Ciprinol 500 - upute analoga pregleda za lijek

Ciprofloksacinski antibiotici u obliku tableta. Upute za pravilnu upotrebu, oblik u kojem se lijek proizvodi, cijena u ljekarnama, recenzije, kao i mogući analozi.

Ciprofloksacin tablete (međunarodni naziv Ciprofloxacin) spadaju u grupu fluorokinopona. Koriste se za borbu protiv mikroba. Lijek se koristi kao sistemski tretman.

Sastav lijeka

Svaka tableta lijeka sadrži aktivnu tvar ciprofloksacin u količini od 250 i 500 mg. Također u objektu je:

Tablete ciprofloksacina obojene su bijelom ili žućkasto bijelom bojom. Imaju konveksni oblik na obje strane. Premazani su. Imaju dvije doze: 250 i 500 mg. Prvi imaju zaobljeni oblik. Dopuštena je lagana hrapavost površine. U drugoj standardnoj veličini oblik je duguljast. Na slučaju svake jedinice postoji rizik koji je označen na obje strane tableta.

Ovu vrstu lijeka proizvodi kompanija koja se zove Farmland LLC.

Za koga je Ciprofloksacin?

U osnovi, lekar pribegava imenovanju takvog leka ako pacijent razvije infekcije u:

  • Područja respiratornog trakta. Bolest se manifestuje kao rezultat pojave gram-negativnih bakterija u oštećenom. Primećuju se kod ljudi sa upalom pluća, plućnim bolestima (uključujući hronične bolesti), bronhiektazijama,
  • Srednje uho i sinusi. Poraz ovih organa povezan je s pojavom gram-negativnih bakterija,
  • Bubrezi i genitourinarni sistem,
  • Ljudska koža i meka tkiva
  • Kosti i zglobovi
  • Mala karlica, kod gonoreje i prostatitisa,
  • U probavnom traktu, s pojavom proliva i E. coli.

Pacijenti sa smanjenim imunitetom od infekcija također trebaju takav lijek.

Kome je zabranjeno da se liječi ciprofloksacinom u tabletama.

Pilule zvane ciprofloksacin imaju nekoliko kontraindikacija za ljude:

  • Koje imaju povećanu osjetljivost na komponente lijeka, naime na hinolon i ciprofloksacin,
  • Rođenje deteta, kao i žene koje doje dete,
  • Pod punoletstvom
  • Uzimanje tizanidina.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Lijekovi koji se mogu uzimati s ciprofloksacinom. Promjene u "radu" lijeka uz istodobnu upotrebu.

Lijek Metotreksat povećava koncentraciju metotreksata tijekom istodobne primjene s ciprofloksacinom. Istovremeno se povećava rizik od toksičnih reakcija u pacijentovom tijelu.

Lijekovi fenitoin i klozapin utječu na koncentraciju tih lijekova u krvi osobe. Kada se uzima zajedno sa Ciprofloksacinom, preporučuje se kontrola nivoa tih lijekova u ljudskoj krvi.

Tijekom zajedničke primjene lijeka Ciprofloxacin s lijekovima usmjerenim na antiaritmičko djelovanje (klasifikator IA, III), tijekom prolaska EKG-a uočeno je produženje intervala otkucaja srca. U tom se slučaju preporučuje nadzirati rad srca tokom posjeta kardiologu.

Pri uzimanju ksantinskih derivata, poput kofeina i pentoksifilina, zajedno s ciprofloksacinom, ponekad se opaža povećanje ksantina u krvi bolesne osobe.

Metoklopramid može izazvati povećanu brzinu apsorpcije ciprofloksacina. A to, zauzvrat, smanjuje boravak u krvi ovog lijeka.

Pažnja! Nesteroidni lijekovi za borbu protiv upale ako se uzimaju s Ciprofloxacinom mogu izazvati jake grčeve.

Prilikom uzimanja lijeka s hipoglikemijom prema unutra često se primjećuje porast njegove učinkovitosti. Na osnovu toga, što je češće moguće trebate pratiti pacijenta koji uzima tabletu, pažljivo pratiti nivo šećera u organizmu osobe koja uzima ove lijekove.

Važno! Lijekovi koji sadrže klozapin, lidokain i sildenafil, ako se uzimaju zajedno s ciprofloksacinom, propisuju se samo uzimajući u obzir sve rizike za pacijenta. Ako je uzimanje takvih lijekova od vitalnog značaja, tada biste trebali stalno da vas nadzire ljekar.

Lijek nazvan Didanosin smanjuje apsorpciju ciprofloksacina, a teofilin često povećava njegovu koncentraciju unutar osobe, a povećava se i izlučivanje lijeka.

Ako se primijetio takav znak, liječnik treba nadzirati stanje svog pacijenta, kako bi se spriječila jaka intoksikacija tijela. U slučaju znakova trovanja, doza lijekova se prilagođava na osnovu stanja pacijenta i razvoja bolesti.

Eliminacija ciprofloksacina usporava zbog unosa probenecida.

Različita sredstva za uklanjanje kiselosti želuca, magnezijum sukralfat, lijekovi koji sadrže aluminij, pripravci koji sadrže željezo, smanjuju apsorpciju lijeka koji se naziva ciprofloksacin.

Stoga treba povećati interval između doza lijeka Ciprofloxacin (ponovljeno davanje treba obaviti ne ranije od 4 sata).

Antikoagulansi povećavaju rizik od unutrašnjeg krvarenja. Liječniku se preporučuje da prati zdravstveno stanje pacijenta koji se liječi i uzima lijek, njegovu koagulaciju krvi.

Pažnja! Ciklosporni zajedno s Ciprofloksacinom pojačava toksični učinak na ljudsko tijelo, povećava opterećenje na bubrege. Prilikom uzimanja preporučuje se nadgledanje rada bubrega.

Mogućnost upotrebe lijeka Ciprofloxacin tokom trudnoće i dojenja:

Uzimanje ovog lijeka za vrijeme dojenja i tijekom trudnoće zabranjeno je.

U djetinjstvu i adolescenciji lijek je dozvoljeno uzimati samo nakon procjene stanja zdravlja ljudi. Ako liječnik smatra da je rizik neznatan za zdravlje i život djeteta, a sposobnost lijeka da pomogne osobi je prilično velika, možete mu propisati takav lijek. Ne zaboravite da se kod djece i adolescenata artropatija javlja prilično često prilikom uzimanja lijeka.

Kako koristiti lijek, doziranje

Lijek poput ciprofloksacina daje se oralno. Tijek uzimanja lijeka ovisi o stanju pacijenta, razvoju njegove bolesti, težini oštećenja na tijelu kao i tijeku bolesti pod nadzorom ljekara. Lekar takođe ocenjuje zdravlje pacijenta tokom lečenja na osnovu rezultata ispitivanja u bakteriološkoj laboratoriji.

Slučajevi bolesti prilikom uzimanja Ciprofloksacina neophodni su za djecu. Bolesti, doze i učestalost primjene:

  • Pateći donji respiratorni trakt kao rezultat poraza različitih zaraznih bolesti liječe se dozama od pet do sedamsto pedeset mg dva puta dnevno. Uzimajte lek 1-2 nedelje,
  • Infekcije koje su u disajnim putevima (u gornjoj regiji) podijeljene su u nekoliko podvrsta:
    • Spoljni otitis (maligni). Lijek treba davati u dozama od 500-750 mg dva puta dnevno. Trajanje tečaja je od mesec do tri,
    • Pogoršanje bolesti je hronični sinusitis. Doza lijeka propisana je u veličini od 500 do 750 mg. Te doze treba piti dva puta dnevno tokom 1 do 2 tjedna,
    • Gnojno uho zbog otitis-medija, kada je bolest prešla u hroničnu bolest, tretira se ciprofloksacinom u dozama od 500 do 750 mg, ujutro, drugom porcijom uveče. Trajanje takvog lijeka je do dvije sedmice.
  • Infekcije formirane u mokraćnim putevima dijele se na podvrste. Svaki od njih tretira se različitim dozama Ciprofloksacina:
    • Cistitis u nekompliciranom obliku može se izliječiti lijekom u dozama od dvjesto pedeset do petsto mg. Potrebno je prihvatiti ne više od dva puta u jednom danu. Trajanje tretmana je 3 dana. Za žene koje trenutno dožive menopauzu, dovoljno je piti lijek jednom, doza treba biti 500 mg,
    • Kod pijelonefritisa s komplikacijama propisuje se uporaba lijeka u dozama jednakim 500 - 750 mg dva puta dnevno. Trajanje tretmana tabletama ne može se povećati duže od 10 dana. Ponekad liječnik produžava liječenje do 3 tjedna. Uzrok može biti apsces bolesti,
    • Za vrijeme bolesti kao što je prostatitis, lijek treba uzimati oralno u količinama od 500 do 750 mg, ne više od dva puta dnevno. Ovisno o prirodi bolesti (akutne ili hronične), propisano je vrijeme liječenja. U akutnom prostatitisu liječenje traje od 2 tjedna do mjesec dana. Kada mu je dijagnosticiran hronični prostatitis, liječnik propisuje liječenje od 1 do jednog i pol mjeseca.
  • Tijekom borbe protiv infekcija u genitalnom području, poput gljivičnog uretritisa ili cervicitisa, Ciprofloksacin se propisuje jednom. Doza je 500 mg. S dijagnozom epididimitis, upalom unutrašnjih organa male karlice, doza lijeka je 500-750 mg. Lijek se mora uzimati ujutro i uveče. Tijek takvog liječenja obično traje najviše dvije sedmice.
  • Priroda liječenja infekcija koje su se pojavile u gastrointestinalnom traktu, kao i intra-trbušne infekcije, ovisi o dijagnozi:
    • Protiv dijareje, koju izaziva vibrio kolera, propisuje se tri dana. Tabletu u dozi od 500 mg treba piti 2 puta dnevno,
    • Proljev koji nastaje zbog pojave Shigella dysenteriae tipa 1 u ljudskom tijelu liječi se dozom od 500 mg tabletama. Treba ih koristiti 5 dana ujutro i uveče svaki dan,
    • S tifusnom groznicom se bore sa dozom od 500 mg, koja se koristi ujutro i naveče svaki dan tokom sedmice,
    • Proljev izazvan patogenim bakterijama kao što je Shigella spp (pored Shigella dysenteria tipa 1) liječi se 500 mg lijeka. Potrebno ga je koristiti 2 puta (prvo ujutro, a zatim uveče) samo 1 dan,
    • Ako se ustanovi da je u ljudskom tijelu došlo do infekcije uzrokovane gram-negativnim mikroorganizmima, trebali biste uzimati lijek u dozama od 500 do 750 mg 2 puta dnevno. Trajanje liječenja ovim lijekom trebalo bi biti od 5 dana do dvije sedmice.
  • Infekcija na koži i mekim tkivima može se eliminisati dozom od 500–750 mg. Ovu dozu treba uzimati 2 puta dnevno, od nedelje do dve,
  • Od bolesti povezanih s infekcijama koje utječu na zglobove, kosti, bore se s propisivanjem doza lijeka od petsto do sedamsto pedeset mg ujutro i navečer. Maksimalno trajanje tretmana je 3 mjeseca,
  • Za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti kod pacijenata sa neutropenijom preporučuje se tijekom upotrebe drugih lijekova propisati doze od petsto do sedamsto pedeset mg Ciprofloksacina. Takvu dozu treba upotrebljavati ujutro, kao i uveče. Terapija treba nastaviti sve dok se ne završi period neutropenije,
  • Za prevenciju invazivnih zaraznih bolesti uzrokovanih Neisseriameningit>

    Nuspojave

    Moguće neželjene nuspojave koje mogu nastati nakon uzimanja Ciprofloksacina.

    Kao i mnoge druge tablete za različite bolesti, ciprofloksacin tablete mogu izazvati neželjene nuspojave kod ljudi. Pojavljuju se s različitom učestalošću, što ne ovisi o tome je li pacijent ranije uzimao takav lijek.

    Ako osoba uzme ovaj lijek, često se očituje proljev i mučnina. Samo 1 od 50 ljudi ima takve simptome.

    Rijetko kod ljudi, kao rezultat uzimanja lijeka, pojavljuju se gljivična superinfekcija i eozinofilija. Primijetite i kod bolesnih ljudi:

    • hiperaktivnost
    • gubitak apetita
    • povraćanje
    • jake glavobolje
    • kršenje ukusa
    • oštri bolovi u jetri, bubrezima,
    • crevnih i želučanih bolova,
    • poremećaj sna
    • povećana razina bilirubina.

    Takvi simptomi se javljaju u prosjeku kod 1 od 500 ljudi.

    Upala crijeva, promjena u krvnoj slici leukocita u krvi, prilično se rijetko očituje kod ljudi. Takođe se ljudi žale na:

    • anemija
    • entuzijazam nakon analize broja trombocita,
    • javljaju se alergijske reakcije.

    • količina šećera u tijelu bolesne osobe raste,
    • svijest se zbunjuje
    • ponekad se pojavi depresija
    • drhtavi udovi
    • jaka vrtoglavica
    • nesvijest
    • bolovi u mišićima
    • žad
    • kristalizacija urina
    • žutica
    • gušenje
    • grčevi.

    Takvi neugodni simptomi primjećeni su kod jedne osobe od 5 tisuća koja koristi ovaj lijek.

    Izuzetno je rijetko (kod jedne od deset hiljada) ona se manifestuje:

    • hemolitična anemija,
    • inhibicija funkcija u mozgu,
    • šok anafilaktički,
    • mentalni poremećaji (anksioznost, napadi panike),
    • migrene
    • upala
    • naknadno puknuće tetive,
    • edem
    • znojenje
    • promjena percepcije različitih boja vidom,
    • poremećena koordinacija tokom pokreta.

    Sledeći simptomi su vrlo retki. Učestalost pojave takvih simptoma sigurno nije poznata:

    Ciprinol ® 500mg tablete

    Kada se guta, aktivna tvar se brzo apsorbira iz probavnog sistema. Hrana malo usporava apsorpciju. Bioraspoloživost Ciprinol ® prelazi 80%. Cmax se dostiže u proseku posle 70-80 minuta. Vezanje proteina plazme je 30 posto.

    Ciprinol ® se distribuira u tkivima disajnih puteva, probavnim organima, cerebrospinalnim, sjemenskim i sinovijalnim (ispunjava zglobnu šupljinu) tečnosti, masno tkivo, zapaljenski eksudat i žuč. Antibiotik djeluje na staničnoj razini: prodire u neutrofilne granulocite i mononuklearne fagocite.

    Ovo svojstvo pomaže u borbi protiv stranih agenasa lokaliziranih unutar ćelija. Koncentracija lijekova u polimorfonuklearnim leukocitima u krvi je dva do sedam puta veća nego u plazmi. Metabolizacija se događa u jetri. Ciprinol prolazi kroz posteljicu i ulazi u majčino mlijeko. Farmakokinetički podaci za djecu su ograničeni.

    Da li je ciprinol ® i dalje antibiotik ili ne?

    Ciprinol ® je antibiotik: spada u grupu fluorokinolona (kinolona), koji imaju izraženo antibakterijsko djelovanje i širok spektar djelovanja. U medicinskoj praksi naširoko se koriste od sredine prošlog veka kao lekovi širokog spektra.

    Prvi lijek iz kinolonske serije bila je nalidiksinska kiselina, sintetizovana šezdesetih godina. Po svojim farmakokinetičkim svojstvima inferiorna je mnogim modernim lijekovima. Pravi napredak u medicini bila je priprema novih efikasnih jedinjenja koja sadrže atom fluora (F), koji su nazvani "fluorokinoloni".

    Koje su prednosti Ciprinol ® tableta?

    Ciprinol ® zaustavlja infekciju koju izazivaju mikroorganizmi osjetljivi na nju. Tu spadaju:

    • gram-pozitivni aerobivi:antraks bacil, enterokok fekalni, stafilokok,
    • gram negativni aerobivi:hidrofilni aero monada, brucela, citobakterija, frankecela, Ducrey štap, hemofilni bacil, legionela, moraxella kataral, meningokok, pasteurela multocid, salmonela, šigela, vibrio, kuga štap, akinetobacterium bakterobakterije Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumonia, Morgana bakterija, gonokok, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Fluorescentna pseudomonas, serum Marzeczen.

    Otpornost na Ciprinol ® karakteristična je za neke anaerobe, mikoplazme, klamidije, protozoje itd.

    Sastav Ciprinol ® i doziranje

    Ciprinol ® se proizvodi u obliku tableta (10 komada u jednom pakovanju i upute za upotrebu), filmom obloženih (250 mg, 500 mg i 750 mg), žućkasto-zelene otopine za infuzijsku terapiju i koncentrata (u ampulama).

    Ciprinol ® sadrži aktivnu tvar ciprofloksacin hidroklorid monohidrat i pomoćne komponente.

    Ime bolesti Doza Kurs lečenja
    Bakterije su nositelj bakterija tifusa250 miligrama svaki. Dvostruki prijem.

    Možda ćete trebati povećati dozu na 500-750 mg.

    Trajanje lečenja je do mesec dana.

    Do mesec dana
    Proliv putnika500 svakih 12 sati. Pet do sedam dana.Do dve nedelje
    Infektivne lezije ENT organa500 svakih 12 sati.

    U težim slučajevima, svaki po 750 miligrama

    Digestivne infekcije izazvane Staphylococcus aureus750 miligrama svaki. Interval između doza - 12 satiIz sedmice u mjesec
    Respiratorne infekcije250-750 miligrama svaki. Dvostruki prijem.

    Trajanje doze liječenja ovisi

    od težine infekcije

    Liječenje i prevencija malignog karbukula500 miligrama svakih 12 sati.

    Na početku upotrebe terapije

    Trajanje lečenja je 60 dana.

    Dva mjeseca
    Infekcije bubrega i mokraćnog sistema250-500 mg svakih 12 satiTri dana
    Sedam do deset dana
    Akutna gonorejaJedna doza od 250-500 miligrama
    Gonoreja povezana sa klamidijskom ili mikoplazmskom infekcijom750 miligrama svaki. Interval između doza je 12 sati.

    Trajanje tretmana - od 7 do 10 dana

    Sedam do deset dana
    Komplikacije izazvane Pseudomonas aeruginosa kod djece sa cističnom plućnom fibrozom20 mg po kg tjelesne težine dva puta dnevno

    (maksimalno do 1,5 grama dnevno).

    Trajanje tretmana je od 10 do 14 dana.

    Polumjesec
    Prevencija hirurških infekcija500 miligrama 60 minuta prije operacije
    Peritonitis750 miligrama dva puta dnevno, parenteralno, s prelaskom na oralnu primjenu nakon poboljšanja pacijentovog stanja.Do šezdeset dana
    Hronična upala prostate500 miligrama dva puta dnevno. Do 28 dana.Četiri nedelje
    Mekani šanker500 mg svakih 12 sati.Nekih dana

    * (x2) - dva puta dnevno

    Trajanje liječenja određuje se težinom bolesti. Ciprinol ® se uzima još tri dana nakon nestanka simptoma, što pomaže učvršćivanju terapijskog učinka. Uz nedovoljnu funkciju jetre, standardna dnevna doza smanjuje se za polovinu.

    Indikacije za upotrebu lijeka

    Infekcije izazvane patogenima osjetljivim na ovaj antibiotik:

    • respiratorni trakt:upala pluća, akutni i hronični bronhitis, gnojna bronhiektazija (izazvana gram mikroorganizmima, posebno Pseudomonas aeruginosa kod pacijenata sa cističnom fibrozom),
    • ENT organi:faringitis, tonzilitis, otitis, mastoiditis, sinusitis,
    • mokraćni sistem:nekomplicirane i komplicirane infekcije mokraćnih putova,
    • reproduktivnog sistema i karličnih organa:epididimitis, prostatitis, upala jajovoda, adneksitis, endometritis, upala jajnika i karličnog peritonitisa, gonoreja, šancroid,
    • trbušne infekcije: akutni peritonitis, holecistitis,
    • proliv bakterijske etiologije: salmoneloza, yersiniosis, enteritis uzrokovan yersinia enterocolitisom, šigellosisom, tifusnom groznicom, dijarejom kod putovanja,
    • koža i ne-epitelno ekstra skeletno tkivo: zaražene rane, apscesi, vanjski otitis, posttraumatske infekcije rana),
    • mišićno-koštani sistem:gnojno oštećenje kostiju, infektivni artritis,
    • prevencija i liječenje zloćudnog karbukula (antraks),
    • Profesor i terapija infekcija kod pacijenata sa smanjenim imunitetom tokom liječenja imunosupresivnim lijekovima.

    Kontraindikacije

    Ciprinol ® nije propisan u djetinjstvu i adolescenciji (do 18 godina). Izuzetak je liječenje i sprečavanje plućne infekcije antraksa i Pseudomonas kod pacijenata sa cističnom fibrozom.

    Antibiotik je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

    • trudničko dojenje,
    • pseudomembranski kolitis,
    • preosjetljivost na ciprofloksacin,
    • Manjak G-6-FDH,
    • istodobna primjena s nekim centralnim mišićnim relaksantima dovodi do značajnog pada krvnog pritiska,
    • disfunkcija bubrega.

    Stručnjaci s oprezom propisuju Ciprinol ® starijim pacijentima, epilepticima, osobama oboljelim od mentalnih poremećaja, kao i pacijentima koji imaju moždani udar u povijesti, bolesnicima sa cerebrovaskularnom nesrećom.

    Liječenje mora nadzirati liječnik u slučaju generaliziranih napadaja, zatajenja jetre, cerebralne arterioskleroze, periartikularnih lezija mekog tkiva, ventrikularne tahikardije, kongenitalnog produžavanja intervala QT, miastenije gravis, patologije ritma sinusa, poremećaja vode - elektrolitne ravnoteže (s niskom koncentracijom iona kalija i magnezijuma u krvi).

    Interakcija lijekova

    U pogledu interakcija lijekova, kombinacije sa sljedećim farmakološkim grupama su opasne:

    Naslov Kako je interakcija lijekova
    Antacidi, kao i lijekovi koji sadrže jone Zincum, Aluminij, FerrumApsorpcija se smanjuje (interval između doza treba biti najmanje četiri sata)
    Didanozin ® (lečenje HIV infekcije)Smanjuje apsorpciju antibiotika
    Metoklopramid ® (blokator receptora dopamina i receptor serotoninskih receptora)Vrijeme do postizanja Cmaxa je skraćeno
    Nesteroidni protuupalni lijekovi / sredstva i aspirinPovećani rizik od grčeva
    Dicumarin ®, varfarin ®, neodicumarin ® i antidijabetička sredstvaSmanjen protrombinski indeks
    XanthinesPovećanje u periodu T1 / 2
    Uricodepresivni lijekoviPovlačenje se usporava dva puta
    Ciklosporin ® (moćan imunosupresiv)Povećani rizik od nefrotoksičnosti

    Na ovom popisu nalaze se antidepresivi, na primjer, Intriv ®, antipsihotici, na primjer, Clozapin ® i Olanzain ®, 1,3-dimetilksantin, kofein, Requip Modutab ®. Primjećuje se sinergizam kod kombinirane uporabe s antibiotskim lijekovima, uključujući β-laktame.

    Izvodljiva nuspojava

    Popis neželjenih reakcija na lijekove koji se razvijaju u pozadini antibiotske terapije uključuje poremećaje:

    • krvožilni i limfni sistem: porast broja eozinofila, anemija, smanjenje sadržaja granulocita u krvi, plastična anemija koštane srži, inhibicija funkcija koštane srži,
    • limfoidni organi i imunološki sistem: Quinckeov edem, alergijske reakcije, anafilaksija,
    • metabolički procesi i prehrana: poremećaji prehrane, povećanje i smanjenje glukoze,
    • mentalni poremećaji: jaka emocionalna uzbuđenost, anksioznost, dezorijentacija, depresivna stanja, halucinoza, noćni strahovi, psihoze,
    • živčani sistem: nesanica, vrtoglavica, ukočenost, perverzija osetljivosti, drhtanje, ataksija, anosmija, hiperestezija, povišen intrakranijalni pritisak, polineuropatija,
    • čulni organi: sljepoća za boju, zujanje u ušima, ototoksični gubitak sluha,
    • srce i krvni sudovi: porast broja otkucaja srca, ventrikularna tahikardija, povećanje lumena krvnih sudova, smanjenje krvnog pritiska, arteritis,
    • disajnih organa: suzenje bronha,
    • probavni trakt: dispeptični simptomi, povećana tvorba gasova, pankreatitis, pseudomembranski kolitis,
    • hepatobilijarni sistem: povećanje koncentracije bilirubina, nivoa jetrenih enzima,
    • koža i potkožna tkiva: osip, kopriva, pojačana osjetljivost na ultraljubičasto zračenje, akutna epidermalna nekroliza, pustularni egzantem,
    • lokomotorni sistem: bolovi u zglobovima, hipertoničnost mišićnih ćelija, grč u mišićima, smanjena snaga mišića, teninoza,
    • mokraćni sistem: prisustvo crvenih krvnih zrnaca u urinu, solna dijateza,
    • reakcije na mjestu ubrizgavanja: oticanje, prekomjerno znojenje,
    • promjena u biohemijskoj analizi krvi: porast aktivnosti amilaze i INR (kod osoba koje uzimaju antagoniste filokininona),
    • razvoj kandidijaze.

    Mogući NLR su navedeni u padu stope pada.

Ostavite Svoj Komentar