Dijeta za dijabetes tipa 2 za obične ljude: jelovnik

Uprkos činjenici da postoji nekoliko vrsta dijabetesa, većina bolesti je tipa 2. Zbog toga, kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije i poremećaji u funkcioniranju unutarnjih organa, nutricionisti preporučuju da ne zapostavljate pravilnu prehranu, birajući isključivo zdravu i laganu hranu kao doručak, ručak, večeru i međuobrok. Uostalom, takav će izbor utjecati na apsorpciju glukoze i inzulina, sprečavati pogoršanje pacijentovog stanja, kao i razvoj hiperglikemije.

Pravljenje prave hrane nije tako lako kao što se čini na prvi pogled. Stoga su nakon mnogih znanstvenih istraživanja nutricionisti ponudili svoju mogućnost dijabetičarima, sugerirajući uravnoteženu prehranu jeftine hrane. Dijeta dijabetesa tipa 2 za obične ljude temelji se na upotrebi zdrave hrane i pića, koji su potrebni za zasićenje organizma, kontrolu razine mmol / l, dobrog raspoloženja i emocionalnog stanja uopšte.

Opis i suština

Kao i svaka druga dijeta, tehnika dijabetesa tipa 2 koja se izračunava za porodični budžet običnih ljudi jedinstvena je i korisna na svoj način. Cilj mu je kontrola nivoa glukoze u krvi i njene apsorpcije. Proizvodi sadržani u njezinoj prehrani uvršteni su u kategoriju glikemijskog indeksa, čija razina ne prelazi normu od 45-65 jedinica.

Nažalost, dostupni su i nedostaci sistema. Glavni - sustav mršavljenja klasificiran je kao prikladan, zbog činjenice da se jelovnik sastoji od 90% niskokalorične hrane, jela i pića. Slatkiši, masna i pržena hrana, konzerviranje doma i pripravci, sve začinjeno i slano, dijeta ne podrazumijeva i u potpunosti isključuje. To znači da će lijenicima biti prilično teško, naročito onima koji potpuno nedostaju volje.

Lista dozvoljenih i zabranjenih proizvoda

Za kontrolu količine konzumirane hrane i njihovog kalorijskog sadržaja preporučuje se vođenje osobnog dnevnika. Bit će potrebno upisati količinu i težinu hrane koja je odabrana kao glavno jelo ili međuobrok.

Popis namirnica koje se mogu jesti tokom života, u nedostatku pojedinačne netolerancije i alergija:

  • složeni ugljikohidrati (svježe bilje, voće (osim grožđa i banane), povrće i žitarice) u malim količinama,
  • bilo kiseli i mliječni proizvodi u nemasnom obliku ili s masnim udjelom masti od 1% (mlijeko, kefir, skuta),
  • sorte peradi i ribe s niskom masnoćom,
  • kuhana ili parna piletina, govedina, zec i ćuretina, bez kože,
  • tvrda tjestenina
  • crni hljeb sa mekinjama i bez,
  • heljdan kruh
  • Svježe cijeđen sok
  • zeleni, bijeli i crni čaj,
  • Čaj od hibiskusa
  • crna i zelena kafa,
  • slatkiši za dijabetičare u maloj količini.

Unatoč činjenici da se na prvi pogled čini da popis nije dovoljan, uz sposobnost kuhanja i dobru maštu, možete svakodnevno kreirati jedinstvena jela koja nisu poput jednoga. Glavno je ne zaboraviti da oni sebe ne opisuju kako slijedi:

  • ne biti pržena, začinjena i dimljena,
  • kao sastojci isključeni: tjestenina na bazi mekih sorti, kašika pirinča, masnih mesnih juha i mliječnih proizvoda (kisela pavlaka, majonez, raženjka, skuta sireva, glazirana sira, prirodni jogurti), bilo kakva peciva i peciva, kobasice, masne riba i meso, pileća koža pržena i kuhana, dodaci u obliku octa i kečapa, puter.

Koliko vremena se držite dijeta?

Za razliku od drugih bolesti, dijabetes tipa 2 se ne liječi, već se održava samo tokom života. Stoga se dijetalna prehrana cijelo vrijeme poštuje i prilagođava, u kombinaciji s laganim fizičkim vježbama. Najbolje od svega ako su dnevni doručci, ručkovi i večere uravnoteženi, obogaćeni rudarima, proteinima i vitaminima.

Kao jutarnju hranu poželjnije je odabrati složene ugljikohidrate i proteine ​​(zobene pahuljice sa svježim voćem ili sušenim voćem, proteinski omlet ili kuhana pileća jaja, skuti sir s malo masnoće ili skuta od sira). Za ručak si možete priuštiti jela od povrća s pilećim bujonom s niskim udjelom masnoće, parno povrtno jelo, kuvane govedine mesne okruglice, pečeni patlidžan sa sirom u pećnici, palačinke sa tikvicama i kupusom, salata od svježeg paradajza i krastavaca, začinjena maslinovim uljem, mljeveno repe i mrkve, kao i mnoga druga jela koja se temelje na niskokaloričnim sastojcima. Za večeru je bolje preferirati laganu, ne probavljivu hranu, poput skučenog sira sa grožđicama, voćne salate s 1% kefira, pečene bundeve i pečenih jabuka u rerni.

Dijeta za dijabetes tipa 2 za obične ljude, otprilike jelovnik

Tako da tijekom radnog dana i vikenda osjećaj sitosti, vitalnosti i dobrog raspoloženja ne napušta, poželjno je kombinirati proteine, masti i ugljikohidrate međusobno u sljedećim omjerima: proteini 35%, ugljikohidrati 50%, masti 15%.

Prva opcija

Ujutro, 20 minuta nakon buđenja: zeleni čaj s jednom tabletom ksilitola (zaslađivača), kašom od prosa sa grožđicama ili orasima (po izboru), pileće jaje bez kuhanja.

Snack: zelena jabuka, crna kafa bez šećera (možete dodati obrano mlijeko).

Za ručak u 13-00-14-00: juha od povrća s tvrdim rezancima, 100 g kuhane govedine ili 2 pileća kotleta kuhana u laganoj šporet za par.

Grickalica: kefir s malo masnoće ili svježe cijeđeni sok 200 ml.

Uveče u 17-00: pire od voća ili povrća, bilo koje zelje, 50 g suhog voća.

Druga opcija

Za doručak: proteinski omlet s 2 pileća jaja, 1/2 grejpa, ne baš kuhani crni čaj s jednom tabletom zaslađivača.

Snack: svježi sok od paradajza.

Za ručak: supa s mesnim okruglicama, heljda ili raženi hljeb s umakom od sira ili povrće.

Drugi zalogaj: voćna salata, čaša kefira s niskim udjelom masti.

Za večeru: pirjani kupus, heljdine mesne okruglice, svježi krastavac.

Treća opcija

Ujutro u 8-00: kaša od heljde sa obranim mlijekom, svježe cijeđenim sokom od mrkve ili bundeve.

Snack u 11-00: crni čaj sa zaslađivačem, meko kuhano jaje.

Za ručak u 14-00: supa od mlijeka ili graška, komad kuhane govedine.

Za večeru: bilo koje voće, skuta od 1%.

Predloženi jelovnik možete se na nekim mjestima kombinirati, kao i sami napraviti dijetu pridržavajući se liste odobrenih proizvoda (vidi dolje).

Pregledi o prehrani za dijabetes tipa 2 kod običnih ljudi

  • Valeria, 36 godina

Šta je dijabetes tipa 2, znam iz prve ruke! Stoga se strogo pridržavam dijeta sastavljenih posebno za obične ljude. Njegov jelovnik nudi najjednostavnija jela koja možete kupiti u trgovini po povoljnoj cijeni.

Doktor mi je rekao da je dijeta obavezna ... dakle, ne smije se raditi ništa, morate slijediti upute.

Uprkos mojoj dobi, dijagnosticiran mi je dijabetes melitus tipa 2, koji se moram svakodnevno nadzirati. Tretman je uključivao i dijetalni meni zasnovan na niskokaloričnim namirnicama. Vrlo je teško držati se njega, pa se ponekad slomim ...

Iako je teško živjeti sa bolešću poput dijabetesa, vremenom se navikavate. Glavna stvar je naučiti kako kuhati pravu hranu koja će odgovarati cijeloj obitelji.

Osnovni principi prehrane za dijabetes tipa 2

U nastavku navodimo glavne prehrambene potrebe za dijabetes:

  • unos kalorija trebao bi biti izravno proporcionalan ljudskoj potrošnji energije, računato uzimajući u obzir starost, tjelesnu težinu, profesiju, spol,
  • veliki se značaj pridaje skladnom omjeru tvari: bjelančevine - masti - ugljikohidrati = 16% - 24% - 60%,
  • rafinirani ugljikohidrati koje su zamijenili nadomjescima šećera u potpunosti se uklanjaju iz prehrane,
  • prehrana treba biti obogaćena elementima u tragovima, vitaminima, prehrambenim vlaknima,
  • količina životinjske masti prepoloviti se
  • morate jesti frakcijski strogo prema režimu, odnosno svaki dan u isto vrijeme.

Prilikom sastavljanja uzorka izbornog dijeta za dijabetes tipa 2 trebate računati količinu ugljikohidrata. U tu svrhu stvoren je sistem jedinica za hljeb: jedna jedinica za hljeb je 10-12 g ugljikohidrata. Jedan obrok ne treba sadržavati više od 7 jedinica hljeba.

Izbornik dijeta za dijabetes tipa 2

Ishrana od 1500 kcal, 12 jedinica ugljikohidrata izgleda ovako:

  • prvi doručak u 7.30 - 2 kriške tvrdog sira ili nemasne kobasice, pola čaše kuhane žitarice, kriška hljeba u 30 g,
  • ručak u 11 sati - 1 voće, kriška hleba od 30 grama, kobasica ili sir težine 30 g,
  • večera u 14 sati sastoji se od komada kruha u 30 g, vegetarijanske supe od kupusa, komada ribe, mesne okruglice ili dvije kobasice, čaše kuhane žitarice,
  • tokom popodnevne užine na dijeti od dijabetesa tipa 2 u 17 sati imamo užinu sa čašom kefira, nemasnog sira u količini od 90 g,
  • prva večera u 20 sati sastoji se od komada hljeba u 30 g, pola čaše kuhane žitarice, jednog jajeta, gljiva, mesnih kuglica ili mesnog tosta u 100 g,
  • druga večera u 23 sata uključuje 30 g kobasice s malo masnoće, čašu kefira i krišku hljeba.

Prelazak na dijabetes tipa 2

Prije svega, morate se riješiti proizvoda koji vas provociraju. Uključuju slatkiše, kolačiće i kolače. Na vidiku treba biti vaza sa dozvoljenim voćem i bobicama, a u frižideru - komad celera, slatka paprika, krastavac i mrkva.

Vaš tanjur treba da se sastoji od dva dijela, od kojih jedan sadrži povrće. Druga polovina je podijeljena na dva dijela: jedan dio je ispunjen proteinima, a drugi sa škrobnim ugljikohidratima. Ako konzumirate ugljene hidrate zajedno sa proteinskom hranom ili sa zdravim mastima u malim količinama, nivo šećera ostaje na svom mestu.

Prilikom dijeta za dijabetes tipa 2, kako se šećer ne bi podigao, vodite računa o vlastitim obrocima: ne više od 150 g hljeba ili 200 g krumpira, riže, tjestenine dnevno, a dnevno posluživanje žitarica je 30 g. Pijte mineralnu i običnu vodu, kafa, čaj, mliječni proizvodi, sokovi prije jela.

Ako se odlučite zalijepiti kotlete, onda u mljeveno meso stavite zobene pahuljice umjesto hljeba, mljevenog kupusa, svježeg bilja, šargarepe. Bijelu poliranu rižu zamijenite neoljuštenim, masnim sortama kobasica - avokadom, zamijenite musli s mekinjama i zobenom kašom.

Ako se teško naviknete na sirovo povrće, kuhajte paste od mrkve, repe i mahunarki. Povrće ispecite u pećnici, kuhajte vinaigrete, toplu salatu, pire. Ako nema vremena, onda kupite smrznute smjese povrća.

Zabranjena i dozvoljena hrana na dijeti dijabetesa tipa 2

Uzorak jela za dijabetes tipa 2 uključuje sledeće dozvoljene namirnice:

  • jela od teletine, govedine, zeca, ćuretine, piletine u želeu ili kuhanom obliku,
  • supe na slanom juhu od ribe ili mesa, dekocija povrća nekoliko puta nedeljno,
  • jela ribe s niskim udjelom masnoće, poput bakalara, štuke, običnog šarana, šafrana bakalara, kuhanog i kuhanog,
  • prilozi i jela od povrća u sirovom, pečenom, kuvanom obliku,
  • jela od jaja ne više od dva dnevno,
  • priloga i jela od mahunarki, žitarica, tjestenine u ograničenim količinama, a smanjujući količinu hljeba u ishrani,
  • slatko i kiselo, slatko voće - limun, pomorandže, Antonove jabuke, brusnice, ribizla itd. Dozvoljeno do 200 g dnevno,
  • jogurt, kefir, sir do 200 g dnevno, mleko uz dozvolu lekara,
  • slaba kafa, čaj s mlijekom, sokovi od bobica, voća, paradajza,
  • mliječni umaci, umaci bez začinjenog ukusa na povrtnoj juhi s korijenjem, pire od rajčice, sirće,
  • povrća i maslaca u količini koja ne prelazi 40 g dnevno,
  • korisno je u prehranu uvesti juhu od ružinih ruža i pivski kvasac kako biste se zasitili vitaminima i mineralima.

Dijeta za dijabetes tipa 2, tako da se šećer ne podiže, zabranjuje sljedeće proizvode:

  • slana, začinjena, začinjena, dimljena jela i grickalice, svinjska i ovčetina mast,
  • čokolada, slatkiši, razna peciva i druge slastičarne, med, džem, sladoled i druge slatkiše,
  • senf i biber
  • alkohol
  • šećer
  • sušeno i svježe grožđe, banane.

Ovo su glavne preporuke za ishranu dijabetičara. Budite sretni i zdravi!

Dijeta 9 za dijabetes tipa 2: sedmični jelovnik

Dijeta 9 za dijabetes tipa 2: jelovnik u trajanju od tjedan dana bit će jednostavno sastaviti ako znate osnovne principe takve prehrane. Dijabetes se javlja jer gušterača više ne može proizvoditi inzulin. Upravo je ovaj hormon odgovoran za osiguravanje da dovoljna količina šećera uđe u krv i organizam ga apsorbuje.

Dakle, dijeta broj 9 dijabetičarima je prije svega isključivanje glukoze.

Ovisno o pravilnoj prehrani dijabetičara, potreban je jasan izračun kalorija dnevno. Pa, ako doktor može izračunati pojedinačnu dozu kalorija koje su pacijentu potrebne za određeni tok bolesti.

Ali dijeta 9 je univerzalna i pogodna za gotovo sve dijabetičare.

Šta daje dijeta deveti sto:

  • Normalizirajte šećer u krvi
  • Podešavanje težine

Važno! Ako dijabetičar ne normalizira svoju prehranu, tada mu nijedan tretman, čak ni najboljim lijekovima neće pomoći uspostaviti razdoblje remisije i osjećati se dobro.

Kako napraviti meni

Kao dio našeg projekta tjedan dana možete pronaći jelovnik za dijetu 9 za dijabetes tipa 2, preuzeti recepte i kuhati ukusna jela svaki dan. Pravilnom ishranom moguće je uspostaviti metaboličke procese u tijelu.

Osnovna pravila ishrane:

  • 1. Jedite frakcijski, barem pet puta dnevno. Pokušajte jesti svaki dan u isto vrijeme,
  • 2. obroci ne bi trebali biti veliki,
  • 3. Posljednji obrok treba biti oko dva sata prije nego što osoba krene u krevet,
  • 4. Kuvanje je potrebno kuhanjem ili pirjanjem, pečenje u rerni,
  • 5. Prženo i dimljeno treba u potpunosti odbaciti,
  • 6. Zamijeniti šećer, ako je moguće i odbiti sol,
  • 7. Prosječni broj kalorija dnevno ne smije prelaziti 2500 kcal,
  • 8. Prva jela se mogu pripremiti samo na sekundarnom juhu s malo masnoće,
  • 9. Možete dodati krompir u supe i borsch. Ali važno je sitno nasjeckati ovo škrobno povrće i zatim ga namočiti oko dva sata u vodi (menjati vodu svakih 30 minuta),
  • 10. U potpunosti odbacite alkohol i cigarete,
  • 11. Jedite puno vlakana, koje su odgovorne za pravilnu apsorpciju ugljenih hidrata,
  • 12. Kaše se mogu i trebaju jesti, ali bolje je da ih ne kuhate, nego da se pare u termosici. Tako će se polako probavljati, što će pozitivno utjecati na metabolizam,
  • 13. Potrebno je piti svaki dan po i po litra čiste vode plus ostala pića koja je dijeta dozvoljena,
  • 14. Voće i bobice možete jesti samo kiselo

neće biti tako lako ispisati, jer postoji mnogo zabrana i raznih pravila na prvi pogled. Ali svi gore navedeni principi odnose se na zdravu prehranu i pravilno ponašanje u prehrani, što se preporučuje ne samo dijabetičaru, već i svakoj osobi. Takva dijeta bez dodatnih dijeta pomoći će normalizaciji tjelesne težine.

Koju hranu mogu jesti na stolu s dijetom 9:

• Kupus i tikvice, mrkva i paprika, krastavci i paradajz, • bilo koje zelje, • kiselo voće i bobice, • heljda, biserni ječam, zobene pahuljice i mljevena kaša, • mliječni proizvodi, ali sa minimalnim udjelom masti, • brašna hljeb, • niska masnoća sorte mesa, ribe i peradi,

Šta je zabranjeno:

• Svi proizvodi od pšeničnog brašna, • Šećer i svi proizvodi gdje ih može sadržavati, • Poluproizvodi i kobasice, • Kupujte umake, puter i margarin, životinjsku masnoću, • Instant hrana, konzervirana hrana, • Hrana sa visokom količinom soli,

Pravljenje ukusnog jelovnika

Dakle, vrijeme je za razgovor o ukusnom tjednom meniju za dijetu 9 za dijabetes tipa 2. Učinite hranu zasigurno ukusnom i raznovrsnijom.

Važno! Na primjer, date su opcije za tri glavna obroka dnevno, ali upamtite za užinu. Na njima možete priuštiti nemasni prirodni jogurt, kiselo voće i povrće, bobice.

Tjedan dana obratite pažnju na prehranu heljde s kefirom (recenzije).

Ponedeljak:

1. Doručak. Friteri od tikvica, nemasna kisela pavlaka, čaj. 2. Ručak: grah borsch, kruh od mekinja, pire od bundeve. 3. Večera: Posuda od sira, pileća kotleta, paradajz.

Utorak:

1. Doručak: Kaša u mlijeku s prosojem, cikorija. 2. Ručak: supa s mesnim okruglicama, kaša od ječmenog ječma, salata sa različitim vrstama kupusa. 3. večera: pirjani kupus sa paštetom od paradajza, komad kuhane ribe.

Srijeda:

1. Zobena kaša i pirjano voće. 2. Juha s prosojem i pilećim mesom, kriška mekinjeg hljeba, šnicle od bijelog kupusa. 3. Povrće gulaš, kuhana piletina, kuhane bobice šipka kuhane u kipućoj vodi.

Četvrtak:

1. Kavijar tikvice, prirodni jogurt i kuhano jaje. 2. Juha od kiselog voća sa pavlakom, pasulj u paradajz paste sa gljivama. 3. heljda s piletinom, lukom i mrkvom, salata od kupusa.

Petak:

1. kaša s proso, kriglica kakaa. 2. Juha od graška, zrele sa sirom i mesom. 3. Tepsija na bazi mljevene piletine i karfiola.

Subota:

1. Kaša od heljde i radič. 2. Juha od bundeve, dva jaja i salata sa svježim krastavcima. 3. Čamci od tikvica punjeni mljevenim mesom.

Nedjelja:

1. Omlet, voćna mliječ, kakao. 2. Vegetarijanski borsch sa gljivama. Salata s morskim algama, riblji gulaš sa povrćem. 3. Paprike punjene mesom i povrćem. Sada će se lakše držati dijeta 9 za dijabetes tipa 2: meni za tjedan dana osmišljen je uzimajući u obzir sve važne aspekte takve zdrave prehrane. Obavezno stvorite naviku pravilno jesti, to će samo poboljšati zdravlje!

Dijabetesna bolest tipa 2: sedmični meni

Kod dijabetesa tipa 2 nastaju metabolički poremećaji i zbog toga tijelo ne apsorbira dobro glukozu.

U dijabetesu koji nije ovisan o insulinu, pravilna, uravnotežena prehrana igra značajnu ulogu, što je temeljna metoda liječenja blagih oblika bolesti, jer se dijabetes tipa 2 formira uglavnom na pozadini prekomjerne težine.

U umjerenim i teškim oblicima bolesti prehrana se kombinira s primjenom tableta za snižavanje šećera i fizičkom aktivnošću.

Značajke prehrane za dijabetes tipa 2

Budući da je dijabetes koji nije ovisan o inzulinu povezan s pretilošću, glavni cilj dijabetičara trebao bi biti gubitak kilograma. Pri gubitku kilograma nivo glukoze u krvi postepeno će se smanjivati ​​zbog čega možete smanjiti potrošnju lijekova za snižavanje šećera.

Masnoće nose veliku količinu energije, gotovo dvostruko prelaze energiju proteina i ugljikohidrata. S tim u vezi, koristi se niskokalorična dijeta za smanjenje unosa masti u organizam.

U ove svrhe morate se pridržavati nekih pravila:

  1. Pažljivo pročitajte podatke o proizvodu na etiketi, tamo se uvijek propisuje količina masti,
  2. Prije kuhanja izvadite masnoću s mesa, ogulite perad,
  3. Konzumirajte više svježeg povrća, a ne kuhanog (do 1 kg dnevno), nezaslađenog voća (300 - 400 gr.),
  4. Pokušajte da ne dodajete kiselu pavlaku ili majonez u salate kako ne biste dodali kalorije,
  5. Preporučljivo je kuhati pirjanjem, kuvanjem, pečenjem, izbjegavati prženje u suncokretovom ulju,
  6. Iz prehrane isključite čips, orahe.

Kod dijabetesa tipa 2, morate slijediti raspored unosa hrane:

  • Za dan trebate konzumirati hranu 5-6 puta, u malim, frakcijskim porcijama, najbolje u jednom određenom vremenu,
  • Ako se među glavnim obrocima stvorio osjećaj gladi, popijte grickalicu, na primjer, jabuku, čašu kefira s malo masti,
  • Posljednji unos hrane trebao bi biti najkasnije 2 sata prije spavanja,
  • Ne preskačite doručak, jer će to pomoći u održavanju stabilne razine šećera tokom dana,
  • Zabranjeno je uzimati alkohol, može izazvati hipoglikemiju (nagli pad šećera),
  • Važno je kontrolirati veličinu vaših obroka, jer se tako tanjir dijeli na dva dijela, salate, zelje (koje sadrže vlakna) se stavljaju u jedan dio, u drugi ─ proteine ​​i složene ugljikohidrate.

Hrana za dijabetes tipa 2

Dobro uspostavljena na tržištu lijekova:

DiabeNot (kapsule). Stabiliziraju razinu šećera i normaliziraju proizvodnju inzulina. Naravno, dijetu niko ne otkazuje.

U kutiji se nalaze dvije vrste kapsula (vidi fotografiju) s različitim trajanjem djelovanja. Prva kapsula se brzo rastvara i eliminira hiperglikemijski efekat.

Drugi se apsorbuje polako i stabilizira opšte stanje.

Pijte 2 puta dnevno - ujutro i uveče.

Dozvoljeni proizvodi uključuju:

  • Riba s malo masnoće, meso (do 300 gr.), Gljive (do 150 gr.),
  • Mliječno kiselinski proizvodi sa malo masti
  • Voće, povrće i začini koji pomažu u snižavanju šećera i holesterola (jabuke, kruške, kivi, grejpfrut, limun, bundeva, kupus i đumbir),
  • Žitarice, žitarice.

Proizvodi koje treba isključiti iz prehrane:

  • Brašno, konditorski proizvodi,
  • Slana, dimljena, kisela jela,
  • Konzumiraju ih brzi ugljikohidrati (slatkiši), nadomjesci šećera,
  • Masni brojevi, puter,
  • Voće - grožđe, jagode, sušeno voće - datulje, smokve, grožđice,
  • Gazirana, alkoholna pića.

Dijabetes tipa 2 sa niskim udjelom ugljenih hidrata

Za pacijente sa prekomjernom težinom efikasna je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Tijekom studija primijećeno je da ako će dijabetičar dnevno konzumirati ne više od 20 grama. ugljikohidrati, nakon 6 mjeseci nivo šećera u krvi će pasti, a osoba će moći odbijati lijekove.

Ova dijeta je pogodna za dijabetičare koji vode aktivan stil života. Nakon nekoliko sedmica pridržavanja kliničke ishrane, pacijenti su pokazali poboljšanja krvnog pritiska i lipidnog profila.

Najčešći dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata:

1) Južna plaža. Glavni cilj takve prehrane je naučiti kontrolirati osjećaj gladi, sniziti tjelesnu težinu. Početna faza prehrane uključuje stroga ograničenja, dozvoljeno je konzumirati samo proteine ​​i nešto povrća. U sljedećem koraku, kada je težina počela opadati, uvedeni su drugi proizvodi. Tu spadaju: složeni ugljikohidrati, mršavo meso, voće, proizvodi mliječne kiseline.

2) Klinika za dijetu Mayo. Glavni proizvod koji se koristi u ovoj prehrani je supa koja sagorijeva masti.

Priprema se od 6 glava luka, nekoliko paradajza i zelene paprike, male glavice svježeg kupusa, nekoliko kockica povrtnog bujona i gomile celera.

Kuhanu supu treba začiniti ljutom paprikom (kajenski, čili), zbog ove osobine sagorevaju se i masne naslage. Takvu supu možete konzumirati bez ograničenja, dodavajući jedno po jedno voće.

3) Glikemijska dijeta. Takva dijeta pomoći će da se izbjegnu nagle dijabetičke fluktuacije u nivou glukoze u krvi. Osnovno pravilo je da je 40% kalorija potrebno za ulazak u tijelo iz neobrađenih složenih ugljikohidrata.

U te svrhe sokovi se zamenjuju sa svežim voćem, beli hleb - sa celovitom pšenicom itd. Ostalih 30% kalorija treba unositi kroz masti, tako da svakog dana osoba koja boluje od dijabetesa tipa 2 treba konzumirati nemasno meso, ribu i perad.

Hlebne jedinice za dijabetes tipa 2

Da bi se pojednostavio izračun kalorija, za ljude koji imaju dijabetes tipa 2, razvijena je posebna tablica prema kojoj možete izračunati pravu količinu ugljikohidrata, zvala se jedinica za mjerenje kruha (XE).

Tabela izjednačava proizvode po sadržaju ugljikohidrata, u njoj možete izmjeriti apsolutno bilo koju namirnicu (hljeb, jabuku, lubenicu). Da bi dijabetičari mogli izračunati XE, trebate pronaći količinu ugljikohidrata na 100 grama na tvorničkoj oznaci pakiranja proizvoda, podijeliti na 12 i prilagoditi prema tjelesnoj težini.

Pacijent s dijabetesom mora slijediti dijetu tokom svog života. Ali mora biti raznolik i uključuje sve hranjive tvari, na primjer:

PONEDELJAK ČETVRTAK

DoručakDrugi doručak
  • Hljeb (25 gr.),
  • 2 žlice. ječmene kašike (30g.),
  • kuhano jaje
  • 4 žlice. žlice salate od svežeg povrća (120 g.),
  • Zeleni čaj (200 ml.),
  • Jabuka, svježa ili pečena (100 g.),
  • 1 kašika biljnog ulja (5 g.)
  • Nezaslađeni kolačići (25 gr.),
  • Čaj (250 ml.),
  • ½ banane (80g.).
RučakVisoki čaj
  • Hljeb (25 gr.),
  • Borsch (200 ml.),
  • Parna goveđa kotleta (70 gr.),
  • Par čl. kašika heljdine kaše (30 gr.),
  • Povrće ili voćna salata (65 gr.),
  • Sok od voća i bobica (200 ml.)
  • Hleb od brašna od celog pšenice (25 gr.),
  • Povrće salata (65 gr.),
  • Sok od rajčice (200 ml.)
VečeraDruga večera
  • Hljeb (25 gr.),
  • Kuvani krompir (100 gr.),
  • Komad kuhane ribe s niskim udjelom masti (165 gr.),
  • Povrće salata (65 gr.),
  • Jabuka (100 gr.)
  • Kefir s malo masti (200 ml.),
  • Nezaslađeni kolačići (25 gr.)

UTORAK, PETAK

DoručakDrugi doručak
  • Hljeb (25 gr.),
  • Zobena kaša (45 gr.),
  • Komad zečjeg jela (60 gr.),
  • Salata (60 gr.),
  • Čaj sa limunom (250 ml.),
  • Komad tvrdog sira (30 gr.)
RučakVisoki čaj
  • Hljeb (50 gr.),
  • Juha s mesnim okruglicama (200 ml.),
  • 1 kuhan krompir (100 gr.),
  • Komad kuhanog goveđeg jezika (60 gr.),
  • 2 - 3 žlice. žlice salate (60 gr.),
  • Kompot od voća i bobica bez šećera (200 ml.)
  • Narandža (100 gr.),
  • Borovnice (120 gr.)
VečeraDruga večera
  • Hljeb (25 gr.),
  • Sok od rajčice (200 ml.),
  • Salata (60 gr.),
  • Kobasica (30 gr.),
  • Heljda (30 gr.)
  • Nezaslađeni kolačići (25 gr.),
  • Kefir sa malo masti (200 ml.)

SRIJEDA, SUBOTA

DoručakDrugi doručak
  • Hljeb (25 gr.),
  • Paprika s povrćem (60 gr.),
  • Salata od svježeg povrća (60 gr.),
  • Kafa bez šećera (200 ml),
  • Banana (160 gr.),
  • Komad tvrdog sira (30 gr.)
  • 2 palačinke (60 gr.),
  • Čaj sa limunom, bez šećera (200 ml)
RučakVisoki čaj
  • Hljeb (25 gr.),
  • Juha od povrća (200 ml.),
  • Heljda (30 gr.),
  • Kuhana pileća jetra s lukom (30 gr.),
  • Povrće salata (60 gr.),
  • Voćni i bobica sok bez šećera (200 ml)
  • Breskva (120 gr.),
  • 2 mandarine (100 gr.)
Večera
  • Hljeb (12 gr.),
  • Riblje reznice (70 gr.),
  • Nezaslađeni kolačići (10 gr.),
  • Čaj sa limunom bez šećera (200 ml),
  • Povrće salata (60 gr.),
  • Zobena kaša (30 gr.)

NEDELJA

DoručakDrugi doručak
  • 3 knedle sa sirom (150 gr.),
  • Kava bez kofeina, šećer (200 ml.),
  • Svježe jagode (160 gr.)
  • Hljeb (25 gr.),
  • ¼ omlet (25 gr.),
  • Povrće salata (60 gr.),
  • Sok od rajčice (200 ml.)
RučakVisoki čaj
  • Hljeb (25 gr.),
  • Grahova supa (200 ml),
  • Pileći file sa povrćem (70 gr.),
  • Komad pečene pite od jabuka (50 gr.),
  • 1/3 šalice soka (80 ml),
  • Olivije salata (60 gr.)
  • Svježa brusnica (160 gr.),
  • Breskva (120 gr.)
VečeraDruga večera
  • Hljeb (25 gr.),
  • Perlovka (30 gr.),
  • Teleća kotleta (70 gr.),
  • Sok od rajčice (250 ml),
  • Povrće ili voćna salata (30 gr.)
  • Hljeb (25 gr.),
  • Kefir sa malo masti (200 ml)

Recepti za dijabetes tipa 2

1) Pasulj od pasulja. Cook:

  • 2 litre povrtnog juha, šaka graha,
  • 2 krompira, zelje, luk 1 glava.

Luk dovede do vrenja, doda se sitno sjeckani luk, krompir. Kuhajte 15 minuta, pa dodajte pasulj. 5 minuta nakon ključanja isključite vatru, dodajte zelje.

2) Dijetni sladoled od kave s avokadom. Bit će potrebno:

  • 2 pomorandže, 2 avokada, 2 žlice. kašike meda
  • Čl. kašika kakao zrna
  • 4 žlice kakao praha.

Na rerni naribajte koricu 2 pomorandže, iscijedite sok. U blenderu pomešajte sok od pomorandže sa kašu avokada, medom, kakaom u prahu. Dobivenu masu stavite u staklenu posudu. Na vrh stavite krišku kakao zrna. Stavite u zamrzivač, nakon pola sata sladoled je spreman.

3) parno povrće. Bit će potrebno:

  • 2 paprike, 1 luk,
  • 1 tikvice, 1 patlidžan, ljuljačka malog kupusa,
  • 2 rajčice, Povrće juha 500 ml.

Sve komponente moraju se isjeći na kockice, staviti u tepsiju, preliti bujonom i staviti u rernu. Pirjajte 40 minuta. na 160 stepeni.

Dijeta za dijabetes tipa 2 - šta jesti

Od velike važnosti za kršenje metabolizma glukoze je posebna prehrana. Trebao bi osigurati adekvatan unos svih potrebnih tvari u pacijentovo tijelo. Vrijedi napomenuti da se blagi dijabetes melitus tipa 2 ponekad može liječiti samo dijetalnom terapijom.

Svaki dijabetičar trebao bi biti u mogućnosti izračunati jedinice hljeba u konzumiranoj hrani (prema posebnim tablicama) za sastavljanje jelovnika s dijabetesom. Osim toga, liječnici preporučuju svojim pacijentima da vode evidenciju o hrani kako bi mogli utvrditi uzroke napada hipo ili hiperglikemije i prilagoditi prehranu ili promijeniti dozu lijekova.

Dijeta za dijabetes

Osobe sa dijabetesom tipa 2 trebale bi slijediti ove prehrambene smjernice:

  • Ne možete gladovati, dnevni unos kalorija za žene ne bi trebao biti manji od 1200 kcal, za muškarce - 1600 kcal. Prosječni prihvatljivi kalorični sadržaj trebate porazgovarati s liječnikom ili nutricionistom jer ga određuje prisutnost i veličina viška kilograma u pacijentu i njegova fizička aktivnost.
  • Potpuno isključite jednostavne ugljikohidrate (glukoza, fruktoza). Ima ih u izobilju u običnom šećeru, slatkišima, pecivima, džemovima, čokoladi, medu, voćnim sokovima (posebno sokovima od dućana) i nekim voćem (banane, grožđe, persimmons, sušeno voće). Šećer se može zamijeniti sorbitolom, ksilitolom i drugim sličnim tvarima, ali također ih ne treba zloupotrebljavati.
  • Dopušteno je uključivanje bobica i voća (osim onih gore navedenih) u ograničenim količinama u prehrambenim normama šećerne bolesti - ne većim od 200-300 g dnevno.
  • Glavno mjesto u prehrani ljudi koji imaju dijabetes tipa 2 moraju davati složenim ugljikohidratima - žitaricama, povrću (bundeva je vrlo korisna), ne uključujući krumpir (preporučuje se njegova količina svesti na minimum). Koristite žitarice u količini od 3 žlice. u sirovom obliku dnevno, povrće se može jesti i do 800 g.
  • Ograničite količinu hleba koja se koristi na 2 kriške dnevno, birajući sorte integralne pšenice.
  • Dajte prednost mesnom mesu i ribi. Treba odbiti kobasice, kobasice, paste, konzerviranu hranu, poluproizvode. Preporučuje se uklanjanje vidljive masnoće i kože iz mesa.
  • Nakon dijeta protiv dijabetesa, treba imati na umu da se tjestenine mogu jesti ne više od 2 puta tjedno. U ovom slučaju bi trebali odabrati proizvode od durum pšenice.
  • Dok ste na dijeti, važno je ne zaboraviti na biljne proteine, primjerice one koji se nalaze u grahu, sojinoj hrani.
  • Preporučuje se biljno ulje za dijabetičare u količini od 2-3 kašike dnevno.
  • Ne isključujte jaja iz prehrane, već ih ograničite na 2-3 nedeljno.
  • Mliječni proizvodi biraju malo masnoće, a da pri tome ne zloupotrebljavaju kiselo vrhnje i puter.
  • Hrana treba biti kuhana, parna, pečena.
  • Kuhajte juhe u vodi ili pilećem sekundarnom juhu (prvi juha treba kuhati 10-15 minuta i procijediti, a drugi kuhati dok ne omekša).
  • Osobe sa šećernom bolešću trebaju pokušati hranu učiniti frakcijskom, odnosno jesti malo, ali često (5-6 puta).

Uzorak dijabetičkog menija za dan

Promatrajući terapijsku dijetu za dijabetes tipa 2, možete se držati jednostavnog jelovnika, izmjenjujući u njemu proizvode među dozvoljenim.

  1. Doručak - kaša od zobene kaše, jaje. Hleb Kafa
  2. Snack - prirodni jogurt sa bobicama.
  3. Ručak - juha od povrća, pileća prsa sa salatom (od repe, luka i maslinovog ulja) i pirjani kupus. Hleb Kompot.
  4. Snack - nemasni sir. Čaj
  5. Večera - oslić pečen u kiseloj pavlaci, povrtna salata (krastavci, paradajz, bilje ili bilo koje drugo sezonsko povrće) s biljnim uljem. Hleb Kakao
  6. Druga večera (nekoliko sati prije spavanja) - prirodni jogurt, pečena jabuka.

Ove preporuke su opšte, jer svaki pacijent treba imati svoj pristup. Odabir jelovnika prehrane ovisi o stanju ljudskog zdravlja, težini, glikemiji, fizičkoj aktivnosti i prisutnosti popratnih bolesti.

Osim posebne prehrane, i mladi i stari pacijenti s dijabetesom trebaju adekvatnu fizičku aktivnost. Kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, ovo je posebno važno jer mnogim pacijentima treba gubitak težine.

Dijeta dijabetesa tipa 2: tablica proizvoda

U liječenju dijabetesa puno ovisi o sastavu i prehrani.Pogledajmo koje namirnice možete jesti s dijabetesom tipa 2. Tablica šta možete, što ne možete, režim preporuka i znakovi dijabetesa s kojima biste svakako trebali potražiti liječnika - sve ćete to naći u članku.

Glavni neuspjeh s ovom patologijom je slaba apsorpcija glukoze u tijelu. Dijabetes, za koji nije potrebna doživotna nadomjesna terapija, najčešća je opcija. Naziva se "dijabetesom ovisnim o insulinu" ili dijabetesom tipa 2.

Ovaj članak opisuje dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2. To nije isto kao u klasičnoj prehrambenoj tablici 9, gdje su samo „brzi ugljikohidrati“ ograničeni, ali ostaju „spori“ (na primjer, mnoge vrste hljeba, žitarica, korijenske usjeve).

Jao, na sadašnjoj razini poznavanja dijabetesa, moramo priznati da je klasična prehrana 9 dijeta neadekvatna u svojoj odanosti ugljikohidratima. Ovaj mekani sistem ograničenja suprotstavlja se logici patološkog procesa kod dijabetesa tipa 2.

Shvatite glavno o vašem stanju!

Osnovni uzrok komplikacija koje nastaju kod dijabetesa tipa 2 je visoka razina inzulina u krvi. Normaliziranje brzo i duže vrijeme moguće je samo uz strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, kad je unos ugljikohidrata iz hrane što je moguće manje smanjen.

I tek nakon stabilizacije pokazatelja moguće je opuštanje. To se odnosi na uski skup žitarica, sirovih korijenskih usjeva, fermentiranih mliječnih proizvoda - pod kontrolom pokazatelja glukoze u krvi (!).

  • Želite otići ravno do stola s dozvoljenom hranom?
  • Kliknite tačku 3 u donjoj tablici. Stol treba ispisati i objesiti u kuhinji.
  • Pruža detaljan popis hrane koju možete jesti s dijabetesom tipa 2, koji je pogodno i sažeto dizajniran.

Prednosti ustaljenih dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata

Ako se dijabetes tipa 2 otkrije u ranoj fazi, takva dijeta je kompletan tretman. Smanjite ugljene hidrate na minimum! I ne morate piti „tablete u šaci“.

Šta je podmuklost sistemskih bolesti metabolizma?

Važno je razumjeti da kvarova utiču na sve vrste metabolizma, a ne samo na ugljikohidrate. Glavne mete za dijabetes su krvne sudove, oči i bubrezi, kao i srce.

Opasna budućnost za dijabetičare koji nisu mogli promijeniti prehranu je neuropatija donjih ekstremiteta, uključujući gangrenu i amputaciju, sljepoću, tešku aterosklerozu, a ovo je direktan put do srčanog udara i moždanog udara. Prema statističkim podacima, ti uvjeti u prosjeku oduzmu do 16 godina života slabo kompenziranog dijabetičara.

Kompetentna prehrana i doživotna ograničenja ugljikohidrata osigurat će stabilnu razinu inzulina u krvi. Tako ćete dobiti ispravan metabolizam u tkivima i umanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija.

Uzgred, metformin - čest recept za dijabetes tipa 2 - već se proučava u naučnim krugovima kao mogući masivni zaštitnik protiv sistemske senilne upale, čak i kod zdravih ljudi.

Načela prehrane i izbor hrane

Plašite li se da će zbog ograničenja vaša dijeta biti ukusna? Lista odobrenih proizvoda za dijabetes tipa 2 vrlo je široka. Možete birati između vodenih opcija za koristan i raznovrstan jelovnik.

Koju hranu mogu jesti kod dijabetesa tipa 2?

Četiri kategorije proizvoda.

Sve vrste mesa, perad, riba, jaja (cjelovita!), Gljive. Potonje treba ograničiti ako postoje problemi s bubrezima.

Na osnovu unosa proteina 1-1,5 g na 1 kg tjelesne težine.

Sadrže i do 500 grama povrća s visokim sadržajem vlakana, eventualno sirovim (salate, smoothie). To će osigurati stabilan osjećaj punoće i dobrog čišćenja crijeva.

Reci ne masti. Recite „Da!“ Ribljem i biljnom ulju, gdje omega-6 nije veći od 30% (nažalost, popularno suncokretovo i kukuruzno ulje se na njih ne odnosi).

  • Nezaslađeno voće i bobice s niskim GI

Ne više od 100 grama dnevno. Vaš zadatak je odabrati voće sa glikemijskim indeksom do 40, povremeno - do 50.

Od 1 do 2 r / nedeljno možete jesti dijabetičke slatkiše (na bazi stevije i eritritola). Sjetite se imena! Sada vam je jako važno da zapamtite da su najpopularniji zaslađivači opasni po vaše zdravlje.

Uvijek vodimo računa o glikemijskom indeksu

Dijabetičari su od vitalnog značaja za razumijevanje koncepta "glikemijskog indeksa" proizvoda. Ovaj broj pokazuje reakciju prosječne osobe na proizvod - koliko brzo glukoza u krvi raste nakon uzimanja.

GI je definiran za sve proizvode. Postoje tri gradacije indikatora.

  1. Visoki GI - od 70 do 100. Dijabetičar bi trebao isključiti takve proizvode.
  2. Prosječan GI je od 41 do 70. Umjerena potrošnja uz postignutu stabilizaciju glukoze u krvi je rijetka, ne više od 1/5 sve hrane dnevno, u pravim kombinacijama s drugim proizvodima.
  3. Nizak GI - od 0 do 40. Ovi proizvodi su osnova prehrane za dijabetes.

Što povećava GI proizvoda?

Kulinarska obrada "neupadljivim" ugljikohidratima (pečenje!), Praćenje hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, temperatura potrošnje hrane.

Dakle, kuhana cvjetača ne prestaje biti niska glikemija. A njezin susjed, pržen u mrvicama, više nije indiciran za dijabetičare.

Još jedan primer. Podcjenjujemo GI obroke, prateći obrok s ugljikohidratima s moćnom porcijom proteina. Salata s piletinom i avokadom s umakom od bobica - pristupačno jelo za dijabetes. Ali te iste bobice, nabrane naizgled bezopasnim desertom s narančama, samo žlicom meda i kisele pavlake - ovo je već loš izbor.

Prestanite se bojati masnoće i naučite birati zdrave

Od kraja prošlog veka čovečanstvo je žurilo da se bori sa mastima u hrani. Moto „nema holesterola!“ Samo novorođenčad ne znaju. Ali kakvi su rezultati ove borbe? Strah od masti doveo je do porasta fatalnih vaskularnih katastrofa (srčani udar, moždani udar, plućna embolija) i rasprostranjenosti civilizacijskih bolesti, uključujući dijabetes i aterosklerozu u top tri.

To je zbog činjenice da se potrošnja trans masti iz hidrogeniziranih biljnih ulja značajno povećala i došlo je do štetnog iskrivljenja hrane viška omega-6 masnih kiselina. Dobar omjer omega3 / omega-6 = 1: 4. Ali u našoj tradicionalnoj prehrani dostiže 1:16 ili više.

Vaš je zadatak odabrati odgovarajuće masti. Naglasak na omega-3, dodavanju omega-9 i smanjenju omega-6 pomoći će vam da prehranu prilagodite zdravom omjeru omega. Na primjer, napravite maslinovo ulje hladnim prešanjem kao glavno ulje u hladnim jelima. Trans masti u potpunosti uklonite. Ako se prže, onda na kokosovom ulju, koje je otporno na dugotrajno zagrijavanje.

Tabela proizvoda možete i ne možete

Još jednom izvršimo rezervaciju. Liste u tablici ne opisuju arhaičan pogled na prehranu (klasični dijetalni stol 9), već modernu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes tipa 2.

  • Normalni unos proteina - 1-1,5 g po kg težine,
  • Normalan ili povećan unos zdravih masti,
  • Potpuno uklanjanje slatkiša, žitarica, tjestenine i mlijeka,
  • Naglo smanjenje korijenskih kultura, mahunarki i tekućih fermentiranih mliječnih proizvoda.

U prvoj fazi prehrane, vaš je cilj ugljikohidrata držati unutar 25-50 grama dnevno.

Radi praktičnosti, tablica bi trebala biti obješena u kuhinji dijabetičara - pored informacija o glikemijskom indeksu proizvoda i kalorijskom sadržaju najčešćih recepata.

ProizvodMože jestiOgraničena dostupnost (1-3 r / tjedno)
sa stabilnim vrijednostima glukoze u toku mjeseca
ŽitariceZelena heljda kuhana ključalom vodom preko noći, kvinoja: 1 jelo od 40 grama suhog proizvoda 1-2 puta tjedno. Pod kontrolom glukoze u krvi nakon 1,5 sata.

Ako popravite porast od originala za 3 mmol / l ili više - isključite proizvod.

Povrće, korijensko povrće, zelje,

grah

Svo povrće koje raste iznad zemlje.
Kupus svih sorti (bijeli, crveni, brokoli, cvjetača, kohrabi, briselski klice), svježe zelje, uključujući sve vrste lista (vrtna salata, rukola itd.), Rajčica, krastavci, tikvice, beli papar, artičoka, bundeva, šparoge , grah, gljive.
Sirova šargarepa, korijen celera, rotkvica, jeruzalemski artičoka, repa, rotkvica, slatki krompir. Crni grah, leća: 1 jelo od 30 grama suvog proizvoda 1 r / tjedno.

Pod kontrolom glukoze u krvi nakon 1,5 sata. Ako popravite porast od originala za 3 mmol / l ili više - isključite proizvod.

Voće
bobice
Avokado, limun, brusnice. Manje obično jagode, jagode, kupine, maline, crvena ribizla, gusjenice. Podijelite na 2 doze i pratite proteine ​​i masti.

Dobra opcija su umaci od ovog voća za salate i meso.

Ne više od 100 g / dan + ne na prazan stomak!
Jagode (crna ribizla, borovnice), šljiva, lubenica, grejpfrut, kruška, smokve, marelice, trešnje, mandarine, slatke i kisele jabuke.
Začini, začiniPaprika, cimet, začini, bilje, senf.Preljevi za suve salate, domaći majonez od maslinovog ulja, umaci od avokada.
Mliječni proizvodi
i sirevi
Skuta i pavlaka normalnog sadržaja masti. Tvrdi sirevi. Manje često vrhnje i puter.Brynza. Kiselo-mliječna pića normalnog sadržaja masti (od 5%), najbolje domaći kvas: 1 šalica dnevno, bolje je ne svakodnevno.
Riba i morski plodoviNije velika (!) Morska i riječna riba. Lignje, škampi, rakovi, školjke, ostrige.
Meso, jaja i mesni proizvodiCijela jaja: 2-3 kom. dnevno. Piletina, ćuretina, patka, zec, teletina, govedina, svinjetina, namirnice od životinja i ptica (srce, jetra, želuci).
MastiU salatama, maslina, kikiriki, badem hladno prešani. Kokos (poželjnije je pržiti u ovom ulju). Prirodni puter. Riblje ulje - kao dodatak prehrani. Jetra bakalara. Manje najčešće masne i topljene životinjske masti.Svježe laneno sjeme (nažalost, ovo ulje se brzo oksidira i inferiorno je od omega u ribljem ulju u bioraspoloživosti).
DesertiSalate i smrznuti deserti od voća s niskim GI (do 40).
Ne više od 100 grama dnevno. Bez dodanog šećera, fruktoze, meda!
Voćna mliječ bez šećera iz voća s GI do 50. Tamna čokolada (kakao od 75% i više).
PečenjeNezaslađena peciva sa heljdinim i orašastim brašnom. Friteze na kvinoji i heljdovom brašnu.
SlatkišiTamna čokolada (prava! Od 75% kakaa) - ne više od 20 g / dan
Orasi
semenke
Bademi, orasi, lješnjaci, indijski orah, pistacije, sjemenke suncokreta i bundeve (ne više od 30 grama dnevno!).
Brašno od orašastih plodova i semenki (badem, kokos, chia itd.)
PićeČaj i prirodna (!) Kafa, mineralna voda bez plina. Napitak od instant smrznutog cikorije.

Šta se ne može jesti s dijabetesom tipa 2?

  • Svi pekarski proizvodi i žitarice koji nisu navedeni u tabeli,
  • Kolačići, marshmallows, marshmallows i druge slastičarne, kolači, peciva, itd.,
  • Med, neodređena čokolada, slatkiši, prirodno - bijeli šećer,
  • Krompir, ugljikohidrati prženi u mrvicama, povrće, većina korijenskog povrća, osim kao što je već spomenuto,
  • Kupujte majonezu, kečap, prženje u juhi s brašnom i svim umacima na bazi,
  • Kondenzovano mleko, čuvajte sladoled (bilo koji!), Složeni prodajni proizvodi sa oznakom “mleko”, jer to su skriveni šećeri i trans masti,
  • Voće i bobice visokog GI: banana, grožđe, trešnje, ananas, breskve, lubenica, dinja, ananas,
  • Sušeno voće i kandirano voće: smokve, suhe marelice, datulje, grožđice,
  • Kupujte kobasice, kobasice itd., Gdje ima škroba, celuloze i šećera,
  • Suncokretovo i kukuruzno ulje, sva rafinirana ulja, margarin,
  • Velika riba, konzervirano ulje, dimljena riba i morski plodovi, suhe slane grickalice, popularne uz pivo.

Ne žurite sa brisanjem dijeta zbog strogih ograničenja!

Da, neobično. Da, bez hleba uopšte. Pa čak ni heljda nije dopuštena u prvoj fazi. A onda nude da se upoznaju sa novim žitaricama i mahunarkama. I traže da se produbljuje u sastavu proizvoda. I ulja su popisana čudno. I oni predlažu neobičan princip - „možeš se udebljati, tražiti zdravo“ ... Čista zbunjenost, ali kako živjeti na takvoj dijeti.

Živite dobro i dugo! Predložena ishrana će vam uspjeti za mjesec dana.

Bonus: jesti ćete mnogo puta bolje od vršnjaka na koje dijabetes još nije pritisnuo, pričekajte svoje unuke i povećajte šanse za aktivnu dugovječnost.

Shvatite da dijabetes tipa 2 ne može biti podcijenjen. Mnogi ljudi imaju faktore rizika za ovu bolest (među njima je i naša slatka i brašnasta hrana, sa lošim mastima i nedostatkom proteina).

No bolest se najčešće javlja kod zrelih i starijih osoba kada su već ostale slabosti u tijelu.

Ako se kontrola ne preuzme, dijabetes će zapravo skratiti život i ubiti ga prije roka.

Napada sve krvne žile, srce, jetru, neće dozvoliti da izgube kilograme i kritički pogoršaju kvalitetu života. Odlučite ograničiti ugljikohidrate na minimum! Rezultat će vam se svidjeti.

Kako pravilno izraditi dijetu za dijabetes tipa 2

Prilikom oblikovanja prehrane za dijabetičare korisno je procijeniti koji proizvodi i metode prerade donose tijelu maksimalnu korist.

  • Prerada hrane: kuhati, peći, kuhati na pari.
  • Ne - učestalo prženje u suncokretovom ulju i žestoko soljenje!
  • Naglasak na sirovim darovima prirode, ako nema kontraindikacija iz stomaka i creva. Na primjer, jedite do 60% svježeg povrća i voća, a 40% ostavite na termički obrađenom.
  • Pažljivo birajte vrste ribe (mala veličina osigurava od suvišne žive).
  • Proučavamo potencijalnu štetu većine zaslađivača.
  • Dijetu obogaćujemo pravim dijetalnim vlaknima (kupus, psilijum, čista vlakna).
  • Dijetu obogaćujemo omega-3 masnim kiselinama (riblje ulje, sitna crvena riba).
  • Bez alkohola! Prazne kalorije = hipoglikemija, štetno stanje kada ima puno inzulina u krvi i malo glukoze. Opasnost je da će se onesvijestiti i povećati gladovanje glađu. U naprednim slučajevima - do kome.

Kada i koliko često jesti tokom dana

  • Udio ishrane u toku dana - od 3 puta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme,
  • Ne - kasna večera! Potpun posljednji obrok - 2 sata prije spavanja,
  • Da - na dnevni doručak! Doprinosi stabilnom nivou inzulina u krvi,
  • Obrok započinjemo salatom - ovo suzdržava skokove inzulina i brzo zadovoljava subjektivni osjećaj gladi, što je važno za obavezno mršavljenje kod dijabetesa tipa 2.

Kako provesti dan bez gladi i skokova sa inzulinom u krvi Pripremite veliku zdjelu salate i 1 recept s pečenim mesom - iz čitavog skupa proizvoda za taj dan. Iz tih jela formiramo doručak, ručak, večeru, sličan u volumenu. Grickalice (popodnevni zalogaj i drugi doručak) na izbor - zdjela kuhanih škampa (prelijte mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka), skuta, kefir i šaka orašastih plodova.

Ovaj način rada omogućit će vam da se brzo obnovite, udobno izgubite kilograme i ne objesite se u kuhinji, oplakujući uobičajene recepte.

Opisali smo način rada kako uspostaviti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetičare. Kad imate stol pred očima, koju hranu možete jesti s dijabetesom tipa 2, nije teško stvoriti ukusan i raznolik jelovnik.

Na stranicama naših stranica također ćemo pripremiti recepte za dijabetičare i razgovarati o modernim pogledima na dodavanje prehrambenih aditiva u terapiju (riblje ulje za omega-3, cimet, alfa lipoičnu kiselinu, krom pikolininat, itd.). Ostanite u toku!

Pogledajte video: Za šta su dobre borovnice? Borovnica i njene zdravstvene blagodati 2018. Zdrava ishrana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar