Klorheksidin 0,05 Rezultati dijabetesa

Hlorheksidin - lijek, antiseptik, u gotovim doznim oblicima koristi se u obliku biglukonata (Chlorheksidini bigluconas). Klorheksidin se uspješno koristi kao vanjski antiseptik i dezinficijens već više od 60 godina.

0,05% vodena otopina u bočicama od 100 ml.

0,5% otopina alkohola u bočicama od 100 ml.

Hlorheksidin
Hemijsko jedinjenje
IUPACN ',N '' '' '-heksan-1,6-diilbisN- (4-klorofenil) (imidodikarbonimidni diamid)
Bruto formulaC22H30Cl2N10
Molarna masa505.446 g / mol
Cas55-56-1
PubChem5353524
DrugbankAPRD00545
Klasifikacija
ATXA01AB03 B05CA02, D08AC02, D09AA12, R02AA05, S01AX09, S02AA09, S03AA04
Oblici doziranja
Put administracije
Podloge za mast d
Ostala imena
„Sebidin“, „Amident“, „Heksikon“, „Hlorheksidin biglukonat“
Wikimedia Commons Media Files

Vrijedno je napomenuti da za sve vrijeme komercijalne upotrebe i znanstvenih istraživanja klorheksidina nijedan od njih nije mogao uvjerljivo dokazati mogućnost stvaranja mikroorganizama otpornih na hlorheksidin. Međutim, prema posljednjim istraživanjima, uporaba klorheksidina može uzrokovati rezistenciju na antibiotike u bakterijama (posebno otpornost Klebsiella pneumoniae na Colistin).

Kemijski je da je derivat biguanida koji sadrži dihloro. Struktura je vrlo blizu bigumalu. Mehanizam djelovanja klorheksidina sastoji se u interakciji s fosfatnim skupinama na površini ćelije, što rezultira promjenom osmotske ravnoteže, narušavanjem integriteta ćelije i njenom smrću.

Klorheksidin je antiseptički lijek koji djeluje protiv gram-pozitivnih i gram negativnih aerobnih i anaerobnih bakterija (Treponema pall>. Lijek je stabilan i nakon obrade kože (ruke, hirurško polje itd.) Ostaje na njoj u određenoj količini, što dalje daje baktericidno djelovanje.

Lijek ostaje aktivan u prisustvu krvi, gnoja, iako donekle smanjen. Neki sojevi Pseudomonas spp., Proteus spp. Slabo su osjetljivi na hlorheksidin, otporni su na kiseline oblike bakterija. Klorheksidin djeluje na bakterijske spore samo pri povišenim temperaturama.

Koriste se za liječenje hirurškog polja i ruku hirurga, dezinfekciju hirurških instrumenata, kao i za gnojno-septičke procese (pranje hirurških rana, mokraćnog mjehura, itd.) I za prevenciju spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja, trihomonijaza). Supstanca klorheksidin biglukonat dostupna je u obliku 20% vodene otopine. Lijek spreman za upotrebu je manje koncentrirana vodena ili hidroalkoholna otopina. Dakle, za obradu hirurškog polja 20% rastvora se razblaži sa 70% etilnim alkoholom u omjeru 1:40. Dobivena 0,5% vodeno-alkoholna otopina klorheksidin biglukonata tretira se s hirurškim poljem 2 puta u razmaku od 2 minute. Da biste brzo sterilizirali instrumente, koristite istu otopinu 5 minuta. 0,5% vodena otopina koristi se za dezinfekciju rana i opekotina, a 0,5% otopina alkohola ili 1% vodena otopina koristi se za dezinfekciju ruku. Kada koristite lijek za liječenje ruku hirurga, to može uzrokovati suhoću i svrbež kože, dermatitis, ljepljivost kože ruku u roku od 3-5 minuta.

  • jedna supozitorija sadrži 0,016 g hlorheksidin biglukonata

Vaginalni supozitoriji (novorođenčad)

  • jedna supozitorija sadrži 0,008 g hlorheksidin biglukonata.
  • Gel za lokalnu i vanjsku upotrebu od 0,5% (100 g gela sadrži 0,5 g klorheksidin biglukonata).
  • Otopina za vanjsku upotrebu od 0,05% (100 ml pročišćene vode sadrži otopinu klorheksidin biglukonata 20% - 0,25 ml).

Rješenja za ispiranje usne šupljine:

  • 0,2% vodena otopina
  • 0,1% -tna otopina klorheksidin biglukonata u etanolu (Eludryl).

Klorheksidin kao profilaktičko i terapijsko sredstvo koristi se topikalno i topički. 0,05%, 0,2% i 0,5% vodena otopina koristi se u obliku navodnjavanja, ispiranja i primjene - 5-10 ml otopine nanosi se na zahvaćenu površinu kože ili sluznice s izloženošću od 1-3 minute 2-3 puta dnevno (na brisu ili navodnjavanjem). Obrada medicinskih instrumenata i radnih površina vrši se čistom spužvom navlaženom antiseptičkom otopinom, ili natapanjem. Za prevenciju spolno prenosivih bolesti lijek je efikasan ako se koristi najkasnije 2 sata nakon seksualnog odnosa. Pomoću mlaznice stavite sadržaj bočice u mokraćnu cijev za muškarce (2-3 ml), žene (1-2 ml) i u vaginu (5-10 ml) na 2-3 minute. Za obradu kože unutrašnjih površina bedara, pubisa, genitalija. Nakon postupka, ne urinirajte 2 sata.Složeno liječenje uretritisa i uretroprostatitisa provodi se ubrizgavanjem 2-3 ml 0,05% -tne otopine klorheksidin biglukonata 1-2 puta dnevno u uretru, tečaj je 10 dana, postupci se propisuju svaki drugi dan. Intravaginološki, 1 čepiće 3-4 puta dnevno tokom 7-20 dana, u zavisnosti od prirode bolesti. Ispiranje i gel za topikalnu primenu obično se propisuju 2-3 puta dnevno. Patch: uklonite zaštitni film s površine flastera bez dodirivanja zavoja prstima i nanesite ga na oštećeno područje kože. Prstima pritisnite rubove flastera tako da ljepljivi dio flastera fiksira zavoj.

U 2013. godini, WHO je uvrstio 7% otopinu klorheksidin biglukonata na listu esencijalnih lijekova. U skladu s preporukama WHO, pupčana vrpca (pupčana rana) tretira se 7% -tnom otopinom, što smanjuje vjerovatnoću infekcije kod novorođenčadi.

  • lečenje vaginalnih infekcija (bakterijska vaginoza, trihomonijaza, nespecifične, mešovite infekcije)
  • hitna individualna prevencija seksualno prenosivih infekcija (sifilis, gonoreja, trihomonijaza, klamidija, ureaplazmoza)
  • rehabilitacija porođajnog kanala radi pripreme za porođaj i upravljanje postporođajnim periodom kod žena u riziku od infektivnih i upalnih komplikacija

Vaginalni čepići mogu se koristiti u svim trimesetima trudnoće i u vrijeme dojenja. Vaginalni supozitoriji nježno djeluju na sluznicu, a pritom održavaju normalnu vaginalnu mikrofloru. izvor nije naveden 3375 dana

Vaginalni supozitoriji (novorođenčad)

Gel za lokalnu i vanjsku upotrebu 0,5%

  • liječenje rana, ogrebotina, ogrebotina, opekotina, ogrebotina
  • liječenje i sprečavanje infekcija kože i sluzokože
  • upotreba u stomatologiji (gingivitis, stomatitis i parodontitis)
  • tretman akni (kao deo složene terapije)
  • njega kože nakon kozmetičkih procedura (pirsing, tetoviranje, depilacija)
  • zaštita od mikroba na javnim mjestima, u prirodi

0,5% alkoholna rastvora hlorheksidina

  • tretman ruku medicinskog osoblja, hirurga, tretman kože operativnog i injekcijskog polja
  • tretman hirurških rana sa izlaganjem 1-2 minuta
  • dezinfekcija medicinskih sredstava, zubnih instrumenata, površina uređaja

0,05% vodena otopina klorheksidin biglukonata

  • ispiranje rana, ogrebotina, ogrebotina, opekotina, grebanja, uboda insekata
  • upotreba u stomatologiji (gingivitis, stomatitis, alveolitis, parodontitis)
  • liječenje ENT bolesti (faringitis, laringitis, tonzilitis, otitis)
  • zaštita od mikroba na javnim mjestima, u prirodi
  • prevencija seksualno prenosivih infekcija

0,2% vodena otopina klorheksidin biglukonata

  • liječenje i rehabilitacija genitalnog trakta u ginekologiji, urologiji za vrijeme medicinskih dijagnostičkih postupaka
  • dezinfekcija uklonjivih proteza

0,5% vodena otopina klorheksidin biglukonata

  • liječenje rana i opekotina, liječenje zaraženih osipa i pukotina na koži, otvorenih sluzokoža
  • sterilizacija medicinskog instrumenta na temperaturi od 70 ° C

1% vodena otopina klorheksidin biglukonata

  • za opštu dezinfekciju prostorija, sanitarne opreme itd.
  • tretman hirurškog polja i ruku hirurga pre operacije, dezinfekcija kože, lečenje postoperativnih i opekotina

Preosjetljivost na lijek, dermatitis, alergijske reakcije. Istodobna upotreba jodnih preparata je nepoželjna kako bi se izbjegao razvoj dermatitisa. Otopine hlorheksidina ne smiju se koristiti za liječenje konjuktivije i ispiranje karijesa.

Oprez Uredi

Koristite s oprezom u djetinjstvu.

Klorheksidin se koristi za sprečavanje SPD-a samo kao hitna mjera (puknuće kondoma, slučajni seksualni kontakt). Redovite i opetovane instilacije hlorheksidina u uretru mogu prouzrokovati hemijske opekotine (posebno kod pojedinačne preosjetljivosti na lijek), što u konačnici može dovesti do tako ozbiljne komplikacije kao što je striktura uretre izvor nije naveden 1142 dana .

Vaginalne supozitorije. Moguće su alergijske reakcije, svrab, koji se javljaju nakon povlačenja lijeka. Moguće je krvarenje različitih intenziteta.

Gel. Alergijske reakcije, suva koža, svrbež, promjene boje kože, dermatitis, ljepljivost kože ruku (3–7 min) pri uporabi gela, fotoosjetljivost (fenomen povećanja osjetljivosti tijela (najčešće kože i sluznice) na ultraljubičasto zračenje). U liječenju gingivitisa - bojenje cakline zuba, taloženje tartara, poremećaj ukusa. Bojenje emajla i taloženje kamenca nastaju u slučaju duže upotrebe lijeka.

Rješenje. Vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije, svrbež, prolazak nakon prekida lijeka.

U slučaju slučajnog gutanja lijeka se praktički ne apsorbira; ispiranje želuca indicirano je upotrebom mlijeka, blagog sapuna, želatine ili sirovog jajeta.

Nema specifičnog antidota, pa se u slučaju nuspojava provodi simptomatska terapija.

  • Istodobna primjena s jodom se ne preporučuje.
  • Klorheksidin je nespojiv sa deterdžentima koji sadrže anionsku skupinu (saponini, natrijum lauril sulfat, sulfonska kiselina, natrijum karboksimetil celuloza) i sapunima. Prisutnost sapuna može inaktivirati klorheksidin, pa se ostaci sapuna moraju temeljito isprati prije upotrebe lijeka.
  • Stvara toksični spoj kada se pomeša sa natrijum-hipokloritom (NaOCl) - para-hloranilinom (n-NH2C6H4Cl). Postoje dokazi da je parahloranilin toksičan (Burkhardt-Holm i sur., 1999) nepotpune veze a može izazvati stvaranje methemoglobina.
  • Etanol povećava efikasnost hlorheksidina.

Vaginalni čepići. Vanjske genitalije ne utječu na djelotvornost i toleranciju vaginalnih čepića, jer se lijek primjenjuje intravaginalno.

Otopina i gel. Lijek izbjegavajte unositi u rane pacijenata s otvorenom kraniocerebralnom traumom, ozljedama kičmene moždine, perforacijom bubne opne. Ako otopina uđe u sluznicu oka, treba ih brzo i temeljito isprati vodom. Sigurnosni listovi (MSDS) za klorheksidin biglukonat.

Ulazak supstanci za izbjeljivanje hipokloritom na tkiva koja su prethodno bila u kontaktu s preparatima koji sadrže hlorheksidin može doprinijeti pojavi smeđih mrlja na njima. Baktericidni učinak se povećava s povećanjem temperature otopine. Na temperaturama iznad 100 ° C lijek se djelomično razgrađuje.

Vodene otopine klorheksidinskih soli mogu se razgraditi (posebno pri zagrijavanju i alkalnom pH), stvarajući 4-kloroanilin u tragovima koji ima kancerogena svojstva.

Opisan slučaj gde? razvoj methemoglobinemije i cijanoze kod prevremeno rođenih beba u inkubatoru zbog trovanja 4-hloroanilinom izvor nije naveden 284 dana . Inkubator je opremljen ovlaživačem otopinom klorheksidina koji se, kada se zagreva, može razgraditi na 4-kloroanilin.

Ostavite Svoj Komentar