Amoxiclav tablete 625 upute za upotrebu

Među antimikrobnim sredstvima lijeka Amoxiclav 625, pregledi pacijenata i specijalista najviše su indikativni. Lijek se smatra najmasovnijim antibiotikom i zato je stekao široko priznanje. Zbog širokog spektra djelovanja, sigurnosti uporabe kod djece i dojećih žena, Amoksicilin klavulanat gotovo u potpunosti pokriva područje empirijskog liječenja ambulantnih respiratornih i genitourinarnih infekcija.

Oslobodite funkcije i analoge

Lijek Amoxiclav 625 proizvodi slovenačka tvrtka Lek i pozicioniran je kao lijek čija je aktivna tvar aminopenicilin amoksicilin i klavulanska kiselina. Prvi igra ulogu antibiotika, a kiselina štiti od bakterijskih beta-laktamaza. U sklopu lijeka "Amoxiclav 625 mg" tablete sadrže 500 mg antibiotika, 125 mg klavulanata i pomoćnih sredstava.

Lijek s aktivnom supstancom amoksicilin dostupan je pod mnogim imenima. Najzaštićeniji analozi su sljedeći zaštićeni aminopenicilini: Amoklav, Augmentin, Flemoklav, Amklav, Farmentin, Amoksikar Plus, Augmenta, Medoklav. Postoje i nezaštićeni penicilini, koji su klasni analozi Amoksiklava: Amoksicilin, Amoksikar, Amosin, Hikontsil i drugi. Njihova se učinkovitost smatra približno jednakom.

Relevantnost lijeka

O lijeku "Amoxiclav 625" recenzije stručnjaka vrlo su nedvosmislene. Ovo je kvalitetan lijek, jedan od rijetkih oralnih antimikrobnih lijekova koji imaju malo nuspojava. Iz tog razloga se koristi u svim slučajevima u kojima je amoksicilin bio primeren. Štoviše, Amoxiclav je predstavnik kombiniranih pripravaka. Zaštićena je klavulanskom kiselinom od penicilinaze, enzima koji uništava antibakterijski laktamski prsten. Zahvaljujući zaštiti, Amoxiclav je postao aktivniji u odnosu na mikrobne ćelije.

Uputa u prilogu preparata Amoxiclav 625 sadrži naznake zaraznih bolesti u liječenju kojih je dozvoljeno koristiti antibiotik. To su često respiratorne, crevne i genitourinarne infekcije blage ili umerene težine. U blagim je oblicima monoterapija lijekom primjerena, dok umjerenu i tešku treba liječiti u bolnici s kombinacijom antibiotika. Općenito, upute opisuju indikacije za upotrebu lijeka "Amoxiclav 625 mg" na sljedeći način:

  • infekcije gornjeg respiratornog sistema (hronični i akutni oblici tonzila, faringitisa, sinusitisa, otitisa),
  • zarazne bolesti donjih disajnih puteva (akutni i hronični oblici bronhitisa, upale pluća),
  • genitourinarne bakterijske bolesti (pijelonefritis, uretritis, cistitis, salpingooforitis, pelvioperitonitis, endometritis, gonoreja i šancroid),
  • hronični osteomijelitis,
  • kožne infekcije, zaražene životinjske ujede, zasijane bakterijama iz rana,
  • parodontitis.

Za pacijenta su glavni izvor informacija o Amoxiclavu upute za upotrebu. 625 mg lijeka, propisano tri puta odrasloj osobi, može efikasno liječiti bolesti dišnog sistema uzrokovane uglavnom gram-pozitivnom florom. Štaviše, kod akutnih respiratornih infekcija trajanje lečenja je obično 5-7 dana.

Kontraindikacije

Sigurnost lijeka i rekordno mala toksičnost klase penicilina ne isključuje prisustvo kontraindikacija.

Oni imaju malo lijeka. Oni su povezani ili sa prisustvom prateće bolesti, sa alergijskom reakcijom ili sa fiziološkim stanjem tijela. Kontraindikacije su sledeće:

  • prisutnosti indikacija za pojavu kolestatske žutice, povećanja aktivnosti aminotransferaza ili razvoja hepatitisa uzrokovanih ranijom primjenom Amoxiclava, njegovih analoga ili predstavnika penicilinske skupine,
  • zatajenje jetre, limfocitna leukemija, mononukleoza zbog pogoršanja broja i težine nuspojava,
  • alergijska preosjetljivost na lijek ili njegove komponente,
  • indikacije pojave alergijskih reakcija neposrednog tipa prilikom uzimanja drugih beta-laktamskih antimikrobnih sredstava,
  • relativne privremene kontraindikacije: trudnoća u 3. trimestru, laktacija.

Rizik od alergije

Ako u pacijentovoj anamnezi postoje pokazatelji alergije lokalnog tipa, tada Amoxiclav nije propisan. Ako se anafilaksija ili Quinckeov edem razvije kao odgovor na uzimanje drugih beta-laktamskih antimikrobnih lijekova, tada se ne smije uzimati i Amoksicilin Klavulanat. Tada je predstavnik određenog broja makrolida s blagim tokom ili fluorokinolona lijek izbora.

Režimi doziranja

Količina Amoksiklava 625 mg, koja je potrebna za liječenje, ovisi o dobi i težini pacijenta. Za respiratorne bolesti racionalno je propisati do 2 grama za odrasle i 1,3 grama za adolescente. U isto vrijeme, Amoxiclav u dozi od 625 mg samo je lijek za tinejdžere i odrasle. Za djecu mlađu od 12 godina postoje lijekovi s nižim dozama.

Standardna doza za osobu s težinom većom od 40 kg i starijom od 12 godina je 625 mg dva puta dnevno. Odraslim starijim od 18 godina propisuje se 625 mg tri puta dnevno. To je dovoljno za liječenje umjerenih i lakih pluća, odnosno ambulantnih infekcija kože, respiratornog i genitourinarnog sistema. Kod težih infekcija propisuje se 1000 mg (875 mg amoksicilina i 125 klavulanata) dva puta dnevno. Tri puta upotreba od 1000 mg.

Nuspojava

Uprkos dovoljnoj širini terapeutskog efekta, postoji niz nuspojava. Povezani su s lokalnim disfunkcijama crijeva i želuca, a također zbog intoksikacije tijela produktima propadanja bakterijskih stanica, jer antibiotik djeluje baktericidno.

Najčešći (1-10%) su slučajevi mučnine, povraćanja ili proljeva koji su se pojavili nakon upotrebe antimikrobnog sredstva. Štaviše, pojavljuju se nakon 2-4 dana od prijema. Značajno povećava vjerovatnoću od dispepsije, postojećeg kršenja crijeva i nekih pratećih bolesti: pankreatitisa s ekskretornom insuficijencijom, enteritisa, stanja nakon resekcije želuca ili crijeva, hroničnog kolitisa.

Skupina retkih komplikacija (0,001-0,0001%) uključuje oštećenje jetre: povećana aktivnost aminotransferaza i markera citolize hepatocita, kolestaza i žutica, leukopenija. U ovom slučaju, učestalost Quinckeovog edema, anafilaksije i urtikarije ostaje neodređena. Razlog za to je postepeno povećavanje broja alergijskih reakcija zbog rane senzibilizacije djece.

Kasnije će to nužno dovesti do smanjenja terapijske važnosti Amoksiklava. Uputa za upotrebu 625 miligrama tableta još ne zabranjuje upotrebu dojiljama. Međutim, to bi se moglo uskoro dogoditi. Tada ćete morati potražiti novi lijek iz grupe aminopenicilina sa sličnom efikasnošću. Logično je da je nova hemijska supstanca već sintetizovana i da se ispituje, međutim, njeno uvođenje još nije ekonomski održivo, jer Amoxiclav ispunjava zahtjeve kliničara.

Trudnoća i dojenje

Prema FDA, Amoksiclav nema teratogeni efekat.Ovaj zaključak donesen je nakon provođenja ispitivanja na životinjama, jer svi analozi ovog lijeka pripadaju FDA kategoriji B (SAD). Međutim, zbog racionalnih strahova od pogoršanja toksikoze, Amoxiclav 625 se gotovo ne propisuje tokom trudnoće u prvom tromjesečju. U II i III trimestru dozvoljen je njegov prijem.

Aminopenicilini u tragovima prodiru u majčino mlijeko s kojim prelaze u gastrointestinalni trakt novorođenčeta. Međutim, on ne uzrokuje važne poremećaje u svom tijelu, zbog čega se Amoxiclav 625 ne može otkazati tijekom laktacije. Jedini izuzeci su slučajevi djetetovih alergijskih reakcija ili kandidnih lezija sluzokože ili gastrointestinalnog trakta koji nastaju uz upotrebu Amoxicillina. Tada je potrebno ili otkazati majčin unos antimikrobnog sredstva ili, zbog kandidijaze sluznica, odbiti dojenje.

Profil sigurnosti lijeka

Amoxiclav 625 tablete imaju prilično širok raspon terapijskih učinaka, što pomaže u izbjegavanju trovanja. Takođe nema centralne efekte koje mogu uzeti pacijenti koji upravljaju vozilima ili drugim pokretnim mehanizmima. Ne vodi oštećenom pamćenju, svijesti, pažnji ili razmišljanju.

Međutim, postoji sindrom predoziranja lijekovima. Takvi su slučajevi izuzetno rijetki i javljaju se u slučajevima nerazumnog pojedinačnog unosa 5 ili više grama lijeka. Simptomi su sljedeći simptomi: dispeptični poremećaji povezani sa težinom u trbuhu, nadimanjem, proljevom, mučninom i ponekad povraćanjem.

Postoje slučajevi kristalurije povezane s uzimanjem amoksicilina, što ponekad dovodi do razvoja zatajenja bubrega. Međutim, ovaj se fenomen može pojaviti kod uzimanja lijeka u terapijskoj dozi. Liječenje je nefroprotekcija i dijaliza čime se eliminira amoksicilin i klavulanska kiselina iz krvi.

Mjere sigurnosti

Za pacijente s limfocitnom leukemijom ili infektivnom mononukleozom, lijek Amoxiclav 625, analozi i njegovi generički lijekovi nisu indicirani zbog velike vjerojatnosti nastanka osipa nalik na ospice. A zbog smanjenja učinkovitosti oralnih kontraceptiva tijekom terapije amoksicilinom, potrebno je dopuniti zaštitu od neželjene trudnoće barijernim metodama (kondom).

S razvojem dijareje tijekom primjene Amoksiklava potrebno je povlačenje antibiotika i liječenje kolitisa (hemoragični ili pseudomembranski). U ovoj situaciji upotreba Loperamida je neprihvatljiva. Takođe, dugotrajna upotreba Amoksiklava potiče razvoj mnogih kolonija mikroorganizama koji su imuni na antimikrobni lijek. Oni mogu izazvati komplikacije trenutne bolesti.

Poznate interakcije lijekova

Urikosostatski lijek Allopurinol, ako se uzima zajedno s Amoxiclavom, povećava rizik od pojave kožnih osipa. Primjena urikozurnog agensa Probenecid, Oxyfenbutazon, Fenilbutazon, Sulfinpirazon ili acetilsalicilna kiselina smanjuje oslobađanje aminopenicilina (ali ne i klavulanske kiseline), što blago povećava koncentraciju antibiotika u serumu u krvi i produžava njegove učinke.

Kombinacija lijeka Amoxiclav 625 mg s bakteriostatskim antimikrobnim agensima neracionalna je zbog međusobnog suzbijanja njihove učinkovitosti. Ostali pripravci koji sadrže amoksicilin također se ne smiju kombinirati s bakteriostaticima: kloramfenikol, makrolidi, tetraciklini i sulfonamidi. Kombinacija s baktericidnim antibioticima dovodi do međusobnog povećanja antimikrobne aktivnosti.

Neracionalno je koristiti Amoksiklav tijekom oralne kontracepcijske terapije zbog rizika od povećanja vremena protrombina i razvoja tromboze. U tom je slučaju učinkovitost kontraceptiva znatno smanjena.Ostali antibiotici širokog spektra takođe posreduju učinak smanjenja efikasnosti oralnih kontraceptiva.

Upotreba Amoxiclava za liječenje oportunističkih infekcija uzrokovanih metotreksatnom terapijom značajno povećava toksičnost potonjih. To povećava vjerovatnost trombocitopenije, leukopenije, kožnih ulkusa, gastrointestinalnih čira i erozije. Tada se preporučuje odustajanje od aminopenicilina i primjena makrolida, nastavljajući dalje liječenje metotreksatom.

Kao i svaki antibiotik širokog spektra, Amoxiclav povećava efikasnost indirektnih antikoagulansa. Terapija „Warfarinom“ usled inhibicije aktivnosti bakterija koje sintetišu vitamin K antimikrobnim agensima dovodi do smanjenja protrombinskog indeksa i povećanja INR-a. Rezultat je visok rizik od krvarenja.

Aspekti kombinirane antimikrobne terapije

Lijek "Amoxiclav 625", analozi i njegovi generički lijekovi imaju svojstvo povećanja vjerojatnosti za razvoj dijareje ako se koristi s drugim antimikrobnim lijekovima. Bilo koja klasa antibiotika zajedno sa amoksicilinom ima mnogo veću verovatnoću da prouzrokuje dijareju, koja se ne može lečiti lekovima koji inhibiraju peristaltiku. Takav lijek je Loperamid i njegovi analozi, koji su kontraindicirani kod zarazne dijareje. Istovremeno, proliv izazvan upotrebom Amoksiklava treba lečiti antibioticima.

Dozni oblik

Filmsko obložene tablete od 375 mg i 625 mg

Jedna tableta sadrži

aktivne supstance: amoksicilin kao amoksicilin trihidrat 250 mg, klavulanska kiselina kao kalijev klavulanat 125 mg (za doziranje 375 mg) ili amoksicilin kao amoksicilin trihidrat 500 mg, klavulanska kiselina kao kalijev klavulanat 125 mg (za doziranje 625 mg),

pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid, krospovidon, natrijum karmeloza, magnezijum stearat, talk, mikrokristalna celuloza,

sastav premaza za film: hidroksipropil celuloza, etil celuloza, polisorbat, trietil citrat, titanijum dioksid (E 171), talk.

Tablete, obložene filmskom školjkom bijele ili gotovo bijele boje, osmerokutnog oblika s bikonveksnom površinom, urezane su s "250/125" s jedne strane i "AMS" s druge strane (za doziranje od 250 mg + 125 mg).

Tablete, filmom obložene, bijele ili gotovo bijele boje, ovalne su s dvostrukom konveksnom površinom (za doziranje od 500 mg + 125 mg).

Obrazac za puštanje

Dostupno u obliku:

  • obložene tablete
  • prah za suspenzije,
  • liofilizirani prašak za injekcije.

Jedna tableta od 375 mg sadrži 250 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline.

Tableta od 625 mg sadrži 500 mg amoksicilina, 125 mg klavulonske kiseline.

Pomoćni sastojci su:

  • silicijum dioksid (koloidni),
  • kroskarmeloza (natrijumova so),
  • magnezijum stearat,
  • talk u prahu
  • hipromeloza,
  • etil celuloza,
  • polisorbat,
  • titanijum-dioksid
  • trietil citrat.

Tablete su upakovane u bočice, po 15 komada. Jedna kutija sadrži jednu bočicu sa lekom.

Prašak za suspenziju dostupan je u tamnim staklenim bočicama, po jedna po kutiji. Postoji merna kašika. Sastav uobičajene gotove suspenzije uključuje 125, odnosno 31,25 mg aktivnih tvari. Prilikom pripreme suspenzije Amoxiclav Forte-a, 5 ml sadržaja sadrži dvostruko više aktivnih tvari - 250, odnosno 62.5 mg. Pomoćni sastojci su:

  • limunska kiselina
  • natrijum citrat
  • natrijum-benzoat
  • karmeloza natrijum
  • silika koloidni koloid,
  • natrijum saharin
  • manitol
  • arome jagode i divlje trešnje.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Amoksicilin i klavulanska kiselina potpuno se rastvaraju u vodenoj otopini kod pH tijela. Obe komponente se dobro apsorbuju nakon oralne primene.Optimalno je uzimati amoksicilin / klavulansku kiselinu tokom ili na početku obroka. Nakon oralne primjene, bioraspoloživost amoksicilina i klavulanske kiseline je približno 70%. Dinamika koncentracije lijeka u plazmi obje komponente je slična. Maksimalne koncentracije u serumu dostižu se 1 sat nakon primjene.

Koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline u krvnom serumu tijekom uzimanja kombinacije amoksicilina / klavulanske kiseline slične su koncentraciji opaženoj oralnim odvajanjem ekvivalentne doze amoksicilina i klavulanske kiseline.

Oko 25% ukupne količine klavulanske kiseline i 18% amoksicilina veže se na proteine ​​plazme. Zapremina distribucije za oralno davanje leka je otprilike 0,3-0,4 l / kg amoksicilina i 0,2 l / kg klavulanske kiseline.

Nakon intravenske primjene, i amoksicilin i klavulanska kiselina pronađeni su u žučnoj kesici, vlaknima trbušne šupljine, koži, masnom tkivu, sinovijalnoj i peritonealnoj tečnosti, žuči i gnoju. Amoksicilin slabo prodire u cerebrospinalnu tečnost.

Amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru. Obje komponente prelaze i u majčino mlijeko.

Amoksicilin se djelomično izlučuje u urinu u obliku neaktivne penicilinske kiseline u količinama, ekvivalentnim 10 - 25% početne doze. Klavulanska kiselina se metabolizira u tijelu i izlučuje urinom i izmetom, kao i u obliku ugljičnog dioksida sa izdisanim zrakom.

Prosječni poluživot eliminacije amoksicilina / klavulanske kiseline je oko 1 sat, a prosječni ukupni klirens oko 25 l / h. Oko 60-70% amoksicilina i 40-65% klavulanske kiseline izlučuje se nepromijenjeno u urinu tokom prvih 6 sati nakon uzimanja jedne doze tableta amoksicilina / klavulanske kiseline. Tokom različitih studija, ustanovljeno je da se 50-85% amoksicilina i 27-60% klavulanske kiseline izlučuje u urinu u roku od 24 sata. Najveća količina klavulanske kiseline izlučuje se prva dva sata nakon nanošenja.

Istodobna primjena probenecida usporava oslobađanje amoksicilina, ali ovaj lijek ne utječe na izlučivanje klavulanske kiseline kroz bubrege.

Poluživot amoksicilina sličan je kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine, također u starijoj djeci i odraslima. Prilikom propisivanja lijeka vrlo maloj djeci (uključujući nedonoščad) u prvim tjednima života, lijek se ne smije davati više od dva puta dnevno, što je povezano s nezrelošću bubrežnog izlučivanja kod djece. Zbog činjenice da stariji pacijenti imaju veću vjerojatnost da boluju od bubrežne disfunkcije, lijek se ovoj grupi bolesnika treba oprezno propisati, ali ako je potrebno, treba provoditi nadzor bubrežne funkcije.

Ukupni klirens amoksicilina / klavulanske kiseline u plazmi smanjuje se u direktnom srazmeri sa smanjenjem bubrežne funkcije. Smanjenje klirensa amoksicilina izraženije je u poređenju s klavulanskom kiselinom, jer se veća količina amoksicilina izlučuje putem bubrega. Stoga je prilikom propisivanja lijeka pacijentima s bubrežnim zatajenjem potrebno prilagođavanje doze kako bi se spriječilo prekomjerno nakupljanje amoksicilina i održavala potrebna razina klavulanske kiseline.

Prilikom propisivanja lijeka bolesnicima sa zatajenjem jetre treba biti oprezan prilikom odabira doze i redovito nadzirati rad jetre.

Farmakodinamika

Amoksicilin je polusintetički antibiotik iz penicilinske grupe (beta-laktamski antibiotik) koji inhibira jedan ili više enzima (koji se često nazivaju proteinima koji vežu penicilin) ​​koji su uključeni u biosintezu peptidoglikana, a koji je važan strukturni sastojak ćelije bakterijske stijenke.Inhibicija sinteze peptidoglikana dovodi do slabljenja ćelijske stijenke, obično praćenog lizijom i staničnom smrću.

Amoksicilin uništavaju beta-laktamaze koje proizvode rezistentne bakterije, i samim tim, spektar aktivnosti samog amoksicilina ne uključuje mikroorganizme koji proizvode ove enzime.

Klavulanska kiselina je beta-laktamski strukturno povezan s penicilinima. Inhibira neke beta-laktamaze, sprečavajući tako inaktivaciju amoksicilina i proširuje njegov spektar aktivnosti. Klavulanska kiselina sama po sebi nema klinički značajan antibakterijski efekat.

Prekoračenje vremena iznad minimalne inhibitorne koncentracije (T> IPC) smatra se glavnom odrednicom učinkovitosti amoksicilina.

Dva glavna mehanizma rezistencije na amoksicilin i klavulansku kiselinu su:

inaktivacija bakterijskim beta-laktamazama koje nisu supresirane klavulanskom kiselinom, uključujući klase B, C i D.

promjena u proteinima koji vežu penicilin, čime se smanjuje afinitet antibakterijskog sredstva prema ciljnom patogenu.

Nepropusnost bakterija ili mehanizmi pumpe za ispuštanje (transportni sustavi) mogu uzrokovati ili održavati otpornost bakterija, posebno gram-negativnih bakterija.

Granične vrijednosti MIC-a za amoksicilin / klavulansku kiselinu su one koje je utvrdio Europski odbor za ispitivanje antimikrobne osjetljivosti (EUCAST).

Amoxiclav tablete i prah - upute za upotrebu

Za djecu mlađu od 12 godina - 40 mg po kilogramu težine dnevno.
Za djecu čija težina prelazi 40 kg, lijek se propisuje kao odrasla osoba.

Odraslim su propisani: 375 mg tablete se uzimaju svakih 8 sati cijeli dan, 625 mg tablete svakih 12 sati. Kada se propisuju lijekovi za liječenje teških infekcija, koriste se doze od 625 mg svakih 8 sati ili 1000 mg svakih 12 sati.

Treba napomenuti da se tablete mogu razlikovati u udjelu aktivnih tvari. Stoga ne možete zamijeniti tabletu od 625 mg (500 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline) sa dvije tablete od 375 mg (250 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline).

Sledeća šema koristi se za lečenje odontogenih infekcija. Tablete od 375 mg uzimaju se svakih 8 sati, non-stop. 625 mg tablete nakon 12 sati.

Ako je potrebno, upotreba lijekova za liječenje bolesnika s bubrežnom bolešću mora uzeti u obzir sadržaj kreatinina u urinu. Pacijenti s bolestima jetre trebaju stalno praćenje njihove funkcije.

Prašak za suspenziju za dojenčad i djecu do 3 mjeseca. Doziranje se provodi posebnom mjernom pipetom ili kašikom. Doziranje - 30 mg amoksicilina po kilogramu težine, dva puta dnevno.

Zabrinuti zbog prostatitisa? Spremi vezu

Za djecu stariju od tri mjeseca za blage i umerene infekcije - 20 mg / kg telesne težine, a za teške infekcije - 40 mg / kg. Druga doza koristi se i u liječenju dubokih infekcija - upale srednjeg uha, sinusitisa, bronhitisa, upale pluća. Uz ovaj lijek nalazi se upute u kojima postoje posebne tablice koje vam omogućavaju da tačno izračunate potrebne doze lijeka za djecu.

Maksimalna dopuštena dnevna doza amoksicilina za djecu je 45 mg / kg težine, za odrasle - 6 grama. Klavulanska kiselina može se uzimati dnevno ne više od 600 mg za odrasle i 10 mg / kg za djecu.

Malo o drogi

Lek je najveća svjetska farmaceutska kompanija u Sloveniji. Amoxiclav 625 se proizvodi ovdje uz poštivanje obaveznih standarda kvalitete tijekom svih faza proizvodnje.

Svako posluživanje lijeka sadrži kombinirani kompleks koji se sastoji od 500 mg antibiotika aminopenicilina amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline, koji inhibira bakterijske beta-laktamaze, istovremeno osiguravajući aktivni učinak antibiotika protiv zaraznih uzročnika. Pomoćni sastojci su takođe deo leka.

Filmski premaz tableta pruža maksimalnu udobnost tokom upotrebe.

U nizu aminopenicilina poznati su i drugi analozi lijeka, na primjer:

Opis obrazaca izdanja

Ovaj lijek je dostupan u obliku obloženih tableta koje su bijele ili bež-bijele.Tablete imaju ovalni bikonveksni oblik.

Jedna tableta od 625 mg sadrži 500 mg amoksicilin trihidrata sa 125 mg klavulanske kiseline (kalijeva so).

Tablete se mogu proizvesti u plastičnim limenkama (svaka 15 tableta) ili u aluminijskim blisterima od 5 ili 7 komada.

Tablete od 1000 mg su takođe presvučene, imaju duguljasti oblik sa ukošenim ivicama. Na jednoj je strani ispis „AMS“, a na drugoj - „875/125“. Uključuju 875 mg antibiotika i 125 mg klavulanske kiseline.

U kojim se slučajevima koristi

Većina uskih stručnjaka slaže se da je farmaceutski oralni Amoxiclav 625 stvarno učinkovit u antimikrobnoj terapiji kada je indiciran amoksicilin. Minimalni broj nuspojava čini kombinirani lijek moćnim i kvalitetnim oružjem u borbi protiv mikroba s brzim razvojem genitourinarnih ili crijevnih infekcija blage / umjerene težine, respiratornim bolestima u različito doba godine. Penicilinaza - enzim koji utječe na antibakterijski laktamski prsten, nemoćan je prije izlaganja klavulanskoj kiselini. Amoksiklav 625, u skladu s uputama za upotrebu, često se koristi u monoterapiji, međutim, postoje slučajevi kada je liječenje neophodno s kompleksom antibiotika u medicinskoj ustanovi pod strogom i rigoroznom kontrolom medicinskog osoblja.

Kao što je naznačeno u uputama, pomoću lijeka "Amoxiclav 625", savršeno se možete nositi sa sljedećim bolestima:

Najpopularnija primjena je Amoxiclav 625 u liječenju akutnih respiratornih bolesti izazvanih aerobnim gram-pozitivnim mikroorganizmima. Rok svakodnevne trostruke upotrebe lijeka od strane odrasle osobe u ovom slučaju neće biti veći od 7 dana.

Suzdržite se od pijenja ako:

  1. Postoji suvremena bolest
  2. Može izazvati alergijsku reakciju,
  3. Stanje organizma isključuje upotrebu antibiotske terapije,
  4. Postoji visok rizik od holestatske žutice,
  5. Tijekom razvoja hepatitisa prouzrokovanog ranijom primjenom Amoxiclav 625,
  6. Može doći do zatajenja jetre,
  7. U prisustvu mononukleoze ili limfocitne leukemije,
  8. Da li ste trudni ili dojite.

Ako se poveća rizik od alergijske reakcije lokalnog tipa, liječnik bira lijek iz više makrolida ili fluorokinolona.

Terapijska doza

Količina korištenog lijeka mora se tačno izračunati na osnovu podataka o dobi i težini pacijenta. U slučaju respiratornih bolesti, odrasli pacijenti za liječenje trebaju do 2 grama Amoxiclav 625, a za adolescente 1,3 grama. Ostali lijekovi s nižim dozama dostupni su za liječenje djece mlađe od 12 godina.

Za normalizaciju fiziološkog stanja osobe teške više od 40 kg i starijih od 12 godina uobičajena dnevna doza je 625 mg dva puta. Odrasli stariji od 18 godina imaju pravo na trodnevnu dnevnu dozu Amoksiklava 625 mg. Navedeni volumen omogućit će vam da se uspješno nosite s umjerenim i blagim infekcijama kože, genitourinarnog i respiratornog sustava. Prisutnost teških infekcija značajno prilagođava dozu: 1000 mg dnevno dva puta. Vrijedi napomenuti da je u nekim slučajevima dozvoljena trostruka upotreba lijeka u količini od 1000 mg.

Moguće nuspojave

Uprkos izuzetnom terapeutskom efektu primjene lijeka "Amoxiclav 625", vrijedi se prisjetiti sljedećih mogućih nuspojava konzumacije:

Proliv - moguća posljedica uzimanja lijeka

Disfunkcija creva i želuca usled intoksikacije organizma produktima raspada bakterijskih ćelija,

  • Mučnina, povraćanje ili proliv, obično nakon 2-4 dana nakon što počnete uzimati lijek,
  • Prisutnost pankreatitisa, enteritisa, resekcije želuca ili creva, hronični kolitis povećava verovatnoću dispepsije,
  • Jetreni poremećaji: kolestaza i žutica, leukopenija.
  • "Amoxiclav 625" u prvom tromjesečju trudnoće nije propisan, međutim, u II i III tromjesečju dopušten je njegov prijem.

    Značajke lijeka

    Lijek "Amoxiclav 625" u tabletama ima bez premca terapeutski učinak i uklanja moguće trovanje.

    Lijek ne utječe na funkcioniranje centralnog živčanog sustava, stoga ga mogu koristiti pacijenti koji upravljaju vozilima ili pokretnim strojevima. Farmaceutski pripravak ne izaziva poremećaje u svijesti, pamćenju, razmišljanju ili razmišljanju.

    Cijena antimikrobnog lijeka Amoxiclav 625 u tabletama malo varira u regijama naše zemlje i sasvim je prihvatljiva za proračun prosječnog Rusa

    Anastazija, 28 godina: Na jesen se cijela porodica zauzvrat počinje prehlađivati. Ove godine sam otvorio sezonu bolesti. (Narodni lijekovi nisu baš pomogli u liječenju. Morao sam pribjeći antibioticima, ali nisam htio. Ali nakon korištenja Amoksiklava promijenio sam mišljenje, jer od trenutka kada sam ga počeo uzimati, doslovno par dana kasnije, osjetio sam očito poboljšanje dobrog stanja. Nisam imao vremena da zarazim svoju porodicu, čemu se iskreno radujem. Uzeo sam Amoksiklav 625 u službu). Ako se razbolim, sada znam kako se brže oporaviti!

    Nikolaj, 43 godine: Nedavno, do samog kola s automobilom u garaži. Navodno prehlada. Do večeri joj je takva slabost prekrila glavu. Temperatura je skočila i počelo je snopovanje. Supruga mi je savjetovala da odmah počnem piti tablete Amoxiclav, na pakovanju je naznačeno - 625 mg. Ja obično grickam votku sa paprom, ujutro postaje lakše. A onda sam odlučio probati, gdje se vozim nakon votke? Ujutro sam se osjećala lakšim, ali na kraju sam, nakon 5 dana već bacila tablete, nije bilo potrebe. Sada savjetujem svima: i cijena je normalna i akcija.

    Sastav lijeka

    trihidrat klavulanske kiseline i kalijeva so, koja je inhibitor enzima. Pripada farmakološkoj grupi

    Obrazac za puštanjeDostupno u obliku:

    • obložene tablete
    • prah za suspenzije,
    • liofilizirani prašak za injekcije.

    Jedna tableta od 375 mg sadrži 250 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline.

    Tableta od 625 mg sadrži 500 mg amoksicilina, 125 mg klavulonske kiseline.

    Pomoćni sastojci su:

    • silicijum dioksid (koloidni),
    • kroskarmeloza (natrijumova so),
    • magnezijum stearat,
    • talk u prahu
    • hipromeloza,
    • etil celuloza,
    • polisorbat,
    • titanijum-dioksid
    • trietil citrat.

    Tablete su upakovane u bočice, po 15 komada. Jedna kutija sadrži jednu bočicu sa lekom.

    Prašak za suspenziju dostupan je u tamnim staklenim bočicama, po jedna po kutiji. Postoji merna kašika. Sastav uobičajene gotove suspenzije uključuje 125, odnosno 31,25 mg aktivnih tvari. Prilikom pripreme suspenzije Amoxiclav Forte-a, 5 ml sadržaja sadrži dvostruko više aktivnih tvari - 250, odnosno 62.5 mg. Pomoćni sastojci su:

    • limunska kiselina
    • natrijum citrat
    • natrijum-benzoat
    • karmeloza natrijum
    • silika koloidni koloid,
    • natrijum saharin
    • manitol
    • arome jagode i divlje trešnje.

    Kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom jedinstvena je na svoj način. Amoksicilin i drugi antibiotici penicilinske grupe izazivaju smrt bakterijskih ćelija vezanjem njihovih površinskih receptora. Međutim većina

    Tijekom upotrebe lijeka naučili su uništiti ovaj antibiotik pomoću enzima beta-laktamaze. Klavulanska kiselina smanjuje aktivnost ovog enzima, pa ovaj lijek ima vrlo širok spektar djelovanja. Ubija čak i sojeve bakterija otpornih na amoksicilin. Lijek ima izražen bakteriostatski i baktericidni efekat na sve vrste

    (izuzetak su sojevi otporni na meticilin)

    ListeriaGram-negativne bakterije su takođe osjetljive na amoksiklav:

    • Bordetella
    • brucela
    • gardnerella,
    • Klebsiella
    • moraxella
    • salmonela
    • Proteus
    • shigella
    • klostridijum i drugi.

    Bez obzira na kombinaciju s unosom hrane, lijek se dobro apsorbira u organizam, maksimalna koncentracija lijeka dostiže se već u prvom satu nakon uzimanja. Ima veliku brzinu i volumen distribucije u tijelu - u plućima, pleuralnoj, sinovijalnoj tekućini, krajnicima, prostati, mišićnom i masnom tkivu, sinusima, srednjem uhu. U tkivima su najveće koncentracije amoksiklava uočene sat vremena nakon maksimuma u plazmi. U nebitnim količinama pređite u majčino mlijeko. Amoksicilin u tijelu djeluje djelomično, a klavulanska kiselina se metabolizira vrlo intenzivno. Izlučuje se bubrezima. Manje izlučivanje izvode pluća i creva. Poluvrijeme života sa zdravim bubrezima je 1-1,5 sati. Lako se izlučuje iz krvi tokom dijalize.
    Indikacije

    Upotreba ovog antibiotika propisana je za liječenje različitih zaraznih bolesti:

    • Respiratorne bolesti - sinusitis (akutni ili hronični), upala srednjeg uha, faringealni apsces, bronhitis, tonilofaringitis, pneumonija i drugi.
    • Bolesti mokraćnih putova - cistitis, pijelonefritis, uretritis i druge.
    • Ginekološke infekcije, endometritis, septički pobačaj, salpingitis i drugi.
    • Upala žučnih puteva (holangitis, holecistitis).
    • Infekcije vezivnog i koštanog tkiva.
    • Infekcije mekih tkiva i kože (ugrizi, flegmona, infekcija rana).
    • Genitalne infekcije (šancroid, gonoreja).
    • Odontogene infekcije kod kojih patogen ulazi u tijelo kroz šupljine u zubima.

    Amoxiclav tablete i prah - upute za upotrebu

    Amoksiklav se propisuje na različite načine. Način primjene ovisi o dobi i težini pacijenta, ozbiljnosti

    bubrežnih stanja i

    . Optimalno vrijeme za upotrebu lijeka je početak jela. Tijek uzimanja ovog lijeka traje od 5 do 14 dana, više ga ne možete koristiti.

    Za djecu mlađu od 12 godina - 40 mg po kilogramu težine dnevno.

    Za djecu čija težina prelazi 40 kg, lijek se propisuje kao odrasla osoba.

    Odraslim su propisani: 375 mg tablete se uzimaju svakih 8 sati cijeli dan, 625 mg tablete svakih 12 sati. Kada se propisuju lijekovi za liječenje teških infekcija, koriste se doze od 625 mg svakih 8 sati ili 1000 mg svakih 12 sati.

    Treba napomenuti da se tablete mogu razlikovati u udjelu aktivnih tvari. Stoga ne možete zamijeniti tabletu od 625 mg (500 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline) sa dvije tablete od 375 mg (250 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline).

    Sledeća šema koristi se za lečenje odontogenih infekcija. Tablete od 375 mg uzimaju se svakih 8 sati, non-stop. 625 mg tablete nakon 12 sati.

    Ako je potrebno, upotreba lijekova za liječenje bolesnika s bubrežnom bolešću mora uzeti u obzir sadržaj kreatinina u urinu. Pacijenti s bolestima jetre trebaju stalno praćenje njihove funkcije.

    Prašak za suspenziju za dojenčad i djecu do 3 mjeseca. Doziranje se provodi posebnom mjernom pipetom ili kašikom. Doziranje - 30 mg amoksicilina po kilogramu težine, dva puta dnevno.

    Za djecu stariju od tri mjeseca za blage i umerene infekcije - 20 mg / kg telesne težine, a za teške infekcije - 40 mg / kg. Druga doza koristi se i u liječenju dubokih infekcija - upale srednjeg uha, sinusitisa, bronhitisa, upale pluća. Uz ovaj lijek nalazi se upute u kojima postoje posebne tablice koje vam omogućavaju da tačno izračunate potrebne doze lijeka za djecu.

    Maksimalna dopuštena dnevna doza amoksicilina za djecu je 45 mg / kg težine, za odrasle - 6 grama. Klavulanska kiselina može se uzimati dnevno ne više od 600 mg za odrasle i 10 mg / kg za djecu.

    Opis obrazaca izdanja

    Prašak za oralnu suspenziju koristi se za djecu. Pet mililitara gotove suspenzije sadrži 250 mg amoksicilin trihidrata i 62,5 mg kalijeve soli klavulanske kiseline. Ili, 5 ml može sadržavati 125 mg amoksicilina i 31,5 mg klavulanske kiseline. Da bi suspenziji dao prijatan ukus, sadrži slatke materije i voćne okuse. Prašak za suspenziju pakiran je u tamne staklene bočice. Zapremina boca je 35, 50, 70 ili 140 ml. Kašika za razdvajanje se stavlja u kutiju sa bocom.

    Ovaj lijek je dostupan u obliku obloženih tableta koje su bijele ili bež-bijele. Tablete imaju ovalni bikonveksni oblik.

    Jedna tableta od 625 mg sadrži 500 mg amoksicilin trihidrata sa 125 mg klavulanske kiseline (kalijeva so).

    Tablete se mogu proizvesti u plastičnim limenkama (svaka 15 tableta) ili u aluminijskim blisterima od 5 ili 7 komada.

    Tablete od 1000 mg su takođe presvučene, imaju duguljasti oblik sa ukošenim ivicama. Na jednoj je strani ispis „AMS“, a na drugoj - „875/125“. Uključuju 875 mg antibiotika i 125 mg klavulanske kiseline.

    To je naziv praška za suspenziju, koji sadrži u 5 ml 125 mg amoksicilina i 31,5 mg klavulanske kiseline. Dostupno u bocama od 100 ml, u kartonskoj kutiji s dozirnom kašikom. Doziranje je naznačeno u odjeljku "Amoksiklav - upute za upotrebu".

    Amoxiclav 250 ("Amoksiklav Forte")

    To je ujedno i prašak za suspenziju, ali sadrži dvostruku dozu amoksicilina - 250 mg u 5 ml i 62,5 mg klavulanske kiseline. Ova suspenzija se naziva Amoxiclav Forte zbog povećane doze antibiotika u njegovom sastavu. Doziranje je naznačeno u odjeljku "Amoksiklav - upute za upotrebu".

    Riječ je o tabletama Amoxiclav - 625 mg, koje sadrže 500 mg stvarnog antibiotika. Primjena i doze navedeni su u odjeljku "Upute za uporabu Amoksiklava", a sastav i svojstva navedena su u odjeljku "Amoksiklav tablete".

    Riječ je o tabletama Amoxiclav - 1000 mg, koje sadrže 875 mg stvarnog antibiotika i 125 mg klavulanske kiseline. Primjena i doze navedeni su u odjeljku o načinu primjene lijeka, a sastav i svojstva su u odjeljku „Amoksiklav tablete“.

    Tablete sadrže 500 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline. Primjena i doze navedeni su u odjeljku o načinu primjene lijeka, a sastav i svojstva su u odjeljku „Amoksiklav tablete“.

    Tablete sadrže 875 g amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline. Primjena i doze navedeni su u odjeljku o načinu primjene lijeka, a sastav i svojstva su u odjeljku „Amoksiklav tablete“.

    Instant tablete s voćnim okusom sadrže ili 500 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline, ili 875 mg amoksicilina i 125 mg klavulanske kiseline.

    Prilikom uzimanja lijeka može doći do kršenja jetre i

    (holestatik), ako se prethodno ovaj lijek već koristio, a pacijent ima povećanu osjetljivost na komponente lijeka, odnosno na sve peniciline.

    U bolesnika koji su alergični na cefalosporine ili u prisustvu pseudomembranoznog kolitisa, zatajenja jetre ili teške bubrežne disfunkcije, lijek se propisuje pažljivo.

    U bolesnika sa mononukleozom ili limfocitnom leukemijom kojima je prethodno propisan ampicilin može se primetiti osip eritematoznog tipa. U tom slučaju antibiotik treba prekinuti.

    Obično se lako prolazi i pacijenti lako podnose. Nuspojave se vjerojatnije javljaju kod starijih bolesnika, kao i kod onih bolesnika koji duže vrijeme koriste Amoxiclav. Najčešće se nuspojave javljaju ili za vrijeme ili nakon završetka liječenja, ali ponekad se njihov razvoj desi nekoliko tjedana nakon završetka lijeka.

    Digestivni sistem. U pravilu je to dijareja, mučnina, povraćanje, kao i dispepsija. Nadimanje, stomatitis ili gastritis, obezbojenje jezika ili glositis, enterokolitis su rjeđi. Za vrijeme ili nakon završetka liječenja ovim lijekom može se javiti pseudomembranozni kolitis - bolest uzrokovana jednom od bakterija roda klostridija.

    Krvni sistem. Takođe se mogu javiti anemija (uključujući hemolitičku), eozinofilija, smanjenje broja trombocita i / ili leukocita, agranulocitoza.

    Nervni sistem može odgovoriti na uzimanje lijeka s glavoboljom, vrtoglavicom, uznemirenošću, nesanicom, konvulzijama, neprikladnim ponašanjem ili hiperaktivnošću.

    Jetra. Pokazatelji jetrenih testova se povećavaju, uključujući aktivnost AsAT i / ili AlAT, alkalna fosfataza i serumski bilirubin asimptomatski se povećavaju.

    Koža. Koža može reagirati na unos amoksiklava osipom, osipima, angioedemom, multiformnim eritemom, toksičnom epidermalnom nekrolizom, eksfolijativnim dermatitisom, Stevens-Johnsonovim sindromom.

    Urinarni sistem - dolazi do pojave krvi u urinu i intersticijskog nefritisa.

    Uz produženu upotrebu lijeka može se pojaviti groznica,

    usne šupljine, kao i kandide

    Amoksiklav tokom trudnoće

    Amoxiclav tokom

    preporučljivo je ne primjenjivati. Izuzetak su oni slučajevi kada su koristi od uzimanja lijeka veće od štete koju uzrokuju. Uzimanje ovog lijeka tokom trudnoće povećava rizik od nekrotizirajućih kolitisa u

    Amoxiclav za djecu

    Za djecu se koristi prašak za suspenziju, redovni i Amoxiclav Forte. Način primjene opisan je u odjeljku Amoxiclav - način primjene.

    Amoksiklav sa anginom

    Antibiotici protiv angine propisuju se samo u slučajevima umerene i velike težine. Amoksiclav, kao antibiotik serije penicilina, često se propisuje kod tonzilitisa. Njegova je primjena indicirana samo kada je potvrđen bakterijski oblik infekcije, a patogena mikroflora testirana na osjetljivost na ovaj lijek. U liječenju tonzilitisa kod djece koriste se suspenzije, odrasli - tablete. U težim slučajevima koriste se injekcije lijeka.

    Mora se imati na umu da se antibiotici ne smiju dugo upotrebljavati, jer to povećava otpornost patogene mikroflore na njih.

    Više o grlobolji

    Kompatibilnost s drugim lijekovima

    • Nepoželjno je istovremeno koristiti Amoksiklav i pripravke indirektnih antikoagulansa. To može uzrokovati povećanje vremena protrombina.
    • Interakcija Amoksiklava i alopurinola uzrokuje rizik od egzanteme.
    • Amoksiklav pojačava toksičnost metatreksata.
    • Ne možete koristiti i amoksicilin i rifampicin - to su antagonisti, kombinovana upotreba slabi antibakterijsko delovanje oboje.
    • Amoksiklav se ne smije propisivati ​​zajedno sa tetraciklinima ili makrolidima (to su bakteriostatski antibiotici), kao ni sa sulfonamidima zbog smanjenja efikasnosti ovog lijeka.
    • Uzimanje Amoksiklava smanjuje efikasnost kontracepcijskih sredstava u tabletama.

    Usporedba s drugim lijekovima Što je bolje od Amoxiclava? Odabirom antibiotika za liječenje bilo koje infekcije, morate se voditi rezultatima ispitivanja patogene mikroflore na osjetljivost na određeni antibiotik. Nema smisla koristiti lijek koji ne ubija bakterije - odnosno ne liječi. Zbog toga će biti bolji antibiotik na koji je osjetljiva patogena mikroflora pacijenta.
    Amoksiclav ili amoksicilin?

    Amoksiclav je efikasniji lek od amoksicilina, jer su mnogi patogeni mikroorganizmi razvili imunitet na ovaj antibiotik i naučili ga uništiti, sprečavajući ga da pokaže svoje baktericidno dejstvo. Dodavanje klavulanske kiseline amoksicilinu učinilo je ovaj antibiotik mnogo aktivnijim, proširivši njegov opseg djelovanja.

    Amoksiklav ili Augmentin?

    Augmentin - analog Amoxiclav, sadrži iste aktivne tvari.

    Više informacija o lijeku Augmentin

    Amoxiclav ili Flemoxin? Flemoxin je lijek koji sadrži samo amoksicilin. Bez klavulonske kiseline ima manji spektar djelovanja, pa se koristi samo ako je bakterijska mikroflora osjetljiva na ovaj antibiotik.

    Više informacija o Flemoxinu

    Amoksiklav ili Sumamed? Sastav Sumamed uključuje antibiotik azitromicin, koji ima širok spektar delovanja. Izbor treba donijeti na temelju provjere osjetljivosti patogene mikroflore na ova dva antibiotika. Nuspojave su slične.

    Više o Sumamedu

    Kompatibilnost s alkoholom Alkohol nije dozvoljen tijekom liječenja Amoxiclavom. Uzimanje alkoholnih pića značajno smanjuje antibakterijski učinak lijeka.

    Sinonimi i analoziSinonimi:

    • Amovikomb,
    • Arlet
    • Baktoklav,
    • Clamosar
    • Verklav,
    • Medoklav
    • Lyclav,
    • Panclave
    • Ranklav,
    • Rapiclav
    • Toromentin
    • Flemoklav,
    • Ekoklava
    • Amoksicilin + klavulanska kiselina (Faiser) i drugi.

    Recenzije ljekara

    Anna Leonidovna, terapeut, Віцеб. Amoksiklav je mnogo efikasniji u lečenju različitih respiratornih bolesti u odnosu na njegov analog, amoksicilin. Propisujem vam kurs od 5 dana, nakon čega se obavezno uzima lijekovi koji obnavljaju mikrofloru.

    Veronika Pavlovna, urolog. Gospodine Kryvyi Rih. Ovaj lijek ima izvrstan učinak na bakterijske infekcije genitalnog trakta. Rijetko daje nuspojave, istovremeno propisujem antifungalne lijekove, nakon uzimanja probiotika za obnavljanje normalne mikroflore.

    Andrei Evgenievich, liječnik ENT, Polotsk. Upotreba ovog lijeka ubrizgavanjem omogućava vam brzo zaustavljanje manifestacija teške i umjerene bolesti ENT organa. Lijek dobro liječi upalu srednjeg uha. Uz to, pacijenti dobro uzimaju suspenziju slatkog voća.

    Pregledi pacijenata

    Victoria, Dnjepropetrovsk. Koristi se prema propisu od strane liječnika za liječenje tonzila. Vidio 5 dana. Antibiotik je počeo sa 3. danom bolesti. Bolest se smanjila za trećinu. Grlo me je prestalo boljeti. Was

    , prošao za dva dana, nakon što je počeo uzimati probiotike za obnavljanje mikroflore.

    Aleksandra, Lugansk. Ovaj lek je propisao lekar za lečenje pijelonefritisa. Kurs je bio 7 dana. Prvo 3 dana injekcije - zatim tablete. Injekcije su prilično bolne. Međutim, poboljšanje je počelo oko četvrtog dana. Nije bilo nuspojava. Je li to suha usta.

    Tamara, grad Boyarka. Ubrizgali su mi ovaj lijek za liječenje ginekološke infekcije. Vrlo je bolno, modrice su ostale na mestu ubrizgavanja. No, nakon tjedan dana nije bilo traga na mrljima patogena.

    Amoxiclav za djecu

    Lilia Evgenievna, Saransk. Amoksiklav (suspenzija) liječena pneumonija kod naše bebe. Ima 3,5 godine. Trećeg dana, započeo je crevni poremećaj, lekar je propisao probiotike, koje su pili nakon što je tečaj prošao još mesec dana. Upala pluća je brzo poražena - beba se 10. dana već osećala u redu. Koliko razumem, sve antibiotike treba oprati bakterijskim pripravcima.

    Ako se lijek koristi dulje vrijeme, potrebno je pratiti rad jetre, organa koji formiraju krv i bubrega pacijenta. Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju, potrebno je prilagoditi dozu ili povećati interval između doza lijeka. Bolje je uzimati lijek s hranom. U slučaju superinfekcije (pojava mikroflore neosjetljive na ovaj antibiotik) potrebno je promijeniti lijek. Zbog mogućnosti unakrsnih alergijskih reakcija na cefalosporine kod pacijenata osjetljivih na peniciline, nepoželjno je istodobno koristiti ove antibiotike.

    Prilikom uzimanja lijeka trebate piti veliku količinu tekućine kako biste izbjegli stvaranje kristala amoksicilina u urinu.

    Morate biti svjesni da prisustvo velikih doza antibiotika u tijelu može izazvati lažno pozitivnu reakciju na glukozu u urinu (ako se za utvrđivanje koristi Benedictov reagens ili Flemingov rastvor). Pouzdani rezultati u ovom slučaju dati će upotrebu enzimske reakcije s glukozidazom.

    Budući da su pri uporabi droge moguće nuspojave iz živčanog sustava, potrebno je vrlo pažljivo voziti vozila (automobile) ili se baviti aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju, brzinu reakcije i pažnju.

    Izdaje se na recept.

    Obrazac za puštanjeCijena u Ruskoj FederacijiCijena u Ukrajini
    Vešanje forte280 rub42 UAH
    625 tableta370 RUB68 UAH
    Ampule 600 mg180 rub25 UAH
    Amoxiclav Quicktab 625404 rub55 UAH
    1000 tableta440-480 rub.90 UAH

    Uvjeti skladištenja i rok trajanja Skladištiti na suhom mjestu nedostupnom djeci. Temperatura skladištenja - ne više od 25 stepeni. Zabranjena je upotreba lijeka nakon isteka roka valjanosti.

    PAŽNJA! Informacije objavljene na našoj web stranici su informativne ili su popularne te se pružaju širokoj publici na raspravu. Propisivanje lijekova treba provesti samo kvalificirani stručnjak, na temelju medicinske anamneze i dijagnostičkih rezultata.

    U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Amoxiclav. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Amoxiclava u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Amoksiklava u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje različitih zaraznih bolesti kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Upotreba alkohola i moguće posljedice nakon uzimanja Amoxiclava.

    Amoxiclav - je kombinacija amoksicilina - semisintetskog penicilina širokog spektra antibakterijskog djelovanja i klavulanske kiseline - nepovratni inhibitor beta-laktamaze. Klavulanska kiselina formira stabilni inaktivirani kompleks s ovim enzimima i osigurava otpornost amoksicilina na efekte beta-laktamaza koje proizvode mikroorganizmi.

    Klavulanska kiselina, po strukturi slična beta-laktamskim antibioticima, ima slabo intrinzično antibakterijsko delovanje.

    Amoksiklav ima širok spektar antibakterijskog djelovanja.

    Aktivan je protiv sojeva osetljivih na amoksicilin, uključujući sojeve koji proizvode beta-laktamaze, uklj. aerobne gram-pozitivne bakterije, aerobne gram-negativne bakterije, anaerobne gram-pozitivne bakterije, gram negativne anaerobe.

    Farmakokinetika

    Glavni farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline su slični. Obe komponente se dobro apsorbuju nakon uzimanja leka unutra, jedenje ne utiče na stepen apsorpcije. Obje komponente karakterizira dobar volumen raspodjele u tjelesnim tekućinama i tkivima (pluća, srednje uho, pleuralna i peritonealna tekućina, maternica, jajnici i dr.). Amoksicilin prodire i u sinovijalnu tečnost, jetru, prostatu, palatinske krajnike, mišićno tkivo, žučni mehur, izlučivanje sinusa, pljuvačke, bronhijalnu sekreciju. Amoksicilin i klavulanska kiselina ne prodiru u BBB sa nezapaljivim meningima. Amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru i u tragovima se izlučuju u majčino mlijeko. Za amoksicilin i klavulansku kiselinu karakteristično je slabo vezanje na proteine ​​u plazmi.Amoksicilin se djelimično metabolizira, klavulanska kiselina je, očito, podvrgnuta intenzivnom metabolizmu. Amoksicilin se izlučuje bubrezima gotovo nepromijenjenim tubularnom sekrecijom i glomerularnom filtracijom. Klavulanska kiselina izlučuje se glomerularnom filtracijom, delom u obliku metabolita.

    Indikacije

    Infekcije izazvane sovima osjetljivih mikroorganizama:

    • infekcije gornjih disajnih puteva i ENT organa (uključujući akutni i hronični sinusitis, akutni i hronični otitis, faringealni apsces, tonzilitis, faringitis),
    • infekcije donjih disajnih puteva (uključujući akutni bronhitis sa bakterijskom superinfekcijom, hronični bronhitis, upala pluća),
    • infekcije mokraćnih puteva
    • ginekološke infekcije
    • infekcije kože i mekih tkiva, uključujući ugrize životinja i ljudi,
    • infekcije kostiju i vezivnog tkiva,
    • infekcije žučnih puteva (holecistitis, holangitis),
    • odontogene infekcije.

    Obrasci za izdavanje

    Prašak za pripremu injekcije za intravensku primjenu (4) 500 mg, 1000 mg.

    Prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu 125 mg, 250 mg, 400 mg (pogodan oblik za djecu).

    Filmsko obložene tablete 250 mg, 500 mg, 875 mg.

    Upute za upotrebu i doziranje

    Odrasli i djeca starija od 12 godina (ili više od 40 kg tjelesne težine): uobičajena doza za blage do umjerene infekcije je 1 tableta 250 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta 500 + 125 mg svakih 12 sati, u slučaju teške infekcije infekcije dišnih puteva - 1 tableta 500 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta. 875 + 125 mg svakih 12 sati.Ne propisuju se tablete djeci mlađoj od 12 godina (manjom od 40 kg tjelesne težine).

    Maksimalna dnevna doza klavulanske kiseline (u obliku kalijeve soli) je 600 mg za odrasle i 10 mg / kg tjelesne težine za djecu. Maksimalna dnevna doza amoksicilina je 6 g za odrasle i 45 mg / kg tjelesne težine za djecu.

    Tijek liječenja je 5-14 dana. Trajanje tečaja liječenja određuje lekar. Liječenje ne smije trajati duže od 14 dana bez drugog liječničkog pregleda.

    Doziranje za odontogene infekcije: 1 tab. 250 +125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta 500 + 125 mg svakih 12 sati tokom 5 dana.

    Doziranje za zatajenje bubrega: za bolesnike s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (Cl kreatinin - 10-30 ml / min), doza je 1 tablica. 500 + 125 mg svakih 12 sati, za bolesnike s teškim oštećenjem bubrega (kreatinin Cl manji od 10 ml / min), doza je 1 tablica. 500 + 125 mg svaka 24 sata

    Nuspojava

    Nuspojave su u većini slučajeva blage i prolazne.

    • gubitak apetita
    • mučnina, povraćanje,
    • proliv
    • bolovi u stomaku
    • svrbež, urtikarija, eritematski osip,
    • angioedem,
    • anafilaktički šok,
    • alergijski vaskulitis,
    • eksfolijativni dermatitis,
    • Stevens-Johnsonov sindrom
    • reverzibilna leukopenija (uključujući neutropeniju),
    • trombocitopenija
    • hemolitična anemija,
    • eozinofilija
    • vrtoglavica, glavobolja,
    • konvulzije (mogu se pojaviti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega prilikom uzimanja lijeka u velikim dozama),
    • osećaj anksioznosti
    • nesanica
    • intersticijski nefritis,
    • kristalurija
    • razvoj superinfekcije (uključujući kandidijazu).

    Kontraindikacije

    • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka,
    • preosjetljivost na peniciline, cefalosporine i druge beta-laktamske antibiotike u povijesti,
    • anamneza o holestatskoj žutici i / ili drugim oštećenim funkcijama jetre uzrokovana uzimanjem amoksicilina / klavulanske kiseline,
    • infektivna mononukleoza i limfocitna leukemija.

    Trudnoća i dojenje

    Amoksiklav se može propisati tokom trudnoće ako postoje jasne indikacije.

    Amoksicilin i klavulanska kiselina u malim količinama izlučuju se u majčino mlijeko.

    Posebna uputstva

    Kroz tretman treba pratiti funkcije krvi, jetre i bubrega.

    U bolesnika s teškim oštećenjem bubrežne funkcije potrebna je odgovarajuća korekcija režima doziranja ili povećanje intervala između doziranja.

    Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati uz obroke.

    Laboratorijska ispitivanja: visoke koncentracije amoksicilina daju lažno pozitivnu reakciju na glukozu u urinu kada se koristi Benedictov reagens ili Fellingov rastvor. Preporučuju se enzimske reakcije s glukozidazom.

    Upotreba Amoksiklava uz istodobnu upotrebu alkohola u bilo kojem obliku zabranjena je, jer se rizik od poremećaja jetre dok ih istodobno uzimaju ozbiljno povećava.

    Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

    Nema podataka o negativnom učinku Amoxiclava u preporučenim dozama na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa mehanizmima.

    Interakcija lijekova

    Istodobnom primjenom lijeka Amoxiclav s antacidima, glukozamin, laksativi, aminoglikozidi, usporava se apsorpcija, uz askorbinsku kiselinu.

    Diuretici, alopurinol, fenilbutazon, NSAID i drugi lijekovi koji blokiraju tubularnu sekreciju povećavaju koncentraciju amoksicilina (klavulanska kiselina se izlučuje uglavnom glomerularnom filtracijom).

    Uz istovremeno korištenje Amoxiclav povećava se toksičnost metotreksata.

    Istodobnom primjenom Amoksiklava s alopurinolom povećava se učestalost egzantema.

    Istodobna primjena disulfirama treba izbjegavati.

    U nekim slučajevima uzimanje lijeka može produžiti protrombinsko vrijeme, s tim u vezi treba biti oprezan dok se propisuju antikoagulansi i lijek Amoxiclav.

    Kombinacija amoksicilina i rifampicina je antagonistička (postoji uzajamno slabljenje antibakterijskog učinka).

    Amoksiklav se ne smije primjenjivati ​​istodobno s bakteriostatičkim antibioticima (makrolidi, tetraciklini), sulfonamidima zbog mogućeg smanjenja učinkovitosti Amoksiklava.

    Probenecid smanjuje izlučivanje amoksicilina, povećavajući njegovu serumsku koncentraciju.

    Antibiotici smanjuju efikasnost oralnih kontraceptiva.

    Analozi antibiotika Amoxiclav

    Strukturni analozi aktivne tvari:

    • Amovikomb,
    • Amoxiclav Quicktab,
    • Arlet
    • Augmentin
    • Baktoklav,
    • Verklav,
    • Clamosar
    • Lyclav,
    • Medoklav
    • Panclave
    • Ranklav,
    • Rapiclav
    • Taromentin
    • Flemoklav Solutab,
    • Ekoklava.

    U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete slijediti dolje navedene veze prema bolestima koje pomažu odgovarajućem lijeku i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

    Nuspojave

    Obično se lako prolazi i pacijenti lako podnose. Nuspojave se vjerojatnije javljaju kod starijih bolesnika, kao i kod onih bolesnika koji duže vrijeme koriste Amoxiclav. Najčešće se nuspojave javljaju ili za vrijeme ili nakon završetka liječenja, ali ponekad se njihov razvoj javlja nekoliko tjedana nakon završetka lijeka.

    Digestivni sistem. U pravilu je to dijareja, mučnina, povraćanje, kao i dispepsija. Nadimanje, stomatitis ili gastritis, obezbojenje jezika ili glositis, enterokolitis su rjeđi. Za vrijeme ili nakon završetka liječenja ovim lijekom može se javiti pseudomembranozni kolitis - bolest uzrokovana jednom od bakterija roda klostridija.

    Krvni sistem. Takođe se mogu javiti anemija (uključujući hemolitičku), eozinofilija, smanjenje broja trombocita i / ili leukocita, agranulocitoza.

    Nervni sistem može odgovoriti na uzimanje lijeka s glavoboljom, vrtoglavicom, uznemirenošću, nesanicom, konvulzijama, neprikladnim ponašanjem ili hiperaktivnošću.

    Jetra. Pokazatelji jetrenih testova se povećavaju, uključujući aktivnost AsAT i / ili AlAT, alkalna fosfataza i serumski bilirubin asimptomatski se povećavaju.

    Koža. Koža može reagirati na unos amoksiklava osipom, osipima, angioedemom, multiformnim eritemom, toksičnom epidermalnom nekrolizom, eksfolijativnim dermatitisom, Stevens-Johnsonovim sindromom.

    Urinarni sistem - dolazi do pojave krvi u urinu i intersticijskog nefritisa.
    Uz produženu upotrebu lijeka mogu se pojaviti vrućica, kandidijaza usne šupljine, kao i kandidni vaginitis.

    Kompatibilnost s drugim lijekovima

    • Nepoželjno je istovremeno koristiti Amoksiklav i pripravke indirektnih antikoagulansa. To može uzrokovati povećanje vremena protrombina.
    • Interakcija Amoksiklava i alopurinola uzrokuje rizik od egzanteme.
    • Amoksiklav pojačava toksičnost metatreksata.
    • Ne možete koristiti i amoksicilin i rifampicin - to su antagonisti, kombinovana upotreba slabi antibakterijsko delovanje oboje.
    • Amoksiklav se ne smije propisivati ​​zajedno sa tetraciklinima ili makrolidima (to su bakteriostatski antibiotici), kao ni sa sulfonamidima zbog smanjenja efikasnosti ovog lijeka.
    • Uzimanje Amoksiklava smanjuje efikasnost kontracepcijskih sredstava u tabletama.

    Dodatne informacije

    Ako se lijek koristi dulje vrijeme, potrebno je pratiti rad jetre, organa koji formiraju krv i bubrega pacijenta. Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju, potrebno je prilagoditi dozu ili povećati interval između doza lijeka. Bolje je uzimati lijek s hranom. U slučaju superinfekcije (pojava mikroflore neosjetljive na ovaj antibiotik) potrebno je promijeniti lijek. Zbog mogućnosti unakrsnih alergijskih reakcija na cefalosporine kod pacijenata osjetljivih na peniciline, nepoželjno je istodobno koristiti ove antibiotike.

    Prilikom uzimanja lijeka trebate piti veliku količinu tekućine kako biste izbjegli stvaranje kristala amoksicilina u urinu.

    Morate biti svjesni da prisustvo velikih doza antibiotika u tijelu može izazvati lažno pozitivnu reakciju na glukozu u urinu (ako se za utvrđivanje koristi Benedictov reagens ili Flemingov rastvor). Pouzdani rezultati u ovom slučaju dati će upotrebu enzimske reakcije s glukozidazom.

    Budući da su pri uporabi droge moguće nuspojave iz živčanog sustava, potrebno je vrlo pažljivo voziti vozila (automobile) ili se baviti aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju, brzinu reakcije i pažnju.

    Amoxiclav 625 odnosi se na antibiotike sa prilično širokim spektrom djelovanja. To je kombinirani lijek. Pripada velikoj grupi penicilina.

    Oslobađanje oblika i sastava

    Izdaje se u obliku:

    1. Filmsko obložene tablete. Glavne aktivne tvari: amoksicilin 250, 500 i 875 mg (sadržan u obliku amoksicilin trihidrata) i klavulanska kiselina 125 mg. Sastav se dopunjuje: silicijum dioksid, krospovidon, natrijum kroskarmeloza, magnezijum stearat, talk. Tablete su dostupne u blisterima i bocama od tamnog stakla. Pakovanje kartona sadrži 1 bočicu ili 1 blister (za 15 tableta) i upute za upotrebu.
    2. Prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu i pripremu otopine za intravensku injekciju.

    Farmakološko djelovanje

    Amoxiclav tablete i prah - upute za upotrebu

    Za djecu mlađu od 12 godina - 40 mg po kilogramu težine dnevno.
    Za djecu čija težina prelazi 40 kg, lijek se propisuje kao odrasla osoba.

    Odraslim su propisani: 375 mg tablete se uzimaju svakih 8 sati cijeli dan, 625 mg tablete svakih 12 sati.Prilikom propisivanja lijeka za liječenje teških infekcija koriste se doze od 625 mg svakih 8 sati ili 1000 mg svakih 12 sati.

    Treba napomenuti da se tablete mogu razlikovati u udjelu aktivnih tvari. Stoga tabletu od 625 mg (500 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline) ne možete zameniti sa dve tablete od 375 mg (250 g amoksicilina i 125 g klavulanske kiseline).

    Sledeća šema koristi se za lečenje odontogenih infekcija. Tablete od 375 mg uzimaju se svakih 8 sati, non-stop. 625 mg tablete nakon 12 sati.

    Ako je potrebno da se lijek koristi za liječenje bolesnika s bubrežnim bolestima, mora se uzeti u obzir sadržaj kreatinina u urinu. Pacijenti s bolestima jetre trebaju stalno praćenje njihove funkcije.

    Prašak za suspenziju za dojenčad i djecu do 3 mjeseca. Doziranje se provodi posebnom mjernom pipetom ili kašikom. Doziranje - 30 mg amoksicilina po kilogramu težine, dva puta dnevno.

    Zabrinuti zbog prostatitisa? Spremi vezu

    Za djecu stariju od tri mjeseca za blage i umerene infekcije - 20 mg / kg telesne težine, a za teške infekcije - 40 mg / kg. Druga doza koristi se i u liječenju dubokih infekcija - upale srednjeg uha, sinusitisa, bronhitisa, upale pluća. Uz ovaj lijek nalazi se upute u kojima postoje posebne tablice koje vam omogućavaju da tačno izračunate potrebne doze lijeka za djecu.

    Maksimalna dopuštena dnevna doza amoksicilina za djecu je 45 mg / kg težine, za odrasle - 6 grama. Klavulanska kiselina može se uzimati dnevno ne više od 600 mg za odrasle i 10 mg / kg za djecu.

    Opis obrazaca izdanja

    Ovaj lijek je dostupan u obliku obloženih tableta koje su bijele ili bež-bijele. Tablete imaju ovalni bikonveksni oblik.

    Jedna tableta od 625 mg sadrži 500 mg amoksicilin trihidrata sa 125 mg klavulanske kiseline (kalijeva so).

    Tablete se mogu proizvesti u plastičnim limenkama (svaka 15 tableta) ili u aluminijskim blisterima od 5 ili 7 komada.

    Tablete od 1000 mg su takođe presvučene, imaju duguljasti oblik sa ukošenim ivicama. Na jednoj je strani ispis „AMS“, a na drugoj - „875/125“. Uključuju 875 mg antibiotika i 125 mg klavulanske kiseline.

    Amoxiclav 125

    Amoxiclav 250 ("Amoksiklav Forte")

    Amoxiclav 500

    Amoxiclav 875

    Amoxiclav 625

    Amoxiclav 1000

    Amoxiclav Quicktab

    Kontraindikacije

    Prilikom uzimanja lijeka može doći do kršenja funkcija jetre i žutica (kolestatik), ako se prethodno ovaj lijek već koristio, a pacijent ima povećanu osjetljivost na komponente lijeka ili na sve peniciline.

    U bolesnika koji su alergični na cefalosporine ili u prisustvu pseudomembranoznog kolitisa, zatajenja jetre ili teške bubrežne disfunkcije, lijek se propisuje pažljivo.

    U bolesnika sa mononukleozom ili limfocitnom leukemijom kojima je prethodno propisan ampicilin može se primetiti osip eritematoznog tipa. U tom slučaju antibiotik treba prekinuti.

    Nuspojave

    Obično se lako prolazi i pacijenti lako podnose. Nuspojave se vjerojatnije javljaju kod starijih bolesnika, kao i kod onih bolesnika koji duže vrijeme koriste Amoxiclav. Najčešće se nuspojave javljaju ili za vrijeme ili nakon završetka liječenja, ali ponekad se njihov razvoj javlja nekoliko tjedana nakon završetka lijeka.

    Digestivni sistem. U pravilu je to dijareja, mučnina, povraćanje, kao i dispepsija. Nadimanje, stomatitis ili gastritis, obezbojenje jezika ili glositis, enterokolitis su rjeđi. Za vrijeme ili nakon završetka liječenja ovim lijekom može se javiti pseudomembranozni kolitis - bolest uzrokovana jednom od bakterija roda klostridija.

    Krvni sistem. Takođe se mogu javiti anemija (uključujući hemolitičku), eozinofilija, smanjenje broja trombocita i / ili leukocita, agranulocitoza.

    Nervni sistem može odgovoriti na uzimanje lijeka s glavoboljom, vrtoglavicom, uznemirenošću, nesanicom, konvulzijama, neprikladnim ponašanjem ili hiperaktivnošću.

    Jetra. Pokazatelji jetrenih testova se povećavaju, uključujući aktivnost AsAT i / ili AlAT, alkalna fosfataza i serumski bilirubin asimptomatski se povećavaju.

    Koža. Koža može reagirati na unos amoksiklava osipom, osipima, angioedemom, multiformnim eritemom, toksičnom epidermalnom nekrolizom, eksfolijativnim dermatitisom, Stevens-Johnsonovim sindromom.

    Urinarni sistem - dolazi do pojave krvi u urinu i intersticijskog nefritisa.
    Uz produženu upotrebu lijeka mogu se pojaviti vrućica, kandidijaza usne šupljine, kao i kandidni vaginitis.

    Amoksiklav tokom trudnoće

    Amoxiclav za djecu

    Amoksiklav sa anginom

    Mora se imati na umu da se antibiotici ne smiju dugo upotrebljavati, jer to povećava otpornost patogene mikroflore na njih.
    Više o grlobolji

    Kompatibilnost s drugim lijekovima

    • Nepoželjno je istovremeno koristiti Amoksiklav i pripravke indirektnih antikoagulansa. To može uzrokovati povećanje vremena protrombina.
    • Interakcija Amoksiklava i alopurinola uzrokuje rizik od egzanteme.
    • Amoksiklav pojačava toksičnost metatreksata.
    • Ne možete koristiti i amoksicilin i rifampicin - to su antagonisti, kombinovana upotreba slabi antibakterijsko delovanje oboje.
    • Amoksiklav se ne smije propisivati ​​zajedno sa tetraciklinima ili makrolidima (to su bakteriostatski antibiotici), kao ni sa sulfonamidima zbog smanjenja efikasnosti ovog lijeka.
    • Uzimanje Amoksiklava smanjuje efikasnost kontracepcijskih sredstava u tabletama.

    Poređenje sa drugim lekovima

    Šta je bolje od amoksiklava?

    Amoksiclav ili amoksicilin?

    Amoksiklav ili Augmentin?

    Amoksiklav ili Flemoksin?

    Amoksiklav ili Sumamed?

    Kompatibilnost s alkoholom

    Sinonimi i analozi

    Recenzije ljekara

    Anna Leonidovna, terapeut, Віцеб. Amoksiklav je mnogo efikasniji u lečenju različitih respiratornih bolesti u odnosu na njegov analog, amoksicilin. Propisujem vam kurs od 5 dana, nakon čega se obavezno uzima lijekovi koji obnavljaju mikrofloru.

    Veronika Pavlovna, urolog. Gospodine Kryvyi Rih. Ovaj lijek ima izvrstan učinak na bakterijske infekcije genitalnog trakta. Rijetko daje nuspojave, istovremeno propisujem antifungalne lijekove, nakon uzimanja probiotika za obnavljanje normalne mikroflore.

    Andrei Evgenievich, liječnik ENT, Polotsk. Upotreba ovog lijeka ubrizgavanjem omogućava vam brzo zaustavljanje manifestacija teške i umjerene bolesti ENT organa. Lijek dobro liječi upalu srednjeg uha. Uz to, pacijenti dobro uzimaju suspenziju slatkog voća.

    Pregledi pacijenata

    Victoria, Dnjepropetrovsk. Koristi se prema propisu od strane liječnika za liječenje tonzila. Vidio 5 dana. Antibiotik je počeo sa 3. danom bolesti. Bolest se smanjila za trećinu. Grlo me je prestalo boljeti. Nastala je dijareja, prošla je u roku od dva dana, nakon toga počeo sam uzimati probiotike da obnovim mikrofloru.

    Aleksandra, Lugansk. Ovaj lek je propisao lekar za lečenje pijelonefritisa. Kurs je bio 7 dana. Prvo 3 dana injekcije - zatim tablete. Injekcije su prilično bolne. Međutim, poboljšanje je počelo oko četvrtog dana. Nije bilo nuspojava. Je li to suha usta.

    Tamara, grad Boyarka. Ubrizgali su mi ovaj lijek za liječenje ginekološke infekcije. Vrlo je bolno, modrice su ostale na mestu ubrizgavanja. No, nakon tjedan dana nije bilo traga na mrljima patogena.

    Amoxiclav za djecu

    Dodatne informacije

    Ako se lijek koristi dulje vrijeme, potrebno je pratiti rad jetre, organa koji formiraju krv i bubrega pacijenta.Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju, potrebno je prilagoditi dozu ili povećati interval između doza lijeka. Bolje je uzimati lijek s hranom. U slučaju superinfekcije (pojava mikroflore neosjetljive na ovaj antibiotik) potrebno je promijeniti lijek. Zbog mogućnosti unakrsnih alergijskih reakcija na cefalosporine kod pacijenata osjetljivih na peniciline, nepoželjno je istodobno koristiti ove antibiotike.

    Prilikom uzimanja lijeka trebate piti veliku količinu tekućine kako biste izbjegli stvaranje kristala amoksicilina u urinu.

    Morate biti svjesni da prisustvo velikih doza antibiotika u tijelu može izazvati lažno pozitivnu reakciju na glukozu u urinu (ako se za utvrđivanje koristi Benedictov reagens ili Flemingov rastvor). Pouzdani rezultati u ovom slučaju dati će upotrebu enzimske reakcije s glukozidazom.

    Budući da su pri uporabi droge moguće nuspojave iz živčanog sustava, potrebno je vrlo pažljivo voziti vozila (automobile) ili se baviti aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju, brzinu reakcije i pažnju.

    Amoxiclav 625 odnosi se na antibiotike sa prilično širokim spektrom djelovanja. To je kombinirani lijek. Pripada velikoj grupi penicilina.

    Ime

    Naziv lijeka na latinskom je Amoksiklav.

    Amoxiclav 625 odnosi se na antibiotike sa prilično širokim spektrom djelovanja.

    Oslobađanje oblika i sastava

    Izdaje se u obliku:

    1. Filmsko obložene tablete. Glavne aktivne tvari: amoksicilin 250, 500 i 875 mg (sadržan u obliku amoksicilin trihidrata) i klavulanska kiselina 125 mg. Sastav se dopunjuje: silicijum dioksid, krospovidon, natrijum kroskarmeloza, magnezijum stearat, talk. Tablete su dostupne u blisterima i bocama od tamnog stakla. Pakovanje kartona sadrži 1 bočicu ili 1 blister (za 15 tableta) i upute za upotrebu.
    2. Prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu i pripremu otopine za intravensku injekciju.

    Farmakološko djelovanje

    Amoksicilin utiče na mnoge gram-negativne i gram-pozitivne patogene koji su osjetljivi na peniciline. Djelovanje se temelji na suzbijanju sinteze peptidoglikana. Ono je osnova strukture zidova bakterija. Istovremeno se smanjuje jačina staničnih zidova, dolazi do brze lize i odumiranja svih patogenih ćelija.

    Amoksiklav utječe na mnoge gram-negativne i gram-pozitivne patogene.

    Jer Budući da se amoksicilin uništava pod utjecajem nekih beta-laktamaza, spektar djelovanja lijeka ne odnosi se na bakterije koje sintetiziraju laktamaze.

    Klavulanska kiselina je moćan inhibitor beta-laktamaze. Po svojoj strukturi slična je penicilinima. U vezi s tim, spektar djelovanja lijeka proširuje se i na mikroorganizme koji sintetišu nekromosomske beta-laktamaze.

    Farmakokinetika

    Aktivne tvari se dobro apsorbiraju. Najbolja apsorpcija će biti ako pijete lijek prije jela. Najveća koncentracija aktivnih supstanci u krvi opažena je nakon 2-3 sata. Aktivne komponente mogu se naći u mnogim organima i tkivima, u amnionskoj i sinovijalnoj tekućini.

    Sposobnost vezanja na proteine ​​u krvi je mala. Metabolizam se javlja u jetri. Lijek se izlučuje bubrezima. Vrijeme poluraspada je oko sat vremena.

    Među antimikrobnim sredstvima u lijeku Amoxiclav 625, pregledi pacijenata i specijalista najviše su indikativni. Lijek se smatra najmasovnijim antibiotikom i zato je stekao široko priznanje. Zbog širokog spektra djelovanja, sigurnosti uporabe kod djece i dojećih žena, Amoksicilin klavulanat gotovo u potpunosti pokriva područje empirijskog liječenja ambulantnih respiratornih i genitourinarnih infekcija.

    Uvjeti za ljekarne u ljekarni

    Izdaje se na recept.

    Koliko je Amoxiclav? Prosječna cijena u ljekarnama ovisi o obliku ispuštanja:

    • Cena Amoxiclav tablete 250 mg + 125 mg u prosjeku je 230 rubalja za 15 kom. Kupite antibiotik 500 mg + 125 mg može se koštati od 360 - 400 rubalja za 15 kom. Koliko koštaju tablete 875 mg + 125 mgovisi o mjestu prodaje. U prosjeku, njihov trošak je 420 - 470 rubalja za 14 kom.
    • Cena Amoxiclav Quicktab 625 mg - od 420 rubalja za 14 kom.
    • Cijena ovjesa Amoxiclav za djecu - 290 rubalja (100 ml).
    • Cena Amoxiclav 1000 mg u Ukrajini (Kijev, Harkov, itd.) - od 200 grivna za 14 komada.

    Farmakološki efekat

    Kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom jedinstvena je na svoj način. Amoksicilin i drugi antibiotici penicilinske grupe uzrokuju smrt bakterijskih stanica vezanjem na njihove površinske receptore. Međutim, većina bakterija je naučila uništiti ovaj antibiotik uz pomoć enzima beta-laktamaze tokom upotrebe lijeka.

    Klavulanska kiselina smanjuje aktivnost ovog enzima, pa ovaj lijek ima vrlo širok spektar djelovanja. Ubija čak i sojeve bakterija otpornih na amoksicilin. Lijek ima izražen bakteriostatski i baktericidni učinak na sve vrste streptokoka (osim sojeva rezistentnih na meticilin), ehinokoka i listerija.

    Gram-negativne bakterije su takođe osjetljive na amoksiklav:

    • Bordetella
    • brucela
    • gardnerella,
    • Klebsiella
    • moraxella
    • salmonela
    • Proteus
    • shigella
    • klostridijum i drugi.

    Bez obzira na kombinaciju s unosom hrane, lijek se dobro apsorbira u organizam, maksimalna koncentracija lijeka dostiže se već u prvom satu nakon uzimanja.

    Indikacije za upotrebu

    Amoksiklav je propisan za infekcije izazvane osjetljivim sojevima mikroorganizama, naime kod sledećih bolesti:

    1. Infekcije bilijarnog trakta (holangitis, holecistitis).
    2. Infekcije kostiju i vezivnog tkiva.
    3. Infekcije kože i mekih tkiva (impetigo, flegmoni, erizipele, apsces, sekundarno zaražene dermatoze).
    4. Osteomijelitis, meningitis, sepsa i endokarditis.
    5. Infekcija ENT organa, donjeg i gornjeg respiratornog trakta (faringitis, tonzilitis, sinusitis i otitisni medij u akutnim i hroničnim oblicima, faringealni apsces, pneumonija, akutni bronhitis sa superinfekcijom, hronični bronhitis) su infekcije mokraćnih puteva i karličnih organa.

    Upotreba Amoksiklava je efikasna u prevenciji infekcija u hirurgiji i u lečenju postoperativnih infekcija.

    Trudnoća i dojenje

    Amoxiclav trudnoće može se koristiti ako očekivani učinak premaši moguće štete za plod. Upotreba Amoksiklava u ranim fazama trudnoće nije nepoželjna.

    2 tromjesečja i 3 tromjesečja su poželjniji, ali čak i tijekom tog razdoblja doziranje Amoksiklava tijekom trudnoće treba pratiti vrlo precizno. Amoxiclav dojenje ne propisivati, jer aktivne komponente lijeka prodiru u majčino mlijeko.

    Upute za upotrebu Amoxiclav

    Uputa za upotrebu kaže da su tablete Amkosiklav odrasli i djeca starija od 12 godina (ili s tjelesnom težinom> 40 kg) u blaga ili umerena infekcija imenovati 1 tab. (250 mg + 125 mg) svakih 8 sati ili 1 tab. (500 mg + 125 mg) svakih 12 sati, ako teške infekcije i infekcije respiratornog trakta - 1 tab. (500 mg + 125 mg) svakih 8 sati ili 1 tab. (875 mg + 125 mg) svakih 12 sati

    Pogledajte video: Rapiclav 625mg tablets Amoxicillin and clavulanic acid tablet Benefits Side effects in hindi (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar