Kriteriji za težinu dijabetesa

U domaćoj kliničkoj klasifikaciji šećerne bolesti razlikuje se težina dijabetesa kao i stanje kompenzacije i dekompenzacija dijabetesa. Budući da se ciljevi liječenja dijabetesa i klasifikacija njegovih kroničnih komplikacija prilično često mijenjaju od međunarodne dijabeološke zajednice, to prisiljava ruske dijabetologe, zauzvrat, da stalno mijenjaju definicije ozbiljnosti i stupnja dekompenzacije dijabetesa usvojenih u Rusiji.

Težina dijabetesa

Blagi tijek - bolesnici s dijabetesom tipa 2, u kojima se metabolizam ugljikohidrata nadoknađuje dijetnom terapijom i ne postoje kronične komplikacije šećerne bolesti, naročito mikro- i makrovaskularna te je moguća reverzibilna neuropatija.

Umjerena ozbiljnost - pacijenti s dijabetesom tipa 2 ili dijabetesom tipa 1, čija se nadoknada metabolizma ugljikohidrata podržava samo uzimanjem lijekova za snižavanje šećera (tablete i / ili inzulina), kronične komplikacije šećerne bolesti nisu ili su u početnom stadijumu, što pacijenta ne onesposobljava, naime:

  • dijabetička retinopatija, neproliferativni stadij,
  • dijabetička nefropatija, stanična mikroalbuminurija,
  • dijabetička neuropatija bez disfunkcije organa.
  • Teški tečaj (prisustvo bolesnika s invaliditetom koji je specifičan za komplikacije dijabetesa):
  • labilni tok dijabetesa (česta hipoglikemija i / ili ketoacidotska stanja, koma),

T1DM i T2DM s teškim vaskularnim komplikacijama:

  • dijabetička retinopatija u fazi višoj od neproliferativne (preproliferativna, proliferativna, terminalna, regresija nakon laserske koagulacije mrežnice),
  • dijabetička nefropatija, stadij proteinurije ili hronično zatajenje bubrega,
  • sindrom dijabetičkog stopala
  • autonomna neuropatija,
  • post-infarktna kardioskleroza,
  • zatajenje srca
  • stanje nakon moždanog udara ili prolazne cerebrovaskularne nesreće,
  • okluzivna lezija arterija donjih ekstremiteta.

Treba napomenuti da je ranije međunarodna dijabeološka zajednica izdvojila ozbiljnost šećerne bolesti ("blaga" - umjerena, "teška" - teška, teška), ali kasnije je ta gradacija napuštena kao nekonstruktivna, što ne utječe na prognozu ili optimizaciju liječenja. dijabetes. Tada je u Rusiji predloženo da se dijabetes klasificira po ozbiljnosti, ali za razliku od međunarodne prakse još uvijek nismo odbili takav pristup. I dalje održavajući težinu dijabetesa, ruski dijabetolozi u određenoj mjeri odstupaju od trenutne međunarodne klasifikacije šećerne bolesti koja je, po mom mišljenju, nepraktična i vjerovatno će biti revidirana u skoroj budućnosti. Razlog za to trebali bi biti najnoviji međunarodni standardi za liječenje T2DM, u kojima se preporučuje propisati terapiju tabletama za snižavanje šećera (posebno metforminom) od trenutka dijagnoze. Kao rezultat toga, blagi dijabetes bi trebao nestati iz klasifikacije težine po definiciji.

Kriteriji za kompenzaciju dijabetesa

Druga razlika od međunarodne klasifikacije je raspodjela stupnja dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata: kompenziranog, subkompenziranog i dekompenziranog (tablica 4). Primjećujem da se pokazatelji odražavaju u tabeli. 4.4 Nadoknadu dijabetesa ne treba upoređivati ​​s normom glukoze u krvi, obzirom da je fokusirana na podatke o glukometru. Posljednja okolnost nastaje zbog činjenice da je tačnost glukometra dovoljna samo za procjenu stanja metabolizma ugljikohidrata u bolesnika s dijabetesom, ali nije pogodna za razlikovanje norme od patologije. Dakle, pojam „kompenzacija dijabetesa“ ne znači dostizanje strogo normalnih glikemijskih vrijednosti, već samo ne prekoračenje određene gramatičke granične vrijednosti, što s jedne strane značajno smanjuje rizik od razvoja komplikacija dijabetesa (prvenstveno mikrovaskularnih), a s druge, naznačenog glikemijskog praga prilično sigurna u pogledu hipoglikemije lijekova.

Cilj liječenja dijabetesa je njegova kompenzacija. Treba imati na umu da djeci i adolescentima pedijatri oblikuju malo drugačije ciljeve za liječenje dijabetesa i samim tim kriterije navedene u tablici. 4.4, ne odnosi se na njih.

Napori na postizanju kompenzacije dijabetesa nisu opravdani kod pacijenata sa znatno ograničenim životnim vijekom. Eliminacija simptoma dekompenzacije dijabetesa koja muči pacijenta tada će biti cilj liječenja dijabetesa. Također treba imati na umu da kod nekih bolesnika režimi terapije za snižavanje šećera (1-2 tablete dnevno i umjereni unos prehrane, na primjer) ne nadoknađuju dijabetes.

S druge strane, kod velikog broja pacijenata moguće je približiti se normalnim vrijednostima glikemije bez povećanja učestalosti hipoglikemijskih stanja koja su opasna za zdravlje. S tim u vezi, predlaže se razlikovanje dva „supstrata“ nadoknade dijabetesa, takozvanog standardnog i idealnog (vidi tabelu 4).

Kriteriji za nadoknadu šećerne bolesti u odraslih bolesnika sa šećernom bolešću (preko 18 godina). Kapilarna glukoza u plazmi - prema glukometru, čiji se nivo glukoze u celoj kapilarnoj krvi automatski pretvara u vrijednosti glukoze u plazmi.
Faktor konverzije je 1,11

Klasifikacija retinopatije

I faza - neproliferativni: (samo mikroaneurizme ili krvarenja i / ili čvrsti eksudati).

II faza -predproliferativniI: mikroaneurizme s krvarenjima i / ili blagim eksudatima, intraretinalni mikrovaskularni poremećaji.

III faza -proliferativni: prisutnost novoformiranih žila, staklasto krvarenje, preretinalno krvarenje.

KLINIČKA KLASIFIKACIJA NEFROPATIJE

stadijumska proteinurija sa očuvanom ekskretornom funkcijom bubrega.

stadijum hroničnog zatajenja bubrega.

KLASIFIKACIJA DIJABETSKE NEUROPATIJE

1. Oštećenja centralnog nervnog sistema:

2. Oštećenja perifernog nervnog sistema

A) Dijabetička polineuropatija:

Senzorni oblik (simetričan, asimetričan)

Motorni oblik (simetričan, asimetričan)

Senzorimotor (simetričan, asimetričan)

B) dijabetička mononeuropatija

3. Autonomna neuropatija (kardiovaskularni oblik, gastrointestinalni oblik, urogenitalni oblik).

Koronarna bolest srca i zatajenje srca

Iznenadna koronarna smrt

Stabilna - angina pectoris 1-4 funkcionalne klase

Spontana angina pektoris (varijanta)

Mala žarišta (bez Q talasa)

Poremećaji srčanog ritma

KLASIFIKACIJA CEREBROVASKULARNIH BOLESTI

- Krvarenje u mozgu

Prolazna cerebrovaskularna nesreća

Klasifikacija krvnog pritiska (mmHg)

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus je sistemska bolest u kojoj postoji velika stopa šećera u krvi osobe, a postoji manjak u stanicama tjelesnih tkiva. Ima nekoliko stepena ozbiljnosti.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Metabolički poremećaji povezani s ugljikohidratima i vodom utječu na funkcionalnost gušterače. S tim u vezi nastaje insuficijencija proizvedenog hormona pankreasa inzulina. On je taj koji aktivno sudjeluje u preradi saharoze u glukozu, koja je toliko potrebna da se tkivima pruži energija. Kao rezultat kršenja, šećer se nakuplja u krvi i izlazi van sa urinom, ćelije tkiva ne mogu zadržavati vodu i putem bubrega se izlučuje iz tijela.

Razlozi i karakteristike

Tok dijabetesa nastaje zbog složenosti patološkog procesa. Na težinu tijeka bolesti utječu starost, prisutnost opasnih po život ili kroničnih patologija. Postoje 3 opšta stepena šećerne bolesti:

Klasifikacija bolesti prema stepenu ozbiljnosti i njihovi laboratorijski, kompenzacijski pokazatelji.

  • svjetlost
  • prosečan
  • teška.
Vratite se na sadržaj

Blaga

Razina šećera u krvi na glavi nije veća od 8 mmol / L; ne postoje velika odstupanja šećera od norme dnevno. Prisutnost glukoze u urinu je beznačajna (do 20 g / l) ili potpuno odsustvo. Blagi dijabetes melitus nema karakteristične kliničke znakove, moguće su patološke promjene na živcima i krvnim žilama. Koncentracija glukoze u krvi lako se reguliše dijetalnom terapijom.

Srednji razred

Prisutnost glukoze u krvi na glasu, sa prosječnim stepenom, povećava se na 14 mmol / l, postoji nestabilnost pokazatelja tokom dana. Glukoza u mokraći ne sadrži više od 40 g / l. Pacijent ima osjećaj suvih usta, učestalu žeđ, opće neispravnost, učestalo i obilno mokrenje. Oštećenje bubrega, zidova krvnih žila i prisustvo pustula na koži karakteristične su komplikacije za umjerene endokrine poremećaje. Razinu glukoze možete čak i tako što ćete promatrati dijetu i uzimati lijekove ili inzulin koji snižavaju šećer.

Teška diploma

U teškom obliku dolazi do kršenja procesa pretvorbe hranjivih sastojaka u energiju. Razina šećera u krvi je prilično visoka (više od 14 mmol / l), a u urinu više od 40-50 g / l i postoje snažne fluktuacije pokazatelja. Teški stupanj prate živopisni dijabetički simptomi. Nadoknađivanje glukoze vrši se samo kontinuiranom primjenom inzulina. Pacijentovo stanje može biti komplikovano:

  • razvoj ketoacidoze, dijabetičke kome,
  • vaskularna patologija
  • kršenje funkcija unutrašnjih organa (jetra, bubrezi, srce, mozak),
  • oštećenja tkiva nogu.

Nemoguće je izlečiti dijabetes tipa 1 i neke trajne oblike tipa 2. Ali pravovremena medicinska podrška može spriječiti razvoj komplikacija.

Karakterističan tretman

Snižavanje šećera u krvi glavni je cilj u liječenju bolesti. Režim liječenja ovisi o vrsti bolesti. Dijabetes tipa 1 zahtijeva stalne doze hormona (inzulina), a za dijabetes tipa 2 karakterizira liječenje lijekovima za snižavanje šećera i dijeta. Sve se doze lijekova izračunavaju pojedinačno, uzimajući u obzir tjelesnu težinu, prisustvo komplikacija i težinu razvoja patološkog procesa.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Simptomi dijabetesa

Ova se bolest nikada ne pojavljuje iznenada, karakterizira je postupno formiranje simptoma i produljeni razvoj. Glavni simptomi su uporna žeđ, suha koža i učestali svrbež koji se u mnogim slučajevima smatra nervozom, suhim ustima, bez obzira na količinu konzumirane tekućine.

Pojačano znojenje - hiperhidroza, posebno na dlanovima, debljanje i gubitak tjelesne težine, mišićna slabost, dugotrajno zacjeljivanje ogrebotina i rana, napuhavanje bez vidljivog razloga.

Treba napomenuti da ako postoji barem jedna od navedenih manifestacija, tada se odmah obratite liječniku. Propisat će niz potrebnih testova za potvrdu dijagnoze.

Ako je liječenje bilo nepravilno ili nije bilo, može se formirati komplicirani dijabetes. Njeni simptomi su:

  1. trajne migrene i vrtoglavica,
  2. visok krvni pritisak, u nekim trenucima kritičan,
  3. kršenje hodanja, bol se stalno oseća u nogama,
  4. srčani nemir,
  5. uvećana jetra
  6. snažno oticanje lica i nogu,
  7. značajno smanjenje osjetljivosti stopala,
  8. brz pad vida
  9. miris acetona iz dijabetesa dolazi iz ljudskog tijela.

Dijagnostičke mjere

Ako postoji sumnja na prisutnost dijabetes melitusa tipa 2 ili druge vrste bolesti, važno je proći nekoliko ispitivanja koristeći instrumentalne metode. Popis dijagnostičkih mjera uključuje:

  • brzo krvne pretrage
  • test tolerancije na šećer
  • posmatranje promene bolesti,
  • analiza urina za šećer, protein, bela krvna zrnca,
  • test urina na aceton,
  • krvni test za glikovani hemoglobin,
  • biohemijski test krvi,
  • Rebergov test: određivanje stupnja oštećenja mokraćovoda i bubrega,
  • krvni test za endogeni inzulin,
  • konsultacija sa oftalmologom i pregled fundusa
  • Ultrazvuk trbušnih organa
  • kardiogram: kontrola rada srca kod dijabetesa.

Analize koje imaju za cilj identificirati razinu oštećenja žila na nogama omogućuju vam da spriječite razvoj dijabetičkog stopala.

Osobe s dijagnosticiranom ili sumnjom na dijabetes trebaju pregledati ovi ljekari:

  1. oftalmolog
  2. vaskularni hirurg
  3. endokrinolog
  4. neuropatolog
  5. kardiolog
  6. endokrinolog.

Ispituje se hiperglikemijski koeficijent na prazan stomak. To je omjer šećera jedan sat nakon opterećenja glukozom i glukoze u krvi. Normalna stopa je do 1,7.

Hipoglikemijski koeficijent je omjer volumena glukoze u krvi na prazan želudac dva sata nakon opterećenja glukozom i razine glukoze u krvi. Normalni indikator ne prelazi 1,3.

Utvrđivanje stepena bolesti

Postoji klasifikacija dijabetesa po težini. Ovo odvajanje omogućava brzo utvrđivanje onoga što se čovjeku događa u različitim fazama.

Liječnici koriste klasifikaciju kako bi odredili najbolju strategiju liječenja.

Dijabetes prve faze je stanje kod kojeg volumen glukoze u krvi ne prelazi 7 mmol / L. U urinu nema glukoze, krvna slika je u granicama normale.

Osoba nema komplikacija šećerne bolesti, bolest se nadoknađuje dijetalnom prehranom i lijekovima.

Dijabetes stupnja 2 uključuje samo djelomičnu nadoknadu i neke znakove komplikacija. Ciljani organi u ovoj situaciji:

Uz dijabetes melitus od 3 stepena, nema efekta liječenja lijekovima i dijetalnom hranom. Šećer se nalazi u urinu, nivo je 14 mmol / L. Mellitus dijabetesa 3. razreda karakteriziraju takve komplikacije:

  1. oštećenje vida kod dijabetesa,
  2. započinje oticanje ruku i nogu
  3. stalno se povećava krvni pritisak.

Dijabetes stupnja 4 je najteža faza dijabetesa. U ovom trenutku dijagnosticira se najviši nivo glukoze (do 25 mmol / L). Protein i šećer nalaze se u urinu, stanje se ne može popraviti lijekovima.

Ovaj stadij je prepun razvoja bubrežne insuficijencije. Mogu se pojaviti i gangrena nogu i dijabetični čir.

Najčešće se nalaze prva tri stepena šećerne bolesti.

Stupnjevi dijabetesa tipa 1

Dijabetes ovisan o insulinu je bolest tipa 1. Ovom bolešću tijelo više ne može proizvesti vlastiti inzulin.

Ova se bolest diferencira u tešku, umjerenu i blagu.

Ozbiljnost bolesti ovisi o nekoliko komponenti. Prije svega, smatra se koliko je pacijent sklon hipoglikemiji, odnosno naglom padu šećera u krvi. Dalje, trebate utvrditi vjerovatnost ketoacidoze - nakupljanja štetnih tvari, uključujući aceton u tijelu.

Na težinu bolesti utječe i prisustvo vaskularnih komplikacija, koje su isprovocirale dijabetes i sada pogoršavaju situaciju.

Zahvaljujući pravovremenoj terapiji i sistematskom praćenju nivoa glukoze u krvi, komplikacije se uklanjaju. S kompenziranim oblikom bolesti možete voditi poznati način života, vježbanje, ali uvijek se treba pridržavati dijeta.

Kada govorimo o težini tijeka bolesti, teorijski je moguće nekoliko opcija, zavisno od zanemarivanja. Svaka osoba ima dijabetes na svoj način, može se dekompenzirati ili nadoknaditi. U prvom je slučaju teško nositi se sa bolešću čak i uz pomoć jakih lijekova.

Umjereni dijabetes ima sljedeće simptome:

  • gotovo potpuni prekid sinteze inzulina ćelijama pankreasa,
  • periodično stanje ketoacidoze i hipoglikemije,
  • ovisnost metaboličkih procesa i prehrane o opskrbi vanjskim inzulinom.

Kod teškog dijabetesa može se javiti sledeće:

  1. rane
  2. prekid proizvodnje insulina,
  3. stvaranje potpunog nedostatka inzulina,
  4. stanja ketoacidoze i hipoglikemije do kome,
  5. kasne komplikacije: nefropatija, retinopatija, nefropatija, encefalopatija.

Drugi oblik dijabetesa je poznat kada bolest izađe iz ruku. Govorimo o labilnom dijabetesu. Ima sljedeće karakteristike:

  • šiljke šećera tokom dana bez razloga,
  • poteškoće u izboru doze inzulina,
  • perzistentna oštra ketoacidoza i hipoglikemija,
  • brzo formiranje dijabetičke kome i razne komplikacije.

Težina dijabetesa određuje se ne samo naznačenim simptomima, već i rezultatima laboratorijskih testova koje liječnik propiše.

Pogledajte video: Građani BiH među najpretilijim Evropljanima (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar