Simptomi i lečenje pankreatitisa

Pankreatitis - to je naziv za cijelu grupu bolesti i simptoma kod kojih se pojavljuje upalni proces gušterače. Ako se takav proces očituje, onda enzimiproizvedene od gušterače ne ulaze u dvanaesnik. Zbog toga počinju aktivno djelovati već u gušterači, postepeno ga uništavajući. Tako dolazi do takozvanog procesa samo probave. Takva patologija je prepuna naknadnog oštećenja drugih organa, jer postepenim uništavanjem gušterače dolazi do izdvajanja toksini i enzimi. Zauzvrat, oni mogu biti u krvotoku i oštetiti druge organe. Stoga se akutni pankreatitis mora liječiti odmah nakon dijagnoze. U tom stanju se lečenje izvodi uglavnom u bolnici.

Kod žena se pankreatitis dijagnosticira češće nego kod muškaraca. Također, pretili i stariji ljudi su osjetljiviji na pankreatitis.

Kako se razvija pankreatitis?

U kanalima gušterače pritisak se postepeno povećava, a enzimi koji ulaze u tkivo žlijezde potiču proces njegovog uništavanja. Ako pankreatitis pređe u teži oblik (u ovom slučaju govorimo pankreasna nekroza), tada patološki proces karakterizira nekroza značajnog dijela tkiva gušterače. Ako razvoj takvog procesa ne proizvede adekvatno liječenje, tada nekroza kasnije mogu utjecati i na masno tkivo koje okružuje gušteraču, utjecati na brojne druge organe koji se nalaze u retroperitonealnom prostoru. Kada aktivni enzimi pankreasa uđu u trbušnu šupljinu, pacijent razvija pankreatogeni aseptik peritonitis. U ovom stanju odsustvo liječenja dovodi do smrti.

Oblici pankreatitisa

Pankreatitis se obično deli na nekoliko vrsta. Ovisno o prirodi tijeka bolesti, pankreatitis može biti oštar, akutni recidivi, hroničnikao i moguće pogoršanjehronični pankreatitis.

Zauzvrat se akutni pankreatitis može razviti u više oblika. At intersticijski pankreatitisnastaje akutni edem gušterače, sa hemoragični pankreatitis krvarenje nastaje u tkivu žlijezde, pri čemu akutna nekroza pankreasa žlijezda postaje gušća, a na njoj se pojavljuju žarišta propadanja. Ako pacijent ima pankreatitis u kombinaciji s akutnim holecistitis, onda u ovom slučaju govorimo o akutnom holecistostocreatitis. Purulentni pankreatitis Dijagnosticira se ako postoje žarišta gnojne fuzije u žlijezdi. Svi ovi oblici pankreatitisa mogu postepeno prelaziti iz jednog u drugi.

Atakutni pankreatitis pacijent ima postepene upalne promjene u tkivima žlijezde, a također se pojavljuju i žarišta nekroze. Postepeno, ovo stanje zamenjuje fibroza, atrofija bilo kalcifikacijažlijezde. Međutim, u nekim se slučajevima akutni pankreatitis manifestira isključivo kao upalni proces s edemom određenog dijela gušterače. U drugim slučajevima dolazi do nekroze, suppuracije i pojave više hemoragija u tkivu i apscesi. Ovim razvojem akutnog pankreatitisa pacijentovo stanje je izuzetno ozbiljno i može biti fatalno, čak i ako je lečenje adekvatno.

Hronični pankreatitis - Ovo je oblik bolesti kod koje upala sporo napreduje, dok se funkcije gušterače postepeno narušavaju. Kao rezultat toga, može se pojaviti fibroza tkiva gušterače ili njena kalcifikacija. Kod kroničnog pankreatitisa izmjenjuju se razdoblja remisije i pogoršanja. Rezultat hroničnog upalnog procesa tkiva gušterače može na kraju biti oslabljena funkcija probave hrane. Takvi se pacijenti često razvijaju kasnije dijabetes melitus. Kod hroničnog pankreatitisa upalni proces se može razviti bilo u žlijezdi kao cjelini, bilo u njenim pojedinim dijelovima.

Kod kroničnog pankreatitisa također je uobičajeno razlikovati nekoliko različitih oblika bolesti. Ako se primijeti pacijentasimptomatski oblik bolest, tada u ovom slučaju njegovo zdravlje ostaje normalno tokom dugog vremenskog perioda. At oblik bolihronični pankreatitis u gornjem dijelu trbuha bol se neprestano manifestuje, znatno se povećavajući u razdoblju pogoršanja. At hronični rekurentni pankreatitisbol se javlja samo uz recidiv bolesti. Manje uobičajena Obrazac "Pseudotumor" bolest, s čijim razvojem dolazi do povećanja glave žlijezde, raste vlaknasto tkivo i povećava se veličina žlijezde.

Ističe se reaktivni pankreatitisu kojem se akutni pankreatitis kombinira s pogoršanjem bolesti dvanaestopalačnog creva, želuca, žučnog mjehura, jetre.

Uzroci pankreatitisa

Normalno funkcioniranje ljudskog gušterače ponekad je poremećeno upotrebom vrlo začinjene, pržene, masne hrane. Prejedanje, hronično ili akutno trovanje alkoholom takođe doprinosi razvoju pankreatitisa. Stimulacija oštrog otpuštanja pankreasnog soka takođe može izazvati neuropsihičku prirodu.

Posljedično, oni koji stalno zlostavljaju alkohol imaju veći rizik od razvoja pankreatitisa. Pankreatitis se također češće razvija kod trudnica i mladih majki u postporođajnom periodu. Ključ za sprečavanje razvoja pankreatitisa jeste pravilan pristup formiranju prehrane. Stoga se bolest često dijagnosticira kod onih koji redovno jedu bezvrijednu hranu: brzu hranu, monotonu hranu, hranu bogatu bojama i druge kemijske nečistoće.

Razvoj pacijenta sa hroničnim pankreatitisom često se događa nakon akutnog oblika bolesti. Međutim, vrlo često se hronični pankreatitis razvija i kao posljedica drugih bolesti: holecistitis, peptički čir, bolest creva, jetra i drugi

Najčešći uzrok pankreatitisa je kolelitijaza. Osim toga, pankreatitis se može manifestirati na pozadini teškog trovanja, povreda, virusnih bolesti, hirurških operacija i endoskopskih manipulacija. Ponekad se kronični pankreatitis pogorša zbog prevelikih doza vitamini AiE.

Simptomi pankreatitisa

U akutnom i hroničnom obliku bolesti simptomi pankreatitisa očituju se na različite načine. Pored toga, nakon što je osoba oboljela od akutnog pankreatitisa, može formirati pseudociste gušterače povezane sa hroničnim pankreatitisom. S druge strane, u hroničnom obliku bolesti može se razviti i akutni pankreatitis.

Ako pacijent razvije akutni pankreatitis, tada njegovi simptomi direktno ovise o tome u kakvom se obliku i stadijumu bolesti odvija, kao i o nekim pojedinačnim karakteristikama svake osobe. Najizraženiji i stalniji simptom akutnog pankreatitisa je jak trbušni bol. Bol je konstantan, prigušen ili rezan. Ako bolest napreduje, bol se pojačava i čak ponekad izaziva šok. Mjesto lokalizacije boli je desni ili lijevi hipohondrij, ispod kašike. Ako je zahvaćena cijela gušterača, tada je bol herpes zoster. Pored toga, simptomi su akutnog pankreatitisa štucanjesuha usta, podrigivanje, mučnina. Osoba pati od čestih povraćanja, u kojima je pronađena mješavina žuči. Međutim, nakon povraćanja, pacijent ne osjeća olakšanje. Stolica osobe koja boluje od akutnog pankreatitisa je kašast, u njoj možete pronaći dijelove ne probavljene hrane. Stolica je neugodna, penasta.

Ako bolest napreduje, opšte stanje pacijentovog tela se vrlo brzo pogoršava. Puls ubrzava, tjelesna temperatura raste, pokazatelji se smanjujukrvni pritisak. Čovek je neprestano zabrinut kratkoća daha, na jeziku se nalazi bogati plak, na tijelu se stalno pojavljuje ljepljiv znoj. Pacijentove crte lica izgledaju naglašeno, koža postaje blijeda i postepeno postaje zemljano siva. Tokom pregleda ljekar otkriva jaku nadimanje, crijeva i želudac se ne smanjuju. U procesu palpacije bolnog abdomena, napetost mišića se dugo ne određuje. Kasnije se pojavljuju simptomi iritacije peritoneja.

U bolesnika s akutnim pankreatitisom s vremenom se mogu razviti niz ozbiljnih komplikacija, kako iz organa trbušne šupljine, tako i iz organa izvan peritoneuma. Najčešće su komplikacije apscesi i flegmonske vreće za punjenje, peritonitis, gastrointestinalni čir i erozije, plućni edem i apscesi, pleuralni izljev, upala pluća. Vrlo često akutni pankreatitis izaziva razvoj hepatitis, takođe zbog bolesti, raste količina šećera u krvi, osim toga, šećer se nalazi i u pacijentovoj mokraći.

Simptomi hroničnog pankreatitisa izražavaju se bolom u stomaku tokom razdoblja pogoršanja, boli u lijevom hipohondriju, koji se proteže na lopaticu ili grudni koš. U nekim slučajevima moguća je manifestacija boli herpes zostera, koja varira od tupe do vrlo oštre. Takvi osjećaji podsećaju na bol u akutnom pankreatitisu. Nakon jela masne hrane, pacijent može patiti od jakog povraćanja. Pored toga, ozbiljno mršavljenje, suha usta, proliv i mučnina često postaju simptomi hroničnog pankreatitisa. Čak i u vrijeme kada se ne primjećuje pogoršanje bolesti, osoba se može osjećati bolesno, pati od toga zatvortupa bol. Ako se promatra dijareja tokom ovog perioda, to znači da je sposobnost gušterače na probavi ozbiljno narušena.

Dijagnoza pankreatitisa

Dijagnosticiranje ove bolesti u pravilu nije teško, jer su njezini simptomi gotovo uvijek izraženi. No ipak, liječnik mora odrediti oblik bolesti da bi propisao adekvatno liječenje. Da biste to učinili, preporučljivo je provesti laparoskopiju - metodu koja vam omogućuje da pregledate trbušnu šupljinu iznutra posebnim alatom.

Ako se sumnja na akutni pankreatitis, provode se neki laboratorijski testovi. Ovo je opšti test krvi, analiza mokraće, biohemijska ispitivanja. Slični testovi se rade kod sumnje na hronični pankreatitis. Međutim, važno je provesti biohemijske studije za vrijeme pogoršanja bolesti. Također se provodi posebna studija izmeta.

Lečenje pankreatitisa

Važno je da se liječenje akutnog pankreatitisa provodi nužno u bolnici pod nadzorom stručnjaka. Stoga, ako se sumnja na akutni pankreatitis, pacijenta treba odmah hospitalizirati. Ali prije nego što će osoba biti odvedena u bolnicu, kod kuće je sve potrebno učiniti kako bi se izbjegao bolni šok. Važno je ne uzimati hranu, a doktori hitne pomoći u nekim slučajevima pomoću sonde izvlače hranu koja je ranije uzeta. Hladnoća se primenjuje na gornjem dijelu trbuha da uspori proizvodnju probavnih enzima od gušterače. Da biste ublažili grčeve, preporučuje se kapanje 1-2 kapi pod jezik Nitroglicerin ili ubrizgati intramuskularni lijek koji ublažava grčeve, npr. no-shpu. Ljekari hitne pomoći moraju davati anestetik.

U bolnici se konzervativne metode liječenja koriste za liječenje akutnog pankreatitisa. Posebno se u krvotok uvode razna rješenja - slane otopine, proteinski preparati, glukozauz pomoć kojih se prevladavaju intoksikacije i bol. Normalizirana je i acidobazna ravnoteža.

Za ublažavanje bolova i ublažavanje grčeva koriste se antispazmodičari. A za održavanje normalne srčane funkcije koriste se srčani lijekovi. Osim toga, kompleksno liječenje uključuje uzimanje B vitamini, Vitamin CDiuretski lijekovi koji sprečavaju edem gušterače i potiču izlučivanje produkata propadanja. Obvezni tretman uključuje lijekove koji suzbijaju proizvodnju enzima pankreasne kiseline.

Preporučuje se upotreba mineralne vode bez plina, ali pacijenti koji imaju akutni pankreatitis mogu hranu uzimati samo 4-5 dana nakon početka bolesti. U početku se preporučuje uzimanje jogurta (100 g proizvoda svakih pola sata), a već sljedećeg dana ovoj dijeti se dodaje 200 grama skute. Narednih dana liječenja pacijent treba strogo slijediti posebne dijetas obzirom da je pravilna ishrana kod pankreatitisa najvažniji faktor koji doprinosi izlečenju.

Ako je konzervativni tretman neefikasan, tada je neophodna hirurška intervencija. U pravilu se operacija izvodi 10-14 dana nakon početka akutnog pankreatitisa. Indikacije za bržu operaciju su neke komplikacije. Hirurška intervencija uključuje uklanjanje dijela gušterače koji je pretrpio nekrozu te rehabilitaciju trbušne šupljine.

Ako postoji pogoršanje hroničnog pankreatitisa, tada se liječenje izvodi po istoj šemi kao i liječenje akutnog pankreatitisa. Pacijenti s kroničnim pankreatitisom trebali bi se stalno pridržavati dijeta, kao i redovito uzimati lijekove koji nadoknađuju sekretornu insuficijenciju i alkalizirajuće lijekove (npr. almagel) Uz manifestaciju boli indicirana su sredstva za ublažavanje spazma - papaverin, atropin, no-shpalijekovi s anestetičkim učinkom. Pacijenti s kroničnim pankreatitisom trebaju povremeno posjetiti posebne sanatorijume i tamo se podvrgnuti liječenju.

Postoje mnogi dokazani narodni lijekovi koji pomažu u suzbijanju bolesti. Tri puta dnevno prije jela, bolesnicima sa hroničnim pankreatitisom preporučuje se uzimanje pola čaše zobene kaše. Da biste ga skuhali, trebate sipati jednu čašu prethodno ispranog zobi u 1 litru vode i ostaviti 12 sati. Nakon toga se žele kuhaju 30 minuta i ulijevaju još 12 sati. Prije upotrebe, on se mora razrijediti vodom do prvobitnog volumena i filtrirati.

Korisno je ujutro uzimati mješavinu svježe iscijeđenog soka od krompira i mrkve: na prazan stomak trebate piti 200 g takve smjese. Kurs liječenja traje sedmicu dana, nakon čega slijedi jednonedjeljna pauza.

Pankreatitis Klasifikacija.

Simptomi pankreatitisa i liječenje bolesti ovise o stepenu oštećenja gušterače i razvoju destruktivnih procesa. Manifestacije pankreatitisa i simptomi bolesti izražavaju se patološkim učinkom enzima pankreasa, koji se ispred vremena aktiviraju u kanalima žlijezde gušterače, i negativno djeluju na vlastito tkivo, uništavajući ga. Enzimi koji su pozvali da probava hrane "probavi" samu gušteraču.

Nudimo opciju klasifikacije pankreatitisa:

1. akutni pankreatitis

2. hronični pankreatitis

- hronični rekurentni pankreatitis

Hronični pankreatitis

Osnova hroničnog pankreatitisa je razvoj upalno-sklerotičnog procesa, što dovodi do progresivnog smanjenja funkcija vanjske i unutarnje sekrecije. Parenhim gušterače se kondenzira (indukcija) zbog proliferacije vezivnog tkiva, pojave fibroznih ožiljaka, pseudocista i kalcifikacija.

1. Kod primarnog hroničnog pankreatitisa upalni proces lokaliziran je samo u gušterači.

2Sekundarni hronični pankreatitis razvija se sa holelitiazom, peptičkim čirom i divertikulom dvanaesnika.

3. U etiologiji primarnog hroničnog pankreatitisa igraju povrede, alergije, sužavanje Wirsung-ovog kanala, hronični alkoholizam, poremećaji cirkulacije i napadi akutnog pankreatitisa.

Klasifikacija hroničnog pankreatitisa.

1. Hronični holecistostokreatitis.

2. Hronični rekurentni pankreatitis.

3. Induktivni pankreatitis.

4. Pseudotumorni pankreatitis.

5. Kalkulatorni pankreatitis.

6. Pseudocistični pankreatitis.

1. Ciste pankreasa.

2. Stenoza Wirsungovog kanala.

3. Tromboza slezalne vene.

4. Portalna hipertenzija.

5. Dijabetes melitus.

Liječenje hroničnog pankreatitisa uključuje: dijetu, lijekove protiv bolova, vitamine, nadomjesnu enzimu terapiju, liječenje dijabetesa i drugih endokrinih poremećaja, pravovremeno liječenje žučnih kamenaca.

Kratak opis bolesti

Pankreatitis je bolest koja je karakterizirana upalom gušterače. Pankreas normalno obavlja dvije važne funkcije. Prvo, gušterača proizvodi enzime koji se, upadajući u tanko crijevo, aktiviraju i sudjeluju u probavi bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Drugo, ovo tijelo proizvodi hormon inzulin, koji regulira nivo glukoze u krvi.

Ako se zbog različitih razloga enzimi gušterače počinju aktivirati čak i unutar organa, sama žlijezda se probavlja i razvija se upalni proces.

Postoje dva oblika pankreatitisa: akutni i hronični pankreatitis.

Akutni pankreatitis

Najčešće se nalaze u pretilim ženama u dobi od 30 do 60 godina. Za početak bolesti karakteriziraju se akutni bolovi u pojasu u gornjem dijelu trbuha, najčešće nakon pijenja alkohola ili masne hrane. Bol može biti blaga, podnošljiva ili vrlo jaka sa zračenjem na lopaticu ili sternum. Bol može biti toliko intenzivan da u nekim slučajevima pacijent može razviti šok ili kolaps. Primjećuju se mučnina, povraćanje i stolica. Zbog otežanog odljeva žuči, koža i sklera poprimaju žućkastu boju. Ponekad je moguća cijanoza kože trbuha i prednjeg trbušnog zida. Primjećuju se simptomi intoksikacije, jezik kod akutnog pankreatitisa je suh i obložen plakom.

Na početku bolesti opaža se nadimanje, dok trbušni zid ostaje mekan. S razvojem i napredovanjem akutnog pankreatitisa opaža se napetost mišića i simptomi iritacije peritoneja.

Akutni pankreatitis može završiti oporavkom ili preći u kronični oblik. Posebno teški slučajevi akutnog pankreatitisa mogu biti kobni.

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis - upalna bolest gušterače. Glavni uzrok pankreatitisa je kršenje odliva probavnog soka i drugih enzima koje pankreas proizvodi u tanko crijevo (dvanaestopalačno crijevo). Takvi enzimi mogu uništiti ne samo sva tkiva žlijezde, već i krvne žile i druge organe koji se nalaze pored nje. Rezultat ove bolesti može biti čak i kobno. Kršenju odliva žuči najčešće doprinose kamenje i tumor koji blokiraju kanal gušterače. Žrtve pankreatitisa uglavnom su ljudi skloni prejedanju, zloupotrebi alkoholnih pića, kao i zaljubljenici u masnu, začinjenu, prženu i drugu nezdravu hranu.

Razvoj pankreatitisa

Da biste razumjeli procese razvoja pankreatitisa, morate malo sagledati vitalne procese gušterače. Ukratko ćemo ih analizirati.

Pankreas (lat. Pankreas, gušterača) - Vitalan organ uključen u probavu hrane, uključujući varenje proteina, masti i ugljenih hidrata. Gušterača se nalazi u retroperitonealnoj regiji, iza stomaka, u ležećem položaju osobe - ispod stomaka, odakle je i dobila ime. U pankreasu se stvaraju tvari poput amilaze, lipaze, proteaze, polipeptida pankreasa, kao i inzulin, glukagon, somatostatin, grelin i druge. Kad hrana uđe u organizam, gušterača počinje stvarati ove tvari, koje kroz kanal spojen direktno s dvanaesnikom ulaze u ovaj dio tankog crijeva. Ove tvari doprinose preradi hrane, apsorpciji u crijevima korisnih tvari koje ulaze u tijelo, metabolizmu i druge važne procese.

Kada čovjek zbog različitih poremećaja (pijesak, kamenje, tumori, abnormalni razvoj, pomicanje položaja žlijezde ili žučnog mjehura, povrede i drugih uzroka), pankreasni kanal, njegovi enzimi, a ponekad i sok žučnog mjehura, blokiraju se pri ulasku u tijelo hrana ostaje u njoj, a procesi probave se "aktiviraju" u samoj žlijezdi. Često se aktiviranje proizvodnje željeza događa prerano. Dakle, njihove sopstvene supstance „vare“ tkivo gušterače.

Pogledajmo primjer kako neke tvari koje proizvodi gušterača, u zastoju, utječu na ovaj organ:

  • Lipaza (prerađuje masti) - sa kašnjenjem u pankreasu dovodi do masne degeneracije organskih stanica.
  • Trippsin (prerađuje proteine) - dovodi do oticanja ćelija pankreasa, njihove upale i smrti.

Uz to, uz pankreatitis, dolazi do trovanja tijela, povećanja veličine gušterače, odumiranja stanica žlijezde, vremenom se u upalni proces može pridružiti infekcija, koja obično pridonosi razvoju gnojne nekroze.

Također treba napomenuti da postoji hrana koja doprinosi proizvodnji pankreasnog soka i enzima gušterače u još većim količinama - alkohol, masna, začinjena, pržena, dimljena i druga slična vrsta hrane, zbog čega još veća doza enzima počinje „napadati“ gušteraču žlijezde što izaziva jaku bol i druge simptome pankreatitisa.

Komplikacije pankreatitisa nastaju i djelomičnom apsorpcijom enzima pankreasa u krvožilnom sustavu, nakon čega ih krv nosi cijelim tijelom, utječući na srce, jetru i druge organe, izazivajući razvoj simptoma trovanja organizma.

Konačno, u razvoju pankreatitisa mora se reći kako ova bolest gušterače može biti kobna. To je zbog činjenice da se ovaj organ nalazi blizu aorte i drugih vitalnih organa. Zbog toga upalni proces, pod nepovoljnim uslovima, može preći u susjedne organe. Štaviše, pankreatitis može razviti karcinom gušterače.

Statistika pankreatitisa

Prema statističkim podacima, pankreatitis se najčešće razvija kod sledećih ljudi:

40% - ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol, u nekim regijama - do 70%,
30% - ljudi koji imaju komplikaciju žučne kamenac (kolelitijaza),
20% gojazni ljudi
5% - patologije u razvoju probavnog sistema, njihovo nepravilno postavljanje,
4% - nekontrolirano uzimanje različitih lijekova, trovanja i drugih uzroka, o čemu će biti govora kasnije u članku,
1% - nepoznati razlozi.

Ako govorimo o općim zahtjevima, možemo reći da prema Yandexu više od 500.000 ljudi mjesečno zatraži pankreatitis, što ukazuje na njegovu veliku rasprostranjenost.

Prema različitim izvorima procenat smrtnih slučajeva od ove bolesti iznosi od 15 do 90% pacijenata.

Simptomi akutnog i hroničnog pankreatitisa

Bol u akutnom pankreatitisu. Tupi ili rezni, intenzivni, neprestani bolovi. Lokalizacija boli - u levom ili desnom hipohondrijumu (ovisno o mestu upale organa), ispod kašike ili u obliku zuba (s potpunom upalom žlezde). Bol se može javiti i na lopatici, grudima i leđima. Pogoršanje bolova kod pankreatitisa javlja se upotrebom alkohola, začinjene, masne, pržene i druge hrane koja povećava izlučivanje soka pankreasa. Ako se ne pruži prva pomoć, pacijent može razviti šok boli, može izgubiti svijest. U bolnom šoku moguća je čak i smrt pacijenta.

Bol kod hroničnog pankreatitisa. Paroksizmalna bol kod hroničnog pankreatitisa može pratiti osobu nekoliko godina, pa čak i decenija, posebno intenzivirajući, 15-20 minuta nakon jela - začinjena, pržena, masna, dimljena, alkohol, pa čak i kava s čokoladom. Uz istovremeno korištenje takvih posuđa, bol je nevjerovatno jači. Trajanje bola može biti od 1 sata do nekoliko dana. Lokalizacija, kao u akutnom obliku bolesti. Intenzitet bola opada sa savijanjem i čučnjevima.

Promenite boju kože i drugih delova tela. Koža lica s pankreatitisom postaje blijeda i s vremenom poprima sivo-zemljanu nijansu. U regiji donjeg dijela leđa i pupka koža često poprima plavkast ton, kao da je mramoriran. U ingvinalnoj regiji koža poprima plavo-zeleni ton. Promjena tona kože objašnjava se poremećajem protoka krvi tokom upale gušterače, pri kojem krv može probiti ispod kože.

Žutilo kože i sklera. Ove promjene mogu ukazivati ​​na prisutnost sklerozirajućeg oblika pankreatitisa koji se obično razvija kada se prošireni dio zajedničkog žučnog kanala istisne. Ponekad požuti koža, na primjer, uz kronični oblik bolesti, međutim, bjelinu očiju ostaju žućkasti ton.

Među glavnim simptomima akutnog pankreatitisa također se mogu izdvojiti:

  • Štucanje
  • Mučnina, ponekad s povraćanjem (povraćanje obično počinje česticama hrane, a zatim sadrži žuč)
  • Napuhanost (nadimanje), belching,
  • Žgaravica
  • Povišena i visoka telesna temperatura,
  • Pojačano znojenje s ljepljivim znojem,
  • Nizak ili visok krvni pritisak, tahikardija,
  • Suha usta, a na jeziku se pojavljuje žućkasti ton,
  • Proliv ili zatvor, često s česticama ne probavljene hrane,
  • Otvrdnjavanje trbušnih mišića, kao i njihov ostanak u stalnom napetosti,
  • Kratkoća daha
  • Moguće je brzo mršavljenje.

Šta se još događa sa hroničnim pankreatitisom?

Kod kroničnog pankreatitisa, nasuprot akutnom obliku, počinju destruktivne promjene u tkivima gušterače. Nažalost, čak i pri zaustavljanju upalnog procesa, ove promjene gušterače zahtijevaju da pacijent nastavi slijediti dijetu, kao i razne preventivne mjere, kako bi se spriječio povratak akutne faze pankreatitisa.

Također, sa strukturnim promjenama u gušterači, neke funkcije ovog organa su poremećene, na primjer, poremećena je proizvodnja hormona inzulina, koji je odgovoran za preradu ugljikohidrata. Sa svojom insuficijencijom podiže se nivo glukoze u krvi što s vremenom može dovesti do razvoja dijabetesa.

Veoma je važno da se pacijent, sa akutnim napadima pankreatitisa, konsultuje sa lekarom da se spreči prelazak akutnog oblika ove bolesti u hronični.

Važno! Često je hronični pankreatitis asimptomatski ili sa minimalnim simptomima.

Komplikacije pankreatitisa

Komplikacije pankreatitisa mogu biti:

  • Gnojni apsces
  • Sindrom hroničnog bola, koji se periodično toliko povećava da osoba može izgubiti svijest,
  • Nekroza pankreasa (nekroza tkiva pankreasa),
  • Tvorba lažne i stvarne ciste
  • Pankreatogeni ascites,
  • Plućne komplikacije u obliku respiratornog zatajenja,
  • Zatajenje bubrega
  • Dijabetes melitus
  • Brzo mršavljenje
  • Rak pankreasa
  • Hipoksija
  • Peritonitis
  • Fatalni ishod.

Sa protokom:

1. Akutni pankreatitis.

2. Akutni rekurentni pankreatitis. Karakterizira ih pogoršanje ili pojava znakova bolesti, do 6 mjeseci, od njegovih prvih simptoma.

3. Hronični pankreatitis. Najčešće je to nasljeđe akutnog pankreatitisa.

4. Pogoršanje hroničnog pankreatitisa. Karakterizira ih pogoršanje ili pojava znakova bolesti, nakon 6 mjeseci, od njegovih posljednjih simptoma.

Po prirodi lezije žlezde:

1. Edematous
2. Destruktivno (pankreatonecrosis)
2.1. mala žarišna nekroza pankreasa,
2.2. srednja žarišna nekroza pankreasa,
2.3. žarišna nekroza pankreasa,
2.4. totalna subtotalna nekroza pankreasa (istovremeno destruktivno oštećenje svih dijelova žlijezde - glave, tijela i repa).

Prva pomoć za pankreatitis

Šta učiniti ako imate napad pankreatitisa?

1. Pacijenta treba staviti u krevet, koljena mogu biti pritisnuta na grudi, to pomaže u smanjenju boli. Potreban nam je potpuni mir i minimalne fizičke aktivnosti.

2. Nešto hladno treba primijeniti na epigastričnu regiju - jastučić za grijanje s hladnom vodom, bocu. Hladnoća takođe pomaže u smanjenju boli, a također pomaže lagano ublažavanje upale i oteklina.

3. Da biste ublažili grčeve i bolove, možete uzeti sljedeće lijekove: Drotaverin, Maxigan, No-shpa, Spazmalgon.

4. Nazovite tim hitne pomoći.

5. U periodu pogoršanja bolova potrebno je potpuno odustati od unosa hrane, osim pitke obične vode - bez dodataka i gasa, a koji će pomoći smanjenju lučenja pankreasa.

Mir, hladno i glad - Ovo su tri osnovna pravila prve pomoći za napade pankreatitisa.

Glavni tretman za pankreatitis

Liječenje pankreatitisa započinje obaveznom posjetom ljekaru i uključuje:

1. Odmor i mir (tokom napada),
2. Liječenje lijekovima
2.1. Ublažavanje bolova
2.2. Terapija antigenima
2.3. Uzimanje enzima pankreasa,
2.4. Normalizacija acidobazne ravnoteže,
2.5. Vitaminska terapija
2.6. Poboljšavajući aktivnost probavnog trakta,
2.7. Parenteralna ishrana
3. Dijeta.
4. Hirurško liječenje (ako je potrebno).
5. Sanatorski tretman.

Liječenje akutnog pankreatitisa provodi se u bolnici.

2.1. Ublažavanje boli (antispazmodičari)

Za ublažavanje bolova s ​​pankreatitisom, ljekar obično propisuje:

Antispazmodike: Drotaverin, Duspatalin, Maxigan, No-shpa, Spazmalgon, Spareks, Fenikaberan.

M-Cholinolytics: „Atropin“, „Gastocepin“, „Metapin“, „Hlorosil“.

Uz uporni bol, propisane su H2 blokatori: „Ranitidin“, „Famotidin“.

2.2. Terapija antigenima

Terapija antenzimom ima za cilj zaustaviti procese koji uništavaju gušteraču.

Antisekretorni lijekovi usmjereni su na blokiranje takvih enzima kao što su tripsin, trasilol, gordoks, kontrakal, pantripin i drugi, kao i inhibiciju sinteze proteina u žlijezdi, što pomaže u smanjenju boli, oticanja, poremećaja mikrocirkulacije i drugih znakova upale gušterače.

Među antisekretornim lijekovima se mogu izdvojiti: citostaticima ("Ribonuklease", "Ftorafur", "5-fluorouracil"), "Gordoks", "Kontrikal", "Pantripin". „Trazilol“, „Epsilo-aminokaprona kiselina“ (E-AKK), „Amidopirin“, kao i blokatori protonske pumpe („Nexium“, „Omez“, „Omeprazol“, „Rabelok“).

Treba napomenuti da inhibitori protonske pumpe (blokatori) doprinose smanjenju nivoa klorovodične kiseline u probavnom traktu, što takođe pomaže u ublažavanju bolova tokom pankreatitisa.

Uz edematozni oblik pankreatitisa, Asparkam se propisuje zajedno sa antisekretornim lekovima.

Da bi suzbili proizvodnju hormona gušterače, u stacionarnim uslovima mogu se propisati - „Octreotide“.

2.3. Uzimanje enzima pankreasa

Kako bi smanjili opterećenje na upaljenom gušterači, kao i, ako se primijeti njegova sekretorna insuficijencija, propisani su enzimi gušterače. Ovi lijekovi su kompleks istih enzima koji gušterača proizvodi za probavu i asimilaciju hrane, oni također pomažu u razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata.Tako je aktivnost žlijezde prilikom ulaska u tijelo hrane minimalna.

Među preparatima sa enzimima pankreasa mogu se razlikovati: „Festal“, pankreatin („Biozim“, „Vigeratin“, „Gastenorm“, „Creon“, „Mezim“, „Pancreatin“, „Penzital“, „Hermitage“).

Ove grupe lijekova najbolje je uzimati nakon obroka i ispirati s alkalnim mineralnim vodama.

Dodatni unos enzima gušterače takođe ublažava simptome poput mučnine, naduvenosti, uznemirene stolice i brzog gubitka kilograma.

2.4. Normalizacija acidobazne ravnoteže (pH)

Uz pankreatitis, u probavnom sistemu mijenja se acidobazna ravnoteža - u kiselom smjeru. Zbog toga se kod ove bolesti gušterače, kao i kod upotrebe blokatora histamina i određenih grupa antispazmodika (antiholinergika), prepisuju lijekovi koji smanjuju kiselost u stomaku i drugim organima probave.

Pripravci koji normaliziraju acidobaznu ravnotežu (pH) u probavnom traktu: „Almagel“, „Gastal“, „Maalox“, „Famotidin“, „Fosfalugel“, „Cimetidin“.

2.7. Parenteralna ishrana

Kod težih probavnih smetnji i slabe apsorpcije hrane kroz crijeva propisana je parenteralna prehrana.

Kao parenteralna prehrana, intravenskim kapanjem, obično se primenjuju sledeće:

  • Mešavine esencijalnih aminokiselina (svaka od 250 do 400 ml): Alveein, Alvezin, Aminosol,
  • Otopine elektrolita: 10% rastvora kalijum hlorida (10-15 ml) i 10% rastvora kalcijumovog glukonata (10 ml).

3. Dijeta kod pankreatitisa

Liječenje akutnog i hroničnog pankreatitisa nije moguće bez dijeta. Štaviše, hronični oblik bolesti zahtijeva od osobe da slijedi dijetu tokom života.

Općenito, za liječenje pankreatitisa postoji posebna terapijska prehrana koju je razvio M.I. Pevzner - dijeta broj 5p (tablica 5p).

Kod akutnog pankreatitisa, u prva 2-3 dana potrebno je potpuno odbiti unos hrane, dozvoljeno je samo teško pijenje - mineralna voda, bujonov raj ili u ekstremnim slučajevima obična voda.

Blagotvorno deluje na organizam tokom bolesti i pijenja mineralne vode - „Narzan“, „Yesentuki“ (br. 4 i 17).

Šta mogu jesti sa pankreatitisom?

Jelovnik za pankreatitis treba sadržavati što više proteina i vitamina, a što manje masti i ugljikohidrata.

Od proizvoda sa pankreatitisom koji možete jesti mogu se razlikovati:

  • Prvi kursevi: Vegetarijanske supe na bazi žitarica, povrća i nemasnog mesa mogu se napraviti sa mlijekom.
  • Glavna jela: nemasno meso (govedina, piletina) i riba, omlet od pilećih jaja.
  • Proizvodi od žitarica: žitarice (riža, zobena kaša, zdrob, heljda i biserni ječam), tjestenina, krekeri, jučerašnji hljeb, biljno ulje (ograničeno).
  • Mliječni proizvodi: svježi malo kiseli mliječni proizvodi (skuta, kefir, jogurt), sir (malo zasoljen, nije masan i nije začinjen), nemasno mlijeko (ograničeno), puter.
  • Povrće i voće: krompir, repa, mrkva, bundeva, tikvica, tikvica, nekiselinske sorte jabuka.
  • Piće: sokovi od povrća i voća, kompot od sušenog voća, čorba od šipka, čaj s mlijekom, slani luk (ograničeno).
  • Desert:med, džem i čokolada (ograničeno), slatki bobica med, šećer.

Način kuhanja: sva jela moraju biti sitno sjeckana, a potom kuhati, peći ili pirjati.

Hrana treba biti frakcijska, u malim porcijama, 5-6 puta dnevno.

Isto tako morate pokušati da ne pomešate različite vrste proteina, masti i ugljenih hidrata u jednom obroku.

Posuđe se može jesti samo u toplom obliku (ne višem od 60 ° C), vruća i hladna jela treba isključiti.

Energetska vrijednost hrane - 2480 (za akutni pankreatitis), 2690 (za hronični) kilokalorija dnevno.

Šta se ne može jesti sa pankreatitisom?

Uz pankreatitis ne možete jesti masnu, prženu, začinjenu, slanu, začinjenu i dimljenu hranu, brzu hranu, hranu koja sadrži gruba vlakna i drugu hranu koja povećava izlučivanje želudačnog soka ili gasova. Upotreba alkohola, uključujući i alkoholna pića, strogo je zabranjena.

Od namirnica koje ne možete jesti može se razlikovati - kebab, gljive, čokolada, masne kreme, muffin, svinjetina, mast, jagnjetina, guska, patka, životinjska mast, integralna jaja, kisela pavlaka, kisele krastavce, marinade, beli luk, luk, luk, špinat, rotkvice, mahunarke, začini, sirće, margarin, kakao, kafa, cimet, grožđe i sok od grožđa, datulje, smokve, banane, sladoled.

Također je poželjno isključiti upotrebu mlijeka. Mlijeku se može dodati žitaricama, ali takva jela moraju biti smanjena u vašoj prehrani.

4. Hirurško liječenje pankreatitisa

Hirurško liječenje pankreatitisa, tj. kroz operaciju se obično koristi u teškom ili naprednom obliku bolesti. Obično se operacija izvodi pomoću laparoskopije, u kojoj se postavlja instalacija odvoda.

Nakon operacije pacijentu je propisana antibiotska terapija i drugi lijekovi usmjereni na zaustavljanje upalnih procesa u gušterači.

Uz to se može propisati terapija dehidratacijom i davanje enzimskih preparata.

5. Sanatorski tretman pankreatitisa

Vrlo je korisno za hronični pankreatitis, barem 1-2 puta godišnje posjetiti specijalizirana odmarališta i sanatorijume koji su usmjereni na liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta.

Jedna vrsta terapije u sanatorijumima je tretman mineralnim vodama, bez plina.

Popularne sanatorije za bolesti gastrointestinalnog trakta (GIT) su Železnovodsk, Kislovodsk, Morshin, Pyatigorsk, Truskavets.

Ostali narodni lijekovi za pankreatitis

Tinktura luka, orašastih plodova i lisnatih listova. Ovaj alat pomaže normalizirati gušteraču i proizvodnju inzulina. Za kuhanje prvo morate napraviti 3 vrste tinkture: stavite u tri različite posude, odvojeno - 100 g luka, 100 g sjeckanog lišća oraha i 60 g manšete. U svaku biljku ulijte 600 ml votke. Sve tri infuzije ostavite na tamnom mjestu 7 dana, da insistiraju. Nakon toga, ocijedite 3 tinkture i napravite od njih jednu tinkturu u sljedećem omjeru - 150 ml luka, 60 ml orašastih plodova i 40 ml kaša. Pripremljenu infuziju treba uzimati 2 puta dnevno, 1 kašika. kašika, 20 minuta prije jutarnjeg obroka i uveče, prije spavanja.

Kvass na celandin prema Bolotovu. U 3-litarsku teglu dodajte oko 2,7 litara sirutke (ili pročišćenu vodu), 1 žličicu kisele pavlake (ne više od 15% masti), 1 šalicu šećera, a na dno staklenke spustite bilje zamotano u vreću s gazom (4 sloja gaze). celandin koji nešto pričvršćuje tako da ne ide uz obale. Kante za grlo se također vežu gazom. Staklenku sa budućim kvasom treba staviti na tamno, toplo mjesto 14 dana, dnevno treba sakupljati plijesan s njene površine, miješati. 5. dana na dnu limenke trebao bi se pojaviti sediment. Mi se iz ove limenke spajamo na nivo taloga, gornji sloj kvas u drugoj limenci i zajedno s njim vrećicu s celandinom prebacimo u novu posudu, dodamo vodu u novu limenku na prethodni nivo. Sediment izbacujemo iz prethodne limenke. 11. dana, tečnost bi trebala početi pjeniti, to je normalan proces. 15. dana, iz limenke se izlije 1 litra kvasca i stavi na hladno mjesto da se potroši, a sirutka ili voda ponovo se doda u trolitarsku teglu na prethodni nivo. Nakon 15 dana, kvas se može razrijediti dodavanjem svježe vode, samo 4 puta, nakon čega se ponovo priprema.

Uzmite kuhanu kvasu s pankreatitisom, treba vam 1 žlica. kašika 30 minuta pre jela, 3 puta na dan. Ako u roku od 7 dana nisu otkrivene nuspojave (mučnina, alergija), pojedinačna doza se povećava na 100 ml i nastavlja se piti narednih 7 tjedana. Opšti tok lečenja je 2 meseca.

Sok od kupusa, mrkve i salate. Kupus s pankreatitisom, ili bolje rečeno, njegov sok, posebice u kombinaciji s sokom od mrkve i sokom od listova salate, može se koristiti ne samo za liječenje pankreatitisa kod kuće, nego i za dijabetes i obnavljanje normalne aktivnosti pankreasa.

Da biste pripremili ljekoviti sok za pankreatitis, kroz sokovnik morate proći jednake količine briselske klice, šargarepe i salate. Pripremljeni svježi sok treba piti ujutro, 20 minuta prije obroka. U tom slučaju je neophodno slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i periodično čišćenje crijeva. Tijek liječenja je 1 mjesec, nakon čega se pravi dvonedjeljna pauza i ponavlja se mjesečno pijenje soka.

Laneno. Uveče stavite termos od 3 kašike. kašike lanenih semenki i napunite ih litrom ključale vode, zatvorite i stavite preko noći da inzistiraju. Ujutro protresite sadržaj termosice, procijedite i uzimajte 100 ml 3 puta dnevno, 30 minuta prije jela. Tečaj lečenja je 2 meseca.

Zob Zobni kiseli kis se koristi u lečenju skoro svih bolesti gastrointestinalnog trakta. Uz to, zob sadrži neverovatno veliki broj vitamina i makro-mikronutrijenata koji doprinose obnovi organa za varenje nakon bolesti.

Da biste napravili žele po Izotovom receptu, potrebno je sipati 3,5 l čiste prokuhane vode u teglu od 5 l. Zatim pričekajte da se voda ohladi na 30-40 ° C i u nju ulijte 500 g zobene kaše dodajući i 100 ml kefira. Sve temeljito promiješajte, zatvorite tijesnim poklopcem i postavite na 2 dana da fermentira na tamnom toplom mjestu, dodatno zamotajući posudu. Drugog dana u banci bi se trebali pojaviti mjehurići. 3. dana, iscijedite sadržaj staklenke u tepsiju od 5 litara, pa izmućenu zobenu kašu prelijte u staklenu teglu od 3 litre. U sadržaj tegle od žitarica dodajte 2/3 prokuhane vode, dobro protresite pahuljice i ponovo ih ocijedite u tavi od 5 litara. Sada dobro operite posudu od 5 litara u kojoj se naš proizvod izvorno valjao, pa u nju ulijte sadržaj tepsije - napregnut proizvod. Staklenku zatvorite i stavite je na tamno toplo mjesto, ali ovaj put na oko 18 sati. Nakon tog vremena, naš će se proizvod odvojiti - bit će bijeli sloj sa sedimentom odozdo, a na vrhu providan sloj. Procijedite bistru tekućinu i može se koristiti kao kvas. Sipajte bijeli sloj sa talogom u staklenke i čuvajte u hladnjaku, ali ne duže od 21 dana, mi ćemo ga koristiti za pripremu zobenih mliječi.

Kisel sa pankreatitisom od zobene kaše priprema se na sljedeći način: dodajte 5-10 žlica. kašike bijelog koncentrata u maloj emajliranoj tavi i prelijte ih sa 2 šalice hladne vode. Kuhajte žele na laganoj vatri, neprestano miješajući, do konzistencije koja vam odgovara. Dalje, uklonite žele sa šporeta, ostavite da se ohladi, da poboljšate ukus, možete joj dodati malo soli, ulja i možete je popiti s hljebom. Također možete koristiti koncentrat bijelog zobene kaše za pripremu raznih jela, na primjer, pire krompira, koji će dodati više korisnih svojstava vašoj hrani.

Maslačak. 50 g zdrobljenog korijena maslačka prelijte sa 300 ml kipuće vode, prekrijte proizvod i ostavite 2 sata da inzistira i ohladi se. Procijedite infuziju i uzimajte 100 ml prije jela, 3 puta dnevno.

Biljna berba 1. Pomiješajte u jednakim omjerima sljedeće biljke - neven, kukuruzne stigme, papriku, poljsku kamilicu, a ako je smanjena kiselost - plantain. 4 kašike ove zbirke prelijte 800 ml kipuće vode, zatim proizvod stavite na vodenu kupelj, 15 minuta i ostavite 50 minuta da se ostavi sredstvo za hlađenje i infuziju. Zatim, infuziju filtrirajte i popijte ¼ čašu razblaženu u ¾ šalice tople vode, 3 puta dnevno, 15 minuta prije obroka. Infuziju čuvajte u frižideru, ali ne duže od 5 dana.

Biljna berba 2. Pomiješajte sljedeće biljke u jednakim omjerima - kantarion, matičnjaka i paprika. 2 žlice. kašike preliti sa 500 ml kipuće vode i ostaviti 45 minuta da inzistiraju i ohlade. Procijedite i uzimajte ¾ šolje prije jela, 3 puta dnevno.

Prevencija pankreatitisa

Prevencija pankreatitisa uključuje poštivanje slijedećih preporuka:

- Odustanite od alkohola i pušenja u potpunosti!

- U slučaju simptoma akutnog pankreatitisa posavjetujte se s liječnikom, nemojte to ostavljati za kasnije da bolest, ako postoji, ne postane hronična,

- Ne ostavljajte razne bolesti, posebno probavne organe, na slučaj da oni ne postanu hronični i postanu stalni pratilac vašeg života,

- Da li se bavite sportom? Izvrsno, međutim, ne pretjerujte, kao pretjerani fizički napor doprinosi pogoršanju pankreatitisa,

- Ako se pesak nađe u žučnom kanalu, uklonite ga iz tijela da ne bi došlo do stvaranja kamenca u tijelu,

- Jedite pravilno, frakcijski, u malim porcijama, izbjegavajući kombinaciju proteina i ugljikohidrata u jednom obroku,

- Pokušajte u svojoj prehrani usredotočiti se na hranu obogaćenu vitaminima i mineralima, a bolje je odbiti slabo korisnu i štetnu hranu ili barem ograničiti njihovu količinu,

- Ograničite se jedući masnu, prženu, začinjenu, slanu, dimljenu i začinjenu hranu, a još bolje, odustanite od toga. Bolje je kuhati jela, kuhati ili peći.

- Ograničite se u konzumiranju kafe - ne više od 1 šoljice kafe na dan, i to samo prirodne, nerastvorljive.

Pridržavajući se gornjih preporuka nutricionista, vaš gušterača i drugi probavni organi, pa i cijelo tijelo, definitivno će vam reći - hvala!

Pogledajte video: Pankreatitis 1 upala gušterače (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar