Iz čega se uzima Siofor i kakva je droga ovo: mehanizam djelovanja, oblik oslobađanja i doziranje

Oblik doziranja - bijele obložene tablete:

  • Siofor 500: okrugli, dvokonveksni (10 kom. U blisterima, u kartonskom snopu od 3, 6 ili 12 blistera),
  • Siofor 850: duguljasti, s dvostranim zarezom (15 kom. U blisterima, u kartonskom snopu od 2, 4 ili 8 blistera),
  • Siofor 1000: duguljasti, s prorezom na jednoj strani i klinastim utorima na drugoj strani (15 kom. U blisterima, u kartonskom snopu od 2, 4 ili 8 blistera).

Djelatna tvar lijeka je metformin hidroklorid, a u jednoj tableti sadrži 500 mg (Siofor 500), 850 mg (Siofor 850) ili 1000 mg (Siofor 1000).

  • Pomoćne tvari: povidon, hipromeloza, magnezijum stearat,
  • Sastav školjke: makrogol 6000, hipromeloza, titanijum dioksid (E171).

Indikacije za upotrebu

Siofor je namijenjen liječenju šećerne bolesti tipa II, posebno kod bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom s neučinkovitom vježbanjem i dijetalnom terapijom.

Može se koristiti kao pojedinačni lijek ili kao dio složene terapije u kombinaciji sa inzulinom i drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Doziranje i primjena

Lijek treba uzimati oralno tokom obroka ili odmah nakon toga.

Režim doziranja i trajanje liječenja određuje liječnik ovisno o razini glukoze u krvi.

Prilikom provođenja monoterapije odraslima se propisuje 500 mg 1-2 puta dnevno ili 850 mg 1 puta dnevno. Nakon 10-15 dana, ukoliko je potrebno, dnevna doza se postepeno povećava na 3-4 tablete Siofor 500, 2-3 tablete Siofor 850 mg ili 2 tablete Siofor 1000.

Maksimalna dnevna doza je 3000 mg (6 tableta od 500 mg ili 3 tablete od 1000 mg) u 3 podijeljene doze.

Prilikom propisivanja visokih doza 2 tablete Siofor 500 mogu se zamijeniti s 1 tabletom Siofor 1000.

Ako je pacijent prebačen na metformin iz drugih antidijabetičkih lijekova, potonji se poništavaju i počinju uzimati Siofor u gornjim dozama.

U kombinaciji sa inzulinom (za poboljšanje kontrole glikemije) Siofor se propisuje 500 mg 1-2 puta dnevno ili 850 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, jednom tjedno dozu postepeno povećavate na 3-4 tablete Siofor 500, 2-3 tablete Siofor 850 ili 2 tablete Siofor 1000. Doza inzulina određuje se ovisno o razini glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 3000 mg u 3 podijeljene doze.

Prilikom odabira doze stariji pacijenti uzimaju u obzir i koncentraciju kreatinina u krvnoj plazmi. Tokom liječenja potrebno je redovito ocjenjivanje bubrežne funkcije.

Djeci u dobi od 10-18 godina i za monoterapiju, a u kombinaciji s inzulinom, na početku liječenja propisali su 500 mg ili 850 mg metformina 1 put dnevno. Ako je potrebno, nakon 10-15 dana, doza se postepeno povećava. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg (4 tablete od 500 mg ili 2 tablete od 1000 mg) u 2-3 doze.

Potrebna doza inzulina određuje se ovisno o razini glukoze u krvi.

Nuspojave

  • Alergijske reakcije: vrlo rijetko - urtikarija, svrab, hiperemija,
  • Nervni sistem: često - poremećaj ukusa,
  • Jetra i žučni trakt: odvojeni izvještaji - reverzibilno povećanje aktivnosti jetrenih transaminaza, hepatitisa (prolazak nakon povlačenja lijeka),
  • Metabolizam: vrlo rijetko - laktična acidoza, uz produženu upotrebu - smanjenje apsorpcije vitamina B12 i smanjenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi (vjerovatnost ove reakcije treba uzeti u obzir prilikom propisivanja lijeka bolesnicima sa megaloblastičnom anemijom),
  • Digestivni sistem: nedostatak apetita, metalik ukus u ustima, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv. Ovi simptomi se često javljaju na početku liječenja i obično nestaju sami. Da biste ih spriječili, postepeno povećavajte dnevnu dozu, podijelite ga na 2-3 doze i uzimate lijek s hranom ili odmah nakon toga.

Posebna uputstva

Siofor ne zamjenjuje dijetnu hranu i svakodnevno vježbanje - ove metode koje nisu lijekovi moraju se kombinirati s lijekom u skladu s preporukama liječnika. Svi pacijenti trebali bi tijekom dana slijediti dijetu s ujednačenim unosom ugljikohidrata, a osobe s prekomjernom težinom trebaju imati niskokaloričnu dijetu.

Ako sumnjate na razvoj laktacidoze, potrebno je hitno povlačenje lijeka i hitna hospitalizacija pacijenta.

Metformin se izlučuje bubrezima, pa prije početka liječenja i redovito u njegovom procesu treba utvrditi koncentraciju kreatinina u krvnoj plazmi. Posebno je promatranje potrebno ako postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, na početku primjene diuretika, nesteroidnih protuupalnih ili antihipertenzivnih lijekova.

Ako je potrebno obaviti rendgenski pregled s intravenskim davanjem kontrastnog sredstva koje sadrži jod, Siofor privremeno (48 sati prije i 48 sati nakon postupka) treba zamijeniti drugim hipoglikemijskim lijekom. Isto se mora učiniti prilikom propisivanja planirane hirurške operacije pod općom anestezijom, uz epiduralnu ili spinalnu anesteziju.

Prema jednogodišnjim kontroliranim kliničkim ispitivanjima, metformin ne utječe na rast, razvoj i pubertet djece. Međutim, nema podataka o ovim pokazateljima kod duže terapije, stoga djeca koja primaju Siofor, posebno u prepubertalnom razdoblju (10-12 godina), zahtijevaju posebno promatranje.

Monoterapija Sioforom ne dovodi do hipoglikemije. Kod kombinirane terapije (u kombinaciji s derivatima inzulina ili sulfoniluree) postoji takva šansa, stoga se mora biti oprezan.

Siofor, koji se koristi kao pojedinačni lijek, ne utječe negativno na brzinu reakcija i / ili sposobnost koncentracije. Kada koristite metformin kao dio složene terapije, postoji rizik od razvoja hipoglikemijskih stanja, stoga treba biti oprezan kada se bavite bilo kojim potencijalno opasnim aktivnostima, uključujući kod upravljanja vozilima.

Interakcija lijekova

Metformin je kontraindiciran tokom studija sa intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koje sadrže jod.

Ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića i uzimanje lijekova koji sadrže etanol tokom liječenja, jer rizik od nastanka laktacidoze raste, posebno kod zatajenja jetre, neuhranjenosti ili dijeta.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez u vezi sa mogućim reakcijama interakcije:

  • Danazole - razvoj hiperglikemijskog efekta,
  • Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin i drugi antihipertenzivi - snižavaju glukozu u krvi,
  • Hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, nikotinska kiselina, glukagon, epinefrin, derivati ​​fenotiazina - povećanje koncentracije glukoze u krvi,
  • Nifedipin - povećana apsorpcija i maksimalna koncentracija metformina u krvnoj plazmi, produženje njegovog izlučivanja,
  • Cimetidin - usporava eliminaciju metformina, povećava rizik od laktacidoze,
  • Salicilati, derivati ​​sulfoniluree, inzulin, akarboza - povećani hipoglikemijski efekat,
  • Kationski lijekovi (prokainamid, morfin, kinidin, triamteren, ranitidin, vankomicin, amilorid) izlučuju se u tubulama - povećanje maksimalne koncentracije metformina u krvnoj plazmi,
  • Furosemid - pad njegove koncentracije i poluživota,
  • Neizravni antikoagulansi - slabljenje njihovog djelovanja,
  • Beta-adrenergički agonisti, diuretici, glukokortikoidi (za sistemsku i lokalnu upotrebu) - povećanje glukoze u krvi.

Ostavite Svoj Komentar