Mikroangiopatija mozga - šta je to, uzroci, dijagnoza i liječenje

Mikroangiopatija (mikroangiopatija) je patologija koju karakterišu lezije malih krvnih sudova (prvenstveno kapilara). Najčešće je simptom drugih neovisnih bolesti. Patologije sudova mrežnice oka i kapilara u bubrezima smatraju se jednom od njenih sorti. Bolest se razvija u vaskularnim sustavima i organima na pozadini različitih vrsta zaraznih ili onkoloških bolesti, dijabetes melitusa, bolesti jetre, kao i hemolize (patološko stanje praćeno uništavanjem crvenih krvnih zrnaca i oslobađanjem hemoglobina iz njih).

U većini slučajeva mikroangiopatija je posljedica:

  • Smrt i smrt tkiva i ćelija u telu (nekroza),
  • Tromboza je proces koji je praćen stvaranjem krvnih ugrušaka unutar krvnih žila, koji narušavaju normalan protok krvi,
  • Hijalinoza (ili hialinska distrofija) - stanje koje je jedna od sorti proteinske distrofije i karakterizira taloženje hijalina u tkivima,
  • Fibrinoid (ili fibrinoidno oticanje) je nepovratno stanje koje karakterizira oštar porast vaskularne propustljivosti i manifestacije duboke dezorganizacije vezivnog tkiva, što se temelji na uništavanju njegove glavne strukturne supstance i vlakana.

Klinička slika mikroangiopatije u potpunosti ovisi o specifičnosti pogođenog tkiva, anatomskim i morfološkim osobinama pogođenih organa, kao i o utjecaju određenih vanjskih faktora na organizam. Njegove glavne manifestacije su: oštećenje integriteta zidova malih krvnih žila i oslabljena funkcija sistema zgrušavanja krvi (hemostaza).

Bolest često prati bubrežni zatajenje, purpura (potkožno krvarenje - medicinski simptom, koji je karakterističan znak patologije bilo koje od veza hemostaze) i oštećenja crvenih krvnih zrnaca.

Uzroci mikroangiopatije

Razvoj mikroangiopatije dovodi do:

  • Patologija uzrokovana naslednim genetskim faktorom, a koji su praćeni kršenjem tona stijenki krvnih žila,
  • Određene bolesti koje utiču na krv i plazmu,
  • Intoksikacija tijela
  • Razne vrste fizičkih povreda.

Vjeruje se da je provociranje mikroangiopatije sposobno prekomjerno pušenje i ovisnost o alkoholu, kao i hipertenzija, opće slabljenje organizma što je uzrokovano, primjerice, radom na opasnom poslu ili određenim promjenama vezanim za dob.

Oblici mikroangiopatije

Savremena medicina razlikuje dve vrste bolesti:

  1. Cerebralna mikroangiopatija (ili mikroangiopatija mozga),
  2. Dijabetička mikroangiopatija.

Karakteristično obilježje cerebralne mikroangiopatije je oštećenje mikroskopskih krvnih žila smještenih u mozgu. Razvija se najčešće na pozadini poremećene normalne cirkulacije krvi u mozgu, ateroskleroze i uporno visokog krvnog pritiska (hipertenzije).

Dijabetička mikroangiopatija jedan je od simptoma povezanih sa dijabetes melitusom i uzrok je razvoja tkivne (ili histotoksične) hipoksije - stanja koja proizlazi iz poremećaja upotrebe kisika u tkivima.

Dijabetička mikroangiopatija

Ovaj oblik mikroangiopatije razvija se zbog povećanja razine glukoze u krvi veće od normalne. S obzirom na ovu poziciju, pacijenti imaju oštećenja na zidovima posuda malog kalibra (venule, kapilare i arteriole) koji se nalaze u neposrednoj blizini tjelesnih tkiva. U ovom slučaju klinička slika u potpunosti ovisi o mjestu lezije.

Mikroangiopatija dijabetesa je jedna od najopasnijih manifestacija dijabetesa. To je zbog činjenice da patologija izaziva kršenje procesa prehrane tkiva i povlačenje različitih metabolita iz njih. Kako bolest napreduje dolazi do vazokonstrikcije, znakovi gladovanja tkiva kisikom postaju izraženiji, a tok bolesti se značajno pogoršava.

Nepovratno suženje stijenki krvnih žila posljedica je:

  • Oštećenja membrane malih arterija,
  • Endotelna proliferacija,
  • Zadebljanje podrumskih membrana,
  • Akumulacije mukopolisaharida u zidovima arterija.

Štoviše, kao rezultat povećanja osmotskog tlaka zbog povećanja razine fruktoze u krvi i prekomjernog unosa vode, pacijenti doživljavaju porast edema u stanicama, a stanje krvnih žila pati zbog kršenja metabolizma proteina i masti.

Najkarakterističnije manifestacije ove vrste mikroangiopatije su:

  • Dijabetička nefropatija (opažena je kod otprilike trećine bolesnika, a karakterizira je oslabljena funkcija bubrega, bubrežni edem i prisustvo velike količine proteina u urinu)
  • Dijabetička angioretinopatija (oštećenje žila mrežnice očne jabučice),
  • Mikroangiopatija žila smještenih u donjim ekstremitetima.

Dijagnoza i liječenje mikroangiopatije

Za dijagnosticiranje mikroangiopatije potrebno je izvršiti:

  • Ultrazvučni pregled krvnih sudova,
  • Ultrazvuk fundusa,
  • Snimanje magnetnom rezonancom,
  • Rendgenski pregled,
  • Kompjuterska tomografija.

Što se tiče liječenja mikroangiopatije, to ovisi o lokalizaciji patološkog procesa i njegovoj etiologiji. U većini slučajeva pacijentima je prikazana terapija lijekovima, koja ima za cilj poboljšanje učinkovitosti mikrocirkulacije u tkivima. Pored njega, može se propisati i fizioterapija.

Hirurška intervencija je potrebna samo onda kada je potrebno vratiti vaskularnu propusnost. Izvodi se metodama kriohirurgije ili laserske koagulacije.

Patološka karakteristika

Mnogi su čuli, a neki su čak naišli i na bolest poput mikroangiopatije mozga. Šta je ovo Ovo je patološki proces koji pogađa kapilare i male žile, usvajajući hronični oblik. U mozgu je poremećena cirkulacija krvi. Budući da su kisik i glukoza odgovorni za normalan protok krvi, dugotrajni nedostatak tih tvari dovodi do poremećaja funkcioniranja malih žila mozga.

Šta je mikroangiopatija mozga?

Suština agorafobije - manifestacija, terapija i kreativna fikcija

Imunoterapija za maligne novotvorine

Što je transkranijalna električna stimulacija: suština metode i mehanizma djelovanja

Rekognan: drugo mjesto na tržištu citikolina

Nedavni savjet stručnjaka

Pozovite besplatnu konsultaciju s neurologom ili psihologom

Zdravo Jednog dana sam nosio bocu od 5l na kažiprstu. Posvuda je bila prljavština, ali to bi bilo neophodno.

Gooose grčevi i drhtanje u tijelu gotovo neprestano bježe, što bi moglo biti?

Dobar dan! Imam takav problem, prošlo je godinu dana ujutro (ili nakon što sam kasno otišao u krevet.

Zdravo. Imam 33 godine. Marina Frizerski salon. Vsd Ateroskler plak 25%. Uzeo Atarax. Ned

Dobar dan 2 tjedna glava me boli cijelo vrijeme - bol iznad vrata prelazi na lijevu stranu.

Položite testove koji će vam pomoći da saznate više o sebi.

Test za utvrđivanje nivoa sociofobije

Najpopularniji je bio test za prepoznavanje sociofobije na Leibovičevoj skali. Upoznajte se s tehnikom i idite na internet.

Opis metode i test Eysencka na IQ - određivanje nivoa inteligencije na mreži

Od testova koji određuju nivo inteligencije, Eysenck IQ test najčešći je i u potražnji.

Efikasne metode za određivanje nivoa empatije: test Jusupov i Bojko

Empathy test online. Metode dijagnosticiranja nivoa empatije I.M. Yusupova i V.V. Pametno.

Malo putomorfologije

Mikroangiopatija mozga ne potiče niotkuda. Kršenja vaskularnog zida mogu se pojaviti iz 4 razloga:

  1. Tromboza je začepljenje lumena krvnog ugruška.
  2. Nekroza je smrt ćelija i tkiva.
  3. Hijalinoza - taloži se na zidovima krvnih žila proteina - hijalina.
  4. Fibroza je nepovratno povećanje propusnosti tkiva, što dovodi do njenog uništavanja.

Ovisno o obliku mikroangiopatije, patologija može imati najnegativnije posljedice, stoga je vrlo važno pratiti svoje stanje i potražiti pomoć već pri prvim simptomima.

Predisponirajući faktori

Foci ishemijskog oštećenja uzrokovanih mikroangiopatijom ne javljaju se za nekoliko sati. Pred njima je dug proces, koji je u pravilu povezan sa sljedećim faktorima:

  • genetske nepravilnosti koje uzrokuju kršenje vaskularnog tonusa,
  • pušenje i zloupotreba alkohola,
  • poremećaji zgrušavanja krvi
  • povrede
  • zarazne bolesti
  • endokrinih bolesti, posebno dijabetes melitus,
  • bolesti kardiovaskularnog sistema, posebno hipertenzija,
  • težak fizički rad i štetni radni uslovi,
  • starost nakon 50 godina.

Oblici bolesti

Ovisno o nizu znakova, cerebralna mikroangiopatija se dijeli na 4 vrste:

  1. Cerebralna amiloidna mikroangiopatija je bolest starijih osoba. Nastaje zbog nenormalnog taloženja proteina. Praktično se ne dijagnosticira i slabo reagira na terapiju lijekovima.
  2. Lentikularna angiopatija pogađa djecu. Potrebno je dete posmatrati u dinamici.
  3. Dijabetička mikroangiopatija utječe na cijelo tijelo bolesnika s dijabetesom. Kako se stanje pacijenta pogoršava, moždane manifestacije postaju izraženije. To zahtijeva liječenje osnovne bolesti.
  4. Hipertenzivna mikroangiopatija razvija se kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom. Potrebno je pratiti pritisak i sprečavati njegove nagle promjene.

U sadašnjoj fazi postoji mišljenje da lenticulostrijarna angiopatija nije bolest, već posebna vrsta opskrbe krvlju. Ako ne vodi odstupanjima u fizičkom i psihomotornom razvoju djeteta, korekcija nije potrebna.

Klinička slika

Stanje pacijenta karakterizira prisustvo i kombinacija glavnih sindroma. Pacijenti se često žale na jaku glavobolju, koja je slabo liječena lijekovima, praćena vestibularnim sindromom. Također, kod ovakvih bolesnika jasno se očituje asteno-neurotski sindrom: lošeg su raspoloženja, razdražljivi su, skloni depresiji i ujedno se brzo umaraju, loše spavaju, stalno se osjećaju prenapučeno, umorno. Bilježe značajno smanjenje radne sposobnosti. Ovisno o mjestu žarišta glioze i njihovom volumenu, pacijent može imati sindrom autonomnog polineuritisa: kršenje osjetljivosti na bol i temperaturu na različitim područjima. Drugi karakteristični i opasni sindrom je hemoragičan. Može se manifestirati u obliku modrica i modrica, kao i u obliku krvarenja iz nosa. Opasnost je unutrašnje krvarenje u prostor između membrana mozga ili direktno u supstancu mozga.

Mikroangiopatija mozga uzrokuje encefalopatiju različite težine. Ako se bolest pokrene i ne leči pravilno, u prvim fazama stanje će se samo pogoršati, što će dovesti do invalidnosti i na kraju pacijentove smrti.

Uzroci bolesti

Glavni razlog je kršenje cirkulacije krvi u mozgu, karakterizirano kroničnom prirodom. Utječe se bijela tvar jer nema dovoljno kisika i glukoze. Te tvari doprinose protoku krvi, a njihov nedostatak štetno utječe na male moždane žile.

Cerebralnu mikroangiopatiju prate i druge bolesti. Može biti rezultat ovih tjelesnih stanja:

  • Oticanje fibrinoida. Ovom bolešću posude postaju propusne, a vezivno tkivo uništava.
  • Nekroza. Tjelesna tkiva su mrtva.
  • Tromboza Protok krvi se pogoršava kako krv koagulira.
  • Hijalinoza. Hijalin se nakuplja u tijelu.

Razlozi uključuju pogoršanje funkcije ovih metaboličkih procesa:

  • aktiviranje peroksidacije lipida,
  • pogoršanje sinteze proteina,
  • reproduktivni poremećaji tvari (prostaciklin, dušik),
  • endotelna disfunkcija,
  • aktiviranje oksidacije glukoze,
  • hipoksija tkiva zbog velike količine glikoziliranog hemoglobina.

Bolest može potaknuti nekoliko faktora:

  • konzumiranje pića koja sadrže alkohol u velikim količinama,
  • pušenje
  • slabljenje imuniteta,
  • mehaničke i hemijske povrede
  • neke bolesti (rubeola, ospice),
  • hipertenzija (visoki krvni pritisak),
  • povećana fizička aktivnost.

Određena starosna kategorija (od 50 godina) podložna je mikroangiopatiji.

Simptomi bolesti uključuju:

  • poremećaji spavanja
  • glavobolje
  • smanjena produktivnost
  • dnevna pospanost,
  • oslabljena pažnja
  • slabljenje memorije
  • zapanjujući hod
  • bol u nozi dok trči i hoda,
  • krvnih ugrušaka u mokraći
  • krvarenje iz nosa i želuca
  • hrapavost kože na nogama,
  • razlika u veličini zjenice

Kako se provodi postupak liječenja?

Liječenje treba biti sveobuhvatno. Morate se riješiti bolesti samo pod strogim nadzorom stručnjaka. Prvo mora utvrditi njegov stupanj, a potom propisati određene lijekove. Što je pacijent stariji, to ga treba pomnije kontrolirati. U dobi iznad 50 godina mikroangiopatija mozga vrlo brzo napreduje.

Prva i najvažnija mjera koju treba poduzeti u prisustvu bolesti je spuštanje tlaka. Hipertenzija je faktor koji brzo pogoršava stanje organizma. Uprkos raznovrsnim lijekovima koji se izdaju bez recepta za snižavanje krvnog pritiska, režim liječenja mora biti dogovoren s liječnikom.

Uz bolest, potrebno je poboljšati cerebralnu ishranu. Za to su prikladni nootropici (Nootropil, Cerebrozilin itd.). Lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu mogu imati dobar efekat. Oni uključuju Picammilon.

Još jedna bitna faza liječenja je smanjenje lipida. Cilj možete postići uz pomoć fibrata, statina. Vaš lekar može da vam propiše simvastatin.

Što manje kisika u moždanom tkivu, to će se brže razvijati bolest. Antihipoksanti se koriste za zasićenje cerebralnog sistema kiseonikom.

Režim liječenja uključuje i lijekove koji pospješuju stanjivanje krvi. Aspirin i Trenal su lijekovi koji pozitivno djeluju na protok krvi i sprečavaju pojavu ugrušaka.

Kod naprednih faza potrebna je i druga terapija. Na primjer, u slučaju aneurizme. Povećava rizik od smrti, stoga zahtijeva uklanjanje ako je moguće.

Ako su žile ozbiljno pogođene, može biti potrebna hirurška intervencija i drugi specifični postupci (kriohirurgija i laserska koagulacija). Većina pacijenata propisuje fizioterapiju u bolničkom okruženju.

U slučaju kada je bolest kombinirana s dijabetesom, preporučuje se vrlo stroga dijeta. Podrazumijeva isključenje proizvoda koji sadrže šećer i konzumiranje najprirodnije hrane. Pacijentima je potrebna inzulinska terapija i jaki lijekovi za dijabetes.

Uzroci bolesti

Razvoj mikroangiopatije događa se na pozadini drugih bolesti.To može biti dijabetes, onkologija, patologija jetre, hemoliza.

Među glavnim razlozima su sljedeći:

  • virusne infekcije (ospice, rubeola),
  • patologije koje doprinose oštećenju krvi,
  • dijabetes melitus
  • hipertenzija
  • starije dobi
  • nasljedne patologije koje uzrokuju vaskularni tonus,
  • razne povrede
  • jaka opijenost,
  • zloupotreba loših navika.

Najčešće se patologija razvija kao rezultat sledećih procesa:

  • Nekroza je smrt tkiva i ćelija u telu.
  • Hijalinoza je nedostatak proteina uslijed taloženja hijalina.
  • Povećana vaskularna propustljivost. Kao rezultat toga, vlakna i strukturni elementi vezivnog tkiva podliježu nepovratnim promjenama.
  • Tromboza, koju karakterizira stvaranje krvnih ugrušaka u lumenu posude, što rezultira poremećajem protoka krvi.
  • Vaskularna endotelna disfunkcija, što dovodi do njihovog spazma. U tom stanju se smanjuje proizvodnja antitrombina, prostaciklina, a koncentracija tromboksana raste.

Karakteristični znakovi mikroangiopatije

Kliničke manifestacije bolesti ovise o specifičnostima organa i tkiva, čije je oštećenje nastalo pod utjecajem određenih vanjskih čimbenika. Pacijenti se najčešće žale na bol i peckanje u nogama, smanjen vid, krvarenje iz stomaka i nosa, razvoj povremene klaudikacije, suvu kožu stopala, hemoptizu.

Tako se razlikuju sljedeći znakovi mikroangiopatije:

  • integritet malih plovila je narušen,
  • nastaje zatajenje bubrega
  • crvena krvna zrnca su oštećena,
  • proces koagulacije krvi je poremećen,
  • postoji velika vjerovatnoća za potkožno krvarenje.

Simptomi bolesti

Mikroangiopatija mozga ima sljedeće simptome: pacijent se počinje žaliti na poremećaj pamćenja, pojave se zamagljena svijest, javlja se nerazumna slabost i glavobolja. Oni se pojavljuju zbog činjenice da u kapilarima mozga dolazi do kršenja cirkulacije krvi. Nastala oštećenja na stijenkama malih žila aktiviraju oksidativne procese lipida, stvaraju se slobodni radikali, koji destruktivno utječu na moždane stanice.

Kako se bolest razvija, pacijent postaje nepažljiv i zaboravan. Ima drhtav hod, poremećaj konvergencije, promjer zjenica postaje različit, a njegove vidne funkcije se pogoršavaju. Pored toga, učestala krvarenja iz nosa i želuca, nelagoda u nogama u mirovanju, suhoća i ljuštenje kože stopala, krvni ugrušci u urinu.

Definicija koncepta

Mikroangiopatija mozga - bolest koja pogađa zidove kapilara, dovodi do kršenja njihove propusnosti, što rezultira slabim dotokom krvi u tkiva glave. Bolest dovodi do činjenice da se zdravi moždani neuroni zamjenjuju žarišnim formacijama (područja glioze), na mjestu lezije pojavljuje se ožiljak. Patološke promjene u malim posudama uzrokuju opasne posljedice i mogu dovesti do smrti pacijenta.

Sindrom razvoja mikroangiopatije mozga je hronična bolest koja se javlja usljed nepovoljnih faktora koji utječu na zdravlje ljudi, a među njima su:

  • genetska predispozicija (problemi sa elastičnošću i tonom),
  • loše navike (cigarete, alkohol),
  • loša koagulacija krvi
  • povrede glave
  • kardiovaskularne patologije,
  • infektivne i virusne lezije tijela (rubeola ili ospice, prenesene u djetinjstvu),
  • bolesti endokrinog sistema (dijabetes melitus),
  • onkološke novotvorine,
  • opasan rad
  • faktor starosti.

Mikroangiopatija je najčešće komplikacija protiv drugih tegoba ljudskog tela, provocirana tim faktorima.

Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, termin "mikroangiopatija" ima pravna osnova samo ako postoji opis vrste lezije i njen oblik, na primjer: periferna mikroangiopatija mozga.

Koji su oblici mikroangiopatije?

Kada dijagnosticiraju bolest, liječnici razlikuju nekoliko oblika koji su karakterizirani određenim manifestacijama i simptomima.

  • Cerebralna mikroangiopatija mozga.

Takva se patologija uglavnom dijagnosticira u starijih osoba. Faktor starosne dobi i pridružene patologije poput ateroskleroze, Alzheimerove bolesti, dovode do nakupljanja supstance koja se naziva „glikoprotein“ na zidovima kapilara. Pod utjecajem kojih se mala posuda postepeno uništavaju. Patološko stanje je teško dijagnosticirati i liječiti. Vremenom se bolest razvija u discirkulacijsku encefalopatiju, kasnije u hroničnu ishemijsku bolest.

  • Dijabetički sindrom mikroangiopatije.

Pacijenti koji pate od dijabetesa osjetljivi su na patološko stanje. Poremećaj cirkulacije u mozgu pacijenta jedna je od komplikacija bolesti.

  • Hipertonični oblik.

Bolest se javlja kod pacijenata s dijagnozom hipertenzije. Stalna hipertenzija dovodi do poremećaja protoka krvi kroz krvožilni sistem.

  • Lentikularni oblik.

Patološko stanje dijagnosticira se kod novorođenčadi i male djece. Patologija se odnosi na poseban razvoj krvožilnog sistema, slabo snabdijevanje krvlju potkožnih struktura mozga, ne smatra se bolešću. Dijete sa strijalnim oblikom patologije treba stalno praćenje od strane neurologa.

Korištene dijagnostičke metode

Da bi se dijagnosticiralo patološko stanje, lekar prikuplja kompletnu medicinsku istoriju pacijenta, obraćajući pažnju na sledeće žalbe:

  • jaka glavobolja koja ne nestaje nakon uzimanja lijekova protiv bolova,
  • poremećaji vestibularnih funkcija,
  • asteno-neurotični sindrom (karakteristične karakteristike: loše raspoloženje, razdražljivost, depresija, stalan umor, povremeni san),
  • smanjene performanse
  • kršenja osjetljivosti kože na određenim područjima,
  • pojava modrica na tijelu,
  • krvarenja iz nosa.

Ovakvi problemi su karakteristični za mnoge bolesti, pa se osim toga pacijentu dodjeljuju pregledi:

  • biohemijski test krvi,
  • klinički test krvi
  • test koagulacije krvi,
  • Encefalogram.

Za dijagnosticiranje bolesti primjenjuju se postupci koji mogu otkriti lokalizaciju patologije i ispitati stanje pacijentovog vaskularnog sistema.

MRI postupak smatra se najsigurnijim i najinformativnijim do sada.

Procedura vam omogućuje otkrivanje žarišnih lezija krvnih žila, kako biste saznali njihovu veličinu i lokalizaciju.

Posjet oftalmologu radi pregleda stanja žila u fundusu je obavezan.

Liječenje bolesti

Za liječenje patološkog stanja koristi se integrirani pristup, pacijentu su propisani sljedeći lijekovi:

  • lijekovi koji normaliziraju krvni pritisak,
  • sredstva koja pojačavaju prisustvo kiseonika u moždanim tkivima (antihipoksanti),
  • lijekovi za snižavanje lipida u krvi
  • lijekovi koji obnavljaju protok krvi u tijelu,
  • nootropni lijekovi koji poboljšavaju ishranu moždanih tkiva.

Lekar razvija posebnu dijetu bogatu vlaknima. Pacijentu se preporučuje vježba terapija (skup terapijskih vježbi).

Dobra pomoć u liječenju bolesti je:

  • poseta bazenu
  • masaža tijela
  • Akupunktura
  • fizioterapija.

Operacija se izvodi u ekstremnim slučajevima. Indikacije za operaciju su: nemogućnost vraćanja vaskularne propusnosti lijekovima, poremećena cirkulacija krvi.

Alternativna metoda liječenja patologije dijabetičkog tipa je hirudoterapija (liječenje pijavicama). Nekonvencionalna metoda liječenja poznata je od davnina. Do danas se uspešno koristi za lečenje liste bolesti.

Pijavica lijek ima slijedeće djelovanje na vaskularni sistem:

  • trombolitički (prorjeđivanje krvi),
  • regeneracija (obnavljanje zidova krvnih žila),
  • analgetik (ublažavanje bolova)
  • hipotenzivna (snižava krvni pritisak).

Terapeutski učinak postavljanja pijavica ima dug učinak, nema gotovo nikakvih kontraindikacija, učinkovit je i siguran.

Aktivne tvari sadržane u slini medicinske pijavice imaju općenit učinak na tijelo pacijenta, normaliziraju cirkulaciju krvi i metaboličke procese, smanjuju razinu glukoze i poboljšavaju mikrocirkulaciju kapilara. Pacijentima s vaskularnom patologijom preporučuje se provođenje 2 kursa hirudoterapije godišnje.

Moguće posljedice i prognoza

Patologija kapilara je ozbiljna bolest koja zahtijeva složenu terapiju. U njegovom odsustvu, pacijentovo se stanje može pogoršati. Moguće posledice nepravilnog ili neblagovremenog postupanja su:

  • invalidnost pacijenta
  • smrt pacijenta.

Kasni pristup ljekaru može dovesti do razvoja:

  • moždani udar
  • srčani udar
  • ishemija
  • gubitak vida
  • zatajenje bubrega.

Rana dijagnoza patološkog stanja, mjesto lezije i stupanj različitih promjena vaskularnih zidova omogućavaju minimiziranje posljedica bolesti.

Nemoguće je potpuno ukloniti simptome bolesti, ali adekvatno liječenje može usporiti tok i izbjeći komplikacije.

Preventivne mjere

Pacijenti s dijagnosticiranom patologijom trebaju poduzeti preventivne mjere kako bi se izbjegao razvoj komplikacija:

  • redovno posjećivati ​​liječnika, obavljati sve medicinske postupke,
  • slijedite dijetu
  • odreći se loših navika (cigarete, alkohol),
  • prati krvni pritisak i glukozu u krvi,
  • bavite se sportom, provodite više vremena na svježem zraku.

Ostavite Svoj Komentar