Da li je moguća implantacija zuba kod dijabetesa tipa 2

Poremećaji koji se pojave u tijelu s dijabetesom negativno utječu na stanje zuba i povlače za sobom razne bolesti. Uz dijabetes, smanjuje se količina sline u ustima, što dovodi do poremećaja u remineralizaciji cakline, gubi snagu i brzo se razgrađuje od kiseline izlučene bakterijama koje brzo rastu u plaku. Pored toga, uz nedostatak pljuvačke, dolazi do poremećaja ravnoteže mikroorganizama, počinje rast patogene mikroflore, a ovo postaje uzrok upalnih procesa u desni, a potom i u tkivima parodonata.

Stoga se svi patološki procesi kod dijabetičara odvijaju brže i često uzrokuju prijevremeni gubitak zuba. A to vodi drugom problemu - nemogućnosti uspostavljanja pravilne prehrane, što je presudno kod dijabetesa. Stoga je protetika protiv dijabetesa vitalni zadatak.

Značajke protetike za dijabetes

Zubna protetika za dijabetes tipa 1 i 2 nije lak zadatak. Zahtijeva visoku profesionalizam od ortopedskog stomatologa, stomatologa, parodontologa i zubnog hirurga, kao i od brojnih stanja pacijenta. A glavno iz ovih stanja je da dijabetes treba dobro nadoknaditi, odnosno da je nivo šećera blizu normalne vrijednosti tijekom čitavog vremena ortopedskog liječenja.

Osim toga, pacijenti moraju strogo pridržavati higijene: četkati zube nakon jela (ili barem isprati usta) i uklanjati ostatke hrane između zuba posebnom koncem.

Za vrijeme stomatoloških zahvata oštećuju se meka tkiva, a kao što znate, kod nekompenziranog dijabetesa rane se slabo zarastaju i potrebno je više vremena.

Ortopedsko liječenje odabire se pojedinačno, ovisno o specifičnostima bolesti i broju zuba koji nedostaju.

Prije svega, liječnik mora otkriti koju vrstu dijabetesa ima pacijent, stadijum i iskustvo dijabetesa.

Koje se vrste implantacija mogu upotrijebiti za dijabetes?

U nekim se slučajevima može koristiti klasični protokol. Danas je zahvaljujući novoj generaciji implantata ovo mnogo benigniji postupak. Mešanje titanove šipke s kostima događa se u neopterećenom stanju (implantat je zatvoren gingivalnim preklopom, a unutar desni se dešava osseintegracija). Nakon potpunog urezavanja izvodi se protetika.

Dijabetes je bolest endokrinog sustava u kojoj postoji poremećaj metabolizma i visok nivo glukoze u krvi. Pacijenti imaju lošu opskrbu krvlju, produljeno zarastanje rana i usporeno stvaranje kostiju. Dijabetes melitus je dvije vrste:

  1. 1 tip. Implantacija za dijabetes tipa 1 je kontraindikacija i rijetka je stvar, a o kontraindikacijama možete pronaći ovdje. Kod prve vrste patologije postoji veliki rizik od razvoja različitih komplikacija i strukturnog odbacivanja.
  2. 2 tipa. Implantacija dijabetesa tipa 2 je dozvoljena, ali zahtijeva pripremu i dostavu testova, više o tome možete pronaći na / news / implantatsiya / kakie-analiza-neobhodimo-sdat-pered-implantaciej-zubov /.

Kako se pripremiti za protetiku protiv dijabetesa

Da bi protetika bila uspješna i da nema posljedica u obliku komplikacija, morate je pravilno pripremiti. Pored kompenzacije za dijabetes, pacijent mora:

  • sanirati usnu šupljinu,
  • strogo se pridržavati svih potrebnih higijenskih postupaka kako ne bi došlo do pojave žarišta infekcije,
  • uzimati antibiotike kako je propisao liječnik za sprečavanje razvoja upalnih procesa.

Ugradnja fiksnih i uklonjivih proteza

Ako je uništavanje proteza značajno, koriste se uklonjive proteze. U nedostatku pojedinih zuba, obično su naznačene konstrukcije mostova.

Ortopedsko liječenje bolesnika sa šećernom bolešću ima neke karakteristike:

  • Zbog povećanog umora, dugotrajne manipulacije kontraindicirane su dijabetičarima. Brušenje zuba, lijevanje, uklapanje i postavljanje proteza izvode se u nekoliko faza i što je brže moguće.
  • Postupak pripreme (bušenje tvrdih zubnih tkiva koje ometaju zubno punjenje i protetiku) uzrokuje jaku bol kod dijabetičara zbog povišenog praga boli, stoga se izvodi pažljivo i pod lokalnom anestezijom, odabranom uzimajući u obzir postojeće bolesti.
  • Zbog smanjene imunološke zaštite tijekom nošenja proteze mogu se pojaviti čirevi zbog dužeg oštećenja sluznice.
  • Metalne strukture mogu pogoršati mikrofloru usne šupljine i izazvati rast gljivica ili stafilokoka. Stoga dijabetičari pokušavaju ugraditi nekovinske proteze.

Zubni implantati za dijabetes

U novije vrijeme, zubni implantati su kontraindicirani ljudima koji imaju dijabetes. Danas se ova metoda može primijeniti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • Dijabetes se nadoknađuje, nema metaboličkog poremećaja u kostima.
  • Pacijent strogo slijedi pravila oralne njege.
  • Tijekom cijelog razdoblja ugradnje zubnih implantata pacijent je pod nadzorom endokrinologa.
  • Pacijent ne puši.
  • Prije operacije i za vrijeme ugrađivanja implantata razina glukoze u krvi pacijenta ne smije biti veća od 8 mmol po litri.
  • Ne postoje bolesti kod kojih je implantacija zuba kontraindicirana. Oni uključuju patologije štitne žlijezde i organa koji stvaraju krv, limfogranulomatozu, teška oboljenja nervnog sistema.

Pri implantaciji zuba kod dijabetesa postoje određene poteškoće. Osim toga, dijabetičari se brzo umaraju i smanjuje se njihova imunološka odbrana, a kod ove vrste protetika kod ove kategorije bolesnika često se primjećuje:

  • Odbacivanje implantata nakon nekog vremena nakon operacije.
  • Loše preživljavanje proteza kod prvog tipa dijabetesa, kao i nedostatak inzulina kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Ako se dijabetes ne nadoknadi, vjerojatnost produljenog zarastanja ili gubitka implantata je veća nego kod zdravih. Kao što je već spomenuto, preporučena razina šećera u krvi za operaciju ne smije prelaziti 8 mmol po litri. Kod nedovoljno kompenziranog dijabetesa implantat traje 1,5 puta duže nego kod kompenziranog dijabetesa. U zdravih ljudi ovaj proces traje oko 4 mjeseca na donjoj čeljusti i do 6 na gornjoj.

Nisu provedeni eksperimenti koji bi uporedili ljude sa i bez dijabetesa. Svih nekoliko studija ograničeno je samo na zapažanja dijabetičara tokom i nakon operacije. U toku ovih zapažanja utvrđeno je:

  • Uz nedovoljnu kompenzaciju, proces implantacije u koštano tkivo implantata je mnogo sporiji nego s dobrom kompenzacijom.
  • Održavanje normalne razine šećera stvara povoljne uvjete za operaciju i minimizira vjerojatnost komplikacija.
  • Ako je operacija implantacije bila uspješna i proteza se iskorijenila, nakon godinu dana neće biti razlike kod pacijenta s dijabetesom i bez njega u pogledu mogućih komplikacija i valjanosti proteze.
  • Implantati na gornjoj čeljusti se u pravilu korijene gore nego na donjoj.
  • Kratke (manje od 1 cm) ili, obrnuto, duge (više od 1,3 cm) proteze korijene su lošije.
  • Rizik od upale u tkivima oko implantata u prvim godinama nakon operacije za dijabetičare je mali, ali u budućnosti je vjerojatnost komplikacija veća za njih nego za bolesnike koji nemaju dijabetes.
  • Kao prevencija upale ima smisla propisati antibiotike.
  • Važno je pratiti kako implantat preživljava kako bi se spriječilo prerano postavljanje vijenca.

Bazalna implantacija

Druga moderna metoda koja se može upotrijebiti za protetiku dijabetesa je bazalna implantacija. Ovom vrstom ortopedskog tretmana implantat se ubacuje u bazalni sloj i kortikalnu ploču, a da ne utiče na alveolarni presjek. Tehnika vam omogućava postavljanje proteza za atrofiju koštanog tkiva.

Kao i kod drugih metoda, bazalna implantacija zahtijeva konsultaciju s endokrinologom, a kompenzirani dijabetes melitus bit će preduvjet uspješne operacije.

Koji će testovi i pregledi biti potrebni dijabetičaru prije implantacije?

Na temelju rezultata ovih pregleda i općeg zdravstvenog stanja, bit će potrebno posavjetovati se s terapeutom i endokrinologom, a od oba liječnika dobiti potvrdu da zbog njihovog zdravstvenog stanja nema prepreka za implantaciju.

CT skeniranje dijabetesa također dobivaju veću pažnju. Morate biti sigurni da s pacijentovom bolešću nema skrivenih problema s koštanim tkivom. Tokom pregleda ocjenjuju se gustoća kostiju, volumen i kvaliteta kostiju.

Kada je moguće liječenje?

Zubni implantati za dijabetes mogu se izvesti s dijabetesom tipa 2 kompenziranog oblika. Ostali uslovi uključuju:

  • Dugoročna i stabilna kompenzacija.
  • Glukoza bi trebala biti 7-9 mmol / L.
  • Pacijent bi trebao pažljivo pratiti svoje zdravlje, provoditi pravovremeno liječenje, pridržavati se dijeta bez ugljikohidrata.
  • Liječenje treba provesti u suradnji s endokrinologom.
  • Treba isključiti loše navike.
  • Održavajte visok nivo oralne higijene.
  • Treba voditi računa o liječenju svih patologija u tijelu.

Čimbenici koji utječu na dijabetičku hirurgiju

Treba izdvojiti čitavu kategoriju faktora koji utječu na implantaciju. Prije svega, govorimo o ispravnoj pripremi prije same operacije.

To je zbog činjenice da je implantacija zuba kod dijabetičara najuspješnija ako je prethodno izvršena higijenska priprema, kao i pročišćavanje područja usta. U tom se slučaju značajno smanjuje vjerojatnost nastanka različitih infektivnih i drugih nepoželjnih žarišta u ustima.

Nadalje, toplo se preporučuje obratiti pažnju na to da:

  • određeni uspjeh izloženosti ovisit će o uporabi sastojaka antimikrobnih lijekova neposredno prije početka intervencije,
  • što je dijabetes duži, to je manja vjerojatnost komplikacija takvim liječenjem kod pacijenata,
  • odsutnost određenih popratnih bolesti (na primjer, parodontitis, karijes, kardiovaskularne patologije) može značajno utjecati na uspjeh zubnih implantata kod dijabetičara.

U tom smislu ne treba manje pažnje posvetiti specifičnoj vrsti dijabetes melitusa i stadijumu razvoja bolesti. Uz optimalnu kompenzaciju bolesti, implantacija zuba je sasvim prihvatljiva.

Također je poznato da je uspješnost implantacije značajnija kod takvih bolesnika, za koje se ispostavi da drže situaciju pod kontrolom isključivo na pozadini određene prehrane, bez korištenja hipoglikemijskih formulacija.

Ako se dijabetičar teško nosi s visokim šećerom (ili je prisiljen primati hormonsku komponentu u vezi s dijagnozom bolesti tipa 1), tada se zubna implantacija snažno obeshrabruje.

To se objašnjava izuzetno velikom verovatnoćom razvoja komplikacija posle operacije.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Istraživački centar za endokrinologiju Ruske akademije medicinskih nauka uspio je

Zubni implantati za dijabetes: postoji li rizik?

Kod dijabetes melitusa svaka kirurška intervencija predstavlja određeni rizik. To se događa ne toliko zbog složenosti same operacije, koliko zbog rizika od infekcije rana tokom perioda zaceljenja.

Zahvaljujući naprednim metodama koje se sada koriste u hirurgiji, pacijenti sa dijabetesom uspješno izvode operacije različite složenosti. Operacija ugradnje zubnog implantata zajedno s ostalim stomatološkim zahvatima smatra se manje traumatičnim.

Da dam jednostavan primjer: uklanjaju li zubi pacijenti sa šećernom bolešću? Da, to se ne smatra nečim posebno opasnim, mada zahtijeva pažnju ljekara i pacijenta. Implantacija je još manje traumatičan proces.

Naučna pozadina

Da bismo osigurali sigurnost implantacije oboljelima od dijabetesa, obratit ćemo pažnju na rezultate istraživanja objavljenog 2002. (Mjesto studija - Švedska, Vasteras, Centralna bolnica).

Broj ugrađenih implantata i mostova

Udio naviknutih struktura - 1 godinu nakon ugradnje

136 implantata (38 mostova) - 25 ljudi.

Broj ugrađenih implantata i mostova

Udio naviknutih struktura - 1 godinu nakon ugradnje

136 implantata (38 mostova) - 25 ljudi.

Brojne studije provedene u Evropi i SAD-u potvrđuju ove činjenice. - Pogledajte potpunu listu studija.

Pažnja Danas pacijenti sa šećernom bolešću uspješno koriste usluge liječenja adencije, uključujući koštano cijepljenje. Kod dijabetičara je vjerojatnost odbacivanja zubnog implantata gotovo ista kao i kod običnih bolesnika, pod uvjetom da se nivo glukoze u krvi održava na normalnoj razini ili blizu.

Stadiji i uvjeti implantacije kod dijabetesa

Da bi ugradnja implantata za dijabetes bila uspješna, morate malo izmijeniti postupak. To se uglavnom odnosi na vrijeme predviđeno za zacjeljivanje rana, ugradnju implantata i ugradnju trajne proteze. Pacijentu s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 obično je potrebno više posjeta stomatološkoj ordinaciji.

Faza 1: Dijagnostika

U ovoj se fazi obično obavlja ortopatantomogram, CT pregled čeljusti, daje se opći test krvi. Za dijabetičare lista pregleda biće duža. Tijekom savjetovanja, vaš stomatolog će prikupiti anamnezu, kompletnu povijest bolesti, saznati kako uspijevate kontrolirati razinu šećera u krvi, jesu li izvedene čak i male operacije prije i s kojim rezultatom, kako napreduje zarastanje rana.

Važni, iako nisu presudni, faktori u odlučivanju o implantaciji biće oblik bolesti i dužina bolesti. Utvrđeno je da pacijenti s dijabetesom tipa 2 i oni koji su nedavno razvili bolest mogu bolje podnijeti postupak implantacije.

Faza 2: Priprema za implantaciju

Prilikom pripreme pacijenta s dijabetesom za operaciju, jedan od važnih ciljeva bit će stabiliziranje razine šećera u krvi s lijekovima, dijetom i drugim mjerama.

Pored toga, kako bi se smanjio rizik od infekcije tokom ili nakon postavljanja implantata, izvodiće se postupci čiji je cilj uklanjanje žarišta infekcije:

  • liječenje ENT organa,
  • liječenje bolesti usne šupljine, karijesa, desni, profesionalna higijena,
  • ako je potrebno, podizanje sinusa, osteoplastika.

Napomena: Pacijentima sa dijabetesom bit će propisana profilaktička antibiotska terapija.

Faza 3: Instalacija implantata

Ovisno o situaciji, stomatolog će u jednoj posjeti postaviti 1 do 6 implantata pacijentu. Operacija implantacije može se izvesti istodobno s vađenjem zuba.Postoje dve vrste protokola pomoću kojih se ugrađuje implantat i njegov supragingivalni deo: jednostepeni i dvostepeni.

4. faza: Protetika

U jednofaznoj implantaciji postavlja se privremena proteza od plastike nekoliko dana nakon operacije. Kod dvostepene metode, protetika se javlja nakon 3-6 mjeseci.

Napomena: pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je više vremena da implantat ugrade u kost, zacijele ranu i prilagode se na privremenu krunu. Stoga gore navedene datume ljekar može povećati 2 puta.

Postoperativni period

Da bi se smanjili rizici od razvoja infekcije u postoperativnom periodu, osobito je važno pacijentima sa šećernom bolešću da se pridržavaju pravila oralne higijene: četkaju zube dva puta dnevno, koriste zubnu konac i isperu usta antiseptičkim otopinom. Slijedite sva uputstva svog stomatologa i radite s njim. To će povećati šanse za uspeh!

Kod dijabetesa, pacijentima s potpunim odsustvom zuba u jednoj ili dvije čeljusti, preporučuje se implantacija All-on-Four. Ovo je najmanje traumatična metoda implantacije, što znači da će ozdravljenje biti brže. Osim toga, izbor implantacije all-on-4 obično ne zahtijeva cijepljenje kostiju, što smanjuje broj hirurških intervencija i ukupno vrijeme provedeno na obnavljanju zuba. Više detalja.

Cijena zubne implantacije kod dijabetes melitusa praktički je jednaka standardnom postavljanju implantata. Ali potrebno je voditi računa o dodatnim troškovima pregleda, rehabilitacije usne šupljine, a u nekim slučajevima i terapije lijekovima.

UslugaCena
Konsultacijebesplatno
Plan lečenjabesplatno
Nobel implantati (u cijenu je uključen ortohopantomogram i ugradnja iscjeliteljskog abunmenta)55 000 ₽
33 900 ₽
Implantati Straumann60 000 ₽
34 900 ₽
Implantati Osstem25000 ₽
17990 ₽

12 000 ₽
UslugaCena
Konsultacijebesplatno
Plan lečenjabesplatno
Nobel implantati (u cijenu je uključen ortohopantomogram i ugradnja iscjeliteljskog abunmenta)55 000 ₽
33 900 ₽
Implantati Straumann60 000 ₽
34 900 ₽
Implantati Osstem25000 ₽
17990 ₽

12 000 ₽

Da biste razgovarali o tome da li je u vašem slučaju moguća zubna implantacija i kako se bolje pripremiti na nju, zakažite sastanak sa jednim od stomatologa u najbližoj klinici NovaDent u Moskvi.

Pogledajte video: Trudni ste, ali malo krvarite? Pogledajte što savjetuje liječnik (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar