Instrumenti za mjerenje šećera u krvi bez probijanja

Novi neinvazivni glukometri dizajnirani su za mjerenje nivoa glukoze u krvi pomoću termospektroskopske dijagnostičke metode, bez ubijanja prsta. Dijabetičari tokom života moraju redovno pratiti nivo šećera u krvi kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Oprema za ubrizgavanje obično se koristi za merenje performansi. Međutim, danas, u svjetlu najnovijih tehnologija, pacijenti sa šećernom bolešću imaju priliku koristiti posebne uređaje za mjerenje šećera, koji ne ozljeđuju kožu, vršiti analizu bez bola i rizika od zaraze virusnim bolestima.

Na tržištu dijabetičnih proizvoda nude se različiti neinvazivni modeli uređaja koji brzo testiraju i pružaju precizne rezultate istraživanja.

Neinvazivni glukometar Gluco Track

Novi glukometar bez probijanja i jeftino nudi tvrtka istog naziva Gluco Track, Izrael. Takav uređaj može izmjeriti nivo glukoze u krvi pomoću posebnog kopče koja je pričvršćena na ušnu uš i koristi se kao senzor.

Uređaj omogućuje ne samo pronalaženje pokazatelja jednom, već dugo vremena procjenjuje pacijentovo stanje. Načelo rada je upotreba tri tehnologije - ultrazvuka, toplotnog kapaciteta i određivanja toplotne provodljivosti.

Ove tehnologije odvojeno ne garantiraju tačan rezultat, no njihova kombinirana kombinacija omogućava dobivanje vrlo pravih pokazatelja s točnošću od 92 posto.

  1. Uređaj ima veliki grafički prikaz na kojem možete vidjeti brojeve i grafikone. Upravljanje njime je jednostavno kao i korišćenje običnog mobilnog telefona.
  2. Senzor za uši se menja nakon nekog vremena upotrebe. Komplet uključuje tri kopče koje mogu koristiti različite osobe.
  3. Kada koristite takav glukometar, potrošni materijal nije potrebno kupovati.

TCGM Symphony Analyzer

Određivanje šećera u krvi vrši se transdermalnom dijagnostikom, a to ne zahtijeva probijanje na koži. Prije postupka koža se priprema pomoću posebnog sustava Prelude SkinPrep Systems.

Površina epitela se apsorbuje, što po izgledu i principu delovanja podseća na običan piling. Sličan postupak može poboljšati električnu vodljivost kože.

Kad se koža pripremi, na tijelu je čvrsto priključen poseban senzor, koji procjenjuje stanje potkožne masti i određuje nivo šećera u krvi. Svi primljeni podaci prenose se na mobitel.

Analizator je prikladan jer ne izaziva iritaciju i crvenilo.

Točnost uređaja je 94,4 posto, što je dosta za neinvazivni uređaj.

Neinvazivni optički instrument C8 MediSensors

Danas se u Europi nalazi u prodaji beskontaktni glucometer C8 MediSensors, koji ima oznaku usklađenosti s evropskim standardom.

Uređaj koristi efekat Ramanove spektroskopije. Prolazeći zrake svjetlosti kroz kožu, analizator otkriva nepravilnosti i određuje nivo glukoze u krvi.

U trenutku kontakta s kožom, senzor redovito šalje podatke na mobitel putem Bluetooth bežične mreže. Zbog toga dijabetičar može brzo i precizno kontrolisati šećer u krvi.

    Kad primate precijenjene ili podcijenjene podatke, uređaj će vas obavijestiti upozorenjem. Trenutno je program kontrole instrumenata kompatibilan s Andro operativnim sistemom> SugarSenz glukometrom

Glucovation, kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, razvila je sistem za kontinuirano praćenje glukoze u krvi, koji je pogodan i za oboljele od dijabetesa i za zdrave pacijente. Uređaj je pričvršćen na kožu, nakon određenog vremena napravi neupadljivu punkciju i prima uzorke krvi na pregled.

Takav uređaj ne zahtijeva kalibraciju. Elektrohemijska dijagnostička metoda koristi se za mjerenje šećera u krvi. Senzor neprekidno radi sedmicu dana. Rezultati analize prenose se svakih pet minuta na pametni telefon. Tačnost brojila je mala.

Zahvaljujući takvom sustavu dijabetičar može u stvarnom vremenu pratiti njegovo stanje, pratiti kako fizičke vježbe ili dijetalna hrana utječu na organizam.

Cijena takvog uređaja je 150 dolara. Zamjenski senzor može se kupiti za 20 dolara.

GlySens implantabilni sistem

Riječ je o sistemu nove generacije koji u 2017. godini može dobiti široku popularnost među dijabetičarima zbog praktičnosti i velike preciznosti. Ovaj bezkontaktni analizator radi čitavu godinu bez zamjene.

Sistem ima dva dela - senzor i prijemnik. Senzor izgledom podsjeća na mliječnu kapu, ali ima minijaturnu veličinu. Implantira se ispod kože u bazu masnog sloja. Pomoću bežičnog sistema senzor kontaktira vanjski prijemnik i na njega šalje indikatore.

U usporedbi sa sličnim uređajima, GlySens je sposoban pratiti očitanja kisika nakon reakcije s enzimom koji je deponiran na membrani implantiranog uređaja. Zbog toga se izračunava nivo enzimskih reakcija i koncentracija glukoze u krvi. Cijena takvog uređaja nije mnogo veća od troškova takvih sistema.

Podaci o pogreškama neinvazivnih i invazivnih glukometra prikazani su u videu u ovom članku.

Pogledajte video: SCP-261 Pan-dimensional Vending Machine. safe. Food drink scp (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar