Mogu li se amitriptilin i fenazepam uzimati zajedno?

Amitriptilin i fenazepam su psihotropni lijekovi. Ali razlikuju se u mehanizmu djelovanja, glavnoj komponenti, indikacijama i kontraindikacijama.

Fenazepam je derivat benzodiazepina i ima sledeće efekte:

  • Anticonvulsant
  • Opuštajuće za sve mišićne grupe.
  • Tablete za spavanje.

Lijek je indiciran u liječenju psihoemocionalnih stanja, praćena anksioznošću, pretjeranom reakcijom na podražaje, strahom, fobijama, napadima panike. Osim toga, u uputama za propisivanje lijeka ukazuju da se koristi za zaustavljanje simptoma alkoholnog odvikavanja, hiperkineze.

Amitriptilin je triciklički antidepresiv. Aktivna komponenta blokira unos serotonina i dopamina, norepinefrina. Indiciran je u liječenju depresivnih stanja, šizofrenih psihoza, praćenih pretjeranom reakcijom. Ublažava strah i anksioznost, normalizira raspoloženje.

Oba lijeka se propisuju oralno, bez obzira na obrok. Phenazepam uzimajte starijim ljudima jer bi tablete za spavanje trebale biti pola sata prije spavanja.

Neželjeni efekti su slični u oba lijeka. Pacijenti su izneli sledeće pritužbe:

  • Pospanost
  • Retardacija
  • Vrtoglavica
  • Osjećam se umorno
  • Nepravilnosti menstruacije
  • Mišićna slabost i bol
  • Oslabljena koncentracija
  • Dispeptički simptomi.

Lijekovi se u ljekarnama izdaju samo na recept. Tijekom liječenja antidepresivima ili sredstva za smirenje preporučuje se povremeno nadzirati krvnu sliku pacijenta.

Interakcije lijekova psihotropnih lijekova

I Phenazepam i Amitriptyline pojačavaju djelovanje etanola, drugih tableta za spavanje i sedativa, antikonvulziva. Aktivne komponente lijekova potenciraju aktivnost lijekova i opijata, uključujući centralni i lokalni anestetik.

Zabranjena je upotreba fenozepama za vrijeme liječenja MAO inhibitorima, solima barbiturne kiseline. Amitriptylin se ne preporučuje pacijentima koji uzimaju hormone štitnjače.

Djelovanje fenazepama

Fenazepam je sredstvo za umirenje benzodiazepina, njegovo djelovanje:

  • antikonvulzivno
  • tablete za spavanje
  • opuštanje prugastih mišića
  • umirujuće.

Zaustavlja nagle promjene raspoloženja, simptome anksioznosti i opsesije, disforiju, hipohondriju, napade panike, sindrom povlačenja alkohola, manifestacije metal-alkoholne psihoze i autonomne poremećaje. Koristi se kao antikonvulziv. Umanjuje afektivne manifestacije u varljivim stanjima.

Zajednički efekat

Kada kombinirate sredstvo za umirenje s antidepresivima, dolazi do međusobnog usporavanja metabolizma lijekova, a glavni efekat je pojačan. Koncentracija amitriptilina u krvi raste. Dolazi do sumiranja umirujućeg efekta i potiče se inhibicija CNS-a.

Zajednička primjena lijekova uzajamno uklanja nuspojave (pretjerana pospanost, uznemirenost, nesanica).

Ocena žalbe

  1. Depresija22
  2. Psihijatar18
  3. Šizofrenija16
  4. Anksioznost14
  5. Psihijatrija10
  6. Zona9
  7. Nesanica8
  8. Psihoza8
  9. Stražnji6
  10. Prolaz6
  11. Tahikardija6
  12. Antidepresiv5
  13. Delirijum5
  14. Toplina5
  15. Osoba sa invaliditetom5
  16. Litra5
  17. Smrt5
  18. Tremor5
  19. Demencija5
  20. Glavobolja4

Ocjena lijekova

  1. Amitriptilin13
  2. Triftazin10
  3. Zoloft10
  4. Fevarin9
  5. Fenazepam9
  6. Ciklodol7
  7. Mexidol7
  8. Afobazole6
  9. Paxil ™6
  10. Atarax6
  11. Chlorprotixen5
  12. Fenibut5
  13. Eglonil5
  14. Teraligen5
  15. Haloperidol5
  16. Grandaxin3
  17. Neuleptil3
  18. Velaxin3
  19. Klorpromazin3
  20. Rispolept3

Koje je bolje odabrati

Lijekovi, iako pripadaju istoj farmaceutskoj skupini, razlikuju se u indikacijama, aktivnom sastojku, mehanizmu djelovanja na središnji živčani sustav, trajanju djelovanja i očekivanom učinku.

Što je bolje - Phenazepam ili Amitriplin - za određenog pacijenta, liječnik koji odlučuje o liječenju odlučuje na temelju dijagnoze, manifestacija bolesti, reakcije na prethodnu terapiju, prisutnosti kroničnih patologija i individualne tolerancije na komponente lijeka.

Ako se utvrdi činjenica depresije, tada je indicirano imenovanje antidepresiva. Uz hiperkinezu, poremećaj spavanja, pojačanu nervozu, ali bez znakova depresivnog stanja, propisan je lijek za umirenje.

Primjena oba lijeka treba provoditi pod nadzorom liječnika. Primjena maksimalnih doza naznačena je samo u bolničkom okruženju.

Psihijatar | 03.ru - internetske medicinske konsultacije

| | | 03.ru - internetske medicinske konsultacije

"Draga Riječ, Internet mi puno pomaže, ne za propisivanje liječenja, već za komunikaciju s ljudima koji imaju iste zdravstvene probleme, zajedno kao što je lakše, osjećamo i razumijemo jedni druge, jer ne razumiju svi naše" probleme "

Nadam se, da, razumljivo je, u redu je, pišite - lakše je. Ali režim liječenja na Internetu ne treba tražiti. Trebali biste otići u najbliži veliki grad na savjetovanje. Uzmi tel. doktor i nazovite ga, kako ne bi išao za svaku sitnicu. Sretno! Ali Phenazepam zaista ne vrijedi dugo, čak iako liječnik tvrdoglavo propisuje treći mjesec zaredom.

Da li je moguće koristiti zajedno

Ogromnoj većini pacijenata koji pate od mentalnih poremećaja prikazana je složena farmakoterapija lijekovima različitih grupa i klasa. To vam omogućava djelovanje na različite vrste poremećaja sa složenim simptomima i postizanje kliničkog rezultata s neučinkovitošću monoterapije. Odluku o propisivanju lijekova različitog mehanizma djelovanja donosi liječnik.

Nije u svim slučajevima takva taktika opravdana. Upotreba 2-5 lekova istovremeno povećava rizik od razvoja brojnih nuspojava za 4%.

Kod interakcije lijekova najčešće se primjećuju promjene intenziteta izloženosti aktivnim tvarima. Kemijske reakcije sastojaka nisu vjerojatne. Uputa za fenazepam i amitriptilin ne zabranjuje zajedničku upotrebu ovih antipsihotičkih lekova.

Ako se fenazepam i amitriptilin uzimaju zajedno, tada se aktivne supstance potenciraju jedna na drugu. Ovo povećava njihov inhibitorni učinak na centralni nervni sistem.

Osim toga, benzodiazepinski транkvilizatori inhibiraju metabolizam tricikličkih antidepresiva, povećavajući na taj način koncentraciju aktivnih tvari u krvnoj plazmi. Bez prilagođavanja doze, amitriptilin može razviti predoziranje.

U ovom slučaju pacijenta treba odvesti u bolnicu. U slučaju predoziranja, indicirano je simptomatsko liječenje. Koristite lijekove za povećanje krvnog pritiska, ispiranje želuca.

Grandaksin ili fenazepam: što je bolje

Terapeutski učinak Grandaxina zasnovan je na aktivnoj tvari tofisopam, koja ima blaži učinak i ne utječe toliko na mentalno stanje osobe (u nekim je slučajevima to potrebno). Takođe, prednost Grandixina je ta što on ne izaziva ovisnost i ovisnost, za razliku od Phenazepama, i ne dovodi do razvoja "sindroma povlačenja" u slučaju naglog prestanka uzimanja tableta. Gandaxin ne utiče na mišićni tonus (nema mišićno relaksirajući efekat), pa se zbog toga može koristiti kod pacijenata s miastenijom gravis. Za Fenazepam ova bolest je stroga kontraindikacija.

Amitriptilin i fenazepam: uporedna karakterizacija

Amitriptilin spada u grupu antidepresiva, pa se zbog toga njegovo djelovanje značajno razlikuje od djelovanja fenazepama, koji djeluje smirujući. Amitriptilin ima izražen sedativni efekat i naširoko se koristi za lečenje depresivnih poremećaja različitog porekla. Uz to, ovaj lijek može biti djelotvoran protiv delusnih poremećaja, noćne enureze i kod bulimije nervoze.

Amitriptylin je propisan pacijentima obolelim od karcinoma da bi eliminisao sindrom hronične boli. Možda je kombinirana upotreba ovog sredstva za smirenje i antidepresiva. Međutim, njihov istovremeni prijem zahtijeva posebnu njegu i kontrolu od strane ljekara.

Fenibut kao analog

Fenibut pripada grupi anksiolitika i poput Phenazepama je u stanju ukloniti anksiozna mentalna odstupanja i zaustaviti nerazuman strah. Osim toga, Phenibut, kao derivat gama-aminobuterne kiseline, ima nootropni učinak, odnosno može poboljšati i ubrzati metaboličke procese u moždanom tkivu.

Kao i svi drugi lijekovi s nootropnim efektom, Fenibut poboljšava prehranu ćelija centralnog nervnog sistema, što se posebno jasno vidi u uvjetima blage hipoksije mozga. U nekim kliničkim slučajevima možda će biti potrebno da ih se istovremeno propišu.

Šta odabrati: Donormil ili Fenazepam

Donormil je blokator H1-histaminskih receptora i koristi se za poremećaje spavanja i budnosti. Ovaj lijek smanjuje vrijeme za san i olakšava ovaj proces. Lijekovi povećavaju ukupno trajanje sna i čine ga boljim (dok omjer dubokih i površnih faza sna ostaje normalan).

Ovaj farmaceutski proizvod ima optimalno trajanje djelovanja (šest do osam sati), što upravo odgovara trajanju čovjekova normalnog sna. Phenazepam takođe pomaže u uklanjanju nesanice, ali ako su problemi sa zaspavanjem izolirani (nema više psihičkih poremećaja), bolje je propisati Donormil.

Elzepam i fenazepam: što je u određenom slučaju prikladno

Ova dva lijeka su analogni s gotovo identičnim sastavom, jer i Elzepam i Phenazepam sadrže istu glavnu djelatnu tvar. Zato u uputama za upotrebu oba lijeka možete pronaći isti popis indikacija i kontraindikacija. Razlika je u tome što Elzepam ima blaži efekat na organizam, a njegovi terapeutski efekti nisu tako izraženi (u nekim slučajevima ovo može biti prednost). Koji lijek od ove dvojice će vam lično odgovarati, bolji je samo liječnik koji je u potpunosti svjestan karakteristika vašeg kliničkog slučaja.

Dijazepam ili fenazepam: što je bolje

Ova dva lijeka su međusobno vrlo slična, budući da se njihov terapeutski učinak ostvaruje istim mehanizmom (i u Diazepamu i Fenazepamu ista glavna aktivna supstanca). Fenazepam je moćniji i sposoban je da se izbori sa težim poremećajima od Diazepama. Međutim, komplikacije i nuspojave od njenog uzimanja javljaju se mnogo češće. Zbog toga morate odabrati lijek za liječenje pojedinačno za svakog pacijenta na temelju težine oštećenja živčanog sustava i psihe. Samo liječnik može jasno odgovoriti na pitanje koje će od ova dva sredstva biti opravdano u konkretnom slučaju.

Sibazon kao zamena

I Sibazon i Diazepam pripadaju istoj farmakološkoj grupi - sredstva za smirenje benzodiazepinske serije, odnosno njihov će učinak biti sličan. Popis indikacija i kontraindikacija za ove lijekove je jedan i nema razlike. Oba lijeka su prilično ozbiljni psihotropni lijekovi i mogu izazvati ovisnost kod pacijenata. S oštrim prekidom lečenja, i Sibazon i Phenazepam mogu razviti patološko stanje koje se naziva „sindrom povlačenja“. Neki ljekari vjeruju da je Sibazon na inferiornosti u odnosu na Phenazepam. Zato je u posebno teškim slučajevima propisan drugi lek.

Nozepam ili fenazepam: šta odabrati

Nozepam i Fenazepam pripadaju istoj farmaceutskoj grupi i ostvaruju sve svoje terapijske učinke prema istom mehanizmu djelovanja. U ovim lijekovima nema temeljnih razlika, njihovi su učinci vrlo slični jedni drugima. Nozepam izaziva izraženiji efekat sedacije, a Phenazepam ima uglavnom mišićno relaksirajući i opuštajući učinak. U osnovi se ovi lekovi mogu koristiti naizmenično, ali neki pacijenti uopšte ne mogu tolerisati Phenazepam, ali osećaju se sjajno kada koriste Nozepam. Liječnici objašnjavaju sličan fenomen individualne osjetljivosti tijela na pomoćne komponente opisanih tableta.

Šta je efikasnije: Alprazolam ili Phenazepam

Alprozolam je anksiolitik i naširoko se koristi za normalizaciju emocionalne pozadine kod pacijenata sa čestim napadima panike i blagim poremećajima mentalnih i ponašanja sličnih neurozi. Fenozepam ima takođe slična anksiolitička dejstva, ali se smatra ozbiljnijim lekom.

Posljedice predoziranja fenazepama ozbiljnije su, pa u nekim slučajevima trovanje ovim lijekom može biti kobno. Zbog toga njegovo imenovanje zahtijeva pažljivije nadgledanje od strane lekara. U svakom konkretnom kliničkom slučaju lijek se mora odabrati pojedinačno, pa se stoga ne može nedvosmisleno reći koji je od tih lijekova efikasniji i djelotvorniji.

Klonazepam kao analog

Klonazepam je takođe derivat benzodiazepina, međutim, od svih njegovih efekata, prevladava mišićni relaksant. Zato se ovaj lijek naziva antiepileptički, odnosno onaj koji može zaustaviti napad epilepsije (generalizirane klonične i tonične konvulzije). Na osnovu toga možemo shvatiti da je raspon primjene klonazepama i fenazepama nešto drugačiji, uprkos velikoj sličnosti ovih sredstava.

Difenhidramin i fenazepam: uporedna karakterizacija

Difenhidramin pripada skupini antihistaminika koji se uglavnom koriste za uklanjanje i sprečavanje simptoma alergijskih reakcija. Ali može biti efikasan i u liječenju nesanice (iako ovaj lijek nije psihotropan). Teško je nazvati ova dva analoga lijekovima, jer njihov učinak značajno varira. Ipak, ljekari se slažu da je za probleme s psiho-emocionalnom sferom bolje pribjeći imenovanju specijaliziranih lijekova na koje difenhidramin ne važi.

Indikacije za istodobnu upotrebu

Uzimanje antidepresiva može uzrokovati pretjeranu uznemirenost, povremeni san s noćnim morama i napade. Za olakšanje je propisan lijek za umirenje. A prekomjerna inhibicija uzimanja fenazepama ne javlja se zbog efekata amitriptilina.

Prekomjerna inhibicija uzimanja fenazepama ne javlja se zbog efekata amitriptilina.

Kontraindikacije za amitriptilin i fenazepam

  • povećani intraokularni pritisak
  • adenoma prostate, poremećaji mokrenja,
  • crevna pareza,
  • akutni infarkt miokarda, srčane mane u fazi dekompenzacije, poremećaji kondukcije,
  • kasne faze hipertenzije,
  • teška oštećenja jetre i bubrega,
  • krvne bolesti
  • ulcerozne erozne lezije gastrointestinalnog trakta, sužavanje pilora,
  • trudnoća i dojenje
  • individualna netolerancija,
  • bipolarni afektivni poremećaj u fazi manije,
  • teška depresija
  • šok ili koma
  • miastenski sindrom
  • akutna intoksikacija alkoholom ili drogama,
  • teški KOPB, smanjena respiratorna funkcija.

Nije propisan djeci i adolescentima mlađim od 18 godina.

Nuspojave

  • kserostomija, mdrijaza, oštećenje vida,
  • crevna atonija, koprostaza,
  • kršenje tona mokraćnog mjehura, ishurija,
  • drhtanje
  • opijenost, vrtoglavica, slabost, simptomi delirija,
  • hipotenzija do kolapsa, ubrzani rad srca,
  • poremećaji srčanog ritma i provodljivosti,
  • perverzija apetita, proliv, belching,
  • promjene koncentracije glukoze i tjelesne težine,
  • taktilni poremećaji osetljivosti,
  • alergije
  • seksualne disfunkcije,
  • oticanje dojke, izlučivanje kolostruma,
  • hipertermija, promene u sastavu krvi,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • prelazak iz depresivne faze u maničnu, ubrzanje fazne inverzije,
  • mentalne i neurološke patologije: produktivni simptomi, gubitak orijentacije i koordinacije, oštećenje perifernih živaca, motorički i govorni poremećaji,
  • cefalgija, oštećenje pamćenja,
  • oštećen razvoj embriona,
  • zavisnost

Ako odbijete Phenazepam, može se pojaviti sindrom negativne posljedice: anksioznost, nesanica, mišićni grčevi, znojenje, oslabljena samospoznaja, gubitak povezanosti sa stvarnošću, depresija, mučnina, drhtanje, smanjeni pragovi ekscitacije, napadaji, palpitacije.

O Fenazepamu

Ovo je vrlo efikasan lijek. Ovaj snažni lijek za umirivanje ima relaksirajući mišić, antikonvulziv, sedativ i hipnotički učinak na ljudsko tijelo. Lijek se uglavnom koristi za liječenje emocionalnih poremećaja koji su nastali zbog neravnoteže nervnog sistema.. Složen i vrlo učinkovit učinak uređaja na cijelo ljudsko tijelo velika je prednost u odnosu na njegove analoge.

Indikacije za upotrebu

  • Nesanica, problemi sa spavanjem
  • Opsesivne misli
  • Šizofrenija
  • Depresivna stanja
  • Opsesivan osećaj straha, anksioznosti i anksioznosti
  • Panični napadi
  • Posttraumatski šok
  • Povlačenje alkohola
  • Živčani tikovi, grčevi

Da biste saznali koji je Amitriptyline ili Phenazepam bolji, trebate shvatiti o kakvom je lijeku riječ - Amitriptyline.

Karakterizacija amritriptilina

Amitriptilin spada u kategoriju tricikličkih antidepresiva. Lijek ima efikasan uticaj na stanje pacijenta. Lijek je propisan za: depresiju, pretjeranu nervozu i pobuđenost pacijenta. Koristi se u liječenju paničnih poremećaja i različitih fobija (pacijenta progone strahovi ili loše misli).

  • anksiolitički
  • sedativ
  • ublažiti umor
  • tablete za spavanje
  • antialergijski,
  • tonik.

Doziranje antidepresiva propisuje specijalista.

Kako djeluje fenazepam?

Benzodiazepinski smirivač Phenazepam ima umirujući, hipnotički i antikonvulzivni efekat. Lijek se preporučuje za upotrebu u liječenju metalno-alkoholne psihoze i autonomnih poremećaja.

U psihijatriji se lijek koristi kao antikonvulziv, a često se koristi tokom liječenja zagušljivim stanjima i paničnim napadima. Pozitivno utiče na stanje pacijenta koji ima simptome anksioznosti i opsesije.

Prema učinku lijeka, lijek pripada grupi sredstava za smirenje. Alat utiče na centralni nervni sistem, pružajući inhibitorni efekat.

Kako uzimati amitriptilin i fenazepam?

Kombinovana upotreba lijekova propisuje dežurni liječnik, počevši od 5-10 mg dnevno. Prilikom sastavljanja rasporeda upotrebe i trajanja liječenja uzimaju se u obzir rezultati kliničkog pregleda pacijenta. U prisustvu jedne ili više kontraindikacija ili alergija na lijek treba odmah obavijestiti stručnjaka.

Tokom liječenja zabranjena je upotreba alkoholnih pića. U nekim je slučajevima lijek dopušten u slučaju kroničnih bolesti (tijekom remisije).

Mišljenje ljekara

Sergej I., 53 godina, neuropatolog, Arhangelsk

Amitriptilin je dobro proučen lijek koji se koristi u medicini. U kombinaciji s lijekom za smirenje smanjuje se nuspojava lijeka: nemirni san, prekomjerna uzbudljivost.

Olga Semenovna, 36 godina, neurolog, Voronjež

Unatoč efikasnosti liječenja amitriptilinom u kombinaciji s fenazepamom, preporučuje se kratak kurs (ne duže od 21 dana) kako bi se spriječilo stvaranje ovisnosti.

Pregledi pacijenata

Svetlana, 32 godine, Moskva: „Koristila sam Amitriptyline kako je propisao lekar (1 tableta 2 puta dnevno). Nakon 3 dana uspio sam mirno spavati i riješio se tjeskobe. "

Victor, 57 godina, Astrahan: „Nakon gubitka supruge, bio sam vrlo depresivan. Zahvaljujući uzimanju Amitriptyline s Fenazepamom, uspio sam se riješiti osjećaja gorčine, a moja želja za životom punim se vratila. "

Poređenje lijekova

Oba lijeka su antidepresivi, ali, u vrijeme kada je jedini učinak Amitriptyline-a sedativ, tada Fenazepam zauzvrat ima mnogo drugih učinaka na ljudsko tijelo.

Ljudi uzimaju fenazepam i amitriptilin noću kako bi se smirili, oslobodili se opsesivnih misli i brzo zaspali.

Razlika između lijekova je u tome što Amitriptyline, za razliku od Fenazepama, ne uzrokuje halucinacije u slučaju predoziranja, jer nema stimulirajući učinak . Također, lijek ne uzrokuje ovisnost, kao što ga, nažalost, uzrokuje Fenazepam. Lijek ne spada u popis lijekova koji se koriste u psihijatriji jer nije neuroleptik (sredstvo za umirenje). Fenazepam zauzvrat predstavlja sredstvo za smirenje koje liječi one ozbiljne poremećaje gdje Amitriptyline, nažalost, više ne može pomoći.

To se dokazuje činjenicom da je ovaj lijek mnogo jači od Amitriptilina. Stoga će nuspojave od njega također biti mnogo opasnije. Trovanje fenazepamom može dovesti do kome i čak smrti, dok predoziranje Amitriptylineom može uzrokovati povraćanje ili nesanicu.

Oba su lijeka kontraindicirana kod djece, trudnica i žena tokom laktacije. Takođe, lekovi se ne smeju uzimati u drugim pojedinačnim slučajevima. Istovremeno, uzimanje Amitriptilina i Fenazepama zajedno s alkoholnim i opojnim supstancama strogo je zabranjeno, jer one uzajamno pojačavaju međusobno djelovanje, u velikoj mjeri potiskuju funkcije živčanog sustava. To može dovesti do ozbiljnog predoziranja, a u slučaju Phenazepama, čak i smrti.

S pokušajem da naglo prestanu uzimati oba lijeka, sindrom odvikavanja može se razviti kad se početni simptomi samo pojačaju. Zaustavljanje upotrebe nije bilo tako bolno, morate ga provoditi postepeno pod nadzorom liječnika.

Phenazepam je mnogo efikasniji lijek koji se koristi u vrlo ozbiljnim slučajevima. Amitriptilin ima sedativni učinak na ljudsko tijelo i njegove nuspojave nisu toliko opasne. Ali ipak, samo vam liječnik može propisati lijek koji će vam zaista biti najbolji.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Ostavite Svoj Komentar