Opstruktivna žutica

Opstruktivna žutica je patološki sindrom koji se sastoji u kršenju izljeva jetrene žuči kroz žučne kanale u dvanaesnik zbog mehaničke opstrukcije.

Sinonimi bolesti: opstruktivna žutica, subhepatička žutica, akholna žutica, resorpcijska žutica, ekstrahepatička kolestaza.

Mehanička opstrukcija bilijarnog trakta razvija se kao komplikacija velike skupine bolesti gušterače i žuči (sistem žučnih kanala i sfinktera koji reguliraju protok žuči) i praćena je takvim uobičajenim simptomima kao što su ikolična obojenja kože, sluznice i sklera, tamna mokraća, promjene boje izmeta, kože svrab, bol u trbuhu.

Rezultat progresivne žutice može biti zatajenje jetre, zatajenje bubrega, gnojni kolangitis, sepsa, bilijarna ciroza ili kolangitis apsces jetre, posebno u teškim slučajevima i u nedostatku kvalificirane medicinske njege - smrt.

Među najčešćim uzrocima opstruktivne žutice razlikuju se žučna kamena bolest (29% slučajeva) i maligni tumori (67% slučajeva). U dobi od 30 godina dominira žučna bolest, u starosnoj grupi od 30-40 godina tumori i žučna kamenac kao uzroci žutice su podjednako česti. U bolesnika starijih od 40 godina prevladavaju tumorske neoplazme.

Općenito, opstruktivna žutica se češće dijagnosticira kod žena (82%). Međutim, tumorska opstrukcija bilijarnog trakta češća je kod muškaraca (54%).

Uzroci opstruktivne žutice

Do danas su dobro proučeni uzroci opstruktivne žutice uslijed kompresije bilijarnog trakta.

Ovisno o etiološkim faktorima, dijele se u 5 skupina:

Kongenitalne malformacije bilijarnog sistema: hipoplazija i atrezija bilijarnog trakta,

Benigne promjene u žučnom sustavu i gušterači zbog kolelitijaze: kalcije (kamenci) u žučnim kanalima, divertikulum (izbočenje stijenke) dvanaestopalačnog crijeva i stenoza velike papule dvanaestopalačnog crijeva (BDS) smještene unutar silaznog dijela dvanaesnika, trljati hronični induktivni pankreatitis, sklerozirajući holangitis,

Stroge glavne žučne kanale kao rezultat hirurške intervencije (nastale kao rezultat slučajnog oštećenja kanala ili nepravilnog šavova),

Primarni i sekundarni (metastatski) tumori pankreato-hepatobiliarnog sistema: rak žučnog mjehura, karcinom glave gušterače i BDS, kao i postojanje tumorskih metastaza različite lokalizacije u jetri (čest karcinom želuca, limfogranulomatoza),

Oštećenja jetre i žučnih puteva parazitima (alveokokoza, hidatidna cista i dr.).

Najčešći uzroci opstruktivne žutice su tumorske neoplazme (jetra, bilijarni trakt, glava pankreasa) i žučna bolest. Kongenitalne malformacije bilijarnog sistema i parazitske bolesti mnogo su rjeđe. U starosti prevladava kalkulozni kamen (zbog žučnih kamenaca) i opstrukcija tumora, u dobi mlađoj od 40 godina uzrok je češća kolelitijaza.

Duodenalni ulkus i akutni upala slijepog crijeva (u slučaju lokacije dodataka u području portala jetre) vrlo su rijetki uzroci ovog patološkog sindroma.

Kolestaza (smanjenje protoka žuči u dvanaestopalačno crijevo) nastaje najčešće uslijed migracije kalkula u kanale iz žučnog mjehura. Stvaranje kalkula u samim kanalima se posmatra znatno rjeđe. Obično ulaze u žučni mjehur u zajednički žučni kanal (zajednički žučni kanal) tijekom napada jetrenih kolika. Do začepljenja kanala dolazi kada veliki kamen ne može proći kroz njega. Ponekad, zbog dužeg spazma sfinktera Oddija (glatkog mišića koji se nalazi u BDS), čak i sitno kamenje zaglavi se u terminalnom dijelu zajedničkog žučnog kanala.

Prisutnost kamenja u kanalima dijagnosticira se u otprilike 20% bolesnika sa žučnom kamenom. Žutica sa kolestazom zbog kolelitijaze u 65% slučajeva je prolazna. Njeni simptomi se smiruju nakon prolaska kamenja u creva. Učestalost razvoja stenoze (sužavanja) BDS je 25%.

Tumori pankreasno-hepatobiliarne zone izazivaju žuticu u 37% slučajeva. Na prvom mjestu je po učestalosti rak glave gušterače i BDS, na drugom - tumori glavnih žučnih kanala i žučnog mjehura. Tumori jetre i njenih kanala su vrlo rijetki.

Simptomi opstruktivne žutice

Uobičajeni znakovi bolesti uključuju:

Duboki bolovi u epigastričnoj regiji i ispod rebara sa desne strane, koji se postepeno povećavaju,

Taman urin i obezbojeni, labavi stolci,

Žutilo kože, sluzokože i sklera očiju, ikterična obojenost kože postepeno poprima zemljani ton,

Gubitak apetita, gubitak težine

Groznica

U nekim se slučajevima žućkasti kolesterol naslaga na kapcima u obliku jasno definiranih formacija koje strše iznad površine kože,

S blokadom pomoću žučnih kanala, bol je spazmatična, oštra, može se dati prsima, desnom pazuhu i lopatici. Vanjski znakovi žutice pojavljuju se 1-2 dana nakon slabljenja jetrene kolike. Palpacija jetre je bolna. Žučni mjehur nije opipljiv. Klik na područje desno ispod rebara uzrokuje nehotično zadržavanje daha. Mučnina i povraćanje su mogući.

Uz tumore gušterače, BDS, žučni trakt, bol je prigušena, lokalizirana u epigastričnoj regiji, vraća nazad. Na palpaciji se nalazi produženi žučni mehur koji je bez pritiska, bez pritiska. Jetra je povećana, ima elastičnu ili gustu teksturu, sa malignim procesom ima nodularnu strukturu. Slezina se rijetko osjeti. Vanjskim znakovima žutice prethodi smanjenje apetita, svrbež kože.

Uvećana jetra uobičajen je simptom dugotrajne opstruktivne žutice. Jetra se povećava zbog svog preplavljenog zagušljivom žuči i upale bilijarnog trakta.

Povećanje žučnog mjehura karakteristično je za tumore BDS-a, glave gušterače i terminalni dio zajedničkog žučnog kanala. Povećanje jetre javlja se kod 75% pacijenata, povećanje žučnog mjehura u 65%, ali laparoskopijom se dijagnosticira u gotovo 100% bolesnika.

Svrab kože često počinje da se muči i prije pojave znakova žutice, posebno s tumorskom genezom bolesti. Jak je, oslabljuje, ne podliježe uklanjanju terapijskim sredstvima. Na koži se pojave ogrebotine, oblikuju se mali hematomi. Gubitak tjelesne težine obično se primjećuje kod žutice zbog karcinoma.

Povećanje temperature uglavnom je povezano s infekcijom bilijarnog sustava, rjeđe, sa propadanjem tumora. Produljeno povećanje temperature diferencijalni je znak koji razlikuje subhepatičku žuticu od virusnog hepatitisa, u kojem tijekom razdoblja znakova žutice temperatura pada do normalnih granica.

Dijagnoza opstruktivne žutice

Preliminarna dijagnoza nije teška u prisustvu tekućeg tumora koji se lako palpira. Ali s početnim manifestacijama kolestaze, dijagnoza uzrokuje određene poteškoće, budući da pacijentove pritužbe i opći klinički simptomi mogu biti znaci mnogih bolesti. Laboratorijske metode nisu od male koristi za ranu dijagnozu opstruktivne žutice. Povećanje aktivnosti holesterola, bilirubina, alkalne fosfataze karakteristično je i za intrahepatičnu kolestazu i za virusni hepatitis.

Stoga odlučujuća uloga pripada instrumentalnim metodama istraživanja od kojih se primjenjuju sljedeće:

Ultrazvučna dijagnostika. Otkriva širenje žučnih kanala, prisustvo kalkula u njima i žarišno oštećenje jetre. Uz lokalizaciju kamenaca u žučnoj kesici, vjerovatnost njihovog otkrivanja je 90%, s lokalizacijom u terminalnom dijelu zajedničkog žučnog kanala - 25-30%. Rijetke greške uključuju identifikaciju tumora žučnog mjehura kao nakupljanje kalkula.

Opuštajuća duodenografija. Metoda je rendgen dvanaestopalačnog crijeva u uvjetima njegove umjetne hipotenzije. Koristi se za dijagnosticiranje Frostbergovog simptoma (deformacija unutarnje površine silaznog dijela dvanaestopalačnog crijeva, kao rezultat toga što njegov obris podseća na slovo „E“) i divertikuluma dvanaesnika. Frostbergov simptom je znak induktivnog pankreatitisa ili karcinoma gušterače sa metastazama u dvanaesniku.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (RCP). Koristi se u slučaju nedovoljnih rezultata ultrazvuka, kada se sumnja na blokadu BDS-a. Ovom metodom kontrastno sredstvo se ubrizgava u kanal pomoću kanile (posebne cijevi), a zatim se uzima niz rendgenskih zraka. RCHP omogućava dijagnosticiranje malih tumora, provođenje citološke i histološke analize epitela i sadržaja kanala. Ovo je vrlo informativna metoda, ali pošto je invazivna, mogu je pratiti ozbiljne komplikacije.

Perkutana transhepatička kolangiografija. Indiciran je za blokiranje bilijarnog trakta na vratima jetre. U tom se slučaju pod lokalnom anestezijom pod kontrolom ultrazvuka tanka igla s kontrastnim medijem ubacuje u jedan od jetrenih kanala kroz kožu i jetreno tkivo. Broj komplikacija ovom metodom veći je nego kod RCHP (unutrašnje krvarenje, istjecanje žuči, peritonitis).

Radioizotopska pretraga jetre. Koristi se za dijagnosticiranje tumora i parazitarnih lezija jetre (alveokokoza), kada je teško na drugi način otkriti mehaničku opstrukciju u bilijarnom traktu.

Laparoskopija To je najinvazivnija metoda, a koristi se kada druge metode nisu bile efikasne u smislu tačne dijagnoze. Upotreba laparoskopije preporučljiva je za identificiranje metastaza, za određivanje stupnja oštećenja jetre kod alveokokoze itd.

Konzervativna terapija

Uključuje dijetu sa fokusom na povrće, voće, mliječne proizvode. Hrana treba biti frakcijska, jela - kuhana i pire. Preporučuje se piti što više tekućine (sokovi, voda).

Izvodi se intravenska primjena glukoze, B vitamina, Essentiale, metionina ili lipokaina (za poticanje cirkulacije krvi u jetri), Vikasol (za sprečavanje krvarenja), Trental, glutaminska kiselina. Ako je potrebno, propisani su antibiotici, plazmafereza (pročišćavanje krvi), enterosorpcija (postupak detoksikacije).

Uzroci opstruktivne žutice

Neposredni uzrok opstruktivne žutice je opstrukcija (začepljenje) bilijarnog trakta. Može biti djelomična ili potpuna, što određuje težinu kliničkih manifestacija sindroma.

Opstruktivna žutica može biti posljedica sljedećih bolesti:

  • holecistitis
  • holangitis
  • ciste bilijarnog trakta
  • žučna kamena bolest
  • strije ili ožiljci žučnih kanala,
  • hepatitis, ciroza jetre,
  • pankreatitis
  • tumore jetre, dvanaestopalačnog creva, želuca ili gušterače,
  • parazitske infestacije,
  • Mirizzy sindrom
  • povećani limfni čvorovi koji se nalaze u području vrata jetre,
  • hirurški zahvati na bilijarnom traktu.

Patološki mehanizam razvoja opstruktivne žutice je složen. U većini slučajeva zasniva se na upalnom procesu koji utječe na žučne kanale. Na pozadini upale nastaju edemi i zadebljanje sluzokože, što dovodi do smanjenja njihovog lumena. Sam po sebi, ovaj proces narušava prolazak žuči. Ako u ovom trenutku čak i mali kalkulus uđe u kanal, odljev žuči kroz nju može potpuno prestati. Nakupljajući se i stagnirajući u žučnim kanalima, žuč doprinosi njihovoj ekspanziji, uništavanju hepatocita, a bilirubina i žučnih kiselina ulaze u sistemsku cirkulaciju. Bilirubin, koji prodire u krv iz žučnih kanala, nije vezan za proteine ​​- to objašnjava njegovu visoku toksičnost za stanice i tjelesna tkiva.

Pacijentu se preporučuje piti najmanje dvije litre tekućine dnevno, to doprinosi brzom uklanjanju bilirubina i na taj način smanjuje njegov negativni utjecaj na središnji živčani sustav, bubrege, pluća.

Prestanak dotoka žučnih kiselina u crijeva ometa apsorpciju masti i vitamina topljivih u mastima (K, D, A, E). Kao rezultat toga, proces koagulacije krvi je poremećen, razvija se hipoprothrombinemija.

Duga stagnacija žuči u intrahepatičkim kanalima doprinosi teškom uništavanju hepatocita, postepeno vodeći do stvaranja zatajenja jetre.

Čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja opstruktivne žutice su:

  • nagli gubitak težine ili, obrnuto, gojaznost,
  • infekcije jetre i gušterače,
  • hirurške intervencije na jetri i žučnim putevima,
  • ozljede desnog gornjeg kvadranta trbuha.

Liječenje opstruktivne žutice

Glavna metoda liječenja opstruktivne žutice je operacija čija je svrha obnavljanje odljeva žuči u dvanaestopalačno crijevo. Da bi se stabiliziralo pacijentovo stanje, provodi se detoksikacija, infuzija i antibakterijska terapija. Za privremeno poboljšanje odliva žuči koriste se sljedeće metode:

  • holedohostomija - stvaranje drenaže primenom spoljne fistule na žučni kanal,
  • kolecistostomija - stvaranje spoljne fistule žučnog peska,
  • perkutana punkcija žučnog peska
  • nasobiliarna drenaža (umetanje katetera u bilijarni trakt za vrijeme retrogradne holangiopankreatografije).

Ako se unatoč poduzetom liječenju opstruktivne žutice pacijentovo stanje ne poboljša, ukazuje se na perkutanu transhepatičku drenažu žučnih kanala.

Nakon stabilizacije pacijentovog stanja, rješava se pitanje sljedeće faze liječenja opstruktivne žutice. Endoskopske metode se preferiraju jer su manje traumatične. U slučaju strikture tumora i kicatrinalne stenoze, provodi se ublažavanje žučnih kanala, nakon čega slijedi ugradnja stenta u njihov lumen, tj. Provodi se endoskopsko stentiranje žučnih kanala. Kad kamenom blokira sfinkter, Oddi pribjegava endoskopskoj dilataciji balona.

U slučajevima kada endoskopske metode ne uspeju da uklone opstrukciju izliva žuči, pribegavaju se tradicionalnoj otvorenoj operaciji trbuha. Kako bi se spriječilo istjecanje žuči u trbušnu šupljinu kroz šavove u postoperativnom razdoblju, provodi se vanjska drenaža žučnih kanala prema Halsteadu (ugradnja polivinil kloridnog katetera u cistični kanal) ili vanjska drenaža žučnih kanala prema Keruu (postavljanje posebne cijevi u obliku slova T u njih).

Ako pacijent ne dobije medicinsku njegu, tada na pozadini masovne smrti hepatocita oštećuju se funkcije jetre i razvija se zatajenje jetre.

Dijeta za opstruktivnu žuticu

U složenom liječenju opstruktivne žutice terapijska prehrana nije od male važnosti.U preoperativnom razdoblju prehrana bi trebala osigurati smanjenje opterećenja na ćelija jetre, a nakon operativne intervencije trebala bi pridonijeti brzom oporavku organizma.

Pacijentu se preporučuje piti najmanje dvije litre tekućine dnevno, to doprinosi brzom uklanjanju bilirubina i na taj način smanjuje njegov negativni utjecaj na centralni živčani sustav, bubrege, pluća.

Jelovnik pacijenata u predoperativnom periodu trebao bi sadržavati pića bogata ugljikohidratima (otopina glukoze, kompot, slatki slabi čaj). To vam omogućava da ispunite energetske potrebe tijela, a istovremeno ne uzrokuje preopterećenje jetre, pomaže u poboljšanju metaboličkih procesa.

Nakon izvođenja hirurške intervencije i poboljšanja pacijentovog stanja, prehrana se polako proširuje, postepeno se u prehranu uvode voćni sokovi, kaše od mlijeka, povrća. Hranu treba uzimati u pročišćenom obliku, i imati sobnu temperaturu. Uz normalnu toleranciju na hranu, u prehranu se uključuju riblja ili mesna jela (kuhana na pari ili kuhana).

Masnoće u ishrani značajno su ograničene. Uz dobru toleranciju, pacijentu se može dati vrlo mala količina maslaca i biljnog ulja. Životinjske masti su kontraindicirane.

Nakon što se pacijentovo stanje stabilno stabilizuje, jučerašnji ili sušeni bijeli hljeb i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti mogu se uključiti u prehranu.

Prevencija

Prevencija opstruktivne žutice uključuje sledeća područja:

  • pravovremeno otkrivanje i aktivno lečenje žučnih kamenaca, hroničnih infekcija hepatobilijarnog sistema,
  • pravilna prehrana (ograničenje pržene, masne i bogate ekstraktivnim tvarima hrane, pridržavanje prehrane)
  • odbijanje zloupotrebe alkohola,
  • aktivan stil života
  • normalizacija tjelesne težine.

Ostali znakovi opstruktivne žutice su tamno obojenje mokraće, promjena boje izmeta, svrbež kože.

Moguće komplikacije

Uz pravovremeni početak terapije, prognoza je povoljna. Pogoršava se u slučaju kompresije žučnog kanala malignim tumorom. Ako pacijent ne primi pravovremeno kirurško liječenje, razvijaju se ozbiljne komplikacije:

  • ciroza jetre
  • bilirubin encefalopatija,
  • sepsa
  • akutno (s potpunom blokadom žučnog kanala) ili hronično (s djelomičnom opstrukcijom) zatajenje jetre.

Šta je ovo

Simptom se pojavljuje kod ljudi koji imaju problema sa odlivom žuči.

Opstruktivna žutica je patološko stanje jetre. Uz to se poremeti odljev žuči, koža i sluznice žute boje. To je zbog činjenice da žučni pigmenti ulaze u krvotok. Bolest ima tumorsku prirodu u većini slučajeva.

Maligni tumori se obično nalaze kod pacijenata češće nego benigni. U nekim slučajevima ova žutica nije tumorske prirode.

Klinička slika bolesti obično se razvija postepeno. Akutni početak se primjećuje prilično rijetko, najčešće je opstruktivna žutica posljedica upale bilijarnog trakta.

Uzroci pojave

Najčešći uzroci su maligni tumori i žučna kamenac. Tumorske neoplazme obično se dijagnosticiraju kod pacijenata starijih od 40 godina. Uglavnom opstruktivna žutica javlja se kod žena.

Istovremeno, tumorska opstrukcija bilijarnog trakta karakterističnija je za muškarce.

Uzroci se mogu podijeliti u grupe:

  • benignih promjena u bilijarnom sustavu i gušterači koje su se dogodile kao posljedica žučnih kamenaca, na primjer, u prisustvu kamenja u žučnim kanalima,
  • urođene malformacije bilijarnog sistema,
  • tumori pankreasno-hepatobilijarnog sistema, na primjer, rak žučnog mjehura,
  • oštećenja jetre i žučnih puteva parazitima,
  • ograničenja žučnih kanala nakon operacije,
  • dvanaestopalačnog čira i upala slijepog crijeva,
  • smanjenje protoka žuči u dvanaestopalačno crevo - kolestaza.

Simptomi

  • izbijeljena, labava stolica i taman urin,
  • mučnina, rijetko povraćanje,
  • bol u epigastričnoj regiji i ispod rebara desno,
  • svrbež kože
  • ikterična boja kože, sluznica i sklera očiju,
  • uvećana jetra
  • gubitak kilograma i loš apetit,
  • groznica.

2 dana nakon jetrene kolike pojavljuju se vanjski znakovi žutice. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje. Duboka bol lokalizirana je u epigastričnoj regiji i zrači u leđa u slučaju tumora gušterače i žučnih kanala. Čest znak dugotrajne opstruktivne žutice je povećana jetra zbog upale žučnog trakta i njenog preljeva sa zagušljivom žuči.

Na slici je prikazan žučni sistem. U slučaju kvarova u radu, može se pojaviti mehanička žutica.

Jak svrbež kože često počinje da muči pacijenta prije pojave vanjskih znakova žutice, što je posebno izraženo kod uzroka tumora bolesti. Terapijskim sredstvima ne može se ukloniti. Kao rezultat toga, na koži se pojavljuju češljevi i modrice. Kod žutice koja je uzrokovana karcinomom tumora primjećuje se izražen gubitak težine. Infekcija ili propadanje bilijarnog trakta dovodi do groznice.

Dijagnostičke metode

Uz prisustvo tekućeg tumora koji se lako opire, lako je postaviti preliminarnu dijagnozu. Dijagnoza uzrokuje određene poteškoće s početnim manifestacijama kolestaze. Žalbe pacijenata i opći klinički simptomi mogu ukazivati ​​na mnoge druge bolesti. U ovoj fazi laboratorijske metode ne daju željeni rezultat.

Glavne su instrumentalne metode istraživanja:

  • relaksna duodenografija ili rendgen dvanaesnika,
  • ultrazvučna dijagnostika može otkriti žarišno oštećenje jetre, širenje žučnih kanala i prisustvo kalkula u njima,
  • perkutana transhepatička kolangiografija izvodi se blokadom bilijarnog trakta. Ali ova metoda ima brojne komplikacije, na primjer, curenje žuči, peritonitis ili unutarnje krvarenje,
  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija koristi se za sumnju na blokadu BDS-a. Ova visoko informativna metoda omogućava vam dijagnosticiranje malih tumora i analizu sadržaja žučnih kanala i epitela, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija,
  • najinvazivnija metoda je laparoskopija. Koristi se u nedostatku rezultata iz drugih metoda istraživanja. Potrebno je utvrditi stepen oštećenja jetre kod alveokokoze i otkriti metastaze,
  • radioizotopskim skeniranjem jetre provodi se parazitskim lezijama jetre i dijagnosticiranjem tumora.

Opstruktivna žutica liječi se u dva stadija. U prvoj fazi se koriste različite minimalno invazivne metode za uklanjanje zastoja žuči, odnosno kolestaze. Preporučuje se i konzervativna terapija.

Konzervativni tretman uključuje vitaminsku terapiju i lijekove za poboljšanje rada jetre: Cirepar, Essentiale, Cocarboxylase. Uz to, doktor može propisati prednizolon, stimulanse metabolizma Pentoksila i aminokiselina u obliku metionina. Pacijentu se propisuju intravenska glukoza, glutaminska kiselina, Vikasol, B vitamini, Trental. Antibiotici, detoksikacija i pročišćavanje krvi - po potrebi se koristi plazmafereza.

Hirurško liječenje

Izravne kirurške intervencije propisuju se u nedostatku odgovarajućeg učinka minimalno invazivnih metoda. Oni uključuju:

  • litoekstrakcija
  • odvod kanalizacije
  • perkutana kolangiostomija sa spoljnom ili unutrašnjom drenažom,
  • laparoskopska drenaža,
  • rekonstruktivna operacija bilijarnog trakta i nametanje bilio-crevnih anastomoza,
  • laparotomija sa uklanjanjem žučnog peska.

U drugoj fazi Za liječenje će se koristiti intenzivna infuzijska terapija i prisilna diureza. Također, pacijentu se primjenjuje intravenska kapalna hemodesis, nadomjestci krvi, otopine glukoze s inzulinom, fiziološke otopine.

Samo specijalist može dijagnosticirati i propisati liječenje. Obavezno prođite sve potrebne testove kako bi liječnik mogao razumjeti potpunu sliku vašeg zdravstvenog stanja.

Liječenje narodnim lijekovima

U slučaju žutice kože ili sklere, trebate kontaktirati kvalificiranog stručnjaka. Primjena tradicionalne medicine u kombinaciji s tradicionalnim lijekovima stvorit će uvjete za brzi oporavak. Ljekovite biljke pomažu ojačati imunološki sustav i vratiti snagu.

Ali biljna terapija treba biti samo nadopuna tradicionalnoj medicini, a uzimanje narodnih lijekova trebalo bi da odobri lekar.

Tradicionalna medicina za opstruktivnu žuticu:

  • juha od besmrtnika
  • dekocija paprene metvice, cvjetova besmrtnika, tri lista, sat korijandera,
  • tinktura pelina,
  • tinktura lista lješnjaka na bijelom vinu,
  • infuzija korijena hrena, ali ne biste trebali uzimati lijek za pacijente sa gastritisom, enterokolitisom i nefritisom,
  • sok od kiselog kupusa,
  • infuzija listova kadulje,
  • infuzija konusa hmelja,
  • infuzija kukuruznih stigmi.

Povrće, voće, mliječni proizvodi trebali bi prevladavati u prehrani. Hrana treba biti frakcijska. Bolje je kuhati ili obrisati posuđe. Važno je piti što više tečnosti.

Koja stanja i bolesti izazivaju žuticu kod odraslih

Za pravilno razumijevanje mehanizma razvoja žutice potrebno je utvrditi uzročno-ovisnu o glavnim oblicima ovog stanja.

Suprahepatički žutica je rezultat procesa razgradnje i propadanja crvenih krvnih zrnaca. Dovodi do povećanja sadržaja bilirubina u krvi, čijim "iskorištavanjem" jetra nije u mogućnosti potpuno kontrolirati.

Obratite pažnju: bilirubin se sastoji od dvije glavne vrste. Prva je labav (indirektni, netopljivi, nekonjugirani) toksični kompleks koji je povezan s krvnim proteinima i slobodno cirkuliše u krvotoku. Drugo - nije besplatno (direktno, rastvorljivo, konjugirano), formirano vezanjem u glukoronskim kiselinama u jetri prvog tipa. Nije toksičan i izlučuje se u crevima kao deo žuči.

Uz suphehepatičku verziju žutice, rast ukupnog bilirubina nastaje zbog povećanja precizno slobodnog bilirubina, jer stanice jetre ne mogu da se nose sa njegovim vezanjem. Ova otrovna supstanca dovodi do trovanja organizma.

Glavna vrsta bolesti koja izaziva suprahepatičku žuticu je hemolitička anemija (sa uništenjem krvnih zrnaca): porodična hemolitička žutica, talasemija, srpasto-ćelijska anemija itd.

Malarija dovodi do hemolize, nekih autoimunih procesa.

Jetrna žutica nastaje oštećenjem (izmjenom) ćelija jetre (hepatociti), intrahepatičkim žučnim kapilarima. Proces uništavanja hepatocita prati povećanje sadržaja ukupnog bilirubina u krvi, na pozadini povećanja slobodnog bilirubina.

Razvoj jetrene žutice uzrokovan je:

  • zarazni virusni hepatitis (akutni i hronični oblici),
  • hepatitis raznih etiologija,
  • cirotične promjene u jetri na pozadini hroničnog trovanja alkoholom, drugih toksičnih i ljekovitih lezija,
  • infektivna mononukleoza,
  • Gilbertov sindrom
  • leptospiroza,
  • karcinom (hepatocelularni) jetre,
  • autoimune bolesti koje oštećuju jetreno tkivo.

Subhepatički žutica se razvija s kršenjem odljeva žuči iz intra- i vanhepatičkih žučnih kanala. Ovo kršenje izaziva mehaničku opstrukciju na putu izlučivanja žuči (blokada, opstrukcija).

Normalni izlazak žuči može se suzdržati:

  • žučni kamenci (kalkuli)
  • cistične formacije
  • pankreatitis (upala pankreasa),
  • tumori gušterače, jetre, žučnog mjehura, 12 - dvanaestopalačno crijevo,
  • nakupine parazita,
  • limfogranulomatoza,
  • komplikacije nakon operacije na jetri, žučnim kanalima, gušterači,
  • atrofični procesi u bilijarnom traktu,
  • spazam i sužavanje (stenoza) sfinktera Oddija (kružni mišić koji reguliše izlaz žuči iz zajedničkog žučnog kanala - holedoh u creva).

Opstruktivna žutica daje karakteristične promjene u biohemijskoj analizi krvi. Nivo bilirubina raste uglavnom zbog direktne frakcije. Indirektni oblik može biti u granicama normale ili lagano povećan. Bilirubin se otkriva i u urinu.

Dijagnoza bolesti koja dovodi do žutice

Pacijenti, prilikom utvrđivanja uzroka žutice, podvrgavaju se pregledu, koji počinje pregledom i ispitivanjem od strane liječnika.

Dodatno imenovan:

  • biohemijski test krvi (posebno ispitivanja nivoa bilirubina). Normalno, ukupni bilirubin gornje granice ne prelazi 20 µmol / L, indirektni - 17 µmol / L, a direktni - ne veći od 2,5 µmol / L,
  • fibrogastroduodenoskopija (FGDS),
  • Ultrazvuk jetre, kanala, bešike, pankreasa,
  • Rendgenski pregled jetre i žučnih kanala
  • MRI
  • imunološka ispitivanja za utvrđivanje prisutnosti i nivoa imunoglobulina karakterističnih za infektivni hepatitis.

Značajke bolesti

Razmatrano stanje, koje se naziva i resorpcija (akolitična, opstruktivna, subhepatička) žutica, ili ekstrahepatična kolestaza, razvija se zbog pojave mehaničke opstrukcije koja sprečava slobodan protok žuči u lumen dvanaestopalačnog crijeva. Istovremeno, sadržaj bilirubina, crveno-žutog pigmentnog spoja nastalog razgradnjom crvenih krvnih zrnaca i izlučivanjem kroz creva sa bilijarnom sekrecijom, raste u plazmi. Razvija se hiperbilirubinemija, pružajući spoljne ikterične manifestacije.

Simptomi žutice kod odraslih ukazuju na težinu bolesti. I za većinu novorođenčadi ovo je poznati fiziološki fenomen koji se razvija u 60% slučajeva. Siguran je za tijelo i ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Opstruktivna žutica u novorođenčadi je rijetka i uzrokuje je kongenitalne anomalije. Ovdje je potrebno ciljano liječenje, može biti potrebna hirurška intervencija.

Hirurško liječenje

Ovisi o primarnoj bolesti koja je uzrokovala opstruktivnu žuticu. Ovisno o tome može se provesti:

Vanjska drenaža žučnih kanala - obnavljanje odljeva žuči tijekom začepljenja žučnog sustava. Ovo je minimalno invazivna metoda koja se može primijeniti kako je planirano.

Endoskopska holecistektomija - uklanjanje žučnog peska kroz endoskopske rupe u trbušnom zidu.

Endoskopska papilosfinkterotomija - uklanjanje kamenca iz žučne kese.

Holedoholithotomija - provodi se zajedno s uklanjanjem žučnog mjehura i sastoji se u uklanjanju kamenca iz zajedničkog žučnog kanala, za koje je otvoren njegov prednji zid.

Djelomična hepatektomija - uklanjanje područja jetrenog tkiva zahvaćenih patološkim procesom.

Obrazovanje: Diplomu iz specijalnosti „Opšta medicina“ stekao je na Ruskom državnom medicinskom univerzitetu. N. I. Pirogova (2005). Postdiplomski studij iz specijalnosti „Gastroenterologija“ - obrazovni i naučno medicinski centar.

Cijela istina o masti na stomaku - 8 činjenica!

5 dijeta, čiju djelotvornost potvrđuje i moderna znanost

Žutica je niz simptoma koji se manifestiraju obojenjem kože, sklera i sluznice žutom bojom, a koji je povezan s prekomjernim nakupljanjem bilirubina u tijelu. Ova se supstanca normalno ispušta prilikom raspada crvenih krvnih zrnaca koji se javlja u slezini.

Žutica se očituje žutošću kože, sluznica i očiju zbog začepljenja žučnih kanala sa oštećenom funkcijom jetre i žučnog mjehura. Žutica nastaje kada kasni protok žuči u dvanaestopalačno crijevo i on uđe u krvotok. Izvan tradicionalnih metoda.

Akutno virusno oštećenje jetre - Botkinova bolest. Trenutno se bolest identificira kao hepatitis A. Glavni znakovi bolesti: slabost, vrućica, zimica, obilno znojenje, iktericno obojenje kože i vidljivih sluznica, urin boja tamnog piva, izmet bezbojan.

Jedna od najvažnijih funkcija jetre je vezivanje bilirubina u krvi i njegova neutralizacija. Time su tkiva tijela, prvenstveno mozak, zaštićena od njegovih toksičnih učinaka. Ovu sposobnost jetre može se procijeniti zahvaljujući biokemijskom ispitivanju krvi za određivanje razine ukupnog bilirubina, a po potrebi i svake njegove frakcije.

Simptomi žutice

Karakteristika bolesti je promjena pigmentacije kože, što rezultira izraženom žutošću. Bjelinu očiju i sluznice takođe požute. S produljenom kolestazom koža postaje zemljano žuta. Ton boje osigurava pigment bilirubin koji se u velikim količinama žutice nakuplja u žučnoj kesici, odakle ponovno ulazi u krvotok, vežući se za albumin.

Postoje i drugi simptomi bolesti:

  • bol u epigastriju i / ili desnom hipohondriju koji se vremenom može povećavati,
  • tamni urin
  • ukapljivanje stolice, uklanjanje izmeta,
  • bolovi mučnine, povraćanje je moguće,
  • gubitak apetita, što može dovesti do anoreksije,
  • groznica, zimica,
  • slabost, umor,
  • neupadljivog svrbeža, što dovodi do pojave ogrebotina i malih modrica,
  • povećanje jetre u veličini.

Na kapcima se ponekad pojavljuju ksanthelasmi - žućkasti ispupci, koji su naslage holesterola. Njihovo nastajanje povezano je s kršenjem izlučivanja holesterola od kojih je najveći dio evakuiran žuči.

Priroda boli može biti različita. Dakle, sa zastojem žuči zbog stvaranja žučnih kamenaca pojavljuju se oštri bolovi koji mogu isijavati duž desne strane u područje sternuma, aksile i skapule. Bol se javlja tokom palpacije jetre. A kod tumorskih lezija pankreato-hepatobiliarnih struktura bol je prigušen. Koncentrirane su ispod jame, ali često ih daju na leđa. Palpacija područja jetre je bezbolna.

Pojavljujući se svrbež ne može otkloniti ni mehaničkim djelovanjem ni posebnim sredstvima. Koža počinje svrab još i prije pojave žutosti. Svrbež i izrazito mršavljenje su karakterističniji za tumore. Ako je apetit nestao mnogo prije manifestacije drugih simptoma, to je dokaz da tumor može biti zloćudan.

Kod žutice, povećanje jetre povezano je sa prelivanjem mokraćnog mjehura žuči i posljedičnim holecistitisom / kolangitisom. Pojavom neoplazme žučni mjehur se dobro osjeća i boli kada se pritisne.

Prisutnost groznice najčešće ukazuje na razvoj infekcije. Produljena groznica znak je opstruktivne žutice. U obzir se uzima u diferencijalnoj dijagnozi kako bi se isključio virusni hepatitis, kod kojih temperatura pada nakon nekoliko dana.

Uputstva za lečenje bolesti sa žuticom kod odraslih

Izbor plana liječenja ovisi o osnovnoj bolesti koja je izazvala žuticu i ozbiljnosti pacijentovog stanja. U tom se slučaju utvrđuje potreba za bolničkim bolnicima (na terapijskim ili hirurškim odjeljenjima) ili mogućnost ambulantne terapije.

Pacijenti se daju:

  • Tretman detoksikacije - Propisan je za akutne oblike patologije, praćene jakom intoksikacijom. Trajanje i volumen infuzijske terapije odlučuju se individualno, na temelju podataka o stanju pacijenta i laboratorijske dijagnostike (posebno za zarazne hepatitise, akutno i kronično trovanje alkoholom, oštećenje jetre lijekovima, medicinske komplikacije).
  • Lečenje antibioticima - prikazani u slučajevima infektivnih i bakterijskih uzročnih čimbenika koji vode do žutice. Obavezno izvršite prethodno određivanje osjetljivosti mikrobne flore na antimikrobna sredstva. Usklađenost sa režimom liječenja, velike doze i istodobna antifungalna terapija veoma je važna.
  • Kod bolesti koje dovode do žutice na pozadini oštećenja hepatocita daje se pozitivan učinak hepatoprotektori zaštita i obnova tkiva jetre.
  • Anemija u većini slučajeva zahtijeva hematoterapija (prirodna krv i njeni pripravci, kao i transfuzije plazme i nadomjestaka krvi).
  • Onkolog odabire taktiku liječenja procesa neoplazme (hirurško liječenje, hemoterapija, radioterapija).
  • Hirurško liječenje - pokazuje se u prisustvu velikog broja velikog kamenja u žučnoj kesici, kanalima. Plastične operacije se izvode zbog anomalija bilijarnog trakta i nakon komplikacija na pozadini prethodne operacije. Ponekad se koristi transplantacija jetre.
  • Imunoterapija.
  • U težim slučajevima - terapija hormonalni lijekovi.

Komplikacije bolesti koje pacijentima daju žuticu

Manifestacija žutice u stvari može se pripisati i komplikacijama bolesti. A posljedice koje mogu nastati na pozadini postojeće žutice mogu biti različite.

Najčešće, patologije koje se javljaju kod žutice često dovode do:

  • anemija
  • hroničnost glavnog procesa,
  • razvoj benignih i malignih procesa,
  • akutno i hronično zatajenje jetre,
  • šok na pozadini bola,
  • jetrena encefalopatija,
  • kobno u teškim slučajevima.

Dijeta za žuticu i sprečavanje njenog nastanka

U bolnicama pacijenti koji pate od bolesti ikteričnih manifestacija dobivaju dijetalnu prehranu br. 5 prema Pevznerovoj.

Dijeta uključuje:

  • povećana količina tečnosti - sokovi i voćni napici iz neutralnog i slatkog voća, mineralne vode bez plina, slatki napitak,
  • viskozne i nježne žitarice, žele, pire krompir,
  • sušeni kruh, nemasno meso u kuvanom obliku ili na pari (mesne okruglice, mesne okruglice), kuhana i pečena riba s niskim udjelom masnoće,
  • sirevi i nemasni sir, posudice, puding,
  • marmelada i voćni marshmallows,
  • ograničeno na ulje
  • Svježe, slatko voće.

Za vrijeme bolesti trebali biste odbiti:

  • sve vrste očuvanja
  • masna hrana (meso i mlijeko, riba),
  • prženo, što je kod žutice strogo kontraindicirano,
  • čokolada, kakao, kafa, pecivo, začini, začini,
  • bilo koju vrstu alkohola.

Predviđanje i prevencija žutice kod odraslih

Ishod bolesti, praćen žuticom, ovisi o uzroku, obliku i ozbiljnosti procesa. Uz dobro organiziran tretman u većini slučajeva moguće je postići lijek za pacijenta ili značajno poboljšanje njegovog stanja.

U preventivne svrhe, kako bi se izbjegao razvoj žutice, potrebno je pravovremeno konzultirati stručnjaka. Kod hroničnih bolesti - pridržavajte se preporuka režima i ishrane.

Lotin Aleksandar, ljekarski posmatrač

12,241 ukupno pregleda, 3 pogleda danas

Opstruktivna žutica - što je to

Uslijed opstrukcije žučnog kanala može doći do stanja koje prati porast bilirubina (hiperbilirubinemija). Opstruktivna žutica je patološki sindrom kada koža, sluznica i sklera postaju žute boje zbog bilirubina. Tehnička žutica kod odraslih nije zarazna, ima ICD kod od 10 K83.1. Postoje različite vrste bolesti: kompresijska, kongestivna, subhepatička, opstruktivna žutica. Liječenje treba započeti što je prije moguće, u protivnom je moguća razočaravajuća prognoza.

Opstruktivna žutica - uzroci

Kao rezultat opstrukcije bilijarnog trakta, kod odraslih se razvija sindrom opstruktivne žutice. Zapreka, kamenje žučnih kanala ometa odliv žuči. Čimbenici nastanka bolesti su dobro razumljivi. Kada se gutaju, žučni pigmenti mrlje kožu, sluznicu. Uzroci opstruktivne žutice:

  1. Paraziti u bilijarnom traktu, jetri (ehinokokna cista, alveokokoza).
  2. Strogosti glavnog žučnog kanala nakon operacije (nepravilno šavanje, slučajno oštećenje kanala).
  3. Kongenitalne patologije razvoja bilijarnog sistema (atrezija žučnih kanala, hipoplazija).
  4. Maligni tumori: metastatski tumori u pankreato-hepatobiliarnom sistemu (karcinom glave gušterače, tumor velikog papela dvanaestopalačnog creva, kao i tumor žučnog kanala, rak žučnog mjehura) i metastaze jetre različitih lokacija (limfogranulomatoza, rak želuca).
  5. Benigne formacije, bolesti izazvane kolelitijazom: sužavanje (cicatricial strikture žučnih kanala), cista gušterače, izbočenje dvanaestopalačne stijenke, stenoza BDS-a, sklerozirajući kolangitis, hronični induktivni pankreatitis, akutni pankreatitis i edem gušterače.

Opstruktivna žutica - simptomi

Klinička slika uvijek je određena uzrokom. Cicatricialne promjene, tumori karakteriziraju sve veći postupni simptomi. U slučaju ventilskih kamenaca koji blokiraju lumen kanala, sindrom je promjenjiv: može nestati, pojaviti se ponovo. Glavni znak je požutjelost sklera i sluzokože očiju, kože. Vremenom, žutost se mijenja u zemljanu nijansu. Niz drugih simptoma opstruktivne žutice kod odraslih i novorođenčadi:

  • gubitak kilograma, gubitak težine, smanjen apetit,
  • tupi, postepeno rastući bolovi desno ispod rebara, u epigastričnoj regiji,
  • uvećana jetra
  • labava, obezbojena stolica, tamna mokraća,
  • svrbež kože
  • tjelesna temperatura porasla
  • mučnina
  • u rijetkim slučajevima povraćanje, žućkasti talog kolesterola na kapcima.

Opstruktivna žutica - liječenje

Konzervativni tretman opstruktivne žutice - dijeta, lijekovi. Hirurško liječenje u hirurgiji ovisi o bolesti koja je uzrokovala sindrom. Primijenite stentiranje i drenažu endoskopskim ili transdermalnim metodama. Posljednje uključuje: perkutanu transhepatičku holangiostomiju (ChChS) ili perkutanu transhepatičku kolecistostomiju pod nadzorom ultrazvuka, CT. Među vrstama endoskopske drenaže razlikuju se papilosfinkterotomija (EPST), duodeno-bilijarna drenaža.

Drenaža žučnog mjehura s opstruktivnom žuticom

Transhepatička perkutana drenaža (PSA) doprinosi odljevu žuči. Vanjska drenaža usmjerava prolazak žuči kroz kateter u probavni sustav tako da gubici ne dovode do probavnih smetnji. Drenaža žučnog mjehura s opstruktivnom žuticom (vanjska-unutarnja) zahtijeva postavljanje katetera izvana. Kad se oteklina u području suženja smanji, provodi se u dvanaesniku, a žuč se šalje u probavni trakt. Perkutana endoprotetika: Ljekari ubacuju plastičnu protezu koja zamjenjuje dio zida.

Pogledajte video: Povišen bilirubin: kako ga smanjiti? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar