Recepti za dijabetes tipa 1

Prehrana za dijabetes tipa 1 je odgovorna i teška tema. Poteškoća je u tome što kuhinja s dijabetesom mora sadržavati jela i namirnice s važnim proteinima, mastima i ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Oni se moraju uravnotežiti za svaki obrok, izračunati energetsku vrijednost i istovremeno spriječiti porast razine šećera u krvi. Morate odabrati one recepte za dijabetičare tipa 1 koji će biti i korisni, raznovrsni i obavezno ukusni.

Značajke kuhanja za dijabetičare

Pri pripremi jela za dijabetes melitus tipa 1 potrebno je uzeti u obzir osobitosti prerade proizvoda s sadržajem ugljikohidrata koji utječu na razinu šećera u krvi nakon jela. Obično se primenjuje pravilo: što je više zrna, povrća i voća drobljeno, brže će povećati nivo glukoze. Što se manje proizvoda termički obrađuje, sporija glukoza će se apsorbirati iz njih i manji je rizik od postprandijalne hiperglikemije.

Odabir jela za dnevni meni među dijabetičkim receptima, morate obratiti pažnju na metode prerade proizvoda. Na primjer, kuhana tjestenina će povećati šećer brže nego lagano pohano. Pire od krumpira veći je rizik od hiperglikemije nego kuvani krompir. Kuhani kupus brzo će uzrokovati da organizam reagira na ugljikohidrate, a pojedena stabljika kupusa uopće ne izaziva reakciju. Svježa slana riba povećaće šećer u krvi manje nego pirjana riba.

Priprema bilo kojeg jela za sve dijabetičare tipa 1, bez obzira na prisutnost ili odsustvo viška kilograma, trebalo bi isključiti dodavanje šećera. Nije riječ samo o čaju i kafi, već i o voćnim želeima ili kompotima, posudama i koktelima. Čak je i pečenje sasvim prihvatljivo za dijabetičare ako ne sadrži šećer i druge proizvode koji mogu izazvati hiperglikemiju.

Za dijabetičku kuhinju upotreba zaslađivača je tipična, najčešće se preporučuje dodavanje stevije. Ova supstanca dostupna je u različitim oblicima, uključujući i u obliku praška, što je pogodno za upotrebu u kuvanju. Odnos između šećera i stevije je otprilike sljedeći: jedna čaša šećera predstavlja pola čajne žličice steviozida u prahu ili žličicu tekućeg ekstrakta ove biljke.

Salate i prilozi u dijabetičkoj kuhinji

Povrće salate za dijabetičare jedno je od preporučenijih jela. Svježe povrće, uprkos ugljenih hidratima koje sadrži, praktično nema uticaja na povećanje nivoa glukoze. Ali sadrže mnogo vitamina i minerala potrebnih za tijelo, bogati su biljnim vlaknima i omogućuju vam da u jelovnik uvrstite biljno ulje kao komponentu za oblačenje.

Kako biste odredili koje povrće je bolje odabrati za kuhanje salata, morate procijeniti njihov glikemijski indeks (GI).

Peršun5Zelene masline15
Kopar15Crne masline15
Listna zelena salata10Crvena paprika15
Paradajz10Zelena paprika10
Krastavac20Poriluk15
Luk10Spanać15
Radish15Bijeli kupus10

Salata od krastavaca i jabuka. Uzmite 1 srednju jabuku i 2 mala krastavca i isjeckajte na trakice, dodajte 1 kašiku sitno sjeckanog poriluk. Sve pomiješajte, prelijte limunovim sokom.

Salata od rana s voćem. Polovinu srednje rutabage i neoljuštene jabuke naribajte na sitnoj rerni, dodajte oguljenu i narezanu naranču, pomiješajte i pospite prstohvatom naranče i limuna.

Prilozi s povrćem, za razliku od svježih salata, imaju viši GI zbog temperaturne obrade proizvoda.

Grčka salata. Narezati kockice i izmešati 1 zelenu papriku, 1 veliki paradajz, dodati nekoliko nasjeckanih grančica peršuna, 50 g feta sira, 5 velikih sjeckanih maslina. Začinite žličicom maslinovog ulja.

Kuhani bijeli kupus15Povrće gulaš55
Kuhan karfiol15Kuhana repa64
Pržena karfiol35Pečena bundeva75
Kuhan grah40Kuhan kukuruz70
Kavijar patlidžana40Kuhani krompir56
Kavijar tikvice75Pire od krumpira90
Pržene tikvice75Prženi krompir95

Te vrijednosti trebaju uzeti u obzir kod prve vrste dijabetes melitusa, jer se prilozi obično kombiniraju s mesom ili ribom, a ukupna količina ugljikohidrata može biti prilično velika.

Prihvatljivi deserti za dijabetes tipa 1

Pitanje "ukusnog čaja" ili deserta na kraju večere uvijek je vrlo bolno za ljude koji imaju dijabetes. Takva jela po pravilu uključuju uključivanje velike količine šećera u recept. Ipak možete pronaći recepte za deserte za dijabetičare koji se pripremaju bez dodavanja šećera.

Jagode od jagoda. Izlijte 100 g jagoda u 0,5 l vode, stavite da prokuha i kuhajte 10 minuta. Dodajte 2 kašike prethodno natopljene želatine, dobro promiješajte, ostavite da ponovo prokuha i isključite. Uklonite bobice iz tečnosti. Stavite svježe bobice jagoda, isjeckane na pola, u kalupe i prelijte tečnošću. Ostavite da se ohladi jedan sat i stavite u hladnjak.

Sufle od sira. U blenderu umutite 200 g sira sa sadržajem masti ne većim od 2%, 1 jajetom i 1 naribanom jabukom. Rasporedite masu u limenke i stavite u mikrotalasnu pećnicu na 5 minuta. Gotovi sufle pospite cimetom.

Marelica od marelice. 500 g marelica bez semenki sipajte pola čaše vode i pirjajte 10 minuta na laganoj vatri, a zatim masu marelice tucite tečnošću u blenderu. Iscijedite sok od pola naranče, zagrijte i u njemu promiješajte jednu i pol kašike želatine. Umutite 2 jaja do vrhunca, lagano ih pomešajte sa želatinom i kajsijevim pireom, dodajte prstohvat narančine kore, stavite u kalupe i stavite u hladnjak nekoliko sati.

Voće i povrće smoothie. Ogulite i izrežite jabuku i mandarinu na komade, stavite u blender, dodajte 50 g soka od bundeve i šaku leda. Masu dobro izgladiti, sipati u čašu, ukrasiti semenkama šipaka.

Kao desert za dijabetes tipa 1 dozvoljeni su slatkiši s malim GI: tamna čokolada, marmelada. Možete orašaste plodove i semenke.

Dijabetičko pečenje

Svježa slatka peciva, mrvi kolačići i mirisni kolači - sva ova slatka hrana štetna je za dijabetes, jer prijeti hiperglikemijama i povećava rizik od ateroskleroze krvnih žila zbog prekomjernog unosa holesterola. Međutim, to ne znači da je dijabetičarima zabranjeno svako pečenje. Postoji veliki broj recepata za hranu s niskim GI. Ne uzrokuju oštre fluktuacije glukoze i omogućavaju pripremanje ukusnih jela za čaj ili kafu.

Mnogi pečeni deserti koje dijabetičari dopuštaju bazirani su na sira. Sam po sebi ima blago slatkast mliječni okus i ne zahtjeva dodavanje slatkiša. Istovremeno se odlično slaže s voćem i povrćem, lako se i brzo peče.

GI nekih jela sa sirom

Knedle sa sirom60
Vikendica Kaza od sira65
Cheesecakes od sira s niskim udjelom masti70
Masa skute70
Glazirani sirni sir70

Skutina od sira za dijabetičare. Pomiješajte 200 g skute s udjelom masti od 2%, 2 jaja i 90 g zobenih mekinja, dodajte 100-150 g mlijeka, ovisno o konzistenciji mase. Skuvu i zobene kašu stavite u rernu i kuhajte 40 minuta na 140 stepeni u načinu pečenja.

Zobene pahuljice, integralno brašno često se koriste kao osnovni sastojak dijabetičnih deserta, šećer se zamjenjuje stevijom.

Keksi od mrkve. Pomiješajte 2 kašike integralnog brašna, 2 naribane svježe mrkve, 1 jaje, 3 kašike suncokretovog ulja, 1/3 kašike praha stevije. Od dobivene mase oblikujte kolače, stavite na namašćeni lim za pečenje i pecite 25 minuta.

Pečenje na bazi brašna od cjelovitih žitarica apsolutno je dijetalno, kolačići su prikladni kao grickalice između glavnih obroka za dijabetes tipa 1.

Više recepata za razne salate koje su dobre za dijabetes i vrlo su ukusne, pogledajte u videu ispod.

Posuđe za dijabetičare tipa 1 prikvačeno

Veoma srdačna i ukusna salata za večeru!
po 100 grama - 78,34 kcalB / Š / U - 8,31 / 2,18 / 6.1

Sastojci
2 jaja (napravljeno bez žumanca)
Prikaži celu ...
Crveni pasulj - 200 g
Ćureći file (ili piletina) -150 g
4 kisele krastavce (možete i sveže)
Kiselo vrhnje 10%, ili bijeli jogurt bez dodataka za preljev - 2 kašike.
Češnjak češnja po ukusu
Zeleni voljeni

Kuhanje:
1. Skuvajte pureći file i jaja, ohladite.
2. Zatim narežite krastavce, jaja, file na trakice.
3. Sve dobro izmiješajte, sastojcima dodajte grah (po želji sitno sjeckani češnjak).
4. Salatu napunite kiselim vrhnjem / ili jogurtom.

Recepti za dijetu

Ćuretina i šampinjoni s umakom za večeru - ukusno i jednostavno!
po 100 grama - 104,2 kcalB / Š / U - 12,38 / 5,43 / 3,07

Sastojci
Puretina 400g (dojka, možete uzeti piletinu),
Prikaži celu ...
150 gr šampinjona (isečenih na tanke krugove),
1 jaje
1 šolja mlijeka
150 g mocarele sira (rešetka),
1 kašika. l brašno
sol, crni biber, muškatni oraščić po ukusu
Hvala na receptu.

Kuhanje:
U obliku širimo grudi, sol i biber. Povrh stavljamo gljive. Kuhanje bešamel sosa. Da biste to učinili, istopite maslac na laganoj vatri, dodajte kašiku brašna i izmešajte da ne bude grudvica. Malo zagrejte mleko, sipajte puter i brašno. Dobro izmešajte. Posolite, popaprite po ukusu, dodajte muškatni oraščić. Kuvajte još 2 minuta, mleko ne treba da ključa, neprestano mešajte. Uklonite sa vatre i dodajte tučeno jaje. Dobro izmešajte. Grudi prelijte gljivama. Prekrijte folijom i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180C na 30 minuta. Nakon 30 minuta uklonite foliju i pospite sirom. Pecite još 15 minuta.

Pogledajte video: DIJABETES Ruski recept za dijabetes - Šaka zdravlja snižava šećer (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar