Koja bi trebala biti norma šećera u krvi kod djeteta

U prvoj godini života norma glukoze je od 2,8 do 4,4 mmol / L.

U dobi od 12 mjeseci do 5 godina normalan šećer u krvi je između 3,3 i 5 mmol / L.

Kod djece starijih od pet godina norme ovog pokazatelja zadovoljavaju norme kod odraslih i kreću se od 3,3 do 5,5 mmol / L.

Tabela šećera u krvi kod djece
Starost vašeg djetetaVrijednost norme ovisno o dobi
Do 12 meseciod 2,8 do 4,4 mmol / L
1 godinaod 3,3 do 5 mmol / l.
2 godineod 3,3 do 5 mmol / l.
3 godineod 3,3 do 5 mmol / l.
4 godineod 3,3 do 5 mmol / l.
5 godinaod 3,3 do 5 mmol / l.
6 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.
7 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.
8 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.
9 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.
10 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.
Stariji od 11 godinaod 3,3 do 5,5 mmol / l.

Smanjena stopa

Smanjenje šećera u krvi kod djeteta može biti posljedica:

  • Produljenje posta i smanjeni unos vode.
  • Teške hronične bolesti.
  • Insulinoma.
  • Bolesti probavnog trakta - gastritis, duodenitis, pankreatitis, enteritis.
  • Bolesti nervnog sistema - patologija mozga, teške ozljede mozga i druge.
  • Sarkoidoza.
  • Otrovanje hloroformom ili arsenom.

Povećana stopa

Stalno povećanje razine šećera dovodi, prije svega, do zaključka da dijete ima dijabetes.

Takođe, povećanje glukoze u bebinoj krvi može biti povezano sa:

  • Nepravilno izvedena analiza - ako je dijete jelo prije uzorkovanja krvi ili je imalo fizički ili nervni stres prije ispitivanja.
  • Bolesti štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde i hipofize.
  • Tumori gušterače, kod kojih je smanjena proizvodnja inzulina.
  • Gojazni.
  • Dugotrajna upotreba glukokortikoida i anti-upalnih nesteroidnih lijekova.

Posljedice

Nagli pad šećera u krvi kod djeteta manifestuje se povećanjem aktivnosti bebe i njegovom anksioznošću. Dijete može tražiti slatku hranu. Tada dolazi do kratkotrajnog uzbuđenja, dijete se znoji, vrtoglavica postaje, blijeda, nakon čega beba može izgubiti svijest, ponekad i sa neizraženim napadajima. Slatka hrana ili intravenska glukoza odmah poboljšavaju stanje. Takva stanja se nazivaju hipoglikemija pa im prijeti opasnost od razvoja hipoglikemijske kome, što može dovesti do smrti.

S povećanjem glukoze podudaraju se mnogi simptomi (slabost, glavobolja, hladni udovi), ali dijete također primjećuje suha usta i traži piće. Takođe, s povećanjem glukoze mogući su svrbež kože i probavni problemi. Svim ovim simptomima treba posvetiti veću pažnju, jer produljena hiperglikemija bez liječenja pogoršava rad mozga.

Funkcija glukoze u krvi kod djece

Šećer, koji se krvlju prenosi kroz tijelo djeteta, za njega je izvor energije i hrani stanice organa. U vezi s tim, zaključak sam sugerira: što je više, to je bolje. Ali takva je presuda pogrešna. U tkivima organa mora postojati određena koncentracija istih, a ako dođe do viška, to nije dobro.

Nivo glukoze u ljudskom tijelu kontrolira gušterača, koja proizvodi hormone - inzulin i glukagon. Prvi od njih ograničava koncentraciju šećera, a drugi pridonosi njegovom povećanju.

Kada inzulinu nije dovoljno u tijelu, počinje se razvijati dijabetes. Svako odstupanje od norme ovog pokazatelja povlači za sobom opasne bolesti. Što se prije prepoznaju, veća je vjerojatnost da će se oporaviti.

Koja je norma za dijete

Za odrasle su jasno definirane granice normalne razine šećera u krvi, a kod djece sve ovisi o dobnoj skupini. Norme se značajno razlikuju. Razlika u performansama može se pojaviti zbog analiza analiza u različitim laboratorijama.

Da ne bi došlo do zabune, pored rezultata propisane su i laboratorijske norme. Ali postoje pokazatelji sa kojima se slaže WHO.

Da biste saznali kakva bi trebala biti norma za dječji šećer, možete pročitati ovu tablicu:

Donja granica normalne glukoze u krvi, mmol / l

Gornja granica normalne glukoze u krvi, mmol / l

Često se majke koje imaju povijest dijabetesa brinu o svom nerođenom djetetu. Još prije njegovog rođenja otkrit će kakva bi trebala biti razina šećera u krvi u novorođenčadi kako bi se mogao kontrolirati ovaj pokazatelj.

Često tokom porođaja nakon odvajanja od majčine dušice, beba ima smanjenu koncentraciju šećera. Pravodobnim davanjem pravilne doze glukoze nastavlja se normalno funkcioniranje djetetovog tijela.

Uzrok pada šećera može biti težak proces porođaja, stres koji je u tom trenutku doživljen. Povećani rizik za razvoj ovog stanja je kod prevremeno rođene djece. Što je dete manje razvijeno, veća je opasnost.

Teška hipoglikemija može uzrokovati smrtnost dojenčadi, ali uz pravilan medicinski savjet i pravovremeno liječenje, život se može spasiti. Ali čak i uz adekvatno lečenje, ponekad se razvije cerebralna paraliza ili neko drugo ozbiljno oboljenje..

Za novorođenče je karakteristična niska koncentracija šećera. Ova supstanca u njegovoj krvi sadrži znatno manju količinu nego kod odraslih.

Zašto indikator može biti iznad normalnog ili niži

Gore je opisano koliko šećera treba biti normalan, ali rezultati uzetih testova mogu pokazati i optimalnu koncentraciju glukoze i povećanu ili smanjenu. Na ovaj pokazatelj utiču mnogi faktori:

  • hrana za bebe
  • funkcionisanje gastrointestinalnog trakta
  • učinak na tijelo hormona sadržanih u ljudskom tijelu (inzulin, glukagon i drugi).

Ako rezultat analize pokazuje ispod 2,5 mmol / l, tada takvo dijete ima hipoglikemiju. Smanjena koncentracija glukoze u krvi može biti povezana sa:

  1. Neodgovarajuća prehrana i smanjeni unos tekućine.
  2. Ozbiljne hronične bolesti.
  3. Hormonsko aktivna formacija na pankreasu (insulinoma).
  4. Gastritis raznih vrsta, pankreatitis, duodenitis i druge bolesti probavnog sistema.
  5. Trovanje arsenom ili hloroformom.
  6. Bolesti CNS-a, ozljede mozga itd.
  7. Sarkoidoza.

Ovo zdravstveno stanje pacijenta u ovom slučaju ljekari ne bi trebali zanemariti. Moraju pronaći pravi razlog za snižavanje razine glukoze.

S povišenom razinom šećera prvo se pojavljuje ideja razvoja šećerne bolesti, ali pokazatelj može ukazivati ​​i na probleme poput:

  • Netačna priprema za analizu.
  • Bolesti organa koji proizvode hormone. To su štitna žlijezda, hipofiza, nadbubrežna žlijezda.
  • Formacije na gušterači, u vezi s kojima se smanjuje proizvodnja inzulina u tijelu.
  • Produljena upotreba protuupalnih nesteroidnih lijekova.
  • Višak kilograma.

Kada rezultati analize pokazuju više od 6,1 mmol / l, to znači da dijete ima hiperglikemiju. To je glavni znak dijabetesa.. Ova bolest se može pojaviti kod ljudi u bilo kojoj životnoj dobi. No, tokom aktivnog rasta djetetovog tijela (6-10 godina) i u mladalačkom razdoblju bolest se najčešće razvija.

Kako na vrijeme otkriti dijabetes bez obavljanja analize

„Da li dijabetes melitus ima simptome koje bi pažljivi roditelji mogli primetiti na početku razvoja bolesti, a da nisu posegnuli za analizom?“ - Ovo pitanje brine mnoge majke i očeve. Da, zaista, jesu i svi trebaju znati za njih. To su znakovi kao što su:

  • stalna žeđ,
  • pretjerano mokrenje
  • opće stanje djeteta je letargično, pasivno.

Veoma je važno identificirati ovu patologiju što je prije moguće, u protivnom bolest može dovesti do odgode mentalnog i fizičkog razvoja mrvice.

Kada je dijete s visokim rizikom za dijabetes?

Naučnici još nisu u potpunosti proučili tačne uzroke početka razvoja ove bolesti. Postoje faktori koji predisponiraju ovu bolest kod djece. Evo ih:

  1. Genetska predispozicija. Rizik od povećanja šećera uvelike se povećava ako oba roditelja imaju dijabetes. U prisustvu ove bolesti u jednoj od njih za bebe vjerovatnost da će imati 10%.
  2. Poremećen metabolizam ugljikohidrata. Ovaj se problem javlja s lošom prehranom. Ugljikohidrata ima u prehrani obilnu, a nema dovoljno bjelančevinskih i biljnih masti.
  3. Teške zarazne bolesti.
  4. Gojaznost
  5. Prekomjerna vježba.
  6. Nervni stres.

Kad potvrdi dijabetes kod jednog od blizanaca, drugi ima povećan rizik za ovu bolest. Ako je ta bolest prvog tipa, onda u zdrave bebe u 50% slučajeva također mogu potvrditi ovu dijagnozu. Kod šećerne bolesti tipa II, drugi blizanac ima sve šanse da se razboli, pogotovo ako ima prekomjernu težinu.

Šta učiniti ako se otkrije bolest

Ako je djetetova razina šećera prekoračena, liječnik propisuje odgovarajuću terapiju. To uključuje, pored liječenja lijekovima, i druge metode ublažavanja stanja djeteta:

  1. Usklađenost s dijetom. U djetetovoj prehrani hrana koja sadrži ugljene hidrate i masti je ograničena.
  2. Sistematska fizička aktivnost. Ovo je možda određeni sport, ali samo nakon pregleda i konačnog zaključka ljekara.
  3. Pravovremeno zanimanje higijenskim postupcima. Usklađenost sa čistoćom kože i sluzokože. To će smanjiti svrab i spriječiti pojavu čira. Ako mjesta suhe kože mazite kremom, vjerovatnoća za njihovu pojavu se smanjuje.

Važno je djetetu koje ima dijabetes pružiti psihološku pomoć. Ovo je neophodno kako ne bi osjećao svoju inferiornost i lakše prihvatio nove uvjete života.

Kako donirati krv za dijabetes

Pri prolasku ove analize izuzetno je važno ispuniti sve uvjete za pripremu. To će pomoći u smanjenju rizika od pogrešnog rezultata i preciznom utvrđivanju stvarnog zdravstvenog stanja bebe.

Pravilna priprema za davanje krvi znači apstinenciju od obroka 12 sati prije početka postupka. Budući da ljekari uzimaju analizu u većini slučajeva ujutro, potrebno je samo večerati, a doručak će biti moguć nakon uzimanja krvi. Ljekarima je dozvoljeno piti običnu vodu.

Ne preporučuje se ujutro četkati zube pastom kako šećer iz nje, prolazeći kroz sluznicu, ne utječe na pouzdanost rezultata.

Malom pacijentu se u laboratoriju malim prstom probija lancetom, a nastala kap krvi nanosi se na pripremljenu test traku. Pomoću glukometra dobivate rezultat.

Ako je razina šećera na prazan stomak veća od 5,5 mmol / l, onda je to već razlog za oprez.

Test tolerancije na glukozu

Moguće je preciznije odrediti indeks glukoze primjenom testa tolerancije na glukozu. Pokazat će stopu probavljivosti glukoze nakon njezine prekomjerne konzumacije, odnosno koliko dugo stopa šećera dolazi na normalnu razinu.

Ovaj test uključuje unos glukoze u prahu (1,75 g po kilogramu bebine tjelesne težine) s malom količinom tekućine. Zatim se svakih pola sata mjeri vrijednost šećera i crta se grafikon da bi se smanjila njegova koncentracija. Ako je nakon 2 sata vrijednost manja od 7 mmol / l, tada je to normalno.

Iznenađujuće, detetovo telo ima sposobnost da brže smanji nivo glukoze u odnosu na odrasle. Stoga za bebe postoje vlastiti zahtjevi za normom šećera nakon testa tolerancije na glukozu. Ovaj pokazatelj ne smije prelaziti 7,7 mmol / L. Viši nivo već ukazuje na prisustvo bolesti..

U odraslih je sve drugačije: s vrijednošću do 11 jedinica, liječnici procjenjuju stanje kao prije dijabetesa, a više od 11 je već bolest.

Ako se dijabetes dogodi kod djeteta, to nije rečenica. Ali takvoj bebi je potrebno više pažnje i ljubavi od roditelja, kao i adekvatan tretman i ishrana. Prijateljska porodična atmosfera pomoći će djetetu da se brzo prilagodi novim životnim uslovima.

Mogu li rezultati biti nepouzdani?

Uvijek postoji rizik da će rezultat testova glukoze biti pogrešan. Stoga, ako bilo koja od studija daje povećani pokazatelj, liječnik uvijek preporučuje da ponovo darujete krv (provedete istu studiju) kako biste otklonili pogreške u laboratoriji.

Ako su povećani rezultati identificirani odmah u dvije analize, nije ih potrebno ponavljati. U ovom slučaju je vjerovatnoća pogrešnog rezultata vrlo mala. Ponovljena analiza se također preporučuje u situaciji ako se u bilo kojoj od tih analiza indikator nalazi na gornjoj granici norme.

Roditelji bi također trebali uzeti u obzir da testovi mogu biti nepouzdani ako dijete ima prehladu, stres ili neku drugu bolest. Ovi faktori mogu povećati glukozu i iskriviti rezultate testova.

Da li ste se pravilno pripremili za analizu?

Pre testa, u kojem je određena glukoza, dete ne bi trebalo da jede najmanje osam sati. Najčešće se testovi uzimaju ujutro, pa uveče uoči dana pustite dete da večera, a ujutru pre testova - samo pije običnu vodu. Takođe se ne preporučuje četkanje zubi bebi ujutro kako šećer iz paste za zube, koji detetu ulazi u telo preko desni, ne bi poremetio rezultate.

Pogledajte video: Evo Kako da Snizite Visok Krvni Pritisak za 5 Minuta Bez Lekova! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar