Exenatide: cijena i analozi Bayeta


Predstavljeni su analozi medicinskog bajta, zamjenjivi u smislu utjecaja na tijelo, pripravci koji sadrže jednu ili više identičnih aktivnih tvari. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.
  1. Opis lijeka
  2. Lista analoga i cijena
  3. Recenzije

Opis lijeka

Baeta - Exenatide (Exendin-4) je agonist polipeptidnih receptora glukagona i amidopeptid je 39-aminokiselina. Incretini, poput peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), pojačavaju lučenje glukoze ovisnog o glukozi, poboljšavaju funkciju β-ćelija, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva.

Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično odgovara sekvenci ljudskog GLP-1, zbog čega on veže i aktivira GLP-1 receptore kod čovjeka, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz p-stanica pankreasa uz sudjelovanje cikličkog AMP-a i / ili druge unutarćelijske signalizacije. načine. Exenatid potiče oslobađanje inzulina iz β-stanica u prisustvu povišene koncentracije glukoze.

Exenatid se razlikuje u kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od inzulina, derivata sulfoniluree, derivata D-fenilalanina i meglitinida, biguanida, tiazolidindiona i inhibitora alfa-glukozidaze.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 zahvaljujući sljedećim mehanizmima.

Izlučivanje inzulina ovisno o glukozi: u hiperglikemijskim uvjetima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz p-stanica pankreasa. Ovo izlučivanje inzulina prestaje jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj razini, čime smanjuje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Prva faza inzulinskog odgovora: izlučivanje inzulina tokom prvih 10 minuta, poznato kao "prva faza inzulinskog odgovora", posebno nije prisutna u bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora predstavlja rano oštećenje funkcije β-ćelija kod dijabetesa tipa 2.

Primjena eksenatida obnavlja ili značajno poboljšava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Izlučivanje glukagona: kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona. Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju.

Unos hrane: primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane, inhibira motilitet želuca, što usporava njegovo pražnjenje.

Pražnjenje želuca: Pokazano je da Exenatide inhibira pokretljivost želuca, što usporava pražnjenje želuca. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u kombinaciji s metforminom, tiazolidindionom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja glukoze u krvi na glasu, postprandijalne glukoze u krvi, kao i HbA 1c, čime se poboljšava kontrola glikemije u ovih bolesnika.

Lista analoga


Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Baeta
250mcg / ml 2,4ml N1 (Eli Lilly & Company (SAD))11408.20
Baeta Long
0,002 br. 4 uložak šprica - drška (AstraZeneca Pharmaceuticals LP (USA)13829.90
Exenatide * (Exenatide *)

Dvoje posjetilaca prijavilo je frekvenciju dnevno

Koliko često treba uzimati Byet?
Većina ispitanika najčešće uzima ovaj lijek 1 put dnevno. Izvještaj pokazuje koliko često drugi ispitanici uzimaju ovaj lijek.
Članovi%
Jednom dnevno2

Dvanaest posetilaca prijavilo je dob pacijenta

Članovi%
46-60 godina5
41.7%
30-45 godina433.3%
> 60 godina3

Zanimljivi članci

Kako odabrati pravi analog
U farmakologiji lijekovi se obično dijele na sinonime i analoge. Struktura sinonima uključuje jednu ili više istih aktivnih hemikalija koje imaju terapeutski učinak na organizam. Pod analogima se misli na lijekove koji sadrže različite aktivne tvari, ali namijenjeni za liječenje istih bolesti.

Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija
Zarazne bolesti izazivaju virusi, bakterije, gljivice i protozoi. Tok bolesti uzrokovan virusima i bakterijama često je sličan. Međutim, razlikovati uzrok bolesti znači odabrati pravi tretman koji će pomoći da se brzo izbori s nelagodom i neće naštetiti djetetu.

Alergije su uzrok čestih prehlada
Neki su upoznati sa situacijom kada dijete često i dugo pati od obične prehlade. Roditelji ga vode kod liječnika, uzimaju mu testove, uzimaju lijekove i kao rezultat toga je dijete već prijavljeno kod pedijatra kao često bolesno. Pravi uzroci čestih respiratornih bolesti nisu utvrđeni.

Urologija: liječenje klamidijalnog uretritisa
Klamidijski uretritis često se nalazi u praksi urologa. Uzrokuje ga intracelularni parazit Chlamidia trachomatis, koji ima svojstva i bakterija i virusa, što često zahtijeva dugotrajne režime terapije antibioticima za antibakterijsko liječenje. Sposobna je izazvati nespecifičnu upalu uretre kod muškaraca i žena.

Upute za upotrebu lijeka

Jedini lijek koji sadrži eksenatid je Baeta. Pored glavne komponente, postoji mali sadržaj dodatnih tvari: natrijev acetat trihidrat, manitol, metakrezol, octena kiselina i destilirana voda.

Proizvode ga dvije švedske kompanije - AstraZeneca i Bristol-Myers Squibb Co (BMS). Baeta ima samo jedan oblik doziranja - ampule od 250 mg koje sadrže bistru otopinu, a za svaku je posebna olovka za špriceve zapremine 1,2 ili 2,4 ml.

Lijek se prodaje na recept, tako da ga može propisati samo liječnik. Nakon što pacijent nabavi ampule, potrebno je pažljivo pročitati upute za upotrebu.

Ovaj lijek se koristi kako kod monoterapije, tako i kod dodatnog liječenja dijabetes melitusa tipa 2 kada je nemoguće kontrolirati nivo glikemije. Uputa sadrži listu lijekova sa kojima možete kombinirati lijek Bayeta:

  • biguanides
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • Thiazolidinedione,
  • kombinacija tiazolidindiona i metformina,
  • kombinacija sulfoniluree i metformina.

Doziranje lijeka je 5 mcg dnevno 1 sat prije glavnog obroka. Injektira se ispod kože u abdomen, podlakticu ili bedra. Ako je terapija bila uspješna, nakon 30 dana doza se povećava na 10 mcg dva puta dnevno. U slučaju kombiniranja lijeka s derivatima sulfoniluree, dozu lijeka treba smanjiti kako bi se izbjeglo naglo smanjenje razine šećera. Tokom uvođenja rješenja treba se pridržavati sljedećih pravila:

  1. lek se ne daje posle obroka,
  2. ne injicirajte intravenski ili intramuskularno,
  3. ako je otopina promijenila boju ili sadrži čestice, ne smije se koristiti,
  4. tokom lečenja moguća je proizvodnja antitela.

Lijek treba čuvati na tamnom mjestu, dalje od male djece, na temperaturi 2-8C.

Rok trajanja je 2 godine, a rastvor u olovci štrcaljke je 30 dana na temperaturi ne većoj od 25 stepeni.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Kao i drugi lijekovi, i lijek Bayeta ima određene kontraindikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • ketoacidoza (poremećaji u metabolizmu ugljikohidrata),
  • zatajenje bubrega (vrijednost CC manja od 30 ml / min),
  • individualna osjetljivost na komponente lijeka,
  • poremećaji probavnog sistema bez probavnih smetnji,
  • dojenje i dojenje,
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina.

Iz bilo kojeg razloga, na primjer, kod nepravilne upotrebe lijeka, mogu se pojaviti nuspojave:

  1. alergijske reakcije - urtikarija, osip na koži, svrab,
  2. kršenje probavnog sustava - mučnina i povraćanje, pretjerani nadimanje, zatvor ili proljev, smanjen apetit i težina,
  3. poremećaji u centralnom nervnom sistemu - iritacija, umor, vrtoglavica kod dijabetesa i glavobolje,
  4. zatajenje jetre ili bubrega,
  5. povećani serumski kreatinin,
  6. hipoglikemijsko stanje, hiperhidroza, pankreatitis.

U takvim slučajevima pacijent treba konzultirati liječnika koji će prilagoditi režim liječenja.

Možda ćete trebati smanjiti dozu ili čak prestati uzimati ovaj lijek.

Trošak, recenzije i analozi lijeka

Lijek Baeta možete kupiti u ljekarni ili naručiti na Internetu. Budući da se lijek uvozi, cijena za njega je, shodno tome, vrlo visoka. Stoga, ne mogu svi priuštiti da ga kupe.

Trošak varira ovisno o količini rješenja, trošku prijevoza i marži prodavača:

  • 1,2 ml olovka za špric - od 4246 do 6398 ruskih rubalja,
  • 2,4 ml olovka za šprice - od 5301 do 8430 ruskih rubalja.

Mnogi pacijenti koji su primili Bayetovo rješenje bili su zadovoljni ovim lijekom. Prvo se koristi samo jednom dnevno, a drugo, stvarno smanjuje nivo glukoze i tjelesnu težinu kod gojazne osobe.

Međutim, nakon puštanja lijeka, proizvođači su proveli marketinško istraživanje u kojem su sudjelovali nasumično odabrani pacijenti. Rezultati studije su pokazali da je većina ljudi koji su uzimali drogu imala sljedeće negativne reakcije:

  1. Nadimanje, zatvor, u rijetkim slučajevima - akutni pankreatitis.
  2. Urtikarija, svrbež, alopecija (gubitak kose), angioedem, makulopapularni osip.
  3. Dehidracija zbog povraćanja, neželjeni gubitak kilograma.
  4. Umor, nedostatak ili izobličenje ukusa.
  5. Poremećena bubrežna funkcija, povišena razina kreatinina, zatajenje bubrega ili njegovo pogoršanje.
  6. Povremeno anafilaktičke reakcije.

Što se tiče analoga koji sadrže istu aktivnu tvar, oni ne postoje. Na ruskom farmakološkom tržištu možete pronaći samo lekove koji imaju sličan terapeutski efekat. Tu spadaju mretici inkreta - Viktoza i Januvius. Detaljnije informacije o njima možete naći na Internetu ili pitati svog ljekara.

I tako, exenatid, koji se sadrži u preparatu Bayeta, efikasno smanjuje nivo glukoze u krvi i ne dovodi do hipoglikemije. Liječnik propisuje ovaj lijek, uklanjajući moguće kontraindikacije, nuspojave i uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. Primjenjujući lijek pravilno, možete se riješiti simptoma dijabetesa na duže vrijeme. Budite zdravi!

Da bi se postigla trajna nadoknada, liječenje dijabetesa tipa 2 mora biti sveobuhvatno. Kako liječiti bolest, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Baeta | Ruski analozi lijekova s ​​cijenama i recenzijama

| Ruski analozi lijekova s ​​cijenama i recenzijama

Dijabetes melitus je bolest koja uveliko mijenja čovjekov život. Zbog njega morate slijediti strogu dijetu i vježbati, no dešava se da to nije dovoljno. U takvim je slučajevima potrebna medicinska pomoć. Baeta je lijek dizajniran da normalizuje nivo glukoze u krvi.

Primjena

Baeta - lijek koji vrši hipoglikemijski učinak. Sadrži aktivnu tvar eksenatid, koja je sintetička. Uz to dolazi do pada nivoa glukoze u cirkulacijskom sistemu.

Baeta potiče aktiviranje GLP-1 (to se događa s aktivnom supstancom exenatide, koja je inkretinski mimetik). Lijek omogućava beta stanicama pankreasa normalizaciju proizvodnje inzulina.

Ako pacijent pati od hiperglikemije, tada Byeta smanjuje lučenje glukagona. Važno je da lijek ne utiče na odgovor glukagona. Byeta smanjuje brzinu izlučivanja sadržaja iz želudačnog sistema.

To smanjuje apetit i težinu pacijenta.

Lijek se može koristiti za zajedničku terapiju metforminom i inzulinom. Uz pomoć toga smanjuje se nivo šećera u krvi kod pacijenata i moguće je postići normalnu razinu kontrole glikemije.

Uputa sadrži sljedeće indikacije za upotrebu lijekova za dijabetes melitus tipa 2:

  • Za monoterapiju koja se koristi kao dodatak fizičkim aktivnostima i dijetalnoj terapiji.
  • Za kombiniranu terapiju lijekovima sa sličnim algoritmom djelovanja, inzulinom i metforminom. Koristi se ako monoterapija ne donese adekvatne rezultate.

Lijek se ubrizgava u kožu, nakon čega se aktivna tvar apsorbuje vrlo brzo. Maksimalni učinak lijeka postiže se nekoliko sati nakon primjene.

Djelatnu tvar prerađuju isključivo bubrezi. Krajnji poluživot eliminacije je oko 2 sata.

Rasa, spol i starost (s dovoljnom funkcionalnošću bubrega) ne utječu na upotrebu lijeka.

Studije koje bi mogle utvrditi štetu lijeka tokom trudnoće i dojenja nisu provedene. U tom periodu najčešće se koriste inzulin ili Baeta analozi.

Ispitivanja upotrebe lijeka kod djece mlađe od 18 godina nisu provedena. U takvim se slučajevima koristi inzulin ili drugi lijekovi sa sličnim algoritmom djelovanja.

Nuspojave

Razmislite o nuspojavama koje se mogu javiti prilikom upotrebe lijeka:

  • Gastrointestinalni trakt. Smanjeni apetit, problemi sa stolicom, povraćanje, natečenost u trbuhu, velika količina gasa u crevima, pankreatitis.
  • Metabolizam Ako lijek koristite kao dio kombinirane terapije inzulinom ili metforminom, tada se može pojaviti hipoglikemija.
  • Centralni nervni sistem. Drhtanje prstiju, osećaj slabosti i povećane pospanosti.
  • Alergijski osipi na mjestu ubrizgavanja. Uključuje osip i oteklinu.
  • Zatajenje bubrega.

Ako dugo upotrebljavate lijek, tada je moguća pojava antitijela na njega. Zbog toga je daljnje liječenje beskorisno. Lijek je potrebno napustiti, zamijenivši ga sa sličnim, a antitijela će nestati.

Baeta nema protuotrova. Liječenje nuspojava ovisi o simptomima.

Cijena ovisi o dozi:

  • Za rješenje od 1,2 ml morat će platiti 3990 rubalja.
  • Za rastvor od 2,4 ml - 7890 rubalja.

U različitim ljekarnama cijena varira. Tako je, na primjer, pronađeno rastvor od 1,2 ml za 5590 rubalja, a 2,4 ml - 8570 rubalja.

Razmotrite ekvivalente Bayeta:

  • Avandamet. Sadrži aktivne sastojke metformin i rosiglitazon, koji se međusobno nadopunjuju. Lijek pomaže u kontroli razine glukoze u cirkulacijskom sustavu, povećavajući osjetljivost beta stanica pankreasa na inzulin. Može se kupiti za 2400 rubalja.
  • Arfazetin. Ima hipoglikemijski efekat. Pomaže u smanjenju glukoze u krvožilnom sistemu. Može se koristiti za suportivnu terapiju, ali nije pogodan za pravilno liječenje. Lijek praktički nema nuspojave i premašuje ostale analoge u cijeni. Cijena - 81 rubalja.
  • Bagomet. Sadrži aktivne tvari glibenklamid i metformin.Povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Smanjuje holesterol. Lijek pomaže i izlučivanju inzulina. Može se kupiti za 332 rubalja.
  • Betanase U liječenju ovim agensom neophodno je stalno praćenje stanja u krvi. Lijek je kontraindiciran u trudnoći i dojenju. Za vrijeme terapije nije dopušteno piti alkohol i lijekove koji sadrže etanol. Teško je pronaći u apotekama
  • Victoza. Izuzetno skup i efikasan lijek. Sadrži aktivnu supstancu liraglutid. Victose povećava izlučivanje inzulina, ali ne i glukagon. Liraglutid smanjuje apetit pacijenta. Prodaje se u obliku špriceva. Cijena - 9500 rub.
  • Glibenklamid. Sadrži aktivnu tvar glibenklamid. Pojačava učinak inzulina na unos šećera kroz mišićni sistem. Lijek ima nizak rizik od razvoja hipoglikemije. Može se koristiti kao dio kombinirane terapije. Prodaje se za 103 rubalja.
  • Glibomet. Sadrži metformin. Potiče lučenje inzulina. Može se koristiti sa inzulinom. Lijek povećava vezu inzulina sa receptorima, nema rizika od razvoja hipoglikemije. Cijena - 352 rub.
  • Gliclazide Aktivna supstanca je gliklazid. Omogućuje vam da normalizirate nivo šećera u cirkulacijskom sistemu. Smanjuje verovatnoću vaskularne tromboze, što je dobro za zdravlje pacijenta. Cijena - 150 rubalja.
  • Metformin. Suzbija glukoneogenezu. Lijek ne doprinosi izlučivanju inzulina, ali mijenja njegov omjer. Omogućuje mišićnim ćelijama da bolje apsorbiraju glukozu. Cijena - 231 rub.
  • Januvius. Sadrži sitagliptin. Koristi se za monoterapiju ili kombinirani tretman. Povećava sintezu inzulina, kao i osetljivost ćelija pankreasa na njega. Cijena - 1594 rubalja.

Koji je najbolji način primjene iz svih tih analoga? To ovisi o pacijentovoj analizi. Nije dopušteno samostalno prebacivanje s jednog lijeka na drugi, prije upotrebe potrebno je konzultirati stručnjaka.

Razmotrite recenzije koje ostavljaju ljudi o lijeku Bayeta:

Galina piše (//med-otzyv.ru/lekarstva/144-b/35082-baeta#scomments) da joj droga uopće nije odgovarala: skokovi šećera i injekcije su potpuno neugodni. Žena je jednostavno promijenila lijek, nakon čega se njeno stanje vratilo u normalu. Piše da je glavna stvar održavati dijetu.

Dmitrij kaže (// med-otzyv.ru/lekarstva/144-b/35082-baeta#scomments) da lijek koristi cijelu godinu. Šećer se drži na dobrom nivou, ali glavno je, prema čovjeku, smanjenje tjelesne težine za 28 kg. Od nuspojava to izaziva mučninu. Dmitrij kaže da je ovo dobar lijek.

Konstantin kaže (//med-otzyv.ru/lekarstva/144-b/35082-baeta#scomments) da je lijek dobar, ali injekcije se slabo podnose. Nada se da će uspjeti pronaći analog lijeka koji je dostupan u obliku tableta.

Recenzije kažu da lijek ne pomaže svima. Jedan od njegovih glavnih problema je oblik puštanja. Ovo nije pogodno za sve pacijente.

Baeta - lijek koji vam omogućuje da normalizirate razinu šećera u cirkulacijskom sustavu. Prilično je skupo, no u nekim se slučajevima besplatno propisuje u bolnicama. Ako obratite pažnju na preglede pacijenata, lijek je daleko od univerzalnog.

Spremite ili podijelite:

O drogi

Lijek Baeta proizvodi poznata kompanija u Velikoj Britaniji. Pripada antagonistima peptida nalik glukagonu i predstavlja analog inkretena. Farmakološki učinak nastaje zahvaljujući povećanoj proizvodnji beta ćelija, kao odgovor na unesenu hranu i šećer u organizam. Nakon jela, Baeta blokira pretvorbu glukagona i njegovo oslobađanje na periferiju.

Aktivne tvari prisutne u sastavu lijeka na integrirani način djeluju na dijabetičare:

  • hiperglikemijama smanjuje koncentraciju šećera u krvi,
  • stimulišu gušteraču,
  • izlučuju hormon sličan insulinu,
  • smanjiti tjelesnu težinu
  • smanjiti apetit pacijenta,
  • incretin, dostizanjem prihvatljivih pokazatelja glukoze - prestaje svoj efekat,
  • uneseno u pacijentovo telo subkutanom injekcijom,
  • dozvoljena za upotrebu osobama sa 1 vrstom bolesti,
  • Smatra se pristupačnim i efikasnim analogom inzulina (razlikuje se od hormona u svojoj sintetičkoj prirodi i kemijskoj strukturi).

Lijek se koristi kao monoterapija, kao i kod zajedničke primjene hipoglikemijskih lijekova lokalnog djelovanja. Oslobođeni sintetički inzulin neutralizira glukozu, sprečavajući njenu akumulaciju u krvnim žilama, organima i tkivima. Lijek za liječenje dijabetesa vrlo je popularan među pacijentima iz više razloga.

Terapeutski učinak nastaje zbog supkutane primjene lijeka, s obzirom na to da dolazi do potpune apsorpcije aktivnih sastojaka i nakon par sati nivo šećera se vraća u normalu. Učinak je dugotrajan i traje bar jedan dan. Iz organizma se izlučuje urinom bez promjene fizikalno-hemijskih svojstava urina.

Oblik i sastav izdavanja

Dozni oblik antidijabetičkog sredstva je olovka za štrcaljku s ne zamjenjivim napunjenim uloškom. Odnosi se na sredstva nove generacije. Koristi se za supkutanu primjenu hormona inkretina (injekcijske igle nisu uključene). Bezbojno rješenje Baete nema specifičan miris.

Aktivna komponenta lijeka je Exenatide u koncentraciji od 250 mg. Ovaj je element izoliran iz pljuvačke guštera, čija je jedinstvenost u dugotrajnom nedostatku prehrane.

U vrijeme prisilne gladi, gušterača reptila intenzivno sintetizuje inzulin. Na osnovu ovog fenomena ustanovljen je uticaj exenatida na dijabetički organizam.

Pored aktivne supstance, u sastavu leka su i pomoćni elementi:

Šećer u krvi je uvijek 3,8 mmol / L

Kako održati šećer normalnim u 2019. godini

  • sirćetna kiselina (ledena),
  • manitol
  • voda
  • natrijum trihidrat u obliku acetata,
  • metakrezol.

Kompleks pomoćnih sastojaka i aktivnog elementa pojačava učinak lijekova, omogućavajući dijabetičarima da vode normalan način života.

Posebna uputstva

Lijek je namijenjen liječenju dijabetesa tipa 2. Ne bi trebalo dopustiti upotrebu Byet-a bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1, kao i ako bolest napreduje i povećava se ovisnost o hormonu pankreasa.

Byeta nije zamjena za inzulinsku terapiju. Koristi se kod dijabetičara u nedostatku terapijskog učinka dok koriste Metformin. Ne prepisuju se lekovi prilikom prelaska s jedne vrste inzulina na drugu.

Za efikasno liječenje dijabetesa kod kuće, savjetuju stručnjaci DiaLife. Ovo je jedinstven alat:

  • Normalizuje glukozu u krvi
  • Reguliše funkciju pankreasa
  • Ukloni nadutost, regulira metabolizam vode
  • Poboljšava vid
  • Pogodno za odrasle i djecu.
  • Nema kontraindikacija

Proizvođači su dobili sve potrebne dozvole i certifikate kvalitete i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kupite na službenoj web stranici

Pacijenti uzimaju u obzir mogućnost gubitka težine zbog smanjenja apetita. Mjerenje krvnih parametara vrši se svakodnevno, kako se ne bi propustilo smanjenje koncentracije glukoze ispod prihvatljivih vrijednosti.

Važno je tijekom dijeta s Exenatideom i održavanjem aktivnog načina života.

Kombinacija s drugim lijekovima

Kao dio složene terapije, lijek za snižavanje šećera propisan je s oprezom jer utiče na lijekove drugih farmakoloških grupa:

  • s antihipertenzivnim lijekovima (Lisinopril) treba poštivati ​​interval između uzimanja tableta i primjene Bayeta,
  • istodobna primena varfarina povećava period eliminacije hipoglikemijskih agenasa,
  • kada se koristi lijek za snižavanje holesterola Lovastatin, učinak exenatida je oslabljen,
  • hipoglikemijski oralni agensi pojačavaju učinak exenatida, što povlači za sobom značajno smanjenje šećera u krvi,
  • sa sedativnim glikozidnim digoksinom, učinkovitost oba sredstva smanjuje se, a vrijeme izlučivanja se povećava.

Filmom obložene tablete i kapsule, čija hitna apsorpcija dolazi u gastrointestinalnom traktu, trebaju se uzimati prije supkutane primjene Baete. Razvijanje dispeptičkog sindroma nepovoljno utječe na farmakodinamiku lijekova i stanje gastrointestinalnog trakta.

Baeta: upute za uporabu, cijena, recenzije, analozi

Dijabetes melitus je bolest koja uveliko mijenja čovjekov život. Zbog njega morate slijediti strogu dijetu i vježbati, no dešava se da to nije dovoljno. U takvim je slučajevima potrebna medicinska pomoć. Baeta je lijek dizajniran da normalizuje nivo glukoze u krvi.

Aktivna supstanca: sadrži eksenatid 250 mcg.

Pomoćne tvari: natrijum acetat trihidrat, ledena sirćetna kiselina, manitol, metakrezol, voda d / i.

Indikacije Bayeta

Monoterapija: dijabetes melitus tipa 2 kao monoterapija uz dijetu i vježbanje radi postizanja odgovarajuće kontrole glikemije.

Šećerna bolest tipa 2 kao dodatna terapija u slučaju neuspjeha u postizanju odgovarajuće kontrole glikemije za:

  • Metformin, derivat sulfoniluree, tiazolidindion.
  • Kombinacije metformina i derivata sulfoniluree.
  • Metformin i tiazoldinedion.

Kontraindikacije Bayeta

Šećerna bolest tipa 1 ili prisutnost dijabetičke ketoacidoze. Teško bubrežno zatajenje (klirens kreatinina manji od 30 ml / min). Prisutnost teških gastrointestinalnih bolesti sa istodobnom gastroparezom. Trudnoća

Dojenje (dojenje). Djeca mlađa od 18 godina (sigurnost i efikasnost lijeka kod djece nije utvrđena).

Preosjetljivost na exenatide ili pomoćne sastojke koji čine lijek.

Preporuke za upotrebu

Lijek se primjenjuje na bedru, trbuhu ili podlaktici. Početna doza je 5 mcg, koja se daje 2 puta dnevno u bilo koje vrijeme 60 minuta prije jutarnjih i večernjih obroka. Nemojte davati lijek nakon obroka.

Ako se injekcija lijeka propusti, liječenje se nastavlja bez promjene doze. 1 mjesec nakon početka liječenja, doza lijeka se može povećati na 10 mcg 2 puta dnevno.

U kombinaciji s metforminom, tiazolidindionom ili s kombinacijom ovih lijekova, početna doza metformina i / ili tiazolidindiona se ne može promijeniti.

U slučaju kombinacije Bayeta ® sa derivatima sulfoniluree, možda će biti potrebno smanjenje doze derivata sulfoniluree radi smanjenja rizika od hipoglikemije. Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Lijek je kontraindiciran kod teškog zatajenja bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml / min).

Neželjeni efekti Baete

Nuspojave koje su se javljale češće nego u izoliranim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često - ≥10%, često - ≥1%, ali

Iz probavnog sistema: vrlo često - mučnina, povraćanje, proliv, često - gubitak apetita, dispepsija, gastroezofagealni refluks, ponekad - bolovi u trbuhu, nadimanje, belching, zatvor, kršenje osjetljivosti ukusa, nadutost.

Sa strane centralnog nervnog sistema: često - vrtoglavica, glavobolja, rjeđe - pospanost.

Iz endokrinog sustava: vrlo često - hipoglikemija (u kombinaciji s derivatima sulfoniluree), često - osjećaj drhtanja, slabosti, hiperhidroze.

Alergijske reakcije: rijetko - osip, svrbež, angioedem, izuzetno rijetko - anafilaktička reakcija.

Ostalo: često - kožna reakcija na mjestu ubrizgavanja, rijetko - dehidracija (povezana s mučninom, povraćanjem i / ili proljevom). Zabilježeno je nekoliko slučajeva produženog vremena zgrušavanja krvi (INR) uz istodobnu upotrebu varfarina i exenatida, što ponekad prati krvarenje.

Zbog činjenice da se učestalost hipoglikemije povećava istodobnom primjenom lijeka Baeta sa derivatima sulfoniluree, potrebno je razmotriti smanjenje doze derivata sulfonilureje s povećanim rizikom od hipoglikemije. Većina epizoda intenziteta hipoglikemije bile su blage ili umjerene te su zaustavljene oralnim unosom ugljikohidrata.

Općenito, nuspojave su bile blage ili umjerene intenzitete i nisu dovele do prekida liječenja. Najčešće je registrovana mučnina blagog ili umerenog intenziteta bila zavisna od doze i vremenom se smanjivala, ne ometajući svakodnevnu aktivnost.

Ne preporučuje se u / u ili u / m primjeni lijeka.

Bayeta® se ne smije upotrijebiti ako se u otopini nađu čestice ili ako je otopina mutna ili ima mrlju.

Antitela na eksenatid mogu se pojaviti tokom terapije sa Bayeta®. Međutim, to ne utječe na učestalost i vrste prijavljenih nuspojava.

Pacijente treba obavijestiti da liječenje Bayeta® može dovesti do smanjenja apetita i / ili tjelesne težine i da zbog tih učinaka nema potrebe mijenjati režim doziranja.

Pacijenti prije početka liječenja lijekom Bayeta® trebali bi se upoznati s Vodičem za upotrebu olovke za šprice priložene uz lijek.

Rezultati eksperimentalnih studija

U pretkliničkim studijama na miševima i štakorima nije otkriven kancerogeni učinak exenatida. Kad su štakori dobili dozu 128 puta veću od doze kod ljudi, zabilježeno je brojčano povećanje C-staničnih adenomi štitne žlijezde bez ikakvih znakova malignosti, što je bilo povezano s povećanjem životnog vijeka eksperimentalnih životinja koje su primale eksenatid.

Simptomi: jaka mučnina i povraćanje, kao i brzi razvoj hipoglikemije (kada uzimate dozu 10 puta veću od maksimalne preporučene).

Liječenje: provodi se simptomatska terapija, uključujući parenteralno davanje glukoze u slučaju teške hipoglikemije.

Bayeta® treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji uzimaju oralne lijekove za koje je potrebna brza apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, jer Byeta® može odložiti pražnjenje želuca.

Pacijente treba savjetovati da uzimaju oralne lijekove, čiji učinak ovisi o njihovoj pragovnoj koncentraciji (npr. Antibioticima), najmanje 1 sat prije primjene exenatida.

Ako se takvi lijekovi moraju uzimati s hranom, onda ih treba uzimati tijekom tih obroka kada se exenatide ne primjenjuje.

Istodobnom primjenom digoksina (u dozi od 0,25 mg 1 put / dan) s Bayeta® preparatom, maks. Digoksina smanjuje se za 17%, a T max povećava se za 2,5 sata. Međutim, ukupni farmakokinetički učinak u ravnotežnom stanju se ne mijenja.

Uvođenjem Bayeta®, AUC i Cmax lovastatina smanjeni su za otprilike 40, odnosno 28%, a Tmax se povećao za otprilike 4 sata. Istodobna primjena Bayeta® sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze nije praćena promjenama u sastavu lipida u krvi (HDL holesterol, tj. LDL holesterol, ukupni holesterol i trigliceridi).

U bolesnika s blagom ili umjerenom arterijskom hipertenzijom stabiliziranom lizinoprilom (5–20 mg / dan), Bayeta® nije promijenio AUC i Cmax lizinoprila u ravnoteži. Tmax lizinoprila u ravnoteži porastao je za 2 sata, a nije bilo promjena u pokazateljima prosječnog dnevnog SBP-a i DBP-a.

Primijećeno je da se uvođenjem varfarina 30 minuta nakon pripreme Bayeta® Tmax povećao za oko 2 sata. Nije primijećeno klinički značajnu promjenu Cmax-a i AUC-a. Upotreba Bayeta® u kombinaciji sa inzulinom, derivatima D-fenilalanina, meglitinidima ili inhibitorima alfa-glukozidaze nije proučavana.

Čuvati na temperaturi od 2 do 8 ° C. Rok trajanja: 2 godine.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Baeta Long Exenatide10248 rub--

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje Baeta zamjenjuje, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lixumia lixisenatide--2498 UAH
Guarem Guar smola9950 rub24 UAH
Insvada repaglinide----
Novonorm Repaglinid30 rub90 UAH
Repodiab Repaglinide----
Viktoza liraglutide8823 rub2900 UAH
Saxenda liraglutide1374 rub13773 UAH
Forksiga Dapagliflozin--18 UAH
Forsiga Dapagliflozin12 rub3200 UAH
Invocana canagliflozin13 rub3200 UAH
Jardins Empagliflozin222 rub566 UAH
Trulicity Dulaglutide115 rub--

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Dostupan rosiglitazon, metformin hidroklorid----
Bagomet Metformin--30 UAH
Glukofage metformin12 rub15 UAH
Glukofag xr metformin--50 UAH
Reduxin Met Metformin, Sibutramine20 rub--
Dianormet --19 UAH
Diaformin metformin--5 UAH
Metformin metformin13 rub12 UAH
Metformin sandoz metformin--13 UAH
Siofor 208 rub27 UAH
Formin metformin hidroklorid----
Emnorm EP Metformin----
Megifort Metformin--15 UAH
Metamin Metformin--20 UAH
Metamine SR Metformin--20 UAH
Metfogamma metformin256 rub17 UAH
Tefor metformin----
Glycometer ----
Glycomet SR ----
Formetin 37 rub--
Metformin Canon metformin, ovidon K 90, kukuruzni skrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk26 rub--
Insuffor metformin hidroklorid--25 UAH
Metformin-teva metformin43 rub22 UAH
Diaformin SR metformin--18 UAH
Mepharmil Metformin--13 UAH
Metformin Farmland Metformin----
Glibenklamid Glibenklamid30 rub7 UAH
Maninil glibenklamid54 rub37 UAH
Glibenklamid-zdravlje Glibenklamid--12 UAH
Glyurenorm glicidon94 rub43 UAH
Bisogamma gliklazid91 rub182 UAH
Glidiab Gliklazid100 rub170 UAH
Diabeton MR --92 UAH
Diagnizide mr Gliclazide--15 UAH
Glidia MV Gliclazide----
Glykinorm Gliclazide----
Gliclazide Gliclazide231 rub57 UAH
Gliklazid 30 MV-Indar Gliklazid----
Gliklazid-zdravlje Gliklazid--36 UAH
Glioral Glyclazide----
Diagnizid Gliclazide--14 UAH
Diazide MV Gliclazide--46 UAH
Osliklid Gliclazide--68 UAH
Diadeon gliclazid----
Gliklazid MV Gliklazid4 rub--
Amaril 27 rub4 UAH
Glemaz glimepirid----
Glian glimepirid--77 UAH
Glimepirid Glyride--149 UAH
Glimepirid diapirid--23 UAH
Oltar --12 UAH
Glimax glimepirid--35 UAH
Glimepirid-Lugal glimepirid--69 UAH
Glineni glimepirid--66 UAH
Diabrex glimepirid--142 UAH
Meglimid glimepirid----
Melpamid Glimepirid--84 UAH
Perinel glimepirid----
Glempid ----
Zlatan ----
Glimepirid glimepirid27 rub42 UAH
Glimepirid-teva glimepirid--57 UAH
Glimepirid Canon glimepirid50 rub--
Glimepirid Pharmstandard glimepirid----
Dimaril glimepirid--21 UAH
Glamepirid diamerid2 rub--
Amaril M Limepirid mikronizovan, metformin hidroklorid856 rub40 UAH
Glibomet glibenklamid, metformin257 rub101 UAH
Glukovani glibenklamid, metformin34 rub8 UAH
Dianorm-m glazlazid, Metformin--115 UAH
Dibizid-m glipizid, metformin--30 UAH
Douglimax glimepirid, metformin--44 UAH
Duotrol glibenklamid, metformin----
Gluconorm 45 rub--
Glibofor metformin hidroklorid, glibenklamid--16 UAH
Avandamet ----
Avandaglim ----
Janumet metformin, sitagliptin9 rub1 UAH
Velmetia metformin, sitagliptin6026 rub--
Galvus Met vildagliptin, metformin259 rub1195 UAH
Triprid glimepirid, metformin, pioglitazon--83 UAH
Kombinujte XR metformin, saksagliptin--424 UAH
Comboglyz Prolong metformin, saksagliptin130 rub--
Gentadueto linagliptin, metformin----
Vipdomet metformin, alogliptin55 rub1750 UAH
Sinjardi empagliflozin, metformin hidroklorid240 rub--
Voglibozni oksid--21 UAH
Glutazon pioglitazon--66 UAH
Dropia Sanovel pioglitazon----
Januvia sitagliptin1369 rub277 UAH
Galvus vildagliptin245 rub895 UAH
Onglisa saxagliptin1472 rub48 UAH
Nesina alogliptin----
Vipidia alogliptin350 rub1250 UAH
Trazhenta linagliptin89 rub1434 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Glibenklamid

4 ponude počev od 100.00 prije 135.00 trljati

4 ponude počev od 112.00 prije 126.00 trljati

19 ponuda počev od 339.00 prije 615.00 trljati

34 ponude počev od 55.00 prije 11,650.00 trljati

27 ponuda počev od 48.00 prije 178.00 trljati

2 ponude počevši od 227.00 prije 246.00 trljati

Glimepirid Pharmstandard

1 ponuda počevši od 180.00 prije 180.00 trljati

13 ponuda počev od 147.00 prije 376.00 trljati

18 ponuda počev od 290.00 prije 436.00 trljati

29 ponuda počev od 154.00 prije 805.00 trljati

11 ponuda počev od 97.00 prije 345.00 trljati

45 ponuda počev od 1,250.00 prije 4,044.00 trljati

Combogliz Prolong

18 ponuda počev od 3,090.00 prije 3,899.00 trljati

10 ponuda počev od 1,425.00 prije 1,959.00 trljati

17 ponuda počev od 1,469.00 prije 1,767.00 trljati

63 ponude počev od 667.00 prije 1,904.00 trljati

19 ponuda počev od 1,749.00 prije 2,189.00 trljati

25 ponuda počev od 689.00 prije 1,369.00 trljati

16 ponuda počev od 1,648.00 prije 1,959.00 trljati

Svi analozi Baete predstavljeni su samo u informativne svrhe i nisu razlog za samostalno odlučivanje o zamjeni lijeka. Prije upotrebe lijeka, posavjetujte se s liječnikom i pročitajte upute za upotrebu.

SAMOSTOJNI tretman može naštetiti vašem zdravlju

Hipoglikemijski lijek Baeta: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

Baeta je sintetički preparat na bazi supstance exenatide, koji ima hipoglikemijski efekat.

Taj se efekat ostvaruje aktiviranjem receptora peptida sličnog glukagonu-1 i stimuliranjem sinteze hormona inzulina beta-ćelijama gušterače gušterače, što pomaže smanjenju glukoze u krvi.

Među terapeutskim efektima Beat-a su:

  • snižavanje šećera u krvi i sprečavanje razvoja simptoma hiperglikemije,
  • smanjenje pojačane proizvodnje glukagona kao odgovor na hiperglikemiju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2,
  • usporavanje evakuacije želučanog sadržaja i suzbijanje gladi.

Lijek Beata indiciran je za upotrebu isključivo pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2. Propisana je za kontrolu nivoa glikemije kod pacijenata koji su podvrgnuti antidijabetičkom tretmanu derivatima sulfoniluree i metforminom.

Značajke aplikacije

Lijek se daje supkutano u gornjoj ili srednjoj trećini ramena, bedara, kao i u abdomenu. U pravilu se preporučuje izmjena ovih mjesta kako bi se izbjeglo stvaranje potkožnih konglomerata.

Injektiranje treba obaviti u skladu sa svim pravilima za upotrebu olovke za špriceve. Lijek treba davati jedan sat prije glavnog obroka, u razmacima od najmanje 6 sati.

Exenatide se ne može miješati sa drugim doznim oblicima, što će izbjeći razvoj nepoželjnih reakcija.

Samo liječnik treba dozirati lijek na temelju pokazatelja kao što su glukoza u krvi, doza glavnog hipoglikemijskog lijeka, prisustvo istodobnih tegoba i slično.

Obično je početna doza Baeta 5 mcg dva puta dnevno tokom četiri tjedna.

Nadalje, količina primijenjene tvari može se povećati na 10 μg dnevno (ako je potrebno). Ne preporučuje se prekoračenje doze veće od 10 mcg.

Simptomi predoziranja lijekom dijagnosticiraju se s više od 100 µg tvari dnevno i manifestiraju kao ozbiljno povraćanje na pozadini hipoglikemije koja brzo napreduje.

Exenatide: cijena i analozi Bayeta

Lijek Baeta, čija je aktivna supstanca eksenatid, smatra se jedinstvenim hipoglikemijskim lijekom. Alat se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2, posebno opterećen gojaznošću.

Učinkovitost ovog lijeka povezana je s mehanizmom djelovanja najvažnije komponente, koji smanjuje razinu glukoze u krvi.

Povećava izlučivanje inzulina, a takođe, stimulirajući incretine, ima i druge efekte za snižavanje šećera:

  • pojačava funkcionisanje beta ćelija pankreasa, što dovodi do povećanja proizvodnje inzulina,
  • smanjuje lučenje glukagona, što povećava sadržaj glukoze u jetri,
  • usporava oslobađanje stomaka.

Značajna prednost tvari poput exenatida je ta što povećava proizvodnju inzulina iz parenhima, a zatim zaustavlja njegovo izlučivanje kada se razina glukoze u krvi vrati u normalu.

Dakle, vjerojatnost pojave hipoglikemijskog stanja kod ljudi gotovo je jednaka.

Nakon što tvar uđe u ljudsko tijelo, ona odmah počinje djelovati i za dva sata dostiže vrhunac u svojoj aktivnosti. Trajanje exenatida je 24 sata, tako da njegovo unošenje jednom dnevno osigurava smanjenje koncentracije šećera tokom ista 24 sata.

Osim toga, exenatid smanjuje apetit dijabetičara, kao rezultat toga, on troši manje hrane, pokretljivost želuca se usporava i ne ispušta se tako brzo.

Stoga takva supstanca ne samo da stabilizira šećer u krvi, već također pomaže da se riješite dodatnih 4-5 kilograma.

Exenatide 2 mg

Narudžba od dostava u termo-hladnjači do Moskve ili Rusije. Plaćanje - gotovinom prilikom dostave! Cijena je gore navedena. Preko šanka! U prilogu su upute za uporabu i certifikat kvalitete od proizvođača.

Naš proizvod je proizveden u skladu sa zahtjevima europskog GMP EU i njemačkog odjeljka 13 AMG zakona koji jamče kvalitetu i sigurnost lijeka.

Odobreno od strane američke FDA i Evropske medicinske agencije.

Upute za Exenatide

Opis se temelji na uputama za upotrebu, pregledima pacijenata i rezultatima kliničkih ispitivanja.

Bidureon je lijek za normalizaciju šećera u krvi kod odraslih pacijenata s dijabetesom tipa 2. Treba ga koristiti uz dijetu i vježbe, kao i sve oralne lijekove koje trenutno uzimate.

Ne preporučuje se kao primarna terapija za dijabetes.

Ovaj lek može:

  • značajno smanjuje nivo hemoglobina A1C u krvi,
  • smanjite svoju težinu, ali egzenatin nije lijek za mršavljenje!

Kliničke studije Exenatide

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 sudjelovali su u istraživanju učinkovitosti i sigurnosti lijeka. Nakon 24-tjednanog liječenja u kojem su uzimali Bidureon u dozi od 2 mg dnevno:

  • nivo šećera u krvi smanjen je u proseku na 1,6% (prosečna početna razina - 8,5%),
  • izgubiti težinu u prosjeku od 2,5 kg.

Važno je zapamtiti da ovaj lijek nije namijenjen mršavljenju!

Mehanizam delovanja

Bidureon je lijek sa sporim kontinuiranim oslobađanjem. Djelovanje pojedinačne doze traje 7 dana. Ovaj lijek pomaže vašem tijelu da oslobodi vlastiti inzulin kada je potreban za snižavanje razine šećera u krvi, a aktivan je tijekom cijele sedmice.

Svaka doza sastoji se od mikrosfera (sitnih čestica) koje sadrže aktivni sastojak - eksenatid,

Te se čestice razgrađuju polako, postepeno oslobađajući lijek u vašem tijelu tijekom tjedna, kako bi se kontrolirao šećer u krvi. Osim toga, prilikom uzimanja lijeka, brzina probave i apetit se blago smanjuju, što kao rezultat može malo smanjiti težinu.

S obzirom da može proći 6 do 7 tjedana da se dostigne optimalna razina lijeka u krvi, važno je nastaviti s uzimanjem lijeka prema propisu liječnika.

Kako uzimati lijek. Korak po korak uputstva:

  1. iz hladnjaka izvadite pladanj s jednom dozom lijeka,
  2. dobro operite ruke
  3. stavite iglu, vrećicu za spajanje, bočicu i štrcaljku na čistu ravnu površinu,
  4. uzmi iglu i odvoji plavu kapu
  5. uzmite bocu, dodirnite je nekoliko puta po tvrdoj površini da se istaloži prah,
  6. palom uklonite zeleni poklopac, ostavite bocu u stranu,
  7. uzmite vrećicu za vezu i uklonite poklopac (ne dirajte narančasti konektor unutra,
  8. držeći u jednoj ruci vrećicu, u drugoj ruci,
  9. pritisnite vrh bočice na narandžasti priključak paketa za spajanje i podignite ga,
  10. uzmite špricu, drugom rukom čvrsto uhvatite 2 siva kvadrata na bijeloj kapici,
  11. skinite i odbacite poklopac (pazite da ne pritisnete klip),
  12. uzmite bocu s priloženim narančastim priključkom, utikač ga zavijte na štrcaljku dok se ne zaustavi.

Važno! U ovom trenutku ćete pomiješati lijek i napuniti špricu. Nakon što miješate lijek, morat ćete dati injekciju. NE MOŽETE pohraniti mješoviti lijek za primjenu u kasnijim vremenima.

  1. gurajte klip palcem dok se ne zaustavi,
  2. držeći klip dolje, dobro protresti bocu dok se tečnost i prah dobro ne pomešaju,
  3. okrenite bocu tako da šprica bude okrenuta prema gore, nastavite držati klip,
  4. s druge strane nježno dodirnite bocu
  5. povucite klip dolje preko crne isprekidane doze - to će lijek prebaciti iz bočice u štrcaljku,
  6. drugom rukom okrenite narandžasti konektor da biste ga iskopčali iz šprice. Pazite da ne pritisnete klip,
  7. uzmite iglu i zavijte je u štrcaljku dok se ne zaustavi, ne uklanjajte poklopac sa nje još uvijek,
  8. polako gurnite klip tako da gornji dio klipa bude poravnan crnom isprekidanom linijom koja označava potrebnu dozu, izvadite prst iz klipa,
  9. tretirati mjesto ubrizgavanja alkoholnim tamponom,
  10. zgrabite špric u području crne isprekidane crte,
  11. uklonite zaštitnu kapu s igle,
  12. umetnite iglu u mjesto ubrizgavanja (potkožno) i unesite punu dozu lijeka u skladu s postupkom koji je preporučio ljekar.

Kako osigurati da se lijek u potpunosti primjenjuje?

Pritisnite klip dok ne čujete očigledan klik. Nakon toga pričekajte još 10 sekundi. Sada možete biti sigurni da ste sve učinili kako treba 🙂

Prilikom naručivanja nekoliko paketa ostvarujete popust:

2 paketa po: 400,00 €

3 paketa po: 395,00 €

4 paketa po: 390,00 €

5 paketa po: 385,00 €

10 paketa po: 375,00 €

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lek. Exenatid (Exendin-4) je mimetik inkretin i amidopeptid je 39-aminokiselina.

Inkreti kao što je peptid-1 sličan glukagonu (GLP-1), pojačavaju lučenje inzulina ovisnog o glukozi, poboljšavaju funkciju beta ćelija, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva.

Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično odgovara slijedu ljudskog GLP-1, zbog čega on veže i aktivira GLP-1 receptore kod čovjeka, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz beta ćelija gušterače uz sudjelovanje cikličkog AMP-a i / ili druge unutarćelijske signalizacije. načine.

Exenatid potiče oslobađanje inzulina iz beta ćelija u prisustvu povišene koncentracije glukoze. Exenatid se razlikuje u kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od inzulina, derivata sulfoniluree, derivata D-fenilalanina i meglitinida, biguanida, tiazolidindiona i inhibitora alfa-glukozidaze.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 zahvaljujući sljedećim mehanizmima. U hiperglikemijskim stanjima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz beta ćelija pankreasa.

Ovo izlučivanje inzulina prestaje kako se koncentracije glukoze u krvi smanjuju i približavaju se normalnoj, smanjujući tako potencijalni rizik od hipoglikemije. Izlučivanje inzulina prvih 10 minuta (kao odgovor na porast glikemije), poznato kao "prva faza odgovora na inzulin", posebno nije prisutno. pacijenti sa dijabetesom tipa 2.

Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora rano je oštećenje funkcije beta ćelija kod dijabetesa tipa 2. Primjena eksenatida obnavlja ili značajno poboljšava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona. Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju. Pokazano je da primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane, inhibira pokretljivost želuca, što dovodi do usporavanja njegovog pražnjenja. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u kombinaciji s metforminom, tiazolidindionom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja glukoze u krvi na glasu, postprandijalne glukoze u krvi, kao i HbA1c, čime se poboljšava kontrola glikemije u ovih bolesnika.

Farmakokinetika

Apsorpcija Nakon sc primjene eksenatida u dozi od 10 µg pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2, exenatid se brzo apsorbira i dostiže prosječnu C max nakon 2,1 sat, što je 211 pg / ml, AUCo-inf je 1036 pg? h / ml Kada je izložen exenatidu, AUC raste proporcionalno povećanju doze sa 5 µg na 10 µg, dok nema proporcionalnog povećanja Cmax.

Isti učinak opažen je i kod supkutane primjene eksenatida u abdomen, bedra ili podlakticu. Raspodela Vd eksenatida nakon davanja sc iznosi 28,3 L. Metabolizam i izlučivanje Exenatide se uglavnom izlučuje glomerularnom filtracijom nakon čega slijedi proteolitička razgradnja. Klirens Exenatide iznosi 9,1 l / h. Konačni T1 / 2 je 2,4 sata.

Ove farmakokinetičke karakteristike exenatida nisu ovisne o dozi. Izmjerene koncentracije eksenatida određuju se otprilike 10 sati nakon doziranja.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima U bolesnika s blagim ili umjerenim oštećenjem bubrega (CC 30-80 ml / min), očistenje eksenatida ne razlikuje se značajno od klirensa u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna.

Međutim, u bolesnika s bubrežnim zatajenjem u završnoj fazi koji su podvrgnuti dijalizi, prosječni klirens smanjen je na 0,9 l / h (u usporedbi s 9,1 l / h kod zdravih ispitanika) Budući da se exenatid izlučuje uglavnom bubrezima, vjeruje se da oslabljena funkcija jetre ne mijenja koncentraciju exenatida u krvi. Starost ne utječe na farmakokinetičke karakteristike exenatida.

Zbog toga se starijim pacijentima ne mora prilagođavati doza. Farmakokinetika eksenatida kod djece mlađe od 12 godina nije ispitivana. U farmakokinetičkoj studiji kod adolescenata u dobi od 12 do 16 godina sa šećernom bolešću tipa 2, kada je eksenatid propisan u dozi od 5 µg, farmakokinetički parametri bili su slični onima u odraslih.

Nema klinički značajne razlike između muškaraca i žena u farmakokinetici egzenatida. Farmakokinetika eksenatida kod predstavnika različitih rasa praktično se ne mijenja. Prilagođavanje doze prema etničkom porijeklu nije potrebno. Ne postoji primjetna povezanost između indeksa tjelesne mase (BMI) i farmakokinetike exenatida. Prilagođavanje doze na bazi BMI nije potrebno.

Posebni uslovi

Nemojte davati lijek nakon obroka. Ne preporučuje se u / u ili u / m primjeni lijeka. Bayeta® se ne smije koristiti ako se u otopini nađu čestice ili ako je otopina mutna ili ima boju.

Zbog potencijalne imunogenosti lijekova koji sadrže proteine ​​i peptide, tijekom antitela Bayeta® moguć je razvoj antitijela na eksenatid. Kod većine pacijenata kod kojih je zabilježena proizvodnja takvih antitijela, njihov se titar smanjio tijekom terapije i ostao je nizak 82 tjedna.

Prisustvo antitela ne utiče na učestalost i vrste prijavljenih neželjenih efekata. Pacijente treba obavijestiti da liječenje Bayetom® može dovesti do smanjenja apetita i / ili tjelesne težine i da zbog tih učinaka nema potrebe mijenjati režim doziranja.

U pretkliničkim studijama na miševima i štakorima nije otkriven kancerogeni učinak exenatida.

Kad je primijenjena doza na štakorima koja je bila 128 puta veća od doze kod ljudi, zabilježeno je brojčano povećanje adenoma štitnjače C-stanica bez ikakvih znakova malignosti, što je bilo povezano s povećanjem očekivane životne dobi eksperimentalnih životinja koje su primale eksenatid.

Zabilježeni su rijetki slučajevi oslabljene bubrežne funkcije, uključujući porast kreatinina u serumu, razvoj bubrežne insuficijencije, pogoršanje tijeka hroničnog i akutnog zatajenja bubrega, a ponekad je bila potrebna i hemodijaliza.

Neke od ovih pojava primijećene su kod pacijenata koji su primali jedno ili više farmakoloških sredstava koja utječu na bubrežnu funkciju / metabolizam vode i / ili protiv drugih štetnih događaja koji doprinose oštećenoj hidrataciji, poput mučnine, povraćanja i / ili proljeva. Istodobni lijekovi uključuju ACE inhibitore, NSAID i diuretike.

Prilikom propisivanja simptomatske terapije i prekida lijeka, vjerojatno je vraćen uzrok patoloških promjena, oštećenje bubrežne funkcije. Prilikom provođenja predkliničkih i kliničkih ispitivanja exenatida, nisu pronađeni dokazi o direktnoj nefrotoksičnosti. Zabilježeni su rijetki slučajevi akutnog pankreatitisa dok uzimate Bayeta®. Pacijente treba obavijestiti o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: uporni jaki bolovi u trbuhu. Prilikom propisivanja simptomatske terapije, opaženo je razrješenje akutnog pankreatitisa. Pacijenti pre nego što započnu sa lečenjem Bayeta® trebalo bi da se upoznaju sa „Vodičem za upotrebu olovke za špriceve“ u prilogu leka.

  • 1 ml eksenatida 250 mcg Pomoćne tvari: natrijum acetat trihidrat - 1,59 mg, sirćetna kiselina - 1,1 mg, manitol - 43 mg, metakrezol - 2,2 mg, voda d / i - q.s. do 1 ml.

Interakcija lijekova

Bayeta® treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji uzimaju oralne pripravke za koje je potrebna brza apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, kao Byeta® može odložiti pražnjenje želuca.

Pacijente treba savjetovati da uzimaju oralne lijekove, čiji učinak ovisi o njihovoj pragovnoj koncentraciji (na primjer, antibiotici), najmanje 1 sat prije primjene exenatida. Ako se takvi lijekovi moraju uzimati s hranom, onda ih treba uzimati tijekom tih obroka kada se exenatide ne primjenjuje.

Istodobnom primjenom digoksina (0,25 mg 1 put /) s Baeta® preparatom, maksimalan iznos digoksina smanjuje se za 17%, a Tmax se povećava za 2,5 sata. Međutim, AUC u ravnotežnom stanju se ne mijenja.

U odnosu na primjenu Bayeta®, AUC i Cmax lovastatina smanjeni su za otprilike 40% i 28%, a Tmax se povećao za otprilike 4 sata. Istodobna primjena Bayeta® sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze nije praćena promjenama u sastavu lipida u krvi

Predoziranje

U slučaju predoziranja (doza 10 puta veća od preporučene doze), primijećeni su sljedeći simptomi: jaka mučnina i povraćanje, kao i naglo smanjenje koncentracije glukoze u krvi (hipoglikemija). Liječenje: simptomatsko, uključujući iv primjenu otopine dekstroze u slučaju teške hipoglikemije.

Pogledajte video: Byetta Exenatide Video (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar