Kako kontrolirati holesterol u krvi?

Koautor ovog članka je Chris M. Matsko, dr. Med. Dr Matsko je bivši ljekar iz Pensilvanije. Završio je Medicinski fakultet Univerziteta Temple u 2007. godini.

Broj izvora korištenih u ovom članku je 23. Spisak njih naći ćete na dnu stranice.

Holesterol je masnoća u krvi. Visoki kolesterol niskog gustina (LDL) opasan je za zdravlje, jer može dovesti do začepljenja arterija, što zauzvrat povećava rizik od srčanog udara. Mnogi ljudi lako mogu sniziti kolesterol u krvi mijenjajući male prehrane i način života. Ako se jako trudite da snizite holesterol, ali bezuspješno, onda će vam možda trebati posebni lijekovi poput statina.

Merači holesterola

Možete da izmerite holesterol samo kod kuće. Morat ćete se pridržavati niza pravila, zanemarujući koja uzrokuju značajno narušavanje rezultata.

Unaprijed se preporučuje početi jesti pravilno, odbijati masnu i ugljikohidratnu hranu. Za razdoblje ispitivanja isključite kofein, pušenje i bilo koju vrstu alkoholnih pića.

Merenje holesterola se vrši najranije 3 meseca nakon hirurškog lečenja. Uzorci krvi uzimaju se u uspravnom položaju tijela, prvo morate malo protresti ruku.

Otprilike pola sata prije manipulacije bolje je ostati miran, isključiti fizičku aktivnost. Kada se testira dijabetičar i postoji potreba za utvrđivanjem razine šećera u krvi, doručak je zabranjen dan prije. Večera najkasnije 12 sati prije studije.

Provjera kolesterola se provodi pomoću posebnog prijenosnog uređaja, test trake su uključene u komplet. Prije kontrolirane analize pokazano je da se provjeri ispravnost aparata pomoću posebnog rješenja.

Postupak uzorkovanja krvi je jednostavan:

  1. probiti prst
  2. obriši prvu kap krvi
  3. sljedeći dio se prelije na traku,
  4. traka se postavlja u uređaj.

Nakon nekoliko sekundi, rezultat ispitivanja pojavljuje se na zaslonu uređaja.

Testne trake rade na principu lakmusovog testa, mijenjaju boju ovisno o koncentraciji masne tvari u krvi. Da biste dobili najpreciznije podatke, ne možete dodirivati ​​traku do kraja postupka.

Sami test trake čuvaju se u dobro zatvorenoj ambalaži 6-12 meseci.

Kako odabrati uređaj

Prilikom odabira uređaja za kontrolu kolesterola, morate obratiti pažnju na nekoliko temeljnih tačaka. Prije svega, oni gledaju na kompaktnost uređaja i jednostavnost upotrebe. Dešava se da analizator ima i niz dodatnih opcija koje pacijentu nisu uvijek potrebne. Ovakve opcije utječu na cijenu uređaja. Od male važnosti je dijagnostička greška, veličina ekrana.

Na uređaju su uvijek priložene upute sa standardima, kojima se rukovodi kad dekodiraju rezultat analize. Dozvoljene vrijednosti mogu varirati ovisno o kroničnim bolestima dijabetičara. Iz tog razloga je neophodna konsultacija lekara koji će vam reći koji se pokazatelji smatraju normalnim, a koji previsoki i neprihvatljivi.

Uzmite u obzir dostupnost test traka za prodaju i dostupnost onih u kompletu. Bez njih istraživanje neće uspjeti. U nekim slučajevima, mjerači kolesterola se nadopunjuju posebnim čipom, što olakšava postupak. Komplet treba imati uređaj za probijanje kože, on se koristi za smanjenje nelagodnosti.

Neki modeli imaju funkciju za pohranjivanje rezultata mjerenja, ona pomaže analizirati dinamiku razine tvari slične masnoći.

Najpopularnijim uređajima za nadgledanje holesterola u krvi smatraju se uređaji:

  • Accutrend (AccutrendPlus),
  • Easy Touch (EasyTouch),
  • Multicarea (Multicare-in).

Easy Touch je mjerač glukoze i holesterola u krvi koji se isporučuje sa tri vrste test traka. Uređaj je u mogućnosti pohraniti u memoriju rezultate nedavnih studija.

Multikea omogućava vam određivanje koncentracije triglicerida, šećera i holesterola. Zajedno s uređajem u kompletu je plastični čip, uređaj za probijanje kože.

Accutrend je dobio pozitivne kritike zbog svoje sposobnosti određivanja koncentracije laktata, holesterola i šećera u krvi. Zahvaljujući visokokvalitetnom prijenosnom kućištu, povezuje se s računalom, čuva u memoriji više od stotinu najnovijih mjerenja.

Načini kontrole holesterola

Proces normalizacije nivoa holesterola je dug, zahteva integrisani pristup. Potrebno je smanjiti pokazatelje tvari niske gustine, ali i zadržati holesterol visoke gustoće na prihvatljivoj razini.

Postoji nekoliko načina za kontrolu lipida: dijeta, promjene životnog stila, lijekovi. Ako gornje metode ne djeluju, liječnik odlučuje da li je potrebna operacija. Tokom operacije uklanjaju se posljedice ateroskleroze, obnavlja se normalna cirkulacija krvi u žilama.

Bez obzira na osnovni uzrok visokog kolesterola, liječenje započinje pregledom prehrane. Pomaže u normalizaciji metaboličkih poremećaja i smanjit će prodiranje egzogenih životinjskih masti.

Da bi holesterol bio normalan, unos zasićenih životinjskih masti je ograničen, a u velikim količinama on je prisutan u proizvodima:

  1. pileći žumanca
  2. zreli sir
  3. pavlaka
  4. iznutrice,
  5. krema.

Biće potrebno odbiti hranu iz industrijske proizvodnje, pogotovo ako je podlegla dugotrajnoj industrijskoj preradi. To uključuje trans masti, ulje za kuhanje i margarin.

Indeks holesterola se smanjuje ako jedete puno voća, povrća. Vlakna i pektin koji su prisutni u njima normaliziraju proces probave, razbijaju holesterol. Korisne za kontrolu holesterola uključuju ovsene kaše, mekinje, hljeb od cijelog zrna, tjestenine od durum pšenice.

Preporučuje se povećanje količine nezasićenih masti omega-3, omega-6. U dovoljnim količinama prisutne su u orasima, morskoj ribi, lanenom i maslinovom ulju.

Tokom dana, pacijentu s visokim kolesterolom dopušteno je konzumirati maksimalno 200 grama lipida.

Promjena načina života

Uz dijabetes i aterosklerozu krvnih sudova, morate znati kako kontrolirati holesterol. Pretjerivanje metabolizma pomaže u skladu s principima zdravog načina života.

Prikazane su stalne fizičke aktivnosti, intenzitet opterećenja treba odabrati pojedinačno. U ovom se slučaju uvijek uzima u obzir starost pacijenta, ozbiljnost bolesti, prisutnost drugih otežavajućih patologija.

Optimalno je baviti se takvim sportovima:

Ako pacijent ima slabu tjelesnu kondiciju, ima kardiovaskularne poremećaje, potrebno je postepeno proširiti opterećenje.

Važan negativni faktor bit će zloupotreba alkohola i cigareta, jaka kafa. Kada se riješite ovisnosti, smanjuje se količina otrovnih tvari u tijelu, što pomaže u obnovi metabolizma masti. Kofein se zamjenjuje biljnim čajem, cikorijom ili hibiskusom.

Korisno je smanjiti težinu, posebno kada je indeks tjelesne mase veći od 29 bodova. Izgubivši samo 5 posto vaše težine, količina lošeg holesterola će takođe pasti.

Savjet je dobar za pacijente s visceralnom vrstom gojaznosti, kada je struk muškarca veći od 100 cm, za žene - od 88 cm.

Medicinske metode

Kada dijeta i vježbanje ne pomažu u spuštanju kolesterola, morate početi uzimati lijekove. Holesterol se smanjuje zahvaljujući upotrebi statina, fibrata, sekvestranata žučnih kiselina.

Pozitivne kritike primile su statine Rosuvastatin, Atorvastatin, Simvastatin. Lijekovi ometaju proizvodnju endogenog kolesterola u jetri i kontroliraju njegovu koncentraciju u krvi. Lečenje treba da traje kursevi od 3-6 meseci svaki.

Fibrati najčešće propisani su Fenofibrate, Clofibrate. Zaduženi su za poticanje transformacije holesterola u žučne kiseline. Višak tvari se izlučuje iz tijela.

Sekvestransi vežu žučne kiseline i holesterol, evakuiraju ih iz tijela. Popularna sredstva bili su kolestipol, kolestiramin. Tablete su bogate omega-3 i povećavaju holesterol u krvi visoke gustoće. Hipolipidemični agensi pomažu u smanjenju vjerojatnosti pogoršanja arterioskleroze.

Zapravo je kontrola holesterola zajednički zadatak liječnika i pacijenta. Od pacijenta se traži da redovno prolazi medicinska istraživanja, pridržava se dijeta, stalno provjerava performanse tvari slične masnoći.

Ako se dostignu ciljne vrijednosti kolesterola, rizik od moždanog udara i srčanog udara smanjuje se odmah tri puta.

Tumačenje rezultata

Prema nedavnim istraživanjima, ukupna količina krvne supstance poput masti ne bi trebalo da pređe 4,5 mmol / L. Ali istodobno, mora se uzeti u obzir da stvarna norma holesterola za različite dobi varira.

Na primjer, u dobi od 45 godina kolesterol se smatra normalnim na nivou od 5,2 mmol /, što stariji postaje, to viša norma raste. Štoviše, za muškarce i žene pokazatelji se razlikuju.

Iskustvo je pokazalo da nije potrebno stalno odlaziti u laboratoriju da bi se kontrolirao holesterol. Ako imate dobar i precizan elektrohemijski glukometar, dijabetičar će odrediti lipide u krvi, bez napuštanja vašeg doma.

Suvremeni uređaji za brza istraživanja postali su novi korak u medicini, a najnoviji modeli analizatora omogućuju provjeru ne samo koncentracije šećera i kolesterola, već i stope triglicerida.

O aterosklerozi i holesterolu opisano je u videu u ovom članku.

Kako sniziti holesterol ako je već visok?

Kada vaš ljekar otkrije da vam je nivo kolesterola u krvi povišen tokom rutinske (ili ne baš tako) provjere, ne preostaje ništa drugo nego da naučite kontrolirati ga.

Liječnik je najbolji izvor savjeta i savjeta u ovoj situaciji. Slijedite njegove savjete kako biste izbjegli komplikacije, posebno ako patite od pretilosti, dijabetesa ili ovisnosti o duhanu. Sve su to dodatni faktori rizika od visokog kolesterola.

Postoji pet jednostavnih koraka za kontrolu vašeg holesterola. Ali ni u kojem slučaju ih ne slijedite na štetu lijekova koje vam je propisao ljekar. Ovo su samo pomoćna sredstva s kojima ćete se brzo vratiti u normalu.

Ne zaboravite na vežbanje

Ne zaboravite da redovno vježbate - svaki dan najmanje pola sata.

To je veoma dobro za zdravlje i, između ostalog, smanjuje nivo "lošeg" holesterola i povećava razinu "dobrog" za oko 10%.

Nije potrebno baviti se sportom profesionalno i trošiti vrijeme na iscrpljujuće vježbe. Polusatna šetnja odličan je način praćenja vašeg zdravlja (i figure).

Da li je holesterol prijatelj ili neprijatelj?

Zašto je potrebno kontrolirati holesterol u tijelu? Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za proučavanje kardiovaskularnih bolesti, upravo dislipidemija uzrokuje do 60% svih kardiovaskularnih bolesti na planeti. Štoviše, opasni po život stanja poput srčanog i moždanog udara u 40% slučajeva posljedica su visokog kolesterola.

Dakle, holesterol (OX) je organski spoj povezan u hemijskoj strukturi s lipofilnim alkoholima. Ova supstanca može ili ući u gastrointestinalni trakt s hranom, ili se sintetizovati u ćelijama jetre. Holesterol je potreban za normalan život, jer obavlja brojne važne funkcije u tijelu:

  1. To je dio citoplazmatske membrane - biološkog okvira ćelije. Molekuli masnog alkohola čine staničnu stijenku otpornijom i elastičnijom, a također regulišu njenu propusnost.
  2. To je sastojak steroidnih hormona nadbubrežnih žlijezda (glukokortikoidi, mineralokortikoidi, androgeni i estrogeni).
  3. Sudjeluje u sintezi žučnih kiselina i vitamina D hepatocitima.

Holesterol sadrži sve te biološke efekte ako se nalazi u krvi u granicama normale od 3,2-5,2 mmol / L. Značajan porast ovog spoja u krvi jasan je znak poremećenog metabolizma lipida u tijelu.

Pored ukupne koncentracije masnog alkohola, stupanj dislipoproteinemije (kršenje fiziološkog odnosa između različitih frakcija OH-a) utječe i na razvoj ateroskleroze. Poznato je da se ukupni holesterol dijeli na:

  • VLDLP - velike čestice zasićene masnoćom i trigliceridima,
  • LDL - udio kolesterola koji vrši transport molekula masnoće iz jetre do stanica tijela, lipidni dio u njegovom sastavu je veći od proteina, tj.
  • HDL - male čestice sa velikom komponentom proteina i niskim sadržajem masti. Holesterol se transportira u ćelije jetre radi daljnje prerade u žučne kiseline i daljnjeg zbrinjavanja.

VLDL i LDL često se nazivaju "lošim" holesterolom. Tijekom kretanja duž vaskularnog korita, ove čestice su u stanju da "izgube" dio molekula masti, koji se nakon toga smještaju na unutrašnjim zidovima arterija, postaju gušći i povećavaju se u veličini. Takav proces je u osnovi stvaranja aterosklerotske ploče.

HDL, s druge strane, ne sadrži gotovo nikakve molekule masti i tokom napredovanja duž vaskularnog dna može uhvatiti „izgubljene“ čestice lipida. Zbog njihove sposobnosti da očiste arterijske zidove od aterosklerotskih plakova, HDL se naziva "dobar" holesterol.

Razvoj ateroskleroze zasnovan je na neravnoteži između "lošeg" i "dobrog" holesterola. Ako sadržaj prvog premašuje razinu drugog za više od 2-2,5 puta, tada se povećava rizik od razvoja metaboličkih poremećaja kod ovog pacijenta. Zbog toga se svim osobama starijim od 25-30 godina preporučuje provjeriti sadržaj kolesterola u tijelu svaka 3-5 godina, čak i ako se oni ne bune.

Uzmite anketu

Test krvi na kolesterol uobičajena je dijagnostička metoda za metaboličke poremećaje, a provodi se u svakoj laboratoriji. Svako to može proći.

Pored toga, postoje određene medicinske indikacije za pregled:

  • IHD, angina pektoris,
  • arterijska hipertenzija
  • dijagnosticirana ateroskleroza,
  • discirkulatorna encefalopatija,
  • dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti,
  • ksantomi lica i tijela - benigne formacije, koje se uglavnom sastoje od holesterola,
  • hronične bolesti jetre - hepatitis, ciroza,
  • bolesti povezane sa oštećenom proizvodnjom polnih hormona,
  • nasljedna dislipidemija.

Pacijenti s gore opisanom patologijom trebaju kontrolirati kolesterol i njegove frakcije 1-4 puta godišnje.

Pušači takođe spadaju u rizičnu grupu - ljekari preporučuju da im se dijagnosticira poremećaj metabolizma masti svakih 6 mjeseci.

Glavne metode za laboratorijsko određivanje nivoa holesterola su biohemijske analize za OX i njegovu proširenu verziju - lipidni profil. Materijal za dijagnostički test je venska ili kapilarna (iz prsta) krv.

Da bi rezultati ankete bili što pouzdaniji, potrebno je unaprijed pripremiti:

  1. Analiza se provodi strogo na prazan stomak: posljednji obrok trebao bi biti noć prije, najkasnije do 12 sati. Ujutro dana uzorkovanja krvi možete piti samo još vode.
  2. 2-3 dana prije analize preporučuje se isključiti masnu i prženu hranu, odbiti bujne gozbe i ne prejesti.
  3. 2-3 dana pre pregleda ne pijte alkohol.
  4. U dogovoru s liječnikom za isti period, isključite (ako je moguće) upotrebu lijekova i dodataka prehrani. Ako lijek zahtijeva stalnu upotrebu, o liječenju obavijestite svog liječnika kao i laboratorijskog pomoćnika koji će obaviti analizu.
  5. Ne pušite najmanje 30-45 minuta pre uzimanja uzorka krvi.
  6. Izbjegavajte stres i intenzivne vježbe neposredno prije testa.

Utvrđivanje holesterola ne odnosi se na složene dijagnostičke postupke: obično je test spreman za nekoliko sati. U rukama pacijenta izdaje se laboratorijska natpisna pločica u kojoj se navode referentne (normalne) vrijednosti koje se koriste u ovoj organizaciji i rezultat. Da biste pratili dinamiku stanja metabolizma masti i efikasnost tretmana, sačuvajte sve rezultate pregleda.

Prijenosni analizatori s test trakama za određivanje holesterola kod kuće postaju vrlo popularni. Unatoč mnogim prednostima (jednostavnost korištenja, dobivanje rezultata nakon 2-3 minute, relativno niska cijena), pouzdanost takvih uređaja primjetno je niža od specijalizirane opreme koja se koristi u laboratoriji.

Ako je razina OH normalna i osjećate se dobro, nema razloga za brigu. Ponovite pregled nakon 3-5 godina ili ako postoje zdravstveni problemi.

Povećanje koncentracije holesterola u krvi, kao i „nakrivljenost“ u omjeru frakcija lipida, zahtijevaju obaveznu posjetu ljekaru. Po potrebi, specijalista će propisati dodatni pregled i sastaviti plan za daljnje liječenje. On vodi pacijente sa aterosklerozom i dislipidemijom, a u budućnosti takođe kontroliše nivo holesterola od strane lekara opšte prakse (kardiologa).

Načini kontrole holesterola

Normalizacija metabolizma masti je dug proces i uvijek zahtijeva integrirani pristup. Važno je ne samo smanjiti koncentraciju holesterola u krvi, već i održavati je na željenoj razini tokom života. Moguće je kontrolirati vrijednosti OX u krvi pomoću:

  • metode bez lijekova - dijeta, korekcija životnog stila, odbacivanje loših navika,
  • lijekovi - lijekovi iz farmakološke grupe statina, fibrata, sekvestranata žučnih kiselina itd.,
  • hirurške metode usmjerene uglavnom na uklanjanje učinaka ateroskleroze i obnavljanje poremećene cirkulacije u žilama.

Dijeta je važan element liječenja

Koristeći dijetu, pacijenti s aterosklerozom mogu ne samo normalizirati oslabljen metabolizam, nego i značajno smanjiti unos egzogenih životinjskih masti.

Da biste snizili holesterol, pridržavajte se ovih uputa:

  1. Dramatično ograničite unos zasićenih životinjskih masti s hranom koja u velikim količinama sadrži masno meso (svinjetina, govedina) i uzgajivače, vrhnje, maslac, zreli sirevi i pileći žumance.
  2. Odbijte konzumiranje visoko prerađene hrane bogate trans-mastima (margarin, salome, ulje za kuhanje).
  3. Jedite više povrća i voća: pektin koji se nalazi u njima ne samo da normalizira probavu, već i snižava holesterol.
  4. Vlakna povećavaju sadržaj „dobrih“ lipida u tijelu. Pokušajte u svoju prehranu uključiti mekinje, zobene kaše, c / s kruh ili tjesteninu.
  5. Povećajte količinu nezasićenih masti koje su dobre za vaše tijelo (omega-3) u vašoj prehrani. U velikim su količinama dio masne morske ribe, orašastih plodova, maslinovog i lanenog ulja.
  6. Pijte više čiste mirne vode.

Važno! Tokom dana, pacijentima s aterosklerozom preporučuje se konzumiranje ne više od 200 mg holesterola.

Kakav bi trebao biti stil života pacijenta s aterosklerozom

Sa aterosklerozom, kao i sa svakom drugom bolešću, neophodno je slediti principe zdravog načina života.

„Ubrzati“ metabolizam i smanjiti koncentraciju „loših“ lipida u tijelu će pomoći:

  1. Redovna fizička aktivnost. Stupanj stresa liječnik treba odabrati pojedinačno, ovisno o dobi, zdravstvenom stanju pacijenta, prisutnosti popratne patologije itd. Plivanje, ples, joga, hodanje, praćenje, pilates smatraju se optimalnim sportovima za ispravljanje dislipidemije. S lošom fizičkom pripremom pacijenta ili prisutnošću kardiovaskularne patologije, opterećenje na tijelu se postepeno širi.
  2. Odbijanje loših navika. Pušenje i zloupotreba alkohola neki su od glavnih okidača za povećanje kolesterola. Kada se riješite ovisnosti, smanjuje se unos toksičnih tvari u organizam, što pomaže obnavljanju metabolizma masti.
  3. Gubitak kilograma (samo za pacijente čiji BMI prelazi 29). Gubitak kilograma čak za 5% vlastite težine omogućava vam smanjivanje koncentracije "loših" lipida u krvi. Ovo se posebno odnosi na ljude sa takozvanim visceralnim gubitkom težine kod kojih opseg struka prelazi 100 cm kod muškaraca i 88 cm kod žena.

Tablete protiv holesterola: princip djelovanja i karakteristike upotrebe

Važno je napomenuti da nije uvijek s povišenim kolesterolom liječnik odmah propisao tablete. U većini slučajeva normalizacija metabolizma masti u tijelu može se postići promatranjem prehrane i korekcijom načina života.

Potreba za povezivanjem terapije lijekovima govori se ako su metode bez lijeka neučinkovite 3 ili više mjeseci. Lijekovi izbora uključuju:

  1. Statini - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin. Sprečavaju proizvodnju endogenog holesterola u ćelijama jetre, na taj način kontrolirajući njegov sadržaj u krvi. Prihvaćen dugim tečajevima (3-6 mjeseci ili više).
  2. Fibrates - Clofibrate, Fenofibrate. Stimuliraju transformaciju holesterola u žučne kiseline, pomažu u uklanjanju viška masnog alkohola iz tijela. Može se propisati zajedno sa statinima.
  3. Sekvestracije žučnih kiselina - Kolestiramin, Kolestipol. Vežu holesterol i žučne kiseline u crevima, osiguravaju njihovo aktivno izlučivanje iz organizma.
  4. Omega-3 - biološki aktivni aditivi u hrani koji povećavaju razinu "dobrih" lipida, uklanjaju metaboličke poremećaje i pomažu u snižavanju kolesterola.

Liječenje sredstvima za snižavanje lipida koje je propisao vaš liječnik pomaže u smanjenju rizika od razvoja komplikacija ateroskleroze.

Stoga je kontrola OX i frakcija lipida zajednički rad ljekara i pacijenta. Redovni pregledi, pridržavanje načela prehrane s hipohoterolom i zdrav način života, kao i uzimanje lijekova pomoći će da se postignu odlični rezultati. Prema Europskom kardiološkom društvu, postizanje ciljnih vrijednosti kolesterola, LDL i HDL smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za više od 3 puta.

Izbjegavajte zasićene masti

Konstantno smo suočeni s hranom bogatom mastima. Nekada je to bilo što jaja povećavaju holesterol u krvi, ali u stvari naučnici za to nemaju sigurnost. Brojna istraživanja pokazala su da zasićene masti povećavaju kolesterol.zato pokušajte izbjegavati masnu hranu. Pržena brza hrana, umaci - sve je to vrlo štetno za vaše tijelo.

Dodajte orahe u svoju ishranu

Studije koju su proveli naučnici širom svijeta to su pokazale redovna konzumacija bilo kakvih orašastih plodova i suhog voća značajno smanjuje holesterol u krvi. Ne zaboravite, međutim, da se radi o vrlo kaloričnoj hrani, i ne treba ih zloupotrebljavati.

Odričite se alkohola i duhana

Kada pušite, onda jako štete plućima. Iako to nije jedini problem. Cigarete takođe snižavaju nivo „dobrog“ holesterola u krvi, doprinoseći nivou "lošeg". Alkohol je štetan i za vaše zdravlje. Pokušajte se riješiti obje te loše navike.

Kao što vidite, pet koraka za kontrolu holesterola je vrlo jednostavno. Ovo su dobre navike koje morate razvijati kako biste pratili svoje zdravlje. Oni ne samo da kontroliraju holesterol, već pomažu da se svaki dan osjećamo dobro.

Ove navike sprečavaju razne bolesti. Prevencija bolesti, posebno na ovako jednostavan način, uvijek je puno bolje i lakše nego liječiti je.

Kako kontrolirati holesterol u krvi?

Nekoliko oksidativnih sistema potencijalno doprinosi oksidaciji LDL, uključujući NADPH oksidaze, ksantin oksidazu, mijeloperoksidazu, nevezanu sintazu dušičnog oksida, lipoksigenazu i transportni lanac mitohondrija elektrona. Čestice Ox-LDL pokazuju više aterogenih svojstava, koja uključuju apsorpciju i akumulaciju makrofaga, kao i proupalna, imunogena, apoptotička i citotoksična aktivnost, indukcija ekspresije adhezijskih molekula na endotelnim ćelijama, stimulacija diferencijacije monocita u makrofazima, proizvodnja i oslobađanje pro-upalnih citokina. iz makrofaga.

Konkretno, na nivou endotela, ROS regulira brojne signalne putove, uključujući regulatore rasta, proliferaciju, upalne reakcije endotelnih ćelija, funkciju barijera i vaskularnu pregradnju. Dok na nivou VSMC, ROS posreduje rast, migraciju, regulaciju matriksa, upalu i kontrakciju, svi su oni kritični faktori u progresiji i komplikaciji ateroskleroze.

Začarani ciklus između oksidativnog stresa i ateroskleroze izazvan oksidativnim stresom dovodi do razvoja i napredovanja ateroskleroze. Kako kontrolisati holesterol? Kontrola holesterola je stalno testiranje i održavanje ispravnog načina života.

Važno! Možete kontrolirati holesterol dijetom. Morate isključiti iz prehrane svu hranu koja sadrži puno holesterola, kao i kontrolirati broj i učestalost obroka.

Oligoelementi u vodi mogu kontrolisati holesterol

Epidemiološke studije otkrile su i veću učestalost kardiovaskularnih bolesti i cerebrovaskularne smrtnosti u područjima s mekom vodom i negativnu povezanost između tvrdoće vode i kardiovaskularne smrtnosti. Zapravo nema dovoljno dokaza da li čvrsta voda sadrži zaštitne tvari koje nisu prisutne u mekoj vodi ili postoje štetne tvari u mekoj vodi.

Voda sadrži oligomineral, poput:

Koji su važni faktori u smanjenju rizika od KVB. Sa druge strane, elementi poput kadmijuma, olova, srebra, žive i talija smatraju se štetnim.

Manjak magnezija smatra se faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti, u stvari, njegovo dodavanje odlaže početak ateroskleroze ili sprečava njegov razvoj. S druge strane, silicij je glavni element u tragovima u prehrani životinja, a ljudi konzumiraju 20 do 50 mg silikona dnevno sa zapadnjačkom prehranom. Glavni izvori prehrane su cjelovite žitarice i njihovi proizvodi (uključujući pivo), riža, nešto voća i povrća i pitka voda, posebno flaširane mineralne vode geotermalnog i vulkanskog porijekla. Brojna su istraživanja pokazala da silicij igra ulogu u održavanju integriteta, stabilnosti i elastičnih svojstava arterijskih zidova te je postulirao silicij kao zaštitni faktor protiv razvoja vaskularnih bolesti povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze i hipertenzije. Uz to, vjeruje se da vanadijum ima antiaterosklerotska svojstva. Litijum takođe može inhibirati sintezu holesterola, ali ima aterogenu aktivnost, koja se može inhibirati dodavanjem odgovarajućih količina kalcijuma. Dijeta koja nedostaje bakra može prouzrokovati hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju, a to se pogoršava visokim udjelom cinka u prehrani.

Na temelju tih ograničenih podataka potrošnja silicijuma, magnezijuma i vanadija u vodi te sprječavanje izlaganja kadmiju i olova važni su elementi u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, stoga tvrda voda ima pozitivan učinak na zdravlje i ne smije je zamijeniti pitkom vodom s nedovoljnom količinom korisnih elemenata. Važno je također zapamtiti da voda ima mali doprinos traga minerala u odnosu na ukupnu prehranu (7% tekućine u odnosu na 93% čvrste hrane).

Važno! Ljudi neprestano prate kolesterol, nakon navršenih 60 godina. Da biste to učinili, bolje je kupiti poseban mjerač holesterola kod kuće. Tako možete stalno znati pokazatelj vašeg holesterola i kontrolirati ga.

Dodatak melatoninu može kontrolisati holesterol

Melatonin, endogeni proizvedeni indolamin, izvanredno je funkcionalno pleiotropni molekul koji djeluje kao visoko efikasan sredstvo za uklanjanje antioksidanata i slobodnih radikala. Kontrolisanje nivoa holesterola ovim dodatkom je još lakše. Endogeno proizveden i egzogeno primenjen melatonin ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem.

Egzogeni davani melatonin brzo se distribuira u tijelu i može preći sve morfofiziološke barijere i lako prodrijeti u srčane i vaskularne ćelije. Najveća unutarćelijska koncentracija melatonina očito se nalazi u mitohondrijama, što je posebno važno jer su mitohondrije glavno mjesto slobodnih radikala i stvaranje oksidativnog stresa. Nadalje, pokazalo se da je upotreba melatonina u širokom rasponu koncentracija, oralno i intravenski, sigurna za studije na ljudima.

Čini se da sam melatonin ima ateroprotektivnu aktivnost oksidacijom LDL-a, a prekursori melatonina i produkti raspadanja inhibiraju LDL oksidaciju uporedivu sa vitaminom E. Zbog svoje lipofilne i nejonizirane prirode, melatonin mora ući u lipidnu fazu LDL čestica i spriječiti peroksidaciju lipidima, a mogu poboljšati i očišćenje endogenog holesterola.

Neizravno, melatonin indirektno neutralizira ćelijski oksidativni stres, stimulišući proizvodnju staničnih antioksidativnih enzima ROS, naročito glutation-peroksidazu, glutation-reduktazu i superoksid-desmutazu. Melatonin, osim što je efikasniji antioksidans od resveratrola, može biti ciljan na oštećenja DNA prooksidantima uzrokovana niskom koncentracijom resveratrola kada se dodaju u kombinaciji.

Pored toga, 6-hidroksimelatonin, glavni in vivo metabolit melatonina i njegov prekursor N-acetil-5-hidroksitriptamin, bili su efikasni u smanjenju LDL peroksidacije in vitro. Sposobnost matičnog molekula melatonina, kao i njegovih metabolita, da funkcionišu tokom radikalne detoksikacije značajno povećava njegovu sposobnost ograničavanja zloupotrebe oksidacije na mnogim nivoima unutar ćelija.Stoga se može pretpostaviti da iako sam melatonin ima fiziološke ili farmakološke učinke za inhibiranje in vivo oksidacijske oksidacije LDL, njegovo djelovanje će biti sinergističnije s glavnim katabolitom. Melatonin može imati zaštitni i blagotvorni učinak na kardiovaskularne bolesti, smanjujući rizik od ateroskleroze i hipertenzije.

Važno je naglasiti da nedavno otkriće melatonina u grožđu otvara nove perspektive u području prirodnih antioksidativnih atero-zaštitnih strategija. Lako je kontrolisati holesterol pravilnim jedenjem.

Zaključak

Kao rezultat dubljeg razumijevanja karakteristika i proizvodnje ROS-a i oksidativnog stresa te pokazano povezivanje direktno ili indirektno povezano s aterosklerozom, smanjenje ROS-a ili pad njihove brzine proizvodnje mogu usporiti početak i napredovanje ateroskleroze. Starenjem doprinose fiziološkim promenama, poput oksidativnog stresa, upale i endotelne disfunkcije, koje su usko povezane s patofiziologijom ateroskleroze.

U stvari, snažni dokazi upućuju na to da povećavanje unosa pravilne prehrane koja sadrži hranjive i hranljive sastojke s antioksidacijskim svojstvima može pomoći poboljšanju kvalitete života odgađanjem početka i smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, a posebno razvijanjem ateroprotektivnih strategija koje djeluju na oksidativni stres, uključen u patogenezu ateroskleroze i sa malo toksičnosti ili nuspojava, može pružiti idealnu sličnost terapijskom o liječenju protiv ateroskleroze. U stvari, strategije za kardiovaskularnu profilaksu i liječenje trebale bi uzeti u obzir jednostavan, izravan i jeftin način prehrane kao prvi pristup rastućem opterećenju kardiovaskularnih bolesti, samostalno ili u kombinaciji s farmakološkim liječenjem. U tom se kontekstu mnogo pažnje posvetilo vinu, čaju, voću i maslinovom ulju, jer su posebno bogati prirodnim antioksidansima.

Međutim, bolje razumijevanje mehanizama prijenosa signala ovisnih o oksidativnom stresu, njihovoj lokalizaciji i integraciji kao transkripcijski i signalni putevi ovisni o ROS-u u vaskularnoj patofiziologiji u svakom je slučaju preduvjet djelotvornih farmakoloških i nefarmakoloških intervencija za kardiovaskularnu zaštitu od oksidativnog stresa.

Zaključno, prijedlog da antioksidanti mogu usporiti napredovanje ateroskleroze vrlo je zanimljiv i obećavajući, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji naglašavaju biološki učinak zdravog načina života. Kontrolišite nivo holesterola i budite zdravi.

Ako je holesterol nizak, kako prijeti ljudskom zdravlju? Sa niskim holesterolom se može pojaviti mnoštvo različitih bolesti.

Da li je vrijedno snižavanja holesterola

Ali da li je potrebno snižavati visoki holesterol lekovima? Ili postoje prirodni lijekovi za njegovo smanjivanje? Ipak, pre nego što se oglasite u borbi sa holesterolom, morate se uvjeriti da mjere imaju smisla i da nivo holesterola u stvari premašuje normu.

Odgovor na takvo pitanje može dati samo specijalizirana medicinska analiza. Bolje je zanemariti druge metode, jer se u 80% slučajeva koncentracija holesterola određuje s neprihvatljivo visokom stopom pogreške.

Do danas, norma holesterola iznosi 5,2 mmol / L. Bez obzira na to, čak i ako je njegov pokazatelj malo viši, na primjer, 6 mmol / l, nema potrebe za brigom, jer se tijelu neće dogoditi ništa ozbiljno.

Ali ako je njegova koncentracija premašila nivo od 7-7,5 mmol / l, tada je vrijeme za uključenje alarma. Kada su u pitanju pokazatelji kolesterola, poput 10 mmol / L, odmah trebate potražiti liječničku pomoć, jer je već nemoguće sami se nositi s takvim problemom.

Također je važno shvatiti da prevencija kardiovaskularnih bolesti nije ograničena na suzbijanje kolesterola. Najnovija istraživanja naučnika pokazuju da smanjenje koncentracije neke tvari za 15-30% ne pruža uvijek dodatnu zaštitu srčanog mišića. Mnogi stručnjaci smatraju da sam holesterol nije štetan, jer ga tijelu treba za nesmetano funkcioniranje.

„Dobar“ holesterol je građevinski materijal ćelijskih membrana, on učestvuje u stvaranju hormona i bez njega je nemoguć rad mozga. Za ljude je štetan samo „loši“ holesterol koji se u izmenjenom obliku taloži na zidovima arterija i vena, začepljujući ih vremenom. Ovde se treba boriti sa njim.

Dijeta sa holesterolom

Treba napomenuti da je najefikasnija metoda borbe protiv „lošeg“ holesterola odgovarajuća prehrana. Moguće je kontrolirati kolesterol pridržavanjem određenih prehrambenih preporuka. Na primjer, ako smanjite potrošnju hrane bogate životinjskim proteinima. Također ima smisla smanjiti postotak hrane s visokim postotkom "lošeg" kolesterola u vlastitoj prehrani, što uključuje:

  • kiselo vrhnje, kondenzovano mleko, masne vrste tvrdog sira, kefir i mleko,
  • prženi krompir, posebno pomfrit,
  • palmino, kokosovo ulje i margarin,
  • masno meso, kobasice, paste,
  • kolači, peciva, ostala peciva,
  • Umaci od kisele pavlake i majoneza,
  • masnoća i maslac,
  • masne juhe
  • jaja.

Smanjenje udjela ovih proizvoda u prehrani dovodi do značajnog smanjenja koncentracije kolesterola. Radi jasnoće, samo zamjena maslaca biljnim, omogućava vam da smanjite koncentraciju holesterola sa 12 na 15%.

Ako govorimo o proizvodima koji pomažu u snižavanju kolesterola, onda se mediteranska prehrana u tom pogledu može smatrati idealnom. Takav sustav prehrane uključuje uvrštavanje u svakodnevnu prehranu ogromnih količina povrća i voća, morskih plodova i riba, orašastih plodova, suhog voća i maslinovog ulja.

Bit će prikladno obogatiti vlastitu prehranu proizvodima s grubim vlaknima:

Takva biljna vlakna savršeno apsorbiraju holesterol i oslobadaju ga tijela.

Češnjak i zeleni čaj su takođe vrlo korisni. Dakle, takvi proizvodi smanjuju efikasnost enzima koji su odgovorni za razgradnju masti iz hrane i kao rezultat toga ostavljaju ljudsko tijelo nepromijenjeno. Što se tiče bijelog luka, ovaj proizvod, osim što može suzbiti nakupljanje holesterola, ima jedinstvenu sposobnost rastvaranja novonastalih krvnih ugrušaka, a također je u stanju sniziti šećer u krvi i ojačati imunološki sistem.

Ne zaboravite na laneno sjeme, jer sadrži sterole, tvari koje pomažu u kontroli kolesterola. Da biste postigli dobre rezultate, trebali biste koristiti 2000 mg sterola svaki dan, što je otprilike jednako 2 žlice. l laneno seme. Osim toga, produženi unos spiruline i lucerke dovodi i do nižih koncentracija kolesterola.

Ipak, ne treba se nadati aditivima sa njihovim uključivanjem. Oba proizvoda snižavaju holesterol samo kada se konzumiraju u količini od 30 g, a u aditivima su prisutni u minimalnoj dozi. Međutim, čak su i takve mikroskopske doze obdarene sposobnošću da zaustave stvaranje kolesteroloških plakova na zidovima krvnih žila.

Drugi načini suzbijanja holesterola

Ali pravilna prehrana nije jedini način za kontrolu nivoa holesterola. Većina je svjesna da uz povišenu razinu ove tvari morate kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu. U mnogo čemu ovaj proces ovisi i o ishrani, ali je i fizička aktivnost nezamjenjiva. Štoviše, ispada da bavljenje sportom ne samo da snižava nivo "lošeg" holesterola, već u prosjeku za 10% povećava nivo "dobrog".

Za postizanje takvih rezultata dovoljno je posvetiti samo 30 minuta dnevno fizičkim vježbama. Čak i potpuno nesportska osoba može u svoju dnevnu rutinu ući u polusatne večernje šetnje, a rezultat istih bit će isti. Ali to nije sve. Bit će potrebno i odbijanje loših navika.

Činjenica je da pušenje ne samo šteti plućima, već i snižava nivo „dobrog“ holesterola i to automatski dovodi do povećanja koncentracije „lošeg“. Alkohol ima isto svojstvo. Zato je važno što prije napustiti takve ovisnosti. Metode za snižavanje holesterola nisu tako složene, i ne samo da pomažu u borbi protiv lošeg holesterola, već vam pomažu i da se osjećate sjajno.

Pogledajte video: Kako sniziti holesterol i trigliceride - Mira & Vedran Hasanagić doktori alternativne medicine (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar