Kina integrirano liječenje dijabetesa u Kini

Najbolje vrijeme za početak uklanjanja ove bolesti je od 4. do 20. juna (2018.). 4. juna počinje Yang-ova sezona punoće energije, kada se naše tijelo počinje aktivno razvijati nakon proljetnog obnavljanja.

Do 20. juna traje vrijeme aktivnosti kanala trostrukog grijača, koji se ponekad naziva i endokrini kanal. Njegove odgovornosti uključuju normalizaciju nervnog i endokrinog sistema kao i povećanje ukupnog energetskog tonusa tijela.

Zato je ovaj trenutak najprikladniji za početak programa za efikasno vraćanje endokrinih funkcija i liječenje dijabetesa.

DVIJE VRSTE DIJABETA


Gušterača pruža našem tijelu nekoliko hormona, uključujući inzulin. Ovo je transportni protein koji poput "kolica" sakuplja glukozu (šećer) iz krvne plazme i nosi je do stanica, tj. Pomaže tijelu da upije glukozu.

Glukoza je glavno "gorivo", tj. glavni izvor energije za tijelo. Nedovoljna opskrba glukozom u radne stanice našeg tijela dovodi do njihovog iscrpljivanja, oslabljene aktivnosti srca, jetre, bubrega, živčanog i imunološkog sistema, mišićno-koštanog sistema, organa vida i sluha itd.

Kod dijabetesa je poremećen unos glukoze, što dovodi do stanične gladovanja, s jedne strane, i zakiseljavanja krvi, s druge strane, koja sadrži veliki broj neisvaščenih molekula glukoze u plazmi.


Kao što znamo, postoji dvije vrste dijabetesa.

Prva vrsta je ovisna o insulinu - uglavnom je povezan s nepravilnim radom gušterače (inzulin se proizvodi malo i pogrešnog kvaliteta). Češće ova vrsta dijabetesa pogađa mlade ljude, djecu, pa čak i novorođenčad.

Kod druge vrste dijabetesa - neovisna o insulinu - Može se proizvesti dovoljna količina inzulina, ali je poremećen prijenos glukoze po stanicama tijela, kao rezultat toga porast sadržaja glukoze u krvi.


Češće drugi tip dijabetesa pogađa ljude u odrasloj dobi, mada je u posljednje vrijeme ta bolest otkrivena u 40-godišnjaka, pa čak i u 20-godišnjaka.

Nijedna osoba nije sigurna od dijabetesa, pogotovo u slučaju nepovoljne nasljednosti.

Ali promjenom načina života, uključujući način prehrane, motorički način, način uočavanja stvarnosti i vanjskih okolnosti, čovjek može izbjeći ovu bolest.

KAKO SE STRASNO ODNOSI NA DIJABETE


Zamislite osobu koja u tijelu ima sve u redu, ali on vodi stil života u kojem je potrebno više energije, tj. potražnja za energijom raste.

To se češće dešava kada je osoba u stanju hroničnog stresa ili je podvrgnuta čestim akutnim stresnim reakcijama.

Na primjer, izlaže svoje tijelo stalnom naprezanju, umara se, danas otkriva odnose sa šefom, sutra - s članovima njegove porodice, susjedima, prijateljima ili kolegama, neadekvatno jede, kreće se iracionalno.

Dolazi do prekomernog trošenja energije. A kao rezultat energetske gladi, kršenje glukozne tolerancije (tolerancije).

Kao rezultat toga, može se pojaviti situacija (funkcionalna glikemija), kada nivo glukoze u krvi premašuje normu, a inzulin, iako radi svoj posao, sporiji je nego inače.

Vremenom se neravnoteža može oporaviti sama, ali može preći i u razvoj bolesti - dijabetesa tipa 2.


To dokazuju mnogi stručnjaci evropske medicine koji nazivaju dijabetes psihosomatska bolest.


Uticaj anksioznosti svijesti na ljudsko tijelo može se dogoditi i prije njegovog rođenja kao rezultat oštećenja nasljedne energije ili, kako se to ponekad naziva, roditeljske energije Qi-ja.

U evropskoj medicini to se naziva nasljednost.

Praznina nasljedne energije može se razviti ako budući roditelji neefikasno upravljaju vlastitom energijom, trošeći je na doživljaje stresa i na taj način ispraznjujući svoje rezerve u vlastitom tijelu, što će sigurno utjecati na energetski nivo nerođenog djeteta.

USTVARITE LJUBAVNI PROGRAM ZA VAŠE


Uznemirenost svijesti koja izaziva razvoj dijabetesa, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ima svoje osobine.

To se najčešće izražava kao osećanja. anksioznost i strah. Štaviše, strah narušava ili inhibira energiju bubrega i genitourinarnog sistema, a anksioznost - energiju gušterače i želuca.

Te emocije, prema mišljenju naših psihologa, u konačnici mogu oblikovati stanje niskog samopoštovanja, koje se graniči s samoodricanjem, razvojem kompleksa žrtve, što je karakteristično za mnoge pacijente s dijabetesom.

Samopoštovanje osobe formira se od ranog djetinjstva. Primijetio sam kako se u Kini djeca mlađa od 5 godina nazivaju „malim carevima“. I dijete se zaista postupa poput cara: ohrabruje i odobrava njegove korisne radnje i ne koristi agresiju ako se ponaša pogrešno. I zanimljivo, obično djeca nisu nestašna i nisu nestašna.

Kod nas se ponekad može čuti razdraženi uzvici: "Ne idi, ne sjedi, ne stoji." A to između ostalog može izazvati pojavu niskog samopoštovanja.

Često je podržavamo cijelog života. Stoga, bez obzira koliko energije šaljemo tijelu, bez obzira koju divnu hranu jedemo, bez obzira na to kako punimo energiju, prvo što treba učiniti je riješiti se tjeskobe (anksioznosti).

To se može učiniti uz pomoć različitih afirmacija (pozitivnih misli, stavova), meditacija i drugih tehnika, odnosno trebamo sami razviti „Program ljubavi prema sebi“.

Svakodnevna vježba: Počevši od 4. do 20. juna izgovoriti izraze: „Ja sam dobar, lijep, pametan, volim sebe, volim sebe“.

Učinite to čak i ako ne vjerujete u svoje riječi upućene sebi izrazom ljubavi. Vaša svest na dubokom nivou i dalje će uočiti njihov sadržaj i reagovati u skladu s tim.


Nema potrebe da se uspoređujete sa drugima, uporedite sebe sa sobom i pronađite čak i najmanje promjene na bolje.

  • Ako niste postigli ono što ste želeli, recite sebi: "Imam sve pred sobom, imam priliku da pokušam ponovo."
  • Ako ste postigli: "Dobro sam završio, uspio sam, bez obzira na sve."

Tako možemo postići mirnu energiju Shen i naučiti naše tijelo da proizvodi i apsorbira energiju u ovih 20 dana.

DIP AROMA


Mirnoća svijesti olakšava se primjenom esencijalnih ulja, koja se ponekad nazivaju i „provodiocima raspoloženja“.

Eterična ulja koja podržavaju i pomažu u punjenju energije u organima za skladištenje:mirisi verbene, geranije, origana, jasmina, majorana, metvice i citrusa.

Najjednostavnija stvar koju možete učiniti sa ovim uljima je stvaranje lagane aromatične atmosfere, za aromatiziranje tijela ili sobe.

Na primjer, pomoću pištolja za prskanje (3-4 kapi ulja na 0,5 litre vode) prskajte po stanu. Poželjno je da kapljice (maramica, ubrus, odjeća).

S obzirom na to da je gušterača aktivna ujutro, a jetra uveče, aromatizacija se može izvesti ujutro i naveče.

Noću možete koristiti aromatični jastuk ili na papirnom ručniku presavijenom u nekoliko slojeva, nanijeti nekoliko kapi ulja i staviti pod jastuk.


Takođe dobro aromaterapijske kupke (5-7 kapi esencijalnog ulja razrijeđenog u 1 kašike. L. Mlijeka ili meda i dodajte u kupku), isperite, prosušite, trljajte tijelo vodom i esencijalnim uljima.

Osim toga, u junu je efikasna upotreba prirodnih aroma, naročito ujutro ili uveče, ako nema alergije na cvjetnice.

Usput, cvijeće-nosači aroma mogu se posaditi u lonac na prozorskom prozoru i uživati ​​u ugodnom mirisu.

Mirisi se mogu koristiti i u kuvanju. Ujutro pripremite 1 šolju hladne vode, dodajte malo svježeg limunovog soka i izgnječite. Toliko o aromaterapiji. Nakon što popijete ovaj rastvor, operite stomak, pripremite ga za obrok i udišite aromu citrusa.

Za ljubitelje sebe, možete kuhati ledeno piće od nane (zamrznuti metli brod) ili ekstrakt metvice: u čašu vode stavimo kocku metvog leda ili nekoliko kapi ekstrakta mente.

Možete praviti i voćnu vodu. Oni to rade ovako: iscijedite malo soka od voća, pomiješajte ga s vodom (1: 1) i dodajte kocku nanetog leda.

OBRAZITE SE SA SUNCE I ŽUTOM


U kineskoj medicini se mnogo pažnje posvećuje ljekovita svojstva boje. Energija svakog organa može se podržati njegovom bojom. S obzirom da pankreas pripada primarnom elementu Zemlje, njegova „nativna“ boja je žuta.

Na ovaj način da biste vratili aktivnost kanala za hranjenje i samog organa - gušterače, možete koristiti žutu boju.

Da bi to učinili, obično koriste žute proizvode za "održavanje unutrašnjeg", kao i vanjske žute medije - predmete obojene u različitim nijansama žute: posuđe, tkanine, kućne ukrase, senke, slike, nakit od žutog kamenja, žute svijeće itd. kao i kontemplaciju sunca

Glavni centar koji regulira proizvodnju i apsorpciju Yin-Q prehrambene energije gušterače nalazi se u posebnom energetskom centru - u srednjem grijaču (koji se nalazi u želucu). Na ovaj deo tela možete postaviti žuto tkivo (i neko vreme držati), pozadinsko osvetljenje učiniti žutim snopom.

Gušterača ovisi o stanju jetre: iritirana, upaljena jetra izbacuje akumuliranu suvišnu energiju u kanal pankreasa, što dovodi do grubih kršenja njegove aktivnosti, uključujući razvoj šećerne bolesti.

Zbog toga, prilikom sprovođenja terapije bojama, preporučuje se dodatni uticaj na jetru s njenom „prirodnom“ bojom - zelenom.

Vježba "Rainbow eyes". Žutu svjetiljku (svjetiljku, žarulju sa žutom svjetlošću) usmjeravamo prema zatvorenim očima i, nakon podmazivanja kože očnih kapaka bilo kojom kremom (za bolje klizanje), glatkim pokretom prstiju kroz dva oka (poput crtaćih naočala) nacrtamo osmicu (znak beskonačnosti).

Trajanje vježbe je 2 minute.

Ovaj postupak, prema američkim terapeutima u boji, smanjuje nivo šećera za 3-5 jedinica.

Efekat možete popraviti naočalama žutim naočarima. objavio je econet.ru.

Ako imate bilo kakvih pitanja, postavite ih.ovdje

Sviđa li vam se članak? Onda nas podržite pritisnite:

Liječenje dijabetesa u Kini

Pošto u stara vremena nisu postojale laboratorijske i instrumentalne metode pregleda, liječnici su postavljali dijagnozu, fokusirajući se samo na izgled pacijenta. Stoga kineska medicina dijabetes naziva bolešću suvih usta.

Ovaj jednostavan naziv savršeno opisuje njegove glavne manifestacije:

  • jaka žeđ (polidipsija),
  • velika količina urina (poliurija),
  • brz gubitak kilograma

U 6. vijeku nove ere knjiga „ozbiljne bolesti“ opisala je i dijabetes i komplikacije: bolesti očiju i ušiju, oticanje itd. To je znanje prenosilo na svaku sljedeću generaciju i neprestano je dopunjavalo novim činjenicama i receptima koji određuju lijek dijabetesa u kineskoj medicini.


Način liječenja dijabetesa u Kini vrlo se razlikuje od europskih metoda. U zapadnoj medicini korekcija šećera u krvi počela se provoditi ne tako davno. Prije manje od 100 godina sintetiran je umjetni inzulin koji je brzo osvojio titulu „zlatnog standarda“ terapije. Dok se tradicionalni kineski tretmani dijabetesa zasnivaju na biljnoj medicini.

Liječenje dijabetesa u Kini

U Prvoj kliničkoj bolnici na Državnom univerzitetu tradicionalne kineske medicine Tianjin podržavaju se drevne prakse, ali za najbolji učinak specijalisti klinike naučili su kombinirati europske i tradicionalne kineske metode terapije. Nije mnogo klinika za dijabetes u Kini postiglo tako visok profesionalizam u lečenju bolesti.

Sveobuhvatni pristup na kojem se zasniva liječenje dijabetesa u Kini omogućava stabiliziranje razine šećera u krvi u najkraćem mogućem roku, uklanjanje teških simptoma i zaustavljanje razvoja posljedica. Nove metode koje nudi Kina - rehabilitacija dijabetične djece, liječenje predijabetesa u Kini već su poznate širom svijeta.

Nažalost, u ovoj fazi razvoja svjetske nauke nemoguće je potpuno izliječiti patologiju, ali zahvaljujući liječenju dijabetesa kineskom medicinom možete postići trajno poboljšanje i dobiti priliku voditi puni život. Kineski način izlečenja dijabetesa može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Kineska medicina za dijabetes

Ako je razina glukoze u krvi duže vrijeme iznad normalne - postoji veliki rizik od komplikacija. Bilo koja kineska klinika za dijabetes ponudit će mnogo mogućnosti liječenja učinaka ovog metaboličkog poremećaja. Na primjer, dijabetička neuropatija razvija se kod 30-90% dijabetičara s pogrešnom ili odsutnom terapijom. Iz gledišta tradicionalne kineske medicine ova patologija je uzrokovana nedostatkom energije Qi, Yin i Yang. Paralelno s tim, pojavljuje se nedostatak Zheng Qija (otpornost na bolest).

Liječenje dijabetesa u kineskoj tradicionalnoj medicini izvodi se primjenom pojedinačno odabranih decokcija ljekovitim biljem, akupunkturom, moksoterapijom, magnetoterapijom, infracrvenom radio-talasnom terapijom, biljnim fumigacijama i kupkama za stopala.

Još jedan opasni poremećaj koji uzrokuje bolest suvih usta je dijabetička nefropatija. Jednostavnim riječima: oštećenje malih žila bubrega. U kineskoj medicini naziva se Shengxiao ili Xiao Ke. Liječenje dijabetesa u Kini, čija se cijena povoljno uspoređuje, također se može nositi s vaskularnim poremećajima.

Takvu se nefropatiju u ranim fazama lako izliječiti. Tehnike koje je razvio profesor Wu Shentao spašavaju pacijente više od deset godina od oslabljene funkcije bubrega, eliminirajući albuminuriju i edeme.

Treća i ne manje opasna komplikacija je dislipidemija (oslabljen omjer masti ili Xiao Ke zamućenost krvi). Tradicionalna medicina povezuje ovo stanje sa nakupljanjem vlage, mutnoće i ispljuvka u tijelu. Dolazi do kršenja cirkulacije qi-ja i krvi.
Da bismo izliječili dijabetes melitus u Kini (saznajte kako doći do brojeva telefona koji su navedeni na web mjestu), odnosno dijabetičke dislipidemije, izumili smo granule Tangduqing koje uklanjaju zamućenost i uklanjaju toksine iz tijela. Tangduqing značajno korigira funkciju visceralnih organa, eliminirajući dislipidemiju, štiteći važne organe, tkiva kardiovaskularnog sistema i moždane žile.

Prijavite se za liječenje dijabetesa u bolnici u Kini

Liječenje komplikacija šećerne bolesti provodi se uz pomoć biljnih pripravaka koji su stručnjaci Prve kliničke bolnice na Državnom univerzitetu tradicionalne kineske medicine Tianjin razvili i uveli u praktičnu medicinu pod nadzorom profesora Wu Shentaoa.

Ako želite znati cijenu liječenja, pišite nam e-mailom, za svaki pojedinačni slučaj odaberemo poseban tretman.

Osim toga, lek uključuje brojne medicinske postupke. Niže su prikazane glavne faze izlječenja.

Metode i tretmani za dijabetes u Kini

Ljekari u Kini koriste čitav spektar mogućnosti moderne europske i tradicionalne kineske medicine za liječenje dijabetesa i ispravljanje pacijentovog stanja.

Ako europski liječnici razlikuju tri vrste dijabetesa - 1., 2. i LADA (latentni dijabetes odraslih), onda Kinezi vjeruju da ih ima više od 10.

Stoga kineski ljekari provode temeljitu dijagnozu, kojoj pacijenti nisu izloženi u domaćim klinikama.

Nakon prijema u bilo kom Kineski medicinski centar svaki pacijent moraju proći sljedeće postupke:

  • Procjena općeg fizičkog stanja pomoću rutinskog pregleda, prema stanju šarenice, procjena stanja kože i dijagnoza pulsom,
  • Procena stanja psihe pacijenta,
  • Razgovor sa liječnikom, u kojem su utvrđene glavne pritužbe pacijenta,
  • Laboratorijska, instrumentalna i funkcionalna dijagnostika.

Osnovicu za liječenje dijabetesa u Kini nisu lijekovi, već metode koje se zasnivaju na TCM sistemu - tradicionalnoj kineskoj medicini. Glavni princip TCM-a je liječenje ne bolesti, već osobe.

Vjeruje se da je bilo koja bolest kršenje energetske ravnoteže (Yin i Yang) u tijelu. Stoga je liječenje usmjereno na njegovu obnovu.

Glavne komponente liječenja:

  • Upotreba prirodnih biljnih pripravaka (80% - biljne materije, 20% - životinjskih sastojaka i minerala).
  • Terapija zenjuom, koja uključuje akupunkturu i cauterizaciju cigarama od pelina.
  • Kineska terapijska masaža, koja ima mnogo vrsta. Za lečenje dijabetesa koriste Gua Sha - masažu strugačem, masažu stopala, masažu limenkama od bambusa, akupresuru mesta "začepljenja".
  • Fizioterapijske vježbe, individualni plan prehrane, gimnastika i vježbe disanja Qigong.
do sadržaja ↑

Pomoć kod dijabetesa tipa 1

Liječenje dijabetesa tipa 1 u Kini ima svoje karakteristike. Ova vrsta je strašna zbog komplikacija koje pogađaju donje udove, bubrege, srce i oči pacijenta. Povezani su s poremećajima cirkulacije u malim perifernim krvnim žilama.

Kineski ljekari ne obećavaju da će obnoviti gušteraču kako bi opet počela proizvoditi inzulin. Ali oni usmjeravaju svoje napore za odgađanje i minimiziranje kasnih komplikacija dijabetesa.

Glavni tretman uključuje normalizaciju cirkulacije krvi u organima zahvaćenim angiopatijom (vaskularnom insuficijencijom) i obnavljanje perifernih nervnih završetaka.

Potpuno je nemoguće otkazati inzulin nakon tretmana, ali mogu smanjiti njegovu dozu (samo pod nadzorom lekara!).

Drugo veliko postignuće TCM-a u liječenju dijabetesa može se smatrati smanjenjem rizika od hipoglikemije - kičmom svih dijabetičara, ne manje opasnim stanjem od hiperglikemije (visoka razina šećera). Ovo je oštar pad šećera u krvi, što dovodi do brzo razvijajuće kome. Nažalost, teško je izbjeći, pogotovo kod onih koji uzimaju inzulin.

Njega dijabetesa tipa 2

Kod liječenja ove vrste dijabetesa u Kini postižu se bolji rezultati. U pravilu je ova vrsta dijabetičara gojazna, što je jedan od faktora koji provociraju komplikacije.

Dakle, na prvom mjestu - to su mjere usmjerene na gubitak kilograma.

Takvi pacijenti imaju priliku odbiti uzimanje lijekova za snižavanje šećera kada prođu prvi tečaj liječenja (samo pod nadzorom liječnika!).

To se uvelike olakšava primjenom vježbi disanja i Qigong gimnastikom u kombinaciji sa biljnom terapijom.

Za vrijeme liječenja dijabetesa u Kini, pacijent stječe praktične vještine i može ih nastaviti kod kuće.

Rezultati dobiveni nakon 1. tečaja liječenja trebaju biti fiksni barem još 3-4 tečaja. Učinak potvrđuju rezultati istraživanja i Međunarodna zdravstvena organizacija prepoznaje sve BMT metode kao naučno ispravne i efikasne.

Klinike i medicinski centri

Nije potrebno razmišljati da se u medicinskim centrima praktikuju isključivo metode tradicionalne medicine.

Medicinski naučnici bave se ozbiljnim naučnim istraživanjima u području oporavka od dijabetesa tipa 2 sa tjelesnom sposobnošću stvaranja inzulina.

Za uspješnije liječenje dijabetesa tipa 1 u Kini provode se istraživanja i primjenjuju se metode liječenja transplantacijom matičnih ćelija.

Klinike u gradu Dalyan

  • Kerren Medical Center. Jedna je od najcjenjenijih klinika za dijabetes u Kini. Osoblje visokokvalifikovanih ljekara, opremljeno je najsavremenijom medicinskom opremom.
  • Državna vojna bolnica. U toku su istraživanja u području njege dijabetesa. Ima posebnu opremu za ispitivanje i liječenje dijabetičara sa uznapredovalim komplikacijama, poput dijabetičkog stopala, dijabetičke nefropatije (oštećenje bubrega) i retinopatije (komplikacije očiju). Glavni naglasak u metodologiji liječenja stavlja se na vježbe fizioterapije. Ovaj centar takođe pruža tretman matičnim ćelijama.

Medicinski centri u Pekingu

  • Tibetanski medicinski centar nudi čitav arsenal alata i metoda kineske tradicionalne medicine,
  • Puhua International Hospital Baš kao što vojna bolnica u Dalianu obavlja transplantaciju matičnih ćelija.

Grad je postao popularno središte medicinskog turizma, uključujući i bolesnike koji imaju dijabetes Urumqi. Ovdje dijabetičari uzimaju 1. gradska bolnica Ariyan - opštinska medicinska ustanova. Pored nje, možete se lečiti i u drugim javnim i privatnim klinikama ovog grada.

Cena tretmana

Trošak liječenja dijabetesa u Kini znatno nižinego u sličnim klinikama u drugim zemljama.

Prosječna cijena kursa iznosi od 1600 do 2400 dolara i ovisi o njegovom trajanju - 2 ili 3 tjedna. Ovo uključuje liječenje i boravak u klinici u sanatorijumu.

Ali, kako kažu kineski lekari, ovaj novac može biti bačen na vjetar ako nakon podvrgavanja tretmanu ne slijedite sve preporuke i ne popravite pozitivan efekat sa još 3-4 kursa.

Transplantacija matičnih ćelija, koja se nudi pacijentima sa dijabetesom tipa 1, koštat će mnogo više - u regiji od 35.000-40.000 dolara.

Recenzije liječenja dijabetesa u Kini

Sergej: «Bolesna mala kćerka, dijabetes. U ovom uzrastu ovo je samo 1 vrsta. Nisu mogli da normalizuju nivo šećera, dete je postajalo sve gore. Otišli smo u kinesku kliniku i odlučili da idemo tamo. Prvo što me je zaista iznenadilo bila je detaljna i vrlo temeljita dijagnoza. Kako je plan lečenja dovršen, stanje naše devojčice se poboljšavalo. Želimo joj pružiti još nekoliko tečajeva liječenja - još mora živjeti i živjeti! Prijatno iznenađen pažnjom lekara iz Kine. Redovno se telefonom konsultuje o stanju deteta.»

Svetlana: «Moja majka se lečila u Kini. Ima dijabetes tipa 2 i sve vrste komplikacija. Bio je iznenađen apsolutno individualnim pristupom svakom pacijentu. U početku se žalila - teško. Ona je moja kompletna žena. A onda sam se umiješala, smršala i počela se osjećati mnogo bolje. Mogu reći da je pozitivan rezultat liječenja prilično opipljiv

Aleksej: "Liječio se u Dalianu, ali ne u Vojnoj bolnici, već u maloj klinici u kojoj se uglavnom liječe sami Kinezi. Rezultat nije ništa lošiji, ali plaćaju manje novca. Ja imam dijabetes tipa 1, ne možete u potpunosti odbiti inzulin, a Kinezi to razumiju i ne teže tome. Ali razina šećera u krvi dovedena je u red uz pomoć brojnih biljnih pripravaka i tretmana. Sada se osjećam dobro i razmišljam o ponavljanju kursa.»

Daria: "Veoma sam zadovoljan liječenjem u vojnoj bolnici Dalian. Nekako vrlo uspješno kombiniraju razne lijekove, izuzetno zdravu hranu i terapijske vježbe. Vježbanje i metode zapadnoeuropske medicine. Rezultat za mene - dijabetes tipa 2 - jednostavno je zapanjujući. Izgleda da sam se vratio prije nekoliko godina kad još nisam bio bolestan

Ostavite Svoj Komentar