Simptomi i liječenje dijabetes insipidusa kod djece

Dijabetes insipidus kod djece relativno je rijetka bolest, uslijed nedostatka antidiuretskog hormona u tijelu nastaje s razvojem poliurije i polidipsije. Ovaj hormon je odgovoran za apsorpciju vode iz primarne mokraće, kao i za regulaciju metabolizma vode.

Dijabetes insipidus kod djeteta može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Ponekad se dijagnosticira u trenutku rođenja. Ipak, takva dijagnoza službeno se uspostavlja tek nakon 3. godišnjice bebe.

Neki istraživači vjeruju da rani period patologije karakterizira kompulzivna žeđ, a tada se kod djece otkriva poliurija, karakterizirana relativno niskom gustoćom urina.

Unatoč rijetkosti patologije, morate razmisliti zašto se ona razvija kod djece i šta uzrokuje razvoj bolesti? Koji simptomi vam omogućavaju da na vrijeme posumnjate na bolest i odete ljekaru?

Zašto se bolest razvija?

Dijabetes melitus klasificiran je kao idiopatski. Takva se patologija može razviti u bilo kojoj dobi. Zbog pozadine ovog oblika bolesti, nedostatak hormona je međusobno povezan s poremećajima osi hipotalamo-hipofize.

Pretpostavlja se da na ovom području već postoji mana urođene prirode, pa upravo on kasnije vodi simptomima, kada štetni utjecaji vanjskog svijeta utječu na organizam.

U brojnim situacijama dijabetes insipidus može biti posljedica post-traumatičnog uzroka. Razvija se kao posljedica poremećaja koji se javlja iznad prtljažnika hipofize tokom povrede lobanje. Neurohirurška intervencija može dovesti do toga.

Što se tiče poliurije, ona se može razviti dugo vremena nakon ozljede. Ponekad prođe i nekoliko godina, a tek tada se otkrije takav simptom. U ovoj opciji, zadatak lekara je da prouči celokupnu istoriju dečije bolesti i pronađe one segmente koji su doveli do takve patologije.

Ipak, uprkos vjerojatnosti razvoja dijabetesa insipidusa kod mladih pacijenata uslijed ozljede lubanje, ta je vjerovatnost prilično mala. Sljedeće može uzrokovati potpuni nedostatak hormona:

  • Histiocitoza. Ovo je pojam koji znači skupinu bolesti kada nije moguće u potpunosti utvrditi uzroke njihovog razvoja. Protiv pozadine pojave takvih tegoba patološke ćelije imunološkog sistema nazivaju se histiociti, a eozinofili se aktivno dijele u tijelu.
  • Formiranje tumora u živčanoj regiji odgovornoj za vizualnu percepciju.
  • Zarazne bolesti. Na primjer, tuberkuloza.
  • Nasljedna povezanost patologije šećera, kao i napredovanje optičke atrofije (Wolfram sindrom).
  • Nasljedni oblik bolesti.

U medicinskoj praksi prilično često nije moguće utvrditi tačan uzrok patologije kod određenog djeteta. Zbog toga se dijabetes insipidus često naziva idiopatski oblik.

Ipak, u svakom slučaju, čak i ako se poduzme niz dijagnostičkih mjera koje nisu omogućile utvrđivanje prave etiologije, liječnik i dalje nekoliko puta propisuje dodatni pregled.

Budući da se kod polovine ovih bolesnika mogu primijetiti transformacije hipotalamike ili hipofize. Međutim, one se ne pojavljuju odmah, u pravilu se obično mogu vidjeti samo godinu dana nakon dijagnoze dijabetes insipidus. U četvrtine ove djece transformacije se mogu dijagnosticirati već nakon 4-5 godina nakon dijagnoze.

U medicini se razlikuje drugi oblik bolesti kod djece i adolescenata kod kojeg se opaža rezistencija na antidiuretski hormon, pa se time dijagnosticira njegov relativni nedostatak.

Bolest nije povezana sa slabom sintezom hormona ili njegovom visokom stopom, već je posljedica činjenice da bubrežni receptori imaju urođenu neosjetljivost na njega.

Klinička slika

Kao što je već spomenuto, simptomi dijabetes insipidusa kod djece su poliurija i polidipsija. Prvi znaci takve patologije su značajni porast izlučivanja razblaženog urina.

Dijete često ide u toalet, a njegova putovanja ne ovise o doba dana. U nekim situacijama dnevna količina urina može biti 40 litara dnevno. U prosjeku diureza za 24 sata varira od 3 do 10 litara. Istovremeno, relativna gustina biološke tečnosti je mnogo manja u odnosu na normalnu.

Zbog simptoma, poput povećanja dnevne količine urina, na njegovoj pozadini razvijaju se i drugi znakovi. Stalna želja za pićem, a djeca mogu apsorbirati vodu u litrama svakih 10-15 minuta. Ako je djetetu uskraćena voda, tada se simptomi bolesti pojačavaju:

  1. Povećanje temperature tijela.
  2. Nervno uzbuđenje, odnosno apatija.
  3. Često i duboko disanje.
  4. Koma

Kada se zanemari situacija, postoji samo jedan ishod - smrt. U medicinskoj praksi bilo je slučajeva da dijabetes insipidus kod djece nije imao simptome. Ali takve su kliničke slike izuzetno rijetke.

U pravilu, u nedostatku žeđi, ostali znakovi i simptomi patologije bili su izraženiji i pojačani dvaput ili više. Također se događa da patologija nema kliničku sliku, a otkriti je bilo moguće samo laboratorijskim testovima.

Ljekari su dijagnosticirali relativno nisku gustoću urina, povećanje izlučenog urina dnevno. Simptomi se obično nadopunjuju endokrinim poremećajima u tijelu. Kod djevojčica dolazi do zatajenja menstruacije, kod dječaka se otkriva erektilna disfunkcija.

U nekim situacijama, kada je glavni simptom, poput stalne žeđi, odsutan, zamjenjuje ga sljedećim simptomima:

  • Smanjen apetit.
  • Gubitak kilograma ili gojaznost.

Ako postoji takva kombinacija simptoma, onda u ogromnoj većini slučajeva dijabetes insipidus kod djece ima izbrisan karakter. Prilično česta manifestacija patologije je psihopatološki simptom.

U velikom broju situacija zapažaju se izbrisani vegetativni poremećaji u tijelu. Po pravilu se pojavljuju u periodima. Generalno gledano, takvi simptomi se mogu otkriti i:

  1. Suva koža.
  2. Nedostatak znojenja.
  3. Suha usta.
  4. Tahikardija.
  5. Razlike u krvnom pritisku.

Teškoća dijabetesa insipidusa kod djece leži u činjenici da se gotovo svaka klinička slika odvija drugačije. Praktično je nemoguće prepoznati bolest na vrijeme samostalno, čak i znajući njezine karakteristike.

Zbog toga je, ukoliko roditelji primijete slične simptome i znakove, potrebno je odmah konzultirati ljekara i proći kompletan pregled.

Dijagnoza dijabetes insipidus

U laboratorijskim uvjetima moguće je otkriti povećanje dnevne količine urina, stalni osjećaj žeđi za pacijentom. Laboratorijski pokazatelji relativne gustoće biološke tečnosti variraju od 1001 do 1005.

U skladu s tim, relativna gustoća urina postaje samo niska, dok se osmolalnost komponente plazme povećava nekoliko puta. Kada se relativna gustina tečnosti poveća, ali komponenta plazme je u granicama normale, to ukazuje na polidipsiju psihogene prirode. Po pravilu se kod djece razvija u relativno ranoj dobi.

Dijagnoza dijabetes insipidus kod djece uključuje test pomoću vazopresina, koji se ubrizgava pod kožu djeteta. Ako je nedostatak hormona apsolutni, tada se relativna gustina urina povećava. Kada djeca imaju hormonsku rezistenciju, gustoća urina ostaje niska.

U nekim situacijama doktor može preporučiti instrumentalne dijagnostičke metode:

  • Terapija magnetnom rezonancom.
  • Kompjuterska tomografija
  • Ultrazvučni pregled

Da bi se precizno utvrdio dijabetes insipidus kod djece, dijagnoza je različite prirode. Vrijedi napomenuti da dijabetes insipidus kod mladih pacijenata ima slične kliničke znakove s prekomjernim unosom tekućine, kao i polidipsija primarnog oblika, koja je psihogenog porijekla.

Na primjer, kod pacijenata koji imaju povijest šizofrenije, također se primjećuje polidipsija, što bi trebalo uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze dijabetes insipidus.

Kada djeca imaju psihogeni oblik polipsije, izvodi se test kojim se isključuje unos tekućine u određenom vremenskom periodu. U pravilu to dovodi do smanjenja dnevnog volumena urina, a njegova relativna gustoća približava se normalnim vrijednostima.

Provesti različite dijagnostičke mjere kako bi se isključile ostale bolesti, ispituju se funkcionalnost bubrega, rad genitourinarnog sistema i krvožilnog sustava.

Konzervativna terapija

Prije svega, radi normalizacije pacijentovog stanja preporučuje se zdravstveno ispravna prehrana, uslijed čega treba napustiti unos soli. Mogućnosti liječenja ovise o obliku insapidusa dijabetesa.

Glavni način normalizacije dobrobiti pacijenta je liječenje sintetskim analogima vazopresina (na primjer, Minirin). Ovaj lijek ima visoku hormonsku aktivnost, koju karakteriše dugotrajni efekat. Studije su pokazale da lijek ne izaziva razvoj alergijskih reakcija, prikladno je koristiti.

U posljednjih dvadeset godina najčešće se lijek koji se propisuje naziva Adiuretin. Ovaj lijek karakteriše izražen ljekoviti efekat, dug poluživot.

Međutim, lijek ima neugodan oblik upotrebe, jer se daje kroz nosnu šupljinu. Ne može se koristiti ako je pacijent imao kataralni oblik bolesti ili je dijagnosticiran hronični rinitis.

Značajke lijeka Minirin:

  1. Dostupno u tabletama, svaka sadrži 100 mg ili 200 mg aktivne moćne komponente.
  2. Terapija dijabetes insipidusa kod djece uvijek započinje minimalnom dozom od 100 mg. Nakon doze, dan se postepeno povećava, dok se svakodnevno uzima u obzir urin bez pada.
  3. Lijek je potrebno uzimati 30 minuta prije jela, ili dva sata nakon jela. Ako lijek uzimate s hranom, tada se njegova efikasnost značajno smanjuje.
  4. Obično se djeci preporučuje uzimati nekoliko puta dnevno, a relativno idealno doziranje u određenoj kliničkoj slici se odabire u roku od 3-4 dana.
  5. Ne postoji povezanost između starosne grupe pacijenta i doze lijeka. Jedini trenutak: ako je pacijent gojazan u bilo kojoj fazi, doziranje se može značajno povećati.

Predoziranje lijeka dovodi do oticanja lica, po pravilu je kratkotrajne prirode. Ako se primijete negativni simptomi, tada se doza smanjuje.

Klorpropamid je lijek koji se široko propisuje za liječenje dijabetesa tipa 2. Propisuje se i pacijentima sa centralnim tipom dijabetesa insipidusa, koji je u kombinaciji sa dijabetesom. Lijek može smanjiti dnevnu diurezu za 30-60%.

Govoreći o bubrežnom obliku ne-šećerne patologije, možemo reći da trenutno ne postoji tradicionalna i efikasna terapija. Za liječenje se preporučuju diuretici povezani sa tiazidnom skupinom.

U svakom slučaju, lečenje se bira pojedinačno, ovisno o obliku patologije, tjelesnoj težini djeteta, a takođe, ponekad se uzima u obzir i njegova starost.

Za vrijeme liječenja liječnički je nadzor obvezan kako bi se isključila neučinkovitost terapije i napravio slična zamjena.

Liječenje narodnim lijekovima

U alternativnoj medicini postoji nekoliko recepata koji će pomoći u rješavanju bolesti u ranoj fazi. Ako se patologija zanemari, dopušteno ih je koristiti samo kao pomoćnu metodu liječenja.

Vrijedno je napomenuti da se, unatoč učinkovitosti narodnih lijekova, ne preporučuje davanje djetetu bez savjetovanja s liječnikom.

Detetu se mogu dati kiseli kupus kiseli kupus. Preporučuje se davati po pola litre tri puta dnevno. Sadrži puno mliječne kiseline koja pomaže u smanjenju simptoma bolesti. Ako u kući nema slanice, onda ga možete zamijeniti sokom od repe.

Da biste to učinili, trljajte crvenu repu na sitnu rernu, iscijedite sok i ostavite stajati nekoliko sati. Potrebno je davati 4 puta dnevno u pravilnim intervalima, doza je 60 ml.

Sljedeći recepti biljne medicine za dijabetes melitus tipa 2 i alternativno liječenje također mogu pomoći:

  • Za 250 ml vruće vode dodajte jednu žlicu nasjeckanih izdanaka borovnice, sve stavite u vodenu kupelj. Kuvati na laganoj vatri 15 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi, procijediti. Uzimajte 6 puta dnevno, 50 ml.
  • Na 250 ml kipuće tečnosti dodajte jednu kašiku sjemenki plantena, stavite na vatru, dovedite do vrenja. Nakon što ostavite da se ohladi, filtrirajte. Dajte tri puta na dan, ne više od jedne kašike.
  • Za sljedeći recept potreban vam je svježi sok od korijena repice u količini od jedne žlice. Dodaje se 125 ml tečnosti, potrebno je piti u dvije doze.
  • Od majonovog korijena burdoka možete napraviti salatu, što se smatra dobrim načinom alternativne terapije za dijabetes insipidus kod djece.

U ranoj fazi bolesti kora aspeze pomoći će izliječiti dijabetes insipidus kod djece. Potrebno je oko dvije žličice s vrhom komponente, dodaju se 500 ml tekućine, pa se smjesa stavi na vatru. Kuhajte oko jedan sat.

Uostalom, trebate insistirati 5 sati na toplom mjestu, zatim filtrirati lijek, a djetetu davati tri puta dnevno 40 ml. Morate uzeti pola sata prije obroka, a trajanje terapijskog tečaja varira od 2 do 3 mjeseca.

Prije završetka liječenja lijekom, roditelj se mora posavjetovati s liječnikom o njegovoj izvodljivosti. A isto tako, potrebno je isključiti vjerojatnost pojave alergijske reakcije na alternativno liječenje.

Što se tiče prognoze patologije, dijabetes insipidus nije prijetnja životu djece, pod uslovom da dijete pije količinu tekućine koja mu tijelo treba. Adekvatni hormonski tretman daje pozitivnu prognozu za pun život i performanse.

Budući da svi razlozi za razvoj dijabetesa insipidusa kod djece još nisu proučavani, ne postoje posebne preventivne mjere koje bi pomogle da se izbjegne bolest. Ipak, preporučuje se redovno pregledavanje djeteta kod ljekara, a adolescenti da iskorijene loše navike (pušenje, pijenje alkohola).

U videu u ovom članku, dr. Myasnikov detaljno govori o dijabetes insipidusu.

ICD-10 kod

Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti iz 10. revizije, dijabetes insipidus ima oznaku E23.2.

Glavni simptom bolesti je značajan porast razrijeđenog urina kod djece dnevno. Njegova količina može doseći 40 litara. Prosječna dnevna količina je od 3 do 10 litara. Karakteristično:

  • smanjena gustina sekreta,
  • nedostatak šećera i bilo kakve patologije.

Zbog prisutnosti poliurije i nesposobnosti tijela da proizvodi koncentrirani urin, snažna žeđ počinje mučiti. U nedostatku pijenja, kod djece se pojavljuju novi simptomi:

  • hipovolemija je sve veća,
  • pojavljuje se hiperosmolarnost plazme,
  • temperatura raste
  • dijete osjeća nervnu uznemirenost ili pada u omamljenost.

Rezultat toga je koma, pa čak i smrt.

U rijetkim slučajevima žeđ nije jaka, pa roditelji možda ne obraćaju pažnju na promjene u tijelu svog djeteta. Ali dehidracija i poliurija će se očitovati.

Dijabetes se javlja još rjeđe, što se može utvrditi samo laboratorijskim testovima i niskom relativnom gustoćom urina. Karakterizira:

  • prekomjerna diureza
  • menstrualne nepravilnosti kod djevojčica,
  • nemoć kod tinejdžera.

U nedostatku jake žeđi kod djece, često se primjećuje:

  • loš apetit
  • gubitak kilograma

Mentalne patologije koje nastaju na pozadini dijabetes insipidusa uključuju astenične i depresivne sindrome.

Autonomni poremećaji obično su blagi i pojavljuju se periodično. Njihovi simptomi su:

  • suva koža
  • nedostatak znoja
  • nenormalno sušenje sluznice.

Iz kardiovaskularnog sistema se mogu uočiti:

Koje vrste bolesti postoje?

Slični simptomi različitih vrsta dijabetes insipidus manifestiraju se nejednakom etiologijom. I zato su se u medicini razlikovale sledeće sorte bolesti:

  • Neurogeni dijabetes. Pojavljuje se sa nedovoljnim funkcioniranjem hipotalamusa ili hipofize.
  • Primarna polidipsija. Manifestira se na pozadini mentalnih problema kada dijete pije previše tekućine.
  • Funkcionalni. Dešava se kod djece do godine dana. Pojavljuje se zbog nesavršenosti u funkciji bubrega zbog starosti.
  • Jatrogeni. Karakterizira ih privremena manifestacija. Nastaje zbog nepravilnog unosa diuretika.

Bubrežni dijabetes insipidus

  • hiperkalcemija,
  • bubrežni policistični
  • hipokalemija
  • zatajenje bubrega
  • opstrukcija uretera.

Dijagnoza dijabetes insipidus uključuje:

  • protiv drugih bolesti
  • nasljedno.

Laboratorijske metode

Laboratorijski uzorci pokazuju:

  • prisutnost polipsije i poliurije,
  • gustina urina (od 1001 do 1005).

Tečnost se proučava 3 sata, jer se gustoća ne mijenja, a osmolarnost plazme povećava. Uz obrnutu sliku, oni govore o psihogenoj polidipsiji, karakterističnoj za malu djecu.

Uz to se provodi slijedeći postupak: primjenjuje se 5 U vazopresina. S nedostatkom hormona, gustoća se povećava. Ako se ne promijeni, onda to ukazuje na nefrogeni dijabetes insipidus.

Diferencijalna dijagnoza


Simptomi dijabetesa manifestuju se i u drugim bolestima ili problemima:

  • prekomjerno pijenje
  • primarna polidipsija
  • šizofrenija, praćena polidipsijom.

Sa psihogenom prirodom, ograničenje vode dovodi do:

  • smanjenje mokrenja,
  • normalizacija relativne gustoće urina,
  • poboljšanju opšteg stanja bebe,
  • nestanak simptoma dehidracije.

Zatim se analizira prisustvo ili odsustvo znakova nefrogenog tipa koji nastaju:

  • zbog genetske predispozicije
  • na pozadini infekcije, intoksikacije, itd.

Za diferencijaciju se vrši studija:

Lijekovi za dijabetes insipidus

Neophodna mjera je odabir prave prehrane i isključenje soli iz prehrane.

Terapija lijekovima ovisi o vrsti dijabetesa. Glavna metoda je uzimanje hormonskih lijekova, koji su sintetizirani hormonom vazopresinom (zamjenska terapija).

Jedna od dobrih opcija je Minirin. Njegove prednosti:

  • dobra hormonska aktivnost
  • dug efekat
  • skoro potpuno odsustvo alergijskih reakcija.

Predoziranje je popraćeno kratkim oticanjem lica. U ovom slučaju specijalista bira pogodniju dozu.

Stara dokazana opcija je Adiuretin. Po svojim pozitivnim svojstvima sličan je Minirinu. Jedini negativan negativan je unos kroz nos, što nameće ozbiljna ograničenja upotrebe (hronični curenje iz nosa).

Ako se bilo koji od lijekova pokazao neučinkovitim u određenom slučaju, liječnik propisuje sličan lijek propisujući režim liječenja za dijabetes insipidus. Samo-zamjena može dovesti do ozbiljnih komplikacija, jer specijalist uzima u obzir:

  • težina bebe
  • starost
  • vrsta patologije
  • prisutnost pozadinskih bolesti.

Kod bubrežne raznolikosti terapija nije razvijena. Liječnici propisuju diuretička sredstva iz grupe tiazida.

Klorpropamid ima pozitivan učinak na tijelo ako pacijent ima kombinaciju dijabetesa tipa 2 i centralnog dijabetesa insipidusa. Diureza se smanjuje na 60% dnevno.

Narodni načini


Alternativna medicina nije zamjena za konzervativno liječenje na bazi lijekova. Bilo koja receptura dopuštena je za upotrebu nakon konsultacija sa stručnjacima. Samo-lijek će naštetiti djetetu i utjecati na probavljivost lijekova.

  1. Tokom dana, pacijentu s dijabetesom insipidusom daje se 3 puta da popije pola čaše kiselog soka od kiselog kupusa. Sadrži veliku količinu mliječne kiseline.
  2. Napravite dekociju: 250 g vode + 1 kašika. l lišće i izdanci borovnice. Na laganoj vatri kuhajte 10 minuta. Nakon naprezanja ostavite da se ohladi i pijte 6 puta dnevno po ¼ šolju.
  3. 1 kašika sjemena plantaina kuhana je u 250 grama vode, filtrirana, ohlađena. Konzumirajte 1 kašiku. l tri puta dnevno.
  4. 2 žlice. l Sok od burdoka (lišće i korijen) razrjeđuje se čašom čiste vode. Podijelite 3 puta i pijte tokom dana. U maju možete prikupiti mlado lišće biljke i dodati u salatu.

Moguće komplikacije

U nedostatku ograničenja pijenja i adekvatnog liječenja lijekovima hormonskim lijekovima, dijete može voditi normalan život. Koma i teže posljedice najčešće se javljaju uz nedostatak vode.

Ako dijabetes insipidus kod djece prate velike formacije u zoni hipotalamo-hipofize, tada daljnji razvoj bolesti ovisi o:

  • tačna lokacija problema
  • mogućnost preduzimanja terapijskih mjera.

Prevencija


Liječnici još uvijek ne mogu utvrditi prave korijenske uzroke dijabetesa insipidusa. Stoga se preventivne mjere ne mogu razlikovati. Roditeljima se savjetuje da vode računa o redovnim ljekarskim pregledima. I adolescenti bi trebali napustiti loše navike (duhan, alkohol) i voditi zdrav način života.

Dijabetes insipidus je rijetka bolest, čija je glavna karakteristika jaka žeđ i povećana diureza kod djece. Uzroci pojave još nisu utvrđeni, ali liječenje hormonskim lijekovima je efikasno i pomaže voditi normalan način života. Zbog nedovoljnog poznavanja problema i široke raznolikosti oblika, dijagnoza bolesti traje dugo. Roditeljima koji su svjesni prisutnosti sličnih problema u starijim generacijama savjetuje se da redovito vode svoju djecu na preglede i da budu oprezni u vezi sa bilo kakvim simptomima dijabetesa, jer djeca često nisu u stanju izraziti svoje stanje.

Pogledajte video: Ova dva začina uklonit će simptome dijabetesa u samo pet dana? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar