Kako liječiti dijabetes Glucofage Long?

Pacijente koji pate od inzulinske rezistencije zanima kako uzimati Glucofage kod dijabetesa tipa 2. Lijek je propisan za liječenje pacijenata s paralelnim razvojem gojaznosti i spada među osnovne lijekove. Samo-lijek je kontraindiciran, prije upotrebe odgovarajućeg lijeka potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Hemijski sastav, oblik oslobađanja

Glukofag je trgovački naziv. Aktivna tvar lijeka je Metformin. Lijek je dostupan u obliku tableta u ovojnici. Proizvođač nudi potrošačima tri mogućnosti doziranja za odgovarajući proizvod:

  1. 500 mg - propisano je u ranim fazama.
  2. 850 mg - pogodno za pacijente koji su duže vrijeme liječeni.
  3. 1000 mg - koristi se kod pacijenata sa teškim oblicima bolesti.

Dozu lijeka u svakom pojedinom slučaju liječnik odabire pojedinačno, ovisno o karakteristikama određenog slučaja. Na koncentraciju lijeka utječu:

  • Težina dijabetesa.
  • Višak kilograma.
  • Osjetljivost na terapiju.
  • Životni stil
  • Prisutnost pratećih bolesti.

Glukofag Long je odvojeni lijek. Lijek ima isti učinak na tijelo pacijenta, ali ima specifičnu hemijsku formulu s dugim vremenom apsorpcije tvari u krv. Stoga pacijenti ovaj lijek koriste rjeđe. Proizvod se prodaje u tabletama od 0,5 g.

Standardna doza je 1-2 tablete jednom ili dva puta dnevno. Količina lijekova ovisi o glukozi u krvi. Pijenje lijekova je dozvoljeno bez obzira na unos hrane.

Farmakološko djelovanje

Metformin je hipoglikemijsko sredstvo koje snižava ne samo bazalni nivo koncentracije glukoze (ujutro na prazan stomak, nakon noćne pauze u hrani 8-14 sati), već i postprandijalno (nakon jela). On ne pojačava proizvodnju inzulina od strane gušterače, pa stoga ne dovodi do smanjenja količine šećera manje nego što je normalno. Istovremeno, poboljšava se odgovor staničnih receptora na inzulin, što povećava apsorpciju glukoze ćelijama. Usporava se apsorpcija šećera u probavnom traktu, a smanjuje se i oslobađanje glukoze u jetri.

Metformin pojačava lučenje glikogena i poboljšava transport glukoze kroz ćelijske membrane.

Pacijentova težina opada ili se stabilizira. Smanjuje se nivo kolesterola, aterogenih lipoproteina i triglicerida, što inhibira napredovanje aterosklerotičnih promjena u sudovima.

Farmakokinetika

Doza lijeka je sporo oslobađanje apsorbirano stijenkama tankog crijeva, zatim je 4-12 sati držano na prosječnoj razini. Maksimum se otkriva nakon 5-7 sati (ovisno o doziranju).

Doza sa sporim otpuštanjem apsorbira se zidovima tankog creva.

Kada se uzima nakon obroka, ukupna ukupna koncentracija za cijelo razdoblje povećava se za 77%, sastav hrane ne mijenja farmakokinetičke parametre. Ponavljani unos ne dovodi do nakupljanja lijekova u tijelu u dozi do 2000 mg.

Tvar se izlučuje bubrezima u lumen tubula, ne transformirajući se u tijelu. Poluvrijeme eliminacije - 6,5 sati - povećava se pogoršanjem bubrežne funkcije.

Kontraindikacije

Ne propisivati ​​lijek ako mu se dijagnosticira:

  • pojedinačna reakcija netolerancije na metformin ili pomoćne aditive,
  • ketoacidotski poremećaj metabolizma, hiperglikemijski prekoma, koma,
  • CKD u fazi zatajenja (bubrežni klirens Kako uzimati

Metformin se uzima jednom dnevno u vrijeme zadnjeg obroka prije spavanja, tabletu treba progutati cijelu i oprati vodom. Dozu potrebnu za snižavanje šećera, endokrinolog izračunava individualno za svakog pacijenta na osnovu rezultata testova. Ako je pacijentu prvi put propisan lijek, počinju ga uzimati jednom uveče u obrocima od 500, 750 ili 1000 mg.

Tabletu treba progutati celu i oprati vodom.

Doziranje 500 mg i 1000 mg

Počevši od 500 mg / dan, možete prilagoditi dozu dodavanjem dodatnih 500 mg svakih 10-15 dana dok se ne postigne najveća dnevna doza od 2000 mg. Istovremeno se smanjuje broj nuspojava na probavni sustav.

Pacijentima koji koriste ne produljeni lijek propisuje se novi oblik u istoj dozi (1000 ili 2000 mg / dan).

Liječenje dijabetesa

Kod dijabetesa tipa 2 moguća je kombinovana primjena inzulina i drugih hipoglikemijskih sredstava.

Najveća doza je 2000 mg / dan (4 tablete od 500, ili 2 tablete od 1000, ili jedna od 2000 mg). Dozvoljeno korištenje 3 kom. 750 mg (2250 dnevno). Ako se jednim jedenjem večernjeg unosa nivo šećera ne vrati u normalu, lijek se može uzimati 2 puta, polovinu dnevne doze ujutro s hranom, ostatak noću (za večerom).

Tokom terapije dolazi do poboljšanja metabolizma, suzbijanja viška apetita.

Za mršavljenje

Uputa za upotrebu ne sadrže ove informacije.

Tokom terapije dolazi do poboljšanja metabolizma, suzbijanja viška apetita, smanjenja otpornosti na inzulin, što uzrokuje gubitak težine ili njegovu stabilizaciju. Lijek pomaže u smanjenju količine visceralne i trbušne masti.

Gastrointestinalni trakt

U prvoj fazi liječenja mogu se pojaviti neprijatne senzacije pod zubom želuca, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, promjene apetita, koje s vremenom prolaze. Da biste izbjegli ovu nuspojavu, bolje je uzimati tablete s hranom i polako povećavati dozu.

Centralni nervni sistem

Često postoji perverzija apetita (osjećaj metalnog ukusa), ponekad postoje i poremećaji spavanja (nakon večernjeg uzimanja).

Nakon uzimanja lijeka često se pojavljuje perverzija apetita (osjećaj okusa metala).

Na dijelu jetre i žučnih puteva

Dijabetes neovisan o insulinu u većini slučajeva prati IR, što doprinosi razvoju bezalkoholnih bolesti masne jetre, uz produljeni tijek koji može dovesti do ciroze. NAFLD se nalazi kod 90% pretilih pacijenata. Metformin poboljšava osjetljivost na inzulin snižavajući IR, inhibira enzime sinteze masnih kiselina, smanjuje koncentraciju triglicerida i sintezu glukoze u jetri, što poboljšava stanje organa i sprječava napredovanje masne hepatoze i njenih komplikacija.

U nekim slučajevima, na pozadini liječenja, pojavljuje se hepatitis lijekova, kolestaza, mijenjaju se biokemijski parametri funkcija jetre. Kad se koncentracija ALT premaši 2,5 puta više od normalne, terapija metforminom se zaustavlja. Nakon prekida lijekova stanje organa se vraća.

Na delu kože i potkožnog tkiva

Ponekad se na koži pojavljuju osipi, praćeni svrabom i crvenilom.

Ako se pojave bilo kakve nuspojave, potrebno je o tome obavijestiti liječnika.

Ponekad se na koži pojavljuju osipi, praćeni svrabom i crvenilom.

Posebna uputstva

Ozbiljna, ali rijetka nuspojava je laktacidoza, koja dovodi do smrti u nedostatku hitne njege. Simptomi koji proizlaze iz toga: bol u mišićima, iza sternuma i u trbuhu, ubrzano disanje, letargija, mučnina i povraćanje, a s napredovanjem - gubitak svijesti do kome.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek ne uzrokuje pad koncentracije šećera ispod normalne, ne utječe na vožnju ili rad sa mašinama. Simptomi hipoglikemije mogu se pojaviti ako se pored toga koriste i inzulin i drugi lijekovi za snižavanje šećera. U takvim je slučajevima potreban oprez u aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i normalnu brzinu reakcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijekovi za trudnice i dojilje se ne preporučuju.

Lijekovi za trudnice se ne preporučuju.

Prelazi u majčino mlijeko, tako da hranjenje stvara rizik od nuspojava kod beba.

Ako je fetus u pozadini dijabetesa bez medicinske podrške za normalnu razinu šećera, to može biti komplicirano i dovesti do mrtvorodjenosti ili fetalnih malformacija. Ako je žena ranije uzimala metformin, zamjenjuje ga inzulinom.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije

Povećana količina šećera u krvi otežava rad bubrega, javlja se dijabetička nefropatija, a ne samo glukoza, nego i proteini izlučuju se mokraćom, a glomerularna filtracija smanjuje. Krvni pritisak može porasti, što nepovoljno utječe na bubrežnu funkciju.

Povišeni šećer u krvi otežava rad bubrega.

Terapija metforminom, propisana uzimajući u obzir klirens kreatinina, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska, smanjuje albumin i glukozuriju, poboljšava metabolizam, usporava razvoj nefropatije. Liječenje lijekom je moguće uz lagano i umjereno smanjenje bubrežne funkcije.

Izvlačenje lijeka iz tijela provode bubrezi, stoga je za vrijeme postupka liječenja potrebno redovito podvrgavati pregledu kako bi se utvrdio GFR: s normalnom funkcijom bubrega - jednom godišnje, s njegovim kršenjem - 2-4 puta godišnje.

S pažnjom

Potrebna je mjera opreza kada se koristi zajedno sa sljedećim lijekovima:

  • Danazolum (opasnost od hipoglikemije),
  • Hlorpromazin (smanjuje nivo inzulina),
  • sintetički kortikosteroidi (opasnost od ketoze),
  • diuretici (rizik od oštećenja bubrežne funkcije),
  • ubrizgavajući beta-adrenergičke agoniste (uzrokuju hiperglikemiju),
  • za lečenje hipertenzije, insulina, NSAID-a, tableta za snižavanje šećera (mogućnost hipoglikemije),
  • Nifedipin (mijenja farmakokinetiku metformina)
  • bubrezi izlučuju iz tijela (dodatno opterećenje za organ).

Metformin, Bagomet, Glycomet, Glukovin, Glumet, Dianormet, Diaformin, Siofor i dr. Sadrže istu aktivnu tvar (metformin), mogu se razlikovati u sastavu pomoćnih aditiva.

Recenzije o Glucofage Long

Prije upotrebe lijeka, morate pročitati recenzije stručnjaka i pacijenata.

Lijek prepisujem pacijentima sa pretilošću i dijabetesom tipa 2. Primjećuje se gubitak težine, poboljšanje općeg stanja i korekcija metaboličkih poremećaja. Neke imaju dijareju na početku terapije.

Lijek uzimam više od godinu dana po preporuci endokrinologa. Zadovoljna radnjom, razina glukoze se stabilizovala blizu normalne. U početku, nadimanje zabrinuto, ponekad dijareja. Tada je sve prošlo.

Dobro smanjuje šećer, a u kombinaciji s alkoholom izazvao je jaku glavobolju. Sjetio sam se za budućnost, da se više ne bavim time.

Kako uzeti?

Lijek se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Liječnici ga propisuju injekcijama inzulina ako nije moguće postići ciljni šećer u krvi kod pacijenata s teškim dijabetesom.

  • Početna doza je od 500 do 800 mg dva ili tri puta dnevno. Tablete se uzimaju oralno tokom davanja ili nakon obroka. Lijek je propisan odraslima i djeci od 10 godina starosti. Svake dvije sedmice vrši se prilagođavanje doze nakon procjene dinamike razine šećera u krvi.
  • Lagano povećanje koncentracije minimizira rizik od komplikacija i nepoželjnih posljedica bolesti. Prosječna dnevna doza varira od 1.500 do 2.000 mg. Uputa za upotrebu daje tri puta više primjene lijeka.
  • Maksimalna doza koja ostaje sigurna je 3 g dnevno za 3 doze. Pacijenti kojima su propisane visoke koncentracije lijeka koriste tablete Glucofage 1000. Kada pređu na uzimanje odgovarajućeg lijeka nakon lijekova drugih grupa, liječenje započinje gore opisanim dozama.
  • U slučaju kombinirane primjene Glucofagea s inzulinom, liječnici pacijentima propisuju 500-850 mg lijeka dva ili tri puta dnevno. Dozu hormona liječnik propisuje pojedinačno, ovisno o težini bolesti i karakteristikama tijela.

Zbog visokog rizika od napredovanja laktične acidoze, lijek se ne primjenjuje kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega. Liječnici propisuju lijek za umjereno bubrežno zatajenje.

Za starije pacijente koji pate od dijabetesa tipa 2, doziranje lijeka se bira pojedinačno.

Indikacije i kontraindikacije

Primjena glukofaga ograničena je kliničkim učincima koje lijek ima na pacijentovo tijelo. Metformin utiče na metabolizam ugljikohidrata i lipida. Liječnici razlikuju sljedeće indikacije za uporabu lijeka:

  • Dijabetes tipa 2, koji nije podložan korekciji uz pomoć medicinske prehrane i fizičke aktivnosti, što je praćeno pretilošću. Lijek je propisan i pacijentima normalne težine.
  • Prevencija dijabetesa. Rani oblik bolesti ne razvija se uvijek u punopravnu patologiju na pozadini primjene Glucofagea. Neki ljekari smatraju da takva upotreba lijeka nije ispravna.

Lijek se uzima kao glavni u monoterapiji blagih oblika dijabetesa. Izraženija patologija zahtijeva kombinaciju glukofaga i drugih hipoglikemijskih sredstava.

Pravilna upotreba lijekova stabilizira pacijentovo stanje i sprečava napredovanje komplikacija. Ne možete piti lijek u sljedećim situacijama:

  • Pojedinačna netolerancija na metformin ili druge komponente lijeka.
  • Ketoacidoza, stanje prekoma ili kome.
  • Zatajenje bubrega.
  • Šok stanja, teška zarazna patologija, bolesti koje mogu potaknuti zatajenje bubrega.
  • Masivne operacije koje zahtevaju imenovanje inzulinske terapije.
  • Povećanje nivoa mliječne kiseline u krvi je laktacidoza.
  • Fetalni ležaj, dojenje

Morate se pravilno liječiti, prije uzimanja lijeka morate se posavjetovati s liječnikom.

Nuspojave

Upotreba lijekova povezana je s rizikom nuspojava. Ako pijete lijek prema pravilima i slijedite upute, tada je rizik od neželjenih posljedica sveden na minimum.

Ljekari razlikuju sljedeće nuspojave koje se javljaju kod upotrebe Glucofagea:

  • Laktacidoza i smanjenje brzine apsorpcije vitamina B12. Pacijenti sa megaloblastičnom anemijom koriste ovaj lijek s oprezom.
  • Promjena ukusa.
  • Dispeptički poremećaji: mučnina, povraćanje, proliv, nadutost. Ova kršenja funkcije gastrointestinalnog trakta razvijaju se i prolaze spontano, bez upotrebe lijekova da bi se zaustavili.
  • Crvenilo kože, pojava osipa.
  • Slabost, glavobolja.

Ove nuspojave nastaju ovisno o poštivanju uputa za uporabu lijeka, pojedinačnim karakteristikama tijela i težini bolesti. Kako bi se smanjila gastrointestinalna disfunkcija, ljekari preporučuju jesti tablete.

Interakcija

Glukofag je hemijski lijek koji stupa u interakciju sa drugim lijekovima i supstancama koje ulaze u tijelo. Ljekari razlikuju:

  • zabranjeno
  • ne preporučuje se
  • kontrolirane kombinacije.

Ne možete kombinirati metformin s kontrastnim sredstvima koja sadrže jod. Razlog je rizik od povećanja koncentracije mliječne kiseline u serumu s napredovanjem laktacidoze. Za rentgenske preglede koji koriste kontrast, glukofag se otkazuje dva dana pre dijagnoze.

Liječnici ne preporučuju kombiniranje ovog lijeka s alkoholom. Etanol narušava funkcionalnu aktivnost jetre, što smanjuje sposobnost organa da prerađuje toksine. Povećava se rizik od laktacidoze.

Sa oprezom se propisuje glukofag sledećim sredstvima:

  • Danazole Dijeljenje lijekova dovodi do povećanja šećera u krvi i povećanog rizika od razvoja dijabetičkih komplikacija.
  • Klorpromazin. Na pozadini primjene velikih doza (100 mg) ovog lijeka dolazi do smanjenja efikasnosti metformina s razvojem hiperglikemije.
  • Glukokortikosteroidi. Povećajte koncentraciju šećera u krvi. Dolazi do smanjenja efikasnosti upotrebe Glucofagea.
  • Diuretski lijekovi. Kada se koriste zajedno sa metforminom, povećavaju rizik od laktične acidoze.

Liječnici ne isključuju kombiniranu upotrebu ovih skupina lijekova s ​​Glucofageom. Pacijenti zahtijevaju pažljivo praćenje glikemije i, ako je potrebno, prilagođavanje doze metformina.

Mjere sigurnosti

Liječnici se fokusiraju na pažljivu upotrebu glukofaga u jezgrama. Antihipertenzivni lijekovi istovremeno smanjuju koncentraciju glukoze u serumu što dovodi do hipoglikemije u nedostatku prilagođavanja doze osnovnog lijeka.

Izuzetak su inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE inhibitori). Ako uzimate glukofag sa hormonom gušterače ili drugim lijekovima za snižavanje šećera - povećava se rizik od hipoglikemije.

Predoziranje metforminom ne dovodi do pretjeranog smanjenja koncentracije šećera u krvi. Tokom eksperimenata, naučnici su dokazali da je opasnost od upotrebe lijeka bila od napredovanja laktacidoze.

Za borbu protiv rezultata predoziranja pacijent je hospitaliziran i provodi se simptomatsko liječenje usmjereno na čišćenje mliječne kiseline u krvi. Ljekari nazivaju hemodijalizu metodom izbora u teškom stanju pacijenta.

Pogledajte video: Na koji način metformin djeluje u organizmu? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar