Glucofage 750: recenzije

Glavna komponenta lijeka i glavno aktivno sredstvo je metformin. Kao dio tablete prisutan je u obliku hidroklorida.

Lijek proizvode farmaceutski proizvođači u obliku tableta. Tablete se pakuju u posebne blistere i zatvorene aluminijumskom folijom. Svaka tableta sadrži 15 tableta lijeka.

U ljekarnama se primjena lijeka Glucofage long provodi u kartonskim pakovanjima koja sadrže 2 ili 4 blistera. Svako pakovanje lijeka Glucofage long 750 ima upute za upotrebu, koje detaljno opisuju sve nijanse upotrebe lijeka u procesu liječenja dijabetesa.

Sastav lijeka i njegov utjecaj na tijelo dijabetičara

Glavni aktivni sastojak - metformin, je spoj koji pripada grupi biguanida.

Grupa biguanida ima izražen hipoglikemijski efekat.

Osim metformin hidroklorida, tablete lijeka sadrže hemijske supstance koje obavljaju pomoćnu funkciju kao glavne aktivne aktivne komponente.

Pomoćne komponente uključuju sljedeće komponente:

  • karmeloza natrijuma
  • hipromeloza 2910 i 2208,
  • MCC
  • magnezijum stearat.

Tablete sadrže glavni aktivni sastojak 750 miligrama.

Pri gutanju lijeka Glucofage Long, aktivna komponenta u potpunosti se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta u krv. Ako se lijek uzima istovremeno s obrokom, proces usvajanja se usporava.

Nakon apsorpcije, bioraspoloživost spoja je oko 50-60%. Prodirejući u tjelesna tkiva, metformin se brzo distribuira po tkivima. Tokom transporta aktivni hemijski spoj praktično ne stvara komplekse sa proteinima sadržanim u krvnoj plazmi.

Metformin ne potiče sintezu inzulina u beta ćelijama gušterače, zbog toga unošenje lijeka u organizam ne izaziva razvoj hipoglikemijskih simptoma.

Metformin ima stimulativan učinak na periferne ćelije tkiva ovisnih o insulinu. Zbog efekta aktivnih hemijskih spojeva na ćelije dolazi do povećanja osjetljivosti ćelijskih receptora na inzulin, što povećava apsorpciju glukoze iz krvi.

Uz to, dolazi do smanjenja sinteze glukoze u ćelijama jetre. Smanjena sinteza glukoze nastaje usled inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze.

Aktivna supstanca pojačava aktivnost glikogene sintetaze.

Primjena Glucofagea dugo u dijabetes melitusu doprinosi održavanju tjelesne težine ili njenom umjerenom smanjenju.

Metformin aktivira metabolizam lipida. Aktivacija metabolizma lipida dovodi do smanjenja sadržaja holesterola, triglicerida i LDL u tijelu.

Tablete sa produženim oslobađanjem karakteriziraju odgoda apsorpcije aktivne komponente, a ovaj učinak dovodi do činjenice da učinak lijeka traje 7 sati nakon uzimanja lijeka.

Indikacije i kontraindikacije

Pijenje glukofaga treba biti u prisustvu šećerne bolesti tipa 2 kod pacijenata koji pate od pretilosti u nedostatku efikasnosti uz upotrebu dijetalne hrane i posebnih fizičkih napora.

Propisivanje lijeka provodi se u slučaju monoterapije ili kod provođenja kombiniranog liječenja u slučaju uporabe drugih hipoglikemijskih sredstava, uključujući lijekove koji sadrže inzulin.

Kao i mnogi drugi lijekovi, i Glucofage 850 uobičajenog djelovanja ili Glucofage 750 produženog djelovanja imaju određene kontraindikacije.

Glavne kontraindikacije za koje ne vrijedi uzimati lijekove su:

  1. Prisutnost preosjetljivosti na glavnu komponentu lijeka ili na druge komponente lijeka.
  2. Prisutnost znakova ketoacidoze, prekoma ili kome u tijelu.
  3. Poremećaji u radu bubrega i jetre, što dovodi do pojave funkcionalnih oštećenja.
  4. Neke bolesti u akutnom ili akutnom obliku.
  5. Dobijanje pacijenata sa širokim ozljedama i za vrijeme operacije.
  6. Pacijent ima hronični oblik alkoholizma i alkoholne intoksikacije.
  7. Identifikacija znakova laktacidoze.
  8. Kada koristite hipokaloričnu dijetu ili kada vršite studije koristeći kontrastni spoj koji sadrži jod.
  9. Starost pacijenta oboljelih od dijabetesa je manja od 18 godina.

Ne preporučuje se upotreba lijeka nakon začeća i u toku rođenja djeteta.

Naročitu oprez treba posvetiti prilikom propisivanja lijeka za terapiju starijim pacijentima koji se bave teškim fizičkim radom, to je zbog velike vjerovatnosti razvoja znakova laktocitoze u tijelu.

Pored toga, potreban je oprez prilikom uzimanja lijekova za liječenje žena koje doje.

Nuspojave i predoziranje

Prilikom obavljanja medicinskog tretmana mogu se javiti nuspojave u tijelu pacijenta.

Najčešće nuspojave od upotrebe lijeka su laktacidoza, megaloblastična anemija i smanjenje stupnja apsorpcije vitamina B12.

Osim toga, ne isključuje se pojava poremećaja u radu nervnog sistema. Ovi se poremećaji manifestuju promjenom ukusa.

Iz aktivnosti gastrointestinalnog trakta mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • mučnina
  • povraćanje
  • bol u stomaku,
  • proliv
  • gubitak apetita.

Najčešće, nuspojave od rada gastrointestinalnog trakta pojavljuju se u početnom periodu terapije i vremenom nestaju.

Da biste smanjili vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, preporučuje se uzimati lijek s hranom ili odmah nakon uzimanja.

U vrlo rijetkim slučajevima mogu doći do odstupanja u radu jetre i pojave alergijskih manifestacija na koži.

Prijem metformina u dozama koji ne prelaze 85 g nije štetan za ljude i ne izaziva razvoj znakova hipoglikemije u tijelu, dok pacijent i dalje ima veliku vjerojatnost za pojavljivanje znakova laktocitoze.

U slučaju prvih znakova laktocitoze morate prestati uzimati lijekove i potražiti pomoć u bolnici u medicinskoj ustanovi kako biste razjasnili dijagnozu i odredili koncentraciju laktata u pacijentovom tijelu. Po potrebi se u bolnici provodi hemodijaliza i simptomatska terapija.

Kako bi se smanjila vjerojatnost nuspojava, često se preporučuje uzimanje Xenical tableta istodobno s Glucofage Long. Ovaj lek deluje zajedno sa Metforminom.

Prije nego što počnete dugo uzimati Glucofage u dozi od 750 mg ili njegovih analoga, trebali biste proučiti opis lijeka u skladu s priloženim uputama za upotrebu.

Upute za upotrebu lijeka

Upute za upotrebu lijeka reguliraju koliko lijeka je potrebno u svakom slučaju. Ali prije upotrebe lijeka, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o uzimanju lijeka.

U skladu sa uputama, oni piju tablete iznutra u cjelini, bez žvakanja. Uzimanje lijeka trebalo bi da bude praćeno ispiranjem pilula s malom količinom vode.

Najbolje vrijeme za uzimanje lijeka je upotreba tijekom večernjeg obroka.

U skladu s uputama, odabir doziranja provodi liječnik uzimajući u obzir rezultate pregleda i individualne karakteristike tijela. Prilikom odabira doze za uzimanje lijeka, liječnik koji provodi liječenje uzima u obzir pokazatelje sadržaja ugljikohidrata u krvnoj plazmi pacijenta.

Glukofag dugačak 750 mg propisan je i kod primjene mono- i kod kombinirane terapije. Prilikom upotrebe lijekova treba promatrati doziranje koje određuje lekar i redovno se prate parametri sadržaja šećera u krvnoj plazmi.

Obično, lijek započinje s dozom od 500 mg, rjeđe, lijek započinje s dozom od 850 mg.

Lijek se uzima 2-3 puta dnevno, tokom obroka. Doza se može dodatno povećati ako je potrebno.

Doza lijekova koja se koristi za održavanje stabilnog stanja u tijelu je 1500-2000 mg dnevno.

U slučaju da je planirano prebacivanje pacijenta na uzimanje Glucofage-a, tada treba napustiti druge hipoglikemijske agense.

Interakcija glukofaga Long s drugim lijekovima

Glucophage Long se može koristiti kao komponenta kombinirane terapije u kombinaciji sa lijekovima koji sadrže insulin. Kada se lijek koristi zajedno s injekcijama inzulina, dozu lijeka treba odabrati u skladu s koncentracijom glukoze i njezinim fluktuacijama.

Ne preporučuje se upotreba lijeka tijekom provođenja istraživanja tijela pomoću kontrastnih spojeva koji sadrže jod. Prije takvih ispitivanja primjena Glucofagea mora se prekinuti 48 sati prije postupka i nastaviti s primjenom dva dana nakon pregleda.

Prilikom liječenja pacijenta s glukofagemom Long dok uzima lijekove s indirektnim hipoglikemijskim učinkom, potrebno je redovito mjeriti koncentraciju šećera u krvnoj plazmi.

Ovi lekovi su:

  1. Hormonski lekovi.
  2. Tetrakozaktid.
  3. Beta -2-adrenergički agonisti.
  4. Danazole
  5. Klorpromazin.
  6. Diuretici.

Uzimanje ovih lijekova zahtijeva stalno praćenje koliko se pokazatelj glukoze u tijelu mijenja, a ako pokazatelj padne ispod prihvatljive razine, dozu Glucofagea treba prilagoditi.

Pored toga, unos diuretika u kombinaciji sa Glucofageom može izazvati razvoj laktacidoze u tijelu.

Kada koristite lijekove s takvim lijekovima kao što su derivati ​​sulfoniluree, akarboza, inzulin, salicilati, moguća je pojava i razvoj znakova hipoglikemije u tijelu.

Kada se koristi u terapiji s lijekovima kao što su Amilorid, Digoxin, Morphine, Procainamide, Quinidine, Quinine, Ranitidine i neki drugi, postoji konkurencija između metformina i ovih lijekova za tubularni transport, što dovodi do povećanja koncentracije Metformina.

Cijena lijeka, njegovi analozi i recenzije o lijeku

Prodaja lijeka provodi se u ljekarnama isključivo prema receptu dežurnog liječnika.

Za skladištenje lijeka trebate koristiti tamno i hladno mjesto koje je djeci nedostupno. Rok trajanja je tri godine.

Nakon isteka roka valjanosti lijeka zabranjeno ga je koristiti za terapiju. Nakon isteka roka skladištenja, lijek prolazi postupak odlaganja.

Lijek ima čitav niz analoga. Analogni lijekovi su slični po mehanizmu djelovanja na tijelo.

Sljedeći lijekovi su analogi lijeka:

  • Bagomet,
  • Glycon
  • Gliformin
  • Glyminfor,
  • Langerine
  • Metospanin
  • Metadien
  • Metformin
  • Siafor i neki drugi.

Cijena Glucofage Long 750 u velikoj mjeri ovisi o količini pakiranja i regiji Ruske Federacije na čijoj se teritoriji lijek prodaje.

Trošak paketa koji sadrži 30 tableta lijeka u dva blistera varira ovisno o regiji zemlje i kreće se od 260 do 320 rubalja.

Cijena paketa, koji sadrži 60 tableta u četiri blistera, varira ovisno o regiji Ruske Federacije u kojoj se prodaje u rasponu od 380 do 590 rubalja.

Vrlo često pacijenti ostavljaju recenzije o Glucofage dugom 750 mg. To je zbog činjenice da je upravo ta doza najpopularnija tokom liječenja šećerne bolesti tipa 2. Najčešće, najveći maksimalni terapeutski učinak, sudeći prema recenzijama pacijenata, postiže se primjenom lijeka u srednjem stadijumu bolesti. Vrlo često možete pronaći recenzije da uzimanje lijekova može smanjiti tjelesnu težinu pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Ako namjeravate dugo koristiti Glucophage za liječenje dijabetes melitusa, tada prije upotrebe lijeka treba konzultirati liječnika i pregledati tijelo. Na osnovu rezultata testova, lekar će zaključiti da je poželjno lekove koristiti duže vreme.

Stručnjak u videu u ovom članku reći će o principu djelovanja glukofaga.

Cijene glukofaga 750

LjekarnaImeCena
apteka.ruDugo izdanje tableta Glucophage Long 750 N30276,00 rub
apteka.ruDugo izdanje table Glucophage Long 500 N60401,00 RUB
farmlend.ruGlukofag dugačak 750 mg tabulator. Broj 30271,00 rub
samson-pharma.ruGlukofage tablete dugog djelovanja 750 mg br. 30281.00 rub
samson-pharma.ruGlucophage Long tab.prolong.action.750mg No. 30295.00 rub
samson-pharma.ruGlucophage Long tab.prolong.discharge 750mg No. 30344.00 rub
www.budzdorov.ruGlucofage Long tabl.prod-ia 750mg No. 60569.00 rub
www.budzdorov.ruGlukofag Long tabl.prod-ia 750mg No. 30319.00 rub
www.eapteka.ruGlucophage Long tablete 750 mg, 30 kom.309,00 rub
www.eapteka.ruGlucophage Long tablete 750 mg, 60 kom.509,00 rub
www.piluli.ruGlucophage Long tablete 750 mg 60 kom.513.00 rub
www.piluli.ruGlucophage Long tablete 750 mg 30 kom.315.00 rub
apteka.ruGlucophage Long 750 N60 Stol Produženi443,00 rub
samson-pharma.ruGlucophage Long tab.prolong.action.750mg No. 60475.00 rub
zhivika.ruGlukofage duge tablete produljeno 750 mg br. 30 (Metformin)220.00 RUB
zhivika.ruGlukofage duge tablete produženo 750 mg br. 60 (Metformin)462.60 RUB
farmlend.ruGlukofag dugačak 750 mg tabulator. Broj 60434.00 rub
apteka.ruGlukofag 1000 N60 Tabela P / zatvorenik / školjka267,00 rub
www.budzdorov.ruGlukofag Long tabl.prod-ia 750mg No. 30333.00 rub.
samson-pharma.ruGlukofag Long Tab. Produljeno. Otpuštanje. 750mg br. 60540,00 rub
old.stolichki.ruGlukofag Long tab po 750 mg br. 60464.00 rub
old.stolichki.ruGlukofag Long tab po 750 mg br. 30270.00 rub
apteka.ruDugo izdanje table Glucophage Long 500 N60404,00 rub
zdravcity.ruGlukofag dugačak tabulan. 750mg n60526.00 rub.
zdravcity.ruGlukofag dugačak tabulan. 750mg n30320.00 rub
stoletov.ruGlucofage Long tabl.prolong.750mg No. 60600.00 rub.
stoletov.ruGlukofag Long Tab, produljeni, 500 mg br. 60476.00 rub
stoletov.ruGlukofag Long tabl.prolong.750mg No. 30360.00 rub.
stoletov.ruGlukofag Long tabl.prolong.750mg No. 30330.00 rub
6030000.ruGlucofage Long tabl.prolong.750mg No. 60540,00 rub
6030000.ruGlukofag Long tabl.prolong.750mg No. 30297.90 rub
6030000.ruGlukofag Long tabl.prolong.750mg No. 30324.00 rub
stoletov.ruGlukofag Long tabl.prolong.750mg No. 30331.00 RUB
stoletov.ruGlucofage Long tabl.prolong.750mg No. 60602,00 rub.
wer.ruGlukofage duge tablete 750 mg 30 kom.315.00 rub
wer.ruGlukofage duge tablete 750 mg 60 kom.505,00 rub
farmlend.ruGlukofag dugačak 750 mg tabulator. Broj 30271,00 rub

Imam dijabetes tipa 2. Kod ove bolesti vrlo je važno da se šećer ne diže iznad određene vrijednosti, ali je bolje održavati ga u normalnom stanju. Glyukofazh Long 750 mi pomaže da se nosim s tim.Najprije, liječnik mi je propisao uobičajeni Glyukofazh od 500 mg svaki. Međutim, ovaj oblik lijeka ima dosta nuspojava i od njih sam se osjećao jako loše. Žalio se liječniku, rekao je da mi je teško piti ih. I doktor mi je predložio da ih zamijenim sa Glucofage Long 750. Ovaj lijek traje duže, potrebno ga je uzimati jednom dnevno. A manje je nuspojava od toga. Sada ga pijem samo, šećer se drži blizu normalnog. Dobar lijek.

Moja mama ima dijabetes. Nažalost, ona već mora koristiti inzulin, a nakon nekog vremena propisani su i Glucofage Long 750. Činjenica je da se moja majka počela mnogo oporavljati, stanje joj se pogoršalo, a ovaj lijek pomaže sniziti šećer u krvi i poboljšati metabolizam. Mama je počela piti lijek prema šemi koju je propisao ljekar.Nakon nekog vremena stanje se počelo poboljšavati, težina se lagano smanjila, analize su postale bolje. Mama je zadovoljna lijekom, počela je pratiti prehranu kako se ne bi razvile neugodne nuspojave. I smiren sam da je ona u redu.

Dugo mi je dijagnosticiran dijabetes. Prvo je propisan Glucofage 500 za normalizaciju nivoa šećera, a zatim je prebačen na Glucofage Long 750. Drugi lijek djeluje bolje, praktičnije je uzimati ga jednom dnevno. Djelovanje lijeka dovoljno je za jedan dan, a nuspojave se manifestuju u minimalnoj količini. Nisam uzimao tegobe dok sam uzimao Glucofage Long 750. Kontrolna analiza otkrila je da mi je šećer u normali potrebnoj za moju dob. Nastavljam piti lijek, kako je ljekar savjetovao.

Otišla sam ljekaru s prekomjernom težinom i suhim ustima, ponudio mi da napravim pretrage. Kao rezultat, dijagnoza je dijabetes tipa 2. Propisan je Glucofage Long 750, učinak lijeka je duži nego na klasični Glucofage. Nakon nekog vremena primijetio sam da je apetit postao umjereniji, želim manje slatkiša (to je veliki problem dijabetičarima). Plus prijemu bilo je smanjenje tjelesne težine, smršala sam 3 kilograma. Lako je uzimati lijek, treba piti puno vode. Nova ispitivanja pokazuju da je šećer počeo opadati, pa nastavljam liječenje lijekom.

Glukofag Long 750 mi je propisao ljekar. Ja sam dijabetičar; šećer je veći od normalnog. Primijetio sam da kada uzimam Glucofage mi postaje lakše. Lijek zaista snižava glukozu u krvi, dok se stanje poboljšava. Lijek s prefiksom "Dugo" ima dugoročni učinak, u poređenju s uobičajenim lijekom, pa ga moram piti jednom dnevno. Ranih sam se dana osjećao malo nelagodno, a onda je sve proradilo i stanje se vratilo u normalu. Doktor je rekao da vjerovatno cijeli život moram piti lijek.

Vidio sam Glyukofazh 500, nakon nekog vremena imenovao Glyukofazh Long 750, jer je iz prvog bilo vrlo loše. Međutim, drugi lijek koje pijem sa poteškoćama. Unatoč činjenici da ga trebate uzimati rjeđe, nuspojave su i dalje prisutne. Stalno muči mučnina i vrtoglavica, želudac ih često boli, često se pojavljuje proliv. Imam visok šećer, dijabetičan sam, ali ne znam kako piti ovaj lijek. Veoma ozbiljno stanje. Zamolit ću doktora da odabere nešto drugo za normalizaciju šećera.

Već duže vrijeme imam dijabetes, prijavljena sam kod endokrinologa. Mogu dobiti besplatno sve lijekove, ali ono što daju imaju jako loše djeluje na organizam. Liječnik je predložio da pijete Glucofage Long 750 kako biste smanjili šećer, ali to morate kupiti sami. Za mene je to bolje od negativnih efekata drugih lijekova. Što se tiče Glucofage-a, sviđa mi se lijek. Morate ga piti jednom dnevno, zbog svog dugog djelovanja nije uzrokovalo nuspojave. Općenito, nakon višemjesečnog uzimanja, osjećala sam se puno bolje; primijetila sam da sam čak i malo smršala. Nastavit ću uzimati ovaj lijek, tako da nema problema sa šećerom u krvi.

Triput na dan uzimao sam lijek Glucofage - imam dijabetes tipa 2. Ali lijek je uzrokovao mučninu i nelagodu u stomaku. Išla sam kod doktora, ona mi je predložila zamjenu - Glucofage Long 750. Lijek je dugotrajnog djelovanja, pa je dovoljno piti jednu tabletu dnevno. Doktor je objasnio da lijek ima manje nuspojava od uobičajenih tableta. I zaista, s ovim glukofagom je bilo lakše, uzimam tabletu noću, učinak traje jedan dan. Ovo je vrlo zgodno, jer ne morate stalno pratiti vrijeme i nositi tablete sa sobom. Razina šećera kod uzimanja Glucofage Long 750 blizu je normalnoj, tako da nastavljam liječenje lijekom.

Nedavno su mi dijagnosticirali dijabetes tipa 2. Propisani Glyukofazh Long 750. Popijte jednu tabletu, pijte puno čiste vode. Nisam primjetio nikakve nuspojave od lijeka. Glukofag pomaže smanjiti glukozu što blagotvorno deluje na ljudski organizam. Učinak lijeka počinje dovoljno brzo, to je odmah uočljivo. Tokom dodatnih ispitivanja utvrđeno je da je vrijednost šećera u mom stanju normalna. Mogući bonus bio je mogući gubitak kilograma - dijabetičari često pate od viška kilograma. Doktor je rekao da lijek moram dugo piti, pa ću se dalje liječiti.

Imam dijabetes tipa 2, pijem glukofag već nekoliko godina. Nedavno mi je jedan ljekar predložio da pređem na Glucofage Long 750 objašnjavajući da će morati piti manje tableta. Uz to, rekao je da će se i nuspojave pri uzimanju ovih tableta pojaviti manje. Odlučio sam da probam. Zaista je mnogo povoljnije popiti jednu tabletu, a ne dvije ili tri. Neželjeni efekat se takođe ne primećuje. Jedno je loše - ponekad je ove tablete jednostavno nemoguće kupiti, nisu u ljekarni. Stoga se moramo vratiti jednostavnom glukofagu.

Pogledajte video: Glucophage Metformin for type 2 diabetes mellitus and obesity. Hussain pharma D. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar