Upute za upotrebu lijeka Trazhenta

Svaka filmom obložena tableta sadrži: aktivnu supstancu: linagliptin 5 mg,

pomoćne tvari: manitol, preželatinizirani škrob, kopovidon, magnezijev stearat, Opadray ružičasti (02F34337) (hipromeloza 2910, titan dioksid (E171), talk, makrogol 6000, crveni željezni oksid (E172).

Okrugle bikonveksne tablete sa iskrivljenim ivicama, prekrivene filmskom školjkom svijetlo crvene boje, s graviranjem simbola kompanije s jedne strane i s graviranjem "D5" na drugoj strani tableta.

Farmakološko djelovanje

Linagliptin je inhibitor enzima dipeptidil peptidaza-4 (u daljem tekstu - DPP-4), koji sudjeluje u inaktivaciji hormona inkreta - glukagonski peptid-1 (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida (GIP) ovisnog o glukozi. Ti se hormoni brzo uništavaju enzimom DPP-4. Oba ova hormona su uključena u fiziološku regulaciju homeostaze glukoze. Bazalna razina izlučivanja inkreta tijekom dana je niska, brzo se podiže nakon jela. GLP-1 i GIP pojačavaju biosintezu inzulina i njegovu sekreciju pankreasnim beta-ketkijem u normalnim i povišenim nivoima glukoze u krvi. Pored toga, GLP-1 smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Linagliptin (TRAGENT) je vrlo učinkovit i reverzibilno povezan s DPP-4, što uzrokuje neprestano povećanje nivoa inkretana i dugoročno očuvanje njihove aktivnosti. TRAGENTA povećava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i smanjuje lučenje glukagona, rezultirajući poboljšanjem homeostaze glukoze. Linagliptin se veže na DPP-4 selektivno, in vitro njegova selektivnost premašuje selektivnost za DPP-8 ili aktivnost za DPP-9 više od 10.000 puta.

Farmakokinetika

Koncentracija linagliptina u plazmi smanjuje se trofazno. Terminalni poluživot je dug, više od 100 sati, što je uglavnom posljedica stabilnog vezanja linagliptina s enzimom DPP-4; ne dolazi do nakupljanja lijekova. Efektivni poluživot, nakon opetovane primjene linagliptina u dozi od 5 mg, iznosi oko 12 sati. U slučaju uzimanja linagliptina u dozi od 5 mg jednom dnevno, postižu se stabilne koncentracije lijeka u plazmi nakon treće doze. Tijekom stacionarnog stanja farmakokinetike (nakon uzimanja lijeka u dozi od 5 mg), AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) plazma linagliptina povećao se za približno 33% u usporedbi s prvom dozom.

Pojedinačni koeficijenti i koeficijenti varijacije između različitih bolesnika za AUC linagliptina bili su mali (12,6% i 28,5%, respektivno). AUC vrijednosti linagliptina u plazmi s povećanjem doze povećavale su se manje proporcionalno. Farmakokinetika linagliptina kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 bila je općenito slična.

Apsolutna bioraspoloživost linagliptina iznosi oko 30%. Prijem linagliptina, zajedno s hranom koja sadrži veliku količinu masti, povećava vrijeme postizanja Satah 2 sata i snižena Ctah 15%, ali nije imalo uticaja na A11Co-72ch- Klinički značajan efekat promena Ctah i Ttah nije očekivano. Stoga se linagliptin može upotrebljavati i s hranom i bez obzira na unos hrane.

Kao rezultat povezivanja lijekova s ​​tkivima, prosječni prividni volumen raspodjele u stacionarnom stanju farmakokinetike nakon jednokratne intravenske primjene linagliptina u dozi od 5 mg zdravim osobama iznosi oko 1110 litara, što ukazuje na veliku distribuciju u tkivima. Vezivanje lignagiptina na proteine ​​u plazmi ovisi o koncentraciji lijeka i iznosi oko 99% u koncentraciji od 1 nmol / L, a u koncentracijama> 30 nmol / L smanjuje se na 75-89%, što odražava zasićenost vezanja lijeka DPP-4 povećanjem koncentracija lignagliptina . U visokim koncentracijama, kada dođe do potpunog zasićenja DPP-4, 70-80% linagliptina veže se za ostale proteine ​​plazme (a ne za DPP-4), a 30-20% lijeka je u plazmi u nevezanom stanju.

Nakon oralne primjene označenog 14C-linagliptina u dozi od 10 mg mokraćom, otpušteno je oko 5% radioaktivnosti. Mali dio primljenog lijeka se metabolizira. Pronađen je jedan glavni metabolit, čija je aktivnost 13,3% efekta linagliptina u stacionarnom stanju farmakokinetike, koji nema farmakološku aktivnost i ne utiče na inhibitornu aktivnost lignagliptina u plazmi protiv DPP-4.

4 dana nakon primjene 14C-obilježenog linagliptina kod zdravih ispitanika izlučilo se oko 85% doze (s izmetom 80% i mokraćom 5%). Bubrežni klirens u stacionarnoj farmakokinetici bio je oko 70 ml / min.

Poremećena bubrežna funkcija

Za procjenu farmakokinetike linagliptina (u dozi od 5 mg) kod pacijenata s različitim stupnjem hroničnog zatajenja bubrega u usporedbi s. zdravi ispitanici proveli su otvoreno istraživanje s višestrukim režimom doziranja. Studija je obuhvatila bolesnike s bubrežnim zatajenjem koji je podijeljen ovisno o klirensu kreatinina u pluća (50 - 2.

Promjene doziranja ovisno o spolu pacijenata nisu potrebne. Seks nije imao klinički značajan učinak na farmakokinetiku linagliptina (prema rezultatima populacijske farmakokinetičke analize provedene na temelju podataka iz studija I i II faze).

Prilagođavanje doze ovisno o dobi bolesnika nije potrebno, s obzirom da starost nije imala klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku linagliptina. U starijih bolesnika (65-80 godina, najstariji pacijent. Imao je 78 godina), a u bolesnika mlađe dobi, koncentracije linagliptina u plazmi bile su uporedive.

Ispitivanja farmakokinetike lignagliptina kod djece nisu provedena.

Indikacije za upotrebu

TRAGENT je indiciran za odrasle bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 u cilju poboljšanja kontrole glikemije: kao monoterapija

- za bolesnike s neadekvatnom kontrolom glikemije samo dijetom ili vježbanjem, kao i za one koji ne mogu uzimati metformin zbog netolerancije ili ako je metformin kontraindiciran u vezi s oštećenom funkcijom bubrega.

- metformin, ako dijeta i vježbanje u kombinaciji s metforminom ne pružaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu,

- derivati ​​sulfoniluree i metformina, ako ishrana i fizička aktivnost u kombinaciji s takvom kombiniranom terapijom ne omogućavaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu,

- inzulin u kombinaciji s metforminom ili bez njega, ako prehrana i tjelesna aktivnost u kombinaciji s takvom terapijom ne omogućavaju odgovarajuću glikemijsku kontrolu.

Trudnoća i dojenje

Primjena linagliptina u trudnica nije proučavana.

Studije na životinjama nisu pokazale znakove reproduktivne toksičnosti. Iz predostrožnosti treba izbegavati TRIGENT tokom trudnoće.

Podaci dobiveni u farmakodinamičkim studijama na životinjama ukazuju na prodor linagliptina ili njegovih metabolita u majčino mlijeko. Ne isključuje se rizik od izloženosti novorođenčadi ili djece tijekom dojenja.

Odluka o prekidu dojenja ili uzimanju TRAG-a trebala bi se temeljiti na prednostima dojenja za bebu i terapiji za majku.

Ispitivanja učinka TRAGENT-a na plodnost ljudi nisu provedena. Studije na životinjama nisu pokazale štetne efekte na plodnost.

Doziranje i primjena

Preporučena doza je 5 mg, a uzima se 1 put dnevno.

Uz istodobnu primjenu metformina, doza metformina treba ostati ista.

Prilikom uzimanja linagliptina u kombinaciji sa derivatima sulfonilureje ili inzulina, potrebno je razmotriti niže doze sulfonilureje ili derivata inzulina kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

Poremećena bubrežna funkcija

Pacijentima s oštećenom funkcijom bubrežne funkcije nije potrebno.

Poremećena funkcija jetre

Farmakokinetička ispitivanja pokazuju da prilagođavanje doze nije potrebno pacijentima s oštećenom funkcijom jetre, međutim, nema iskustva s kliničkom uporabom lijeka kod takvih bolesnika.

Prilagođavanje doze ovisno o dobi nije potrebno.

Međutim, kliničko iskustvo s pacijentima starijim od 80 godina je ograničeno, ovu grupu bolesnika treba uzimati s oprezom.

Djeca i adolescenti

Sigurnost i efikasnost linagliptina za djecu i adolescente nije utvrđena.

Ako je propuštena doza lijeka, potrebno ga je uzimati čim se pacijent toga sjeti. Ne uzimajte dvostruku dozu u jednom danu.

Nuspojava

Sigurnost TRAGENT-a procijenjena je na ukupno 6602 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, uključujući 5955 pacijenata koji su uzimali ciljanu dozu od 5 mg.

Placebo-kontrolirane studije su uključivale studije u kojima je linagliptin korišten kako slijedi:

u obliku monoterapije (kratkotrajna primjena, traje do 4 tjedna)

kao monoterapija (trajanje> 12 tjedana) dodavanje metformina

pored kombinacije metformina i sulfonilureje

suplementacija inzulinom u kombinaciji sa ili bez metformina.

Učestalost nuspojava označena je kao: vrlo često (> 1/10), često (od> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do

Predoziranje

Tokom kontroliranih kliničkih ispitivanja na zdravim ispitanicima, dobro su podnošene pojedinačne doze linagliptina, koje su dostigle 600 mg (120 puta više od preporučene doze). Osoba nema iskustva s dozama većim od 600 mg.

U slučaju predoziranja, poželjno je koristiti uobičajene mjere potporne prirode, na primjer, uklanjanje neporaženog lijeka iz gastrointestinalnog trakta, klinički nadzor i liječenje u skladu s kliničkim indikacijama.

Interakcija s drugim lijekovima

Procjena interakcije lijeka in vitro

Linagliptin je slab konkurentski inhibitor izoenzima CYP3A4, a slab ili umjeren inhibitor mehanizma djelovanja ovog izoenzima. Linagliptin ne inhibira druge CYP izoenzime i nije njihov induktor.

Linagliptin je supstrat za P-glikoprotein (P-gp) i inhibira u maloj mjeri transport digoksina posredovanog P-glikoproteinom. S obzirom na ove podatke i rezultate in vivo interakcije lijekova, sposobnost linagliptina da djeluje s drugim supstratima za P-gp smatra se malo vjerojatnom.

Procjena interakcije lijekova in vivo

Uticaj drugih lekova na linagliptin

Sljedeći klinički podaci ukazuju na malu vjerojatnost klinički značajnih interakcija uz istodobnu upotrebu lijekova.

Metformin: kombinirana primjena metformina više puta u dozi od 850 mg 3 puta dnevno i linagliptina u dozi od 10 mg 1 puta dnevno nije dovela do klinički značajnih promjena farmakokinetike linagliptina kod zdravih dobrovoljaca.

Derivati ​​sulfoniluree: na farmakokinetiku u ravnotežnom stanju od 5 mg linagliptina nije utjecala kombinirana primjena pojedinačne doze od 1,75 mg glibenklamida (gliburida).

Ritonavir: kombinirana primjena linagliptina (pojedinačna doza od 5 mg oralno) i ritonavira (višestruke doze od 200 mg oralno), aktivnog inhibitora P-glikoproteina i izoenzima CYP3A4, povećala je vrijednosti AUC i Ctah linagliptin oko 2 puta, odnosno 3 puta. Slobodna koncentracija, koja je obično manja od 1% terapijske doze linagliptina, povećala se 4-5 puta nakon istodobne primjene ritonavira. Modeliranje koncentracije linagliptina u plazmi u ravnotežnom stanju farmakokinetike sa i bez ritonavira istovremeno je pokazalo da porast izloženosti ne bi trebao biti praćen povećanjem akumulacije lignagliptina. Ove promjene farmakokinetike lignagliptina nisu klinički značajne. Stoga se ne očekuju klinički značajne interakcije s drugim inhibitorima P-glikoproteina / SURZA4.

Rifampicin: opetovana kombinirana primjena 5 mg linagliptina i rifampicina, aktivnog induktora P-gp i izoenzima CYP3A4, dovela je do smanjenja vrijednosti AUC i Ctah lignagliptin, odnosno, za 39,6% i 43,8%, i do smanjenja inhibicije bazne aktivnosti dipeptidil peptidaze-4 za oko 30%. Stoga se klinička učinkovitost linagliptina, koji se koristi u kombinaciji s P-gp aktivnim induktorima, ne može postići, posebno ako je produljena upotreba kombinacije. Istodobna primjena s drugim aktivnim induktorima P-gp i CYP3A4, poput karbamazepina, fenobarbitala i fenitoina, nije proučavana.

Učinak linagliptina na druge lekove

U kliničkim studijama, kako su dolje prikazane, nije bilo klinički značajnog utjecaja na farmakokinetiku metformina, gliburida, simvastatina, varfarina, digoksina i oralnih kontraceptiva, što je dokazano in vivo, a temelji se na maloj sposobnosti linagliptina da uđe u interakciju lijeka sa supstratima za CYP3A4 , CYP2C9, CYP2C8, P-dr i transportne molekule organskih kationa.

Metformin: kombinirana ponovljena primjena linagliptina u dozi od 10 mg jednom dnevno i 850 mg metformina, supstrata organskih kationa, nije dovela do klinički značajne farmakokinetike metformina kod zdravih dobrovoljaca. Dakle, linagliptin nije inhibitor Uransportaga • posredovanog organskim kationima.

Derivati ​​sulfoniluree: kombinirana primjena 5 mg linagliptina i jednostruke doze 1,75 mg glibenklamida (gliburida) dovela je do klinički beznačajnog smanjenja AUC i Ctah glibenklamid za 14%. Budući da se glibenklamid uglavnom metabolizira putem CYP2C9, ovi podaci također potvrđuju da linagliptin nije inhibitor CYP2C9. Ne očekuju se klinički značajne interakcije s drugim derivatima sulfoniluree (npr. Glipizidom, tolbutamidom i glimepiridom), koji se poput glibenklamida uglavnom metaboliziraju s CYP2C9.

Digoksin: kombinirana ponovljena primjena 5 mg linagliptina i 0,25 mg digoksina nije utjecala na farmakokinetiku digoksina kod zdravih dobrovoljaca. Dakle, in vivo linagliptin nije inhibitor transporta posredovanog P-glikoproteinom.

Varfarin: linagliptin, primjenjivan više puta u dozi od 5 mg dnevno, nije mijenjao farmakokinetiku S (-) ili R (+) varfarina, koji je supstrat za CYP2C9 i primjenjuje se jednom.

Simvastatin: linagliptin kada ga zdravi volonteri uzimaju u više doza imao je minimalan učinak na farmakokinetiku simvastatina, osjetljivog supstrata za CYP3A4. Nakon uzimanja linagliptina u dozi od 10 mg (iznad terapijske doze) zajedno sa simvastatinom u dozi od 40 mg tokom 6 dana, AUC simvastatina u krvnoj plazmi povećao se za 34%, a Ctah u krvnoj plazmi - za 10%.

Oralni kontraceptivi: kombinirana primjena linagliptina u dozi od 5 mg s levonorgestrelom ili etiniil estradiolom nije promijenila farmakokinetiku ovih lijekova.

Mjere sigurnosti

TRAGENT se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 ili za liječenje dijabetičke ketoacidoze.

Učestalost hipoglikemije u slučaju upotrebe linagliptina kao monoterapije bila je uporediva sa placebom.

U kliničkim studijama objavljeno je da je učestalost hipoglikemije u slučaju uporabe linagliptina u kombinaciji s lijekovima za koje se ne vjeruje da uzrokuju hipoglikemiju (metformin, derivati ​​tiazolidindiona) bila slična odgovarajućem placebo efektu.

Kada su uzimali linagliptin pored derivata sulfoniluree (uz osnovnu terapiju metforminom), broj slučajeva hipoglikemije porastao je u odnosu na placebo grupu.

Derivati ​​sulfonilureje i inzulina mogu uzrokovati hipoglikemiju. Linagliptin u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree i / ili insulinom treba uzimati s oprezom. Ako je potrebno, moguće je smanjenje doze sulfonilureje ili derivata inzulina.

Tokom postmarketinške upotrebe linagliptina, primljeni su spontani izvještaji o razvoju akutnog pankreatitisa. Bolesnike treba obavijestiti o karakterističnom simptomu akutnog pankreatitisa: jakoj upornoj trbušnoj boli. Primjećena je regresija pankreatitisa nakon prekida primjene linagliptina. Ako se sumnja na pankreatitis, TRAG treba prekinuti.

Oblik i sastav izdavanja

Trazenta je dostupna u obliku filmom obloženih tableta: bikonveksna, okrugla, sa pošećenim ivicama, svijetlo crvene boje, s gravurom D5 s jedne strane i simbolom proizvodne kompanije na drugoj (7 kom. U blisterima, u kartonskom snopu 2, 4 ili 8 blistera, 10 kom. U blisterima, u kartonskom pakovanju 3 blistera).

Sastav po 1 tableti:

  • aktivna supstanca: linagliptin - 5 mg,
  • pomoćne komponente: preželatinizirani škrob, kopovidon, kukuruzni škrob, magnezijum stearat, manitol,
  • omotač filma: Opadray pink 02F34337 (titanov dioksid, makrogol 6000, talk, hipromeloza, bojilo željezni oksid crveno).

Doziranje i primjena

Trazent tablete uzimaju se oralno. Uzimanje lijeka ne ovisi o vremenu jela i može se izvoditi u bilo koje doba dana.

Preporučena doza je 1 tableta (5 mg) jednom dnevno.

Ako je propuštena sljedeća doza, pacijent bi trebao uzimati lijek čim se prisjeti propuštene tablete. Udvostručiti dozu i uzimati 2 tablete u jednom danu ne bi trebalo biti.

U slučaju oštećenja funkcije jetre i / ili bubrega, a kod starijih bolesnika prilagođavanje doze nije potrebno.

Nuspojave

Moguće nuspojave uobičajene kod monoterapije Trazentom i kombinirane terapije drugim hipoglikemijskim lijekovima:

  • probavni sistem: pankreatitis,
  • respiratorni sistem: kašalj,
  • imunološki sistem: reakcije preosjetljivosti,
  • zarazne bolesti: nazofaringitis.

Sledeći lekovi kao deo složene terapije mogu izazvati takve dodatne nuspojave:

  • pioglitazon, metformin i pioglitazon: hiperlipidemija i debljanje,
  • derivati ​​sulfoniluree: hipertrigliceridemija,
  • inzulin: zatvor
  • derivati ​​sulfoniluree i metformin: hipoglikemija.

U razdoblju poslije stavljanja lijeka u promet, zabilježene su nuspojave sljedećih sustava i organa:

  • probavni sistem: ulceracija sluznice usne šupljine,
  • imunološki sistem: urtikarija, Quinckeov edem,
  • koža: osip.

Posebna uputstva

Pri korištenju lijeka Trazhenta istovremeno s derivatima sulfonilureje, mora biti oprezan, jer potonji može izazvati hipoglikemiju. Ako je potrebno, moguće je smanjiti dozu derivata sulfoniluree.

Trazhenta ne povećava rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ako se sumnja na akutni pankreatitis, lijek treba prekinuti.

Nisu provedena posebna ispitivanja učinka linagliptina na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa potencijalno opasnim mehanizmima. Uprkos tome, zbog povećanog rizika od vrtoglavice, tijekom liječenja lijekom, treba biti oprezan pri uključivanju u aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom lijeka Trazhenta s metforminom, glibenklamidom, simvastatinom, pioglitazonom, varfarinom, digoksinom, rifampicinom, ritonavirom i oralnim kontraceptivima, farmakokinetika linagliptina i nabrojeni lijekovi nisu se promijenili ili nisu značajno promijenili.

Načini primjene Trazenti i doziranje

Trazhenta se uzima oralno u preporučenoj dozi od 5 mg (1 tableta) jednom dnevno.

Alat se uzima u svako doba dana, bez obzira na obrok, najbolje svaki dan u isto vrijeme. Ako je jedna od tableta propuštena, možete je uzeti u bilo kojem trenutku čim se pacijent sjeti toga, ali nije preporučljivo uzeti dvostruku dozu u jednom danu.

Dodatne informacije

Lijekovi koji su derivati ​​sulfonilureje u većini slučajeva doprinose razvoju hipoglikemije. Zbog toga je u nekim slučajevima moguće smanjiti njihovo doziranje tijekom propisivanja lijeka Trazhenta.

Za pacijente s ozbiljnim zatajenjem bubrega preporučuje se uzimanje ovog lijeka zajedno sa drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Prema pregledima, Traženta i njegovi analozi značajno smanjuju koncentraciju glikoziliranog hemoglobina i glukoze prilikom uzimanja tableta na tešče.

Zbog moguće vrtoglavice, preporučuje se oprez pri upravljanju motornim vozilima i teškim mašinama za vrijeme terapije lijekovima.

Uputa za Trazent kaže da tablete treba čuvati na tamnom, suhom, hladnom i van dosega djece.

Pogledajte video: HZA - Uputstvo Za Upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar