Krvni test za šećer: pravila isporuke, norme, dekodiranje

Test šećera u krvi uobičajen je naziv domaćinstva koji se koristi da označi laboratorijsko utvrđivanje koncentracije glukoze u krvi.

Krvni test za šećer omogućava vam dobijanje ideja o najvažnijem - metabolizmu ugljikohidrata u tijelu. Ova studija odnosi se na glavne metode dijagnosticiranja dijabetesa. Njegovim redovnim prolaskom, biohemijske promjene svojstvene dijabetes melitusu mogu se otkriti nekoliko godina prije uspostavljanja kliničke dijagnoze.

Test šećera indiciran je prilikom utvrđivanja uzroka pretilosti, oslabljene tolerancije na glukozu. U preventivne svrhe provodi se kod trudnica, kao i tijekom rutinskih ljekarskih pregleda.

Test krvi na šećer uključen je u plan svih preventivnih pregleda djece, omogućujući vam da na vrijeme identificirate dijabetes tipa 1. Godišnje određivanje koncentracije glukoze u krvi preporučuje se svim osobama starijim od 45 godina kako bi se blagovremeno otkrile dijabetese tipa 2.

Priprema za analizu i pravila uzorkovanja krvi

Prije analize možete se posavjetovati s liječnikom koji će vam objasniti kako je šećer naveden u transkriptu analize, kako pravilno donirati krv za dobivanje pouzdanih rezultata, te će odgovoriti na pitanja koja nastaju u vezi s istraživanjem.

Indikacija za utvrđivanje nivoa glukoze u krvi je sumnja na sljedeće patologije:

  • dijabetes tipa 1 ili 2
  • bolest jetre
  • patologija endokrinog sistema - nadbubrežna žlijezda, štitna žlijezda ili hipofiza.

Uz to je pokazan šećerni test za utvrđivanje uzroka pretilosti, oslabljene tolerancije na glukozu. U preventivne svrhe provodi se kod trudnica, kao i tijekom rutinskih ljekarskih pregleda.

Prije ispitivanja, preporučljivo je prestati uzimati lijekove koji mogu utjecati na glukozu u krvi, no prvo biste trebali provjeriti sa svojim liječnikom da li za to postoji potreba. Prije davanja krvi, mora se izbjeći fizički i mentalni stres.

Da bi se utvrdila razina glukoze, uzorkovanje krvi vrši se ujutro na prazan stomak (8-12 sati nakon posljednjeg obroka). Prije davanja krvi možete popiti vodu. Obično se uzorkovanje krvi vrši prije 11:00. Da li je moguće uzimati testove u neko drugo vrijeme, trebalo bi to razjasniti u određenoj laboratoriji. Krv za analizu obično se uzima iz prsta (krv iz kapilara), ali krv se može izvući i iz vene, u nekim slučajevima se preferira ova metoda.

Stalno povećanje šećera u krvi trudnica može ukazivati ​​na gestacijski dijabetes ili trudnoću.

Ako rezultati analize pokazuju porast glukoze, za dijagnosticiranje predijabetesa i dijabetesa koristi se dodatni test tolerancije na glukozu ili test tolerancije na glukozu.

Test tolerancije na glukozu

Studija se sastoji u utvrđivanju nivoa šećera u krvi prije i nakon punjenja glukozom. Test može biti oralni ili intravenski. Nakon uzimanja krvi na prazan stomak, pacijent uzima oralno ili se otopina glukoze ubrizga intravenski. Dalje, izmjerite nivo glukoze u krvi svakih pola sata, tokom dva sata.

Tri dana prije testa tolerancije na glukozu pacijent bi trebao slijediti dijetu s uobičajenim sadržajem ugljikohidrata, kao i pridržavati se normalnih tjelesnih aktivnosti i pridržavati se odgovarajućeg režima pijenja. Dan prije uzorkovanja krvi, ne možete piti alkoholna pića, ne biste trebali provoditi medicinske postupke. Na dan studije morate prestati pušiti i uzimati sljedeće lijekove: glukokortikoidi, kontraceptivni lijekovi, adrenalin, kofein, psihotropni lijekovi i antidepresivi, tiazidni diuretici.

Indikacije za test tolerancije na glukozu su:

Test je indiciran kod dugotrajne upotrebe glukokortikosteroida, estrogenih preparata, diuretika, kao i s porodičnom predispozicijom za poremećen metabolizam ugljikohidrata.

Test je kontraindiciran u prisustvu ozbiljnih bolesti, nakon podvrgnutih hirurškim intervencijama, porođaja, bolesti probavnog trakta s malabsorpcijom, kao i tokom menstrualnog krvarenja.

Prilikom provođenja testa tolerancije na glukozu koncentracija glukoze u krvi dva sata nakon punjenja glukozom ne smije prelaziti 7,8 mmol / L.

Uz endokrine bolesti, hipokalemiju, oslabljenu funkciju jetre, rezultati ispitivanja mogu biti lažno pozitivni.

Nakon primitka rezultata koji prelazi granice normalnih vrijednosti glukoze u krvi, propisuje se opća analiza mokraće, određivanje sadržaja glikoziliranog hemoglobina u krvi (obično napisano latiničnim slovima - HbA1C), C-peptida i druga dodatna ispitivanja.

Stopa šećera u krvi

Stopa glukoze u krvi jednaka je za žene i muškarce. Normalne vrijednosti pokazatelja ovisno o dobi prikazane su u tablici. Imajte na umu da se u različitim laboratorijima referentne vrijednosti i jedinice mjerenja mogu razlikovati ovisno o dijagnostičkim metodama koje se koriste.

Standardi za vensku glukozu u krvi

Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar