Simptomi i znakovi dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus nije uobičajena dječja bolest, ali ipak pedijatri dijagnosticiraju ovu bolest kod određenog dijela svojih pacijenata. Što prije roditelji prepoznaju znakove dijabetesa kod svog djeteta, to je povoljnija prognoza liječenja za budućnost.

U kojoj se dobi dijabetes može razviti?

Postoje dvije vrste dijabetesa, tip I i ​​II, inulinsko ovisni i inzulinski rezistentni. U djece se uglavnom utvrđuje dijabetes tipa 1, dijabetes rezistentan na inzulin je bolest starijih osoba. Iako stručnjaci napominju da su slučajevi dijabetesa tipa 2 kod djece s pretilošću postali učestaliji.

Još ne postoji znanstveno utemeljena etiologija razvoja dijabetesa kod djece, ali glavne su pretpostavke da djeca najčešće pate od ove bolesti u razdoblju pojačanog rasta tijela - mogu se uvjetno razlikovati tri razdoblja:

  • od šest do osam godina
  • 10 godina
  • adolescencija (počevši od 14. godine).

Iako je izuzetno rijedak, postoje znakovi dijabetesa kod djece mlađe od jedne godine.

Pokazatelji krvnih pretraga dijabetesa kod djece

Budući da postoji samo jedan od hiljadu slučajeva dijabetes melitusa - dijabetesa u djetinjstvu, pretpostavke o tome su izuzetno rijetke, pogotovo kada je riječ o bebama mlađim od jedne godine. Pedijatri isprva razvrstavaju sve simptome najčešćih dječijih bolesti, pa kad konačno dođe do samog dijabetesa, bebin šećer u krvi već postaje divlji.

Glavni objektivni znak dijabetesa rezultat je krvne pretrage na šećer. U dvije godine ovaj pokazatelj se obično kreće od 2, 78 do 4,4 mmol / L, u djece iznad dvije godine - od 3,3 do 5 mmol / L. Ako je gornji prag prekoračen, ovo je zvono za alarm za roditelje. Ovaj bi alarm trebao biti opravdaniji ako su prisutni i drugi faktori rizika:

  • prije svega, loša nasljednost: visoki šećer u krvi najčešće se primjećuje kod one djece čiji su roditelji bolesni od dijabetesa. Ako su oba roditelja bolesna, i dijagnosticiran im je dijabetes tipa I, tada se rizik od razvoja bolesti značajno povećava,
  • poremećen metabolizam ugljikohidrata uzrokovan neuravnoteženom prehranom s viškom lako probavljivih ugljikohidrata (drugim riječima, slatka djeca zuba su prva u riziku),
  • anamneza teških zaraznih bolesti prenesenih u prvim godinama života (gripa, ospice, rubeola, difterija i druge),
  • prekomjerna težina kod djeteta
  • velike fizičke aktivnosti (posebno za djecu koja se bave sportom mlađim od 10 godina),
  • preneseni psihološki šokovi, stresna stanja.

Ako krvni test pokaže povišeni udio šećera, liječnik može ponovno dodijeliti test u skladu sa svim pravilima (glavna stvar je postojanje venske krvi na testu). Ako je šećer ponovno iznad normalne vrijednosti, može se propisati test tolerancije na glukozu: ako je dva sata nakon primjene glukoze, šećer će biti povišen - dakle, moguće je reći da dijete ima šećernu bolest.

Simptomi dijabetesa kod djece


Šta može učiniti da dijete posumnja u dijabetes? Postoji 10 znakova i simptoma koji direktno ili indirektno ukazuju na ovu bolest:

  • polipsija - ovaj medicinski izraz odnosi se na stalnu intenzivnu žeđ: dijete je neprestano žedno, troši veliku količinu tekućine,
  • enureza - urinarna inkontinencija,
  • nagli gubitak težine uz stalnu dovoljno visokokaloričnu dijetu,
  • dolazi do učestalog povraćanja
  • promjene u ponašanju - dijete postaje razdražljivo, nervozno, pretjerano uzbudljivo,
  • zbog smanjene pažnje i pamćenja sposobnosti, konstantnog umora kod djece, školska učinkovitost je smanjena,
  • pustule se u velikom broju pojavljuju na koži, ne samo na licu, već i na koži drugih dijelova tijela, čak i ruku i nogu,
  • često kuha, halazion (ječam),
  • mikrotrauma - ogrebotine, ogrebotine itd. - vrlo slabo i treba dugo vremena da zaceli, dok se rane često zacjeljuju,
  • kod djevojčica adolescencije u pubertetu se može razviti vaginalna kandidijaza (mliječ), što ukazuje na hormonalnu neravnotežu.

Znakovi akutnog dijabetesa

Ako su početni znakovi dijabetesa izbjegli pažnju roditelja, bolest može napredovati i tada će doći do brzog pogoršanja stanja djeteta, do dijabetičke kome.

Roditelji trebaju odmah pozvati ljekara ili prevesti dijete u najbližu bolnicu ako imaju sljedeće simptome:

  • bezobrazno povraćanje, čak i ako ništa nije jeo,
  • jaka dehidracija - znakovi ovog stanja su suha sluznica, suva koža, okupljaju se u karakteristične bore i bore na rukama,
  • dijabetes - dijete stalno psuje,
  • iznenadni gubitak težine (do 10%) zbog dehidracije, kao i zbog smanjenja mišićne mase i tjelesne masti,
  • promjene disanja - postaju rijetke, udisanje i izdisaj se jasno javljaju s naporom,
  • postoji miris acetona u izdisanom vazduhu (u medicinskoj terminologiji taj se fenomen naziva ketoacidoza).

Ako djetetu ne pružite specijalizovanu pomoć za pojavu ovih znakova, njegovo stanje će se pogoršavati sa svakim minutom: uslijediće zamućenje ili gubitak svijesti, tahikardija i povećan broj otkucaja srca, oštro blanširanje kože, plave usne i noktiju, u ozbiljnom slučaju ruke i noge. Sve to prati koma.

Simptomi dijabetesa kod dojenčadi

Vrlo je teško odrediti znakove dijabetesa kod djece mlađe od jedne godine, jer novorođenčad ne mogu roditeljima i ljekarima objasniti šta imaju i šta ih brine. Stoga će se liječnik za vrijeme uzimanja bebe usredotočiti samo na subjektivnu sliku koju su opisali roditelji - zbog čega je važno pažljivo pratiti zdravlje djeteta u prvoj godini života.

U prvim mjesecima života dijete često plače iz više razloga, ali simptome dijabetesa možemo prepoznati i kod najsitnijih beba.

Treba napomenuti da se pravovremena dijagnoza dijabetesa kod djece do godinu dana znatno komplicira takvim naizgled divnim izumom čovječanstva kao pelene. Činjenica je da kod novorođenčadi čak i laik može primijetiti karakteristične promjene u urinu, njegovim svojstvima, količini oslobođene tekućine, ako beba piški u pelenu. Pampersi ne daju priliku da analiziraju sve to, čak ni približno.

Zbog toga bi prvobitno trebali upozoravati sljedeći znakovi:

  • s dobrim apetitom i dovoljnom količinom majčinog mlijeka u majci dijete vrlo loše dobiva na težini ili uopće ne dobija,
  • beba počinje da razvija distrofiju,
  • dijete ima nemirno ponašanje, često plače, ali se smiruje kada mu daju bocu vode,
  • primijećen je vrlo jak pelenski osip na području genitalija koji se dugo ne liječi i ne podliježe uobičajenom liječenju.

Ako vaše dijete ima sve ove simptome ili čak jedan od njih, pokušajte da mu jedan dan ne stavljate pelene, već upotrijebite pelene. Znak visokog šećera u krvi kod bebe je učestalo mokrenje s puno mokraće. Istovremeno mrlje svježeg urina su vrlo ljepljive, a ako se pelena osuši, postaje kruta, kao škrob.

Glavni zadatak roditelja je da se na vrijeme posavjetuju s liječnikom i ni u kojem slučaju ne mogu samo-liječiti jer se time mogu podmazati primarni simptomi i komplicirati dijagnozu bolesti. Dakle, s teškim opsežnim pelenskim osipom svakako biste se trebali posavjetovati s liječnikom, a ne eksperimentirati i sortirati sve moguće narodne lijekove, od kupki s decocijom niza do mazanja oštećenih područja kože biljnim uljem s raznim aditivima.

Razvoj akutnog dijabetesa

Osim toga, sam pedijatar trebao bi obratiti posebnu pažnju na djecu koja su rođena s težinom većom od 4 kg: to je indirektni preduvjet za razvoj dijabetesa. A roditelji koji imaju dijabetes, naročito tipa I, prilikom prve posete klinici za decu trebalo bi lekaru da kažu o svojoj bolesti.

Sve je to izuzetno važno, jer će rano otkrivanje dijabetesa pomoći u rješavanju problema s „niskom krvlju“: ako se dijabetes tipa I otkrije na vrijeme, možete učiniti bez inzulinske terapije i uz pomoć prehrane održavati djetetovo normalno zdravlje i normalnu razinu šećera u krvi.

U najtežim slučajevima, ako su svi uznemirujući simptomi i znakovi promašeni, beba može razviti akutni dijabetes do godinu dana, o čemu svjedoče:

  • učestalo povraćanje
  • znakovi opijenosti,
  • jaka dehidracija uprkos jakom konzumiranju.

Ovo je prilika da odmah iz zdravstvenih razloga potražite ljekarsku pomoć.

Manifestacije dijabetesa u djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta

Dijete od dvije godine već može reći i objasniti roditeljima i ljekaru kako se osjeća i šta ga muči. Ali u dobi od dvije do pet godina (nazovimo ovo uzrastom vrtića) dijabetes je opasan zbog nestabilnosti njegovog toka, djetetov nivo šećera u krvi može se naglo povećati i naglo pasti, dok se razvija hipoglikemija, čiji su znakovi:

  • nemirno ponašanje djeteta,
  • letargija, pospanost
  • nedostatak apetita
  • jakim povraćanjem kada jedete slatku hranu.

Uz to, poteškoća u dijagnosticiranju dijabetesa u ovoj dobnoj skupini odnosi se na činjenicu da simptomi ove bolesti mogu biti slični znakovima drugih bolesti, pa liječnici pribjegavaju diferencijalnoj dijagnozi.

U dobi od 5 do 10 godina (osnovnoškolska dob) manifestacije šećerne bolesti mogu proći neopaženo zbog činjenice da roditelji nisu u mogućnosti stalno nadzirati dijete - naročito pratiti njihovu prehranu. Ako, prema zbiru faktora rizika, roditelji mogu pretpostaviti da bi njihovo dijete moglo razviti ovu bolest, trebali bi objasniti da trebaju preispitati uobičajenu prehranu, izuzeti neka jela iz nje. I ako će većina djece nesumnjivo biti sretna zbog nestanka kaše i kaše od tjestenine sa njihovog jelovnika, odbijanje slatkiša, krafni, peciva, slatkiša i slično može izazvati protest, koji će se izraziti činjenicom da dijete jede pravilno kod kuće, i u školi kupuje slatku soda i kolače.

Znakovi dijabetesa kod adolescenata

U adolescenciji (uslovno od deset godina) početno latentno razdoblje može trajati od jednog mjeseca do godinu dana, dok simptomi nisu izraženi, preovlađuju pritužbe djece na kronični umor, slabost mišića i glavobolju. Ljekari s takvom anamnezom najčešće dijagnosticiraju "bolest rasta", odnosno neke disfunkcije tijela koje se pojavljuju na pozadini hormonalnih promjena.

Počevši od ove dobi dijabetes se ne odvija tako oštro kao kod djece mlađe od 10 godina, već prema shemi odraslih. U pubertetu često hormonalne promjene izazovu pojavu inzulinske rezistencije, stoga su tijekom puberteta simptomi vrlo izraženi:

  • "Brutalni" apetit, neodoljiva želja da jedu slatkiše (znak hipoglikemije),
  • trajne gnojne kožne bolesti koje je teško liječiti,
  • furunculosis,
  • bolovi u trbuhu i povraćanje
  • i drugi.

Adolescentnom dijabetesu potrebna je diferencijalna dijagnoza, jer se u trbuhu, uzrokovanom ketoacidozom, često dijagnosticira „akutni trbuh“, a na operacijskom stolu ispada da tinejdžer nema akutni upala slijepog crijeva, crijevnu opstrukciju ili druge slične patologije.

Simptomi dijabetesa djece drugog tipa

U posljednje vrijeme ovu vrstu bolesti možemo otkriti i u dobi do 10 godina - rezultat neuhranjenosti i entuzijazma brze hrane. Za dečiji dijabetes neovisan o insulinu karakteristično je sledeće:

  • gojaznost s glavnim taloženjem masnih stanica u trbuhu i kukovima,
  • visok krvni pritisak
  • masna degeneracija ćelija jetre,
  • povišen holesterol u krvi,
  • problemi s mokrenjem - enureza ili, obrnuto, disurija (otežano mokrenje).

Treba napomenuti da je dijabetes tipa II kod djece puno lakše dijagnosticirati nego prvi.

Zaključno, možemo samo reći da što prije roditelji obrate pažnju na simptome i posavjetuju se s liječnikom, to će lakše biti bolest u tijeku. Djeca u riziku trebaju davati krv za šećer nekoliko puta godišnje.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar