Je li visoki inzulin u krvi opasan i kako se nositi s njim

Norma inzulina u krvi osobe se kreće od 3 do 20 µU / ml. Inzulin je odgovoran za metaboličke procese u tijelu, ima utjecaj na snižavanje šećera u krvi.

Visoka razina inzulina u krvi uzrokuje sljedeće simptome:

  • pojačano znojenje,
  • stalni osjećaj umora, pospanosti,
  • česta glad
  • jaka kratkoća daha pri bilo kojem opterećenju,
  • bolovi u mišićima
  • redovan svrbež kože,
  • grčevi donjih ekstremiteta.

Ako osoba posumnja u simptome povećane razine inzulina, ne možete oklijevati, bolje je odmah konzultirati stručnjaka.


Višak hormona u krvi nastaje kao rezultat sljedećih razloga:

  • prekomjerna konzumacija slatkiša i hrane s visokim udjelom ugljikohidrata,
  • glad ili dijeta
  • nakon vežbanja ili, obrnuto, zbog sedećeg načina života,
  • česte stresne situacije i emocionalni stres,
  • pretežak
  • nedostatak vitamina E i hroma u organizmu,
  • zarazne patologije
  • uzimanje hormona
  • trudnoća
  • prisutnost dijabetes melitusa, oštećenja jetre, akromegalije.

Uobičajeni uzroci povećanog inzulina kod žena: poremećen metabolizam ugljikohidrata, bolest jetre, prisustvo tumorskih neoplazmi u trbušnoj šupljini, neispravnost kore nadbubrežne žlijezde itd.

Kako odrediti nivo hormona u krvi

Da bismo odredili nivo insulina u tijelu, rade se 2 analize:

  • post,
  • test tolerancije na glukozu

Drugo istraživanje je da bi pacijent trebao na prazan stomak piti 250 ml vode sa otopljenom glukozom u njemu. 2 sata nakon uzimanja testa krvi. Preporučuje se pouzdan rezultat prije ispitivanja da biste slijedili dijetu tokom 3 dana.

Hormon se može kontrolirati kod kuće. Za to je osmišljen poseban uređaj - glukometr. Merenja, poput gore navedenih analiza, trebaju se obavljati na prazan stomak. Prije upotrebe brojila, morate dobro oprati ruke.

Prst iz kojeg se uzima krv mora se ugrijati, za to je dovoljno samo samljeti ga. Tako da probijanje ne uzrokuje bol, to morate učiniti ne u sredini prsta, već sa strane. Prvu kap treba obrisati malim komadom vate, a drugu nanijeti na test traku.

Lečenje za smanjenje insulina u krvi

Prije propisivanja bilo kojeg lijeka, specijalist utvrđuje uzrok koji je prouzrokovao višak inzulina. Tada mu propisuje lijekove zahvaljujući kojima ovaj hormon ne ulazi u stanice kroz membranu. Pored uzimanja lijekova, trebat će vam i posebna dijeta. Takođe, hranu treba uzimati najmanje 3 puta dnevno. Hranu ne jesti kasno tokom dana. Bolje je kupovati namirnice sa niskim glikemijskim indeksom: one se polako apsorbuju i sprečavaju nagli skok i snižavaju glukozu u krvi.

Ako je inzulin povišen, u prehranu treba uključiti svježe voće i povrće, bolje je uzimati hljeb od integralnog brašna, odustajući od svježih proizvoda od bijelog brašna. Od fermentiranih mliječnih proizvoda preporučljivo je odabrati kefir s niskim udjelom masti i jogurt.

Ne zaboravite na uzimanje vitaminskih kompleksa, jer su pojedini od njih sposobni za žene u kratkom vremenu sniziti nivo inzulina u krvi. Oni uključuju komplekse koji sadrže kalcijum, magnezijum i natrijum. Možete povećati konzumiranje životinjske jetre, jer ona sadrži ove vitamine i razne korisne minerale. Pivski kvasac će pomoći, njihova upotreba neće biti suvišna sa normalnim šećerom. Za dobijanje natrijuma korisno je koristiti heljdinu kašu, med, orahe. Izvori kalcijuma su mliječni proizvodi i riba.

Sladoled, čokolada, mlijeko, masni jogurt povećavaju inzulin u krvi, pa je bolje isključiti ove proizvode iz prehrane.

Ako su uzroci visokog inzulina pothranjenost i zloupotreba slatkiša, onda morate zauvijek zaboraviti na hranu s visokim indeksom inzulina. Tu spadaju: karamela, krompir, beli hleb. Ne zaboravite do čega može doći njihova upotreba (ako stvarno želite krompir ili slatku karamelu).

Od pića je bolje dati prednost kompotovima (koji ne sadrže šećer), voćnim napicima, dekocijama od ružinog voća i napicima od prirodnih sirupa.

Narodni lijekovi za snižavanje hormona

Jedan od najčešćih lijekova tradicionalne medicine jest upotreba stigma kukuruza. Trebalo bi uzeti 0,5 tbsp. nasjeckanog sirovina i sipajte 1 kašika. hladnu vodu, zatim spremnik stavite na laganu vatru i držite dok ne proključa, pa uklonite sa šporeta i inzistirajte na pola sata. Nakon određenog perioda, proizvod će biti spreman za upotrebu. Mora se uzimati pola sata prije obroka, 100 ml, barem 2 puta dnevno.

Možete pripremiti zdravu dekociju na bazi kvasca. Treba uzeti 100 g suhog kvasca i sipati ih 2 žlice. vruće vode, insistirati pola sata. Koristite nakon obroka.

Sjemenke suncokreta pomoći će smanjenju razine inzulina. Trebat će 250 g sirovog sjemena. Treba ih sipati 3 litre ključale vode i inzistirati najmanje 12 sati. Uzimajte umjesto čaja ili kafe 7 dana.

Suvi cimet može se koristiti za snižavanje nivoa šećera u krvi. Dovoljno je koristiti 1 žličicu. sirovine dnevno.

Visoki nivo inzulina može se sniziti belim lukom. Češnjak trebate nasjeckati na kašastu konzistenciju i preliti ga sa 1 litrom crnog vina, dobro promiješajte. Inzistirajte da dobijena smjesa treba 2 tjedna na tamnom i hladnom mjestu. Ne zaboravite da sastav treba periodično protresti da ne nastane talog. Nakon određenog razdoblja, proizvod se mora filtrirati i piti 2 žlice. l prije jela.

Ako su prisutni simptomi povećanog inzulina, tada možete koristiti češnjak u kombinaciji sa limunom. Da biste to učinili, sipajte sok od svježeg limuna u čašu. Zatim uzmite 1 glavicu češnjaka srednje veličine, nasjeckajte ga sitnom rernom. Nakon toga, uzmite limun iz kojeg je dobijen sok i prelijte ga sa 1 litrom ključale vode. Stavite na tihoj vatri 15 minuta, dodajte mu kašu od belog luka. Kad se proizvod ohladio, procijedite ga i sipajte u limunov sok. Tretman mešavinom traje 30 dana. Uzimajte da treba biti 1 tbsp. l 15 minuta prije jela.

Ostavite Svoj Komentar