Injekcije Gentamicina: upute za upotrebu

Gentamicin sulfat spada u skupinu aminoglikozida, ima širok spektar djelovanja, što je antibiotik baktericidnog djelovanja.

Lijek pokazuje pojačanu aktivnost protiv gram-negativnih aerobnih bakterija: Shigella, E. coli, Salmonella, Enterobacter, Klebsiella, Protein, Pseudomonas aeruginosa. Gentamicin djeluje i protiv stafilokoka (čak i onih koji su rezistentni na druge antibiotike, penicilina), nekih sojeva streptokoka.

Otporan na lijek meningokok, blijedi treponem, neke sorte streptokoka, anaerobne bakterije.

Indikacije za upotrebu Gentamicina

Gentamicin prema uputstvu propisan je za takve infekcije:

  • mokraćnih putova: cistitis, uretritis, pijelonefritis,
  • respiratorni trakt: empiem, apsces pluća, plevritis, pneumonija,
  • hirurške infekcije: trovanje krvlju, peritonealna upala,
  • koža: dermatitis, višestruke gnojne upale, trofični čirevi, opekotine.

Upute za upotrebu Gentamicina

Upotreba Gentamicina najbolje je postići nakon što se utvrdi osjetljivost na mikrofloru koja je uzrokovala bolest.

Uputa ukazuje na prosječne doze koje se koriste za liječenje:

  • s infekcijama mokraćnih puteva za adolescente iznad 14l. a za odrasle osobe jedna doza je 0,4 mg po kilogramu tjelesne težine, a dnevna doza 0,8-1,2 mg po kilogramu težine pacijenta.
  • Kod sepse i drugih težih infekcija pojedinačna doza je 0,8-1 mg po kilogramu, a dnevna doza 2,4-3,2 mg.

Maksimalna doza je 5 mg po kilogramu dnevno.

Djeci mlađoj od 14 godina Gentamicin sulfat propisan je samo za posebne indikacije.

Dnevna doza za novorođenčad i novorođenčad je 2-5 mg po kilogramu težine. Djeca od 1-5l. imenovati 1,5-3,0 mg po kilogramu, djeci 6-14 litara. - 3 mg po kilogramu.

Maksimalna doza Gentamicina za djecu različitih dobnih kategorija je 5 mg / kg / dan.

Dnevna doza se obično dijeli na dvije do tri doze. Kurs, u proseku, traje 7-10 dana. Injekcije Gentamicina obično se daju 2-3 dana intravenski, a nakon toga prelaze na intramuskularne injekcije.

Za intramuskularnu primjenu, koristi se Gentamicin sulfat u obliku gotove otopine ili 2 ml razrijeđenog. sterilni vodeni prah. Za intravenske injekcije Gentamicina možete koristiti samo gotov rastvor.

Gentamicin krema ili mast koristi se kod gnojnih upala kože, folikulitisa, furunculoze. Istodobno, pogođena područja se mažu s dva do tri r / dan u trajanju od jedne do dvije sedmice.

Uz konjuktivitis, keratitis, druge zarazne očne bolesti koriste se kapi Gentamicina - tri do četiri r / dan.

Nuspojave

Primjena Gentamicina može izazvati takve nuspojave: povraćanje, mučninu, hiperbilirubinemiju, povećanu aktivnost jetrenih transaminaza, proteinuriju, mikro matematiju, oliguriju, zatajenje bubrega, glavobolje, gubitak sluha, pospanost, nepovratnu gluhoću, vestibularne poremećaje, oslabljenu provodljivost mišića i živaca, osip, osip groznica, svrbež, Quinckeov edem (rijetko).

Kontraindikacije

Upute Gentamicina ukazuju na to da je njegova primjena kontraindicirana ako pacijent ima preosjetljivost na sve antibiotike aminoglikozidne skupine.

Također, Gentamicin se ne koristi za neuritis slušnog živca, teška funkcionalna oštećenja bubrega, trudnoću, laktaciju, uremiju.

Gentamicin: cijene u internetskim ljekarnama

Gentamicin 40 mg / ml otopina za intravensku i intramuskularnu primjenu 2 ml 10 kom.

Gentamicin 40 mg / ml otopina za intravensku i intramuskularnu primjenu 2 ml 10 kom.

Gentamicin 40 mg / ml otopina za intravensku i intramuskularnu primjenu 2 ml 5 kom.

GENTAMICIN 40 mg / ml 2 ml 10 kom. rastvor za intravensku i intramuskularnu primjenu

GENTAMICIN 40 mg / ml 2 ml 10 kom. rastvor za intravensku i intramuskularnu primjenu

GENTAMICIN 0,1% 15g masti za spoljašnju upotrebu

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Redovnim posjetom solariju šansa da se dobije karcinom kože povećava se za 60%.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Obrazovana osoba manje je podložna bolestima mozga. Intelektualna aktivnost doprinosi stvaranju dodatnog tkiva za nadoknadu obolelih.

Prema statističkim podacima, oko 80% žena u Rusiji pati od bakterijske vaginoze. U pravilu ovu neugodnu bolest prate bijeli ili sivkasti odljevi.

Oblik i sastav izdavanja

Rastvor za parenteralnu primenu Gentamicin je bistra, bezbojna tečnost. Sadrži se u staklenim ampulama od 2 ml. Jedna ampula sadrži 80 mg gentamicin sulfata kao glavnog aktivnog sastojka. Ampule su upakovane u blistere u količini od 10 komada. Kartonsko pakovanje sadrži jedno pakovanje sa blister trakama i upute za upotrebu lijeka.

Doziranje i primjena

Rastvor za ubrizgavanje gentamicina daje se intramuskularno ili intravenski. Preporučena dnevna doza lijeka je 3-5 mg / kg tjelesne težine, podijeljena u 3 injekcije. Prosječni tijek liječenja je 7-10 dana, ako je potrebno, liječnik može produljiti antibiotsku terapiju nekoliko dana. Također postoji shema za intravensku primjenu otopine Gentamicina u količini od 160 mg (2 ampule) jednom dnevno, u toku 7-10 dana. Kod težih infekcija daje se šok doza od 240 mg antibiotika (3 ampule) jednom. Za djecu stariju od 2 godine, dnevna doza lijeka je ista kao i za odrasle - 3-5 mg / kg tjelesne težine. Za novorođenčad ili prevremeno rođenu bebu dnevna doza je 2-5 mg / kg tjelesne težine, dijeli se na 2 injekcije. Za djecu mlađu od 2 godine ista se doza dijeli na 3 injekcije. S istodobnim zatajivanjem bubrega korigira se doza otopine Gentamicina, ovisno o težini smanjenja funkcionalne aktivnosti bubrega.

Nuspojave

Upotreba rastvora za parenteralnu primenu Gentamicina može dovesti do razvoja nuspojava iz različitih organa i sistema:

  • Digestivni sistem - mučnina, povraćanje, nestabilna stolica.
  • Nervni sistem - glavobolja, pospanost, vrtoglavica.
  • Mokraćni sistem - proteinurija (pojava bjelančevina u urinu), cilindrurija (pojava izljeva bubrežnih tubula u urinu u obliku cilindara), razvoj zatajenja bubrega.
  • Crvena koštana srž i krvni sustav - anemija (smanjenje hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca), granulocitopenija (smanjenje broja određenih vrsta bijelih krvnih zrnaca u krvi, posebno neutrofila i eozinofila).
  • Biokemijski laboratorijski parametri - povećanje aktivnosti enzima jetrenih transaminaza (AST, ALT), što ukazuje na oštećenje hepatocita (ćelije jetre).
  • Alergijske reakcije - pojava osipa na koži, svrbež, osip (karakterističan osip i oteklina nalik na opekotinu od koprive). Teške alergijske reakcije u obliku angioedema Quincke edema (jaka oteklina kože i potkožnog tkiva na licu, vanjski genitalije) mogu se razviti rjeđe. Poznati su slučajevi razvoja anafilaktičkog šoka (kritično progresivno smanjenje nivoa sistemskog krvnog pritiska i zatajenje više organa).

U slučaju nuspojava, primjena otopine Gentamicina prestaje.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja injekcijom Gentamicin moraju se uzeti u obzir posebna uputstva o njegovoj primjeni koja uključuju:

  • Manifestacije oslabljene funkcionalne aktivnosti bubrega ili slušnog živca zahtijevaju trenutno prekid lijeka.
  • Uz oprez, Gentamicin Injection se koristi u maloj djeci.
  • Ako je potrebno davati lijek dojilji, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje prilagođenom mliječnom smjesom tijekom trajanja upotrebe otopine Gentamicina.
  • Tijekom liječenja otopinom za ubrizgavanje Gentamicina obavezno je periodično laboratorijsko praćenje glavnih biokemijskih parametara funkcionalne aktivnosti jetre i bubrega.
  • Pod stalnim medicinskim nadzorom, lijek se propisuje pacijentima sa istodobnom dehidracijom (dehidracija) i miastenijom gravisom (slabost mišića).
  • Lijek može komunicirati s lijekovima drugih farmakoloških skupina, posebno zajedničkim imenovanjem petljih diuretika (diuretika) moguće je povećati njegov negativni utjecaj na bubrege.
  • Lijek ne utječe na koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

U ljekarničkoj mreži injekcija Gentamicina izdaje se na recept. Neovisna ili prema savjetima trećih strana upotreba lijeka se ne preporučuje.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar