Koje su funkcije pankreasa u tijelu?

Gušterača je žlijezda koja kombinira sposobnost unutarnje sekrecije hormona u krv i vanjske sekrecije probavnih enzima u lumen tankog crijeva. Funkcije gušterače direktno su povezane s njegovom jedinstvenom strukturom. Simptomi poremećaja u radu ovog organa manifestuju se teškom patologijom koja pogađa cijelo tijelo. Kako tačno gušterača radi svoj posao?

Anatomija i morfologija organa

Struktura gušterače

Gušterača je žljezdani organ lobed, prekriven tankom kapsulom. Pregrade se odvajaju od kapsule i razdvajaju lobule jedna od druge. Svaka lobula sadrži takvu morfološku strukturu kao što je akinus, koji stvara pankreasni sok, te otočić Langerhans, koji proizvodi hormone. Možete saznati više i detaljnije informacije o strukturi organa iz članka: Kako je gušterača?

Kako djeluje egzokrini dio žlijezde

Egzokrinska funkcija gušterače ostvaruje se radom akineusa. Ćelije ove formacije izlučuju sok pankreasa. Tokom dana, gušterača proizvodi jednu i po do dvije litre soka.

Njegove glavne komponente:

  • Voda. Sve hemijske reakcije u našem tijelu odvijaju se u tečnom medijumu. Oko 98% soka gušterače je voda. Pomaže u tome da hummus kvržice hrane, koji ulazi u dvanaestopalačno crijevo, postane više tečan i pruža optimalno okruženje za hemijske reakcije.
  • Digestivni enzimi. Svi enzimi izlučuju se u neaktivnom obliku, nazivaju ih "proencimi". Kada hrana uđe u dvanaestopalačno crijevo, luče se probavni hormoni koji pokreću kaskadu reakcija koje vode do enzima pankreasa koji postaju aktivni. Uz to, pretvaranje enzima u enzime događa se kada se pH u crijevnom lumenu promijeni. Enzimi gušterače su amilaza, razgrađuju škrob na šećere, tripsin i kimotripsin, oni nastavljaju proces probave bjelančevina koji je započet u želucu, lipaza pankreasa, razgrađuje masti koje su već emulgirana žučna kesica.
  • Sol. Elementi u tragovima koji se nalaze u soku pankreasa u obliku soli, bikarbonata, u njemu stvaraju alkalnu reakciju. Ovo je potrebno kako bi se neutralizirao kiseli sadržaj hrane u jednom stomaku i stvorili optimalni uvjeti za probavu ugljikohidrata.

Struktura akinova

Savjet: Uz hipofunkciju pankreasa, aktivnost pankreasne lipaze prvo se smanjuje. Ako primijetite da je stolica stekla "masni" izgled i sivkastu boju - posavjetujte se sa ljekarom koji će vas uputiti na pregled gušterače!

Kako funkcionira endokrini dio žlijezde

Endokrina funkcija gušterače ostvaruje se radom otočnih ćelija. Otočići Langerhansa koji se više nalaze u repu žlijezde sastoje se od alfa ćelija, beta ćelija i malog broja drugih ćelija. Broj otočića u zdravstvenom stanju ljudi iznosi i do milion.

Savjet: Uništavanje beta ćelija vodi smanjenju proizvodnje inzulina. Ako primjetite da vas stalno brine žeđ, oslobađa se puno urina, zabrinjava svrbež kože ili oštar gubitak kilograma, ne odgađajte posjetu liječniku! Možda ti signali ukazuju na porast glukoze u krvi i da počinje da se razvija dijabetes.

Bolesti koje rezultiraju nedostatkom enzima

Kada jedete vrlo masnu hranu, može se razviti zlouporaba alkohola, prejedanje, suvremena žučna bolest ili parazitska infestacija, pankreatitis, odnosno upala gušterače. Simptomi ovog stanja su bol u gornjem dijelu trbuha ili u lijevom hipohondriju, mučnina, povraćanje. Stolica mijenja boju i konzistenciju, poprima „masni“ izgled. Apetit i fizička aktivnost su smanjeni.

Kao posljedica upale žlijezde smanjuje se proizvodnja enzima, hrana se slabo probavlja, tijelu nedostaju hranjive tvari. Pored toga, nakupljanje soli u tijelu napreduje, pojavljuju se osteohondroza, osteoartroza i vaskularna ateroskleroza.

Bolesti uništavanja otočnih stanica

S obzirom na hroničnu patologiju gušterače, ne samo da proizvodnja enzima može pasti, otočići Langerhansa često pate i količina inzulina se smanjuje. Ovo se stanje klasifikuje kao dijabetes tipa 2. Liječenje ove patologije uključuje liječenje hroničnog pankreatitisa i davanje lijekova za snižavanje šećera u obliku tableta.

Drugi slučaj, kada kao rezultat neodređenih uzroka, eventualno virusne infekcije, dođe do totalne lezije beta ćelija otočića. U ovom slučaju razgovaraju o dijabetesu tipa 1, koji zahtijeva doživotnu primjenu inzulina u obliku lijeka.

Simptomi dijabetesa su svrab, žeđ, velika količina urina, gubitak težine i suha usta.

Savjet Kod razvoja dijabetesa tipa 2 uočava se nasljedna predispozicija. Ako vaš krvni srodnik ima ili je imao dijabetes, pobrinite se za svoj gušterača, ograničite unos šećera i pratite svoju tjelesnu težinu.

Kako održati funkciju pankreasa?

Zdravlje i dugovječnost možete održavati slijedeći ova pravila:

  • Treba jesti redovno, barem 3-4 puta dnevno. Ne možete prejesti, bolje je ustati se od stola s osjećajem nepotpune sitosti. To će olakšati rad gušterače.
  • Sastav namirnice treba biti krajnje jednostavan, savjetuje se ne miješati ugljikohidrate i životinjske proteine ​​u jednom obroku.
  • Dnevni kalorični sadržaj hrane ne smije prelaziti potrebnu potrošnju starosti, spola i fizičke energije. To će pomoći u održavanju stabilne težine i dobrog metabolizma.
  • Sve bolesti probavnog trakta moraju se liječiti na vrijeme kvalificiranim stručnjacima, izbjegavajući razvoj komplikacija.
  • U periodima remisije pankreatitisa trebalo bi se koristiti znanjem tradicionalne medicine, uzimati čaj od matičnjaka, borovnice, korijena maslačka. Takođe možete koristiti obrok od mlijeka čička i mekinja.
  • U slučaju poremećaja prehrane, bolje je uzimati enzimski pripravak unaprijed kako biste smanjili opterećenje gušterače. Ipak, ne biste se trebali baviti takvim lijekovima, jer stalnom uporabom mogu smanjiti proizvodnju vlastitih enzima pankreasa.
  • Nezdravu hranu sa hemijskim aditivima i alkoholom treba izuzeti iz hrane. Umjetni aditivi mijenjaju kemijski sastav hrane i ometaju proces probave hrane. Alkohol povećava tonus pankreasa i stvara preduvjete za nastanak pankreatitisa.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar