Liječenje dijabetičkog stopala kod kuće

Zidovi krvnih žila kod pacijenata s dijabetesom su osiromašeni, gube elastičnost. Na nogama se formiraju crvene i smeđe mrlje, mreže i natečenost. Kod progresivnog oblika dijabetesa smanjuje se osjetljivost pacijenta i on ne primjećuje male pukotine u nogama, opekotine i posjekotine.

Virusi i bakterije upadaju u oštećena područja, a oslabljeni imunitet nije u mogućnosti nositi se s njima. Na stopalima se formiraju čirevi koji neprestano gnjave i slabo zarastaju. U zanemarenom obliku liječnici nisu u mogućnosti pomoći pacijentu lijekovima, a potrebna je amputacija udova.

Prvi znakovi dijabetičkog stopala su:

  1. Pojava na podnožju čireva, pukotina,
  2. Deformacija koštanog tkiva prstiju i stopala,
  3. Stalno oticanje nogu, koje ne odlazi ni nakon spavanja,
  4. Potpuni ili djelomični gubitak osjetljivosti,
  5. Tvorba naslaga ili smetnji, koji se pretvaraju u odumiruće čireve
  6. Stopalo je ošamućeno, pojavljuje se peckanje, bol,
  7. Koža je gotovo bijele boje, pojavljuju se smeđe mrlje.

Kada se pojave prvi simptomi, pacijent sam pokušava da ih se riješi. To je velika greška, jer je teško izliječiti dijabetičko stopalo bez stručnjaka.

Obično se bolest razvija u nekoliko stadija:

  1. Nulta pozornica. To uključuje bolesnike sa šećernom bolešću u riziku. Stopalo se počelo deformirati, ali na koži nema rana i čireva, smetnje se tek počinju formirati.
  2. Prvo. U gornjim slojevima epiderme pojavljuju se čireve i pukotine. Bolest je već započela i zahtijeva ozbiljno liječenje.
  3. Drugi. Čirevi se počinju produbiti, zahvaćaju se donji slojevi epiderme, mišićno tkivo i tetive. Samo-lijek u ovoj fazi dovodi do infekcije, potrebna je terapija lijekovima.
  4. Treća. Zahvaćeno je meko tkivo do kosti. Liječi se samo u bolnici.
  5. Četvrto. Pojava gangrene koja ima jasne granice. Koža potamni, noga nabrekne.
  6. Peto. Gangrena počinje da napreduje, podižući se kroz tkiva više. Spasiti život moguće je samo amputiranjem udova.

Alternativne metode liječenja su efikasne ako se bolest ne započne i nije potrebna operacija.

Preventivne mjere

Kao prevencija koja boluje od dijabetesa preporučuje se pridržavati se pravila:

  • Svakodnevno nosite samo prirodne, prozračne i udobne cipele.
  • Uložak u cipelama se periodično mijenja, bolje je koristiti upijajući.
  • Čarape i čarape su dozvoljeni samo od prirodnih tkanina.
  • Svakog jutra i večeri obrišite noge antistatičkom krpom.
  • Ženama je dozvoljena visina pete ne više od 3 cm.
  • Ne zagrijavajte noge vrućim kupkama od senfa ili jastukom za grijanje. Prihvatljiva je samo suha, nježna vrućina, poput čarapa od pseće vune.
  • Ne podmazujte čireve i posjekotine jodom ili kalijevim permanganatom. Oni suhu stanjenu kožu bez nje. Dozvoljeno je koristiti miramistin, hidrogen peroksid.
  • Svakodnevno mažite kožu dječjom kremom ljekovitim biljem: kamilica, hipericum, sukcesija. Krema vlaži kožu i daje joj elastičnost.
  • Ako dođe do oteklina, dajte se nogama odmarati i odmah se obratite stručnjaku.
  • Prekomjerna tjelovježba kontraindicirana je bolesnicima sa šećernom bolešću drugog i prvog tipa.
  • Rezite nokte jednom sedmično, pri tome pazeći da ne postoje urasli uglovi.
  • Ne hodajte bosi po podu i zemlji.
  • Jednom mesečno posjetite specijaliste endokrinologa.

Nakon posjete stručnjaku koji boluje od dijabetesa propisuje se lijek. Ali efikasnost lijekova će se povećati ako kombinirate tradicionalnu medicinu s biljnom medicinom i alternativnim metodama.

Narodna medicina

Narodne metode testiraju vrijeme, a ne jedna generacija. Naše su bake liječile dijabetičko stopalo biljem i improviziranim sredstvima. Najefikasniji tretman za sledeće vrste bilja:

    1. Antiseptičko i protuupalno bilje se koristi za lokalnu lokalnu terapiju,
    2. Biljke sa efektom zacjeljivanja rana koriste se lokalno za liječenje čira i čireva,

  1. Infuzije za širenje i jačanje krvnih žila uzimaju se oralno,
  2. Hemostatske infuzije bilja interno se koriste pod strogim nadzorom ljekara.

Biljke od naših baka

AkcijaSastavReceptTerapija
Protivupalno, zaceljivanje rana.bobice ptičje trešnje - 200 g,

voda - 1 l.

Isperite i stavite bobice u posudu s emajlom. Sipajte u vodu i stavite u vodenu kupelj. Kuhajte 15 minuta. Zatim zamotajte sastav u topli šal i stavite da se natapa 3 sata. Gotov sastav procijedite i sipajte u staklenu posudu.Tri puta dnevno podmazujte čireve i pukotine. Navečer možete namočiti ubrus u eliksiru i nanijeti ga na stopalo na 20 minuta. Tečaj lečenja je 2 meseca.
Protuupalno, antiseptičko, zaceljivanje rana, hemostatik.mleveni hipericum - 250 g,

iseckan plantain - 200 g,

voda - 2 l.

Pomiješajte suhe sastojke. Donesite vodu do vrenja i sipajte u nju smjesu. Zatvorite posudu i umotajte je u toplu krpu. Sastav će se ubrizgati 7 sati. Zatim posuda odlazi, tečnost se filtrira.Koristi se kao losioni 1 put dnevno tokom noći. Vlažne maramice nanose se na čireve i rane u trajanju od 30 minuta. Tečaj traje do potpunog izlječenja.
Hemostatično, zaceljivanje rana.centaur - 250 g,

2 litre vode.

Samljeti centaur, sipati kipuću vodu i staviti u vodenu kupelj na 15 minuta. Pokrijte infuziju toplom maramom i ostavite 3 sata. Zatim ohladite i procijedite.Koristi se kao losioni za teško zarastanje rana, na gnojnim područjima pravi se kompres za 3 sata.
Ubrzava zarastanje, antiseptik za gnojne rane.svježa pelina - 1 kg,

maslinovo ulje 100 g

Pelin se smrvi, iz njega se iscijedi sok. Lakše je dobiti sok u posebnom ekstraktoru soka, ako nije, koristite mlin za meso. Trava se prolazi kroz mlin za meso, umotava u gazu, iz nje se iscijeđuje sok. Zagrevajte maslinovo ulje u vodenoj kupelji dok se ne formiraju mjehurići. Vrućem ulju se dodaje sok od pelina. Sastojci su izmiješani. Ulje se hladi.Nastalo ulje podmazuje gnojne rane i ogrebotine. Postupak se obavlja dva puta dnevno dok se tkivo potpuno ne zacijeli.
Hemostatično, zaceljivanje rana.svježa kopriva 500 g,

voda - 2 l.

Kopriva se usitni i napuni vodom. Dobijena smjesa se stavi u vodenu kupelj i kuha se 15 minuta. Potom se smesa ukloni sa vatre i ohladi. Za liječenje se koristi filtrirana otopina.Otopina se uzima oralno po 1 kašiku tri puta dnevno. Istovremeno, eliksir se ulijeva u rane. Pogodnije je to raditi sa štrcaljkom bez igle.
Iscjeljujuće, antiseptičko.list aloje (biljka starija od 3 godine).Isečeni list aloe stavite u frižider na 3 sata. Tada se iz nje iscijedi sok.Sok navlažen pamučnim brisom koji se nanosi na rane 1-2 sata.
Dezinfekcija, zarastanje rana.Livada (cvijeće) - 200 g,

voda - 450 ml.

Donesite vodu da prokuha. Djetelina i vruća tekućina pomiješaju se u termos i ostave da se utapaju 3 sata. Zatim se smjesa filtrira i prelije u staklenu bocu.Rezultirajuća tekućina ispere se od gnojnih rana. Postupak se izvodi tri puta dnevno tokom tri tjedna.
Dezinficijens, sredstvo protiv bolova.korijen calamusa - 1 kom.,

konjski lonac - 100 g, ulje klinčića - 3 kapi,

voda 1 l.

Korijen calama se opere i prođe kroz mlin za meso. Konj se sjecka. Sastojci se pomiješaju u emajliranoj posudi, preliju vodom. Sastav se zagrijava u vodenoj kupelji i odmah nakon ključanja uklanja i stavlja na toplo mjesto 5 sati. Dobiveni sastav se filtrira i izlije u bocu. U dobijenu smešu se dodaju 3 kapi ulja klinčića.Navlažite dobiveni sok pamučnim tamponom koji se svakodnevno nanosi na čireve i rane 15-20 minuta. Postupak se izvodi dok se epiderma u potpunosti ne zacijeli.
Diuretik, dekongestant.listovi jagoda - 1 deo,

kukuruzne stigme - 1 dio,

obična drvena uš - 1 dio,

voda - 1 litra.

Izmrvite lišće, stigme i drvene uši i sipajte kipuću vodu. Dobivena smjesa treba se infuzirati 12 sati. Zatim se sastav filtrira i izlije u prikladan spremnik.Uzimajte ⅓ šoljicu, tri puta dnevno prije jela. Kurs terapije je dvije sedmice. Tada se pravi pauza. Kurs se može ponavljati 5-6 puta godišnje.
Vlaži, omekšava,maslinovo ulje - 100 g,

limunov sok - 3 kapi,

ljekarna kamilice - 100 g.

Kamilica se sjecka i pomiješa sa klinčićima. Ulje se zagreva u vodenoj kupelji. U vruće ulje se stavi suha smjesa koja se kuha 35 minuta. Potom se dobivenom proizvodu doda sok od limuna. Sve se miješa i stavlja na tamno mjesto 7 dana. Tada se vadi i filtrira. Ulje se sipa u prikladnu bocu.Dobiveno ulje podmazuje se čistim i suhim stopalima. Postupak se izvodi laganim masirajućim pokretima jednom dnevno.

Biljna medicina pomoći će brzoj obnovi kože, čirevi će početi liječiti, posjekotine će nestati. Dijabetičko stopalo je teško liječiti, pa se biljna medicina kombinira s tradicionalnom medicinom.

Fermentirana mliječna surutka

Serum je dobro zaceljivanje rana i analgetski. Sastav seruma uključuje bifidobakterije, koje pomažu u borbi protiv suppuracije. Losioni se prave od seruma. Gaza se navlaži u serumu, zatim se stopalo umota u nju.

Losion se uklanja nakon što se gaza osuši. Postupak se izvodi 2-3 puta dnevno. Nakon losiona noge se moraju oprati i obrisati antiseptičkim salvetama.

Raženi hljeb i med

Med se zagreva u vodenoj kupelji. Uzima se svježa mrvica od raženog hljeba i namočena u med. Zatim mrvica izađe i dobro se mijesi. Dobijena ljepljiva torta stavlja se na čir. Procedura traje 20 minuta, kurs liječenja je 10 dana. Med može izazvati alergijsku reakciju, pa je potrebno da se prije postupaka posavjetujete s liječnikom.

Riža sa medom

Riža se melje u brašno. U suvu smešu dodaje se kašika meda. Od dobivene smjese oblikuje se kolač. Naliježe se na stopalo i zatvara celofanom i toplom šalom. Drži oblog 30 minuta. Postupak se izvodi jednom dnevno.


Lečenje raka

Za pripremu smjese za liječenje potrebna su vam 2-3 srednja karcinoma. Arthropods se stavljaju na lim za pečenje i suše u rerni na temperaturi od 30 stepeni 2-3 sata. Rezultirajući suhi člankonožac samljeva se u brašno. Brašno se sipa na čistu, vlažnu krpu i nanosi na ranu. Traje 30 minuta, dva puta dnevno. Već trećeg dana koža počinje posvijetliti, rana se zateže.

Terapija morskom soli

Pogodno za pacijente sa formiranjem dijabetičkog stopala u fazi 0. Morska sol se razrjeđuje u toploj vodi, noge se ispiraju fiziološkom otopinom jednom dnevno. Bolje prije odlaska u krevet. Nakon zahvata koža je podmazana baby hidratantnom kremom.

Pogledajte video: EDUKACIJA PACIJENATA O NJEZI STOPALA SA DJABETES MELITUSOM (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar