Inzulin u bodybuildingu i njegova uloga za rast mišića

Bodybuilding inzulin

Inzulin nije anabolički steroid, već polipeptidni hormon koji se nakuplja u gušterači. Oslobađanje inzulina događa se u beta ćelijama gušterače.

Prije svega, inzulin je odgovoran za odvajanje hranjivih sastojaka u tijelu. Čim jedete, gušterača izlučuje nagomilani inzulin, čiji je zadatak dostavljati hranjive tvari na razna mjesta, poput jetre, mišića, masnog tkiva i mozga.

Razlog zbog kojeg se inzulin koristi u bodybuildingu leži u hormonu rasta. Ovdje inzulin djeluje kao tvar koja aktivira djelovanje anaboličkih steroida, inzulinu sličnog faktora rasta 1, a posebno hormona rasta.

Pročitajte više o upotrebi inzulina u bodybuildingu u nastavku u člancima koje sam prikupio o ovoj temi.

Anabolički efekat

Kao što znate, inzulin pomaže da se u mišićne stanice apsorbuje što više aminokiselina. Valin i leucin se najbolje apsorbuju, to su neovisne aminokiseline. Hormon takođe obnavlja DNK, transport magnezijuma, kalijum fosfata i biosintezu proteina. Uz pomoć inzulina pojačana je sinteza masnih kiselina koje se apsorbiraju u masno tkivo i jetru. Uz nedostatak inzulina u krvi, dolazi do mobilizacije masti.

Metabolički efekat

Inzulin pojačava apsorpciju glukoze u mišićnim ćelijama, a također aktivira neke enzime glikolize. Inzulin ima sposobnost intenzivne sinteze glikogena i drugih supstanci u mišićima, kao i značajno smanjuje glukoneogenezu, odnosno stvaranje glukoze u jetri. U bodibildingu se inzulin koristi samo kratko djelujući ili ultra kratko.

Inzulin kratkog djelovanja djeluje na sljedeći način: nakon subkutane primjene (injekcije) počinje djelovati u pola sata. Insulin se mora davati pola sata pre obroka. Maksimalni učinak inzulina dostiže 120 minuta nakon njegove primjene i potpuno zaustavlja njegov transportni rad u tijelu nakon 6 sati. Najbolji lijekovi testirani vremenom su Actrapid NM i Humulin Regul.

Actrapid NM i Humulin redovni

Ultra kratko djelujući inzulin djeluje po ovom principu: nakon što ga unese u krv, svoj posao počinje raditi nakon 10 minuta, a maksimalna efikasnost postiže se nakon 120 minuta. Ultra brzi inzulin prestaje nakon 3-4 sata. Nakon unošenja inzulina potrebno je odmah uzimati hranu ili, nakon transporta, unositi transportni hormon. Najbolji lijekovi za ultrazvučni inzulin su dva, to su Penfill ili FlexPen.

Penfill i FlexPen

Cijena šezdesetdnevnog kursa inzulina iznosit će otprilike 2-3 tisuće ruskih rubalja. Zbog toga, sportaši s niskim primanjima mogu koristiti inzulin. Razgovarajmo o prednostima i nedostacima transportnog hormona.

Prednosti:

    Kurs se sastoji od 60 dana, što znači kratko vrijeme. Kvaliteta lijeka je sve na visokom nivou. Verovatnoća kupovine lažnog proizvoda je 1% u poređenju s anaboličkim steroidima. Dostupan je inzulin. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta ljekara. Hormon ima visoku anaboličku stopu. Vjerojatnost nuspojava je mala, pod uslovom da je tečaj pravilno sastavljen. Na kraju kursa, terapija nakon ciklusa nije potrebna, jer inzulin ne ostavlja posljedice. Povratak po završetku tečaja relativno je mali. Možete koristiti ne solo, već sa drugim peptidima i anaboličkim steroidima. Nema androgenih efekata na ljudsko telo. Inzulin ne šteti jetri i bubrezima, a takođe nema toksične efekte na njih. Ne uzrokuje probleme s potencijom nakon tečaja.

Nedostaci:

    Niska glukoza u tijelu (ispod 3,3 mmol / L). Masno tkivo tokom kursa. Složen režim lijeka.

Kao što vidite, inzulin ima tri puta više prednosti od nedostataka. To znači da je inzulin jedan od najboljih farmakoloških lijekova.

Nuspojava inzulina

Prva i značajna nuspojava je hipoglikemija, odnosno niska glukoza u krvi. Hipoglikemija je karakterizirana na sljedeći način: udovi se počinju tresti, gube svijest i razumijevanje onoga što se događa okolo, takođe je gnojno znojenje.

Smanjena razina glukoze praćena je i gubitkom koordinacije i orijentacije, snažnim osjećajem gladi. Otkucaji srca počinju se povećavati. Sve gore navedeno su simptomi hipoglikemije. Vrlo je važno znati sljedeće: ako prepoznate očite simptome nedostatka glukoze, tada je hitno napuniti tijelo slatkim kako bi se nivo glukoze u krvi normalizovao.

Sljedeća nuspojava, ali malo značajna, je svrab i iritacija na mjestu ubrizgavanja. Alergije su rijetke, ali nisu od malog značaja. Ako dugo uzimate inzulin, tada vam se endogena sekrecija vlastitog inzulina značajno smanjuje. Moguća je i zbog prekomjerne doze inzulina.

Sada znamo šta je inzulin i koji nam više odgovara. Sljedeći zadatak je pravilno oslikati tijek inzulina 30-60 dana. Veoma je važno da ne prođete više od dva mjeseca kako biste tijelu omogućili da razvija vlastitu sekreciju. Ako pravilno slijedite upute, tada jednim tečajem inzulina možete dobiti i do 10 kilograma mršave mišićne mase.

Vrlo je važno odmah započeti s malim dozama do dvije jedinice supkutano, i polako povećavati dozu na 20 jedinica. Ovo je neophodno kako bi se na početku provjerilo kako tijelo uzima inzulin. Jako se obeshrabrujem da miniram više od 20 jedinica dnevno.

Prije upotrebe transportnog hormona, morate obratiti pažnju na 2 faktora:

Započnite s malom dozom i postepeno je povećavajte dok ne postignete 20 jedinica. Zabranjeno je naglo prebacivanje sa 2x na 6 jedinica, odnosno sa 10 na 20! Oštar prelaz može donijeti loše efekte na vaše tijelo.

Savjet! Ne prelazite dvadeset jedinica. Tko ne bi preporučio uzimanje gotovo 50 jedinica - ne slušajte ih, jer svako tijelo inzulin uzima drugačije (nekome 20 jedinica može činiti puno).
Učestalost unosa inzulina može biti različita (svaki dan ili svaki drugi dan, jednom dnevno ili više).

Ako svakodnevno paše i čak nekoliko puta, trebate smanjiti ukupno trajanje tečaja. Ako trčite svaki drugi dan, onda je 60 dana sasvim dovoljno za ovo. Ubrizgavanje inzulina toplo se preporučuje tek nakon treninga snage, a zatim uzmite obrok bogat proteinima i dugim ugljikohidratima.

Potrebno je probušiti odmah nakon treninga, jer transportni hormon, kao što je već spomenuto, ima anti katabolički učinak. Suzbija proces katabolizma koji je uzrokovan intenzivnim fizičkim naporom.

Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da primjena inzulina nakon dobre vježbe ima još nekoliko prednosti: kada dovedete tijelo u gotovo hipoglikemiju, koja nastaje unošenjem inzulina, to utječe na prirodno smanjenje glukoze u krvi.

Nakon treninga hormon rasta snažno se oslobađa. U drugo doba dana, ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina. Ako trenirate 3 puta sedmično, a odmarate 4 dana, onda možete raditi injekciju ujutro prije doručka u danima kada nema vježbanja. U tom se slučaju preporučuje se upotreba inzulina kratkog djelovanja (Actapid) i jesti pola sata nakon injekcije. Danima treninga, samo odmah nakon treninga.

Zaključak sam za sebe sugerira: ako svakodnevno unosite transportni hormon, tada naš kurs ne bi trebao prelaziti više od 30 dana. Ako imamo blag ili ekonomičan režim, onda nam treba 60 dana. Na dan treninga nakon njega koristimo inzulin kratkog djelovanja (Novorapid), a u danima odmora - prije doručka, inzulin kratkog djelovanja (Actrapid).

Ako se koristi kratki hormon, injiciramo pola sata prije glavnog obroka. Ako koristimo "ultrasort", ubrizgavamo injekciju odmah nakon glavnog obroka. Da bi se injekcija odvijala bez svrbeža i alergija, a koža se na mjestu ubrizgavanja ne stvrdne, morate ih napraviti u različite dijelove tijela. Da bi se izračunala potrebna količina potrebnog inzulina, potrebno je uzeti u obzir po jedinici inzulina - 10 grama ugljikohidrata.

Glavne greške u uzimanju transportnog hormona

    Prva greška - velike doze i pogrešno vrijeme upotrebe. Počnite s malim dozama i promatrajte kako tijelo reagira. Druga greška je pogrešno dostavljena injekcija. Potrebno je podviti kožu. Treća greška je upotreba inzulina prije treninga i prije spavanja, što je strogo zabranjeno. Četvrta greška je mali obrok nakon upotrebe inzulina. Potrebno je jesti ugljikohidrate i proteine ​​što je više moguće, jer transportni hormon će brzo razgraditi potrebne enzime u mišiće. Ako tijelo ne zasitite maksimalno ugljikohidratima, tada postoji rizik od hipoglikemije. Peta greška je upotreba inzulina u fazi sušenja. Činjenica je da je vaša prehrana s malo ugljikohidrata ili uopće. Opet dovodi do naglog pada glukoze u krvi, i morat će je napuniti nečim slatkim. A slatko je, kao što znamo, izvor brzih ugljikohidrata koji nisu potrebni u fazi sušenja tijela.

Lista i broj proizvoda koji se koriste nakon injekcije

Prava količina hranljivih sastojaka koje trebate pojesti direktno će ovisiti o doziranju transportnog hormona. Prosječni udjel šećera u ljudskoj krvi, pod uvjetom da je zdrava - 3-5 mmol / l. Jedna jedinica inzulina snižava šećer za 2,2 mmol / L.

To znači da ako ubrizgate čak nekoliko jedinica inzulina odjednom, lako možete doći do hipoglikemije. Ako ne napunite glukozu u krvi na vrijeme, možete doći do smrtnog ishoda. Vrlo je važno da nakon injekcije pojedete što više ugljenih hidrata.

Inzulin je hormon koji pripada odjelu endokrinologije. Postoji koncept „jedinice za hleb“, skraćeno XE. Jedna jedinica za hljeb sadrži 15 grama ugljikohidrata. Samo ta 1 jedinica za hljeb podiže razinu šećera za 2,8 mmol / l. Ako ste nehotice ili iz bilo kojeg drugog razloga ubrizgali 10 jedinica, onda trebate koristiti 5-7 XE, što se tiče ugljikohidrata - 60-75. Uzmite u obzir činjenicu da se ugljeni hidrati smatraju čistim.

Kako ubrizgati inzulin

Prije nego što ubrizgate inzulin, trebate se napuniti slatkim proizvodom (šećerom, medom, čokoladom itd.). Ovo će garantovati vašu sigurnost u slučaju hipoglikemije. Morate ubrizgati hormon posebnom štrcaljkom, naziva se inzulinska šprica.

Takva je štrcaljka mnogo tanja od obične, a na njoj je malo razmjera kubnih podjela. Šprica puna inzulina može držati jednu kocku, tj. 1 ml. Na špricu se odeljenja podele u 40 komada. Od vitalne je važnosti da ne brkate običnu štrcaljku sa inzulinskom špricom, jer u protivnom dolazi do smrtnog ishoda zbog predoziranja ovim lekom. Morate učiniti injekciju pod uglom od 45 stepeni.

Prije upotrebe, prikupite potrebnu količinu inzulina, uzmite je lijevom rukom i napravite pregib na koži, najbolje na stomaku, a zatim pod nagibom od 45 stepeni unesite iglu, a potom inzulin. Držite nekoliko sekundi i uklanja iglu sa kože. Ne ubrizgavajte stalno na jednom mjestu.

Ne bojte se da će infekcija doći na mjesto ubrizgavanja. Igla insulinske šprice vrlo je mala, tako da infekcija ne prijeti. Ako ste ga morali ubrizgati običnom štrcaljkom, tada morate temeljito oprati ruke i mazati mjesto na kojem će se injekcija izvršiti alkoholom.

Da bismo postigli maksimalan učinak iz kursa inzulina, moramo uzeti u obzir tri glavna pravila:

  1. Pridržavanje dijeta za debljanje.
  2. Trenirajte produktivno.
  3. Dobro se odmori.

Da li je moguće kombinirati inzulin s anaboličkim steroidima?

Možete kombinirati inzulin s drugim farmakološkim lijekovima, kako je to opravdano. Kombinacija u 99% slučajeva daje snažniji učinak od insulina solo. Možete koristiti inzulin s drugim lijekom od početka do kraja tijeka transportnog hormona. Najbolje je nastaviti trčati nakon inzulina 14-21 dan, kako bi povratak bio što manji.

Važno je znati da bilo koji farmakološki lijek, uključujući inzulin, mogu uzimati samo profesionalni sportaši koji žive u bodibildingu i zarađuju ga. Ako vam je cilj jednostavno ostati u formi, onda zaboravite na "hemiju", jer to nije opravdano na bilo koji način. Ako osoba ima dijabetes, onda mu, naravno, treba doza inzulina.

Ne rizikujte sa zdravljem kako biste što prije postigli željeni rezultat. Ako ste čvrsto odlučili da se želite profesionalno baviti bodibildingom i biti vrhunski sportaš, onda prvo prijeđite na svoju prirodnu granicu, kada više ne dobijate suhu mišićnu masu na prirodan način. Općenito, potrebno je postići svoj prirodni "plafon", a zatim početi "hemijski".

Imajte na umu da prije upotrebe bilo kojeg farmakološkog lijeka morate biti u potpunosti pregledani. Nije potrebno uzimati nikakve testove ako ste solo. Ako inzulin koristite sa nečim drugim, tada morate uzeti potrebne testove prije kursa, tokom i nakon. Takođe, ne zaboravite na terapiju nakon ciklusa.

Na kraju, morate zapamtiti nekoliko pravila o upotrebi inzulina, kako on ne bi bio štetan:

    Poznajte svoje tijelo, pobrinite se da je u redu i da li je spreman za korištenje inzulina. Pristupite tečaju pravilno i s punom odgovornošću. Jasno se pridržavajte režima ishrane i treninga kako biste postigli maksimalnu težinu tokom perioda kursa.

Ako ste jasno odlučili na šta želite pokucati, onda se preporučuje da započnete solo inzulin kako biste proučavali reakciju svog tijela jer će biti teško razumjeti uz uporabu drugih lijekova ako postoje komplikacije u tijelu. Najbolje je uopće ne koristiti farmakološke pripravke jer nije poznato kako će utjecati na vaše tijelo.

Više o korištenju inzulina u bodibildingu

Inzulin je specifičan hormon koji proizvodi gušterača ljudi i životinja. Služi za regulisanje nivoa glukoze u krvi. Uz to utječe na metabolizam gotovo cijelog tijela.

Upozorenje: Otkriće inzulina seže u 1869. godinu, kada je njemački liječnik Paul Langerhans otkrio do sada nepoznate stanice koje proizvode specifičnu supstancu. Kasnije, zahvaljujući radu domaćih i stranih znanstvenika, otkriven je i sam inzulin i dokazan njegov utjecaj na razinu šećera u krvi.

Naravno, niko tada nije mogao ni zamisliti da će inzulin ući u fazu sportske anabolike. U početku je sintetizovan za pacijente sa šećernom bolešću - kako ne bi patili od promene glukoze u organizmu. Međutim, sportaši su primijetili da inzulin, osim naznačenog učinka, doprinosi povećanju razine glikogena - snažnog faktora rasta mišića.

Inzulin kao sportski anabolic koristi se već dugo vremena. I iz kojih razloga:

    ubrzava sintezu glikogena u telu sportiste, inzulin efikasno razgrađuje masne ćelije, ali stvara puno proteina - bodibilderi su jednostavno morali da koriste ovo predivno svojstvo. Ono što su, u stvari, učinili, inzulin snižava šećer u krvi, inzulin ubrzava metabolizam u tijelu, koči oksidacijske procese, dakle, pridonosi brzom oporavku sportaša nakon napornog vježbanja.

Kao rezultat toga, sportaš koji uzima inzulin redovno nakuplja mišićnu masu, dok efikasno sagorijeva tjelesnu masnoću. Brzo se oporavlja i može raditi s većom efikasnošću. Učinak je, kako kažu, očigledan.

Činilo bi se, ako je sve tako divno, zašto onda svi bodybuilderi širom svijeta ne koriste insulinsku terapiju? Međutim, kao i uvijek, sve je daleko od jednostavnog.

Predostrožnosti prilikom uzimanja insulina

Glavna opasnost od predoziranja inzulina leži u oštrom padu razine glukoze u krvi. To se naziva hipoglikemija. Smrtonosno! U ovom slučaju čak 100 jedinica može biti smrtonosna doza - to jest šupljina sa punim inzulinom. Budući da osoba nije dijabetičar, razina šećera brzo pada na neprihvatljive razine - kao rezultat toga može se razviti hipoglikemijska koma, a zatim nastupi smrt.

Međutim, u praksi, čak i sa 300 jedinica, u pravilu, ljudi prežive. Posljedice predoziranja ne javljaju se odmah, već se razvijaju u roku od nekoliko sati. To mogu biti grčevi, gubitak orijentacije itd. Za to vrijeme, žrtva sama ili prijatelji uspijevaju pozvati hitnu pomoć ili sami poduzeti bilo kakvu akciju. Stoga čovjek ostaje živ.

Vrijedno je napomenuti da u bodybuildingu u pravilu koriste inzulin tzv. Kratkog ili ultra kratkog. To znači da nakon 15-30 minuta njegovo djelovanje nastaje i raste unutar 2-3 sata. Tada je djelovanje inzulina na opadanju - i nakon 5-6 sati u njemu nema ni traga. Stoga sportista napravi injekciju inzulina otprilike pola sata prije treninga.

Postoje posebno dizajnirani tečajevi za uzimanje inzulina za sportske svrhe. Postoji nekoliko vrsta njih. Međutim, opći smisao je spriječiti predoziranje i osigurati protok inzulina u obliku normaliziranih doza izravno za potrebe treninga.

Preporučuje se započeti tečaj s oko 2 jedinice, postupno povećavajući dozu od 2 jedinice, pažljivo promatrajući vaše dobrobit. Prije početka kursa vrlo je važno proučiti sve nuspojave inzulina i izlaz iz hipoglikemije.

Važno! Ovdje se razlikuju mišljenja o vremenu uvođenja. Neki preporučuju da se uzima 30-40 minuta prije treninga, jer upravo u ovo vrijeme počinje djelovanje inzulina. Ostali odmah poslije. Motivirajući to činjenicom da odmah nakon vježbanja možete jesti, čime zatvorite prozor ugljikohidrata i osiguravate priliv šećera u krv.

Trajanje kursa ne bi trebalo da pređe dva meseca. Prilikom najmanjeg pogoršanja dobrobiti, morate odmah prekinuti kurs. Ako je potrebno, obratite se ljekaru.

Nuspojave inzulina

To nije nužno i sama hipoglikemija, koja se javlja samo pri naglom padu šećera. Nuspojave se mogu razvijati pojedinačno i izražavaju se u: općenito slabost, suha usta, pospanost, vrtoglavica, jak apetit, pojačano znojenje, perutanje u različitim dijelovima tijela, šuga, pojačana nervoza.

Ako su primijećeni takvi simptomi, sportaš mora prestati uzimati inzulin i biti siguran da jede ili pije nešto slatko. Uz to, oštar izlaz i stanja hipoglikemije takođe su krna smrću. Iskusni bodybuilderi znaju kako se izvući iz ovog stanja. Štaviše, oni se namjerno mogu dovesti u stanje blage hipoglikemije kako bi održali konstantan učinak inzulina.

Prednosti i nedostaci bodybuilding inzulina

Prednosti inzulinskog kursa uključuju:

    brzo debljanje, relativno jeftini troškovi kursa, inzulin nije zabranjeni lijek i slobodno se prodaje u ljekarnama, rizik od naleta na lažnjak je izuzetno mali, za razliku od istih steroida, povratni efekat nije tako izražen kao kod steroidnog tečaja, možete pratiti prijem steroidni inzulin, inzulin nema negativan utjecaj na jetru, bubrege i ne akumulira se u obliku toksičnih naslaga u tkivima u tijelu.

Štete nisu tako malobrojne, ali ... smrtonosne su:

    kod predoziranja dolazi do smrtnog ishoda, ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, tok primjene je prilično komplikovan. Gore opisani princip prijema nije opis kursa i ne može služiti kao vodič za akciju! moguće je značajno povećanje masne mase.

Inzulin za bodibildere: vrijedi li ga koristiti?

Injekcijski inzulin u bodybuildingu koristi se već duže vrijeme. Ovaj hormon snižava šećer u krvi, potiče lučenje hormona rasta što uzrokuje pojačane anaboličke procese. Način izgradnje mišića ovim lijekom poznat je već duže vrijeme, ali ima nuspojave, pa ga početnici rijetko koriste.

Učinak uzimanja inzulina

Inzulin je hormon peptidne prirode. Ima kompleksan efekat:

    povećava propusnost staničnih membrana za glukozu, omogućava bolju prehranu i ubrzava metaboličke procese, smanjuje šećer u krvi, potiče lučenje hormona rasta, inhibira kataboličke procese (razgradnju glikogena i masti), aktivira enzime glikolize, blokira neoglukogenezu u jetri, pojačava replikaciju DNK i potiče sintezu proteina , povećava propusnost ćelijskih membrana za aminokiseline.

Insulin možda nije pogodan za one koji žele dobiti suvu masu i izgubiti težinu, kao i one koji žele koristiti antikataboličke lekove. Ovaj hormon blokira lipolizu i pomaže u održavanju tjelesne masne mase. Ako unosite njegov unos s dijetom s viškom kalorija, moguć je i set neke masne mase.

Općenito, upotreba inzulina u izgradnji tijela je rješenje za one koji vježbaju klasične cikluse masa i „sušenja“. Početna doza izračunava se na osnovu 1 IU na 5-10 kg tjelesne težine. Neki sportaši konzumiraju i 2 IU za istu količinu težine.

Posebnost ovog lijeka je što odziv na inzulin može varirati. Budući da je doziranje odabrano pojedinačno iz opće sheme, trener treba odrediti kako koristiti inzulin za izgradnju tijela u toku s drugim farmakološkim dostignućima.

Injekcija se obavlja odmah nakon vježbanja radi snižavanja šećera u krvi. Nakon 15 minuta, morate popiti slatki napitak ili pojesti nešto što sadrži šećer. Sat vremena nakon toga, dolazi vrijeme za normalan obrok bogat visokokvalitetnim proteinima. Ponekad se inzulin daje rano ujutro, odmah nakon buđenja. Nakon 15 minuta, tada se pije piće s ugljikohidratima, a nakon sat vremena uzima se doručak.

Lijek se ubrizgava injekcionom štrcaljkom u kožni nabor na abdomenu. Neki vježbaju injekcije u bedro ili tricepse, ali su prilično bolne. Ampula inzulina treba dobro ohladiti i izolirati od djelovanja povišene temperature ako se tvar nosi sa sobom u sobu u kesi.

Injekcije se daju u roku od najviše 2 mjeseca, u idealnom slučaju. Neki prilagođavaju trajanje na 4 mjeseca. Neophodno je napraviti duge pauze, razmjerno trajanju kursa, tako da gušterača ne bi izgubila sposobnost da samostalno proizvodi hormon.

Oprez: Tečajevi hormonom rasta i tiroksinom mogu smanjiti apsorpciju inzulina. U tom se slučaju doziranje povećava, ali je bolje za svakog pojedinog sportaša konzultirati stručnjaka.

Važno: U inostranstvu postupak utvrđivanja efikasnosti lijeka prema dobrobiti nije rasprostranjen. Sportisti koji vježbaju ovaj masovni dobitak obično koriste mjerač glukoze u krvi. Ovo je elektronički uređaj za mjerenje šećera u krvi.

Kupuje se u ljekarni zajedno s test trakama. Mjerenja se obavljaju 3-4 minute nakon primjene inzulina i 15 minuta kasnije kako bi se rezultat ponovno procijenio. Ako nivo šećera padne ispod 4, 3 jedinice, odmah treba poduzeti preventivne mjere.

Nuspojave

Nepravilno doziranje može imati ozbiljne posljedice. Nuspojave inzulina očituju se unosom velike količine. Višak ovog hormona uzrokuje hipoglikemiju - kritično smanjenje razine šećera. Ako se javi vrtoglavica, izlazi hladan znoj, pojavljuju se zbunjenost, fotofobija ili slabost, odmah trebate uzeti slatku hranu.

Savet: Pospanost nakon injekcije takođe može biti znak hipoglikemije. Ako simptomi ne nestanu, preporučljivo je nazvati hitnu pomoć, jer je moguća hipoglikemija sa smrtnim ishodom. Dugi tečajevi bez odmora mogu izazvati dijabetes. Gušterača postepeno smanjuje nivo izlučivanja prirodnog inzulina ukoliko se hormon ubrizgava.

Na nivou naučnog istraživanja otkriveno je da se tkiva ovog organa takođe mijenjaju, jer proces može biti nepovratan. U isto vrijeme, ne daju se manje ili više opravdane preporuke u pogledu trajanja staza za sportaše. Stoga je postupak uvijek prilično rizičan.

Insulin recenzije

Obično recenzije o inzulinu u bodybuildingu pišu ljudi koji ozbiljno strasno zanimaju bodybuilding. Skup mišićne mase s ovim hormonom nije za one koji se žele brzo transformirati na plažu. Zahtijeva dosljedne odluke u treningu i prehrani.

Većina prijavitelja primjećuje dobar učinak masovnog dobitka, kako kažu, za minimalan novac. Lijek se kupuje u ljekarni, a odnosi se na recept. Međutim, mnogi tvrde da ga neki farmaceut rado nude bez ikakvih dokumenata.

Postoje pregledi onih koji dobivaju na težini do 10-12 kilograma težine inzulina. Istovremeno, neki su naišli na hipoglikemiju, pa kažu kako je važno stalno sa sobom nositi paketić soka i nešto slatkog kako biste na vrijeme spriječili njegove negativne učinke na organizam.

Inzulin: Neophodan za bodibildera

Možete napisati mnogo o inzulinu, možete napisati i čitavu knjigu. Nažalost, ukočen od glavnog urednika, autor je bio primoran da se ograniči na jedan ne tako veliki članak. Naravno, nećete u njemu reći o svim čarima ove droge, pa nemojte strogo suditi - sve je iz nedostatka prostora, a moje znanje značajno prelazi količinu pisanja.

Važno: Insulin je ušao u praksu bodibildinga ne tako davno, ali, prema nekim recenzijama, etablirao se kao nenadmašan anabolik. Neću objesiti oznaku "ignoramus" na neke cijenjene stručnjake koji smatraju anabolička svojstva inzulina tako izvanrednim da čak i anabolički steroidi pored njega počivaju i pažljivo ću izraziti svoje vlastito mišljenje - za odraslu osobu ovaj hormon uopće nije anabolički!

Na osnovu te činjenice, kao i potencijalnog rizika ne samo zdravlja, već i samog života od upotrebe inzulina, mnogi strani "gurui" preporučuju ga da se isključi iz arsenala bodibildinga. Ali ti i ja smo razumni ljudi, nećemo podlegnuti emocijama i žuriti iz jedne krajnosti u drugu, već ćemo samo pokušati smireno shvatiti.

Insulin i njegov mehanizam djelovanja

Inzulin je hormon koji luče ćelije gušterače. Hemijski je riječ o polipeptidu koji sadrži dva polipeptidna lanca: jedan se sastoji od 21 aminokiseline, drugi od 30, ovi su lanci međusobno povezani dva disulfidna mosta.

Stanice koje proizvode hormon (mnogi hormoni, ne samo inzulin) koncentrišu se u gušterači u obliku otočića koji se nazivaju Langerhansovi otočići. U odrasloj osobi postoji od 170 tisuća do 2 milijuna takvih otoka, ali njihova ukupna masa ne prelazi 1,5% mase gušterače.

Među ćelijama otočića postoji šest različitih vrsta od kojih je oko 75% u b-ćelijama, u kojima se zapravo događa sinteza inzulina. Taj se proces odvija u tri stupnja: prvo se formira proproinsulin, zatim se iz njega odvaja hidrofobni fragment, a proinsulin ostaje, a zatim se vezikula s proinsulinom prenosi u Golgijev aparat, gdje se fragment odcijepi od njega, pa se kao rezultat dobiva inzulin.

Pokreće mehanizam izlučivanja glukoze inzulina. Prodirejući u b-ćelije, glukoza se metabolizira i doprinosi povećanju unutarćelijskog sadržaja ATP-a. Adenosin trifosfat, s druge strane, izaziva depolarizaciju ćelijske membrane, što doprinosi prodiranju kalcijumovih jona u b-ćelije i oslobađanju inzulina.

Savjet: Treba reći da proizvodnju inzulina, osim glukoze, mogu podstaći i masne kiseline i aminokiseline. Inzulin su 1921. godine izolirali kanadski naučnik Frederick Benting i njegov asistent Charles Best, dvije godine kasnije oba istraživača su za ovo otkriće dobili Nobelovu nagradu za medicinu i, mora se reći, nije uzalud.

Početak industrijske proizvodnje lijekova koji sadrže inzulin spasio je živote mnogih, mnogih hiljada ljudi. Ali proizvodnja je proizvodnja, a istraživanje je trebalo ići dalje, nemoguće je zaustaviti u ovom procesu. Nažalost, saznanja stečena kao rezultat njih čak ne tvrde da su potpuna.

Mehanizam hipoglikemijskog djelovanja inzulina još nije u potpunosti proučen. Vjeruje se da on (inzulin) stupa u interakciju sa specifičnim receptorima na staničnoj površini. Nastali kompleks "inzulin + receptor" prodire u ćeliju, gdje se inzulin oslobađa i pokazuje svoje djelovanje. Inzulin aktivira transport glukoze kroz stanične membrane i njegovu iskorištavanje u mišićnim i masnim tkivima.

Pod utjecajem inzulina povećava se sinteza glikogena, inzulin inhibira pretvorbu aminokiselina u glukozu (zbog čega je toliko korisno ubrizgati inzulin odmah nakon treninga - protein potrošen nakon ovoga ne koristi se za energetske potrebe, kao što je to obično slučaj, već za regeneraciju mišićnog tkiva, nego onoga koji Navikao sam preskočiti teoretski dio, pa o tome nikad neću znati).

Pored toga, inzulin pomaže isporuci više aminokiselina u ćeliju, a značajno i više. A to, kao što i sami razumijete, ne može, ali ima pozitivan uticaj na rast (hipertrofija) mišićnih vlakana.

Ali što se tiče sposobnosti inzulina da stimulira sintezu proteina, još nije jasno koliko je ta sposobnost, a moram reći i prilično izražena, ovaj hormon pokazao samo u pojedinačnim eksperimentima u kojima je bilo moguće postići lokalnu koncentraciju inzulina više od tisuću (!) Puta prekoračenje norme.

U ovoj koncentraciji inzulin je uspješno počeo obavljati funkcije faktora rasta sličnog inzulinu, koji nije karakterističan za njega in vivo. Želim odmah upozoriti ljude koji žele iz prve ruke vidjeti učinkovitost inzulina kao anabolika: neovisno ponavljanje takvog eksperimenta „kod kuće“ može biti posljednji čin u životu eksperimentatora.

Upozorenje: Rezimirajući gore navedeno, može se tvrditi da inzulin može spriječiti uništavanje mišićnih vlakana, što ima za cilj napuniti energetske rezerve u tijelu, kao i povećati isporuku aminokiselina u ćeliju - to je njena glavna atrakcija.

Negativne kvalitete inzulina uključuju njegovu sposobnost pojačavanja taloženja triglicerida u masnom tkivu, što dovodi do povećanja potkožnog masnog sloja. Međutim, protiv posljednjeg se fenomena može boriti, ali više o tome u nastavku.

Ovo je riječ slatko za dijabetes.

Normalno, nivo glukoze u krvi varira između 70-110 mg / dl, a pad ispod razine od 70 mg / dl smatra se hipoglikemijskim stanjem, prekoračenje gornje granice smatra se normalnim u roku od 2-3 sata nakon jela - nakon tog razdoblja razina glukoze u krv bi se trebala vratiti u normalu.

Važno! Ako nivo glukoze u krvi nakon obroka premaši oznaku od 180 mg / dl, tada se to stanje smatra hiperglikemijskim.Pa, ako je gore spomenuta razina kod jedne osobe nakon konzumiranja vodene otopine šećera premašila ocjenu od 200 mg / dl, i to ne jednom, nego tijekom dva ispitivanja, tada se to stanje kvalificira kao dijabetes.

Postoje dvije vrste dijabetesa - inzulinski ovisna i neinzulinska. Dijabetes ovisan o inzulinu (dijabetes tipa 1) čini oko 30% svih slučajeva šećerne bolesti (prema američkom Ministarstvu zdravlja nema ih više od 10%, ali to je samo za Sjedinjene Države, mada je malo vjerovatno da se stanovnici ove zemlje toliko dramatično razlikuju od ostalih zemljaka).

Nastaje kao rezultat kršenja imunološkog sustava čovjeka: dolazi do stvaranja antitijela na antigene otočića Langerhansa što dovodi do smanjenja broja aktivnih b-stanica i, posljedično, do smanjenja razine proizvodnje inzulina.

Dijabetes ovisan o insulinu obično se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji (prosječna dob dijagnoze je 14 godina) ili u odraslih (izuzetno rijetko) pod utjecajem različitih toksina, trauma, potpunog uklanjanja gušterače ili kao bolest koja prati akromegaliju.

Priroda pojave dijabetesa ovisnog o inzulinu nije pravilno proučena, vjeruje se da bi osoba trebala biti genetski predisponirana da dobije ovu ozbiljnu bolest. Što se tiče dijabetesa tipa 2 (ne ovisi o inzulinu), trebalo bi reći da koncentracija receptora na površini stanice (a njima pripadaju i inzulinski receptori) ovisi, između ostalog, i o razini hormona u krvi.

Ako se ova razina poveća, tada se smanjuje broj receptora odgovarajućeg hormona, tj. zapravo dolazi do smanjenja osjetljivosti ćelije na višak hormona u krvi. I obrnuto. Dijabetes tipa 2 javlja se samo kod odraslih i samo kod njih - u srednjoj dobi (30-40 godina), pa i kasnije.

U pravilu su to ljudi koji imaju višak kilograma, mada postoje i izuzeci. Opet, u pravilu, razina proizvodnje endogenog inzulina kod takvih ljudi je u granicama normale ili ga čak i premašuje. Šta je onda stvar? A stvar je u smanjivanju receptora inzulina na staničnoj površini.

Konstantna prekomjerna potrošnja masti i ugljikohidrata dovodi do stalnog povećanog nivoa inzulina u krvi, što sa svoje strane vodi do smanjenja broja gore navedenih receptora, uključujući i nepovratno. Nisu svi, međutim, pretili ljudi razvili dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

Otprilike polovina svih pacijenata prima ga "nasljeđivanjem", tj. ima predispoziciju za bolest. Zašto smo odjednom počeli razgovarati o dijabetesu? I evo zašto. Smatra se da upotreba inzulina od strane zdrave osobe može dovesti do razvoja upravo ove bolesti.

Savjet! Što se tiče dijabetesa ovisnog o inzulinu (tip 1), sve se čini jasnim - pretjerano unošenje inzulina u zdravo tijelo ne prijeti da se pretvori u ovu bolest. Druga stvar je dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

Dodatna primjena inzulina tokom dugog vremenskog razdoblja može poput prekomjerne potrošnje ugljikohidrata i masti dovesti do nepovratnog smanjenja broja inzulinskih receptora na staničnoj površini, a samim tim do stalnog smanjenja sposobnosti stanica da koriste glukozu, tj. Dijabetes tipa 2. U teoriji, čini se da je sve tako.

U stvarnom svijetu malo je vjerojatno da će postojati barem jedna osoba (mislim na sveobuhvatno zdravu osobu, uključujući i mentalnu) koja bi joj bez pauze godinama ubacivala inzulin radi sportskih postignuća. Period kraći od dvije do tri godine vjerojatno neće dovesti do bilo kakvih pomaka u smjeru bolesti.

Postoji, međutim, grupa rizika, uključuje ljude koji imaju nasljednu sklonost razvoju dijabetesa. Te osobe uopće ne bi trebale eksperimentirati s inzulinom. I još jedno malo pitanje, odnosi se na hormon rasta i njegov utjecaj na proizvodnju endogenog inzulina.

Oprez: Hipoglikemijsko stanje potiče povećanje sekrecije hormona rasta koji, poput adrenalina i norepinefrina, ima sposobnost inhibiranja proizvodnje inzulina. Međutim, nema dokaza da učestala upotreba visokih doza hormona rasta može dovesti do smanjenja broja aktivnih b-stanica i, posljedično, do razvoja dijabetesa tipa 1.

Ako je to slučaj, vjerovatnoća takvog ishoda je zanemariva. I još jednom rezimiramo gore navedeno: upotreba inzulina od strane zdravih ljudi koji nemaju nasljednu predispoziciju za dijabetes ne dovodi do razvoja ove bolesti kod njih. Praksa ubrizgavanja Pa, na kraju - teorijskim delom smo završili i shvatili da inzulin može da pomogne bodibilderu, kao običnom „kretenu“ i profesionalcu, na njegovom teškom putu.

Došlo je vreme da se to znanje iskoristi u praksi. Odmah ću reći: neovisne injekcije inzulina nisu sigurne za početnika. Nije na vama da ubrizgavate steroide: možete dobiti isti testosteron koliko možete da stavite u špricu, i dalje - nema životne opasnosti. Inzulin je još jedna stvar, greška u njegovom doziranju lako vas može poslati na najbolje na svijetu.

Važno: Jedna utjeha je da će smrt biti prilično bezbolna. Pa, strašilo - i to je dovoljno. Ako vam je dosta onoga što se zove zdrav razum, tada se nema čega bojati. Trebate samo zapamtiti nekoliko jednostavnih pravila i slijediti ih sa svim pažnjom.

Obično se preporučuje početak uzimanja inzulina s 4 IU (međunarodne jedinice, to su 4 odjeljenja na ljestvici jedinica na posebnoj inzulinskoj špricu, strogo je zabranjeno koristiti druge šprice!). Međutim, nisam svjestan slučajeva hipoglikemijske kome koji je nastao kao posljedica primjene i dvostruko veće doze, tako da preporučujem da ipak počnete s njom.

Odlučili smo se za početnu dozu, zatim je moramo povećavati svakodnevno, u malim koracima od 4 IU, dok se ne dogodi jedan od dva događaja: kada dostignete oznaku 20 IU ili, što je manje vjerovatno, osjetit ćete vrlo jaku hipoglikemiju nakon manje doze.

Upotreba veće doze teško je opravdana, a 20 IU može se smatrati prilično sigurnom razinom, jer većina problema započinje s dozama od 35-45 IU. Posebno pažljivi ljudi mogu preporučiti dvije injekcije dnevno, raspoređene u vremenu po 7-8 sati, čija količina ne prelazi 12 IU.

Žalim zbog ljudi koji više vole zimzeleno drvo prakse suhe teorije i ponavljam: najznačajnije je upotreba inzulina odmah nakon vježbanja ili, još bolje, oko 15-20 minuta prije nego što se završi. Međutim, potonje se može preporučiti samo onima koji su već iskusni u borbi protiv hipoglikemije.

Primjena inzulina nakon treninga ima dvije neosporne prednosti: prvo, hipoglikemija uzrokovana unošenjem egzogenog inzulina nanosi se prirodnom smanjenju šećera u krvi tijekom vježbanja željezom, što lučenje hormona rasta u krvotok čini snažnijim.

Drugo, inzulin inhibira pretvaranje aminokiselina u glukozu, što znači da postoji jamstvo da protein sadržan u vašem piću nakon vježbanja neće ići isključivo na obnavljanje potrošenih energetskih rezervi u tijelu. Danima ekskomunikacije iz teretane injekcije se mogu raditi ujutro na prazan stomak, 20-30 minuta prije prvog obroka.

Taj isti obrok može se (a u slučaju treninga - nužno, jer ne postoji drugi izlaz) - zamijeniti koktelom, koji bi idealno trebao sadržavati sljedeće tvari: 50-60 grama proteina surutke, ugljikohidrata po stopi od 7 grama na 1 IU ubrizgavanog inzulina, 5-7 gram kreatina; 5-7 grama glutamina.

Sat i pol nakon koktela trebao bi uslijediti normalan obrok. Najbolje mjesto za ubrizgavanje inzulina je nakupljanje masti u stomaku. Nemojte odmah crtati u stomaku i pretvarajte se da tamo uopće nemate masnoće - apsolutno ga svi imaju.

Unošenje inzulina u nabor na trbuhu je potpuno bezbolno i lako se podnosi čak i ljudi koji su navikli da onesviještaju s jedne vrste igle špriceva. Pored toga, skoro dvostruko je efikasniji od ubrizgavanja u ruku. Šta je hipoglikemija i kako je prepoznati?

Važno! Oh, nemoguće je prepoznati hipoglikemiju! To je poput alkoholnog opijanja: o njegovom postojanju možete saznati samo iz sluha, ali, iskusivši ga prvi put, odmah ispravno utvrđujete (ako još uvijek možete nešto odrediti) - da, to je to! Uzgred, ova dva stanja - alkoholna intoksikacija i hipoglikemija - pomalo su slična.

Potonje započinje oštrim porastom gladi, pojavljuje se vrtoglavica, kao u slučaju blage intoksikacije, drhtanje ruku. Osoba se odjednom počne znojiti, srce mu brže počinje kucati. Sve to popraćeno je promjenama raspoloženja - nastaje osjećaj euforije ili obrnuto - razdražljivost se razvija i oboje je kasnije zamijenjeno pospanost.

Blaga hipoglikemija nije opasna, ali jaka hipoglikemija može dovesti do gubitka orijentacije, osoba nije u stanju razumjeti što se događa, te poduzeti potrebne mjere na vrijeme. Kako biste naglo zaustavili hipoglikemiju, popijte neki napitak koji sadrži šećer, samo možete otopiti šećer rastvoren u vodi, pojesti nešto slatko - slatkiše, kolače, kolače, na kraju, samo jesti sve dok alarmantni simptomi ne nestanu.

Upozorenje: U teškim slučajevima trebate intravenski davati glukozu ili adrenalin, ali ovde ne možete bez spoljne pomoći. Koji lijek odabrati Pa, ovdje je sve krajnje jednostavno, izbor nije toliko bogat. Najbolji lijekovi dostupni na našem tržištu nazivaju se Humulin, a proizvode ih Eli Lilly (SAD) ili njegova francuska podružnica, a trebali biste ih svakako odabrati.

Za upotrebu u bodibildingu su najprikladniji inzulini brzog ili kratkog djelovanja, mada također možete koristiti kombinacije Humalog Mix 75/25 ili Humulin 50/50 (kombinacije se prodaju spremne za upotrebu, međutim, ne nalazimo ga tako često).

Brzo i kratko djelujući inzulini mogu se davati dva puta dnevno, kombinacija se koristi samo jednom dnevno, najbolje u prvoj polovini. Insulini srednjeg trajanja sa „L“ indeksom i dugo delujući insulini pogodni su samo za bolesnike sa šećernom bolešću.

Kako se izboriti sa taloženjem masti Kako bi se riješili ove neugodne pojave, postoji nekoliko načina. Prvi od njih, i najsigurniji, zove se Metformin. Metformin je oralni lijek koji se koristi kao blago antidijabetičko sredstvo.

Savjet! Njegova osnovna svrha je sprječavanje jetre da stvara prekomjernu glukozu. Nakon toga, ova vrsta aktivnosti primijećena je i iza ovog lijeka, poput povećane upotrebe glukoze u masnim stanicama i ćelijama skeletnih mišića.

U medicinskoj praksi metformin se, između ostalog, propisuje pacijentima koji imaju dijabetes kako bi se izbjeglo prekomjerno nakupljanje potkožne masti. Negativna svojstva metformina uključuju njegovu sklonost izazivanju dijareje kod otprilike četvrtine onih koji uzimaju ovaj lijek.

Nadam se da takvu dijareju ne trebate objašnjavati. Na našem tržištu se prodaje nekoliko lijekova koji sadrže metformin kao aktivnu tvar. Meni se osobno najviše svidio Siofor koji je napravio Berlin-Chemie AG. Postoje dvije vrste ovog lijeka, a razlikuju se u sadržaju metformina u jednoj tableti - Siofor-850 i Siofor-500.

Uobičajena dnevna doza lijeka je 1500-1700 mg, podijeljena u dvije doze. U slučaju dijareje, doza se može smanjiti na jedan gram. Insulin + trijodtironin Ovo je napredniji način za rješavanje prekomjernog taloženja masti. Već znate šta je inzulin, a trijodtironin je hormon štitnjače, tj. hormon štitnjače, ukratko, nazvat ćemo ga T3.

Moramo odmah reći da manipulacija nivoom hormona štitnjače može dovesti do zaista nepopravljivih posljedica, pa uzimanje ovih lijekova treba obaviti samo pod liječničkim nadzorom. Ako nemate priliku raditi tjedni test krvi, tada je uzimanje T3 bolje ne započeti.

Međutim, to se odnosi samo na visoke doze, doziranja reda od 25 µg i dalje se mogu smatrati sigurnim, iako nisu dovoljno efikasna. T3 je u stanju ubrzati metabolizam, pa njegovo djelovanje do određene mjere nadoknađuje sposobnost inzulina da akumulira masnoću - trijodtironin ta masnoća ubacuje "u energetsku peć" tijela.

Pa ipak, prije upotrebe ovog hormona dobro je razmisliti - poremećaji rada štitne žlijezde koje ona može izazvati mogu biti nepovratna. Za one koji su se odlučili probati, dajemo okvirnu šemu za uporabu T3, zajedno s inzulinom.

Nadam se da ste već savladali šemu upotrebe inzulina, pa vam ga ovde neću dati, napominjem samo da se inzulin koristi svakodnevno tokom čitavog ciklusa. Tjedni 1 i 4: 25 mcg T3 prema šemi: 2 dana prijema / 1 dan odmora Tjedni 2 i 3: 50 mcg T3 prema shemi: 2 dana prijema / 1 dan odmora Insulin + DNP Dogovorimo se odmah: ovo nisam napisao, ali vi nije čitao.

Ili tako - nakon čitanja odmah izgori. Samo potpuni sadista može preporučiti upotrebu 2,4-dinitrofenola, što je puno ime hemijskog lijeka DNP, osobi koja je daleko od natjecateljskog bodybuildinga.

Važno! Stoga, uzimajte u obzir sljedeće jednostavno kao skup zanimljivih i poučnih činjenica, a ne kao vodič za akciju. Da dugo ne pričam o DNP, reći ću da je ovaj lijek koliko daleko od farmakologije kao naftni tajkun od problema običnih građana.

Glavno polje njegovog djelovanja (DNP, ne tajkun, naravno) je borba protiv svih vrsta štetočina, jednostavnije rečeno, DNP je otrov. Upotreba 2,4-dinitrofenola popraćena je toliko nuspojavama da će biti potreban poseban članak da bi ih opisao. Ali, ipak, efikasnijeg sagorjevača masti danas jednostavno ne postoji.

Shema upotrebe inzulina zajedno sa DNP može izgledati ovako: Dan 1-8: DNP u dozi od 4-5 mg na 1 kg tjelesne težine Inzulin 15-20 IU, Dan 9-16: Inzulin 15-20 IU, Dan 17-24: DNP od izračunavanje 4-5 mg po 1 kg tjelesne težine Inzulin 15-20 IU.

Treba obratiti pažnju na činjenicu da se DNP ne smije uzimati više od 8 dana zaredom. Osim toga, uzimanje ovog lijeka gotovo je nemoguće za vrućeg vremena, osim ako nemate sreće da cijelo vrijeme provodite u klimatiziranim sobama.

Jednostavna pravila o ishrani

Ali bez obzira kako se borite s taloženjem masti "kemijskim" metodama, svi će se napori pretvoriti u prašinu suočeni sa suzdržavanjem u prehrani. Stoga za vrijeme „terapije“ inzulinom zaboravite na postojanje životinjskih masti, međutim, i biljnih masti.

Oprez: Odbijte žumanjke od jaja, ako to već niste učinili, pijte samo obrano mlijeko. Pokušajte se i ne sjećati slatkiša, teško je, razumijem, ali što možete učiniti! Glavni izvor kalorija za vas trebao bi biti protein, trebate potrošiti oko 5-6 grama po kilogramu suhe (bez masnoće) težine dnevno.

Osim proteina, morate uzimati i aminokiseline, posebnu pažnju treba obratiti na alanin, glutamin, arginin i taurin. Insulin ima antidepresivna svojstva, ima umirujući i stabilizujući učinak na nervni sistem.

Ovo svojstvo inzulina posebno je vrijedno za bodybuilders koji su skloni depresiji nakon ciklusa zbog oštrog pada nivoa testosterona u krvi. Usput, autor članka u potpunosti je osjetio taj učinak inzulina na sebi.

Savjet! Hipoglikemijska koma (prirodno, pod najstrožim nadzorom liječnika) ponekad se koristi u liječenju određenih mentalnih bolesti.Ono što još može zanimati bodybuilders je činjenica da inzulin pojačava djelovanje anaboličkih steroida povećavajući propusnost ćelijske membrane.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da visoke doze aromatizirajućih steroida mogu i same po sebi doprinijeti taloženju masti u ženskom tipu (tj. Na najprikladnijim mjestima za to - na bokovima i struku), a inzulin će samo ojačati taj proces. Stoga, ako je moguće, morate se ograničiti na nearomatizirajuće steroide, jer je njihov izbor prilično velik.

Inzulin - hormon rasta

Redovan unos inzulina u sportskom okruženju povezan je s velikim rizicima, ali u nekim je situacijama jednostavno neophodan da biste održali i održali svoje zdravlje. To se događa zbog unosa hormona rasta. Prijem hormona rasta djeluje na tijelo na takav način da se koncentracija glukoze u krvi naglo poveća.

Oprez: Kao rezultat toga, gušterača počinje intenzivno raditi na proizvodnji inzulina i vratiti razinu šećera u normalu. Ali kada unos hormona rasta dugo traje, a njegove doze su velike, tada postoji veliki rizik od iscrpljivanja gušterače i razbolenja od dijabetesa ovisnog o inzulinu.

Da bi se spriječili takvi rizici, inzulin koji se ubrizgava (djeluje kao gušterača) uvijek se uzima paralelno sa hormonom rasta. Mjesto inzulina: između sezona, inzulin se koristi zajedno sa steroidima za poboljšanje anaboličkog učinka, kao i između kurseva (koji smanjuje gubitak mišićnog rasta).

Kako se koristi inzulin?

Ukupno, postoji ogroman broj shema, ali sada ću govoriti o 4 najjednostavnije koje se najbolje koriste u izvansezoni.

Prihvaćen nakon treninga

Glavni cilj ove vrste unosa je izbjeći nagomilavanje masnoće i ubrzati proces oporavka tijela nakon intenzivnog opterećenja. Odmah nakon treninga postupite kako slijedi:

  1. Ubrizgavajte kratki ili kratki inzulin
  2. Pijte whey protein / aminokiseline,
  3. Uzmite jednostavne ugljene hidrate.

Po želji se smeši ugljikohidrata može dodati glutamin ili kreatin. Takođe morate zapamtiti da jedete planirani obrok sat vremena nakon uzimanja proteina.

Prihvaćen prije treninga

Ovaj režim unosa sprečava gubitak mišića tokom samog treninga. Odnosno, možete više vježbati i podizati više težine. Važno je zapamtiti da je ova tehnika pogodnija za one koji već imaju iskustva sa primjenom inzulina.

Glavna poteškoća sheme je individualnost odabira doza lijeka, kao i potrebne količine ugljikohidrata (koje ćete morati jesti prije treninga i piti tijekom treninga).

Dakle, dijagram izgleda ovako:

  1. 1,5 sat prije početka vježbanja morate pojesti planiranu porciju hrane,
  2. Koristite inzulin pola sata prije početka treninga.

U procesu treninga trebate piti mješavinu sa sljedećim sastavom:

    Kreatin - 5-10g, glutamin - 15-20g, glukoza ili amilopektin - 1g na 1kg tijela, Whey protein - 0,5g na 1kg tijela.

Sve to se mora otopiti u 750-1000 ml vode i piti u malim obrocima tokom treninga. Nakon završetka treninga potrebno je popiti još jednu porciju istog pića, a nakon sat vremena - planirani unos obične hrane.

Prihvaćen svaki dan

Ovaj je režim pogodan samo za one koji imaju mali postotak masne mase i nisu skloni višku kilograma, jer je u suprotnom rizik vrlo velik da se oni pretvore u bačvu, a ne u atletskog sportaša.

Uzimanje inzulina je vrlo jednostavno: nakon svakog obroka morate dobiti injekciju (obično u količini 2-4 puta dnevno). Kombinujemo inzulin sa hormonom rasta. Ova tehnika je tehnički vrlo teška i mora je pratiti uporaba glukometra.

Ako to razmotrimo u pojednostavljenoj verziji, šema izgleda ovako: nakon ubrizgavanja hormona rasta morate izmjeriti nivo glukoze u krvi svakih pola sata. Vrlo je važno odrediti vrijeme za koje hormon rasta uzrokuje porast razine glukoze.

Evo primera za razumevanje. Pretpostavimo da vam je nakon primjene hormona rasta trebalo pola sata, a razina glukoze počela naglo rasti, a vi koristite kratki inzulin (on počinje djelovati 30 minuta nakon ubrizgavanja u krv). Dakle, ispostavlja se da će biti potrebno stvoriti takve uvjete kada hormon rasta počne podizati razinu šećera u krvi, do ovog trenutka inzulin bi već trebao početi raditi u tijelu.

Biramo doze

Doziranje treba odabrati glatko, a najbolje je započeti s 4 jedinice. Provjeri imaš li dovoljno. Ako je tako, tada povećanje nije potrebno, bolje je ostaviti sve kako je. Ako ova doza nije dovoljna, sljedeći put trebate provesti isti eksperiment, ali ubrizgati još dvije jedinice.

Zašto 2? Jer ova je količina obično dovoljna da se koncentracija glukoze u krvi smanji za 1 mol. Ovaj postupak će se morati nastaviti sve dok ne osjetite blagi osjećaj. Nekoliko dana intenzivnog rada s brojilom dovoljno je za utvrđivanje vaših doza i pokazatelja.

Važno je zapamtiti da tokom uzimanja inzulina treba utvrditi količinu ugljikohidrata. Ako će njegova razina stalno skakati, tada postoji vrlo visoki rizik ili se udebljati (ako ima više ugljikohidrata) ili se razboljeti (ako ima manje ugljikohidrata).

Vrste inzulina

Sav inzulin, ovisno o tome koliko dugo može djelovati, podijeljen je u nekoliko vrsta:

Navedene sheme koriste ili kratki ili ultra kratki inzulin. Najvažnija razlika je razlika u brzini i trajanju lijeka. Ako odaberete lijek, najbolje je davati prednost stranim proizvođačima koji su dugo na tržištu i uspjeli su se etablirati kao odgovorni proizvođači s izuzetno kvalitetnim proizvodima.

Također je izuzetno važno odabrati odgovarajuće doze i špriceve za injekcije. Preparati za inzulin najčešće sadrže 100 jedinica. po 1 ml, ali pronađeno je sa sadržajem od 40 jedinica. po 1 ml. Pa ispada da trebate upotrijebiti odgovarajuće špriceve sa potrebnom matricom. U suprotnom, možete zaboraviti napraviti izračun ili ga pogriješiti, ali vicevi su loši sa inzulinom: ili ćete narušiti zdravlje ili još gore, igraćete u kutiji.

Je li opasno koristiti inzulin?

Nema potrebe da se šalite sa inzulinom. Upotrebljena droga je zaista opasna. Najgore posljedice može donijeti predoziranje. Nemojte ni razmišljati o ubrizgavanju nekoliko kompletnih inzulinskih šprica jedan za drugim. Proći će samo nekoliko sati i vi ćete pasti u duboku komu.

To se obično događa kada količina šećera u krvi padne na kritičnu tačku. Takođe, u uslovima produženog perioda hipoglikemije, nervne ćelije umiru u mozgu. Ne zaboravite da nakon injekcije inzulina trebate osigurati tijelu brze ugljikohidrate.

Na primjer, jedite nešto slatko. To će vam brzo vratiti šećer u krvi u normalu. Sat vremena nakon intenzivnog treninga, možete priuštiti neku proteinsku hranu. Glavni simptomi oštrog i snažnog pada šećera u krvi su:

    Slabost, depresija, vrtoglavica, zujanje u ušima.

Ako se svi ti simptomi pojave u vama nakon ubrizgavanja inzulina, bilo bi bolje da ih odbijete.

Za i protiv insulina

Prednosti inzulina uključuju:

    Niska cijena, dostupnost lijeka (može se kupiti u ljekarni bez recepta), bez toksičnih efekata, bez nuspojava,

Nema problema tokom doping kontrole (tragovi injekcije mogu se otkriti tek nakon injekcije).
A glavni minus je taj što se tvar ne smatra efikasnom i što je više moguće, čak je prikladna kao dodatak steroidima i drugim moćnijim lijekovima.

Zašto se inzulin koristi u bodybuildingu?

Mislim da vam je prvo vrijedno objasniti što je ta supstanca.

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača. Njegove glavne funkcije su sljedeće:

  • Snižavanje šećera u krvi
  • Transport hranjivih sastojaka,

Većina ostalih funkcija o kojima ću kasnije govoriti, slijedi iz ove 2. U bodybuildingu je inzulin popularan iz više razloga:

  • Niska cijena
  • Anabolički efekat
  • Antikatabolički efekat,
  • Nema problema sa potencijom,
  • Nije tako jak povratak nakon kursa,
  • Manje nuspojava u poređenju s umjetnim testosteronom.

Evo bogate liste. Međutim, nije sve tako jednostavno kako se čini. Insulin, iako ima pozitivan učinak na rast mišića, moćan je lijek. Siguran sam da znate da ljudi koji imaju dijabetes ubrizgavaju injekciju, i oni koriste posebne inzulinske šprice sa vrlo preciznom dozom. Iz ovoga bismo mogli zaključiti da upotreba inzulina u izgradnji tijela, uz nepoznavanje doza, može dovesti do tužnih posljedica. Uključujući komu i smrt.

Učinak inzulina u izgradnji tijela na rast i sušenje mišića

Ako ste već pročitali o programu ishrane za sušenje tijela ili prehrani za gubitak kilograma bez ikakvog oštećenja, onda znate da svuda savjetujem da smanjite unos kalorija ugljikohidratima. Razlog svemu je inzulin. Čim se napunite hranom, odmah počinje proizvodnja ovog hormona. Istovremeno, njegov nivo se najjače povećava kada uzimate ugljene hidrate. Ali ako su to brzi ugljikohidrati, tada nivo ne raste postepeno, kao od heljde, već leti naglim skokom.

Ako želite gledati više, evo vizualnog pomagala na današnju temu:

Iz ovoga izvlačimo još jedan zaključak - inzulin u bodybuildingu koristi se samo za debljanje. Sušenjem je sportaš lišen mogućnosti da se riješi masnoće, jer on sam, uz pomoć injekcija, inhibira sagorijevanje masti.

Naš inzulin je u stanju transportirati masti, bjelančevine i ugljikohidrate. I, u skladu s tim, mogu pomoći i u dobijanju mase, povećanju energije i u nakupljanju masti. Evo posljednjeg trenutka koji najviše uzbuđuje poteze na steroidima. Međutim, tjelesna masnoća ovisit će o:

Odnosno, ako osoba nije sklona debljanju, tada mu inzulin može pomoći da dobro izgradi mišiće. Ali ako se bavimo endomorfom, onda stvar možda nije bitna. Ovo je jedna od mogućnosti za samo-tip osobe, koja po prirodi dobro dobija masti. Zamislite šta će mu se dogoditi ako i on ubrizga inzulin? U isto vrijeme sada govorimo o slučaju da osoba nije uzimala druge lijekove.

Bez obzira na to, upotreba inzulina u bodybuildingu omogućit će vam da dobijete težinu i masti.

Anabolički učinak inzulina

Anabolički efekat ovog hormona je što pomaže ćelijama da apsorbuju aminokiseline. Tada inzulin ubrzava sintezu proteina i masnih kiselina, što doprinosi rastu i mišića i masti.

Dalje, imamo antikatabolički efekat. U ovom slučaju, pojednostavljeno rečeno, inzulin smanjuje razgradnju proteina. Odnosno, mišići su manje skloni uništavanju. Ali zajedno s tim, kao što sam rekao prije, blokira sagorijevanje masti, sprječavajući masti da uđu u naš krvotok iz naših mrženih naslaga.

Prije svega, inzulin u bodybuildingu poboljšava metabolizam. Pomaže mišićima da apsorbiraju glukozu nakupljajući više glikogena, što znači da se veličina mišića povećava.

Vrste inzulina

Ako govorimo o ovom lijeku, onda on ima 3 glavne vrste djelovanja:

Prva 2 se koriste u bodybuildingu, a ultrasort djeluje gotovo odmah nakon injekcije. Nakon 2 sata, dolazi do vršnog efekta, tada dolazi do opadanja i potpune eliminacije iz organizma nakon 3-4 sata.

Kratki inzulin se uključuje 30 minuta nakon primjene. Vrhunac će također doći za 2 sata, a izlaz iz tijela ide malo duže, iznosi 5-6 sati.

Zaključak i zaključci

O inzulinu sam govorio u bodybuildingu samo u obrazovne svrhe. Tako da čitalac zna zašto je ovaj lijek potreban i kako pomaže u rastu mišića. Ne savjetujem nikome da sjedne na hormone i da im narušava zdravlje radi presvlačenja prozora.

Usput, u praksi se inzulin za rast mišića aktivno koristi zajedno sa steroidima. Ovi lijekovi djeluju drugačije i zajedno daju snažniji učinak. Kurs čistog inzulina obično traje 1-2 mjeseca, ovisno o dozi.

Prijatelji, nadam se da je ovaj članak za vas otvorio nešto novo, korisno i zanimljivo. Bit ću vam zahvalan na vašim željama, objavama i komentarima. Ovdje završavam članak, ali ima još puno zanimljivih stvari, zato budite s nama. Ugodan dan i uspjeh!

Pogledajte video: Fasting vs. Eating Less: What's the Difference? Science of Fasting (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar