Dibicor - lijek protiv dijabetesa

Među lijekovima koji se koriste u borbi protiv dijabetesa možemo spomenuti lijek Dibikor. Koristi se ne samo za ovu bolest, već i za neke druge, što ponekad izaziva sumnje kod pacijenata u pogledu preporučenosti uzimanja. Zbog toga trebate razumjeti što je izvanredan za ovaj lijek i koje su njegove karakteristike.

Opće informacije, sastav i oblik objavljivanja

Načelo djelovanja lijeka je poticanje metaboličkih procesa u tijelu. Zahvaljujući njemu možete smanjiti količinu holesterola, glukoze i triglicerida. To objašnjava njegovu upotrebu kod različitih bolesti.

Dibicor se prodaje u obliku bijelih (ili gotovo bijelih) tableta. Lijek proizvode u Rusiji.

Uprkos nepostojanju potrebe da dobijete recept liječnika za njegovu upotrebu, prije početka terapije potrebno je da se prije početka terapije posavjetujete sa stručnjakom. Na taj ćete se način izbjeći štetni učinci koji mogu nastati zbog nepažljivog proučavanja uputa.

U sastavu Dibicore dominira supstanca Taurine.

Pored njega, komponente kao što su:

  • mikrokristalna celuloza,
  • krompirov skrob
  • želatina
  • kalcijum sterea
  • aerosil.

Lijek se prodaje samo u tabletama s dozama aktivne komponente od 250 i 500 mg. Pakiraju se u ćelijske pakete, od kojih svaka sadrži 10 tableta. U prodaji možete pronaći kartonske pakete, u kojima se nalaze 3 ili 6 paketa. Dibicor se nalazi i u staklenim bocama, u kojima se nalazi 30 ili 60 tableta.

Oslobađanje oblika i sastava

Proizvod je dostupan u obliku bijelih tableta, koje mogu sadržavati 250 ili 500 mg aktivnog sastojka (taurin). Ostale komponente:

  • MCC
  • krompirov skrob
  • Aerosil
  • želatina
  • kalcijum stearat.

Proizvod je dostupan u obliku bijelih tableta, koje mogu sadržavati 250 ili 500 mg aktivnog sastojka (taurin).

Tablete su u pakovanjima od 10 kom. i kartonske kutije.

Mehanizam delovanja

Aktivna komponenta lijeka je produkt razgradnje metionina, cisteamina, cisteina (aminokiseline koje sadrže sumpor). Njegovo farmakološko djelovanje uključuje projiciranje membrane i osmoregulatorno djelovanje, blagotvorno utječe na strukturu staničnih membrana i stabilizira metabolizam kalija i kalcija.

Lijek normalizuje metabolizam u jetri, srčanom mišiću i drugim unutrašnjim organima i sistemima. Kod pacijenata sa kroničnim patologijama jetre, lijek povećava protok krvi i smanjuje ozbiljnost razaranja stanica.

Uz srčane patologije, lijek smanjuje zagušenje u cirkulacijskom sustavu. Kao rezultat toga, pacijent povećava kontraktilnost miokarda i normalizira pritisak u srčanom mišiću.

Uz srčane patologije, lijek smanjuje zagušenje u cirkulacijskom sustavu.

Dijabetičari koji uzimaju lijek smanjuju razinu glukoze u plazmi. Također zabilježeno je smanjenje koncentracije triglicerida.

Zašto je propisana

Koristi se za sljedeće patologije:

  • zatajenje srca različitog porijekla,
  • Dijabetes tipa 1 i 2
  • intoksikacija srčanim glikozidom,
  • u kombinaciji sa antifungalnim lijekovima (kao hepatoprotektivno sredstvo).


Dibicor se koristi kod zatajenja srca različitog porijekla.
Dibicor se koristi za dijabetes melitus tipa 1 i 2.
Dibicor se koristi u kombinaciji sa antifungalnim lijekovima.

Kontraindikacije

Lijek se ne preporučuje u sljedećim slučajevima:

  • preosjetljivost
  • maloljetna godina.

Uputa za upotrebu kaže da se lijek ne primjenjuje na dječjem polju i nije propisan pacijentima s teškim bolestima srca i zloćudnim novotvorinama.

Pacijentima s umjerenim srčanim patologijama lijek treba propisati s oprezom.

Kako uzeti

Kod pacijenata sa zatajenjem srca i drugim srčanim bolestima lijek se propisuje u dozama od 250-500 mg 2 puta dnevno pola sata prije jela. Trajanje terapije je oko mesec dana. Ako je potrebno, doza se povećava na 2-3 g dnevno.

Kod pacijenata sa zatajenjem srca i drugim srčanim bolestima lijek se propisuje u dozama od 250-500 mg 2 puta dnevno pola sata prije jela.

Intoksikacija lijekovima glikozidom liječi se dnevnim dozama od 750 mg. Hepatoprotektivna svojstva lijeka pojavljuju se ako ga uzimate od 500 mg / dan tokom čitavog tijeka terapije antifungalnim agensima.

Za mršavljenje

Ovaj lijek se koristi i za uklanjanje suvišne težine. Ovaj efekat postiže se zbog prisustva taurina u njegovom sastavu, jer ubrzava metaboličke procese i potiče intenzivnije razgradnju masnoća zbog smanjenja kolesterola u krvi.

Dibikor se koristi i za uklanjanje viška kilograma.

Da biste sagorjeli višak kilograma, lijek se mora uzimati 500 mg tri puta dnevno na prazan stomak (30-40 minuta prije jela). Maksimalna dnevna doza je 1,5 g. Trajanje primjene može doseći 3 mjeseca, nakon čega se preporučuje pauza. U tom slučaju morate slijediti optimalnu prehranu.

Nuspojave

Taurin pojačava proizvodnju klorovodične kiseline, tako da dugotrajna upotreba lijeka na temelju njega zahtijeva oprez i liječnički nadzor. Osim toga, prilikom uzimanja lijekova, ponekad se pojave i alergije izražene crvenilom, svrabom i osipima na koži. To se događa u slučajevima kada pacijent ima povećanu osjetljivost na komponente lijeka.

U kliničkim ispitivanjima zabilježeni su blagi poremećaji kardiovaskularnog sistema i pogoršanje peptičnog čira jer taurin aktivira sintezu klorovodične kiseline. Nisu zabilježene druge neželjene reakcije.

Kada uzimate lijek, ponekad se pojave alergije, izražene crvenilom, svrbežom i osipima na koži.

Na pozadini uzimanja lijekova postoji vjerojatnost pojave alergijskih reakcija. Mogu ih pratiti svrbež i oticanje kože, rinitis, glavobolja i drugi karakteristični znakovi.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Sigurnost i učinak lijeka u odnosu na trudnice / doječe nisu utvrđeni, stoga se lijek ne propisuje u razdoblju gestacije i dojenja. U izuzetnim slučajevima, prilikom propisivanja lekova, dojenje mora biti zaustavljeno.

Sigurnost i učinak lijeka u odnosu na trudnice / doječe nisu utvrđeni, stoga se lijek ne propisuje u razdoblju gestacije i dojenja.

Interakcija s drugim lijekovima

Nije bilo negativnih efekata prilikom upotrebe lijeka s drugim lijekovima. Međutim, dotične tablete mogu povećati inotropni učinak srčanih glikozoida. Osim toga, ne preporučuje se kombiniranje lijeka s diureticima i Furosemidom, jer lijek ima diuretičko djelovanje.

Predmetni lijek ima oko 50 mogućih zamjena. Najpristupačniji i najtraženiji su:

  • Evalar Cardio,
  • Taurine
  • Ortho Ergo Taurin.


Evalar Cardio - jedan od analoga Dibikor-a.
Taurin je jedan od analoga Dibikora.
Orto Ergo Taurin - jedan od analoga Dibikora.

Datum isteka lijeka Dibicor

Ako su ispunjeni uvjeti promatranja, tada lijek zadržava svoja farmakoterapijska svojstva 36 mjeseci od datuma proizvodnje.

Lijek se izdaje bez recepta liječnika.

Dibicore Recenzije

Na Internetu o drogi razgovaraju na različite načine. Ipak, prevladavaju pozitivne kritike. Pacijenti primjećuju smanjenje razine šećera, a taj proces se odvija sporo i nije praćen negativnim reakcijama. Zadovoljni su pristupačnim cijenama lijeka.

Anna Kropaleva (endokrinolog), 40 godina, Vladikavkaz

Dibikor je izuzetno učinkovit i jeftin lijek koji vam omogućava kontrolu šećera u krvi. Njegovu efikasnost potvrđuju i pregledi mojih pacijenata kojima prepisujem ove dijetalne tablete, za dijabetes i u drugim slučajevima.

Domaćin

Olga Milovanova, 39, Sankt Peterburg

Sviđa mi se niska cijena i blagi farmakološki učinak u ovom lijeku. Nisam imao nuspojava, jer nisam odstupio od uputstava lekara i uputstva za lek. Razina šećera opada, korigira se holesterol, sve je jasno i uz učinak nakupljanja, stoga nisu primijećena oštra kolebanja kliničkih pokazatelja.

Victoria Korovina, 43, Moskva

Uz pomoć ovog lijeka, uspio sam izgubiti 14 kg za nekoliko mjeseci. Djeluje bez problema, poboljšava metabolizam. Međutim, bolje je koristiti ga u kombinaciji s posebnom dijetom, vježbama i nekim drugim lijekovima.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca lijeka nastaje kao rezultat razmjene tri aminokiseline: metionina, cisteamina, cisteina.

  • membranska zaštitna
  • osmoregulacijski
  • antistres
  • regulacija oslobađanja hormona,
  • učestvovanje u proizvodnji proteina,
  • antioksidans
  • uticaj na ćelijske membrane,
  • normalizacija razmene jona kalijuma i kalcijuma.

Zbog ovih karakteristika Dibicor se može koristiti za različite patologije. Doprinosi normalizaciji metaboličkih procesa u unutrašnjim organima. U slučaju poremećaja u radu jetre, aktivira protok krvi i smanjuje citolizu.

Uz kardiovaskularnu insuficijenciju, njegova korist leži u sposobnosti smanjenja dijastoličkog pritiska i normalizacije cirkulacije krvi, što sprečava pojavu zastoja. Pod njegovim utjecajem srčani mišić se aktivnije steže.

Ako postoji tendencija povećanja krvnog pritiska pod utjecajem Taurina, događaju se pozitivne promjene. Ali istovremeno, ova supstanca gotovo da i nema utjecaja na ljude sa niskim pritiskom. Njegov prijem doprinosi povećanju efikasnosti.

Za dijabetičare, Dibicor može sniziti glukozu u krvi, trigliceride i holesterol.

Indikacije i kontraindikacije

Prisutnost mase korisnih svojstava lijeka ne znači da je ona sigurna za sve, bez izuzetka. Prilikom korištenja morate se pridržavati uputa i uzimati ga samo prema uputama stručnjaka.

Dibicor se može preporučiti u slučajevima:

  • dijabetes melitus (tipovi 1 i 2),
  • poremećaji u radu srca i krvnih sudova,
  • intoksikacija tijela zbog liječenja srčanim glikozidima,
  • upotreba antimikotičkih lekova (Dibicor djeluje kao hepatoprotektor).

Ali čak i s takvim dijagnozama, ne biste trebali početi uzimati lijek bez savjetovanja s liječnikom. Ima kontraindikacije, čije se nepostojanje može uočiti samo tokom pregleda.

Šteta od ovog lijeka može biti u slučaju individualne osjetljivosti na sastav lijeka, stoga je potreban test alergijske reakcije. Takođe kontraindikacija je starosna dob pacijenta manja od 18 godina. Studije sigurnosti taurina za djecu i adolescente nisu provedene, tako da je bolje biti oprezan.

Upute za upotrebu

Bez obzira na bolest, ovaj se lijek uzima samo oralno. Radi praktičnosti, preporučuje se upotreba vode. Liječnik odabire dozu lijeka pojedinačno, u skladu sa dijagnozom i dobrobiti pacijenta.

Prosječne doze, na osnovu bolesti, su sljedeće:

  1. Zatajenje srca. Preporučuje se uzimati Dibicor dva puta dnevno. Količina aktivne tvari u jednoj dozi obično je 250-500 mg. Ponekad je potrebno doziranje za povećanje ili smanjenje. Trajanje tečaja je 1 mesec.
  2. Dijabetes tipa 1. U tom slučaju Dibicor treba uzimati u kombinaciji sa lijekovima koji sadrže insulin. Sam lijek se obično pije 2 puta dnevno po 500 mg. Lečenje traje od 3 meseca do šest meseci.
  3. Dijabetes tipa 2. Takva dijagnoza podrazumijeva sličnu dozu i raspored uzimanja lijeka. Ali Dibikor treba kombinirati s hipoglikemijskim lijekovima.
  4. Intoksikacija srčanim glikozidom. U ovoj situaciji dnevna količina Taurina bi trebala biti najmanje 750 mg.
  5. Antimikotički tretman. Dibicor je hepatoprotector. Njegova uobičajena doza je 500 mg, uzima se dva puta dnevno. Trajanje ovisi o tome koliko dugo je osoba koristila antifungalna sredstva.

Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o svim promjenama koje su se dogodile od početka uzimanja ovog lijeka. To će pomoći u procjeni tijeka liječenja.

Posebna uputstva

Postoji nekoliko mjera predostrožnosti u vezi s upotrebom ovog lijeka.

Ali još uvijek postoji nekoliko kategorija ljudi prema kojima treba biti oprezan:

  1. Trudnice i dojilje. Kako Dibicor utječe na takve bolesnike nije poznato. Nisu klasificirani kao pacijenti za koje je ovaj lijek zabranjen, ali nisu propisani bez posebne potrebe.
  2. Djeca i tinejdžeri. Učinkovitost i sigurnost lijeka za ovu skupinu pacijenata nisu proučavane, ali iz opreza im nije propisan Dibicor.
  3. Stariji ljudi. Nema ograničenja u vezi s njima, ljekari se vode prema kliničkoj slici bolesti i dobrobiti pacijenta.

Ponekad se ovaj alat koristi za mršavljenje. Njegova svojstva omogućuju smanjenje težine kod pacijenata s prekomjernom težinom. Međutim, vrijedi vježbati samo pod liječničkim nadzorom. Neželjeno je uzimati lijek sami, želeći smršavjeti, jer je rizično.

Dibicor ne izaziva veliki broj nuspojava. S njegovom pravilnom primjenom rijetko se pojavljuju poteškoće. Ponekad pacijenti mogu razviti hipoglikemiju, u tom slučaju preporučuje se promjena doze. Ostale nuspojave uzrokovane su alergijom na sastav. Zbog toga nastaju osipi na koži i urtikarija.

Lijek pacijenti dobro podnose. Nema dokaza o predoziranju. U slučaju njegove pojave preporučuje se simptomatsko liječenje.

Interakcije lijekova i analozi

Dibicor je dopušteno koristiti u kombinaciji s gotovo bilo kojim lijekom. Oprez je potreban samo za srčane glikozide.

Taurin je u stanju pojačati njihov inotropni učinak, pa ako je takva kombinacija neophodna, doziranje oba lijeka mora biti pažljivo izračunato.

Ovaj lijek možete zamijeniti uz pomoć različitih sredstava, biljnog i sintetičkog porijekla.

Tu spadaju:

  1. Taufon. Alat se temelji na Taurinu, najčešće se koristi u obliku kapi. Koristi se za liječenje očnih bolesti, dijabetesa, kardiovaskularnog zatajenja.
  2. Igrel. Lijek je kap koja se obično koristi u oftalmologiji. Aktivna supstanca je Taurin.

Biljni lijekovi koji imaju slična svojstva uključuju tinkturu gloga.

Mišljenja ljekara i pacijenata

Recenzije ljekara o ovom lijeku obično su pozitivne. Specijalisti često svojim pacijentima prepisuju ovo sredstvo.

Dobro poznajem osobine Dibicorea, često ga preporučujem pacijentima i obično sam zadovoljan rezultatima. Poteškoće se javljaju samo kod onih koji ne slijede upute ili lijek koriste bez potrebe.Stoga se lijek treba uzimati samo po savjetu lekara.

Lyudmila Anatolyevna, endokrinolog

Lijek Dibicor odlično se nosi sa svojim zadacima. Rijetko ga prepisujem pacijentima, radije pazim da će lijek pomoći. Ali više puta sam naišao na negativan stav pacijenata prema ovom leku. Kada sam počeo da otkrivam razloge, postalo je jasno - ljudi su vrlo „kreativno“ prihvatili instrukciju ili je uopšte nisu pročitali, otuda i nedostatak rezultata. To se posebno odnosi na žene koje pokušavaju smršaviti ovim lijekom. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo, jer je opasno.

Victor Sergeevich, terapeut

Pacijenti koji su uzimali lijek, u većini slučajeva, bili su zadovoljni.

Činilo mi se da je besmisleno uzimati jeftina sredstva - neučinkovita su. Ali Dibikor je premašio sva očekivanja. Osjećao sam se bolje, riješio se problema sa pritiskom, postao sam energičniji i aktivniji.

Dibikor sam koristio za mršavljenje - o tome sam čitao u recenzijama. Uputa nije potvrdila ovu informaciju, ali odlučio sam je pokušati. Šest mjeseci mi je težina pala za 10 kg. Naravno, savjetujem drugima da se prvo savjetuju s liječnikom, ali zadovoljan sam rezultatima.

Neću koristiti ovaj alat. Šećer u krvi se jako smanjio, završio sam u bolnici. Možda bih trebao konzultirati doktora, tada ne bi bilo problema. Ali cijena mi se činila vrlo primamljiva, posebno u usporedbi s onim lijekovima koji mi se obično propisuju.

Video materijal o prednostima Taurinea:

Lijek ima nisku cijenu. Pakovanje od 60 tableta s dozom od 500 mg košta oko 400 rubalja. U maloj dozi (250 mg), paket Dibicor s istim brojem tableta može se kupiti za 200-250 rubalja.

Farmakokinetika

Moguće je identificirati taurin u krvi 15-20 minuta nakon uzimanja doze od 500 mg. Maksimalna koncentracija bilježi se nakon 1,5-2 sata. Za jedan dan se potpuno uklanja iz pacijentovog tijela.


Lijek se preporučuje uzimati kod kardiovaskularnog zatajenja različitog porijekla.
Dibicor 500 ljekari propisuju za trovanje izazvano srčanim glikozidima.
Propisivanje lijeka će biti razumna odluka ako pacijent ima dijabetes 1. stupnja.
Uzimanje lijekova je neophodno za oštećenje jetre kod pacijenata sa problemima srca ishemijskog porijekla.


Sa dijabetesom

Kod dijabetesa tipa 1 treba uzimati 1 tabletu 2 puta dnevno. Možda kombinacija sa terapijom insulinom. Takav sveobuhvatni tretman traje od 3 do 6 mjeseci.

Ista doza je pogodna za liječenje dijabetesa tipa 2. To može biti ili monoterapija ili kombinacija s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Ostavite Svoj Komentar