Cijena i razlike sastava "Humalog", upute za upotrebu, recenzije i analozi inzulina

Da bi se postigla dugoročna nadoknada dijabetesa koriste se mnogi različiti analozi inzulina. Insulin Lizpro najsavremeniji je i najsigurniji lijek ultra kratkog djelovanja koji regulira metabolizam glukoze.

Ovaj alat može biti indiciran za dijabetičare različitih starosnih grupa. Insulin Lizpro može se propisati djeci koja imaju dijabetes.

U usporedbi s inzulinama kratkog djelovanja, Insulin Lizpro djeluje brže, zbog velike apsorpcije.

Farmakološko djelovanje i indikacije

Lizpro bifazni inzulin stvoren je korištenjem rekombinantne DNK tehnologije. Dolazi do interakcije s receptorom citoplazmatske membrane ćelija, formira se kompleks receptora inzulina koji stimulira procese unutar stanica, uključujući sintezu važnih enzima.

Smanjenje koncentracije šećera u krvi objašnjava porastom njegovog unutarćelijskog kretanja, kao i povećanjem apsorpcije i apsorpcije ćelija. Šećer se može smanjiti zbog smanjenja brzine njegove proizvodnje jetrom ili stimulacijom glikogenogeneze i lipogeneze.

Lyspro inzulin je DNK rekombinantni proizvod koji se razlikuje obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina lizina i prolina na 28. i 29. poziciji lanca B inzulina. Lijek se sastoji od 75% suspenzije protamina i 25% lizpro inzulina.

Lijek ima anaboličke učinke i regulaciju metabolizma glukoze. U tkivima (osim moždanog tkiva) ubrzava se tranzicija glukoze i aminokiselina u ćeliju što doprinosi stvaranju glikogena iz glukoze u jetri.

Ovaj se lijek razlikuje od uobičajenih inzulina po brzom napadu na tijelo i minimum nuspojava.

Lijek počinje djelovati nakon 15 minuta, zbog velike apsorpcije. Dakle, može se davati 10-15 minuta pre obroka. Redovno se inzulin daje za ne manje od pola sata.

Na brzinu apsorpcije utječe mjesto ubrizgavanja i drugi faktori. Vrhunac djelovanja se opaža u rasponu od 0,5 do 2,5 sata. Insulin Lizpro djeluje četiri sata.

Lizpro zamjenski inzulin je indiciran za osobe sa šećernom bolešću tipa 1, posebno u slučaju netolerancije na drugi inzulin. Pored toga, koristi se u takvim slučajevima:

  • postprandijalna hiperglikemija,
  • potkožna rezistencija inzulina u akutnom obliku.

Lijek se koristi i kod dijabetesa melitusa tipa 2 sa rezistencijom na hipoglikemijske oralne lijekove.

Lizpro inzulin može se propisati za interkurentne patologije.

Insulin Apidra Solostar: upute za upotrebu otopine

Apidra Solostar je inzulin kratkog djelovanja, koji je namijenjen kontroli glikemije u obliku dijabetesa ovisnog o insulinu.

Propisan je za odrasle i djecu od šeste godine oboljelih od dijabetesa, ako je potrebno, terapiju inzulinom.

Sastav i oblik oslobađanja

U 1 mililitru otopine Apidra Solostar sadrži jedini aktivni sastojak - inzulin glulisin u dozi od 100 PIECES. Takođe, lek sadrži:

  • Hidroskid i natrijum hlorid
  • Pripremljena voda
  • Metacresol
  • Polysobat
  • Trometamol
  • Hlorovodonična kiselina.

Otopina koja sadrži insulin je bistra, neobojena tečnost, dostupna u bočicama od 3 ml. Pakovanje sadrži 1 ili 5 boca sa olovkama za špriceve.

Ljekovita svojstva

Glulizin insulina sadržan u Apidri je rekombinantni analog prirodnog inzulina proizvedenog u ljudskom tijelu. Glulizin djeluje mnogo brže i karakterizira ga kraće trajanje izlaganja u odnosu na prirodni inzulin.

Pod djelovanjem inzulina glulisin opaža se postepeno prilagođavanje metabolizma glukoze. S padom razine šećera bilježi se stimulacija njegove apsorpcije izravno od perifernih tkiva, inhibicija sinteze glukoze u ćelijama jetre.

Inzulin inhibira proces lipolize koji nastaje u adipocitima, kao i proteolizu. Istovremeno se značajno povećava sinteza proteina.

Kao rezultat brojnih studija sa sudjelovanjem ljudi koji imaju dijabetes, kao i zdravih pacijenata, dobiveni su sljedeći rezultati: s potkožnim davanjem Apidre primjećuje se brzo djelovanje inzulina s kraćim vremenom izlaganja od prirodno topljivog inzulina.

Nakon unošenja glulisina u kožu, njegov učinak primjećuje se nakon 10-20 minuta. Ali kada se ubrizgava u venu, indeks glukoze opada na isti način kao nakon unošenja prirodnog inzulina. 1 jedinicu inzulina glulisin karakteriziraju gotovo ista svojstva snižavanja glukoze kao i 1 jedinica prirodnog inzulina.

Kod pacijenata s patologijama bubrežnog sustava, potreba za inzulinom obično se značajno smanjuje.

Apidra Solostar: upute za upotrebu

Subkutano davanje Apidre treba izvesti prije jela ili odmah nakon toga.

Lijekovi koji sadrže inzulin trebaju se primjenjivati ​​prema propisanom režimu antidijabetičke terapije zajedno s inzulinom, za koje je karakteristično prosječno trajanje izloženosti ili inzulin koji dugo djeluje. Možda je kombinirana primjena s hipoglikemijskim lijekovima za oralnu primjenu.

Odabir režima doziranja provodi endokrinolog.

Apidra Uvod

Uvođenje rastvora koji sadrži insulin vrši se supkutano, injekcijom ili infuzijom, koristeći poseban pumpni sistem.

Subkutana injekcija se provodi u trbušnom zidu (direktno njegov prednji dio), u području bedrene kosti ili ramenu. Infuzija lijeka provodi se u trbušnom zidu. Mjesta infuzije i injekcije treba stalno mijenjati.

Kako koristiti olovku za štrcaljku

Prije uvođenja Apidre, olovku za špricu trebate malo zagrijati na sobnoj temperaturi (otprilike 1-2 sata).

Nova igla se pričvršćuje na olovku injekcijske špice za inzulinu, a zatim morate provesti jednostavan sigurnosni test. Nakon toga, indikator "0" će biti vidljiv na prozoru za doziranje olovke štrcaljke. Tada se utvrđuje potrebna doza. Minimalna vrijednost primijenjene doze je 1 jedinica, a maksimalna 80 jedinica. Ako postoji potreba za predoziranjem, daje se nekoliko injekcija.

Tokom ubrizgavanja, iglu koja se postavlja na olovku štrcaljke potrebno je polako umetati ispod kože. Pritisnuti će se gumb na olovci za štrcaljku i trebao bi ostati u tom položaju odmah do trenutka vađenja. To osigurava uvođenje željene doze lijeka koji sadrži inzulin.

Nakon ubrizgavanja, igla se uklanja i odlaže. Na taj način, moguće je spriječiti infekciju insulinskom špricom. Ubuduće se olovka za štrcaljku mora zatvoriti poklopcem.

Lijek se može propisati trudnicama i dojiljama.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Cijena: od 421 do 2532 rub.

Lijek koji sadrži inzulin Apidra Solostar ne koristi se za ispoljavanje hipoglikemije i povećane osjetljivosti na komponente lijeka.

Kada koristite lijek koji sadrži inzulin drugog proizvođača, bit će potrebna stroga kontrola antidijabetičke terapije od strane liječnika, jer se ne može isključiti potreba za prilagođavanjem uzete doze. Možda ćete trebati promijeniti shemu hipoglikemijskog liječenja lijekovima za oralnu primjenu.

Završetak antidijabetičke terapije ili upotreba visokih doza inzulina, posebno kod osoba sa maloljetničkim dijabetesom, može izazvati dijabetičku ketoacidozu, kao i hipoglikemiju, što predstavlja ozbiljnu opasnost za život.

Vremenski interval za pojavu hipoglikemije direktno je povezan sa stopom razvoja hipoglikemijske reakcije iz primenjenih lekova, može se promeniti korekcijom antidijabetičkog lečenja.

Neki faktori mogu smanjiti ozbiljnost hipoglikemije, uključuju:

  • Dugi tok dijabetesa
  • Intenzivna terapija insulinom
  • Razvoj dijabetičke neuropatije
  • Primjena određenog broja lijekova (na primjer, β-blokatori).

Promjena doze inzulina Apidra Solostar provodi se s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom dnevne prehrane.

U slučaju pojačane fizičke aktivnosti odmah nakon jela, vjerojatnost razvoja hipoglikemije povećava se. Terapija inzulinom kratkog djelovanja može izazvati pojavu hipoglikemije.

Nekompenzirani hipo- i hipoglikemijski simptomi izazivaju pojavu dijabetičkog prekoma, kome ili dovode do smrti.

S promjenom emocionalnog stanja, razvojem nekih bolesti, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka koji sadrži inzulin.

Kada se rade s preciznim mehanizmima, upravljanjem vozilima povećava se rizik od razvoja hipo- i hiperglikemije, tako da će biti neophodna posebna pažnja.

Međusobno interakcije lijekova

Kada se uzimaju neki lijekovi, može se zabilježiti učinak na metabolizam glukoze, pa u vezi s tim postoji potreba za prilagodbom doze glulisina i strogom kontrolom provođenja antidijabetičke terapije.

Među lijekove koji povećavaju hipoglikemijski učinak glulisina uključuju:

  • Inhibitori određenog enzima koji pretvara angiotenzin, monoamin oksidaza
  • Pentoksifilin
  • Fibrate lekove
  • Sredstva na bazi antimikrobnih sredstava sulfonamida
  • Disopiramidi
  • Hipoglikemijski lijekovi namijenjeni za oralnu upotrebu
  • Fluoksetin
  • Salicilati
  • Propoksifen.

Dodijeljeni su brojni lijekovi koji značajno smanjuju hipoglikemijski učinak otopine koja sadrži insulin:

  • Izoniazid
  • Somatropin
  • Danazole
  • Neki simpatikomimetičari
  • Lijekovi estrogena-progestin
  • COC
  • Diazoksid
  • Inhibitori proteaze
  • Hormoni štitnjače
  • Antipsihotici
  • GKS
  • Derivati ​​fenotiazina
  • Diuretski lijekovi.

Vrijedno je napomenuti da sredstva za blokiranje β-adrenergičara, lijekovi koji sadrže etanol i litij, klonidin mogu i povećati i umanjiti hipoglikemijski učinak Apidre.

Tijekom upotrebe rezerpina, β-adreno blokatora, klonidina i gvanetidina, znakovi hipoglikemije mogu biti slabi ili odsutni.

Budući da ne postoje podaci o kompatibilnosti lijeka s gluzilinom, nemojte ga miješati sa drugim lijekovima, prirodni inzulin izofan je izuzetak.

U slučaju upotrebe infuzijske pumpe za primjenu Apidre, miješanje otopine koja sadrži inzulin s drugim lijekovima ne bi trebalo biti.

Nuspojave i predoziranje

Često se kod osoba s dijabetesom može razviti tako opasno stanje kao što je hipoglikemija.

U nekim se slučajevima opažaju osip na koži i pojava lokalnog oteklina.

Ne isključuje se pojava lipodistrofije u slučaju nepoštivanja propisanog režima antidijabetičkog liječenja.

Ostale alergijske manifestacije uključuju:

  • Dermatitis alergijske geneze, osip po vrsti urtikarije, gušenja
  • Osjećaj stezanja u predjelu grudnog koša (prilično rijedak).

Vrijedi napomenuti da se reakcije imunološkog sistema (alergijske manifestacije) mogu poravnati već sljedeći dan nakon injekcije. U nekim slučajevima negativni simptomi nastaju ne izlaganjem inzulinu, već iritaciji kože kao posljedici tretmana prije injekcije antiseptičkim otopinom ili zbog nepravilne injekcije.

Kada se dijagnosticira generalizirani alergijski sindrom, rizik od smrti je visok. Zbog toga, pri najmanjoj manifestaciji nuspojava, morat ćete se obratiti liječniku.

Uvođenjem predoziranja Apidre može se razviti hipoglikemija i u blažem i u težem obliku. U ovom slučaju potrebno je provesti liječenje:

  • Blaga - Hrana ili pića koja sadrže šećer
  • Teški oblik (nesvjesno stanje) - za zaustavljanje se daje 1 ml lijeka Glucagon ispod kože ili mišića, u nedostatku reakcije na Glucagon, moguće je intravenska otopina glukoze.

Nakon što pacijent stekne svijest, bit će mu potrebno osigurati obrok bogat ugljikohidratima. Nakon toga preporučuje se praćenje pacijentovog stanja od strane lekara.

Ely Lilly and Company, Francuska

Cena od 1602 do 2195 rub.

Humalog je jedno od sredstava koja pokazuju izražen hipoglikemijski efekat. Humalog sadrži insulin lispro. Pod utjecajem lijeka, bit će moguće regulirati metabolizam glukoze i značajno poboljšati sintezu proteina. Lijekovi se proizvode u obliku otopine i suspenzije.

Pros:

  • Upotrebljivost
  • Pojava brzog hipoglikemijskog efekta
  • Verovatnoća razvoja ozbiljnih neželjenih reakcija je mala.

Protiv:

  • Ne koristite ako sumnjate na hipoglikemiju.
  • Visoki troškovi
  • Može izazvati prekomjerno znojenje.

Humulin NPH

Eli Lilly East S.A., Švicarska

Cena od 148 do 1305 rub.

Humulin NPH - lijek s aktivnom tvari inzulin-izofan, koristi se kod dijabetesa za kontrolu glikemije. Humulin NPH proizvodi se u obliku otopine u ulošcima koji se koriste za olovku za špriceve.

Pros:

  • Može se propisati trudnicama
  • Koristi se za prvi dijagnosticirani dijabetes
  • Dozvoljena je dugotrajna antidijabetička terapija.

Protiv:

  • Može izazvati generalizirani svrab.
  • Na pozadini liječenja može se dijagnosticirati rad srca
  • Izdaje se samo na recept.

Novo Nordic, Danska

Cena od 344 do 1116 rubalja.

LS sadrži inzulin kratkog djelovanja. Propisan je za dijabetes u nedostatku glikemijske kontrole drugim lijekovima. Pod utjecajem Actrapida, tijek unutarćelijskih procesa se aktivira zahvaljujući specifičnoj stimulaciji biosinteze cAMP-a i brzom prodiranju u mišićne stanice. Aktivna supstanca je rastvorljivi inzulin. Lijekovi se proizvode u obliku otopine.

Pros:

  • Niska cijena
  • Brzo smanjenje šećera u krvi
  • Može se koristiti sa inzulinom dugog djelovanja.

Protiv:

  • Ne isključuje se pojava znakova lipodistrofije
  • Može se razviti Quinckeov edem
  • Uz povećanu fizičku aktivnost, bit će potrebno prilagođavanje doze.

Primjena inzulina Humalog Lizpro

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina. Glavna radnja ovog alata je regulacija proizvodnje i prerade glukoze. Međutim, to je Lizpro inzulin koji karakteriše anabolička svojstva, odnosno značajno doprinosi rastu mišićne mase.

U usporedbi s pripravcima inzulina kratkog djelovanja, stručnjaci Lizpro (Humalog) za inzulin primjećuju brzi početak i kompletiranje postignutog učinka.

Toplo se preporučuje da obratite pažnju na to koje su karakteristike puštanja, upotreba ovog alata - sve će to pomoći dijabetičarima da pravilno koriste sastav.

Sastav i oblik lijeka

Insulin Lizpro je sterilna i bistra otopina, koja je posebno namijenjena za unošenje i intravenski i subkutani. Treba imati na umu da Humalog uključuje glavni aktivni inzulin Lizpro u količini od 100 IU. Uz to, ne bismo trebali zaboraviti na neke pomoćne komponente, posebno:

  • glicerol (glicerin),
  • cinkov oksid
  • metakrezol
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • 10% rastvora klorovodične kiseline i / ili 10% rastvora natrijum hidroksida,
  • voda.

Posebna pažnja zaslužuje pakiranje inzulina Lizpro (Humalog). Govorimo o pet patrona od tri ml u blisterima ili pet patrona od tri ml u posebnim QuickPen olovkama za štrcaljke. Kako bismo bolje razumjeli algoritam učinka hormonske komponente, toplo se preporučuje obratiti pažnju na principe njegovog farmakološkog učinka.

Šta trebate znati o farmakološkom djelovanju?

Lizpro je u stanju da ima veliki uticaj na regulaciju prerade glukoze. Pored toga, ovu hormonsku komponentu karakterišu neki anabolički parametri. Karakterizira ga sposobnost da ubrza prijelaz glukoze i aminokiselina u ćelijski sastav.

Uz to, upravo ova hormonalna komponenta značajno doprinosi stvaranju glikogena iz glukoze u jetri. Takođe omogućava suzbijanje glukoneogeneze i potiče transformaciju viška glukoze u masti.

Ovaj inzulin je ekvivalentan ljudskom inzulinu (ima istu molarnu masu).

Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da je početak djelovanja brži od ostalih vrsta ljudskog inzulina.

Osim toga, sastav se odlikuje ranijim razvojem vrhunskog izlaganja i kratkim vremenskim razdobljem potrebnim za hipoglikemijsku aktivnost. Brz početak izlaganja (15 minuta nakon injekcije) povezan je s bržom apsorpcijom.

To je rezultat toga što ga omogućuje unošenje neposredno prije konzumiranja hrane. Iako se normalan ljudski inzulin toplo preporučuje da se koristi ne više od 30 minuta prije jela.

Područja ubrizgavanja imaju najdirektniji učinak na brzinu apsorpcije, kao i na početak njegovog dejstva. Zbog toga treba posebno pažljivo pristupiti takvim radnjama i posavjetovati se sa stručnjakom.

Između ostalog, prije nego što počnete koristiti inzulin, Lizpro će najvjerovatnije biti upoznat sa glavnim indikacijama za upotrebu.

Pravila za upotrebu insulina Tresib

Glavne indikacije za upotrebu

Govoreći o glavnim indikacijama za upotrebu, prije svega se preporučuje obratiti pažnju na dijabetes melitus tipa 1. Štoviše, ovo je potrebno u situaciji koja je povezana s netolerancijom na druge vrste hormonskih komponenti. Sljedeća indikacija je postprandijalni oblik hiperglikemije koji se ne može ispraviti drugim vrstama inzulina.

Još jedna definitivna indikacija treba uzeti u obzir dijabetes melitus tipa 2, naime kada je nemoguće koristiti bilo kakve oralne ljekovite pripravke za snižavanje šećera.

Takođe, ne treba zaboraviti da je Lizpro insulin obavezan kada se druge vrste insulina ne mogu apsorbirati.

I na kraju, još jedna indikacija su operacija i interkurentna (slučajno spojena) patološka stanja kod dijabetičara.

Doziranje i primjena

Točno se preporučuje tačna količina inzulina Lizpro na osnovu broja glikemija. Govoreći o tome, toplo se preporučuje obratiti pažnju na to da:

  • ako je potrebno, primjenjuje se u kombinaciji s hormonskim komponentama produženog tipa izloženosti ili s oralnim pripravcima sa sulfonilurejom u njima,
  • injekcije se rade isključivo ispod kože u ramena, kukove, kao i u peritoneum i stražnjicu,
  • određena mjesta ubrizgavanja moraju se mijenjati kako se ne bi koristili više od jednom mjesečno,
  • Toplo se preporučuje da budete oprezni kod usko raspoređenih krvnih žila.

Pacijenti s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom mogu imati povećan nivo cirkulirajućeg inzulina, ali sa smanjenom potrebom za njim.

Sve to će trebati stalni nadzor omjera glikemije, kao i pravovremeno ispravljanje doze hormonske komponente.

Imajući u vidu osobitosti upotrebe i doziranja, ne treba zaboraviti na kontraindikacije i neke nuspojave, što je vrlo važno za svakog dijabetičara.

Kontraindikacije i nuspojave

Vodećim kontraindikacijama trebalo bi smatrati individualnu netoleranciju, prisustvo insulinoma kod ljudi, kao i hipoglikemiju.

Međutim, to je daleko od svega, jer je potrebno zapamtiti vjerojatnost nekih nuspojava. Govoreći o tome, oni obraćaju pažnju na određene alergijske manifestacije. Oni uključuju urtikariju, razvoj angioedema, koji je praćen vrućicom, nedostatkom daha, smanjenim krvnim pritiskom.

Ostale ne manje značajne nuspojave su privremene refrakcijske disfunkcije, razvoj hipoglikemije ili čak hipoglikemijska koma, kao i dodatak lipodistrofiji. U velikoj većini slučajeva to se može izbjeći ako se poštuju sve preporuke specijalista, a također se prisjetite kako se treba koristiti hormonska komponenta.

Kako se predozira inzulin?

Predoziranje inzulina Lizpro (Humalog) ima izražene manifestacije. Prije svega govorimo o znojenju, obilnom znoju, tahikardiji i tremoru. Ne treba zaboraviti da je pojava osjećaja gladi, tjeskobe vjerovatna.

U nekim slučajevima osoba ima problema povezanih sa vizualnim i nekim drugim fiziološkim funkcijama.

S obzirom na opasnost od ovog stanja, toplo se preporučuje obratiti pažnju na to kako se nositi sa znakovima predoziranja dijabetesa.

Dakle, govoreći o liječenju, mora se imati na umu da će, kad je pacijent u stanju svijesti, biti potrebna injekcija dekstroze. Može biti potrebna i intravenska primjena glukagona ili hipertonične dekstroze.

Stvaranje hipoglikemijske kome u bolesnika podrazumijevat će primjenu intravenske mlazne otopine otopine Dekstroze. Ovo će biti potrebno učiniti prije nego pacijent napusti komu.

Da bismo bolje razumjeli kako se lijek koristi, potrebno je uzeti u obzir njegovu kompatibilnost s drugim hormonskim i ljekovitim formulacijama.

Kompatibilnost s drugim sredstvima

Primjećujući sve značajke i pokazatelje kompatibilnosti s drugim alatima, stručnjaci toplo preporučuju obratiti pažnju na sljedeće nijanse kao što su:

  • nedostatak odgovarajuće kompatibilnosti sa drugim lekovitim formulacijama,
  • hipoglikemijski algoritam izlaganja inzulinu značajno će biti pojačan sulfonamidima, MAO inhibitorima, karbohidhidrazom. Ketokonazol, klofibrat i mnogi drugi lekovi takođe mogu imati sličan efekat.
  • takvi spojevi kao glukagon, interni kontraceptivi, estrogeni, nikotin i druge komponente oslabljuju hipoglikemijski algoritam izlaganja. Zbog toga će biti jako važno da se unapred konsultujete sa stručnjakom,
  • hipoglikemijski učinak hormonske komponente može oslabiti ili pojačati takva spoja poput beta blokatora, rezerpina, Pentamidina, pa čak i Octreotida.

Nadalje, htio bih primijetiti neke posebne upute koje se toplo preporučujemo uzeti u obzir prije nego što počnete koristiti Lizpro inzulin (Humalog).

Koje su konkretne smjernice za uvođenje kompozicije?

Strogo pridržavanje algoritma za implementaciju obavezno je. Kod prijenosa dijabetičara na inzulin Lizpro s hormonskom komponentom brzog tipa izloženosti, vjerovatno je promjena doze.

Ako je doza unutar 24 sata za pacijenta bila veća od 100 jedinica, tada se prenošenje s jedne vrste komponente inzulina na drugu poželjno provodi u bolnici.

Potreba za dodatnim inzulinom povećava se sa različitim zaraznim patologijama, emocionalnim stresom, povećanjem udjela ugljikohidrata u prehrani i drugim situacijama za koje je potrebno konzultirati liječnika.

Potreba za hormonskom komponentom smanjuje se s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, smanjenjem udjela ugljikohidrata u prehrani i povećanim pokazateljima tjelesne aktivnosti. Vjerovatnoća stvaranja hipoglikemije pogoršava sposobnost velike većine dijabetičara da upravljaju vozilom, kao i održavanje različitih mehanizama.

Znakovito je da dijabetičari mogu vlastitim naporima prilično zaustaviti blagi stupanj hipoglikemije, ako uzimaju određenu količinu šećera ili koriste hranu koja sadrži značajnu količinu ugljikohidrata. O prenesenim napadima hipoglikemije toplo se preporučuje obaveštavanje detektivnog stručnjaka koji će ukazati na koji način treba promeniti doziranje.

Insulin Lantus: upute, cijena, recenzije dijabetičara

Lantus je jedan od prvih vrhunskih analoga ljudskog insulina. Dobiva se zamjenom aminokiseline asparagin glicinom na 21. mjestu A lanca i dodavanjem dvije aminokiseline arginina u B lancu u terminalnu aminokiselinu.

Ovaj lijek proizvodi velika francuska farmaceutska korporacija - Sanofi-Aventis. Tijekom brojnih istraživanja dokazano je da inzulin Lantus ne samo da smanjuje rizik od hipoglikemije u usporedbi s lijekovima NPH, već također poboljšava metabolizam ugljikohidrata.

Ispod su kratka uputstva za upotrebu i pregledi dijabetičara.

Djelatna tvar Lantusa je insulin glargin. Dobiva se genetskom rekombinacijom upotrebom k-12 soja bakterije Escherichia coli. U neutralnom okruženju je malo rastvorljivo, u kiselom mediju se rastvara sa stvaranjem mikroprecipitata, koji stalno i sporo oslobađa inzulin. Zbog toga Lantus ima glatki profil djelovanja koji traje do 24 sata.

Glavna farmakološka svojstva:

  • Usporavanje adsorpcije i profil vrhunskog djelovanja u roku od 24 sata.
  • Suzbijanje proteolize i lipolize u adipocitima.
  • Aktivna komponenta veže se na receptore za inzulin 5-8 puta jače.
  • Regulacija metabolizma glukoze, inhibicija stvaranja glukoze u jetri.

U 1 ml Lantus Solostar sadrži:

  • 3.6378 mg insulina glargin (u smislu 100 IU humanog inzulina),
  • 85% glicerola
  • voda za ubrizgavanje
  • klorovodična koncentrovana kiselina,
  • m-krezol i natrijum hidroksid.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoje lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata, istovremeno povećavajući ili smanjujući potrebu za inzulinom.

Smanjite šećer: oralni antidijabetičari, sulfonamidi, ACE inhibitori, salicilati, angioprotektori, inhibitori monoamin oksidaze, antiaritmički dizopiramidi, opojni analgetici.

Povećajte šećer: hormoni štitnjače, diuretici, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze.

Neke supstance imaju i hipoglikemijski i hiperglikemijski efekat. Tu spadaju:

  • beta blokatori i litijumske soli,
  • alkohol
  • klonidin (antihipertenzivni lijek).

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

Ako su NPH insulini (Protafan NM, Humulin, itd.) Davani 2 puta dnevno, tada se obično koristi Lantus Solostar 1 put.

Istodobno, kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije, početna doza inzulina glargin trebala bi biti manja za 30% u usporedbi s NPH-om.

U budućnosti doktor pregledava šećer, životni stil pacijenta, težinu i podešava broj primljenih jedinica. Nakon tri mjeseca, efikasnost propisanog liječenja može se provjeriti analizom glikiranog hemoglobina.

upute:

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

U slučaju neefikasnosti inzulina NPH može se propisati trudnica Lantus Solostar. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Dijabetičari kažu da je stvarno jako dobar inzulin, da im se šećer drži u granicama normale. Evo što ljudi kažu o Lantusu:

Većina je ostavila samo pozitivne kritike. Nekoliko ljudi je reklo da im Levemir ili Tresiba više odgovaraju.

Insulin lispro - upute, cijena, recenzije i analozi lijeka

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina. Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Međutim, ima anabolička svojstva (pospješuje rast mišića). U usporedbi sa preparatima inzulina kratkog djelovanja, Lizpro inzulin ima brži početak i kraj djelovanja.

Sastav i oblik oslobađanja

Lyspro inzulin - sterilna prozirna otopina za intravensku i subkutanu primjenu, sadrži: • glavni aktivni sastojak: inzulin lispro - 100ME, • pomoćne komponente: glicerol (glicerin), cinkov oksid, metakrezol, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, 10% rastvor solne kiseline i / ili 10% rastvora natrijum hidroksida, voda.

Pakovanje. Pet spremnika od 3 ml u blisterima ili pet spremnika od 3 ml u QuickPen olovkama za štrcaljke. Upute, pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Lizpro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina. Razlikuje se obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina lizina i prolina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. U stanju je da utiče na regulaciju metabolizma glukoze, ima anabolička svojstva.

Ubrzava prelazak glukoze i aminokiselina u ćeliju, pospješuje stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, inhibira glukoneogenezu, stimulirajući pretvaranje viška glukoze u masti. Ljudski inzulin je ekvimolarni.

On ima početak djelovanja brže od ostalih ljudskih inzulina, raniju manifestaciju vrhunca djelovanja, kratko vrijeme hipoglikemijske aktivnosti.

Brz početak djelovanja (15 minuta nakon ubrizgavanja) povezan je s brzom apsorpcijom, što vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela, dok se normalan humani inzulin mora primijeniti za 30 minuta. prije obroka. Mjesta ubrizgavanja utječu na brzinu apsorpcije kao i na početak njegovog djelovanja. Vrhunsko djelovanje je 0,5 - 2,5 sati, trajanje akcije je do 4 sata.

Indikacije za upotrebu

  1. Odrasli i djeca od 2 godine s dijabetesom tipa 1.
  2. Šećerna bolest tipa 2 (u slučaju neučinkovitosti tableta).

Interakcija s drugim lijekovima

Postoje lijekovi koji utječu na metabolizam ugljikohidrata, istovremeno povećavajući ili smanjujući potrebu za inzulinom.

Smanjite šećer: oralni antidijabetičari, sulfonamidi, ACE inhibitori, salicilati, angioprotektori, inhibitori monoamin oksidaze, antiaritmički dizopiramidi, opojni analgetici.

Povećajte šećer: hormoni štitnjače, diuretici, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, derivati ​​fenotiazina, inhibitori proteaze.

Neke supstance imaju i hipoglikemijski i hiperglikemijski efekat. Tu spadaju:

  • beta blokatori i litijumske soli,
  • alkohol
  • klonidin (antihipertenzivni lijek).

Kontraindikacije

  1. Zabranjena je upotreba kod pacijenata koji imaju netoleranciju na inzulin glargin ili pomoćne komponente.
  2. Hipoglikemija.
  3. Liječenje dijabetičke ketoacidoze.
  4. Djeca mlađa od 2 godine.

Moguće neželjene reakcije se rijetko pojavljuju, upute kažu da može postojati:

  • lipoatrofija ili lipohipertrofija,
  • alergijske reakcije (Quinckeov edem, alergijski šok, bronhospazam),
  • bolovi u mišićima i odlaganje natrijum jona u telu,
  • disgeuzija i oštećenje vida.

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

Ako su NPH insulini (Protafan NM, Humulin, itd.) Davani 2 puta dnevno, tada se obično koristi Lantus Solostar 1 put.

Istodobno, kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije, početna doza inzulina glargin trebala bi biti manja za 30% u usporedbi s NPH-om.

U budućnosti doktor pregledava šećer, životni stil pacijenta, težinu i podešava broj primljenih jedinica. Nakon tri mjeseca, efikasnost propisanog liječenja može se provjeriti analizom glikiranog hemoglobina.

upute:

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

U slučaju neefikasnosti inzulina NPH može se propisati trudnica Lantus Solostar. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Dijabetičari kažu da je stvarno jako dobar inzulin, da im se šećer drži u granicama normale. Evo što ljudi kažu o Lantusu:

Većina je ostavila samo pozitivne kritike. Nekoliko ljudi je reklo da im Levemir ili Tresiba više odgovaraju.

Insulin lispro - upute, cijena, recenzije i analozi lijeka

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina. Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Međutim, ima anabolička svojstva (pospješuje rast mišića). U usporedbi sa preparatima inzulina kratkog djelovanja, Lizpro inzulin ima brži početak i kraj djelovanja.

Sastav i oblik oslobađanja

Lyspro inzulin - sterilna prozirna otopina za intravensku i subkutanu primjenu, sadrži: • glavni aktivni sastojak: inzulin lispro - 100ME, • pomoćne komponente: glicerol (glicerin), cinkov oksid, metakrezol, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, 10% rastvor solne kiseline i / ili 10% rastvora natrijum hidroksida, voda.

Pakovanje. Pet spremnika od 3 ml u blisterima ili pet spremnika od 3 ml u QuickPen olovkama za štrcaljke. Upute, pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Lizpro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina. Razlikuje se obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina lizina i prolina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. U stanju je da utiče na regulaciju metabolizma glukoze, ima anabolička svojstva.

Ubrzava prelazak glukoze i aminokiselina u ćeliju, pospješuje stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, inhibira glukoneogenezu, stimulirajući pretvaranje viška glukoze u masti. Ljudski inzulin je ekvimolarni.

On ima početak djelovanja brže od ostalih ljudskih inzulina, raniju manifestaciju vrhunca djelovanja, kratko vrijeme hipoglikemijske aktivnosti.

Brz početak djelovanja (15 minuta nakon ubrizgavanja) povezan je s brzom apsorpcijom, što vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela, dok se normalan humani inzulin mora primijeniti za 30 minuta. prije obroka. Mjesta ubrizgavanja utječu na brzinu apsorpcije kao i na početak njegovog djelovanja. Vrhunsko djelovanje je 0,5 - 2,5 sati, trajanje akcije je do 4 sata.

Indikacije za upotrebu

• šećerna bolest tipa 1, u slučaju netolerancije na druge insuline,
• postprandijalna hiperglikemija koju ne mogu ispraviti drugi inzulini, • dijabetes melitus tipa 2 sa nemogućnošću uzimanja oralnih hipoglikemijskih lekova, • nemogućnost apsorpcije drugih insulina,

• Operacije i interkurentne bolesti kod dijabetičara.

Doziranje i primjena

Doziranje inzulina Lyspro treba izračunati na osnovu nivoa glikemije.

Ako je potrebno, daje se u kombinaciji s inzulinama s produženim djelovanjem ili sa oralnim sulfonilureama.

Injekcije se rade pod kožom u ramena, kukove, trbuh i stražnjicu. Mjesta ubrizgavanja se izmjenjuju tako da se ne koriste više od jednom mjesečno. Obavezno budite oprezni s usko postavljenim krvnim žilama.

Pacijenti s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom mogu imati povećanu razinu inzulina koji cirkulira, i smanjenu potrebu za njim, što zahtijeva stalno praćenje razine glikemije, kao i pravovremeno prilagođavanje doze lijeka.

Predoziranje

Manifestacije: znojenje, gnojan znoj, tahikardija, drhtanje, glad, tjeskoba, parestezija na ustima, blijeda, glavobolja, drhtanje, pospanost, povraćanje, nesanica, strah, razdražljivost, depresivno raspoloženje, nedostatak pokreta, zamagljen vid i govor, zbunjenost , konvulzije, hipoglikemijska koma.

Liječenje: kad je pacijent svjestan, morate mu dati injekciju dekstroze ili ubrizgati glukagon ili hipertoničnu otopinu dekstroze. Razvoj hipoglikemijske kome zahtijeva iv ubrizgavanje otopine dekstroze dok pacijent ne izađe iz kome.

Interakcije lijekova

Nije kompatibilan sa drugim lekovitim rastvorima.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati sulfonamida, MAO inhibitori, karboanhidraze, ACE, anabolički steroidi, NSAID, androgena, bromokriptin, tetraciklini, ketokonazol, klofibrat, Mebendazol, teofilin, fenfluramin, litijum pripreme, ciklofosfamid, piridoksin, kinin, hlorokin, kinidin, etanola.

Olabavite hipoglikemijski učinak: glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, kontraceptivi za gutanje, estrogeni, tiazidnih i diuretika, BCCI, heparin, tiroidni hormoni, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, klonidin, triciklički antidepresivi, antagonisti kalcijuma, diazoksid, marihuana, morfin , nikotin, fenitoin, epinefrin.
Hipoglikemijski učinak inzulina je u stanju da oslabi i ojača beta blokatore, rezerpin, pentamidin, oktreotid.

Posebna uputstva

Obavezno je strogo pridržavanje načina davanja.

Prilikom prelaska pacijenata na lizpro inzulin brzim djelovanjem inzulina životinjskog porijekla, moguća je promjena doze. Ako pacijentova dnevna doza pređe 100ED, prelazak s jedne vrste pripravka inzulina na drugu treba obaviti u medicinskoj bolnici.

Potreba za dodatnom dozom inzulina povećava se kod zaraznih bolesti, emocionalnog stresa, povećanja količine ugljikohidrata u hrani uz istovremeno uzimanje lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, GCS, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici itd.).

Potreba za inzulinom opada s zatajivanjem bubrega ili jetre, smanjenjem količine ugljikohidrata u hrani, povećanom fizičkom aktivnošću dok uzimate lijekove s hipoglikemijskom aktivnošću (neselektivni beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi).

Rizik od hipoglikemije pogoršava sposobnost dijabetičara da upravljaju automobilom, kao i mehanizme održavanja.
Dijabetičari mogu sami zaustaviti blagu hipoglikemiju uzimanjem šećera ili hrane koja sadrži velike količine ugljikohidrata. Neophodno je informirati dežurnog liječnika o prenesenoj hipoglikemiji, što je potrebno za prilagođavanje doze.

PREPORUKA LIJEKOVA

«Glucberry"- snažan antioksidativni kompleks koji pruža novu kvalitetu života i za metabolički sindrom i za dijabetes. Djelotvornost i sigurnost lijeka je klinički dokazana. Lijek preporučuje za upotrebu od strane Ruske asocijacije za dijabetes. Saznajte više >>>

Dvofazni inzulin Lizpro (Humalog)

Pacijenti sa dijabetesom često moraju koristiti lijekove koji sadrže insulin.

Tu spadaju Lizpro inzulin koji se široko koristi za kontrolu šećera u krvi.

Da bi razumjeli principe liječenja uz njegovu pomoć, pacijenti moraju znati glavna obilježja ovog lijeka.

Opća karakteristika

Trgovački naziv lijeka je Humalog Mix. Zasniva se na analogu ljudskog insulina. Supstanca ima hipoglikemijski efekat, pomaže ubrzati preradu glukoze i takođe reguliše proces njegovog oslobađanja. Alat je dvofazna otopina za ubrizgavanje.

Pored glavne aktivne supstance, sastav sadrži i takve komponente kao što su:

  • metakrezol
  • glicerol
  • natrijum hidroksid u obliku rastvora (ili hlorovodonične kiseline),
  • cinkov oksid
  • natrijum heptahidrat hidrogen fosfat,
  • voda.

Za upotrebu ovog lijeka potreban vam je pregled liječnika s preciznim uputama. Neprihvatljivo je da samostalno prilagođavate doziranje ili raspored upotrebe.

Uputa za upotrebu

Da biste izbjegli negativne posljedice upotrebe Lizpro inzulina, morate strogo slijediti upute ovog lijeka.

Doziranje lijeka ovisi o mnogim karakteristikama. To utječe na dob pacijenta, oblik bolesti i njenu ozbiljnost, prateće bolesti itd. Stoga je određivanje doze zadatak liječnika.

Ali specijalist možda griješi, pa tijek liječenja treba pratiti stalnim ispitivanjem šećera u krvi i prilagođavanjem režima liječenja. Pacijent također treba biti pažljiv na svoje zdravlje i obavijestiti liječnika o svim negativnim reakcijama tijela na lijek.

Humalog se po mogućnosti daje supkutano. Ali za razliku od većine sličnih lijekova, dozvoljene su i intramuskularne injekcije, kao i unošenje inzulina u venu. Intravenozne injekcije treba izvesti uz sudjelovanje pružatelja zdravstvene zaštite.

Optimalna mjesta za potkožne injekcije su područje bedara, područje ramena, stražnjice, prednja trbušna šupljina. Unošenje lijeka u isto područje nije dozvoljeno, jer to uzrokuje lipodistrofiju. Potrebno je konstantno kretanje unutar određenog područja.

Injekcije se trebaju raditi u svako doba dana. To će tijelu omogućiti da se prilagodi i osigurati kontinuirano izlaganje inzulinu.

Veoma je važno uzeti u obzir pacijentove zdravstvene probleme (osim dijabetesa). Zbog nekih od njih, učinak ove supstance može biti narušen gore ili dolje. U ovom slučaju morat ćete ponovo izračunati dozu. U vezi s drugim patologijama, liječnik općenito može zabraniti upotrebu Humaloga.

Vodič za olovku štrcaljke:

Nuspojave i kontraindikacije

Teško je zajamčiti nepostojanje štete od upotrebe lijekova, ali rizici se mogu umanjiti s obzirom na postojeće kontraindikacije. Lizpro ih također ima, a liječnik, koji ga imenuje, mora osigurati da ih pacijent nema.

Glavne kontraindikacije su:

  • individualna osjetljivost na komponente lijeka,
  • visoka sklonost hipoglikemiji,
  • prisutnost insulinoma.

U takvim slučajevima, Humalog treba zamijeniti drugim lijekom sa sličnim učinkom, ali nema opasnosti.

Takođe, pri liječenju inzulinom potrebno je uzeti u obzir i pojave nuspojava. Pojava nekih od njih ne predstavlja opasnost, jer nastaju zbog nemogućnosti organizma na aktivnu supstancu.

Nakon kraćeg vremena, osoba se navikne na injekciju i nuspojave se eliminiraju. Druga grupa nuspojava ukazuje na prisutnost netolerancije na ovu supstancu. Ti simptomi ne nestaju s vremenom, već samo napreduju, stvarajući značajnu opasnost. Ako se pojave, preporučuje se otkazivanje liječenja sredstvom koje sadrži inzulin.

Najčešće se nazivaju takve nuspojave Humaloga, kao što su:

  1. Hipoglikemija. Ovo je najopasnije dejstvo, jer njemu pacijentu preti smrt ili ozbiljni poremećaji u mozgu.
  2. Lipodistrofija. Ova značajka podrazumijeva kršenje apsorpcije lijeka. Moguće je smanjiti verovatnoću da se on pojavi naizmeničnim mestima za injekcije.
  3. Alergijske manifestacije. Oni mogu biti vrlo različiti - od manjeg crvenila kože do anafilaktičkog šoka.
  4. Oštećenje vida. Pacijenti mogu razviti retinopatiju, a ponekad im je vid smanjen.
  5. Lokalne reakcije. Slične su alergiji, ali javljaju se samo na mjestima ubrizgavanja. Oni uključuju svrbež, oticanje, crvenilo itd. Često takve pojave nestaju neko vrijeme nakon početka terapije.

Ako se pojave neke neobične pojave, pacijent treba konzultirati liječnika kako bi se uvjerio da nema opasnosti.

Značajke interakcije s drugim lijekovima

Vrlo važna karakteristika bilo kojeg lijeka je njegova kompatibilnost s drugim lijekovima. Liječnici često moraju liječiti više patologija istovremeno, zbog čega je potrebno kombinirati prijem različitih lijekova.Terapiju je potrebno strukturirati tako da lijekovi ne blokiraju jedni druge.

Ponekad je potreba za primjenom lijekova koji mogu iskriviti djelovanje inzulina.

Njegov uticaj je pojačan ako pacijent pored njega uzima i sledeće lekove:

  • Clofibrate
  • Ketokonazol,
  • MAO inhibitori
  • sulfonamidi.

Ako ih ne možete odbiti, morate smanjiti dozu uvedenog Humaloga.

Slijedeće tvari i skupine sredstava mogu oslabiti učinak predmetnog lijeka:

  • estrogeni
  • nikotin
  • hormonski lijekovi za kontracepciju,
  • Glucagon.

Zbog ovih lijekova, efikasnost Lizpro-a može se smanjiti, pa će liječnik morati preporučiti povećanje doze.

Neki lekovi imaju nepredvidive efekte. Oni su u stanju da povećaju i smanje aktivnost aktivne supstance. Tu spadaju Oktoreotid, Pentamidin, Reserpin, beta blokatori.

Trošak i analozi lijeka

Liječenje insulinom Lyspro je skupo. Trošak jednog paketa takvog lijeka varira od 1800 do 200 rubalja. Zbog visokih troškova pacijenti ponekad traže od liječnika da ovaj lijek zamijeni njegovim analogom pristupačnijim troškom.

Postoji puno analoga ovog lijeka. Predstavljeni su različitim oblicima otpuštanja, mogu se razlikovati po svom sastavu.

Među glavnim se mogu spomenuti:

Izbor lijekova za zamjenu ove vrste inzulina treba povjeriti stručnjaku.

Obrazac za puštanje

Humalog je dostupan za supkutanu i intravensku primjenu 100 IU u 3 ml patrone. Uložak je integriran u posebnu olovku za špriceve za višekratnu upotrebu. Oblici doziranja za oralnu primjenu ne postoje.

Doktor pojedinačno bira dozu lijeka. Injekcija se vrši 5 do 15 minuta prije obroka. Jedna doza od 40 jedinica, što je veća od dopuštene, dopuštena je u ekstremnim slučajevima. Kada se koristi "Humalog" za monoterapiju, daje se do 4-6 puta dnevno. Ako se tretman kombinira, tada se lijek nadopunjuje produljenim inzulinom, koji se primjenjuje 3 puta dnevno.

Druga vrsta lijeka je Humalog Mix inzulin. Ovaj dvofazni lijek upola je sastavljen od brzo djelujućeg inzulina lispro i pola dugotrajnog inzulina lispro.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Humalog ima izražen hipoglikemijski efekat. To je DNK modifikovani analog ljudskog insulina. Glavna razlika je promjena odnosa aminokiselina i B lanca inzulina.

Opisuje da lijek reguliše metabolizam šećera, odlikuje se anaboličkim djelovanjem. Kada uđe u mišiće, povećava se koncentracija glikogena, glicerola, masnih kiselina, sinteza proteina napreduje aktivnije i povećava se potrošnja aminokiselina. Istovremeno se smanjuju ketogeneza, glukogeneza, lipoliza, procesi oslobađanja aminokiselina i katabolizam proteina.

Brzina apsorpcije i postotak, kao i brzina manifestacije rezultata ovisi o mjestu ubrizgavanja - bedro, stražnjica, želudac. Također, doza, sadržaj inzulina u 1 ml lijeka utječe na ovaj proces.

U tkivima se aktivna supstanca distribuira neravnomerno. Ne prolazi kroz placentu, ne prelazi u majčino mlijeko. Razaranje provodi insulinazu obično u bubrezima i jetri. Izlučivanje bubrega 30 - 80%.

Indikacije i kontraindikacije

Glavna indikacija za uporabu lijeka Humalog je dijabetes melitus ovisan o inzulinu ili ovisan o inzulinu kod djeteta ili odraslih osoba, kad je potrebno održavati inzulinsku terapiju u krvi u normalnim uvjetima. Takođe indikativni je akutna inzulinska rezistencija.

Tokom trudnoće lijek nema nuspojave na tijelo žene i nerođenog djeteta. Ako djevojčica zatrudni, tada možda neće prekinuti terapiju lijekom, ali svakako se konzultirajte s endokrinologom za prilagodbu doze.

Kontraindikacije uključuju:

  • hipoglikemija i sklonost njenom nastanku,
  • visoka osjetljivost u odnosu na sastav lijeka.

Doziranje i predoziranje

Lijek se ubrizgava supkutano ili se koristi za dugotrajne potkožne infuzije pomoću inzulinske pumpe.

Koliko vam trebarješenje za primjenu liječnik postavlja u skladu s sadržajem glukoze u krvi. Režim se takođe bira pojedinačno. Injekciju možete dati prije jela ili gotovo odmah nakon obroka. Važno je da se održava sobna temperatura leka.

S razvojem ketoacidoze, između operacija ili nakon operacije u fazi oporavka, kod akutnih patologija, dozvoljeno je davanje otopine intravenski. Subkutano, to se radi u ramenu, zadnjici, bedru ili stomaku. Zone ubrizgavanja naizmenično se menjaju tako da jedno mesto ne bude duže od 1 puta mesečno.

Potrebno je Humalog raditi prema pravilima, ne smije ući u posudu. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja se ne masira. Doktor će uputiti pacijenta o pravilnoj tehnici samoinjiciranja.

Proces uvođenja

  1. Ruke temeljito operite sapunom i vodom.
  2. Tretirajte mjesto ubrizgavanja.
  3. Skinite poklopac sa igle.
  4. Popravite kožu, sakupivši je u velikom naboru, umetnite iglu i napravite injekciju pritiskom na dugme na špricu.
  5. Pažljivo izvadite iglu i pamučnim jastučićem pritisnite područje ubrizgavanja, držite nekoliko sekundi, trljanje je zabranjeno.
  6. Zaštitnom kapom uklonite iglu i odbacite je.
  7. Ponekad je lijek potrebno razrijediti fiziološkom otopinom. Proporcije utvrđuje stručnjak.

U slučaju predoziranja lijekovima, razvija se klinička slika hipoglikemije. Manifestira se takvim patološkim znacima:

  • letargija i slom,
  • obilno znojenje,
  • glad
  • drhtavi udovi
  • palpitacije srca,
  • vrtoglavica i glavobolja
  • oštećenje vida
  • zbunjena svijest
  • povraćanje

Lagani napadi hipoglikemije mogu se lako zaustaviti uzimanjem glukoze ili šećera s hranom. Ako se dogodio napad bilo koje težine, potrebno je o tome obavijestiti liječnika.

Umjereno jaka hipoglikemija ispravlja se potkožnim ili intramuskularnim ubrizgavanjem glukagona. Zatim, nakon stabilizacije, morate jesti hranu s ugljikohidratima. U nedostatku pozitivne dinamike nakon glukagona, dekstroza u rastvoru se daje intravenski.

Zaključak

Humalog je prvi inzulin sa poboljšanim djelovanjem. Djeluje nakon četvrt sata, zbog čega šećer iz krvotoka prenosi u tkiva, čak se i kratkotrajna hiperglikemija ne razvija. U odnosu na svoje analoge, Humalog ima redoslijed boljih rezultata. U 22% se ne javljaju dnevne fluktuacije glukoze, glikemija se normalizira, a rizici odloženog hipoglikemije smanjuju se. Ovaj inzulin je jedan od najbržih i najstabilnijih.

Pogledajte video: Koja je razlika izmedju glinenog i betonskog crepa, Bramac - Da ti pokazem (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar