Opće karakteristike dijetalnog stola broj 5 prema Pevznerovoj?

Za mnoge ljude riječ dijeta povezuje se s borbom protiv prekomjerne težine. Ali ovo je u osnovi pogrešno. Poznati sovjetski nutricionista Pevzner radio je na izradi brojnih dijeta usmjerenih na liječenje, ublažavanje upala i normalizaciju određenih funkcija tijela.

Dijeta broj 5 prema Pevzneru predstavlja sistem ishrane koji smanjuje tok bolesti, a u nekim slučajevima potpuno liječi jetru i žučne putove. Dijeta je prilično opsežna, glavno pravilo je ograničiti unos vatrostalnih masti i proteina.

Ispod će biti opisan kompletan prehrambeni sustav za dijetu br. 5, dozvoljeni i zabranjeni proizvodi su navedeni. Predstavljen je ogledni meni za nedelju.

Indeks glikemijskih proizvoda


Mnoge terapijske dijete temelje se na principu izbora hrane prema glikemijskom indeksu (GI). Ovaj indikator u digitalnom smislu prikazuje učinak prehrambenog proizvoda nakon njegove upotrebe na glukozu u krvi.

Obično je niži GI, niži sadržaj kalorija u hrani. "Sigurna" hrana je ona s indeksom do 50 jedinica, dozvoljeno je povremeno jesti hranu s prosječnim GI, ali visoka stopa zabranjena je.

Pevznerova dijeta uglavnom sadrži hranu s niskim GI, s izuzetkom pirjenog voća, sokova, kuhanog krompira i mrkve.

Podjela GI skale:

  1. do 50 komada - nizak,
  2. 50 - 70 PIECES - srednja,
  3. preko 70 PIECES - visoko.

Princip prehrane


Tabela broj 5 prilično je raznolika, jer je lista prihvatljivih proizvoda velika. Principi prehrane imaju blagotvoran učinak na funkciju jetre i žučnih puteva. Dakle, 5. tablica usmjereno djeluje na liječenje ciroze jetre, holecistitisa, hepatitisa bilo koje grupe.

Dijeta se uglavnom temelji na proteinima i ugljikohidratima, unos masti donekle je ograničen, međutim, ne biste ih trebali potpuno napustiti. Ispravan omjer masti, bjelančevina i ugljikohidrata je 90/90/400 grama. Većina proteina dolazi iz životinjskih proizvoda. Kalorije pojedene treba izračunati, čiji pokazatelj ne smije prelaziti 2800 kcal.

Jedno od glavnih pravila konzumiranja hrane: sva hrana treba biti topla, hladna i topla jela su isključena. Juhe treba pripremati na mršavom mesnom ili ribljom juhu. Maksimalni dnevni unos soli je 10 grama.

Dakle, možemo razlikovati osnovne principe Pevznerove prehrane:

  • pet obroka dnevno
  • obroci trebaju biti mali
  • zabranjena hrana koja sadrži oksalnu kiselinu, esencijalna ulja i holesterol,
  • Hrana od grubih vlakana je homogenizirana do stanja kaše,
  • jela su kuhana na pari, kuvana i pečena,
  • jak čaj i kafa, gazirana pića su isključena,
  • alkohol je potpuno zabranjen
  • dnevna brzina tečnosti je dva litra.

Tijek prehrane može trajati od jedne do pet tjedana, sve ovisi o tijeku ljudske bolesti.


Od žitarica za dijetalnim stolom dopušteno je korištenje heljde, kaše, zobene kaše i riže. Tjestenina napravljena od brašna bilo koje vrste također nije zabranjena. Kašu začinite sa malom količinom putera. Takve žitarice možete koristiti i u pripremi prvih jela.

Vrijedno je dati prednost mesu i ribi nemasnih sorti, uklanjajući iz njih zaostalu masnoću i kožu. Od mesa - piletina, zec, ćuretina, teletina. Od ribe - oslić, poljok, smuđ, štuka. Ako se prvo jelo priprema na mesnom juhu, onda je prva juha nakon ključanja potrebno je ocijediti i kuhati meso već u ponovo napunjenoj vodi.

Zabranjeno je pečenje maslaca i proizvoda od brašna od lisnatog tijesta. Hleb se pravi od brašna drugog razreda, dozvoljeno je pšenično i raženo brašno. U ovom slučaju hleb ne sme biti sveže pečen.

Pevzner hrana u potpunosti isključuje sljedeće proizvode:

  1. žitarice od kukuruza i ječma,
  2. grašak
  3. biserni ječam i proso
  4. bijeli kupus
  5. peršun, kopar, bosiljak, origano,
  6. beli luk
  7. zeleni luk
  8. gljive bilo koje vrste,
  9. kiselo povrće
  10. rotkvica.

Dnevno nije dozvoljeno više od jednog žumanjka, jer sadrži povećanu količinu holesterola. Ako postoji takva prilika, onda je bolje da napustite ovaj proizvod. Proteini treba da se pare iz proteina.

Prilikom dijeta dozvoljeno je bilo kakvo sušeno voće na stolu. A takođe i puno voća, na primer:

  • banana
  • maline
  • jagode
  • jagode
  • jabuka
  • crne i crne ribizle,
  • kopriva
  • borovnice.

U dnevni meni trebalo bi da bude i povrće, poput krompira, krastavaca, slatke paprike, crvenog kupusa, mrkve, repe i rajčice. Ljute paprike, kao i svaka druga vruća hrana, pacijentu su strogo zabranjene.

Ne postoje ograničenja za mliječne i kiselo-mliječne proizvode, s izuzetkom onih koji imaju visok postotak masnog udjela - ovo je kisela pavlaka. A onda, ona se može koristiti u malim količinama za oblačenje povrća salate.

Zahvaljujući ovoj prehrani pacijent dolazi do brzog oporavka i dolazi do poboljšanja stanja tijela u cjelini.

Izborni meni


Dolje je opisan primjer menija, pacijent može samostalno mijenjati posuđe prema osobnim ukusnim preferencijama. Glavno pravilo je jesti hranu koja je predviđena dijetom br. 5 prema Pevznerovoj.

Vrijedno je zapamtiti da se jela ne prže niti peku na roštilju. Za kuhanje se koristi samo određena termička obrada - za par, pecite u rerni ili kuhajte u blago zasoljenoj vodi.

Sva hrana treba biti topla. Ovo se pravilo primjenjuje na pića. Čaj i kafa je najbolje ne zloupotrebljavati. Ova pića možete zamijeniti raznim dekocijama, čiji će recepti biti opisani kasnije.

Približni dnevni meni:

  1. doručak - proteinski omlet, povrtna salata začinjena maslinovim uljem, kriška raženog hljeba, čaša žele.
  2. ručak - vinaigrette, voćna salata začinjena jogurtom, čaša voćnog soka.
  3. ručak - heljda juha s pilećim bujonom, pari štuke s pireom, salata od crvenog kupusa, čaša kompota.
  4. popodnevni čaj - posip od sira sa grožđicama, zeleni čaj.
  5. večera - pirjano povrće, pureća kotleta, pari, bobica sok.

Važno je da večera bude najmanje dva sata prije spavanja.

Recepti za napitke


Prehrambeni principi ove prehrane vrlo su slični dijeti dijabetičara. Također ograničava unos masti, a glavni naglasak je na pravilnoj prehrani. Principi konzumiranja hrane su takođe identični - frakcijska ishrana, u malim porcijama, pet puta dnevno.

Čajevi i kafa nisu posebno "dobrodošli" na stolu broj pet. Ispada da su dozvoljeni sokovi, kompoti i žele. Možete pripremiti dekocije s biljem, ali njihov izbor treba uzeti pažljivo i bolje je konzultirati se s liječnikom.

Prema Pevznerovoj dijeti, šipak nije kontraindiciran. Dekocije iz nje pomažu da se izbaci tekućina iz tijela, te imaju diuretički učinak. Šipka kod dijabetesa koristi se i kao povećanje otpornosti tijela na infekcije različite etiologije.

Šipka mora biti uzgajana na ovaj način:

  • isperite šaku osušenih bokova ruže pod tekućom vodom,
  • sipati litru ključale vode,
  • sipajte tečnost u termos i insistirajte najmanje pet sati.

Dekociju možete kuhati i u sporom šporetu - proporcije su iste, morate podesiti način "gašenja" jedan sat, poslije načina "održavanja topline" dva sata.

Treba napomenuti da uzimajući dekolte od ružinog ruža morate povećati dnevni unos tekućine.

Kompot od voća i bobica može biti prisutan u svakodnevnoj prehrani, nije zabranjeno zasladiti se šećerom. Ali šećer možete zamijeniti korisnijim zaslađivačem, poput stevije. Ovo je trava koja je tri stotine puta slađa od šećera. Sadrži malu količinu esencijalnih ulja, tako da bi trebali konzultirati svog ljekara prije upotrebe.

Osim toga, stevija sadrži niz vitamina, organskih kiselina i elemenata u tragovima, poput:

  1. silicijum
  2. cink
  3. kalijuma
  4. bakar
  5. selen
  6. flavonoidi
  7. Lenoleinska kiselina
  8. B vitamini,
  9. Vitamin A i C.

Možete pripremiti i dekociju kore od limuna. Na primjer, piling mandarina kod šećerne bolesti ima umirujući učinak na nervni sistem i povećava imunitet, što je neophodno i za bolesti jetre i žučnih puteva.

Čorba se priprema na sledeći način:

  • isecite koru mandarine na sitne komade,
  • oguliti koru sa 200 ml kipuće vode,
  • ostavite da stoji pod poklopcem najmanje tri minute.

Uzimajte dva puta dnevno, bez obzira na obrok.

Videozapis u ovom članku predstavlja recept za vinaigrette, koji je prikladan za dijetu broj pet.

Ostavite Svoj Komentar