Kako koristiti lijek Gluconorm Plus?

- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,

- ozbiljno oštećenje bubrega,

- akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega (dehidracija, teška infekcija, šok),

- akutne ili hronične bolesti praćene hipoksijom tkiva (srčani ili respiratorni zatajenje, nedavni infarkt miokarda, šok),

- zarazne bolesti, velike hirurške intervencije, povrede, velike opekotine i druga stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju,

- hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,

- laktacidoza (uključujući istoriju),

- koristiti najmanje 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,

- pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),

- period dojenja,

- preosjetljivost na metformin, glibenklamid ili druge derivate sulfoniluree, kao i na pomoćne supstance.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Iznutra, dok jedete.

Obično je početna doza 1 tab. (400 mg / 2,5 mg) / dan. Svake 1-2 sedmice nakon početka liječenja doza lijeka se korigira ovisno o razini glukoze u krvi. Prilikom zamjene prethodne kombinirane terapije metforminom i glibeklamidom propisano je 1-2 tablete. Gluconorm ovisno o prethodnoj dozi svake komponente.

Maksimalna dnevna doza je 5 tableta.

Farmakološko djelovanje

Glibenklamid stimulira lučenje inzulina snižavanjem praga iritacije gušterače beta-ćelijama, povećava osjetljivost na inzulin i stepen njegovog vezivanja na ciljne stanice.

Metformin smanjuje serumsku glukozu povećavajući osjetljivost perifernih tkiva na inzulin i pojačavajući unos glukoze.

Nuspojave

Što se tiče metabolizma ugljikohidrata: moguća je hipoglikemija.

Iz gastrointestinalnog trakta i jetre: retko - mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, gubitak apetita, „metalni“ ukus u ustima, u nekim slučajevima - holestatska žutica, pojačana aktivnost jetrenih enzima, hepatitis.

Iz hemopoetskog sistema: rijetko - leukopenija, trombocitopenija, eritrocitopenija, vrlo rijetko - agranulocitoza, hemolitička ili megaloblastična anemija, pancitopenija.

Alergijske i imunopatološke reakcije: rijetko - urtikarija, eritem, svrbež na koži, groznica, artralgija, proteinurija.

Dermatološke reakcije: rijetko - fotoosjetljivost.

Sa strane metabolizma: laktacidoza.

Posebna uputstva

Veće hirurške intervencije i ozljede, velike opekotine, zarazne bolesti sa febrilnim sindromom mogu zahtijevati prekid lijeka i imenovanje inzulinske terapije.

Potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela.

Pacijente treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju etanola, NSAID-a i gladovanja.

Interakcija

Etanol povećava vjerojatnost nastanka laktične acidoze.

Barbiturati, kortikosteroidi, adrenostimulansi (epinefrin, klonidin), antiepileptički lijekovi (fenitoin), spori blokatori kalcijevih kanala, inhibitori karbohidrata (acetazolamid), tiazidni diuretici, klortalidon, furosemid, diazanazid, triazen diazenterin, slabi učinak morfij, ritodrin, salbutamol, terbutalin, glukagon, rifampicin, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, litijeve soli, u velikim dozama - nikotinska kiselina, hlorpromazin, oralni kontraceptivi i estrogeni.

ACE inhibitori (kaptopril, enalapril), blokatori histaminskih receptora H2 (cimetidin), antifungalna sredstva (mikonazol, flukonazol), NSAID (fenilbutazon, azapropazon, oksifenbutazon), fibrati, antibiotici (klobat) , salicitati, kumarinski antikoagulansi, anabolički steroidi, beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi dugog djelovanja, ciklofosfamid, kloramfenikol, fenfluramin, fluoksetin, guanethidin, pentoksifilin, tetraciklin, teofilin, blokatori tubularne sekrecije, rezerpin, bromokriptin, disopiramid, piridoksin, drugi hipoglikemijski lekovi (akarboza, biguanidi, inzulin), alopurinol.

Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Gluconorm Plus


Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan samo u obliku tableta. Sadrži aktivne sastojke: glibenklamid i metformin hidroklorid. Doziranje u 1 tableti, odnosno: 2,5 i 5 mg, 500 mg. Pored ove kombinacije supstanci, sastav sadrži i pomoćne komponente standardne za ovaj oblik oslobađanja:

  • mikrokristalna celuloza,
  • Hyprolose
  • natrijeva karmeloza,
  • magnezijum stearat.

Tablete su obložene posebnim premazom koji smanjuje brzinu otpuštanja aktivnih tvari. Zbog toga se smanjuje nivo agresivnog djelovanja na sluzokože želuca. Proizvod možete kupiti u pakovanjima koja sadrže 30 tableta.

Lijek je dostupan samo u obliku tableta. Sadrži aktivne sastojke: glibenklamid i metformin hidroklorid.

Farmakokinetika

Metformin se brzo apsorbuje. Razina njegove koncentracije u krvnom serumu povećava se do granične vrijednosti nakon 2 sata. Nedostatak tvari je kratko djelovanje. Nakon 6 sati počinje smanjenje koncentracije metformina u plazmi, što je posljedica završetka procesa apsorpcije u probavnom traktu. Smanjuje se i poluživot tvari. Njegovo trajanje varira od 1,5 do 5 sati.

Uz to, metformin se ne veže za proteine ​​plazme. Ova supstanca ima sposobnost nakupljanja u tkivima bubrega, jetre, pljuvačnih žlijezda. Oštećena funkcija bubrega glavni je faktor koji pridonosi nakupljanju metformina u tijelu, što dovodi do povećanja koncentracije ove komponente i povećanja njezine učinkovitosti.

Oštećena funkcija bubrega glavni je faktor koji pridonosi nakupljanju metformina u tijelu, što dovodi do povećanja njegove učinkovitosti.

Glibenklamid traje duže - 8-12 sati. Vrhunac efikasnosti događa se za 1-2 sata. Ova supstanca u potpunosti se vezuje za proteine ​​u krvi. Proces transformacije glibenklamida odvija se u jetri, gdje se stvaraju 2 spoja koji ne pokazuju hipoglikemijsku aktivnost.

Indikacije za upotrebu

Lijek je dopušteno koristiti u liječenju pacijenata s dijabetesom tipa 2 u nekim slučajevima:

  • nedostatak rezultata s prethodno propisanim liječenjem gojaznosti, ako se upotrebljava neki od lijekova: Metformin ili Glibenklamid,
  • provođenje zamjenske terapije, pod uvjetom da je nivo glukoze u krvi stabilan i dobro kontroliran.

Obrazac za puštanje

Gluconorm se izrađuje u obliku okruglih tableta bijele nijanse sa obloženom membranom. 10 i 20 komada u blister pakovanju, 2 ili 4 blistera u kartonskom pakovanju.

Cijena gluconorma se kreće od 220 do 390 rubalja, u skladu sa brojem tableta u kartonskom pakovanju.

Lijek ima dvije glavne supstance - glibenklamid (2,5 mg) i metformin hidrohlorid (0,4 g).

Dodatne komponente: mikrokristalna celuloza, kukuruzni škrob, koloidni silicijum dioksid, pročišćeni talk, dietil ftalat, želatina, celulozni acetat ftalat, natrijum karboksimetil škrob, natrij kroskameloza.

Upute za upotrebu

Gluconorm tablete se uzimaju oralno dok jedu. Doza se određuje pojedinačno, na osnovu razine glukoze u krvotoku pacijenta. Standardna doza na početku liječenja je 1 tableta dnevno. Nakon 2 tjedna, potrebno je prilagoditi dozu lijeka ovisno o vrijednostima krvnih pretraga.

Upute za uporabu Gluconorma govore da je uz nadomjesnu terapiju potrebno uzeti 1-2 tablete, uzimajući u obzir prethodne koncentracije glavnih komponenata. Maksimalna doza dnevno dostiže 5 tableta.

Hipoglikemijske tablete su na recept. Moraju se čuvati na temperaturi do 25 stepeni na direktnom suncu. Rok trajanja proizvoda je 36 mjeseci od datuma proizvodnje.

Značajke aplikacije

Potrebno je otkazati liječenje lijekom zaraznih bolesti sa vrućicom, sa opsežnim povredama i hirurškom intervencijom. Povećava se rizik od smanjenja koncentracije šećera za vrijeme gladovanja, upotrebe nesteroidnih protuupalnih supstanci i etanola. Prilagođavanje doze vrši se prilikom promjene prehrane, jake moralne i fiziološke iscrpljenosti.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Uputa Gluconorm opisuje da se ne preporučuje piti alkohol tokom terapije. Tablete mogu utjecati na brzinu psihomotornih reakcija i smanjiti koncentraciju. Zbog toga morate biti oprezni prilikom vožnje opasnim vozilima i vozilima.

Zabranjeno je uzimati tablete u djetinjstvu, tokom trudnoće, tokom dojenja, jer glavne komponente ulaze u majčino mlijeko. Lijek je kontraindiciran kod ljudi koji imaju patologije bubrega i jetre. Upotreba tableta u starijih osoba ne preporučuje se u kombinaciji s jakim fizičkim naporom.

Predoziranje

Samo-lijek i prekoračenje dopuštene doze dovode do predoziranja lijeka. Ovo stanje dovodi do pojave laktatne acidoze zbog metformina, koji je dio lijekova. Pacijent primjećuje pojavu mučnine, povraćanja, slabosti, mišićnih grčeva. S početnim simptomima predoziranja, liječenje se otkazuje. Sa laktičnom acidozom terapija se provodi u medicinskoj ustanovi. Najefikasniji tretman je hemodijaliza.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Sastav sadrži glibenklamid, čija visoka koncentracija uzrokuje razvoj hipoglikemije. Glavni simptomi ovog stanja:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • povećan apetit
  • opća slabost
  • blijeda epiderma,
  • osjećaj panike
  • neuroloških poremećaja,
  • aritmija,
  • pospanost
  • problemi koordinacije
  • loš san
  • parestezije oralne mukoze.

Uz pogoršanje hipoglikemije opaža se pogoršanje pacijentovog stanja, gubitak kontrole i svijesti. S laganom i umjerenom težinom bolesti propisana je glukoza. U oštrijim situacijama, kada postoji gubitak svijesti, koristi se 40% otopina glukoze ili glukagon. Kako bi izbjegli sljedeću pojavu hipoglikemije, pacijent treba pojesti više hrane napunjene ugljikohidratima nakon normalizacije svijesti.

Lijek se može zamijeniti lijekovima kao što su Bagomet Plus i Glukovans. Ovi proizvodi imaju identičan sastav sa Gluconorm-om. Tablete kao što su Glucofage i Glybomet analogni su Gluconorm-u koji sadrži metformin. Strogo je zabranjena upotreba drugih lijekova bez recepta ljekara kako bi se izbjegle komplikacije i pogoršalo pacijentovo stanje.

Tablete pomažu nekim pacijentima, dok druge uzrokuju nuspojave. Ispod su neke recenzije dijabetičara Gluconorm.

Dijagnosticiran mi je dijabetes prije 7 godina. Doktor je propisao Gluconorm kao rezervnu terapiju. Pijem jednu tabletu dnevno, isperem vodom. Osjećam se bolje. Moje lečenje uključuje uzimanje lekova, dijetu. Do sada nisu primijećene negativne manifestacije.

Uz dijabetes, propisano mi je da pijem Gluconorm svakodnevno ujutro i navečer. Glukoza u krvotoku se vratila u normalu, ali pojavile su se užasne glavobolje i probavni poremećaji. Kako se ispostavilo, imam kontraindikacije za takav lijek. Morao sam promeniti lek.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Farmakološka grupa

Sastav Gluconorma uključuje dvije komponente koje zajedno pružaju hipoglikemijski efekat.

Metformin spada u skupinu biguanida koji povećavaju otpornost ćelija na inzulin, što doprinosi brzoj upotrebi glukoze. Ova supstanca utiče na metaboličke procese u jetri, održavajući ravnotežu u proizvodnji holesterola i triglicerola. Smanjuje se apsorpcija ugljikohidrata iz probavnog trakta.

Glibenklamid je derivat sulfoniluree. Uz njegovu pomoć provodi se izlučivanje inzulina, što se postiže izlaganjem ćelijama gušterače. Omogućuje povećanu osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin, inhibira lipolizu masnog tkiva.

Doziranje i primjena

Najprikladnija doza lijeka određuje liječnik, na osnovu pokazatelja šećera u krvi. Terapija započinje minimalnim dozama lijeka, a to je pola tablete jednom dnevno.

Da bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, preporučuje se uzimati 1 tabletu lijeka 1 put dnevno uz hranu. To se najbolje izvodi ujutro, zbog usporavanja metaboličkih procesa nakon ručka.

U nedostatku efikasnosti, doziranje se postepeno povećava. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 5-6 tableta. Ako je potrebno koristiti doze veće od preporučenih, pacijenta treba stalno pratiti pažljivo.

Gluconorm plus

Povećana koncentracija glibenklamida omogućava vam upotrebu samo 1 tablete dnevno za postizanje stabilnog hipoglikemijskog učinka. Koji je lijek u određenom slučaju pogodan, reći će doktor.

Kako izgledaju gluconorm plus tablete?

Obično liječenje započinje uobičajenim Gluconormom, u nedostatku njihove efikasnosti prelaze na pojačani oblik s visokim sadržajem Glibenclamida.

Interakcija lijekova

Istodobna upotreba lijeka Gluconorm plus i Mikonazola, kao i bilo kojeg drugog antimikotskog lijeka, koji prilikom interakcije izaziva razvoj dijabetičke kome, pa čak i smrtonosne, strogo je zabranjena.

Ne uzimajte glukonorm sa alkoholom

Ne možete koristiti hipoglikemijsko sredstvo zajedno s alkoholom, što izaziva patološko smanjenje krvnog pritiska i rada srca.

Izuzetno oprezno, lijek se kombinira s glukokortikosteroidima i lijekovima, koji uključuju jod.

Značajke upotrebe

Gluconorm se ne preporučuje pacijentima nakon 65 godina zbog visokog rizika od razvoja nuspojava, uključujući razvoj dijabetičke kome. Nakon 45 godina liječenje započinje minimalnim dozama, a ako je potrebno, njihovo povećanje zahtijeva stalno praćenje stanja pacijenta.

Tokom trudnoće upotreba ovog lijeka je strogo zabranjena, jer aktivne komponente doprinose kršenju punog razvoja fetusa.To zauzvrat povećava rizik od urođenih patologija, kao i pobačaja u ranim fazama.

Sledeći lekovi su slični po sastavu i terapeutskom efektu:

Izbor jednog ili drugog alata koji može sniziti šećer u krvi ovisi o stupnju napredovanja dijabetesa i s njim povezanih bolesti. Samo liječnik ima pravo preporučiti lijek, birajući najoptimalniju dozu u određenom slučaju. Samo-lijek je opasan za razvoj dijabetičke kome i drugih neugodnih štetnih reakcija opasnih po život.

Ostavite Svoj Komentar