Dijabetes: 7 stvari koje bi svi trebali znati

Da bi se postigla kompenzacija za dijabetes melitus (normalna razina šećera u krvi i minimalna razina dijabetičkih komplikacija) potrebno je imati određenu razinu znanja o ovoj temi. Ispod su osnovni aspekti tijeka dijabetesa i pravilnog ponašanja dijabetičara u liječenju i dijabetesa i njegovih komplikacija.

Šta je važno znati kod dijabetesa.

1. Uvijek treba nadzirati šećer u krvi. Velike fluktuacije SC (šećera u krvi) ne bi trebale biti dopuštene, ni prema gore ni prema dolje. Dijabetičar bi trebao biti u mogućnosti da mjeri šećer u bilo koje doba dana. Neophodno je jasno razumjeti koje akcije treba poduzeti u slučaju vrlo visokih (preko 16 - 20 mmol / L) i vrlo niskih (manjih od 4,0 mmol / L) razine šećera u krvi.

2. Dijabetičar bi trebao znati razinu kolesterola u krvi. Kod šećerne bolesti poremećen je protok krvi u sudovima i kapilarima. Pogotovo ovaj proces napreduje kada je razina šećera u krvi iznad normalne - takozvani "dekompenzirani dijabetes melitus". Ako se visokoj razini kolesterola pridruži gore navedeno, onda krvne žile u tijelu počinju djelomično ili čak potpuno trombozirati, prokrvljenost se značajno pogoršava, u nekim područjima je moguć njegov potpuni prekid, što dovodi do srčanog udara, moždanog udara (ishemijskog), gangrene.

3. Potrebno je jednom u 3 do 6 mjeseci. analizirati na glikovani (glikozirani) hemoglobin, HbA1c. Rezultat ove analize određuje stupanj kompenzacije dijabetesa postignut u posljednja tri mjeseca:

  • do 7% - kompenzirani dijabetes, razvoj dijabetičkih komplikacija je minimalan,
  • 7 - 10% - dijabetes koji je zadovoljavajući, ali nije dovoljan,
  • preko 11% - dekompenzacija dijabetesa.

4. Da biste zaustavili akutno stanje hipoglikemije (ck ispod 3,9 mmol / L), trebate znati njegove znakove i simptome. Podsjetite da necijenjena hipoglikemija dovodi do smrti. Znakovi i simptomi hipoglikemije:

  • srčana palpitacija, u liječenju verapamila, anaprilina ili drugih adreno blokatora, ovaj simptom može biti potpuno prigušen ili uopšte izostati, u svakom slučaju nije ključno za određivanje gipsa,
  • oštro oslobađanje hladnog znoja koje se neočekivano javlja i čini se nerazumnim (nije vruće, nema fizičkog napora). Simptom gotovo uvijek prati stanje kritično niskog šećera u krvi, posebno je izražen u vrijeme njegovog oštrog pada tj.
  • snažan osjećaj gladi
  • vrtoglavica, nejasna percepcija onoga što se događa, maglica svijesti, udaljenost događaja,
  • slabost mišića, težina udova,
  • blijedost lica.

Dijabetičari koji su iskusili manifestacije hipoglikemije te su uz pomoć glukometra ustanovili da je razina šećera u ovom trenutku niska, s vremenom se simptomi njegovog pada određuju bez ikakvih poteškoća. Kada se pojavi hipoglikemija, potreban je trenutni unos šećera, glukoze, meda ili slatkiša. Ako nije s vama - pitajte druge, ali ne dajte - odaberite. Nema drugog načina.

5. U pravilu, jedna od čestih manifestacija koja se mogu svrstati u složeno stanje je oštećenje vida. Uz smanjenje oštrine vida, preporučuje se dijagnosticiranje odstupanja i kupovina naočala, pojedinosti na https://moiochki.by/, a pritom se izbjegava pretjerano naprezanje očiju: škljocanje, gledanje, stalno približavanje ili udaljavanje predmeta gledanja. Međutim, jednako je važno istražiti stanje fundusa, stanje žila mrežnice i po potrebi (edeme, suze, hemoragične blokade) podvrgnuti se kvalitetnom liječenju i na taj način spriječiti razvoj sljepoće. To se naročito odnosi na progresivnu hipertenziju.

6. Pravilna njega stopala. Kod dijabetesa dolazi do poremećaja protoka krvi, a stopala mogu osjetiti jaku gladovanje kisikom. Osjetljivost kože i sposobnost tkiva da se regeneriše također mogu biti oslabljeni, rane zarastaju slabo ili vrlo slabo, zglobovi se deformiraju i pojavljuje se sindrom “dijabetičkog stopala”. Njega stopala za dijabetičare uključuje:

  • dovođenje u normalu šećera u krvi. To se mora učiniti na bilo koji mogući način, ako nema pozitivnog učinka od uzimanja lijekova, tada morate preći na inzulin ili kombinirati inzulin + lijekove (za dijabetes tipa 2). Bez nadoknade za dijabetes, poremećaji u tkivima udova će napredovati vrlo brzo,
  • higijenu stopala; perite noge 2-3 puta dnevno toplom vodom i sapunom, temeljito pregledavajući stanje površine kože stopala (oštećenja, naočnjaci, promjene boje kože i noktiju, pukotine). Rane, kapi, pukotine treba zacjeljivati. U slučaju izduvavanja i kalupa, trebate odabrati udobnije cipele,
  • izbegavajte prekomerno hlađenje stopala i nogu, oblačite se "prema vremenskim prilikama", nosite čarape od prirodnih tkanina, ne hodajte bosi bez posebne potrebe,
  • bilo koje rane, ožiljci i pukotine na liječenju ne smiju zarastati duže od 10 do 14 dana. U suprotnom, svakako morate potražiti medicinsku pomoć,
  • normalizacijom šećera u krvi, umjerenim fizičkim naporom, žile nogu imaju tendenciju da obnove svoju funkciju - prehranu tkiva.

7. Dijabetičar bi trebao biti u mogućnosti napraviti sigurnu dnevnu prehranu za njega, biti u stanju izračunati XE (jedinice hljeba) konzumirane hrane, kao i znati njegovu dozvoljenu i postojeću dnevnu prehranu, imati jasnu predstavu o popisu zabranjene hrane, dozvoljenih i uvjetno dopuštenih komponenti meni.

8. Neophodno je naučiti kako koristiti glukometar i tonometr. Vodite dnevnik mjerenja šećera i krvnog tlaka s komentarima koji ukazuju na odstupanja od prehrane, intenzivnu fizičku aktivnost i druge situacije neuobičajene za dnevni režim. Ovo se radi kako bi se utvrdila reakcija tijela na odstupanja od zadanog režima.

9. Dijabetičare je potrebno voditi u lijekovima za liječenje dijabetesa, koji su propisani i postoje uopšte. Ako je propisana terapija inzulinom, onda morate razumjeti postojeće vrste inzulina, znati njegove mogućnosti, trajanje djelovanja itd. Ovo je neophodno kako bi se ispravno ispravila metoda liječenja koju je propisao liječnik, a koja bez izmjena ne vodi uvijek do nadoknade, jer je ljudsko tijelo individualno, a ono što znatno snižava šećer u krvi kod drugih može djelovati drugačije kod drugih (posebno za liječenje lijekovi i dijetalna terapija). Svako ima svoj dijabetes.

10. Straha od "vašeg dijabetesa" ne bi trebalo biti. Morate shvatiti da se situacijom može samostalno upravljati, samo je potrebno shvatiti i ne liječiti dijabetes bez svijesti. Ali ne biste trebali oglašavati svoju dijagnozu dijabetesa na svakom cosku. Ovo je slaba tačka neke osobe, uvijek će postojati „dobrovoljac“ koji ovu situaciju koristi u svoju korist, naštetivši osobi s dijabetesom.

Šta je ovo

Dijabetes je hronična bolest koja se razvija kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito iskoristiti inzulin proizveden od gušterače.

Hiperglikemija (visoki šećer u krvi) uobičajen je rezultat nekontroliranog dijabetesa koji s vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja mnogih tjelesnih sistema, posebno živaca i krvnih sudova.

Ko je bolestan

Trenutno su poznate dvije vrste dijabetesa. Prvi tip - inzulinski ovisan. Uglavnom pogađaju mlade do 30 godina. Drugi tip - dijabetes koji nije ovisan o insulinu kod starijih osoba. Kod takvih bolesnika proizvodi se inzulin, a ako slijedite dijetu i vodite aktivan stil života, oni mogu postići da će dugo biti razina šećera normalna.

Koliko opasno

Oko 50% obolelih od dijabetesa umire od kardiovaskularne bolesti. U kombinaciji sa smanjenjem protoka krvi, neuropatija nogu povećava vjerovatnoću čira na nogama i, na kraju, amputaciju udova. Uzrok svake treće amputacije donjih udova je dijabetes.

Komentara glavna ljekarka LLC preduzeća "Laboratorijski hemotest" Olga Dekhtyareva:

„Šećerna bolest se može javiti ne samo kod odraslih i starijih osoba. Nasljednost je važan faktor u razvoju bilo koje bolesti. Međutim, kod dijabetesa samo 50% određuje njegov razvoj. Rizična skupina uključuje osobe s roditeljima ili bliskom rodbinom oboljelih od ove bolesti, djecu rođenu s težinom većom od 4,5 kg.

Osim nasljednosti, postoje i drugi faktori koji provociraju nastanak bolesti - to su sve virusne infekcije, pod uvjetom da ih je majka patila tijekom trudnoće, kao i rubeola i zaušnjaci.

Dijabetes tipa 1 povezan je s oštećenjem stanica pankreasa i može se pojaviti pojedinačno kod svake osobe.

Dijabetes tipa 2 može se pojaviti kod svake osobe, bez obzira na genetsku predispoziciju. Međutim, ova vrsta bolesti je više kontrolirana. Promjenom načina života možete ne samo odgoditi njegovu pojavu, nego i izbjeći rizik od njenog razvoja.

Zbog toga, pri najmanjoj sumnji na dijabetes, hitno je uzeti testove: krv i urin za šećer, kao i proći test tolerancije na glukozu. Krv treba uzimati na prazan stomak i nakon jela. Ovo će otkriti razliku između pokazatelja.

Ako se razina glukoze kreće u rasponu od 100 do 125 mg / dl, postoji predispozicija za bolest. Čitanje veće od 126 mg / dl ukazuje na prisutnost dijabetesa.

Test tolerancije na glukozu najpouzdaniji je način za mjerenje osjetljivosti tjelesnih tkiva na inzulin. Ova studija se takođe provodi dva puta: na prazan stomak i 2 sata nakon uzimanja otopine glukoze. To se može učiniti u mnogim plaćenim laboratorijama. Ne košta više od 1,5 hiljada rubalja.

Pravovremena dijagnoza bolesti će izbjeći ozbiljne komplikacije. Ali ni u kojem slučaju ne smijete misliti da je dijabetes kućno zatvaranje. Da, stroga dijeta, kontrola šećera i redovne injekcije inzulina. Ali čak i djeca mogu ići u vrtić i u školu, pridržavajući se određenih pravila. "

Dijete sa dijabetesom u školi i van njega

Roditelji bi trebali razgovarati s direktorom škole i razrednikom i objasniti situaciju kako bi im mogli pružiti pomoć ako je potrebno. Školska sestra, liječnik i psiholog moraju nužno proučavati probleme dijabetesa, biti u stanju prepoznati simptome hiperglikemije, moći mjeriti šećer u krvi i pružiti prvu pomoć. S nastavnicima morate odlučiti kako će dijete ručati, gdje će dati injekciju.

Prvo, uvijek nosite sa sobom par komada šećera, bombona, soka ili slatkog napitka u slučaju hipoglikemije.

Drugo, trebao bi imati ne samo ručak, već i dodatnu hranu za svaki slučaj.

Dijabetes također nije razlog da napustite zabavu.

Unaprijed se pobrinite za slatkiše - u mnogim trgovinama se prodaju posebne poslastice za dijabetičare.

Svake godine je sve više pacijenata sa dijabetesom

Dijabetes melitus zaista ostaje jedna od najčešćih bolesti na svijetu. Svakih 10-15 godina broj ljudi koji pate od ove bolesti se udvostručuje. U 2016. godini bilo ih je 415 miliona, a moram reći da polovina njih nije znala za njihovu bolest. U svetlu takvih događaja, naučnici su stalno prisiljeni tražiti nove efikasne načine sprečavanja i liječenja bolesti, kako bi obavijestili stanovništvo o opasnosti koja se već dugo ne daje, već uništava tijelo danju i noću, a prvenstveno krvne žile. Prvi uspjesi već su u tom pravcu. Na primjer, broj ljudi koji pate od dijabetesa tipa 1 znatno se povećao, što je postignuto poboljšanjem kvaliteta medicinske njege i produljenjem životnog vijeka takvih bolesnika.

Koja je glavna opasnost od takve bolesti?

Nemojte misliti da se s dijabetesom možete sami nositi jednostavnim smanjivanjem udjela slatkiša u ishrani. Da, pravilna prehrana i dalje ostaje nepromijenjen i vrlo važan dio terapije, ali terapija je složena. Pacijent mora nužno pratiti svoje zdravlje, redovno mjeriti glukozu u krvi i uzimati odgovarajuće lijekove za snižavanje šećera, a u nekim slučajevima mogu i trebaju biti zamijenjene injekcijama inzulina. Ova podmukla bolest obiluje razvojem raznih ranih i kasnih komplikacija. Utječe na srce, bubrege, oči, krvne sudove i živce. Prema statistici, srčani i moždani udari sa šećernom bolešću javljaju se 2-3 puta češće nego kod običnih jezgara.

Zbog oštećenja živaca i krvnih žila, svako oštećenje tijela može dovesti do stvaranja duge rane koja ne zacjeljuje ili čira. Najčešće takav patološki proces pogađa donje ekstremitete, a usled gubitka osjeta osoba odmah ne primjećuje da nešto nije u redu s nogom, a prekasno se savjetuje s liječnikom kada se razvije nekroza tkiva i postavi pitanje amputacije udova. Slijepoća i zatajenje bubrega takođe su posljedica bolesti. Komplikacije poput dijabetičke retinopatije povezane s oštećenjem mrežnice mogu dovesti do potpunog sljepoće, a hronično bubrežno zatajenje razvija se kod dijabetičke nefropatije.

Tko je u riziku i kako otkriti porast glukoze u krvi?

Endokrinolog Elena Doskina naglašava da statistika dijabetesa raste zbog takozvanog dijabetesa koji nije ovisan o insulinu. Ovu bolest karakteriše normalna i čak povećana proizvodnja inzulina, međutim interakcija ovog hormona sa ćelijama u tijelu je poremećena. Glavni razlog negativnih promjena u ovom procesu je pretilost. Broj i struktura receptora toliko se mijenjaju da jednostavno prestaju interakciju s ovim hormonom. Stoga se najčešće dijabetes tipa 2 stječe tijekom godina zbog prejedanja i smanjene motoričke aktivnosti. Ovo treba zapamtiti svima koji zloupotrebljavaju brzu hranu i praktičnu hranu, vode sjedilački način života.

U posebnoj rizičnoj grupi su osobe s opterećenom nasljednošću. Naučnici su prije nekoliko stotina godina dokazali da se "slatka krv" može naslijediti. Ako jedan od partnera ima dijabetes, vjerovatnoća da će imati dijete s dijabetesom tipa 1 dostiže 10%, a s dijabetesom tipa 2 - 80%. Zbog toga, svi ljudi koji imaju rođake sa sličnom bolešću trebaju pažljivije nadzirati svoje zdravlje. Prvi alarmantni znakovi na koje biste trebali obratiti pažnju su učestalo mokrenje i česta žeđ. Stalna neumorna glad također ukazuje na moguće probleme sa apsorpcijom glukoze. Razvija se zbog nemogućnosti stanica da apsorbiraju i preradu glukozu u nedostatku ili odsutnosti inzulina.

Da li je dijagnoza zauvijek?

Zapravo do danas nije razvijeno efikasno liječenje bolesti. Svi poznati lekovi mogu samo ublažiti pacijentovo stanje, ukloniti simptome bolesti, ali ne mogu se nositi sa njegovim uzrokom. Međutim, Elena Doskina smatra da to nije razlog da se stavi na kraj životu. Dijabetičari mogu i trebaju živjeti punim životom, ali zbog toga će u njemu morati nešto preispitati, promijeniti pristup prehrani, svoj odnos prema sportu.Moraju shvatiti da je krv u njihovom tijelu promijenila sastav ne zato što je nastala bolest, nego zato što su i sami izazvali takve negativne promjene u svom načinu života.

Kad to shvate, postat će im mnogo lakše i lakše podnijeti sva ograničenja povezana s bolešću. Uostalom, uvijek možete naći zdravu zamjenu za zasićene masti, umjesto maslaca, masti i masnog mesa, konzumiranja biljnih ulja, mršavog mesa i mliječnih proizvoda s malo masti. Umjesto šećera, koristite zamjene, ali najvažnije je odustati od loših navika. Pušenje u kombinaciji s dijabetesom značajno povećava rizik od vaskularnih nesreća, a alkohol izaziva još veći porast glukoze u krvi.

Koji se lijekovi koriste za liječenje bolesti?

Postoji niz lijekova koji su dizajnirani za suzbijanje hiperglikemije. Za podršku pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 koriste se pretežno tabletirani hipoglikemijski agensi. Terapija inzulinom indicirana je za osobe s dijabetesom tipa 1, iako se može preporučiti bolesnicima s dijabetesom tipa 2, kada se sekretorna aktivnost gušterače smanjuje, a lijekovi za snižavanje šećera više nisu u stanju nositi se sa svojim zadatkom. U svakom slučaju liječnik mora donijeti odluku o tom pitanju, ali pacijent mora znati koji su principi za njega vitalni. On mora jasno shvatiti koja je vrsta hrane za njega prihvatljiva, a što nije.

Praksa pokazuje da se pacijent s vremenom navikne na svoju bolest, ima vremena da je prouči i čak bez glukometra kako bi shvatio kada je vrijeme za uzimanje sljedeće doze inzulina ili lijeka. Ako osoba stalno "drži prst na pulsu", ne nadajući se šansi i nosi teret odgovornosti za svoje zdravlje, moći će živjeti u potpunosti i uživati ​​u životu, kao i obični ljudi.

Šta je dijabetes

Šta je dijabetes

Dijabetes se javlja s hroničnim nedostatkom inzulina. Ovo je hormon koji se proizvodi u gušterači i uključuje u metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti u tijelu, a takođe smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. Kao rezultat nedostatka inzulina razvija se hiperglikemija ili visoki šećer u krvi.

Serumska glukoza se smatra normalnom od 3 do 5 mmol / L. Teška hiperglikemija se javlja pri 11 mmol / L, dijabetička koma - pri brzini od oko 30 mmol / L, a ako ne učinite ništa tijekom dana, pacijent riskira da padne u pravu komu. Dijabetes melitus se ponekad naziva i "tihi ubojica", jer čovjek može živjeti i ne sumnjati da ga bolest jede. Opasnost je da se kasne komplikacije razvijaju tokom nekoliko godina, što stalno pogoršava život pacijenta. I tijekom 10-15 godina tijeka bolesti, čak i uz pravilno liječenje, stijenke žila sužavaju se, razvija se hronično zatajenje bubrega i nastaju bolesti živčanog sustava.

Kako prepoznati dijabetes

Kako prepoznati simptome dijabetesa

Simptomi ove bolesti nisu uvijek očigledni, stoga se često dijagnosticira u kasnijim fazama. I sve zato što osoba ne sumnja na dijabetes i ne ide kod doktora. Šta bi vas trebalo upozoriti? Prvi i najočitiji pokazatelj porasta šećera u krvi je intenzivna žeđ. U ovom slučaju posebno se privlače slatka pića, soda i limunada. Sljedeći signal je stalni osjećaj gladi. Dijeta se nije promijenila ili ste počeli jesti više, a težina paradoksalno počinje naglo padati. Noću se mogu javiti grčevi u telećim mišićima i mučiti svrbež kože. Počinju problemi s vidom, lagane ogrebotine dugo ne zarastaju. Tokom dana se osjećate slabo i brzo se umorite, iako ne istovarite automobile, već cijeli dan sjedite pred računalom. Drugi simptom je nedostatak seksualne želje. Značajnu ulogu u razvoju bolesti igra genetska predispozicija. Ako neko iz vaše porodice (roditelji, baka, djed, ujak, tetka) pati od dijabetesa - pokrenite darivanje krvi za šećer!

Uzroci dijabetesa

Uzroci dijabetesa

Dijabetes melitus je dvije vrste: prva i druga. Prva vrsta je teža, s njom vlada apsolutni nedostatak inzulina, pacijenti moraju svakodnevno uzimati injekcije ovog hormona kako bi smanjili količinu šećera nakon jela. Dijabetes tipa 2 je inzulinsko neovisan, s njim postoji ćelijski imunitet na ovaj hormon. Postoji nekoliko razloga ove bolesti. Najčešći u prvom tipu je autoimuni proces u tijelu u kojem se stvaraju antitijela protiv stanica pankreasa odgovornih za proizvodnju inzulina. Najčešće je to zbog genetike. Djeca roditelja dijabetičara trebaju redovito provjeravati svoje zdravlje. Ako su oba roditelja bolesna, rizik od razvoja dijabetesa djeteta dostiže 60%.

S godinama se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 1, od kojeg najčešće pate tinejdžeri. A okidač za bolest je stres, na primjer, za vrijeme pregleda. Istovremeno raste potreba tijela za glukozom u pozadini pojačanog mentalnog stresa. Učenici i učenici jedu nepravilno, oni biraju hranu koja je od male koristi, poput čokoladnih korica i kola. Stoga je toliko važno pratiti šta vaše dijete jede i zaštititi ga od prekomjernog rada.

Glavni uzrok dijabetesa tipa 2 je prekomjerna težina ili pretilost. Javlja se kod prekomjerne težine ljudi srednjih godina. Receptori masnog tkiva imaju nisku osjetljivost na inzulin, pa ako ih ima puno u tijelu, tada količina glukoze u krvi prelazi normalnu vrijednost.

Pogledajte video: Liječenje depresije prirodnim putem (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar