Vrste i karakteristike inzulinskih šprica

Označavanje inzulinskih šprica, proračun inzulina U-40 i U-100

4 (80%) glasalo 4

Prvi pripravci inzulina sadržavali su jednu jedinicu inzulina po mililitru rastvora. Vremenom se koncentracija menjala. Pročitajte u ovom članku što je inzulinska šprica i kako odrediti koliko inzulina u 1 ml označavanjem.

Vrste inzulinskih šprica

Špric inzulina ima strukturu koja omogućava dijabetičaru da ga samostalno ubrizga nekoliko puta dnevno. Igla špriceva je vrlo kratka (12-16 mm), oštra i tanka. Futrola je prozirna, a napravljena je od visokokvalitetne plastike.

  • poklopac igle
  • cilindrično kućište sa oznakom
  • pomični klip za usmjeravanje inzulina u iglu

Futrola je dugačka i tanka, bez obzira na proizvođača. To vam omogućava da smanjite cijenu podjela. U nekim vrstama špriceva to je 0,5 jedinica.

Špric inzulina - koliko jedinica inzulina u 1 ml

Za izračun inzulina i njegovu dozu vrijedi uzeti u obzir da boce koje su predstavljene na farmaceutskim tržištima Rusije i zemalja ZND sadrže 40 jedinica po 1 mililitru.

Boca je označena kao U-40 (40 jedinica / ml) . Konvencionalne insulinske šprice koje dijabetičari koriste posebno su dizajnirane za ovaj inzulin. Prije upotrebe potrebno je izvršiti odgovarajući izračun inzulina po principu: 0,5 ml inzulina - 20 jedinica, 0,25 ml -10 jedinica, 1 jedinica u špricu zapremine 40 odjeljenja - 0,025 ml .

Svaki rizik na insulinskoj špricu označava specifičan volumen, graduiranje po jedinici inzulina je stepeni volumen rastvora, a dizajnirano je za insulin U-40 (Koncentracija 40 u / ml):

  • 4 jedinice inzulina - 0,1 ml rastvora,
  • 6 jedinica inzulina - 0,15 ml rastvora,
  • 40 jedinica inzulina - 1 ml rastvora.

U mnogim zemljama svijeta koristi se inzulin koji sadrži 100 jedinica u 1 ml otopine (U-100 ) U tom se slučaju moraju koristiti posebne štrcaljke.

Eksterno se oni ne razlikuju od U-40 štrcaljke, međutim, primijenjena diploma namijenjena je samo proračunu inzulina s koncentracijom U-100. Takav inzulin 2,5 puta veća od standardne koncentracije (100 u / ml: 40 u / ml = 2,5).

Vrste i karakteristike inzulinskih šprica. Odaberite pravu štrcaljku. Kada se droga smatra oštećenom

Primjer: Na odjel je primljen pacijent s dijagnozom dijabetesa tipa 1. Ljekar na listi liječnika propisao je ovom pacijentu unošenje jednostavnog inzulina 5 puta dnevno, 4 jedinice - potkožno. Na odjelu u sobi za liječenje nalaze se boce s jednostavnim inzulinom u dozi: 1 ml sadrži 100 jedinica inzulina i inzulinske šprice s volumenom od 1 ml ili na 100 jedinica inzulina.

1. Određivanje cijene odvajanja štrcaljke

„Cijena“ podjele štrcaljke je koliko rješenja može biti između dva najbliža odjeljenja cilindra. Da biste odredili „cijenu“ za podjelu insulinske šprice, trebali biste pronaći broj najbliži konusu podigre na cilindru (na skali s ED), a zatim odrediti broj podjela na cilindru između ovog broja i konusa prije igre i podijeliti broj najbliži konusu podigre na broj odjeljenja. Ovo će biti „cijena“ podjele insulinske šprice. T.O. na skali jedinica - prva cifra je 10, broj podjela između konusa za igru ​​i ove znamenke je 10, dijeljenje 10 jedinica sa 10 dobivamo 1 jedinicu. Dakle, „cijena“ odjeljenja ove štrcaljke je 1 jedinica.

PAŽNJA Postoje inzulinske šprice za 100 jedinica sa "cijenom" podjele 2 jedinice (to jest, prva znamenka konusa igle je 10, a broj odjeljenja na ovu brojku je 5, i stoga je 10: 5 = 2 jedinice)

2. Skup inzulina u štrcaljki

4ED (4 odjeljenja) inzulin iz bočice sakuplja se u štrcaljku i dodaje se dodatna 1 jedinica (1 odjeljenje). U špricu će se prikupiti 5 jedinica inzulina (ili 5 odjeljenja).

PAŽNJAAko šprica s "jediničnom cijenom" od 2 jedinice, tada će se 4 štrcaljke (2 jedinice) i dodatne 2 jedinice (1 jedinica) unijeti u štrcaljku. I tako u štrcaljki će biti 6 PIECES inzulina (3 odjeljenja).

OBRAZLOŽENJE Dodatne 1-2 jedinice se regrutiraju kako se ne bi smanjila doza inzulina kada se zrak izbaci iz špriceva prije ubrizgavanja.

3. Uvođenje insulina pacijentu

Odabir i pregled mjesta ubrizgavanja potkožne injekcije. A medicinska sestra pacijentu daje samo potrebna 4 jedinice inzulina (prema listi liječnika).

PAŽNJA Insulin ne treba da ostane u štrcaljki, kao dodatno stečenih 1-2 JEDINICE inzulina oslobađaju se vazduhom, prilikom pripreme špriceva za rad.

Značajke primjene inzulina

Inzulin se daje supkutano. Mjesto uvođenja: srednja trećina vanjske površine bedara, potkoljenična regija, prednji trbušni zid na nivou pupka, srednja trećina zadnje površine ramena.

Mjesto uvođenja mijenja se prema pravilu "zvjezdica", u smjeru kazaljke na satu.

Mjesto ubrizgavanja tretira se 2 puta sa 70 * alkoholom i mora se osušiti (možete ga obrisati suhim sterilnim brisom).

Kada se uvede u regiju ramena i bedara, igla se ubacuje u nabor odozdo na dolje, u područje scapule odozdo prema gore, u područje prednjeg trbušnog zida sa strane.

Nakon primjene inzulina, mjesto ubrizgavanja se ne masira.

Nakon primjene inzulina, pacijenta treba podsjetiti na obrok.

Priprema insulinske bočice i špric za upotrebu

1. Inzulin je dostupan u bočicama od 5 ml sa sadržajem 1 U od 100 U inzulina (rjeđe 40 U).

2. Inzulin se čuva u odjeljku u hladnjaku na temperaturi od + 1 * C do + 10 * C, zamrzavanje nije dozvoljeno.

3. Bočica inzulina se otvara i obrađuje u skladu s pravilima za otvaranje bočica. Prije svakog seta inzulina, poklopac se liječi 70 * alkoholom. Obavezno pustite alkohol da se osuši.

4. Prije primjene, inzulin u bočici zagrijava se na sobnu temperaturu, zbog čega se inzulin izvadi iz frižidera 1 sat prije primjene (ili možete držati bočicu s inzulinom u ruci 3-5 minuta).

5. Za unošenje inzulina koriste se insulinske šprice, gdje postoje vage (u ml i u jedinicama). Postoji nekoliko vrsta šprica:

špricevi sa 2 vage

Špric po 1 ml i 100ED (s "cijenom" odjeljenja 1UED),

Špric po 1 ml i 100ED (s "cijenom" odjeljenja 2ED),

Špric od 1 ml i 40 komada (s cijenom podjele od 1 kom),

univerzalne špriceve sa 3 ljestvice

Šprica po 1 ml i po 100 jedinica i 40 jedinica (sa vrednostom odvajanja na jediničnoj skali od 1 jedinice).

6. PAŽNJA Ponekad se oblik otpuštanja inzulina na odjelu ne podudara s špricevima koji su dostupni na odjelu (na primjer: postoje boce s inzulinom u kojima 1 ml sadrži 40 U inzulina, a šprice - 1 ml i 100 U).

Tada je potrebno preračunati cijenu podjele štrcaljke za pravilno unošenje potrebne doze inzulina.

Danas se u ljekarnama prodaju obje vrste uređaja (špriceva), pa bi svaka osoba koja ima dijabetes trebala znati njihove razlike i način na koji koristi lijekove.

Diplomiranje na inzulinskoj špricu

Svaka osoba s dijabetesom mora znati pravilno unositi inzulin u špric. Da bi pravilno izračunali dozu leka, insulinske šprice su "opremljene" posebnim odeljenjima koja prikazuju koncentraciju u jednoj bočici supstance.

U isto vrijeme, diplomiranje na špricevima ne pokazuje koliko je otopine sakupljeno, ali pokazuje jedinicu inzulina . Na primjer, ako uzimate lijek u koncentraciji od U40, stvarna vrijednost EI (jedinica) je 0,15 ml. bit će 6 jedinica, 05ml - 20 jedinica. A sama jedinica je 1ml. bit će jednak 40 jedinica. Dakle, jedna jedinica otopine iznosit će 0,025 ml inzulina.

Treba imati na umu da razlika između U100 i U40 leži i u činjenici da u prvom slučaju 1 ml inzulinske šprice. čine stotinu jedinica, 0,25 ml - 25 jedinica, 0,1 ml - 10 jedinica. S takvim značajnim razlikama (koncentracijom i volumenom) šprica, razmotrimo kako odabrati pravu opciju za ovaj uređaj za dijabetičare.

Naravno, prvi korak odabira insulinske šprice trebao bi biti savjetovanje sa liječnikom. Isto tako, ako trebate unijeti koncentraciju 40 jedinica hormona u 1 ml, trebali biste koristiti U40 špriceve. U ostalim slučajevima trebali biste kupiti uređaje poput U100.

U početnim fazama bolesti dijabetičari se često pitaju: "šta će se dogoditi ako pogrešnom štrcaljkom ubrizgate inzulin?" Primjerice, upisavši lijek u U100 špricu za otopinu koncentracije 40 jedinica / ml, osoba koja boluje od dijabetesa ubrizgaće osam jedinica inzulina u tijelo, umjesto potrebnih dvadeset jedinica, što je polovina potrebne doze lijeka!

A ako se uzme U40 štrcaljka i skupi otopina koncentracije od 100 jedinica / ml u nju, tada će pacijent dobiti dva puta više (50 jedinica), umjesto dvadeset jedinica hormona! Ovo je dijabetičar vrlo opasan po život!

Proračun doze inzulina: saznajte sve što vam je potrebno. Naučite kako da podelite minimalne doze i održavati šećer 3,9-5,5 mmol / L stabilnim 24 sata dnevno. Možete zaustaviti skok nivoa glukoze u krvi čak i kod teškog dijabetesa tipa 1 kod odraslih i djece. I još više, zadržajte normalan šećer, kao i u zdravih ljudi, kod dijabetesa tipa 2. Shvatiti kako odabrati optimalnu dozu inzulina, uzimajući u obzir pojedinačni tijek dijabetesa.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Potrebno je promatrati ponašanje šećera u krvi kod dijabetičara nekoliko dana u različitim satima, a zatim odabrati režim terapije insulinom.

Inzulin u liječenju dijabetesa tipa 2 i 2

Imajte na umu da su velike doze inzulina nestabilne i nepredvidive. Snaga njihovog djelovanja u različitim danima može varirati za ± 56%. Da biste dobro kontrolirali dijabetes, potrebno je da se riješite ovog problema. Glavni alat je prijelaz na, čime se doza smanjuje za 2-8 puta.

Dijabetičari koji ograničavaju unos ugljikohidrata ne bi trebali ubrizgati inzulin više od 8 jedinica istodobno. Ako vam je potrebna veća doza, podijelite je na 2-3 približno jednake injekcije. Napravite ih jedan za drugim na različitim mjestima istom špricom.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Mnogi dijabetičari koji su liječeni inzulinom vjeruju da se epizode niskog šećera u krvi ne mogu izbjeći. Oni smatraju da su strašni napadi hipoglikemije nezaobilazna nuspojava. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte videozapis u kojem se raspravlja o ovom problemu. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Slijede odgovori na pitanja koja se često javljaju kod pacijenata.

Koja hrana sadrži inzulin?

Nijedan prehrambeni proizvod ne sadrži inzulin. Takođe, tablete koje sadrže ovaj hormon još ne postoje. Jer kad se unese kroz usta, uništava se u gastrointestinalnom traktu, ne ulazi u krvotok i ne utječe na metabolizam glukoze. Do danas, inzulin za smanjenje šećera u krvi može se uvesti u tijelo samo uz pomoć injekcija. Postoje lijekovi u obliku aerosola za inhalaciju, ali ih ne treba primjenjivati, jer ne daju tačnu i stabilnu dozu. Dobra vijest: igle na inzulinskim špricama i olovkama šprica toliko su tanke da možete naučiti.

Na kojim nivoima šećera u krvi je propisano ubrizgavanje inzulina?

Pored najtežih slučajeva, dijabetičari trebaju prvo otići i sjediti na njemu 3-7 dana promatrajući njihov šećer u krvi. Možda ćete otkriti da vam injekcije insulina uopšte nisu potrebne.


Ciljana razina šećera u krvi stabilno iznosi 3,9-5,5 mmol / L 24 sata dnevno. Pacijenti s prekomjernom težinom u prehranu dodaju i lijekove Galvus Met, Glucofage ili Siofor, postepeno povećavajući njegovu dozu.

Pročitajte o tabletama koje sadrže metformin:

Prelazak na zdravu prehranu i početak uzimanja metformina, morate prikupiti informacije o ponašanju šećera za svaki dan tokom 3-7 dana. Sakupljajući ove informacije, oni se koriste za odabir optimalnih doza inzulina.

Dijeta, metformin i tjelesna aktivnost trebali bi zajedno vratiti razinu glukoze u normalu, kao kod zdravih ljudi - 3,9-5,5 mmol / l stabilno 24 sata dnevno. Ako se takvi pokazatelji ne mogu postići, uključite još jednu injekciju inzulina.

Ne pristajte da živite sa šećerom 6-7 mmol / l, a još više, višim! Ove se brojke službeno smatraju normalnim, ali u stvari su povišene. Kod njih se dijabetesne komplikacije razvijaju, mada polako. Stotine tisuća dijabetičara koji pate od problema s nogama, bubrezima i vidom ogorčeno su žalili što su bili previše lijeni ili se boje unositi inzulin. Ne ponavljajte njihovu grešku. Za postizanje stabilnih rezultata ispod 6,0 ​​mmol / L koristite niske, pažljivo izračunate doze.

Često je potrebno ubrizgati produženi inzulin preko noći kako bi imali normalan šećer sljedećeg jutra na prazan stomak. Pročitajte,. Prije svega shvatite da li su vam potrebne injekcije lijekova dugog djelovanja. Ako su potrebni, počnite ih provoditi.

Pročitajte o dugotrajnim pripravcima inzulina:

Tresiba je toliko izvanredan lijek da je uprava stranice pripremila video-snimak o tome.

Počevši ubrizgavati inzulin, ne pokušavajte odbiti dijetu. Ako imate prekomjernu težinu, nastavite uzimati tablete. Pokušajte pronaći vrijeme i energiju za vježbanje.

Važno! Svi preparati inzulina su vrlo krhki, lako se kvare. Ispitajte ih i marljivo ispunite.

Može se otkriti šećer od 9,0 mmol / L i više, iako se dijeta strogo pridržava. U tom slučaju morate odmah početi uzimati injekcije, a tek potom povezati druge lijekove. Također, pacijenti s dijabetesom tipa 1 i tanki ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 počinju koristiti inzulin odmah nakon dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, zaobilazeći pilule.

Sa visokim nivoom glukoze u krvi morate odmah započeti terapiju inzulinom, štetno je trošiti vrijeme.

Kolika je maksimalna doza inzulina dnevno?

Ne postoje ograničenja maksimalne dnevne doze inzulina. Može se povećati sve dok nivo glukoze u pacijenta s dijabetesom ne dođe u normalu. U stručnim časopisima su opisani slučajevi kada su pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa 2 primali 100-150 jedinica dnevno. Drugo je pitanje kako visoke doze hormona potiču taloženje masnoća u tijelu i pogoršavaju tok dijabetesa.

Stranica na web lokaciji uči kako održati stabilan normalan šećer 24 sata dnevno i istovremeno upravljati minimalnim dozama. Pročitajte još i. Prije svega, idite na. Dijabetičari koji se već liječe inzulinom, nakon prelaska na novu dijetu, morate odmah smanjiti dozu za 2-8 puta.

Koliko inzulina je potrebno po 1 jedinici hljeba (XE) ugljikohidrata?

Vjeruje se da za jednu jedinicu hljeba (XE) koja je jedena za ručak ili večeru trebate ubrizgati 1,0-1,3 komada inzulina. Za doručak - više, do 2.0-2.5 jedinica. U stvari, ove informacije nisu tačne. Bolje je ne koristiti ga za pravi izračun doza inzulina. Jer kod različitih dijabetičara osjetljivost na ovaj hormon može se razlikovati nekoliko puta. To ovisi o dobi i tjelesnoj težini pacijenta, kao i drugim faktorima navedenim u donjoj tablici.

Doza inzulina prije obroka koja je pogodna za odraslu osobu ili tinejdžera može poslati dijete sa dijabetesom na svijet. S druge strane, zanemarljiva doza, koja će biti dovoljna za dijete, praktično neće utjecati na odraslog pacijenta s dijabetesom tipa 2 koji ima prekomjernu težinu.

Morate pažljivo i pogrešno utvrditi koliko grama pojetih ugljikohidrata pokriva 1 jedinica inzulina. Okvirni podaci su dati u. Treba ih odrediti pojedinačno za svakog dijabetičara, skupljajući statistiku o učincima injekcija na njegovo tijelo.To je prava i ozbiljna opasnost. Da biste ga izbjegli započnite liječenje s očigledno malim, nedovoljnim dozama. Polako i pažljivo se podižu u razmacima od 1-3 dana.

Opcije prehrane ovisno o dijagnozi:

Ova web lokacija objašnjava kako koristiti za liječenje dijabetesa. Prelaskom na ovu dijetu možete zaustaviti skok nivoa glukoze i održavati šećer u krvi 3,9-5,5 mmol / L, kao kod zdravih ljudi.

Dijabetičari koji slijede zdravu prehranu smatraju da njihov unos ugljikohidrata nije u jedinicama kruha, već u gramima. Jer jedinice za hljeb samo zbunjuju, bez ikakve koristi. Na dijeti sa malo ugljikohidrata, maksimalni unos ugljikohidrata ne prelazi 2,5 XE dana. Zbog toga nema smisla uzimati doze inzulina po jedinicama hljeba.

Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer?

Materijali Federalne budžetske institucije „Endokrinološki naučni centar“ Ministarstva zdravlja Ruske Federacije kažu da jedna jedinica inzulina snižava šećer u krvi u prosjeku 2,0 mmol / l. Ova brojka je očito podcjenjivana. Upotreba navedenih podataka je beskorisna i čak opasna. Jer inzulin ima različite efekte na sve dijabetičare. Na tanke odrasle osobe s dijabetesom tipa 1, kao i na djecu, djeluje mnogo jače. Osim kada su prekršena pravila skladištenja i pogoršanje inzulina.

Različiti lijekovi ovog hormona značajno se razlikuju po jačini. Na primjer, ultra kratke vrste inzulina Humalog, NovoRapid i Apidra oko 1,5 puta su jače od kratkog Actrapida. Vrste inzulina ekstradužnog, produženog, srednjeg, kratkog i ultra kratkog delovanja deluju svaka na svoj način. Imaju različite efekte na šećer u krvi. Svrhe njihovog uvođenja i metode izračunavanja doza uopće nisu slične. Nemoguće je koristiti nekakav indikator prosječne performanse za sve njih.

Pročitajte o kratkim i ultra kratkim inzulinskim preparatima:

Primjer. Pretpostavimo da ste pokušajem i pogreškom utvrdili da 1 jedinica NovoRapida smanjuje nivo glukoze za 4,5 mmol / L. Nakon toga saznali ste za čudesa i prešli na njega. kaže da je kratki inzulin bolji za dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata nego ultra kratki. Zbog toga ćete promjeniti NovoRapid u Actrapid, koji je otprilike 1,5 puta slabiji. Za izračunavanje početne doze pretpostavljate da će 1 PIECE sniziti šećer za 4,5 mmol / L / 1,5 = 3,0 mmol / L. Zatim, u roku od nekoliko dana, razjasnite ovu cifru na osnovu rezultata prvih injekcija.

Svaki dijabetičar mora pokušajem i pogreškom naučiti tačno koliko mu je razina glukoze smanjena za 1 jedinicu inzulina koju ubrizgava. Nije preporučljivo koristiti prosječnu brojku uzetu s Interneta za izračun vaših pojedinačnih doza. Međutim, morate negdje započeti. Za izračunavanje početne doze možete koristiti sljedeće podatke koje daje dr. Bernstein.

otprilike na 3 mmol / l. Što pacijent više teži i veći je sadržaj masti u njegovom tijelu, slabije je djelovanje inzulina. Odnos između tjelesne težine i snage inzulina obrnuto je proporcionalan, linearan. Na primjer, kod pretilog pacijenta sa dijabetesom tipa 2, tjelesna težina od 126 kg, 1 jedinica lijeka Humalog, Apidra ili NovoRapid smanjiće šećer probno 1,5 mmol / l.

Da biste izračunali odgovarajuću dozu, potrebno je da napravite proporciju na osnovu tjelesne težine dijabetičara. Ako ne znate kako napraviti proporciju i ne znate brojati bez grešaka, bolje je da ne pokušavate. Pomoć potražite kod nekoga tko je napredan iz aritmetike. Jer pogreška u doziranju moćnog brzog inzulina može imati ozbiljne posljedice, čak i ubiti pacijenta.

Primjer treninga. Pretpostavimo da dijabetičar težak 71 kg. Njegov brzi inzulin - na primjer, NovoRapid. Proračunavši udio, možete saznati da će 1 jedinica ovog lijeka smanjiti šećer za 2,66 mmol / l. Da li se vaš odgovor slagao sa ovim brojem? Ako je tako, to je u redu. Ponavljamo da je ova metoda prikladna samo za izračunavanje prve, početne doze.Vrijednost koju dobijete, izračunavajući udio, mora se razjasniti rezultatima injekcija.

Koliko šećera smanjuje 1 jedinicu - to ovisi o tjelesnoj težini, dobi, nivou fizičke aktivnosti osobe, upotrebljenom lijeku i mnogim drugim faktorima.

Čimbenici koji utječu na osjetljivost na inzulin

Što je veća osjetljivost, jača svaka jedinica ubrizgavanog inzulina (U) smanjuje šećer. Okvirne brojke su date kao i u. Ovi se podaci mogu koristiti samo za izračun početne doze. Nadalje, potrebno ih je specificirati pojedinačno za svakog dijabetičara prema rezultatima prethodnih injekcija. Ne budite lijeni pažljivo odabrati optimalnu dozu kako bi nivo glukoze bio 4,0-5,5 mmol / l stabilan 24 sata dnevno.

Koliko jedinica inzulina je potrebno da bi se šećer smanjio za 1 mmol / l?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o sljedećim faktorima:

  • Dijabetička dob
  • tjelesna težina
  • nivo fizičke aktivnosti.

Nekoliko važnijih faktora navedeno je u gornjoj tabeli. Sakupivši informacije za 1-2 tjedna injekcije, možete izračunati kako 1 jedinica inzulina snižava šećer. Rezultati će biti različiti kod lijekova dugog, kratkog i ultra kratkog djelovanja. Znajući ove brojke, lako je izračunati dozu inzulina, koja će šećer u krvi smanjiti za 1 mmol / l.

Voditi dnevnik i proračune problematično je i odvojite malo vremena. Međutim, ovo je jedini način da pronađete optimalnu dozu, održavate nivo glukoze stabilnim i zaštitite se od komplikacija dijabetesa.

Kada će se pojaviti rezultat ubrizgavanja?

Ovo pitanje zahtijeva detaljan odgovor, jer različite vrste inzulina počinju djelovati različitim brzinama.

Pripravci inzulina dijele se na:

  • prošireno - Lantus, Tujeo, Levemir, Tresiba,
  • srednje - Protafan, Biosulin N, Insuman Bazal GT, Rinsulin NPH, Humulin NPH,
  • brza akcija - Actrapid, Apidra, Humalog, NovoRapid, domaća.

Postoje i dvofazne smjese - na primjer, Humalog Mix, NovoMix, Rosinsulin M. No, ne preporučuje se njihova upotreba. O njima se ne razgovara na ovoj stranici. Da biste postigli dobru kontrolu dijabetesa, morate prebaciti s ovih lijekova na istodobnu upotrebu dvije vrste inzulina - produženog i brzog (kratkog ili ultra kratkog).

Dalje se podrazumijeva da dijabetičar primjećuje i prima male doze inzulina koje joj odgovaraju. Te su doze 2-7 puta niže od onih na koje su ljekari navikli. Liječenje dijabetesa inzulinom po metodama dr. Bernsteina omogućava vam postizanje stabilne razine šećera u krvi od 3,9-5,5 mmol / L. To je stvarno čak i kod ozbiljno poremećenog metabolizma glukoze. Međutim, inzulin u malim dozama počinje raditi kasnije i prestaje djelovati ranije nego u standardnim visokim dozama.

Brzi (kratki i ultra kratki) inzulin počinje djelovati 10-40 minuta nakon injekcije, ovisno o primijenjenom lijeku i dozi. Međutim, to ne znači da će nakon 10-40 minuta mjerač pokazati pad šećera. Da biste pokazali učinak, potrebno je izmjeriti nivo glukoze ne ranije od 1 sata. Bolje je to učiniti kasnije - nakon 2-3 sata.

Saznajte detalje. Ne ubrizgavajte velike doze ovih lijekova kako biste postigli brzi efekt. Gotovo sigurno ćete sebi unositi više hormona nego što bi trebalo, a to će dovesti do hipoglikemije. Uslijediće drhtanje ruku, nervoza i drugi neugodni simptomi. Moguće je čak i gubitak svijesti i smrti. Pažljivo postupajte sa inzulinom koji djeluje brzo! Prije upotrebe pažljivo shvatite kako djeluje i kako odrediti odgovarajuću dozu.

Srednje i produženi inzulinski preparati počinju delovati 1-3 sata nakon injekcije. Daju gladak efekat, što je teško pratiti glukometrom. Jedno mjerenje šećera možda ne pokazuje ništa. Potrebno je nekoliko puta tokom dana obavljati samonadzor glukoze u krvi.

Dijabetičari koji sebi daju injekcije produženog inzulina ujutro, rezultate pregledavaju uveče, prateći rezultate čitavog dana. Korisno je sastaviti vizualne grafikone pokazatelja šećera. U danima kada stavljaju produženi inzulin, oni će se značajno razlikovati na bolje. Naravno, ako je doza lijeka pravilno odabrana.

Injekcija produženog inzulina, koja se radi noću, daje rezultat sljedećeg jutra. Šećer na post se poboljšava. Pored jutarnjeg merenja, možete kontrolisati i nivo glukoze usred noći. Preporučljivo je provjeriti šećer noću u prvim danima liječenja, kada postoji rizik da ćete ga pretjerati s početnom dozom. Podesite alarm da se probudite u pravo vrijeme. Izmjerite šećer, zabilježite rezultat i spavajte.

Ispitajte ovaj lijek prije nego što započnete liječenje dijabetesa.

Koliko inzulina treba ubrizgati ako je dijabetičar vrlo porastao?

Potrebna doza ne ovisi samo o šećeru u krvi, već i o tjelesnoj težini kao i o individualnoj osjetljivosti pacijenta. Mnogo je faktora koji utiču na osetljivost na inzulin. Na ovoj su stranici navedeni gore.

Doći će vam dobro. Pripreme za kratke i ultra kratke bolesti daju se dijabetičarima kada je potrebno brzo srušiti visoki šećer. Inzulin dugog i srednjeg djelovanja se ne smije koristiti u takvim situacijama.

Osim ubrizgavanja inzulina, dijabetičarima će biti korisno da pije puno vode ili biljnog čaja. Naravno, bez meda, šećera i drugih slatkiša. Piće tečnosti razrjeđuje krv, smanjuje koncentraciju glukoze u njoj, a pomaže i bubrezima da uklone dio viška glukoze iz organizma.

Dijabetičari se moraju precizno utvrditi za koliko 1 jedinica inzulina smanjuje nivo glukoze. Ovo se može saznati kroz nekoliko dana ili tjedana pokušajem i pogreškom. Rezultat za svako izračunavanje doze mora se prilagoditi vremenskim prilikama, zaraznim bolestima i drugim faktorima.

Postoje situacije kada je šećer već poskočio, morate ga pod hitno srušiti i niste uspjeli prikupiti točne podatke putem pokušaja i pogreške. Kako izračunati dozu inzulina u ovom slučaju? Morat ćemo koristiti indikativne informacije.

Dolje možete koristiti metodu izračuna doze na vlastiti rizik. Predoziranje inzulina može uzrokovati neugodne simptome, oslabljenu svijest i čak smrt.

U odrasle osobe s tjelesnom težinom od 63 kg, 1 jedinica ultra kratkoga inzulina Humalog, Apidra ili NovoRapid smanjuje šećer u krvi otprilike na 3 mmol / l. Što je veća tjelesna težina i veći sadržaj masti u tijelu, slabiji je učinak inzulina. Na primjer, kod pretilog pacijenta sa dijabetesom tipa 2 težine 126 kg, 1 jedinica Humalog, Apidra ili NovoRapid će smanjiti šećer probno 1,5 mmol / l. Potrebno je napraviti omjer uzimajući u obzir tjelesnu težinu dijabetičara.

Ako ne znate kako napraviti proporciju, a niste sigurni da možete tačno izračunati, onda je bolje da ne pokušavate. Potražite pomoć od nekog dobro poznatog. Pogreška u doziranju kratkog ili ultra kratkog inzulina može imati ozbiljne posljedice, čak i ubiti pacijenta.

Recimo da dijabetić teži 71 kg. Njegov brzi inzulin - na primjer, Apidra. Sastavivši proporciju, izračunali ste da će 1 jedinica smanjiti šećer za 2,66 mmol / l. Pretpostavimo da pacijent ima nivo glukoze u krvi od 14 mmol / L. Mora se smanjiti na 6 mmol / L. Razlika prema cilju: 14 mmol / L - 6 mmol / L = 8 mmol / L. Potrebna doza inzulina: 8 mmol / l / 2.66 mmol / l = 3.0 komada.

Još jednom, ovo je indikativna doza. Garantirano je da neće biti savršeno. Možete ubrizgati 25-30% manje kako biste smanjili rizik od hipoglikemije. Navedena metoda izračuna treba se koristiti samo ako pacijent još nije prikupio točne podatke putem pokušaja i pogreške.

Actrapid je otprilike 1,5 puta slabiji od Humalog, Apidra ili NovoRapid. On takođe počinje djelovati kasnije. Međutim, dr. Bernstein preporučuje upotrebu.Zato što je kratki inzulin bolje kompatibilan s dijetom s niskom razinom ugljikohidrata nego ultra kratkom.

Metoda za izračunavanje doze inzulina navedena gore nije pogodna za dijabetičnu djecu. Jer imaju osjetljivost na inzulin nekoliko puta veću nego kod odraslih. Injekcija brzog inzulina u dozi izračunatoj prema specificiranoj metodi vjerovatno će izazvati ozbiljnu hipoglikemiju kod djeteta.

Koje su karakteristike izračunavanja doze inzulina za dijabetičnu djecu?

U djece s dijabetesom do adolescencije osjetljivost na inzulin je nekoliko puta veća nego u odraslih. Stoga djeci trebaju zanemarljive doze u usporedbi s odraslim pacijentima. U pravilu roditelji koji kontroliraju dijabetes kod svoje djece moraju razrijediti inzulin fiziološkom otopinom, kupljenom u ljekarni. To pomaže u tačnom ubrizgavanju doza od 0,25 jedinica.

Gore smo ispitali kako izračunati dozu inzulina za odraslu osobu sa tjelesnom težinom od 63 kg. Recimo da dijete s dijabetesom teži 21 kg. Može se pretpostaviti da će mu biti potrebna doza inzulina 3 puta manja od odrasle osobe, s istim nivoima glukoze u krvi. Ali ova pretpostavka će biti pogrešna. Pogodna doza vjerovatno neće biti 3, ali 7-9 puta manja.

Za djecu dijabetičare značajan je rizik od epizoda niskog šećera uzrokovanih prekomjernom dozom inzulina. Da biste izbjegli predoziranje, ubrizgavajte inzulin s očito malim dozama. Tada se polako podižu sve dok nivo glukoze u krvi ne postane stabilno normalan. Neželjeno je koristiti moćne lijekove Humalog, Apidra i NovoRapid. Pokušajte umjesto Actrapid.

Djeca do 8-10 godina mogu početi ubrizgavati inzulin s dozom od 0,25 jedinica. Mnogi roditelji sumnjaju da će takva „homeopatska“ doza imati bilo kakvog efekta. Ipak, najvjerovatnije, prema pokazateljima glukometra, primijetit ćete učinak već od prve injekcije. Ako je potrebno, povećajte dozu za 0,25-0,5 PIECES svaka 2-3 dana.

Gore navedene informacije o izračunavanju doze inzulina pogodne su za djecu s dijabetesom koja se strogo pridržavaju. Voće i drugo treba potpuno isključiti. Dijete treba objasniti posljedice konzumiranja bezvrijedne hrane. Nema potrebe da koristite insulinsku pumpu. Međutim, preporučljivo je nositi kontinuirani sustav praćenja glukoze ako si to možete priuštiti.

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Štoviše, ako ne liječite dijabetes tijekom trudnoće, to stvara: opasnost za plod. Stoga se terapija dijabetesa mora nastaviti tijekom trudnoće.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je zabilježen prije trudnoće.

Takođe ne postoje ograničenja upotrebe leka Protafan NM tokom laktacije. Terapija inzulina za dojilje nije opasna za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja lijeka Protafan NM i / ili prehrane.

Interakcija s drugim lijekovima

Hipoglikemijski efekat pojačan je acetilsalicilnom kiselinom, alkoholom, alfa i beta blokatorima, amfetaminom, anaboličkim steroidima, klofibratom, ciklofosfamidom, fenfluraminom, fluoksetinom, ifosfamidom, inhibitorima MAO, metildopa, tetraciklinom, posebno trifamazidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksid trijumamidom, trifamfiks triksamfiks, trifamksid trijumamidom, trifamksid trijumamidom, trifamfiks triksamidom, trifamfiks trifamidom, trifamksidom trijumamidom, trifamksidom trijumamidom tiazidi), glukokortikoidi, heparin, hormonalni kontraceptivi, izoniazid, litijum-karbonat, nikotinska kiselina, fenotiazini, simpatomimetici, triciklički antidepresivi.

Aktivna supstanca: insulin-izofan (humani genetski inženjering),

Pomoćne tvari: cink-klorid, glicerin (glicerol), metakrezol, fenol, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), voda za ubrizgavanje

Predoziranje

Simptomi: razvoj hipoglikemije (hladan znoj, palpitacije, drhtanje, glad, uznemirenost, razdražljivost, blijeda, glavobolja, pospanost, nedostatak pokreta, oštećenje govora i vida, depresija). Teška hipoglikemija može dovesti do privremenog ili trajnog slabljenja moždane funkcije, kome i smrti.

Liječenje: otopina šećera ili glukoze unutar (ako je pacijent svjestan), s / c, in / m ili in / in - glukagon ili unutra / u - glukoza.

Posebna uputstva

S nepravilno odabranom dozom ili s prekidom terapije može se razviti hiperglikemija, posebno kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. Prvi simptomi hiperglikemije obično se pojavljuju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Takvi simptomi uključuju mučninu, povraćanje, jaku pospanost, crvenilo, suhu kožu, suha usta, pojačano izlučivanje urina, žeđ, gubitak apetita i miris acetona iz usta.

Ako se ne liječi, hiperglikemija kod dijabetesa tipa 1 može dovesti do razvoja po život opasne dijabetičke ketoacidoze. U slučajevima značajnog poboljšanja kontrole glikemije, na primjer, zbog pojačane terapije inzulinom, mogu se mijenjati i uobičajeni simptomi prekursora hipoglikemije, na što pacijente treba upozoriti.

S pratećim bolestima, posebno infekcijama i febrilnim stanjima, pacijentova potreba za insulinom obično raste. Ako se pacijent prebaci s jedne vrste inzulina na drugu, tada se rani simptomi, prekursori hipoglikemije, mogu promijeniti ili postati manje izraženi od onih zabilježenih uvođenjem prethodnog inzulina.

Prebacivanje pacijenata na drugu vrstu inzulina ili na inzulin drugog proizvođača treba provesti samo pod medicinskim nadzorom. Kada mijenjate biološku aktivnost, mijenjate proizvođača, vrstu, vrstu (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili način proizvodnje, režim doziranja možda će trebati promijeniti.

Ako je potrebno prilagođavanje doze, to se može učiniti već s uvođenjem prve doze ili u prvim tjednima ili mjesecima terapije.

Preskakanje obroka ili neplanirana velika fizička aktivnost mogu uzrokovati hipoglikemiju.

Ako pacijent mora putovati presekom vremenskih zona, tada se treba posavjetovati sa ljekarom, jer će morati da promijeni vrijeme primjene inzulina i unos hrane.

Protafan NM se ne može koristiti u inzulinskim pumpama za dugotrajno supkutano davanje inzulina.

Sastav lijeka Protafan NM uključuje metakrezol, koji može izazvati alergijske reakcije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje.

Šta je inzulinska šprica?

Terapija inzulinom zahtijeva upotrebu posebnih medicinskih sredstava i pribora.

Najčešće se inzulinske šprice koriste za primjenu lijeka.Po izgledu slične su uobičajenim medicinskim uređajima, jer imaju kućište, poseban klip i iglu.

Koji su proizvodi:

Minus staklenog proizvoda je potreba da redovno broji broj jedinica lijeka, pa se on koristi rjeđe. Plastična opcija omogućava ubrizgavanje u pravom omjeru. Droga se u potpunosti konzumira bez ostavljanja ostataka unutar kućišta. Bilo koja od navedenih špricara može se koristiti više puta, pod uslovom da se kontinuirano tretiraju antiseptikom i koristi ih jedan pacijent.

Proizvodi od plastike dostupni su u više verzija. Možete ih kupiti u gotovo svakoj ljekarni.

Kako koristiti nepropisno označenu insulinsku špricu

  • Doziranje koje je utvrdio ljekar ostaje isto, a nastaje zbog potrebe tijela za specifičnom količinom hormona.
  • Ali ako je dijabetičar koristio inzulin U-40, primajući 40 jedinica dnevno, tada će mu tijekom liječenja inzulinom U-100 trebati 40 jedinica. Samo tih 40 jedinica treba ubrizgati špricom za U-100.
  • Ako ubrizgavate U-100 inzulina štrcaljkom U-40, količina ubrizganog inzulina mora biti 2,5 puta manja .

Za pacijente sa dijabetesom prilikom izračuna inzulina treba zapamtiti formulu :

40 jedinica U-40 sadržan u 1 ml rastvora i jednak je 40 jedinica. U-100 inzulina sadržan u 0,4 ml otopine

Doziranje inzulina ostaje nepromijenjeno, smanjuje se samo količina inzulina. Ova se razlika uzima u obzir u štrcaljkama namijenjenim U-100.

Kako odabrati kvalitetnu inzulinsku špricu

U ljekarnama postoji puno različitih imena proizvođača špriceva. A budući da su injekcije inzulina sve uobičajene za osobe s dijabetesom, važno je odabrati kvalitetne špriceve. Ključni kriteriji odabira :

  • neizbrisiva skala na slučaju
  • ugrađene fiksne igle
  • hipoalergeni
  • silikonski premaz igle i trostruko oštrenje laserom
  • mali tonac
  • mala debljina i dužina iglica

Pogledajte primjer injekcije inzulina. Detaljnije o uvođenju inzulina. I zapamtite da je šprica za jednokratnu upotrebu također jednokratna, a ponovna upotreba nije samo bolna, već je i opasna.

Pročitajte i članak na. Možda ako imate prekomjernu težinu, takva će olovka postati prikladniji alat za svakodnevne injekcije inzulina.

Izaberite špric insulina pravilno, pažljivo razmislite o dozi i zdravlju.

Posljednje ažuriranje od strane proizvođača 31.07.1999

Doziranje i primjena

P / c, u izuzetnim slučajevima - v / m, 15 minuta prije jela. Početna doza kod odraslih je od 8 do 24 IU, u djece - manja od 8 IU. Sa smanjenom osjetljivošću na inzulin - velike doze. Pojedinačna doza nije veća od 40 IU. Pri zamjeni lijeka ljudskim inzulinom potrebno je smanjenje doze. Kod dijabetičke kome i acidoze lijek se obično primjenjuje iv.

Volumen i dužina igle

Šprice za inzulin mogu imati različitu zapreminu, što određuje količinu inzulina koja se sadrži i dužinu igle. Na svakom modelu postoje ljestvice i posebne podjele koje pomažu da se unaprijedi koliko mililitara lijeka možete unijeti u tijelo.

Prema utvrđenim standardima, 1 ml lijeka je 40 jedinica / ml. Takav medicinski proizvod ima oznaku u40. Neke zemlje koriste inzulin koji sadrži 100 jedinica u svakom ml otopine. Za provođenje injekcija putem takvih hormona, morat ćete kupiti posebne špriceve s u100 gravurom. Prije upotrebe alata potrebno je dodatno pojasniti koncentraciju primijenjenog lijeka.

Prisutnost boli u trenutku ubrizgavanja lijeka ovisi o odabranoj inzulinskoj igli. Lijek se daje subkutanom injekcijom u masno tkivo. Njegov slučajni ulazak u mišiće doprinosi razvoju hipoglikemije, tako da trebate odabrati pravu iglu. Njegova debljina je odabrana uzimajući u obzir područje na tijelu na kojem će se lijek primjenjivati.

Vrste igala ovisno o dužini:

  • kratak (4-5 mm),
  • srednje (6-8 mm),
  • dugačka (preko 8 mm).

Optimalna dužina je 5-6 mm. Upotreba igala s ovim parametrima sprječava prodiranje lijeka u mišiće, uklanjajući rizik od komplikacija.

Vrste šprica

Pacijent možda nema medicinske veštine, ali istovremeno može lako izvoditi injekcije leka. Da biste to učinili, dovoljno je odabrati najpovoljniju verziju proizvoda s insulinom. Upotreba špriceva koji su u svakom pogledu prikladni za pacijenta omogućavaju injekciju učiniti potpuno bezbolnom, a također pružaju potrebnu kontrolu doziranja hormona.

Postoji nekoliko vrsta alata:

  • sa uklonjivom iglom ili integriranom
  • olovke za špriceve

Sa izmjenjivim iglicama

Takvi se uređaji razlikuju od ostalih sličnih uređaja u mogućnosti uklanjanja mlaznice zajedno sa iglom u vrijeme liječenja. Klip u proizvodu se kreće glatko i lagano duž tijela, smanjujući rizik od grešaka.

Ova značajka je važna prednost, jer čak i manja pogreška u doziranju može dovesti do negativnih posljedica. Proizvodi za promjenu iglica minimiziraju rizik od komplikacija tijekom terapije inzulinom.

Najčešći instrumenti za jednokratnu upotrebu koji imaju zapreminu od 1 ml i namijenjeni su za skup od 40-80 jedinica lijeka.

Špricevi s integriranom ili izmjenjivom iglom praktično se ne razlikuju jedan od drugog. Razlika između njih je samo u tome što se u proizvodu u kojem ne postoji mogućnost promjene mlaznice za probijanje, lebdi igla.

Prednosti šprica sa ugrađenim komponentama:

  • sigurniji, jer ne gube kapi lijeka i osiguravaju da pacijent u potpunosti primi odabranu dozu,
  • nemaju mrtvu zonu.

Ostale karakteristike, uključujući odjeljke i razmjere na slučaju, identične su parametrima ostalih medicinskih proizvoda.

Olovka za špriceve

Medicinski instrument s automatskim klipom naziva se olovka za špriceve. Proizvod može biti i plastični i stakleni. Prva opcija je najčešća među pacijentima.

  • slučaj
  • uložak droge
  • dozator
  • zaštitni čep i igla,
  • gumena brtva
  • indikator (digitalni),
  • dugme za ulazak u lek,
  • poklopac drške.

Prednosti takvih uređaja:

  • bezbolnost sa probojem,
  • jednostavnost upravljanja
  • nema potrebe za promjenom koncentracije lijeka, jer se koriste posebni ulošci,
  • uložak sa lekovima je dovoljan za duži period,
  • imati detaljnu skalu za odabir doze,
  • Moguće je podesiti dubinu probijanja.

  • injektor se ne može popraviti u slučaju kvara,
  • teško je pronaći pravi uložak za lekove,
  • visoki trošak.

Umjeravanje na proizvodu odgovara koncentraciji lijeka. Označavanje na tijelu znači određeni broj medicinskih jedinica. Na primjer, u injekcijama namijenjenim koncentraciji u40, 0,5 mililitara odgovara 20 jedinica.

Upotreba proizvoda s neprikladnim označavanjem može rezultirati pogrešno primijenjenom dozom. Za ispravan izbor volumena hormona, obezbeđen je poseban distinktivni znak. U40 proizvodi imaju crvenu kapu, a u100 alati narančasti.

Kod inzulinskih olovki ima i svoju maturu. Injektori se koriste sa hormonima čija koncentracija iznosi 100 jedinica. Točnost doziranja ovisi o dužini koraka između odjeljenja: što je manja, točnija će se odrediti količina inzulina.

Sinonimi nozoloških grupa

Naslov ICD-10Sinonimi bolesti prema ICD-10
E10 Šećerna bolest ovisna o inzulinu
Labilni dijabetes
Dijabetes ovisan o inzulinu
Dijabetes tipa 1
Dijabetička ketoacidoza
Dijabetes ovisan o insulinu
Dijabetes melitus ovisan o inzulinu
Koma hiperosmolarna neketoksidotika
Labilni oblik dijabetesa
Metabolizam ugljikohidrata
Dijabetes tipa 1
Dijabetes tipa I
Dijabetes melitus ovisan o inzulinu
Dijabetes tipa 1
E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinuKetonurski dijabetes
Dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2
Dijabetes koji nije ovisan o insulinu
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Inzulinska rezistencija
Dijabetes rezistentan na inzulin
Koma dijabetičar sa mliječnom kiselinom
Metabolizam ugljikohidrata
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa II
Dijabetes melitus u odrasloj dobi
Dijabetes melitus u starosti
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Šećerna bolest tipa II

Danas je najjeftinija i najčešća opcija unošenja inzulina u organizam upotreba špriceva za jednokratnu upotrebu.

Zbog činjenice da su ranije proizvedene manje koncentrirane otopine hormona, 1 ml je sadržavalo 40 jedinica inzulina, pa u ljekarni možete pronaći špriceve dizajnirane za koncentraciju od 40 jedinica / ml.

Danas 1 ml otopine sadrži 100 jedinica inzulina, za njegovu primjenu odgovarajuće inzulinske šprice su 100 jedinica / ml.

Budući da se obje vrste šprica trenutno nalaze u prodaji, za dijabetičare je važno da pažljivo razumiju doziranje i mogu pravilno tačno izračunati ulaznu stopu.

U suprotnom, uz njihovu nepismenu upotrebu može doći do teške hipoglikemije.

Kako koristiti?

Prije izvođenja postupka trebali biste pripremiti sav alat i bočicu lijeka.

Ako je potrebno, istodobnom primjenom hormona s produženim i kratkim djelovanjem, trebate:

  1. Ubacite zrak u posudu s lijekom (produženo).
  2. Izvršite sličan postupak koristeći kratki inzulin.
  3. Koristite špricu lijeka kratkog djelovanja, a zatim samo produženu.

Pravila za primenu lekova:

  1. Obrišite bočicu sa lijekom alkoholnom maramicom. Ako želite unijeti veliku količinu, tada je prvo potrebno protresti inzulin da biste dobili homogenu suspenziju.
  2. Umetnite iglu u bočicu, a zatim klip povucite do željene divizije.
  3. Rastvor bi se u štrcaljki trebao ispasti malo više nego što je potrebno.
  4. Kad se pojave mjehurići, otopinu treba protresti i istisnuti zrak klipom.
  5. Obrišite područje za injekcije antiseptikom.
  6. Preklopite kožu, a zatim ubrizgajte.
  7. Nakon svake injekcije, igle se moraju mijenjati ako su zamijenjive.
  8. Ako dužina punktora prelazi 8 mm, tada se ubrizgavanje mora izvesti pod kutom kako se ne bi ušao u mišić.

Fotografija pokazuje kako pravilno davati lijek:

Oznake mogućnosti

Kako bi dijabetičari mogli slobodno putovati, na špricu inzulina primjenjuje se gradijencija, što odgovara koncentraciji hormona u bočici. Štaviše, svaka oznaka na cilindru označava broj jedinica, a ne mililitre rastvora.

Dakle, ako je štrcaljka dizajnirana za koncentraciju U40, oznaka na kojoj je obično naznačeno 0,5 ml je 20 jedinica, na 1 ml, naznačeno je 40 jedinica.

U ovom slučaju, jedna jedinica inzulina iznosi 0,025 ml hormona. Dakle, šprica U100 ima indikator od 100 jedinica umjesto 1 ml, a 50 jedinica na nivou od 0,5 ml.

Kod dijabetes melitusa važno je koristiti inzulinsku špricu sa pravom koncentracijom. Za upotrebu inzulina 40 u / ml trebali biste kupiti U40 štrcaljku, a za 100 u / ml trebate upotrijebiti odgovarajuću U100 špricu.

Što se događa ako koristite pogrešnu insulinsku štrcaljku? Na primjer, ako se otopina iz boce s koncentracijom od 40 u / ml sakupi u špricu U100, umjesto procijenjenih 20 jedinica, dobit će se samo 8, što je više od polovine potrebne doze. Slično tome, kada se koristi U40 štrcaljka i otopina od 100 jedinica / ml, umjesto potrebne doze od 20 jedinica, ocjenjivat će se 50.

Kako bi dijabetičari mogli točno odrediti potrebnu količinu inzulina, programeri su smislili oznaku kojom možete razlikovati jednu vrstu inzulinske šprice od druge.

Konkretno, U40 štrcaljka koja se danas prodaje u ljekarnama ima zaštitnu kapicu crvene boje i U 100 narančastu.

Slično tome, olovke za injekcijske brizge inzulina, dizajnirane za koncentraciju od 100 u / ml, imaju stepen. Zato je u slučaju kvara uređaja važno razmotriti ovu značajku i kupiti samo ljekarne U 100 u ljekarni.

U suprotnom, pogrešnim odabirom moguće je snažno predoziranje, što može dovesti do kome i čak smrti pacijenta.

Zbog toga je bolje unaprijed kupiti set potrebnih alata koji će vam uvijek biti pri ruci i upozoriti se na opasnost.

Značajke dužine igle

Kako ne biste pogriješili u doziranju, važno je odabrati i iglice prave duljine. Kao što znate, oni su uklonjivi i ne-uklonjivi.

Danas su dostupne u dužinama od 8 i 12,7 mm. Oni se ne skraćuju, jer neke bočice inzulina i dalje stvaraju guste čepove.

Također, igle imaju određenu debljinu, što je označeno slovom G s brojem. Prečnik igle zavisi od toga koliko je inzulin bolan. Kada koristite tanje igle, ubrizgavanje na kožu praktično se ne oseća.

Diplomiranje

Danas u ljekarni možete kupiti špric inzulina, čija je zapremina 0,3, 0,5 i 1 ml. Točan kapacitet možete saznati gledajući stražnju stranu paketa.

Najčešće dijabetičari za injekciju inzulina koriste šprice od 1 ml u kojima se mogu primijeniti tri vrste vaga:

  • Sastoji se od 40 jedinica,
  • Sastoji se od 100 jedinica,
  • Diplomirao je u mililitrima.

U nekim se slučajevima mogu prodati štrcaljke označene s dvije vage.

Kako se određuje cijena podjele?

Prvi korak je saznati kolika je ukupna zapremina šprice, ti indikatori su obično naznačeni na pakovanju.

U ovom slučaju izračunavaju se samo intervali. Na primjer, za U40 štrcaljku izračun je ¼ = 0,25 ml, a za U100 - 1/10 = 0,1 ml. Ako špric ima milimetarske podjele, proračun nije potreban, jer postavljena vrijednost označava glasnoću.

Nakon toga utvrđuje se volumen male podjele. U tu je svrhu potrebno izračunati broj svih malih podjela između jednog velikog. Nadalje, prethodno izračunati volumen velike podjele podijeljen je s brojem malih.

Nakon izračuna možete prikupiti potrebnu količinu inzulina.

Kako izračunati dozu

Hormon inzulin je dostupan u standardnim pakovanjima i dozira se u biološkim jedinicama djelovanja, koje su označene kao jedinice. Obično jedna bočica kapaciteta 5 ml sadrži 200 jedinica hormona. Ako izvršite proračune, ispada da u 1 ml otopine ima 40 jedinica lijeka.

Unošenje inzulina najbolje je obaviti posebnom inzulinskom špricom, koja označava podjelu u jedinicama. Kada koristite standardne špriceve, morate pažljivo izračunati koliko jedinica hormona je uključeno u svaku podjelu.

Da biste to učinili, morate navigirati da 1 ml sadrži 40 jedinica, na osnovu toga, ovaj pokazatelj morate podijeliti prema broju odjeljenja.

Dakle, s pokazateljem jedne podjele u 2 jedinice, šprica se puni u osam odjeljenja kako bi se pacijentu unijelo 16 jedinica inzulina. Slično, s pokazateljem od 4 jedinice, četiri podjele su napunjene hormonom.

Jedna bočica inzulina namijenjena je za ponovljenu upotrebu. Neiskorišteni rastvor čuva se u hladnjaku na polici, a važno je da lijek ne smrzne. Kada se koristi inzulin dugotrajnog djelovanja, bočica se protrese prije nego što je povučete u špricu dok se ne dobije homogena smjesa.

Nakon vađenja iz frižidera, rastvor se mora zagrejati do sobne temperature, držeći tako pola sata u sobi.

Kako nazvati lijek

Nakon što se štrcaljka, igle i pinceta sterilišu, voda se pažljivo odvodi. Tokom hlađenja instrumenata, aluminijska kapa se uklanja iz bočice, pluta se obriše alkoholnom otopinom.

Nakon toga, šprica se uklanja i sastavlja, a nemoguće je rukama dodirnuti klip i vrh. Nakon sklapanja postavlja se debela igla, a preostala voda uklanja se pritiskom na klip.

Klip mora biti postavljen malo iznad željene oznake. Igla probija gumenu čep, spušta se 1-1,5 cm duboko, a preostali zrak se utisne u bočicu. Nakon toga, igla se podiže zajedno s bočicom i inzulin se akumulira za 1-2 odjeljenja više od potrebne doze.

Igla se izvadi iz plute i izvadi, na nju se postavlja nova tanka igla pincetom. Za uklanjanje zraka treba malo pritiska na klip, nakon čega dvije kapi otopine treba istjecati iz igle. Kada se izvrše sve manipulacije, možete sigurno unijeti inzulin.

Najpristupačnija metoda primjene inzulina dijabetičarima ovisnim o hormonima je upotreba posebnih šprica. Prodaju se u kompletu s kratkim oštrim iglama. Važno je razumjeti što znači injekcija injekcijske špice 1 ml, kako izračunati dozu. Pacijenti sa dijabetesom primorani su da ih sami ubrizgavaju. Trebali bi biti u stanju odrediti koliko hormona se mora davati, vodeći se situacijom.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemija. Protafan HM stupa u interakciju sa specifičnim receptorima plazma membrane i prodire do ćelije, gdje aktivira fosforilaciju ćelijskih proteina, stimulira glikogen sintetazu, piruvat dehidrogenazu, hekokinazu i inhibira lipazu iz masne tkiva i lipoprotein lipazu. U kombinaciji sa specifičnim receptorom on omogućava prodor glukoze u ćelije, pojačava njegov unos tkivima i pospješuje konverziju u glikogen. Povećava opskrbu glikogenom u mišićima, potiče sintezu peptida.

Farmakokinetika

Učinak se razvija 1,5 sat nakon primjene sc, dostiže maksimum nakon 4-12 sati i traje 24 sata Protafan NM Penfill za šećernu bolest ovisnu o inzulinu koristi se kao bazni inzulin u kombinaciji sa inzulinom kratkog djelovanja, za inzulinu ovisan o inzulinu - kao za monoterapiju , a u kombinaciji s brzo djelujućim inzulinama.

Kako izračunati inzulin?

Za pravilno davanje lijeka potrebno je izračunati njegovu dozu. Količina inzulina koja je pacijentu potrebna ovisi o glikemijskom indeksu. Doziranje ne može biti isto vrijeme jer ovisi o XE (hljebnim jedinicama). Važno je da pacijent nauči izračunati potrebu za inzulinom, jer je nemoguće drugačije razumjeti koliko ml lijeka je potrebno za kompenzaciju ugljikohidrata koji su pojeli.

Svaka podjela na injektoru je stepen lijeka koji odgovara određenoj količini otopine. Ako je pacijent primio 40 PIECES-a, tada će, koristeći otopinu u 100 komada, trebati uvesti 2,5 jedinica / ml na u100 proizvoda (100: 40 = 2,5).

Tabela pravila izračuna:

Video materijal o izračunavanju potrebnih doza inzulina:

Kako koristiti olovku?

Upotreba olovke za špricanje je sljedeća:

  1. Na proizvod instalirajte novu iglu za jednokratnu upotrebu.
  2. Odredite dozu lijeka.
  3. Pomičite kotačić dok se na kotaču ne pojavi željeni broj.
  4. Izvedite injekciju pritiskom na gumb smješten na vrhu ručke (nakon proboja).

Video upute za upotrebu olovke za šprice:

Sastav lijekova

Da biste izračunali inzulin u špricu, morate znati koja otopina se koristi. Prije toga proizvođači su proizvodili lijekove sa sadržajem hormona od 40 jedinica. Na njihovom pakiranju možete pronaći oznaku U-40. Sada smo naučili kako napraviti koncentriraniju tekućinu koja sadrži inzulin, u kojoj 100 jedinica hormona padne na 1 ml. Takvi spremnici za otopine imaju oznaku U-100.

U svakom U-100, doza hormona će biti 2,5 veća nego u U-40.

Da biste shvatili koliko ml ima u inzulinskoj štrcaljki, morate procijeniti oznake na njoj. Za injekcije se koriste različiti uređaji, a na njima imaju i znakove U-40 ili U-100. Sledeće formule se koriste u proračunima.

  1. U-40: 1 ml sadrži 40 jedinica inzulina, što znači 0,025 ml - 1 UI.
  2. U-100: 1 ml - 100 IU, ispada, 0,1 ml - 10 IU, 0,2 ml - 20 IU.

Prikladno je razlikovati alate po boji poklopca na iglama: s manjom zapreminom crvena je boja (U-40), s većom zapreminom je narančasta.

Doziranje hormona liječnik odabire pojedinačno, uzimajući u obzir pacijentovo stanje. Ali izuzetno je važno koristiti potrebni alat za injekcije. Ako prikupite otopinu koja sadrži 40 IU po mililitru u špricu U-100, vođeni njenom skalom, ispada da će dijabetičar u tijelo unijeti 2,5 puta manje inzulina nego što je bilo planirano.

Troškovi i pravila odabira

Ljudi koji stalno provode insulinsku terapiju znaju koliko koštaju materijali potrebni za to.

Procijenjeni trošak po komadu:

  • od 130 rubalja za proizvod u100,
  • od 150 rubalja za proizvod u40,
  • oko 2000 rubalja za olovku za špriceve.

Navedene cijene odnose se samo na uvezene uređaje. Trošak domaćeg (jednokratnog) iznosi približno 4-12 rubalja.

Postoje standardi koje treba uzeti u obzir pri odabiru proizvoda za terapiju inzulinom.

Tu spadaju:

  1. Duljina igle ovisi o starosti pacijenta. Maloj djeci se savjetuje uporaba igala dužine 5 mm, a odraslima - do 12.
  2. Osobe s pretilošću trebale bi koristiti proizvode koji probijaju do dubine od 8 mm.
  3. Jeftini proizvodi imaju niži kvalitet i pouzdanost.
  4. Nisu sve olovke za špriceve lako pronaći zamjenjive uložake, tako da prilikom njihove kupovine trebate unaprijed saznati podatke o dostupnosti potrepština potrebnih za injekciju.

Važno je razumjeti da učinkovitost inzulinske terapije ovisi o alatu koji odabere pacijent za injekcije.

Vrlo često dijabetičari radije koriste špric inzulina, ovo je najjeftinija i najčešća opcija za unošenje hormona inzulina u tijelo. Prije toga ponuđena su samo rješenja s nižom koncentracijom; 1 ml je sadržavalo 40 jedinica inzulina. U vezi s tim, dijabetičari su nabavili U 40 inzulinske šprice za 40 jedinica inzulina u 1 ml.

Danas 1 ml inzulinske šprice sadrži dozu inzulina na 100 jedinica, pa dijabetičar koristi U 100 šprice s različitim iglama za točno određivanje doze. Ako se daje veća količina lijeka, osoba ima povećan rizik od teške hipoglikemije.

Trenutno u ljekarnama možete kupiti obje verzije uređaja za davanje inzulina, tako da je važno znati kako se tačno razlikuju i kako pravilno tipkati lijek. Ako dijabetičar koristi inzulinsku špricu od 1 ml, kako znate koliko jedinica inzulina se sakuplja i kako izračunati dozu u štrcaljki?

Diplomiranje na inzulinskoj špricu

Svaki dijabetičar mora razumjeti kako ubrizgati inzulin u špric. Da bi pravilno izračunali dozu inzulina, inzulinske šprice imaju posebne odjele, čija cijena odgovara koncentraciji lijeka u jednoj bočici.

Osim toga, svaka podjela označava koliko je jedinica inzulina, a ne koliko ml otopine. Konkretno, ako birate lijek u koncentraciji U40, vrijednost od 0,15 ml bit će 6 jedinica, 05 ml će biti 20 jedinica, a 1 ml 40 jedinica. Prema tome, 1 jedinica lijeka biti će 0,025 ml inzulina.

Razlika između U 40 i U 100 je što u drugom slučaju 1 ml inzulinske šprice jesu 100 jedinica, 0,25 ml - 25 jedinica, 0,1 ml - 10 jedinica. Budući da volumen i koncentracija takvih šprica mogu varirati, trebali biste ustanoviti koji je uređaj prikladan za pacijenta.

  1. Prilikom odabira koncentracije lijeka i vrste insulinske šprice, potrebno je konzultirati svog liječnika. Ako u jednom mililitru unesete koncentraciju od 40 jedinica inzulina, morate upotrijebiti šprice U40 štrcaljke, kada koristite drugu koncentraciju, odaberite uređaj poput U100.
  2. Što se događa ako koristite pogrešnu insulinsku štrcaljku? Na primjer, pomoću U100 šprice za otopinu koncentracije od 40 jedinica / ml, dijabetičar će moći unijeti samo 8 jedinica lijeka umjesto željenih 20 jedinica. Ova doza je dva puta manja od potrebne količine lijeka.
  3. Ako, naprotiv, uzmete U40 štrcaljku i prikupite otopinu od 100 jedinica / ml, dijabetičar će dobiti umjesto 20, čak 50 jedinica hormona. Važno je razumjeti koliko je to opasno za ljudski život.

Radi jednostavne definicije željenog tipa uređaja, programeri su došli do karakteristične karakteristike. Konkretno, U100 štrcaljke imaju narančastu zaštitnu kapicu, dok U40 crvenu kapu.

Diplomiranje je integrirano i u moderne olovke za špriceve, dizajnirane za 100 jedinica / ml inzulina. Stoga, ako se uređaj pokvari i morate hitno napraviti injekciju, u ljekarni morate kupiti samo U100 inzulinske šprice.

Inače, kao rezultat korištenja pogrešnog uređaja, pretjerano tipkani mililitri mogu izazvati dijabetičku komu i čak smrtni ishod dijabetičara.

Izbor inzulinske igle

Da bi injekcija bila bezbolna, potrebno je pravilno odabrati promjer i dužinu igle. Što je manjeg prečnika, manje će biti primetna bol tokom injekcije, ta je činjenica testirana na sedam pacijenata. Tanke iglice obično koriste mlađi dijabetičari već na prvim injekcijama.

Špricevi za inzulin dolaze s integriranom iglom i uklonjivom iglom. Ljekari preporučuju odabir uređaja za ubrizgavanje hormona sa fiksnom iglom, na taj način osigurava se potpuna doza lijeka koja je unaprijed izmjerena.

Činjenica je da određena količina inzulina kasni u uklonjivoj igli, kao rezultat ove pogreške osoba ne može dobiti 7-6 jedinica lijeka.

Inzulinske igle mogu imati sljedeću dužinu:

  • Kratka - 4-5 mm,
  • Srednja - 6-8 mm,
  • Dugačka - više od 8 mm.

Predugo dugačak 12,7 mm danas se praktički ne koristi jer se tijekom njegovog rada povećava rizik od intramuskularnog gutanja lijeka.

Najbolja opcija za djecu i odrasle je igla duga 8 mm.

Kako odrediti cijenu podjele

Trenutno u ljekarnama možete pronaći trokomponentnu inzulinsku špricu volumena 0,3, 0,5 i 1 ml. Informacije o tačnom kapacitetu mogu se naći na poleđini paketa.

Obično dijabetičari radije koriste špricu zapremine jedan ml, ljestvica na kojoj može biti 40 ili 100 jedinica, a diplomiranje se ponekad primjenjuje u mililitrima. Uključujući uređaje sa dvostrukom skalom.

Prije upotrebe inzulinske šprice, potrebno je utvrditi ukupnu zapreminu. Nakon toga, cijena velikog odjeljenja se određuje dijeljenjem ukupne zapremine štrcaljke s brojem odjeljenja. Važno je računati samo praznine. U prisustvu milimetarskih podjela, takav izračun nije potreban.

Zatim treba izračunati obujam malih odjela. Da bi se to postiglo utvrđuje se njihov broj u jednoj velikoj podjeli. Ako volumen velikog odjela podijelimo s brojem malih, dobićemo željenu cijenu podjele, na koju je orijentiran dijabetičar. Moguće je ubrizgati inzulin tek nakon što pacijent može sa sigurnošću reći: „Razumijem kako izračunati dozu lijeka“.

Proračun doziranja inzulina

Ovaj lijek se proizvodi u standardnom pakovanju i dozira se u biološkim jedinicama djelovanja. Obično u običnoj bočici od 5 ml sadrži 200 jedinica. hormoni. Tako, u 1 ml sadrži 40 jedinica. inzulina, morate podijeliti ukupnu dozu na kapacitet bočice.

Lijek se mora davati strogo posebnim špricama namijenjenim terapiji inzulinom. U inzulinskoj špricu jednog uboda jedan mililitar je podijeljen u 20 odjeljenja.

Tako se dobija 16 jedinica. hormonsko biranje osam odjeljenja. Možete dobiti 32 jedinice inzulina ako ispunite 16 odjeljenja s lijekom. Na sličan način mjeri se različita doza od četiri jedinice. droga. Dijabetičar mora ispuniti dvije podjele da bi dobio 4 jedinice inzulina. Po istom principu izračunavanje 12 i 26 jedinica.

Ako i dalje koristite standardni uređaj za ubrizgavanje, važno je provesti temeljiti proračun pojedinog odjeljenja. S obzirom da u 1 ml ima 40 jedinica, ta se brojka dijeli s ukupnim brojem odjeljenja.Za injekcije su dozvoljene jednokratne štrcaljke od 2 ml i 3 ml.

  1. Ako se koristi, protresti bočicu prije ubrizgavanja da biste dobili homogenu smjesu.
  2. Svaka bočica može se koristiti više puta, druga doza se može dobiti u bilo koje vrijeme.
  3. Lijek se mora čuvati u hladnjaku, uz izbjegavanje smrzavanja.
  4. Prije nego što napravite injekciju, lijek izvađen iz frižidera mora se čuvati 30 minuta u sobi kako bi se ugrijao do sobne temperature.

Kako pravilno inzulinu

Pre nego što se svi instrumenti za ubrizgavanje sterilišu, nakon čega se voda odvodi. Dok se štrcaljka, igle i pinceta hlade, aluminijski zaštitni sloj uklanja se iz bočice, čep se obriše alkoholnom otopinom.

Pomoću pincete uklonite i sastavite špricu, a da rukama ne dodirnete klip i vrh. Dalje se ugrađuje debela igla, pritisne se klip, a preostala tečnost se ukloni iz šprice.

Klip je postavljen malo iznad tražene oznake. Gumeni čep je probušen, igla se spušta 1,5 cm duboko u bocu, nakon čega se preostala količina zraka istisne iz klipa. Nakon što se igla podigne, bez da se izvuče iz bočice, lijek se sakuplja u nešto većoj dozi.

Igla se izvadi iz plute i izvadi, umjesto nje se postavlja nova tanka igla s pincetom. Zrak se uklanja pritiskom na klip, dvije kapi lijeka uklanjaju se iz igle. Tek nakon toga vrši se injekcija inzulina na odabranom mjestu na tijelu.

Informacije o inzulinskim špricama nalaze se u videu u ovom članku.

Da bi poboljšali kvalitetu života, svaki dijabetičar ovisan o inzulinu trebao bi biti u mogućnosti samostalno izračunati potrebne dnevne doze inzulina, a ne prebacivati ​​tu odgovornost na liječnike koji možda nisu uvijek tu. Savladavši osnovne formule za računanje inzulina, možete izbjeći predoziranje hormona, a također uzeti bolest pod kontrolu.

Opća pravila izračunavanja

Važno pravilo u algoritmu za izračunavanje doze inzulina je pacijentova potreba za ne više od 1 jedinice hormona po kilogramu težine. Ako zanemarite ovo pravilo, dogodit će se predoziranje inzulina, što može dovesti do kritičnog stanja - hipoglikemijske kome. Ali za točan odabir doze inzulina potrebno je uzeti u obzir i stepen kompenzacije bolesti:

  • U prvim stadijima bolesti tip 1 odabira se potrebna doza inzulina na osnovu ne više od 0,5 jedinica hormona po kilogramu mase.
  • Ako se šećerna bolest tipa 1 dobro nadoknadi tijekom godine, tada će maksimalna doza inzulina biti 0,6 jedinica hormona po kilogramu tjelesne težine.
  • Kod teškog dijabetesa tipa 1 i stalne fluktuacije glukoze u krvi potrebno je do 0,7 jedinica hormona po kilogramu težine.
  • U slučaju dekompenziranog dijabetesa, doza inzulina bit će 0,8 jedinica / kg,
  • Sa gestacijskim dijabetes melitusom - 1,0 kom. / Kg.

Dakle, izračunavanje doze inzulina odvija se prema sljedećem algoritmu: Dnevna doza inzulina (U) * Ukupna tjelesna težina / 2.

Primjer: Ako je dnevna doza inzulina 0,5 jedinica, tada se mora pomnožiti s tjelesnom težinom, na primjer 70 kg. 0,5 * 70 = 35. Dobiveni broj 35 treba podijeliti s 2. Rezultat je broj 17,5, koji treba zaokružiti prema dolje, odnosno dobiti 17. Ispada da će jutarnja doza inzulina biti 10 jedinica, a večernja - 7.

Koja je doza inzulina potrebna po 1 jedinici hljeba

Jedinica za hljeb je koncept koji je uveden radi lakšeg izračunavanja primijenjene doze inzulina prije obroka. Ovdje se u izračun jedinica hljeba uzimaju ne svi proizvodi koji sadrže ugljikohidrate, nego samo "prebrojeni":

  • krompir, repa, mrkva,
  • proizvodi od žitarica
  • slatko voće
  • slatkiši.

U Rusiji, jedna jedinica hljeba odgovara 10 grama ugljikohidrata. Jedna jedinica hljeba jednaka je kriški bijelog hljeba, jednoj srednjoj jabuci, dvije žličice šećera.Ako jedna jedinica hljeba uđe u organizam koji nije sposoban samostalno proizvoditi inzulin, tada se razina glikemije povećava u rasponu od 1,6 do 2,2 mmol / l. Odnosno, to su upravo pokazatelji pomoću kojih se glikemija smanjuje ako se uvede jedna jedinica inzulina.

Iz ovoga proizlazi da je za svaku usvojenu jedinicu hljeba potrebno unaprijed uvesti oko 1 jedinicu inzulina. Zato se preporučuje da svi dijabetičari nabave tablicu jedinica za hljeb kako bi mogli izvršiti najtačniju računicu. Uz to, prije svake injekcije, potrebno je kontrolirati glikemiju, odnosno otkriti nivo šećera u krvi pomoću glukometra.

Ako pacijent ima hiperglikemiju, odnosno visoki šećer, trebate dodati pravu količinu hormonskih jedinica u odgovarajući broj jedinica hljeba. Uz hipoglikemiju, doza hormona će biti manja.

Primjer: Ako dijabetičar ima nivo šećera od 7 mmol / l pola sata prije jela i planira jesti 5 XE, potrebno mu je dati jednu jedinicu inzulina kratkog djelovanja. Tada će se početni šećer u krvi smanjiti sa 7 mmol / L na 5 mmol / L. Ipak, da biste nadoknadili 5 jedinica hljeba, morate unijeti 5 jedinica hormona, ukupna doza inzulina je 6 jedinica.

Kako odabrati dozu inzulina u štrcaljki?

Da biste napunili običnu štrcaljku volumena 1,0-2,0 ml s pravom količinom lijeka, morate izračunati cijenu odjeljenja štrcaljke. Da biste to učinili, odredite broj odjeljenja u 1 ml instrumenta. Hormon koji se proizvodi u zemlji prodaje se u bočicama od 5,0 ml. 1 ml je 40 jedinica hormona. 40 jedinica hormona treba podijeliti s brojem koji će se dobiti izračunavanjem odjeljenja u 1 ml instrumenta.

Primjer: U 1 ml štrcaljke 10 odjeljenja. 40:10 = 4 jedinice. Odnosno, u jednoj podjeli šprice nalaze se 4 jedinice inzulina. Doza inzulina koju trebate unijeti treba podijeliti s cijenom jedne podjele, tako da dobivate broj odjeljenja na špricu koji se moraju napuniti inzulinom.

Tu su i špricevi koji sadrže posebnu tikvicu napunjenu hormonom. Pritiskom ili okretanjem dugmeta štrcaljke inzulin se ubrizgava supkutano. Do trenutka ubrizgavanja u špriceve, mora se podesiti potrebna doza, koja će ući u pacijentovo tijelo.

Kako davati insulin: opšta pravila

Davanje inzulina odvija se prema sljedećem algoritmu (kada je potrebna količina lijeka već izračunata):

  1. Ruke treba dezinficirati, nositi medicinske rukavice.
  2. Uvijte bočicu s lijekovima u ruke tako da se ravnomjerno miješa, dezinficirajte poklopac i pluto.
  3. U špricu uvucite zrak u količini u kojoj će hormon biti ubrizgan.
  4. Stavite bočicu s lijekom okomito na stol, izvadite poklopac s igle i umetnite je u bočicu kroz pluto.
  5. Pritisnite špricu tako da zrak iz nje uđe u bočicu.
  6. Bočicu okrenite naopako i stavite u špricu 2-4 jedinice više od doze koju treba dostaviti tijelu.
  7. Izvadite iglu iz bočice, ispustite zrak iz šprice, prilagodivši dozu potrebnoj.
  8. Mjesto na kojem će se raditi injekcija dva puta je sanitirano komadom vate i antiseptikom.
  9. Inzulin unesite supkutano (sa velikom dozom hormona, injekcija se vrši intramuskularno).
  10. Tretirati mjesto ubrizgavanja i korištene alate.

Za brzu apsorpciju hormona (ako je injekcija potkožna), preporučuje se injekcija u trbuh. Ako se napravi injekcija u bedro, tada će apsorpcija biti spora i nepotpuna. Injekcija u stražnjicu, rame ima prosječnu brzinu apsorpcije.

Prošireni inzulin i njegova doza (video)

Dugotrajni inzulin se propisuje pacijentima kako bi održao normalnu razinu glukoze u krvi na brzinu, tako da jetra ima sposobnost kontinuiranog stvaranja glukoze (a to je potrebno da mozak radi), jer kod dijabetesa melitus tijelo to ne može sam.

Produljeni inzulin se daje jednom u 12 ili 24 sata, ovisno o vrsti inzulina (danas se koriste dvije učinkovite vrste inzulina - Levemir i Lantus).Kako pravilno izračunati potrebnu dozu produženog inzulina, govori stručnjak za kontrolu dijabetesa u videu:

Sposobnost ispravnog izračunavanja doze inzulina je veština koju svaki dijabetičar koji zavisi od insulina mora savladati. Ako odaberete pogrešnu dozu inzulina, može doći do predoziranja, što ako se pruži neblagovremena pomoć može dovesti do smrti. Prava doza inzulina ključ je dobrog dijabetičara.

Označavanje inzulinskih šprica, proračun inzulina U-40 i U-100

4 (80%) glasalo 4

Prvi pripravci inzulina sadržavali su jednu jedinicu inzulina po mililitru rastvora. Vremenom se koncentracija menjala. Pročitajte u ovom članku što je inzulinska šprica i kako odrediti koliko inzulina u 1 ml označavanjem.

Proračun za ostale oznake

Obično dijabetičari nemaju vremena otići u ljekarne i pažljivo odabrati potrebnu opremu za injekcije. Propuštanje termina za unošenje hormona može uzrokovati naglo pogoršanje dobrobiti, u posebno teškim slučajevima postoji opasnost od pada u komu. Ako dijabetičar u ruci ima štrcaljku za primanje rastvora različite koncentracije, morate brzo preračunati.

Ako se od pacijenta traži da jednokratno primijeni 20 UI lijeka s oznakom U-40, a dostupne su samo U-100 šprice, tada ne treba uzimati 0,5 ml otopine, već 0,2 ml. Ako postoji površina na površini, onda je mnogo lakše kretati po njoj! Morate odabrati isto 20 korisničko sučelje.

Kako inače koristiti inzulinske špriceve

ASD frakcija 2 - ovaj je alat dobro poznat većini dijabetičara. To je biogeni stimulans koji aktivno utiče na sve metaboličke procese koji se odvijaju u tijelu. Lijek je dostupan u kapi i propisan je dijabetičarima koji nisu ovisni o inzulinu kod bolesti tipa 2.

ASD frakcija 2 pomaže smanjenju koncentracije šećera u tijelu i vraćanju rada gušterače.

Doziranje se postavlja u kapi, ali zašto onda špric, ako se ne radi o injekcijama? Činjenica je da tekućina ne smije biti u kontaktu s zrakom, u protivnom će doći do oksidacije. Kako se to ne bi događalo, kao i radi tačnosti prijema, za biranje se koriste špricevi.

Izračunavamo koliko kapi ASD frakcije 2 u "inzulinu": 1 podjela odgovara 3 čestice tečnosti. Obično se ta količina propisuje na početku lijeka, a zatim se postepeno povećava.

Značajke različitih modela

U prodaji su inzulinske šprice opremljene prijenosnim iglama i predstavljaju integralni dizajn.

Ako se vrh lepi na telo, tada će se lijek u potpunosti povući. Sa fiksnim iglama odsutna je takozvana "mrtva zona" u kojoj se gubi dio lijeka. Teže je postići potpuno uklanjanje lijeka ukoliko se igla izvadi. Razlika između količine tipiziranog i injiciranog hormona može doseći i do 7 UI. Stoga liječnici savjetuju dijabetičarima da kupuju špriceve sa fiksnim iglama.

Mnogi koriste uređaj za ubrizgavanje nekoliko puta. To je zabranjeno. Ali ako nema izbora, igle su nužno dezinficirati. Ova je mjera krajnje nepoželjna i dozvoljena samo ako isti pacijent koristi štrcaljku ako nije moguće koristiti drugu.

Igle na „inzulinama“, bez obzira na broj kockica u njima, skraćuju se. Veličina je 8 ili 12,7 mm. Otpuštanje manjih opcija je nepraktično, jer su neke boce inzulina opremljene gustim čepovima: lijek jednostavno ne možete izdvojiti.

Debljina igala određuje se posebnom oznakom: u blizini slova G nalazi se broj. Treba se fokusirati na to kad birate. Što je iglica tanja, injekcija će biti manje bolna. S obzirom da se inzulin daje nekoliko puta dnevno, ovo je važno.

Na šta obratiti pažnju prilikom obavljanja injekcija

Svaka bočica inzulina može se ponovo upotrijebiti.Preostalu količinu u ampuli treba čuvati striktno u hladnjaku. Prije primjene lijek se zagrijava na sobnu temperaturu. Da biste to učinili, izvadite posudu sa hladnog i ostavite je da stoji oko pola sata.

Ako morate više puta koristiti špricu, ona se nakon svake injekcije mora sterilizirati kako bi se spriječila infekcija.

Ako je igla uklonjiva, tada biste za skup lijekova i njeno uvođenje trebali koristiti njihove različite modele. Većim je pogodnije sakupljati inzulin, dok su mali i tanki bolji za injekcije.

Ako želite izmjeriti 400 jedinica hormona, tada ga možete birati u 10 šprica s oznakom U-40 ili u 4 pomoću U-100.

Prilikom odabira prikladnog uređaja za ubrizgavanje treba se usredotočiti na:

  • Prisutnost neizbrisivih kamenca na tijelu,
  • Mali korak između podjela
  • Oštrina igle
  • Hipoalergeni materijali.

Potrebno je prikupiti inzulin još malo (za 1-2 UI), jer neka količina može ostati u samoj špricu. Hormon se uzima supkutano: u tu svrhu se igla ubacuje pod uglom od 75 0 ili 45 0. Ova razina nagiba izbjegava ulazak u mišić.

Kad se dijagnosticira dijabetes ovisan o insulinu, endokrinolog mora objasniti pacijentu kako i kada je potrebno davati hormon. Ako djeca postanu pacijenti, tada je cijeli postupak opisan njihovim roditeljima. Za dijete je posebno važno pravilno izračunati dozu hormona i baviti se pravilima njegove primjene jer je potrebna mala količina lijeka i njegova prekomjerna količina ne može biti dopuštena.

Vrlo često dijabetičari radije koriste špric inzulina, ovo je najjeftinija i najčešća opcija za unošenje hormona inzulina u tijelo. Prije toga ponuđena su samo rješenja s nižom koncentracijom; 1 ml je sadržavalo 40 jedinica inzulina. U vezi s tim, dijabetičari su nabavili U 40 inzulinske šprice za 40 jedinica inzulina u 1 ml.

Danas 1 ml inzulinske šprice sadrži dozu inzulina na 100 jedinica, pa dijabetičar koristi U 100 šprice s različitim iglama za točno određivanje doze. Ako se daje veća količina lijeka, osoba ima povećan rizik od teške hipoglikemije.

Trenutno u ljekarnama možete kupiti obje verzije uređaja za davanje inzulina, tako da je važno znati kako se tačno razlikuju i kako pravilno tipkati lijek. Ako dijabetičar koristi inzulinsku špricu od 1 ml, kako znate koliko jedinica inzulina se sakuplja i kako izračunati dozu u štrcaljki?

Pogledajte video: Что будет если не есть мясо, птицу, рыбу? Дистрофия или лечение подагры, диабета, панкреатита! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar