Doziranje i primjena inzulina

Inzulin se daje supkutano, u hitnim slučajevima - intravenski ili intramuskularno. Subkutana primjena inzulina nije fiziološka, ​​ali je trenutno jedini prihvatljiv način kontinuirane terapije inzulinom.

Pacijent bi trebao znati pravila i faktore koji utječu na brzinu i volumen apsorpcije inzulina u krv nakon njegove potkožne injekcije. Treba imati na umu da je inzulin kao lijek jedinstven po tome što njegova učinkovitost ne ovisi samo o karakteristikama lijekova kao takvih, već i o brojnim faktorima povezanim sa tehnikom njegove primjene.

Mesto inzulina

Tijekom potkožne injekcije u trbuh (lijevo i desno od pupka), inzulin se najbrže apsorbira u krv, dok se ubrizgavanje u bedro odvija najsporije i nepotpunije: približno 25% manje nego kada se ubrizgava u trbuh. Kada se ubrizga u rame ili stražnjicu, brzina i volumen apsorpcije inzulina zauzimaju intermedijarno mjesto.

Dakle, nesistematičnim promjenama na mjestima ubrizgavanja u različite dijelove tijela moguća su znatna kolebanja učinka inzulina na snižavanje glukoze, posebno kratkog djelovanja. Stoga se moraju mijenjati mjesta ubrizgavanja (trbuh, bedro, rame) unutar istog područja prema određenom obrascu, na primjer, uvijek se rade injekcije u stomak ujutro, u rame popodne, u kuk uveče ili sve injekcije u trbuh.

Preporučuje se primjena inzulina kratkog djelovanja u potkožno masno tkivo trbuha, a dužih djelovanja inzulina u rame ili bedro.

Kada se inzulin ubrizgava u isti dio kože, dolazi do promjena u potkožnom masnom tkivu, koji usporavaju i smanjuju apsorpciju inzulina.

Učinkovitost inzulina opada, što stvara lažni dojam o potrebi povećanja njegovih doza. Ovi se fenomeni mogu spriječiti promjenom mjesta ubrizgavanja i promatranjem udaljenosti između mjesta uvođenja igle u kožu od najmanje 1 cm.

Temperatura

Primjetne promjene apsorpcije inzulina događaju se kada se temperatura kože promijeni na mjestu ubrizgavanja. Vruća kupka ili tuš, primjena vrućeg grijaćeg jastuka, boravak na žaru sunca naglo ubrzava apsorpciju inzulina (2 puta).

Hlađenje kože usporava apsorpciju inzulina za gotovo 50%. Ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina upravo izvađen iz hladnjaka zbog njegove sporo apsorpcije. Rastvor insulina treba da ima sobnu temperaturu.

Masirajte mesto ubrizgavanja insulina

Masaža mesta ubrizgavanja povećava brzinu apsorpcije inzulina za 30 i više posto. Stoga treba laganu masažu mesta ubrizgavanja odmah nakon primjene inzulina raditi neprestano ili uopće ne raditi. U određenim situacijama (na primjer, za vrijeme događaja sa obilnim obrokom), možete posebno ubrzati apsorpciju inzulina masiranjem mjesta ubrizgavanja.

Fizička aktivnost

Tjelesna aktivnost donekle ubrzava apsorpciju inzulina, bez obzira na mjesto njegove ubrizgavanja i karakteristike fizičke aktivnosti. Preporuka za promjenu mjesta ubrizgavanja prije rada na mišićima radi prevencije hipoglikemije nije učinkovita, jer sama fizička aktivnost ima glavni učinak snižavanja glukoze.

Dubina ubrizgavanja insulina

Fluktuacije u razini glikemije mogu biti slučajnim i nezapaženim davanjem inzulina intramuskularno ili intradermalno umjesto supkutano, posebno kod upotrebe najsitnijih i najkraćih inzulinskih iglica, kao i kod tankih osoba s tankim slojem potkožne masti. Brzina apsorpcije inzulina tokom intramuskularne injekcije može se udvostručiti, posebno ako se unosi inzulin u rame ili bedro. Unošenjem inzulina u trbuh razlike između potkožne i intramuskularne injekcije su manje izražene. Dobro obučeni pacijenti mogu intramuskularno davati inzulin kratkog djelovanja prije uzimanja brzo probavljivih ugljikohidrata ili s znakovima dijabetičke ketoacidoze.

Intramuskularna primjena dugotrajnih inzulina nije preporučljiva zbog skraćivanja njihovog učinka na snižavanje glukoze.

S intradermalnom primjenom (to se događa ako se igla ubode pod kutom premali prema koži ili nije dubok), inzulin se slabo apsorbira, a na mjestu ubrizgavanja javljaju se crvenilo i bol.

Doza inzulina

S porastom subkutano primijenjene pojedinačne doze, trajanje djelovanja inzulina raste gotovo u izravnom odnosu s njim. Dakle, uvođenjem 6 jedinica inzulina kratkog djelovanja pacijentu teškom 60 kg, učinak snižavanja glukoze pojavit će se oko 4 sata, s unošenjem 12 jedinica ovog inzulina - 7-8 sati. Treba imati na umu da je probava većine namirnica i jela (bez obzira na količina) završava nakon 4-6 sati. Ako do tada ne jedete hranu koja sadrži ugljikohidrate, nakon ubrizgavanja velikih doza čak i „kratkog“ inzulina moguća je hipoglikemija.

S obzirom na gore navedene faktore koji utječu na apsorpciju i djelovanje inzulina nakon njegove primjene, svaki pacijent mora svladati pravila i svoj sustav stalnog ubrizgavanja kako bi se spriječilo značajno kolebanje razine glukoze u krvi.

"Pravila za primjenu inzulina" i drugih članaka iz odjeljka

Subkutana primjena inzulina. Inzulin se daje supkutano, u hitnim slučajevima - intravenski ili intramuskularno. Subkutana primjena inzulina nije fiziološka, ​​ali je trenutno jedini prihvatljiv način kontinuirane terapije inzulinom. Pacijent treba biti svjestan faktora koji utječu na brzinu i volumen apsorpcije inzulina u krv nakon njegove potkožne injekcije. Treba imati na umu da je inzulin kao lijek jedinstven po tome što njegova učinkovitost ne ovisi samo o karakteristikama lijekova kao takvih, već i o brojnim stanjima koja su povezana sa tehnikom njegove primjene i nizom drugih faktora.

Čimbenici koji utječu na apsorpciju i djelovanje inzulina

1. Mesto uvođenja. Tijekom potkožne injekcije u trbuh (lijevo i desno od pupka), inzulin se najbrže apsorbira u krv, dok se ubrizgavanje u bedro odvija najsporije i nepotpunije: približno 25% manje nego kada se ubrizgava u trbuh. Kada se ubrizga u rame ili stražnjicu, brzina i volumen apsorpcije inzulina zauzimaju intermedijarno mjesto. Dakle, prilikom promjene mjesta ubrizgavanja moguća su znatna kolebanja učinka inzulina na snižavanje glukoze, posebno kratkog djelovanja, stoga se područja davanja inzulina (trbuh, bedro, rame) moraju sukcesivno mijenjati unutar jednog područja tijela prema određenom obrascu, na primjer, ujutro uvijek napravite injekcije u stomak, tj. popodne - u rame, uveče - u bedru ili sve injekcije u trbuh.

Preporučljivo je davati inzulin kratkog djelovanja u želudac, a dužih djelovanja inzulina u rame ili bedro. Kada se inzulin ubrizgava u isto područje kože, dolazi do promjena u potkožnom masnom tkivu koje usporavaju i smanjuju apsorpciju inzulina. Učinkovitost inzulina opada, što "stvara lažni dojam o potrebi povećanja njegovih doza. Ove pojave mogu se spriječiti promjenom mjesta ubrizgavanja i promatranjem udaljenosti između mjesta primjene inzulina od najmanje 1 cm.

2. Temperatura Brzina apsorpcije inzulina ovisi o temperaturi kože na mjestu ubrizgavanja. Vruća kupka ili tuš, primjena vrućeg grijaćeg jastuka, boravak na žaru sunca naglo ubrzava apsorpciju inzulina, ponekad i 2 puta. Hlađenje kože usporava apsorpciju inzulina za gotovo 50%. Ne preporučuje se primjena inzulina upravo uklonjenog iz frižidera (sporo apsorbiranje). Rastvor insulina treba da ima sobnu temperaturu.

Z. Masaža ubrizgavanjem povećava stopu apsorpcije inzulina za 30% ili više. Stoga treba laganu masažu mjesta ubrizgavanja odmah nakon primjene inzulina raditi ili stalno ili uopšte ne. U određenim situacijama (na primjer, za vrijeme svečanih događanja uz obilan obrok), možete posebno ubrzati apsorpciju inzulina masirajući mjesto ubrizgavanja.

4. Fizička aktivnost malo ubrzavaju apsorpciju inzulina, bez obzira na mjesto njegove ubrizgavanja i karakteristike fizičke aktivnosti. Preporuka „neophodno je promeniti mesto ubrizgavanja pre bilo kakvog rada mišića radi sprečavanja hipoglikemije“ nije efikasna, jer sama fizička aktivnost ima glavni efekat snižavanja glukoze. Međutim, ne može se uzeti u obzir da je apsorpcija inzulina iz područja aktivnih mišića intenzivnija, a nivo inzulina u krvi viši kada se lijek unese u fizički najaktivnije dijelove tijela, na primjer, u bedro prije vožnje biciklom.

5. Dubina ubrizgavanja Fluktuacije u razini glikemije mogu biti slučajnim i nezapaženim davanjem inzulina intramuskularno ili intradermalno umjesto supkutano, posebno kod upotrebe najsitnijih i najkraćih inzulinskih iglica, kao i kod tankih osoba s tankim slojem potkožne masti. Brzina apsorpcije inzulina tokom intramuskularne injekcije može se udvostručiti, posebno ako se unosi inzulin u rame ili bedro. Unošenjem inzulina u trbuh razlike između potkožnih i intramuskularnih injekcija su manje izražene. Dobro obučeni pacijenti mogu intramuskularno davati inzulin kratkog djelovanja prije uzimanja brzo probavljivih ugljikohidrata ili s znakovima dijabetičke ketoacidoze. Intramuskularna primjena dugotrajnih inzulina nije preporučljiva zbog skraćivanja njihovog učinka na snižavanje glukoze. S intradermalnom injekcijom (to se događa ako je igla ubodna pod malim uglom prema koži ili plitkom) inzulin se slabo apsorbira, a na mjestu ubrizgavanja javljaju se crvenilo i bol.

6. Doza inzulina. S porastom pojedinačne potkožne doze, trajanje djelovanja inzulina povećava se gotovo u direktnom odnosu s njim. Dakle, uvođenjem 6 jedinica inzulina kratkog djelovanja pacijentu težine 60 kg, učinak snižavanja glukoze očitovat će se u roku od 4 sata, uz unošenje 12 jedinica ovog inzulina - 7-8 sati. Treba imati na umu da probava većine namirnica i jela (bez obzira na njihovu količinu) završava nakon 4 - 6 sati. Ako do tada ne jedete hranu koja sadrži ugljene hidrate, nakon ubrizgavanja velikih doza čak i „kratke“ inzulinske hipoglikemije moguća je. Uzimajući u obzir navedene faktore koji utječu na apsorpciju i djelovanje inzulina nakon njegove primjene, svaki pacijent mora svladati svoj sustav stalnog ubrizgavanja, jer će u protivnom patiti od značajnih kolebanja razine glukoze u krvi.

ŠIROKOVI, ŠIROKOVI - RUČKE I DISPOSERI INSULINA

Tradicionalno se za ubrizgavanje koriste inzulinske špriceve, trenutno plastične. Standardna šprica koja se koristi u Rusiji dizajnirana je za 1 ml inzulina u koncentraciji od 40 jedinica. Označavanje na tijelu štrcaljke nanosi se u jedinicama inzulina kao na običnom ravnilu sa brojevima 5, 10, 15,20,25,30,35,40, kao i jednim korakom - podjelama između navedenih brojeva, što odgovara 1 jedinici. Strane inzulinske šprice mogu biti zapremine 0,3, 0,5 i 2 ml i s koncentracijom od uglavnom 100 jedinica, rjeđe 40 jedinica. Iznimna važnost uzimanja ovih pokazatelja u obzir pri primjeni inzulina diskutirana je gore, što također govori o nadolazećem prelasku na špriceve u Rusiji, izračunato prema međunarodnom standardu za 100 jedinica. za ubrizgavanje bolje je koristiti štrcaljke sa zavarenim (fiksnim) iglama.

Ako se poštuju higijenska pravila, plastične šprice za inzulin mogu se ponovo upotrijebiti 2 do 3 dana: samo iglu zatvorite poklopcem i spremite je u ovom obliku bez mjera sterilizacije. Međutim, nakon 4 do 5 ubrizgavanja, primjena inzulina postaje bolna zbog tupanja igle. Stoga će, uz intenzivnu inzulinsku terapiju, špricevi za jednokratnu upotrebu odgovarati nazivu "za jednokratnu upotrebu". Prije ubrizgavanja preporučljivo je gumenim čepom bočice obrisati inzulinskom pamučnom vatom namočenom u 70% alkoholu. Bočice s inzulinom s kratkim djelovanjem, kao i dugodjelujući analozi inzulina (glargin, detemir), ne protresti. , odnosno, talog se formira u bočici i morate ga dobro protresti prije nego što uzmete inzulin.

Kada skupljate inzulin u špric izvucite klip špriceva do oznake koji označava potreban broj jedinica inzulina, a zatim iglom probušite gumenu čep bočice inzulina, pritisnite klip i pustite zrak u bočicu. Zatim se šprica sa bocom okrene naopako, držeći ih u jednoj ruci u visini oka, klip se povuče do oznake koja malo prelazi dozu inzulina. Bolje je probušiti čep bočice u samom središtu gustom iglom za obične šprice, a zatim umetnuti iglu insulinske šprice u ovu punkciju. Ako mjehurići zraka uđu u injekcijsku štrcaljku, prstima kliknite na štrcaljku i pažljivo pomičite klip do željene oznake doze. Upotreba mješavine različitih vrsta inzulina u pravilno odabranim dozama omogućuje ravnomjerniji učinak na razinu glukoze u krvi u odnosu na zasebno davanje istih inzulina u istim dozama. Međutim, miješanjem različitih inzulina moguće su njihove fizikalno-hemijske promjene koje utječu na djelovanje inzulina.

Pravila za mešanje različitih inzulina u špricu:

* prvi se ubrizgava u špric inzulina kratkog dejstva, drugi - prosečno trajanje delovanja,

* kratko delujući inzulin i srednjetrajni NPH-inzulin (izofan-inzulin) nakon mešanja mogu se odmah koristiti i skladištiti za kasnije davanje,

* inzulin kratkog djelovanja ne treba miješati sa inzulinom koji sadrži suspenziju cinka, jer višak cinka djelomično pretvara inzulin kratkog djelovanja u inzulin srednjeg djelovanja. Stoga se inzulin kratkog djelovanja i cink-inzulin primjenjuju odvojeno u obliku dvije injekcije u područja kože odvojena najmanje jedan cm od drugog,

* Kada se brzo miješa (lispro, aspart) i dugo djelujući inzulin, pojava brzog inzulina ne usporava. Usporavanje je moguće, iako ne uvijek, miješanjem brzog inzulina i NPH-inzulina. Smjesa brzog inzulina sa srednjim ili dugotrajnim inzulinama daje se 15 minuta prije jela,

* Srednji trajanje NPH inzulina ne treba mešati sa inzulinom dugog delovanja koji sadrži suspenziju cinka. Potonji, kao rezultat kemijske interakcije, mogu preći u inzulin kratkog djelovanja s nepredvidivim učinkom nakon primjene, * analozi inzulina dugog djelovanja glargin i detemir ne mogu se miješati sa drugim inzulinama.

Tehnika ubrizgavanja insulina:

Mjesto ubrizgavanja inzulina dovoljno je za brisanje toplom vodom i sapunom, a ne alkoholom, koji isušuje i zadebljava kožu. Ako se koristi alkohol, onda bi prije injekcije trebao potpuno isparavati s kože. Prije injekcije potrebno je palcem i kažiprstom prikupiti nabor kože sa potkožnom masnoćom. Igla se zalijepi uz ovaj nabor pod uglom od 45 -75 stepeni. Duljina igala inzulinskih šprica za jednokratnu upotrebu je 12-13 mm, pa će se, kada se igla probije, injicirati intramuskularno, posebno tankom pacijentu, okomito na površinu kože.

Pri visokim dozama inzulina preporučuje se mijenjanje smjera igle za vrijeme njegove primjene, a pri izvlačenju malo okrenite štrcaljku oko svoje osi kako bi se spriječilo strujanje inzulina natrag kroz kanal igle. Mišići se ne smiju naprezati tokom injekcije, iglu treba brzo umetnuti.Nakon ubrizgavanja inzulina potrebno je pričekati 5-10 sekundi da se sav inzulin apsorbira u kožu, a zatim, još uvijek ne držeći prst na koži potkožnom masnoćom prstima, uklonite iglu. Ovo je posebno važno kod ubrizgavanja inzulina dugog djelovanja, kao i miješanih (kombiniranih) inzulina.

Olovke za špriceve sastoje se od čahure (uložak, uložak) za inzulin, tijela, mehanizma za automatski rad klipa, igle koja se stavlja na vrh rukava koja se izvlači iz olovke (igla se uklanja nakon ubrizgavanja), kapice za olovku koja se ne radi i slučaja sličnog slučaju olovke za tintu. Olovka za špricu ima dugme zatvarača i mehanizam koji vam omogućava da podesite dozu inzulina s tačnošću od 0,5 i 1 Jedinica. Prednost olovke za šprice je kombinacija štrcaljke i spremnika za inzulin i manje dugotrajan postupak ubrizgavanja od klasične štrcaljke.

Igle olovke za šprice su kraće, pa se ubrizgavanja rade pod uglom od 75 - 90 stepeni. Igle su toliko tanke da uzrokuju vrlo malu bol. Olovke za šprice se mogu nositi u džepu ili vrećici, pogodne su za aktivne ljude, kao i za pacijente sa oštećenim vidom.Doza se postavlja klikom na mehanizam: 1 klik je 0,5 ili 1 jedinica. Proizvode se mnoge vrste šprica ("Humapen", "Plyapen", "Optipen" itd.) Koje obično imaju uputstva na ruskom jeziku. Kao primer, uzmite olovku za injekciju Novo Pen 3 koja vam omogućava:

Doza u koracima od 1 jedinice,
- rjeđe mijenjati čahuru zbog velike zapremine (300 jedinica),
- doza s velikom preciznošću,
- dajte injekcije brzo i neometano,
- tačno sledite recept lekara,
- koristite kompletan set inzulina, uključujući 5 gotovih mješavina.

U injekcijskoj olovci "Novo Pen 3" postoji „prozor“ sa širokim pogledom i skalom koji omogućava pacijentu da kontroliše preostalu količinu inzulina i ujednačenost suspenzije. Sistem Novo Pen 3 koristi čahure od 3 ml napunjene i protofanskim insulinom i gotovim mješavinama inzulina širokog spektra, koji su obojeni bojama radi bržeg prepoznavanja. Zamjena čahure traje nekoliko sekundi. Olovka za brizgalicu "Novo Pen 3 Demi" ima sve prednosti olovke za injekciju "Novo Pen 3", ali dizajnirana je posebno za one kojima su potrebne male doze inzulina i fino podešavanje.

Ova špric je olovka sa minimalnom dozom inzulina koja se daje u jednoj jedinici i korakom biranja od 0,5 jedinica. Olovka za štrcaljku Novo Pen 3 Pen Mayt preporučuje se onima koji se boje injekcije čak i najtanjijim iglama. U njemu se igla skrivena u kućištu uređaja automatski ubacuje u potkožnu masnoću nakon pritiska na dugme, a ovaj se uvod odvija odmah i gotovo neprimetno za pacijenta. Kao rezultat, svakodnevna opetovana primjena inzulina postaje psihološki manje teška. U mnogim zemljama olovke su vrlo popularne za pacijente sa dijabetesom u Rusiji, olovke imaju nedostatke: skupe su, ne mogu se popraviti kada se pokvari, opskrba insulinom napunjenim za olovke je manje dobro organizirana od inzulina u bočicama.

Dozatori za inzulin Najefikasnija u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću prepoznata je kao intenzivna terapija inzulinom, čije su karakteristike predstavljene u nastavku. Prikladna metoda intenzivne terapije insulinom je upotreba inzulinskih dispenzera („inzulinskih pumpi“) uz kontinuirano potkožno davanje inzulina. U Sjedinjenim Državama više od 200 hiljada pacijenata s dijabetesom koristi inzulinske dispenzere umjesto injekcija špricom ili olovkom.

Uz pomoć dispenzera inzulina, njegova opskrba u tijelu dolazi kroz kateter ubačen potkožno i povezan s inzulinskim rezervoarom i memorijskom jedinicom. potonji sadrži podatke o količini inzulina koju treba davati. Veličina točenja je mala - otprilike u veličini paketa cigareta. Dispenzeri koriste ultra-kratke i kratko djelujuće insuline. Raspršivači imaju dva načina davanja inzulina: kontinuiranu isporuku u mikrodozama (bazalnu brzinu), kao i brzinu koju određuje i programira sam pacijent.

Prvi način reproducira pozadinsku sekreciju inzulina i zamjenjuje unošenje inzulina srednjeg trajanja. Drugi režim primjene je bolesnicima s hranom (vodeći računa o količini konzumiranih ugljikohidrata) ili s visokom razinom glukoze u krvi, a inzulin inzulina kratkog djelovanja zamjenjuje konvencionalnom inzulinskom terapijom. Raspršivač ne mjeri koncentraciju glukoze u krvi i ne izračuna potrebnu dozu inzulina. To treba učiniti sam pacijent, on također zamjenjuje kateter ubačen subkutano svaka 2 do 3 dana. Moderni dozatori (na primjer, model 508 R koji se prodaje u Rusiji) imaju alarmni sustav i, u slučaju kvara, prijavljuju ih pacijentu sa zvučnim signalima ili vibracijom.

Prednosti upotrebe inzulinskih dispenzera u odnosu na terapiju inzulinom kroz višestruke injekcije su sledeće:

Upotreba samo inzulina kratkog djelovanja i njegov unos u mikrodozama sprečava taloženje inzulina u potkožnom tkivu, što osigurava bolju apsorpciju lijeka i smanjuje rizik od hipoglikemije kada se inzulin "oslobodi" iz umjetno stvorenog depoa,

Dispenzer programira različite bazalne (pozadinske) stope davanja inzulina, ovisno o doba dana, ovo je važno za pacijente s jutarnjom hipoglikemijom,

Uvođenje malih doza inzulina (ovisno o koraku dozatora 0,05 - 0,1 jedinica) pogodno je za ljude s vrlo malom potrebom za inzulinom,

Kontinuirana bazalna primjena inzulina i mogućnost njegove dodatne primjene pritiskom kombinacije tipki na dozatoru omogućuje pacijentu slobodniji način života, a ne ovisi o vremenu ubrizgavanja inzulina, glavnom obroku, užini, odnosno poboljšava kvalitetu života.

Poboljšanje kontrole metabolizma ugljenih hidrata kada se koriste dispenzeri za inzulin za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1, dokazano je u mnogim istraživanjima. Prema Endokrinološkom naučnom centru Ruske akademije medicinskih nauka (2006), primenom dispenzera, ovi se faktori identificiraju kao glavni, jer inzulin u obliku inzulinske pumpe može efikasnije nadoknaditi dijabetes tipa 1 uz izrazito smanjenje nivoa glikoziranog hemoglobina, a također poboljšati kvalitetu života pacijenata .

Raspršivanje inzulinske terapije za dijabetes tipa 2 ređe je. Unatoč brojnim prednostima inzulinskih dispenzera u pružanju kompenzacije za dijabetes, ova metoda ima svoje nedostatke:

Određene tehničke poteškoće u radu insulinskog dozatora ograničavaju spektar pacijenata koji ga mogu samostalno koristiti

Dozatore za inzulin mogu koristiti samo dobro obučeni i disciplinirani pacijenti, jer ova vrsta inzulinske terapije zahtijeva češće praćenje nivoa glukoze u krvi - u početnoj fazi, pri odabiru brzina, 6-10 puta dnevno,

Pacijent koji koristi dozator inzulina treba uvijek imati pri ruci zamjenjivi sistem (rezervoar i kateter), inzulin, kao i injekcijsku štrcaljku ili olovku,

Visoki troškovi inzulinskih raspršivača do sada ograničavaju mogućnost njihove šire upotrebe. Na primjer, cijena inzulinske pumpe DANA Diabetcare II S, koja je u prodaju stigla 2007., sa funkcijom automatske prilagodbe doze inzulina, iznosi 3300 eura

Za injekcije insulina koriste se:

  • prednja površina trbuha (najbrža apsorpcija, pogodna za injekcije inzulina kratak i ultra kratka akcije prije jela, gotove mješavine inzulina)
  • prednja i vanjska strana bedara, vanjsko rame, stražnjica (sporija apsorpcija, pogodno za injekciju produženo inzulin)

Područje ubrizgavanja inzulina dugog djelovanja ne bi se trebalo mijenjati - ako obično ubodete u bedro, tada će se tijekom ubrizgavanja u rame mijenjati brzina apsorpcije, što može dovesti do fluktuacije šećera u krvi!

Zapamtite da je gotovo nemoguće sami (u sebe) injektirati u površinu ramena pravilnom tehnikom ubrizgavanja, pa je upotreba ovog područja moguća samo uz pomoć druge osobe!

Optimalna brzina apsorpcije inzulina postiže se njegovom ubrizgavanjem potkožna masnoća . Intradermalni i intramuskularni unos inzulina dovodi do promjene njegove brzine apsorpcije i promjene hipoglikemijskog učinka.

Zašto su nam potrebne injekcije?

Iz različitih razloga, gušterača počinje nepravilno raditi. Najčešće se to iskazuje smanjenjem proizvodnje hormona inzulina, što, sa svoje strane, dovodi do poremećaja probavnog i metaboličkog procesa. Tijelo postaje nesposobno primati energiju iz konzumirane hrane i pati od viška glukoze, koji se, umjesto da ga ćelije apsorbuju, nakuplja u krvi. Kada se ovo stanje desi, gušterača prima signal o potrebi sinteze inzulina. Ali zbog neispravnog rada organa, hormon se oslobađa u zanemarljivim količinama. Stanje se pogoršava, dok se u međuvremenu količina unutarnjeg inzulina teži nuli.

Ispraviti situaciju moguće je samo pružanjem ćelija analogu hormona. Terapija istodobno traje cijeli život. Pacijent s dijabetesom svakodnevno vrši injekcije nekoliko puta. Važno ih je obavljati pravovremeno, kako bi se izbjegli kritični uvjeti. Terapija inzulinom omogućava vam kontrolu nivoa šećera u krvi i održavanje pankreasa i drugih organa na odgovarajućem nivou.

Opća pravila ubrizgavanja

Tehnika davanja inzulina je prva stvar koju se pacijenti nauče nakon što otkriju dijabetes. Procedura je jednostavna, ali zahtijeva osnovne vještine i razumijevanje procesa. Preduvjet je poštivanje pravila, tj. Sterilnost postupka. Da biste to učinili, zapamtite sljedeće standardne sanitarne standarde:

  • ruke treba oprati prije postupka,
  • područje ubrizgavanja obrišite vlažnom čistom krpom ili antiseptikom,
  • Za injekcije koristite posebne špriceve i igle za jednokratnu upotrebu.

U ovoj bi fazi trebali znati da alkohol uništava inzulin. Prilikom tretiranja kože ovim proizvodom potrebno je sačekati njegovo potpuno isparavanje, a potom pristupiti postupku.

Obično se inzulin daje 30 minuta prije obroka. Lekar će na osnovu karakteristika propisanog sintetičkog hormona i stanja pacijenta dati pojedinačne preporuke o dozama lijeka. Obično se tokom dana koriste dvije vrste lijekova: sa kratkim ili produženim djelovanjem. Tehnika davanja insulina je nešto drugačija.

Gdje stavljaju injekciju?

Svaka injekcija uključuje određena mjesta koja se preporučuju za njeno efikasno i sigurno provođenje. Injekcija inzulina ne može se pripisati ni intramuskularnoj, ni intrakutanoj vrsti davanja. Aktivna supstanca mora se isporučiti potkožnoj masti. Kada inzulin uđe u mišićno tkivo, njegovo djelovanje je nepredvidivo, a senzacije tokom injekcije bolne. Stoga se injekcija ne može staviti bilo gdje: jednostavno ne djeluje, što će značajno pogoršati stanje pacijenta.

Tehnika primjene insulina uključuje upotrebu sljedećih dijelova tijela:

  • prednji gornji dio bedara
  • želudac (područje blizu pupka),
  • vanjski nabor stražnjice,
  • rame.

Štoviše, za samoinženjekciju najpovoljnija mjesta su kukovi i trbuh. Ove dvije zone su za različite vrste inzulina. Injekcije sa zadržanim oslobađanjem poželjno su smjestiti u kukove, a brzo djelujuće injekcije u pupku ili ramenu.

Šta je razlog za to? Stručnjaci kažu da se u potkožnom masnom tkivu bedara i vanjskim naborima stražnjice dolazi do spore apsorpcije. Upravo ono što vam je potrebno za dugo djelujući inzulin. I, naprotiv, gotovo u trenutku kad ćelije tela primiti injekcijsku supstancu javlja se u trbuhu i ramenima.

Koja su mjesta ubrizgavanja najbolje isključiti?

Treba poštovati jasne smernice u pogledu izbora mesta ubrizgavanja. To mogu biti samo gore navedena mjesta. Štoviše, ako pacijent injekciju obavlja sam, bolje je odabrati prednji dio bedara za supstancu dugog djelovanja, a želudac za ultra kratke i kratke analoge inzulina. To je zato što primjena lijeka na rame ili stražnjicu može biti teška. Često pacijenti nisu u mogućnosti samostalno formirati nabor kože na tim mjestima kako bi ušli u potkožni masni sloj. Kao rezultat toga, lijek se pogrešno ubrizgava u mišićno tkivo, što ne poboljšava stanje dijabetičara.

Izbjegavajte područja lipodistrofije (područja koja imaju nedostatak potkožnog masnog tkiva) i odstupite od mjesta prethodne injekcije oko 2 cm. Injekcije se ne primjenjuju na upaljenu ili zarastalu kožu. Da biste isključili ta nepovoljna mjesta za postupak, osigurajte da na planiranom mjestu ubrizgavanja nema crvenila, pečata, ožiljaka, modrica.

Kako promijeniti mjesto ubrizgavanja?

Većina dijabetičara je ovisna o insulinu. To znači da svaki dan moraju da urade nekoliko injekcija leka kako bi se osjećali dobro. Istovremeno, zona ubrizgavanja stalno bi se trebala mijenjati: ovo je tehnika primjene inzulina. Algoritam izvedenih radnji uključuje tri scenarija:

  1. Provođenje injekcije u blizini mjesta prethodne injekcije, povlačenje od nje oko 2 cm.
  2. Podjela područja administracije na 4 dijela. U roku od tjedan dana, upotrijebite jednu od njih, a zatim prijeđite na sljedeću. To omogućava koži drugih područja da se odmori i oporavi. Udaljenost od nekoliko centimetara također se održava od mjesta ubrizgavanja u jednom režnjevu.
  3. Podijelite odabrano područje na pola i naizmjence nasjeckajte na svako od njih.

Tehnika supkutane primjene inzulina omogućava vam da aktivnu tvar unesete u tijelo potrebnom brzinom. Zbog toga bi se trebalo pridržavati dosljednosti u izboru područja. Na primjer, ako je lijekom produljenog djelovanja pacijent počeo ući u kukove, tada mora nastaviti. Inače, brzina apsorpcije inzulina će biti drugačija, što u konačnici dovodi do kolebanja razine šećera u krvi.

Proračun doze lijeka za odrasle

Izbor inzulina je čisto individualan postupak. Na dnevnu količinu preporučenih jedinica lijeka utječu različiti pokazatelji, uključujući tjelesnu težinu i "iskustvo" bolesti. Stručnjaci su otkrili da u općenitom slučaju dnevna potreba pacijenta s dijabetesom po inzulinu ne prelazi 1 jedinicu na 1 kg njegove tjelesne težine. Ako se ovaj prag prekorači, nastaju komplikacije.

Opća formula za izračunavanje doze inzulina je sljedeća:

  • D dan - dnevna doza lijeka,
  • M je težina pacijenta

Kao što se može vidjeti iz formule, tehnika izračunavanja davanja inzulina temelji se na veličini potrebe tijela za inzulinom i tjelesnoj težini pacijenta. Prvi pokazatelj postavlja se na temelju težine bolesti, starosti pacijenta i "iskustva" dijabetesa.

Otkrivajući dnevnu dozu, izračunava se. Jednokratno dijabetes može se davati ne više od 40 jedinica, a u toku jednog dana - unutar 70-80 jedinica.

Primjer izračuna doze inzulina

Pretpostavimo da je tjelesna težina dijabetičara 85 kg, a dan D 0,8 U / kg. Izvedite izračune: 85 × 0,8 = 68 PIECES. Ovo je ukupna količina inzulina potrebna pacijentu dnevno. Za izračunavanje doze lijekova dugog djelovanja dobiveni broj podijeljen je u dva: 68 ÷ 2 = 34 PIECES. Doze se raspodjeljuju između jutarnje i večernje injekcije u omjeru 2 do 1. U tom slučaju će se dobiti 22 jedinice i 12 jedinica.

Na "kratkom" inzulinu ostaje 34 jedinice (od 68 dnevno).Podijeljen je u 3 uzastopne injekcije prije jela, ovisno o planiranoj količini unosa ugljikohidrata, ili je podijeljen u obrocima, što iznosi 40% ujutro i 30% za ručak i večer. U tom slučaju dijabetičar će uvesti 14 jedinica prije doručka i 10 jedinica prije ručka i večere.

Mogući su i drugi režimi terapije insulinom, u kojima će inzulin s produljenim djelovanjem biti veći od „kratkog“. U svakom slučaju, izračun doza trebao bi biti podržan mjerenjem šećera u krvi i pažljivim nadgledanjem blagostanja.

Proračun doze za djecu

Dečijem telu je potrebno mnogo više inzulina nego odrasloj osobi. To je zbog intenzivnog rasta i razvoja. Prvih godina nakon dijagnoze bolesti po kilogramu tjelesne težine djeteta prosječno je bilo 0,5-0,6 jedinica. Nakon 5 godina doziranje se obično povećava na 1 U / kg. I to nije ograničenje: u adolescenciji tijelo može zahtijevati i do 1,5-2 JEDINICE / kg. Nakon toga, vrijednost se smanjuje na 1 jedinicu. Međutim, s produljenom dekompenzacijom dijabetesa, potreba za primjenom inzulina povećava se na 3 IU / kg. Vrijednost se postepeno smanjuje, čime se dolazi do izvornika.

S godinama se mijenja i omjer hormona dugog i kratkog djelovanja: u djece mlađe od 5 godina prevladava količina lijeka produljenog djelovanja, do adolescencije se znatno smanjuje. Općenito, tehnika davanja inzulina djeci ne razlikuje se od davanja injekcije odrasloj osobi. Razlika je samo u dnevnim i pojedinačnim dozama, kao i vrsti igle.

Kako napraviti injekciju insulinskom špricom?

Ovisno o obliku lijeka, dijabetičari koriste posebne špriceve ili olovke za špriceve. Na cilindrima je razdjelna skala, čija cijena za odrasle treba biti 1 jedinica, a za djecu - 0,5 jedinica. Prije injekcije potrebno je obaviti niz uzastopnih koraka koji su propisani tehnikom davanja inzulina. Algoritam za upotrebu insulinske šprice je sljedeći:

  1. Ruke obrišite antiseptikom, pripremite špricu i uzmite zrak u nju do oznake planiranog broja jedinica.
  2. Umetnite iglu u bočicu inzulina i pustite zrak u nju. Zatim u špricu uvucite malo više nego što je potrebno.
  3. Dodirnite štrcaljku za uklanjanje mjehurića. Otpustite višak inzulina natrag u bočicu.
  4. Mjesto ubrizgavanja treba izložiti, obrisati vlažnom krpom ili antiseptikom. Formirajte nabor (nije potreban za kratke igle). Umetnite iglu u podnožje nabora kože pod kutom od 45 ° ili 90 ° prema površini kože. Bez otpuštanja nabora, potisnite klip do kraja.
  5. Nakon 10-15 sekundi otpustite preklop, izvadite iglu.

Ako je potrebno miješati NPH-inzulin, lijek se prikuplja po istom principu iz različitih boca, prvo puštajući zrak u svaku od njih. Tehnika davanja inzulina djeci sugerira identičan algoritam djelovanja.

Injekcija špriceva

Moderni lijekovi za regulisanje šećera u krvi često se proizvode u posebnim olovkama za štrcaljke. Za jednokratnu upotrebu ili za višekratnu upotrebu s iglama i razlikuju se u dozi od jedne podjele. Tehnika supkutane primjene inzulina, algoritam djelovanja uključuje sljedeće:

  • pomiješajte inzulin ako je potrebno (uvijte u dlanove ili spustite špricu sa visine ramena prema dolje),
  • izbacite 1-2 JEDINICE u zrak da provjerite prolaznost igle,
  • okrećući valjak na kraju šprice, postavite potrebnu dozu,
  • da se formira pregib i napravi injekcija slična tehnici unošenja insulinske šprice,
  • nakon davanja leka, pričekajte 10 sekundi i izvadite iglu,
  • zatvorite ga poklopcem, pomičite se i bacite (jednokratne igle),
  • zatvorite olovku za štrcaljku.

Slične akcije se izvode i za ubrizgavanje djece.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja zahtijeva stalno praćenje šećera u krvi i njegovu regulaciju ubrizgavanjem inzulina. Tehnika ubrizgavanja jednostavna je i dostupna svima: glavna stvar je zapamtiti mjesto ubrizgavanja. Osnovno pravilo je da uđete u potkožnu masnoću i formiraju nabor na koži. Umetnite iglu u nju pod kutom od 45 ° ili okomito na površinu i pritisnite klip. Postupak je jednostavniji i brži od čitanja uputstava za njegovu provedbu.

Dijabetes melitus je ozbiljna, hronična bolest povezana s metaboličkim poremećajima u tijelu. Može pogoditi bilo koga, bez obzira na dob i spol. Značajke bolesti su disfunkcija gušterače, koja ne proizvodi ili ne proizvodi dovoljno hormona inzulina.

Bez inzulina, šećer u krvi se ne može pravilno razgraditi i apsorbovati. Zbog toga, ozbiljni prekršaji događaju se u radu gotovo svih sistema i organa. Uz to se smanjuje ljudski imunitet, a bez posebnih lijekova ne može postojati.

Sintetski inzulin je lijek koji se supkutano primjenjuje pacijentu koji boluje od dijabetesa kako bi nadoknadio nedostatak prirodnog.

Da bi liječenje lijekovima bilo učinkovito, postoje posebna pravila za davanje inzulina. Njihovo kršenje može dovesti do potpunog gubitka kontrole razine glukoze u krvi, hipoglikemije, pa čak i smrti.

Dijabetes melitus - simptomi i liječenje

Sve medicinske mjere i postupci protiv dijabetesa usmjereni su ka jednom glavnom cilju - stabilizaciji razine šećera u krvi. Normalno, ako ne padne ispod 3,5 mmol / L i ne poraste iznad 6,0 ​​mmol / L.

Ponekad je za to dovoljno samo praćenje ishrane i dijeta. Ali često ne možete bez injekcija sintetičkog inzulina. Na osnovu toga se razlikuju dvije glavne vrste dijabetesa:

  • Zavisno od insulina, kada se insulin daje subkutano ili oralno,
  • Nezavisni od insulina, kada je dovoljna ishrana, jer gušterača i dalje inzulin proizvodi u malim količinama. Unošenje inzulina potrebno je samo u vrlo rijetkim, hitnim slučajevima da se izbjegne napad hipoglikemije.

Bez obzira na vrstu dijabetesa, glavni simptomi i manifestacije bolesti su isti. Ovo je:

  1. Suva koža i sluznica, stalna žeđ.
  2. Česta mokrenja.
  3. Stalni osećaj gladi.
  4. Slabost, umor.
  5. Bolovi u zglobovima, kožne bolesti, često varikozne vene.

Sa (inzulinom zavisnom) sinteza inzulina je potpuno blokirana, što dovodi do prestanka funkcionisanja svih ljudskih organa i sistema. U tom su slučaju injekcije inzulina potrebne tokom života.

Kod šećerne bolesti tipa 2 proizvodi se inzulin, ali u zanemarljivim količinama, što nije dovoljno da tijelo pravilno funkcionira. Ćelije tkiva to jednostavno ne prepoznaju.

U tom je slučaju potrebno osigurati prehranu u kojoj će se stimulirati proizvodnja i apsorpcija inzulina, u rijetkim će slučajevima možda biti potrebno potkožno davanje inzulina.

Špricevi za ubrizgavanje insulina

Preparati za inzulin potrebno je čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni iznad nule. Vrlo često je lijek dostupan u obliku špriceva - olovke - one su prikladne za nošenje sa sobom ako vam treba više injekcija inzulina tokom dana. Takve špriceve čuvaju se najviše mjesec dana na temperaturi ne većoj od 23 stepena.

Potrebno ih je koristiti što je brže moguće. Svojstva lijeka se gube ako su izložena toplini i ultraljubičastom zračenju. Zbog toga se špricevi moraju čuvati dalje od grijaćih uređaja i sunčeve svjetlosti.

Potrebno je obratiti pažnju na cijenu odjeljenja špriceva. Za odraslog pacijenta to je 1 jedinica, za djecu - 0,5 jedinica. Igla za djecu je odabrana tanka i kratka - ne više od 8 mm. Prečnik takve igle je samo 0,25 mm, za razliku od standardne igle, čiji je najmanji promjer 0,4 mm.

Pravila za prikupljanje insulina u špricu

  1. Operite ruke ili sterilizirajte.
  2. Ako želite da unesete lijek koji dugo djeluje, ampula sa njim mora se valjati između dlanova sve dok tečnost ne postane mutna.
  3. Zatim se zrak uvlači u špric.
  4. Sada bi trebali unositi zrak iz špriceva u ampulu.
  5. Ubrizgavajte set inzulina u špric. Uklonite višak zraka dodirivanjem kućišta šprice.

Suplementacija inzulina dugog djelovanja inzulinom kratkog djelovanja također se provodi prema određenom algoritmu.

Prvo treba uvući zrak u štrcaljku i umetnuti je u obe bočice. Tada se prvo sakuplja inzulin kratkog djelovanja, tj. Proziran, a potom dugo djelujući inzulin - zamućen.

Koja je oblast i na koji način najbolje davati insulin

Inzulin se ubrizgava supkutano u masno tkivo, u protivnom neće djelovati. Koja su područja pogodna za to?

  • Rame
  • Trbuh
  • Gornja prednja strana bedara,
  • Vanjski glutealni nabor.

Ne preporučuje se samostalno ubrizgati doze inzulina u rame: postoji rizik da pacijent neće moći samostalno formirati potkožni nabor masti i primijeniti lijek intramuskularno.

Hormon se najbrže apsorbuje ako se unese u želudac. Stoga, kada se koriste doze kratkog inzulina, za injekciju je najrazumnije odabrati područje trbuha.

Važno: zonu ubrizgavanja treba menjati svakodnevno. Inače, kvaliteta apsorpcije inzulina se mijenja, a razina šećera u krvi počinje se dramatično mijenjati, bez obzira na primijenjenu dozu.

Obavezno pazite da se u zoni ubrizgavanja ne razvije. Unošenje inzulina u izmijenjena tkiva strogo se ne preporučuje. Takođe, to se ne može uraditi na mestima gde postoje ožiljci, ožiljci, kožni pečati i modrice.

Inzulinska tehnika špriceva

Za unošenje inzulina koriste se uobičajena brizgalica, olovka za brizgalicu ili pumpa sa dispenzerom. Savladati tehniku ​​i algoritam za sve dijabetičare postoji samo za prve dvije mogućnosti. Vrijeme penetracije doze lijeka direktno ovisi o tome koliko je pravilno napravljena injekcija.

  1. Prvo morate pripremiti štrcaljku s inzulinom, provesti razrjeđivanje, ako je potrebno, u skladu s gore opisanim algoritmom.
  2. Nakon što je šprica s pripravkom spremna, napravi se preklop sa dva prsta, palcem i kažiprstom. Još jednom treba obratiti pažnju: inzulin se treba ubrizgati u masnoću, a ne u kožu i ne u mišić.
  3. Ako je za primjenu doze inzulina odabrana igla promjera 0,25 mm, savijanje nije potrebno.
  4. Šprica je postavljena okomito na nabor.
  5. Ne oslobađajući nabore, morate gurnuti sve do baze šprice i primijeniti lijek.
  6. Sada treba brojiti do deset i tek nakon toga pažljivo izvadite štrcaljku.
  7. Nakon svih manipulacija, pregib možete otpustiti.

Pravila ubrizgavanja insulina olovkom

  • Ako je potrebno davati dozu inzulina s produženim djelovanjem, mora se prvo snažno miješati.
  • Tada se dvije jedinice otopine trebaju jednostavno pustiti u zrak.
  • Na prstenu za biranje olovke morate postaviti pravu količinu doze.
  • Sada se završava na način kako je gore opisano.
  • Polako i precizno, lijek se ubrizgava pritiskom na špricu na klipu.
  • Nakon 10 sekundi, špricu možete izvaditi iz preklopa i preklopiti.

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar