Nizak šećer za dijabetes tipa 2

Sada bi trebali biti što pažljiviji. Sa hiperglikemijom u svakom slučaju imate na raspolaganju pola sata ili sat vremena za razmišljanje o svojoj situaciji. Kod hipoglikemije obično nemate više od jedne minute. Čak nemate dovoljno vremena da biste izmjerili šećer u krvi. Morate odmah poduzeti akciju. S tim u vezi, postavit ću što kraće i konkretnije upute za djelovanje, i trebali biste ih pročitati što je pažljivije i popraviti u sjećanju.

Važno za dijabetesa! Bilo bi lijepo kada bi vaša obitelj i prijatelji pročitali ovaj članak. Oni također žele znati kako postupiti kako biste pomogli vama ili drugim ljudima koji imaju dijabetes.
Šećer u krvi manji od 3,3 mmol / L smatra se niskim za dijabetes.

Faktor snižavanja šećera u krvi u dijabetes pacijent biti u stanju:
• preskakanje obroka nakon uzimanja tableta ili ubrizgavanja inzulina radi nadoknade šećerne bolesti. Predugi interval između dva obroka pacijenta sa dijabetesom (više od 3-4 sata),
• previsoka doza tableta ili inzulina za kompenzacija dijabetesa,
• prekomerno vežbanje kod dijabetesa,
• alkohol na testu kod dijabetesa.

Znakovi opasnog smanjenja šećera u krvi u dijabetes pacijent:
• hladan znoj
• iznenadni umor,
• akutna glad,
• unutrašnje drhtanje,
• palpitacije srca,
• utrnulost jezika i usana.

Hipoglikemija kod dijabetičara pojavljuje se naglo i brzo, poput napada. U različitih bolesnika sa šećernom bolešću manifestacija hipoglikemije može donekle varirati.

Ako niste prepoznali pad šećera u krvi i niste poduzeli hitne mjere da kompenzacija dijabetesamožda ćete izgubiti svijest.

Neki pacijenti s dijabetikom imaju hipoglikemiju bez prekursora, počevši odmah s gubitkom svijesti. Ako ste jedan od njih, trebali biste održavati više šećera u krvi nego inače. Hipoglikemija bez prekursora može takođe biti uzrokovana davanjem anaprilina (obzidan) pacijentima koji imaju dijabetes.

Noć hipoglikemija kod dijabetesa može se manifestirati kao noćne more, znojenje noću. Možete se probuditi i znoj iz otkucaja srca i gladi.
Ponekad kod pacijenta koji ima dijabetes s hipoglikemijom razvije konfuzija, tada se može ponašati "poput pijanog".

Ako osjetite naglo znojenje, glad, palpitacije i drhtanje, trebali biste odmah nadoknaditi dijabetes povećanjem šećera u krvi. Da biste to učinili, morate:
1. Jedite 4-5 komada šećera ili popijte čašu jako slatke vode. (Slatkiši, kolačići, čokolada gori su u ovoj situaciji - glukoza koja se nalazi u njima se polako apsorbuje.)
2. Nakon toga, morate pojesti malu količinu sporo probavljivih ugljikohidrata kako biste spriječili opetovano smanjenje šećera u krvi. To mogu biti dvije kriške crnog hljeba, tanjir kaše ili krompir.

Ako niste sigurni u simptome, sigurnije je postupiti kao da zaista imate hipoglikemiju, a ne uobičajeni dijabetes.

Ako se osoba s dijabetesom ugasila, ne sipajte vodu u usta i ne stavljajte hranu u usta. Ako imate ampulu glukagona (lijek koji može dramatično povećati šećer u krvi) i možete učiniti intramuskularne injekcije, dajte glukagon pacijentu oboljelom od dijabetesa i pozovite hitnu pomoć. Ako ne, možete trljati dijabetičar mala količina meda ili džema u desni i odmah pozovite hitnu pomoć.

Nakon hipoglikemije, dijelom zato što ste pojeli puno ugljikohidrata, dijelom zato što je rezervna glukoza iz jetre bačena u krv, šećer u krvi će se povećati. Nije ga potrebno smanjiti kod dijabetesa.

Ako ste imali hipoglikemiju, pokušajte pronaći njen uzrok.
1. Provjerite da li uzimate pravi insulin ili propisane tablete za dijabetes. Pažljivo provjerite doziranje
2. Provjerite svoje dijabetička dijeta. Pokušajte jesti malo, ali često.
3. Ako planirate fizičku aktivnost (bavite se sportom ili radite u vrtu), ovog biste dana trebali malo smanjiti dozu inzulina (za 4-6 jedinica) ili tablete za nadoknadu šećerne bolesti (po 1/2 tablete 2 puta dnevno). Prije samog rada pojedi 2-3 kriške crnog hljeba.
4. Ako je alkohol bio uzrok smanjenja šećera kod dijabetesa, nastavite pokušavati da zagrizete alkohol s ugljikohidratima.
5. Ako nijedan od tih uzroka nije prikladan, tada vašem tijelu treba niža doza inzulina ili tableta. Možete vidjeti doktora, kontrola dijabetesa. Ako to nije moguće, pokušajte sami smanjiti dozu.
• Ako se liječite tabletama za dijabetes, smanjite njihovu dozu (oko 1/2 tablete 2 puta dnevno).
• Ako dajete dugi insulin jednom dnevno, smanjite dozu za 2–4 ​​jedinice.
• Ako napravite nekoliko injekcija dugog i kratkog inzulina da biste nadoknadili dijabetes, nacrtajte profil delovanja svog insulina (kako to učiniti, pogledajte članak „Intenzivirana ili bazična bolus terapija inzulinom“) i pokušajte odrediti s kojom vrstom insulina je povezana hipoglikemija. Nakon toga smanjite odgovarajuću dozu za 2-4 jedinice.

Da se na vrijeme riješite hipoglikemije, dijabetičar mora nositi:
• nekoliko kriški šećera i smeđeg hljeba,
• pasoš dijabetičar. U stanju hipoglikemije osoba može izgledati pijano. Putovnica treba sadržavati informacije kako vam pomoći ako izgubite svijest,
• ako je moguće - ampula glukagona i špric za intramuskularnu injekciju.

I na kraju, posljednje pitanje koje često muči zdrave ljude. Ponekad osjete i simptome hipoglikemije. Znači li to da su bolesni s dijabetesom ili će uskoro postati bolesni? Ne, uopšte ne. Ovo je normalna reakcija tijela na veliki prekid unosa hrane. Vaša krv je "gladna" i zahteva hranu. Najbolji tretman bi bili redovni obroci. Ali ako je ove napade popraćen gubitkom svijesti, trebalo bi da se obratite ljekaru kod predmet dijabetesa.

Web stranica pruža referentne podatke samo u informativne svrhe. Dijagnoza i liječenje bolesti trebaju se provoditi pod nadzorom stručnjaka. Svi lijekovi imaju kontraindikacije. Potrebna je stručna konsultacija!

Zašto nastaje hipoglikemija?

Stanje kada nivo šećera u organizmu naglo padne na kritični nivo (ispod 3,3 mmol / L) naziva se hipoglikemija.

Jasno je da hipoglikemija, dijabetes melitus - zahtijevaju od pacijenta maksimalnu koncentraciju pažnje. Odnos prema ovoj vrsti bolesti trebao bi biti najozbiljniji.

Ako u krvi ima više inzulina nego što je potrebno za apsorpciju dolaznog šećera, razvija se hipoglikemija. Dakle, mehanizam ovog sindroma je uvijek isti: ima više inzulina nego glukoze. Ovo je moguće prilikom uzimanja lijekova koji stimulišu rad beta ćelija koje proizvode inzulin.

U njih spadaju sulfonilureje i kinidi, koji su popularni među dijabetičarima. Oni su dovoljno sigurni, ali stalna stimulacija ovih stanica dovodi do njihovog iscrpljivanja i atrofije. Tada terapija inzulinom postaje potrebna. Zbog toga suvremena medicina pokušava sve ređe da primjenjuje ove grupe.

Glikemijski profil - pokazatelj koji prikazuje fluktuacije nivoa glukoze u krvotoku tokom dana. Zahvaljujući ovoj kontroli hipoglikemija se otkriva čak i bez asimptomatskog toka.

Na osnovu rezultata ispitivanja možete procijeniti kako se glikemija mijenja tokom dana. To pomaže da se neovisno kontroliše nivo glukoze u krvi i poduzmu pravovremene mjere kada one fluktuiraju.

Takođe, uz pomoć studije možete proceniti efikasnost kliničke ishrane i efikasnost terapije lekovima. Budući da dijeta sa ograničenom količinom ugljikohidrata i prekomjernom dozom lijekova dovodi do naglog smanjenja razine glukoze u tijelu.

Uz pomoć analize možete pravovremeno ispraviti metode liječenja i izbornik pacijenta. Za tačnost podataka iz analize preporučuje se uzimanje venske krvi.

Uzroci hipoglikemije

Izrazenja se svode na povećanje količine inzulina koji cirkuliše u krvi i smanjenje unosa glukoze. Sljedeće pogreške u provođenju terapije lijekovima dovode do ovog stanja:

  • nepoštivanje doze primenjenih lekova,
  • upotreba slomljene olovke za brizgalice za davanje insulina,
  • upotreba neispravnog glukometra koji precijenjuje pravi šećer u krvi,
  • greška ljekara u propisivanju snižene ciljne razine šećera.

Dijabetes melitus se može razviti na različite načine, ali sljedeće se mogu nazvati glavnim uzrocima smanjenja šećera:

  1. Injekcija insulina Treba imati na umu da se injekcije prave isključivo uzimajući u obzir koji je pokazatelj šećera u krvi i koja je hrana uključena u ishranu. Prilikom formiranja prehrane uzima se u obzir pokazatelj koliko jedinica hljeba u svakom prehrambenom proizvodu.
  2. Liječenje može biti zastupljeno i lijekovima koji snižavaju šećer u krvi. Međutim, efekat takvih lijekova nije toliko značajan od ubrizgavanja inzulina. To je zbog činjenice da se sintetizirani inzulin razgrađuje u probavnom sustavu.

S obzirom na uzroke hipoglikemije, treba obratiti pažnju na trenutak kad se preporučuje napuštanje različitih bioloških aditiva i tableta, koji, prema riječima ljekara, mogu smanjiti pokazatelj koncentracije glukoze.

To je zbog činjenice da oni mogu drastično smanjiti količinu glukoze u krvi, dovesti do hipoglikemije kod dijabetesa tipa 1 i 2, a takođe mogu uzrokovati i druge probleme sa tijelom.

Glavni uzroci hipoglikemijskog stanja na pozadini inzulinske rezistencije:

  • Primjena lijekova za snižavanje šećera u fazi nadoknade šećerne bolesti (u slučaju da se lijekovi nastavljaju u istoj dozi kao prije, dolazi do smanjenja glukoze u krvotoku.)
  • Produljeni post (ne slijedeći dijetu).
  • Intenzivna fizička aktivnost (tijelo troši veliku količinu glukoze).
  • Konzumiranje alkohola (alkoholna pića usporavaju proizvodnju hormona antagonista antagonista, što rezultira povećanjem koncentracije šećera).
  • Prihvatanje lijekova koji nisu kompatibilni s učinkom lijekova za snižavanje šećera (potrebno je odabrati sredstva uzimajući u obzir njihovu interakciju).

Hipoglikemijski lijekovi se izlučuju uglavnom bubrezima. Zbog toga kršenja u njihovom funkcioniranju dovode do nakupljanja lijekova u tijelu, što uzrokuje spor razvoj hipoglikemije.

Kod dijabetesa tipa 2 endokrinolog odabire ciljnu razinu šećera za svakog pacijenta, ovisno o individualnim karakteristikama tijela i stadijumu nadoknade bolesti. Postizanje optimalne razine provodi se terapijom lijekovima, pa je bolesniku zabranjeno samostalno prilagođavati doziranje lijekova kako bi se dodatno smanjila koncentracija glukoze.

Takvi eksperimenti mogu samo postati uvjeti stresa i uzrokovati značajnu štetu na pankreasu dijabetičara.

U nekim slučajevima, prateće bolesti koje se razvijaju u pozadini dijabetesa mogu uzrokovati hipoglikemiju. Dakle, oštećenja dijelova mozga i centralnog nervnog sistema doprinose promjeni normalnog metabolizma.

Etiologija fenomena

Uzroci hipoglikemije u šećernoj bolesti:

  • doktor može izvršiti pogrešan izračun doze,
  • može se primijeniti velika doza inzulina - slučajno ili namjerno kod depresije,
  • olovka štrcaljke za primenu inzulina je neispravna,
  • pogrešna očitavanja brojila (njegova neusklađenost) kada pokazuje veće brojke šećera u krvi koje ne odgovaraju stvarnosti,
  • umjesto p / dermalne injekcije, lijek je greškom ubrizgan u / mišićno,
  • kod ubrizgavanja lijekova u ruku ili nogu, gdje je fizička aktivnost veća, ili masaža pamučnom vunom nakon primjene - to dovodi do činjenice da dolazi do ubrzane apsorpcije lijekova i inzulin može skočiti.
  • upotreba novog leka koji organizmu nije poznat
  • spora evakuacija inzulina iz tijela zbog bubrežne ili jetrene patologije, umjesto „dugog“ inzulina uvedena je nasumično „kratka“ u istoj dozi.

Osjetljivost tijela na inzulin povećava se prilikom uzimanja tableta za spavanje, aspirina, antikoagulansa i hipertenzije.

Problem koji se razmatra može se očitovati na različite načine. Imajte na umu da će se brzim smanjenjem koncentracije šećera u krvi simptom hipoglikemije očitovati svjetlije. Primarni znakovi manifestacije bolesti uključuju:

  1. Pojava drhtanja.
  2. Jaka blijeda koža.
  3. Ubrzanje otkucaja srca.
  4. Pojava jakog osjećaja gladi.
  5. Mučnina, u rijetkim slučajevima povraćanje.
  6. Agresivnost.
  7. Anksioznost
  8. Nemogućnost koncentracije na određene točke.

Mozak osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2, osjećajući manjak glukoze, počinje oglašavati alarm. U prvoj fazi mogu se razlikovati sljedeći znakovi:

jaka blijeda koža,

  • znojenje, čak i u hladnoj sobi,
  • palpitacije se povećavaju do tahikardije,
  • iznenada se pojavi stanje tjeskobe,
  • drhtanje po cijelom tijelu
  • rastresenost, ponekad ustupajući mjesto anksioznosti ili čak agresiji.
  • Iskusni dijabetičari u početku takvih stanja, tako da ne postoji koma, pokušajte koristiti „brze“ ugljikohidrate. U tu svrhu sa sobom možete nositi tablete glukoze. Mihail Bojarski, koji je iskusni dijabetičar, rekao je da uvek ima slatkiše u džepu. Tako slavni umjetnik izbjegava takvo stanje kao hipoglikemijsku opasnost.

    Gore navedene mjere su preventivnog karaktera. Važno je da pacijent shvati da su hipoglikemija, dijabetes melitus bolesti koje zahtijevaju stalno praćenje stanja i pažljivo obraćanje svih preporuka liječnika.

    Kad se napad bolesti previše približi, možete poduzeti nekoliko jednostavnih, ali vrlo efikasnih koraka:

    Par komada rafiniranog spašavanja od simptoma hipoglikemije

    Hitno jedite neku hranu koja sadrži velike količine jednostavnih ugljenih hidrata.

  • Pod jezik stavite 2-3 komada rafiniranog šećera.
  • Pojedi 2-3 bombona. To mogu biti obični karameli.
  • Pijte 100 grama soka od voća ili sode. Piće se ne bi trebalo pripremati na zaslađivačima. Samo na šećer!
  • Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 imaju skrivenu opasnost. Često imaju hipoglikemiju, a nakon nje koma se neprimetno „približava“ osobi gotovo bez vanjskog izgleda.

    Hipoglikemijski rizik je stoga slabo izražen. Budite posebno oprezni.

    Često, posebno u starijih osoba, glavni znak hipoglikemije je trajna slabost ili "nesvjestica". Pacijentu je teško povezati to stanje sa smanjenjem šećera u krvi.

    Često se hipoglikemija miješa sa hipertenzijom i liječi se validolom. Budite oprezni.

    Ne zaboravite na samo praćenje i često mjerite glukozu u krvi.

    Svaka osoba ima svoju normalnu razinu glikemije. Pri snižavanju razine s uobičajenih 0,6 mmol / l već daje hipoglikemiju. Manjak ugljikohidrata prvo se očituje blagim, ali sve većim osjećajem gladi.

    Simptomi hipoglikemije takođe se pridružuju:

    • obilno znojenje, koža postaje blijeda,
    • osjećaj akutne gladi,
    • tahikardije i grčeve,
    • mučnina
    • agresivnost
    • patološki strah i anksioznost,
    • smanjena pažnja, opća slabost.

    Kada glukoza padne na nivo hipoglikemije, pojave se drhtavice na rukama i u tijelu, vrtoglavica i bolna glava, dolazi do smanjenja vida, govora i koordinacije.

    Simptomi hipoglikemije kod dijabetesa tipa 2 ne razlikuju se mnogo od tipa 1, razvijaju se manje intenziteta, ali donose i mnoge komplikacije.

    Pacijent ima sledeće glavne znake patološkog stanja:

    • blijeda koža,
    • otkucaji srca
    • razdražljivost
    • rastuća slabost
    • česte promjene raspoloženja
    • drhtavi udovi
    • glavobolja
    • vrtoglavica
    • poremećaj oštrine vida
    • osjećaj "puzanja puzanja"
    • kršenje koordinacije
    • gubitak svijesti
    • grčevi.

    Terapija hipoglikemije

    REFERENCE: Postoje posebne glukozne tablete i gel koji se uvek preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2.

    Nakon 15 do 20 minuta nakon uzimanja ugljikohidrata, trebalo bi izmjeriti razinu šećera - i porast na 3,7 - 3,9 mmol / L. Ako je potrebno, povećava se doza glukoze.

    Ako je pacijent u nesvjesnom stanju, tada mu treba primiti injekciju GlucaGene (u dozi od 0,1 mg na 10 kg tjelesne težine). Slični gotovi kompleti za oživljavanje također trebaju biti kod svakog pacijenta. Injekcija se daje supkutano ili intramuskularno.

    VAŽNO! Predoziranje GlucaGen-a ne predstavlja opasnost za pacijenta, stoga je bolje malo prekoračiti dozu nego ga učiniti premalijim.

    Prva pomoć za komu kod gubitka svijesti

    S pojavom simptoma smanjene glikemije, tj. hipoglikemija, važno je odmah izmjeriti nivo šećera. Ako je razina manja od 4 mmol / l, morate hitno jesti jednostavne (brze) ugljikohidrate s visokim GI (glikemijskim indeksom). Na primer, čaša soka (200 ml) je 2 XE. Ako nema soka, pojedi 4-5 komada šećera i popij ga toplom vodom, tada će ih tijelo brže apsorbirati.

    U takvim trenucima slatka soda je dobrodošla, brzo se apsorbuju zbog gasova. Ako je osoba slaba i ne može progutati, namažite usta ili jezik džemom ili džemom.

    Nakon nekoliko minuta stanje osobe se obično poboljšava. Tada možete pitati šta je uzrokovalo hipoglikemiju i koja je razina šećera bila prije napada. 15 minuta nakon jela, izmerite šećer ponovo.

    Preporučuje se: umetnite lopaticu ili kašičicu između zuba tako da ne dođe do ugriza jezika za vreme konvulzija, okrenite pacijentovu glavu u jednu stranu, tako da se ne guši od povraćanja ili pljuvačke. Ne možete pokušati piti ili hraniti pacijenta u nesvjesnom stanju, njemu treba unositi glukozu i pozvati tim hitne pomoći.

    Posledice hipoglikemije

    Hipoglikemija se smatra hitnim stanjem upravo zbog svojih posljedica. Najštetnija od njih je glavobolja, koja će nakon jela proći sama. Cefalgija je direktno proporcionalna stepenu hipoglikemije. S jakim bolovima, može biti potreban analgetik.

    Sa manjkom glukoze, koji predstavlja ishranu za mozak, njegove ćelije su nekrotične. Ako se hipoglikemija skupi, to dovodi do hipoglikemijske kome. Jednostavno to ne možete popraviti obrokom. Potrebna je hitna hospitalizacija.

    Koma može trajati nekoliko minuta ili čak dana - sve se određuje tjelesnim rezervama. Ako je koma prva, tijelo se brzo obnavlja, ako ne, tijelo se svaki put odbacuje, oštećenje vitalnih organa je veće i tijelo se obnavlja duže.

    Glavni i, možda, jedan princip izbjegavanja komplikacija je redovno mjerenje razine šećera u krvi. Na samom početku hipoglikemije možete piti glukozu u tabletama, možete je jednostavno staviti u usta, ona se lako apsorbira u ustima.

    Za nekoliko minuta ući će u krvotok i izračunati njegovu dozu je prilično jednostavno: treba imati na umu kako 1 tableta podiže razinu šećera. Nakon uzimanja, izmjerite šećer nakon 40-45 minuta.

    Ako nema glukoznih tableta, zamijenit će ih 2-3 komada rafiniranog šećera.

    Sprečavanje egzacerbacije

    Ljudima sklonima hipoglikemiji savjetuje se da jedu hranu najmanje 6 puta dnevno, a prije odlaska u krevet svakako bi trebali pojesti zalogaj kako bi smanjili vjerojatnost noćnog pogoršanja. Da biste održali normalnu razinu šećera, morate koristiti "spore ugljikohidrate", koji se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima, kruhu, zobene pahuljice i heljdi, siru i kobasici.

    Ako pacijent nije pod nadzorom liječnika, mora mu osigurati koncentraciju glukoze u krvi veću od 5,7 mmol / l prije spavanja. Večernju injekciju bazalnog inzulina potrebno je dati kasnije od 22 sata.

    Svi dijabetičari moraju da imaju 10-15 g šećera sa sobom, što će normalizovati glukozu u krvi kad se pojave prvi znakovi hipoglikemije. Tablete glukoze, slatki napitak ili kolačići pomoći će vam da se nosite s tim zadatkom. Naročito je važno imati takav „pribor za prvu pomoć u hrani“ za duga putovanja. Za svaki slučaj, potrebno je nabaviti ampulu glukagona i špric za intramuskularnu injekciju.

    Izvući zaključke

    Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

    Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

    Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

    Jedini lijek koji je dao značajne rezultate je

    Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar