Dijabetička osteoartropatija

Dijabetes melitus sa sobom donosi i komplikacije koje pogađaju mnoge tjelesne sisteme.

Charcotovo stopalo ili dijabetička osteoartropatija (OAP) ozbiljna je posljedica dijabetes melitusa (DM) u kojem je hormonska bolest uzrokovala uništavanje dijela mišićno-koštanog sustava udova.

Definisana je kao "neinfektivna patološka promjena u zglobu i kostima uzrokovana dijabetičkom neuropatijom". Zh. Bolna degeneracija strukture stopala opisala je Zh. Charcot, francuski naučnik iz psihijatrije i neurologije.

Uzroci bolesti

Pacijenti s OAP-om imaju stanjivanje i gubitak čvrstoće kostiju (osteoporoza), izrastanje ili, obrnuto, uništavanje koštanog tkiva (hiperostoza i osteoliza).

Ovi procesi dovode do prijeloma kostiju stopala, fuzija odvija nepravilno, što dovodi do deformacije. Patologije kostiju pokreću degeneraciju i oštećenje tkiva. Pojavljuju se čirevi.

U početku su se vjerovali da neurotraumatski uzroci uzrokuju komplikacije. Poremećaji perifernog nervnog sistema dovode do nepravilne raspodjele opterećenja na kostima stopala, što rezultira deformacijama i lomovima pojedinih kostiju.

Novija istraživanja pokazala su značajno povećanje opskrbe krvlju tkivima nogu. Rezultat je bio zaključak - samo određene vrste neuropatije uzrokuju oštećenje Charcotovog stopala porazom jedne vrste živčanih vlakana nazvanih mijelin. Upravo njihove promjene dovode do kršenja vaskularnog tonusa i ubrzavaju kretanje krvi.

Kršenja metabolizma kalcija, stvaranja kolagena pridružuju se vaskularnim patologijama kod dijabetes melitusa. Patološke promjene u kostima gotovo su bezbolne.

Štaviše, imajući frakture, pacijent se nastavlja kretati, povećavajući uništavanje kostura donjeg ekstremiteta. Upala tkiva uzrokuje porast protoka krvi i ubrzani razvoj osteoartropatije. U OAP-u pogađaju kosti, zglobove, meka tkiva, periferne živce i krvne žile.

Na regeneraciju koštanog tkiva u velikoj mjeri utječe inzulin, čija je proizvodnja oslabljena kod dijabetesa. Demineralizacija kostiju u kojoj se količina kalcijuma značajno smanjuje, dovodi do njihove povećane krhkosti.

Dijabetička osteoartropatija smatra se rijetkom komplikacijom dijabetesa manjom od 1%. Neki medicinski izvori nazivaju drugačiji pokazatelj - do 55%. To ukazuje na složenost dijagnoze i nejednake kriterije u dijagnozi.

Možemo reći da se ova komplikacija javlja kod pacijenata s dijabetesom više od 15 godina i povezana s njihovom bolešću bez odgovarajuće pažnje.

Važno: nemoguće je predvidjeti razvoj Charcotovog stopala. Čak i kod teške neuropatije, komplikacija se ne razvija uvijek.

Znakovi i manifestacije osteoartropatije

Početne faze komplikacija za pacijenta su nevidljive. Poremećeni živčani završeci ne daju signal u obliku boli zbog lomova kostiju i deformiteta.

Znakovi Charcotovog stopala postaju uočljivi (vidi fotografiju) kada se pojave značajne destruktivne promjene u konfiguraciji stopala i zgloba i pojave kožne manifestacije.

U kasnijim fazama uočava se i ulceracija udova koja, kada se zarazi, može završiti gangrenom.

Znakovi razvojnog OAP-a su:

  • oticanje i crvenilo donjeg dijela udova, njihova značajna razlika u izgledu i veličini jedni od drugih,
  • grčevi u telećim mišićima
  • poteškoće u hodanju
  • ukočenost
  • porast temperature stopala, na dodir su vruća od drugog dijela udova.

Ovi simptomi možda nisu znakovi OAP-a, jer dijabetes prati mnogo komplikacija.Dijabetička neuropatija, koja nije komplicirana Charcotovim stopalom, dovodi do sličnih pojava u udovima.

Vrlo često su to samo problemi s nogama koje imaju većina ljudi. Mogu se pojaviti kalusi, urastao nokat, izrastati “kost”. Često se razvijaju gljivične bolesti noktiju.

Komplicirani visokim šećerom u krvi, oni dugo ne prolaze. Ovi problemi često dovode do činjenice da početni stadij bolesti prolazi nezapaženo.

Stadijumi bolesti

Bolest ima dva oblika - akutni i hronični. U akutnom stadijumu je značajno povećanje telesne temperature i hipertermija potkoljenice, bol pri hodu, jak oteklina.

U hroničnom obliku, akutne manifestacije odlaze, razvija se primjetna deformacija, stopalo se okreće udesno ili ulijevo, kosti se naslanjaju na kožu đona, formiraju se čirevi i kožne lezije.

Bolest ima 4 stadija koja se određuju stepenom rasprostranjenosti lezije:

  1. Prvo - rendgenski snimak stopala često ne pokazuje promjene. Počinje osteoporoza koštanog tkiva, javljaju se pukotine. Postoji lagana oteklina, hiperemija i lokalni blagi porast temperature. Ovo je akutno stanje bolesti.
  2. Drugi je subakutni kurs. Oticanje i hipertermija su smanjeni. X-zraka ukazuje na fragmentaciju, izolaciju pojedinih kostiju od opće strukture skeleta. Postoje promjene (spljoštenost) potplata.
  3. Treću karakteriše potpuna deformacija. Razaranje kosti stopala je globalno. Može se nazvati „vrećicom kostiju“. Razbijena je struktura skeleta, izražena osteoporoza.
  4. Četvrti je komplikovani oblik bolesti. Deformiteti kostiju dovode do kožnih manifestacija u obliku rana i čira na potplatu i vrhu. Priložena infekcija uzrokuje flegmon, apsces, u teškom slučaju dovodi do gangrene.

Patološki procesi utječu na zglob. Dolazi do istezanja kapsule, kršenja ligamentnog aparata, razvija se subluksacija. Pacijentova hoda se mijenja. Promjene izazvane dijabetičkom osteoartropatijom nazivaju se Charcotovi zglobovi.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza bolesti se provodi u specijaliziranim centrima "Dijabetičko stopalo". Ljekari koji promatraju pacijente sa šećernom bolešću rijetko se susreću s ovom komplikacijom bolesti i nemaju vještinu dijagnoze i liječenja.

Čak se i posljednji stadij ponekad pogrešno odnosi na flegmon, osteomijelitis ili druge lezije kože i kostiju. Nizak sadržaj informacija x-zrakama u početnim fazama dovodi do gubitka vremena i velike vjerovatnoće invaliditeta.

Kod dijagnosticiranja OAP-a potrebno je isključiti zarazne bolesti kostiju - osteomijelitis i bolesti sa sličnim simptomima oštećenja - reumatizam i druge.

  • krvni test za biohemiju, koagulaciju i općenito,
  • opšta analiza urina i funkcija bubrega,
  • radiografija
  • MRI
  • scintigrafija.

Snimanje magnetskom rezonancom i scintigrafija omogućuju prepoznavanje mikropukotina, pojačanog protoka krvi i prisutnost upalnog procesa u donjim ekstremitetima. Ovo su najprepoznatljivije studije. Leukocitoza pomaže isključiti osteomijelitis jer se ne opaža s OAP-om.

Scintigrafija kostiju skeleta

Rezultati testova često ne omogućavaju tačnu identifikaciju OAP-a, jer se patološki proces može dogoditi u bilo kojem dijelu koštanog tkiva.

Stoga je, uz asimetriju donjih ekstremiteta i hipertermiju jednog od njih, očiglednu neuropatiju, liječenje često odmah propisati bez točne dijagnoze.

To vam omogućava da zaustavite uništavanje koštanog tkiva na vrijeme.

Informativna metoda dijagnostike je scintigrafija s obilježenim bijelim krvnim ćelijama. Biopsija kosti pomaže najjasnije dijagnosticirati OAP.

Mjere istovara

Neophodan dio liječenja je uklanjanje tereta na stopalu, što izaziva uništavanje kostura donjeg ekstremiteta.

Potpuni odmor potreban je uz podizanje nogu.

Dokaz o poboljšanju biće:

  • smanjenje natečenosti,
  • snižavanje tjelesne temperature i bolesni ud,
  • smanjenje upale.

Manjak tereta pomoći će da kosti legnu na svoje mesto. Ako pacijent ne ostane nepokretan, deformacija će se nastaviti. U prvom stadiju bolesti mirovanje je važnije od liječenja lijekovima.

Kad se stanje udova poboljša, za hodanje treba koristiti posebnu ortozu pojedinačne izrade.

Nakon toga biće dovoljno nositi ortopedske cipele, koje će pravilno rasporediti opterećenje na nogama.

Naši ljekari ne preporučuju preljeve za pričvršćivanje koji se koriste u nekim zemljama. Mogu prouzrokovati iritaciju i oštećenje već oboljelog udova.

Lijekovi

Primjenjive grupe lijekova:

  1. Da bi poboljšali metaboličke procese u tkivima. Bisfosfonati i kalcitonin pomažu da se zaustavi resorpcija kostiju. Bisfosfonati sprečavaju krhkost kostiju, što su analogi elementima koštanog tkiva. Kalcitonin usporava resorpciju kosti i zadržava kalcijum u njoj.
  2. B vitamini i alfa lipoinska kiselina. Vitaminski pripravci usporavaju degeneraciju kostiju, bore se protiv osteoporoze.
  3. Vitamin D3 i anabolički steroidi potiču rast kostiju.
  4. Preparati sa kalcijumom.
  5. Za smanjenje upale i oteklina koriste se diuretici i nesteroidni protuupalni lijekovi.

Hirurške metode

Operacija za liječenje se rijetko koristi. U ranim fazama operacija se ne izvodi. Postoji rizik od izazivanja povećanog uništavanja koštanog tkiva dodavanjem traumatične komponente.

Hirurško liječenje je moguće nakon slabljenja upalnog procesa. Operacije se izvode kako bi se uklonile i ispravile izbočene kosti. Obično se prikazuju ako se zbog osobitosti deformacije ne može koristiti ortopedska obuća.

Kosti se uklanjaju kako bi se spriječilo stvaranje rana na potplatu, koje nastaju zbog traumatičnih efekata. Nakon operacije potrebna je potpuna nepokretnost (najmanje 3 mjeseca) i dugi period rehabilitacije.

Video o liječenju dijabetičkog stopala:

Prevencija

Mjere za sprečavanje razvoja Charcotovog stopala uključuju nadgledanje stanja pacijenta sa dijabetes melitusom u svakom pogledu. Potrebno je održavati razinu šećera na "nedijabetičkom" nivou.

Mala prevalenca komplikacija čini neefikasnim pokrivanje svih bolesnika u riziku profilaktičkim davanjem lijekova. Dijabetes ima mnogo komplikacija sa sličnim simptomima.

Pacijenti s dijabetesom trebaju pratiti stanje udova. Smanjenje osjetljivosti na bol u nogama povećava rizik da se ne primijeti početak bolesti. Ne možete puno hodati i previše raditi

Potrebno je nositi udobne cipele koje ne stvaraju dodatan stres kostima. Pridržavajte se prehrane.

Opće informacije

Dijabetička osteoartropatija (zglob stopala ili Charcot) ozbiljna je bolest osteoartikularnog sistema, koja se razvija na pozadini dugog tijeka dijabetesa. Slična komplikacija je karakteristična za mnoge bolesti (neurosyphilis, syringomielia, povrede kičmene moždine, lepre, alkoholizam itd.), Koje su popraćene pojavama periferne neuropatije. Sredinom dvadesetog vijeka američki naučnik Jordan opisao je Charcotov zglob kod pacijenata s dijabetesom. Prevalencija ove komplikacije u endokrinologiji je 1-2%. Starost pacijenata varira od 45 do 60 godina, pogođene su uglavnom ženske osobe. U 20% slučajeva obje su noge uključene u patološki proces.

Uzroci dijabetičke osteoartropatije

Nastanak bolesti nastaje na pozadini polineuropatije. S progresijom dijabetesa utječu mijelinska nervna vlakna, živci bez mijelina zadržavaju svoju funkciju. Ova pojava dovodi do nedovoljnog trofiranja i smanjenja čvrstoće kostiju.Ako postoji kršenje odgovarajuće cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima, bilo koji učinak (kirurška intervencija na stopalu, kontuzija, uganuće, dislokacija gležnjeva zgloba) uzrokuje pojačanu mikrocirkulaciju u zahvaćenom području. Pokreće se kaskada patoloških reakcija, što dovodi do razvoja destruktivnih procesa u kosti. Produljeni tijek i česte dekompenzacije šećerne bolesti, nedostatak adekvatnog liječenja i visoka glukoza u krvi mogu izazvati pojavu osteoartropatije.

Predloženo je nekoliko hipoteza za objašnjenje etiopatogeneze dijabetičke osteoartropatije:

  • Neurotraumatski. Dijabetička neuropatija dovodi do postepenog slabljenja osjetljivosti, mišićne slabosti i istjecanja proprioceptivnih refleksa. Motorička funkcija je oslabljena, javljaju se mikrotraume i pojačani stres na pojedinim zglobovima. Ovaj mehanizam aktivira proizvodnju osteoklasta, koji uzrokuju demineralizaciju i postepeno uništavanje kostiju. Gubitak osjetljivosti dovodi do neotkrivene traume i nenormalnog povećanja raspona pokreta u zglobovima.
  • Neurovaskularne. Dijabetička polineuropatija uzrokuje kršenje mikrocirkulacije i stvaranje arteriovenskog šanta u zahvaćenom zglobu. Nenormalno povećan protok krvi događa se u koštanom tkivu, lokalno se razvija osteopenija i osteoliza, a zatim i osteopartropatija.
  • Sintetički. Ovaj koncept sugeriše da oštećena lokalna cirkulacija i gubitak osjeta, uzajamno djelujući, podjednako dovode do razvoja bolesti. Ovo je najmodernija teorija koja najbolje objašnjava prirodu razvoja patologije.

Simptomi dijabetičke osteoartropatije

Bolest karakterizira postepeni progresivni razvoj simptoma i nepovratne destruktivne promjene. Češće su pogođeni zglobovi zgloba i metatarzalno-tarzalno područje stopala. Tokom bolesti razlikuju se 4 stadija:

  • Prva faza (akutna). Karakterizira ih malo oticanje stopala, porast lokalne temperature i crvenilo kože. Ne postoji bol ni prilikom pritiska na zglob, ni kod hodanja. Radiološki znakovi su beznačajni, uočeni su rani znakovi osteoporoze.
  • Druga faza (subakutna). Znojenje se povećava i širi, smanjuje se hiperemija i hipertermija stopala. Pojavi se mrvica u zglobu, osjećaj nelagode. S produljenim žutim hodom razvija se bol. Mobilnost zglobova je smanjena. Na roentgenogramu se pojavljuju promjene u konfiguraciji stopala, fragmentacija koštanih struktura.
  • Treća faza (hronična). Događaju se nepovratne promjene u koštanom kostiju, a gube se nosiva sposobnost i pokretljivost u zglobu. Valgusni deformitet unutrašnje površine stopala formira se prema vrsti „ljuljanja stopala“, nožni prsti poprimaju kandžasti izgled. Kosti postaju krhke, zglobovi su hipermobilni. Dolazi do bola, kako pri hodanju, tako i u mirovanju. Radiološki utvrđen jak deformitet stopala, kalcifikacija.
  • Četvrta faza (komplicirano). Kršenje nutrine i ishrane mekih tkiva dovodi do pojave trofičnih čira i stvaranja dijabetičkog stopala. Pacijenti se ne mogu samostalno kretati, kada pokušavaju ustati, postoji oštar bol u zglobu gležnja. Radiološki je otkriveno generalizirano uništavanje koštanog tkiva. Ova faza je nepovratna i dovodi do potpunog onesposobljavanja.

Komplikacije

Pad osjetljivosti pridonosi povećanju volumena slobodnih pokreta u zglobu, što povlači za sobom kronične subluksacije i dislokacije zgloba gležnja. Kršenje mineralizacije i opskrbe krvi koštanim tkivom, stvaranje osteoporoze uzroci su dugoročnih neliječnih prijeloma.U kasnoj fazi dijabetičke osteoartropatije infekcija čireva dovodi do razvoja flegmona i erizipela u gležnju. S ozbiljnim purulentnim lezijama javlja se osteomijelitis i gangrena pogođenog režnja, što je indikacija za amputaciju.

Liječenje dijabetičke osteoartropatije

Glavni cilj liječenja Charcotovog stopala je zaustavljanje destruktivnih procesa u udu i sprečavanje trofičnih komplikacija i lomova. Liječenje bolesti izvodi se u nekoliko smjerova:

  1. Glikemijska kontrola. Pacijentima koji boluju od dijabetesa savjetuje se redovito mjerenje šećera u krvi nakon posta i 2 sata nakon jela. Da bi ispravili hipoglikemijsku terapiju, pacijentima se omogućava poseta endokrinologu jednom u 6 meseci.
  2. Ortopedska korekcija. U akutnoj fazi bolesti izvodi se istovar stopala sve dok hiperemija i edemi ne nestanu. Pacijentima se savjetuje da nose posebne ortopedske cipele koje smanjuju pritisak na stopala prilikom hodanja. Dodatne metode imobilizacije udova uključuju ortozu i pojedinačno prebacivanje preljeva (Total Contact Cast).
  3. Terapija lijekovima. Pacijentima u bilo kojem stadiju bolesti propisuju se antiresorptivni lijekovi (bisfosfonati, kalcitonin), derivati ​​vitamina D3 i kalcijuma. Uz to, nesteroidni protuupalni lijekovi koriste se za smanjenje boli, oteklina i anaboličkih steroida za obnavljanje koštanog tkiva. S razvojem zaraznih komplikacija provodi se tijek antibiotske terapije.
  4. Hirurgija. Hirurško liječenje koristi se u kasnim fazama dijabetičke osteoartropatije s nepovratnim uništavanjem kostiju stopala, oslabljenom potporom i motoričkim funkcijama. U bolesnika sa nestabilnošću stopala indicirano je stvaranje umjetne zgloba ankiloze (artrodeza). S razvojem osteomijelitisa i necjeljujućim trofičnim čirima provodi se amputacija prsta ili dijela stopala, nakon čega slijedi fizioterapija.
  5. Dodatne metode. Fizioterapija (magnetoterapija, laserska terapija, elektroforeza, balneoterapija) koristi se za ublažavanje bolova, smanjenje upalnog procesa u svim fazama bolesti. Ovi postupci se koriste i u periodu rehabilitacije nakon operacije. U početnim fazama osteoartropatije ukazuju se fizioterapijske vežbe i gimnastika.

Prognoza i prevencija

Prognoza bolesti ovisi o stupnju dijabetičke osteoartropatije. Rana dijagnoza i pravilno liječenje mogu zaustaviti proces uništavanja kostiju, u tom slučaju je prognoza bolesti povoljna. Progresivno oštećenje kostiju sa pojavom vaskularnih komplikacija dovodi do oslabljene motoričke funkcije i invalidnosti. Prevencija bolesti uključuje pravovremene posjete endokrinologu i podologu, održavanje normalne razine glikemije. Kako bi se izbjegli modrice, dislokacije i lomovi udova, pacijenti moraju ograničiti svoje aktivnosti na ekstremne sportove.

Šta je Charcotovo stopalo

Dijabetička osteoartropatija stopala izražava se kršenjem strukture donjih ekstremiteta koje se pojavljuju sa porastom šećera u krvi. S nedovoljnom kontrolom dijabetesa smanjuje se osjetljivost živaca i smanjuje se krvarenje u žilama nogu.

Dakle, postoji opasnost od povrede udova i pojave infekcija.

Uz dijabetes često je pogođen nervni sistem i osoba ne može u potpunosti osjetiti njegove udove. Postupak izlučivanja sebuma, kao i znojenje, poremećen je. Ova situacija doprinosi nastanku:

Pritisak se pojavljuje za vrijeme pokreta udova, što dovodi do oštećenja kože. Može se pojaviti čir i Charcotov sindrom. Potonji se izražava pojavom rana na nogama, oštećenja kostiju i zglobova.

U isto vrijeme izlječenje se odvija polako, mikrobi se često šire.Uz slučaj pokretanja, dijabetička gangrena pojavljuje se kod dijabetes melitusa, što je prepun amputacije udova. Infekcija je opasna po život jer može ući u krvotok.

Charcotov sindrom je poraz svih tkiva donjih ekstremiteta.

To je posljedica dugotrajnog povećanja razine šećera u cirkulacijskom sustavu.

Čimbenici početka bolesti

Ljudi koji imaju dijabetes i neadekvatnu kontrolu bolesti rizikuju od ozljeda nogu. Ako su oštećeni živci nogu, pacijent možda ne osjeća udove.

Osoba u ovom slučaju ne može odrediti gdje su mu prsti i stopala prilikom kretanja. Ako su živci zdravi, onda za vrijeme pokreta osoba osjeća da su stopala u napetom stanju.

Kod šećerne bolesti pacijent ne može osjetiti ozljede stopala, na primjer, plikove, posjekotine i ogrebotine. Uz patološko nošenje stopala, često se pojavljuju i ždrijele i korne.

Neadekvatna kontrola bolesti dovodi do pogoršanja arterijskih stanja i ateroskleroze.

Ozljede nogu povećavaju rizik od značajnih promjena u stopalu. Nezdravljeni čir smatra se jednim od najčešćih problema. Njen izgled može provocirati:

  • stalni pritisak na noge
  • sekundarna oštećenja
  • rana ili ubod
  • strani predmet koji je upao u cipele,
  • pojava infekcije.

Oštećenja na noktima ili stopalima gljivičnom infekcijom mogu izazvati značajno širenje infekcije. Morate odmah konzultirati liječnika i započeti liječenje.

Oblici bolesti

Ovisno o uzroku sindroma dijabetičkog stopala, može postojati nekoliko oblika bolesti.

Neuropatski oblik je najčešći. Živčano tkivo je vrlo osjetljivo na mnoštvo faktora koji ga oštećuju. Dakle, podložna je patologiji. Dolazi do kršenja inervacije tkiva nogu, tada se njihova struktura i funkcije pogoršavaju.

Često se čirevi pojavljuju između prstiju i stopala. U tim područjima stopalo je izloženo najvećem pritisku. Takođe postoje kršenja koštano-ligamentnog aparata.

Dijabetesna neuropatija može biti:

Tok bolesti ovog oblika ne očituje se bolnim simptomima. Osoba ne osjeća pojavu čira, nelagode i oštećenja. Često se dijabetičar žali na ukočenost u nogama. Oblik boli karakteriziraju takve manifestacije:

  • trnce donjih ekstremiteta,
  • groznica u nogama
  • Goosebumps
  • bol u mirnom stanju
  • prisutnost pulsa na nogama s pojavom neuropatije.

Razvoj ovog oblika bolesti događa se sa aterosklerotičnim lezijama arterija nogu. Pojavljuju se sledeći simptomi:

  1. hladna koža na nogama, često bleda i cijanotična,
  2. ružičasta boja kože pojavljuje se sa reaktivnim širenjem kapilara,
  3. pojava jezika na prstima,
  4. bol u peti
  5. nemogućnost osećanja pulsa na stopalu,
  6. klaudika ako postoji jaka bol u nozi pri hodu.

Mešoviti oblik sastoji se od neuropatskih i ishemijskih oblika. Bolest u prosjeku pogađa do 15% ljudi koji imaju dijabetes.

Manifestacije bolesti

Dijabetička osteoartropatija obiluje stalnim dislokacijama, povredama i pogoršanjem općeg stanja nogu. Charcotovo stopalo odlikuje se potpunim gubitkom funkcija.

Kod ove patologije mogu postojati takvi simptomi:

  • bol zbog istezanja i zagušenja stopala,
  • razvoj infekcije
  • crvenilo kože, što potvrđuje prisustvo virusa,
  • otečene noge
  • povećana temperatura kože zbog infekcije,
  • opterećenje stopala, kukuruza pri nošenju neudobnih cipela,
  • gnojni sadržaji koji teku iz rana,
  • hromost, poteškoće u hodu,
  • rast nokatne ploče,
  • prisutnost gljivica
  • zimica i groznica kao posledica infekcije,
  • jake bolove u nogama i njihovo ukočenost.

Na nogama se po pravilu pojavljuju:

  1. žuljevi i žuljevi
  2. ulazak noktiju u kožu,
  3. izrasline na potplatu stopala,
  4. bursitis na palcima
  5. gljivična infekcija
  6. napukla koža
  7. isušivanje kože
  8. zakrivljenost prstiju.

Postoje četiri faze u razvoju dijabetesa:

  • u prvoj fazi zglobovi se uništavaju. Dolazi do oštećenja zglobova, manjih lomova kostiju i dislokacija. Ovu fazu karakterizira oticanje stopala, crvenilo kože, porast temperature. Osoba u ovom trenutku ne osjeća bol,
  • u drugoj fazi lukovi su sabijeni, stopalo je deformirano,
  • u trećoj fazi deformacija postaje uočljiva. Moguće su spontani prijelomi i dislokacije. Prsti počinju da se savijaju i funkcije stopala su poremećene,
  • u trećem stadijumu nastaju rane, što dovodi do infekcije.

Šarkov zglob je progresivna artropatija koja se pojavljuje s oslabljenom osjetljivošću bola zbog različitih bolesti, najčešće dijabetes melitusa. Posljedice su:

  1. zajednička konfiguracija
  2. zglobni izliv,
  3. deformacija
  4. nestabilnost.

Obnavljanje skeleta stopala

Kad se pojavi dijabetičko stopalo, liječenje se usredotočuje na uklanjanje čira i apscesa. Hirurška intervencija može se propisati kao restorativna mjera, ako je potrebna korekcija deformacije stopala.

Resekcija artrodeze i koštanih struktura se neutralizira, što uzrokuje porast pritiska na površini plantara. Tako se pojavljuje neizlječen čir.

Za primjenu takvih tehnika potrebno je postići zaustavljanje upalnog procesa i odsustvo osteolize. Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, vjerovatno je da će operacija izazvati nove žarišta uništavanja.

Prije operacije morate ojačati kosti pomoću određenih sredstava. Obnova stopala je neophodna njegovom ozbiljnom deformacijom, zbog čega upotreba ortopedske obuće nije efikasna.

Uzroci

Bolesti prethodi opsežni poraz perifernih živaca - polineuropatija. Kada dijabetes napreduje, nervni završeci - mijelinska vlakna - padaju pod njegov utjecaj, što poremećuje njihov rad, dok mijelinska vlakna zadržavaju svoju funkciju.

Takvi procesi dovode do nedovoljnog trofiranja i smanjenja čvrstoće kostiju.

U slučaju poremećaja cirkulacije u donjim ekstremitetima, bilo koji učinak, bilo da je riječ o operaciji stopala, kontuziji, ispiranju ili dislokaciji, uzrokuje pojačanu mikrocirkulaciju u zahvaćenom području. Pokrenute su brojne patološke reakcije koje dovode do stvaranja destruktivnih procesa u kosti.

Kombinacija nekoliko faktora, kao što su produženi tijek i česta dekompenzacija dijabetesa, nepravilna terapija ili uopće njegova odsutnost, visoka razina glukoze u krvi, dovodi do artropatije (urušeni zglobovi).

Važno! Ljudi u dobi od 45 do 60 godina spadaju u rizičnu skupinu, a bolest pogađa uglavnom predstavnice ženskog spola.

Kod šećerne bolesti često se pojavljuje ateroskleroza, pa arterijski sudovi (srednji i mali) podliježu difuznim promjenama s poremećenim protokom krvi u glavnim segmentima i dnu mikrovelida.

Kao što je gore spomenuto, glavni razlog razvoja dijabetičke osteoartropatije je neuropatija, koja uzrokuje pogoršanje senzornih senzacija u nogama, nedostatak adekvatnog odgovora na kompresiju, bol i promjene temperature.

Kao posljedica oštećenja živaca, signali iz mozga ne dolaze pravilno, što dovodi do poremećaja položaja nogu pri hodu i, kao rezultat, jasne promjene oblika stopala.

Možemo razlikovati brojne provocirajuće faktore koji mogu ubrzati razvoj patološkog procesa:

  1. Poremećena cirkulacija krvi. Govorimo o angiopatiji (oštećenju krvnih žila), koja je uzrok nekroze tkiva ili nedovoljnog unosa hranjivih sastojaka, kisika. Rezultat ovog stanja je gladovanje glavama, nakupljanje produkata raspada i progresivna smrt ćelija.
  2. Prisutnost loših navika. Pušenje negativno utječe na stanje pluća, u kojima su oštećena mala žila na pozadini povećanja razine homocisteina u krvi, što ima toksični učinak na kapilare. Kao odgovor na to, tijelo aktivno "popravlja" žile, nakupljajući holesterol i naslage kalcijuma na svojim zidovima. Rezultat je smanjenje klirensa i usporavanje protoka krvi, nakon čega slijedi smrt kapilara.
  3. Blokiranje mišića stopala. Kao rezultat neravnoteže mišića, kosti stopala se deformišu.
  4. Prisutnost dijabetesa tipa 1 ili 2, za koji je karakteristična nekompenzirana glikemija.
  5. Periferna vaskularna bolest. Na pozadini poremećenog metabolizma lipida holesterol počinje rasti, što dovodi do razvoja ateroskleroze, tromboze.
  6. Nedostatak pravilno odabranih cipela, što je posebno opasno u prisustvu promjena povezanih sa godinama kao posljedica postepene atrofije mišićnog interosseznog tkiva.

Simptomi dijabetesa - video

Stalni osjet boli kod dijabetesa ukazuje na prisutnost dijabetičke osteopatije. Značajke bolesti mogu se očitovati u takvim manifestacijama kao što su: deformacija stopala, istegnuće, preopterećenje, prisutnost infekcije, pogrešan izbor cipela ili kapljica krvi.

Pocrvenila koža takođe može ukazivati ​​na infekciju. To je posebno vidljivo ako se crvenilo lokaliziralo u blizini rana. Pored toga, osetljiva koža se može protrljati neudobnim cipelama.

Oticanje ekstremiteta može biti pokazatelj prisutnosti upalnog procesa. Čak su i natečeni dokazi infekcije, zatajenja srca ili nepravilno odabrane cipele.

Charcotovo stopalo (dijabetička osteoartropatija) ima sljedeće uzroke razvoja:

  • oštećenja živčanih završetaka, što uzrokuje manja, odmah nevidljiva oštećenja, ožiljke, ožiljke,
  • spajanje procesa infektivne prirode,
  • kršenje normalnog protoka krvi zbog patoloških promjena u žilama nogu,
  • bursitis nožnih prstiju,
  • rast nokta,
  • gljivične bolesti
  • presušena, stanjiva koža,
  • razvoj upale.

Dijabetičari moraju znati šta dovodi do pojave i napredovanja bolesti. Glavni razlog je visoka glukoza u krvi. Kao rezultat trajne hiperglikemije:

  • započinje oštećenje živčanog tkiva: pacijent prestaje osjećati udove, ne primjećuje manje ozljede, zanemaruje pojavu stjenica i ožiljaka,
  • protok krvi se pogoršava zbog problema sa žilama donjih ekstremiteta,
  • povećana mogućnost povrede nogu
  • razvija se infektivna lezija.

Svako oštećenje nogu u bolesnika sa šećernom bolešću zahtijeva pomnu pažnju.

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes melitus i periferna neuropatija, riskirate razvoj Charcotovog stopala. Neuropatija je jedan od glavnih uzroka bolesti jer smanjuje pacijentovu sposobnost da osjeća bol, temperaturu ili povredu.

Zbog smanjene osjetljivosti pacijent obično ne shvata da ima problem, na primjer, prijelom. Neuropatski pacijenti koji imaju usku Ahilovu tetivu također su skloni razvoju Charcotovog stopala.

Dijabetes i visoka glukoza u krvi (hiperglikemija) mogu uzrokovati neuropatiju, koja može dovesti do Charcotovog stopala. Kako se to događa još uvijek nije poznato.

Pitanje: Ja patim od dijabetesa već 13 godina i patim od osteoporoze zadnjih pet godina. Mogu li ove bolesti izazvati kompresiju nogu?

Odgovor: Zbunili ste me. Potrebno mi je puno više informacija da bih razvio diferencijalnu dijagnozu. Na mnoga su pitanja potrebna pitanja:

  • Osjećate li bol?
  • Postoji li oteklina?
  • Koliko dugo se to dogodilo?
  • Jeste li smršavili?
  • Postoji li neka deformacija?
  • Imate li osetljivost na nogama?
  • Da li je bilo povređenih?
  • Je li bilo infekcije u nogama?
  • Jeste li imali čireve na nogama?
  • Postoji li povijest seksualno prenosivih bolesti, posebno sifilisa?
  • Da li je koža na rukama, licu i nogama zategnuta?
  • Jesu li nokti na prstima i nožnim prstima savijeni?
  • Ruke i noge postaju plave i / ili postaju bijele na hladnoći?
  • Imate li problema s gutanjem ili disanjem?
  • Imate sklerodermiju (rijetka, progresivna bolest koja dovodi do otvrdnjavanja i zatezanja kože i vezivnog tkiva)?

Noge se ne smanjuju od osteoporoze. Situacija u kojoj noge mogu biti skraćene, može se dogoditi zbog neuropatskog artritisa zglobova (Charcotov zglob), zbog kojeg su oštećeni živci i kosti.

Najčešći uzrok ovog stanja je dijabetes. Dijabetička neuropatija utječe na nerve kod pacijenata s dijabetesom i može dovesti do neuropatske bolesti zglobova.

To se događa uglavnom u nogama pacijenata sa šećernom bolešću i prilično je ozbiljan problem koji možda ne uzrokuje bol. Retko stanje prisutno od rođenja, urođena neosjetljivost na bol.

Pacijenti ne osjećaju bol, mogu dobiti ozlijeđene udove, a kao rezultat toga razvija se zglobna neuropatija. Drugi uvjet naslijeđen osteolizom može oponašati maloljetnički idiopatski artritis.

Ova bolest je nasljedna i obično se manifestuje u ranoj dobi. Seksualno prenosive bolesti, poput sifilisa, ukoliko se ne liječe ili se slabo liječe, mogu dovesti do oštećenja leđne moždine, što dovodi do neuropatije zglobova.

Sistemska reumatska bolest koja pogađa kožu i krvne žile je skleroderma. Skleroderma može biti vrlo podmukla i uzrokovati patološke reakcije izlaganja hladnoći, uzrokujući plavinu i bjelinu ruku i nogu. Ponekad se distalne kosti prstiju i nožnih prstiju (falangi) mogu smanjiti savijanjem nokta. Ovaj proces ne može dovesti do velikog stepena kontrakcije stopala i nogu.

Preporučujem posjet liječniku da napravi potpunu anamnezu i da izvrši fizički pregled, uključujući važne laboratorijske pretrage, kako bi se postavila tačna dijagnoza i liječenje zglobova. Samo prijedlog: pokušajte kontaktirati reumatologa i sretno.

Prva faza

Prolazi gotovo bezbolno. Karakterizira ga akutno uništavanje zgloba koštanim mikrofrastrukturama, kao i produženje zglobne kapsule s naknadnim dislokacijama.

Udova nateče, koža postaje crvena, tjelesna temperatura raste u leziji.

Patologija se u prvom stadiju ne može otkriti čak ni na rendgenu, jer su procesi uglavnom predstavljeni raščlađivanjem kostiju i mikrofrastrukturom.

Treća faza

Treću fazu karakteriše deformitet stopala, koji je vidljiv golim okom. Ne isključuje se rizik od neočekivanih lomova i dislokacija. Prsti počinju savijati korakoid.

Radna aktivnost stopala je oštro poremećena; izvana stopala nalikuju vreći kostiju. Zahvaljujući radiografiji otkrivaju se fragmentacija kostiju i ozbiljno kršenje njegovog zdravog oblika.

Četvrta faza

Stopalo je podijeljeno u nekoliko faza. Prva faza sastoji se u uništavanju zglobova mikroskopskim akutnim lomovima kostiju, istezanju zglobnih kapsula i kasnijim dislokacijama. U tom se slučaju na koži pojavljuje crvenilo, oticanje stopala i temperatura raste.

Primjetno je da pacijent u početnoj fazi ne osjeća bol. Nažalost, čak i uz pomoć rendgenskih zraka, patologije se ne mogu otkriti, jer oni su mikroskopski prijelomi i napušteno koštano tkivo.

U ovoj fazi dolazi do fragmentacije kosti, tj. spljoštavanje lukova, deformacija stopala. U drugom stupnju trebate napraviti rendgen, uz njegovu pomoć možete otkriti fragmente kostiju.

Specijalisti razlikuju 4 stadija ove bolesti.U početku se pacijenti ruše zglobove, pojavljuju se oštri prijelomi kostiju, protežu se zglobne kapsule. Sve to u kompleksu dovodi do pojave dislokacija. Koža pocrveni, pojavljuje se oticanje, opaža se lokalna hipertermija.

Postoje 4 stupnja Charcotovog dijabetičkog stopala. Sve započinje razaranjem zglobova, razvijaju se akutni prijelomi kostiju, protežu se zglobne kapsule. Ovo stanje postaje uzrok pojave dislokacija. Tada će koža pocrvenjeti, pojavit će se oteklina i lokalna hipertermija.

  1. Za prvu fazu je karakteristično odsustvo boli. Patologija neće biti otkrivena ni na rendgenu. Koštano tkivo će se isprazniti, a prelom će biti mikroskopski.
  2. U drugoj fazi započinje proces fragmentacije kosti. U ovom slučaju luk je spljošten, stopalo je primjetno deformirano. Već u ovoj fazi rendgenski pregled će biti informativan.
  3. Treća faza omogućava liječniku da dijagnosticira bolest tijekom vanjskog pregleda: deformacija će biti uočljiva. Spontani prijelomi kostiju i dislokacije počinju se pojavljivati. Prsti se počinju savijati, opterećenje na stopalu je preraspodijeljeno. Na rentgenskom pregledu su uočljive značajne promene.
  4. Pri dijagnosticiranju stupnja 4 nema poteškoća. Trofični čirevi koji se ne zaceljuju nastaju, koji se vremenom zaraze. Nastaje flegmon i, kao rezultat, može doći do gangrene. Ako se pomoć ne pruži na vreme, sledi amputacija.

Karakteristični znakovi

Znakovi stopala su oštro u uobičajenim problemima sa donjim ekstremitetima:

  • epidermofitoza stopala,
  • rast nokatne ploče,
  • bursitis palca
  • čekić (deformacija prstiju),
  • bradavice na tabanima,
  • suva i ispucala koža
  • gljivice na noktima.

U pravilu se naopake pojavljuju na mjestima koja su utrljana cipelama, zbog čega stopalo popušta pred jakim pritiskom. Možete ukloniti ove formacije uz pomoć bundeve. Ali ljekari i dalje preporučuju da se riješite kornusa samo kod specijaliste, jer nepismenim uklanjanjem rana može postati čir.

Primijetivši deformaciju stopala, posjekotine, grčeve, čireve, odmah se treba posavjetovati s liječnicima. Obratite pažnju na pojavu takvih komplikacija:

  • rast nokta,
  • pojava plantarnih bradavica,
  • razvoj epidermofitoze,
  • bursitis prsta
  • čekićna deformacija prstiju,
  • pojava mrlja suve i ispucale kože,
  • gljivična infekcija nogu i noktiju.

Uz ove patologije, povećava se i intenzitet napredovanja bolesti. Dijabetičari bi trebali obratiti pažnju da se DOAP (dijabetička osteoartropatija) pojavi kad su stopala preopterećena, istegnuta ili deformirana. Nepravilan izbor cipele, trauma na određenim područjima nogu takođe dovodi do razvoja problema.

Znakovi ove retke bolesti uključuju:

  • crvenilo kože koje su lokalizirane u blizini rana,
  • oticanje stopala, oticanje,
  • hipertermija udova,
  • pojava gnojnih rana,
  • razvoj hromosti

Dijabetičari moraju biti svjesni svih simptoma kako bi na vrijeme započeli s liječenjem.

Dijabetes melitus sa sobom donosi i komplikacije koje pogađaju mnoge tjelesne sisteme.

Charcotovo stopalo ili dijabetička osteoartropatija (OAP) ozbiljna je posljedica dijabetes melitusa (DM) u kojem je hormonska bolest uzrokovala uništavanje dijela mišićno-koštanog sustava udova.

Definisana je kao "neinfektivna patološka promjena u zglobu i kostima uzrokovana dijabetičkom neuropatijom". Zh. Bolna degeneracija strukture stopala opisala je Zh. Charcot, francuski naučnik iz psihijatrije i neurologije.

Simptomatologija

U početku sindrom dijabetičkog stopala ne donosi bol i patnju zbog izostanka impulsa boli, jer su nervni završeci na stopalu već u većoj mjeri umrli.

Nadalje, pacijent će se žaliti na prisustvo:

  • oticanje i crvenilo na nogama,
  • hladnoća u prstima, potplatima i širom zgloba gležnja,
  • "Igle" ili "goosebumps" u mišićima nogu,
  • umor od dugih šetnji,
  • grčevi u teladi,
  • deformacije kostiju koje ometaju odabir prikladne cipele.

Simptomi dijabetičkog stopala kod dijabetesa u kasnijim fazama manifestuju se čirevima na koži i gangrenom u slučaju infekcije.

Charcotovo stopalo (ili dijabetička osteoartropatija) je progresivna bolest koja se razvija tokom nekoliko sedmica ili mjeseci. Nekontrolirani ciklus upale dovodi do razaranja zgloba stopala i gležnja i do teških deformiteta. Ponekad manja ozljeda može uzrokovati simptome. Simptomi mogu uključivati ​​sljedeće karakteristike:

  • crvenilo
  • oticanje (glavni simptom),
  • bol
  • toplo u nozi
  • jaka mrena u stopalu,
  • gubitak osjeta u nozi,
  • subluksacija
  • potencijalno oštećenje živaca
  • deformacija stopala.

Dijabetička neuropatija je ozbiljna posljedica dijabetesa koja utječe na stanje živčanog sustava. To uzrokuje brzo uništavanje nervnih vlakana u perifernim dijelovima, smanjuje vodljivost impulsa duž procesa. Teško je prepoznati simptome dijabetičke neuropatije jer svaka osoba ima ovu patologiju pojedinačno.

U većini slučajeva ljudi se žale na gubitak osjeta, ukočenost, jake bolove u udovima. Zbog dužeg nepoštovanja ovog stanja, može se razviti stopalo od dijabetesa. U naprednim fazama takva komplikacija zahtijeva potpunu ili djelomičnu amputaciju udova.

Kako se postavlja diferencijalna dijagnoza u akutnoj fazi?

U akutnom toku dijabetičkog stopala obavezna je radiografija i CT. Kako bi se isključio ili potvrdio istodobni osteomijelitis, provode se laboratorijski testovi krvi.

Kao rezultat toga, liječnik dobija točan odgovor na pitanje koja je bolest izazvala manifestaciju akutnog stanja kod dijabetesa i kako pravilno nositi se s njim.

Teško je prepoznati razvoj Charcotove osteoartropatije. Promjene koje se događaju u 2. stupnju otkrivaju se samo uz pomoć rendgenskih zraka. Ako dijabetičar ima oticanje nogu, odmah treba konzultirati ljekara. Prokrastinacija dovodi do nepovratnih promjena i onesposobljavanja. Kao dio dijagnoze koriste se sljedeće metode:

    Dijagnoza doplerske cirkulacije krvi potrebna je kako bi se proučio učinak bolesti na krvne žile.

klinički test krvi i bakterijska kultura,

  • dnevna glukoza u krvi,
  • laboratorijski pregled sadržaja rana (određuje se vrsta infekcije),
  • Dopplerova studija krvotoka,
  • angiografija posuda nogu,
  • radiografija
  • MRI
  • Čak i uz pažljivo praćenje promjena u tijelu, često je nemoguće na vrijeme otkriti razvoj Charcotovog stopala kod dijabetesa. Zbog toga lečenje ponekad počinje kasno. Zaista, u ranim fazama nije moguće ni primijetiti promjene na rendgenskom pregledu.

    Samo MRI i scintigrafija kostiju mogu otkriti bolest. Karakteristični simptomi se pojavljuju u kasnijim fazama bolesti.

    Da biste pravilno tretirali Charcotovo stopalo, odmah morate prijaviti simptome svom ljekaru. Dijagnoza ovog stanja u ranim fazama je presudna za uspješno liječenje, tako da je potrebno da posjetite ortopeda kod prvih znakova bolesti.

    Ponekad je dijagnoza mogla biti teška jer ovo stanje može oponašati druga stanja, poput tromboze dubokih vena. Stoga tradicionalne metode ranog otkrivanja (rendgenski snimak, MRI, CT itd.) Neće biti tako korisne kao skeniranje nuklearnih kostiju.

    Skeniranje kostiju je dijagnostika nuklearne medicine. Tijekom postupka koristi se mala količina radioaktivne tvari koja se naziva pokazatelj.

    Tragač se ubrizgava u venu i širi se krvotokom, nakupljajući se u kostima. Nakon unošenja u tijelo, supstance za praćenje emitiraju gama valove, koje otkriva posebna kamera.

    Ovom kamerom stvaraju se slike promjena u kostima stopala, koje tumače radiolozi.

    Za ispravnu dijagnozu možda će vam trebati radiografija, MRI, CT, ultrazvučni dopler. Nakon postavljanja dijagnoze treba redovno vršiti preglede kako bi se pratilo stanje. Za zajedničko ispitivanje može se propisati laboratorijska punkcija tečnosti radi provjere fragmenata kosti i hrskavice.

    Čak i oni dijabetičari koji pažljivo prate svoje zdravlje i redovno ih pregledaju ljekari mogu propustiti početak bolesti. Zaista, u prvoj fazi Charcotovo stopalo ne dijagnosticira rendgenski zrak, samo MRI i scintografija kostiju mogu otkriti destruktivne promjene, prisustvo mikro fraktura i pojačani protok krvi. A vanjski znakovi patologije pojavljuju se tek u kasnijim fazama.

    Dijagnostički problem leži i u činjenici da je bolest prilično rijetka, pa se mnogi ljekari s njom ne susreću u svojoj praksi. Ako se otkriju takvi simptomi, mogu se postaviti drugačiju dijagnozu i liječiti nepostojeću bolest, na primjer, osteomijelitis, flegmon, tromboflebitis, giht, reumatoidni artritis.

    Ako se provede nepravilno liječenje u akutnom stadijumu bolesti, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

    Stoga, ako se sumnja da dijabetičar ima destruktivnu osteoartropatiju, potrebno je napraviti MRI pretragu, scintografiju ili biopsiju kosti. Ako je pacijent u riziku (već je duže vrijeme započeo dijabetes, ima dijabetičku neuropatiju), bolje je odmah započeti liječenje ako se pojavi edem stopala. To će pomoći u sprečavanju ozbiljnih deformacija.

    1. Rendgenski snimak stopala u 2 projekcije (direktna i bočna). Ona otkriva znake razrjeđivanja koštanog tkiva, određuje nivo mineralizacije kostiju.

    2. Magnetna rezonanca i računalna tomografija stopala. MRI stopala omogućava vam da vizualizirate promjene u mekim tkivima, mikrotraumu i mikro pukotinama u početnim fazama bolesti. CT procjenjuje stepen uništenja kosti, oštećenja periosteuma.

    3. Scintigrafija kostiju. Po stupnju nakupljanja obilježenih izotopa (Technetium-99m) može se prosuditi stupanj aktivnosti upalnog procesa u zglobovima i kostima stopala.

    4. Laboratorijska istraživanja. Provodi se biohemijska analiza s identificiranjem markera upale i uništavanja koštanog tkiva (alkalna fosfataza, hidroksiprolin, osteokalcin, sijalne kiseline itd.). U opštem krvnom testu u akutnom periodu bolesti povećava se nivo leukocita i ESR.

    5. Biopsija kosti. Izvodi se za potvrdu dijagnoze u složenim i sumnjivim slučajevima. Određuje etiologiju koštanih promjena.

    Diferencijalna dijagnoza osteoartropatije sa šećernom bolešću provodi se s bolestima mišićno-koštanog sustava (reumatoidni, gihtični artritis, osteoartritis), žila donjih ekstremiteta (akutni tromboflebitis, koji ometa aterosklerozu arterija donjih ekstremiteta).

    Uz to se vrši ultrazvuk arterija i vena donjih ekstremiteta, dupleksno skeniranje. Pojavom edema stopala osteoartropatija se razlikuje od zatajenja srca i limfostaze.

    Povećanje lokalne temperature i hiperemija mogu ukazivati ​​na prisutnost infektivnog procesa (erizipela).

    Deformacija skeleta stopala sa dijabetičkom osteoartropatijom i gnojno-nekrotičnim komplikacijama koje zahtijevaju hiruršku intervenciju mogu biti različite varijacije. Hirurško liječenje usmjereno na očuvanje stopala trebalo bi imati odgovarajuće opravdanje uzimajući u obzir prirodu gnojno-nekrotičnog fokusa, istodobnu patologiju i socijalni status pacijenta.

    Hirurško liječenje bolesnika sa Charcotovim stopalom izvodi se kao prva faza kod flegmona i zaraženih rana po principu primarnog radikala. Tokom hirurškog tretmana izrezuju se sva vidljiva neživa tkiva i uklanjaju se ležeći koštani sekvestri.

    Plastična rekonstrukcija na Charcotovom stopalu može se izvesti i u drugom stadiju i samostalno, bez prethodnog hirurškog tretmana, kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

    Optimalna resekcija koštanih struktura, pravilno formiranje kožno-fascijalnih zaklopki uz potpuno zatvaranje oštećenja rane su odlučujući faktori u prevenciji stvaranja kornusa, a potom i ulceroznih oštećenja stopala.

    Pacijentica P., stara 60 godina, primljena je na odjeljenje dijabetičkog stopala sa pritužbama na oticanje i deformaciju lijevog zgloba stopala i gležnja, promjene boje kože na istom području i prisutnost duge zacjeljujuće rane plantarne površine istog stopala.

    Istorija slučajeva: dijabetes melitus tipa 1, od 1980 Tada je nivo glikemije iznosio 25 mmol / L. Propisana inzulinska terapija. Oko 2 godine deformacija oba stopala u obliku spljoštenosti luka. Od februara 2010. počela je primjećivati ​​porast hiperemije lijevog stopala, stvaranje apscesa, koja je otvorena 2. februara 10. u mjestu prebivališta, otvaranje i ponovno isušivanje apscesa 9. i 10. marta.

    Od 22.03.10. Do 26.03.2010. U bolnici u mjestu prebivališta gdje je dijagnosticiran osteomijelitis kostiju lijevog stopala, pogoršanje. Aprila 2010 dijagnosticirana dijabetička osteoartropatija oba stopala. Žaljena na FSBI ESC, hospitalizirana 22.04.10.

    Nakon primitka opće stanje je zadovoljavajuće. Tjelesna temperatura je normalna. Lokalno: lijevo stopalo je umjereno natečeno, deformirano. Na plantarnoj površini lijevog stopala nalazi se peptički čir 1x1cm. Ripple na arterijama stopala je izrazit.

    Na radiografijama lijevog stopala uočena je osteoporoza. Osteoartropatska pregradnja kostiju tarsusa. Osteolitičke promjene u sfenoidnim i kuboidnim kostima, edem mekog tkiva. Kalcifikacija zidova krvnih žila 2. stupnja.

    Nakon sveobuhvatnog kliničkog, laboratorijskog i instrumentalnog pregleda pacijentu je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1, teški tijek, dekompenzacija.

    Komplikacije: Distalna dijabetička neuropatija 3 žlice. Dijabetička osteoartropatija oba stopala, hronični stadij (Charcotovo stopalo). Hronični ulcerozni defekt plantarne površine lijevog stopala. Dijabetička nefropatija u fazi proteinurije. Neproliferativna dijabetička retinopatija u oba oka.

    Istodobno: Arterijska hipertenzija II stupnja, II stupanj, rizik IV. Hepatitis C. Hronični gastritis, remisija. Hronični bronhitis, remisija. Hronični hemoroidi, bez pogoršanja. Dorsopatija. Vertebrogena lumbalgija, remisija. Hronična hipohromna anemija umjerene težine. Hronični pijelonefritis, stadij utapanja.

    U postoperativnom periodu 2 sedmice se izvodila zavoja i potpuno iskrcavanje stopala, izvedena u mirovanju i invalidskim kolicima. Izvršeno je kontrolno rendgensko snimanje i računarska tomografija stopala.

    Nakon uklanjanja šavova na lijevom donjem udubinu napravljen je skidajući imobilizacijski preljev Total Contact Cast i dozvoljeno je hodanje u specijalnim ortopedskim cipelama. Pacijent je pregledan nakon 2 i 6 mjeseci. Nema recidiva. Pacijent vodi aktivan stil života, neprestano koristi imobilizacijski preljev Total Contact Cast.

    Terapeutske taktike pacijenta sa dijabetesom uključuju sljedeće mjere:

    1. Liječenje patološkog zgloba počinje normalizacijom razine glikemije. Sve komplikacije dijabetesa razvijaju se zbog visokog šećera u krvi. Svaki endokrinolog moći će odabrati odgovarajuću terapiju za pacijenta.Učinak lijekova možete pojačati narodnim receptima (uzimanje biljaka koja imaju svojstva za snižavanje šećera).
    2. Pravilna prehrana pomoći će u postizanju normalnog broja glukoze u krvi. Dijabetičari ne bi trebali jesti peciva, slatke napitke, masnu hranu. Povrće, voće, žitarice - glavna hrana za pacijente sa dijabetesom.
    3. Odbijanje loših navika, zdrav način života, hodanje, fizička edukacija smanjuju rizik od nastanka moždanog udara, srčanog udara, kome, neuropatskih i vaskularnih komplikacija.
    4. Za normalizaciju cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima propisuju se „Agapurin“, „Pentoksifilin“. Oba leka poboljšavaju reološka svojstva krvi.
    5. Čirevi, mikrotraume, mikropukotine treba tretirati antisepticima kako bi se spriječila bakterijska infekcija, koja se liječi lokalnim i sistemskim antibakterijskim lijekovima.
    6. Sindrom boli ublažava se nesteroidnim protuupalnim lekovima (Celecoxib, Ibuprofen, Movalis).

    Stadij 1, 2 bolesti podleže konzervativnoj terapiji. Stadij 3-4 se leči hirurški. Operacija ima za cilj eliminiranje koštanih poremećaja. Uz to, uklanjanje apscesa, nekroze, ulceroznih oštećenja. Ako se razvije gangrena, pribjegavajte amputaciji.

    Način i priroda liječenja direktno ovise o stadijumu bolesti. Važni su stadij razvoja bolesti, stupanj uništenja zglobova, prisustvo čira i infektivnih lezija.

    Nekoliko terapija se praktikuje:

    • lečenje lekovima
    • hirurška intervencija
    • narodni lijekovi.

    Lijekovi

    Liječenje Charcotovog stopala kod dijabetes melitusa nije završeno bez terapije lijekovima. Samo liječnik može odabrati odgovarajuće lijekove i izgraditi efikasan režim liječenja, temeljen na individualnim karakteristikama pacijenta i stadijumu razvoja bolesti.

    Najčešće se propisuju:

    • hormonalni lijekovi (kalcitonin),
    • antioksidanti (Espa-Lipon, Berlition, Thiogamma),
    • B vitamini (Milgamma, Benfotiamin, Neuromultivitis),
    • antidepresivi i antikonvulzivi (Duloksetin, Pregabalin, Gabapentin),
    • inhibitore enzima za konverziju angiotenzina (Lisinopril, Verapamil, Captopril, Nifedipin),
    • lijekovi za snižavanje lipida (Lovastatin, Simvastatin),
    • antitrombotički lekovi (Sulodeksid, Vasonit, Trental),
    • prostaglandini (Vazaprostan, Alprostan).

    Narodni lijekovi

    Narodni lijekovi su posebno popularni: uz njihovu pomoć mogu se postići značajni rezultati na putu oporavka. Doktor će vam pomoći odabrati prave metode terapije kod kuće.

    Narodni recepti za dijabetičko stopalo:

    1. Protuupalno prikupljanje. Sastav: hrastova kora, niza i trava podloga. Pomiješajte sve suve sastojke i prelijte 3 litre ključale vode. Inzistirajte 30 minuta i napnite. Kad se otopina ohladi, razrijeđujemo je vodom i koristimo kao kupku za stopala. Na kraju postupka tretirajte hidratantnim sredstvom.
    2. Komprimirajte iz klinčića. Klinčić ima analgetski učinak, uklanja nelagodu i svrab na mestu lezije. Za ovaj postupak potrebno je ulje klinčića, koje morate nanijeti na gazu. Zatim se na ranu na stopalu primjenjuje kompres. Pored ove metode terapije, ulje klinčića može se uzimati oralno 2 kapi 3 puta dnevno.
    3. Juha od koprive. Za pripremu bujona potrebno nam je 2 kašike koprive i čaša vode. Ulijte travu vodom i pošaljite na štednjak da krčka na laganoj vatri pola sata. Zatim, juhu ostavite da insistira 1 sat. Kad ste spremni, filtrirajte i dodajte vodu primarnom volumenu. Dobiveni proizvod uzima se oralno po pola čaše prije svakog obroka.
    4. Medni oblog. Sastojci: med - 80 g, Xeroform - 3 g i riblje ulje - 20 g. Komponente miješamo dok ne postanu glatke.Rezultirajući proizvod nanosi se na gazu ili prirodni sloj tkiva i nanosi se na mesto lezije 1,5-2 sata.

    U posebno teškim slučajevima sa sindromom dijabetičkog stopala liječnik propisuje operaciju. Radikalna terapija se koristi za nepovratno uništavanje koštanog tkiva.

    Suština operacije je otvaranje i resekcija flegmona stopala. Zatim se vrši ekscizija tkiva, exarticulation prstiju s naknadnom amputacijom ili uklanjanjem cijelog udova. Takav je učinak moguć samo uz normalan protok krvi i olakšanje ishemije.

    Sama ishemija se liječi sljedećim operacijama:

    • bypass operacija - postavljanje posebne epruvete u krvnu arteriju, što pomaže normalizaciji protoka krvi,
    • balonska angioplastika - hirurg uklanja oštećene krvne žile, što vam omogućava da se riješite začepljenja,
    • stentiranje - postavljanje posebne cilindrične strukture u arteriju stopala ili potkoljenice.

    Češće stručnjaci koriste potonju metodu hirurške intervencije. Na kraju operacije liječnik usmjerava pacijenta na plastiku kože.

    Za dijabetičare je vrlo važno da u kratkom periodu postave tačnu dijagnozu radi efikasnije terapije. Glavna metoda za prepoznavanje bolesti i pojačavanje terapijskog efekta je snimanje magnetnom rezonancom, scintigrafija kostiju.

    Zacjeljivanje stopala u potpunosti je posljedica stadijuma bolesti. Morat ćete saznati kako se bolest razvija, da li su zglobovi uništeni, formiraju se čirevi.

    Doktor u početnoj fazi liječenja treba biti što pažljiviji. Kako će biti potrebno isključiti prevladavanje moguće dislokacije i mikroskopskog preloma. Zato se prije svega dijagnosticira bolest, a tek onda se propiše tačan tretman.

    Svaki pacijent s dijabetesom treba biti osposobljen za njegu stopala, s manifestacijama prvih simptoma neuropatije. Praksa treba da bude redovna. Pacijent mora naučiti da stalno pregledava stopala. Ako se ustanove promjene, odmah se obratite svom ljekaru.

    Kako dijabetičar nije u stanju utvrditi ozbiljnost problema zbog opetovanih bezbolnih manifestacija, potcjenjuje trenutnu situaciju.

    Ispitivanje čira vrši se utvrđivanjem njihove dubine. Ako su rane površinske, njihovo liječenje provodi se ortopedskim ulošcima. Tlak će se smanjiti.

    Kad se čir proširi duboko, neophodno je hirurško liječenje. Sa inficiranim čirom prepisuju se antibiotici. Ako su se ulkusi na potplatu proširili na izbočine kosti, uklanjaju se hirurški.

    Pacijenti s dijabetesom imaju smanjenu osjetljivost na prijelome kostiju nogu. Ako pacijenta prebacite rano na kućno liječenje, to može dovesti do oštećenja potplata. Ozljeda je manja i ne pokazuje simptome, a prisutna je i bol.

    Tretman se zasniva na istovaru, imobilizaciji kostiju. Cilj je spasiti podnožje svoje funkcije.

    Postoji nekoliko tretmana za dijabetičko stopalo.

    Izvodi se hirurško liječenje dijabetičkog stopala (Charcot-ov zglob) kako bi se obnovio protok krvi:

    • distalna zaobilazna vena in situ,
    • tromborektomija,
    • perkutana transluminalna angioplastika.

    Ako se oslobađa plin i razvija se gangrena kod dijabetes melitusa, potrebno je:

    • ekscizija mrtvog tkiva hirurškom intervencijom,
    • intravenska primjena antibiotskih lijekova,
    • prati nivo glukoze u krvi

    U prisustvu teške koronarne ateroskleroze, liječenje dijabetičkog stopala rekonstruktivnom metodom se ne koristi uvijek. Da ne bi imali operacije, lekar treba:

    • NE preskočite početno nukleanje trofičnih čira,
    • NE dozvolite napredovanje gangrene.

    Za to ljekar propisuje:

    • liječenje rana i trofičnih čireva upotrebom lijekova protiv bakterija,
    • opšta antibiotska terapija,
    • mjere za poboljšanje trofičnih stopala,
    • lijekovi za obnavljanje normalne unutrašnjosti i poboljšanje metabolizma.

    Prvi znakovi suve kože na potplatima šećerne bolesti postaju temelj liječniku da propiše lijekove za uklanjanje razvoja sindroma dijabetičkog stopala (Charcotov zglob), jer na koži prolazi patogena mikroflora. Za lijekove propisane:

    • inzulin i lijekovi za snižavanje šećera u krvi,
    • antibiotici širokog spektra, na primjer, od niza cefalosporina (Clindamycin, Linkomycin),
    • sredstva protiv bolova: Analgin, Ibuprofen, Diklofenak,
    • lijekovi za poboljšanje transporta krvnih žila: Agapurin, Normoven, Pentoksifilin,
    • lokalni antibakterijski i antiseptički lijekovi, linkozamidi,
    • složeni lijekovi (Amoxiclav, Ampioks)
    • makrolidi (eritromicin).

    Raspored i doziranje propisuju ljekari: endokrinolog i neurolog u skladu s patološkim procesom Charcotovog stopala, prisutnošću trofičnih čira, kao i s bakteriozom, brzinom regeneracije površine čira i rana. Provodi se profilaksa dijabetičkog stopala.

    Prilikom propisivanja sveobuhvatnog liječenja sindroma dijabetičkog stopala (Charcot zglob) i u svrhu prevencije:

    • bolesne loše navike (alkohol i pušenje) su isključene
    • metabolizam ugljikohidrata je kontroliran,
    • propisani su angioprotektivni i inhibitori aldoza reduktaze,
    • koriste se detoksikacijske metode: enterosorpcija, plazmafereza, hemosorpcija,
    • propisani su lekovi protiv napadaja i fizioterapija,
    • Osigurano je maksimalno odmaranje za bolno stopalo, koristeći invalidska kolica, jednu ili obje štake, meke i široke cipele,
    • uklanjaju se rožnate mase, mrtvo tkivo i tretiraju se rubovi rana.

    Tradicionalni tretman

    Za liječenje sindroma dijabetičkog stopala (Charcotov zglob, trofični ulkusi) narodnim lijekovima kod kuće treba raditi istovremeno s lijekovima.

    • Dekoracije. Kuhamo 20 suhih plodova ptičje trešnje u kupaonici, prethodno ih prelijemo kipućom vodom (1 kašika). Koristimo za ispiranje čira.
    • Aplikacije. Zavoj namočen uljem klinčića nanosi se na površinu rane i čira. Iznutra, na prazan stomak pijemo 2 kapi ulja.
    • Komprimira Pomiješajte svježi tečni med (100 g) sa mumijem (5-10 g). Impregniramo traku zavoja ili gaze sastavom i popravimo ga na ulkusima ili ranama zavojima. Trake menjamo 2 puta dnevno.

    Upotreba smole crnogoričnih stabala kod kuće:

    • sipajte tekuću gumu u središte čira ili rane i nanesite zavoj. Ponavljajte 2-3 puta dnevno, prethodno liječeći čir alkoholom. Otopiti suhu gumu u alkoholu i potpuno je napuniti u teglu,
    • namažemo gumicu maslacem (1: 1) i koristimo kremu za podmazivanje čira ili rana.

    Kod kuće, kao prevencija sindroma treba:

    • zaštititi dijabetička stopala od ozljeda,
    • isključiti posjekotine i ogrebotine, modrice i modrice,
    • Ne koristite previše tople ili kupke za stopala da biste sprečili opekotine,
    • eliminirati kaluse na nogama i prstima, spriječiti njihovu pojavu,
    • nanesite kremu ili mast protiv gljivičnih infekcija noktiju i kože,
    • boriti se protiv urastanja noktiju bez ozljeđivanja kože,
    • nosite labave cipele
    • držite se dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata
    • održavati normalan šećer u krvi.

    Izvući zaključke

    Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

    Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

    Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

    Jedini lijek koji je dao značajne rezultate je

    Dijabetička osteoartropatija (Charcotovo stopalo)

    Dijabetička osteoartropatija (Charcotovo stopalo) - uništavanje kostiju i zgloba neinfektivne prirode uzrokovano dijabetičkom neuropatijom. Riječ je o izuzetno ozbiljnoj komplikaciji šećerne bolesti, s neadekvatnim liječenjem koje vodi do nepovratne invalidnosti.

    Ovu komplikaciju možemo nazvati jednim od najmisterioznijih oblika sindroma dijabetičkog stopala, jer je izuzetno teško predvidjeti razvoj Charcotovog stopala i identificirati rizične skupine među pacijentima sa šećernom bolešću.

    Destruktivnu osteoartropatiju opisao je u 19. stoljeću francuski neurolog Charcot, ali ne sa šećernom bolešću (u doba preinsulina kasne komplikacije dijabetesa praktički nisu bile prisutne), već s sifilitičkim uništavanjem provodnih puteva kičmene moždine (tabesdorsalis).

    Naknadno je utvrđeno da se slične promjene u zglobovima stopala događaju i kod različitih bolesti što dovode do pogoršanja inervacije donjih ekstremiteta (sringomielija, dijabetička polineuropatija itd.).

    Trenutno je najčešći oblik osteoartropatije dijabetes. Prevalencija ove komplikacije među pacijentima s dijabetesom je manja od 1%.

    Lokalizacija lezija

    U ogromnoj većini slučajeva dijabetička osteoartropatija pogađa kosti i zglobove stopala. 1991. godine predložena je klasifikacija dijabetičke osteoartropatije ovisno o lokalizaciji procesa. Kod 20-25% pacijenata OAI zahvaća oba stopala, obično ne istovremeno. Postoje slučajevi dijabetičke osteoartropatije s oštećenjem ostalih zglobova: koljena, pa čak i lakta.

    Etiologija, patogeneza i prirodni tok dijabetičke osteoartropatije

    Osteoartropatija je lezija koštanog tkiva za razliku od tipičnih oblika osteoporoze koji su po prirodi isključivo lokalnog karaktera. Uzrok ove lezije kosti je kršenje inervacije donjih ekstremiteta zbog dijabetičke neuropatije.

    Dugo se razvoj dijabetičke osteoartropatije smatrao uglavnom sa stajališta neurotraumatske i neurovaskularne. Prema prvom, motorički i senzorni (putem gubitka proprioceptivnih refleksa) oblici neuropatije dovode do poremećaja u biomehanici stopala.

    Rezultat je nenormalno opterećenje pojedinih zglobova stopala prilikom hodanja, što dovodi do njihovog uništenja nakon nekog vremena, dok se alternativna teorija temelji na otkrivanju znakova arteriovenske zaobilaznosti krvi kroz vaskularni ležaj koštanog tkiva u OAA i stoga je zaključeno da je nenormalna uloga vodeća pojačan protok krvi u koštanom tkivu u razvoju lokalne osteopenije.

    Na kraju 20. stoljeća naučnici su iznijeli pretpostavku da u razvoju dijabetičke osteoartropatije određenu ulogu igraju i ponavljajuće ozljede stopala i povećani protok krvi u koštanom tkivu.

    Treba napomenuti da se dijabetička osteoartropatija ne razvija u bolesnika s oštećenim dovodom krvi donjim ekstremitetima (kod ishemijskih i neuroishemijskih oblika sindroma dijabetičkog stopala nemoguće je abnormalno povećati protok krvi u koštanom tkivu).

    Unatoč činjenici da je razvoj dijabetičke osteoartropatije samo s teškom dijabetičkom neuropatijom dobro poznat, gotovo je nemoguće predvidjeti razvoj OAP-a, jer se ta komplikacija ne javlja kod svih bolesnika, čak ni s teškom neuropatijom. S tim u vezi, sugerisano je da dijabetička osteoartropatija ne izaziva bilo koji oblik, već samo određene „podvrste” neuropatije.

    1992. godine britanski istraživači hipotetirali su (naknadno potvrđeno u nizu radova) da poseban oblik dijabetičke neuropatije dovodi do dijabetičke osteoartropatije s prevladavajućom lezijom mijelinskih nervnih vlakana i relativnom sigurnošću bezmielinskih vlakana, što uzrokuje kršenje mikrovaskularnog tona, što povlači za sobom povećanje protoka krvi u koštanom tkivu .

    Ti patološki procesi služe kao preduvjet, svojevrsna podloga za manifestaciju osteoartropatije - osteoporoze distalnih dijelova donjih ekstremiteta, što smanjuje otpornost kostiju na štetne učinke.

    U ovoj situaciji, minimalna ozljeda hodanja ili operacija stopala dovodi do oštećenja kosti ili pojačanog protoka krvi u njoj, aktiviranja osteoklasta i "pokreće" brzi i non-stop proces osteolize, u nedostatku liječenja koje bi dovelo do uništenja skeleta stopala.

    Nakon manifestacije OAP, proces prolazi kroz četiri faze

    Prvi ili akutni stadij karakterizirani edemom stopala, umjerenom hiperemijom i lokalnom hipertermijom, dok bol i groznica nisu karakteristični. Rendgenski snimak stopala možda neće otkriti destruktivne promjene (u ovoj fazi oni su zastupljeni samo mikro-lomovima), otkriva se osteoporoza kostiju stopala.

    Drugi ili subakutni stadij karakterizirana fragmentacijom kosti i početnim deformitetima stopala. U tipičnim slučajevima dolazi do spljoštenosti luka stopala na zahvaćenom udu. Edemi i upale se u ovoj fazi regresiraju, ali fragmentacija kostiju određuje se radiološki.

    Treće ili hronično - izražena deformacija stopala, prisustvo spontanih prijeloma i dislokacija, vrsta deformacije ovisi o lokaciji lezije. U uobičajenim slučajevima, opterećenje stopala pri hodu dovodi do deformacije tipa “težine papira” ili “ljuljanje stopala”.

    To je popraćeno valgusnim deformitetom unutrašnjeg ruba stopala u tarzalnoj regiji i korakoidnim deformitetom prstiju.

    Rendgenski snimak - fragmentacija kostiju stopala, teška deformacija skeleta, periostealna i paraosalna kalcifikacija. Funkcija skeleta stopala je ozbiljno narušena; u težim slučajevima, stopalo se može figurativno uporediti sa „vrećicom kostiju“.

    Četvrta faza komplikacija: preopterećenje pojedinih odjeljaka deformiranog stopala dovodi do stvaranja ulceroznih oštećenja, s njihovom infekcijom, razvoja flegmona stopala, osteomijelitisa, osteoartritisa, gangrene prstiju i stopala.

    Metode hirurškog popravljanja skeleta stopala kod dijabetičke osteoartropatije

    Predloženi su brojni kirurški metodi kojima je cilj ispravljanje deformacije stopala kod dijabetičke osteoartropatije (artrodeza, resekcija koštanih struktura koje stvaraju povećani pritisak na površini plantara i dovode do stvaranja necelivog čira), ali u Rusiji je malo iskustva s njihovom primjenom.

    Glavni uvjet korištenja ovih metoda je potpuno suzbijanje upalnog procesa i osteoliza (jer u protivnom kirurška intervencija može pridonijeti pojavi novih žarišta uništenja).

    Najvjerojatnije, liječenje lijekovima koji jačaju koštano tkivo stvara povoljnije uvjete za operaciju. Međutim, pitanje indikacija za kirurško liječenje i njegovu sigurnost kod dijabetičke osteoartropatije i dalje je kontroverzno.

    Najčešće, indikacija za takav tretman je jak deformitet stopala, koji onemogućuje ortopedsku obuću. U svakom slučaju, nakon operacije potrebno je osigurati potpuno tromjesečno iskrcavanje pogođenog režnja (odmor u krevetu, u daljnjem tekstu - Total Contact Cast ili njegov ekvivalent).

    Šta kaže bol?

    Problem su povećana opterećenja. Rijetka promjena poza, dug boravak na nogama, nedostatak vježbe - to su uzroci nelagode. Trudnoća, nekontrolisana upotreba kontraceptiva uključuje žene u riziku. Razlozi odstupanja:

    • Ozljede. Nepravilno zacijeljeni prijelomi, zanemarene dislokacije, ne zarastane uganuće. Posledice se razvijaju postepeno, formiraju se osteofiti. Atrofija mišića iz cipela modela, pogrešan algoritam treninga.
    • Ravna stopala. Nedostatak jastuka dovodi do prevremenog umora stopala. Noge drhtaju. Težina u donjem dijelu nogu. Izvode se kompleksi za fizikalnu terapiju, koji su poznati fizioterapeutima. Preporučuju se ortopedske uloške.
    • Neravnoteža vode i soli.Zbog trzaja u mišićima teško je hodati. Dehidrirani organizam zahtijeva mineralizaciju. Simptomi: povećana potreba za tekućinom, oticanje tkiva. Moguća distonija, srčani kolike, uvlačenje bolova na dnu scapule.
    • Gojaznost Višak holesterola šteti krvnim žilama. Oblici plakova. Prekomjerna težina dodatno opterećuje mišiće. Što je manja veličina cipela, to je veće opterećenje mišićno-koštanog sustava.


    Bol u nozi

    Kratkoročni, nepravilni napadi ukazuju na umor mišića. Češće utječe na mišić teladi. Tri savjeta za ublažavanje jakih bolova: lezite, opustite se, uradite masažu.

    Vaskularne promjene trpe. Bol vodi do nervnih poremećaja. Morate hodati sa zaustavljanjima. Nakon njih slijede išijas, psoitis, osteoartritis. Anksioznost uzrokuje panniculitis. Ovo je uništavanje masnog tkiva. Među onima koji su na liječenju češće su žene od dvadeset godina. Ova bolest je spontana. Propisan je diklofenak, naproksen.

    Isprekidna klaudifikacija

    Charcotov sindrom boli izaziva nesposobnost arterija da osiguraju prirodan protok krvi. Nedoksidizirani metabolički produkti ometaju cirkulaciju. Hodanje je popraćeno bolnim senzacijama. Čovjek prestane, bol nestaje.

    Ovisno o području suženja arterije, sindrom pogađa samo mišiće potkoljenice ili karlice. Odsustvo pulsiranja dorzalne arterije stopala ukazuje na poremećenu cirkulaciju krvi. Liječnik će preporučiti mjerenje gležnja-brahijalnog indeksa. Noću, stagnacija krvi u nogama uzrokuje peckanje. Preporučljivo je objesiti noge sa kreveta.

    • Neurogena klaudicacija. Muškarci nakon 40 godina podliježu bolesti zbog teškog fizičkog rada. Nemir okružuje stražnji korzet mišića. Nelagoda nestaje u mirovanju. Pokret započinje iznova.
    • Venska isprekidana klaudifikacija. Ne može se popeti stepenicama. Odliv krvi nije u potpunosti. Boja noktiju se menja. Primjećuje se suha koža. Osjećaj težine vezan za noge, mišići skloni grčevima. Podižući noge iznad nivoa srca, vratite krvotok. Sjaj polako nestaje.


    Bolest stopala

  • Ishemija lumbosakralne regije. Charcotov sindrom izaziva bolovi u donjem dijelu leđa širenjem boli na nozi. Ton tetiva je smanjen. Mogući su bilateralni simptomi, akutni bljeskovi impulzivnim pokretima. Kada se odvija liječenje, preporučuje se odbacivanje nikotina što izaziva stvaranje plakova. Doktor odabire posebne vježbe. U ranim fazama bolesti obnavlja se protok krvi.
  • Zašto se formira povremena klaudifikacija? Sužavanje lumena arterija otežava protok krvi. Unos hranljivih sastojaka je težak. Otrovanje tijela igra na ruke destruktivnog procesa. Razlozi: konzumiranje alkohola, pušenje, visok holesterol, nasljednost.

    Bolesti arterija i vena

    Pored arterioskleroze arterija, karakterističan simptom su hladna stopala. Ostale bolesti:

    • Obliterantni endarteritis. Spazam krvnih žila s ograničenim pristupom kisiku. Teško se kretati. Moguća je smrt tkiva zbog nedostatka hranljivih sastojaka u limfi.
    • Obliterantni trombangitis. Intenzivan upalni proces. Akutna bol ustupa periodima smirenosti. Često je potrebna amputacija udova.
    • Embolija i tromboza arterija. Zastoj krvi dovodi do stvaranja ugruška. Koža postaje blijeda, mišići otrcavaju. Posljednji stepen razvoja bolesti je paraliza.

    Venski bol ukazuje na tromboflebitis. Kršenje cirkulacije krvi deformiše vene, smanjuje njihovu prohodnost. Ako je za Charcotov sindrom karakteristično hlađenje udova, tada se kod venskih bolesti karakteriziraju osjetci povišene temperature.

    Nakon cjelodnevnog rada, zajedno s teretom na nogama, osjećaju nelagodu. Promjena toplinskih uvjeta, uporaba intravaginalnih kontraceptiva izaziva napadaje.Relapsi se zaustavljaju razvojem zgloba gležnja. Uklonite vensku bol podizanjem udova.


    Pomozite nogama

    • Varikozne vene. Češća je kod žena. Razlozi: zloupotreba pete, pojačani stres, statički pokreti. Spider vene pojavljuju se ako bolest napreduje. Sljedeća faza je promjena u zaštitnom omotaču kože. Opipljivi simptomi: bolna ozbiljnost, napeti mišići, oticanje,
    • Flebitis i tromboflebitis. Pokrenut upalni proces. Mogući su ugrušci krvi. Teško je hodati, pojavljuje se osjećaj povišenog pritiska u potkoljenici. Temperatura udova raste. Plavkast nijansa epitela, bolna reakcija na dodir. Zbog poremećenog protoka krvi, udaljeni odsječci bubre.
    • Limfostaza Javlja se kada je poremećen odliv limfe. Jako oticanje potkoljenice. Pojava gnojnih rana. Streptokoki i paraziti su krivci bolesti. Moguće je pucanje limfnih krvnih žila.

    Za obnovu krvnih žila korištenjem integriranog pristupa. Stres, alkohol, brza hrana dovode niz negativnih faktora.

    Zdravstvena zaštita pomaže u sprečavanju recidiva. Arterije, zglobovi, stražnji lumbalni dio zahtijevaju pažljivu pažnju.

    Uzroci edema

    Na osjetljivost nogu mogu utjecati različiti faktori:

    • loše navike
    • neuropatija (neosjetljivost na bol, hladnoća), koja se razvija uslijed dijabetesa,
    • periferna vaskularna bolest.

    Nepravilno odabrane uske cipele mogu utjecati na razvoj patologije stopala.

    Klasifikacija

    Patologija ima 4 faze razvoja. Razlikovati između akutnog i kroničnog oblika. Kronični oblik karakterizira nenormalan rast oštećenih kostiju i povećana deformacija s naglim ograničenjem pokretljivosti.

    Terapija je u potpunosti ovisna o stadijumu bolesti. Da biste postigli željeni rezultat u liječenju Charcotovog stopala, važno je provesti temeljitu dijagnozu.

    Ovisno o prisutnosti dislokacija, mikroskopskih lomova, razaranja zglobova, pripisuje se tijek lijekova i terapijski postupak. Važno je provesti kompleksni tretman. Za ublažavanje upalnog procesa, vraćanje cirkulacije krvi korisno je sudjelovati u fizioterapijskim vježbama.

    Ortopedska korekcija

    U nekim slučajevima se koristi puni kontaktni gips za sprečavanje deformacija. Uz smanjenje bubrenja nogu, mora se mijenjati svakih 4-7 dana. Zatim, kada edem potpuno prođe, on se mijenja svaka 2-4 tjedna. Gips se mora nositi do 12 meseci.

    Nakon uklanjanja bašte, važno je koristiti ortopedske cipele i uloške ili primjenu polučvrste ortoze, koja pomaže u stabilizaciji zgloba gležnja.

    Ako je stopalo jako deformirano, ponekad je preporučljiva hirurška intervencija. Ali ova metoda ne daje 100% garanciju, jer se može dogoditi ponovni povratak.

    Za medicinsko liječenje dijabetičkog stopala koriste se različite grupe lijekova.

    Lekar može propisati:

    • protuupalni diuretici koji smanjuju oticanje nogu,
    • Kalcitonin ili biosfonat koji se daju supkutano ili intramuskularno da bi se zaustavilo uništavanje kosti,
    • Anabolički steroidi se koriste za poboljšanje neuromuskularne provodljivosti i mišićnog tonusa, potiču apsorpciju kalcijuma.

    Čireve možete sami lečiti hidrogen peroksidom i hlorheksidinom. Ne koristite jod i sjajno zeleno jer isušuju kožu.

    Narodni recepti

    U prvoj fazi koriste se različite kupke, losioni.

    Neki pacijenti primjećuju učinkovitost takvih recepata:

    • Komad pamučne krpe impregniran kefirom nanosi se na zahvaćeno područje kože.
    • Možete pripremiti infuziju (20 grama listova ruzmarina, 40 grama cvjetova kamilice, sjemenke senfa, 500 grama vode). Trenira se dan, a zatim se vunene čarape namažu i stavljaju na zahvaćene noge.
    • 50 greukaliptusa sipao 1 kašika. kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Zatim, kad se ohladi, dodajte 2 kašike. l dušo. Ovaj alat se koristi za losione i kupke.

    Naročito je važno koristiti losione kada se na koži pojave rane.

    Za uspješno liječenje patologije važno je pridržavati se pravilne prehrane uz pomoć koje se kontrolira razina šećera u krvi. Ovisno o vrsti dijabetesa, liječnik pripisuje prehrani.

    Charcotovo stopalo u šećernoj bolesti: znakovi, simptomi, liječenje


    Ako pacijent s dijabetesom ne poduzme potrebne mjere kako bi spriječio komplikacije ove bolesti, tada se problemi ne mogu izbjeći. Jedna od najozbiljnijih patologija je Charcotovo stopalo kod dijabetesa. Ova komplikacija je poznata i kao dijabetička osteoartropatija ili Charcotov zglob. Bolest karakteriziraju promjene u koštanom tkivu.

    Značajke patologije

    Dijabetička osteoartropatija javlja se kod samo 1% bolesnika s poremećajem metabolizma ugljikohidrata. Bolest se pojavljuje u slučajevima kada nije moguće nadoknaditi dijabetes a osoba stalno ima visoku koncentraciju šećera u krvi.

    Gotovo je nemoguće spriječiti razvoj ove patologije. Jedina metoda prevencije je kompenzacija dijabetesa. S napredovanjem poremećaja metabolizma ugljikohidrata, oštećuje se nervni sistem, smanjuje se osjetljivost.

    Etiologija i patogeneza

    Patogeneza SDS je višekomponentna i predstavljena je kombinacijom neuropatskih i perfuzijskih poremećaja s izraženom tendencijom ka infekciji. Na osnovu prevladavanja jednog ili drugog od navedenih faktora u patogenezi, razlikuju se 3 glavna oblika SDS:
    I. Neuropatski oblik (60-70%): bez osteoartropatije, s dijabetičkom osteoartropatijom.
    II. Neuroishemijski (mešoviti) oblik (15-20 %).
    III. Ishemijski oblik (3-7 %).
    Neuropatski oblik SDS-a. Kod dijabetičke neuropatije prvenstveno su pogođeni udaljeni dijelovi najdužih živaca. Dugotrajni nedostatak trofičnog nagona dovodi do hipotrofije kože, kostiju, ligamenata, tetiva i mišića. Rezultat hipotrofije vezivnih struktura je deformacija stopala s nefiziološkom preraspodjelom potpornog opterećenja i njezinim prekomjernim porastom u pojedinim presjecima. Na tim mjestima, na primjer, u području izbočenja glava metatarzalnih kostiju primjećuje se zadebljanje kože i stvaranje hiperkeratoza. Konstantni pritisak na ta područja dovodi do upalne autolize temeljnih mekih tkiva, što stvara preduvjete za stvaranje peptičnog čira. Kao rezultat atrofije i poremećaja znojenja, koža postaje suha, lako se pukne. Zbog smanjenja osjetljivosti na bol, pacijent često ne obraća pažnju na promjene koje se događaju. Ne može blagovremeno otkriti neprijatnosti cipela, što dovodi do stvaranja podočnjaka i kukuruza, ne primjećuje unošenje stranih tijela, malih rana na mjesta pucanja. Situaciju pogoršava kršenje duboke osjetljivosti, što se očituje u oslabljenom hodu, nepravilnoj ugradnji nogu. Najčešći ulcerozni defekt zaraženi su stafilokoki, streptokoki, bakterije crevne grupe, često anaerobna flora. Neuropatska osteoartropatija rezultat je izrazitih distrofičnih promjena osteoartikularnog aparata stopala (osteoporoza, osteoliza, hiperostoza).
    Ishemijski oblik VDS je posljedica ateroskleroze arterija donjih ekstremiteta, što dovodi do kršenja glavnog protoka krvi, tj. je jedna od opcija za dijabetičku makroangiopatiju.

    Mogući uzroci bolova u nogama

    "Vodi noge" - to je ono što ljudi nazivaju grčeve, koji su najčešći uzrok bolova u mišićima nogu, uključujući i prilikom hodanja. Jaka bol nastaje nevoljnom kontrakcijom mišića tele, koja nije pod kontrolom svijesti.Takve mišićne kontrakcije mogu utjecati na jedan mišić ili malu grupu mišića, rjeđe se generaliziraju, te je u tom slučaju nekoliko mišićnih skupina uključeno u patološki proces.

    1. Manjak vitamina i minerala.
    Manjak kalcijuma u krvi dovodi do povećanja ekscitabilnosti nervnih sinapsi (mesta dodira između živčanih i mišićnih vlakana, duž kojih se signali prenose od prve do druge), što izaziva nekontrolirane mišićne kontrakcije (grčeve). Zauzvrat, nedostatak vitamina D u hrani i nedostatak solarne insolacije uzroci su smanjenja nivoa kalcijuma u tijelu. Još jedan razlog grčeva u nogama može biti nedostatak magnezijuma. Problem se rješava potpuno uravnoteženom prehranom.

    2. Životni stil.
    Grčevi i bolovi u mišićima nogu uzrokovani njima su prilično uobičajena pojava, koja prati i atletski stres i sjedeći način života. Uz velike fizičke napore, mliječna kiselina koja uzrokuje bol brzo se nakuplja u mišićima. U potpunom odsustvu opterećenja na mišićima, protok krvi oštro se usporava, što dovodi do ishemije tkiva i pojave napadaja.

    3. Trudnoća.
    Ne samo da dodatno opterećenje na nogama kod hodanja može izazvati bol u trudnica. Pojava bolova i grčeva u nogama može izazvati povećanu potrebu za vitaminima i mineralima potrebnim za razvoj fetusa. Neuravnotežena prehrana i nedostatak biljne hrane bit će temeljni uzrok tih pojava.

    4. Lijekovi.
    Diuretici uklanjaju natrijum iz tela, koji „vuče“ vodu. Diuretski lekovi takođe uklanjaju kalijum iz organizma. Uzrok napadaja u ovom slučaju je kršenje ravnoteže minerala kalij - natrijuma u tijelu. Hormonski lijekovi, uključujući kontracepcijski sredstva takođe mogu izazvati grčeve u mišićima nogu. Neki drugi lijekovi imaju mogućnost pokretanja napadaja kao nuspojava. Popis nuspojava lijeka prikazan je u priloženom uputstvu za upotrebu.

    Charcotovo stopalo kod dijabetesa: stadiji razvoja

    Uzmemo li u obzir procjenu bolesti koju je napisao dr. Wagner, tada će biti moguće razlikovati 5 stadija koje pacijent prolazi s dijagnozom dijabetičkog stopala. Evo kratkog opisa njih:

    • Prva faza. Čir površnog tipa, u kojem su zahvaćeni samo gornji slojevi kože. Kao tretman koristi se tehnika uklanjanja kornusa. Po potrebi se koriste antibiotici.
    • Drugi. Ovo je dubok čir koji ne zahvaća kosti. Istovremeno se učinak infekcije može odrediti sljedećim znakovima: visoka temperatura, gnoj i crvenilo kože oko pogođenog dijela stopala. Stvarno je liječenje antibioticima i operacija uklanjanja mrtvog tkiva.
    • Treća. U ovoj fazi nastaje dubok čir i oštećenje kostiju (razvija se osteomijelitis). Destruktivni procesi utječu i na meka tkiva u području stopala. Ovo je stanje često praćeno suppuration. Liječenje je propisano isto kao u slučaju drugog stupnja. S posebno teškim tijekom bolesti moguća je amputacija, ali su takvi slučajevi rijetki - stanje pacijenata često se može poboljšati lijekovima.

    • Četvrto. Charcotovo stopalo na ovom nivou karakterizira gangrena, koja utječe na određeno područje, poput prsta. Ovom dijagnozom provodi se amputacija odumrlih dijelova i, posebno u teškim slučajevima, noge ispod koljena.
    • Peta faza. U ovoj fazi lezije su maksimalne: razvija se opsežna gangrena stopala, što može dovesti do smrtnog ishoda. Jedina efikasna mera je amputacija i neposredna.

    Razumijevanje onoga što predstavlja Charcotovo stopalo, vrijedno je spomenuti nultu fazu koja prethodi svemu opisanom gore.U stvari, govorimo o ljudima u riziku. U ovom stanju još nema ulkusa, ali deformitet stopala već postaje primjetan, pojavljuju se moždane žutice ili koruze, a također se osjeća i hiperkeratoza.

    Više o konzervativnom i hirurškom liječenju

    Moguće je boriti se s dijabetičkim stopalom operativno i klasičnim tehnikama.

    Konzervativni tretman je fokusiran na aktivnosti koje se mogu podijeliti u dvije vrste:

    • Osnovni tretman. Na ovoj razini, pažnja se posvećuje kompenzaciji dijabetesa, kontroli krvnog pritiska i normalizaciji šećera u krvi. Pacijenti se uče potrebnim znanjima i vještinama. Ako je potrebno, liječnik će možda zahtijevati da prestanete pušiti, jer ima negativan utjecaj na krvne žile.

    • Dodatne terapijske mjere. Ako je Charcotovom stopalu dijagnosticirano dijabetes, liječenje može uključivati ​​antimikrobnu terapiju upotrebom antibiotika. Za ublažavanje sindroma boli koriste se takvi lijekovi protiv bolova kao Ibuprofen, Analgin itd. Pacijent također podvrgava niz terapijskih mjera usmjerenih na obnavljanje živčane provodljivosti i poboljšanje protoka krvi u predjelu stopala. Ne bez lokalnog izlaganja antiseptičkim lijekovima.

    Što se tiče hirurške intervencije, koristi se kada postoji potreba za uklanjanjem apscesa i čireva. Hirurško liječenje može biti hitna mjera za poboljšanje protoka krvi. Ako je pacijent primljen u medicinsku ustanovu u posljednjim fazama razvoja bolesti, tada se povećava vjerojatnost amputacije stopala i donjih udova.

    Preporučena terapija

    Liječenje Charcotovog stopala ovisi o tome da li se bolest dijagnosticira u akutnom ili hroničnom stadiju (u drugoj je fazi izuzetno teško normalizirati stanje).

    Ako se dijagnosticira akutna faza, fokus je na zaustavljanju procesa resorpcije kosti kako bi se spriječili naknadni prijelomi. Da biste to učinili, pogođeni ud je potpuno iskrcan sve dok znaci upale potpuno ne nestanu. Kao rezultat, moguće je popraviti koštane fragmente i spriječiti napredovanje deformacija.

    Posebna narukvica pomaže u oslobađanju od stresa na stopalu

    Prvih nekoliko tjedana vježba se strogo odmaranje u krevetu, nakon čega se prelaze na hodanje u posebno izrađenoj ortozi koja će omogućiti iskrcavanje stopala, čineći mišiće donjeg dijela noge.

    Za razdoblje izrade ortoze, možete koristiti standardni pramen ili odabrati alternativu zavoj za fiksiranje polimera, koji je po svojstvima identičan fiksaciji na gipsu.

    Šest mjeseci kasnije, kad su kosti potpuno spojene, dopušteno je prelazak na nošenje ortopedskih cipela izrađenih pojedinačno.

    Ako se patologija otkrije u dvije faze ili kasnije, daljnje komplikacije možete spriječiti kupnjom ispravnih ortopedskih cipela, čije nošenje eliminira pojavu opasnih po život trofičnih čira.

    Ortopedske cipele na Charcotovom podnožju biraju se pojedinačno

    Uzimanje lijekova

    Osnova terapije dijabetičke osteoartropatije je neurotropni tretman, koji uključuje unošenje u organizam lijekova koji su derivati ​​alfa-lipoične kiseline, vitamina grupe B.

    1. Ako se dijagnosticira akutna faza Charcotovog stopala, preporučljivo je propisati lijekove koji mogu zaustaviti proces resorpcije koštanog tkiva. Ovi lijekovi uključuju bisfosfonate (uzimaju se oralno), kalcitonin (primjenjuju se intramuskularno ili subkutano).
    2. Kako bi se formiralo koštano tkivo, propisani su metaboliti koji pospješuju apsorpciju vitamina D3, anaboličkih steroida.Kao rezultat toga, povećava se apsorpcija kalcija u probavnom traktu, aktivira se neuromuskularna provodljivost, povećava se mišićni tonus, koordiniraju se pokreti i smanjuje se vjerojatnost padova i naknadnih lomova.
    3. Ako je prisutna natečenost stopala, mogu se propisati nesteroidni protuupalni lijekovi, diuretici.

    Fizioterapijske vežbe i fizioterapija

    Da biste obnovili protok krvi u donjim ekstremitetima nakon što upalni proces nestane, preporučuje se redovno izvoditi sljedeće vježbe:

    1. Savijte i ispružite prste.
    2. Naizmenično podignite nožni prst i petu.
    3. Vršite kružne pokrete nožnim prstima, s potpeticama pričvršćenim na podu.
    4. Napravite kružne pokrete petama, pričvršćujući čarape na pod.
    5. Podignite ispravljenu nogu i spustite je povlačenjem nožnog prsta.
    6. Podići ravnu nogu s poda s nožnim prstom ispruženim nad sobom. Slična vježba se obavlja odmah za obje noge.
    7. Napravite pokrete sa nogama na sebi i na sebi sa podignutim ispravljenim nogama.
    8. Opišite krugove u zraku ravno nogom.

    Sve vježbe se ponavljaju 10 puta.

    Možete se voditi kompleksom Burger, koji se izvodi u krevetu odmah nakon buđenja:

    1. Noge se postavljaju na valjak, tvoreći ugao od 30 stepeni, i ostavite ih u tom položaju nekoliko minuta.
    2. U sjedećem položaju noge slobodno vise 3 minute.
    3. Zauzmite vodoravni položaj 5 minuta.

    Nakon 10-minutne pauze, kompleks se opet ponavlja u naznačenom slijedu. Zatim slijedi drugi pristup. Vježbe radite 1-3 puta dnevno, uključujući i prije spavanja.

    Hirurgija

    Hirurška korekcija Charcotovih deformiteta povezanih sa stopalom može se izvršiti samo ako je upala potpuno uklonjena i zaustavljen proces resorpcije kosti. Operacija za dijabetičare propisana je u ekstremnim situacijama kada ne postoji mogućnost izbora ortopedske cipele. Nakon resekcije kosti, noga je imobilizirana najmanje 3 mjeseca.

    Što je, razloge i kod za ICD na 10 stopa Charcota

    Patološki zglob prvi je opisao engleski doktor Mitchell. Šarkov neurolog detaljno je povezao uzrok (etiologiju) i mehanizam razvoja (patogeneza) bolesti s dijabetesom.

    Dijabetička osteoartropatija (šifra E10.5 prema ICD-10) očituje se lokalnim oštećenjima koštanog tkiva. Patogeneza bolesti povezana je s dijabetičkom neuropatijom. Kod šećerne bolesti javlja se abnormalno opterećenje određenih grupa zglobova prilikom hodanja. S vremenom dolazi do destruktivnih zglobnih promjena.

    Glavni uzroci bolesti uključuju:

    • oštećenje živaca dovodi do poremećenog prolaska živčanih impulsa. Kod pacijenta koji boluje od dijabetesa smanjuje se osjetljivost na nogama. Pacijent ne osjeća pritisak cipelama, prestaje primjećivati ​​pukotine, čireve, rane,
    • hiperglikemija dovodi do patoloških promjena u krvnim žilama. Kapilare se postepeno uništavaju. Postoji visok rizik od razvoja ateroskleroze. Aterosklerotski plakovi ometaju krvotok u žilama donjih ekstremiteta. Vremenom, rane, čirevi,
    • smanjena osjetljivost izaziva trajne ozljede. Loše dotok krvi u noge prati produženo zarastanje rana,
    • povreda integriteta kože prijeti dodavanjem sekundarne bakterijske infekcije,
    • korneti, trofični čirevi mogu naknadno uzrokovati Charcotov zglob,
    • oslabljeni ligamentni aparat dovodi do neugodne komplikacije,
    • neudobne, uske cipele izazivaju razvoj bolesti,
    • tuberkuloza, sringomielija može biti komplicirana patološkim zglobom.

    Dijagnoza i rendgenski snimak zgloba Charcot

    Šarkova artropatija je teško dijagnosticirati bolest. Bolest je dugotrajna asimptomatska. Metode dijagnoze patologije usmjerene su na mjerenje broja šećera u krvi, prepoznavanje komplikacija.Pacijent sa sumnjom na neuropatiju prolazi istraživanje:

    1. Test glukoze u krvi (uspostavlja hiperglikemiju).
    2. Dopler posuda donjih ekstremiteta (vrši se u svrhu otkrivanja poremećaja cirkulacije).
    3. Bakterioskopske i bakteriološke metode za ispitivanje sadržaja rana i ulceroznih oštećenja.
    4. Ultrazvuk sudova donjih ekstremiteta.
    5. X-zraka (vrši se radi utvrđivanja težine, stepena, oblika, dubine oštećenja zgloba).

    Konačna dijagnoza postavlja se na osnovu pritužbi pacijenata, anamneze, diferencijalne dijagnoze s drugim bolestima, radiograma.

    Rendgenski znakovi osteoartropatije nalaze se u sredini stopala. Na slici se utvrđuju dislokacije, prelomi i deformacije stopala. Stopalo podseća na vreću kostiju.

    Diferencijalna dijagnoza se provodi s Charcot-Marie-Tooth bolešću, različitim artritisom, oblinama ateroskleroze donjih ekstremiteta.

    Pogledajte video: Dijabeticka polineuropatija Oštećenje živaca nogu (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar