Glikozilirani hemoglobin

Protein hemoglobin, koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, pomaže crvenim krvnim ćelijama da se vežu i dostavljaju molekule kiseonika u sva tkiva tijela. Ali ne znaju svi njezino drugo svojstvo: jer se duže vrijeme nalazi u otopini glukoze, s njom tvori neraskidivi kemijski spoj. Proces interakcije naziva se glikacija, odnosno glikozilacija, njegov rezultat je glikozilirani hemoglobin. Označava se formulom HbA1c.

Što je veća razina glukoze u krvi, više proteina se može vezati. Razine HbA1c mjere se kao postotak ukupnog hemoglobina koji cirkuliše u krvi. Norme za muškarce i žene se ne razlikuju, za djecu su iste kao i za odrasle:

    u zdrave osobe glikozilirani hemoglobin 4,8–5,9% (optimalna analiza šećera i HbA1c: u čemu je razlika

Razina šećera u krvi je promjenjiva. Ona varira ne samo kod dijabetičara, već i kod zdravih ljudi: tokom dana, ovisno o doba godine, sa gripom ili prehladom ili nakon neprospavane noći. U istoj osobi test za šećer u krvi može dati različite rezultate. Zbog toga se koristi za dodatnu dijagnozu i brzu kontrolu - u svrhu odabira doza inzulina ili hipoglikemijskih tableta.

Nivo HbA1c se ne mijenja ako je osoba nervozna, ne ovisi o vremenu uzorkovanja (ujutro, navečer, nakon jela ili na prazan stomak). Rezultati će ostati tačni ako ispitanik uzima lijekove ili pije alkohol dan ranije. Glikozilirani hemoglobin, za razliku od razine šećera, ne smanjuje se nakon bavljenja sportom i ne raste nakon slatkiša koji se ne pojedu na vrijeme.

Što pokazuje analiza na HbA1c? Omogućuje ne trenutni, već prosječni nivo glukoze tokom 4-8 prethodnih tjedana. To jest, za procjenu koliko je dijabetičar kontrolirao metabolizam ugljikohidrata tri mjeseca prije testiranja.

Da biste u potpunosti kontrolirali dijabetes, preporučljivo je kombinirati oba testa: glikozilirani hemoglobin i šećer u krvi. Kod nekih dijabetičara nivo HbA1c pokazuje normu, ali svakodnevno postoje oštre fluktuacije šećera u krvi. Verovatnije je da će se razviti komplikacije od onih u kojima je HbA1c povišen, a šećer ne „preskače“ tokom dana.

Značajke i nedostaci HbAlc analize

Životni vek eritrocita je 120-125 dana, a vezanje hemoglobina na glukozu ne događa se odmah. Stoga se za optimalno praćenje metabolizma ugljikohidrata kod dijabetičara s dijabetesom 1 analiza provodi svaka dva do tri mjeseca, a s dijabetesom 2 - jednom u šest mjeseci. Trudnicama s gestacijskim dijabetesom savjetuje se provjera glikoziliranog hemoglobina na kraju prvog tromjesečja - u 10-12 tjedana, ali ova analiza ne bi trebala biti glavna.

Normalni HbAlc za dijabetičare viši je od normalnog za zdrave ljude, ali ne bi trebao biti - 7%. HbAlc od 8-10% pokazuje da je liječenje nedovoljno ili neispravno, dijabetes je slabo nadoknađen, a pacijent je u riziku od komplikacija, HbAlc - 12% - dijabetes nije kompenziran. Broj se mijenja na bolje samo mjesec ili dva nakon normalizacije glukoze.

Ponekad je analiza za glikozilirani hemoglobin pogrešna. Daje lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate:

  • u pojedinačnim slučajevima. Kod nekih ljudi omjer između HbA1C i prosječne glukoze nije standardan - s povišenom glukozom HbA1C je normalan i obrnuto,
  • kod osoba sa anemijom,
  • u bolesnika sa hipotireozom. Niska razina hormona štitnjače povećava HbA1C, dok šećer u krvi ostaje u granicama normale.

Predlaže se da glikozilirani hemoglobin izgleda varljivo nizak ako dijabetičar pije velike doze vitamina C i E. Da li vitamini utječu na pouzdanost analize nije dokazano. Ali ako sumnjate ili ste već imali sumnjive rezultate, ne uzimajte vitamine tri mjeseca prije testiranja na HbA1C.

HR hemoglobin tokom trudnoće

Šećer u krvi raste kod žena koje nemaju dijabetes. Ali uobičajeni načini za otkrivanje je li sve u redu s metabolizmom ugljikohidrata u trudnica ne rade uvijek. Niti jednostavan test šećera u krvi na brzinu niti test na glikozilirani hemoglobin nisu pogodni.

  1. U zdrave žene „povećana glukoza“ ne izaziva simptome i možda ne shvaća da je treba testirati na šećer.
  2. Šećer na glavi kod zdrave trudnice „puže“ nakon jela, ostaje iznad norme jedan do četiri sata i u ovom trenutku utiče na plod i izaziva dijabetičke komplikacije.

Glikolirani hemoglobin za nju nije prikladan, jer na povišenu glukozu reagira velikim kašnjenjem: HbA1C u krvi će se povisiti do vremena ispitivanja ako je šećer u krvi 2-3 mjeseca iznad normalnog. Da li šestomjesečna trudnica ima visok šećer u krvi? HbA1C će to pokazati prije samog rođenja, a sva ova tri mjeseca trebate ga znati i kontrolirati u vezi povećanog nivoa glukoze.

Preporučljivo je provjeriti šećer u krvi kod trudnica nakon jela - jednom tjedno ili barem jednom u dvije sedmice. Oni koji imaju priliku mogu napraviti test tolerancije na glukozu. Izrađuje se u laboratorijama, a traje dva sata. Jednostavniji način je redovito mjerenje šećera glukometrom u pola sata - sat i pol nakon jela, a ako prelazi 8,0 mmol / l, vrijeme je da ga smanjite.

Ciljevi HbA1C

Dijabetičarima se preporučuje postizanje i održavanje HbA1C na - 7%. U ovom slučaju dijabetes se smatra dobro kompenziranim, a vjerojatnost komplikacija je minimalna. Za vrlo starije osobe s dijabetesom 7,5-8% ili čak više smatra se normom. Hipoglikemija je za njih opasnija od mogućnosti razvoja kasnih teških komplikacija dijabetesa.

Liječnicima, djeci, adolescentima, mladima i trudnicama savjetuje se da pokušaju držati HbA1C u rasponu od 6,5%, a idealno je što je moguće više za normalno zdravim osobama, tj. Ispod 5%. Ako smanjite HbA1C za najmanje 1%, tada se rizik od dijabetičkih komplikacija značajno smanjuje:

Usput, analiza glikoziliranog hemoglobina pomaže u kontroli bolesti kod adolescenata. Prije zakazanih pregleda, neki adolescenti s dijabetesom počinju slijediti dijetu, pažljivije uzimati lijekove za snižavanje šećera i „poboljšati“ razinu šećera na druge načine. No, s analizom na HbA1C to neće uspjeti! Šta god da radite, ali ako je povišena, liječnik će sigurno vidjeti kako je dijabetičar liječio svoje zdravlje tokom prethodna tri mjeseca.

Šta pokazuje glikozilirani hemoglobin?

Glikovani hemoglobin se takođe često naziva glikovani. U stvari, rezultat analize pokazuje u procentu koliki je udio hemoglobina povezan s glukozom.

Hemoglobin je protein u krvi čija je uloga zasićivanje svih tjelesnih stanica kiseonikom. Ako je glikozilirani hemoglobin povišen, ovaj zadatak je loše obavljen, a postoji i veliki rizik od dijabetesa.

Budući da se rezultat analize daje kao postotak, norma za odrasle i djecu je ista. Ova analiza se ne može zavarati tjednom dijetom, što je vrlo često među adolescentima. Sve pojedeno u tri mjeseca ogleda se u normi glikoziliranog hemoglobina u krvi.

U analizi se ovaj rezultat najčešće naziva HbA1C, ali takav oblik snimanja kao "hemoglobin A1C" je takođe prihvatljiv, a "analiza glikoziliranog hemoglobina hba1c" može se naći i u analizi. Ponekad se riječ hemoglobin u potpunosti izostavlja.

Postoje posebne tablice pomoću kojih možete uporediti procenat rezultata analize sa sadržajem glukoze. Dakle, ako analiza pokazuje 4%, to znači da je u posljednja tri mjeseca u krvi prosječno bilo 3,8 mmol / L glukoze. Dopisnost sadržaja HbA1C i sadržaja glukoze u mmol / L dan je u nastavku:

HbA1C,%Mmol / L glukoze
43,8
55,4
67,0
78,6
810,2
911,8
1013,4
1114,9

Stopa glikoziliranog hemoglobina

Nakon što smo shvatili koliko glukoza odgovara hemoglobinu koji je s njim povezan, razmotrit ćemo kakvu vrijednost treba uzeti zdravoj osobi ili dijabetičaru koji se neprestano liječi.

  1. Ako je postotak hemoglobina povezanog s glukozom manji od 5,7, to znači da imate stabilno zdravo stanje, metabolizam ugljikohidrata pravilno se provodi i nema rizika od dijabetesa.
  2. Ako je glikozilirani hemoglobin blago povećan: 5,7 - 6,0%, vrijedi prebaciti na dijetu s niskim sadržajem ugljikohidrata. To se mora učiniti kako bi se sprečio dijabetes. Iako je rizik od primanja i dalje mali, vrijedi biti oprezan.
  3. S rezultatom od 6,0–6,4%, prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata i zdrav način života je imperativ. Ne možete više odlagati. Rizik od dijabetesa vrlo je visok.
  4. Ako je nakon određivanja glikoziliranog hemoglobina njegov postotak veći od 6,5, liječnik prvo može postaviti dijagnozu dijabetesa. Da bismo to razjasnili, naravno da su još potrebni dodatni postupci.
  5. Stopa glikoziliranog hemoglobina za dijabetičare može se smatrati različitim za različite izvore. Općenito, kažu da sa sadržajem HbA1C koji ne prelazi 7%, dijabetes se nadoknađuje i stanje je stabilno. Ali neki ljekari, primjerice doktor Bernstein, tvrde da dijabetičari trebaju težiti pokazatelju od 4,2 do 4,6%. Isti interval karakterističan je za vitke zdrave ljude, a na njega treba privući dijabetičare. Međutim, u potjeri za nadoknadom dijabetesa, možda nećete primijetiti rizik od hipoglikemije. Da biste to izbjegli, morate optimizirati prehranu i naučiti održavati ravnotežu između šećera i hipoglikemije.
sadržaj ↑

Kako uzeti test za glikozilirani hemoglobin?

Budući je analiza glikoziranog hemoglobina mnogo lakša i brža od tolerancije na glukozu, mnogi pacijenti radije štede vrijeme i trud. Vrijeme za takav krvni test možete pronaći u bilo koje doba dana. Prednosti glikozilacije:

  • Test je neobavezno polagati ujutro na prazan stomak. Nije osjetljiv na upravo uzetu hranu. Može se proći čak i nakon fizičkog napora, na primjer, trening u teretani, nakon radnog dana ili u bilo koje drugo prikladno doba dana.
  • Ne reaguje na privremena odstupanja, poput, na primjer, prehlade, emocionalnog stresa ili sezonske infekcije. Uzimanje lijekova protiv ovih bolesti takođe nije obuhvaćeno analizom. Samo lijekovi protiv dijabetesa utječu na rezultate
  • Davanje krvi za šećer, koje se izvodi na prazan stomak, manje je precizno nego za glikozilirani hemoglobin.
  • Postotak određenog hemoglobina ukazuje na to da je norma kod žena s glikoziliranim hemoglobinom ista kao i kod muškaraca.
  • Daje detaljnu sliku o dijeti (ili njenom nedostatku) pacijenta u posljednja tri mjeseca.
  • Predajte se brzo, lako i za pacijenta i za doktora.
sadržaj ↑

Nedostaci analize

Unatoč činjenici da analiza ima niz određenih prednosti, to, naravno, nije idealno.

  1. U poređenju s konvencionalnim testom glukoze, test je skuplji.
  2. Nije pogodno za ljude koji pate od anemije i hemoglobinopatije.
  3. Rasprostranjena je samo u dobrim klinikama, zbog čega je dostupnost u udaljenim regijama smanjena.
  4. Neuspješan izbor za trudnice u položaju: glikozilirani hemoglobin u trudnica odražava povećanje šećera tek nakon 3 mjeseca, a tijekom ovog razdoblja mogle bi se poduzeti mjere za otklanjanje odstupanja od norme. Uz to, šećer u krvi u majci počinje rasti tek od šestog mjeseca, tako da će glikozilirani hemoglobin to odražavati samo do porođaja.
  5. Na razloge zbog kojih je glikozilirani hemoglobin povišen može utjecati povećana količina hormona štitnjače.

Zdravi ljudi trebaju proći test na HbA1C najmanje jednom u tri godine, a kod dijabetičara se to razdoblje smanjuje na tri mjeseca.

Glikolirani i glikozilirani hemoglobin: u čemu je razlika

Za spoj crvenih krvnih zrnaca i ugljenih hidrata koriste se različiti izrazi:

  • glikozilirani
  • glikovano
  • glikogemoglobin,
  • hba1c.

U stvari, svi ovi termini znače isti spoj. Ali postoji razlika između njih:

  • glikozilirani hemoglobin - spoj između glukoze i crvenih krvnih zrnaca izlaganjem enzimima,
  • glikovani hemoglobin - veza između glukoze i crvenih krvnih zrnaca bez izlaganja stranim tvarima.

Rezultirajući konglomerat postaje neuništiv, pa se može lako utvrditi laboratorijskim testovima. Crvena krvna zrnca povezana sa šećerom će cirkulirati s njom svih 120 dana. Stoga laboratorijski asistent može utvrditi koliko dugo traje reakcija i koliko su visoke koncentracije nastale tokom interakcije hemoglobina i ugljikohidrata.

Reakcija glikacije koja se događa u tijelu naziva se in vivo. Za nju nema potrebe za izlaganjem nikakvim enzimima. Stoga je definicija pokazatelja najtačnija i najpouzdanija.

Glikozilirani hemoglobin: normalan za žene prema godinama u tabeli

Za žene je karakteristično periodično obnavljanje krvi. To je zbog menstrualnog ciklusa. Neki oblikovani elementi izlaze iz tijela žene. Promjena ovog pokazatelja je i kod trudnica, jer one formiraju dodatni krug cirkulacije krvi kroz placentu i hormonske pozadine se mijenjaju. Tokom trudnoće postoji rizik od gestacijskog dijabetesa.

Nivo pokazatelja ovisi o starosti žene, prikazan je u tabeli.

40 do 60 godina

Od 61 godine i više

Što je žena starija, to je veća sposobnost crvenih krvnih zrnaca da se kombiniraju sa šećerom. Metabolizam se s godinama pogoršava, a djelovanje inzulina usmjereno za slanje glukoze ciljanim ćelijama opada. Zbog toga se pokazatelji povećavaju.

Ako je broj pokazatelja premašio 6,5%, liječnik će predložiti dijagnozu dijabetesa. Da bismo to potvrdili, potrebno je izvršiti niz laboratorijskih studija koje potvrđuju ili pobijaju dijagnozu.

Glikozilirani hemoglobin: normalan za muškarce prema godinama u tabeli

Za muškarce su karakteristični stabilniji pokazatelji. S godinama se metabolizam usporava tek nakon 50 godine. Stoga, porast pokazatelja primjećuje se po postizanju ove dobi.

Normalna razina za muškarce predstavljena je u donjoj tabeli.

51 do 60 godina

Od 61 godine i više

Razlog prekoračenja pokazatelja je i usporavanje ispuštanja viška tvari kroz bubrege. Organ funkcionira lošije, pa se nakuplja u krvi i povezuje se s crvenim krvnim ćelijama. Pokazalom su sklone starije osobe, i muškarci i žene.

Normalne razine glikoziliranog hemoglobina (hba1c) određene su IFCC-om (Međunarodna federacija kliničke hemije i laboratorijske medicine).

Povišen je glikozilirani hemoglobin: šta to znači

Glavni razlog prekoračenja pokazatelja je dijabetes. Što više ugljikohidrata u krvi ima, oni se više raspoređuju u biološkoj tekućini i nakupljaju u crvenim krvnim ćelijama. Pored ovog faktora, sledeći faktori mogu dovesti do stanja:

  • ulazak u krv supstanci koje djeluju otrovno (etilni alkohol, hemikalije),
  • anemije, uslijed kojih se smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca, ona se najviše kombinira sa šećerom,
  • resekcija slezine koja je kod zdrave osobe mjesto zbrinjavanja mrtvih crvenih krvnih zrnaca (crvena krvna zrnca će se povećati u krvi, povezujući se s glukozom),
  • zatajenje bubrega, pri kojem organ ne može u potpunosti obavljati funkciju uklanjanja suvišnih tvari, glukoza će se akumulirati u krvi i tkivima, što dovodi do povećanja stope.
  • nekvalitetno liječenje dijabetes melitusa ili njegovo potpuno odsutnost, zbog čega će razina glukoze u krvi premašiti prihvatljive vrijednosti, pa će se povezati s molekulima koji sadrže željezo na površini crvenih krvnih zrnaca.

Ako je ljekar zajedno sa pacijentom ustanovio višak pokazatelja malo iznad dozvoljenih vrijednosti, to ukazuje na patologiju u tijelu. Povećani šećer može dovesti do komplikacija, uzrokujući pogoršanje kvalitete života pacijenta.

Snižen glikozilirani hemoglobin: šta to znači

Situacije su mnogo rjeđe kada je pokazatelj određen manje od dopuštenih normi. Razlog za to može biti zbog sledećih stanja i bolesti:

  • kronični mali gubitak krvi, na primjer, kroz maternicu, crijeva, želudac, kada koncentracija krvi osobe postepeno opada,
  • masivan gubitak krvi, pri kojem osoba istovremeno gubi većinu intravaskularne tečnosti,
  • transfuzija krvi s primatelja na davaoca, kad se pokazatelj razrijedi crvenim krvnim ćelijama koje ne sadrže šećer,
  • anemije, koje nastaju iz različitih razloga, zbog kojih se smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca, pa se manji dio može povezati s ugljikohidratima tj.
  • smanjenim unosom glukoze u organizam, do kojeg može doći uslijed gladi, bez dijeta ugljikohidrata,
  • bolesti koje uzrokuju hipoglikemiju.

Za procjenu stanja zdravlja ljudi važno je povremeno poduzimati laboratorijske testove. Mnogi od njih mogu na vrijeme otkriti bolest. Ako koncentracija ugljikohidrata u krvi poraste ili opadne, što prelazi normalan raspon, to može izazvati nepopravljive komplikacije za tijelo. Stoga su laboratorijski testovi važna tačka u dijagnozi.

Pročitajte koja je metoda određivanja hemoglobina najtačnija!

Ostavite Svoj Komentar