Finlepsin: upute za upotrebu

Prema uputama Finlepsinu, indikacije za njegovu upotrebu su:

  • epilepsija (uključujući izostanke, letargične, mioklonske napade),
  • idiopatska trigeminalna neuralgija,
  • tipična i atipična trigeminalna neuralgija uzrokovana multiplom sklerozom,
  • idiopatska neuralgija glosofaringealnog živca,
  • akutna manična stanja (u obliku monoterapije ili kombiniranog liječenja),
  • fazni afektivni poremećaji,
  • sindrom povlačenja alkohola,
  • dijabetes insipidus centralnog porijekla,
  • polidipsija i poliurija neurohormonalnog porijekla.

Kontraindikacije Finlepsin

Uputa za Finlepsin opisuje takve kontraindikacije za njegovu upotrebu:

  • preosjetljivost na karbamazepin,
  • kršenje hematopoeze koštane srži,
  • akutna intermitentna porfirija,
  • istodobna upotreba inhibitora MAO,
  • AV blok.

Finlepsin treba primjenjivati ​​s oprezom kod dekompenzirane srčane insuficijencije, sindroma hipersekrecije ADH-a, hipopituitarizma, insuficijencije nadbubrežne kore, hipotireoze, aktivnog alkoholizma, starosti, zatajenja jetre, povišenog intraokularnog tlaka.

Nuspojava finlepsina

Sljedeće nuspojave prijavljuju se kada se koristi Finlepsin:

  • sa strane Narodne skupštine: vrtoglavica, glavobolja, oslabljeno razmišljanje, svest, halucinacije, parestezije, hiperkineza, nemotivirana agresija,
  • iz gastrointestinalnog trakta: povraćanje, mučnina, povećane jetrene transaminaze,
  • od CCC-a: porast ili smanjenje krvnog pritiska, smanjenje otkucaja srca, kršenje AV provodljivosti,
  • iz hematopoetskog sistema: smanjenje broja neutrofila, belih krvnih zrnaca, trombocita,
  • iz bubrega: oligurija, hematurija, nefritis, edemi, zatajenje bubrega,
  • iz respiratornog sistema: pulmonitis,
  • iz endokrinog sistema: povećanje nivoa prolaktina, praćeno galaktorejom, ginekomastijom, promena nivoa hormona štitnjače,
  • drugi: alergijske reakcije, uključujući Stevens-Johnsonov sindrom.

Veliki broj nuspojava uzrokuje negativne kritike Finlepsina od pacijenata. Kako biste spriječili njihov izgled ili smanjili ozbiljnost, Finlepsin možete koristiti prema uputama u odgovarajućoj dozi i pod strogim medicinskim nadzorom.

Način primjene, doziranje finlepsina

Finlepsin je za oralnu upotrebu. Početna doza za odrasle je 0,2-0,3 g dnevno. Postepeno, doziranje raste na 1,2 g. Maksimalna dnevna doza je 1,6 g. Dnevna doza propisana je u tri do četiri doze, produžena oblika - u jednoj do dvije doze.

Doza finlepsina za djecu je 20 mg / kg. Do 6. godine života ne koriste se tablete Finlepsin.

Interakcija Finlepsina s drugim lijekovima

Istodobna primjena Finlepsina sa MAO inhibitorima je neprihvatljiva. Ostali antikonvulzivi mogu smanjiti antikonvulzivni efekat Finlepsina. Istodobnim davanjem ovog lijeka s valproičnom kiselinom moguće je razviti poremećaje svijesti, komu. Finlepsin povećava toksičnost litijumskih preparata. Istodobnom primjenom makrolida, blokatora kalcijevih kanala, izoniazida, cimetidina s Finlepsinom, koncentracija potonjeg u plazmi raste. Finlepsin smanjuje aktivnost antikoagulansa i kontraceptiva.

Predoziranje

Uz predoziranje Finlepsina mogući su kršenje svijesti, depresija respiratornog i kardiovaskularnog sistema, poremećeno stvaranje krvi i oštećenje bubrega. Nespecifična terapija: ispiranje želuca, upotreba laksativa i enterosorbenata. Zbog velike sposobnosti lijeka da se veže za proteine ​​u plazmi, peritonealna dijaliza i prinudna diureza sa predoziranjem Finlepsina nisu efikasni. Izvodi se hemosorpcija na sorbentima uglja. U male djece je moguća zamjenska transfuzija krvi.

Zbog visoke efikasnosti ovog leka, mogućnost propisivanja u različitim kliničkim situacijama, pregledi Finlepsina su pozitivni. Lijek ima efikasno antiepileptičko djelovanje, analgetski učinak kod neuralgije.

Posebna uputstva

Prije upotrebe ovog lijeka potrebno je detaljno proučiti upute za Finlepsin.

Prilikom odabira optimalne doze preporučljivo je odrediti koncentraciju karbamazepina u plazmi. Nagli odvikavanje lijeka može da izazove epileptični napadaj. Nadgledanje jetrenih tramsaminaza potrebno je i prilikom propisivanja Finlepsina. Prema strogim indikacijama, Finlepsin mogu koristiti pacijenti s povišenim intraokularnim pritiskom, ali taj pokazatelj se mora pratiti.

Oblik i sastav izdavanja

Finlepsin je dostupan u obliku tableta: okrugla, sa izbočenom, bijela, konveksna s jedne strane i s rizikom u obliku klina - na drugoj (10 kom. U blisterima, u kartonskom pakiranju od 3, 4 ili 5 blistera).

Sastav po 1 tableti:

  • aktivna supstanca: karbamazepin - 200 mg,
  • pomoćne komponente: želatina, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza, natrijum karmeloza.

Farmakodinamika

Finlepsin je antiepileptički lek. Takođe ima antipsihotičke, antidiuretske i antidepresivne efekte. U bolesnika s neuralgijom pokazuje analgetski učinak.

Mehanizam djelovanja karbamazepina nastaje usled blokade natrijum-kanalnih kanala zavisnih od napona, što pomaže u stabilizaciji membrane prekomerno uzbuđenih neurona, vodi inhibiciji serijskog pražnjenja nervnih ćelija i smanjuje sprovođenje impulsa duž sinapsi. Djelovanje karbamazepina sprječava ponovno stvaranje akcijskih potencijala u depolariziranim neuronskim ćelijama, smanjuje oslobađanje glutamata (uzbudljive aminokiseline neurotransmitera), povećava prag napadaja središnjeg živčanog sustava i, kao rezultat, smanjuje rizik od epileptičnog napadaja. Antikonvulzivni efekat Finlepsina je takođe posledica modulacije Ca2+ kanala pod naponom i povećanja K + provodljivosti.

Karbamazepin je efikasan u jednostavnim i složenim parcijalnim epileptičkim napadima (sa ili bez sekundarne generalizacije), kod tonično-kliničkih generaliziranih napada epilepsije, a također i kod kombiniranja navedenih vrsta napada. Lijek je obično neefikasan ili neefikasan za male napadaje (izostanci, mioklonski napadi, petit mal).

Kod pacijenata sa epilepsijom (posebno u djetinjstvu i adolescenciji) lijek pozitivno djeluje na simptome depresije i anksioznosti, a također smanjuje razdražljivost i agresivnost.

Učinak Finlepsina na psihomotorne performanse i kognitivne performanse ovisi o dozi.

Antikonvulzivno dejstvo leka razvija se od nekoliko sati do nekoliko dana, a ponekad i do jednog meseca.

U bolesnika sa trigeminalnom neuralgijom Finlepsin u pravilu sprečava pojavu napada bola. Slabljenje sindroma boli uočeno je u rasponu od 8 do 72 sata nakon uzimanja lijeka.

Uzimanjem alkohola, karbamazepin povećava sniženi prag za konvulzivnu spremnost, a također smanjuje i ozbiljnost kliničkih simptoma kao što su drhtanje, povećana razdražljivost i oslabljeni hod.

Antipsihotički efekat leka razvija se nakon 7-10 dana, što može biti povezano sa inhibicijom metabolizma norepinefrina i dopamina.

Farmakokinetika

Karbamazepin se polako, ali potpuno apsorbuje. Jelo gotovo ne utiče na stepen i brzinu apsorpcije. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se 12 sati nakon uzimanja pojedinačne doze. Ravnotežne koncentracije u plazmi postižu se nakon 1-2 tjedna, što zavisi od individualnih karakteristika metabolizma, kao i doze lijeka, stanja pacijenta i trajanja terapije.

U djece se karbamazepin vezuje za proteine ​​u plazmi za 55–59%, kod odraslih - za 70–80%. Prividna zapremina distribucije lijeka je 0,8-1,9 l / kg. Karbamazepin prelazi placentarnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku (njegova koncentracija u mlijeku dojilje je 25-60% koncentracije karbamazepina u plazmi).

Metabolizam lijeka javlja se u jetri, uglavnom duž epoksidnog puta. Kao rezultat, nastaju sledeći glavni metaboliti: aktivni metabolit - karbamazepin-10,11-epoksid, neaktivni metabolit - konjugiran sa glukuronskom kiselinom. Kao rezultat metaboličkih reakcija, moguće je stvaranje neaktivnog metabolita, 9-hidroksimetil-10-karbamoylakrridana. Koncentracija aktivnog metabolita je 30% koncentracije karbamazepina.

Nakon uzimanja jedne doze lijeka, poluživot je 25–65 sati, nakon ponovljene upotrebe - 12–24 sata (ovisno o trajanju liječenja). U bolesnika koji dodatno primaju druge antikonvulzive (na primjer, fenobarbital ili fenitoin), poluživot se smanjuje na 9-10 sati.

Nakon jednokratne doze Finlepsina, oko 28% uzete doze izluči se iz izmeta, a 72% sa urinom.

U djece, zbog ubrzanog uklanjanja karbamazepina, može biti potrebna primjena većih doza lijeka po kg tjelesne težine.

Nisu navedeni podaci o promjenama farmakokinetike Finlepsina u starijih bolesnika.

Doziranje i primjena

Finlepsin se uzima oralno s dovoljnom količinom vode ili druge tečnosti. Tablete treba uzimati uz obroke ili nakon obroka.

S epilepsijom je preporučljivo propisati lijek u obliku monoterapije. Kada se Finlepsin pridružuje tekućem antiepileptičkom tretmanu, treba paziti na oprez i postupnost, ako je potrebno, prilagođavajući dozu upotrebljenih lijekova.

Kada preskačete sljedeću dozu, trebali biste uzeti propuštenu tabletu čim se pacijent toga sjeti. Ne možete uzeti dvostruku dozu karbamazepina.

Za liječenje epilepsije početna doza Finlepsina za odrasle i adolescente starije od 15 godina je 200-400 mg dnevno. Nakon toga, doza se postepeno povećava sve dok se ne postigne optimalan terapeutski učinak. Prosječna doza održavanja lijeka se kreće od 800 do 1200 mg dnevno u 1-3 doze. Maksimalna doza za odrasle je 1600-2000 mg dnevno.

Za djecu sa epilepsijom lijek je propisan u sljedećim dozama:

  • djeca u dobi od 1-5 godina: 100–200 mg dnevno na početku liječenja, nakon toga doza se postepeno povećava za 100 mg dnevno dok se ne postigne željeni terapeutski učinak, doza održavanja je 200–400 mg dnevno u nekoliko doza,
  • djeca u dobi od 6-10 godina: 200 mg dnevno, ubuduće se doza postepeno povećava za 100 mg na dan dok se ne postigne željeni terapeutski učinak, doza održavanja je 400-600 mg dnevno u 2-3 doze,
  • djeca i adolescenti u dobi od 11-15 godina: 100-300 mg dnevno, nakon čega slijedi postepeno povećavanje doze za 100 mg dnevno dok se ne postigne željeni učinak, doza održavanja iznosi 600-1000 mg dnevno u 2-3 doze.

Ako dijete ne može progutati cijelu tabletu Finlepsin, može se zgnječiti, žvakati ili protresti u vodi i piti nastalu otopinu.

Trajanje lijeka za epilepsiju ovisi o indikacijama i reakciji pojedinog pacijenta na liječenje. Liječnik odlučuje o trajanju terapije ili povlačenju Finlepsina pojedinačno za svakog pacijenta. Pitanje smanjenja doze ili ukidanja lijeka razmatra se nakon 2-3 godine liječenja, tokom kojih su napadi potpuno odsutni.

Doza Finlepsina postupno se smanjuje tokom 1-2 godine, neprestano nadgledajući elektroencefalogram. Uz smanjenje dnevne doze kod djece, potrebno je uzeti u obzir povećanje tjelesne težine vezane uz dob.

Kod idiopatske glosofaringealne neuralgije i trigeminalne neuralgije početna doza lijeka je 200-400 mg dnevno. U budućnosti se povećava na 400-800 mg u 1-2 doze. Liječenje se nastavlja sve dok bol u potpunosti ne nestane. Kod nekih pacijenata moguće je koristiti karbamazepin u nižoj dozi održavanja - 200 mg dva puta dnevno.

Kod starijih bolesnika i osoba s preosjetljivošću na Finlepsin lijek se propisuje u početnoj dozi, a to je 200 mg dnevno u 2 podijeljene doze.

Liječenje sindroma povlačenja alkohola provodi se u bolnici. Lijek je propisan u prosječnoj dnevnoj dozi od 600 mg u 3 podijeljene doze. U posebno teškim slučajevima, doza karbamazepina povećava se na 1200 mg dnevno u 3 podijeljene doze. Ako je potrebno, lijek se može koristiti istodobno s drugim lijekovima za liječenje sindroma povlačenja alkohola. Lečenje se zaustavlja postepeno tokom 7–10 dana. Kroz cijelo razdoblje terapije, pacijenta treba pomno nadzirati zbog mogućeg razvoja nuspojava iz živčanog sustava.

Za bol koji proizlazi iz dijabetičke neuropatije, Finlepsin je propisan u prosječnoj dnevnoj dozi od 600 mg u 3 podijeljene doze. U izuzetnim slučajevima, doza se povećava na 1200 mg dnevno u 3 podijeljene doze.

Za liječenje i prevenciju psihoze, propisan je karbamazepin u dnevnoj dozi od 200-400 mg s povećanjem doze, ako je potrebno, do 800 mg dnevno u 2 podijeljene doze.

Sa epileptiformnim konvulzijama povezanim s multiplom sklerozom, Finlepsin je propisan u dozi od 400-800 mg u 2 podijeljene doze.

Nuspojave

Nuspojave lijeka iz središnjeg živčanog sustava mogu biti rezultat relativne predoziranja karbamazepina ili značajnih fluktuacija koncentracije lijeka u krvi.

Za vrijeme liječenja Finlepsinom mogu se pojaviti nuspojave iz sljedećih sustava i organa:

  • probavni sustav: često suha usta, povraćanje, mučnina, pojačana aktivnost alkalne fosfataze i gama glutamil-transferaze, ponekad zatvor ili proljev, bol u trbuhu, pojačana aktivnost jetrenih enzima, rijetko stomatitis, gingivitis, glositis, parenhimski i holestatski hepatitis, granulomatozni hepatitis, žutica, pankreatitis, zatajenje jetre,
  • kardiovaskularni sistem: rijetko - porast ili smanjenje krvnog pritiska, razvoj ili pogoršanje hroničnog zatajenja srca, bradikardija, pogoršanje koronarne srčane bolesti, tromboembolički sindrom, oslabljena intrakardijalna provodljivost, atrioventrikularni blok, praćen nesvjesticom, tromboflebitisom, kolapsom,
  • centralni nervni sistem: često glavobolja, pospanost, vrtoglavica, pareza smještaja, ataksija, opća slabost, ponekad nistagmus, nenormalni nehotični pokreti, rijetko - gubitak apetita, poremećaji govora, anksioznost, slabost mišića, psihomotorna uznemirenost, depresija, parestezija, simptomi pareza, slušne ili vizualne halucinacije, poremećaji okulomotora, dezorijentacija, periferni neuritis, agresivno ponašanje, aktiviranje psihoze, koreoatetoidni poremećaji,
  • čulni organi: retko - konjuktivitis, zamagljivanje sočiva, poremećaji ukusa, oštećenje sluha, povišen intraokularni pritisak,
  • Genitourinarni sistem: retko - zadržavanje mokraće, učestalo mokrenje, oslabljena funkcija bubrega, intersticijski nefritis, smanjena potencija, zatajenje bubrega,
  • mišićno-koštani sistem: rijetko - grčevi, bolovi u mišićima i zglobovima,
  • metabolizam i endokrini sustav: često - povećanje tjelesne težine, edemi, hiponatremija, zadržavanje tekućine, rijetko - povećanje koncentracije štitnjače-stimulirajućeg hormona i prolaktina, smanjenje koncentracije L-tiroksina, oslabljen metabolizam kalcija i fosfora u koštanom tkivu, hipertrigliceridemija, hiperholesterolemija, osteomalacija, hirsututism uvećani limfni čvorovi
  • hematopoetski sistem: često - eozinofilija, trombocitopenija, leukopenija, retko - agranulocitoza, leukocitoza, retikulocitoza, hemolitička, megaloblastična i aplastična anemija, limfadenopatija, splenomegalija, nedostatak folne kiseline, pravi eritrocit
  • alergijske reakcije: često - osip od koprive, ponekad - prekomjerna osjetljivost na više organa, anafilaktoidne reakcije, alergijski pneumonitis, Quinckeov edem, aseptični meningitis, eozinofilna pneumonija, rijetko - svrab na koži, toksična epidermalna nekroliza, sindrom sličan lupusu, fotosenzibilnost, multiforma
  • ostale reakcije: akne, patološko ispadanje kose, purpura, pretjerano znojenje, poremećena pigmentacija kože.

Trudnoća i dojenje

Poželjno je ženama u rodnoj dobi propisivati ​​Finlepsin u obliku monoterapije i u najnižoj efektivnoj dozi, jer je učestalost urođenih malformacija u novorođenčadi čije su majke primale kombiniranu antiepileptičku terapiju veća nego u novorođenčadi čije su majke primale samo karbamazepin.

Trudnicama, posebno u prvom tromjesečju, lijek se propisuje s oprezom, uzimajući u obzir očekivane koristi i moguće komplikacije. Finlepsin može povećati rizik od poremećaja intrauterinog rasta kod novorođenčadi čije majke pate od epilepsije.

Antiepileptički lijekovi pogoršavaju nedostatak folne kiseline, što se često primijeti u trudnica, pa se pri planiranju trudnoće i kada ona pojavi preporučuje profilaktička primjena folne kiseline. Kako bi se spriječili hemoragični poremećaji kod novorođenčadi, ženama na kraju trudnoće i novorođenčadi preporučuje se propisivanje vitamina K1.

Finlepsin prelazi u majčino mlijeko, tako da uz kontinuiranu terapiju tijekom dojenja treba procijeniti očekivane koristi za majku i mogući rizik za dijete.

Interakcija lijekova

Koncentracija karbamazepina u krvi povećava se uz istodobnu upotrebu Finlepsina sa sljedećim tvarima i pripravcima (potrebna je korekcija režima doziranja karbamazepina ili praćenje njegove koncentracije u plazmi): felodipin, viloksazin, fluvoksamin, acetazolamid, desipramin, verapamil, dekstropropoksifene, fluoxetine, fluoxetine, fluoxetine samo u odraslih i u velikim dozama), diltiazem, azoli, makrolidi, loratadin, izoniazid, inhibitori HIV proteaze, terfenadin, propoksifen, sok od grejpa.

Koncentracije karbamazepina u krvi smanjuje, dok primjenom Finlepsinum sa sljedećim supstanci i droga: fenitoina, metsuksimid, teofilin, cisplatin, fenobarbital, primidon, rifampicin, doksorubicin, fensuksimid može - valproata, klonazepam, okskarbazepin, valpromid, pripreme Hypericum perforatum.

Karbamazepin može smanjiti koncentracije sljedećih lijekova: klonazepam, etosukcimida, valproata, deksametazon, prednizolon, tetraciklina, metadon, teofilin, lamotrigin, triciklički antidepresivi, Klobazam, digoksin, primidon, alprazolam, ciklosporin, haloperidol, oralni antikoagulansi, topiramat, felbamat, klozapin , Inhibitori HIV proteaze, oralni preparati koji sadrže progesteron i / ili estrogene, blokatore kalcijumovih kanala, tiagabin, levotiroksin, olazapin, risperidon, ciprasidon, okskarbazepi n, prazikvantel, tramadol, itrakonazol, midazolam.

Uz kombiniranu upotrebu Finlepsina i litijumskih preparata moguće je pojačati neurotoksični učinak oba lijeka, tetraciklinima - moguće je oslabiti terapijski učinak karbamazepina, paracetamolom - povećava se rizik od toksičnih učinaka paracetamola na jetri i smanjuje se njegova efikasnost, s diureticima, može se razviti hiponatremija, s etanolom - smanjuje se tolerancija etanol, s izoniazidom - pojačan je hepatotoksični učinak izoniazida, s ne-depolarizirajućim mišićnim relaksantima - učinak je oslabljen opuštanje mišića, sa mijelotoksičnim droge - karbamazepin poboljšane hematotoksičnost.

Antikonvulzivno djelovanje Finlepsina smanjuje se uz istodobnu primjenu pimozida, haloperidola, klozapina, fenotiazina, molindona, maprotilina, tioksanthena i tricikličkih antidepresiva.

Karbamazepin ubrzava metabolizam hormonskih kontraceptiva, indirektnih antikoagulansa, anestetika, prazikvantela i folne kiseline, a takođe može pojačati lučenje hormona štitnjače.

Analozi Finlepsina su: Zeptol, Carbamazepin, Carbamazepin-Akrikhin, Carbamazepin-Ferein, Carbamazepin retard-Akrikhin, Tegretol TsR, Tegretol, Finlepsin retard.

Komentari za Finlepsin

Pacijenti koji uzimaju lijek nekoliko godina, kao i njihova rodbina, ostavljaju pozitivne kritike za Finlepsin, jer liječenje epilepsije zapravo nestaje kao rezultat liječenja. Istovremeno, neki pacijenti primjećuju negativan utjecaj lijeka na intelektualnu aktivnost. Konkretno su uočili kršenje društvene komunikacije i pojavu apatije.

Otkriveno je da je finlepsin efikasan tretman za panične napade, ali nestabilnost koraka i dalje postoji kod nekih pacijenata.

Farmakološko djelovanje

Antiepileptički lek (derivat dibenzazepina), koji ima i antidepresiv, antipsihotik i antidiuretik, ima analgetski efekat kod pacijenata sa neuralgijom.

Mehanizam djelovanja povezan je s blokadom natrijskih kanala zatvorenih naponom, što dovodi do stabilizacije membrane prekomjerno pobuđenih neurona, inhibicije pojave serijskih pražnjenja neurona i smanjenja provođenja sinaptičkih impulsa. Sprječava ponovnu tvorbu Na + ovisnih potencijala djelovanja u depolariziranim neuronima. Smanjuje oslobađanje uzbudljive neurotransmiterske aminokiseline - glutamata, povećava donji prag napadaja u središnjem živčanom sistemu i, na taj način, smanjuje rizik od razvoja epileptičnog napadaja. Povećava K + provodljivost, modulira Ca2+ kanale sa naponom, što takođe može doprineti antikonvulzivnom efektu leka.

Djelotvoran za žarišne (djelomične) napade (jednostavne i složene), praćene ili ne praćene sekundarnom generalizacijom, za generalizirane tonično-klonične epileptičke napade, kao i za kombinaciju ovih vrsta napada (obično neučinkovita za male napadaje - petit mal, izostanci i mioklonski napadi). Bolesnici s epilepsijom (posebno u djece i adolescenata) pozitivno djeluju na simptome anksioznosti i depresije, kao i smanjenje razdražljivosti i agresivnosti. Učinak na kognitivne funkcije i psihomotorne performanse zavisi od doze. Pojava antikonvulzivnog efekta varira od nekoliko sati do nekoliko dana (ponekad i do 1 mjeseca zbog autoindukcije metabolizma).

S esencijalnom i sekundarnom trigeminalnom neuralgijom, karbamazepin u većini slučajeva sprječava početak napada boli. Ublažavanje bolova kod trigeminalne neuralgije uočeno je nakon 8–72 sata.

Sa sindromom povlačenja alkohola povećava se prag za konvulzivne spremnosti, koji se obično smanjuje u ovom stanju, i smanjuje ozbiljnost kliničkih manifestacija sindroma (povećana razdražljivost, drhtanje, poremećaj hodanja).

Antipsihotičko (antimanijakalno) delovanje razvija se nakon 7-10 dana, može biti posledica inhibicije metabolizma dopamina i norepinefrina.

Produljeni oblik doziranja osigurava održavanje stabilnije koncentracije karbamazepina u krvi, ako se uzima 1-2 puta dnevno.

Trudnoća i dojenje

Kad god je to moguće, Finlepsin ® retard propisuje se ženama reproduktivne dobi kao monoterapija, u minimalno efikasnoj dozi, kao učestalost urođenih malformacija novorođenčadi od majki koje su uzimale kombinirani antiepileptički tretman veća je nego kod monoterapije.

Kada dođe do trudnoće, potrebno je uporediti očekivanu korist terapije i moguće komplikacije, naročito u prvom tromjesečju trudnoće. Poznato je da su djeca majki koje pate od epilepsije predisponirana za intrauterine poremećaje u razvoju, uključujući malformacije. Finlepsin ® retard može povećati rizik od ovih poremećaja. Postoje izolirani izvještaji o slučajevima urođenih bolesti i malformacija, uključujući ne-zatvaranje vertebralnih lukova (spina bifida).

Antiepileptički lijekovi povećavaju nedostatak folne kiseline, što se često primjećuje tokom trudnoće, što može povećati učestalost urođenih mana kod djece, pa se uzimanje folne kiseline preporučuje prije planirane trudnoće i u trudnoći. Kako bi se spriječile hemoragične komplikacije kod novorođenčadi, preporučuje se ženama u posljednjim tjednima trudnoće, kao i novorođenčadi, propisati vitamin K.

Karbamazepin prelazi u majčino mlijeko, tako da koristi i mogući neželjeni efekti dojenja treba uporediti sa tekućom terapijom. Uz kontinuirano dojenje tijekom uzimanja lijeka, trebali biste uspostaviti nadzor djeteta u vezi s mogućnošću razvoja nuspojava (na primjer, jaka pospanost, alergijske kožne reakcije).

Doziranje i primjena

Unutratokom ili nakon obroka s puno tekućine. Radi jednostavnije upotrebe, tabletu (kao i njenu polovinu ili četvrtinu) možete prethodno rastopiti u vodi ili soku, jer zadržava se svojstvo produženog oslobađanja aktivne tvari nakon otapanja tablete u tekućini. Raspon korištenih doza je 400–1200 mg / dan, a dijele se na 1-2 doze dnevno.

Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 1600 mg.

U slučajevima kada je to moguće, Finlepsin ® retard treba propisati kao monoterapiju. Liječenje započinje primjenom male dnevne doze, koja se nakon toga polako povećava, dok se ne postigne optimalan učinak. Dodavanje Finlepsin ® retarda u trajnu antiepileptičku terapiju treba sprovoditi postepeno, dok se doze korištenih lijekova ne mijenjaju ili, ako je potrebno, ispravljaju. Ako je pacijent zaboravio uzeti sljedeću dozu lijeka na vrijeme, propuštenu dozu treba uzeti odmah čim se primijeti taj propust i ne biste trebali uzimati dvostruku dozu lijeka.

Odrasli Početna doza je 200-400 mg / dan, a zatim se doza postepeno povećava sve dok se ne postigne optimalni učinak. Doza održavanja je 800–1200 mg / dan, a raspoređuje se u 1-2 doze dnevno.

Deca. Početna doza za djecu od 6 do 15 godina je 200 mg / dan, a zatim se doza postepeno povećava za 100 mg / dan dok se ne postigne optimalan učinak. Dozirajuće doze za djecu od 6-10 godina su 400-600 mg / dan (u 2 doze), za djecu od 11-15 godina - 600-1000 mg / dan (u 2 doze).

Trajanje upotrebe ovisi o indikacijama i individualnom odgovoru pacijenta na liječenje. Odluku o prebacivanju pacijenta na Finlepsin ® retard, trajanje njegove upotrebe i ukidanje liječenja pojedinačno donosi liječnik. Mogućnost smanjenja doze lijeka ili prekida liječenja razmatra se nakon razdoblja od 2-3 godine kada nema potpunog napadaja.

Liječenje se zaustavlja, postepeno smanjujući dozu lijeka za 1-2 godine, pod kontrolom EEG-a. Kod djece, uz smanjenje dnevne doze lijeka, treba uzeti u obzir povećanje tjelesne težine s godinama.

Trigeminalna neuralgija, idiopatska glosofaringealna neuralgija

Početna doza je 200-400 mg / dan, što je podijeljeno u 2 doze. Početna doza povećava se dok bol u potpunosti ne nestane, u prosjeku do 400-800 mg / danu. Nakon toga, kod određenog dijela pacijenata liječenje se može nastaviti s nižom dozom održavanja od 400 mg.

Finlepsin ® retard propisuje se starijim pacijentima i bolesnicima osjetljivim na Karabamazepin u početnoj dozi od 200 mg jednom dnevno.

Bol kod dijabetičke neuropatije

Prosečna dnevna doza je 200 mg ujutru i 400 mg uveče. U izuzetnim slučajevima, Finlepsin ® retard može se propisati u dozi od 600 mg 2 puta dnevno.

Liječenje odvikavanja od alkohola u bolnici

Prosječna dnevna doza je 600 mg (200 mg ujutro i 400 mg uveče). U težim slučajevima, prvih dana doza se može povećati na 1200 mg / dan, što je podijeljeno u 2 doze.

Ako je potrebno, Finlepsin ® retard se može kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola, pored sedativa-hipnotika.

Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati sadržaj karbamazepina u krvnoj plazmi.

U vezi s mogućim razvojem nuspojava iz središnjeg i autonomnog živčanog sustava, pacijenti se pažljivo prate u bolničkom okruženju.

Epileptiformne konvulzije kod multiple skleroze

Prosječna dnevna doza je 200-400 mg 2 puta dnevno.

Lečenje i prevencija psihoze

Početne i doze održavanja su obično iste - 200-400 mg / dan. Ako je potrebno, doza se može povećati na 400 mg 2 puta dnevno.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena karbamazepina sa inhibitorima CYP3A4 može dovesti do povećanja njegove koncentracije u krvnoj plazmi i izazvati neželjene reakcije. Kombinirana uporaba induktora CYP3A4 može dovesti do ubrzavanja metabolizma karbamazepina, smanjenja koncentracije karbamazepina u krvnoj plazmi i smanjenja terapijskog učinka, naprotiv, njihovo otkazivanje može smanjiti brzinu biotransformacije karbamazepina i dovesti do povećanja njegove koncentracije.

Koncentracija karbamazepina u plazmi povećava se verapamil, diltiazem, felodipin, dekstropropoksifen, viloksazin, fluoksetin, fluvoksamin, cimetidin, acetazolamid, danazol, desipramin, nikotinaminrominitrominitromin, arominitromitromin, eritriksitromin, eritriksitromin, eritriksitromin, eritrinitromin, eritrinitromin, eritrinitromin, eritinkromin, eritinkromin, eritrinitromin, eritinkromin, eritinkromin, eritinkromin, eritinkromin, eritinkromin, eritinkromin, eritinicromin, eritrinitromin (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol), terfenadin, loratadin, izoniazid, propoksifen, sok grejpfruta, virusni proteazni inhibitori koji se koriste u liječenju HIV infekcije (na primjer ritonavir) - potrebno je prilagoditi režim doziranja i praćenje plazemskih koncentracija karbamazepina.

Felbamat smanjuje koncentraciju karbamazepina u plazmi i povećava koncentraciju karbamazepina-10,11-epoksida, dok je istovremeno moguće smanjenje koncentracije felbamata u serumu.

Koncentracija karbamazepina smanjuje se fenobarbitalom, fenitoinom, primidonom, metsuksimidom, fensuksimidom, teofilinom, rifampicinom, cisplatinom, doksorubicinom, eventualno klonazepamom, valpromidom, valproičnom kiselinom, okskarbazepinom i biljnim proizvodima koji sadrže zrno zelje. (Hypericum perforatum). Postoji mogućnost istiskivanja karbamazepina valproičnom kiselinom i primidonom iz povezanosti s proteinima plazme i povećanjem koncentracije farmakološki aktivnog metabolita (karbamazepin-10,11-epoksid). Uz kombiniranu upotrebu finlepsina s valproičnom kiselinom, u izuzetnim slučajevima može doći do kome i konfuzije. Izotretinoin mijenja bioraspoloživost i / ili klirens karbamazepina i karbamazepina-10,11-epoksida (potrebno je nadzirati koncentraciju karbamazepina u plazmi).

Karbamazepin može smanjiti koncentraciju u plazmi (smanjiti ili čak potpuno neutralizirati efekte) i zahtijevati prilagođavanje doze sljedećih lijekova: klobazam, klonazepam, digoksin, etosuksimid, primidon, valproična kiselina, alprazolam, kortikosteroidi (prednizolon, deksametazon), ciklosporin, dociklicin, tetraciklin haloperidol, metadon, oralni preparati koji sadrže estrogene i / ili progesterone (potreban je izbor alternativnih metoda kontracepcije), teofilin, oralni antikoagulans (varfarin, fenprocoumon, dicumar la), lamotrigin, topiramat, triciklički antidepresivi (imipramin, amitriptilin, nortriptilin, klomipramin), klozapin, felbamat, tiagabin, okskarbazepin, inhibitori proteaze koji se koriste u lečenju HIV infekcije (indinavir, ritonavir, sakidin, sakidin, sakidin, biquidin felodipin), itrakonazol, levotiroksin, midazolam, olanzapin, prazikvantel, risperidon, tramadol, ziprasidon.

Postoji mogućnost povećanja ili smanjenja fenitoina u krvnoj plazmi na pozadini karbamazepina i povećanja razine mefenitoina. Istodobnom primjenom preparata karbamazepina i litija mogu se pojačati neurotoksični učinci obje aktivne tvari.

Tetraciklini mogu umanjiti terapijski učinak karbamazepina. U kombinaciji s paracetamolom povećava se rizik od njegovog toksičnog djelovanja na jetru i smanjuje se terapijska učinkovitost (ubrzava metabolizam paracetamola).

Istodobna primjena karbamazepina s fenotiazinom, pimozidom, tioksantinima, umindonom, haloperidolom, maprotilinom, klozapinom i tricikličkim antidepresivima dovodi do povećanja inhibicijskog učinka na središnji živčani sustav i do slabljenja antikonvulzivnog učinka karbamazepina.

MAO inhibitori povećavaju rizik od razvoja hiperpiretskih kriza, hipertenzivnih kriza, napadaja i smrtnog ishoda (prije imenovanja karbamazepina, MAO inhibitore treba otkazati najmanje 2 tjedna unaprijed ili, ako klinička situacija dopušta, čak i na duži period).

Istodobna primjena s diureticima (hidroklorotiazid, furosemid) može dovesti do hiponatremije, praćene kliničkim manifestacijama.

Umanjuje efekte nedepolarizirajućih mišićnih relaksana (pancuronium). U slučaju upotrebe takve kombinacije možda će biti potrebno povećati dozu mišićnih relaksana, dok je pažljivo praćenje pacijentovog stanja potrebno zbog mogućnosti bržeg prekida mišićnih relaksana.

Karbamazepin smanjuje toleranciju na etanol.

Mijelotoksični lijekovi povećavaju hematotoksičnost lijeka.

Ubrzava metabolizam indirektnih antikoagulansa, hormonskih kontraceptiva, folne kiseline, prazikvantela, i može poboljšati eliminaciju hormona štitnjače.

Ubrzava metabolizam lijekova za anesteziju (enfluran, halotan, fluorotan) i povećava rizik od hepatotoksičnih efekata, pojačava stvaranje nefrotoksičnih metabolita metoksiflurana. Pojačava hepatotoksični učinak izoniazida.

Značajke aplikacije

Monoterapija epilepsije započinje imenovanjem male početne doze, postepeno je povećavajući dok se ne postigne željeni terapeutski učinak.

Pri odabiru optimalne doze preporučljivo je odrediti koncentraciju karbamazepina u krvnoj plazmi, posebno uz kombiniranu terapiju. U nekim slučajevima, optimalna doza može značajno odstupati od preporučene početne i održavajuće doze, na primjer, u vezi s indukcijom mikrosomalnih jetrenih enzima ili zbog interakcija s kombiniranom terapijom.

Karbamazepin se ne smije kombinirati sa sedativno-hipnotičkim lijekovima. Ako je potrebno, Finlepsin ® retard može se kombinirati sa drugim tvarima koje se koriste za liječenje odvikavanja od alkohola. Tokom liječenja potrebno je redovito nadzirati sadržaj karbamazepina u krvnoj plazmi. U vezi s razvojem nuspojava iz centralnog i autonomnog živčanog sustava, pacijenti se pažljivo prate u bolničkom okruženju. Prilikom prebacivanja pacijenta na karbamazepin, dozu prethodno propisanog antiepileptičkog lijeka treba postepeno smanjivati ​​dok se u potpunosti ne ukine. Iznenadni prekid karbamazepina može pokrenuti epileptične napade. Ako je potrebno naglo prekinuti liječenje, pacijenta treba prebaciti na drugi antiepileptički lijek pod krinkom lijeka koji je naveden u takvim slučajevima (na primjer, diazepam koji se primjenjuje iv ili rektalno, ili intravenski ubrizgava fenitoin).

Postoji nekoliko slučajeva povraćanja, proljeva i / ili smanjene prehrane, konvulzija i / ili respiratorne depresije kod novorođenčadi čije su majke uzimale karbamazepin istodobno s drugim antikonvulzivima (možda su te reakcije manifestacija sindroma povlačenja u novorođenčadi). Prije propisivanja karbamazepina i tijekom liječenja potrebno je proučiti funkciju jetre, posebno na pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre, kao i starijim pacijentima. U slučaju povećanja postojeće disfunkcije jetre ili kada se pojavi aktivna bolest jetre, lijek treba odmah prekinuti. Prije početka liječenja potrebno je izvršiti istraživanje krvne slike (uključujući brojanje trombocita, retikulocita), nivoa željeza u serumu u krvi, opću analizu mokraće, razinu uree u krvi, elektroencefalogram, određivanje koncentracije elektrolita u serumu u krvi (i periodično tijekom liječenja jer mogući razvoj hiponatremije). Nakon toga, ove pokazatelje treba pratiti tokom prvog mjeseca liječenja tjedno, a potom i mjesečno.

U većini slučajeva, prolazno ili trajno smanjenje broja trombocita i / ili bijelih krvnih zrnaca nije preteča početka aplastične anemije ili agranulocitoze. Ipak, prije početka liječenja, kao i periodično tijekom procesa liječenja, potrebno je izvršiti kliničke pretrage krvi, uključujući brojanje trombocita i eventualno retikulocita, kao i utvrđivanje razine željeza u krvnom serumu. Neprogresivna asimptomatska leukopenija ne zahtijeva povlačenje, međutim, liječenje treba prekinuti ako se pojavi progresivna leukopenija ili leukopenija, praćena kliničkim simptomima zarazne bolesti.

Karbamazepin treba odmah povući ako se pojave reakcije preosjetljivosti ili simptomi koji sugeriraju razvoj Stevens-Johnsonovog sindroma ili Lyell-ovog sindroma. Blage kožne reakcije (izolirani makularni ili makulopapularni egzantem) obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana čak i uz nastavljeno liječenje ili nakon smanjenja doze (pacijenta u ovom trenutku treba pomno nadzirati liječnik).

Treba uzeti u obzir mogućnost aktiviranja latentno nastalih psihoza, a kod starijih bolesnika mogućnost razvoja dezorijentacije ili psihomotorne agitacije.

U nekim je slučajevima liječenje antiepileptičkim lijekovima bilo popraćeno pojavljivanjem pokušaja samoubistva / suicidnih namjera. Ovo je takođe potvrđeno metaanalizom randomiziranih kliničkih ispitivanja pomoću antiepileptičkih lekova. Budući da mehanizam pojave pokušaja suicida prilikom upotrebe antiepileptičkih lekova nije poznat, njihova pojava se ne može isključiti u lečenju pacijenata sa Finlepsin ® retard. Pacijente (i osoblje) treba upozoriti na potrebu praćenja pojave suicidnih misli / suicidnog ponašanja i u slučaju simptoma zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Može postojati oslabljena plodnost muškaraca i / ili oštećena spermatogeneza, međutim, veza ovih poremećaja s karbamazepinom još nije utvrđena. Moguća je pojava intermenstrualnog krvarenja uz istodobnu upotrebu oralnih kontraceptiva. Karbamazepin može negativno utjecati na pouzdanost oralnih kontraceptiva, pa bi žene reproduktivne dobi trebale koristiti alternativne metode zaštite trudnoće tijekom liječenja. Karbamazepin se treba koristiti samo pod medicinskim nadzorom.

Potrebno je informirati pacijente o ranim znakovima toksičnosti, kao i o simptomima s kože i jetre. Pacijent se informira o potrebi da se odmah savjetuje s liječnikom u slučaju nepoželjnih reakcija poput vrućice, upale grla, osipa, ulceracija oralne sluznice, nerazumne pojave modrica, krvarenja u obliku petehija ili purpura.

Prije početka liječenja preporučuje se oftalmološki pregled, uključujući pregled fundusa i mjerenje intraokularnog pritiska. U slučaju propisivanja lijeka pacijentima s povišenim intraokularnim tlakom, potrebno je stalno praćenje ovog pokazatelja.

Pacijentima s teškim kardiovaskularnim bolestima, oštećenjem jetre i bubrega, kao i starijim osobama propisane su niže doze lijeka. Iako je veza između doze karbamazepina, njegove koncentracije i kliničke učinkovitosti ili tolerancije vrlo mala, ipak, redovito određivanje razine karbamazepina može biti korisno u sljedećim situacijama: s naglim porastom učestalosti napada, kako bi se provjerilo da li pacijent pravilno uzima lijek, u toku trudnoće, u tretmanu dece ili adolescenata, sa sumnjom na malabsorpciju leka, sa sumnjom na razvoj toksičnih reakcija ako pacijentkinja uzme ultiple droge.

Tijekom liječenja Finlepsin ® retardom, preporučuje se suzdržati se od konzumiranja alkohola.

Opis oblika doziranja, sastav

Tablete Finlepsin imaju okrugli oblik, konveksnu površinu na jednoj strani, pregib za pogodno probijanje na pola, kao i bijelu boju. Glavni aktivni sastojak lijeka je karbamazepin, njegov sadržaj u jednoj tableti je 200 mg. Također, njegov sastav uključuje i pomoćne dodatne komponente koje uključuju:

  • Magnezijum stearat.
  • Želatina
  • Mikrokristalna celuloza.
  • Natrij kroskarmeloza.

Tablete Finlepsin pakuju se u blister pakovanju od 10 komada. Kartonsko pakovanje sadrži 5 blistera (50 tableta), kao i upute za upotrebu lijeka.

Pravilna upotreba, doziranje

Tablete Finlepsin namijenjene su oralnoj primjeni (oralnoj primjeni) tokom ili nakon obroka. Ne žvaču se i ispiraju s dovoljnom količinom vode. Način primjene lijeka i doza ovise o indikacijama i starosti pacijenta:

  • Epilepsija - preporučuje se upotreba leka kao monoterapija. U slučaju da su se antikonvulzivi drugih farmakoloških grupa prethodno upotrebljavali ili se upotrebljavaju u vrijeme propisivanja Finlepsin tableta, doziranje počinje s minimalnom količinom. Ako preskočite doziranje, trebali biste ga uzimati što je prije moguće, dok doziranje ne možete udvostručiti. Za odrasle osobe početna doza je 200-400 mg (1-2 tablete), zatim se postepeno povećava kako bi se postigao željeni terapeutski učinak. Doza održavanja je 800-1200 mg dnevno, podijeljeno u 2-3 doze. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 1,6-2 g. Za djecu doziranje ovisi o dobi. Za djecu od 1-5 godina - 100-200 mg s postepenim porastom od 100 mg svaki dan dok se ne postigne optimalan terapeutski učinak, obično do 400 mg, 6-12 godina - početna doza je 200 mg dnevno s postupnim povećanjem do 400- 600 mg, 12-15 godina - 200-400 mg s postepenim porastom na 600-1200 mg.
  • Trigeminalna neuralgija - početna doza je 200-400 mg, postepeno se povećava na 400-800 mg. U određenim slučajevima 400 mg je dovoljno za smanjenje težine bola.
  • Povlačenje alkohola, čije se liječenje provodi u bolničkom okruženju - početna doza je 600 mg na dan, što je podijeljeno u 3 doze. Ako je potrebno, može se povećati na 1200 mg dnevno. Uzimanje lijeka zaustavlja se postepeno. Dopuštena je istodobna upotreba drugih lijekova za liječenje simptoma povlačenja.
  • Sindrom boli kod dijabetičke neuropatije - prosječna dnevna doza je 600 mg, u izuzetnim slučajevima raste do 1200 mg dnevno.
  • Epileptiformne konvulzije, čiji razvoj izaziva multipla skleroza - 400-800 mg jednom dnevno.
  • Prevencija i liječenje psihoze - početna i održavajuća doza je 200-400 mg dnevno, ako je potrebno, može se povećati i do 800 mg dnevno.

Trajanje tečaja terapije tabletama Finlepsin pojedinačno određuje lekar.

Značajke upotrebe

Prije propisivanja Finlepsin tableta, liječnik pažljivo pročita upute za lijek i skreće pažnju na nekoliko značajki njegove pravilne upotrebe:

  • Monoterapija lijekom počinje minimalnom početnom dozom koja se postepeno povećava sve dok se ne postigne terapeutski učinak.
  • Uz pojedinačni odabir terapijske doze, preporučuje se laboratorijsko utvrđivanje koncentracije karbamazepina u krvi.
  • Za vrijeme uzimanja Finlepsin tableta ne isključuje se pojava suicidnih sklonosti kod pacijenta, što zahtijeva pažljivo promatranje od strane liječnika.
  • Ne preporučuje se kombiniranje lijeka s tabletama za spavanje i sedativima, s izuzetkom njihove upotrebe za liječenje simptoma povlačenja u hroničnom alkoholizmu.
  • Prilikom propisivanja Finlepsin tableta dok se koriste drugi antikonvulzivi, njihovo doziranje treba postepeno smanjivati.
  • U pozadini tijeka terapije lijekovima potrebno je provoditi periodično laboratorijsko praćenje funkcionalne aktivnosti bubrega, jetre i periferne krvi.
  • Prije propisivanja Finlepsin tableta, preporučuje se provesti sveobuhvatno laboratorijsko istraživanje s pretragama krvi (biohemija, klinička analiza), urinom. Tada se takve analize povremeno ponavljaju.
  • Važno je kontrolirati broj ćelija po jedinici volumena krvi u pozadini dugog liječenja lijekovima.
  • U starijih bolesnika, nakon što su počeli uzimati Finlepsin tablete, povećava se rizik od pojave latentne (latentne) psihoze.
  • Kršenje plodnosti kod muškarca s privremenom neplodnošću zbog upotrebe lijeka nije isključeno, u žena - pojava intermenstrualnog krvarenja.
  • Na početku tečaja terapije lijekom, kao i periodično tijekom njegovog toka, potrebno je izvršiti istraživanje funkcionalne aktivnosti organa vida.
  • Dok koristite tablete Finlepsin, alkohol se ne preporučuje.
  • Upotreba lijeka za trudnice moguća je samo nakon imenovanja liječnika iz strogih medicinskih razloga.
  • Aktivna komponenta lijeka može komunicirati s lijekovima drugih farmakoloških grupa o čemu liječnik mora uzeti u obzir prije njegovog imenovanja.
  • Budući da lijek ima izravan utjecaj na funkcionalnu aktivnost živčanog sustava, tada je, na pozadini njegove uporabe, nemoguće sudjelovati u potencijalno opasnim aktivnostima, zajedno s potrebom za dovoljnom brzinom psihomotornih reakcija i koncentracijom pozornosti.

Tablete Finlepsin u ljekarnama dostupne su na recept. Kako bi se spriječio razvoj komplikacija i negativnih zdravstvenih posljedica, ne preporučuje se njihova samostalna upotreba.

Pogledajte video: Sağlam Nəsil. Epilepsiya (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar