Trovanje dijabetesom: mučnina i znakovi opijenosti

Intoksikacija tijela jedna je od najčešćih komplikacija dijabetesa. Svi pacijenti koji pate od ove hronične bolesti suočavaju se sa njom u jednoj ili drugoj mjeri. Međutim, vjerovatnije su da će biti alkoholizirani pacijenti s dijabetesom tipa 1, u kojem se odvija u težem obliku.

Ali bez obzira na vrstu dijabetesa, bez pravovremene medicinske pomoći, intoksikacija može dovesti do strašnih posljedica, uključujući i komu.

Stoga je toliko važno biti u stanju pravovremeno otkriti povećanje nivoa toksina u sebi i spriječiti patološke promjene u tijelu.

Glavni uzrok intoksikacije kod šećerne bolesti je povećanje razine šećera u krvi iznad 10 mmol / L. Ova koncentracija glukoze ukazuje na akutni nedostatak inzulina u tijelu, što često dovodi do ozbiljnog napada hiperglikemije.

Najčešće, nagli skok šećera u krvi uzrokuju sljedeći faktori: pogrešna doza inzulina ili promašena injekcija, kršenje prehrane, jak stres i virusna oboljenja. Ako napad ne zaustavite na vrijeme, hiperglikemija u krvi pacijenta počinje povećavati koncentraciju ketonskih tijela, koji su toksini i mogu izazvati teško trovanje.

Drugi razlog povećanja razine ketonskih tijela u krvi je hipoglikemija, odnosno nagli pad sadržaja glukoze u tijelu. Ovaj napad često uzrokuje predoziranje inzulina, dug period između obroka, uporabu alkoholnih pića i velike fizičke napore.

Redovnim viškom doze inzulina pacijent može razviti hronično povišen nivo inzulina u tijelu što uzrokuje konstantno trovanje unutrašnjih stanica toksičnim tvarima.

Činjenica je da s viškom ili nedostatkom inzulina pacijentovo tijelo doživljava akutni nedostatak glukoze, koji je glavni izvor energije za stanice. Kako bi se nekako nadoknadio energetski glad, on počinje prerađivati ​​masti, što stavlja značajno opterećenje na jetru.

Tokom metabolizma lipida ćelije jetre oslobađaju otrovne tvari u krv, a jedna od njih je aceton.

Prvi simptomi intoksikacije kod šećerne bolesti u mnogočemu su slični trovanju hranom, što pacijente često dovodi u zabludu. Pokušavajući se riješiti neugodnih simptoma, pacijenti uzimaju lijekove od probavnih smetnji koje im ne donose olakšanje.

U ovom trenutku nivo ketonskih tijela u krvi nastavlja da raste, povećavajući na taj način toksični učinak toksina na organizam. Često se takvo liječenje završava hitnom hospitalizacijom pacijenta, a u najtežim slučajevima koma.

Iz tog razloga je važno da pacijenti sa dijabetesom mogu razlikovati uobičajeno trovanje hranom od intoksikacije hiperglikemijom. To će vam omogućiti da postavite pravu dijagnozu na vrijeme i bez gubljenja vremena da započnete adekvatan tretman.

Simptomi intoksikacije dijabetesom:

  1. Jaka mučnina i povraćanje,
  2. Proliv do 10 puta dnevno,
  3. Slabost, neispravnost,
  4. Glavobolja, vrtoglavica,
  5. Česta i obilna mokrenja
  6. Velika žeđ
  7. Suva koža,
  8. Panting
  9. Miris acetona iz usta
  10. Dvostruki vid
  11. Bol u srcu,
  12. Inhibirane reakcije, što ukazuje na oštećenje centralnog nervnog sistema.

Jako povraćanje, proliv i prekomjerno mokrenje dovode do velikog gubitka tekućine, što može uzrokovati ozbiljnu dehidraciju. Znakovi koji ukazuju na razvoj takvog stanja su suhoća i ljuštenje kože, pukotine na usnama, bol u očima i potpuno odsustvo pljuvačke.

Kada je dehidrirana, pacijentova krv dobija gustu i viskoznu konzistenciju, što dodatno povećava koncentraciju glukoze i vrši ogromno opterećenje na srce i krvne sudove. Ovakvi efekti intoksikacije posebno su opasni za osobe koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema jer mogu dovesti do srčanog udara ili šloga.

Uz to, visoka razina acetona negativno djeluje na tkiva cijelog mokraćnog sistema.

Budući da je u ogromnoj većini slučajeva intoksikacija kod šećerne bolesti uzrokovana visokim šećerom u krvi, glavni način liječenja je unos kratkog inzulina. U posebno teškim slučajevima, kako bi se ubrzalo djelovanje pripravka inzulina, on se ubrizgava u tijelo pomoću kapalice ili intravenske injekcije.

No važno je naglasiti da se injekcije inzulina u venu trebaju izvoditi samo u prisustvu liječnika, jer zahtijevaju posebnu vještinu i precizan proračun doze. U suprotnom, mogu prouzrokovati ozbiljan napad hipoglikemije i dodatno pojačati intoksikaciju tijela.

Kod jakog povraćanja, proliva i pretjeranog mokrenja pacijent treba piti što više tekućine, što će nadoknaditi gubitak vlage i zaštititi tijelo od dehidracije. Važno je naglasiti da pacijent u tom stanju treba piti samo mineralnu vodu bez plina, a ne kafu, čaj ili druga pića.

Ali u liječenju dijabetičke intoksikacije, pacijent može koristiti ultrazvučni inzulin i mala količina glukoze neće biti opasna za njega.

Uz blagu intoksikaciju s malim postotkom dehidracije. Da biste ga pripremili trebat će vam:

  • 200 ml tople prokuvane vode,
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli.

Sve sastojke dobro promiješajte i uzmite u malim obrocima.

Uz intoksikaciju visokim šećerom u krvi (hiperglikemija). Da biste ga skuhali potrebno vam je:

  • 1 litra tople prokuvane vode,
  • 1 kašika. kašika soli
  • 1 kašika. kašičica sode bikarbone.

Komponente otopite u vodi i uzimajte tokom dana.

S intoksikacijom sa malo šećera (hipoglikemija) ili jakom dehidracijom. Da biste ga pripremili potrebno vam je:

  • 0,5 l vruće ključale vode,
  • 2 žlice. žlice šećera
  • 2 žlice. kašike soli
  • 0,4 kašike sode bikarbone.

Sve komponente su temeljno rastvorene u vodi. Pijete otopinu u malim porcijama 24 sata.

Neki lijekovi mogu povećati gubitak vlage tijekom intoksikacije. Zato se tijekom liječenja dehidratacijom njihov unos mora potpuno zaustaviti.

Kada je dehidracija nepoželjna, koristiti sljedeće lijekove:

  1. Diuretici
  2. ACE inhibitori,
  3. Blokatori receptora angiotenzina,
  4. Protivupalni lijekovi, uključujući ibuprofen.

Ako se i pored svih poduzetih mjera znakovi opijenosti i dalje pojačavaju, tada je u ovom slučaju potrebno potražiti pomoć liječnika.

Značajke i uzroci alergijskog kašlja kod dijabetičara

Hormonske komponente najozbiljnije djeluju na stvaranje inzulina u ljudskom tijelu. Istovremeno, potpuno je nevažno u koju je vrstu inzulina uključen - prirodni ili kao lijek koji se uzima u sklopu liječenja dijabetesa. U svakom slučaju, ovo je ozbiljna hormonska intervencija, koja izaziva ne samo porast glukoze u krvi, već i kašalj s dijabetesom tipa 1 i 2.

Dakle, ne treba zaboraviti na potrebu za što pravilnijim korištenjem inzulina. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  1. ako se pacijent s predstavljenom bolešću susretne s kašljem koji traje duže od jedne sedmice, utvrđuje se hronično povećanje razine šećera. Dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija,
  2. jedna od tih kritičnih posljedica je ketoacidoza,
  3. patološko stanje izražava se povećanjem koncentracije kiseline u krvi sa bolestima tipa 1 i 2.

U vezi s tim, bolesnicima sa šećernom bolešću ne preporučuje se čekanje dok prehlada ili kašalj ne nestanu sami.

Predlažemo da se upoznate: šipak može povećati šećer u krvi

Vrlo je važno koristiti upravo efikasna i ispravna restorativna sredstva koja će dijabetičaru omogućiti da izađe iz prezentiranog stanja. Da biste to učinili, morate naučiti sve o tome kako se liječenje provodi i kako ga liječiti.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta: simptomi i liječenje

Pacijenti koji pate od „slatke“ bolesti suočeni su s problemom pojave hroničnih bolesti koje se pojavljuju na pozadini velikog oboljenja. Alergijski kašalj pripada listi takvih manifestacija.

Nastaje kao rezultat patoloških poremećaja u reakcijama metabolizma ugljikohidratnih spojeva prvog i drugog tipa. Prije nego što odlučite kako i kako liječiti kašalj, morate utvrditi vrstu kršenja u procesima metabolizma ugljikohidrata kod pacijenta. Razjasnivši ove podatke, liječnik dijagnosticira vrstu simptoma i odabire željeni režim liječenja.

Dijabetički kašalj koji nastaje na pozadini alergije povezan je s kršenjem hormonske pozadine. Dva simptoma su usko povezana. Promjena hormonske pozadine događa se na pozadini „slatke“ bolesti i alergije. Zbog toga je važno odabrati pravi lijek koji će izliječiti jednu bolest, a neće pogoršati tijek druge.

Ako pacijent doživi napade alergije više od tjedan dana, tada se u tijelu mogu razviti teške komplikacije. Pogotovo ako je za liječenje bilo potrebno korištenje hormonskih lijekova. Rezultat terapije je kršenje procesa unosa glukoze i neuspjeh u proizvodnji inzulina ili kršenje otpornosti na inzulin.

Najnekodnije kapi protiv kašlja, sadrže komponente koje utječu na ljudsku hormonsku pozadinu, mogu uzrokovati nagli porast razine jednostavnih ugljikohidrata u krvnoj plazmi.

Ketoacidoza spada u listu komplikacija koje prate kašalj sa "slatkom" bolešću. Za komplikaciju je karakterističan visok nivo koncentracije kiselina u pacijentovoj krvi.

Liječnici preporučuju pacijentima koji pate od poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata kad otkriju prve znakove prehlade, odmah početi uzimati lijekove s ekspektoranskim učinkom ili lijekove koji pomažu u smanjenju intenziteta simptoma.

Postoji veliki broj lijekova dizajniranih posebno za pacijente s oštećenim metabolizmom ugljikohidrata.

Sredstva ne sadrže šećere ili je njihova količina zanemarljiva, ne mogu značajno utjecati na metabolizam ugljikohidrata.

Najčešći lijekovi protiv prehlade su različiti sirupi protiv kašlja bez šećera za dijabetičare.

Lazolvan se najčešće koristi. Sirup ne sadrži alkohol ni šećer. Trenutno hemijsko jedinjenje je Ambroxol hydrochloride. Lijek ima ekspektorans i mukolitička svojstva.

Pored toga, sledeće hemijske komponente su deo Lazolvana:

  1. Glicerol.
  2. Acesulfam kalijum.
  3. Benzojeva kiselina.
  4. Arome za hranu.
  5. Sorbitol.
  6. Hyetillosis.
  7. Pročišćena voda.

Upotreba sirupa pomaže u olakšavanju povlačenja nakupljanja sluzi iz donjih dijelova respiratornog sustava. Najčešće je upotreba Lazolvana opravdana ako pacijent ima mokri tip kašlja.

Gedelix sirup pravi se na bazi sastojaka biljnog porijekla. Osnova lijeka je ekstrakt polja bršljana. Sirup je posebno efikasan u liječenju prehlade infektivnog i upalnog porijekla. Visoka efikasnost sirupa manifestuje se u liječenju bronhija i gornjih disajnih puteva.

Linax je sirup u potpunosti napravljen od sirovina biljnog porijekla. Ovaj lijek je praktično bezopasan.

U sastavu lijeka ne postoje hemijske komponente sintetskog porijekla opasne za pacijenta koji boluje od šećerne bolesti bilo koje vrste. Osim toga, u hemijskom sastavu lijeka ne postoje takve komponente kao što su etilni alkohol i šećer.

Ovaj sirup praktički nema kontraindikacija, jedino ograničenje u njegovoj upotrebi je prisustvo preosjetljivosti na ljude na komponente sirupa.

Kako liječiti kašalj protiv dijabetesa reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Liječenje dijabetičke angiopatije donjih udova treba započeti što je prije moguće kako bi se spriječile komplikacije bolesti. Obično se bolest pojavi kod dijabetičara koji su nemarni prema svom zdravlju i ne uzimaju lijekove. Često su zahvaćeni donji ekstremiteti zbog činjenice da je pacijentova cirkulacija krvi poremećena, dok se pojavljuju jaki bolovi. To je povezano s velikim opterećenjem na nogama. Ako ne započnete pravodobno liječenje, mogu nastupiti ozbiljne posljedice.

Prevencija bolesti

Pacijent s dijabetesom trebao bi biti vrlo marljiv u praćenju svog zdravlja. Tokom epidemije gripa izbjegavaju se posjete prenapučenim događajima. Da biste smanjili rizik od infekcije, preporučuje se nošenje posebne maske. Prije početka jesensko-zimskog perioda, bolje je cijepiti se protiv gripe, ali obavezno prije toga koordinirajte postupak sa svojim liječnikom. Ako se infekcija nije mogla izbjeći, morate se pridržavati sljedećih pravila:

  • Pratite šećer u krvi najmanje 3 puta dnevno, a po potrebi i češće. To će pomoći ljekaru da utvrdi ispravnost propisane terapije.
  • Koristite poseban sirup protiv kašlja bez šećera za dijabetičare.
  • Piti puno vode korisno je ne samo pacijentu koji boluje od dijabetesa, već i osobi koja ne boluje od ove bolesti.

Ne zaboravite na fizičku aktivnost i dijetu posebno odabranu za određenog pacijenta. Sprečiti bolest je lakše nego izliječiti i izbjeći komplikacije. Stoga se treba pridržavati pravila higijene ne samo dijabetičara, već i svih članova porodice. Ako u kući postoje djeca, pobrinite se da peru ruke nakon šetnje ulicom. Zdrav život, a ne tablete, ključ su zdravlja svake osobe.

Informacije su date samo za opšte informacije i ne mogu se koristiti za samo-lijek. Ne liječite se sami, to može biti opasno. Uvek se posavetujte sa lekarom. U slučaju djelomičnog ili potpunog kopiranja materijala s web stranice, potrebna je aktivna veza na njega.

Gotovo svi sirupi i drugi lijekovi za prehladu i kašalj imaju šećer u svom sastavu, vrlo je nepoželjno uzimati njihove dijabetičare. Međutim, postoje i druga sredstva koja mogu pomoći pacijentu od prehlade i od dugog upale grla. U tom periodu je vrlo važno strogo i stalno pratiti šećer, to je potrebno i za lekara. Tako će preciznije propisati liječenje za brzi oporavak.

Koliko često vam je potrebno mjerenje nivoa šećera za prehlade? Zarazne bolesti s dijabetesom, kao i terapija, zahtijevaju od pacijenta da strogo kontrolira situaciju. Zbog toga morate pratiti nivo najmanje tri puta dnevno, po mogućnosti češće, posebno kod prehlade. Ako je visok, liječnik može propisati veliku dozu inzulina. Zapravo, poznavanje nivoa glukoze predstavlja priliku za promjenu strategije i metodologije upravljanja ovom strašnom bolešću.

Kako sprečiti prehladu i kašalj? Bez obzira da li ste bolesni sa šećerom u krvi ili ne, niko nije otkazao općeprihvaćena pravila lične higijene. Za vrijeme karantene protiv gripe i drugih prehlada nosite masku; ako imate djecu, pobrinite se da opere ruke nakon ulice. Prije hladne sezone, snimite grip, ali prvo konzultirajte ljekara.

Mogući uzroci povraćanja

Povraćanje (povraćanje) - čišćenje, evakuacija sadržaja želuca, ponekad tankog creva.Povraćanje se događa i fiziološko (u okviru normalne aktivnosti tijela) i patološko (sa trovanjem, infekcijama, čirima i sl.). Povraćanje, njegova ozbiljnost, može se razlikovati vizuelnim pregledom sadržaja - jestive hrane, ustajalog sadržaja, žuči, gnoja, crijevnog sadržaja, kave, pomešanog s krvlju. Unutar fiziologije, povraćanje se ponavlja jednom ili dva puta. Patološko povraćanje je sistematske prirode, može se ponavljati u konvulzijama nekoliko puta dnevno. Pas istovremeno izgleda izuzetno loše i vidljiv je njegov unutarnji nemir.

Ako ste vidjeli da pas povraća hranu, pokušavajući da ga pojede (apetit nije slomljen), mase normalne boje i mirisa fiziološko su povraćanje povezane, na primjer, s prejedanjem. Javlja se prilikom promjene prehrane (na primjer, prijelaz sa suhe hrane na prirodnu), kada želudac nije naviknut na probavu, na primjer, govedina ili ožiljak. Ili, kad pas jede poriluk trave, a zatim povraća ugrušak trave, sluzi, želučanog soka, a pritom se osjeća dobro, onda je to i u granicama normale.

Psi su grabežljivci, a njihova jetra je posebno razvijena u usporedbi s ljudima i drugim životinjama. Ponekad se tijelo očisti od viška žuči, pročisti žučni mjehur (profilaksa od kamenaca) i kanaliće. Tada pas povraća žuč penom. Ako se ovo pojavilo 1-2-2 puta i potpuno nestalo, onda ne brinite. Ako se proces nastavi, a stanje pogorša, to je onda znak trovanja, odbijanje hrane potvrdit će strahove! Možete dogovoriti dan posta i gladno dijetu 12 sati. To se događa s blagim trovanjem. Tijelo se bori sam, kao što je priroda i zamislila.

Ako se povraćanje ponavlja sistematski

U slučaju da povraćanje postane redovito, stalno se javlja ovisno o doba dana, javlja se u određeno vrijeme prije ili nakon obroka, a sadržaj izgleda krajnje nezdrav, tada postoji razlog da se oglasi alarm, idite veterinaru ili djelujete samostalno, posjedujući odgovarajuću vještinu.

Razlozi ove pojave mogu biti:

  • trovanje
  • hepatitis
  • holecistitis,
  • ulcerozni procesi
  • trovanje
  • gastrointestinalne infekcije
  • onkologija.

Veoma je važno otići u kliniku i obaviti sveobuhvatan pregled kućnog ljubimca. U svakom slučaju, ne vrijedi se nadati da će sve proći samo od sebe. Odgoda može samo pogoršati ionako tešku situaciju psa. To se posebno odnosi na mlade životinje. Višekratno povraćanje, povraćanje žutom pjenom (nije izolovan slučaj), prije, nakon i za vrijeme obroka, povraćanje žuči u šteneta itd. Zahtijeva hitnu medicinsku pomoć!

Važno! Vrlo često je uzrok sistematskog povraćanja strani predmet u stomaku životinje!

Koji se lekovi mogu koristiti?

Povraćanje ne prestaje, počinje dijareja, javlja se žuta pena ili pas povraća žuč, kako tretirati? Pogodni lijekovi iz obične ljudske apoteke. Možete se sigurno fokusirati na doze navedene u priloženim uputama (veliki psi - doze za odrasle, srednje - za adolescente, male - kao za malu djecu).

Važno je zapamtiti da antipiretski lijekovi mogu naštetiti psu i treba ih koristiti kao krajnje sredstvo.

U suprotnom, potrebni su sljedeći lijekovi:

Oni će ublažiti grčeve, anestezirati.

Pomoć kod opijenosti:

Metoklopromid, cerukal normalizuju peristaltiku. Kontrast će umiriti gušteraču. Omeprazid, omeprazol, omez umiruju gastrointestinalni trakt, suprotstavit će povraćanje. Trava kamilice, kantarion, pelin koristi se prema uputama. Često pomažu u izliječenju životinje.

Povraćanje može biti i fiziološko ili patološko. Uz patologiju dolazi do odbijanja hranjenja, iscrpljivanja, narušavaju se temperaturni uslovi, mijenjaju se stolice, razvija se infekcija itd. Takvo povraćanje ima dugoročnu prirodu sa pogoršanjem. Pojava žuči u povraćanju ukazuje na oštećenje jetre, žučnog mjehura. Za prvu pomoć i liječenje pogodni su ljudski pripravci osim antipiretskih i analgetskih lijekova. Važno je pratiti opće stanje psa, apetit, koliko pas pije, kakvu stolicu, prirodu povraćanja. Pri prvim znakovima povraćanja prestanite hraniti psa, to će ukloniti opterećenje iz probavnog trakta i organizma.

Mučnina i povraćanje kod psa žutom pjenom izjutra ili na prazan stomak

Pratite nas i volite nas:

Pišem o psima, na osnovu iskustva i znanja stečenih tokom studiranja kod veterinara, radim na specijalnosti i jednostavno iz promatranja mojih kućnih ljubimaca.

Koje tvari mogu izazvati trovanje?

Milady Intoxication ima ogroman broj razloga i razloga za trovanje te u njenom arsenalu ima mnogo egzogenih i endogenih otrova.

Egzogene otrovne tvari u organizam ulaze izvana. Odnosno, kroz kožu i sluznicu, gornje disajne puteve, probavni trakt. Najčešći uzrok opijenosti su trovanja etanolom, metanolom, solima teških metala, kućnim hemikalijama, ugljičnim monoksidom, nekvalitetnom hranom, kontaminiranom vodom, lijekovima.

Mikrobi, prodirući u tijelo, uzrokuju ne samo bolest, već i trovanje svojim toksinima. Na primjer, otrovni predstavnici flore i faune, blijedog grebeža i naduvanih riba mogu postati "razlog" za egzogenu intoksikaciju tijela.

Endogeni otrovi nastaju u ljudskom tijelu kao rezultat metabolizma, kao rezultat bolesti i različitih patoloških stanja: na primjer, intoksikacija rakom (s razvojem malignih tumora), uremija (s kroničnim zatajivanjem bubrega), tirotoksikoza (s povećanom proizvodnjom štitnih hormona), intoksikacija tuberkuloze i tako dalje.

S nedovoljnom neutralizacijskom funkcijom jetre, u tijelu se nakuplja veliki broj toksičnih metaboličkih produkata, što dovodi do endogene intoksikacije. Sa komplikacijama dijabetesa tijelo se otrova proizvodima metabolizma ugljikohidrata - ketonskim tijelima.

Zašto se kod dijabetesa javlja povraćanje

Njegov glavni uzrok kod dijabetesa je višak glukoze ili, obrnuto, njegov akutni nedostatak. U ovom slučaju jetra se ne može nositi s preradom otrovnih tvari, a aceton se nakuplja u krvi.

Ostali uzroci povraćanja kod dijabetesa, bez obzira na vrstu, mogu se opisati na sljedeći način.

  1. Gastroparezis. Ovom bolešću dolazi do poremećaja motorne aktivnosti gastrointestinalnog trakta i osoba osjeća abnormalno zasićenje. Manifestira se ranom sitošću, jakom žgaravicom, slabim apetitom, gubitkom težine, nadimanjem. Karakteristično je da osoba može primijetiti prolazak ne probavljenih čestica hrane.
  2. Poremećena tolerancija na glukozu takođe može potaknuti gag refleks. Osoba može pogrešiti ovaj uvjet zbog trovanja hranom. Nedostatak liječenja prijeti razvoju „punog“ dijabetesa.
  3. Hipoglikemija može izazvati i izbacivanje tekućine iz stomaka. Ovo je stanje opasno za ljude, jer može uzrokovati smrt.
  4. Uzimanje lijekova koji povećavaju lučenje inzulina.
  5. Ako je osoba propustila vrijeme uzimanja inzulina.

Kako se očituje opijenost?

Znakovi intoksikacije ovise o prirodi toksične tvari, njenoj količini, putu unosa u organizam i sposobnosti nakupljanja.

Otrovne su tvari odvojene, ovisno o njihovom utjecaju na:

  • kancerogeni (izaziva rak)
  • mutagene (vode do mutacija),
  • kardiotropni (utiče na srčani mišić),
  • hepatotropni (intoksikacija jetre) i drugi.

Intoksikacija može biti akutna i hronična.

Akutna intoksikacija nastaje jednim unosom otrova u organizam i praćena je izraženim simptomima. Na primjer, intoksikacija hranom sa salmonelozom, alkoholna intoksikacija.

Akutna intoksikacija kod djeteta nastaje na pozadini gripa, crijevne infekcije, predoziranja lijekovima, trovanja hranom, s acetonemičkim sindromom. Pismeni roditelji znaju kako ublažiti simptome intoksikacije kod kuće - lemljuju bebu i daju sorbent Enterosgel (ne zaboravljajući da pozovu liječnika).

Hronična intoksikacija javlja se kod dugotrajnog nakupljanja otrovnih tvari u tijelu, na primjer, s intoksikacijom rakom, trovanjem olovom, tuberkuloznom intoksikacijom, ovisnosti o drogama.

Opasnost povraćanja kod dijabetesa

Povraćanje, mučnina ili proliv kod dijabetes melitusa, bez obzira na njegovu vrstu, vrlo su opasni, jer mogu uzrokovati kritično narušavanje aktivnosti bubrega i dovesti do gubitka svijesti. Uostalom, takve pojave mogu uzrokovati dehidraciju.

Tijelo brzo počinje gubiti rezerve tekućine, jer u probavnom traktu njegove rezerve padaju, a stanice uzimaju tekućinu iz općeg krvotoka. Međutim, glukoza ne ulazi u probavni trakt zbog čega se njegova koncentracija u krvi značajno povećava. Krv postaje viskozna.

Zbog povećanja viskoznosti krvi periferna tkiva pate, jer im se isporučuje manje glukoze i inzulina. Razvija se otpornost na inzulin, što dodatno povećava šećer. A hiperglikemija dovodi do daljnje dehidracije uslijed povećane diureze i povraćanja.

Hiperglikemija povraćanje

Mučnina i povraćanje s povišenim nivoom šećera ukazuju na razvoj dijabetičkog prekoma. Prekoma se razvija kada je pokazatelj glukometra premašio oznaku 19. Pacijent takođe ima sledeće simptome:

  • apatija i ravnodušnost prema svemu što se događa,
  • kratkoća daha
  • poremećaji vida
  • pojava bola u srcu,
  • hlađenje udova
  • usne su suve i poprimaju plavkast ton,
  • koža se pukne
  • na jeziku se pojavljuje smeđi premaz.

Često povraćanje s hiperglikemijom predstavlja veliku opasnost za ljude. Činjenica je da u tom stanju osoba razvija pretjerano mokrenje, što dovodi do gubitka tekućine. Povraćanje pojačava dehidraciju.

Znakovi akutne i hronične intoksikacije organizma

Zašto je Mad Hatter iz Alice u zemlji čudesa izgubila razum? Možda je čitava stvar u šeširu! Umjesto toga, u tehnologiji obrade filca od kojih su izrađeni. Ispada da se u XIX vijeku živa koristila za obradu ovog materijala.

Profesionalna hronična intoksikacija danas, nažalost, takođe nije neuobičajena. Kod ljudi koji već duže vrijeme rade na proizvodnji povezanom s hemikalijama toksični spojevi se postepeno nakupljaju u tijelu. Na primjer, toksičnost jetre kod hroničnog trovanja olovom nije neuobičajena.

Simptomi intoksikacije profesionalnim trovanjem benzenom povezani su s toksičnim učincima na organe koji formiraju krv i krvne stanice.

Znakovi profesionalnog trovanja ovise o otrovnoj tvari u tijelu.

Uobičajeni znakovi hemijskog trovanja:

  • jaka slabost
  • zamagljena svijest
  • kratkoća daha
  • promjene boje kože,
  • mučnina i povraćanje
  • kod akutnog trovanja - gubitak svijesti.

Uklanjanje opijenosti u takvim slučajevima vrši se u jedinicama intenzivne njege ili na intenzivnoj njezi.

Pravovremeni unos Enterosgelovog sorbenta kod prvih simptoma intoksikacije spasit će se od silnih komplikacija trovanja ili ublažiti njegove manifestacije.

Kod akutne intoksikacije tijela kod pacijenta je uočeno:

  • visoka temperatura
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima i zglobovima
  • mučnina
  • povraćanje
  • proliv

Hroničnu intoksikaciju mogu pratiti:

  • gubitak kilograma
  • odbojnost prema hrani
  • nesanica
  • depresija
  • probavne smetnje
  • anemija
  • smanjen imunitet
  • dermatitis
  • sklonost alergijskim reakcijama i autoimunim bolestima.

S padom obrambenih snaga tijela i teškom gnojnom infekcijom, razvija se intoksikacijski sindrom.

Ovo stanje se može pojaviti u pozadini:

  • peritonitis,
  • pleuralni empiem,
  • osteomijelitis
  • flegmon
  • apsces
  • sepsa.

Jaka intoksikacija tijela dovodi do toksičnog oštećenja srčanog mišića, živčanog sistema, jetre i bubrega.

Palpitacije, depresija svijesti ili euforija, bubrežna i jetrena insuficijencija glavni su znakovi intoksikacijskog sindroma.

Dijagnoza se postavlja zahvaljujući krvnim pretragama i indeksu intoksikacije leukocitima. Ova važna metoda istraživanja omogućava nam da procijenimo težinu endogene intoksikacije i efikasnost liječenja.

Normalne vrijednosti indeksa intoksikacije leukocitima kreću se u rasponu od 0,3 do 1,5. Povećanje sa 4 na 9 ukazuje na endogeno trovanje.

Značajke povraćanja s hipoglikemijom

Obično se pojavljuje u početnom stadiju hipoglikemije. Simptomi poput grčeva, opće uzbuđenosti trebali bi upozoriti. Nehotično pražnjenje želučanog sadržaja može ukazivati ​​na prisustvo pacijenta s komplikacijom hipoglikemijske kome, od kojih je najopasnija edem cerebralnog sustava.

Slučajevi povraćanja s hipoglikemijom nastaju na pozadini poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Na primjer, pacijent je povećao dozu inzulina ili preskočio obrok. Zbog toga se utvrđuje nizak sadržaj šećera, kao i acetona. Zauzvrat, ove materije doprinose razvoju povraćanja.

Povraćanje je moguće i s takozvanim sindromom hroničnog predoziranja inzulinom. Iz toga pokazatelj glukoze u tijelu skače i on počinje povraćati na ovo stanje.

Ketoacidoza povraća

U nedostatku ili nedostatku inzulina u krvi, ćelije ne mogu uzimati glukozu kao izvor energije. Dolazi do raspada masti i kao rezultat nje nastaju ketonska tijela. Ako puno ketonskih tijela cirkuliše u krvi, bubrezi nemaju vremena da se riješe tijela njih. Zbog toga povećava se kiselost krvi.

Kod ketoacidoze, pacijenti su zabrinuti zbog:

  • mučnina
  • povraćanje
  • rastuća slabost
  • snažna žeđ
  • pojačano i učestalo disanje (Kussmaul),
  • oštar miris acetona iz usne šupljine,
  • mokrenje,
  • suva koža i sluzokože,
  • letargija, letargija i drugi znakovi oslabljene aktivnosti centralnog nervnog sistema.

Uslijed viška ketonskih tijela u tijelu dolazi do poremećaja aktivnosti i iritacije probavnog trakta. Izaziva često povraćanje. A ovo je vrlo opasno kod ketoacidoze, jer tijelo pati zbog dehidracije zbog dijabetesa. Pacijentima je potrebna hitna hospitalizacija.

„Kućna“ intoksikacija ili „trovanje stvarnošću“?

Trovanje domaćim putem nije uzalud nazvano „epidemija stoljeća“, jer prilično često sredstvo, teoretski olakšavajući naš život, izaziva akutnu intoksikaciju. Sredstva za izbjeljivanje, pesticidi, deterdženti i proizvodi za čišćenje, brisači automobila - popis potencijalno opasnih krivca teškog trovanja prilično je opsežan.

Nakon intoksikacije kemikalijama u domaćinstvu dolazi do akutne bubrežne i jetrene insuficijencije. Prestanak tih vitalnih organa koji uklanjaju toksine iz tijela, u nekim slučajevima može čak dovesti i do smrti.

Šta učiniti sa povraćanjem tokom dijabetesa

Ako ste bolesni od dijabetesa i imate nagon za povraćanjem, morate pribjeći terapijskom postu. Dozvoljeno je piti vodu i druga pića koja ne sadrže ugljikohidrate. Za dijabetes koji zavisi od insulina, treba dugotrajni inzulin koristiti za kontrolu nivoa glukoze. Takođe ne biste trebali prestati uzimati tablete za dijabetes.

Ako tablete treba piti prije jela, one se privremeno otkazuju. To neće uzrokovati šiljake šećera u krvi. Međutim, inzulin će nam ipak morati ubrizgati, jer ostaje opasnost od naglog skoka šećera.

Neki lijekovi povećavaju dehidraciju. Stoga bi trebalo privremeno zaustaviti njihov prijem. Ovi lijekovi uključuju prije svega:

  • diuretici
  • ACE inhibitori
  • blokatori receptora angiotenzina,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi, posebno Ibuprofen.

Općenito, u slučaju povraćanja kod šećerne bolesti nužno je razgovarati s liječnikom o unosu svih propisanih lijekova. Na taj ćete način izbjeći dijabetičke komplikacije.

Osoba koja povraća zbog dijabetesa, bez obzira na njegovu vrstu, mora ga naučiti kontrolirati. Prije svega, morate piti tekućinu. Ako se to ne zaustavi, jedini izlaz je nazvati liječnika na hospitalizaciju.

Ako je povraćanje prestalo, trebali biste piti tekućinu kako biste spriječili dehidraciju. Morate malo popiti da ne izazovete još jedan napad. Bolje je da li je tečnost na sobnoj temperaturi.

Svaki dijabetičar treba pažljivo nadzirati simptome bolesti radi sprečavanja dehidracije i komplikacija.

Otrovanje etanolom i njegovim surogatima

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preko 300 tisuća ljudi svake godine umre od opijenosti alkoholom i njegovim nadomjestkom.

Prema međunarodnoj klasifikaciji (ICD10), toksični učinak alkohola kodiran je kao T51.

Jedan od najvećih slučajeva trovanja surogatom alkoholom dogodio se u estonskom gradu Pärnu 2001. godine: radnici u jednoj od tvornica ukrali su 20 limenki metilnim alkoholom. Od trovanja je umrlo 68 osoba, a 43 nakon opijenosti postala je onesposobljena.

Metil alkohol odnosi se na snažne otrove vaskularnog i nervnog sistema. Brzo se apsorbuje i vrlo sporo se eliminira iz tijela.

Tipični rezultati trovanja metanolom su sljepoća, moždani edemi, zastoj srca i disanje.

Kako liječiti intoksikaciju?

Terapija egzogenih i endogenih intoksikacija umjerene i teške težine provodi se u odjeljenjima intenzivne njege, intenzivne njege, toksikološkim centrima.

Liječenje akutne i kronične intoksikacije provodi se uzimajući u obzir uzrok trovanja, težinu pacijentovog stanja, rezultate laboratorijskih i instrumentalnih studija.

Uklanjanje opijenosti u svakom slučaju ima svoje razlike.

Liječenje intoksikacije rakom je palijativno, odnosno propisani su lijekovi koji poboljšavaju kvalitetu života neizlječivog pacijenta. Intoksikacija protiv raka propisana je opojnim analgeticima (morfij), sorbentima (Enterosgel), nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Terapija intoksikacije tuberkulozom uključuje dugi tijek liječenja protiv TB lijekovima, vitaminima i imunostimulansima.

U domaćem i profesionalnom trovanju koriste se antidoti (antidoti), detoksikacija tijela, ispiranje želuca i crijeva s ciljem čišćenja od toksičnih tvari.

Enterosgel crijevni sorbent brzo i učinkovito ublažava intoksikaciju kod kuće u slučaju trovanja.

Dovoljna količina konzumirane vode i laksativa doprinose brzom uklanjanju toksičnih proizvoda iz tijela.

Lijekovi za zaštitu jetre, probavni enzimi i lijekovi za disbakteriozu također će pomoći u smanjenju intoksikacije kod kuće.

Kako ukloniti alkoholnu intoksikaciju?

Nažalost, jutro nakon svečane "alkoholne večeri" nije uvijek dobro. Glava pukne, u ustima je saharska pustinja, srce kuca negdje u grlu, mutno je i olujno, mačka glasno lupa po stanu - noćna mora, jednom riječju!

Alkoholna intoksikacija blage težine ili, jednostavnije rečeno, mamurluk, obično se liječi kod kuće.

Što trebate učiniti: spavati, uzimati sorbent Enterosgel na prazan stomak, budite sigurni da doručkujete i pijete čistu vodu tokom dana.

Kap za alkoholno opijanje kod kuće može se propisati ako je potrebno odmah „postati operativan“.

Hitni događaji

Uklanjanje alkohola u alkoholu kod akutnog trovanja započinje ispiranjem želuca. Zatim se provodi infuzijska terapija posebnim lijekovima za brzo uklanjanje toksičnih produkata raspadanja etanola. Na primjer, s nikotinskom kiselinom, glukozom, vitaminima C, B6 i B1.

Kapi za alkoholiziranje u kući s otopinom metadoksila smanjuje težinu trovanja i ubrzava neutralizaciju otrova.

Etilni alkohol se brzo apsorbuje želucem i to je njegova podmuklost! Kako ukloniti alkoholnu intoksikaciju? Koji lijek odabrati za brzo i učinkovito uklanjanje etanola? Toksikolozi kažu da je Enterosgel efikasan lijek za ovu vrstu trovanja, iako se preporučuje konzultirati stručnjaka.

Enterosgel veže etanol i acetaldehid u crijevima, smanjuje koncentraciju toksina u krvi, štiti jetru i pomaže u obnovi centralnog nervnog sistema.

Lijek je prikladan za upotrebu, bezopasan je, dobro podnosi djecu i odrasle, nema nuspojava.

Danas je Enterosgel najuspješnija opcija za borbu protiv intoksikacije rakom i tuberkulozom, trovanje hranom, trovanje etilnim alkoholom i drugim kemijskim spojevima.

Mučnina kod dijabetesa: što učiniti sa povraćanjem dijabetesa

Čak i pored značajnog proboja u modernoj domaćoj i svjetskoj medicini, šećerna bolest prve i druge vrste tečaja još uvijek je prilično opasna bolest koja pogađa ljude gotovo svih dobnih i socijalnih statusa.

Jedan od karakterističnih znakova ove bolesti može se nazvati napadom povraćanja. Gotovo uvijek ovaj simptom ostaje bez odgovarajuće pažnje i pripisuje se raznim stanjima u tijelu dijabetičara:

  • trovanje (hrana, lijekovi, alkohol),
  • nelagodnost (na pozadini prehlade),
  • prekomjeran rad (zbog dužeg rada).

Ako pacijent ima suha usta, povraća, mučninu i povećani apetit bez vidljivog razloga, to su direktni preduvjeti za brzo traženje liječničke pomoći.

Uz dijabetes, povraćanje je svojevrsna reakcija tijela na neadekvatnu prehranu i terapiju.

Često, mučnina i povraćanje postaju preduvjet:

Ako pacijent ne poduzme odgovarajuće mjere, tada je to ispunjeno značajnom komplikacijom dijabetesa - ketoacidozom, koja može uzrokovati komu i čak uzrokovati smrt.

Mučnina i povraćanje mogu biti rezultat neovlaštenog preskakanja ili otkazivanja injekcija inzulina.

Zašto se javlja povraćanje?

Povraćanje je poseban fiziološki mehanizam koji se aktivira pod uvjetom opijenosti. Može se dogoditi kada teško probavi hranu ili proizvod kemijske reakcije uđe u probavni trakt.

Ovaj je postupak prilično neugodan, ali izuzetno potreban za čišćenje organizma.

Dijabetes melitus povezan je s mnogim sindromima zbog kojih se osjećaju tek nakon nekog vremena. Oni uključuju povraćanje.

Uz to, kršenje metabolizma ugljikohidrata može biti dobar razlog za sporne simptome. Takva neispravnost dovodi do brze promjene koncentracije šećera u krvi - hiperglikemije.

Zbog toga bi svaki dijabetičar trebao razviti naviku da redovno prati nivo šećera u njegovoj krvi. Ako je uočeno postizanje gornje ili donje granice pokazatelja dopuštene norme, trebate potražiti medicinsku pomoć što je brže moguće.

Stalno povraćanje kod dijabetes melitusa bilo koje vrste može se razviti na pozadini pogoršanja:

  1. povećan šećer u krvi
  2. porast broja ketona u urinu.

Uz to, neprestano povraćanje kod dijabetes melitusa može ukazivati ​​na to da jedan od lijekova koje dijabetičar sadrži sastojak koji izaziva manifestaciju alergijske reakcije i time dolazi do svojevrsne odbacivanja od strane tijela. Može i izazvati metaboličke poremećaje.

Ovo je stanje izuzetno opasno jer će se probavljivi šećer apsorbirati neprihvatljivo polako, a tijelo će se očistiti vrlo dugo.

Kako prevladati povraćanje i pravilno se ponašati?

Prvi i najvažniji lijek za dijabetes uvijek je inzulin. Oni pacijenti koji samovoljno propuštaju ili otkazuju injekcije dugo vremena trpe rizik od povraćanja. Nakon nekog vremena, mučnina će postati mučna i dovesti do značajnih zdravstvenih komplikacija.

Apsolutno bilo koji postupak mora biti dogovoren sa svojim ljekarom. U suprotnom, moguće je pogoršanje dijabetesa i pogoršanje zdravlja.

Povraćanje uvijek dehidrira tijelo. Stoga treba uzeti Regidron i piti što više mineralne vode bez plina. To će pomoći nadopuniti optimalnu ravnotežu soli. Mineralna voda za dijabetes odlična je za pacijente.

Ako pri ruci nema ljekarne Regidron, onda je sasvim moguće pripremiti je kod kuće. Neće donijeti ni kvalitetu ni efikasnosti.

  • 1/4 žličice soli
  • 2 čaše vode
  • 2 kašike šećera
  • 1/4 žličice sode bikarbone.

Sve komponente treba kombinirati i otopinu koristiti prema uputama za ljekarnički proizvod.

Svakako bi trebalo nazvati hitnu pomoć ako se nije moguće nositi s dijabetesom s mučninom i povraćanjem u pozadini:

  • visoka tjelesna temperatura
  • oštra bol u trbuhu.

Ovi simptomi su neposredni dokaz početka dijabetičke ketoacidoze.

Ako dijabetičar ne obraća pažnju na povraćanje dovoljno dugo, to postaje razlog povećanja serumske amilaze. U nekim je slučajevima nemoguće učiniti bez hitne hospitalizacije u bolnici. Ovo može biti grana:

U bolnici će ljekari takvom pacijentu osigurati stalnu opskrbu vodom. Ovo će pomoći da se izbjegne dehidracija. Voda se mora piti najmanje 250 ml na sat.

Uz normalne koncentracije glukoze u krvi, vodu možete zamijeniti umjereno slatkim napicima, posebno ako je tijelo dijabetičara izuzetno slabo.

Ako pacijent s dijabetesom ima individualnu netoleranciju na mineralnu vodu, tada će mu se u bolnici dati posebna intravenska rješenja, na primjer, natrijum-klorid.

Najbolje će biti podvrgnuti potpunom pregledu tijela i tečaju intenzivne njege. Zahvaljujući ovom pristupu, bit će moguće dovesti glukozu u krv do normalnih granica i riješiti se stalne mučnine.

Ljekari će nadgledati prisustvo ketona u mokraći i šećera u krvi kod dijabetesa svaka 3 sata.

Trovanje hranom: šta osoba sa dijabetesom mora znati?

Trovanje hranom ili, u znanstvenom smislu, toksikoza izazvana hranom stanje je koje je svima poznato bez izuzetka. Ako su se štetni mikrobi naselili u proizvodu ili su se vitalni proizvodi, toksini, nakupili, tada je konzumiranje takve hrane vjerojatno završiti trovanjem hranom.

Da biste izbjegli trovanje hranom ili infekcijom, morate se pridržavati pravila "Mine, podelite, skuvajte i čuvajte u frižideru!":

  • Operite ruke sapunom kada dođete kući i svaki put kada posjetite zahod,
  • Sva povrća i voće temeljito operite - mandarine, banane i naranče nisu izuzetak. Ali ne preporučuju pranje sirovog mesa - s mlazom vode, bakterije mogu prodrijeti dublje u proizvod,
  • Koristite odvojene daske za rezanje za sirovo meso i sve ostalo,
  • Meso termički obrađivati,
  • Kuvanu hranu i mlečne proizvode čuvajte u frižideru,
  • Pratite datum isteka hrane.

Kod šećerne bolesti rizik od trovanja hranom može biti veći, a evo i zašto:

  • Smanjena aktivnost imunološkog sistema (posebno sa visokim šećerom),
  • Produljeno prisustvo hrane u želucu i crevima u slučaju gastropareza, kao rezultat toga, mikrobi imaju više vremena za prodor u tijelo,
  • Sporo uklanjanje toksina bubrezima u slučaju teške nefropatije.

Simptomi trovanje hranom svima poznato:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Česte labave stolice
  • Bol u trbuhu
  • Prehlada
  • Slabost

Napominjemo: dijabetička ketoacidoza

  1. Simptomi trovanja hranom vrlo su slični manifestacijama dijabetičke ketoacidoze.
  2. Samo trovanje hranom može biti uzrok ketoacidoze: kao odgovor na bolest povećava se nivo hormona stresa, koji ima suprotan učinak inzulina. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi raste, osjetljivost na inzulin se smanjuje, a inzulin nije dovoljan. Pored toga, uz trovanje hranom teško je nešto pojesti, odnosno preskaču se injekcije kratkog inzulina. Ćelije ne mogu koristiti glukozu bez inzulina i prelaze na dobivanje energije iz masnih zaliha da bi formirale ketone kao sporedni proizvod.
  3. Ako ste ubrizgali inzulin, ali niste mogli jesti ili je povraćalo, postoji ozbiljan rizik od hipoglikemije.

Stoga, u slučaju bolesti, osoba s dijabetesom treba:

  • Pijte puno tečnosti - najmanje 3 litre nezaslađenog pića ili juha,
  • Držite pri ruci sredstva za zaustavljanje hipoglikemije - ovdje će vam dobro doći slatki sok,
  • Izmjerite glukozu u krvi češće - svaka 2-4 sata ili češće, ako je potrebno,
  • Odredite nivo ketona u urinu - to se može učiniti kod kuće pomoću posebnih test traka koje se prodaju u ljekarnama,
  • Ako je nivo ketona u urinu ili krvi povećan, a glukoza u krvi veća od 15-20 mmol / l, tada je potrebno:
    • Unesite inzulin kratkog djelovanja brzinom 0,1 jedinice inzulina na 1 kg težine
    • Izmerite šećer u krvi nakon 1-2 sata
    • Ako se razina šećera ne smanji nakon 3 sata, dajte još 0,1 U / kg inzulina (nemojte češće davati inzulin kratkog djelovanja da biste izbjegli zakašnjelu hipoglikemiju)
    • Ponovite ketonski test 1 sat nakon ponovne injekcije inzulina

Ako i pored poduzetih mjera razina glukoze u krvi ostane visoka, a ketoni u mokraći se ne smanje ili vam se zdravlje pogorša, odmah se obratite liječniku!

Kod trovanja hranom pridržavajte se „Štedljiva dijeta“:

  • Jedite često malim obrocima,
  • Jedite hranu koja je lakša za probavu: krekeri napravljeni od bijelog hljeba, žitarica i tjestenine bez dodavanja ulja, krompira, tekućih juha. Imajte na umu da većina ove hrane sadrži puno ugljikohidrata, ne zaboravite računati ugljikohidrate čak i u teškim danima bolesti,
  • Postepeno na jelovnik unesite nemasnu ribu i meso.
  • Poslušajte svoja osećanja, možda ste spremni jesti uobičajenu hranu?

Ne brinite i nemojte se zgražavati, čak i ako vam šećeri nisu savršeni: bolesni ste, i to privremeno. Glavno je biti pažljiv prema sebi i svojim osjećajima, često izmjeriti šećer i pokušati nabrati snagu!

Dijabetesna intoksikacija

Kod šećerne bolesti uočene su i opće pojave intoksikacije i sistemske lezije. Od potonjeg, najčešće pogađa periferni nervni sistem. Njeni porazi su ograničene prirode ili, ređe, ograničeni, nakon toga poprimaju široko rasprostranjen karakter.

Najčešće, kod dijabetesa, zapažaju se neuralgični oblici lezija išijas i femura (tj. Lumbalni i sakralni pleksus). Ređe, neuralgija se javlja u brahijalnom pleksusu, interkostalnim nervima i trigeminalnom živcu. Ponekad se neuralgija, počevši od jednog živca, širi na druge živce.

Lezije motoričkih živaca su rijetke. Od njih se najčešće primjećuje vanjska oftalmoplegija kojoj ponekad prethodi bol u temporalnom i orbitalnom području. Vrlo rijetko se opaža totalna oftalmoplegija i paraliza lica.

Poremećaji pokreta u ekstremitetima takođe se retko primećuju. Paraliza u nekim slučajevima je nepotpuna, remisivna, lako prolazi uz poseban tretman.U drugim slučajevima paraliza je potpuna, praćena atrofijom mišića i drugim trofičnim poremećajima. Češće se primjećuju abortivni oblici koji karakteriziraju bol, brzi umor nogu i odsutnost tetivnih refleksa. Simptomi su isprekidani, fluktuiraju po intenzitetu tokom tijeka bolesti.

Česte lezije perifernog nervnog sistema nisu česta pojava. Obično su zahvaćeni donji ekstremiteti, rijetko koji proces ide na ruke i živce trupa, ali u tim slučajevima su donji ekstremiteti pogođeni više.

Oblik polineuritisa s potpuno razvijenom bolešću je miješan. Međutim, u pravilu se bolest debituje s bolovima koji se prvo pojavljuju u jednom udu, a zatim šire u drugi. Neuralgični oblik može dugo trajati (prema našim promatranjima, do 6 mjeseci), ali već u tom razdoblju tetivani refleksi mogu se smanjiti i nestati. Primjećuje se umor nogu.

Bolovi su često vrlo jaki, poprimaju pucanje, pojačavaju se noću. Tokom bolesti primjećuju se znatna kolebanja intenziteta boli. Uvijek postoje simptomi boli: bol sa pritiskom na živce, simptomi napetosti. Od objektivnih poremećaja otkriva se hiperestezija ili hipestezija sa distalnom lokalizacijom.

Kasnije se motorički poremećaji uvijek distalnog tipa pridružuju pretežnoj leziji ekstenzora. Ovi poremećaji, u početku neoštiri, postepeno se pretvaraju u paralizu, ranije u udovima u kojima je bol započela. Paralizu prati mišićna atrofija i degeneracijska reakcija.

U početnim fazama, sa bolnim oblikom, opažaju se vazomotorni poremećaji, u kasnijim fazama trofični poremećaji na delu kože, noktiju, aponeuroze, trofični čir na stopalu. U cerebrospinalnoj tečnosti sa uobičajenim oblicima može se otkriti povećani udio proteina u nedostatku citoze.

Stoga su u početnim fazama periferne lezije ograničene i neuralgične prirode. Naknadni razvoj sastoji se u širenju neuralgije, vezivanju objektivnih poremećaja osjetljivosti i postepenoj pojavi paralize istim redoslijedom u kojem su se osjetljivi poremećaji širili.

Opisani su slučajevi kada osjetljivi poremećaji nisu bili popraćeni motorikom, no zabilježen je ovaj ili onaj stupanj ataksije (pseudotabični oblik).

Promatranje cerebrospinalne tečnosti koje primjećujemo pokazuje da se proces može proširiti na radikularne dijelove živaca.

Histološkim pregledom živaca kod dijabetesa otkriveno je prisustvo periaksijalnog segmentalnog neuritisa i plućnih lezija ćelija prednjih rogova. Potonji su očito sekundarne prirode. Periaksijalna faza lezije je očigledno dugotrajne prirode, što odgovara iritativnom, uglavnom osjetljivom stadijumu polineuritisa, često vrlo dugoj.

Patogeneza perifernih lezija kod dijabetes melitusa nije sasvim jasna. Pilot studije d'Oscheta (d sko Auchet), Marinesco su dale negativan rezultat. Iste rezultate je dobio i Dopter, koristeći eksperimentalnu kiselinu, dijacetičku. i kiselina, oksibutična., a samo upotreba acetona uzrokovala je tragove oštećenja živaca. Pojava polineuritisa zapažena je i kod hroničnih slučajeva dijabetesa s relativno malim porastom šećera (u krvi i urinu) i odsutnosti acetona. Postoje i slučajevi kada antidijabetička terapija nema efekta na polineuritis. Slijedom toga, teško je pripisati njihovu pojavu izravnim utjecajem na živce proizvoda oslabljenog metabolizma (proteina, masti i šećera). Vrlo je vjerojatno da je nedostatak vitamina B neizbježan kod dijabetesa u slučajevima nepotpunog zadovoljavanja povećanih potreba tijela za vitaminom A, što je istinski uzrok perifernih lezija.

Manifestacije intoksikacije kod dijabetes melitusa imaju različitu kliničku karakteristiku. Sada je utvrđeno da su toksini koji uzrokuju funkcionalne i destruktivne promjene u središnjem živčanom sustavu produkt nepotpunog razgradnje proteina i masti što dovodi do nakupljanja u krvi ketonskih tijela (acetona, acetooctene i β-hidroksibuterne kiseline) i stanja acidoze. Vezivanje velikog broja baza kiselinama i njihovo izlučivanje mokraćom uzrokuje dehidraciju tkiva, smanjenje hlorida i porast acidoze. Ketonska tijela, prema S. G. Genesu, narušavaju normalan tijek enzimskih procesa u mozgu, što dovodi do nedovoljne apsorpcije ugljikohidrata u moždanom tkivu.

Dakle, kod visokog šećera u krvi dolazi do ugljikohidratne gladi tkiva. Ova dva faktora - neadekvatna prehrana ugljikohidrata u mozgu i njegova intoksikacija, određuju kliničku sliku oštećenja mozga kod šećerne bolesti.

Početni simptomi izloženosti tim faktorima su mentalna letargija, fizička slabost, slabo pamćenje, pospanost, vrtoglavica. Dispeptički poremećaji pridružuju se tim pojavama: nedostatak apetita, mučnina, povraćanje, crijevni poremećaji, žeđ i poliurija, pojačava se aceton u mokraći i povećava se količina šećera.

Ove bi znakove trebalo smatrati zavidnim, ali su ipak u potpunosti reverzibilni. Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere u pogledu režima liječenja i ishrane, dolazi do daljnjeg razvoja oštećenja mozga. Mišićna slabost i hipotenzija dostižu značajan stupanj, udovi padaju poput bičeva, napetost očne jabučice smanjuje se, tetivi refleksa se smanjuju ili nestaju. Mogući su konvulzivni napadi. Na somatskoj strani opaža se duboko disanje, približavajući se Kussmaulu, puls je brz, mali, pada krvni pritisak. Jezik je suv, sluznice su trešnjevo crvene boje. Bez daha aceton (voćni miris).

Količina šećera u krvi raste na 300-500 mg%, aceton i octena kiselina nalaze se u urinu.

U cerebrospinalnoj tečnosti povećava se količina šećera, koja s komom doseže visoke brojke, pojavljuju se aceton i octena octena kiselina. Od ostalih promjena, često dolazi do povećanja količine mliječne kiseline.

Sljedeća faza lezije je nesvjesno stanje s dubokim bučnim disanjem, koje u terminalnoj fazi prelazi u lanac-Stokes. Potpuna reaktivnost na sve iritacije. Zjenice su uske bez reakcija. Ponekad se primećuju strabizam i ptoza.

Krvni pritisak i temperatura naglo padaju. Primjećuje se Anurija ili mala količina urina. Ostatak azota se povećava u krvi.

Prognoza se može smatrati povoljnom u početnim fazama. U srednjem stadiju i s komom prognoza ovisi o istodobnim komplikacijama. Vrlo loša prognoza za oslabljenu funkciju jetre i bubrega, gnojne procese, slabost srca, prisustvo drugih intoksikacija (tirotoksikoza, azotemija).

Liječenje se svodi na borbu protiv acidoze, uklanjanje ketonskih tijela. U tu svrhu koriste se lužine, fiziološka fiziološka otopina (s anurijom), količina ugljikohidrata povećava se u hrani ili se propisuje glukoza (intravenski ili intramuskularno) istovremeno s inzulinskom terapijom. Inzulin se daje u velikim količinama u frakcijskim dozama. N. K. Bogolepov preporučuje davanje 30–50 jedinica u venu s komom i isto toliko potkožno, a zatim 50 jedinica svaka 4 sata ili 25 jedinica nakon 2 sata. Ukupan broj prvog dana kome je 150-300 jedinica. Glukoza se daje istovremeno. Liječenje inzulinom provodi se pod kontrolom šećera u krvi.

Uporedo sa posebnim tretmanom, simptomatska sredstva se koriste za poboljšanje srčane aktivnosti i disanja.

Hipoglikemija može biti kronična u slučaju povećane funkcije pankreasa ili sporadična, akutna kao rezultat gladovanja, nepravilnog liječenja dijabetes melitusa (nedovoljni unos ugljikohidrata s hranom).

Blagi stepen hipoglikemije karakteriziraju glavobolja, brza mentalna i fizička iscrpljenost, pospanost, tjeskobno raspoloženje, drhtav astenski drhtaj, autonomni poremećaji, osjećaj gladi. Primjećuje se i smanjenje količine šećera u krvi i cerebrospinalne tečnosti.

U akutnim i teškim slučajevima javljaju se konvulzije, epileptiformni napadi i gubitak svijesti. U ovom stanju otkrivaju se meningealni simptomi (Kernigovi simptomi), sužavanje zjenica, smanjenje ili nestajanje refleksa na nogama, ubrzan rad srca, pad temperature. Unošenjem glukoze svi se ti simptomi lako uklanjaju.

Predviđanja su uvek povoljna. Pogoršava se ako se uzrok šoka ne prepozna pravovremeno.

Pogledajte video: Trovanje hranom: simptomi, dijeta i lečenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar