljiva na signale svog tijela jer sljedeći znakovi mogu ukazivati ​​na prisutnost dijabetes melitusa:

Konstantna žeđ, suha usta i učestalo mokrenje. Kada nivo šećera raste, opterećenje na bubrezima povećava se. Počinju aktivnije funkcionirati i oduzimati tekućinu koja nedostaje iz tkiva tijela. Kao rezultat toga, osoba želi piti, a zatim se opustiti.

Vrtoglavica i pospanost. Budući da je glukoza izvor energije, kad je nema, ćelije počinju „gladovati“. Stoga se i kod malih opterećenja pacijent osjeća umorno.

Takođe, mozgu je potrebna glukoza, a njegov nedostatak uzrokuje vrtoglavicu. Uz to, kao posljedica raspada masti, nastaju ketonska tijela - toksini koji štetno utječu na funkcioniranje mozga.

  1. Oticanje udova. Dijabetes melitus često prati porast krvnog pritiska. Ta dva faktora negativno utječu na rad bubrega, kao rezultat toga, tečnost se ne izlučuje u potpunosti iz tijela i postepeno se nakuplja.
  2. Trnce ili ukočenost nogu i ruku. S napredovanjem dijabetesa dolazi do oštećenja živčanih završetaka. Zbog toga, osoba, posebno kod naglih promjena temperature, može osjetiti ove neugodne simptome.
  3. Oštećenje vida kod dijabetesa. Ovaj simptom je izuzetno rijedak. Ali u slučaju otkrivanja nejasne slike, tamnih mrlja i ostalih nedostataka, morate uskoro posjetiti ljekara. Ovo se stanje brzo može razviti u retinopatiju - oštećenje žila mrežnice.
  4. Dugo zaceljivanje rana. Uz dijabetes, moguća je pojava različitih osipa na koži. Prilikom češljanja pogođenih područja pacijent može napraviti infekciju. Bakterije, množeći se u takvim ranama, ostavljaju iza sebe toksične otpadne proizvode koji ometaju brzo zarastanje.
  5. Drugi znakovi su gubitak kilograma s dobrim apetitom, uznemireni gastrointestinalni trakt.

Ako pacijent ima gore navedene simptome, trebao bi posjetiti liječnika koji može dijagnosticirati bolest.

Patologije sa hipo- i hiperglikemijom

Kada se ispituje venska krv, povećanje glukoze nije uvek povezano sa „slatkom“ bolešću prvog ili drugog tipa. Na povećanje ili smanjenje udjela šećera utječe veliki broj faktora predstavljenih u tablici.

RazlogPovećanje šećeraSmanjenje šećera
Pankreas oslabljen· Hronični ili akutni oblik pankreatitisa.

Pankreatitis sa naslednim bolestima (cistična fibroza, hemokromatoza).

Insulinoma, hiperplazija, arsenom, adenom i druge bolesti.
Endokrini poremećajiItsenko-Cushingov sindrom, feokromocitom, akromegalija, tirotoksikoza i drugi.Adrenogenitalni sindrom, hipotireoza, hipopituitarizam, Addisonova bolest.
Uzimanje različitih lijekovaUpotreba glukokortikoida, estrogena, tiazida, kofeina.Upotreba amfetamina, anaboličkih steroida, propranolola.
Hipo i hiperglikemijaHiperglikemija uzrokovana fiziološkim procesima (prenapona, stres, pušenje).· Reaktivna hipoglikemija koja je posledica autonomnih poremećaja, gastroenterostomije, postgastroektomije.

· Predoziranje inzulina ili hipoglikemijskih sredstava.

Groznica.

Patologije koje se razvijaju u jetri i bubrezimaHronična patologija, zatajenje jetre i bubrega.Patologija jetre (prisutnost hepatitisa, hemokromatoze, ciroze).
Druge patologijeMoždani udar ili infarkt miokarda.• intoksikacija tijela, na primjer, alkohol, hloroform, arsen, antihistaminici.

• Nepravilna ishrana (gladovanje, malapsorpcija).

• Karcinom (formacije u stomaku ili nadbubrežnoj žlezdi, fibrosarkom).

• Fermentopatija - promjene u toleranciji na glukozu.

Dosta je patologija koje uzrokuju abnormalnosti šećera u krvi. Stoga, ako se pojave sumnjivi simptomi, morate hitno otići liječniku, koji će vas uputiti na krvni test i postaviti ispravnu dijagnozu. Video u ovom članku dotakao se testiranja šećera u krvi.

Pogledajte video: Blato za prevod kliknuti na CC (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar