Oštećenje srca kod dijabetes melitusa Tekst znanstvenog članka sa specijalnosti - Medicina i zdravstvena zaštita

OrganizacijaHbA 1s,%Glikemija na testu, mmol / l (mg / dl)Postprandialna glikemija, mmol / l (mg / dl)
ADA
IDF-Europe
Aace
3,5 mmol / L (> 135 mg%). Svrha statina u ovoj grupi bolesnika je da smanji ukupni holesterol za 30-40%. S obzirom na visoki rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti s produljenim tijekom dijabetesa tipa 1, smatra se preporučljivim propisati terapiju statinom svim pacijentima dijabetesom tipa 1 starijim od 40 godina. Pacijentima sa šećernom bolešću bilo koje vrste u dobi od 18 do 39 godina propisuju se statini u sledećim slučajevima:
  • nefropatija
  • loša glikemijska kompenzacija,
  • retinopatija
  • arterijska hipertenzija
  • hiperholesterolemija,
  • metabolički sindrom ili porodična anamneza rane vaskularne bolesti.

Krvni pritisak, mmHg

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, proteinurija> 1g / 24 h

≤125/75
Koncentracija glukoze u plazmi, mol / l (mg / dl)

Postprandijalna koncentracija (vrhunac)

Glikemijska kontrola, Hb A1c,%

≤7,5 (135) za dijabetes tipa 2, 7,5–9,0 (135–160) za dijabetes tipa 1

≤6,5
Lipidni profil, mol / l (mg / dl)

Prestanak pušenja

Redovna fizička aktivnost, minuta dnevno

U domaćoj literaturi, kao i u NCCSS, izraz "otvoreni zajednički atrioventrikularni kanal" prihvaćen je za ovu manu kao najviše odražavajući embriološke, anatomske i hirurške aspekte.

Embolija (iz grčkog jezika - invazija, umetanje) je patološki proces kretanja supstrata (embolija) u krvotoku, koji su u normalnim uvjetima odsutni i sposobni su da opstruiraju sudove, izazivajući akutne regionalne poremećaje cirkulacije.

Uzroci srčanih komplikacija i faktori rizika

Dijabetes ima kraći životni vijek zbog stalno visokog nivoa glukoze u krvi. Ovo se stanje naziva hiperglikemija, što ima direktan uticaj na stvaranje aterosklerotskih plakova. Potonji sužavaju ili blokiraju lumen žila što dovodi do ishemije srčanog mišića.

Većina liječnika uvjerena je da prekomjerni šećer izaziva endotelnu disfunkciju - područje nakupljanja lipida. Kao rezultat toga, zidovi posuda postaju propusniji i formiraju se plakovi.

Hiperglikemija takođe doprinosi aktiviranju oksidativnog stresa i stvaranju slobodnih radikala, koji takođe negativno utiču na endotel.

Nakon niza studija utvrđena je veza između vjerojatnosti koronarne srčane bolesti kod dijabetes melitusa i povećanja glikoziranog hemoglobina. Stoga, ako se HbA1c poveća za 1%, tada se rizik od ishemije povećava za 10%.

Dijabetes melitus i kardiovaskularne bolesti postaju međusobno povezani pojmovi ako je pacijent izložen nepovoljnim faktorima:

  1. gojaznost
  2. ako je neko od rođaka dijabetičara imao srčani udar,
  3. često visok krvni pritisak
  4. pušenje
  5. zloupotreba alkohola
  6. prisustvo holesterola i triglicerida u krvi.

Koje srčane bolesti mogu biti komplikacija dijabetesa?

Najčešće se kod hiperglikemije razvija dijabetička kardiomiopatija. Bolest se pojavljuje kada nepravilno djeluje miokard kod pacijenata s oštećenom kompenzacijom dijabetesa.

Često je bolest gotovo asimptomatska. Ali ponekad pacijenta muči jaka bol i aritmički otkucaji srca (tahikardija, bradikardija).

Istovremeno, glavni organ prestaje pumpati krv i funkcionira u intenzivnom režimu, zbog čega se povećavaju njegove dimenzije. Stoga se ovo stanje naziva srce dijabetičara. Patologija u odrasloj dobi može se očitovati lutajućim bolovima, oticanjem, kratkoćom daha i nelagodom u prsima koja se javlja nakon vježbanja.

Koronarna bolest srca sa dijabetesom razvija se 3-5 puta češće nego kod zdravih ljudi. Važno je napomenuti da rizik od koronarne srčane bolesti ne ovisi o težini osnovne bolesti, već o njezinu trajanju.

Ishemija kod dijabetičara često se javlja bez izraženih znakova, što često dovodi do razvoja bezbolnog infarkta srčanog mišića. Štaviše, bolest prolazi u talasima, kada akutni napadi budu zamenjeni hroničnim tokom.

Značajke koronarne srčane bolesti su da se nakon krvarenja u miokardu, na pozadini hronične hiperglikemije, srčani sindrom, zatajenje srca i oštećenja koronarnih arterija počinju naglo razvijati. Klinička slika ishemije kod dijabetičara:

  • kratkoća daha
  • aritmija,
  • kratkoća daha
  • pritiskajući bolove u srcu
  • anksioznost povezana sa strahom od smrti.

Kombinacija ishemije i dijabetesa može dovesti do razvoja infarkta miokarda. Štoviše, ova komplikacija ima neke značajke, kao što su poremećen rad srca, plućni edem, bol u srcu koji zrači na ključnicu, vrat, čeljust ili lopaticu. Ponekad pacijent doživi akutni kompresivni bol u grudima, mučninu i povraćanje.

Nažalost, mnogi pacijenti imaju srčani udar jer čak i ne sumnjaju na prisustvo dijabetesa. U međuvremenu, izloženost hiperglikemiji dovodi do fatalnih komplikacija.

Kod dijabetičara se vjerovatnoća za razvoj angine pektoris udvostručuje. Njegove glavne manifestacije su palpitacije, nelagoda, znojenje i nedostatak daha.

Angina pektoris, koja je nastala na pozadini dijabetesa, ima svoje karakteristike. Dakle, na njegov razvoj ne utječe težina osnovne bolesti, već trajanje srčane lezije. Uz to, kod pacijenata s visokim šećerom, nedovoljno opskrbljenost miokardom iz krvi razvija se mnogo brže nego kod zdravih ljudi.

Kod mnogih dijabetičara simptomi angine pektoris su blagi ili potpuno odsutni. Štaviše, oni često imaju poremećaje u srčanom ritmu, koji se često završava smrću.

Druga posljedica dijabetesa tipa 2 je zatajenje srca, koje poput ostalih srčanih komplikacija koje nastaju uslijed hiperglikemije, ima svoje specifičnosti. Dakle, zatajenje srca sa visokim šećerom često se razvija u ranoj dobi, posebno kod muškaraca. Karakteristični simptomi bolesti uključuju:

  1. oticanje i modrost udova,
  2. uvećanje srca u veličini,
  3. učestalo mokrenje
  4. umor,
  5. porast tjelesne težine, što se objašnjava zadržavanjem tečnosti u tijelu,
  6. vrtoglavica
  7. kratkoća daha
  8. kašalj.

Dijabetička miokardijalna distrofija takođe dovodi do kršenja ritma otkucaja srca. Patologija nastaje zbog kvara u metaboličkim procesima, provociranog nedostatkom inzulina, što otežava prolazak glukoze kroz ćelije miokarda. Kao rezultat toga, oksidovane masne kiseline akumuliraju se u srčanom mišiću.

Tijek distrofije miokarda dovodi do pojave žarišta poremećaja kondukcije, treperavih aritmija, ekstrasystola ili parasistola. Također, mikroangiopatija kod dijabetesa doprinosi porazu malih posuda koje hrane miokard.

Sinusna tahikardija javlja se kod nervnog ili fizičkog preopterećenja. Uostalom, ubrzana rad srca je neophodna da bi se tijelo opskrbilo hranljivim sastojcima i kisikom. Ali ako šećer u krvi stalno raste, onda je srce primorano da radi u pojačanom režimu.

Međutim, kod dijabetičara miokard se ne može brzo smanjiti. Kao rezultat toga, kisik i prehrambene komponente ne ulaze u srce, što često dovodi do srčanog udara i smrti.

S dijabetičkom neuropatijom može se razviti varijabilnost otkucaja srca. Za ovo stanje karaktera aritmija nastaje zbog kolebanja otpora perifernog vaskularnog sistema, koji NS mora kontrolirati.

Druga dijabetička komplikacija je ortostatska hipotenzija. Manifestiraju se padom krvnog pritiska. Znakovi hipertenzije su vrtoglavica, nelagoda i nesvjestica. Također, karakteriše ga slabost nakon buđenja i stalna glavobolja.

Budući da s kroničnim porastom šećera u krvi postoji puno komplikacija, važno je znati kako ojačati srce kod dijabetesa i koji tretman odabrati ako se bolest već razvila.

Lijek lijekovima srčanih bolesti kod dijabetičara

Osnova liječenja je sprečavanje razvoja mogućih posljedica i zaustavljanje napredovanja postojećih komplikacija. Da biste to učinili, važno je normalizirati glikemiju na testu, kontrolirati nivo šećera i spriječiti ga da poraste čak 2 sata nakon jela.

U ove svrhe, sa dijabetesom tipa 2, propisana su sredstva iz grupe biguanida. To su Metformin i Siofor.

Učinak Metformina određen je njegovom sposobnošću da inhibira glukoneogenezu, aktivira glikolizu, što poboljšava izlučivanje piruvata i laktata u mišićnom i masnom tkivu. Također, lijek sprječava razvoj proliferacije glatkih mišića vaskularnih zidova i povoljno djeluje na srce.

Početna doza lijeka je 100 mg dnevno. Međutim, postoji niz kontraindikacija za uzimanje lijeka, posebno oni koji imaju oštećenje jetre trebaju biti oprezni.

Također, kod dijabetesa tipa 2 često se propisuje Siofor, koji je posebno učinkovit kada dijeta i vježbanje ne doprinose gubljenju kilograma. Dnevna doza se bira pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze.

Da bi Siofor bio učinkovit, njegova količina konstantno se izmiče - od 1 do 3 tablete. Ali maksimalna doza lijeka ne smije biti veća od tri grama.

Siofor je kontraindiciran u slučaju dijabetesa tipa 1, inzulina, infarkta miokarda, trudnoće, zatajenja srca i ozbiljnih plućnih bolesti. Takođe, lijek se ne uzima ako jetra, bubrezi i stanje dijabetičke kome loše funkcioniraju. Osim toga, Siofor se ne smije piti ako se liječe djeca ili pacijenti stariji od 65 godina.

Da biste dobili osloboditi od angine pektoris, ishemije, spriječili razvoj infarkta miokarda i drugih srčanih komplikacija koje proizlaze iz dijabetesa, potrebno je uzimati različite grupe lijekova:

  • Antihipertenzivi.
  • ARB - sprečava hipertrofiju miokarda.
  • Beta blokatori - normaliziraju rad srca i normaliziraju krvni pritisak.
  • Diuretici - smanjuju oticanje.
  • Nitrati - zaustaviti srčani udar.
  • ACE inhibitori - imaju opšti efekat jačanja na srce,
  • Antikoagulansi - čine krv manje viskoznom.
  • Glikozidi - indicirani za edeme i atrijsku fibrilaciju.

Sve više, s dijabetesom tipa 2, praćen srčanim problemima, liječnik propisiva Dibicor. Aktivira metaboličke procese u tkivima, pružajući im energiju.

Dibicor povoljno djeluje na jetru, srce i krvne sudove. Osim toga, nakon 14 dana od početka lijeka, dolazi do smanjenja koncentracije šećera u krvi.

Liječenje srčane insuficijencije sastoji se od uzimanja tableta (250-500 mg) 2 str. dnevno. Štaviše, Dibikor se preporučuje piti za 20 minuta. prije jela. Maksimalna količina dnevne doze lijeka je 3000 mg.

Dibicor je kontraindiciran u djetinjstvu tokom trudnoće, dojenja i u slučaju netolerancije na taurin. Uz to, Dibicor se ne može uzimati sa srčanim glikozidima i BKK.

Hirurški tretmani

Mnogi dijabetičari brinu o tome kako da operativnim zahvatom liječe zatajenje srca. Radikalno liječenje provodi se kada jačanje kardiovaskularnog sustava uz pomoć lijekova nije donijelo željene rezultate. Indikacije za hirurške zahvate su:

  1. promjene u kardiogramu,
  2. ako je područje grudi stalno upaljeno,
  3. oticanje
  4. aritmija,
  5. sumnja na srčani udar
  6. progresivna angina pektoris.

Operacija za zatajenje srca uključuje balon vazodilataciju. Uz njegovu pomoć uklanja se sužavanje arterije koja hrani srce. Tijekom postupka, u arteriju se ubacuje kateter, duž kojeg se balon dovodi do problematičnog područja.

Aortokoronarno stentiranje često se vrši kada se mrežica ubaci u arteriju, što sprečava stvaranje holesterola. A pomoću baftinga koronarnih arterija stvaraju se dodatni uvjeti za slobodan protok krvi, što značajno smanjuje rizik od ponovne pojave.

U slučaju dijabetičke kardiodistrofije indicirano je kirurško liječenje implantacijom pejsmejkera. Ovaj uređaj bilježi sve promjene u srcu i trenutno ih ispravlja, što smanjuje vjerojatnost aritmija.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Međutim, prije obavljanja ovih operacija, važno je ne samo normalizirati koncentraciju glukoze, već i nadoknaditi dijabetes. Budući da se čak i manja intervencija (na primjer otvaranje apscesa, uklanjanje nokta), koja se provodi u liječenju zdravih ljudi ambulantno, kod dijabetičara provodi u kirurškoj bolnici.

Štoviše, prije značajne hirurške intervencije, pacijenti s hiperglikemijom prelaze na inzulin. U ovom slučaju je indicirano uvođenje jednostavnog inzulina (3-5 doza). A tokom dana važno je kontrolirati glikozuriju i šećer u krvi.

Budući da su srčane bolesti i dijabetes kompatibilni pojmovi, osobe koje imaju glikemiju trebaju redovno pratiti rad kardiovaskularnog sistema. Jednako je važno kontrolirati i koliko je porastao šećer u krvi, jer kod teške hiperglikemije može doći do srčanog udara, što dovodi do smrti.

U videu u ovom članku nastavlja se tema bolesti srca kod dijabetesa.

IHD i dijabetes

  • 1 Gdje je veza između ishemije i dijabetesa?
  • 2 Etiologija i patogeneza ishemije kod dijabetesa
  • 3 Kako se koronarna bolest srca očituje kod dijabetesa?
  • 4 Metode liječenja patologije
    • 4.1 Terapeutske metode
    • 4.2 Liječenje lijekovima
  • 5 Kako izbjeći razvoj koronarne bolesti srca?

Često se ishemična srčana bolest kod dijabetesa javlja kao popratna komplikacija. Istovremeni tijek ove dvije bolesti ima nepovoljnu prognozu, zahtijeva specifičnu terapiju i primjenu raznih mjera koje nisu lijekovi. Ove se bolesti međusobno kompliciraju, pogotovo kada se primijeti nekontrolirana glikemija. Ponekad dijabetes melitus sprečava pravovremenu dijagnozu koronarne srčane bolesti, koju u ovom slučaju karakterizira atipičan tijek i nema izražene simptome. To često uzrokuje ozbiljne patološke komplikacije ili smrt.

Gdje je veza između ishemije i dijabetesa?

Osobe koje imaju dijabetes, naročito tip 2, imaju značajno veći rizik od razvoja srčane ishemije, ponekad 3-5 puta.

Biohemijske promjene i drugi procesi u tijelu koji uzrokuju odnos dijabetes melitusa i koronarne bolesti srca:

  • smanjenje varijabilnosti ritma,
  • oštećenja malih i srednjih arterija,
  • snažna međuovisnost između C-reaktivnog proteina i glikoziliranog hemoglobina,
  • povećana denervacija srca,
  • disfunkcija sistema koji regulišu kalcijum,
  • spektralne komponente niže snage,
  • polienoične kiseline se ne mogu slobodno kretati,
  • razvoj jake mediokalcinoze,
  • pojava rigidnosti varijabilnosti otkucaja srca.

Vratite se na sadržaj

Etiologija i patogeneza ishemije kod dijabetesa

Koronarna bolest srca je abnormalnost izazvana nedostatkom kisika koji ulazi u arterije u miokard. Patologija nastaje zbog plakova, ateroskleroze, smanjenog arterijskog lumena. Istovremeno, kod šećerne bolesti ne uspijeva proizvodnja inzulina, otkriva se prekomjerna količina glukoze u krvi. To uzrokuje krhkost krvnih žila, smanjenje njihove elastičnosti, pojavu ožiljaka, gladovanje stanica kisikom. Slični procesi dovode do komplikacija - koronarne srčane bolesti.

Hipodinamija doprinosi sužavanju lumena u žilama srca.

Patologije miokarda razvijaju se uglavnom zbog dugog tijeka dijabetesa, a ne zbog njegovog stupnja i težine. Glavni uzroci ishemije kod dijabetes melitusa:

  • pretjerano zgrušavanje krvi,
  • bolest perifernih arterija
  • nedostatak vježbanja, makroangiopatija,
  • otpornost na inzulin, dijabetička nefropatija,
  • nasljedni faktor, arterijska hipertenzija ili hipertenzija,
  • dijabetička dislipidemija,
  • sindrom hiperkoagulacije, loše navike,
  • starost, žensko
  • povećane masne kiseline bez plazme,
  • hiperinsulinemija, prekomjerna težina,
  • mikroalbuminurija, dijabetička retinopatija,
  • hiperglikemija, vaskularne patologije,
  • značajan holesterol, androidna gojaznost,
  • mikroangiopatija, hiperlipidemija,
  • višak homocisteina u plazmi.

Vratite se na sadržaj

Kako se koronarna bolest srca očituje kod dijabetesa?

Tijekom početne faze razvoja, koronarna bolest srca kod dijabetesa možda se dugo neće osjetiti. Ponekad je prvi znak bolesti infarkt miokarda, ali češće patološki simptomi postepeno postaju izraženiji kako napreduje srčana patologija. Glavne manifestacije ishemije kod dijabetes melitusa, ovisno o stadiju bolesti, prikazane su u tablici.

Osnovna bolest liječi se inzulinom.

Dijabetes se ne može u potpunosti izliječiti, stoga je jedna od najvažnijih terapijskih metoda kontrola razine glukoze u krvi. To vam omogućava da zaustavite napredovanje bolesti i spriječite razvoj ozbiljnih komplikacija, uključujući kardiovaskularne. Za liječenje dijabetes melitusa obično se koriste:

  • insulin
  • specifična dijeta
  • hipoglikemijski lekovi.

Jednako je važno za liječenje ishemije normalizirati krvni tlak, za to se koriste razni lijekovi i preventivne metode:

  • svakodnevno praćenje krvnog pritiska pomoću mehaničkog ili električnog monitora krvnog pritiska,
  • antihipertenzivne lijekove
  • lijekovi koji zaustavljaju napredovanje kardiovaskularnih tegoba.

Vratite se na sadržaj

Liječenje lijekovima

Uz ishemiju, dijabetičarima se prepisuju sljedeće grupe lijekova:

  • alfa-1 blokatori,
  • tiazidni diuretici,
  • statini
  • agonisti receptora 1-imidazolina,
  • antikoagulansi
  • blokeri miangiotenzina AII,
  • metabolički agensi
  • ACE inhibitori
  • selektivni beta-1-blokatori.

Aspirin se često propisuje kod ishemijskih manifestacija.

Najpopularniji lijekovi iz ovih grupa:

Vratite se na sadržaj

Kako izbjeći razvoj koronarne bolesti srca?

CHD je ozbiljna i ozbiljna bolest koja bez pravovremenog, adekvatnog liječenja može izazvati razne nenormalne komplikacije, kao i smrt. Ovu bolest je lakše spriječiti nego izliječiti. Ljudi koji imaju dijabetes izloženi su povećanom riziku za nastanak i patološki razvoj ishemije. Posebno bi trebali pažljivo pratiti svoje zdravlje i učiniti sve što je moguće kako bi se spriječilo pojavo ove bolesti.

Da biste izbjegli razvoj ishemije, vodite zdrav način života, napustite loše navike, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću, pratite svoju težinu i sprečavate njen višak. Dijabetičari se moraju pridržavati posebne prehrane i raditi specifične terapijske vježbe, redovno pratiti nivo glukoze i pokazatelje krvnog pritiska.

Dijeta za dijabetes

Dijeta protiv dijabetesa glavno je sredstvo liječenja (kontrole) bolesti, prevencije akutnih i hroničnih komplikacija. Na koju ćete dijetu izabrati, rezultati najviše ovise. Morate odlučiti koju ćete hranu jesti i koju izuzeti, koliko puta dnevno i u koje vrijeme jesti, kao i hoćete li računati i ograničavati kalorije. Doziranje tableta i inzulina prilagođava se odabranoj prehrani.

Ciljevi liječenja dijabetesa tipa 1 i 2 su:

  • održavati šećer u krvi u prihvatljivim granicama,
  • smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, drugih akutnih i hroničnih komplikacija,
  • imaju stabilno blagostanje, otpornost na prehlade i druge infekcije,
  • izgubiti težinu ako je pacijent višak kilograma.

Tjelesna aktivnost, lijekovi i injekcije inzulina igraju važnu ulogu u postizanju gore navedenih ciljeva. Ipak, dijeta na prvom mjestu. Web stranica Diabet-Med.Com djeluje na promociji prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata među pacijentima koji govore ruski jezik sa dijabetesom tipa 1 i 2. Doista pomaže, za razliku od uobičajene prehrane broj 9. Podaci na mjestu temelje se na materijalima poznatog američkog ljekara Richarda Bernsteina, koji sam živi s teškim dijabetesom tipa 1 više od 65 godina. I dalje se, stariji od 80 godina, osjeća dobro, bavi se tjelesnim odgojem, nastavlja rad sa pacijentima i objavljuje članke.

Pogledajte popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica za dijetu sa malo ugljikohidrata. Mogu se štampati, objesiti u frižider, nositi sa sobom.

Ispod je detaljna usporedba prehrane s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes s "uravnoteženom", niskokaloričnom dijetom br. 9. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata omogućava vam održavanje stabilnog normalnog šećera u krvi, kao i u zdravih ljudi - ne viših od 5,5 mmol / l nakon svakog obroka, kao i ujutro na prazan stomak. To štiti dijabetičare od razvoja vaskularnih komplikacija. Glukometar će pokazati da je šećer normalna, nakon 2-3 dana. Kod dijabetesa tipa 1 i 2, doziranje inzulina smanjuje se 2-7 puta. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 mogu u potpunosti odustati od štetnih pilula.

Ne postoji posebna dijeta za dijabetičare. Možete i trebate pojesti malo svega.Možete jesti bilo koju hranu samo ako niste zabrinuti zbog prijetnji dijabetesnih komplikacija. Ako želite živjeti dugo i dobrog zdravlja, morate ograničiti unos ugljikohidrata. Još nema drugog načina da se izbjegnu navale šećera nakon jela.
Možete jesti bilo što, a zatim ugasiti porast šećera tabletama ili inzulinomNi tablete za snižavanje šećera niti injekcije velikih doza inzulina ne pomažu u izbjegavanju povećanja šećera nakon jela, kao ni njegovih skokova. Pacijenti razvijaju dugoročne vaskularne komplikacije dijabetesa. Što je veća doza tableta i inzulina, češće se javlja hipoglikemija - prenizak šećer u krvi. Ovo je akutna, smrtonosna komplikacija.
Dijabetičari mogu konzumirati male količine šećeraStoni šećer, uključujući smeđu, jedna je od namirnica zabranjenih u dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata. Zabranjene su i sve vrste hrane koja ga sadrže. Čak i nekoliko grama šećera značajno povećava nivo glukoze u krvi pacijenata s dijabetesom. Provjerite glukometrom i uvjerite se sami.
Hljeb, krompir, žitarice, tjestenina - pogodni i čak potrebni proizvodiHljeb, krompir, žitarice, tjestenina i bilo koji drugi proizvodi brzo se preopterećuju ugljikohidratima i značajno povećavaju razinu glukoze u krvi. Držite se dalje od svih namirnica koje su na listi zabranjenih dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 1 i 2.
Složeni ugljikohidrati su zdravi, a jednostavni ugljikohidrati lošeTakozvani složeni ugljikohidrati nisu ništa manje štetni od jednostavnih. Zato što brzo i značajno povećavaju glukozu u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću. Izmjerite šećer nakon obroka glukometrom - i uvjerite se sami. Prilikom sastavljanja menija nemojte se fokusirati na glikemijski indeks. Držite u ruci popis dozvoljenih i zabranjenih proizvoda, na koji je link naveden gore, i koristite ga.
Masno meso, pileća jaja, puter - štetno za srceStudije provedene nakon 2010 pokazale su da jedenje zasićenih životinjskih masti zapravo ne povećava rizik od srčanih bolesti. Mirno jedite masno meso, pileća jaja, tvrdi sir, puter. U Švedskoj službene preporuke već potvrđuju da su životinjske masti sigurne za srce. Sljedeće su na redu ostale zapadne države, a potom one ruske.
Možete jesti margarin jer ne sadrži holesterolMargarin sadrži trans masti koje su zaista opasne za srce, za razliku od prirodnih masti životinjskog porijekla. Ostala hrana koja sadrži trans masti uključuje majonez, čips, tvornički pečenu robu i bilo koju prerađenu hranu. Daj ih. Pripremite zdravu hranu sami od prirodnih proizvoda, bez trans masti i hemijskih dodataka.
Vlakna i masnoće inhibiraju pojačanje šećera nakon jelaAko jedete hranu koja je preopterećena ugljikohidratima, vlaknima i mastima zaista inhibiraju povećanje šećera nakon jela. Ali ovaj efekat, nažalost, nije beznačajan. Ne štedi od skoka glukoze u krvi i razvoja vaskularnih komplikacija dijabetesa. Ne možete koristiti proizvode uključene na listu zabranjenih niti u bilo kojem obliku.
Voće je zdravoZa dijabetičare tipa 2 i 1, voće, kao i mrkva i repa, čine više štete nego koristi. Jedenje ove hrane povećava šećer i potiče debljanje. Odbijte voće i bobice - živite duže i zdravije. Nabavite vitamine i minerale iz povrća i bilja koji su dozvoljeni za dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata.
Fruktoza je korisna, ne povećava šećer u krviFruktoza smanjuje osjetljivost tkiva na inzulin, formira toksične "krajnje proizvode glikacije", povećava razinu "lošeg" kolesterola u krvi, kao i mokraćne kiseline. Stimuliše giht i bubrežne kamence. Možda ono narušava regulaciju apetita u mozgu, usporava pojavu osećaja punoće. Ne jesti voće i „dijabetičku“ hranu. Oni čine više štete nego koristi.
Prehrambeni protein uzrokuje zatajenje bubregaBubrežno zatajenje kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 uzrokuje povišen šećer u krvi, a ne prehrambene proteine. U američkim državama u kojima se uzgaja govedina ljudi jedu mnogo više proteina nego u državama u kojima je govedina manje dostupna. Međutim, prevalenca bubrežne insuficijencije je ista. Normalizirajte svoj šećer dijetom s malo ugljikohidrata kako biste spriječili razvoj zatajenja bubrega. Za više informacija pogledajte članak „Dijeta za bubrege koji imaju dijabetes”.
Potrebno je jesti posebnu hranu protiv dijabetesaHrana sa dijabetesom sadrži fruktozu kao zaslađivač umjesto glukoze. Zašto je fruktoza štetna - gore opisano. Takođe, ta hrana obično sadrži mnogo brašna. Držite se dalje od bilo koje „dijabetičke“ hrane. Skupe su i nezdrave. Takođe, bolesnicima sa dijabetesom tipa 2 nepoželjno je koristiti bilo kakve zaslađivače. Jer nadomjestci šećera, čak i oni koji ne sadrže kalorije, ne dozvoljavaju vam da izgubite kilograme.
Deci su za razvoj potrebni ugljeni hidratiUgljikohidrati nisu potrebni, za razliku od bjelančevina i masti. Ako se dijete s dijabetesom tipa 1 pridržava uravnotežene prehrane, tada će imati porast rasta i razvoja zbog povećanog šećera. Štaviše, inzulinska pumpa ne pomaže. Da bi se zajamčio normalan razvoj takvog djeteta, treba ga prebaciti na strogu dijetu s malo ugljikohidrata. Deseci djece s dijabetesom tipa 1 već žive i razvijaju se normalno, zahvaljujući dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata, u zapadnim i ruskim govornim zemljama. Mnogi čak uspiju iskočiti inzulin.
Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata dovodi do hipoglikemijeDijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može zapravo dovesti do hipoglikemije ako ne smanjite dozu tableta i inzulina. Tablete za dijabetes tipa 2 koje mogu izazvati hipoglikemiju treba u potpunosti isključiti. Za više informacija pogledajte „Lijekovi za dijabetes“. Kako odabrati odgovarajuću dozu inzulina - proučite materijale pod naslovom "Insulin". Doze inzulina smanjuju se za 2-7 puta, tako da je smanjen rizik od hipoglikemije.

Dijeta broj 9 za dijabetes

Dijeta br. 9, (koja se također naziva i tablica broj 9), popularna je dijeta u rusko govorećim zemljama, koja se propisuje pacijentima sa blagim i umjerenim šećernom bolešću, s umjerenom prekomjernom tjelesnom težinom. Dijeta broj 9 je uravnotežena. Pridržavajući se toga, pacijenti dnevno konzumiraju 300-350 grama ugljikohidrata, 90-100 grama proteina i 75-80 grama masti, od čega je najmanje 30% biljnih, nezasićenih.

Suština prehrane je da ograniči unos kalorija, smanji potrošnju životinjskih masti i "jednostavnih" ugljikohidrata. Šećer i slatkiši su isključeni. Zamijenjeni su ksilitolom, sorbitom ili drugim zaslađivačima. Pacijentima se savjetuje da jedu više vitamina i vlakana. Specifična preporučena hrana su skutni sir, riba s niskim udjelom masti, povrće, voće, integralni kruh, integralne pahuljice.

Većina namirnica koje dijeta br. 9 preporučuje povećati šećer u krvi kod pacijenata s dijabetesom i stoga su štetne. Kod ljudi koji imaju metabolički sindrom ili predijabetes, ova dijeta uzrokuje hronični osjećaj gladi. Tijelo također usporava metabolizam kao odgovor na ograničenje unosa kalorija. Poremećaji iz prehrane gotovo su neizbježni. Nakon njega, svi kilogrami koje je bilo moguće skinuti brzo se vraćaju, pa i uz dodatak. Internetska stranica Diabet-Med.Com preporučuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata umjesto dijetu br. 9 za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2.

Koliko kalorija dnevno trebate pojesti

Potreba za ograničenjem kalorija, hroničnim osjećajem gladi - to su razlozi zašto dijabetičari najčešće gube dijetu. Da biste normalizirali šećer u krvi prehranom sa malo ugljikohidrata, ne morate brojati kalorije. Štaviše, pokušaj ograničavanja unosa kalorija je štetan. To može pogoršati tok bolesti. Pokušajte da ne prejedate, posebno noću, ali jedite dobro, ne gladujte.

Prehrana sa malo ugljikohidrata zahtijevat će odricanje od mnogih namirnica koje ste prethodno voljeli. Ali ipak je srdačan i ukusan. Pacijenti s metaboličkim sindromom i dijabetesom pridržavaju se njega lakše nego niskokalorična dijeta „s niskom masnoćom“. U 2012. godini objavljeni su rezultati komparativnog istraživanja niskokalorične i nisko-ugljikohidratne ketogene prehrane. U istraživanju je učestvovalo 363 pacijenta iz Dubaija, od kojih je 102 imalo dijabetes tipa 2. U bolesnika koji su se pridržavali zadovoljavajuće prehrane sa malo ugljikohidrata, poremećaji su bili 1,5-2 puta manje vjerojatni.

Koja je hrana zdrava, a koja štetna?

Osnovne informacije - popisi dozvoljene i zabranjene hrane za dijetu sa malo ugljikohidrata. Dijeta za bolesnike s dijabetesom strožija je od sličnih opcija za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - dijetu Kremlj, Atkins i Ducane. No dijabetes je ozbiljnija bolest od pretilosti ili metaboličkog sindroma. Može se dobro kontrolirati samo ako se zabranjeni proizvodi potpuno napušte, bez pravljenja izuzetaka za praznike, u restoranu, za izlete i putovanja.

Dolje navedeni proizvodi su ŠTETNI za dijabetičare:

  • smeđi rizik
  • integralne tjestenine,
  • integralni hljeb
  • zobene pahuljice i bilo koje druge pahuljice od žitarica,
  • kukuruz
  • borovnice i bilo koje druge bobice,
  • Jeruzalemska artičoka.

Sva se ta hrana tradicionalno smatra zdravom i zdravom. U stvari su preopterećeni ugljikohidratima, povećavaju šećer u krvi i zato čine više štete nego koristi. Nemojte ih jesti.

Biljni čajevi za dijabetes u najboljem su slučaju beskorisni. Pravi moćni lijekovi često se dodaju tajnim tabletama koje povećavaju mušku potenciju bez upozorenja kupaca. Zbog toga kod muškaraca dolazi do skokova krvnog pritiska i drugih nuspojava. Na isti način u biljne čajeve i dodatke prehrani za dijabetes mogu se ilegalno dodati neke tvari koje snižavaju šećer u krvi. U tom će slučaju ovi čajevi iscrpiti gušteraču, uzrokovati hipoglikemiju.

Kako jesti ako ste pretili

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata zagarantovana je za snižavanje šećera u krvi, čak i ako pacijent nije u stanju da smrša. To potvrđuje praksa, kao i rezultati nekoliko malih studija. Pogledajte, primjerice, članak objavljen u engleskom časopisu Nutrition and Metabolism 2006. godine. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, dnevni unos ugljikohidrata bio je ograničen na 20% ukupnog unosa kalorija. Kao rezultat toga, njihov glikolirani hemoglobin smanjen je sa 9,8% na 7,6% bez smanjenja tjelesne težine. Web stranica Diabet-Med.Com promovira strožu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Omogućuje održavanje normalnog šećera u krvi, kako kod zdravih ljudi, tako i kod mnogih pacijenata radi gubitka kilograma.

Ne biste trebali umjetno ograničavati masti u prehrani pacijenta s dijabetesom. Jedite proteinsku hranu koja sadrži veliku masnoću. Ovo je crveno meso, puter, tvrdi sir, pileća jaja. Masnoće koje čovjek jede ne povećavaju njegovu tjelesnu težinu i čak ne usporavaju gubitak kilograma. Takođe, ne zahtijevaju povećanje doza inzulina.

Dr Bernstein je izveo takav eksperiment. Imao je 8 pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji su trebali poboljšati. Ostavio ih je da piju maslinovo ulje svakog dana tijekom 4 tjedna, osim redovnih obroka. Nitko od pacijenata uopće nije dobio na težini. Nakon toga, na nagovor doktora Bernsteina, pacijenti su počeli jesti više proteina, nastavljajući da ograničavaju svoj unos ugljikohidrata. Kao rezultat toga, povećali su mišićnu masu.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata poboljšava razinu šećera u krvi kod svih bolesnika s dijabetesom iako ne pomaže svima da izgube kilograme. Ipak, najbolji način za mršavljenje i dalje ne postoji. Dijeta sa niskom kalorijom i „niskom masnoćom“ djeluje puno gore. Članak koji potvrđuje to objavljen je u časopisu Diabetic Medicine u decembru 2007. U istraživanju je učestvovalo 26 pacijenata, od kojih je polovina obolela od dijabetesa tipa 2, a druga polovica s metaboličkim sindromom. Nakon 3 mjeseca, u grupi dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata, prosječno smanjenje tjelesne težine bilo je 6,9 ​​kg, a u niskokaloričnoj dijetalnoj skupini samo 2,1 kg.

Dijeta dijabetesa tipa 2

Uzrok dijabetesa tipa 2 je pogoršana osjetljivost tkiva na inzulin - inzulinska rezistencija. Kod pacijenata, obično ne sniženih, ali povećanih nivoa inzulina u krvi. U takvoj situaciji, držanje uravnotežene prehrane i uzimanje injekcija inzulina - to samo pogoršava problem. Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2 omogućava vam da normalizirate glukozu i inzulin u krvi, poduzmete kontrolu inzulinske rezistencije.

Niskokalorična dijeta za dijabetes tipa 2 ne pomaže, jer pacijenti ne žele da podnose kroničnu glad, čak ni pod mukom komplikacija. Prije ili kasnije iz prehrane gotovo sve ispadne. Ovo ima razorne zdravstvene efekte. Takođe, tijelo kao odgovor na ograničenje kalorija usporava metabolizam. Postaje gotovo nemoguće smršavjeti. Pored hronične gladi, pacijent osjeća letargičnost, želju za hibernacijom.

Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata spas je za ljude koji imaju dijabetes tipa 2. Zajamčeno je da normalizuje šećer u krvi, čak i ako ne možete da smršate. Možete odbiti štetne tablete. Većina pacijenata ne treba injekcije insulina. A onima koji ih trebaju doziranje se znatno smanjuje. Češće izmjerite šećer glukometrom - i brzo osigurajte da dijeta sa niskim ugljikohidratima djeluje, a dijeta broj 9 ne. Ovo će takođe potvrditi poboljšanje vašeg blagostanja. Rezultati krvnih pretraga na holesterol i trigliceride se normaliziraju.

Značaj problema

Dijabetes je hronična bolest kod koje gušterača (gušterača) ne proizvodi potrebnu količinu hormona inzulina (dijabetes tipa 1) ili periferni receptori gube osjetljivost na njega (dijabetes tipa 2).

Trenutno postoji tendencija povećanja njegove prevalencije. Dakle, ako je 1980. godine 4,7% stanovništva planete iznad 18 godina patilo od patologije, onda se nakon 2014. godine ta brojka povećala na 8,5%.

U 90% slučajeva hiperglikemija je uzrokovana dijabetesom tipa 2.

Obratite pažnju! Stručnjaci SZO sindrom hiperglikemije tip 2 nazivaju neinfektivnom epidemijom XXI veka. A kako je Komarovsky opisao dijabetes melitus - video je nešto niži.

Najčešće komplikacije bolesti su lezije kardiovaskularnog sistema. Otprilike 60% slučajeva smrt pacijenta s dijabetesom nastaje zbog patologija kardiovaskularnog sistema.

  • do 80% dijabetičara pati od suvremene arterijske hipertenzije,
  • učestalost koronarne bolesti srca kod pacijenata 2-4 puta veća nego u populaciji koja ima normalan šećer u krvi,
  • rizik od srčanih udara kod ove kategorije pacijenata je 8-10 puta veći, moždanih udara 6-7 puta.

Bolest ima mnogo komplikacija.

Učinak dijabetesa na krvožilni sistem

Kako dijabetes oštećuje krvne sudove i srce? Ova je patologija važan neovisni faktor rizika za razvoj bolesti KVB.

Vaskularno oštećenje kod dijabetesa nastaje na pozadini:

  • direktno hiperglikemija,
  • vaskularna endotelna disfunkcija,
  • poremećaja ugljikohidrata, kao i proteina i lipida, metabolizam,
  • kršenja reoloških svojstava krvi,
  • razvoj oksidativnog stresa.

Oštećenje vaskularnog i srčanog mišića kod dijabetesa sekundarno

Glavni faktori kardiovaskularnog rizika kod šećerne bolesti:

  • povećanje sadržaja "lošeg" LDL kolesterola,
  • smanjenje koncentracije "dobrog" HDL holesterola,
  • perzistentna hiperglikemija i povećani nivo glikoziliranog hemoglobina,
  • arterijska hipertenzija
  • gojaznost (uglavnom trbušnog tipa).

Dislipidemija je glavni neprijatelj zdravlja Višak glukoze ima izravan štetni učinak na vaskularni zid S hipertenzijom se lumen arterija oštro sužava Prekomjerna težina - dodatno opterećenje za CCC

Obratite pažnju! Dodatni faktor rizika je pušenje. Ta loša navika povećava vjerojatnost razvoja bolesti KVB za 41%.

Makroangiopatija

Dijabetičke makroangiopatije su uobičajene vaskularne komplikacije dijabetes melitusa u kojem prevladava lezija velikih perifernih arterija - koronarnih, moždanih, bubrežnih itd.

Klinički se manifestuje makroangiopatija:

  • različiti oblici angine pektoris,
  • akutni koronarni sindrom i infarkt miokarda,
  • ONMK,
  • Renovaskularna hipertenzija
  • dijabetička gangrena.

Važno! Ateroskleroza je još jedan vjerni pratilac dijabetesa. Ova bolest je povezana sa kršenjem metabolizma lipida i karakterizira ga porastom koncentracije holesterola u krvi. Kod dijabetesa patologija ima niz ključnih karakteristika: razvija se 10-15 godina ranije nego kod pojedinaca bez hormonskih poremećaja i pogađa sve glavne grane arterija koje se hrane unutrašnjim organima.

Plak holesterola može potpuno blokirati lumen arterije

Povećanje koncentracije „lošeg“ holesterola u krvi i patološke promjene na dijelu vaskularne stijenke dovode do taloženja lipida na intimi arterija, njihovog sabijanja i kalcifikacije uz stvaranje zrele aterosklerotske plaka.

Takvo sužavanje krvnih žila kod dijabetesa prepun je razvoja ishemijskih poremećaja i akutnih komplikacija:

  1. Koronarna bolest srca - Bolest povezana sa aterosklerotskim lezijama koronarnih (koronarnih) arterija. Njeni simptomi su pritiskanje, stiskanje bolova iza sternuma, pogoršani fizičkim ili emocionalnim stresom, smanjena tolerancija na vježbanje, kratkoća daha.
  2. Infarkt miokarda - Akutna komplikacija koronarne srčane bolesti, koju karakterizira nepovratna nekroza (smrt) srčanog mišića. Zahtijeva hitnu hitnu njegu.
  3. Discirkulatorna encefalopatija - hronična cerebrovaskularna nesreća, koju prati kognitivno oštećenje, glavobolja, vrtoglavica. Konačni oblik bolesti je vaskularna demencija, ili demencija.
  4. Moždani ili moždani udarsa dijabetesom, jednom od najčešćih akutnih vaskularnih komplikacija. Karakterizira ih ishemijska nekroza dijela mozga sa odgovarajućim neurološkim poremećajima.
  5. Stenozirajući ateroskleroza arterija NK. Bolesti žila nogu kod dijabetes melitusa opasne su za razvoj krvožilnih poremećaja, sve do stvaranja trofičnih ulkusa i gangrene.

Obratite pažnju! Moždani udar u dijabetes melitusu i njegove posljedice, kao i metode učinkovite dijagnoze i liječenja, važna su pitanja u endokrinologiji. Ova komplikacija ima veliku vjerovatnost smrti i invaliditeta pacijenta.

Svaka komplikacija je lakše spriječiti nego liječiti.

Mikroangiopatija

Mikroangiopatije, odnosno mikrovaskularne komplikacije dijabetes melitusa, su skupina patologija kod kojih su zahvaćeni sudovi ICR-a. Pre svega, kod njih pati dotok krvi u očne jabučice i bubrege.

Dijabetička retinopatija je ozbiljna komplikacija dijabetesa, koju karakterizira retinološka angiopatija. Klinički ostaje dugo asimptomatsko i manifestuje se tek u kasnoj fazi oštrim pogoršanjem vida ili njegovim potpunim gubitkom.

Izgleda kao patološki izmijenjena mrežnica

Obratite pažnju! Ova se patologija razvija kod 90% dijabetičara u roku od nekoliko godina od početka bolesti.

Dijabetička nefropatija je kompleks poremećaja koji se javljaju kod mokraćnih organa kod dijabetesa. Praćeno je oštećenjem arterija, arteriola, kao i strukturne i funkcionalne jedinice bubrega - nefrona. Manifestira se u kasnim fazama sindroma sa izraženim edemom i bubrežnom hipertenzijom.

Dijagnostičke metode za bolesti KVB

Vaskularni pregled je obavezna faza godišnjeg ljekarskog pregleda bolesnika sa šećernom bolešću.

  • standardna laboratorijska ispitivanja (OAC, OAM),
  • šećer u krvi
  • biohemijski test krvi,
  • određivanje GFR-a,
  • lipidni profil
  • EKG
  • Ehokardiografija,
  • koronarografija
  • Dopplerografija i ultrazvuk krvnih žila - za dijabetes melitus provodi se ovisno o mjestu lezije,
  • Rentgenska i MR angiografija,
  • Ultrazvuk bubrega
  • CT, MRI unutrašnjih organa.

Doktor pravi individualni plan dijagnoze

Liječenje vaskularnih poremećaja

Liječenje vaskularnih komplikacija dijabetesa provodi se sveobuhvatno, pod budnim nadzorom liječnika. Tijekom cijelog kursa i po njegovom završetku važno je kontrolirati razinu šećera, lipoproteina i jetrenih enzima. Uz to, vaskularna terapija za dijabetes podrazumijeva da se pacijent mora pridržavati hipolipidemijske prehrane s malo ugljikohidrata i (ako je naznačeno).

Vaskularno čišćenje dijabetesa započinje u skladu sa principima zdravog načina života i terapijske ishrane:

  1. Adekvatna fizička aktivnost tokom dana, borba protiv fizičke neaktivnosti.
  2. Potpuno spavajte najmanje 7-8 sati dnevno.
  3. Šetnja na svežem vazduhu.
  4. Prateći dnevnu rutinu.
  5. Frakcijska prehrana u malim obrocima.
  6. Poštivanje režima pijenja.
  7. Oštro ograničenje u ishrani lako probavljivih ugljikohidrata i životinjskih masti.
  8. Jesti dovoljno svježeg povrća i voća (osim slatkog - grožđa, banane).

Ispravljanje životnog stila i ishrane prvo je neophodno za uspješnu borbu protiv bolesti

Endokrinolozi se slažu kako liječiti dijabetes - pročišćavanje krvi uključuje uzimanje kompleksa lijekova.

Tabela: Vaskularni preparati:

NamjenaPopularni predstavnici farmakološke grupe
Normalizirajte šećer u krvi
  • Metfogamma,
  • Reclide
  • Diabeton
  • Diastabol,
  • Preparati za inzulin.
Smanjeni holesterol u krvi, obnavljanje poremećenog metabolizma lipida
  • Zokor
  • Vasilip
  • Lovasterol
  • Kardiostatin.
Stimulacija bubrega
  • Lasix
  • Diacarb,
  • Urakton
  • Spironol.
Normalizacija krvnog pritiska
  • Cordipin
  • Isoptin
  • Corinfar
  • Diroton.
Poboljšanje mikrocirkulacije
  • Trental
  • Memoplant
  • Ginko Biloba,
  • Troxevasin.
Prevencija prekomerne tromboze
  • Trombotička guza
  • Cardiomagnyl
  • Aspirin kardio.

Važno! Vaskularni pripravci za dijabetes melitus tipa 2 mogu se razlikovati od lijekova koji se koriste za IDDM (tip 1). Prije nego što započnete, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

Kod dijabetičke retinopatije prepisuju se lekovi za poboljšanje mrežnog trofizma ili lasersku koagulaciju. Uspješno se podvrgava pročišćavanju krvi za dijabetes uz pomoć dodatnih fizioterapeutskih postupaka - masaže, kupke, kapalica, kompresa.

U teškim slučajevima (na primjer, liječenje žila nogu s teškom stenotičkom aterosklerozom ili ACS terapija), operacija je indicirana:

  • stentiranje
  • bypass operacija
  • angioplastika
  • endarterektomija,
  • amputacija udova itd.

Prema iskazu, izvodi se operacija

Prevencija: kako održati zdravlje

Prevencija vaskularnih komplikacija dijabetesa sastoji se u poštovanju sljedećih pravila:

  • stalno praćenje šećera u krvi
  • sistematske preventivne preglede od strane endokrinologa i drugih specijalizovanih specijalista,
  • samo-praćenje, redovna mjerenja krvnog pritiska, pažljiv odnos prema zdravlju,
  • nosi udobne cipele u veličini.

Redovito čišćenje posuda pozitivno djeluje na stanje pacijenta s dijabetesom. Jasno razumijevanje svih opasnih posljedica ove bolesti i velika posvećenost pacijenta liječenju ključne su točke uspješne rehabilitacije.

Tahikardija kod dijabetesa

Zdravo Imam 54 godine, nedavno su mi dijagnosticirani dijabetes tipa 2, sada se pridržavam tretmana i pijenja tableta. Primijetila je da često počinjem bolove tahikardije. Da li su povezane sa mojom bolešću i kako da ih se riješim?

Dobar dan Tahikardija može pratiti tok dijabetesa zbog oštećenja parasimpatičke inervacije srčanog mišića. Međutim, ovaj simptom može biti jedna od manifestacija poremećaja rada štitne žlijezde, samog srca i ANS-a. Obavezno prođite pretrage (EKG, ECHOX, krv za hormone štitnjače) i posavjetujte se s liječnikom.

Tok IHD-a kod dijabetesa

Zdravo Tata ima 72 godine, ima dijabetes tipa 2, uzima glukofage. U posljednje vrijeme mu muči srce: žali se na bolove u grudima, kratkoću daha, slabost. Stalno skakajući pritisak. Zbog toga on skoro ne napušta kuću. Razumijem da je to godina, ali kako da mu pomognem?

Zdravo Obavezno pokažite tati terapeutu i kardiologu. Simptomi koje opisujete karakteristični su za koronarnu bolest srca i hipertenziju. Važno je proći pregled (EKG, ECHOX, lipidni profil, biohemijski test krvi). Tek tada će biti moguće postaviti tačnu dijagnozu i propisati liječenje.

Zatajenje bubrega

Bubrežno zatajenje kod pacijenata s dijabetesom nije uzrokovano prehrambenim proteinima, već hronično povišenom razinom glukoze u krvi. Kod pacijenata koji imaju slabu kontrolu nad dijabetesom, funkcija bubrega se postepeno pogoršava. Često to prati hipertenzija - povišen krvni pritisak. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata omogućava vam da normalizirate šećer i tako spriječite razvoj zatajenja bubrega.

Kada se šećer kod dijabetičara vrati u normalu, razvoj bubrežne insuficijencije prestaje, uprkos povećanju sadržaja proteina (proteina) u ishrani. U praksi doktora Bernsteina bilo je puno slučajeva u kojima su pacijenti obnavljali bubrege, kao kod zdravih ljudi.Međutim, postoji tačka povratka nakon koje dijeta sa niskim ugljikohidratima ne pomaže, već ubrzava prelazak na dijalizu. Doktor Bernstein piše da je ta točka povratka brzina glomerularne filtracije bubrega (klirens kreatinina) ispod 40 ml / min.

Za više informacija pogledajte članak „Dijeta za bubrege koji imaju dijabetes”.

Često postavljana pitanja i odgovori

Endokrinolog preporučuje suprotno - kome bih trebao vjerovati?

Naučite kako odabrati pravi metar. Pazite da vaš metar ne leži. Nakon toga, provjerite koliko dobro različite metode liječenja (kontrole) šećerne bolesti. Nakon prelaska na dijetu sa malo ugljikohidrata, šećer se smanjuje nakon 2-3 dana. On se stabilizira, zaustavljaju se njegove trke. Službeno preporučena dijeta broj 9 ne daje takve rezultate.

Kako zalogajiti izvan kuće?

Unaprijed isplanirajte svoje užine, pripremite se za njih. Nosite kuhanu svinjetinu, orašaste plodove, tvrdi sir, sveže krastavce, kupus, zelje. Ako ne planirate užinu, onda kad ogladnite, nećete moći brzo dobiti pravu hranu. Kao krajnje sredstvo, kupite i pijte nekoliko sirovih jaja.

Da li su dozvoljeni nadomjesci šećera?

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1 ovisni o insulinu mogu sigurno koristiti steviju, kao i druga sladila koja ne povećavaju šećer u krvi. Pokušajte napraviti domaću čokoladu sa zaslađivačima. Međutim, kod dijabetesa tipa 2 nepoželjno je koristiti bilo kakve zamjenske tvari šećera, uključujući steviju. Jer povećavaju proizvodnju inzulina pomoću gušterače, inhibiraju gubitak težine. To su potvrdila istraživanja i praksa.

Da li je alkohol dozvoljen?

Da, dozvoljena je umjerena konzumacija voćnih sokova bez šećera. Možete piti alkohol ako nemate bolest jetre, bubrega, pankreatitis. Ako ste ovisni o alkoholu, lakše je uopće ne piti nego pokušati zadržati umjerenost. Za više detalja pročitajte članak „Alkohol na dijeti za dijabetes“. Ne pijte noću da biste sljedećeg jutra imali dobar šećer. Jer nije predugo spavati

Da li je potrebno ograničiti masti?

Ne biste trebali umjetno ograničavati masti. Ovo neće pomoći da smršate, snizite šećer u krvi ili postignete bilo koje druge ciljeve liječenja dijabetesa. Mirno jedite masno crveno meso, puter, tvrdi sir. Pileća jaja su posebno dobra. Sadrže savršeno uravnotežen sastav aminokiselina, povećavaju "dobar" holesterol u krvi i pristupačni su. Autor stranice Diabet-Med.Com pojede oko 200 jaja mjesečno.

Koja hrana sadrži prirodne zdrave masti?

Prirodne masti životinjskog porijekla nisu ništa manje zdrave od biljnih. Jedite masnu morsku ribu 2-3 puta tjedno ili uzimajte riblje ulje - to je dobro za srce. Izbjegavajte margarin i bilo koju prerađenu hranu da ne biste konzumirali štetne trans masti. Odmah uzmite krvne pretrage na holesterol i trigliceride i potom 6-8 tjedana nakon prelaska na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Provjerite poboljšavaju li se rezultati unatoč konzumiranju hrane koja sadrži životinjske masti. U stvari se poboljšavaju upravo zahvaljujući konzumiranju hrane bogate "dobrim" holesterolom.

Da li bi sol trebala biti ograničena?

U prvim danima nakon prelaska na dijetu sa niskom razinom ugljikohidrata moje se zdravlje pogoršalo. Šta da radim

Mogući uzroci lošeg zdravlja:

  • šećer u krvi je naglo opao
  • višak tečnosti napustio tijelo, i sa njim minerali-elektroliti,
  • zatvor

Što učiniti ako šećer u krvi previše naglo padne, pročitajte članak "Ciljevi liječenja dijabetesa: koji šećer treba postići". Kako se nositi sa konstipacijom na dijeti koja sadrži malo ugljikohidrata, pročitajte ovdje. Da biste nadoknadili nedostatak elektrolita, preporučuje se piti slano meso ili pileći goveđi juh. U roku od nekoliko dana, tijelo će se naviknuti na novi život, zdravlje će se vratiti i poboljšati. Ne pokušavajte ograničiti unos kalorija slijedeći dijetu s malo ugljikohidrata.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar