GLYCLAZIDE MV

Gliklazid MB je hipoglikemijski oralni preparat povezan sa derivatima sulfoniluree druge generacije. Lijek:

  1. stimulira proizvodnju hormona inzulina,
  2. pojačava sekretorno dejstvo glukoze pomoću insulina,
  3. snižava šećer u krvi
  4. povećava osjetljivost na inzulin u perifernim tkivima.,
  5. normalizuje nivo glikemije na testu,
  6. smanjuje proizvodnju glukoze u jetri,
  7. osim što utiče na metabolizam ugljenih hidrata, lek poboljšava mikrocirkulaciju.

Gliklazid smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka u malim posudama, utječući istovremeno na dva mehanizma koji su uključeni u razvoj komplikacija šećerne bolesti:

  • djelomična inhibicija adhezije i agregacije trombocita,
  • za oporavak
  • za smanjenje faktora aktivacije trombocita (tromboksan B2, beta tromboglobulin).

Kontraindikacije

  • dijabetes tipa 1
  • visoka osjetljivost na gliklazid ili na komponente lijeka (na sulfonamide, na derivate sulfoniluree),
  • trudnoća i dojenje
  • akutno zatajenje jetre ili bubrega,
  • uzimanje mikonazola,
  • dijabetička koma
  • dijabetički prekom
  • dijabetička ketoacidoza,
  • starost do 18 godina
  • nedostatak laktaze
  • kongenitalna netolerancija na laktozu,
  • malapsorpcija glukoze i galaktoze. Liječnici ne preporučuju istodobnu upotrebu lijeka u kombinaciji sa danazolom ili fenilbutazonom.

Kada treba biti oprezan

Gliclazid se ne može koristiti bez liječničkog recepta, jer lijek nije prikladan za sve. Ovdje je popis situacija u kojima se mora koristiti s oprezom:

  1. neuravnotežena ili nepravilna prehrana,
  2. starost
  3. hipotireoza
  4. insuficijencija hipofize ili nadbubrežne žlijezde,
  5. teške bolesti kardiovaskularnog sistema (ateroskleroza, koronarna bolest srca),
  6. hipopituitarizam,
  7. dugotrajna terapija glukokortikosteroidima,
  8. zatajenje jetre ili bubrega,
  9. manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,
  10. alkoholizam.

Obratite pažnju! Lijek je propisan samo odraslim osobama!

Kako uzimati tokom trudnoće i dojenja

Nema podataka o upotrebi lijeka u periodu gestacije. Podaci o upotrebi drugih derivata sulfoniluree tokom trudnoće su ograničeni.

U laboratorijskim istraživanjima na životinjama nisu otkriveni teratogeni učinci lijeka. Da biste smanjili rizik od urođenih malformacija, potrebna vam je jasna kontrola šećerne bolesti (odgovarajuća terapija).

Važno! Hipoglikemijski oralni lekovi tokom trudnoće nisu propisani. Za liječenje dijabetesa tokom trudnoće odabran je lijek insulin. Primanje hipoglikemijskih lijekova preporučuje se zamijeniti terapijom inzulinom.

Štoviše, ovo se pravilo primjenjuje na slučaj kada je trudnoća nastupila u trenutku uzimanja lijeka i ako je trudnoća uključena samo u planove žene.

S obzirom da nema podataka o unosu lijeka u majčino mlijeko, rizik od razvoja fetalne hipoglikemije nije isključen. Prema tome, primjena Gliclazida tokom dojenja je kontraindicirana.

Upute i doziranje

30 mg tablete s modificiranim oslobađanjem treba uzimati 1 put dnevno za doručkom. Ako pacijent primi ovaj tretman prvi put, početna doza bi trebala biti 30 mg, to se odnosi i na ljude starije od 65 godina. Postepeno mijenjajte dozu dok se ne pojavi potreban terapeutski učinak.

Izbor doze preporučuje se ovisno o razini šećera u krvotoku nakon početka liječenja. Svaka naredna promjena doze može se provesti tek nakon razdoblja od dvije sedmice.

Gliklazid MB se može zamijeniti tabletama gliklazidom sa običnim oslobađanjem (80 mg) u dnevnoj dozi od 1-4 komada. Ako je pacijent iz nekog razloga propustio lijek, sljedeća doza ne smije biti veća.

Ako se Glyclazide MB 30 mg tablete koriste za zamjenu drugog hipoglikemijskog lijeka, u ovom slučaju prijelazni period nije potreban. Potrebno je samo ispuniti dnevni unos prethodnog lijeka i tek sljedeći dan uzimati Gliclazide MB.

Važno! Ako je pacijent prethodno liječen sulfonilureama u dugom polu-životu, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi 2 tjedna.

Ovo je potrebno kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije koja se može pojaviti na pozadini zaostalih učinaka prethodne terapije.

Lijek se može kombinovati sa inhibitorima alfa-glukozidaze, biguanidima ili insulinom. Pacijentima s blagim ili umjerenim oštećenjem bubrega, Gliclazide MB propisan je u istim dozama kao i bolesnicima s dobrom bubrežnom funkcijom. Lijek je kontraindiciran kod teškog zatajenja bubrega.

Pacijenti u riziku od hipoglikemije

Pacijenti su u riziku od razvoja hipoglikemije:

  1. neuravnotežen ili neuhranjen,
  2. sa slabo kompenziranim ili teškim endokrinim poremećajima (hipotireoza, insuficijencija nadbubrežne žlijezde i hipofize),
  3. s ukidanjem hipoglikemijskih agenasa nakon njihove dugotrajne upotrebe,
  4. s opasnim oblicima kardiovaskularnih patologija (uobičajena ateroskleroza, karotidna arterioskleroza, koronarna bolest srca),

Za takve bolesnike lijek Glyclazide MB propisan je u minimalnim dozama (30 mg).

Nuspojave

Lijek može izazvati glikemiju, što se očituje sljedećim simptomima:

  • glad
  • umor, jaka slabost,
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • pojačano znojenje, drhtanje, pareza,
  • aritmija, palpitacije, bradikardija,
  • visok krvni pritisak
  • nesanica, pospanost,
  • razdražljivost, anksioznost, agresivnost, depresija,
  • uzbuđenost
  • oslabljena koncentracija,
  • spora reakcija i nemogućnost koncentracije,
  • senzorni poremećaji
  • oštećenje vida
  • afazija
  • gubitak samokontrole
  • osjećaj bespomoćnosti
  • plitko disanje
  • grčevi
  • delirijum
  • gubitak svijesti, koma.

  1. eritem
  2. osip na koži
  3. urtikarija
  4. svrbež kože.

Postoje neželjeni efekti iz probavnog trakta:

  • bol u trbuhu
  • proliv zatvor
  • mučnina, povraćanje,
  • rijetko kolestatični hepatitis žutice, ali oni zahtijevaju trenutno povlačenje lijeka.

Predoziranje i interakcija

Uz neadekvatno doziranje velika je vjerovatnoća za razvoj teškog hipoglikemijskog stanja koje može biti praćeno neurološkim poremećajima, konvulzijama, komom. Pri prvom pojavljivanju ovih znakova pacijentu je potrebna hitna hospitalizacija.

Ako se sumnja ili dijagnosticira hipoglikemijska koma, pacijentu se intravenski daje 40-50% otopina dekstroze. Nakon toga stavljaju kapaljku sa 5% rastvorom dekstroze, koja je potrebna za održavanje normalne koncentracije glukoze u krvi.

Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, kako bi se izbjegla ponovljena hipoglikemija, mora mu se dati hrana bogata lako probavljivim ugljikohidratima. Nakon toga slijedi pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi i stalno nadgledanje pacijenta u narednih 48 sati.

O daljim radnjama, ovisno o stanju pacijenta, odlučuje lekar. Zbog izrazitog vezivanja lijeka za proteine ​​u plazmi, dijaliza je neefikasna.

Gliklazid povećava efikasnost antikoagulansa (varfarin), jedini uvjet je da ćete možda trebati prilagoditi dozu antikoagulansa.

Danazole zajedno sa Gliclazideom ima dijabetički efekat. Kako tijekom upotrebe danazola, tako i nakon njegovog povlačenja, potrebna je kontrola glukoze i prilagođavanje doze Gliklazida.

Sistemska primjena fenilbutazona pojačava hipoglikemijski učinak Gliclazida (usporava izlučivanje iz organizma, izbacuje iz komunikacije s proteinima u krvi). Potrebno je praćenje doze gliklazida i nadzor glukoze u krvi. Kako u vrijeme uzimanja fenilbutazona, tako i nakon njegovog povlačenja.

Sa sistemskom primjenom mikonazola i uz upotrebu gela u usnoj šupljini pojačava hipoglikemijski učinak lijeka, sve do razvoja kome.

Etanol i njegovi derivati ​​pojačavaju hipoglikemiju, mogu dovesti do razvoja hipoglikemijske kome.

Kada se koriste u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (biguanidi, akarboza, inzulin), flukonazol, beta blokatori, blokatori receptora H2-histamina (cimetidin), inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (enalapril, kaptoprilamidni antioksidanti, nesteroidni inhibitori sulfida i hipoglikemijski učinak, odnosno, rizik od hipoglikemije.

Klorpromazin u velikim dozama (više od 100 mg / dan) povećava koncentraciju glukoze u krvi, inhibirajući lučenje inzulina. Kako tijekom upotrebe klorpromazina, tako i nakon njegovog povlačenja potreban je nadzor glukoze i promjena doze Gliclazida.

GCS (rektalna, vanjska, intraartikularna, sistemska primjena) povećava šećer u krvi s mogućim razvojem ketoacidoze. Kako tijekom upotrebe GCS-a, tako i nakon njihovog povlačenja, potrebna je kontrola glukoze i promjena doze Gliclazida.

Terbutalin salbutamol, intravenski eritrociti - povećavaju šećer u krvi. Potrebna je kontrola glukoze u krvotoku i, ako je potrebno, prelazak na terapiju inzulinom.

Posebne preporuke i obrazac za izdanje

Lijek Gliclazide MB efikasan je samo u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom koja sadrži malu količinu ugljikohidrata. Potrebno je redovno praćenje koncentracije glukoze i na prazan stomak i nakon obroka. To je posebno važno u početnoj fazi liječenja.

Za vrijeme liječenja drogom, kako bi se izbjegle ozljede i nezgode na putu, preporučuje se izbjegavanje upravljanja vozilima i rad s opasnim mehanizmima koji zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje i brzinu reakcije.

Tablete od 30 mg, upakovane u blistere od 10 komada.

Rok trajanja Gliclazide-a je 3 godine, nakon čega se ne može koristiti. Lijek treba čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu, nedostupnom djeci.

U različitim regijama zemlje cijena lijeka varira od 120 do 150 rubalja. Govorimo o pakovanjima koja sadrže 60 tableta. Pakiranje je u polimernim limenkama. Jedna staklenka ili 1 do 6 blistera stavlja se u kartonsku kutiju.

Razlika u cijeni ovisi o različitim faktorima: proizvođaču, regiji, statusu ljekarne.

Način primjene

Za oralnu primjenu. Lijek Gliclazide MV namijenjen samo liječenju odraslih.
Dnevna doza MV glazlazida može varirati od 30 mg do 120 mg. Preporučuje se uzimanje 1 puta dnevno tokom doručka, gutanje tableta cijelih bez žvakanja.
Ako preskočite uzimanje lijeka, ne možete naredni dan povećati dozu.!
Kao i kod ostalih hipoglikemijskih lijekova, doza ovog lijeka u svakom slučaju mora biti odabrana pojedinačno, ovisno o pacijentovoj metaboličkoj reakciji.
Početna preporučena doza je 30 mg (1 tableta Gliclazda MV s dozom od 30 mg ili 1 2 tablete s dozom od 60 mg).
U slučaju efikasne kontrole razine glukoze u krvi, ova se doza može koristiti kao terapija za održavanje.
Ako nema odgovarajuće kontrole razine glukoze, doza se može postepeno povećavati na 60 mg, 90 mg ili 120 mg dnevno. Interval između uzastopnih povećanja doze lijeka trebao bi biti najmanje 1 mjesec, osim ako se razina glukoze u krvi ne smanji nakon dvije sedmice terapije. U takvim slučajevima doza se može povećati već dvije sedmice nakon početka liječenja.
Maksimalna preporučena dnevna doza je 120 mg.
Jedna tableta GV-modifikovanog oslobađanja od 60 mg, ekvivalentna je dve tablete Gliklazid MV sa modifikovanim oslobađanjem. Gliklazid MV 60 mg tableta sa modifikovanim oslobađanjem se lako dijeli što omogućava prilagođavanje doze lijeka.
Koristite u kombinaciji s drugim antidijabetičkim lijekovima
Gliclazid MB se može koristiti u kombinaciji sa bigvanidinima, inhibitorima alfa-glukozidaze ili insulinom. Pacijentima čija razina glukoze u krvi nije dovoljno kontrolirana uzimanjem Glyclazide MV-a, terapija inzulinom može se propisati pod budnim medicinskim nadzorom.
Stariji ljudi
Preporučene doze za starije osobe identične su onima za odrasle mlađe od 65 godina.
Zatajenje bubrega
Preporučene doze lijeka za zatajenje bubrega blage do umjerene težine identične su onima za osobe s normalnom funkcijom bubrega.
Pacijenti s povećanim rizikom od hipoglikemije: s neuhranjenošću, s teškim ili slabo kompenziranim endokrinim poremećajima (hipopituitarizam, hipotireoza, nedostatak adrenokortikotropnih hormona),
- nakon otkazivanja prethodne duge i / ili visoke doze kortikosteroidne terapije, u teškim vaskularnim bolestima (teška koronarna bolest srca, jaka opstrukcija karotidnih arterija, difuzni vaskularni poremećaji).
Preporučuje se propisivanje lijeka s minimalnom dnevnom početnom dozom od 30 mg.

Nuspojava:
Lečenje Glyclazide MV može dovesti do hipoglikemije u slučajevima nepravilnog unosa hrane i posebno u slučajevima preskakanja obroka.
Mogući simptomi hipoglikemije: glavobolja, akutna glad, mučnina, povraćanje, umor, poremećaji spavanja, uznemirenost, agresivnost, slaba koncentracija pažnje, smanjena sposobnost procjene situacije i zakašnjele reakcije, depresija, zamagljena svijest, poremećaji vida i govora, afazija, drhtanje , pareza, smanjena osjetljivost, vrtoglavica, osjećaj bespomoćnosti, gubitak samokontrole, glupo stanje, grčevi, plitko disanje, bradikardija, pospanost i gubitak svijesti, što može rezultirati oprati ili biti kobno.

Pored toga, mogu se pojaviti znakovi adrenergičke kontraregulacije poput znojenja, gnojne kože, tjeskobe, tahikardije, visokog krvnog pritiska, otkucaja srca, angine pektoris i srčane aritmije.
Obično ovi simptomi nestaju nakon uzimanja ugljikohidrata (šećera). Istovremeno, umjetna zaslađivača nemaju takav učinak.
U teškim i dugotrajnim napadima hipoglikemije, čak i ako se ona privremeno može ukloniti šećerom, hitno je pružiti medicinsku pomoć ili, ako je potrebno, pacijenta čak i hospitalizirati.
Ostali neželjeni efekti:
poremećaji u radu gastrointestinalnog sistema (mučnina, proliv, osjećaj težine u stomaku, zatvor, trbušni bol, povraćanje, mučnina). Ovi simptomi su rjeđi kada se uzima Gliclazide MV tijekom doručka.
Rijetko prijavljene nuspojave:
alergijske reakcije: svrab, urtikarija, makulopapularni osip,
iz hematopoetskog i limfnog sistema: hematološke promjene. To može biti anemija, leukopenija, trombocitopenija, granulocitopenija. Obično ovi simptomi nestaju nakon što prestanete uzimati lijek,
poremećaji rada jetre i žučnog peska: povećana aktivnost enzima „jetre“ (aspartat aminotransferaza, alanin aminotransferaza, alkalna fosfataza), hepatitis (izolovani slučajevi).Ako se dogodi kolestatska žutica, liječenje treba prekinuti. Obično ovi simptomi nestaju nakon što prestanete uzimati lijek,
oftalmološki poremećaji: prolazno oštećenje vida.

Interakcija s drugim lijekovima

Ponekad je potrebno prilagoditi dozu antidijabetičkog lijeka za vrijeme i nakon terapije danazolom.
Možda će biti potrebno prilagoditi dozu antidijabetičkog lijeka u vrijeme i nakon završetka primjene danazola.
Kombinacije koje zahtijevaju posebne mjere opreza.
Klorpromazin: u visokim dozama (više od 100 mg dnevno) povećava nivo glukoze u krvi, smanjujući lučenje inzulina.
Glukokortikosteroidi (sistemska i topikalna primjena: intraartikularna, kožna i rektalna primjena) i tetrakozaktrin povećavaju razinu glukoze u krvi s mogućim razvojem ketoacidoze (smanjena tolerancija ugljikohidrata na glukokortikosteroide).
Progestogeni: dijabetički efekat velikih doza progestogena. β-2-adrenostimulanti - ritodrin, salbutamol, terbutalin: (sistemska upotreba): povećana razina glukoze.
Obratite posebnu pažnju na važnost samokontrole glukoze u krvi. Ako je potrebno, pacijenta prebacite na terapiju inzulinom.
Ako trebate koristiti gornje kombinacije, morate obratiti posebnu pažnju na kontrolu razine glukoze u krvi. Možda će biti potrebno dodatno prilagoditi dozu MV Glazlazida kako tijekom kombinirane terapije, tako i nakon prekida liječenja dodatnim lijekom.
Kombinacije koje treba uzeti u obzir.
Prijem antikoagulantnih preparata (varfarin): prijem derivata sulfoniluree može povećati antikoagulantni efekat takvih preparata. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima:
Pacijenti koji uzimaju Gliclazide MV, trebaju biti svjesni simptoma hipoglikemije i biti oprezni prilikom vožnje ili obavljanja poslova koji zahtijevaju veliku brzinu tjelesnih i mentalnih reakcija.

Uslovi skladištenja

Na mjestu zaštićenom od vlage i svjetlosti na temperaturi ne većoj od 25 ° C.
Čuvati van dohvata dece.

Datum isteka:
Za dozu od 30 mg, rok trajanja je 1 godina.
Za dozu od 60 mg, rok trajanja je 2 godine.
Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Obrazac za puštanje

Lijek Gliclazide MV izdato u obliku tIzmijenjene mogućnosti izdanja:
Okrugle tablete bijele ili gotovo bijele boje s cilindričnim oblikom sa nagibom (doza 30 mg).
Okrugle tablete bijele ili gotovo bijele boje cilindričnog oblika s prešarom i rizikom (doza od 60 mg).
10 tableta u blister pakovanjima. Tri ili šest blister pakovanja, zajedno sa uputama za upotrebu u pakovanju od kartona.

Pogledajte video: Gliclazide (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar