Prvi znakovi dijabetesa i njihove karakteristične osobine

Najmanje 25% ljudi koji imaju dijabetes nisu svjesni svoje bolesti. Mirno posluju, ne obraćaju pažnju na simptome, a dijabetes u ovom trenutku postepeno uništava njihovo tijelo. Ovu bolest nazivaju tihim ubicom. Početni period zanemarivanja dijabetesa može rezultirati srčanim udarom, zatajenjem bubrega, gubitkom vida ili problemima sa nogama. Manje često dijabetičar pada u komu zbog visokog šećera u krvi, prolazi kroz intenzivnu njegu i tada se počinje liječiti.

Na ovoj stranici saznat ćete važne informacije o znakovima dijabetesa. Evo ranih simptoma koji se lako mogu pripisati prehladi ili promjenama vezanim za starost. Međutim, nakon što pročitate naš članak, bit ćete na straži. Poduzmite akciju na vrijeme da spriječite komplikacije kod dijabetesa. Ako sumnjate da imate dijabetes, uporedite svoje simptome s onima opisanim u nastavku. Zatim idite u laboratoriju i napravite test krvi za šećer. Optimalno nije analiza šećera na post, već analiza glikoziranog hemoglobina.

Pronađite šećer u krvi da biste razumjeli rezultate testa. Ako se šećer pokazao povišenim, slijedite korak po korak postupak liječenja dijabetesa bez gladne prehrane, injekcija inzulina i štetnih pilula. Većina odraslih muškaraca i žena ignorira rane simptome dijabetesa kod sebe i svoje djece. Nadaju se da će "možda to proći". Nažalost, ovo je neuspješna strategija. Jer takvi pacijenti još uvijek kasnije stignu kod liječnika, ali u ozbiljnijem stanju.

Ako se simptomi dijabetesa primijete kod djeteta ili mlade osobe mlađe od 25 godina bez prekomjerne težine, tada je najvjerojatnije riječ o dijabetesu tipa 1. Da biste ga lečili, morat ćete ubrizgati inzulin. Ako se sumnja da je šećerna bolest pretila ili muškarac stariji od 40 godina i višak kilograma, onda je to vjerojatno dijabetes tipa 2. Ali to su samo indikativni podaci. Liječnik - endokrinolog moći će tačno utvrditi koja je vrsta dijabetesa. Pročitajte članak „Dijagnoza dijabetesa tipa 1 i 2“.

Simptomi dijabetesa tipa 1

U pravilu se kod osobe simptomi dijabetesa tipa 1 povećavaju brzo, u roku od nekoliko dana, i to vrlo mnogo. Često pacijent iznenada padne u dijabetičku komu (izgubi svijest), hitno ga odvede u bolnicu i već mu je dijagnosticiran dijabetes.

Navodimo simptome dijabetesa tipa 1:

  • jaka žeđ: osoba pije do 3-5 litara tečnosti dnevno,
  • miris acetona na izdisaju,
  • pacijent ima povećan apetit, jede puno, ali istovremeno dramatično gubi,
  • učestalo i obilno mokrenje (zvano poliurija), posebno noću,
  • rane slabo zarastaju
  • koža svrbi, često se pojave gljivice ili groznice.

Dijabetes tipa 1 često počinje 2-4 tjedna nakon virusne infekcije (gripa, rubeola, ospice itd.) Ili jakog stresa.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Ova vrsta dijabetesa razvija se postepeno tokom više godina, obično kod starijih ljudi. Osoba je stalno umorna, rane se slabo zarastaju, vid mu se smanjuje i pamćenje se pogoršava. Ali on ne shvaća da su to zapravo simptomi dijabetesa. Najčešće se dijabetes tipa 2 dijagnosticira slučajno.

Dijabetes tipa 2 karakteriziraju:

  • opće pritužbe: umor, zamagljen vid, problemi sa pamćenjem,
  • problematična koža: svrbež, česte gljivice, rane i bilo kakva oštećenja slabo zarastaju,
  • žeđ - do 3-5 litara tečnosti dnevno,
  • osoba često ustaje da piše noću (!),
  • čirevi na nogama i stopalima, utrnulost ili peckanje u nogama, bol pri hodu,
  • kod žena - trbuh koji se teško liječi,
  • u kasnijim fazama bolesti - gubitak kilograma bez dijeta,
  • dijabetes prolazi bez simptoma - kod 50% pacijenata,
  • gubitak vida, bubrežne bolesti, iznenadni srčani udar, moždani udar, prva je manifestacija dijabetesa tipa 2 kod 20-30% pacijenata (potražite liječnika što je prije moguće, ne odlažite!).

Ako imate prekomjernu težinu, kao i umor, rane slabo zarastaju, vid pada, pamćenje se pogoršava - nemojte biti lijeni da provjerite šećer u krvi. Ako je povišena - trebate se liječiti. Ako to ne učinite, umrijet ćete rano, a prije toga imat ćete vremena da patite s teškim komplikacijama dijabetesa (sljepoća, zatajenje bubrega, čir i gangrena, moždani udar).

Preuzimanje kontrole dijabetesa tipa 2 možda je lakše nego što mislite.

Simptomi dijabetesa kod djece

Što mlađe dijete počne da ima dijabetes, to će se više od njega pojavljivati ​​njegovi simptomi nego kod odraslih. Pročitajte detaljan članak, „Simptomi dijabetesa kod djece“. Ovo je korisna informacija za sve roditelje, a posebno za ljekare. Jer u praksi pedijatra dijabetes je vrlo rijedak. Liječnici simptome dijabetesa kod djece obično uzimaju kao manifestaciju drugih bolesti.

Kako razlikovati dijabetes tipa 1 od dijabetesa tipa 2?

Simptomi dijabetesa tipa 1 su akutni, bolest započinje iznenada. Kod dijabetesa tipa 2 zdravstveno stanje se postepeno pogoršava. Ranije se dijabetes tipa 1 smatrao "bolešću mladih", ali sada se ta granica zamaglila. Kod dijabetesa tipa 1, pretilost je obično odsutna.

Da biste razlikovali dijabetes tipa 1 od dijabetesa tipa 2, morat ćete napraviti test urina na šećer, kao i krv na glukozu i C-peptid. Pročitajte više u članku "Dijagnoza dijabetesa tipa 1 i 2".

Žedna i povećana količina urina (poliurija)

Kod dijabetesa, iz ovog ili drugog razloga, razina šećera (glukoze) u krvi raste. Tijelo se pokušava riješiti toga - izlučuje urinom. Ali ako je koncentracija glukoze u urinu prevelika, bubrezi to neće propustiti. Stoga bi trebalo biti puno urina.

Da bi „proizveo“ mnogo urina, telu je potrebna prilična količina vode. Dakle, postoji simptom ekstremne žeđi za dijabetesom. Pacijent ima učestalo mokrenje. On ustaje nekoliko puta tokom noći - ovo je karakterističan rani simptom dijabetesa.

Miris acetona na izdisaju

Uz dijabetes, u krvi postoji puno glukoze, ali stanice ga ne mogu apsorbirati, jer inzulin nije dovoljan ili ne djeluje učinkovito. Stoga ćelije tijela (osim mozga) prelaze na prehranu rezervama masnoće.

Kada tijelo razgrađuje masti, pojavljuju se takozvana "ketonska tijela" (b-hidroksi-maslačna kiselina, acetooctena kiselina, aceton). Kad koncentracija ketonskih tijela u krvi postane visoka, počinju se oslobađati tokom disanja, a u zraku se pojavljuje miris acetona.

Ketoacidoza - koma za dijabetes tipa 1

U izdisanom vazduhu osetio se miris acetona - to znači da je telo prešlo na jedenje masti, a ketonska tela cirkulišu u krvi. Ako ne poduzmete mjere na vrijeme (tip inzulina) za dijabetes tipa 1, tada koncentracija ovih ketonskih tijela postaje previsoka.

U ovom slučaju tijelo nema vremena da ih neutrališe, pa se promijeni i kiselost krvi. PH u krvi treba biti u vrlo uskim granicama (7,35 ... 7,45). Ako on i malo pređe ove granice - dolazi do letargije, pospanosti, gubitka apetita, mučnine (ponekad i povraćanja), a ne oštrih bolova u trbuhu. Sve se to naziva dijabetička ketoacidoza.

Ako osoba padne u komu zbog ketoacidoze, to je opasna komplikacija dijabetesa koja je prepuna invaliditeta ili smrti (7-15% smrti). Istovremeno, pozivamo vas da se ne bojite mirisa acetona iz usta ako ste odrasla osoba i nemate dijabetes tipa 1.

Prilikom liječenja dijabetesa tipa 2 s dijetom sa niskom razinom ugljikohidrata pacijent može razviti ketozu - povećanje razine ketonskih tijela u krvi i tkivima. Ovo je normalno fiziološko stanje koje nema toksični efekat. PH krvi ne pada ispod 7,30. Stoga se i pored mirisa acetona iz usta osjeća da je normalno. U ovom trenutku se rešava viška masnoće i gubi na težini.

Povećan dijabetes apetit

Kod dijabetesa tijelu nedostaje inzulin ili on ne radi efikasno. Iako je u krvi više nego dovoljno glukoze, ćelije ga ne mogu apsorbirati zbog problema sa inzulinom i „gladovanjem“. Šalju mozgu signale gladi, a apetit osobe raste.

Pacijent jede dobro, ali ugljikohidrati koji dolaze s hranom nisu u stanju apsorbirati tjelesna tkiva. Pojačani apetit se nastavlja sve dok se problem sa inzulinom ne riješi ili dok stanice ne pređu na masti. U potonjem slučaju dijabetes tipa 1 može razviti ketoacidozu.

Svrbež na koži, česte gljivične infekcije, trzavice

Kod dijabetesa je glukoza povećana u svim tjelesnim tekućinama. Previše se šećera oslobađa, uključujući i znoj. Gljivice i bakterije veoma vole vlažno, toplo okruženje s povećanom koncentracijom šećera, čime se hrane. Učinite da se razina glukoze u krvi približi normalnoj - i situacija na koži i trbuhu poboljšaće se.

Zašto rane ne zarastaju dobro kod dijabetesa

Kada se koncentracija glukoze u krvi poveća, ima toksični učinak na zidove krvnih žila i sve ćelije koje se ispiraju protokom krvi. Da bi se osiguralo zacjeljivanje rana, događaju se mnogi složeni procesi u tijelu. Uključujući, zdrave ćelije kože dele se.

Budući da su tkiva izložena toksičnim učincima „viška“ glukoze, svi ti procesi se usporavaju. Stvoreni su i povoljni uslovi za prosperitet infekcija. Dodajemo da kod žena koje imaju dijabetes koža prerano stari.

Na kraju članka želimo još jednom savjetovati da brzo provjerite razinu šećera u krvi i da se posavjetujete s endokrinologom ako uočite simptome dijabetesa u sebi ili u svojim voljenima. Sada ga je još nemoguće potpuno izliječiti, ali uzeti dijabetes pod kontrolu i normalno živjeti sasvim je stvarno. A možda je lakše nego što mislite.

Dobar dan Imam 41 godinu, visina 172 cm, težina 87 kg. Nastojim redovno kontrolirati šećer na prazan stomak u klinici. Pokazatelji od 4.7-5.5. Uvek su govorili da je šećer normalan. Odlučio sam provjeriti kod kuće poslije podneva. Pojeo sam slatke kolačiće s čajem - uređaj je u 40 minuta pokazao 13,7, a zatim 8,8 u 2 sata. Da li je to dijabetes? Zatim uveče i ujutro šećer opet 4,6 - pokazatelji su se vratili u normalu.

Pročitajte koja je ukupna samokontrola šećera u krvi, živite ovako nekoliko dana - i bit će jasno. Preliminarna dijagnoza je oslabljena tolerancija na glukozu.

U svakom slučaju, korisno vam je da sada proučite program liječenja dijabetesa tipa 2 i polako ga provedete, odnosno prebacite se na dijetu s niskim udjelima ugljikohidrata.

Dobar dan Molim vas, recite mi da se uz dijetu sa malo ugljenih hidrata aceton pojavio u urinu, kako da ga se riješim? Doktorica je savjetovala piti svježe sokove i dodavati bobice i voće na jelovnik. Aceton odlazi, ali šećer raste. Nekakav začarani krug. Šta možete učiniti da biste se rešili acetona u urinu?

> Šta se može učiniti
> da biste se rešili acetona u urinu?

O ovom pitanju se detaljno govori ovde. Za djecu i odrasle - princip je isti.

> Doktor me savjetovao da pijem svježe sokove
> i dodajte bobice i voće u jelovnik.

Rekao bih vam gdje bi taj doktor trebao unositi svoje voće, bobice i sokove ...

Činjenica je da sam odavno prestao konzumirati ugljene hidrate. Nekako je i sam došao do toga mjereći šećer dva sata nakon jela i pročitao mnogo literature. Potom je dodao sport. I odlučila sam nekako izmjeriti aceton u urinu. Ispostavilo se da je pozitivno. Otišao sam kod doktora, ispričao cijelu priču svog istraživanja o dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata (sada znam kako se pravilno naziva ova dijeta). Zavrtio se oko hrama i rekao da ne možeš tako kategorički živjeti, a još više baviti se sportom. Naravno da će biti acetona, ako ne konzumirate ugljene hidrate. Nakon svih analiza, šećer je za godinu dana pao sa 7,4 na 6,2. Kažem mu da je rezultat na licu. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata u kombinaciji sa sportom djeluje bolje od svih vaših pilula koje ste propisali. On se nije slagao sa mnom. Pa, naredio mi je da prilagodim ishranu vodeći računa o ugljikohidratima, a kako ne bi podigao šećer, propisao sam Januviji da pije. Evo priče.
Sve mi odgovara u dijeti sa malo ugljenih hidrata, osim acetona u urinu. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata, onda će aceton u urinu i dalje biti stalno? Napisali ste da je pretpostavljeno da je to apsolutno bezopasno, jer su ljudski bubrezi prilagođeni za takvu situaciju. Hvala na sajtu! Objavljeno je puno korisnih informacija, glavna stvar je naučiti kako se pravilno postupati. Uostalom, svi smo različiti.

> Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata,
> tada ce aceton u urinu biti ukljucen i ukljucen?

Bit će malo, ali je bezopasno. Pijte puno tečnosti kako ne bi sadržavala ugljikohidrate.

Svi dijabetičari i ljudi s prekomjernom težinom su isti, u smislu da je dijeta sa niskim ugljikohidratima dobra za sve njih, a ugljikohidrati su štetni.

Još nema dijagnoze dijabetesa. Koji su prvi koraci potrebni za ispravnu provjeru prisutnosti ili odsutnosti dijabetesa? Ako je moguće, zapišite korake u koracima. Kojim ljekarima treba da se obratim, koje testove treba uraditi?

> Kojim ljekarima treba da se obratim?
> Kakve testove raditi?

Dobar dan
Da li vam dijabetes omogućuje vrtoglavicu?

> Sa dijabetesom, vrtoglavica?

To se ne smatra znakom dijabetesa. Glava se može okretati iz vrlo različitih razloga.

Visok sam 176 cm, trudna, 22 tjedna, težina veća od 80 kg. Oni postavljaju gestacijski dijabetes. Treća trudnoća, druga na kraju ista, izdali su inzulin. Nakon poroda, šećer se vratio u normalu sa dijetom sa niskim ugljikohidratima nakon pola godine. Trudim se jesti manje ugljikohidrata, mjeriti šećer 5 puta dnevno. Jedan dan je normalan, drugi se podiže, ali nije kritičan, ne veći od 7,5. Ljekar je propisao inzulin s porastom šećera iznad 6,5, oko 2-4 jedinice. Pitanje je - neće li ovisnost o insulinu? Hoću li se moći vezati s njim nakon porođaja? Mogućnost da zauvijek ostanu prikovani za štrcaljku je zastrašujuća.

> hoće li biti ovisnosti o insulinu?

> Hoću li se moći vezati s njim nakon porođaja?

Da, ako vam se šećer u krvi vrati u normalu

Zdravo. Imam 52 godine, težina 56 kg, visina 155 cm. Pri fizičkom pregledu nekoliko puta mi je na prazan stomak utvrđen šećer u krvi 7-7,5. Nakon jela - do 10, prije jela - 6-7.
Registrovani dijabetes tipa 2, propisani glukofag uveče 500 mg, mereći šećer. Lijek ne smanjuje puno šećera.
Čitala sam o autoimunom dijabetesu. Prošao sam analizu za C-peptid: 643.3 sa normom 298-1324.
Sada sumnjam, kojoj vrsti dijabetesa pripadam? Molim odgovor.

> Sad sumnja na koje
> jesam li tip dijabetesa?

Sumnjam da ste ustvari napravili analizu na C-peptidu, ali niste pisali rezultate s plafona.

Po opisu, autoimuni dijabetes, a ne tip 2.

Zdravo. Imam 55 godina, visina 182 cm, težina 100 kg. Za šećer su stope vena na testu bile 7,5–7,8. Glikozilirani hemoglobin - 7,4%. Otkrivena je pre oko mesec dana. Dok sam dvije sedmice stajao u redu za doktora u klinici (po dogovoru), dobio sam se na internetu. Odmah pogodite vašu web lokaciju. Poverio se i sjeo na vašu određenu dijetu. U tom trenutku, kad sam bio prijavljen na klinici, već sam spustio 1,5-2 kg, a od 8. jula samo 4,5-5 kg. Sada je mršavljenje zastalo. Ali to nije glavno. Nedavno, prije nego što sam otkrio dijabetes, mučio me pritisak ponekad i do 180/110, uz redovne lijekove. Od prelaska na dijetu, pritisak se vratio u normalu, a danas je pokazao, kao u mladosti, 115/85. I to bez lijeka! Ne bih htio da to bude slučajnost, pa ću nastaviti. Danas ujutro prvi put je šećer pokazao manje od 5. Nisam se posvađao s liječnikom oko dijeta - samo sam slušao i ne namjeravam ubuduće odstupiti od vaše metodologije. Dalje o okolnostima. Sve zdravlja i sretno!

Nikome ne obećavam da će garantovati gubitak kilograma. Normalizacija šećera u krvi - da.

Ne namjeravam ubuduće odstupiti od vaše metodologije

Dobar dan Molim vas pomozite mi da se riješim dijabetesa. Prije dva mjeseca položila sam krvni test na glukozu na testu - 9,0. Nakon punjenja glukozom - 15,0. Doktor je dijagnosticirao dijabetes tipa 2 i propisao Diaformin.Ali nemam mnogo težine - bilo je to 85 kg s visinom od 177 cm, a sada 78 kg. Diaformin još nije pio, jer je trebao ići u sanatorij. U sanatorijumu je dao analizu na c-peptid - 0,7 ng / ml i glikovani hemoglobin - 8,38%. U sanatorijumu je ljekar rekao da imam dijabetes tipa 1 i da moram da pređem na inzulin. Također savjetujem da pokušate s Onglizuom, ali ovaj lijek, koji gleda na Internetu, propisan je samo za dijabetes tipa 2.
Pa ne znam šta da radim. Pijte Diaformin ili Onglizu ili prelazite na inzulin? Ako započnem piti Diaformin, hoću li dovršiti gušteraču u potpunosti?

doktor je rekao da imam dijabetes tipa 1 i da moram preći na inzulin.

Da Ni tablete vam neće pomoći.

Zdravo. Moje ime je Elena, 40 godina, visina 1,59. Izgubio sam 4 kg za dva mjeseca, težio sam 44 kg. Slabost, mršavljenje i gastrointestinalni problemi počeli su nedavno, od juna. Već šest mjeseci glava me je cijelo vrijeme bolovala. Otišla sam na godišnji odmor, prijavila se na ultrazvučni pregled - ispostavilo se da radi o upali gušterače. Krv je u granicama normale, analizira se i šećer na postu ... prebacio sam se na dijetu za liječenje pankreatitisa i primijetio da težina i dalje opada, posebno nakon kaše ... Stigao sam na vašu stranicu ... prosvijetlio sam se - mislim da izgleda kao LADA dijabetes ... prešao sam na c-peptid, glikiran hemoglobin. Evo rezultata ispitivanja - HbA1C je normalan - 5,1%, a c-peptid je ispod norme od 0,69 (0,79 - 4,19). To je nekako čudno. Mjerim glukometrom - može biti povećanog šećera, nekako je to bilo 11,9. Pa mislim da postoji dijabetes ili me endokrinolog izjednačava s normalnom?

ili me endokrinolog izjednačava sa normalnim?

Imate sve znakove LADA dijabetesa. Započnite liječenje dijetom s malo ugljikohidrata i budite sigurni da unosite inzulin s niskim dozama.

Kakvu razliku kaže endokrinolog? Trebali biste imati glavu na ramenima. Zadatak doktora je da vas otjera da se ne nervirate. Neće patiti od vaših komplikacija dijabetesa.

Zdravo Nedavno sam navršio 60 godina. S visinom od 168 cm, moja težina kreće se od 92-100 kg. Dva puta godišnje prolazim biohemijski test krvi na šećer - uvijek ga imam, poput kolesterola. Istina, prije nekoliko godina šećer je porastao na 6. Godine 2014. darivali su krv za glikovani hemoglobin - ispostavilo se da je 8,1%. Istovremeno, krvni testovi pokazali su normalan šećer: 3,7 - 4,7 - 5. Endokrinolog mi je rekao da to ne može biti, pa je ovo bio kraj liječenja. Nedavno sam opet donirao krv za šećer - to je normalno 4,7. Što bi moglo biti? Terapeut kaže da bi mogao biti latentni dijabetes. Savetujete šta da mi učinite? Zabrinuti su suha koža na rukama, pritisci, težina u srčanom području, nagli snažni otkucaji srca i nekakva unutarnja drhtanje, kao i sumnja na žensku infekciju (čekam rezultat analize). Ukratko, začarani krug. Čekam vaš savjet, hvala unaprijed.

1. Kupite tačan mjerač glukoze u krvi, ujutro ga ispraznite šećerom na prazan stomak, a takođe 1-2 sata nakon obroka. Ako je dijabetes potvrđen, liječite se kako je opisano na ovom mjestu.

2. Barem jednom položite testove u neovisnoj privatnoj laboratoriji, a ne u klinici ili bolnici.

3. Proučite članak o prevenciji srčanog udara i učinite ono što piše.

Imam 36 godina. Nemam načina da provjerim šećer u krvi. Ja sam u ratnoj zoni. Reci mi da takvi simptomi nisu slični dijabetesu, pijem i idem na toalet normalno. Težina je normalna, ne gubim kilograme 173 cm - 59 kg, ne debljam se Nema simptoma trbuha. Nakon što pojedemo ugljene hidrate, na primjer, čaj sa šećerom, 200 grama hljeba i naročito lubenicu, postaje nam loše. Glavobolja, pospanost, glad, ali ne mogu ništa da jedem. Ako se fizički jako opterećujem ili gladujem 6 sati - simptomi nestaju. Otac je dijabetičar tipa 2, sjedi na metforminu oko 20 godina, ali debeo je cijeli život. I jede gotovo sve što želi osim šećera. On nema takvih problema.

Nemam načina da provjerim šećer u krvi

Bez podataka o šećeru u krvi nemoguće je postaviti dijagnozu.

Pozdrav, imam 42 godine, 10 godina pijem lijekove za povišen krvni pritisak. Svake godine se u dnevnoj bolnici podvrgavam pregledima i preventivnom tretmanu. Terapeut dijagnosticira hipertenziju 2. stupnja, rizik 3. Propisan Lozap-plus, Amlodipin. Donirana krv na analizu: glukoza 7,69, holesterol 5,74. Nakon tretmana poslali su endokrinologa. doktorica poslala na krvni test s teretom: glukoza natašte 6.75, popila je čašu glukoze i nakon sat vremena šećera već 14.44, a još sat vremena kasnije - 11.9. Endokrinolog je rekao da imam dijabetes, iako je prije 10 mjeseci bilo 4,8 šećera i nije bilo tih povećanja. Pritisak je normalan, ali pojavila se dijabetesa - događa li se? Već sam pročitao puno članaka o dijabetesu i shvatio da nemam niti jedan njegov simptom, osim visokog nivoa glukoze. U porodici niko nije imao dijabetes! Moja težina je, naravno, veća od norme - 98-100 kg s visinom od 168 cm, ali nikad nisam bila tanka i šećer u krvi mi se nije dizao iznad norme. Propisali su mi metformin 2 puta dnevno i dijetu br. 9. Molim te, reci mi da uzimam ovaj lijek? Ili možda još malo pregleda? Mogu li lijekovi za hipertenziju povećati glukozu u krvi? Ipak, imam li dijabetes?

Da, vi ste naš kupac 🙂

Mogu li lijekovi za hipertenziju povećati glukozu u krvi?

Moglo bi se ali ne i one koje su navedene u vašoj poruci

Nitko u porodici nije imao dijabetes

Morate početi s nekim 🙂

Ne možete se uopće liječiti - opterećenje mirovinskog fonda će se smanjiti

možda položite još jedan ispit?

Pokušajte kontaktirati iscjelitelje, seoske bake. Ili će, možda, u manastiru izlečiti zavere.

Recite mi, postoji li šansa za dijabetes u sljedećim okolnostima?
Duže od šest mjeseci udovi noću drhtaju. Neurolog je propisao tečaj berlicija i milgamme. Od bresaka trećeg dana postalo je loše - jaka vrtoglavica, slabost u roku od tri do četiri sata nakon primjene. Berlition je ukupno pio oko dvije sedmice. Doktorica je inzistirala na nastavku, uprkos nuspojavama, ali nisam. Od tada simptomi su ostali. Često se ujutro osjećam loše. Od jedne vrste hrane bolesne, postoji i dalje slabost.
Koža na nogama je postala gruba, dlanovi suvi. Pojavile su se česte alergijske reakcije, poput urtikarije nepoznatog porijekla. Bila je u bolnici sa alergijama, a tamo je gledana i šećer. Rekli su da je šećer normalan.
Imam 32 godine, visina 172 cm, težina 51 kg - nije se promijenila od 18 godina.
Koje testove treba proći? Endokrinologu je zabeležen šest mjeseci, ali htio bih sada nešto pojasniti.

postoji li mogućnost dijabetesa u sljedećim okolnostima ... Na zapisnik endokrinologa šest mjeseci unaprijed

Provjerite svoj šećer u krvi pomoću mjerača glukoze u krvi ili u neovisnoj laboratoriji. Nemojte me zavaravati i svi ostali.

Zdravo. Imam 29 godina. U posljednje vrijeme neprestani slatki okus u ustima. Ujutro ga nema. Pojavila se vrtoglavica, zamagljena je počela vidjeti, nesanica. Pitanje: može li stalan slatki okus biti simptom dijabetesa?

može li postojan slatkast okus biti simptom dijabetesa?

Kupite sebi precizan glukometar, mjerite šećer češće - i saznaćete.

Moja svekrva je imala dijabetes tipa 2 od 2005. Konstantno prihvaća mannil, korvitol, kardiomagnil. Zglobovi nogu bole i padaju, padaju. Šećer u krvi ujutro može biti 3-4, a uveče 15-20. Prije dvije sedmice odveden sam u bolnicu sa upalom pluća, a prilikom liječenja propisani su mi sljedeći lijekovi: furosemid, aspartam, vitamin C, ceftriakson, veroshpiron i drugi. Ujutro je uzimala manin, a uveče su mu ubrizgavali inzulin. U isto vrijeme, kad su primljeni u bolnicu, bila je svjesna i sama se preselila, a sada dolazi do potpunog nedostatka koordinacije, halucinacija, mokrenja samo kad se poubija. Reci mi, postoji li šansa da će se ona osjećati bolje? Ili se pripremiti za najgore?

To ovisi o vašem odnosu sa svekrvom :).

Zdravo. Imam 16 godina, a od 7. godine dijagnosticiran mi je autoimuni tiroiditis, gojaznost 3 razreda. Osjećam nagle poraste pritiska, vid mi se pogoršao, a šećer na glavi je 5,5-7,8-6,8. Registrovan sam kod endokrinologa. Česta vrtoglavica, mokrenje, često žeđ, bolovi u nogama ponekad bole, pospanost, temperatura već 6 mjeseci 37.0-37.5. Mogu li dobiti dijabetes? U porodici niko nije bio. Endokrinolog kaže da je šećer normalan, ali nakon što sam pogledao stope šećera na internetu, zabrinuo sam se. Šta da radim

Šećer 6-7 na prazan stomak - ovo je dijabetes

Naučite engleski jezik, pročitajte knjigu „Zašto i dalje imam simptome štitnjače kada su testovi u mojoj laboratoriji normalni“ i učinite šta piše. Standardni tretman za autoimuni tiroiditis, koji nude domaći ljekari, daje loše rezultate, kao i standardni tretman za dijabetes.

Slijedite strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata opisanu na ovoj web stranici. Saznajte šta je gluten, koliko je štetan i koje namirnice sadrži.

Poštovani administratoru.
Jučer sam tri puta darivala krv iz prsta kako bih utvrdila nivo šećera u krvi pod opterećenjem.
Odradila je testove u inostranstvu.

08: 00-08: 30 (na prazan stomak): 106
10:00 (nakon srdačnog doručka prošlo je 40 minuta): 84
11:30: 109

Recite mi, molim vas, šta može biti uzrokovano takvim fluktuacijama u nivou šećera.
Također, primjećuje se privremeni porast tlaka od 100/60 do 147/96 sa porastom broja otkucaja srca na 120.
Jesu li to simptomi dijabetesa?

Prije dva dana počeo sam primjećivati ​​suha usta, u početku su to bili samo na vrhu jezika. Nakon suhoće po cijelom grlu. Mislila sam da su to znakovi prehlade ili gripa. Molim vas recite mi mogu li to biti simptomi šećerne bolesti?

Zdravo Moj suprug ima 40 godina. Prije 2 mjeseca prošla sam testove na šećer, jer sam se osjećala loše više od godinu dana, a krvni pritisak mi je često porastao. Šećer je pokazao na prazan stomak 9. Nadalje, endokrinolog je propisao Metformin Canon 0,5 2 puta dnevno, a terapeut je također propisao Besaprolol 1 r.v dnevno. Bio je na dijeti, u to vreme je težio 116 kg. Sada sam potpuno isključio slatkiše, ali jeo sam žitarice i peciva, jabuke misleći da se to može jesti, sve dok ne pročitate vaše članke. trenutno izgubila 12 kg. , težina 104 kg. Šećer na post 5.0-6.2. , nakon jela 5.7-6.4- 8.1. Porast je pritiska na 150 na 100, a prosječno 130 na 80. Dakle, moje dobro se stanje nije poboljšalo, pritužbe na loše zdravlje, gotovo neprestano nevrijeme, napumpavanje, glavobolje, razdražljivost. Gledajući ga kako se bolest samo pogoršava, kako mu pomoći. Uostalom, radi kao vozač i ovako pati. Šta možete savjetovati u ovoj situaciji, kako pomoći svom mužu. Hvala Čekam vaš odgovor.

Pozdrav, imam pitanje kao da uzimam analizu za ljekarski pregled i tamo su mi rekli da imam šećer iznad 6 i lagao sam im da doručkujem, ali krv sam tamo davao na prazan stomak i upravo sada počeo sam da letim u nogama, tačnije u zglobovima, počeo sam da imam chytoli

Imam 22 godine, visina 175, težina 52 (dobila sam 12 kg u tri mjeseca), imam grozne probleme sa kožom, žeđ, uvijek sam gladna i koliko serije šećera za dvije godine ispod 6,7 ne dogodi se ... 03.03.16. Bilo je 7,7 uprkos da nisam jeo pola dana pre merenja. Ovo je dijabetes.

Imam sve simptome osim gubitka kilograma. Naprotiv, čak sam dobila na težini. Šta ovo znači?

Proučavao sam predloženu dijetu, i bio sam iznenađen, preporučuje se svinjetina u stalnoj prehrani, jer ovo nije dijetalni proizvod,?

Pozdrav, imam 31 godinu, visina 160, težina 72.
Hipoterioza je cijeli život.
Poslednji put provereni su šećer u krvi tokom leta, bilo je normalno.
Sada nema načina da se provjeri, ali vrtoglavica, napadi koje uklanja glukoza (na primjer, bomboni) uznemiruju. Istovremeno ne osjećam puno gladi i mogu izgladiti dva dana gotovo bez vode (!), Tj. Ni ja ne osećam žeđ. Jedino što očituje glad je s ovim napadima. Ali događaju se upravo tako, ne ovise uvijek o hrani. Dali su mi VSD, ali mislim da je možda nešto drugo povezano sa inzulinom?

dobar dan.
Hospitaliziran je zbog upale pluća.
Imam 30 godina i na prazan stomak je bilo glukoze 7 u krvi.
Ponovite sutradan i takođe 7
Temperatura i tlak smanjeni su 35,5-36 pritiska od 90 do 60 i ležaj u krevetu.
Zatim su tokom dana vršeni testovi.
Nakon doručka (slatki čaj, bijeli hljeb i kaša od heljde s maslacem) 5,4 glukoze
Sat i pol nakon ručka 7.6
5 sati nakon ručka 7
20 minuta nakon večere postalo je 7.6

Kažu da ima šećera i došao je endokrinolog i napisao mi dijagnozu dijabetesa.

Čitam o komplikacijama ove bolesti i želim se pridržavati zdravog načina života i prehrane s malo ugljikohidrata.

Želio bih razumjeti moj dijabetes ili predijabetes. Visina 194 cm i težina 125 kg. Gojaznost je. Ali za mjesec dana na dijeti, smršala sam 8-9 kilograma i osjetila značajno poboljšanje dobrobiti. Planiram smršati negdje na dijetu od 100-105 kg i tjelesne aktivnosti.

Dalje imam pitanje na koje na sajtu nisam pronašao odgovor.

Moji će se testovi vratiti u normalu i čak ako prođem analizu s opterećenjem glukozom, vjerovatno će pokazati normu.
Bolje je da ionako budem na dijeti sa malo ugljenih hidrata ili da odbijam bijelo brašno i slatkiše i da u svakom slučaju pratim testove na šećer.

Ako postoji predispozicija za jelo i ako je to ipak predijabetes, a ja ću se vratiti u normalu, onda je bolje da nastavite sa dijetom ili da ponekad možete jesti ugljikohidrate (kašaste juhe i borscht), a ponekad bez zloupotrebe alkohola. Ili je mudrije odustati od svega toga i prebaciti se na dijetu s malo ugljikohidrata?

Također sam zaboravio dodati da prije upale pluća nikad nisam primijetio nijedan simptom dijabetesa i razina glukoze u krvi nije se podigla na 7 na prazan želudac. Dva mjeseca prije upale pluća, pretrpio sam vrlo težak stres. I u svojoj porodici sam imao dijabetičare.

Da li je bolje napustiti ugljene hidrate ili ih kontrolisati u šećeru u krvi, ako je pritisak normalan i nema pretilosti?
Daju mi ​​puno lijekova, a ja uvijek ležim u krevetu, molim vas, savjetujte me da li ispravno razmišljam ili vrijedi li uopće biti na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata, čak i ako je moj šećer normalan?

Dobar dan, moj muž (57 godina, 170 cm, 56 kg) već je napunio 2,5 mjeseca kada je veliki nožni prst, tačnije nokatna ploča pocrvenila. Prije par dana provjerili su šećer ujutro na prazan stomak, pokazali su 6,2, već duže vrijeme noge (potplati) su se gotovo neprestano smrzavali, noćni grčevi. Dajte savjet o dijagnozi i liječenju

DIJABETE ŠEĆERA NISU BILO DIJAGNOZE, ALI SVI LJUDI ŽIVJETE SA NJIMA ... AKO DALJETE PRAVU DIJETU, POGLEDAJTE SVOJ UVJET UVIJEK IMAJU NEPOSREDNU. PIJ.

Zdravo Imam 62 godine, visina 180, težina 100. Nema znakova dijabetesa, osim nekoliko prekomjerne pospanosti i ponekad kraste nakon tuširanja, ali to nije svuda i govorilo se da je alergična na lošu vodu. generalno prilično fizički jaka i ne žali ni za čim. moj je otac imao dijabetes tipa 2 u starosti u blagom obliku. Poliklinički testovi nikada nisu pokazali dijabetes. kućni glukometar cijelo je vrijeme povišeni šećer uglavnom u rasponu od 6-9. ujutro 7,7, nakon doručka (krutoni sa sirom, jajima, malo meda i kava) nakon 2 sata 8.1. zatim lubenica i nakon 2 sata ručka (supa, krompir s mesom, lubenica) i nakon 2 sata 7.3. rijetko manje od 6,7 ujutro. jednom u sličnoj situaciji, nakon srdačnog doručka, šećer je pao sa oko 7,5 na 5,7.

Dobar dan Imam 27 godina! Visina 168, težina 60. Jučer je pritisak porastao 158/83, puls 112, pozvali su hitnu pomoć, tlak je sveden na normalu, metoprololom su dali korvalol, izmjerili su šećer u krvi, pokazatelj 8,4! (Večeras u 17,00, ne na prazan stomak) U ljeto se isti pritisak povisio 2 puta, ali krv nije uzimana zbog šećera! Postoje problemi sa štitnom žlijezdom, nakon trudnoće pijem eutiroks! Zašto je toliki porast šećera? (Ljekari iz Hitne pomoći to nisu izdali, rekli su da kontroliraju slatko) Šta da radim? Kamo ići Je li sve u vezi sa štitnom žlijezdom?

Pozdrav, od gore navedenih simptoma, ne postoji ništa drugo nego peckanje u prstima. Nema umora čak ni kad sam bolestan i ne liječim se u trenutku kad ustanem u 7 ujutro i mirno se krećem do 2 noću. Na račun mokraće, ne idem noću, cijeli dan sam u WC-u 3-5 puta dnevno.Čak i jesti slatkiše ne čini mi se loše, u osnovi se osjećam dobro uzimajući u obzir bolest. Reci mi.

Dobar dan! U 2013. godini, u 27. godini, dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 1 jer su postojali svi klasični simptomi - smršala sam, izgubila kosu, često sam urinirala, imala sam 15 šećera na glasu i propisani su inzulin. Zadnje 4 godine ubrizgavam inzulin, ali šećer nije savršen, glikoziran 7,9. Tokom ove 4 godine, primijetila je da inzulin takoooooo polako djeluje i kratko i dugo, endokrinolog ne može pokupiti odgovarajuću dozu. Porodična porodica moje majke ima rođake sa dijabetesom tipa 2, svi bez viška kilograma, ali oni su već stariji i dijagnosticirani su im dijabetes još za vreme SSSR-a i sličan je tipu 2, ali svi su oni na insulinu čitav život (možda pre SSSR-a nije bilo tableta dijabetesa ....) U 2013. prenio sam c-peptidni rezultat od 298 mmol, s normom od 351 mmol, tako da još nisu umrle sve beta stanice? Mogu li isprobati drugačiji režim liječenja? budući da inzulin zaista dobro funkcionira, ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Visina 170 težina 63, ali cijeli moj život, čak i kad je težina bila 55, postojao je mali stisak trbuha, ne kraći

Molim vas da mi kažete ako je u šećernoj bolesti šećer u krvi stalno visok -13-15. Nekad je bilo više od 7-8. Može li se povećati, a ne smanjiti (uz strogu dijetu) u slučaju gljivične infekcije? Prije je nije bilo. Otkriven je jedan od članova porodice. Može li se gljivična infekcija (Candida cruze) prenijeti na pacijenta sa šećernom bolešću, uslijed čega šećer u krvi ne opada? Općenito, utječe li prisutnost gljivične infekcije na šećer u krvi?

Umor, učestalo mokrenje + žeđ, uvijek tanki, često "zhor" napadi. Neću reći o mirisu acetona, prvo ga morate osjetiti, ali miris iz usta je najvjerovatnije posljedica "trulih" zuba. Općenito, postoji sumnja na dijabetes tipa 1, ali ti simptomi (osim posljednjeg) traju već nekoliko godina, piše vam se da se dijabetes tipa 1 brzo razvija, možete li reći nešto o tome? P.S. Uskoro idem na odmor i podvrgnem se ljekarskom pregledu, ali dosad posao „ne pušta“, pa je pitanje, isplati li se pripremiti za probleme unaprijed?

Pozdrav, imam 23 godine, visina 169cm, težina 65kg. Sumnjam da imam dijabetes prvog stepena. Od uobičajenih simptoma, mučnina, noćno mokrenje u toalet svaka dva sata, svrbež kože nakon uzimanja slatkiša, česti trbuh i vaginitis - gotovo svaki mesec u toku ove godine. Obavila sam eksperiment i 2,5 Mjesecima sam jeo slatkiše u malim dozama, a strija se nije mučila sa pecivima, zatim sam jela med, a sada se liječim pola mjeseca ... Je li ovo možda posljedica dijabetesa ili mogu da ga previjem? Hvala unaprijed.

Dobar dan, moj otac ima preko 70 godina. Imao je šećer u krvi od 7,2-8,5. Pozvao sam ga da pije kineske dodatke prehrani. šećer se nije povećavao, ali nije smanjio. .Ja nisam konsultovala lekara. Otišao sam u sanatorijum i, naravno, tamo nisam pio „moje“ Badies. Sahao je u sanatorijumu počeo rasti, popeo se na 10 jedinica.Djekar mu je propisao tablete (ne mogu reći koje), ali šećer nije padao. Kao rezultat toga, na kraju tečaja u sanatorijumu mu je šećer ostao u panici 9,9! Stigavši ​​kući, počeo je piti iste dodatke prehrani kao i prije sanatorija, ali je povećao dozu, u 2 tjedna šećer je pao na 4,9, nakon što je u tjedan dana provjeravao šećer šećer u medicinskom centru 4.0 Već se brinem da je šećer propadao, želim pitati jesu li strahovi zaista vrijedni ili je panika prerana.

HELLO! Moje ime je Marina. I imam 21 godinu. A u posljednje vrijeme imam svrbež kože ... ponekad do te mjere da ne mogu prestati. bumps iskakanje. nedavno se pojavilo mjesto na prstu .. sljedećeg dana prebacili su se na drugi prst. I uveče sam primijetio da je to već na dlanu ... ako pritisnete na njih taj je osjećaj poput modrice .. ali ružičast, svrbež. I oni se kreću, i brzo nestaju ... Svrab kože u posljednje vrijeme me jako mučio. Uvek sam pio puno vode. Rijetko, ali u grlu se suši. posebno svrab počinje kad počnem jesti slatkiše. A ponekad ni reakcija, nakon slatkiša. Moja rana nije velika na dlanu. I ona ima već 3 dana .. ali jedva se sabrala. Prošli put sam malo presekao prst. Krv je jedva stala. I sutradan je otišla. I on se dugo izlečio. To se nikada ranije nije dogodilo. Trebam li provjeriti šećer? Samo se nadam da ovo nije dijabetes. I zabrinut.

Pozdrav, mučila me suha usta oko godinu dana, vjerojatno sam položila testove na glukozu 5.8. Tada sam pronašao vašu web lokaciju, proslijedio sam ga C-peptidu - sredinom norme, na glikoliranom hemoglobinu 5,3, šećeru - 6,08 - i bio sam na dijeti sa niskom razinom ugljikohidrata nekoliko dana, testovi štitnjače bili su normalni, mada se pojavilo znojenje, osjećaj vrućine. u lice sam kupila glukometri - šećer na prazan stomak 6,0, nakon jela 5,5. Sjetio sam se da sam prelazio šećer tijekom trudnoće i bio je 6,7, ali doktor je bio veoma nepažljiv, rekao je da je malo visok i to je sve, odlučio sam ograničiti slatko i šećer dok nisu normalni. Imam 35 godina, težina 78 visina 162. težina dobivena od 62 do 80 prije trudnoće, napustila je bolnicu s težinom od 80 kao što je bila. Koliko sam razumio, imam dijabetes tipa 2 sa efektom jutarnje zore, da li treba da uzimam glukofag dugog noći +

Pozdrav, pijem puno vode i idem u toalet svakog trenutka, vid mi se pogoršava. I težina je sama postala izgubljena. Pijem vodu cijelu noć do jutra, jer sam žedan.I cijelu noć trčim do toaleta, a ujutro mi se ruke smrknu.

Pozdrav, tata je imao pritisak iznad 140 i žalio se na žeđ za noćnim mokrenjem, ali nema čira na tijelu i ne miriše na aceton i nije imao takav stres da bi doveo do dijabetesa, mislite li da ima dijabetes.

Odlučio sam napraviti glukozni test za sebe. Pa koliko često odlazim na toalet i testovi su pokazali 5,96. (Preuzeto iz vene). Recite mi, molim vas, je li ovo početak?

Pozdrav! Pridržavam se vaše prehrane i držim šećer od 4,5 do 5,5 prema vašim preporukama, zašto mjerim šećer nakon zdravih obroka i jedem ga nakon tanjira makorona sa mesom i nekoliko komada hljeba u prosjeku od 6,5 do 7,5, a vi kažete taj se šećer treba držati kao i kod zdravih ljudi do 5,5, a doktori kažu da u zdravih ljudi šećer raste na 7,8, pa možda možemo imati bolesne SD zadržati šećer do 7,8?

22 godine, visina 181, težina oko 60, čirevi su se pojavili na rukama, počeli češće odlaziti u toalet i piti više vode, plus drhtanje nogu i ruku periodično, čini se kao da sam skupio sve simptome, kažite mi gdje da počnem? Koji doktor / postupak?

Imam 35 godina, visina 185, težina - 97. Nedavno sam počeo često mokreti (pogotovo ujutro), to primjećujem dan nakon što sam pojeo nešto slatkiša (oko 9). Primjetio sam vrtoglavicu ujutro, suha usta. Sutradan sam mjerio glukometrom nakon jela i šetnje, bilo je - 5,9. Jela sam gulaš sa dodanim šećerom i smeđim hljebom, bilo je 6. Nisam još odmjerila na prazan stomak. Bojite se dijagnoze?

Svi znakovi dijabetesa gotovo cijeli moj život. DA i pored toga došlo je do gangrene, a žile očiju su gotovo umrle i u to su vrijeme endokrinolozi izmjerili šećer za šećer _ 5,5. Ne mogu reći ništa razumno.

Zdravo Imam 39 godina. Visina 170 cm, težina 72 kg. Prošao sam test za glikovani hemoglobin i iznenadio se kad je utvrdio njegovu vrijednost u 11,9%. Endokrinolog mi je propisao dijabetes MV 60 i glukofag 1000. Pročitao sam i inspirisao dijetu koju preporučujete. Istina, smeta mi je ako mogu smršaviti još više, jer nemam višak kilograma

Želim vam zahvaliti na vašoj web lokaciji. Saznao sam za svoj dijabetes prije nekoliko mjeseci. Iako sam bolestan, očigledno duže. Spotaknuo sam se i o ravnodušnosti ljekara. Bio sam zbunjen. Počeo sam sakupljati informacije i zaustavio se na vašoj web lokaciji. Tokom ova dva mjeseca izgubio sam 12 kg, Odbio sam tablete i, zaista, ne gladujem. Šećer od 5 do 6,2. Iako rad ne omogućava uvijek da se pridržavamo barem nekih režima, često nema vremena za fizičke vježbe, pozitivan rezultat je i dalje prisutan.

Pozdrav! Dogodila sam se na vašoj web lokaciji, pokušala sam ranije, ali nije bilo dostupno, izvini. Imam 64 godine, T2DM od 2009. godine. Na NUP-u sam 2 godine, na prazan stomak 4,5-6,5. već je u 6:30, u 9-00 je već 5,7 -6,00. Nakon jela uzimam glukovane jednom dnevno, šećer 2 sata 5-6, ali noge su ga počele boljeti, pali, otupljuje. Ne bi bilo viška kilograma, težine oko 68 kg, bilo je 76 kg, na dijeti je palo 70, sada 72? Idem u teretanu, odem u teretanu, plivam. Mislim da imam Lada dijabetes. Kako prebaciti na inzulin, šta preporučujete?

Zdravo
Imam 39 godina. U posljednjih 10 godina težina je uporno rasla. Sada težim 100 kg, što je povećanje od 176 cm. Prošle godine je bilo provjereno šećer i nivo glikoziranog hemoglobina je bio normalan. Ali smetaju mi: prekomjerna težina, bezbolno noćno mokrenje do 2-3 puta, jak nadutost i istovremeno uzimanje slatke i škrobne hrane izaziva brutalan apetit. Šta trebam učiniti dijabetesom? U posljednjih 1,5 godina radim jutarnje trčanje po 4 km dnevno, ali težina je i dalje. Hvala!

Dobar dan. Tražili su da podijele rezultat prelaska na dijetu sa niskom razinom ugljikohidrata. Prijavio sam se ne za sebe, već za svog supruga, on ima dijabetes tipa 2. Predložio sam mu informacije, pokušat ću kuhati prema vašim receptima. Ali problem je u tome što on radi To je povezano sa putovanjima i često se ne događa kod kuće, tako da se ne možete strogo pridržavati. Izmjereni šećer nakon jela bio je 6,0.
I sama sam medicinska sestra, u potpunosti se slažem sa vašim preporukama. Savetujem vašu web lokaciju prijateljima, rođacima i prijateljima. Hvala vam na brizi zbog ovog problema. Pomogli ste sebi i pokušavate pomoći drugima. Danas je malo takvih ljudi. U osnovi, oni žive po principu: dobro sam, i to je glavna stvar.

Da li je moguće jesti kašu u skladištu za dijabetičare? Imam metabolički sindrom? Visina 153 cm, imam 28 godina

Pozdrav, recite mi molim vas, darovala sam krv za biohemiju iz vene glukoze 6,1, od prsta do šećera 5,8, svi testovi su jednostavni, jesu li ovi pokazatelji dijabetes? Ili, koliko vremena ostaje pre njegovog razvoja?

Dobar dan Položeni testovi na prazan stomak:
Tireotr-1.750, T3 svob -5.10, T4 svob - 17.41, inzulin -17.80, glukoza -5.8, vitamin D - 47.6,
Sa opterećenjem:
Glukoza - 11,3, inzulin -57,29
Endokrinolog je u fazi kliničkog eutiroidizma dijagnosticirao oštećenu toleranciju na glukozu i hronični autoimuni tiroidin. Da li je to dijabetes i šta treba uzeti.?

Pozdrav, imam 58 godina, visina 160, težina 120 kg. Svako jutro na prazan stomak mjerim šećer u krvi, to je 6,2 skoro stalno. Idem samo oko stana, na ulici su mi leđa i noge otrcani kao olovo, sigurno ne pratim dijetu, ali ne prejesti. Koža je postala veoma suha, pogotovo na nogama, postoji vrtoglavica, čak i u snu. Osjećam suvoću u ustima, posebno ujutro, ali pijem samo običnu vodu na prazan stomak i ne pijem se, nema mnogo žeđi. Mama je umrla od dijabetesa, a njena tetka ima dijabetes tipa 2. Pa je došao kod mene, zar ne? Moja sestra (ona je medicinska pomoćnica na selu) savjetuje da počnemo uzimati SIOFOR 500. Još nisam posjetio endokrinologa. Šta mi kažeš?

Zdravo Hvala vam puno na vašoj stranici! Naišao sam sasvim slučajno, ne znam ni kako. Upiti za pretragu ne objavljuju vašu web lokaciju, pa mislim da imam sreće. Već dva tjedna na dijeti sa malo ugljikohidrata, šećer je stabiliziran na 6,3. Dijabetes tipa 2, muški 40 godina, težina 117 kg, s rastom od 1,83. Tjelesna aktivnost još nije redovita. Paralelno s indijskim generikama liječimo hepatitis C. Trebam li dodati glukofag? Ili sačekajte neko vrijeme i pogledajte dinamiku još?

Imam 21 godinu. visina 187, težina 118-121 + - skokovi tokom cijele godine, ovisno o aktivnosti. Iz znakova sam primijetio lagano smanjenu reakciju na nogama kako dodiruje kožu .. Upravo sam primijetio .. Ne znam ni kako je bilo prije. Nema problema sa mokrenjem. Pijem maksimalno 2 litre vode dnevno, vodeći računa o visini i težini. Šećer je provjerio prije godinu dana, bio je 4,8 na prazan stomak. U obitelji je očeva baka bila dijabetičarica nakon 50 godina (moždana operacija, a nakon nje je postojao dijabetes tipa 1, iz kojeg su mogli prenijeti na tip 2). Kakve su moje šanse? Otac 48, pah, nema problema.

Kada sam imala simptome dijabetesa, željela sam se sama nositi s njima narodnim metodama, ali moja je kćerka insistirala na provjeri kod ljekara. Žalim što to ranije nisam učinio. Kako se ispostavilo, moj dijabetes tipa 2 u potpunosti se liječi tabletama, šećer je normalan (pije se dibikor i metfomin). I bojala sam se injekcije, stoga sam pokušala izbjeći susret s liječnikom.

Općenito, simptomi svih vrsta dijabetesa su slični i ne ovise o spolu i dobi: pojava određenih znakova bolesti kod muškaraca, žena i djece potpuno je individualna.

Hvala, znat ću na šta ću obratiti pažnju, jer imam sklonost dijabetesu. Nisam imao simptoma dijabetesa, imao sam sreće što sam jednom godišnje morao na liječnički pregled i tamo su otkrili povišen nivo šećera u krvi. Doktor je rekao da sam stigao na vrijeme, propisao mi je dibikor, dijetu i šeću više. Dijabetes, srećom, nije dosegao.

Najgora stvar kod mene u ovoj bolesti su stalne injekcije, ja ih se jako bojim, ali evo nekoliko dana !! Jako su me savjetovali lijek Difort, samo ga morate piti 2 puta dnevno i to je sve, injekcije nisu potrebne !! Što mislite o njemu, je li mišljenje stručnjaka zanimljivo? Ja bih vrlo rado prešao na to

Kako prepoznati prve simptome dijabetesa

Relativno brzo bolest možete prepoznati ako znate njene prve i značajne simptome.

A tu je i prilika za razumijevanje čak i njegove vrste.

Simptomi se temelje na sljedećim odstupanjima i faktorima:

  1. Povraćanje, mučnina.
  2. Polako zacjeljuju rane.
  3. Za drugi tip je karakteristična gojaznost, za prva - gubitak kilograma s povećanim apetitom.
  4. Svrab na koži, naime u trbuhu, na udovima, genitalijama, ljuštenja kože.
  5. Drugi tip karakterizira pojačan rast dlaka na licu, posebno žena je podložna ovoj manifestaciji.
  6. Brzo mokrenje i pridruženi oteklina kod muškaraca prepucija.
  7. Razvoj izraslina na ljudskom tijelu je malih dimenzija sa žutim nijansama.
  8. Suha usta, žeđ, čak i nakon pijenja značajne količine tečnosti.
  9. Konvulzivne manifestacije u teleti.
  10. Zamagljen vid.

Bilo koji prvi znakovi dijabetesa trebali bi biti razlog odlaska stručnjaku i daljnje sveobuhvatne pretrage, to će vam pomoći u sprečavanju mogućih komplikacija bolesti.

Zrela osoba koja ima nenormalni višak šećera u krvi, mora strogo znati kako se manifestira simptom dijabetesa. To će pomoći na vrijeme da se traži liječenje i efikasno prevaziđe uzrok.

Žeđ i učestalo mokrenje

U usnoj šupljini s početnim početkom dijabetesa može se osjetiti karakterističan metalni okus i uporna žeđ. Dijabetičari piju do 5 litara tečnosti dnevno. Uz to se povećava i mokrenje, posebno noću. Ovi su znakovi povezani s činjenicom da s povećanim šećerom, potonji počinje prolaziti u urin, uzimajući vodu sa sobom. Zato čovjek često hoda "na mali način", u tijelu počinju dehidratacija, suha sluznica i nagon za pićem.

Znakovi dijabetesa na koži

Svrab kože, posebno perineuma, kod muškaraca i žena također može signalizirati kršenje. Uz to, uz „slatku“ bolest, osoba češće od ostalih pati od gljivičnih manifestacija, furunculosis. Ljekari su već imenovali oko 30 sorti dermatoza koje se javljaju u ranim fazama dijabetesa.

Najčešće možete vidjeti dermatopatiju, bolest se širi na potkoljenicu, naime prednji dio, ima veličinu i smeđe nijansu. Nakon toga, tok se može razviti u pigmentirano mjesto i potom nestati. Rijedak slučaj je dijabetički mjehurić koji se javlja na nogama, prstima, rukama. Izlječenje se događa samo po sebi

Manifestacije na dermisu imaju neobojenu tečnost iznutra, nije zaraženo infekcijom.Na području savijanja udova, na grudima, licu, vratu, mogu se pojaviti žućkasti plakovi - ksantomi, čiji je uzrok kvar u metabolizmu lipida. Na koži potkoljenice s dijabetesom razvijaju se ružičasto-plave mrlje, koje imaju umočen središnji dio i povišen rub. Moguć je piling.

Za liječenje poremećaja na koži nije razvijen nijedan tretman, mogu se koristiti samo masti za poboljšanje metabolizma lipida i mikrocirkulacije. Što se tiče svraba, on je i predvodnik bolesti. Može započeti 2 mjeseca do 7 godina prije pojave dijabetesa. Svrabi, uglavnom, prepone, nabori na trbuhu, interglutealna udubina, ulnarna fossa.

Stomatološki problemi

Prvi i neoborivi znakovi dijabetesa mogu se očitovati i problemima s usnom šupljinom: bolesni zubi, parodontna bolest i stomatitis. To je zbog činjenice da je sluznica sjetva gljiva roda Candida. Također, pljuvačka gubi svoje zaštitne osobine, kao rezultat - flora u usnoj šupljini je poremećena.

Promjena tjelesne težine

Debljanje ili gubitak kilograma također su prvi i glavni znakovi početne dijabetesa. Akutno nerazumno mršavljenje može se dogoditi uz potpuni nedostatak inzulina. Ovo je dijabetes tipa 1. Za drugu vrstu karakteristična je dovoljna količina inzulina, dakle osoba postepeno dobija kilograme naprotiv, jer je inzulin hormon koji potiče opskrbu masnoćama.

Prvi simptomi dijabetesa: karakteristični za svaku vrstu i dijagnozu bolesti

Bolest se kod djeteta, u ženskom i muškom tijelu, različito odvija. Prvi i glavni znakovi muškog dijabetesa su neuspjeh seksualne funkcije, koji nastaje zbog problema s pristupom krvi karličnim organima, kao i prisutnost ketonskih tijela koja inhibiraju proizvodnju testosterona. Kod žena je glavni razlog poteškoća u izlučivanju inzulina iz gušterače.

Također vrijedi reći da ženski spol može dobiti dijabetes zbog trudnoće, vaginalnih infekcija, nepravilnog ciklusa. Što se tiče djece, priroda dijabetesa u njihovom slučaju temelji se na povećanoj potrebi djeteta za slatkom, pogoršanom željom da jede.

Znakovi različitih vrsta dijabetesa

Najčešće su bolesti tipa 1, tipa 2 i gestacijske. Prvi znakovi koji se razvijaju od dijabetesa tipa 1 je naglo smanjenje tjelesne težine, dok apetit ostaje povišen. Često se javlja kod mladih mlađih od 30 godina. Takođe možete odrediti da je osoba bolesna od mirisa acetona, koji je prisutan u urinu i izdisaju. Razlog za to je formiranje velikog broja ketonskih tijela.

Pojava bolesti će biti svjetlije što se prije očitovala. Žalbe su iznenadne prirode, stanje napreduje na gore gotovo odmah. Zbog toga je bolest praktično neprepoznata. Dijabetes tipa 2 je bolest ljudi nakon 40, što se češće nalazi kod žena s prekomjernom težinom.

Razlog razvoja može biti nepriznavanje inzulina od strane vlastitih tkiva. Među ranim znakovima je hipoglikemija, odnosno smanjuje se nivo šećera. Tada počinje drhtanje u rukama, prekomjerno otkucaje srca, glad, povećani pritisak.

Šta učiniti u prvom znaku dijabetesa

Kada se na licu pojave znakovi dijabetesa, prvo je potrebno posjetiti stručnjaka. Možda ovo uopće nije „slatka“ bolest, jer postoje varijante patologija sa sličnim simptomima, na primer, dijabetes insipidus ili hiperparatiroidizam. Samo liječnik koji propisuje pregled može točno dijagnosticirati i otkriti uzrok i vrstu bolesti. Važno je razumjeti da što prije započne liječenje, to bolje.

Pacijent koji je pronašao znakove dijabetesa trebao bi biti siguran da nadzire razinu šećera u krvi, jer se koriste posebni ekspresni testeri.

Znakovi dijabetesa povezani s oštećenjem organa i sistema

Konkretno, dijabetes tipa 2 je teško prepoznati, u ovoj su epizodi prvi znakovi dijabetesa odsutni. Pacijenti nemaju pritužbi ili su oni jednostavno na njih jednostavno ne obraćaju pažnju. Tada ignorisanje problema može prouzrokovati oštećenje tkiva i organa.

Na bolest se može sumnjati u sljedećim formacijama:

  1. Simetrično otklanjanje nerva na nogama, rukama i stopalima. Ovom opcijom osoba osjeća tromost i hladnoću u prstima, "goosebumps", grčeve u mišićima.
  2. Sindrom dijabetičkog stopala koji se određuje dugotrajnim zacjeljivanjem rana, čireva, pukotina na donjim ekstremitetima. Ova manifestacija može dovesti do gangrene i naknadnih amputacija.
  3. Smanjen vid, naime razvoj katarakte, kao i oštećenje žila fundusa.
  4. Smanjen imunitet. Ovdje možete pronaći ogrebotine koje dugo zarastaju, stalne zarazne tegobe, komplikacije nakon bolesti. Na primjer, obična prehlada se može razviti u upalu pluća. Takođe, zbog imunodeficijencije mogu se pojaviti gljivične bolesti nokatne ploče, kože, sluzokože.

Dijagnostičke metode

Bolest možete dijagnosticirati prepoznavanjem prvih znakova dijabetesa. Pored standardnog krvnog testa za otkrivanje nivoa glukoze, u kompleksu se obavljaju i laboratorijski testovi. Prva je anamneza, 50% uspješne dijagnoze ovisi o njenom ispravnom prikupljanju. Drugo su žalbe pacijenta: umor, žeđ, glavobolja, apetit, promjena tjelesne težine itd.

Laboratorijske metode su:

  • Krv za otkrivanje glukoze. Analiza se uzima ujutro na prazan stomak. Kada je pokazatelj veći od 6,1 mmol / l, dolazi do kršenja osjetljivosti tijela na glukozu.
  • Krv je 2 sata nakon jela. Ako venska krv sadrži više od 10,0 mmol / L, a kapilarna krv 11,1 mmol / L ili više, onda se ovaj simptom smatra opasnim.
  • Ispitivanje tolerancije na glukozu Mora se izvesti nakon što pacijent gladuje. Pacijent pije 75 g glukoze razrijeđene u vodi, njegova razina se utvrđuje za nekoliko minuta. Ako je indikator manji od 7,8 mmol / l, tada je sve u redu.
  • Urin za otkrivanje glukoze i ketonskih tela. Ako se primijete ketonska tijela, tada se razvija ketoacidoza, a ako izgubi vrijeme i izgubi se liječenje, to može dovesti do kome, a potom i do smrti.
  • Određivanje hemoglobina u glikoziliranom krvi. Rizik postoji kada je vrijednost HbA1c veća od 6,5%.
  • Otkrivanje C-peptida inzulina i krvi.

Kako se dijabetes manifestira kod odraslih i djece: karakteristični znakovi

Sama po sebi, bolest je direktno kršenje metaboličkih procesa. Razlog za to je nedostatak stvaranja inzulina u tijelu (tip 1) ili kršenje utjecaja inzulina na tkiva (tip 2). Znajući kako se dijabetes tipa 1 i 2 manifestira kod odraslih, možete zaustaviti tok bolesti i brže se riješiti. Glavna stvar je brinuti se o gušterači, jer je to tijelo odgovorno za proizvodnju inzulina.

Posebni znakovi dijabetesa kod djece

Dijete također ima osjetljivost na bolest. Od rane dobi treba provoditi prevenciju. Znajući kako se dijabetes manifestira u odraslih, važno je znati o dječijem toku bolesti. Dakle, dijete se može udebljati, a rast se može povećati u većem smjeru. Što se tiče novorođenčadi, mokraća, sušenje na peleni, ostavlja bijeli trag.

Posebni znakovi dijabetesa kod žena

Žene bi također trebale biti svjesne kako se dijabetes manifestira kod odraslih: svrab organa reproduktivnog sustava, trzaj koji se teško riješiti. Dijabetes tipa 2 uključuje dugotrajno liječenje policističnih jajnika. Postoji i rizik od neplodnosti. Razumijevanje kako se dijabetes manifestira posebnim znacima kod odraslih, vrijedi obratiti pažnju na rast kose, može se intenzivirati na tijelu i licu.

Glavne vrste dijabetesa

Dijabetes se počinje razvijati kada gušterača prestane ispuštati potrebnu količinu inzulina u krv ili kada stanice izgube sposobnost prepoznavanja inzulina. Obično se definiraju tri vrste ove bolesti: prva, druga i dijabetes trudnica.

Dijabetes tipa 1 se također naziva "maloljetnički" ili "inzulinski ovisan". Uz to se stanice gušterače uništavaju, značajno smanjujući količinu inzulina u krvi. Postoji nekoliko razloga koji najčešće izazivaju ovu bolest: nasljednost, virusne bolesti, kvar imunološkog sistema i nedostatak vitamina D.

Šećerna bolest tipa 2, koja se najčešće nalazi na planeti. U pravilu, uz njega je dovoljno inzulina u krvi. To samo ćelije gube osjetljivost na nju, a glukoza se ne može pravilno apsorbirati. Čimbenici koji povećavaju šansu za dobijanje ove vrste „šećerne bolesti“: fizička neaktivnost, gojaznost, genetska predispozicija, starija dob, prisustvo gestacijskog dijabetesa, hipertenzija, sindrom policističnih jajnika, povišen holesterol i trigliceridi.

Gestacijski dijabetes ili „trudnički dijabetes“, koji trudnica može dobiti. Buduće majke starije od 25 godina koje imaju rođake-dijabetičare i pretile su riziku.

Rani simptomi dijabetesa

Ljudi oba spola podjednako pate od dijabetesa. Naročito mnogi ljudi s dijabetesom tipa 2. Nije ni čudo što je dobio podmukli nadimak "tihi ubojica" - njegovi prvi simptomi izgledaju jedva primetno i bezopasno. Lako ih je propustiti, a bolest u trčanju vrlo je teško izliječiti. Pravovremena dijagnoza i liječenje mogu zaštititi od ozbiljnih komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti, probleme s nervnim sistemom, vidom, bubrezima, kožom i trudnoćom. Ispod su navedeni simptomi dijabetesa koji mogu izgledati manje. Ako ih ima više odjednom, bolje je proći pregled i isključiti opasnu bolest.

1. Često ili pretjerano mokrenje

Ovo je jedna od prvih "gutanja" o mogućem prisustvu dijabetesa - i prve i druge vrste. U medicinskoj terminologiji ovaj se simptom naziva poliurija. Činjenica je da se s dijabetesom skuplja višak glukoze u krvi, a bubrezi su teško filtrirati je. Tada višak glukoze napušta tijelo sa urinom, što objašnjava učestalo, obilno mokrenje. Ako osoba trči u toalet više od 3-4 puta tokom noći, onda je to ozbiljan razlog da se posjeti ljekara.

2. Opsesivan osjećaj žeđi

Taj se osjećaj može pripisati i ranim znakovima „šećerne bolesti“. Uslijed učestalog mokrenja, tijelo se dehidrira, izazivajući žeđ. Ako želite piti zbog velike količine šećera u krvi, tada će vam čak i učestalo pijenje obične vode malo uštedjeti. To nije slučaj kada problem uzrokuju gripa, alergije, obična prehlada, dehidracija, groznica ili trovanje. Kad osjećaj žeđi postane previše nametljiv i stalan, svakako bi trebali razgovarati s liječnikom.

3. Osjećaj gladi

Stalni osjećaj gladi, kao i osjećaj žeđi, prvi su poznati simptomi dijabetesa. Jaki i česti napadi gladi mogu se objasniti činjenicom da je tijelu teško kontrolirati razinu glukoze. Uz nedovoljnu količinu glukoze, stanice tijela počinju tražiti dodatne izvore energije za sebe, što izaziva snažan osjećaj gladi.

Ako se ovi rani simptomi dijabetesa ne dijagnosticiraju na vrijeme, osoba će apsorbirati hranu i piće u velikim količinama, što će samo povećati šećer u krvi i pogoršati problem. Često opsesivna želja za ugrizom može progoniti osobu u stanju stresa, depresije i drugih bolesti. U svakom slučaju, ako glad postane stalan pratilac, bolje je da se posavjetujete sa ljekarom.

4. Izboli mišića

Trnce u mišićima ili utrnulost ekstremiteta još je jedan rani znak upozorenja za pojavu dijabetesa. Visoka glukoza u krvi ometa normalnu cirkulaciju krvi. Ovo šteti živčanim vlaknima, narušavajući njihovu funkcionalnost. Ako se šećer u krvi ne kontrolira na vrijeme, može se razviti bolest perifernih arterija. Uz često trnjenje u mišićima i utrnulost udova, preporučljivo je konzultirati liječnika o daljnjem pregledu tijela.

5. Opći umor i slabost

Ovi simptomi dijabetesa su među najčešćim. Ćelije se ne mogu nositi sa unosom glukoze. To dovodi do učestalog umora, osjećaja slabosti čak i uz pravilnu prehranu i dobar san. Zbog pogoršanja cirkulacije krvi, kiseonika i hranljivih sastojaka, ćelije ne dobijaju dovoljno da bi tijelo napunili energijom. Povišena glukoza u krvi često izaziva upalu koja takođe izaziva umor. Prema studijama, ovaj simptom prati ranu fazu dijabetesa tipa 1.

6. Neobjašnjivo mršavljenje

Iako se pretilost smatra faktorom rizika za dijabetes, nagli gubitak kilograma može biti rani simptom šećerne bolesti. Kilogrami se gube zbog učestalog i obilnog mokrenja, kao i nemogućnosti tijela da apsorbuje kalorije iz šećera u krvi. Manjak inzulina izaziva razgradnju proteina, čime se smanjuje tjelesna težina. Rani simptomi šećerne bolesti tipa 1 i 2 mogu rezultirati primjetnim gubitkom kilograma.

7. Ponavljajuće se infekcije

Čim porast razine šećera u krvi, imunološki sustav oslabi i rizik od hvatanja infekcije raste. Najčešći rezultat izloženosti infekcijama kod dijabetičara su kožni i urogenitalni problemi. U slučaju šećerne bolesti infekcije se ne samo često manifestuju, već se mogu pogoršati i nastaviti s određenom ozbiljnošću, jer su zaštitna svojstva tijela oslabljena.

8. Povreda vida

Predmeti okolo odjednom su počeli izgledati nejasno, a bilo je poteškoća s fokusiranjem očiju na sitne detalje? Moguće je da se radi o ozbiljnom zvonu u vezi povećanja razine glukoze u krvi. Kod dijabetesa mijenja se nivo tekućine u tijelu, što uzrokuje zamagljivanje leće i zamagljen vid. Normalizacijom količine šećera u krvi može se riješiti problem lošeg vida. Kada odgađaju dijagnozu i liječenje dijabetesa, stanje posuda se pogoršava, što može izazvati ozbiljne očne bolesti: kataraktu, glaukom, retinopatiju.

9. Suvoća i iritacija kože

Ljudska koža je svojevrsni lakmus test, čije stanje može svjedočiti zdravlju cijelog organizma. Budući da dijabetes uzrokuje lošu cirkulaciju krvi, znojne žlijezde slabo funkcioniraju, što kožu čini suhom, ljuskastom i svrbežom. To se najčešće vidi u predelu nogu ili stopala. Pojavu „šećerne bolesti“ mogu obilježiti primjetnim potamnjenjem ili mrljama na koži u vratu, pazuhu i preponama. Prekomjerno mokrenje i stalna žeđ dodatno pogoršavaju svrbež i suhu kožu.

10. sporo zaceljivanje rana

Abrazije, posjekotine, modrice i druge rane na koži pacijenta oboljelog od dijabetesa zarastaju sporije nego kod zdrave osobe. Visoka razina šećera u krvi pogoršava stanje žila, što uzrokuje manji protok krvi s kisikom na oštećeno područje tijela i usporava njegovo zacjeljivanje. Na početku dijabetesa pogoršava se funkcija crvenih krvnih zrnaca, koje nose hranjive tvari u tkiva. Ovaj faktor nema najbolji učinak na sposobnost tela da se regeneriše. Rane dugo zarastaju ili prelaze u fazu ozbiljnih čira. Zbog toga je za sve rane i kožu oko njih potreban pažljiv pregled i promatranje. Ako je zarastanje prelagano i stanje rane se samo pogoršava, onda je potrebno da se posavjetujete sa stručnjakom i testirate se na dijabetes.

Klinički znakovi dijabetesa

Dijabetes je jedna od najgroznijih, prema liječnicima, bolesti: njezine rane faze rijetko su popraćene bolnim senzacijama i nemaju uvijek izražene simptome.Da biste primijetili prve znakove dijabetesa, morate pažljivo slušati svoje tijelo i, naravno, znati na koje poremećaje trebate obratiti pažnju.

Općenito, simptomi svih vrsta dijabetesa su slični i ne ovise o spolu i dobi: pojava određenih znakova bolesti kod muškaraca, žena i djece potpuno je individualna.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 se brzo razvija i ima izražene manifestacije. Pacijent, uprkos povećanom apetitu, brzo gubi na težini, osjeća stalni umor, pospanost, žeđ. Česti nagon za mokrenjem tjera ga da se probudi nekoliko puta usred noći, količina oslobađenog urina znatno je veća od normalne. Simptomi se javljaju iznenada i uz pažljivu pažnju ne prolaze neopaženo.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Druga vrsta dijabetesa najčešća je i ujedno najteža za prepoznavanje. Bolest je spora, i uprkos velikom broju mogućih simptoma, obično su blaga.

Dijabetes tipa 2 karakteriziraju:

  • suvih usta i žeđi, pacijent može dnevno popiti do tri do pet litara tečnosti,
  • gubitak kilograma
  • pretjerano mokrenje
  • stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, razdražljivost,
  • bol u prstima, utrnulost udova,
  • značajan nagli gubitak težine, uprkos velikom apetitu,
  • mučnina, ponekad povraćanje
  • suva koža, moguć je jak svrab, dugo zarastanje rana i ogrebotina,
  • infekcije mokraćnih puteva
  • visok krvni pritisak.

Obje vrste dijabetesa razmatrane su preplavljene ozbiljnim komplikacijama. Dakle, hiperosmolarna i laktacidoza, hipoglikemija, ketoacidoza mogu se razviti bukvalno u roku od dva do tri sata, a u nekim slučajevima dovode i do smrti.

Takođe, dijabetes je uzrok problema sa vidom (do potpunog sljepila), srca, bubrega, nervnog sistema, kože, krvnih sudova. Tromboza, ateroskleroza, zatajenje bubrega, infarkt miokarda, moždani udar samo su mali dio liste opasnih bolesti koje se mogu uočiti neblagovremenom dijagnozom i nepravilnim liječenjem dijabetesa.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Ova vrsta bolesti vrlo rijetko ima vanjske simptome: obično se otkriva samo rutinskim pregledima, uključujući testove urina i krvi. U slučajevima kada su manifestacije još uočljive, slične su znakovima dijabetesa tipa 1 i 2: slabost, mučnina, žeđ i infekcije mokraćnog sustava.

Gestacijski dijabetes, iako ne predstavlja direktnu prijetnju po život djeteta, ipak negativno utječe na stanje majke i bebe: što je veća glukoza u krvi, jači je efekat bolesti. U pravilu se novorođenče rodi s težinom većom od norme, u budućnosti ostaje sklono gojaznosti, dijabetesu. Postoji mali rizik od usporenog razvoja fetusa, kao i hipoglikemije, žutice i drugih bolesti u prvim nedeljama detetovog života.

Laboratorijski znakovi dijabetesa kod muškaraca, žena i djece

Pouzdana potvrda dijagnoze moguća je samo nakon niza laboratorijskih ispitivanja koja vam omogućavaju da procijenite nivo šećera (glukoze) u krvi:

  • Slučajna analiza glukoze u plazmi Obično se provodi tijekom masovnih pregleda i medicinskih pregleda, a također po potrebi provodi i hitno istraživanje pokazatelja. Kritična vrijednost može se smatrati pokazateljem od 7 mmol / l ili više.
  • Post na test glukoze u krvi - najčešća vrsta analize, iako se ne razlikuje u apsolutnoj tačnosti, ali je jednostavna u izvođenju. U pravilu se provodi ujutro, dok pacijent ne smije jesti hranu 8-12 sati prije ispitivanja. Kao i kod bilo koje pretrage krvi, ne pijte alkoholna pića dan prije, kao ni pušenje sat vremena prije uzimanja materijala. Dobar pokazatelj smatra se ako razina glukoze ne prelazi 5,5 mmol / L. Sa 7 ili više mmol / l pacijenta će biti upućen na dodatni pregled.
  • Test tolerancije na glukozu obično propisuju da razjasne rezultate gornjih analiza. Test omogućava ne samo precizan odgovor na pitanje o prisutnosti dijabetesa, već i dijagnosticiranje oslabljene tolerancije na glukozu. Da biste to učinili, pacijent uzima krv na prazan želudac, a zatim treba piti čašu vode sa šećerom otopljenim u njemu (75 g za odrasle, 1,75 g po 1 kg djetetove težine), a nakon dva sata - ponovo provesti analizu. U normalnim uvjetima, prvi indikator je ispod 5,5 mmol / L, a drugi ispod 7,8 mmol / L. Vrijednosti od 5,5 do 6,7 mmol / L, odnosno od 7,8 do 11,1 mmol / L, ukazuje na prisustvo predijabetesa. Vrijednosti iznad tih brojeva ukazuju na dijabetes.
  • Test na glikovani hemoglobin - Pouzdan moderan test koji je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija na dijabetes. Njegovi rezultati pokazuju prosječnu vrijednost glukoze u krvi tijekom posljednjih 90 dana, dok na preciznost ne utječu ni obroci, vrijeme uzimanja tvari ili mnogi drugi vanjski faktori. Obično će indikator biti manji od 6,5% HbA1C, što odgovara nivou glukoze od 7,8 mmol / l, a vrijednost iznad ove jasan je znak bolesti. Kod 6% (7 mmol / L) rizik od dijabetesa smatra se povećanim, ali situaciju se još uvijek može ispraviti promjenom životnog stila.

Savremene metode liječenja u kombinaciji s propisanom dijetom mogu učiniti život bolesnika s dijabetesom punim i ugodnim, a također i izbjeći pojavu mnogih komplikacija. Najveći problem predstavlja pravodobna dijagnoza ove bolesti: mnogi pacijenti odlaze na klinike samo u kasnim fazama dijabetesa. Kako bi izbjegli nepovratne učinke na organizam, ljekari preporučuju da ih se pregleda barem jednom godišnje, posebno ako postoje anamnezi “faktora rizika”, a još više kada se pojave prvi znakovi dijabetesa.

Ostavite Svoj Komentar